Άρθρο 23 Καταφύγια

1. Καταφύγια ιδρύουν και λειτουργούν οι δήμοι ή σύνδεσμοι δήμων, οι διαδημοτικές συνεργασίες ή αναπτυξιακοί οργανισμοί δήμων του άρθρου 2 του ν. 4674/2020 (Α’ 53), τα φιλοζωικά σωματεία και οι φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχουν εγγραφεί στο σχετικό Μητρώο του ΕΜΖΣ και φυσικά πρόσωπα . Προϋπόθεση για τη νόμιμη λειτουργία του καταφυγίου είναι η καταχώρισή του στο Μητρώο Καταφυγίων της παρ. 23 του άρθρου 2 και η καθημερινή παρουσία προσωπικού τουλάχιστον για δεκατέσσερις (14) ώρες ημερησίως. Η ίδρυση, η λειτουργία και ο έλεγχος της λειτουργίας των καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, καθώς και η επιβολή κυρώσεων, διέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις για τα ενδιαιτήματα ζώων του ν. 604/1977 (Α’ 163).
2. Όλα τα καταφύγια:
(α) Τηρούν κατ’ ελάχιστο τις προβλεπόμενες υποχρεώσεις του ν. 2017/1992 (Α’ 31) και του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/2035 της Επιτροπής της 28ης Ιουνίου 2019 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τους κανόνες που διέπουν τις εγκαταστάσεις στις οποίες διατηρούνται χερσαία ζώα και τα εκκολαπτήρια, καθώς και την ιχνηλασιμότητα ορισμένων δεσποζόμενων χερσαίων ζώων και αυγών για επώαση (L 314).
(β) Είναι υποχρεωμένα να καταχωρούν σε ιστοσελίδα που διατηρούν τα ίδια, όλα τα ζώα που έχουν σημανθεί ηλεκτρονικά και διαμένουν στο καταφύγιο. Τα ζώα καταχωρούνται στην ιστοσελίδα εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών από την είσοδό τους στο καταφύγιο, ανεξαρτήτως αν έχουν ακόμα σημανθεί ηλεκτρονικά ή όχι. Η ιστοσελίδα περιέχει για κάθε ζώο κατ’ ελάχιστο φωτογραφία του ζώου, τον αριθμό ηλεκτρονικής σήμανσης (όταν αυτός είναι διαθέσιμος), την ημερομηνία εισαγωγής στο καταφύγιο και τον σύνδεσμο που παραπέμπει στην πλατφόρμα υιοθεσίας του άρθρου 9. Ζώα τα οποία έχουν υιοθετηθεί, μεταφερθεί σε άλλες δομές φιλοξενίας ή έχουν αποβιώσει, παραμένουν στην ιστοσελίδα για τουλάχιστον ένα (1) έτος με την αντίστοιχη σημείωση του λόγου για τον οποίο το ζώο δεν βρίσκεται πλέον στο καταφύγιο. Ο σύνδεσμος της ιστοσελίδας του καταφυγίου αναρτάται στην ιστοσελίδα του οικείου δήμου και στο Μητρώο Καταφυγίων του ΕΜΖΣ. Στην ιστοσελίδα κάθε καταφυγίου παρέχονται και πληροφορίες για την υιοθεσία των ζώων και να αναγράφεται ο κτηνίατρος (ή κτηνίατροι) που παρακολουθεί τα ζώα του καταφυγίου. Με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση της επιτροπής του άρθρου 7 μπορεί ένα ζώο να μην καταχωρείται στη ιστοσελίδα του δήμου και στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.
(γ) Ορίζουν ώρες επισκέψεων κάθε εβδομάδα, τουλάχιστον τρεις (3) ώρες ανά εβδομάδα μεταξύ ανατολής και δύσης του ήλιου, εκ των οποίων η μία εντός Σαββατοκύριακου. Οι ώρες αυτές πρέπει να αναρτώνται στην ιστοσελίδα του καταφυγίου. Εκτός αν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι, οι επισκέπτες πρέπει να μπορούν να βλέπουν κάθε ζώο που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του καταφυγίου.
3. Από τη δημοσίευση του παρόντος, επιτρέπεται η εγκατάσταση και η λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε δασικές εκτάσεις και δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις των περ. α’ και β’ της παρ. 5 του άρθρου 3 του ν. 998/1979 (Α’ 289), εφόσον απέχουν έως πέντε (5) χιλιόμετρα από το άκρο οικισμού και υπάρχει ευχερής οδική πρόσβαση.
4. Το καταφύγιο μπορεί να θέτει κανόνες για την ευζωία των ζώων και την εύρυθμη λειτουργία του, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κοινού. Οι κανόνες αυτοί αναρτώνται στην ιστοσελίδα του καταφυγίου.
5. Τα μη δημοτικά ή μη διαδημοτικά καταφύγια δεν επιτρέπεται να επανατοποθετούν ζώα που φιλοξενούνται σε αυτά στο οικείο περιβάλλον από το οποίο περισυλλέχθηκαν.
6. Τα καταφύγια οφείλουν σε ετήσια βάση, μέχρι τις 15 Φεβρουάριου του επόμενου έτους, να κοινοποιούν στον οικείο δήμο και να αναρτούν στην ιστοσελίδα τους τον απολογισμό της λειτουργίας τους κατά το προηγούμενο έτος, στα οποία περιλαμβάνονται κατ’ ελάχιστον ο αριθμός ζώων που φιλοξενούν στην αρχή του έτους, οι νέες εισαγωγές κατά τη διάρκεια του έτους, οι υιοθεσίες, οι θάνατοι και οι μεταφορές ζώων σε άλλες δομές.
7. Απόφαση ευθανασίας για ζώα συντροφιάς που φιλοξενούνται σε καταφύγιο λαμβάνεται αποκλειστικά από με τη διαδικασία που προβλέπεται για τα αδέσποτα ζώα, όπως αυτή ορίζεται στις παρ. 7 και 8 του άρθρου 7, εκτός αν συντρέχουν, σύμφωνα με γνωμάτευση κτηνιάτρου, κτηνιατρικοί λόγοι που επιβάλλουν την άμεση ευθανασία.

  • 19 Μαΐου 2021, 16:16 | Φιλοζωικο και Περιβαλλοντικό Σωματείο Hopeland

    2. β) Με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση της επιτροπής του άρθρου 7 μπορεί ένα ζώο να μην καταχωρείται στη ιστοσελίδα του δήμου και στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.Ένσταση ΠΦΠΟ
    Να οριστούν ενδεικτικά κάποιοι τέτοιοι λόγοι για να γίνει σαφές.3. Από τη δημοσίευση του παρόντος, επιτρέπεται η εγκατάσταση και η λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε δασικές εκτάσεις και δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις των περ. α’ και β’ της παρ. 5 του άρθρου 3 του ν. 998/1979 (Α’ 289), εφόσον απέχουν έως πέντε (5) χιλιόμετρα από το άκρο οικισμού και υπάρχει ευχερής οδική πρόσβαση.Ένσταση ΠΦΠΟ
    Για τέταρτη φορά μπαίνει μια διάταξη περί βραχωδών εκτάσεων, και ενώ έχει αποσυρθεί μετά την κατακραυγή της φιλοζωικής κοινότητας. Αναρωτιόμαστε πώς συνάδουν οι εξαγγελίες για σύγχρονα, Ευρωπαϊκά κλπ. καταφύγια όταν αυτά είναι χτισμένα πάνω σε βραχώδεις περιοχές.
    Είναι μια τεράστια αντίφαση, και έξω από τις έννοιες «σεβασμό» και «ηθική».ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ
    ❖ Ως η σχετική συνολική πρόταση που έχουμε αναφέρει άρθρο 7 για τα καταφύγια, τους Δήμους και την 5μελή επιτροπή.
    ❖ Σε περίπτωση, που το απευχόμαστε, δεν γίνει δεκτή η συνολική μας πρόταση για τους Δήμους, την 5μελή και τα καταφύγια, σε κάθε περίπτωση στο Άρθρο 23 προτείνουμε τα παρακάτω:
    Θα πρέπει να εξαλειφθεί το «βραχώδεις εκτάσεις».
    Επίσης να συμπληρωθεί ως εξής «…έως πέντε (5) χιλιόμετρα από το άκρο οικισμού όπως προσδιορίζεται ο οικισμός κάθε φορά από την πολεοδομία, και στις οποίες θα υπάρχει ευχερής οδική πρόσβαση, Ύδρευση, Αποχέτευση, Ηλεκτρικό Ρεύμα.5. Τα μη δημοτικά ή μη διαδημοτικά καταφύγια δεν επιτρέπεται να επανατοποθετούν ζώα που φιλοξενούνται σε αυτά στο οικείο περιβάλλον από το οποίο περισυλλέχθηκαν.Ένσταση ΠΦΠΟ
    Γιατί να μην επιτρέπεται να επανατοποθετούνται μετά την απόφαση 5μελούς τα ζώα που φιλοξενούνται σε καταφύγια φιλοζωικών συλλόγων, σε προσωρινούς ιδιοκτήτες, αναδόχους ιδιώτες, σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στο οικείο άρθρο;
    7. Απόφαση ευθανασίας για ζώα συντροφιάς που φιλοξενούνται σε καταφύγιο λαμβάνεται αποκλειστικά από με τη διαδικασία που προβλέπεται για τα αδέσποτα ζώα, όπως αυτή ορίζεται στις παρ. 7 και 8 του άρθρου 7, εκτός αν συντρέχουν, σύμφωνα με γνωμάτευση κτηνιάτρου, κτηνιατρικοί λόγοι που επιβάλλουν την άμεση ευθανασία.Ένσταση ΠΦΠΟ
    Να καταγραφούν ρητά οι κτηνιατρικοί λόγοι στο νόμο που επιβάλλουν κάτι τέτοιο, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για αυθαίρετες ευθανασίες.

  • 19 Μαΐου 2021, 14:56 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΕΛΑ

    Είναι απαράδεκτο να εισάγεται ο εγκλεισμός υγιών ενήλικων ζώων σε καταφύγιο που είναι αντίθετος με την ευζωία των ζώων και ανώφελος στο βαθμό που ο αριθμός των αδέσποτων είναι τεράστιος και διαρκώς εγκαταλείπονται νέα. Για τους λόγους αυτούς απαγορεύεται με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία. Τα ζώα, όπως προβλέπεται σήμερα, πρέπει να περισυλλέγονται, να στειρώνονται, να εμβολιάζονται ή να θεραπεύονται και να επανεντάσσονται άμεσα. Εξαίρεση αποτελούν τα μικρά ως 5 μηνών, τα πάσχοντα από ανίατη ασθένεια και όσα έχουν κριθεί επικίνδυνα.

    Είναι απαράδεκτο να εισάγεται η ευθανασία με την παρακάτω διάταξη
    Η περίοδος των τριάντα (30) ημερών δεν απαιτείται να τηρηθεί αν συντρέχουν κτηνιατρικοί λόγοι για άμεση ευθανασία.
    ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ το παραπανω

  • 19 Μαΐου 2021, 14:58 | Σοφία Αλεβιζάκη

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και της Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

  • 19 Μαΐου 2021, 14:16 | EIRINI ANDREADAKI

    Με δεδομένη την έλλειψη κατάλληλων χώρων εντός των μεγάλων αστικών κέντρων, σε αστικά Πάρκα και Άλση εντός του αστικού ιστού επιτρέπεται να δημιουργηθούν υπάρχοντες μικροί χώροι για την προσωρινή φιλοξενία αδέσποτων ζώων. Ο χώρος φιλοξενίας οφείλει να απέχει τουλάχιστον 100 μ. από κατοικίες, πρέπει να έχει επιφάνεια το πολύ ίση με το 1% της επιφάνειας του Άλσους/ Πάρκου και πάντως όχι μεγαλύτερη των 4 στρεμμάτων. Στον χώρο θα μπορεί να φιλοξενούνται μέχρι 35 σκύλοι και ανάλογος αριθμός γατών. Οι κλειστοί χώροι που απαιτούνται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, (κλειστοί χώροι κλουβιών, γραφείο, αποθήκες κλπ) μπορεί να κατασκευαστούν με ελαφρά κατασκευή που θα επενδυθεί με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και να καταλαμβάνουν επιφάνεια το πολύ ίση με το 10% του συνολικού χώρου διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.

  • 19 Μαΐου 2021, 14:47 | Μαίρη Κοτζαμάνη

    ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΦΠΟ

    Ιδρύστε παντού δημοτικά κτηνιατρεία, ειδικές υπηρεσίες στους Δήμους στελεχωμένες με ειδικευμένα άτομα και προβλέψτε τη λειτουργία μικρών δομών προσωρινής διαβίωσης για μικρό αριθμό ζώων, μέσα στον αστικό ιστό σε κατάλληλες θέσεις (π.χ. αστικά πάρκα και άλση) με τη συνεργασία φιλοζωικών. Μην εξορίζετε τα ζώα σε δυσπρόσιτα μέρη που θα στοιβάζονται εκατοντάδες ή και χιλιάδες ζώα σε διαδημοτικά καταφύγια.

  • 19 Μαΐου 2021, 14:53 | ΣΙΑΤΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    Αδέσποτα πια αδέσποτα????
    Αδέσποτα υπάρχουν γιατί είναι απολύτως άχρηστοι αυτοί που τα διαχειρίζονται
    Λύση υπάρχει και άμεση.
    Δώστε τη διαχείριση στους κυνηγετικούς συλλόγους.
    Δώστε ακριβώς τα μισά χρήματα από τις επιχορηγήσεις πού παίρνουν αυτοί οι άχρηστοι και σε λιγότερο από 48 ώρες θα τα έχουμε μαζέψει όλα.
    Δώστε μάς τούς χώρους και σε λιγότερο από 6 μήνες θα έχουμε κάνει εγκαταστάσεις φιλοξενίας πού θα ντρέπεσαι να μπεις μέσα. Με νόμιμες άδειες από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες όπως ακριβώς κάνουμε και με τα εκτροφεία θηραμάτων…
    Και όλα αυτά με τα μισά ακριβώς χρήματα…
    Για να τελειώνει το παραμύθι με τούς ΔΉΘΕΝ.

  • 19 Μαΐου 2021, 14:09 | Ελένη Μαυρούλη

    Επανέρχεται και πάλι «από το παράθυρο» η λογική των απομακρυσμένων και βραχώδων περιοχών,δλδ της εξορίας των ζώων καθιστώντας δύσκολη την προσέγγιση για εθελοντές που θέλουν να προσφέρουν, για ανθρώπους που ενδιαφέρονται να τα γνωρίσουν και να υιοθετήσουν, για εκπαιδευτές, για εργαζόμενους και κυρίως αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να βρεθούν τα ζώα παρατημένα στα βουνά. Δεν αποτελεί λύση. Ούτε η «από το παράθυρο» χαλάρωση των προϋποθέσεων περί ευθανασίας στα καταφύγια που δεν είναι δημοτικά ή διαδημοτικά. Χρειάζονται σοβαρές αλλαγές στο συγκεκριμένο άρθρο.
    Καλή βάση συζήτηση η πρόταση ΠΦΠΟ

  • 19 Μαΐου 2021, 14:44 | ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ

    Ιδρύστε παντού δημοτικά κτηνιατρεία, ειδικές υπηρεσίες στους Δήμους στελεχωμένες με ειδικευμένα άτομα και προβλέψτε τη λειτουργία μικρών δομών προσωρινής διαβίωσης για μικρό αριθμό ζώων, μέσα στον αστικό ιστό σε κατάλληλες θέσεις (π.χ. αστικά πάρκα και άλση) με τη συνεργασία φιλοζωικών. Μην εξορίζετε τα ζώα σε δυσπρόσιτα μέρη που θα στοιβάζονται εκατοντάδες ή και χιλιάδες ζώα σε διαδημοτικά καταφύγια.

  • 19 Μαΐου 2021, 14:38 | Ισαβέλλα Εμίρη

    Απαραίτητη θεωρούμε την ίδρυση παντού δημοτικών κτηνιατρίων, στελεχωμένων με ειδικευμένα άτομα και εξοπλισμένων με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, κυρίως στους μικρούς νησιωτικούς δήμους.
    Παρ.2β. Δεν θα πρέπει να επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να μην καταχωρείται ένα ζώο στην Πανελλήνια πλατφόρμα Υιοθεσίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Είναι γνωστό ότι αυτά τα παραθυράκια χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τους επιτήδειους ή από αυτούς που δεν έχουν μάθει να σέβονται τους νόμους. Διαφορετικά θα πρέπει να είναι σαφείς οι λόγοι γι’αυτήν την εξαίρεση και πρέπει να περιγραφούν στην παρούσα.
    Παρ. 3. Με τον όρο οικισμός μπορεί να εννοηθεί και ένα σύνολο 5 σπιτιών, οπότε και δυσχεραίνεται η πρόσβαση πολιτών που θέλουν να επισκεφθούν το καταφύγιο. Θα πρέπει να προβλεφθεί η λειτουργία μικρών δομών προσωρινής διαβίωσης για μικρό αριθμό ζώων, μέσα στον αστικό ιστό σε κατάλληλες θέσεις (π.χ. αστικά πάρκα και άλση) με τη συνεργασία φιλοζωικών. Διαφορετικά θεωρείται εξορία των ζώων και μάλιστα σε δυσπρόσιτα μέρη όπου θα στοιβάζονται εκατοντάδες ή και χιλιάδες ζώα.
    Παρ. 7. Γενικά οι εξαιρέσεις για λόγους που δεν αποσαφηνίζονται μπορεί να προκαλέσει παραβιάσεις του νόμου με λογικοφανή επιχειρήματα. Καλό θα είναι είτε να οριστούν οι κτηνιατρικοί λόγοι που επιβάλλουν την άμεση ευθανασία, είτε να απαλειφθεί από το άρθρο.

  • 19 Μαΐου 2021, 13:59 | Τζένη

    Συμφωνω με τις θεσεις της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδιας
    Στείλατε Σήμερα στις 11:25 π.μ.
    https://l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.opengov.gr%2Fypes%2F%3Fp%3D7914%26fbclid%3DIwAR0oOVoqJVWEXMScK0GQ0X0RQMpGj2s7Qj7Z1pjXv8muLUHWCBLvYiHFllE&h=AT0ssX5GDiVSgsE9wXRdvj8mxPohEM26u5TErb7jlJ0T9UnizujSw5PDi_t3Yn0XeYZ8YDik9Cfs_5zYjqzUAS-t6f_FZeA3IMPICuMKVKUArWVIveqMlMkJGtBXzgxi-bcPBQ

  • 19 Μαΐου 2021, 13:03 | ΑΝΝΑ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

    ΟΧΙ στην επαναφορά για 4η φορά κυνοκομείων σε βραχώδεις!!!
    περιοχές ,μακρυά απο το Θεό. Δηλαδή θέλετε να στείλετε κατευθείαν σε θάνατο??
    ΝΑΙ σε μικρές και πολλές δομές , ναι σε ανώτατο πλαφον αριθμού ζώων μέσα στη δομή , ναι στην προσωρινή παραμονή των ζώων με ανώτατο πλαφόν τις 30 μερες-πλην εξαιρέσεων-,
    ΝΑΙ στην υιοθεσία τους αλλιώς άμεση επανένταξη εκεί που ζούσαν κ μόνο .

  • 19 Μαΐου 2021, 13:07 | Σοφία Αλεβιζάκη

    Ιδρύστε παντού δημοτικά κτηνιατρεία, ειδικές υπηρεσίες στους Δήμους στελεχωμένες με ειδικευμένα άτομα και προβλέψτε τη λειτουργία μικρών δομών προσωρινής διαβίωσης για μικρό αριθμό ζώων, μέσα στον αστικό ιστό σε κατάλληλες θέσεις (π.χ. αστικά πάρκα και άλση) με τη συνεργασία φιλοζωικών. Μην εξορίζετε τα ζώα σε δυσπρόσιτα μέρη που θα στοιβάζονται εκατοντάδες ή και χιλιάδες ζώα σε διαδημοτικά καταφύγια.

  • 19 Μαΐου 2021, 13:47 | Σοφία Αλεβιζάκη

    ΟΧΙ στην επαναφορά για 4η φορά κυνοκομείων σε βραχώδεις!!! περιοχές ,μακρυά απο το Θεό ΑΡΘΡΟ 23 παρ 3.ΝΑΙ σε μικρές και πολλές δομές , ναι σε ανώτατο πλαφον αριθμού ζώων μέσα στη δομή , ναι στην προσωρινή παραμονη των ζώων με ανώτατο πλαφόν τις 30 μερες-πλην εξαιρέσεων-, ΝΑΙ στην υιοθεσία τους αλλιώς άμεση επανένταξη εκεί που ζουσαν κ μόνο

  • 19 Μαΐου 2021, 12:29 | Μανολης Γραμματικακης

    Αναφορικά με τα καταφύγια, να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης με αναλυτική περιγραφή των προϋποθέσεων του χώρου, των συνθηκών διαβίωσης, του ιατρικού και του προσωπικού φροντίδας καθώς και προβλέψεις για την διατροφή, την υγιεινή, την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, χώρος κτηνιατρείου, περίθαλψης, απομόνωσης ασθενών ζώων και διαχωρισμός των ζώων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τους ώστε να πάψουν οι ντροπιαστικές και απαράδεκτες εικόνες από καταφύγια ‘‘φιλοζωικών’’ που παρακολουθούμε συχνά στα μέσα ενημέρωσης

  • 19 Μαΐου 2021, 12:10 | Γιαννης Μαραγκακης

    Αναφορικά με τα καταφύγια, να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης με αναλυτική περιγραφή των προϋποθέσεων του χώρου, των συνθηκών διαβίωσης, του ιατρικού και του προσωπικού φροντίδας καθώς και προβλέψεις για την διατροφή, την υγιεινή, την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, χώρος κτηνιατρείου, περίθαλψης, απομόνωσης ασθενών ζώων και διαχωρισμός των ζώων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τους ώστε να πάψουν οι ντροπιαστικές και απαράδεκτες εικόνες από καταφύγια ‘‘φιλοζωικών’’ που παρακολουθούμε συχνά στα μέσα ενημέρωσης

  • 19 Μαΐου 2021, 12:49 | Νικολαος Ανετάκης

    Αναφορικά με τα καταφύγια, να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης με αναλυτική περιγραφή των προϋποθέσεων του χώρου, των συνθηκών διαβίωσης, του ιατρικού και του προσωπικού φροντίδας καθώς και προβλέψεις για την διατροφή, την υγιεινή, την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, χώρος κτηνιατρείου, περίθαλψης, απομόνωσης ασθενών ζώων και διαχωρισμός των ζώων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τους ώστε να πάψουν οι ντροπιαστικές και απαράδεκτες εικόνες από καταφύγια ‘‘φιλοζωικών’’ που παρακολουθούμε συχνά στα μέσα ενημέρωσης

  • 19 Μαΐου 2021, 12:59 | ΠΕΛΕΚΑΣ ΣΠΥΡΟΣ

    ΟΧΙ στην επαναφορά για 4η φορά κυνοκομείων σε βραχώδεις!!! περιοχές ,μακρυά απο το Θεό ΑΡΘΡΟ 23 παρ 3.ΝΑΙ σε μικρές και πολλές δομές , ναι σε ανώτατο πλαφον αριθμού ζώων μέσα στη δομή , ναι στην προσωρινή παραμονη των ζώων με ανώτατο πλαφόν τις 30 μερες-πλην εξαιρέσεων-, ΝΑΙ στην υιοθεσία τους αλλιώς άμεση επανένταξη εκεί που ζουσαν κ μόνο .

  • 19 Μαΐου 2021, 12:25 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΟΥΣΜΑΝΗΣ

    Αναφορικά με τα καταφύγια, να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης με αναλυτική περιγραφή των προϋποθέσεων του χώρου, των συνθηκών διαβίωσης, του ιατρικού και του προσωπικού φροντίδας καθώς και προβλέψεις για την διατροφή, την υγιεινή, την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, χώρος κτηνιατρείου, περίθαλψης, απομόνωσης ασθενών ζώων και διαχωρισμός των ζώων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τους ώστε να πάψουν οι ντροπιαστικές και απαράδεκτες εικόνες από καταφύγια ‘‘φιλοζωικών’’ που παρακολουθούμε συχνά στα μέσα ενημέρωσης.

  • 19 Μαΐου 2021, 12:48 | ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΔΡΙΤΣΑΝΟΥ

    3. Με δεδομένη την έλλειψη χώρων εντός των αστικών κέντρων, προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας μικρών καταφυγίων σε αστικά πάρκα και άλση, εντός του αστικού ιστού, ούτως ώστε να διευκολύνεται η φιλοζωική δράση, να είναι εύκολα επισκέψιμα σε όσους θέλουν να υιοθετήσουν ζώο, να είναι προσιτά σε όσους θέλουν να προσφέρουν εθελοντική εργασία, μειώνοντας έτσι τα έξοδα συντήρησης του χώρου, αλλά και δίνοντας τη δυνατότητα στην άσκηση και κοινωνικοποίηση των φιλοξενουμένων ζώων, και να αποτελέσουν εργαλείο φιλοζωικής εκπαίδευσης, εφόσον θα είναι προσιτά σε επισκέψεις σχολείων. Οι χώροι αυτοί θα λειτουργούν σε συνδυασμό με τα Δημοτικά Κτηνιατρεία.Με αυτό το σκεπτικό κατατίθεται η παρακάτω πρόταση: «Με δεδομένη την έλλειψη κατάλληλων χώρων εντός των μεγάλων αστικών κέντρων, σε αστικά Πάρκα και Άλση εντός του αστικού ιστού επιτρέπεται να δημιουργηθούν υπάρχοντες μικροί χώροι για την προσωρινή φιλοξενία αδέσποτων ζώων. Ο χώρος φιλοξενίας οφείλει να απέχει τουλάχιστον 100 μ. από κατοικίες, πρέπει να έχει επιφάνεια το πολύ ίση με το 1% της επιφάνειας του Άλσους/ Πάρκου και πάντως όχι μεγαλύτερη των 4 στρεμμάτων. Στον χώρο θα μπορεί να φιλοξενούνται μέχρι 35 σκύλοι και ανάλογος αριθμός γατών. Οι κλειστοί χώροι που απαιτούνται, σύμφωνα μετην ισχύουσα νομοθεσία, (κλειστοί χώροι κλουβιών, γραφείο, αποθήκες κλπ) μπορεί να κατασκευαστούν με ελαφρά κατασκευή που θα επενδυθεί με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και να καταλαμβάνουν επιφάνεια το πολύ ίση με το 10% του συνολικού χώρου διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.Επιπλέον, να απαλειφθεί η δυνατότητα δημιουργίας καταφυγίων σε βραχώδεις εκτάσεις. Επίσηςνα συμπληρωθεί ως εξής «…έως πέντε (5) χιλιόμετρα από το άκρο οικισμού όπως προσδιορίζεται ο οικισμός κάθε φορά από την πολεοδομία, και στις οποίες θα υπάρχει ευχερής οδική πρόσβαση, Ύδρευση, Αποχέτευση, Ηλεκτρικό Ρεύμα

  • 19 Μαΐου 2021, 11:24 | ΕΛΕΝΗ ΛΙΟΝΑΚΗ

    ΟΧΙ στην επαναφορά για 4η φορά κυνοκομείων σε βραχώδεις!!! περιοχές, μακριά από το Θεό ΑΡΘΡΟ 23 παρ 3. ΝΑΙ σε μικρές και πολλές δομές , ναι σε ανώτατο πλαφον αριθμού ζώων μέσα στη δομή, ναι στην προσωρινή παραμονή των ζώων με ανώτατο πλαφόν τις 30 μερες-πλην εξαιρέσεων-, ΝΑΙ στην υιοθεσία τους αλλιώς άμεση επανένταξη εκεί που ζουσαν και μόνο.

  • 19 Μαΐου 2021, 11:53 | ΕΛΕΝΗ ΛΙΟΝΑΚΗ

    Όχι στον εγκλεισμό υγιών ενήλικων ζώων σε καταφύγια- όχι στις αυθαίρετες ευθανασίες

    Είναι απαράδεκτο να εισάγεται ο εγκλεισμός υγιών ενήλικων ζώων σε καταφύγιο που είναι αντίθετος με την ευζωία των ζώων και ανώφελος στο βαθμό που ο αριθμός των αδέσποτων είναι τεράστιος και διαρκώς εγκαταλείπονται νέα. Για τους λόγους αυτούς απαγορεύεται με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία. Τα ζώα, όπως προβλέπεται σήμερα, πρέπει να περισυλλέγονται, να στειρώνονται, να εμβολιάζονται ή να θεραπεύονται και να επανεντάσσονται άμεσα. Εξαίρεση αποτελούν τα μικρά ως 5 μηνών, τα πάσχοντα από ανίατη ασθένεια και όσα έχουν κριθεί επικίνδυνα.

    Είναι απαράδεκτο να εισάγεται η ευθανασία με την παρακάτω διάταξη
    Η περίοδος των τριάντα (30) ημερών δεν απαιτείται να τηρηθεί αν συντρέχουν κτηνιατρικοί λόγοι για άμεση ευθανασία.
    ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ το παραπανω

  • 19 Μαΐου 2021, 11:14 | Γεωργία

    Σύμφωνω με τις θεσεις της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδιας

  • 19 Μαΐου 2021, 11:19 | Σωτηρια

    Κλείστε όλα τα παράνομα εκτροφεία – κολαστήρια με μέριμνα για τα χιλιάδες σκυλιά που παράγονται εκεί. Θεσπίστε τώρα κανόνες για τα νόμιμα εκτροφεία και κλείστε όσα δεν τηρούν τους κανόνες ευζωίας των ζώων.

  • 19 Μαΐου 2021, 11:32 | Σωτηρια

    ΟΧΙ στην επαναφορά για 4η φορά κυνοκομείων σε βραχώδεις!!! περιοχές ,μακρυά απο το Θεό ΑΡΘΡΟ 23 παρ 3.ΝΑΙ σε μικρές και πολλές δομές , ναι σε ανώτατο πλαφον αριθμού ζώων μέσα στη δομή , ναι στην προσωρινή παραμονη των ζώων με ανώτατο πλαφόν τις 30 μερες-πλην εξαιρέσεων-, ΝΑΙ στην υιοθεσία τους αλλιώς άμεση επανένταξη εκεί που ζουσαν κ μόνο .

  • 19 Μαΐου 2021, 11:27 | σ

    Όχι στον εγκλεισμό υγιών ενήλικων ζώων σε καταφύγια- όχι στις αυθαίρετες ευθανασίες

    Είναι απαράδεκτο να εισάγεται ο εγκλεισμός υγιών ενήλικων ζώων σε καταφύγιο που είναι αντίθετος με την ευζωία των ζώων και ανώφελος στο βαθμό που ο αριθμός των αδέσποτων είναι τεράστιος και διαρκώς εγκαταλείπονται νέα. Για τους λόγους αυτούς απαγορεύεται με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία. Τα ζώα, όπως προβλέπεται σήμερα, πρέπει να περισυλλέγονται, να στειρώνονται, να εμβολιάζονται ή να θεραπεύονται και να επανεντάσσονται άμεσα. Εξαίρεση αποτελούν τα μικρά ως 5 μηνών, τα πάσχοντα από ανίατη ασθένεια και όσα έχουν κριθεί επικίνδυνα.

    Είναι απαράδεκτο να εισάγεται η ευθανασία με την παρακάτω διάταξη

    Η περίοδος των τριάντα (30) ημερών δεν απαιτείται να τηρηθεί αν συντρέχουν κτηνιατρικοί λόγοι για άμεση ευθανασία.

    ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ το παραπανω

  • 19 Μαΐου 2021, 11:13 | Σωτηρια

    Όχι στον εγκλεισμό υγιών ενήλικων ζώων σε καταφύγια- όχι στις αυθαίρετες ευθανασίες

    Είναι απαράδεκτο να εισάγεται ο εγκλεισμός υγιών ενήλικων ζώων σε καταφύγιο που είναι αντίθετος με την ευζωία των ζώων και ανώφελος στο βαθμό που ο αριθμός των αδέσποτων είναι τεράστιος και διαρκώς εγκαταλείπονται νέα. Για τους λόγους αυτούς απαγορεύεται με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία. Τα ζώα, όπως προβλέπεται σήμερα, πρέπει να περισυλλέγονται, να στειρώνονται, να εμβολιάζονται ή να θεραπεύονται και να επανεντάσσονται άμεσα. Εξαίρεση αποτελούν τα μικρά ως 5 μηνών, τα πάσχοντα από ανίατη ασθένεια και όσα έχουν κριθεί επικίνδυνα.

    Είναι απαράδεκτο να εισάγεται η ευθανασία με την παρακάτω διάταξη

    Η περίοδος των τριάντα (30) ημερών δεν απαιτείται να τηρηθεί αν συντρέχουν κτηνιατρικοί λόγοι για άμεση ευθανασία.

    ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ το παραπανω

  • 19 Μαΐου 2021, 11:49 | Αναστάσιος Λιονάκης

    ΟΧΙ στην επαναφορά για 4η φορά κυνοκομείων σε βραχώδεις!!! περιοχές, μακριά από το Θεό ΑΡΘΡΟ 23 παρ 3. ΝΑΙ σε μικρές και πολλές δομές , ναι σε ανώτατο πλαφον αριθμού ζώων μέσα στη δομή, ναι στην προσωρινή παραμονή των ζώων με ανώτατο πλαφόν τις 30 μερες-πλην εξαιρέσεων-, ΝΑΙ στην υιοθεσία τους αλλιώς άμεση επανένταξη εκεί που ζουσαν και μόνο.

  • 19 Μαΐου 2021, 11:41 | Αναστάσιος Λιονάκης

    Όχι στον εγκλεισμό υγιών ενήλικων ζώων σε καταφύγια- όχι στις αυθαίρετες ευθανασίες

    Είναι απαράδεκτο να εισάγεται ο εγκλεισμός υγιών ενήλικων ζώων σε καταφύγιο που είναι αντίθετος με την ευζωία των ζώων και ανώφελος στο βαθμό που ο αριθμός των αδέσποτων είναι τεράστιος και διαρκώς εγκαταλείπονται νέα. Για τους λόγους αυτούς απαγορεύεται με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία. Τα ζώα, όπως προβλέπεται σήμερα, πρέπει να περισυλλέγονται, να στειρώνονται, να εμβολιάζονται ή να θεραπεύονται και να επανεντάσσονται άμεσα. Εξαίρεση αποτελούν τα μικρά ως 5 μηνών, τα πάσχοντα από ανίατη ασθένεια και όσα έχουν κριθεί επικίνδυνα.

    Είναι απαράδεκτο να εισάγεται η ευθανασία με την παρακάτω διάταξη
    Η περίοδος των τριάντα (30) ημερών δεν απαιτείται να τηρηθεί αν συντρέχουν κτηνιατρικοί λόγοι για άμεση ευθανασία.
    ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ το παραπανω

  • 19 Μαΐου 2021, 10:05 | ΑΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ

    3. Με δεδομένη την έλλειψη χώρων εντός των αστικών κέντρων, προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας μικρών καταφυγίων σε αστικά πάρκα και άλση, εντός του αστικού ιστού, ούτως ώστε να διευκολύνεται η φιλοζωική δράση, να είναι εύκολα επισκέψιμα σε όσους θέλουν να υιοθετήσουν ζώο, να είναι προσιτά σε όσους θέλουν να προσφέρουν εθελοντική εργασία, μειώνοντας έτσι τα έξοδα συντήρησης του χώρου, αλλά και δίνοντας τη δυνατότητα στην άσκηση και κοινωνικοποίηση των φιλοξενουμένων ζώων, και να αποτελέσουν εργαλείο φιλοζωικής εκπαίδευσης, εφόσον θα είναι προσιτά σε επισκέψεις σχολείων. Οι χώροι αυτοί θα λειτουργούν σε συνδυασμό με τα Δημοτικά Κτηνιατρεία.
    Με αυτό το σκεπτικό κατατίθεται η παρακάτω πρόταση:
    «Με δεδομένη την έλλειψη κατάλληλων χώρων εντός των μεγάλων αστικών κέντρων, σε αστικά Πάρκα και Άλση εντός του αστικού ιστού επιτρέπεται να δημιουργηθούν υπάρχοντες μικροί χώροι για την προσωρινή φιλοξενία αδέσποτων ζώων. Ο χώρος φιλοξενίας οφείλει να απέχει τουλάχιστον 100 μ. από κατοικίες, πρέπει να έχει επιφάνεια το πολύ ίση με το 1% της επιφάνειας του Άλσους/ Πάρκου και πάντως όχι μεγαλύτερη των 4 στρεμμάτων. Στον χώρο θα μπορεί να φιλοξενούνται μέχρι 35 σκύλοι και ανάλογος αριθμός γατών. Οι κλειστοί χώροι που απαιτούνται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, (κλειστοί χώροι κλουβιών, γραφείο, αποθήκες κλπ) μπορεί να κατασκευαστούν με ελαφρά κατασκευή που θα επενδυθεί με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και να καταλαμβάνουν επιφάνεια το πολύ ίση με το 10% του συνολικού χώρου διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.
    Επιπλέον, να απαλειφθεί η δυνατότητα δημιουργίας καταφυγίων σε βραχώδεις εκτάσεις. Επίσης να συμπληρωθεί ως εξής «…έως πέντε (5) χιλιόμετρα από το άκρο οικισμού όπως προσδιορίζεται ο οικισμός κάθε φορά από την πολεοδομία, και στις οποίες θα υπάρχει ευχερής οδική πρόσβαση, Ύδρευση, Αποχέτευση, Ηλεκτρικό Ρεύμα.

  • 19 Μαΐου 2021, 10:32 | Αρτεμης Κοκολάκης

    Αναφορικά με τα καταφύγια, να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης με αναλυτική περιγραφή των προϋποθέσεων του χώρου, των συνθηκών διαβίωσης, του ιατρικού και του προσωπικού φροντίδας καθώς και προβλέψεις για την διατροφή, την υγιεινή, την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, χώρος κτηνιατρείου, περίθαλψης, απομόνωσης ασθενών ζώων και διαχωρισμός των ζώων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τους ώστε να πάψουν οι ντροπιαστικές και απαράδεκτες εικόνες από καταφύγια ‘‘φιλοζωικών’’ που παρακολουθούμε συχνά στα μέσα ενημέρωσης.

  • 19 Μαΐου 2021, 10:24 | ΤΣΙΠΛΑΚΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Αναφορικά με τα καταφύγια, να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης με αναλυτική περιγραφή των προϋποθέσεων του χώρου, των συνθηκών διαβίωσης, του ιατρικού και του προσωπικού φροντίδας καθώς και προβλέψεις για την διατροφή, την υγιεινή, την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, χώρος κτηνιατρείου, περίθαλψης, απομόνωσης ασθενών ζώων και διαχωρισμός των ζώων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τους ώστε να πάψουν οι ντροπιαστικές και απαράδεκτες εικόνες από καταφύγια ‘‘φιλοζωικών’’ που παρακολουθούμε συχνά στα μέσα ενημέρωσης.

  • 19 Μαΐου 2021, 10:39 | ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΣΑΝΤΕΚΙΔΗ

    Αναφορικά με τα καταφύγια, να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης με αναλυτική περιγραφή των προϋποθέσεων του χώρου, των συνθηκών διαβίωσης, του ιατρικού και του προσωπικού φροντίδας καθώς και προβλέψεις για την διατροφή, την υγιεινή, την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, χώρος κτηνιατρείου, περίθαλψης, απομόνωσης ασθενών ζώων και διαχωρισμός των ζώων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τους ώστε να πάψουν οι ντροπιαστικές και απαράδεκτες εικόνες από καταφύγια ‘‘φιλοζωικών’’ που παρακολουθούμε συχνά στα μέσα ενημέρωσης.

  • 19 Μαΐου 2021, 10:11 | mike

    Αναφορικά με τα καταφύγια, να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης με αναλυτική περιγραφή των προϋποθέσεων του χώρου, των συνθηκών διαβίωσης, του ιατρικού και του προσωπικού φροντίδας καθώς και προβλέψεις για την διατροφή, την υγιεινή, την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, χώρος κτηνιατρείου, περίθαλψης, απομόνωσης ασθενών ζώων και διαχωρισμός των ζώων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τους ώστε να πάψουν οι ντροπιαστικές και απαράδεκτες εικόνες από καταφύγια ‘‘φιλοζωικών’’ που παρακολουθούμε συχνά στα μέσα ενημέρωσης.

  • 19 Μαΐου 2021, 10:12 | ΔΗΜΟΣ

    Αναφορικά με τα καταφύγια, να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης με αναλυτική περιγραφή των προϋποθέσεων του χώρου, των συνθηκών διαβίωσης, του ιατρικού και του προσωπικού φροντίδας καθώς και προβλέψεις για την διατροφή, την υγιεινή, την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, χώρος κτηνιατρείου, περίθαλψης, απομόνωσης ασθενών ζώων και διαχωρισμός των ζώων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τους ώστε να πάψουν οι ντροπιαστικές και απαράδεκτες εικόνες από καταφύγια ‘‘φιλοζωικών’’ που παρακολουθούμε συχνά στα μέσα ενημέρωσης.

  • 19 Μαΐου 2021, 10:45 | ΔΗΜΟΣ

    Αναφορικά με τα καταφύγια, να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης με αναλυτική περιγραφή των προϋποθέσεων του χώρου, των συνθηκών διαβίωσης, του ιατρικού και του προσωπικού φροντίδας καθώς και προβλέψεις για την διατροφή, την υγιεινή, την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, χώρος κτηνιατρείου, περίθαλψης, απομόνωσης ασθενών ζώων και διαχωρισμός των ζώων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τους ώστε να πάψουν οι ντροπιαστικές και απαράδεκτες εικόνες από καταφύγια ‘‘φιλοζωικών’’ που παρακολουθούμε συχνά στα μέσα ενημέρωσης.

  • 19 Μαΐου 2021, 10:26 | ΓΙΩΡΓΟΥΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Αναφορικά με τα καταφύγια, να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης με αναλυτική περιγραφή των προϋποθέσεων του χώρου, των συνθηκών διαβίωσης, του ιατρικού και του προσωπικού φροντίδας καθώς και προβλέψεις για την διατροφή, την υγιεινή, την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, χώρος κτηνιατρείου, περίθαλψης, απομόνωσης ασθενών ζώων και διαχωρισμός των ζώων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τους ώστε να πάψουν οι ντροπιαστικές και απαράδεκτες εικόνες από καταφύγια ‘‘φιλοζωικών’’ που παρακολουθούμε συχνά στα μέσα ενημέρωσης.

  • 19 Μαΐου 2021, 10:08 | ΔΕΛΗΖΗΣΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

    Αναφορικά με τα καταφύγια, να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης με αναλυτική περιγραφή των προϋποθέσεων του χώρου, των συνθηκών διαβίωσης, του ιατρικού και του προσωπικού φροντίδας καθώς και προβλέψεις για την διατροφή, την υγιεινή, την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, χώρος κτηνιατρείου, περίθαλψης, απομόνωσης ασθενών ζώων και διαχωρισμός των ζώων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τους ώστε να πάψουν οι ντροπιαστικές και απαράδεκτες εικόνες από καταφύγια ‘‘φιλοζωικών’’ που παρακολουθούμε συχνά στα μέσα ενημέρωσης.

  • 19 Μαΐου 2021, 10:42 | ΜΑΚΗΣ ΒΟΓΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Αναφορικά με τα καταφύγια, να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης με αναλυτική περιγραφή των προϋποθέσεων του χώρου, των συνθηκών διαβίωσης, του ιατρικού και του προσωπικού φροντίδας καθώς και προβλέψεις για την διατροφή, την υγιεινή, την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, χώρος κτηνιατρείου, περίθαλψης, απομόνωσης ασθενών ζώων και διαχωρισμός των ζώων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τους ώστε να πάψουν οι ντροπιαστικές και απαράδεκτες εικόνες από καταφύγια ‘‘φιλοζωικών’’ που παρακολουθούμε συχνά στα μέσα ενημέρωσης.

  • 19 Μαΐου 2021, 10:24 | ΜΑΚΗΣ ΓΚΑΡΑΝΗΣ

    Αναφορικά με τα καταφύγια, να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης με αναλυτική περιγραφή των προϋποθέσεων του χώρου, των συνθηκών διαβίωσης, του ιατρικού και του προσωπικού φροντίδας καθώς και προβλέψεις για την διατροφή, την υγιεινή, την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, χώρος κτηνιατρείου, περίθαλψης, απομόνωσης ασθενών ζώων και διαχωρισμός των ζώων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τους ώστε να πάψουν οι ντροπιαστικές και απαράδεκτες εικόνες από καταφύγια ‘‘φιλοζωικών’’ που παρακολουθούμε συχνά στα μέσα ενημέρωσης.

  • 19 Μαΐου 2021, 10:48 | ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΠΠΑΣ

    Αναφορικά με τα καταφύγια, να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης με αναλυτική περιγραφή των προϋποθέσεων του χώρου, των συνθηκών διαβίωσης, του ιατρικού και του προσωπικού φροντίδας καθώς και προβλέψεις για την διατροφή, την υγιεινή, την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, χώρος κτηνιατρείου, περίθαλψης, απομόνωσης ασθενών ζώων και διαχωρισμός των ζώων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τους ώστε να πάψουν οι ντροπιαστικές και απαράδεκτες εικόνες από καταφύγια ‘‘φιλοζωικών’’ που παρακολουθούμε συχνά στα μέσα ενημέρωσης.

  • 19 Μαΐου 2021, 10:29 | ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Αναφορικά με τα καταφύγια, να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης με αναλυτική περιγραφή των προϋποθέσεων του χώρου, των συνθηκών διαβίωσης, του ιατρικού και του προσωπικού φροντίδας καθώς και προβλέψεις για την διατροφή, την υγιεινή, την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, χώρος κτηνιατρείου, περίθαλψης, απομόνωσης ασθενών ζώων και διαχωρισμός των ζώων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τους ώστε να πάψουν οι ντροπιαστικές και απαράδεκτες εικόνες από καταφύγια ‘‘φιλοζωικών’’ που παρακολουθούμε συχνά στα μέσα ενημέρωσης.

  • 19 Μαΐου 2021, 10:08 | ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΟΤΟΥΓΛΙΔΗΣ

    Αναφορικά με τα καταφύγια, να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης με αναλυτική περιγραφή των προϋποθέσεων του χώρου, των συνθηκών διαβίωσης, του ιατρικού και του προσωπικού φροντίδας καθώς και προβλέψεις για την διατροφή, την υγιεινή, την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, χώρος κτηνιατρείου, περίθαλψης, απομόνωσης ασθενών ζώων και διαχωρισμός των ζώων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τους ώστε να πάψουν οι ντροπιαστικές και απαράδεκτες εικόνες από καταφύγια ‘‘φιλοζωικών’’ που παρακολουθούμε συχνά στα μέσα ενημέρωσης.

  • 19 Μαΐου 2021, 10:07 | XARISOPOULOS THANASIS

    Αναφορικά με τα καταφύγια, να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης με αναλυτική περιγραφή των προϋποθέσεων του χώρου, των συνθηκών διαβίωσης, του ιατρικού και του προσωπικού φροντίδας καθώς και προβλέψεις για την διατροφή, την υγιεινή, την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, χώρος κτηνιατρείου, περίθαλψης, απομόνωσης ασθενών ζώων και διαχωρισμός των ζώων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τους ώστε να πάψουν οι ντροπιαστικές και απαράδεκτες εικόνες από καταφύγια ‘‘φιλοζωικών’’ που παρακολουθούμε συχνά στα μέσα ενημέρωσης.

  • 19 Μαΐου 2021, 10:42 | ΑΡΑΜΠΑΤΖΙΔΗΣ Κ.

    Αναφορικά με τα καταφύγια, να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης με αναλυτική περιγραφή των προϋποθέσεων του χώρου, των συνθηκών διαβίωσης, του ιατρικού και του προσωπικού φροντίδας καθώς και προβλέψεις για την διατροφή, την υγιεινή, την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, χώρος κτηνιατρείου, περίθαλψης, απομόνωσης ασθενών ζώων και διαχωρισμός των ζώων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τους ώστε να πάψουν οι ντροπιαστικές και απαράδεκτες εικόνες από καταφύγια ‘‘φιλοζωικών’’ που παρακολουθούμε συχνά στα μέσα ενημέρωσης.

  • 19 Μαΐου 2021, 10:25 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ν.

    Αναφορικά με τα καταφύγια, να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης με αναλυτική περιγραφή των προϋποθέσεων του χώρου, των συνθηκών διαβίωσης, του ιατρικού και του προσωπικού φροντίδας καθώς και προβλέψεις για την διατροφή, την υγιεινή, την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, χώρος κτηνιατρείου, περίθαλψης, απομόνωσης ασθενών ζώων και διαχωρισμός των ζώων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τους ώστε να πάψουν οι ντροπιαστικές και απαράδεκτες εικόνες από καταφύγια ‘‘φιλοζωικών’’ που παρακολουθούμε συχνά στα μέσα ενημέρωσης.

  • 19 Μαΐου 2021, 10:09 | ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΓΚΟΣ

    Αναφορικά με τα καταφύγια, να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης με αναλυτική περιγραφή των προϋποθέσεων του χώρου, των συνθηκών διαβίωσης, του ιατρικού και του προσωπικού φροντίδας καθώς και προβλέψεις για την διατροφή, την υγιεινή, την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, χώρος κτηνιατρείου, περίθαλψης, απομόνωσης ασθενών ζώων και διαχωρισμός των ζώων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τους ώστε να πάψουν οι ντροπιαστικές και απαράδεκτες εικόνες από καταφύγια ‘‘φιλοζωικών’’ που παρακολουθούμε συχνά στα μέσα ενημέρωσης.

  • 19 Μαΐου 2021, 10:47 | ΝΑΝΣΥ ΜΑΝΩΛΗ

    Αναφορικά με τα καταφύγια, να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης με αναλυτική περιγραφή των προϋποθέσεων του χώρου, των συνθηκών διαβίωσης, του ιατρικού και του προσωπικού φροντίδας καθώς και προβλέψεις για την διατροφή, την υγιεινή, την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, χώρος κτηνιατρείου, περίθαλψης, απομόνωσης ασθενών ζώων και διαχωρισμός των ζώων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τους ώστε να πάψουν οι ντροπιαστικές και απαράδεκτες εικόνες από καταφύγια ‘‘φιλοζωικών’’ που παρακολουθούμε συχνά στα μέσα ενημέρωσης.

  • 19 Μαΐου 2021, 10:27 | Ασπασία Μιχαλάκη

    19 Μαΐου 2021, 09:55 | ΕυτερπηΜόνιμος Σύνδεσμος3. Με δεδομένη την έλλειψη χώρων εντός των αστικών κέντρων, προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας μικρών καταφυγίων σε αστικά πάρκα και άλση, εντός του αστικού ιστού, ούτως ώστε να διευκολύνεται η φιλοζωική δράση, να είναι εύκολα επισκέψιμα σε όσους θέλουν να υιοθετήσουν ζώο, να είναι προσιτά σε όσους θέλουν να προσφέρουν εθελοντική εργασία, μειώνοντας έτσι τα έξοδα συντήρησης του χώρου, αλλά και δίνοντας τη δυνατότητα στην άσκηση και κοινωνικοποίηση των φιλοξενουμένων ζώων, και να αποτελέσουν εργαλείο φιλοζωικής εκπαίδευσης, εφόσον θα είναι προσιτά σε επισκέψεις σχολείων. Οι χώροι αυτοί θα λειτουργούν σε συνδυασμό με τα Δημοτικά Κτηνιατρεία.
    Με αυτό το σκεπτικό κατατίθεται η παρακάτω πρόταση:
    «Με δεδομένη την έλλειψη κατάλληλων χώρων εντός των μεγάλων αστικών κέντρων, σε αστικά Πάρκα και Άλση εντός του αστικού ιστού επιτρέπεται να δημιουργηθούν υπάρχοντες μικροί χώροι για την προσωρινή φιλοξενία αδέσποτων ζώων. Ο χώρος φιλοξενίας οφείλει να απέχει τουλάχιστον 100 μ. από κατοικίες, πρέπει να έχει επιφάνεια το πολύ ίση με το 1% της επιφάνειας του Άλσους/ Πάρκου και πάντως όχι μεγαλύτερη των 4 στρεμμάτων. Στον χώρο θα μπορεί να φιλοξενούνται μέχρι 35 σκύλοι και ανάλογος αριθμός γατών. Οι κλειστοί χώροι που απαιτούνται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, (κλειστοί χώροι κλουβιών, γραφείο, αποθήκες κλπ) μπορεί να κατασκευαστούν με ελαφρά κατασκευή που θα επενδυθεί με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και να καταλαμβάνουν επιφάνεια το πολύ ίση με το 10% του συνολικού χώρου διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.

  • 19 Μαΐου 2021, 10:14 | ΣΟΦΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

    Αναφορικά με τα καταφύγια, να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης με αναλυτική περιγραφή των προϋποθέσεων του χώρου, των συνθηκών διαβίωσης, του ιατρικού και του προσωπικού φροντίδας καθώς και προβλέψεις για την διατροφή, την υγιεινή, την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, ρυθμιζόμενη θερμοκρασία, χώρος κτηνιατρείου, περίθαλψης, απομόνωσης ασθενών ζώων και διαχωρισμός των ζώων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τους ώστε να πάψουν οι ντροπιαστικές και απαράδεκτες εικόνες από καταφύγια ‘‘φιλοζωικών’’ που παρακολουθούμε συχνά στα μέσα ενημέρωσης.

  • 19 Μαΐου 2021, 10:28 | Πηνελόπη

    18 Μαΐου 2021, 17:11 | Φιλοζωική Ένωση Προστασίας Αδέσποτων Δήμου Φιλοθέης – ΨυχικούΜόνιμος ΣύνδεσμοςΝα προβλεφθεί το «Καταφύγιο της Γειτονιάς»Η προσβασιμότητα στο Καταφύγιο είναι απαραίτητη για την υιοθέτηση των ζώωνΟ δικός μας δήμος δεν μπορεί να αποκτήσει καταφύγιο εντός των ορίων του, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Συνεργάζεται αναγκαστικά με ξενοδοχεία ζώων αρκετά χλμ μακριά ή με ιδιωτικά καταφύγια. Προτείνουμε τον θεσμό «καταφύγιο της γειτονιάς» για πολλούς λόγους.1. Στατιστικά τα περισσότερα ζώα που αναλαμβανει η Ζω.Φι.Ψυ. υιοθετούνται όσο ακόμα βρίσκονται στον κτηνίατρο για τις πρώτες εξετάσεις, θεραπεία και στείρωση. Άπαξ και μεταφερθούν στους μακρινούς χώρους φιλοξενίας οι πιθανότητες υιοθεσίας τους μειώνονται ραγδαία και μετά, τα ζώα ξεχνιούνται εκεί, στα 7,5 λεπτά φροντίδας που τους αναλογούν ημερησίως στην καλύτερη των περιπτώσεων.
    2. Το καταφύγιο πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμο καθημερινά από τους εθελοντές (φροντίδα, κοινωνικοποίηση, έλεγχος οικογενειών, μικρότερα διαχειριστικά έξοδα) ΚΑΙ τους ενδιαφερόμενους. Να υπάρχουν τακτικές ώρες επίσκεψης για το κοινό. Να μπορεί κάποιος να πεταχτεί ξανά και ξανά εκεί, να αποκτήσει δέσιμο με ένα ζώο, να βεβαιωθεί ότι του ταιριάζει, να ξέρει πότε θα βρει τις πόρτες ανοιχτές. Και γιατί όχι, να γίνει αργότερα και ο ίδιος εθελοντής.
    3. Πόλος έλξης: Υπάρχουν περιπτώσεις καταφυγίων στο εξωτερικό όπου το καταφύγιο λειτουργεί ως χώρος εκπαίδευσης νέων επαγγελματιών γεγονός που εκμεταλλεύονται τα ζώα. Μαθητές κτηνιατρικών σχολών, εκπαιδευτών ή γκρούμερ. Φυσικά και εδώ η εύκολη προσβασιμότητα αποτελεί κλειδί για την επανάληψη της επίσκεψης. Αλλά και η παρουσία εθελοντών στο χώρο για να οργανώσουν την επίσκεψη, να παραλάβουν τους εκπαιδευόμενους και να τους φέρουν σε επαφή με τα ζώα, και να τους ενημερώσουν για τις ανάγκες και τις συμπεριφορές τους. Δεν περισσεύει αυτός ο χρόνος από τους εργαζόμενους στο καταφύγιο.
    4. Και υπάρχει δυνατότητα για εκδηλώσεις που θα μετατρέψουν το καταφύγιο σε τόπο έλξης για την τοπική κοινότητα για να μαζέψει κονδύλια, ή να βγάλει βόλτα τα ζώα, ή να τα περιποιηθεί.Περιγράφουμε ένα θεσμό καταφυγίου της γειτονιάς, δεν χρειάζεται να αριθμεί μεγάλο αριθμό ζώων για να μην επιβαρύνει τους γείτονες αλλά ΠΡΕΠΕΙ να είναι εύκολα προσβάσιμο, βελτιώνοντας έτσι τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων και αυξάνοντας την πιθανότητα επιτυχημένης υιοθεσίας κάθε ζώου.
    Ένα μικρό καταφύγιο της γειτονιάς, με 10-20 θέσεις φιλοξενίας, βασιζόμενο για τη λειτουργία του κατά 80% σε εθελοντές, μπορεί να επιτύχει πολύ πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα από ένα απομακρυσμένο διαδημοτικό καταφύγιο και μάλιστα με πολύ μικρότερο κόστος λειτουργίας. Όμως στην χώρα μας δεν προβλέπεται ο θεσμός αυτός. Και εδώ υπάρχει ένα ακόμα παράλογο της νομοθεσίας, καθώς γιατί να μην μπορεί να αδειοδοτηθεί ένας τέτοιος χώρος φιλοξενίας όταν επιτρέπεται να λειτουργούν επαγγελματικά ενδιαιτήματα όπως κλινικές μικρών ζώων (αφού τα petshops ευτυχώς θα σταματήσουν να πουλάνε ζώα) στην ίδια γειτονιά. Γιατί;Ποιες είναι οι συνθήκες που πρέπει να καλύπτονται προκειμένου να επιτύχει η λειτουργία ενός καταφυγίου;
    – Να έχει νόμιμη άδεια λειτουργίας
    – Να έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια κατασκευής και λειτουργίας του (όπως αυτή προβλέπεται από το νόμο) για τουλάχιστον 2 χρόνια και να προβλέπεται ο τρόπος που η λειτουργία αυτή θα είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα
    – Να βρίσκεται σε σημείο εντός του δήμου ώστε να ενθαρρύνει τους δημότες να αγκαλιάσουν την δημοτική αυτή πρωτοβουλία είτε ως εθελοντές φροντιστές είτε υιοθετώντας ζώα από το καταφύγιο.
    – Η λειτουργία του να συνδυάζεται με εκπαιδευτικά προγράμματα που θα έχουν ως στόχο την εξοικείωση των δημοτών με τα ζώα (αποτροπή φόβου, κακοποίησης, αυτοδικίας), καμπάνιες για υπεύθυνη ιδιοκτησία, κίνητρα για υιοθεσία αδέσποτων του δήμου (πχ ελάφρυνση δημοτικών τελών) και επιδοτούμενα προγράμματα στείρωσης (αποτροπή ανεπιθύμητων γεννών) και σήμανσης/δήλωσης (αποτροπή εγκατάλειψης) των ιδιόκτητων ζώων του δήμου.
    – Να έχουν και οι όμοροι δήμοι αντίστοιχα προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων και παρόμοιες προθέσεις φιλικές προς τα ζώα. Να υπάρχει καλή συνεργασία και συχνή επικοινωνία για ζώα που πιθανώς χάθηκαν ή μετακινήθηκαν από εκεί.ΣυμπέρασμαΖητούμε την πρόβλεψη/δυνατότητα αδειοδότησης του θεσμού του μικρού χώρου φιλοξενίας/καταφυγίου γειτονιάς, σε αστικές περιοχές όπου οι δημότες θα μπορούν να έρθουν με τα πόδια ή με συγκοινωνία για να βοηθήσουν ή για να γνωρίσουν τα ζώα προς υιοθεσία και θα έχετε την πιο επιτυχημένη και οικονομική συνταγή διαχείρισης των αδέσποτων.Αδειοδοτήστε περισσότερους του ενός πόλους – καταφύγια γειτονιάς, σε κάθε δήμο, ένα σε κάθε γειτονιά, εκμεταλλευόμενοι την εθελοντική προσφορά των δημοτών.Μην καταδικάζετε νεαρά, υγιή, φιλικά ζώα στην ασυλοποίηση/ιδρυματοποίηση. Δώστε τους την ευκαιρία να γνωρίσουν υποψήφιες οικογένειες. Ξανά και ξανά.