Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 11 Μαΐου 2021, 21:27 | Κώστας ρουσσοσ

    Διαφωνώ κάθετα με την στείρωση δεσποζομενων ζωων

  • 11 Μαΐου 2021, 21:42 | Καλοφωνος Νικολαος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 11 Μαΐου 2021, 21:42 | Ζαχαρίας Σαββάκη

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 21:25 | ΧΑΛΑΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΩΝ ΦΥΛΩΝ

  • 11 Μαΐου 2021, 21:18 | Τσιλβελής Εμμανουήλ

    Όχι στην στείρωση των ζώων.

  • 11 Μαΐου 2021, 21:06 | ΧΑΛΑΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΩΝ ΦΥΛΩΝ

  • 11 Μαΐου 2021, 21:53 | ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 21:44 | Ιωακειμ Σταμος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 21:28 | Πέτρος Ντάλλας

    Όχι στην υποχρεωτική οριζόντια στείρωση των δεσποζωμενων σκύλων αυτός ο νόμος μόνο παράλογος είναι απέναντι στα ζώα μας που είναι σαν μελοι της οικογένειας μας δηλαδή να κάνουμε το φυσιολογικό μη φυσιολογικό όχι κύριοι και πάλι όχι.

  • 11 Μαΐου 2021, 21:21 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 11 Μαΐου 2021, 21:53 | πανος

    όχι στην στείρωση

  • 11 Μαΐου 2021, 21:41 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 21:38 | Αλέξανδρος

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση. Με τόσα αδέσποτα είναι αστείο να συζητάμε το θέμα

  • 11 Μαΐου 2021, 21:31 | Μαριάννα

    όχι στην στείρωση όχι στον αφανισμό των καθαρόαιμων σκυλιών η στείρωση ειναι δολοφονια

  • 11 Μαΐου 2021, 21:18 | ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΑΛΛΟΣ

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 21:24 | ΜΑΡΙΑ

    Όχι αλλά αδέσποτα! Στοπ στην κακοποίησητων ζώων. Στοπ στον βασανισμό τους! Αντιδήμαρχος έδωσε εντολή σέ δημοτικο υπάλληλο σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας να εγκαταλείψει σκυλίτσα με τα 3 μωρά της σέ ερημική περιοχή. Πόσοι άλλοι έχουν κάνει το ίδιο?
    ΝΑΙ ΣΤΗΝ Υποχρεωτική Στείρωση.

  • 11 Μαΐου 2021, 21:14 | Χρυσα

    NAI υποχρεωτικη στειρωση! Οχι αλλα αδεσποτα! ΟΧΙ! Τελος! Ελεος πια!

  • 11 Μαΐου 2021, 21:10 | Φώτης Ζόγκας

    OXI στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Δε λύνεται κανένα πρόβλημα αδεσπότων με την υποχρεωτική στείρωση όλων των σκύλων.Είναι απαράδεκτό!
    Η σωστή ενημέρωση και η υπευθυνότητα είναι η λύση.
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 21:50 | ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 21:46 | Γεώργιος Οικονόμου

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 11 Μαΐου 2021, 21:45 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ.Α

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 11 Μαΐου 2021, 21:35 | ειρηνη μπουντουρη

    όχι στην στείρωση

  • 11 Μαΐου 2021, 21:15 | αναργυρος

    NAI υποχρεωτικη στειρωση! Αλλιως να διαλυθουν ολα τα σωματεια και να αναλαβουν τα αδεσποτα οι ΔΗΜΟΙ. Η να τρεχουν στους δρομους πεινασμενα και αρρωστα . Να μην παταει τουριστας!

    3 εκατομυρια αδέσποτα και ακόμα έχετε αμφιβολίες?

  • 11 Μαΐου 2021, 21:11 | ΟΜΙΛΟΣ ΜΠΟΞΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 21:14 | ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΑΘΥΡΙΔΟΥ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ

  • 11 Μαΐου 2021, 21:19 | ΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΝΤΖΑΛΗΣ

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλω

  • 11 Μαΐου 2021, 21:30 | χρυσουλα γκουμα

    οχι στην υποχρεωτική στείρωση Ναι στην εφαρμογή του νόμου περι CHIP

  • 11 Μαΐου 2021, 21:28 | κοκκαλης παναγιωτης

    όχι στην στείρωση όχι στον αφανισμό του σκυλου αγαπάμε τα σκυλια μας

  • 11 Μαΐου 2021, 21:17 | Κωνσταντίνα Κ.

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών.

  • 11 Μαΐου 2021, 21:31 | Χριστινα

    Όχι αλλά αδέσποτα! Στοπ στην κακοποίησητων ζώων. Στοπ στον βασανισμό τους! Αντιδήμαρχος έδωσε εντολή σέ δημοτικο υπάλληλο σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας να εγκαταλείψει σκυλίτσα με τα 3 μωρά της σέ ερημική περιοχή. Πόσοι άλλοι έχουν κάνει το ίδιο? Ποσά νεογέννητα έχουν πεταχθεί σε κάδους σκουπιδιών ? Ποσά ζώα έχουν βασανιστεί και δολοφονηθεί?
    NAI στην υποχρεωτικη στειρωση!

  • 11 Μαΐου 2021, 21:22 | ΧΡΥΣΑ ΚΥΡΙΔΟΥ

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 11 Μαΐου 2021, 20:21 | Μαλαπανης Δημήτρης

    Διαφωνώ με την στείρωση των ζώων συντροφιάς!!

  • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 20:27 | Ράνια Νομικού

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση για να σταματήσουν να υπάρχουν εκατομμύρια αδέσποτα ζώα.

  • 11 Μαΐου 2021, 20:07 | Κουνέλας Βασίλης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών.

  • 11 Μαΐου 2021, 20:29 | ΧΡΥΣΑ ΚΥΡΙΔΟΥ

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 11 Μαΐου 2021, 20:57 | Σπύρος Μ.

    Είναι ντροπή. Όλο αυτό είναι ντροπή και σίγουρα δεν το λες πολιτισμένο.
    Έτσι πιστεύεται ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη λύνουν τέτοια προβλήματα? Εάν έτσι νομίζετε, κάνετε λάθος και σίγουρα ποτέ μα ποτέ δεν είχατε δικό σας ζώο. Κρίμα και για όλους αυτούς τους «ζωόφιλους» που ζητάνε να εξαιρεθούν μόνο τα σκυλιά που έχουν pedigree. Συνεχίστε έτσι, είστε σε «καλό» δρόμο.

  • 11 Μαΐου 2021, 20:03 | Sophia K

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ & ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΑΜΕΣΑ
    ΝΑΙ ΣΤΗ ΣΗΜΑΝΣΗ για το καλό των ζώων που βασανίζονται στους δρόμους για να μπει τέλος στην ασυδοσία και φρένο στις ανεξέλεγκτες γεννήσεις αδιάφορων ιδιοκτητών δήθεν φιλόζωων που τα εγκαταλείπουν (αλλά «νοιάζονται» για την διατήρηση των φυλών!)

  • 11 Μαΐου 2021, 20:38 | ΜΠΑΛΔΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

    Θα παρακαλουσα ,ολους οσους ,θα αποφασισουν για τα δεσποζομενα ζωα ,να ξανασκεφτουν τις αποφασεις τους και σκυβωντας ξανα πανω απο αυτο το μεγαλο θεμα,να αποφασισουν με καθαρες σκεψεις,τεκμηριωμενες και οχι με προσωπικες η με οποιες αλλες αντιληψεις.
    Ειμαι σιγουρος οτι η τελικη αποφαση σας,οσο αφορα την στειρωση,θα δημιουργησει,και σιγουρα οχι μονο στους ιδιοκτητες των δεσποζομενων ζωων,αρκετα προβληματα οικονομικα,υγειας σε αρκετα ζωα,ψυχολογικα προβληματα σε ιδιοκτητες που για διαφορες μετεγχειρητικες ανωμαλιες χασουν τους <> η οπως αρκετοι απο εμας λεμε <>.
    Σας ευχαριστω που μου δωσατε βημα να σας μεταβιβασω την γνωμη μου επι του θεματος ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ.

  • 11 Μαΐου 2021, 20:35 | Μαρια Κ.

    Είμαστε μια τετραμελής οικογένεια 4 ατόμων & ζούμε σε διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας. Μαζί μας ζει κ ο 2 ετών σκύλος Labrador. Αγαπητές κύριες των φιλοζωικών σωματίων αν ο σκύλος μου φύγει κατά τη διάρκεια βόλτας, δεν φοβάμαι μη δημιουργήσει αδέσποτα, αλλά μην τον χτυπήσει αυτοκίνητο! Φροντίστε να στειρωθούν όλοι οι αδέσποτοι σκύλοι και γάτες που κυκλοφορούν κ αφήστε εμάς τους υπεύθυνους ιδιοκτήτες να αποφασίσουμε αν θελουμε ή όχι να υποβάλουμε σε μια άσκοπη αν δεν παραστεί θέμα υγείας επέμβαση! Βρείτε τρόπο να κάνετε υποχρεωτική τη σήμανση κ τη δήλωση ΟΛΩΝ των ζώων συντροφιάς, με ταυτόχρονο έλεγχο κ έτσι θα λύσετε το πρόβλημα σας!

  • 11 Μαΐου 2021, 20:34 | Albertos

    Οχι στην υποχρεωτικη στειρωση δεσποζομενων ζωων

  • 11 Μαΐου 2021, 20:02 | Όμιλος Κυνοφίλων Ντόμπερμαν Ελλάδος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών.

  • 11 Μαΐου 2021, 20:54 | Δημήτρης

    Όχι στην υποχρέωτικη στείρωση δεσποζομενων ζώων

  • 11 Μαΐου 2021, 20:10 | ΣΩΤΗΡΙΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 20:34 | Γιώργος Κ

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση ζώων συντροφιάς
    Ναι στην στείρωση αδέσποτων ζώων συντροφιάς
    Ναι στην υποχρεωτική σήμανση όλων των ζώων συντροφιάς με ηλεκτρονικό τσιπ

  • 11 Μαΐου 2021, 20:57 | Βαγγέλης Γκαμπαρης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική οριζόντια στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς γιατί είναι μια πράξη ανήθικη , παράλογη , ιατρικά επικίνδυνη δεν εφαρμόζεται πουθενά στην Ευρώπη και τελικά τιμωρεί τα ίδια τα δεσποζόμενα και τους συνεπείς ιδιοκτήτες θεωρώντας τους προκαταβολικά ανεύθυνους.

  • 11 Μαΐου 2021, 20:54 | ΘΣωκρατης

    Όχι στη στείρωση καθαρόαιμων φυλών είναι δολοφονία και δεν δέχομαι στα σκυλιά μου και σε κανένα ζωντανό οργανισμό Δεν έχω το δικαίωμα να το κάνω εγώ αυτό και κανένας από τους ανθρώπους παρά μόνο ο θεός μπράβο

  • 11 Μαΐου 2021, 20:29 | Μπόνιας Χαράλαμπος

    Είναι απαράδεκτη η προσπάθεια υποχρέωσης στην στείρωση των σκυλιών. Κανένας σκύλος δεν πρέπει να στειρώνεται, παρά μόνο για ιατρικούς λόγους που αφορούν την υγεία του ίδιου του σκύλου.
    Η στείρωση είναι ακρωτηριασμός και δεν αποτελεί ένδειξη Ζωοφιλίας αλλά μίσους στα ζώα.
    Δεν μπορούν να αυτοπροσδιορίζονται ως κυνόφιλοι ή ζωόφιλοι αυτοί οι οποίοι διαχωρίζουν τα σκυλιά σε κατηγορίες ανάλογα με τα συμφέροντα τους και να ζητούν εξαίρεση στην τάδε ή την δείνα κατηγορία.
    Τα αποκαλούμενα αδέσποτα κυρίως στα χωριά σε αγροτικές και κτηνοτροφικές περιοχές είναι το εθνικό μας κυνοτεχνικό κεφάλαιο.
    Όλες οι χώρες στον κόσμο έχουν φροντίσει να αναδείξουν και να διατηρήσουν τις διαφορετικές ποικιλίες σκύλων που έχουν, πολλές φορές με την ουσιαστική στήριξη των κρατών τους. Εμείς είμαστε έτοιμοι να τα εξαφανίσουμε, γιατί , θέλουμε να γίνουμε πελάτες και σε αυτό των κυνοτροφείων του εξωτερικού.
    Μέσα σε αυτά (τα αδέσποτα) υπάρχουν όλες οι υπο προστασία ΚΑΙ ΔΙΑΤΉΡΗΣΗ Ελληνικές ποικιλίες σκύλων, που πολλά πρωτοβάθμια σωματεία αγωνίζονται χρόνια να διατηρήσουν και να αναδείξουν. Όπως και το δικό μας που φέτος συμπληρώνει 35 χρόνια προσπάθειας (από το 1987).
    Η στείρωση βλάπτει πρωτίστως αυτά και θα εξαφανίσει οριστικά σκυλιά που υπάρχουν στην πατρίδα μας, με βάση τα παλαιοντολογικά και αρχαιολογικά ευρήματα περισσότερα από 5000 χρόνια, ΔΗΛΑΔΗ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΣΚΥΛΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ..
    Και φυσικά δεν είναι λύση να έχουν αυτό το προνόμιο (της εκτροφής) μόνο ορισμένα κυνοτροφεία, διότι η διατήρηση μιας ποικιλίας σκύλου έχει απόλυτη ανάγκη, την ύπαρξη σε γόνιμη και υγιή κατάσταση όσο γίνεται περισσότερων ατόμων, για να μπορέσει να υπάρξει,( γενετική ποικιλομορφία) κατά συνέπεια ο κάθε κυνόφιλος πρέπει να είναι υποχρεωμένος να διατηρεί τον σκύλο του σε άριστη υγεία και σε καμία περίπτωση ακρωτηριασμένο και ανίκανο.
    Επίσης η εκτροφή μόνο από κυνοτροφεία ενέχει τον κίνδυνο να επικρατήσουν οι εμπορικές – δημοφιλείς, ποικιλίες εις βάρος των υπολοίπων και η αναγκαστική εξαφάνιση όλων των τοπικών ποικιλιών που μέχρι σήμερα συντηρούνται και υπάρχουν με κόστος και αγάπη από ιδιώτες κυνηγούς , κυνόφιλους , κτηνοτρόφους και αγρότες.
    Καλό είναι να υπενθυμίσουμε ότι οι ελληνικές ποικιλίες σκύλων θα μπορούσαν να στελεχώσουν όλα τα στρατόπεδα μας και τα σώματα ασφαλείας και να συμβάλουν σε κάθε δραστηριότητα σχετική με διάσωση και βοήθεια σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Οφείλουμε να τα υποστηρίξουμε αντί να πληρώνουμε πολλά εκατομμύρια εισάγοντας διάφορες ποικιλίες από ξένα κυνοτροφεία, επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό.
    Συνεπώς, Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΛΗΦΘΕΊ ΠΑΝΤΕΛΏΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΈΔΙΟ.
    Ο έλεγχος των αδέσποτων μπορεί κάλλιστα να αντιμετωπιστεί, ξεκινώντας με την εκπαίδευση των νέων, από την προσχολική ηλικία , με την υπεύθυνη υιοθεσία και την ηλεκτρονική ταυτοποίηση, δίνοντας βαρύτητα στα δημοτικά κυνοκομεία και στους μεθοδικούς ελέγχους και όχι να μοιράζονται με αδιαφανείς διαδικασίες εκατομμύρια σε ΜΚΟ που αυτοπροσδιορίζονται Ζωοφιλικές και απέδειξαν ότι είναι Ζωοκαταστροφικές.
    Ακόμα η υποχρέωση να φέρουν οι ιδιοκτήτες μαζί τους βιβλιάρια υγείας και ηλεκτρονικής ταυτοποίησης είναι άδικη και πρέπει να αντικατασταθεί με την δυνατότητα κατά τον έλεγχο από το εκάστοτε όργανο να υπάρχει άμεση επιβεβαίωση των στοιχείων μέσω κινητού τηλεφώνου, στην τράπεζα πληροφοριών ώστε να μην χρειάζεται να γίνεται αυτή η ταλαιπωρία, και ο έλεγχος να γίνεται άμεσα.
    Επίσης η αφαίρεση άδειας κυνηγιού είναι εντελώς άσχετη με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και δηλώνει προχειρότητα και μίσος προς του κυνηγούς που στην συντριπτική πλειοψηφία τους είναι νόμιμοι και θα είναι αναγκασμένοι να υποστούν κάθε ταλαιπωρία για μια μικρή μειοψηφία που συνήθως ταλαιπωρεί με τις επιλογές της που και αυτή μπορεί να ελέχθη με την απευθείας σύνδεση (on line) και επιβεβαίωση από το σύστημα καταγραφής και ταυτοποίησης (όπως αναφέραμε και παραπάνω).
    Τέλος , οι ζώνες εκπαίδευσης πρέπει να εξυπηρετούν όλα τα κυνηγετικά σκυλιά και όχι μόνο τα σκυλιά δείκτες, αλλά και τα σκυλιά ιχνηλάτες και φωλεοδύτες και επαναφοράς κ.α. Η ανάγκη για εκπαίδευση είναι απόλυτα συνδεδεμένη με όλα τα θηλαστικά και γίνεται δια βίου και όχι περιστασιακά και αναγκαστικά.

  • 11 Μαΐου 2021, 20:00 | Φρειδερικη

    Ναι στην υποχρεωτικη στειρωση

  • 11 Μαΐου 2021, 20:40 | Παρασκευάς Μόσχος

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση