Άρθρο 16: Ηλεκτρονική ταυτοποίηση-Κάρτα πολίτη

1.            Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 32 του Ν. 3979/2011 (ΦΕΚ Α’ 138) προστίθενται εδάφια ως ακολούθως:

«Κατά την εγγραφή στην υπηρεσία ηλεκτρονικής διακυβέρνησης δύνανται να χρησιμοποιούνται διαπιστευτήρια που έχουν εκδοθεί για την επιβεβαίωση της ταυτότητας του χρήστη από άλλους φορείς του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα και είναι διασυνδεμένα με ένα ή περισσότερα αναγνωριστικά που σχετίζονται με βασικά μητρώα, όπως  ιδίως α) το μητρώο ταυτοτήτων, β) το μητρώο κοινωνικής ασφάλισης, γ) το φορολογικό μητρώο, και δ) το δημοτολόγιο. Οι φορείς που παρέχουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες επιβεβαίωσης της ταυτότητας σε άλλους φορείς και συστήματα του δημόσιου τομέα λειτουργούν σύμφωνα με  τον Κανονισμό 910/2014 της 23ης Ιουλίου 2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην εσωτερική αγορά και την κατάργηση της Οδηγίας 1999/93/ΕΚ, όπως αυτός κάθε φορά ισχύει. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, των κατά περίπτωση αρμόδιων Αναπληρωτών  Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του κατά περίπτωση αρμoδίου Υπουργού καθορίζονται τα ειδικότερα τεχνικά και λεπτομερειακά ζητήματα που αναφέρονται στη διασύνδεση των διαπιστευτηρίων και των αναγνωριστικών με βασικά μητρώα των φορέων του δημόσιου τομέα.».

2.  α) Μια πιλοτική εφαρμογή της «κάρτας πολίτη» που θα περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα αναγνωριστικά που σχετίζονται με τα βασικά μητρώα που περιγράφονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 32 του Ν. 3979/2011, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, μπορεί να εφαρμοστεί και ως μέσο ταυτοποίησης των δικαιούχων και χορήγησης της επιδότησης σίτισης κατά τα προβλεπόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 3 του νόμου *** «Ρυθμίσεις για τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», ή για ανάλογες επιδοτήσεις, με έλεγχο των εισοδηματικών κριτηρίων βάσει των τηρουμένων ηλεκτρονικών αρχείων από το Υπουργείο Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Για την δημιουργία του αρχείου που θα χρησιμοποιηθεί για κάθε περίπτωση χορήγησης της επιδότησης, υπεύθυνος Επεξεργασίας είναι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύσης. Για το σκοπό αυτό,  χρησιμοποιούνται οι βάσεις δεδομένων που τηρούνται από το TAXIS και το ΗΔΙΚΑ για την διακρίβωση του εισοδήματος και της οικογενειακής κατάστασης. Η διάρκεια τήρησης των στοιχείων ορίζεται διετής από την ημερομηνία συλλογής τους.

β) Μέτρα για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παραγράφου αυτής ρυθμίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, του αρμόδιου αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  και Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

  • 19 Μαρτίου 2015, 20:39 | Ε. Παλαιολόγου

    Δυστυχώς τα σενάρια συνομωσίας αποτελούν ωμή πραγματικότητα!
    Αρνουμαι να παραλάβω την ‘κάρτα του πολίτη’, γιατί την θεωρώ φριχτή υποδούλωση των αδούλωτων Ελλήνων και είναι σύστημα αντικοινωνικό, αντεθνικό, αλλά και αντισυνταγματικό!

  • 19 Μαρτίου 2015, 20:45 | ΦΙΛΙΠΠΟΣ T.

    Κρίνω ότι το παρόν σύστημα είναι επαρκές και ότι η κάρτα του πολίτη αντιτίθεται στην ελευθερία του προσώπου και παραβιάζει το ανθρώπινο δικαίωμα της προστασίας της ιδιωτικής ζωής, καθώς δεν θα γνωρίζω ποιός μπορεί να έχει πρόσβαση στα στοιχεία που θα υπάρχουν στην κάρτα. Επίσης πιστεύω η κάρτα του πολίτη έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα αλλά και με την Κανονική Παράδοση του τόμου μας. Για το λόγο αυτό δεν συναινώ στην υιοθέτησή της από την Ελληνική Πολιτεία και έχω ηθικό προβληματισμό στο να παραλάβω την Κάρτα του Πολίτη.

  • 19 Μαρτίου 2015, 20:27 | αντονιοσ

    ΟΧΙ ΣΤΟ 666

    http://agiooros.org/viewtopic.php?f=13&t=10595

  • 19 Μαρτίου 2015, 20:00 | Στέφανος Γ Κυριάκης

    Κύριοι της κυβέρνησης,μιλάτε πολύ ωραία πιάνοντας τον παλμό του κόσμου για ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ. Όμως η αξιοπρέπεια δεν μπορεί να είναι αλά καρτ. Αξιοπρέπεια και μάλιστα του πιο υψηλού βαθμού είναι η δυνατότητα που έχει ο άνθρωπος να εκφράζει αλλά και να ζει τα πιστεύω του (πολιτικά,κοινωνικά,θρησκευτικά,ιδεολογικά κ.α) χωρίς παρεμπόδιση,χωρίς παρακολούθηση, χωρίς φακέλωμα ιδιαίτερα όταν αυτά τα πιστεύω δεν ενοχλούν τον συνάνθρωπό μας και την κοινωνία μας.
    Επειδή είναι αδύνατο να παραγράψουμε την ιστορία μας όσο και αν κάποιοι το προσπαθούν αυτή είναι η χώρα των Ορθοδόξων Χριστιανών με εκατομμύρια μάρτυρες, ήρωες και αγίους.Σε αυτή την Ορθόδοξη χώρα ο «αρραβώνας» του Σφραγίσματος, κατά τον τελευταίο ανακηρυχθέντα Άγιο της Εκκλησίας μας, τον Άγιο Παϊσιο, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός. Το μεγαλύτερο δώρο που έδωσε ο Θεός στον άνθρωπο είναι η Ελευθερία του την οποία ούτε ακόμα και ο Ίδιος δεν την παραβίασε και τη σεβάστηκε ανά τους αιώνες.
    Πως είναι δυνατό μετά από όσα έχουν ειπωθεί και γραφτεί από Αγίους ανθρώπους αλλά και από επιστήμονες και συγγραφείς(Όργουελ) να πιστεύετε ότι είναι εφικτό οι Έλληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι να αποδεχτούν την παράδοση της Ελευθερίας τους και όταν μάλιστα αυτό γίνεται με τόσο…καθεστωτικό τρόπο. Ήδη το Άγιο Όρος έδειξε το δρόμο. Είμαι σίγουρος ότι θα ακολουθήσει και η Εκκλησία της Ελλάδος που όσο και αν έχει διαβρωθεί θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα πει και αυτή το βροντερό της ΟΧΙ στην κάρτα του πολίτη.
    Κύριε Τσίπρα πριν λίγα χρόνια, επί εκείνου του αλήστου μνήμης ΓΑΠ είχατε δηλώσει την αρνησή σας στην Κάρτα του πολίτη.Τι σας εκανε να αλλάξετε γνώμη εσάς το νέο,το φέρελπι, τον αριστερό που υμνείτε τα ανθρώπινα δικαιώματα και καλά κάνετε;
    Κύριε Καμμένε ψηφιστήκατε από εκείνη τη μερίδα του ελληνικού λαού που σας ήθελε σαν φρένο για τα εθνικά και θρησκευτικά θέματα και το κυριότερο ήταν και είναι η Κάρτα του Πολίτη. Θα μας απογοητεύσετε στο πιο κρίσιμο θέμα για την Ορθοδοξία μέχρι να έρθει το τελικό Σφράγισμα;
    Δε θα γράψω άλλα γιατί ευτυχής διαπιστώνω ότι το 99% των σχολίων συμφωνεί με την αποψή μου και καλύπτει το σύνολο των κοινωνικών ,πολιτικών,επιστημονικών αλλά κυρίως Ορθόδοξων επιχειρημάτων ενάντια σε αυτό το ανοσιούργημα που πάτε να εφαρμόσετε.Μακάρι να σας φωτίσει ο Θεός(φωνή λαού οργή Θεού) να αντιληφθείτε το μέγεθος του τραγικού σας λάθους!

  • 19 Μαρτίου 2015, 20:54 | ΕΛ-ΛΗΝΑΣ

    Όχι στο φακέλωμα της ζωής μας!

  • 19 Μαρτίου 2015, 20:05 | αντονιοσ

    ΟΧΙ ΣΤΟ ΧΑΡΑΓΜΑ ΤΟΥ 666

    http://agiooros.org/viewtopic.php?f=13&t=10595

  • 19 Μαρτίου 2015, 20:25 | Κυριακος Σ.

    Αρνουμαι την καρτα του πολιτη.Παραβιαζει τα προσωπικα δεδομενα.Δεν την δεχομαι! ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

  • 19 Μαρτίου 2015, 20:30 | ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Χωρίς να έχω κάτι να κρύψω, ένας απλός πολίτης είμαι, θεωρώ ότι η κάρτα αυτή μας παραπέμπει στις συνθήκες κράτους Όργουελ. Τη θεωρώ αντιδημοκρατική και φασιστική και κατά συνέπεια είμαι αντίθετη.

  • 19 Μαρτίου 2015, 20:11 | ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

    ΟΧΙ ΓΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.

  • 19 Μαρτίου 2015, 20:29 | Κυριάκος Παπαδόπουλος

    Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί αρνούμαστε την παραλαβή κ χρήση της και οποιαδήποτε σχέση μαζί της. Η είσοδος της οδηγεί στην ψηφιακή δουλοκρατία γεγονός που δεν το αποδεχόμαστε. Η αποθήκευση όλων των προσωπικών δεδομένων σε ψηφιακή μορφή στο τσιπάκι & σε κάποιον Η/Υ είναι απλώς παρανοϊκή. Καταγραφή δλδ της κάθε δραστηριότητας του κάθε Έλληνα. Ελευθερία μηδέν. Μου αρέσει που σε λίγες ημέρες θα γιορτάσουμε την 25η Μαρτίου για την απελευθέρωση της Ελλάδος απο τον ζυγό, ενώ εσείς με αυτό το νομοσχέδιο τοποθετείται τον μεγαλύτερο ζυγό στους Έλληνες.
    Άλλωστε όσο & όσοι γράφουμε (που φαντάζομαι κανείς αρμόδιος δεν τα διαβάζει, αλλά όλα γίνονται για το θεαθήναι) εδώ μέσα για την άρνηση παραλαβής της, εσείς τις αποφάσεις σας τις έχετε πάρει για την έκδοση της. Συνεπώς να μας φωτίσει η Αγία Τριάδα και εσάς και εμάς που θα την αρνηθούμε.

  • 19 Μαρτίου 2015, 20:08 | Αθανάσιος

    ΟΧΙ στην Κάρτα του Πολίτη-Δούλου έξω οι ξένοι-ανθέλληνες-καλόβολοι από την χώρα μας.

  • 19 Μαρτίου 2015, 20:02 | Στάθης

    Αρνούμαι να παραλάβω την κάρτα του πολίτη!

  • 19 Μαρτίου 2015, 20:51 | ΧΑΡΗΣ ΚΟΥΚΑΡΑΣ

    Μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι στη μνήμη/μνήμες ή οπουδήποτε αλλού, εσωτερικά και εξωτερικά της κάρτας του πολίτη, δεν πρόκειται να περιέχεται ο αριθμός 666 σε οποιαδήποτε γραφή και συμβολισμό και ότι επίσης έχετε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε αυτός ο αριθμός να μην συμπεριληφθεί στο μέλλον, σε οποιαδήποτε μελλοντική αναβάθμιση της κάρτας;

    Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Σύναξη των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους αλλά και άγιοι της Εκκλησίας μας όπως ο Όσιος Παϊσιος, που για το λόγο αυτό είχε συντάξει χειρόγραφη και χρονολογημένη από τον ίδιο επιστολή για το θέμα, είναι απολύτως αντίθετοι στην εφαρμογή του συστήματος αυτού ταυτοποίησης των Ορθοδόξων Ελλήνων Πολιτών καθώς έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τους Ιερούς Κανόνες της Ορθοδόξου Εκκλησίας μέλος της οποίας είμαι και εγώ. Σας καλώ λοιπόν να μην προχωρήσετε στη θέση προς ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου.

  • 19 Μαρτίου 2015, 20:16 | Λευτέρης

    Η «πρώτη» φορά «αριστερά» έχει βάλει σκοπό να καταστρέψει την Ελλάδα μια και καλή. Φυσικά και δεν περιμέναμε να σεβαστούν την ελευθερία μας και τα προσωπικά μας δεδομένα οι υποκριτές του ανθρωπισμού. Τι πιο ανθρωπιστικό από την κατάργηση φυσικών δικαιωμάτων, βασικών δικαιωμάτων. Πρέπει να καταλάβουν οι άθεοι, άεθνοι απάτριδες ότι δεν κυβερνούν τους εαυτούς τους. Κυβερνούν έναν λαό με θεό, πατρίδα και έθνος και θα πρέπει, η μικρή τους η μερίδα, να συμπορευτεί με τα θέλω και τα συμφέροντα του λαού. Διαφορετικά θα δουν και αυτοί την έξοδο. Η κατρακύλα τους θα είναι και πιο σύντομη και πιο βίαια. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΦΥΣΙΚΑ.

  • 19 Μαρτίου 2015, 20:52 | Κωστής Λ.

    κύριε Υπουργέ,
    Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω για το θέμα αυτό, πως μόνο η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος είχε συγκεντρώσει πάνω από 3.000.000 υπογραφές εναντίον της «ηλεκτρονικής κάρτας-ταυτότητας του Πολίτη». Από τότε δεν άλλαξε κάτι στη θέληση των πολιτών πάνω στο ζήτημα αυτό. Οπότε και εγώ με τη σειρά μου σαν απλός πολίτης αυτής της χώρας, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μην προχωρήσετε στην έκδοση της κάρτας, ενέργεια που προσβάλει τη θέληση και την προσωπικότητά μας.
    Ευχαριστώ.

  • 19 Μαρτίου 2015, 20:18 | Π Μ

    ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΔΕΧΤΩ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΚΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΜΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ!!

    ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΤΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΟΥ ΩΣ ΑΡΙΘΜΟ!!!!!

    ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΜΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΚΑΛΥΜΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΣ ΔΟΘΕΙ

  • 19 Μαρτίου 2015, 19:45 | Φίλιππος

    Καλησπερα σας.
    Βλεπετε, ο κοσμος δεν θελει την καρτα του πολιτη, εσεις γιατι ακομα το σκεφτεστε; Γιατι μας ρωτατε για αυτην την καρτα; Αφου εξαλλου θα περασει το δικο σας. Εσεις ειστε οι ισχυροι, και για να τα λεμε πιο σωστα τα πραγματα, εσεις ειστε οι μεσολαβητες των δηθεν ισχυρων. Ειτε λεγονται σιωνιστες ειτε μασονοι ειτε Αμερικανοι ειτε αλα Βενεζουελα. Παιζετε με την νοημοσυνη μας; Δεν θελουμε την καρτα και δεν μπορειτε να μας την επιβαλετε δια της βιας.

    Και αφου εχουμε Δημοκρατια και αποφασιζει ο λαος, τουλαχιστον ακουστε τον.

    Εγω δεν παρακαλαω, απλα εκφραζω την γνωμη μου. Εγω, αυτην την καρτα, ΔΕΝ ΤΗΝ ΘΕΛΩ.

    Αλλα, αν σας εμεινε καποιο ιχνος ανθρωπιας και πατριωτισμου, εσεις στο υπουργειο, αντισταθειτε μαζι μας.
    Αντισταθειτε στα μεγαλα κεφαλια που θελουν να επιβαλουν την παγκοσμιοποιηση. Ξερετε πολυ καλα τι εννοω!

    Είστε Ελληνες ή οχι; Είστε μαζι μας ή οχι;
    Επειδη ξερω ηδη την απαντηση, οτι δεν θελετε να παει μπροστα η χωρα, με αποδειξη οπλικα συστηματα Ε292 και παμπολες αλλες αναφορες που γνωριζω προσωπικα, θα σας πω το εξης.

    ~Καιρος γαρ εγγυς.

  • 19 Μαρτίου 2015, 19:17 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΩΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΟΧΙ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ H ΑΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΘΑΡΑ ΓΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥΣ ,ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΑΞΙΟΙ ΓΕΡΟΝΤΕΣ ΟΠΩΣ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΙΣΙΟΣ!

    ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΟ ΓΝΗΣΙΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩhttp://www.pigizois.net/afieromata/paisios/simeia_kairon_ger_paisiou_agioritou.pdf

    Υ.Γ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ!

  • 19 Μαρτίου 2015, 19:38 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ:

    1.Το πλινθίο (τσιπάκι) της “Κάρτας (εξυπηρετήσεως) του Πολίτη” θα λειτουργεί εξ επαφής (contact) ή εξ αποστάσεως (contactless);
    Αυτό είναι το βασικότερο ζήτημα και το υπουργείο δεν μας δίνει αυτή την πληροφορία. Πώς λοιπόν να τοποθετηθούμε;
    Κάθε τσιπ είναι ένας κινητός φάκελος και το απορρίπτουμε ως μέσο καταγραφής και συλλογής προσωπικών πληροφοριών. Αλλά το τσιπ που λειτουργεί εξ αποστάσεως είναι τσιπ ραδιοσυχνοτήτων (rfid) και γι’ αυτό επί πλέον είναι και καταδότης, αφού ο φορέας της κάρτας που το περιέχει μπορεί ανά πάσα στιγμή, με ποικίλους τρόπους πχ μέσω ενός φθηνού και απλού αναγνώστη rfid ή μέσω ενός δικτύου wi-fi ή με την ένταξη του συστήματος των καρτών σε κάποιο υπέργειο και επίγειο δορυφορικό σύστημα, λ.χ. το Ε­c­h­e­l­on ή το “Γαλιλαίος”, να εντοπιστεί πάραυτα.
    Σε κάποιες χώρες που έχουν εφαρμόσει αντίστοιχη Κάρτα του Πολίτη το τσιπ λειτουργεί εξ αποστάσεως. Επίσης η πλειοψηφία των πιστωτικών καρτών είναι αυτής της τεχνολογίας δηλαδή ανέπαφων συναλλαγών (contactless). Ωστόσο με σειρά επιστημονικών ανακοινώσεων έχει καταδειχθεί ότι η ασφάλεια αυτής της τεχνολογίας είναι από ελάχιστη έως ανύπαρκτη. Μεταξύ άλλων να αναφέρουμε ότι οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ Steven Murdoch και Saar Drimer έχουν καταδείξει τα προβλήματα της συγκεκριμένης τεχνολογίας η οποία -σύμφωνα με τα λεγόμενά τους- «είναι τόσο απλή που τους σοκάρισε». Σύμφωνα με τις επιστημονικές ανακοινώσεις τους, αυτοί που θα ήθελαν να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες του συγκεκριμένου συστήματος αρκεί να έχουν προπτυχιακές γνώσεις ηλεκτρονικών – γνώσεις που από παλαιότερες επιθέσεις έχει αποδειχθεί πως είναι κτήμα όσων ασχολούνται με το ηλεκτρονικό έγκλημα. Αλλά και άλλοι επιστήμονες έχουν καταδείξει προβλήματα στη συγκεκριμένη τεχνολογία όπως οι Andrea Barisani, Daniele Bianco, Adam Laurie και Zac Franken με σχετικές ανακοινώσεις τους σε συνέδρια. Στην πράξη θα πρέπει να αναφέρουμε την περίπτωση της Shell που αναγκάστηκε να ακυρώσει την εν λόγω τεχνολογία από τις κάρτες της αφού είχαν κλαπεί περίπου 1.000.000 λίρες από πελάτες της (βλ. http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/england/4980190.stm ) αλλά και τη μαζική επέμβαση από εγκληματίες (;) από το Πακιστάν και την Κίνα σε αναγνώστες τέτοιων καρτών που διατέθηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και αφαίρεσαν από χρήστες των καρτών συνολικό ποσό άνω των 10 εκατομμυρίων λιρών. Το τελευταίο γεγονός ανάγκασε τον Υπεύθυνο Εθνικής Αντικατασκοπίας των ΗΠΑ Joel Brenner, να δηλώσει ότι «μέχρι πρότινος μόνο κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών μπορούσαν να εκτελέσουν κάτι τέτοιο. Είναι τρομακτικό»
    Είναι λοιπόν δυνατό το σύνολο των προσωπικών στοιχείων των Ελλήνων πολιτών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ατομικά τους δικαιώματα αλλά και την Εθνική μας Ασφάλεια να τίθεται -ελαφρά τη καρδία- στο έλεος κάθε κακοποιού και κατασκόπου;
    Είναι απολύτως αντισυνταγματικό το να παραπέμπονται λοιπόν τέτοια τεχνικά θέματα – επιλογές που είναι εξόχως σημαντικά για τα ατομικά μας δικαιώματα αλλά και τη δημόσια ασφάλεια, σε υπουργικές αποφάσεις που δε θα εγκριθούν από την Ελληνική Βουλή και κατ’ επέκταση από τον Ελληνικό Λαό.
    Εάν στην ελληνική κάρτα το τσιπ είναι εξ επαφής, μετά από πόσες αναβαθμίσεις σχεδιάζεται να γίνει εξ αποστάσεως;
    2.Για την παραγωγή της κάρτας θα χρησιμοποιηθεί το μηχάνημα που έχει η Διεύθυνση Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας;
    Έγινε γνωστό ότι η ιαπωνική εταιρεία TOPPAN που πούλησε στην Ελληνική Αστυνομία το μηχάνημα με το οποίο παράγονται τα Ελληνικά Διαβατήρια και οι αστυνομικές ταυτότητες, αναφέρεται σε αστυνομικές ταυτότητες που θα φέρουν τσιπ τόσο εξ επαφής όσο και εξ αποστάσεως: ” Άρα εάν χρησιμοποιηθεί η υποδομή της Ελληνικής Αστυνομίας η “Κάρτα (εξυπηρετήσεως) του Πολίτη” μπορεί να έχει και εξ επαφής και εξ’ αποστάσεως τσιπάκι. Γι’ αυτό είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τα παραπάνω.
    3.Πιστεύει, αλήθεια, το Υπουργείο ότι υπάρχει απαραχάρακτη, απαραβίαστη τεχνολογική μέθοδος αποτύπωσης δεδομένων σε ένα πλινθίο (τσιπάκι) είτε αυτό λειτουργεί εξ επαφής (contact) είτε λειτουργεί εξ αποστάσεως (contactless);
    Στην Γερμανική Κάρτα του Πολίτη “με το καλημέρα” αποσύρθηκε το λογισμικό ανάγνωσης των καρτών γιατί είχε τρύπα ασφαλείας. Τι μας εγγυάται ότι στην Ελλάδα τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα από την τεχνολογικά προηγμένη Γερμανία;
    4.Για όσες “Κάρτες (εξυπηρετήσεως) του Πολίτη” χαθούν αλλά και για όσες κλαπούν, προβλέπεται να αναπτυχθεί κάποιου είδους λογισμικό το οποίo θα τις εντοπίζει; Ειδικά, βεβαίως, στην περίπτωση που φέρουν εξ αποστάσεως (contactless) τσιπάκι, θα χρησιμοποιηθεί η υποδομή των κεραιών κινητής τηλεφωνίας ή η υποδομή των δορυφόρων;
    Το ρωτάμε αυτό γιατί για τα σκυλιά που φέρουν “εμφυτευμένο” στο δέρμα τους το εξ αποστάσεως (contactless) τσιπάκι, η σχετική εφαρμογή είναι ήδη έτοιμη, χρησιμοποιείται και μάλιστα μπορεί κανείς να την “κατεβάσει” δωρεάν στο κινητό του
    5.Η κάρτα Πολίτη θα συνδέεται με ένα (μοναδικό για κάθε πολίτη) κωδικό αριθμό πιστοποίησης-αναγνώρισης; Πώς θα σχηματίζεται ο αριθμός αυτός;
    6.Για τα νομικά, ηθικά, κοινωνικά και άλλα προβλήματα που κουβαλούν μαζί τους αυτές οι κάρτες από την στιγμή που διαθέτουν είτε εξ επαφής (contact) ή πολύ περισσότερο εξ αποστάσεως (contactless) πλινθίο και περιέχουν βιομετρικά δεδομένα , επικαλούμαι την ομιλία του Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά σε συνέδριο για τις ηθικές επιπτώσεις από την χρήση των βιομετρικών δεδομένων.
    7.Σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά: «Τα βιομετρικά δεδομένα έχουν απομακρυνθεί κατά πολύ από τα γνωστά μας δακτυλικά αποτυπώματα ή τα στοιχεία που αποθηκεύονται στα μικροτσίπ των σύγχρονων διαβατηρίων. Πλέον μιλάμε για συσκευές που μπορούν να ανιχνεύσουν με μεγάλη ακρίβεια την ψυχοσωματική μας κατάσταση και τα συναισθήματά μας, συσχετίζοντας τις εκφράσεις του προσώπου, τις διακυμάνσεις της φωνής, την θερμοκρασία του σώματος και τις απεικονίσεις της δραστηριότητας του ανθρώπινου εγκεφάλου. Από την άλλη πλευρά, οι εφαρμογές αυτές δεν περιορίζονται μόνο στο πεδίο της ασφάλειας – όπου μετά την «11η Σεπτεμβρίου» το κοινό έχει κάνει παραχωρήσεις στην προστασία της ιδιωτικότητας στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας – αλλά και για καθημερινή χρήση από δημόσιους φορείς και ιδιωτικές εταιρείες… “
    Τα λάβατε υπόψη σας τα ανωτέρω;
    Δεν είμαστε κατά της χρήσεως της πληροφορικής και της τεχνολογικής προόδου. Την παράχρησή της φοβούμεθα από διεφθαρμένους ανθρώπους.
    Η κάρτα πολίτη με τσιπ είναι η θύρα για την είσοδο σε ένα πεδίο (σύστημα) ηλεκτρονικής συλλογής και διασταυρώσεως κάθε είδους πληροφοριών με δυνατότητα τοπικής παρακολουθήσεως. Οι δυνατότητες του πεδίου αυτού στα χέρια ενός τυράννου είναι εφιαλτικές.
    Γι’ αυτό ζητούμε να μην ανοίξετε αυτή τη θύρα.
    8. Μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι στη μνήμη/μνήμες ή οπουδήποτε αλλού, εσωτερικά και εξωτερικά της κάρτας του πολίτη, δεν πρόκειται να περιέχεται ο αριθμός 666 σε οποιαδήποτε γραφή και συμβολισμό και ότι επίσης έχετε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε αυτός ο αριθμός να μην συμπεριληφθεί στο μέλλον, σε οποιαδήποτε μελλοντική αναβάθμιση της κάρτας;
    Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Σύναξη των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους αλλά και άγιοι της Εκκλησίας μας όπως ο Όσιος Παϊσιος, που για το λόγο αυτό είχε συντάξει χειρόγραφη και χρονολογημένη από τον ίδιο επιστολή για το θέμα, είναι απολύτως αντίθετοι στην εφαρμογή του συστήματος αυτού ταυτοποίησης των Ορθοδόξων Ελλήνων Πολιτών καθώς έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τους Ιερούς Κανόνες της Ορθοδόξου Εκκλησίας μέλος της οποίας είμαι και εγώ. Σας καλώ λοιπόν να μην προχωρήσετε στη θέση προς ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου.

  • 19 Μαρτίου 2015, 19:16 | Γιώργιος

    Η κάρτα αυτή δεν πρόκειται να συνεισφέρει σε τίποτα στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς τα αίτια αυτής (της κρίσης) επ ουδενί έχουν να κάνουν με τα θέματα που η κάρτα πρόκειται να αντιμετωπίσει.
    Λέω όχι στην κάρτα. Αν πράγματι έχει αξία η δημόσια διαβούλευση και δεν είναι απλά μια για του τύπους διαδικασία, παρακαλώ όπως λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν τα εκατοντάδες αρνητικά σχόλια.

  • 19 Μαρτίου 2015, 19:21 | Ντιτσας Χαράλαμπος

    Όχι στην κάρτα του πολίτη
    όχι στην καταπάτηση των ελευθεριών
    του ατόμου
    δεν θα τη παραλάβω

  • 19 Μαρτίου 2015, 19:08 | ζωη αλεξιου

    είμαστε άνθρωποι και όχι αναλώσιμα!όχι στη κάρτα του πολίτη

  • 19 Μαρτίου 2015, 19:22 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Αρνούμαι την κάρτα του πολίτη . Mε την κάρτα του πολίτη εξαλείφεται κάθε προσωπική ελευθερία. Οι Έλληνες θα είναι υπόδουλοι στις επιταγές των ξένων τοκογλύφων που διοικούν την χώρα. Είναι απολύτως τρομακτικό το να έχουν πρόσβαση στα ζωτικής σημασίας δεδομένα κάθε πολίτη, άνθρωποι των οποίων τους σκοπούς δεν δυνάμεθα να γνωρίζουμε. ΑΡΝΟΥΜΑΙ κατηγορηματικά. Δεν είναι δυνατόν να συζητιέται σοβαρά αυτή η κατάφορη καταπάτηση προσωπικών δεδομένων. Δεν προσφέρει καμία λύση σε κανένα ζήτημα.

  • 19 Μαρτίου 2015, 19:19 | Μποζίκης Παντελής

    Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ και ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΟ για μια αριστερή όπως θέλει να ονομάζεται κυβέρνηση να «αριθμοποιεί» την προσωπικότητα των πολιτών του κράτους και να παραβιάζει τα ευαίσθητα προσωπικά τους δεδομένα χάριν μιας οικονομικής κρίσης. Για τον λόγο αυτό ΑΡΝΟΥΜΑΙ να δεχθώ την υποβάθμιση και προσβολή των ελευθεριών των συμπολιτών μου και τον έλεγχο των ευαίσθητων προσωπικών τους δεδομένων με την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.

  • 19 Μαρτίου 2015, 19:07 | περικλης

    ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ

  • 19 Μαρτίου 2015, 19:25 | ΝΙΚΟΣ

    Είμαι ενάντια στην Κάρτα του πολίτη και ΑΡΝΟΥΜΑΙ να την παραλάβω, όταν εκδοθεί.

  • 19 Μαρτίου 2015, 19:10 | Μαρια

    οχι στη καρτα του πολιτη…..οχι στο φακελωμα..οχι στο τσιπακι..

  • 19 Μαρτίου 2015, 19:53 | θανασης Μαρτακης

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΕΝΤΕΣ ΕΙΜΑΙ ΕΓΚΑΘΕΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ!!!

  • 19 Μαρτίου 2015, 19:48 | Καπετάν Ματαπάς

    Το γραφειοκρατικό πρόβλημα στη χώρα μας αυτή τη στιγμή δεν εδράζεται στη δυσκολία ταυτοποίησης των πολιτών, αλλά στη δαιδαλώδη δομή και την ελλιπή μηχανογράφηση των δημοσίων υπηρεσιών. Θεραπεύστε αυτά τα ελαττώματα και δε θα υπάρχει κανένα πρόβλημα γραφειοκρατίας.Τα υπόλοιπα είναι «προφάσεις εν αμαρτίαις» και υπακοή σε κελεύσματα ύποπτων κέντρων εξουσίας…
    Εξάλλου, η οποιαδήποτε «Κάρτα του Πολίτη» επιχειρηθεί να εισαχθεί με τα συνακόλουθα και αναπόφευκτα κενά ασφαλείας της, θα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 9Α του Συντάγματος. Άρα, αδύνατη νομικά η υιοθέτηση οποιασδήποτε ηλεκτρονικής ταυτότητας υπό το ισχύον συνταγματικό πλαίσιο στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, καθώς τίθεται ζήτημα διακύβευσης ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών. Κανείς δεν πρόκειται να θυσιάσει την προσωπική του ελευθερία και ιδιωτικότητα εν ονόματι μιας κατ’ επίφαση ασφάλειας και διευκόλυνσης των συναλλαγών του.
    Δηλώνουμε δε ρητά ότι θα αντιπαραταχθούμε με κάθε θεμιτό μέσο ως Έλληνες πολίτες σε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που φαλκιδεύει τις συνταγματικές μας ελευθερίες, ενώ θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια που αποσκοπεί στην εδραίωση της εθνικής μας ανεξαρτησίας και στην αποκατάσταση της απολεσθείσας εθνικής μας αξιοπρέπειας.
    ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ.

  • 19 Μαρτίου 2015, 19:43 | Αθανασια

    Οχι στο Φακελομα οχι στο στιπακι….

  • 19 Μαρτίου 2015, 19:31 | Ιωάννης

    ΟΧΙ στο φακέλωμα, ζώα είμαστε με ποιο δικαίωμα θέλουν να στερήσουν τα δικαιώματά μου είμαι άνθρωπος και θέλω να έχω την ελευθερία μου.

  • 19 Μαρτίου 2015, 19:17 | Έρχος

    Νομίζω ότι θα κάνει πιό πολύ κακό παρά καλό. Όχι λοιπόν στην κάρτα. Θα είναι επικίνδυνη.

  • 19 Μαρτίου 2015, 19:05 | Μαρια

    η ελευθερια ειναι δωρο του θεου….οχι στη καρτα του πολιτη….αρνουμαι.

  • 19 Μαρτίου 2015, 19:46 | Μαρια

    Αρνουμαι κατηγορηματικα τη καρτα του πολιτη..οχι στο φακελωμα ..οχι στο τσιπακι….

  • 19 Μαρτίου 2015, 19:07 | Σταύρος

    Η κάρτα του πολίτη δεν είναι καθόλου απαραίτητη.Γι’ αυτό και την αρνούμαι.

  • 19 Μαρτίου 2015, 19:38 | Αλέξανδρος Πασχ.

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΗΤΗ ΚΑΡΤΑ ΣΑΣ, ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΣΑΣ, ΟΧΙ ΣΕ ΤΣΙΠΑΚΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ.
    ΣΥΝΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟΝ
    19 Μαρτίου 2015, 15:12 | Αντώνιος

  • 19 Μαρτίου 2015, 18:13 | Δημήτριος Χατζηνικολάου

    Με την «κάρτα του πολίτη» (ΚτΠ) περιορίζονται οι ατομικές ελευθερίες, λόγω του «ηλεκτρονικού φακελώματος», της δυνατότητας παρακολουθήσεως των πολιτών κ.λπ. Έτσι, ο πολίτης θα κουβαλά μαζί του τον «φάκελό» του (ΚτΠ), ο οποίος θα περιλαμβάνει τα πάντα γι αυτόν (ιατρικό ιστορικό, φορολογικές εκκρεμότητες, ποινικό μητρώο κ.λπ.), χωρίς καν να γνωρίζει το περιεχόμενο του «φακέλου»! Ανά πάσα στιγμή, εξ αιτίας κάποιας λεπτομέρειας που θ’ αναφέρεται στον «φάκελο», ο πολίτης θα μπορεί ν’ αποκλεισθεί από μία θέση εργασίας ή από ένα ταξίδι που θέλει να κάνει σε ξένη χώρα, να θεωρηθεί ύποπτος ή ακόμη και ένοχος κάποιου εγκλήματος που δεν διέπραξε κ.λπ. Αυτός δε ο «φάκελος» θα μπορούσε να κλαπεί από χάκερς (αυτό έχει συμβεί στο εξωτερικό) καί να χρησιμοποιηθεί από διεθνείς συνωμότες, εγλκηματικές σπείρες, τζιχαντιστές κ.λπ. Πριν από μερικές δεκαετίες, έγινε πολύς ντόρος, και δικαίως, επειδή πολλοί πολίτες ήταν φακελωμένοι για τα πολιτικά τους φρονήματα. Εκείνοι οι φάκελοι, ωστόσο, εχρησιμοποιούντο σπανίως, κυρίως όταν ο πολίτης ζητούσε να εργασθεί στο δημόσιο. Ο ηλεκτρονικός φάκελος, όμως, δηλαδή η ΚτΠ, θα χρησιμοποιείται σχεδόν καθημερινώς. Είναι επιταγή της παγκοσμιοποιήσεως, της παγκοσμίου κυβερνήσεως καί της Νέας Τάξεως Πραγμάτων, που αποσκοπεί στην υποδούλωση των λαών και στην πιο φρικτή και αισχρή δικτατορία. Ποιος εχέφρων και αξιοπρεπής άνθρωπος θα αντάλλασσε ένα κομμάτι από το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας του με κάποιες επιπλέον διευκολύνσεις στις συναλλαγές του;

  • 19 Μαρτίου 2015, 18:15 | Σοφια Λειβαδιτη

    Σύμφωνα με το σύνταγμα:αρθρο«1. Παv πρόσωπov δικαιoύται εις τov σεβασµόv της ιδιωτικής και oικoγεvειακής ζωής τoυ, της κατoικίας τoυ και της αλληλoγραφίας τoυ.
    2. Δεv επιτρέπεται vα υπάρξη επέµβασις δηµoσίας αρχής εv τη ασκήσει τoυ δικαιώµατoς τoύτoυ, εκτός εάv η επέµβασις αύτη πρoβλέπεται υπό τoυ vόµoυ και απoτελεί µέτρov τo oπoίov, εις µίαv δηµoκρατικήv κoιvωvίαv, είvαι αvαγκαίov δια τηv εθvικήv ασφάλειαv, τηv δηµoσίαv ασφάλειαv, τηv oικovoµικήv ευηµερίαv της χώρας, τηv πρoάσπισιv της τάξεως και τηv πρόληψιv πoιvικώv παραβάσεωv, τηv πρoστασίαv της υγείας ή της ηθικής, ή τηv πρoστασίαv τωv δικαιωµάτωv και ελευθεριώv άλλωv».
    Σύμφωνα με το άρθρο 5 , παρ.5 του συντάγματος ,Καθένας έχει δικαίωμα στην προστασία της υγείας και της γενετικής του ταυτότητας. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την προστασία κάθε προσώπου έναντι των βιοϊατρικών παρεμβάσεων.., ως εκ τούτου θεωρώ πως η κάρτα του πολίτη μπορεί εάν καθ’ οιονδήποτε τρόπο υποκλαπεί,
    να παραβιάσει το ιατρικό απόρρητο και να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του ασθενούς αλλοιώνοντας αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων ή χημειοθεραπευτικών ή ακτινοβολιών μακροθεραπείας σε υπό ακτινοβόληση ασθενών , μεταβάλλοντας τα πεδία στοχευμένων ακτινοβοληθέντων περιοχών προηγούμενων συνεδριών, δίνοντας λανθασμένα στοιχεία στο ακτινοθεραπευτικό επεξαργαστή που θέτουν σε κίνδυνο την ζωή του ασθενούς.το ίδιο ισχύει δια πολλάς άλλας σοβαράς παθήσεις όπου οιαδήποτε μεταβολή στοιχείων θέτει εις κίνδυνον την υγείαν του ασθενούς .
    Άρθρο 9α Συντάγματος «Καθένας έχει δικαίωμα προστασίας από την συλλογή, επεξεργασία και χρήση, ιδίως με ηλεκτρονικά μέσα, των προσωπικών του δεδομένων, όπως νόμος ορίζει. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων διασφαλίζεται από ανεξάρτητη αρχή, που συγκροτείται και λειτουργεί, όπως νόμος ορίζει».
    Άρθρο 25 Συντάγματος «1. Τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου και η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου τελούν υπό την εγγύηση του Κράτους. Όλα τα κρατικά όργανα υποχρεούνται να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκησή τους. Τα δικαιώματα αυτά ισχύουν και στις σχέσεις μεταξύ ιδιωτών στις οποίες προσιδιάζουν. Οι κάθε είδους περιορισμοί που μπορούν κατά το Σύνταγμα να επιβληθούν στα δικαιώματα αυτά πρέπει να προβλέπονται είτε απευθείας από το Σύνταγμα είτε από το νόμο, εφόσον υπάρχει επιφύλαξη υπέρ αυτού και να σέβονται την αρχή της αναλογικότητας. »
    2. Η αναγνώριση και η προστασία των θεμελιωδών και απαράγραπτων δικαιωμάτων του ανθρώπου από την Πολιτεία αποβλέπει στην πραγμάτωση της κοινωνικής προόδου μέσα σε ελευθερία και δικαιοσύνη».
    Άρθρο 5 Συντάγματος «1. Καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη. 2. Όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Εξαιρέσεις επιτρέπονται στις περιπτώσεις που προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Απαγορεύεται η έκδοση αλλοδαπού που διώκεται για τη δράση του υπέρ της ελευθερίας. 3. Η προσωπική ελευθερία είναι απαραβίαστη. Κανένας δεν καταδιώκεται ούτε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο περιορίζεται, παρά μόνο όταν και όπως ορίζει ο νόμος. «4. Απαγορεύονται ατομικά διοικητικά μέτρα που περιορίζουν σε οποιονδήποτε Έλληνα την ελεύθερη κίνηση ή εγκατάσταση στη Χώρα, καθώς και την ελεύθερη έξοδο και είσοδο σ’ αυτήν. Τέτοιου περιεχομένου περιοριστικά μέτρα είναι δυνατόν να επιβληθούν μόνο ως παρεπόμενη ποινή με απόφαση ποινικού δικαστηρίου, σε εξαιρετικές περιπτώσεις ανάγκης και μόνο για την πρόληψη αξιόποινων πράξεων, όπως νόμος ορίζει». Άρθρο 5 παρ. 1 Ε.Σ.Δ.Α.: «Παv πρόσωπov έχει δικαίωµα εις τηv ελευθερίαv και τηv ασφάλειαv. Ουδείς επιτρέπεται vα στερηθή της ελευθερίας τoυ ειµή εις τας ακoλoύθoυς περιπτώσεις και συµφώvως πρoς τηv vόµιµov διαδικασίαv: α) εάv κρατήται καvovικώς κατόπιv καταδίκης υπό αρµοδίoυ δικαστηρίoυ, β) εάv υπεβλήθη εις καvovικήv σύλληψιv ή κράτησιv λόγω αvυπoταγής εις vόµιµov διαταγήv δικαστηρίoυ, ή εις εγγύησιv εκτελέσεως υπoχρεώσεως oριζoµέvης υπό τoυ vόµoυ, γ) εάv συvελήφθη και κρατήται όπως oδηγηθή εvώπιov της αρµoδίας δικαστικής αρχής εις τηv περίπτωσιv ευλόγoυ υπovoίας ότι διέπραξεv αδίκηµα, ή υπάρχoυv λoγικά δεδoµέvα πρoς παραδoχήv της αvάγκης όπως oύτoς εµπoδισθή από τoυ vα διαπράξη αδίκηµα ή δραπετεύση µετά τηv διάπραξιv τoύτoυ, δ) εάv πρόκειται περί voµίµoυ κρατήσεως αvηλίκoυ, απoφασισθείσης δια τηv επιτήρησιv της αvατρoφής τoυ, ή τηv vόµιµov κράτησίv τoυ ίvα παραπεµφθή εvώπιov της αρµoδίας αρχής, ε) εάv πρόκειται περί voµίµoυ κρατήσεως ατόµωv δυvαµέvωv vα µεταδώσωσι µεταδoτικήv ασθέvειαv, φρεvoβλαβoύς, αλκooλικoύ, τoξικoµαvoύς ή αλήτoυ. στ) εάv πρόκειται περί voµίµoυ συλλήψεως ή κρατήσεως ατόµoυ επί σκoπώ όπως εµπoδισθή από τoυ vα εισέλθη παραvόµως εv τη χώρα ή εvαvτίov τoυ oπoίoυ εκκρεµεί διαδικασία απελάσεως ή εκδόσεως». Άρθρο 5 Ν. 2472/1997 «1. Επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται μόνον όταν το υποκείμενο των δεδομένων έχει δώσει τη συγκατάθεσή του. 2. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η επεξεργασία και χωρίς τη συγκατάθεση, όταν: α) Η επεξεργασία είναι αναγκαία για την εκτέλεση σύμβασης, στην οποία συμβαλλόμενο μέρος είναι υποκείμενο δεδομένων ή για τη λήψη μέτρων κατόπιν αιτήσεως του υποκειμένου κατά το προσυμβατικό στάδιο. β) Η επεξεργασία είναι αναγκαία για την εκπλήρωση υποχρεώσεως του υπεύθυνου επεξεργασίας, η οποία επιβάλλεται από το νόμο. γ) Η επεξεργασία είναι αναγκαία για τη διαφύλαξη ζωτικού συμφέροντος του υποκειμένου, εάν αυτό τελεί σε φυσική ή νομική αδυναμία να δώσει τη συγκατάθεσή του. δ) Η επεξεργασία είναι αναγκαία για την εκτέλεση έργου δημόσιου συμφέροντος ή έργου που εμπίπτει στην άσκηση δημόσιας εξουσίας και εκτελείται από δημόσια αρχή ή έχει ανατεθεί από αυτή είτε στον υπεύθυνο επεξεργασίας είτε σε τρίτο, στον οποίο γνωστοποιούνται τα δεδομένα. ε) Η επεξεργασία είναι απολύτως αναγκαία για την ικανοποίηση του έννομου συμφέροντος που επιδιώκει ο υπεύθυνος επεξεργασίας ή ο τρίτος ή οι τρίτοι στους οποίους ανακοινώνονται τα δεδομένα και υπό τον όρο ότι τούτο υπερέχει προφανώς των δικαιωμάτων και συμφερόντων των προσώπων στα οποία αναφέρονται τα δεδομένα και δεν θίγονται οι θεμελιώδεις ελευθερίες αυτών». ΕΠΕΙΔΗ η υποχρεωτική καθιέρωση της ταυτοποιήσεως του προσώπου και της διεκπεραιώσεως των συναλλαγών του με το Δημόσιο με την οπωσδήποτε χρήση κάρτας φερούσης πλινθίο (τσιπ) θα καθιστούσε από τεχνικής και πρακτικής απόψεως δυνατό τον ανά πάσα στιγμή εντοπισμό και τον έλεγχο της θέσεως και των κινήσεων του προσώπου μέσα στην Χώρα, γι’ αυτό η προτεινομένη κάρτα με πλινθίο συνιστά ατομικό διοικητικό μέτρο που επιβάλλει υποχρεωτικούς όρους στην ελεύθερη κίνηση του πολίτη στην Χώρα, η οποία οφείλει να είναι απεριόριστη και σεβαστή από τα όργανα του Κράτους. Επομένως η καθιέρωση της προτεινομένης κάρτας θα περιόριζε δυσανάλογα κατ’ άρθρον 25 Σ. την ελεύθερη κίνηση του πολίτη, περίπτωση που απαγορεύεται ρητώς από το άρθρο 5 παρ. 4 του Συντάγματος. Γιατί τέτοιος περιορισμός μόνον ως παρεπόμενη ποινή με απόφαση ποινικού δικαστηρίου δύναται κατ’ εξαίρεση να επιβληθεί και δη σε εξαιρετικές περιπτώσεις ανάγκης και μόνο για την πρόληψη αξιοποίνων πράξεων, πάντα δε υπό τις εγγυήσεις του Νόμου (άρθρο 5 παρ. «4. Απαγορεύονται ατομικά διοικητικά μέτρα που περιορίζουν σε οποιονδήποτε Έλληνα την ελεύθερη κίνηση ή εγκατάσταση στη Χώρα, καθώς και την ελεύθερη έξοδο και είσοδο σ’ αυτήν. Τέτοιου περιεχομένου περιοριστικά μέτρα είναι δυνατόν να επιβληθούν μόνο ως παρεπόμενη ποινή με απόφαση ποινικού δικαστηρίου, σε εξαιρετικές περιπτώσεις ανάγκης και μόνο για την πρόληψη αξιόποινων πράξεων, όπως νόμος ορίζει»). ΕΠΕΙΔΗ η προβλεπομένη ενσωμάτωση πλινθίου (τσιπ) στην κάρτα πολίτη, καθιστώντος ανά πάσα στιγμή εφικτό τον εντοπισμό και την θέση του φέροντος την κάρτα προσώπου μέσα στην Χώρα παραβιάζει την προβλεπομένη υπό της 25 Σ. αρχή της αναλογικότητος ή ευλόγου ισορροπίας, καθ’ όσον επιτρέπει περιορισμό της ιδιωτικής ζωής και της προσωπικής ελευθερίας με την δημιουργία καταστάσεως δυσαναλόγου εν σχέσει προς τον φερόμενο σαν σκοπό της κάρτας πολίτη, τον οποίο εξαγγέλλεται πως αποσκοπεί να εξυπηρετήσει, ήτοι την φυσική ταυτοποίηση και συνάμα την διευκόλυνση των συναλλαγών του πολίτη με τις δημόσιες εν γένει Αρχές. Και ταύτα κατά τρόπον προσβάλλοντα τα συνταγματικώς κατοχυρούμενα δικαιώματα των πολιτών για τον απόλυτο σεβασμό των ατομικών της προσωπικότητός τους, της προσωπικής και ιδιωτικής τους ζωής και της προσωπικής τους ελευθερίας, στην οποία περιλαμβάνεται το δικαίωμα της ελεύθερης κινήσεως μέσα στην Χώρα χωρίς την δυνατότητα τού ανά πάσα στιγμή ελέγχου και εντοπισμού της θέσεώς του. ΕΠΕΙΔΗ ο προτεινόμενος από το Υπουργείο σκοπός της ταυτοποίησης του πολίτη και της διεκπεραίωσης των συναλλαγών του με το Δημόσιο μέσω της προτεινομένης κάρτας φερούσης πλινθίο (τσιπ), εις τρόπον ώστε να καθίσταται ανά πάσα στιγμή δυνατός ο εντοπισμός του πολίτη μέσα στην Χώρα, συνιστά παράλληλα και μέτρο μηδόλως αναγκαίο και υπέρμετρα δυσανάλογο σε μία δημοκρατική κοινωνία, προκειμένου για την εθνική ή δημοσία ασφάλεια, την οικονομική ευημερία της Χώρας, την προάσπιση της τάξεως και την πρόληψη ποινικών παραβάσεων, την προστασία της υγείας ή της ηθικής ή την προστασία των δικαιωμάτων και ελευθεριών των άλλων. Και τούτο γιατί το προτεινόμενο μέτρο μόνον επί υπόπτων προσώπων και προσώπων που ελέγχονται για την διάπραξη ιδιαζόντως σοβαρών (κακουργηματικών) αδικημάτων, θα ηδύνατο να εφαρμοσθεί και όχι εφ’ όλου του πληθυσμού της Χώρας, δηλαδή επί του συνόλου των πολιτών, οι οποίοι, κατά τα κοινώς γνωστά, διάγουν ησύχως και νομοταγώς. Έτσι το προτεινόμενο μέτρο, εφ’ όσον ποτε εκαθιερούτο, θα επιδρούσε άμεσα στον πυρήνα του ατομικού δικαιώματος απολύτου σεβασμού της ιδιωτικής ζωής των πολιτών και της προσωπικής τους ελευθερίας έναντι του Κράτους, ήτοι επί ατομικών δικαιωμάτων απολύτως απαραβιάστων. ΕΠΕΙΔΗ προσέτι η αυτή ως άνω συνταγματική αρχή της αναλογικότητος παραβιάζεται διά της προτεινομένης κάρτας του πολίτη, διότι ο σκοπός του σχετικού Νόμου, ο οποίος προεχόντως συνίσταται στην ταυτοποίηση του προσώπου, δύναται να ικανοποιηθεί πλήρως και ευχερώς με άλλους τρόπους, δηλαδή χωρίς να προσβάλλονται καθόλου τα ανωτέρω ατομικά δικαιώματα και συγκεκριμένα ο εν λόγω σκοπός ταυτοποιήσεως δύναται να επιτευχθεί με την διατήρηση των ήδη θεσμοθετημένων τρόπων ταυτοποιήσεως (ισχύων τύπος δελτίου αστυνομικής ταυτότητος, διαβατήριο). ΕΠΕΙΔΗ προς τούτοις και το ως άνω συνταγματικό δικαίωμα του άρθρου 9α Σ. περί προστασίας του πολίτη από την συλλογή, επεξεργασία και χρήση, ιδίως με ηλεκτρονικά μέσα, των προσωπικών του δεδομένων δύναται να καμφθεί ολοσχερώς σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Νόμου 2472/1997, μόνον με την προηγουμένη ρητή συναίνεση του πολίτη, η οποία απαιτείται μέσα σε δημοκρατική κοινωνία, καθ’ όσον μάλιστα η διαβουλευομένη περίπτωση δεν εμπίπτει σε καμμία εκ των εξαιρέσεων της παραγράφου 2 του ιδίου άρθρου 5 για την επεξεργασία δεδομένων χωρίς την συναίνεση του πολίτη. Πρακτικά ουδείς δύναται να υποχρεώσει κανένα πολίτη να λάβει και να χρησιμοποιεί την κάρτα, όπως αυτή εξαγγέλθηκε, δηλαδή με πλινθίο. Όσοι δε πολίτες αρνούνται να την λάβουν και δεν συναινούν στην συλλογή, επεξεργασία κλπ. των πληροφοριών και δεδομένων τους πρέπει να εξακολουθούν να δύνανται να ταυτοποιούνται με τους ήδη υφισταμένους τρόπους και μέσα, άλλως παραβιάζεται η ανωτέρω κατοχυρουμένη υπό του άρθρου 25 του Συντάγματος αρχή της αναλογικότητος. Επομένως επιβάλλεται να προβλέπεται παράλληλα με την κάρτα πολίτη και για όσους πολίτες αρνούνται την λήψη και χρήση της, η εξακολούθηση της χρήσεως του δελτίου αστυνομικής ταυτότητος, υπό τον τύπο που υφίσταται σήμερα και η μη αντικατάστασή του για όσους πολίτες δεν συναινούν στην λήψη και χρήση της νέας κάρτας με πλινθίο. ΕΠΕΙΔΗ ακόμη η αρχή της αναλογικότητος ή ευλόγου ισορροπίας μεταξύ του προτεινομένου μέτρου (κάρτας πολίτη) και επιδιωκομένου σκοπού (ταυτοποίηση προσώπου και διευκόλυνση συναλλαγών με την Διοίκηση) παραβιάζεται στην προκειμένη περίπτωση, καθ’ όσον η μεν συλλογή, διατήρηση και επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρος εκ μέρους ή για λογαριασμό του Κράτους δύναται και να υλοποιείται ευχερώς από το όργανα αυτού με την ανά πάσα στιγμή χρήση της συγχρόνου τεχνολογίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών και με την λειτουργία κεντρικής βάσεως δεδομένων, ο πολίτης όμως δεν θα δύναται να έχει πρακτικώς κανένα αντίστοιχο (ανά πάσα στιγμή) έλεγχο των συλλεγομένων για το άτομό του πληροφοριών, οι οποίες θα ενημερώνονται στην κάρτα του διά μέσου του πλινθίου λόγω της εξεζητημένης τεχνολογίας, η οποία δεν είναι οικονομικώς προσιτή ούτε πρακτικώς χρήσιμη ή αναγκαία για κανένα πολίτη. .Εν όψει των ανωτέρω έχω την γνώμη: α΄) ότι η καθιέρωση της κάρτας πολίτη με τα προβλεπόμενα στην πρόταση διαβούλευσης χαρακτηριστικά και σκοπούς για την ταυτοποίηση του προσώπου και για την συλλογή πληροφοριών και προσωπικών δεδομένων μπορεί να γίνει νομίμως μόνο με την προηγουμένη συναίνεση κάθε πολίτη και με την αυτονόητη πρόβλεψη επαλλήλου και εναλλακτικής εξακολουθήσεως χρήσεως των μέχρι σήμερα ισχυόντων τρόπων και μέσων ταυτοποιήσεως (δελτίο αστυνομικής ταυτότητος κλπ.) για όσους πολίτες δεν συναινούν στην λήψη και χρήση της κάρτας πολίτη με πλινθίο και στην συναφή συλλογή, επεξεργασία κλπ. πληροφοριών και προσωπικών τους δεδομένων και β΄) κάθε πολίτης δικαιούται να αρνείται να λάβει και να χρησιμοποιεί την προτεινομένη κάρτα, της πολιτείας παντάπασιν υποχρεουμένης να προβλέπει εναλλακτικούς τρόπους ταυτοποιήσεως,ήτοι δελτίο ταυτότητος χωρίς πλινθίο.
    .

  • 19 Μαρτίου 2015, 18:09 | Αθανάσιος Μαρίνης

    http://www.opengov.gr/ypes/?c=17128

  • 19 Μαρτίου 2015, 18:44 | ΠΑΝΟΣ

    Ευτυχώς o κόσμος αρχίζει και ξυπνάει. Μία από τα ίδια είστε και εσείς. Από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου κρατά αυτή η ιστορία (Ν. 1599/1986). Μετά με το Γ.Α.Π. τώρα με Τσίπρα και Καμμένο… Αρκετά με αυτή την απάτη. Μία «έξυπνη» κάρτα που με πρόσχημα τη δήθεν εξυπηρέτησή μας τη δήθεν πάταξη της γραφειοκρατίας, είναι η κάρτα μέσω της οποίας, οριστικά και αμετάκλητα, θα αλωθεί η θεόσδοτη ελευθερία μας σε ξένα κέντρα από τα οποία και εσείς όπως ακριβώς και οι προκάτοχοί σας αλλά και οι διάδοχοί σας λαμβάνετε εντολές. Μη κάνετε τίποτα «έξυπνες» δηλώσεις και καλά ότι δεν θα υπάρχει ο αριθμός του θηρίου (666). Αυτές οι «έξυπνες» κάρτες προγραμματίζονται και μακρόθεν. Αυτό, δυστυχώς για εσάς, το ξέρουμε πολύ καλά. Μην τολμήσετε να μας πλασάρετε τη γνώμη κάποιων νεοταξιτών ιεραρχών (υπάρχουν πολλοί δυστυχώς) για να μας ρίξετε στάχτη στα μάτια. Το πρόβλημα εκτός φυσικά από πνευματικό – θρησκευτικό είναι και εξόχως νομικό – πολιτικό. Μην πιστέψετε φυσικά κύριοι πολιτικοί ότι ο κόσμος θα χάψει ότι η κάρτα του πολίτη θα είναι το αναπόφευκτο αντάλλαγμα που θα δώσετε (κάνοντας για μία ακόμα φορά τα χατίρια των αφεντικών σας σε βάρος μας) για τη δήθεν σωτηρία μας από τους Ευρωπαίους, από τους οποίους κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να περιμένει τίποτα καλό παρά μόνο τη μεθοδευμένη καταστροφή και το ξεπούλημα της πατρίδας μας και εμάς να είμαστε σκλάβοι των πολιτισμένων Ευρωπαίων. Αν χαθεί αυτή η υπερκάρτα τότε τι γίνεται κύριοι; Θα μας την περάσετε στο δεξί χέρι ή στο μέτωπο; Για το «»»»»»»καλό»»»»»»» μας; Είναι τόσο σημαντικό να μας φορτώσουν την κάρτα αυτή ώστε κάποιοι ελάχιστοι αστυνομικοί που αρνήθηκαν να την παραλάβουν αποτάχτηκαν από το Αστυνομικό Σώμα ως σαν να είχαν διαπράξει κάποιο βαρύτατο πειθαρχικό παράπτωμα! Καταλαβαίνετε λοιπόν την πρεμούρα τους και τη βιασύνη τους με ένα από τα πρώτα νομοσχέδια να μας τη φορτώσουν.
    Οι Άγιοί μας μίλησαν, η Εκκλησία μας το ίδιο. Πειθαρχείν δει Θεώ μάλλον ή ανθρώποις!! Ιησούς Χριστός Νικά!!!! Η Εκκλησία με το Χριστό μας θα νικήσει.
    Καλό Αγώνα αδέρφια, με προσευχή, μετάνοια, συχνή εξομολόγηση και συμμετοχή στα άχραντα μυστήρια. Ιησούς Χριστός Νικά!!!!

  • 19 Μαρτίου 2015, 18:50 | Κωνσταντίνα

    Είναι απαράδεκτο να κυκλοφορήσει μία τέτοια κάρτα που δεν σέβεται τα δικαιώματα και την ελευθερία του πολίτη. Είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι και μία κυβέρνηση «αριστεράς» θα έπρεπε να το σέβεται!!!
    Ντροπή να κυκλοφορήσει και θα αρνηθώ να την πάρω.

  • 19 Μαρτίου 2015, 18:46 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Ποιος μου εγγυάται οτι κάποια ομάδα hacker δεν θα σβήσει τα στοιχεία μου, με αποτέλεσμα να μη «υπάρχω» σαν άνθρωπος ? και υπάρχου τέτοια παραδείγματα σε μεγάλες χώρες (ΗΠΑ) και μεγάλους οργανισμούς (ΥΠ. ΑΜΥΝΗΣ, ΝΑΤΟ κλπ). Με τι κονδύλια θα υλοποιηθεί και θα συντηρείται ένα τέτοιο έργο ? και οι μελλοντικές κυβερνήσεις πως θα τα χρησιμοποιήσουν αυτά τα στοιχεία? – ΑΡΝΟΥΜΑΙ

  • 19 Μαρτίου 2015, 18:24 | ΘΕΟΦΑΝΗΣ Γ.

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΕΤΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΕΦΤΕΛΙΣΕΙ ΤΟ ΤΔΙΟ ΜΑΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ????? ΓΙ ΑΥΤΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ ???? ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΟΠΩΣ ΚΙ ΑΝ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΕΤΕ..

  • 19 Μαρτίου 2015, 18:03 | Γεώργιος

    Αρνούμαι την καρτα του πολιτη.

  • 19 Μαρτίου 2015, 18:56 | Οργουελ Τζ.

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.

    Έχετε δώσει λύση σε όλα τα ζητήματα της καθημερινοτητας και ήρθε η ώρα της κάρτας?

    Και ποιος μου διασφαλίζει εμένα ,οτι αύριο ΔΕΝ θα είναι στην εξουσία κάποιο μη δημοκρατικό(εκλεγμένο?) κόμμα και στην κάρτα, δε θα υπάρχουν στοιχεία τα οποία εγώ δε θα μπορώ να αναγνωρίσω ,αλλά το < θα μπορεί?
    Και δεν αναφέρομαι στο αν είμαι μέλος στην ενορία μου και σιτίζομαι σαν άπορος ,αλλά πολιτικές και κοινωνικές δράσεις μου.

    ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ,Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ?

  • 19 Μαρτίου 2015, 18:28 | Βασίλειος Αναγνωστόπουλος

    Παράκληση όπως προβείτε , στην μη ψήφιση του νομοσχεδίου για την ηλεκτρονική κάρτα του πολίτη ,είναι πολύ πιθανόν να εκτεθούν προσωπικά δεδομένα του πολίτη και παράλληλα να χαθούν ατομικές ελευθερίες. Επίσης η παροχή των 100€ ή 150€. τα οποία προτίθεται η κυβέρνηση να χορηγήσει μέσω της κάρτας του πολίτη δεν λύνουν το πρόβλημα της ανθρωπιστικής κρίσης .
    Την λύση της ανθρωπιστικής κρίσης θα την δώσει η άμεση και αναγκαία εκμετάλλευση του φυσικού και ορυκτού πλούτου. Η σχετική ενημέρωση του πολίτη θα έχει θετικά και αλυσιδωτά αποτελέσματα για όλους τους επαγγελματικούς τομείς, σε συνδυασμό βέβαια με ομαδικότητα και αξιοκρατία, προσφέροντας θέσεις εργασίας και τερματισμό της ανθρωπιστικής κρίσης.

  • 19 Μαρτίου 2015, 18:45 | ftf

    Ζητάτε να διαβουλευτούμε για μια προταση χωρις να λετε τιποτα για τα τεχνικα χαρακτηριστικα. Μπορουμε να διαβουλευτουμε για μια αλλη προταση αν θελετε ετσι απλα, ας πουμε.

  • 19 Μαρτίου 2015, 18:06 | Ιωάννης

    Αρνούμαι να παραλάβω την κάρτα του πολίτη.
    Είναι πονηρός και άθλιος τρόπος υποδούλωσής μας και φακελοποίησή μας από τους δυνάστες αυτού του κόσμου.
    Ξεκινάει η δημιουργία μιας παγκόσμιας δικτατορίας ,της παγκοσμιοποίησή όλης της Γης.
    Μετά από αυτό ακολουθεί το χάραγμα ,που είναι γραμμένο στην Αποκάλυψη.
    Καλό αγώνα σε όλους.

  • 19 Μαρτίου 2015, 18:39 | Μανώλης Γ

    Κύριοι της κυβέρνησης στην καλύτερη περίπτωση έχετε άγνοια για αυτήν την κάρτα..πέραν αυτού..ειναι ντροπιαστικό και προσβλητικό να θέλετε να την επιβάλετε με πρόσχημα τους άπορους συμπολίτες μας..
    Η μαγική κάρτα (smart card) θα μας κοστίσει πολλά εκατομμύρια τα οποία αρνούμαι να τα δώσω σε αεριτζήδες..
    Η μαγική σας κάρτα δεν εξασφαλίζει τα προσωπικά δεδομένα και την ασφάλεια συναλλαγής χακάρεται αυτό ειναι κάλο για εμάς..αλλά και για την εταιρία παροχέα που θα θησαυρίσει όχι μόνο από το στήσιμο του δικτύου λογισμικά κ.λ.π. αλλά και από τις αναβαθμίσεις..
    https://youtu.be/vZ4MqMUO5NY
    Αυτά τα λεφτά αυτά τα χρειαζόμαστε σε σίτιση και στέγαση..υγειά σχολειά κ.α.

    Για να μην μακρηγορώ το βασικότερο όλων ειναι ότι δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη.. το κράτος που κυβερνάτε ειναι εξαιρετικά διευθυνόμενο ας τακτοποιηθεί αυτό και μετά τα ξαναλέμε.

    Δεν θα ήμουν αντίθετος στην εφαρμογή της κάρτας πιλοτικά όπως λέτε και εσείς στους βουλευτές πολιτευτές περιφερειάρχες δημάρχους και άλλους θεσμικούς.

  • 19 Μαρτίου 2015, 18:24 | ΓΡΗΓΟΡΗΣ

    Αρνούμαι οποιαδήποτε κάρτα καταγράφει τα προσωπικά μου δεδομένα, το που βρίσκομαι και το τι κάνω κάθε ώρα και στιγμή. Αρνούμαι οποιαδήποτε κάρτα θα αποτελέσει τη βάση, πάνω στην οποία θα στηριχτεί αργότερα το χάραγμα, όπως αυτό περιγράφεται στην Αποκάλυψη.
    Απορώ πως αριστερή κυβέρνηση, η οποία υποτίθεται πως συγκρούεται με τις άθλιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, πάει να περάσει κάτι τέτοιο και να το ονομάζει πρόοδο.