Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 8 Μαΐου 2021, 01:22 | Αθανάσιος Πολυχρονάκης

    3. (δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ.

    Διευκρίνιση του «μόνιμα». Αν είναι λυμένος ο σκύλος 1 ώρα την ημέρα είναι ένταξη;

    Αν δένεται 12 ωρές την ημέρα;

  • 8 Μαΐου 2021, 01:37 | Δήμητρα

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική

  • 8 Μαΐου 2021, 01:34 | Martha

    Mπράβο για την υποχρεωτική στείρωση, μόνο έτσι θα αλλάξει κάτι στη χώρα αυτή..

  • 8 Μαΐου 2021, 01:28 | Θεοχαρης κουτσουμπας

    Πώς μπορώ να θεωρήσω τον εαυτό μου φιλόζωο,χωρίς να εκφράσω την αντίθεσή μου σε αυτές τις θέσεις. Επεμβαίνοντας στα ένστικτα, στην «προσωπικότητα»,στο χαρακτήρα του ζώου που μεγαλώνει και διαβιει στο σπίτι μου μαζί με τα παιδιά μου κάνοντας τα υπεύθυνους και ευσυνηδειτους μελλοντικούς πολίτες. Ο έλεγχος των αδέσποτων ζώων είναι θέμα σοβαρό, απόρροια ανεύθυνη στάσης ενος ποσοστού ιδιοκτητών καθώς και ενός μικρού ποσοστού δήθεν φιλοζωων που θεωρούν ως μοναδική υποχρέωση και ένδειξη αγάπης την παροχή τροφής και νερού(όχι στέγης ούτε εμβολίων και φαρμακευτικών αγωγών σε ομάδες αδέσποτων γάτες, σκύλους με τάπερ και μπολ έξω από τις πόρτες τους…και σε οικόπεδα μέσα σε χαρτόκουτα και σπιτάκια από μελαμινη στην καλύτερη..). Στο πέρασμα των αιώνων, δίπλα στον άνθρωπο υπήρχε ο σκύλος.. Άλλοτε φύλακας, άλλοτε συνοδός, άλλοτε συμπλήρωμα συντροφιάς και παρηγοριάς. Ο Ξενοφών είχε αναφέρει για τον σκύλο του τότε όπως υπάρχουν, αμφορείς, τοιχογραφίες και χίλια δυο αποδεικτικά για φυλές(τόσο ελληνικών καταβολαδων από την αρχαιότητα όσο και ξένων φυλών που εισήχθησαν,αγαπήθηκαν και έγιναν κομμάτι της οικογένειας και της καθημερινότητας του Έλληνα) και τις οποίες δεν κατάφεραν να σβήσουν οι κακουχίες της ζωής ούτε μάλιστα δύο παγκόσμιοι πόλεμοι και συνεχίζουν να είναι μέλη ισότιμα στη ζωή μας και να μεταφέρουν τόσο την ιστορία τους όσο και την ελπίδα διαιώνισης τους..
    τώρα με την άνεση της ζωής, με το βιοτικό, πνευματικό,κοινωνικό επίπεδο που έχουμε εν έτη 2021 θα γίνει αυτό; Σκεφτείτε σοβαρά και υπεύθυνα τις λύσεις για τα αδέσποτα όπως και τον έλεγχο τους που όλοι επιθυμούμε (σεβόμενοι τις ανάγκες των ζώων πρωτίστως,για μια ποιοτική και αξιοπρεπή διαβίωση ) χωρίς να γίνεστε επικίνδυνοι για ότι ο άνθρωπος κατάφερε να κρατήσει δίπλα του στο πέρασμα των αιώνων και των δυσκολιών της ζωής του.Αν για τους λίγους ανεύθυνους(ιδιοκτήτες) «τιμωρείται» το «μέσο»(ζώο συντροφιάς) απαγορεψτε και την οδήγηση γιατί υπάρχουν ανεύθυνοι ιδιοκτήτες και τροχαία δυστυχήματα, απαγορεψτε και τα κουζινομαχαιρα γιατί υπάρχουν κάποιοι που δεν τα χρησιμοποιούν για το ψωμί… Όχι στην υποχρεωτική στείρωση όλων των ζώων. Ναι στην υπεύθυνη στάση των ιδιοκτητών. Ναι στον έλεγχο των αδέσποτων.

  • 8 Μαΐου 2021, 00:03 | Παντάπασης Ζαφείρης

    Κύριοι,
    Γιὰ ὄνομα τοῦ Θεοῦ, ἔτσι θεωρεῖτε τὴν εὐζωϊα;Τὸ νὰ καταστραφοῦν τὰ ζώα;Νὰ στειρωθοῦν;
    Τὰ ἀδέσποτα ζώα, ναὶ. Καὶτοι δὲν φταῖνε αὺτὰ γιὰ τὴν θέση τους. Ἀλλὰ γίνονται ἴσως ἐπικίνδυνα.
    Τὰ δεσποζόμενα ὅμως; Ἄν θέλει ὁ νόμιμος ἰδιοκτήτης τους, ἐντάξει. Ἄν πρόκειται νὰ ἐγκαταλειφθοὺν ἐντάξει.
    Ἄν ὅμως ὄχι, γιατὶ;
    Δέν ὑπάρχει προηγούμενο στὸν πλανήτη ἀπὸ ὅσο ξέρω.
    Καὶ μὲ τὸ νομοσχέδιο αὺτὸ, πῶς μπορεῖτε νὰ ἐξασφαλίσετε τὴν συνέχιση τῶν καθαρῶν ζώων;
    Τὰ σκυλικὰ ἐργασίας ἤ οἱ συνοδίας δέν δείχνουν τὴν ποιότητα καὶ τὸν χαρακτήρα τους στὸ διάστημα ποὺ προσπαθεῖτε νὰ ὁρίσετε.
    Μὲ τὸ τσιπάρισμα, ἐλέγχονται τὰ ζώα. Καὶ τὰ ἐγκαταλειπόμενα, θὰ δείξουν τὸν ἰδιοκτήτη τους μὲ τὸ τσίπ.
    Γιατὶ λοιπόν ἡ ἄρον ἄρον ἀνεπτίστρεπτη καταστροφὴ τὼν ζώων;
    Ὁ τρόπος τὴς ἐξέλιξης τῶν ζώων δέν ὐπακούει σὲ αὐτὴ τὴν συνειδητὴ σφαγὴ.
    Εὐχαρίστως νὰ ἀναγκαστοῦμε σὲ κάποιο ἐπιπλέον κόστος ἐξασφάλισης τὴς εὐζωίας των ζώων μας ἀλλὰ πρὸς Θεοῦ ὄχι ἀναγκαστικὴ καταστροφὴ καὶ ἀκρωτηριασμὸ. Ἡ στείρωση εἶναι ἀκρωτηριασμός καὶ αὐτὸς ἀπαγορεύεται. Τουλάχιστον ἔτσι λέμε πὼς λέει ὁ νόμος.

  • 8 Μαΐου 2021, 00:17 | ΝΙΚΟΛΑΟΑ

    Απαγορευεται να κοψης ουρα και αυτια, και θα επιβαλετε την στειρωση; Με ποιο δικαιωμα επιβαλουν σε μια χωρα δημοκρατιας με το ζορι ενα δεσπιζομενο το οποιο ειναι σε συνεχη ελεχο απο τον ιδιοκτητη να αφερεση τα οργανα σε ενα υγιες ζωο στα καλα καθουμενα. Την στιγμη που εχει τσιπ και ειναι δηλωμενο στο υπουργειο γεωργιας και στον δημο, γνωριζουν τον ιδιοκτητη. Εισται εντελως απαραδεκτοι γενικως. Ζουμε σε κρατος αυταρχικο χωρις δικαιματα πουθενα,ζουμε την τρομοκρατια καθημερινα. Φτανει. Βγαλτε οτι νομο θελετε, οταν ο νομος ειναι παρανομος δεν ακολουθητε, οτι παρανομο σας ερθη το βαφτιζετε νομο.

  • 8 Μαΐου 2021, 00:29 | ΚΩΣΤΑΣ

    ΛΕΊΠΑΜΕ ΓΙΑ ΚΆΤΙ »ΖΩΟΦΙΛΟΥΣ΄΄ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΉΡΙΖΑΝ ΠΡΙΝ ΜΕΡΙΚΆ ΧΡΟΝΙΆ ΌΤΙ ΤΟ ΚΌΨΙΜΟ ΟΥΡΑΣ ΕΊΝΑΙ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΓΊΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΉΜΕΡΑ Η ΑΦΑΊΡΕΣΗ ΓΕΝΝΗΤΙΚΏΝ ΟΡΓΆΝΩΝ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ . ΜΕ ΣΗΜΑΊΑ ,ΠΟΥ ΔΕΝ ΈΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΉ ΆΔΙΚΟ , ΤΩΝ ΠΟΛΛΏΝ ΑΔΈΣΠΟΤΩΝ ΛΈΝΕ ΕΎΚΟΛΑ ΜΠΡΆΒΟ ΣΕ ΈΝΑ ΝΟΜΟΣΧΈΔΙΟ Φρανκενστάιν ΜΌΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΚΈΠΤΟΝΤΑΙ ΌΤΙ ΠΟΛΛΆ ΑΔΈΣΠΟΤΑ = ΠΟΛΛΟΊ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΑΤΆΛΛΗΛΟΙ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΊΔΙΟ
    ΜΕ ΤΗΝ ΜΌΔΑ ΠΟΥ ΠΛΆΣΑΡΑΝ ΑΥΤΟΊ ΟΙ ΚΎΡΙΟΙ ΟΙ ΄΄ΦΙΛΌΖΩΟΙ΄΄ΛΟΙΠΏΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΊΑ ΧΡΟΝΙΆ , ΕΊΝΑΙ ΟΙ ΚΎΡΙΟΙ ΥΠΕΎΘΥΝΟΙ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

  • 8 Μαΐου 2021, 00:48 | Σωτηρης

    Όταν ο σκύλος είναι δεσποζομενος έχει βιβλιάριο υγείας και είναι τσιπαρισμενος δεν υπάρχει κανένας λόγος να στειρωθεί.Η υποχρεωτική στείρωση είναι απαράδεκτη.Οι κυνηγετικοί σκύλοι δεν είναι δυνατόν να μεταφέρονται εντός του αυτοκινήτου, πρέπει να μεταφέρονται εξωτερικά στο πίσω μέρος σε ειδικές κούτες που πληρούν όλους τους κανόνες ασφαλείας.

  • 8 Μαΐου 2021, 00:49 | Μαρία Γκινάλα

    Το Σύνταγμα της Ελλάδας ορίζει τα εξής:
    ‘Αρθρο 4: (Ισότητα των Ελλήνων)
    1. Oι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.
    ‘Αρθρο 5: (Ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, προσωπική ελευθερία)
    1. Kαθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Xώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη.
    ‘Αρθρο 9: (‘Ασυλο της κατοικίας)
    1. H κατοικία του καθενός είναι άσυλο. H ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου είναι απαραβίαστη. Kαμία έρευνα δεν γίνεται σε κατοικία, παρά μόνο όταν και όπως ορίζει ο νόμος και πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας.
    ‘Αρθρο 17: (Προστασία της ιδιοκτησίας)
    1. H ιδιοκτησία τελεί υπό την προστασία του Kράτους.
    2. Kανένας δεν στερείται την ιδιοκτησία του, παρά μόνο για δημόσια ωφέλεια που έχει αποδειχθεί με τον προσήκοντα τρόπο, όταν και όπως ο νόμος ορίζει, και πάντοτε αφού προηγηθεί πλήρης αποζημίωση, που να ανταποκρίνεται στην αξία την οποία είχε το απαλλοτριούμενο κατά το χρόνο της συζήτησης στο δικαστήριο για τον προσωρινό προσδιορισμό της αποζημίωσης.
    ‘Αρθρο 24: (Προστασία του περιβάλλοντος)
    1. Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός.

    Είναι προφανές ότι διατάξεις του προτεινόμενου σχεδίου νόμου πού θίγουν τις παραπάνω ελευθερίες είναι αντισυνταγματικότατες και επονείδιστες.

    Α. Κατ’ αρχήν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου προσβάλλει την θεμελιώδη αρχή της ισότητας μεταξύ των πολιτών: όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να διατηρούν και να αναπαραγάγουν τα κατοικίδια ζώα τους, εφόσον τηρούν τις διατάξεις περί ευζωίας, προστασίας, στοργής, φροντίδας και μη εγκατάλειψής τους.

    Β. Προσβάλλει επίσης το περιεχόμενο του προτεινομένου νόμου το συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη της χώρας στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, την προσωπική του ελευθερία και δημιουργικότητα (επιπλέον δε και αφού οι σκύλοι είναι ωφέλιμοι για το κοινωνικό σύνολο, προσβάλλει και το δικαίωμα του πολίτη να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας μέσα από την ασχολία που επιλέγει ελεύθερα και να παράγει κοινωνικό έργο εκτρέφοντας ωφέλιμα ζώα συντροφιάς, εργασίας και υπηρεσιών – όπως σκύλους οδηγούς τυφλών, υποστήριξης ατόμων με ειδικές ανάγκες, ή σκύλους φύλακες για την προστασία της οικογένειας και των ζώων του σπιτιού ή του αγροκτήματός του).

    Γ. Προσβάλλει το δικαίωμα του πολίτη να συμβιώνει με κατοικίδια ζώα και να τα αναπαραγάγει στην κατοικία του, επομένως υπεισέρχεται στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου στον ιδιωτικό του χώρο, ο οποίος αποτελεί άσυλο. Επιπλέον επεμβαίνει στο δικαίωμα του ατόμου να ανατρέφει και συναναστρέφει τα παιδιά του με σκύλους, η παρουσία των οποίων είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη ως πολλαπλά ωφέλιμη για την ψυχολογία των παιδιών, και επεμβαίνει στο δικαίωμα των γονέων να διδάσκουν και να παρέχουν στα παιδιά τους πολύτιμα μαθήματα υπευθυνότητας, βιολογίας και φιλοζωίας μέσω της από κοινού φροντίδας για τον θηλυκό σκύλο της οικογένειας και τα νεογνά του.

    Δ. Ουδείς νόμος μπορεί να προσβάλλει προληπτικά το δικαίωμα του ατόμου να αναπαραγάγει το ζώο του όπως οι συμπολίτες του χωρίς να έχει ο πολίτης αυτός εκ των προτέρων παραβεί το νόμο.

    Ε. Εφόσον το ζώο θεωρείται από το νόμο ζωική περιουσία ατομικής ιδιοκτησίας του κάθε πολίτη ο οποίος είναι καταχωρημένος σύννομα ως κηδεμόνας του, οι διατάξεις του σχεδίου νόμου αντίκεινται και στο σχετικό άρθρο του συντάγματος που προστατεύει την κατοικία, την ιδιοκτησία και την ατομική περιουσία. Ουδείς νόμος επιτρέπεται να αφαιρέσει προληπτικά την δυνατότητα του ζώου να αποκτήσει απογόνους αν ο κάτοχός του επιθυμεί να το αναπαραγάγει και δεν συντρέχουν λόγοι υγείας του ζώου που να επιβάλλουν την θεραπευτική στείρωσή του, ούτε στέκει νόμος που απαγορεύει το δικαίωμα του ατόμου να αναπαραγάγει το ζώο του για δική του χρήση, χωρίς να έχει ο πολίτης αυτός εκ των προτέρων διαπράξει αποδεδειγμένο αδίκημα προκειμένου να του επιβληθεί τέτοια ποινή. Επιπλέον το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό διότι η υποχρεωτική στείρωση αποτελεί βλάβη του ζώου, επομένως προξενεί ζημία στην ζωική περιουσία και τα δικαιώματα του πολίτη και μάλιστα χωρίς την προβλεπόμενη από το σύνταγμα αποζημίωση.

    ΣΤ’ Στο φυσικό περιβάλλον περιλαμβάνεται βεβαίως και ο ζωικός πλούτος της χώρας, που το Σύνταγμα ρητά ορίζει ως υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός την προστασία του. Οι μοναδικές, αναντικατάστατες και αυθύπαρκτες οντότητες των ελληνικών αυτοχθόνων φυλών ζώων και σκύλων επομένως, οι οποίες αποτελούν έμβιο τμήμα της βιοποικιλότητας και της ιστορίας του τόπου, ζωντανή πολιτιστική κληρονομιά όλων των κατοίκων της Ελλάδας, παρόντων και μελλοντικών γενεών, προστατεύονται σαφώς από το άρθρο 24 του συντάγματος και αποτελούν προστατευόμενο δικαίωμα όλων των πολιτών να τις διατηρούν και να τις αναπαραγάγουν.

  • 8 Μαΐου 2021, 00:49 | Νίκος

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Οφείλουμε να τους δώσουμε το δικαίωμα της τεκνοποιησης κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική και η κυβέρνηση να προστατεύσει τις καθαροαιμες φυλές που τόσα χρόνια έχουμε σαν μέλη της οικογένειας μας.

  • 8 Μαΐου 2021, 00:07 | Γιάννης

    ΟΧΙ στην στείρωση.οριζετε ακρωτηριασμό το κόψιμο ουράς κ αυτιών κ ευζωια την στείρωση?

  • 8 Μαΐου 2021, 00:56 | Σταμάτης Χλωμούδης

    Απαράδεκτη η στείρωση δεσποζόμενων ζώων, εφόσον είναι τσιπαρισμένα και γνωρίζουμε τον ιδιοκτήτη. Η πολιτεία να φροντίσει στη στείρωση των αδέσποτων Οι δεσποζόμενοι σκύλοι σημαίνονται ήδη και καταγράφονται στην υπάρχουσα βάση δεδομένων. Είναι αστείο να θες να ελέγξεις τον τεράστιο αριθμό αδέσποτων με στείρωση των δεσποζόμενων. Η λύση είναι μία και υπάρχει ήδη η σχετική νομοθεσία στείρωση σε όλα τα αδέσποτα και εγκλεισμός αυτών σε καταφύγια αδέσποτων και να τιμωρεί τους ιδιοκτήτες ζώων που δεν είναι τσιπαρισμένα. Η στείρωση είναι έγκλημα για τα ζώα και μάλιστα τα δεσποζόμενα.

  • 8 Μαΐου 2021, 00:21 | Σταύρος Σωτηριάδης

    Διαφωνώ κάθετα στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων, εφόσον ο ιδιοκτήτης είναι υπεύθυνος, το ζώο είναι ελεγχομενο και δεν πρόκειται να ζευγαρώσει. Την αδυναμία, την αδιαφορία και την ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού όσον αφορά στην φροντίδα, την περίθαλψη και τον έλεγχο των αδέσποτων ζωων δεν θα την πληρώσει ο συνειδητοποιημενος και υπεύθυνος ιδιοκτήτης.

  • 8 Μαΐου 2021, 00:49 | ΧριστόπουλουΧρυσούλα

    Πολύ σημαντική η στείρωση όλων τών ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ για κάποια χρόνια προκειμένου νά μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων! Όλα τα αδεσποτα είναι από γέννες ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ η ημιαδεσποτων καθως είναι γνωστό ότι οι γέννες αδέσποτων δεν επιβιώνουν! Συνεπώς ο μόνος τρόπος για αποφυγή νέων αδέσποτων είναι η στείρωση ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ καί η αποτροπή τών πάμπολλων παράνομων εκτροφών και αγορών κουταβιων χωρίς έλεγχο! Επιβάλλεται έλεγχος σέ κυνηγούς καί κτηνοτρόφους καθώς οι περισσότεροι έχουν τά σκυλια τούς ως ημιαδεσποτα ( κτηνοτρόφοι) νά γεννούν συνεχώς καί νά μεταναστεύουν για ζευγάρωμα αυξάνοντας τον είδη τεράστιο αριθμό αδέσποτων. επίσης όπως όλοι γνωρίζουμε κυνηγοί καί κτηνοτρόφοι έχουν τά πρωτεία στις παράνομες γέννες καί πωλήσεις κατοικιδίων ένα μεγάλο μέρος των οποίων καταλήγουν αδεσποτα η κουτάβια σέ σακούλες πεταμένα όταν οι γέννες είναι αποτυχημένες κατά αυτούς η όταν δεν τά χρειάζονται πια

  • 8 Μαΐου 2021, 00:58 | ΑΛΈΞΑΝΔΡΟΣ ΆΝΘΗΣ

    Απαράδεκτο σε μια ελεύθερη χώρα να στειρώσουμε τους τετράποδους συντρόφους μας επειδή δεν μπορείτε να ελέγξετε τα αδέσποτα ζώα.Δεν υπάρχει πουθενά αυτό στην Ευρώπη.Δεν βλέπουμε στους δρόμους αδέσποτα ράτσας.Τα σκυλιά μας είναι τσιπαρισμένα και δηλωμένα!!!!! Λάθος μέτρα λαμβάνονται και δεν ξέρουμε ποιός είναι ο σκοπός τους. Για πιο λόγο να βάλουμε τα σκυλιά μας σε αυτή την επίπονη διαδικασία;;;; Όχι στην στείρωση των δεσποζώμενων ζώων συντροφιάς!!!!

  • 8 Μαΐου 2021, 00:36 | Νικος

    Απαραδεκτη η υποχρεωτικη στειρωση των δεσποζωμενων ζωων.Αντιδημοκρατικη, ειναι σαν να λεμε οτι υποχρεωτικα πρεπει να στειρωσουμε τα παιδια μας.Απαραδεκτη για την υγεια σωματικη και ψυχικη των ζωων.

  • 8 Μαΐου 2021, 00:59 | ΠΑΝΟΣ

    Συμφωνώ απολύτως με την σήμανση και δήλωση των δεσποζωμενων ζώων σε εθνικό μητρώο για να μην μπορεί ο καθένας να παρατάει το ζώο του χωρίς συνέπειες ,διαφωνώ όμως κάθετα με την στείρωση τους και ειδικά των κυνηγετικών σκύλων γιατί καταστρέφονται-αχρηστεύονται.Η στειρωση θα πρέπει να γίνει μονο στα αδέσποτα απο τα καταφυγεια και τους δήμους

  • 8 Μαΐου 2021, 00:16 | Κυνοφιλικος όμιλος Μεσσηνίας

    Ο Κ.Ο.Μ είναι κάθετα αντίθετος στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζωμενων σκύλων ιδιαίτερα των καθαρόαιμων (διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη pedigree) και τών σκυλων πού ανήκουν στις Γηγενείς Ελληνικές φυλές. Αν γίνει πράξη η σκέψη του νομοθέτη σέ ελάχιστο χρόνο θα αφανιστεί το είδος σκύλος από την Ελλάδα αλλά ταυτόχρονα θα εξαφανιστούν και οι Ελληνικές φυλές σκύλων.
    Η χώρα μας θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο πού οικειοθελώς θα θέσει εαυτόν εκτός τού παγκόσμιου ΚΥΝΟΛΟΓΙΚΟΥ -ΚΥΝΟΦΙΛΙΚΟΥ γίγνεσθαι, πράγμα πού σημαίνει πώς δεν θα υφίστανται εθνικές ομάδες ,δεν θα γίνονται εθνικες, διεθνείς παγκόσμιες κυναθλητικες διοργανώσεις!!
    Η στείρωση είναι ακρωτηριασμός, είναι πράξη αντιεπιστημονικη, παράνομη,αντιφιλοζωικη !!

  • 8 Μαΐου 2021, 00:04 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Πως είναι δυνατόν σε ένα νομοσχέδιο που έχει σαν τίτλο την ευζωία των ζώων, να υποχρεώνει σε στείρωση όλα τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς ; Πως είναι δυνατόν όταν η κοπή ουράς ενός σκύλου (που σε κάποιες κυνηγητικές φυλές πρέπει να γίνεται γιατί τα ζώα τραυματίζονται όταν κυνηγούν) να θεωρείται ακρωτηριασμός ενώ η στείρωση ενός δεσποζόμενου ζώου να θεωρείται κάτι φυσιολογικό και ανώδυνο; Σε ποια χώρα της Ευρώπης ή ακόμη και Παγκοσμίως γίνεται υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζόμενων ζώων ; Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ένας στειρωμένος σκύλος έχει τάση για αύξηση του βάρους του, γίνεται νωχελικός, ενώ επηρεάζεται και η ψυχολογία του. Πως είναι δυνατόν να θεωρείται φυσιολογικό να στειρώνονται οι σκύλοι εργασίας χωρίς να επηρεάζεται η φυσική τους κατάσταση κι η απόδοσή τους; Πχ ένα κυνηγόσκυλο παχύ και νωχελικό πως θα κυνηγά ;ένα τσοπανόσκυλο πως θα εργάζεται ως φύλακας ; ένας σκύλος έρευνας διάσωσης ;κλπ κλπ Η υποχρεωτική στείρωση είναι ο θάνατος της κυνοφιλίας. Πολλές φυλές που έχουν προστατευθεί εδώ και αιώνες κι έχουν εξελιχθεί, κάποιες αμιγώς Ελληνικές, θα κινδυνεύσουν να εξαφανιστούν. Η Ελληνική κυνοφιλία διακρίνεται σε Πανευρωπαικούς και Διεθνείς αγώνες μορφολογίας και εργασίας.Με την υποχρεωτική στείρωση η παρακμή της Ελληνικής ερασιτεχνικής κυνοφιλίας είναι δεδομένη. Γιατί προβλέπονται επιπλέον ποινές για τους κυνηγούς που δεν έχουν δηλώσει τους σκύλους του στο ΕΜΖ με αφαίρεση κυν αδείας κλπ. Δεν ισχύει η ισονομία για όλους τους πολίτες ; Συνοψίζοντας η υποχρεωτική στείρωση δημιουργεί προβλήματα υγείας στα δεσποζόμενα ζώα και δεν βοηθά στην εξάλειψη των αδέσποτων. Για την εξάλειψη των αδέσποτων μπορεί να γίνει υποχρεωτική η στείρωσή τους με την παρακολούθησή τους από τους Δήμους και η αυστηρή παρακολούθηση της σήμανσης όλων των ζώων συντροφιάς, που προβλέπεται από το νομοσχέδιο. Έτσι μπορούν να ελεγχθούν ποιοι εγκαταλείπουν τα ζώα τους. Η στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων εργασίας τα καθιστά μειωμένης ικανότητας άσκησης της εργασίας τους. Η υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων δημιουργεί πολλά προβλήματα στην ερασιτεχνική εκτροφή που έχει προαγάγει την Ελληνική κυνοφιλία με πολλές διεθνείς διακρίσεις. Να απαλειφθούν οι διαφορετικές ποινές στους κυνηγούς, γιατί όλοι οι πολίτες πρέπει να είναι ίσοι απέναντι στους νόμους. Πχ γιατί δεν προβλέπονται αντίστοιχες ποινές για τους ποιμένες, ή γενικώς για όλους τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς ; Ευζωία και υποχρεωτική στείρωση δεν συμβαδίζουν και αυτό το άρθρο δημιουργεί πολλά προβλήματα, περισσότερα απ όσα υποτίθεται ότι θέλει να λύσει.

  • 7 Μαΐου 2021, 23:37 | Γιάννης

    ΌΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση.20 χρόνια είμαι ιδιοκτήτης σκύλων.ποτε δεν έχω αφήσει αδέσποτο.ποτε δεν έχει γίνει γέννα παρά την θέληση μου.πως μου ζητάτε να βάλω μαχαίρι κ να στειρωσω τα παιδιά μου κ προηγούμενος Το κόψιμο αυτιών κ ουράς είναι ακρωτηριασμός.ας μου πει κάποιος νοήμων άνθρωπος σε τι θα οφελησει η στείρωση του υγιούς σκύλου μου.αυστηροτερα μέτρα . πρόστιμα.υπαρχουν χίλιοι τρόποι να μειωθούν τα αδέσποτα κ να έχουν την κατάλληλη ευζωια.οχι όμως με την στείρωση.η μήπως θέλετε να γεμίσει η Ελλάδα αδέσποτα με σκοπό την πώληση τους στην Ευρώπη? βλέπε Γερμανία

  • 7 Μαΐου 2021, 23:26 | Εμμανουήλ Βιντζηλαιος

    Είμαι κυνηγός και ως κυνηγός που σημαίνει ότι κυνηγω με σκύλο δεν μπορώ να δεχτώ ότι θα στειρωσω το ζωο που θα με ακολουθεί στο κυνήγι, αλλά και σε όλη την ζωή του δίπλα μου! Όταν κιόλας αντιτίθεται και στο εδάφιο ι του ίδιου άρθρου 5 το οποίο γράφεται ότι απαγορεύεται η κοπή της ουράς καί το αφτί θεορουμενος ως ακροτηριασμος!!! Πώς τότε υποχρεωτικά θέλετε να στειρωσω το ζωω μου??? Αυτό δεν είναι ακροτηριασμος;;;;; Όχι!!! γιατί δεν είναι ακρο!!! Είναι επέμβαση κύριοι. Γενετικών οργάνων!!!! Ακόμα ποιο σοβαρό!!!! Για το ίδιο το ζώο. Πώς μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο στο ζώω μου;; που αντιτίθεται απέναντι στην ίδια την φύση!!!! Και τις ανάγκες του ζώου!!!! Δεν είναι φιλοζωία αυτό και δεν μπορώ να διανοηθω πως μπορούν να λένε και να σκέπτονται τέτοια πράγματα φιλοζωοι!!!
    Ιστορικά κιόλας σκέφτηκατε άραγε πόσοι άνθρωποι έδωσαν τα πάντα για να δημιουργηθούν αυτές οι φυλές σκύλων κ όχι μόνο για να τις βρούμε εμείς σήμερα; Πώς λοιπόν με μια απόφαση σας θέλετε να καταδικάσετε την συνέχεια αυτών των φυλών και τους κόπους τόσων ανθρώπων που παλεύουν για να διατηρηθούν και να υπάρχει συνέχεια!!!! για τις υπόλοιπες γενιές Ανθρώπων και Ζώων!!!

  • 7 Μαΐου 2021, 23:24 | ΜΕΝΕΓΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

    Ως ιδιοκτητης καθαροαιμου σκυλου , βραβευμενου σε εκθεσεις μορφολογιας ως εξαιρετικο δειγμα της φυλης του και πρωταθλητης Ελλαδος,η ερωτηση μου ειναι γιατι δεν υπαρχει μεριμνα πουθενα στο νομοσχεδιο για αυτης της κατηγοριας σκυλων που ειναι ηδη εγγεγραμενοι στον κυνολογικο ομιλο Ελλαδος, εχουν pedigree και ελεγχονται για την υγεια τους και το αναπαραγωγικο τους μελλον απο τους κανονες του ΚΟΕ. Ζουν μαζι μας, μεσα στα σπιτια μας και τα εχουμε σαν παιδια μας , ειναι ισαξια μελη της οικογενειας μας. Ποιος γονιος θα δεχοταν τον ακρωτηριασμο των παιδιων του που θελετε να επιβαλλετε ;

  • 7 Μαΐου 2021, 23:36 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΑΕΘΩΝΟΣ

    Ειμαι ανθρωπος που αγαπω τα ζωα και λυπαμαι που δεν εχω χωρο και οικονομικη ευχερεια να συντηρησω σωστα ενα ζωο.Στο δρομο που μενω στον Αλιμο υπαρχουν 4 πολυκατοικιες και 4 μονοκατοικιες με συνολικα 15 -17 σκυλια στα μπαλκονια και
    στους κηπους,αλλα να γαυγιζουν και αλλα να ουρλιαζουν.Τα παιδια μας και τα εγγονια μας δεν μπορουν να παρακολουθουν τηλεκπαιδευση και οι πιο μεγαλοι να ηρεμισουν.Πως θα σηκωθω εγΩ κ.ΒΟΡΙΔΗ και κ.ΠΕΤΣΑ την 03.00 ωρα να παω στο φουρνο που δουλευω.Θεωρω το νομικο πλαισιο που υπαρχει σημερα δινει περισσοτερα δικαιωματα στο ζωοφιλο απ οτι σε μενα το πολιτη.ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΙΑΡΗΔΕΣ.

  • 7 Μαΐου 2021, 23:12 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΗΒΑΙΟΣ

    Αντιτίθεμαι ΚΑΘΕΤΑ ως Ιατρος στο φρικώδες του υπο αναισθησία υποχρεωτικού ακρωτηριασμού των αναπαραγωγικών οργάνων των ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ.
    Ως φιλόζωος, για τον οποιο το κατοικίδιο του ειναι το παιδί του, σας υπόσχομαι οτι ουδέποτε θα με υποχρεώσει ΚΑΝΕΙΣ σας να το υποβάλλω σε μια ΧΩΡΙΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ, ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ ΚΑΙ ΕΝ ΠΟΛΛΟΙΣ ΖΗΜΙΟΓΟΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΤΙΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ, με ΟΛΑ ΤΑ ΡΙΣΚΑ ΠΟΥ ΑΥΤΗ ΔΥΝΑΜΕΙ ΣΥΝΕΠΑΓΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ(οστεοπενία, αύξηση βάρους, Προπτωση ουρολοιμωξεις, καρδιαγγειακά εξάλειψη χαρακτήρα, ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΑ και σπανιότερα ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ως απωτερες επιπλοκες, σήψη αιμορραγία αιμάτωμα περιτονίτιδα διάσπαση χειρουργικού τραυματος και αδυναμία ανανηψης ως υπαρκτές ΠΕΡΙΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΕΣ και ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΕΣ επιπλοκες αυτού ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΕ ΜΕ ΝΟΜΟ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΕ).

    ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΜΠΟΡΕΙΤΕ, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ, ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΕ ΣΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ. Οχι στα δεσποζόμενα ζώα.
    Στην παρακάτω δημόσια διαβούλευση καλούμαστε ΟΛΟΙ να πάρουμε θέση, πριν νομοθετήσουν για εμας οι «φιλοζωικές εταιρείες»

  • 7 Μαΐου 2021, 23:01 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΗΒΑΙΟΣ

    Αντιτίθεμαι ΚΑΘΕΤΑ ως Ιατρος στο φρικώδες του υπο αναισθησία υποχρεωτικού ακρωτηριασμού των αναπαραγωγικών οργάνων των ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ.
    Ως φιλόζωος, για τον οποιο το κατοικίδιο του ειναι το παιδί του, σας υπόσχομαι οτι ουδέποτε θα με υποχρεώσει ΚΑΝΕΙΣ σας να το υποβάλλω σε μια ΧΩΡΙΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ, ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ ΚΑΙ ΕΝ ΠΟΛΛΟΙΣ ΖΗΜΙΟΓΟΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΤΙΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ, με ΟΛΑ ΤΑ ΡΙΣΚΑ ΠΟΥ ΑΥΤΗ ΔΥΝΑΜΕΙ ΣΥΝΕΠΑΓΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ(οστεοπενία, αύξηση βάρους, Προπτωση ουρολοιμωξεις, καρδιαγγειακά εξάλειψη χαρακτήρα, ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΑ και σπανιότερα ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ως απωτερες επιπλοκες, σήψη αιμορραγία αιμάτωμα περιτονίτιδα διάσπαση χειρουργικού τραυματος και αδυναμία ανανηψης ως υπαρκτές ΠΕΡΙΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΕΣ και ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΕΣ επιπλοκες αυτού ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΕ ΜΕ ΝΟΜΟ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΕ).

    ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΜΠΟΡΕΙΤΕ, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ, ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΕ ΣΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ. Οχι στα δεσποζόμενα ζώα.
    Στην παρακάτω δημόσια διαβούλευση καλούμαστε ΟΛΟΙ να πάρουμε θέση, πριν νομοθετήσουν για εμας οι «φιλοζωικές εταιρείες»

  • 7 Μαΐου 2021, 23:25 | ΓΕΩΡΓΙΆΔΗΣ ΕΥΆΓΓΕΛΟΣ

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζομενων ζώων. Αυστηρή τήρηση των διατάξεων για την ευζωια, εμβολισμό , μητρώο κτλ.
    Δεν γίνεται σε καμία σοβαρή χώρα της ευρωπαϊκής Ένωσης, αν γίνει κάτι τέτοιο σε λίγο καιρό φοβάμαι πώς θα έρθει και υποχρεωτικη ευθανασία.

  • 7 Μαΐου 2021, 23:27 | Παπαστάμκος Σπύρος

    Η ανικανότητα του κράτους να ελέγξει τα αδέσποτα μέσω δήμων και φιλοζωικών και Μ.Κ.Ο που παίρνουν τα κονδύλια θέλουν να βρουν νομίζοντας εύκολη λύση με την στείρωση των ζώων.

  • 7 Μαΐου 2021, 22:44 | Γεώργιος Παλούμπης

    1.Πως γίνεται ο άνευ λόγου ακρωτηριασμός υγιούς ζώου που ανήκει νόμιμα σε κάποιον,να αποσκοπεί στην ευζωία του;
    2.Πως γίνεται να μηδενίζεται η υγιής ερασιτεχνική εκτροφή που είναι ο στυλοβάτης της κυνοφιλίας στη χώρα εδώ και πολλά χρόνια;
    3.Γιατί δεν λαμβάνονται υπ όψιν οι μελέτες παγκοσμίως αναγνωρισμένων επιστημόνων για τις επιπτώσεις της στείρωσης σε ένα ζώο,και πόσο μάλλον για ζώα που είναι μέλη των οικογενειών μας και ζούμε κάθε μέρα μαζί τους;;
    4.Αφού υπάρχει ήδη νόμος που υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες να σημάνουν και να δηλώσουν τα ζώα συντροφιάς τους,γιατί δεν διαφυλάσσεται ο νόμος και η τήρηση του ώστε να υπάρχει μείωση των αδέσποτων;
    5.Στο άρθρο 6 παρ.7 αναφέρεται ότι απαγορεύεται να επιλέγονται για αναπαραγωγή ζώα (λόγω ανατομίας,φυσιολογικών χαρακτηριστικών και χαρακτηριστικών συμπεριφοράς)που θα βλάψουν την ευζωία του θηλυκού αναπαραγωγικού ζώου και των απογόνων του.Ποιος θα το κρίνει αυτό και με ποιον τρόπο;
    7.Πως γίνεται σε ένα ζώο ιδιοκτησίας μου,που έχει σημανθεί,έχει δηλωθεί στον δήμο,έχει βιβλιάριο παρακολούθησης υγείας και πεντιγκρι,να επιβληθεί ιατρική πράξη που θα επηρεάσει με άγνωστο τρόπο τη συμβίωση του μαζί μου;

  • 7 Μαΐου 2021, 22:15 | Νικος

    Aπαραδεκτή η νομοθεσία για την στείρωση των δεσποζομενων ζώων. Το πρόβλημα με τα αδέσποτα που δεν μπορεί να λύσει το κράτος το μεταφέρει μέσα στα σπίτια μας.Αυτο δεν είναι κακοποίηση του ζώου.

  • 7 Μαΐου 2021, 22:31 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Εξ Όσων γνωρίζω υποχρεωτική είναι η στειρωση σε μερικες χωρες του 3ου κοσμου και σε μερικες κομητείες στις ΗΠΑ. Σε ολες αυτες τις χωρες ο αριθμος αδεσποτων σκυλων ειναι μεγαλος.
    Σε καμια Ευρωπαικη Δυτική χωρα δεν ειναι υποχρεωτική η στειρωση. Σε αρκετες μαλιστα, στειρωση γινεται μονο κατοπιν εντολης του κτηνιατρου και για ιατρικους λογους μονο. Παραδειγμα σε αυτο ειναι οι Σκανδιναβικες χωρες. Στη Νορβηγια πιο συγκεκριμενα αν ο ιδιοκτητης θελει να στειρωσει το σκύλο του θα πρεπει να υποβαλει σχετικο αιτημα και να δικαιολογήσει το αιτημα του. Σε ολες αυτες τις χωρες, παρα το γεγονος οτι τα περισσοτερα ζωα ειναι ακεραια, τα αδεσποτα ειναι ελαχιστα.

    Ειναι προφανες λοιπον πως η υποχρεωτικη στειρωση δεν αποτελει λυση στο προβλημα των αδεσποτων.

    Η στειρωση προκαλει αποδεδειγμενα ιατρικα προβληματα στο σκύλο. Πιο συγκεκριμενα:
    Παχυσαρκια
    Ορθοπεδικα προβληματα στα αρσενικα κυριως και ιδιαιτερα στα μεσαια και μεγαλοσωμα σκυλια.
    Σοβαρες ανιατες ασθενειες ειδικα στα αρσενικα.
    Ακρατεια κυριως στα θηλυκα σκυλια.
    Αλλαγες στη προσωπικοτητα και στη συμπεριφορα των ζωων. Οι πιο προσφατες μελετες λενε πως οι αλλαγες αυτες ειναι προς τη κατεύθυνση της πιο επιθετικης συμπεριφορας.
    Ο κινδυνος να μην αντεξει ο σκύλος τη ναρκωση και να πεθανει ειναι 2%.

    Περα απο τα ιατρικα ζητηματα, υπαρχουν και τα ηθικά.
    Με ποιο δικαιωμα παρεμβαίνουμε στη φυση και στερούμε απο τα ζωα τη γενετησια ορμη τους? Ποιος ειναι ο λογος που δικαιολογεί τετοια παρεμβαση?
    Αν ειναι κατι το τοσο αθωο και τοσο απλο, γιατι δεν εφαρμοζουμε την ιδια τακτικη και σε ανθρωπους?
    Γιατι το κοψιμο της ουρας και των αυτιων ειναι ακρωτηριασμος και απαγορεύεται και η αφαιρεση των οργανων αναπαραγωγης δεν ειναι ακρωτηριασμος? Ποια η λογικη σε αυτο?
    Με ποιο δικαιωμα και για πιο λογο διαταρασουμε την ορμονικη ισορροπια ενος ζωου και το υποβαλουμε σε κινδυνους για την υγεια του?

    Σχετικα με τους ιδιοκτητες των ζωων.
    Γιατι να ρισκαρουν τη ζωη και την υγεια των σκυλων τους?
    Γιατι να ακρωτηριασουν τα ζωα τους, τα οποια με τοση αγαπη φροντιζουν? ΕΙναι τα τετραποδα μελη της οικογενειας τους.

    Σχετικα με τη δραση των φιλοζωικων οργανωσεων.
    Γιατι διεκδικουν το αλαθητο σε οτι αφορα τα δικαιωματα των ζωων? Δεν υπαρχει επιστημη? Μονο αυτοι αγαπουν τα ζωα και ξερουν τι ειναι σωστα για αυτα?
    Γιατι επιτρεπεται μεσω διαφημισεων τους η εκπαίδευση του κοινού οτι η στειρωση ειναι κατι καλο και απαραιτητο και η διατηρηση των ζωων ακεραιων ειναι κατι κακο? Ειναι μια αποδεδειγμενα λανθασμενη αποψη για τα ζωα και ομως τους επιτρέπεται να την διαφημίζουν.

    Σχετικα με το ζευγαρωμα:
    Για να ζευγαρώσει καποιος ενα σκυλο, και να φροντίσει τα κουτάβια δεν απαιτουνται εγκαταστασεις. Μπορει να γινει σε εξαιρετικες για τη σκυλα και τα κουταβια συνθηκες σε σπιτι. Γιατι λοιπον να του στερηθει το δικαίωμα να κανει μια γεννα στη ζωη της σκυλας του, η οποια θα ειναι απολυτα συμφωνη με τους αυστηρους (αλλα ανεπαρκεις σε καποια θεματα) κανονισμους του νομοσχεδιου σχετικα με τις γεννες? Σας διαβεβαιώ πως οι περισσοτεροι θα κανουν μετριας ποιοτητας γεννες οπως κανουν αλλωστε και οι επαγγελματιες εκτροφεις. Μονο που τα ζωα τους θα ζουν πολυ καλυτερα απο τα ζωα εκτροφης. Και αρκετοι θα κανουν εξαιρετικες γεννες με αριστης ποιοτητα ζωα που θα συμβαλουν στη διατηρηση των καθαροαιμων φυλών. Και αυτοι σας διαβεβαιώ πως ακομα και αν επιτρεποταν δεν θα εκαναν ποτε πανω απο δυο γεννες στη σκυλα τους στη διαρκεια της ζωης της. Οι περισσοτεροι θα εκανα μονο μια.

    Σχετικα με το κοστος των κουταβιων και το εμποριο ζωων.
    Το εμποριο ζωων αυτη τη στιγμη ανηκει στη μαυρη οικονομια. Ο επαγγελματιας εκτροφεας πουλαει το σκυλοο 800, 100, 1500 Ευρω χωρις ΦΠΑ. Αν κοπει παραστατικο και πληρωθει ο ΦΠΑ η τιμη αλλαζει.
    Αν ολα τα νεα κουταβια που ειναι προς πωληση ειναι απο τους επαγγελματιες εκτροφεις οι τιμες θα πανε στα υψη. Απολυτη συνεπεια θα ειναι η εισαγωγη κουταβιων απο το εξωτερικο.
    Επισης με αυτο το τροπο, προμοταρετε τους επαγγελματιες εκτροφεις. Μοναχα που δεν τους ελεγχετε τοσο στενα οσο θα επρεπε. Στην ουσια δεν τους ελεγχετε καθολου. Το αποτελεσμα ειναι τα ζωα εκτροφης να ζουν σε κλουβια ολη τους τη ζωη,

    Σχετικα με το Μητρωο.
    ΕΙναι πολυ σωστο σαν γενικη ιδεα και θα πρεπει να εφαρμοστει αυστηρα.
    Και με αυτο θα γινεται η ιχνηλατηση καθε σκυλου. Απο που προηλθε δηλαδη.
    ΓΙΑΤΙ Ο ΠΕΛΕΚΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΙΛΙΚΤΟΣ οταν η ιχνηλατηση δεν ειναι δυνατη, οταν το σκυλι δεν ειναι δηλωμενο??
    ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ απο τη δημοτικη αλλα και την Ελληνικη αστυνομια. Κυριως τη Δημοτικη.
    ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΡΟΠΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ΅ΠΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΓΕΝΝΕΣ. Γιατι τα κουταβια δεν θα μπορουν να ιχνηλατηθούν.

    Κλεινοντας λοιπον,

    Η στειρωση ειναι και ΙΑΤΡΙΚΑ και ΗΘΙΚΑ λανθασμενη. ΕΙναι ακρωτηριασμος και κακοποιηση του ζωου. Και αυτο ειναι γεγονος και οχι αποψη.

    Δεν υπαρχει τιποτα το φιλοζωικο στη υποχρεωτικη στειρωση.

    Ο ιδιοκτητης εχει δικαιωμα στη προστασια της υγειας του ζωου του. Ειναι η υποχρεωση του.

    Η στειρωση θα μειωσει τη δυνατοτητα αξιολογων και αξιεπαινων γεννων, θα αυξησει την μαυρη οικονομια και εμποριο ζωων και θα αυξησει την εκροή χρήματος σε άλλες χωρες για την αγορα κουταβιων,

    Η λυση στα αδεσποτα δεν βρισκεται στην στειρωση. Βρισκεται στο Μητρωο και στην ιχνηλατηση των ζωων.

    ΠΡΟΤΑΣΗ
    Περα απο το οτι το αρθρο περι υποχρεωτικης στειρωσης για ολους τους παραπανω λογους θα πρεπει να καταργηθει, θα πρεπει να επιτραπει σε καθε ιδιοκτητη να ζευγαρωσει το σκυλο του μια φορα στη ζωη του, υπο αυστηρες προυποθεσεις. Προυποθεσεις που διασφαλίζουν την ευζωια και τα δικαιωματα του ζωου του αλλα και των κουταβιων.
    Προυποθεσεις που δεν καλυπτει επαρκως το νομοσχεδιο. Θα επανελθω σε αυτες σε αλλο σχολιο μου.
    Ετσι θα αυξηθουν τα ποιοτικα και υγιη ζωα, θα διατηρηθει μια ισορροπια στις τιμες και δεν θα εκρεουν τοσα χρηματα στο εξωτερικο.

  • 7 Μαΐου 2021, 22:01 | Χαρα

    ΝΑΙ,τεραστιο ναι στην υποχρεωτικη στειρωση!!! Ολα τα αδεσποτα δημιουργηθηκαν απο γεννες δεσποζομενων!!! Ελαχιστοι ειναι αυτοι που στειρωνουν τα ζωα τους,ειτε γατες ειτε σκυλους!!οι βοσκοι δεν κανουν καν τα βασικα οπως εμβολια κ αν δεν θελουν αλλα σκυλια απλα τα πετανε τα κουταβια στα σκουπιδια!!!το συνολο των κυνηγων ζευγαρωνουν για να βγαλουν τον «καλο κυνηγο» κ αν δεν τους βγει τα αφηνουν να χαθουν στα βουνα ή τα παραταν οπου ναναι!!για ηλεκτρονικη σημανση φυσικα ουτε λογος,ποτε σε κανενα ζωο τους!!!γιαυτους ειναι απλα εργαλεια!!!οι υπολοιποι εχουν την δικαιολογια οτι επεμβαινουν στην φυση γιατι αδυνατουν να καταλαβουν οτι τα ζωα ζευγαρωνουν απο ενστικτο!!!καποιοι αλλοι οτι δεν τους φτανουν τα λεφτα,αλλα οταν τους λεμε εχει εθελοντικες στειρωσεις ή θα στο στειρωσουμε εμεις με δικα μας εξοδα παλι αρνιουνται με χιλιεε δυο γελοιες δικαιολογιες!!! Οποιος ειναι εναντια στο νομοσχεδιο απλα δεν ξερει τι θα πει φιλοζωια,αγαπανε(?) μονο το δικο τους ζωο γιατι το αγορασαν απο παρανομο,εννεοειται,εκτροφεα!!!δεν εχουν βοηθησει ποτε κανενα ζωο απλα πετανε το μπαλακι στις φιλοζωικες!!!δεν ξερουν τι περναν οι εθελοντες καθημερινα,τι οικονομικο κ τι ψυχολογικο κοστος εχουν φορτωμενο!!! ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ!!!

  • 7 Μαΐου 2021, 22:21 | Γεώργιος Οικονόμου

    Θεωρώ απαράδεκτη και ανήθικη την υποχρεωτική στείρωση του σκύλου μου κάτι που εξ ορισμού τίθεται αντίθετα με την ευζωία του. Δεν θεωρώ ότι το πρόβλημα των αδέσποτων οφείλεται στους υπεύθυνους κηδεμόνες όπου τσιπάρουν και προσέχουν τα ζώα τους. Αντίθετα οφείλεται σε παράνομους εγκληματίες όπου τα παρατάνε δεξιά και αριστερά. Πως εξισώνεται αυτές τις 2 κατηγορίες πολιτών κάνοντας τους να υποστούν τις συνέπειες και οι 2; Είναι γνωστό ότι πάσχουμε στην εφαρμογή των νόμων σαν χώρα οπότε οι παράνομοι που δημιούργησαν το πρόβλημα θα συνεχίσουν να παρανομούν οπότε μην ελπίζεται στην διόρθωση του προβλήματος. Αλλά έστω ότι εφαρμόζεται η συγκεκριμένη παράγραφος, πως θα μπορεί να αποκτήσει κάποιος ένα ζώο συντροφιάς σε 30-40 χρόνια; Μόνο πληρώνοντας υπέρογκα ποσά σε κάποιο εκτροφείο για ένα ζώο που έχει μεγαλώσει σε αμφιβόλου ποιότητας συνθήκες διαβίωσης; Αλλού στοχεύει η συγκεκριμένη παράγραφος.
    Βάλτε στόχο να προβάλλουμε την χώρα μας πανευρωπαϊκά και παγκόσμια με πρωτοπόρες ιδέες που προάγουν τα ήθη, τις αξίες, την ισότητα μεταξύ των έμβιων όντων και όχι με τέτοια ανήθικα, ρατσιστικά πράγματα όπως αυτό.

  • 7 Μαΐου 2021, 22:16 | ΣΚΑΜΝΕΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Η στείρωση _ακρωτηριασμός- των συντρόφων μας με τους οποίους μεγαλώσαμε και γερνάμε μαζί είναι μέτρο άκρως εκτός της φιλοζωίας και ευζωίας. Εμείς θεωρούμε τα σκυλιά μας, εν προκειμένω, μέλη της οικογενείας μας και δικαιούμαστε να αποκτήσουμε απόγονο ενός ζώου που αγαπάμε. Είναι κάτι που σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτό και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από έναν ελεύθερο άνθρωπο η υποχρεωτική στείρωση ενός αγαπημένου του ζώου. Προτείνω εναλλακτικά την λήψη δείγματος DNA και τήρηση αρχείου για κάθε ζώο. Με αυτόν τον τρόπο η πολιτεία θα μπορεί να βρει αν κάποιος εγκατέλειψε το ζώο του ή τους απογόνους του καθώς και άλλες εγκληματικές πράξεις που έχουν να κάνουν με το κάθε ζώο.

  • 7 Μαΐου 2021, 22:16 | Έλλη

    Είναι πολύ σημαντικό να είναι υποχρεωτικές οι στειρώσεις των κατοικίδιων ζώων. Οι ανεξέλεγκτες εγκυμοσύνες οδηγούν σε εγκαταλελειμμένα ζώα τα οποία είναι αναγκασμένα να ζουν σε άθλιες συνθήκες εξαιτίας όλων μας. Πρέπει να καταλάβουμε πλέον ότι τα συγκεκριμένα ζώα στηρίζονται σε εμάς και δεν διαθέτουν την κριτική ικανότητα να περιορίσουν τις γέννες. Εκτός αυτού είναι πλέον επιβεβαιωμένη η πρόληψη του καρκίνου και άλλων παθήσεων με την στείρωση, η οποία σε μεγάλη ηλικία επιβαρύνει την υγεία του ζώου, καθώς απαιτείται αναισθησία. Όλα γίνονται με στόχο να μην υπάρχουν αδέσποτα και να προστατεύονται όλα τα ζώα όπως τους αξίζει. Οποίος διαφωνεί ας δοκιμάσει να γίνει εθελοντής σε ένα φιλοζωικό σωματείο για να δει τι πραγματικά συμβαίνει καθημερινά.

  • 7 Μαΐου 2021, 22:26 | Αλίκη

    Επιτέλους ένα νομοσχέδιο προς την σωστή κατεύθυνση. Η στείρωση των δεσποζόμενων ζώων είναι η μοναδική λύση για να ξεπεραστεί το τεράστιο πρόβλημα με τα πεταμένα κουτάβια ειδικά στις επαρχίες και τα παρατημένα ζώα στα βουνά που γεννούν ανεξέλεγκτα. Θεωρώ ότι τ αποτελέσματα εφαρμογής αυτού του άρθρου θα είναι θετικά, αρκεί να υπάρχει κ έλεγχος με πρόστιμα σε όσους δεν έχουν στειρώσει το κατοικίδιό τους.

  • 7 Μαΐου 2021, 22:38 | Τάκης

    Υποχρεωτική η εκπαίδευση μεγάλων ζώων πχ λυκόσκυλο, ντόμπερμαν, Πιτ Μπουλ, ροντβαιλερ.

  • 7 Μαΐου 2021, 22:52 | Σπύρος

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 7 Μαΐου 2021, 22:54 | ΕΛΕΝΗ ΜΠΕΤΧΑΒΑ

    ΔΕ ΘΑ ΒΑΛΩ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΣΟΒΑΡΟ ΛΟΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΜΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΝΑΡΚΩΣΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΊΟΥ ΚΑΙ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΏΝ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΝ!ΔΕΝ ΘΑ ΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΣΤΕΙΡΩΣΩ ΤΑ ΣΚΥΛΙΆ ΜΟΥ!ΑΙΣΧΟΣ….ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΑΖΙΚΗΣ ΣΦΑΓΗΣ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΚΑΙ ΓΑΤΩΝ!ΤΩΡΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ!ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΟΥΣ ΑΠΟ ΠΟΤΕ!ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΣΑΣ ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΈΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΣ!ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΗΣ ΚΥΝΟΦΙΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΑΥΤΟΧΘΌΝΩΝ ΦΥΛΏΝ!ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΤΡΟΦΕΣ ΠΟΛΛΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΟΠΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ,ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΠΑΝΕ ΧΑΜΕΝΕΣ,ΕΚΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΜΕ ΚΟΠΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ ΕΣΕΙΣ ΤΙΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ!ΕΚΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΕ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ!ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΜΕ ΠΟΛΛΈΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ,ΚΥΠΕΛΛΑ ΜΕ ΣΚΥΛΟΥΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΕΥΡΩΠΗΣ,ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΥΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΡΕΣ ΠΡΩΤΙΕΣ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΗΡΘΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΠΕΤΑΞΕΤΕ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ!

  • 7 Μαΐου 2021, 22:42 | Βασιλης Λεβενιωτης

    Ο υποχρεωτικος ακρωτηριασμος γενετικων οργανων των ζωων συντροφιας ειναι ανηκουστο και αδιανοητο,στο ετος 2021 δεν επρεπε ουτε καν συζητειτε σε μια ευρωπαικη χωρα οπως ειναι η Ελλαδα.Θα βαλει ταφοπλακα σε ολες τις Ελληνικες αυτοχθονες ρατσες σκυλων οπως ειναι 1 κρητικος λαγωνικος 2 μολοσσος της ηπειρου 3 ελληνικος ιχνιλατης 4 λευκο ελληνικο τσοπανοσκηλο 5 ελληνικος ποιμενικος οπου αυτες οι ρατσες υπαρχουν εδω και χιλιαδες χρονια.Θα καταστραφει και η κυνοφιλια στην Ελλαδα.

  • 7 Μαΐου 2021, 22:38 | Θεοφάνης Δημη….

    Η υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων ζώων ειναι τουλάχιστον απαραδεκτη. Φαντάζομαι ότι ετσι προσπαθεί ο νομοθέτης να μειώσει την εγκατάλειψη ή τη μη ελεγχόμενη αναπαραγωγή. Σίγουρα και στις δυο περιπτώσεις δεν φταίει το ζωο αλλά ο ανεύθηνος ιδιοκτήτης. Αντιθέτως με το να τεθούν κανόνες στην ελεγχόμενη αναπαραγωγή των δεσποζόμενων ζώων προάγεται ο σεβασμός και η φιλοζωία. Ας μπουν για παράδειγμα αυστηροί κανόνες στη 《διαχείρηση》των κουταβιών τοποθετηση chip και έλεγχος διασύνδεση με τους υποψήφιους αναδόχους – ιδιοκτήτες των κουταβιών από τον εκτροφέα. Να ειναι υπευθηνος ο εκτροφεας για την αναπαργωγή των ζωων και οχι ο ιδιοκτήτης. Με τον τροπο αυτό θα επιτύχουμε ελεγχόμενη αναπαραγωγή με σωστά χαρχτηριστηκά της φυλής χωρις να καταδικάζουμε το οποιο ζωο στη στείρωση, εκτος και αν υπάρχουν λόγοι υγειας οπου ο κτηνίατρος και ο εκτροφέας μπορεί να κρίνει. Η διαθεση των κουταβιών να γινεται απο τον εκτροφεα και μόνο απο τον εκτροφέα.
    Με το ιδιο σκεφτηκό θα πρεπει να στειρωθούν ολα τα κατοικίδια και κατ επέκταση τα οικόσιτα ζώα. Αν εξαιρέσουμε τη διάταξη αυτή νομίζω ότι το ν/σ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση

  • 7 Μαΐου 2021, 22:57 | Μανώλης

    Είμαι εναντίων της στείρωσης όλων των κατοικίδιων γιατι αυτό θα οδηγήσει στην εξαφάνιση των σκύλων και των γατιών. Δεν νομίζω πως είναι απαραίτητη η στείρωση όταν ζουν σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον. Εκτός από την ζωή στην πόλη υπάρχει και η ζωή στο χωριο όπου ο σκύλος είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των ανθρώπων. Εκτός αυτό υπάρχουν και οι σκύλοι εργασίας που όσο και αν λένε πως δεν επηρεάζεται η απόδοση τους από την στείρωση αυτοί που γνωρίζουν από σκύλους ξέρουν καλά πως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ακόμα υπάρχουν και 6 Ελληνικές ράτσες σκύλων που έχει γίνει ολόκληρος αγώνας για να διατηρηθούν. Αυτό λοιπόν το νομοσχέδιο οδηγεί στην εξαφάνιση τους. Γιατί στο μέλλον ο Έλληνας κτηνοτροφος θα πρέπει να έχει στο κοπάδι του γερμανικό ποιμενικό και όχι έναν Ελληνικό ποιμενικό. Γιατί ο Έλληνας κυνηγός θα πρέπει να έχει έναν γαλλικό ιχνιλατη και όχι έναν Ελληνικό ιχνιλατη η έναν κρητικό λαγωνικό. Και τέλος Αυτό το νομοσχέδιο γίνετε να να μειωθούν τα αδέσποτα. Στις μέρες μας πολύς κόσμος έχει μείνει χωρίς δουλειά. Πολύς κόσμος έχει οικονομικά προβλήματα. Έχει όμως ένα σκυλάκι και ένα γατάκι για συντροφιά. Όταν το νομοσχέδιο είναι τόσο αυστηρό και έχει τόσες απαιτήσεις και από την άλλη κινδυνεύει να του επιβληθεί κάποιο πρόστιμο το οποίο δεν θα έχει την δυνατότητα να πληρώσει ξέρουμε όλοι που θα οδηγήσει Αυτό. Κάθε άλλο παρά την μείωση των αδέσποτων.

  • 7 Μαΐου 2021, 22:46 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Το άρθρο αναφέρει δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς. Αυτά που βρίσκονται σε βιομηχανικές μονάδες, κτηνοτροφικές μονάδες, σταύλους τα συμπεριλαμβάνει ο νόμος;; Δεν αναφέρει κάτι για αυτούς τους ιδιοκτήτες σκύλων το άρθρο.Και σε αυτούς τους χώρους δημιουργούνται αδέσποτα. Υπάρχει παραθυράκι στο νομό;;

  • 7 Μαΐου 2021, 22:41 | Παπαρίζος Αντώνιος

    Απαράδεκτο να επιβάλουν στείρωση, είναι ενάντια σε κάθε λογική και μαρτυράει την αδυναμία της Κυβέρνησης, να ελέγχει τους παραβάτες ενώ υπάρχουν μηχανισμοί (ηλεκτρονική σήμανση ή τσιπ). Εκτός ότι στοχοποιούν για μια ακόμη φορά μόνο τους κυνηγούς. Όμως θέλω να πιστευω ότι την ώρα κατά την οποια, δυστυχώς μόνο τότε μας θυμούνται εμείς θα έχουμε καλύτερη μνήμη. Σεβόμαστε όλες τις απόψεις όταν είναι καλοπροαίρετες και όχι με δόλο. Δεν μπορεί ένα μήνα πριν έρθει το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση, ο Πρωθυπουργός να το υπονομεύει λέγοντας σε επισκεψη του σε φιλοζωική ότι το αίτημα τους θα πραγματοποιηθεί.

  • 7 Μαΐου 2021, 22:22 | Μπαργκαουι Μάριος

    Απαράδεκτη η στείρωση των κυνηγετικών σκύλων!Δε μπορείς να κατακρεουργείς έναν αθλητή και να του ρημαζεις το ορμονικό του σύστημα, είναι εγκληματικό!Τα σκυλιά των κυνηγών είναι όλα με βιβλιάρια υγείας και τσιπαρισμενα.Να γίνονται περισσότεροι έλεγχοι και όποιος δεν τηρεί τον νόμο να τιμωρηθεί, αυτή είναι λύση και όχι ο εξαναγκασμός σε στειρώσει!

  • 7 Μαΐου 2021, 21:45 | Aνδρεας Μπανιάς

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ. Ειναι κακοποίηση του ζώου. Για την αντιμετώπηση των αδέσποτων υπάρχουν τρόποι που εφαρμόζονται σε όλες τις προηγμένες χώρες .Ο κάθε ιδιοκτήτης είναι υπευθηνος γιά το ζώο του .

  • 7 Μαΐου 2021, 21:10 | Ευαγγελος

    Απαράδεκτος νόμος…!να δούμε τα κοπάδια μας πιο στειρωμενο σκυλί θ τα φυλάει από τους λύκους.κ οποίος έχει στο σπίτι του να τα έχει τσιπαρισμενα και θα υπάρχει έλεγχος.δεν χρειάζεται να καταστρέψουμε τα ζώα μας….

  • 7 Μαΐου 2021, 21:06 | Γεώργιος

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΕΤΑ και απόλυτα. Όταν αγαπάς ένα ζώο και το σέβεσαι όπως κάθε λογικός άνθρωπος θα έπρεπε, δεν το στειρώνεις επειδή το κράτος αποφασίζει απο την μία μέρα στην επόμενη. Κύριοι εκεί της υποτιθέμενης κυβέρνησης που δεν γνωρίζεται τι σας ξημερώνει, καλο θα ήταν να βρείτε λύσεις ουσιαστικές και όχι μια ιδέα που έπεσε στο τραπέζι και απλά οι περισσότεροι συμφωνίσατε. Οι Φιλοζωικές ομάδες συμφωνούν βέβαια διότι θέλουν απλά να λύσουν το πρόβλημα τους και δεν τους ενδιαφέρει τίποτα περισσότερο. Εγω τον σκύλο μου και όσους σκύλους έρθουν στην ζωή μου δεν τους στειρώνω.

  • 7 Μαΐου 2021, 21:15 | Χρυσόστομος Νετσικας

    Άκρος αντιεπιστημονική, αντιφιλοζωική προσέγγιση η υποχρεωτική στείρωση που εκτός των άλλων συνιστά και βάναυσο ακρωτηριασμό.

    Απαράδεκτα τα περισσότερα άρθρα του νομοσχέδιο .

    ΟΧΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ/ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

  • 7 Μαΐου 2021, 21:37 | Ευάγγελος Βογιατζής

    Είναι απαράδεκτο το νομοσχέδιο, γιατί πλήττει την κυνοφιλία από κάθε άποψη. Εκτός από από τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει στην συμπεριφορά και στην υγεία των ζώων η στείρωση είναι ταυτόχρονα και πράξη ανήθικη έναντι των ζώων και αλαζονική μέχρι του σημείου της ύβρεως υπό την αρχαιοελληνική έννοια του όρου.

  • 7 Μαΐου 2021, 21:02 | Αντώνης

    Ένα απαράδεκτο νομοσχέδιο που έχει ως στόχο να καταπολεμήσει την Ελληνική Κυνοφιλία και την ερασιτεχνική εκτροφή. Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να συμπληρώσει το νόμο 4039/2012, στον οποίο αναφέρεται πως κάθε κτηνιατρική πράξη τελείται πάνω στο ζώο για λόγους ευζωίας δεν θεωρείται ακρωτηριασμός! Δηλαδή , εάν αφαιρέσω μέρος από την ουρά του ζώου μου θεωρείται κακοποίηση ενώ αντιθέτως εάν το στειρώσω (αφαίρεση γενετικών οργάνων) δεν θεωρείται κακοποίηση. Όλα αυτά εν έτη 2021 στην Ελλάδα! Επίσης θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι όταν στειρώσεις και ιδιαίτερα ένα αρσενικό ζώο απλά το καταστρέφεις !!!