Άρθρο 1 Σκοπός – Αντικείμενο

Σκοπός του παρόντος είναι η ενίσχυση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας των ζώων συντροφιάς, η θέσπιση σαφούς και συνεκτικού κανονιστικού πλαισίου για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και στρατηγικής για τη δραστική μείωση του αριθμού τους μέσω προγραμμάτων υιοθεσίας, με απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων ευζωίας των ζώων.

  • 17 Μαΐου 2021, 23:33 | ΜΕΧΜΕΤΑΛΗ ΑΧΜΕΤ

    Όχι στην στείρωση δεσποζομενων

  • 17 Μαΐου 2021, 22:42 | Σιάκκα Φωτεινή

    Συμφωνώ με τις θέσεις της ΠΦΠΟ

  • 17 Μαΐου 2021, 22:41 | ΜΕΧΜΈΤ ΜΠΟΣΤΑΝΤΖΗ

    ΟΧΙ στην στείρωση δεσποζομενων

  • 17 Μαΐου 2021, 22:01 | Γεωργία

    Άρθρο 2
    Για τους σκοπούς του παρόντος νοούνται:
    1. «Ζώο»: κάθε έμβιος οργανισμός, που συναισθάνεται και κινείται σε ξηρά, αέρα και θάλασσα ή οποιοδήποτε άλλο υδατικό οικοσύστημα ή υγροβιότοπο.
    2. «Ευζωία»: η φυσική και η ψυχική κατάσταση του ζώου σε σχέση με τις συνθήκες στις οποίες διαβιεί και πεθαίνει. Ένα ζώο ζει σε συνθήκες ευζωίας εάν: (α) είναι υγιές, άνετο, καλά διατρεφόμενο και ασφαλές, (β) δεν υποφέρει από καμία δυσάρεστη κατάσταση, όπως πόνο, φόβο και αγωνία και (γ) είναι ικανό να εκφράζει συμπεριφορές, οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή φυσική και ψυχική του κατάσταση. Οι κανόνες ευζωίας των ζώων διασφαλίζουν τις ακόλουθες αρχές:
    i. Ελευθερία από την πείνα και τη δίψα, με πρόσβαση σε τροφή και νερό, κατάλληλα σε ποιότητα και ποσότητα.
    ii. Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση, με ασφαλές και καθαρό κατάλυμα στέγασης και ανάπαυσης, που προστατεύει από αντίξοες καιρικές συνθήκες.
    iii. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια, με κατάλληλη φροντίδα και κτηνιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
    iv. Ελευθερία από φόβο και αγωνία, με την κατάλληλη συμπεριφορά και μεταχείριση.
    v. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς, με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και κοινωνικοποίησης.

    Εκ των ως άνω οριζόμενα γίνεται ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ – ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !!! ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΑΜΕΣΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΝΟΜΙΜΗΣ ΘΗΡΑΣ ΚΑΙ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΤΩΝ ΘΗΡΕΥΤΩΝ !!!

  • 17 Μαΐου 2021, 21:33 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΣΜΑΤΟΣ

    Απαράδεκτο το άρθρο ενός νομοσχεδίου με υποτιθέμενο φιλοζωικό πνεύμα να ορίζει θανάτωση ζώου εάν παρουσιάζει επιθετικότητα. Πως ορίζεται άραγε η επιθετικότητα. Εάν είναι άμυνα ή αποτέλεσμα κακοποίησης; Γιατί να μη δοθεί η ευκαιρία στα ζωα να εκπαιδευτούν ; Oι εκπαιδευτές θα υπάρχουν ήδη σε κάθε πενταμελή. Θα μπορούν να αναλάβουν την εκπαίδευση αυτών των ζώων. Επίσης γιατί η ασθένεια ενός ζώου και μάλιστα θεραπεύσιμη να το οδηγεί στο θάνατο. Εμείς στο καταφύγιο έχουμε δώσει για υιοθεσία σκυλιά με λεισμανίωση και μάλιστα με πολύ καλή εξέλιξη.

  • 17 Μαΐου 2021, 21:17 | ΔΗΜΟΣ

    Τάσσομαι υπέρ των θέσεων της ΟΖΩΣΩΕΛ
    ΟΧΙ ΣΤΟ Ν/Σ…

  • 17 Μαΐου 2021, 21:35 | ΔΗΜΟΣ

    ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ !!!!!!!

  • 17 Μαΐου 2021, 21:49 | ΝΙΚΟΣ ΝΙΩΡΑΣ

    Εν όψει του νέου νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς, ευελπιστούμε ότι η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία για την ευζωία των ζώων. Ελπίζουμε και ευχόμαστε ότι δεν θα προχωρήσει γιατί αντίκεινται στους επιμέρους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανονισμούς για την πάταξη της παράνομης και κερδοσκοπικής διακίνησης ζώων συντροφιάς.
    Αυτό εκ των πραγμάτων σημαίνει ότι η κυβέρνηση , δια του νέου σχεδίου νόμου, θα συνδράμει στο πανευρωπαϊκό σχέδιο δράσης με αυστηρότερες κυρώσεις και υποχρεωτική καταχώριση των ζώων συντροφιάς, έτσι ώστε να περιοριστεί όσο γίνεται περισσότερο η δράση των κυκλωμάτων οικονομικής εκμετάλλευσης των δεσποζόμενων και κυρίως αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
    Η παράνομη διακίνηση οικόσιτων ζώων, κυρίως αδέσποτων, αποτελεί χρόνια πληγή κερδοσκοπίας και φοροδιαφυγής διεθνώς και γίνεται με πρόσχημα τις «υιοθεσίες» τους σε άλλες χώρες , οι οποίες ωστόσο έχουν γεμάτα καταφύγια και προβαίνουν σε ευθανασίες εγκατελειμμένων ζώων. Τα ζώα εμφανίζονται σε σελίδες του διαδικτύου με τιμή πώλησης…. Παράλληλα, κάποια τραυματισμένα , ανάπηρα, τυφλά αδέσποτα ζώα συντροφιάς αναρτώνται με δακρύβρεκτες ιστορίες , αντλώντας μεγάλα χρηματικά ποσά από τους φιλόζωους πολίτες. Στη συνέχεια τα ζώα εξαφανίζονται. Ας σημειωθεί ότι, ουδέποτε έχει γίνει επίσημος έλεγχος στη χώρα μας για τη τύχη των χιλιάδων ζώων που φυγαδεύτηκαν παράνομα στο εξωτερικό εδώ και πολλά χρόνια, αλλά και όποτε ετέθησαν ερωτήματα, δεν υπήρξε ποτέ απάντηση ή κάποια ενημέρωση.
    Σύμφωνα με τον ΟΗΕ , το εμπόριο αυτό θεωρείται η τρίτη πηγή πλουτισμού, μετά το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών και έχει καταγγελθεί από υπουργούς και βουλευτές αρκετών ευρωπαϊκών χωρών τα τελευταία χρόνια. Τα παράνομα κυκλώματα οικονομικής εκμετάλλευσης οικόσιτων ζώων από φιλοζωικές οργανώσεις και ομάδες καλής μεταχείρισης ζώων, με πρόσχημα τις υιοθεσίες σε άλλες χώρες, έχουν στηλιτευτεί από ευρωβουλευτές , υπουργούς και βουλευτές της Ελλάδας (μεταξύ αυτών οι κ. Αλαβάνος, Ξηροτύρη, Κουβέλης, Κιλτίδης, Καρχιμάκης, Κατερ.Μπατζελή, Τσιρώνης κ.ά).
    Μεγάλη πρωτοπορία και επιτυχία για την κυβέρνηση θα ήταν η υιοθεσία των εφαρμοστικών μέτρων του Ευρωπαϊκού Κανονισμού ΕΚ 576/2013 – και του νέου 2035/19 στις 20.4.2021 – που οριοθετεί τις μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις ζώων, ήτοι η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή.
    Εξάλλου ο πρώην υπουργός ΑΑΤ Μάκης Βορίδης είχε δεσμευτεί πως η χώρα θα τηρήσει τα ευρωπαϊκά ισχύοντα.
    Ειλικρινά δεν θα θέλαμε να πιστέψουμε ότι μεθοδεύεται από την παρούσα κυβέρνηση, με θεσμική εκτροπή , η διάλυση του πλαισίου προστασίας των ζώων συντροφιάς, ούτε ότι το πλήρες κείμενο και οι διατάξεις είναι σε απόλυτη γνώση συγκεκριμένων φιλοζωικών οργανώσεων, οι οποίες μάλιστα επαίρονται ότι είναι και οι «υποβολείς» του σχεδίου νόμου.
    Έχουμε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση για την ευνομία και τη δίκαιη αντιμετώπιση του θέματος , με στόχο την ορθή μεταχείριση και την προστασία των καλύτερων φίλων του ανθρώπου, των ζώων συντροφιάς.
    ΜΕΛΟΣ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΥ «ΠΕΡΙΤΑΣ»

  • 17 Μαΐου 2021, 20:10 | ΜΑΡΙΑ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ

    «Μια φορά αποφάσισε να … πρωτοπορήσει η ελληνική κυβέρνηση στα θέματα των ζώων συντροφιάς και προχωρά σε μια μεταρρύθμιση ενάντια στους σχετικούς κοινοτικούς και διεθνείς κανόνες και οδηγίες. Ετοιμάζει νέο νομοσχέδιο το οποίο , όπως δημοσιεύτηκε, έρχεται από το υπουργείο Εσωτερικών και όχι από το καθ΄ ύλην αρμόδιο υπουργείο, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ενώ το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο ορίζει ότι η αρμοδιότητα για τα ζώα συντροφιάς ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης , όπως άλλωστε ισχύει διεθνώς», τονίζει.

    «Με άλλα λόγια, αντί να συνδράμει στο πανευρωπαϊκό σχέδιο δράσης με αυστηρότερες κυρώσεις και υποχρεωτική καταχώριση των ζώων συντροφιάς για να περιοριστεί το παράνομο εμπόριο και η κερδοσκοπική εκμετάλλευση τους , προχωρά σε μια περίεργη μεταρρύθμιση , αντίθετη με τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ) και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την Υγεία των Ζώων. Και είναι άξιο απορίας εν τέλει αυτή η περισσή εμμονή . Για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων προστασία ζώων συντροφιάς , από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Εσωτερικών, είχε βιαστικά και ενδεχομένως απερίσκεπτα δεσμευτεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πριν ενάμιση χρόνο .
    Παρά ταύτα, σήμερα η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στην αλλαγή αυτή , αγνοώντας τις αντιδράσεις και τις εισηγήσεις πολλών φιλοζωικών σωματείων , της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου και άλλων φορέων.

    Να σημειωθεί δε ότι επρόκειτο για ένα αίτημα συγκεκριμένων φιλοζωϊκών σωματείων, εκείνων που, ως φαίνεται εκ των πραγμάτων, πάντα πιέζουν για τα συμφέροντά τους και όχι για τα συμφέροντα των ζώων. Αν ήθελε να πρωτοπορήσει επί της ουσίας και αποτελεσματικά ως προς την ευζωία των ζώων συντροφιάς η παρούσα κυβέρνηση , θα έπρεπε να εναρμονίσει την ελληνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή και επιτέλους να υιοθετήσει τα εφαρμοστικά μέτρα του Ευρωπαϊκού Κανονισμού ΕΕ 576/2013 που οριοθετεί τις μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις ζώων, προκειμένου να σταματήσει τη χρόνια πληγή του παράνομου εμπορίου και των κερδοσκοπικών μετακινήσεων ζώων συντροφιάς από και προς την Ελλάδα. Μέτρα που δεν εφαρμόζονται και ανθεί η παρανομία, η κερδοσκοπία σε βάρος των ζώων και η φοροδιαφυγή», προσθέτει.

    «Στόχος όλων των φιλοζωικών οργανώσεων, της πολιτείας και φυσικά της κάθε κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι η ευζωία των ζώων συντροφιάς, δηλαδή η ενίσχυση και αναβάθμιση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, η πάταξη της χρόνιας μάστιγας της παράνομης διακίνησης και εμπορίας των ζώων και όχι η μεταφορά των επιμέρους αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Εσωτερικών, ενάντια σε κάθε λογική. Όλα τα προγράμματα που αφορούν τα ζώα συντροφιάς και εφαρμόζει η Ελλάδα από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους αποτελούν αντικείμενο της κτηνιατρικής υπηρεσίας.

    Τo σημαντικότερο δε είναι ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων θα καταστήσει ανέφικτη την παρακολούθηση και την ιχνηλασιμότητα των ζώων συντροφιάς και κατ’ επέκταση θα συντελέσει στη διευκόλυνση της χρήσης τους από τα κυκλώματα εμπορίας ζώων συντροφιάς.

    Γιατί το Υπουργείο Εσωτερικών δεν διαθέτει ούτε τη σχετική τεχνογνωσία ούτε τη σχετική υποδομή. Άρα παραμένει απορίας άξια αυτή η επιμονή για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων των ζώων σε ένα άλλο υπουργείο, τη στιγμή που προτεραιότητα της θα έπρεπε να ήταν η εναρμόνιση μας με την Ευρώπη ως προς την προστασία των κατοικίδιων ζώων και της δημόσιας υγείας . Στην πραγματικότητα εμποδίζεται ο έλεγχος και διευκολύνονται το ανεξέλεγκτο εμπόριο και η εκμετάλλευση των ζώων»
    Μαρία Μανωλοπούλου, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας, Πρόεδρος Φιλοζωϊκού Σωματείου «ΠΕΡΙΤΑΣ»

  • 17 Μαΐου 2021, 20:56 | Κωνσταντινος Χριστοπουλος

    Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών εντοπίζεται νομοθετική αστοχία σε ότι αφορά τον «ερασιτέχνη εκτροφέα» ή «hobbyist breeder» όπως διεθνώς είναι γνωστός. Πρόκειται για την συντριπτική πλειοψηφία των εκτροφέων παγκοσμίως, χάρη στους οποίους διασώζωνται δεκάδες μη εμπορικές φυλές σκύλων ενώ επιτυγχάνεται βελτίωση όλων των φυλών.
    Μολονότι ο ορισμός υπήρχε στην ελληνική νομοθεσία αλλά και στο προσχέδιο του νομοσχεδίου που εξετάστηκε από την ΚΕΔΕ – ο ΣΕΕΣΕ συμμετέχει στη διαβούλευση- εν τέλει έχει απαλειφθεί από το αναρτημένο νομοσχέδιο.
    Η δε διάθεση πρόβλεψης στο Άρθρο 39 παρ. 3 είναι εντελώς αόριστη και δημιουργεί κακό προηγούμενο.
    Επιπροσθέτως, στις προβλέψεις περί εμπορίας ζώων συντροφιάς δεν υπάρχει καμία αναφορά σε γενεαλογικό χάρτη. Επί της ουσίας η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της σε ημίαιμους σκύλους καθότι δεν αποδεικνύεται η καθαροαιμία τους και μάλιστα με εμπορικούς σκοπούς κάτι το οποίο συνιστά εξαπάτηση του αγοραστικού κοινού. Αξίζει να σημειωθεί πως όπως μπορεί να επιβεβαιώσει τόσο η ΕΛΣΤΑΤ όσο και η ΑΑΔΕ, σήμερα δεν υπάρχει σαφής καταγραφή των ζώων συντροφιάς που εισάγονται (νόμιμα) κατ’ έτος στην Ελλάδα, μολονότι αυτά ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες. Το τεχνικό αυτό πρόβλημα (γίνεται αναφορά σε ζώντα ζώα άνω ή κάτω των 50 κιλών) οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα και οπλίζει κακοπροαίρετους κύκλους να στρέφονται κατά των ερασιτεχνών εκτροφέων, η πλειοψηφία των οποίων έχει αφιερώσει την ζωή της στην διατήρηση των φυλών. Ας σημειωθεί πως αθρόα είναι και η παράνομη εισαγωγή ζώων συντροφιάς στη χώρα και μάλιστα σε καθημερινή βάση.
    Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος, επιλέγει να τοποθετηθεί θεσμικά και σύμφωνα με το καταστατικό του ως ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα που εκπροσωπεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ τους ερασιτέχνες εκτροφείς και συστήνει:
    Προσθήκη στο Άρθρο 2 παραγράφου η οποία ορίζει:
    1. «Ερασιτέχνης εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι τριών (ε) τοκετών ή 20 κουταβιών ανά έτος, από έως τρεις (3) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές ή υπό αναγνώριση.
    Προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.
    Προσθήκη στο Άρθρο 6 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Από τις διατάξεις της παρ. 1, εξαιρούνται:
    (α) οι ερασιτέχνες εκτροφείς, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3,
    (β) οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που υποχρεούνται να στειρώσουν τα ζώα τους και επιθυμούν, πριν από τη στείρωση, να αναπαράξουν το ζώο συντροφιάς μία (1) φορά σε όλη τη ζωή του, καθώς και οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που εξαιρούνται της υποχρέωσης στείρωσης και επιθυμούν να αναπαράξουν το ζώο τους, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3.
    Η αίτηση για τη λήψη άδειας αυτής της κατηγορίας υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη το αργότερο εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Για ιδιοκτήτες που αποκτούν ζώο συντροφιάς, μετά την παρέλευση της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από την απόκτηση του ζώου. Ειδικά σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους της ζωής του.
    Προσθήκη στο άρθρο 39 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Οικονομικών, εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες της τριμελούς Επιτροπής της παρ. 8 του άρθρου 3, καθορίζονται ο τρόπος λειτουργίας της, η αμοιβή των μελών της, οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των αδειών εκτροφής και αναπαραγωγής, η διάρκειά τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
    Στο ίδιο άρθρο η παράγραφος 3 τροποποιείται ως εξής:
    • Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 33, δύνανται να μετατεθούν οι ημερομηνίες εκκίνησης της υποχρέωσης στείρωσης και της έναρξης επιβολής του οικείου προστίμου που προβλέπονται στο άρθρο 5, να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω.

  • 17 Μαΐου 2021, 20:25 | ΔΙΟΝΥΣΙΑ

    Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών εντοπίζεται νομοθετική αστοχία σε ότι αφορά τον «ερασιτέχνη εκτροφέα» ή «hobbyist breeder» όπως διεθνώς είναι γνωστός. Πρόκειται για την συντριπτική πλειοψηφία των εκτροφέων παγκοσμίως, χάρη στους οποίους διασώζωνται δεκάδες μη εμπορικές φυλές σκύλων ενώ επιτυγχάνεται βελτίωση όλων των φυλών.
    Μολονότι ο ορισμός υπήρχε στην ελληνική νομοθεσία αλλά και στο προσχέδιο του νομοσχεδίου που εξετάστηκε από την ΚΕΔΕ – ο ΣΕΕΣΕ συμμετέχει στη διαβούλευση- εν τέλει έχει απαλειφθεί από το αναρτημένο νομοσχέδιο.
    Η δε διάθεση πρόβλεψης στο Άρθρο 39 παρ. 3 είναι εντελώς αόριστη και δημιουργεί κακό προηγούμενο.
    Επιπροσθέτως, στις προβλέψεις περί εμπορίας ζώων συντροφιάς δεν υπάρχει καμία αναφορά σε γενεαλογικό χάρτη. Επί της ουσίας η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της σε ημίαιμους σκύλους καθότι δεν αποδεικνύεται η καθαροαιμία τους και μάλιστα με εμπορικούς σκοπούς κάτι το οποίο συνιστά εξαπάτηση του αγοραστικού κοινού. Αξίζει να σημειωθεί πως όπως μπορεί να επιβεβαιώσει τόσο η ΕΛΣΤΑΤ όσο και η ΑΑΔΕ, σήμερα δεν υπάρχει σαφής καταγραφή των ζώων συντροφιάς που εισάγονται (νόμιμα) κατ’ έτος στην Ελλάδα, μολονότι αυτά ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες. Το τεχνικό αυτό πρόβλημα (γίνεται αναφορά σε ζώντα ζώα άνω ή κάτω των 50 κιλών) οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα και οπλίζει κακοπροαίρετους κύκλους να στρέφονται κατά των ερασιτεχνών εκτροφέων, η πλειοψηφία των οποίων έχει αφιερώσει την ζωή της στην διατήρηση των φυλών. Ας σημειωθεί πως αθρόα είναι και η παράνομη εισαγωγή ζώων συντροφιάς στη χώρα και μάλιστα σε καθημερινή βάση.
    Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος, επιλέγει να τοποθετηθεί θεσμικά και σύμφωνα με το καταστατικό του ως ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα που εκπροσωπεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ τους ερασιτέχνες εκτροφείς και συστήνει:
    Προσθήκη στο Άρθρο 2 παραγράφου η οποία ορίζει:
    1. «Ερασιτέχνης εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι τριών (ε) τοκετών ή 20 κουταβιών ανά έτος, από έως τρεις (3) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές ή υπό αναγνώριση.
    Προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.
    Προσθήκη στο Άρθρο 6 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Από τις διατάξεις της παρ. 1, εξαιρούνται:
    (α) οι ερασιτέχνες εκτροφείς, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3,
    (β) οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που υποχρεούνται να στειρώσουν τα ζώα τους και επιθυμούν, πριν από τη στείρωση, να αναπαράξουν το ζώο συντροφιάς μία (1) φορά σε όλη τη ζωή του, καθώς και οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που εξαιρούνται της υποχρέωσης στείρωσης και επιθυμούν να αναπαράξουν το ζώο τους, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3.
    Η αίτηση για τη λήψη άδειας αυτής της κατηγορίας υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη το αργότερο εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Για ιδιοκτήτες που αποκτούν ζώο συντροφιάς, μετά την παρέλευση της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από την απόκτηση του ζώου. Ειδικά σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους της ζωής του.
    Προσθήκη στο άρθρο 39 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Οικονομικών, εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες της τριμελούς Επιτροπής της παρ. 8 του άρθρου 3, καθορίζονται ο τρόπος λειτουργίας της, η αμοιβή των μελών της, οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των αδειών εκτροφής και αναπαραγωγής, η διάρκειά τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
    Στο ίδιο άρθρο η παράγραφος 3 τροποποιείται ως εξής:
    • Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 33, δύνανται να μετατεθούν οι ημερομηνίες εκκίνησης της υποχρέωσης στείρωσης και της έναρξης επιβολής του οικείου προστίμου που προβλέπονται στο άρθρο 5, να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω

  • 17 Μαΐου 2021, 20:31 | Νικος Τσορδιάς

    Το νομοσχέδιο δεν απειλεί μόνο τα ίδια ζώα ,απειλεί κάτι πολύ ευρύτερο, σημαντικότερο, κυριολεκτικά τεράστιο: το ίδιο το ανθρώπινο δικαίωμα – την ελευθερία των νομοταγών πολιτών να διατηρούν κατοικίδια ζώα χωρίς να τα υποβάλλουν σε άχρηστες, βλαπτικές και επικίνδυνες εγχειρίσεις στειρώσεως (που απαιτούν γενική νάρκωση) αν δεν συντρέχει ιατρικός λόγος, την ελευθερία αλλά και το καθήκον τους να προστατεύουν τα ζώα τους από επιζήμιες επεμβάσεις, και την ελευθερία τους να ασκούν την επιλογή τους να τα αναπαραγάγουν επίσης, εάν το επιθυμούν, και πάλι τηρώντας τους νόμους περί προστασίας, επιτήρησης και μη εγκατάλειψης καθώς και όλες απαρεγκλίτως τις ηθικές και πρακτικές υποχρεώσεις κάθε στοργικού και υπεύθυνου κηδεμόνα ζώου.

  • 17 Μαΐου 2021, 20:10 | Όμιλος Φίλων Αμερικανικού Ακιτα

    Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών εντοπίζεται νομοθετική αστοχία σε ότι αφορά τον «ερασιτέχνη εκτροφέα» ή «hobbyist breeder» όπως διεθνώς είναι γνωστός. Πρόκειται για την συντριπτική πλειοψηφία των εκτροφέων παγκοσμίως, χάρη στους οποίους διασώζωνται δεκάδες μη εμπορικές φυλές σκύλων ενώ επιτυγχάνεται βελτίωση όλων των φυλών.
    Μολονότι ο ορισμός υπήρχε στην ελληνική νομοθεσία αλλά και στο προσχέδιο του νομοσχεδίου που εξετάστηκε από την ΚΕΔΕ – ο ΣΕΕΣΕ συμμετέχει στη διαβούλευση- εν τέλει έχει απαλειφθεί από το αναρτημένο νομοσχέδιο.
    Η δε διάθεση πρόβλεψης στο Άρθρο 39 παρ. 3 είναι εντελώς αόριστη και δημιουργεί κακό προηγούμενο.
    Επιπροσθέτως, στις προβλέψεις περί εμπορίας ζώων συντροφιάς δεν υπάρχει καμία αναφορά σε γενεαλογικό χάρτη. Επί της ουσίας η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της σε ημίαιμους σκύλους καθότι δεν αποδεικνύεται η καθαροαιμία τους και μάλιστα με εμπορικούς σκοπούς κάτι το οποίο συνιστά εξαπάτηση του αγοραστικού κοινού. Αξίζει να σημειωθεί πως όπως μπορεί να επιβεβαιώσει τόσο η ΕΛΣΤΑΤ όσο και η ΑΑΔΕ, σήμερα δεν υπάρχει σαφής καταγραφή των ζώων συντροφιάς που εισάγονται (νόμιμα) κατ’ έτος στην Ελλάδα, μολονότι αυτά ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες. Το τεχνικό αυτό πρόβλημα (γίνεται αναφορά σε ζώντα ζώα άνω ή κάτω των 50 κιλών) οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα και οπλίζει κακοπροαίρετους κύκλους να στρέφονται κατά των ερασιτεχνών εκτροφέων, η πλειοψηφία των οποίων έχει αφιερώσει την ζωή της στην διατήρηση των φυλών. Ας σημειωθεί πως αθρόα είναι και η παράνομη εισαγωγή ζώων συντροφιάς στη χώρα και μάλιστα σε καθημερινή βάση.
    Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος, επιλέγει να τοποθετηθεί θεσμικά και σύμφωνα με το καταστατικό του ως ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα που εκπροσωπεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ τους ερασιτέχνες εκτροφείς και συστήνει:
    Προσθήκη στο Άρθρο 2 παραγράφου η οποία ορίζει:
    1. «Ερασιτέχνης εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι τριών (ε) τοκετών ή 20 κουταβιών ανά έτος, από έως τρεις (3) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές ή υπό αναγνώριση.
    Προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.
    Προσθήκη στο Άρθρο 6 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Από τις διατάξεις της παρ. 1, εξαιρούνται:
    (α) οι ερασιτέχνες εκτροφείς, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3,
    (β) οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που υποχρεούνται να στειρώσουν τα ζώα τους και επιθυμούν, πριν από τη στείρωση, να αναπαράξουν το ζώο συντροφιάς μία (1) φορά σε όλη τη ζωή του, καθώς και οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που εξαιρούνται της υποχρέωσης στείρωσης και επιθυμούν να αναπαράξουν το ζώο τους, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3.
    Η αίτηση για τη λήψη άδειας αυτής της κατηγορίας υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη το αργότερο εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Για ιδιοκτήτες που αποκτούν ζώο συντροφιάς, μετά την παρέλευση της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από την απόκτηση του ζώου. Ειδικά σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους της ζωής του.
    Προσθήκη στο άρθρο 39 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Οικονομικών, εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες της τριμελούς Επιτροπής της παρ. 8 του άρθρου 3, καθορίζονται ο τρόπος λειτουργίας της, η αμοιβή των μελών της, οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των αδειών εκτροφής και αναπαραγωγής, η διάρκειά τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
    Στο ίδιο άρθρο η παράγραφος 3 τροποποιείται ως εξής:
    • Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 33, δύνανται να μετατεθούν οι ημερομηνίες εκκίνησης της υποχρέωσης στείρωσης και της έναρξης επιβολής του οικείου προστίμου που προβλέπονται στο άρθρο 5, να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω

  • 17 Μαΐου 2021, 20:18 | Γιαννης Δημόπουλος

    απειλούν κάτι πολύ ευρύτερο, σημαντικότερο, κυριολεκτικά τεράστιο: το ίδιο το ανθρώπινο δικαίωμα – την ελευθερία των νομοταγών πολιτών να διατηρούν κατοικίδια ζώα χωρίς να τα υποβάλλουν σε άχρηστες, βλαπτικές και επικίνδυνες εγχειρίσεις στειρώσεως (που απαιτούν γενική νάρκωση) αν δεν συντρέχει ιατρικός λόγος, την ελευθερία αλλά και το καθήκον τους να προστατεύουν τα ζώα τους από επιζήμιες επεμβάσεις, και την ελευθερία τους να ασκούν την επιλογή τους να τα αναπαραγάγουν επίσης, εάν το επιθυμούν, και πάλι τηρώντας τους νόμους περί προστασίας, επιτήρησης και μη εγκατάλειψης καθώς και όλες απαρεγκλίτως τις ηθικές και πρακτικές υποχρεώσεις κάθε στοργικού και υπεύθυνου κηδεμόνα ζώου.

  • 17 Μαΐου 2021, 19:14 | ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ

    Εκπροσωπώντας τον Όμιλο Κρητικού Λαγωνικού θεωρούμε αδιανόητο μέσα στους σκοπούς ενός νομοσχεδίου σύγχρονου για τα κατοικίδια να μην υπάρχει πρόβλεψη και μεριμνά για τις Ελληνικές φυλές

  • 17 Μαΐου 2021, 19:43 | 3 kai o koykos

    Στην αρχή, με εντολή του, ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών και νυν υφυπουργός στο Μαξίμου, Λιβάνιος, έφτιαξε το νομοσχέδιο-τερατούργημα αγνοώντας τον τότε ΥΠΑΑΤ Βορίδη και την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής. Στη συνέχεια, το ίδιο νομοσχέδιο παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Πέτσας.

    Στη συνέχεια, οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, που ήταν και πρέπει να παραμείνει η Αρμόδια Κεντρική Αρχή (και όχι η Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών), συνέταξαν νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ. Το νομοσχέδιο αυτό το υιοθέτησε ο υπουργός ΑΑΤ Λιβανός, για να βγει από την υποχρέωση και για να χαϊδέψει τα αυτιά των υπηρεσιακών παραγόντων που το συνέταξαν. Ο Λιβανός γνώριζε ότι το νομοσχέδιό του δεν θα είχε καμία τύχη, γιατί ο Μητσοτάκης θα προωθούσε το νομοσχέδιο-έκτρωμα που παρουσίασε ο Πέτσας.

    Ο Μητσοτάκης, μολονότι είχε λάβει γνώση του νομοσχεδίου του ΥΠΑΑΤ, προτού κάνει την περαντζάδα από το παράνομο καταφύγιο της Ηλιούπολης στις 4 Απρίλη του 2021, δήλωνε ότι δε θα κάνει καμία αλλαγή στο νομοσχέδιο-έκτρωμα, το οποίο θα ανεβεί στη Διαβούλευση στις 14 Απρίλη.

    Η δημοσιοποίηση από εμάς του νομοσχεδίου του ΥΠΑΑΤ προκάλεσε αναταραχή στον Μητσοτάκη και στον Λιβανό. Ο πρώτος αναγκάστηκε να μεταφέρει την ημερομηνία ανεβάσματος του νομοσχεδίου-εκτρώματος στην περιβόητη Διαβούλευση από τις 14 Απρίλη στις 6 Μάη και ο δεύτερος να δώσει εντολή σε υπηρεσιακό παράγοντα του ΥΠΑΑΤ να διεξαγάγει προκαταρκτική εξέταση για τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου του ΥΠΑΑΤ, το οποίο αντιλαμβάνονται ότι θα είναι το «βαρύ πυροβολικό» κατά του νομοσχεδίου-εκτρώματος του Μητσοτάκη.

    Γιατί δε θα χρειάζεται να επικαλεστούμε ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τα Ζώα, τους Κανονισμούς και Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα Τμήματα Κτηνιατρικής του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κεντρική αρμόδια αρχή δεν μπορεί να είναι άλλη από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ.

    Αυτό δεν το λέμε για πρώτη φορά τώρα. Στο άρθρο μας με τίτλο Ατακτη υποχώρηση: στις ελληνικές καλένδες το νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα ζώα συντροφιάς, γράφαμε: «Γι’ αυτό, το νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ όχι μόνο δεν χωράει στο νομοσχέδιο-έκτρωμα, αλλά στέκεται εμπόδιο σε κάθε μελλοντική απόπειρα επαναπροώθησής του από τον Μητσοτάκη με κάποιο ψευτολουστράρισμα».

    Εκτιμούμε ότι το νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ θα σταλεί στην Κομισιόν και στην αρμόδια αρχή καταπολέμησης της απάτης (OLAF) και έτσι η ελληνική κυβέρνηση και ο Μητσοτάκης θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις και να απολογηθούν για το νομοσχέδιο-έκτρωμα που έφτιαξαν, το οποίο, εκτός των άλλων, είναι επικίνδυνο τόσο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς όσο και για τη δημόσια υγεία.

    Το ίδιο νομοσχέδιο στη Διαβούλευση
    Ο Πέτσας, με εντολή Μητσοτάκη, ανέβασε στις 6 Μάη στις 10:00 μμ στη Διαβούλευση το ίδιο στην ουσία νομοσχέδιο. Οι μόνες αλλαγές που έκανε ο Μητσοτάκης είναι:

    Πρώτον, η αφαίρεση των διατάξεων των άρθρων 1, 2 και 5 του νομοσχεδίου που παρουσίασε ο Πέτσας στο Υπουργικό Συμβούλιο (μετά την προσθήκη του άρθρου 1 του εκτρώματος που ανέβηκε στη Διαβούλευση, τα άρθρα αναριθμήθηκαν σε 2, 3 και 6 με τον ίδιο τίτλο). Παραθέτουμε τις διατάξεις αυτών των άρθρων με τη σειρά:
    «ιγ) Ερασιτέχνης εκτροφέας: ο εκτροφέας που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλο ή γάτα με σκοπό τη διατήρηση των ελληνικών ή μη φυλών του ζώου και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΖΣ, ο οποίος ως προς την εκτροφή και αναπαραγωγή λαμβάνει άδεια από την Επιτροπή άρθρου 2 παρ. 7 του παρόντος. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι μίας γέννας (τοκετού) ανά έτος, από έως δύο θηλυκούς σκύλους ιδιοκτησίας του ίδιου προσώπου».

    «7. Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων και των ιδιοκτητών τους, ορίζεται, με Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, τριμελής Επιτροπή, με τους αναπληρωτές της, που αποτελείται από έναν εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, έναν εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και έναν υπάλληλο Ο.Τ.Α. Με την ίδια Απόφαση ορίζεται ο τρόπος λειτουργίας της Επιτροπής. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών ορίζεται ο τρόπος αμοιβής των μελών της Επιτροπής και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για τη συγκρότηση και λειτουργία της. Με την ίδια Απόφαση ορίζονται επίσης οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των αδειών εκτροφής, η διάρκειά τους, η επιβολή παραβόλου ανά νεογέννητο και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα για την εφαρμογή του παρόντος. Για λόγους ομαλής λειτουργίας».

    «2. Από την ανωτέρω διαδικασία έγκρισης εξαιρούνται αποκλειστικά και μόνο:

    α) οι ερασιτέχνες εκτροφείς, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή του άρθρου 2 παρ. 7 του παρόντος,

    β) οι ιδιοκτήτες ζώων που θέλουν να αναπαράξουν μία φορά το ζώο συντροφιάς σε όλη τη ζωή του και οι οποίοι για το σκοπό αυτό λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή του άρθρου 2 παρ. 7 του παρόντος. Η αίτηση για τη λήψη άδειας, αυτής της κατηγορίας, θα πρέπει να έχει υποβληθεί από τον ιδιοκτήτη το αργότερο εντός προθεσμίας 6 μηνών από την ισχύ του παρόντος. Για ιδιοκτήτες που αποκτούν ζώο συντροφιάς, μετά την ισχύ του παρόντος, η αίτηση υποβάλλεται εντός 3 μηνών από την απόκτηση του ζώου, υπό τον όρο ότι το ζώο δεν έχει συμπληρώσει το 3ο έτος της ηλικίας του. Ειδικά σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του έτους, η αίτηση θα πρέπει να έχει υποβληθεί εντός 3 μηνών από τη συμπλήρωση του 1ου έτους ζωής του».

    Η αφαίρεση των διατάξεων δεν έγινε μόνο επειδή αυτό απαγορεύεται από την κοινοτική νομοθεσία. Εγινε επειδή στο πρώτο δημοσίευμά μας για το νομοσχέδιο έκτρωμα είχαμε επισημάνει ότι:

    α) Παρά την υποχρέωση να στειρώνονται τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, οι κατ’ επάγγελμα ζωόφιλοι δεν το έκαναν, γιατί ήθελαν να έχουν συνεχώς κουταβάκια για να τα μετακινούν στο εξωτερικό με το πρόσχημα της υιοθεσίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και να πλημυρίσουν τις πόλεις και τα χωριά.

    β) Με τη νέες διατάξεις για τους λεγόμενους ερασιτέχνες εκτροφείς θα οδηγηθούν τα πράγματα σε τέτοια κατάσταση, που τα ζώα συντροφιάς θα είναι περισσότερα από τα παραγωγικά ζώα, αιγοπρόβατα και βοοειδή.

    Να γιατί αφαίρεσαν τις διατάξεις για τους περιβόητους ερασιτέχνες εκτροφείς. Για να κρύψουν δε το ότι -και μετά την αφαίρεση των διατάξεων για τους ερασιτέχνες εκτροφείς- θα οργιάζει το παράνομο γεννοβόλημα, χάρις στο νομοσχέδιο-έκτρωμα του Μητσοτάκη, πρόσθεσαν το άρθρο 1 με τίτλο Σκοπός-Αντικείμενο, το οποίο ανάμεσα στ’ άλλα αναφέρει: «Σκοπός του παρόντος είναι… και στρατηγικής για τη δραστική μείωσή του αριθμού τους» (των αδέσποτων ζώων συντροφιάς).

    Δεύτερον, στο αρχικό νομοσχέδιο που παρουσίασε ο Πέτσας, το οποίο δημοσιεύσαμε προβλεπόταν στο 1ο άρθρο (ορισμοί) ότι ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς μπορεί να είναι και νομικό πρόσωπο. Αυτό όπως απαγορεύεται ρητά από τον ισχύοντα Κανονισμό της ΕΕ, που ορίζει ρητά ότι ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς μπορεί να είναι μόνο φυσικό πρόσωπο.
    Στο νομοσχέδιο που ανέβηκε στη Διαβούλευση, στο 2ο άρθρο (ορισμοί) προβλέπεται μεν ότι ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς θα είναι φυσικό πρόσωπο, αλλά στο ίδιο άρθρο εισάγεται καινούργιο εδάφιο που προβλέπει την ύπαρξη του λεγόμενου προσωρινού ιδιοκτήτη που μπορεί να είναι και νομικό πρόσωπο! Μπαίνει έτσι «από το παράθυρο» η δυνατότητα των κατ’ επάγγελμα ζωόφιλων, που έχουν ιδρύσει νομικά πρόσωπα, να έχουν υπό την ιδιοκτησία τους εκατοντάδες ζώα συντροφιάς.

    Αυτή η διάταξη δεν είναι μόνο αντίθετη στον ισχύοντα Κανονισμό. Δεν προβλεπόταν ούτε στον ισχύοντα νόμο 4039/2012 και δεν προβλέπεται ούτε στο νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ.

    Τρίτον, στο νομοσχέδιο που παρουσίασε ο Πέτσας στο Υπουργικό Συμβούλιο προβλεπόταν ότι Κεντρική Αρμόδια Αρχή θα είναι πλέον η Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών και όχι η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής. Ναι μεν προβλεπόταν με σχέδιο ΠΔ η μεταφορά του Τμήματος Προστασίας των Ζώων Συντροφιάς και Λοιπών Ζώων της Διεύθυνσης Προστασίας των Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών, όμως στο νομοσχέδιο που παρουσίασε ο Πέτσας δε γινόταν αναφορά του ως Τμήμα της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών.
    Τώρα, σχεδόν ταυτόχρονα με το ανέβασμα του νομοσχεδίου-εκτρώματος στη Διαβούλευση, στάλθηκε στο ΣτΕ το σχέδιο ΠΔ για τη μεταφορά του Τμήματος Προστασίας των Ζώων Συντροφιάς και Λοιπών Ζώων, που μετονομάζεται σε Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς. Στο νομοσχέδιο αναγορεύεται το Τμήμα Προστασίας των Ζώων Συντροφιάς (και όχι η Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης) σε Κεντρική Αρμόδια Αρχή, προκειμένου να κουκουλωθεί η αφαίρεση της αρμοδιότητας από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής.

    Πρόκειται για μεγάλο παραμύθι. Κουμάντο στις Διευθύνσεις δεν κάνουν οι προϊστάμενοι των Τμημάτων, αλλά οι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων. Οι προϊστάμενοι των Τμημάτων απλά εισηγούνται και στην περίπτωση που ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης διαφωνεί, αγνοεί τις εισηγήσεις.

    Ευθεία αντισυνταγματικότητα
    Το σχέδιο ΠΔ για τη μεταφορά του Τμήματος Προστασίας των Ζώων Συντροφιάς και λοιπών Ζώων προσκρούει ευθέως στο αστικό Σύνταγμα. Οπως ήδη σημειώσαμε, η αφαίρεση της αρμοδιότητας από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής δεν είναι νόμιμη σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τα Ζώα, το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο.

    Ομως η διαδικασία για τη μεταφορά του Τμήματος στο Υπουργείο Εσωτερικών είναι και αντισυνταγματική. Εξηγούμαστε.

    Είναι πρωτόγνωρο, ο πρωθυπουργός μιας χώρας να υπογράφει ένα σχέδιο ΠΔ για τη μεταφορά ενός Τμήματος από ένα υπουργείο σε άλλο. Αυτό δείχνει την υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων και εξουσίας στα χέρια του Μητσοτάκη, σε βάρος όχι μόνο του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά ιδιαίτερα του αστικού κοινοβουλίου που είναι υποτίθεται αρμόδιο να νομοθετεί.

    Αυτή η υπερσυγκέντρωση εξουσιών στα χέρια του Μητσοτάκη οικοδομήθηκε με τον περιβόητο νόμο 4622/2019 για το περιβόητο επιτελικό κράτος, με τα άρθρα 21-34 του οποίου συγκροτήθηκε η λεγόμενη Προεδρία της Κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτής της υπερσυγκέντρωσης αρμοδιοτήτων και εξουσιών από τον Μητσοτάκη, που βρίθει αντισυνταγματικών διατάξεων, εισήγαγε εδάφια στο άρθρο 35 με τα οποία αποκτά διαρκή εξουσιοδότηση να αλλάζει τα πάντα στη λεγόμενη δημόσια διοίκηση. Παραθέτουμε αυτές τις διατάξεις:

    «4. Με Διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του Πρωθυπουργού δύναται:…

    (β) να συστήνονται, καταργούνται, συγχωνεύονται, ανασυστήνονται και μετονομάζονται Υπουργεία, Γενικές ή Ειδικές Γραμματείες Υπουργείων, καθώς και οι αντίστοιχες θέσεις Γενικών ή Ειδικών Γραμματέων καθώς και αναπληρωτών γραμματέων,

    (γ) να μεταφέρονται αρμοδιότητες μαζί με τις υπηρεσιακές μονάδες και τις θέσεις προσωπικού που ασκούν τις αρμοδιότητες αυτές μεταξύ Υπουργείων ή Γενικών και Ειδικών Γραμματειών».

    Γνωρίζουμε ότι σε νόμους που ψηφίζονται από το αστικό κοινοβούλιο προβλέπονται εφάπαξ εξουσιοδοτικές διατάξεις για την έκδοση ΠΔ, Υπουργικών Αποφάσεων, Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ). Αυτός ο περιορισμός τίθεται γιατί διαφορετικά θα μπορεί ένας πρωθυπουργός ή ένας υπουργός να νομοθετεί συνεχώς και να αλλάζει τα πάντα, καταργώντας έτσι το αστικό κοινοβούλιο.

    Σε ό,τι αφορά τις επιτροπές του ΣτΕ που επεξεργάζονται σχέδια ΠΔ, πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν εξετάζουν τη συνταγματικότητα ή μη των διατάξεων των ΠΔ που εισάγονται για εξέταση. Ετσι, παρατηρείται το τραγελαφικό φαινόμενο, μια τριμελής επιτροπή να ανατρέπει αποφάσεις που έλαβε η ολομέλεια του ΣτΕ ακόμη και σε μείζονα σύνθεση.

    Για παράδειγμα, η Ολομέλεια του ΣτΕ τον Γενάρη του 2013, μτά από εννιά χρόνια, έβγαλε την ιστορική απόφαση για τον επιστημονικό ορισμό του δάσους, που ήταν σύμφωνη και με την απόφαση 27/1999 του ΑΕΔ (Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο). Αυτή η απόφαση δυσαρέστησε τις κυβερνήσεις των Σαμαροβενιζέλων και των Τσιπροκαμμένων. Ο «οικολόγος» αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ι. Τσιρώνης έστειλε το 2016 στο ΣτΕ για εξέταση σχέδιο ΠΔ, το οποίο προβλεπόταν από εξουσιοδοτική διάταξη του δασοκτόνου νόμου 4280/2014. Η τριμελής επιτροπή του ΣτΕ εξέτασε το σχέδιο ΠΔ και υιοθέτησε διατάξεις του για τον επιστημονικό ορισμό του δάσους, οι οποίες ήταν αντίθετες στον επιστημονικό ορισμό του δάσους που διατυπώθηκε στην απόφαση 32/2013 της Ολομέλειας του ΣτΕ! Η τριμελής Επιτροπή του ΣτΕ απαίτησε να αφαιρεθούν από τα «έχοντας υπόψη» του ΠΔ οι αναφορές στις αποφάσεις 32 του ΣτΕ και 27του ΑΕΔ. Η απαίτηση έγινε δεκτή για προφανείς λόγους.

    Επιπλέον, η τριμελής επιτροπή του ΣτΕ το μόνο που εξέτασε ήταν αν υπάρχει στο νόμο 4280/2014 εξουσιοδοτική διάταξη για την έκδοση του συγκεκριμένου ΠΔ. Το εξέτασε και ενώ η διάρκειά της ήταν εξάμηνη η Επιτροπή έκρινε με ελαστικότητα και αποφάνθηκε ότι δεν πειράζει που πέρασαν περίπου 18 μήνες!

    Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα, αν η τριμελής Επιτροπή του ΣτΕ, τα δύο από τα τρία μέλη της οποίας είναι αντιπρόεδροι του ΣτΕ, θα κρίνει με αυστηρότητα και σοβαρότητα το σχέδιο ΠΔ. Θα δεχτεί ότι είναι συνταγματικά σύννομη η εξουσιοδοτική διάταξη του άρθρου 35 του νόμου 4622 για το επιτελικό κράτος, μολονότι δεν είναι για εφάπαξ χρήση; Ιδωμεν.

    Κλείνουμε σημειώνοντας ότι η ιστορία με το νομοσχέδιο-έκτρωμα του Μητσοτάκη έχει πολύ δρόμο ακόμη. Τίποτα δεν κρίθηκε ακόμη οριστικά και θα χρειαστούν γερά νεύρα από τους πραγματικούς ζωόφιλους.

  • 17 Μαΐου 2021, 18:08 | Κωστας

    ΑΡΘΡΟ 5

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για
    εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων
    Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

    🔸 ΑΡΘΡΟ 6

    • ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!

    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και
    θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:

    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει
    ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους
    ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών
    των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών
    και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας
    λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή
    που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η
    πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2)
    θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία
    του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη

    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI)
    και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος
    έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον
    όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική
    Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

    🔸 ΑΡΘΡΟ 33

    Αιτούμαστε και θεωρούμε απαραίτητη την συμμετοχή του Κυνολογικού
    Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) ως κατεξοχήν αρμόδιου φορέα και μοναδικού
    εκπροσώπου στην Ελλάδα, της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας (FCI),
    στην Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης του Νόμου και στην Επιτροπή που
    θα πρέπει να οριστεί για την Αδειοδότηση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων.

  • 17 Μαΐου 2021, 17:16 | Σπύρος Φυσέκης

    Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών εντοπίζεται νομοθετική αστοχία σε ότι αφορά τον «ερασιτέχνη εκτροφέα» ή «hobbyist breeder» όπως διεθνώς είναι γνωστός. Πρόκειται για την συντριπτική πλειοψηφία των εκτροφέων παγκοσμίως, χάρη στους οποίους διασώζωνται δεκάδες μη εμπορικές φυλές σκύλων ενώ επιτυγχάνεται βελτίωση όλων των φυλών.
    Μολονότι ο ορισμός υπήρχε στην ελληνική νομοθεσία αλλά και στο προσχέδιο του νομοσχεδίου που εξετάστηκε από την ΚΕΔΕ – ο ΣΕΕΣΕ συμμετέχει στη διαβούλευση- εν τέλει έχει απαλειφθεί από το αναρτημένο νομοσχέδιο.
    Η δε διάθεση πρόβλεψης στο Άρθρο 39 παρ. 3 είναι εντελώς αόριστη και δημιουργεί κακό προηγούμενο.
    Επιπροσθέτως, στις προβλέψεις περί εμπορίας ζώων συντροφιάς δεν υπάρχει καμία αναφορά σε γενεαλογικό χάρτη. Επί της ουσίας η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της σε ημίαιμους σκύλους καθότι δεν αποδεικνύεται η καθαροαιμία τους και μάλιστα με εμπορικούς σκοπούς κάτι το οποίο συνιστά εξαπάτηση του αγοραστικού κοινού. Αξίζει να σημειωθεί πως όπως μπορεί να επιβεβαιώσει τόσο η ΕΛΣΤΑΤ όσο και η ΑΑΔΕ, σήμερα δεν υπάρχει σαφής καταγραφή των ζώων συντροφιάς που εισάγονται (νόμιμα) κατ’ έτος στην Ελλάδα, μολονότι αυτά ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες. Το τεχνικό αυτό πρόβλημα (γίνεται αναφορά σε ζώντα ζώα άνω ή κάτω των 50 κιλών) οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα και οπλίζει κακοπροαίρετους κύκλους να στρέφονται κατά των ερασιτεχνών εκτροφέων, η πλειοψηφία των οποίων έχει αφιερώσει την ζωή της στην διατήρηση των φυλών. Ας σημειωθεί πως αθρόα είναι και η παράνομη εισαγωγή ζώων συντροφιάς στη χώρα και μάλιστα σε καθημερινή βάση.
    Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος, επιλέγει να τοποθετηθεί θεσμικά και σύμφωνα με το καταστατικό του ως ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα που εκπροσωπεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ τους ερασιτέχνες εκτροφείς και συστήνει:
    Προσθήκη στο Άρθρο 2 παραγράφου η οποία ορίζει:
    1. «Ερασιτέχνης εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι τριών (ε) τοκετών ή 20 κουταβιών ανά έτος, από έως τρεις (3) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές ή υπό αναγνώριση.
    Προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.
    Προσθήκη στο Άρθρο 6 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Από τις διατάξεις της παρ. 1, εξαιρούνται:
    (α) οι ερασιτέχνες εκτροφείς, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3,
    (β) οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που υποχρεούνται να στειρώσουν τα ζώα τους και επιθυμούν, πριν από τη στείρωση, να αναπαράξουν το ζώο συντροφιάς μία (1) φορά σε όλη τη ζωή του, καθώς και οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που εξαιρούνται της υποχρέωσης στείρωσης και επιθυμούν να αναπαράξουν το ζώο τους, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3.
    Η αίτηση για τη λήψη άδειας αυτής της κατηγορίας υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη το αργότερο εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Για ιδιοκτήτες που αποκτούν ζώο συντροφιάς, μετά την παρέλευση της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από την απόκτηση του ζώου. Ειδικά σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους της ζωής του.
    Προσθήκη στο άρθρο 39 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Οικονομικών, εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες της τριμελούς Επιτροπής της παρ. 8 του άρθρου 3, καθορίζονται ο τρόπος λειτουργίας της, η αμοιβή των μελών της, οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των αδειών εκτροφής και αναπαραγωγής, η διάρκειά τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
    Στο ίδιο άρθρο η παράγραφος 3 τροποποιείται ως εξής:
    • Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 33, δύνανται να μετατεθούν οι ημερομηνίες εκκίνησης της υποχρέωσης στείρωσης και της έναρξης επιβολής του οικείου προστίμου που προβλέπονται στο άρθρο 5, να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω.

  • 17 Μαΐου 2021, 13:02 | ΜΠΑΝΑΚΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 5 τα εξής: ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε εξαίρεση στείρωσης και την με κανόνες αναπαραγωγή των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI, των δεσποζόμενων Κυνηγετικών και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων, δύο φορές στη ζωή των θηλυκών για τη απόκτηση απογόνων.

    Στο Άρθρο 6 τα εξής: ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!

    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:«Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί.

    Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατωχυρωμένη Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

    Στο ΑΡΘΡΟ 33 τα εξής: Αιτούμαστε και θεωρούμε απαραίτητη την συμμετοχή του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) ως κατ΄εξοχήν αρμόδιου φορέα και μοναδικού εκπροσώπου στην Ελλάδα, της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας (FCI), στην Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης του Νόμου και στην Επιτροπή που θα πρέπει να οριστεί για την Αδειοδότηση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων

  • 17 Μαΐου 2021, 13:45 | Σοφία Καραμουζα

    ΣΥΝΦΩΝΩ ΝΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΥΗΣ ΠΦΠΟ

  • 17 Μαΐου 2021, 13:43 | Βασιλική

    Συμφωνώ με ΠΦΠΟ.

  • 17 Μαΐου 2021, 13:57 | Βασιλική

    Συμφωνώ με ΠΦΠΟ

  • 17 Μαΐου 2021, 13:23 | Γιαννης

    Ο Σωκράτης έλεγε, ότι δικαιοσύνη δεν είναι η άποψη των πολλών αλλά η γνώμη των ειδικών.
    Όταν λοιπόν είναι αντίθετοι στο νομοσχέδιο, στα αντίστοιχα επίμαχα άρθρα,
    Η ευρωπαϊκή νομοθεσία,Η ελληνική νομοθεσία
    Ο πανελλήνιος κτηνιατρικός σύλλογος,
    Η ένωση κτηνιάτρων του δημοσίου,
    Η διεθνής κυνολογική ομοσπονδία,
    Ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδας,
    Ολοι οι όμιλοι φυλών και οι κυνοφιλικοί της χώρας,
    Η κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας,
    Η ομοσπονδία ζωοφιλικών σωματίων Ελλάδας και πολλοί άλλοι ακόμα…Ειναι λοιπόν δυνατόν να συζητάμε και να ..διαβουλευόμαστε για το εαν στο όνομα των αδέσποτων θα πρέπει να εξαφανίσουμε οριστικά απο την Ελλάδα όλες τις καθαρόαιμες ή μη,φυλές εργασίας; Αμμεση απόσυρση των επίμαχων αρθρων της υποχρεωτικής στείρωσης και της απαγόρευσης της ατομικής ερασιτεχνικής εκτροφής ! ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΝΟΦΙΛΙΑ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ

  • 17 Μαΐου 2021, 13:37 | Αλέξανδρος Λυχουδης

    Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών εντοπίζεται νομοθετική αστοχία σε ότι αφορά τον «ερασιτέχνη εκτροφέα» ή «hobbyist breeder» όπως διεθνώς είναι γνωστός. Πρόκειται για την συντριπτική πλειοψηφία των εκτροφέων παγκοσμίως, χάρη στους οποίους διασώζωνται δεκάδες μη εμπορικές φυλές σκύλων ενώ επιτυγχάνεται βελτίωση όλων των φυλών.
    Μολονότι ο ορισμός υπήρχε στην ελληνική νομοθεσία αλλά και στο προσχέδιο του νομοσχεδίου που εξετάστηκε από την ΚΕΔΕ – ο ΣΕΕΣΕ συμμετέχει στη διαβούλευση- εν τέλει έχει απαλειφθεί από το αναρτημένο νομοσχέδιο.
    Η δε διάθεση πρόβλεψης στο Άρθρο 39 παρ. 3 είναι εντελώς αόριστη και δημιουργεί κακό προηγούμενο.
    Επιπροσθέτως, στις προβλέψεις περί εμπορίας ζώων συντροφιάς δεν υπάρχει καμία αναφορά σε γενεαλογικό χάρτη. Επί της ουσίας η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της σε ημίαιμους σκύλους καθότι δεν αποδεικνύεται η καθαροαιμία τους και μάλιστα με εμπορικούς σκοπούς κάτι το οποίο συνιστά εξαπάτηση του αγοραστικού κοινού. Αξίζει να σημειωθεί πως όπως μπορεί να επιβεβαιώσει τόσο η ΕΛΣΤΑΤ όσο και η ΑΑΔΕ, σήμερα δεν υπάρχει σαφής καταγραφή των ζώων συντροφιάς που εισάγονται (νόμιμα) κατ’ έτος στην Ελλάδα, μολονότι αυτά ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες. Το τεχνικό αυτό πρόβλημα (γίνεται αναφορά σε ζώντα ζώα άνω ή κάτω των 50 κιλών) οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα και οπλίζει κακοπροαίρετους κύκλους να στρέφονται κατά των ερασιτεχνών εκτροφέων, η πλειοψηφία των οποίων έχει αφιερώσει την ζωή της στην διατήρηση των φυλών. Ας σημειωθεί πως αθρόα είναι και η παράνομη εισαγωγή ζώων συντροφιάς στη χώρα και μάλιστα σε καθημερινή βάση.
    Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος, επιλέγει να τοποθετηθεί θεσμικά και σύμφωνα με το καταστατικό του ως ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα που εκπροσωπεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ τους ερασιτέχνες εκτροφείς και συστήνει:
    Προσθήκη στο Άρθρο 2 παραγράφου η οποία ορίζει:
    1. «Ερασιτέχνης εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι τριών (ε) τοκετών ή 20 κουταβιών ανά έτος, από έως τρεις (3) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές ή υπό αναγνώριση.
    Προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.
    Προσθήκη στο Άρθρο 6 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Από τις διατάξεις της παρ. 1, εξαιρούνται:
    (α) οι ερασιτέχνες εκτροφείς, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3,
    (β) οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που υποχρεούνται να στειρώσουν τα ζώα τους και επιθυμούν, πριν από τη στείρωση, να αναπαράξουν το ζώο συντροφιάς μία (1) φορά σε όλη τη ζωή του, καθώς και οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που εξαιρούνται της υποχρέωσης στείρωσης και επιθυμούν να αναπαράξουν το ζώο τους, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3.
    Η αίτηση για τη λήψη άδειας αυτής της κατηγορίας υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη το αργότερο εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Για ιδιοκτήτες που αποκτούν ζώο συντροφιάς, μετά την παρέλευση της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από την απόκτηση του ζώου. Ειδικά σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους της ζωής του.
    Προσθήκη στο άρθρο 39 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Οικονομικών, εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες της τριμελούς Επιτροπής της παρ. 8 του άρθρου 3, καθορίζονται ο τρόπος λειτουργίας της, η αμοιβή των μελών της, οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των αδειών εκτροφής και αναπαραγωγής, η διάρκειά τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
    Στο ίδιο άρθρο η παράγραφος 3 τροποποιείται ως εξής:
    • Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 33, δύνανται να μετατεθούν οι ημερομηνίες εκκίνησης της υποχρέωσης στείρωσης και της έναρξης επιβολής του οικείου προστίμου που προβλέπονται στο άρθρο 5, να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω.

  • 17 Μαΐου 2021, 12:33 | Γιάννης Λυχούδης

    Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών εντοπίζεται νομοθετική αστοχία σε ότι αφορά τον «ερασιτέχνη εκτροφέα» ή «hobbyist breeder» όπως διεθνώς είναι γνωστός. Πρόκειται για την συντριπτική πλειοψηφία των εκτροφέων παγκοσμίως, χάρη στους οποίους διασώζωνται δεκάδες μη εμπορικές φυλές σκύλων ενώ επιτυγχάνεται βελτίωση όλων των φυλών.
    Μολονότι ο ορισμός υπήρχε στην ελληνική νομοθεσία αλλά και στο προσχέδιο του νομοσχεδίου που εξετάστηκε από την ΚΕΔΕ – ο ΣΕΕΣΕ συμμετέχει στη διαβούλευση- εν τέλει έχει απαλειφθεί από το αναρτημένο νομοσχέδιο.
    Η δε διάθεση πρόβλεψης στο Άρθρο 39 παρ. 3 είναι εντελώς αόριστη και δημιουργεί κακό προηγούμενο.
    Επιπροσθέτως, στις προβλέψεις περί εμπορίας ζώων συντροφιάς δεν υπάρχει καμία αναφορά σε γενεαλογικό χάρτη. Επί της ουσίας η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της σε ημίαιμους σκύλους καθότι δεν αποδεικνύεται η καθαροαιμία τους και μάλιστα με εμπορικούς σκοπούς κάτι το οποίο συνιστά εξαπάτηση του αγοραστικού κοινού. Αξίζει να σημειωθεί πως όπως μπορεί να επιβεβαιώσει τόσο η ΕΛΣΤΑΤ όσο και η ΑΑΔΕ, σήμερα δεν υπάρχει σαφής καταγραφή των ζώων συντροφιάς που εισάγονται (νόμιμα) κατ’ έτος στην Ελλάδα, μολονότι αυτά ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες. Το τεχνικό αυτό πρόβλημα (γίνεται αναφορά σε ζώντα ζώα άνω ή κάτω των 50 κιλών) οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα και οπλίζει κακοπροαίρετους κύκλους να στρέφονται κατά των ερασιτεχνών εκτροφέων, η πλειοψηφία των οποίων έχει αφιερώσει την ζωή της στην διατήρηση των φυλών. Ας σημειωθεί πως αθρόα είναι και η παράνομη εισαγωγή ζώων συντροφιάς στη χώρα και μάλιστα σε καθημερινή βάση.
    Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος, επιλέγει να τοποθετηθεί θεσμικά και σύμφωνα με το καταστατικό του ως ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα που εκπροσωπεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ τους ερασιτέχνες εκτροφείς και συστήνει:
    Προσθήκη στο Άρθρο 2 παραγράφου η οποία ορίζει:
    1. «Ερασιτέχνης εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι τριών (ε) τοκετών ή 20 κουταβιών ανά έτος, από έως τρεις (3) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές ή υπό αναγνώριση.
    Προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.
    Προσθήκη στο Άρθρο 6 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Από τις διατάξεις της παρ. 1, εξαιρούνται:
    (α) οι ερασιτέχνες εκτροφείς, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3,
    (β) οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που υποχρεούνται να στειρώσουν τα ζώα τους και επιθυμούν, πριν από τη στείρωση, να αναπαράξουν το ζώο συντροφιάς μία (1) φορά σε όλη τη ζωή του, καθώς και οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που εξαιρούνται της υποχρέωσης στείρωσης και επιθυμούν να αναπαράξουν το ζώο τους, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3.
    Η αίτηση για τη λήψη άδειας αυτής της κατηγορίας υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη το αργότερο εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Για ιδιοκτήτες που αποκτούν ζώο συντροφιάς, μετά την παρέλευση της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από την απόκτηση του ζώου. Ειδικά σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους της ζωής του.
    Προσθήκη στο άρθρο 39 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Οικονομικών, εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες της τριμελούς Επιτροπής της παρ. 8 του άρθρου 3, καθορίζονται ο τρόπος λειτουργίας της, η αμοιβή των μελών της, οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των αδειών εκτροφής και αναπαραγωγής, η διάρκειά τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
    Στο ίδιο άρθρο η παράγραφος 3 τροποποιείται ως εξής:
    • Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 33, δύνανται να μετατεθούν οι ημερομηνίες εκκίνησης της υποχρέωσης στείρωσης και της έναρξης επιβολής του οικείου προστίμου που προβλέπονται στο άρθρο 5, να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω.

  • 17 Μαΐου 2021, 12:03 | Αγγελική Κεφάλα

    Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών εντοπίζεται νομοθετική αστοχία σε ότι αφορά τον «ερασιτέχνη εκτροφέα» ή «hobbyist breeder» όπως διεθνώς είναι γνωστός. Πρόκειται για την συντριπτική πλειοψηφία των εκτροφέων παγκοσμίως, χάρη στους οποίους διασώζωνται δεκάδες μη εμπορικές φυλές σκύλων ενώ επιτυγχάνεται βελτίωση όλων των φυλών.
    Μολονότι ο ορισμός υπήρχε στην ελληνική νομοθεσία αλλά και στο προσχέδιο του νομοσχεδίου που εξετάστηκε από την ΚΕΔΕ – ο ΣΕΕΣΕ συμμετέχει στη διαβούλευση- εν τέλει έχει απαλειφθεί από το αναρτημένο νομοσχέδιο.
    Η δε διάθεση πρόβλεψης στο Άρθρο 39 παρ. 3 είναι εντελώς αόριστη και δημιουργεί κακό προηγούμενο.
    Επιπροσθέτως, στις προβλέψεις περί εμπορίας ζώων συντροφιάς δεν υπάρχει καμία αναφορά σε γενεαλογικό χάρτη. Επί της ουσίας η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της σε ημίαιμους σκύλους καθότι δεν αποδεικνύεται η καθαροαιμία τους και μάλιστα με εμπορικούς σκοπούς κάτι το οποίο συνιστά εξαπάτηση του αγοραστικού κοινού. Αξίζει να σημειωθεί πως όπως μπορεί να επιβεβαιώσει τόσο η ΕΛΣΤΑΤ όσο και η ΑΑΔΕ, σήμερα δεν υπάρχει σαφής καταγραφή των ζώων συντροφιάς που εισάγονται (νόμιμα) κατ’ έτος στην Ελλάδα, μολονότι αυτά ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες. Το τεχνικό αυτό πρόβλημα (γίνεται αναφορά σε ζώντα ζώα άνω ή κάτω των 50 κιλών) οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα και οπλίζει κακοπροαίρετους κύκλους να στρέφονται κατά των ερασιτεχνών εκτροφέων, η πλειοψηφία των οποίων έχει αφιερώσει την ζωή της στην διατήρηση των φυλών. Ας σημειωθεί πως αθρόα είναι και η παράνομη εισαγωγή ζώων συντροφιάς στη χώρα και μάλιστα σε καθημερινή βάση.
    Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος, επιλέγει να τοποθετηθεί θεσμικά και σύμφωνα με το καταστατικό του ως ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα που εκπροσωπεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ τους ερασιτέχνες εκτροφείς και συστήνει:
    Προσθήκη στο Άρθρο 2 παραγράφου η οποία ορίζει:
    1. «Ερασιτέχνης εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι τριών (ε) τοκετών ή 20 κουταβιών ανά έτος, από έως τρεις (3) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές ή υπό αναγνώριση.
    Προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.
    Προσθήκη στο Άρθρο 6 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Από τις διατάξεις της παρ. 1, εξαιρούνται:
    (α) οι ερασιτέχνες εκτροφείς, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3,
    (β) οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που υποχρεούνται να στειρώσουν τα ζώα τους και επιθυμούν, πριν από τη στείρωση, να αναπαράξουν το ζώο συντροφιάς μία (1) φορά σε όλη τη ζωή του, καθώς και οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που εξαιρούνται της υποχρέωσης στείρωσης και επιθυμούν να αναπαράξουν το ζώο τους, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3.
    Η αίτηση για τη λήψη άδειας αυτής της κατηγορίας υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη το αργότερο εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Για ιδιοκτήτες που αποκτούν ζώο συντροφιάς, μετά την παρέλευση της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από την απόκτηση του ζώου. Ειδικά σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους της ζωής του.
    Προσθήκη στο άρθρο 39 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Οικονομικών, εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες της τριμελούς Επιτροπής της παρ. 8 του άρθρου 3, καθορίζονται ο τρόπος λειτουργίας της, η αμοιβή των μελών της, οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των αδειών εκτροφής και αναπαραγωγής, η διάρκειά τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
    Στο ίδιο άρθρο η παράγραφος 3 τροποποιείται ως εξής:
    • Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 33, δύνανται να μετατεθούν οι ημερομηνίες εκκίνησης της υποχρέωσης στείρωσης και της έναρξης επιβολής του οικείου προστίμου που προβλέπονται στο άρθρο 5, να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω.

  • 17 Μαΐου 2021, 12:59 | Γωγώ Κεφάλα

    Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών εντοπίζεται νομοθετική αστοχία σε ότι αφορά τον «ερασιτέχνη εκτροφέα» ή «hobbyist breeder» όπως διεθνώς είναι γνωστός. Πρόκειται για την συντριπτική πλειοψηφία των εκτροφέων παγκοσμίως, χάρη στους οποίους διασώζωνται δεκάδες μη εμπορικές φυλές σκύλων ενώ επιτυγχάνεται βελτίωση όλων των φυλών.
    Μολονότι ο ορισμός υπήρχε στην ελληνική νομοθεσία αλλά και στο προσχέδιο του νομοσχεδίου που εξετάστηκε από την ΚΕΔΕ – ο ΣΕΕΣΕ συμμετέχει στη διαβούλευση- εν τέλει έχει απαλειφθεί από το αναρτημένο νομοσχέδιο.
    Η δε διάθεση πρόβλεψης στο Άρθρο 39 παρ. 3 είναι εντελώς αόριστη και δημιουργεί κακό προηγούμενο.
    Επιπροσθέτως, στις προβλέψεις περί εμπορίας ζώων συντροφιάς δεν υπάρχει καμία αναφορά σε γενεαλογικό χάρτη. Επί της ουσίας η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της σε ημίαιμους σκύλους καθότι δεν αποδεικνύεται η καθαροαιμία τους και μάλιστα με εμπορικούς σκοπούς κάτι το οποίο συνιστά εξαπάτηση του αγοραστικού κοινού. Αξίζει να σημειωθεί πως όπως μπορεί να επιβεβαιώσει τόσο η ΕΛΣΤΑΤ όσο και η ΑΑΔΕ, σήμερα δεν υπάρχει σαφής καταγραφή των ζώων συντροφιάς που εισάγονται (νόμιμα) κατ’ έτος στην Ελλάδα, μολονότι αυτά ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες. Το τεχνικό αυτό πρόβλημα (γίνεται αναφορά σε ζώντα ζώα άνω ή κάτω των 50 κιλών) οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα και οπλίζει κακοπροαίρετους κύκλους να στρέφονται κατά των ερασιτεχνών εκτροφέων, η πλειοψηφία των οποίων έχει αφιερώσει την ζωή της στην διατήρηση των φυλών. Ας σημειωθεί πως αθρόα είναι και η παράνομη εισαγωγή ζώων συντροφιάς στη χώρα και μάλιστα σε καθημερινή βάση.
    Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος, επιλέγει να τοποθετηθεί θεσμικά και σύμφωνα με το καταστατικό του ως ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα που εκπροσωπεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ τους ερασιτέχνες εκτροφείς και συστήνει:
    Προσθήκη στο Άρθρο 2 παραγράφου η οποία ορίζει:
    1. «Ερασιτέχνης εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι τριών (ε) τοκετών ή 20 κουταβιών ανά έτος, από έως τρεις (3) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές ή υπό αναγνώριση.
    Προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.
    Προσθήκη στο Άρθρο 6 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Από τις διατάξεις της παρ. 1, εξαιρούνται:
    (α) οι ερασιτέχνες εκτροφείς, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3,
    (β) οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που υποχρεούνται να στειρώσουν τα ζώα τους και επιθυμούν, πριν από τη στείρωση, να αναπαράξουν το ζώο συντροφιάς μία (1) φορά σε όλη τη ζωή του, καθώς και οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που εξαιρούνται της υποχρέωσης στείρωσης και επιθυμούν να αναπαράξουν το ζώο τους, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3.
    Η αίτηση για τη λήψη άδειας αυτής της κατηγορίας υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη το αργότερο εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Για ιδιοκτήτες που αποκτούν ζώο συντροφιάς, μετά την παρέλευση της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από την απόκτηση του ζώου. Ειδικά σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους της ζωής του.
    Προσθήκη στο άρθρο 39 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Οικονομικών, εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες της τριμελούς Επιτροπής της παρ. 8 του άρθρου 3, καθορίζονται ο τρόπος λειτουργίας της, η αμοιβή των μελών της, οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των αδειών εκτροφής και αναπαραγωγής, η διάρκειά τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
    Στο ίδιο άρθρο η παράγραφος 3 τροποποιείται ως εξής:
    • Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 33, δύνανται να μετατεθούν οι ημερομηνίες εκκίνησης της υποχρέωσης στείρωσης και της έναρξης επιβολής του οικείου προστίμου που προβλέπονται στο άρθρο 5, να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω.

  • 17 Μαΐου 2021, 12:55 | Ελευθερία Κεφάλα

    Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών εντοπίζεται νομοθετική αστοχία σε ότι αφορά τον «ερασιτέχνη εκτροφέα» ή «hobbyist breeder» όπως διεθνώς είναι γνωστός. Πρόκειται για την συντριπτική πλειοψηφία των εκτροφέων παγκοσμίως, χάρη στους οποίους διασώζωνται δεκάδες μη εμπορικές φυλές σκύλων ενώ επιτυγχάνεται βελτίωση όλων των φυλών.
    Μολονότι ο ορισμός υπήρχε στην ελληνική νομοθεσία αλλά και στο προσχέδιο του νομοσχεδίου που εξετάστηκε από την ΚΕΔΕ – ο ΣΕΕΣΕ συμμετέχει στη διαβούλευση- εν τέλει έχει απαλειφθεί από το αναρτημένο νομοσχέδιο.
    Η δε διάθεση πρόβλεψης στο Άρθρο 39 παρ. 3 είναι εντελώς αόριστη και δημιουργεί κακό προηγούμενο.
    Επιπροσθέτως, στις προβλέψεις περί εμπορίας ζώων συντροφιάς δεν υπάρχει καμία αναφορά σε γενεαλογικό χάρτη. Επί της ουσίας η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της σε ημίαιμους σκύλους καθότι δεν αποδεικνύεται η καθαροαιμία τους και μάλιστα με εμπορικούς σκοπούς κάτι το οποίο συνιστά εξαπάτηση του αγοραστικού κοινού. Αξίζει να σημειωθεί πως όπως μπορεί να επιβεβαιώσει τόσο η ΕΛΣΤΑΤ όσο και η ΑΑΔΕ, σήμερα δεν υπάρχει σαφής καταγραφή των ζώων συντροφιάς που εισάγονται (νόμιμα) κατ’ έτος στην Ελλάδα, μολονότι αυτά ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες. Το τεχνικό αυτό πρόβλημα (γίνεται αναφορά σε ζώντα ζώα άνω ή κάτω των 50 κιλών) οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα και οπλίζει κακοπροαίρετους κύκλους να στρέφονται κατά των ερασιτεχνών εκτροφέων, η πλειοψηφία των οποίων έχει αφιερώσει την ζωή της στην διατήρηση των φυλών. Ας σημειωθεί πως αθρόα είναι και η παράνομη εισαγωγή ζώων συντροφιάς στη χώρα και μάλιστα σε καθημερινή βάση.
    Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος, επιλέγει να τοποθετηθεί θεσμικά και σύμφωνα με το καταστατικό του ως ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα που εκπροσωπεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ τους ερασιτέχνες εκτροφείς και συστήνει:
    Προσθήκη στο Άρθρο 2 παραγράφου η οποία ορίζει:
    1. «Ερασιτέχνης εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι τριών (ε) τοκετών ή 20 κουταβιών ανά έτος, από έως τρεις (3) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές ή υπό αναγνώριση.
    Προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.
    Προσθήκη στο Άρθρο 6 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Από τις διατάξεις της παρ. 1, εξαιρούνται:
    (α) οι ερασιτέχνες εκτροφείς, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3,
    (β) οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που υποχρεούνται να στειρώσουν τα ζώα τους και επιθυμούν, πριν από τη στείρωση, να αναπαράξουν το ζώο συντροφιάς μία (1) φορά σε όλη τη ζωή του, καθώς και οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που εξαιρούνται της υποχρέωσης στείρωσης και επιθυμούν να αναπαράξουν το ζώο τους, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3.
    Η αίτηση για τη λήψη άδειας αυτής της κατηγορίας υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη το αργότερο εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Για ιδιοκτήτες που αποκτούν ζώο συντροφιάς, μετά την παρέλευση της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από την απόκτηση του ζώου. Ειδικά σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους της ζωής του.
    Προσθήκη στο άρθρο 39 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Οικονομικών, εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες της τριμελούς Επιτροπής της παρ. 8 του άρθρου 3, καθορίζονται ο τρόπος λειτουργίας της, η αμοιβή των μελών της, οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των αδειών εκτροφής και αναπαραγωγής, η διάρκειά τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
    Στο ίδιο άρθρο η παράγραφος 3 τροποποιείται ως εξής:
    • Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 33, δύνανται να μετατεθούν οι ημερομηνίες εκκίνησης της υποχρέωσης στείρωσης και της έναρξης επιβολής του οικείου προστίμου που προβλέπονται στο άρθρο 5, να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω.

  • 17 Μαΐου 2021, 12:30 | Δημήτρης Κεφάλας

    Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών εντοπίζεται νομοθετική αστοχία σε ότι αφορά τον «ερασιτέχνη εκτροφέα» ή «hobbyist breeder» όπως διεθνώς είναι γνωστός. Πρόκειται για την συντριπτική πλειοψηφία των εκτροφέων παγκοσμίως, χάρη στους οποίους διασώζωνται δεκάδες μη εμπορικές φυλές σκύλων ενώ επιτυγχάνεται βελτίωση όλων των φυλών.
    Μολονότι ο ορισμός υπήρχε στην ελληνική νομοθεσία αλλά και στο προσχέδιο του νομοσχεδίου που εξετάστηκε από την ΚΕΔΕ – ο ΣΕΕΣΕ συμμετέχει στη διαβούλευση- εν τέλει έχει απαλειφθεί από το αναρτημένο νομοσχέδιο.
    Η δε διάθεση πρόβλεψης στο Άρθρο 39 παρ. 3 είναι εντελώς αόριστη και δημιουργεί κακό προηγούμενο.
    Επιπροσθέτως, στις προβλέψεις περί εμπορίας ζώων συντροφιάς δεν υπάρχει καμία αναφορά σε γενεαλογικό χάρτη. Επί της ουσίας η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της σε ημίαιμους σκύλους καθότι δεν αποδεικνύεται η καθαροαιμία τους και μάλιστα με εμπορικούς σκοπούς κάτι το οποίο συνιστά εξαπάτηση του αγοραστικού κοινού. Αξίζει να σημειωθεί πως όπως μπορεί να επιβεβαιώσει τόσο η ΕΛΣΤΑΤ όσο και η ΑΑΔΕ, σήμερα δεν υπάρχει σαφής καταγραφή των ζώων συντροφιάς που εισάγονται (νόμιμα) κατ’ έτος στην Ελλάδα, μολονότι αυτά ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες. Το τεχνικό αυτό πρόβλημα (γίνεται αναφορά σε ζώντα ζώα άνω ή κάτω των 50 κιλών) οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα και οπλίζει κακοπροαίρετους κύκλους να στρέφονται κατά των ερασιτεχνών εκτροφέων, η πλειοψηφία των οποίων έχει αφιερώσει την ζωή της στην διατήρηση των φυλών. Ας σημειωθεί πως αθρόα είναι και η παράνομη εισαγωγή ζώων συντροφιάς στη χώρα και μάλιστα σε καθημερινή βάση.
    Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος, επιλέγει να τοποθετηθεί θεσμικά και σύμφωνα με το καταστατικό του ως ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα που εκπροσωπεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ τους ερασιτέχνες εκτροφείς και συστήνει:
    Προσθήκη στο Άρθρο 2 παραγράφου η οποία ορίζει:
    1. «Ερασιτέχνης εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι τριών (ε) τοκετών ή 20 κουταβιών ανά έτος, από έως τρεις (3) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές ή υπό αναγνώριση.
    Προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.
    Προσθήκη στο Άρθρο 6 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Από τις διατάξεις της παρ. 1, εξαιρούνται:
    (α) οι ερασιτέχνες εκτροφείς, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3,
    (β) οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που υποχρεούνται να στειρώσουν τα ζώα τους και επιθυμούν, πριν από τη στείρωση, να αναπαράξουν το ζώο συντροφιάς μία (1) φορά σε όλη τη ζωή του, καθώς και οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που εξαιρούνται της υποχρέωσης στείρωσης και επιθυμούν να αναπαράξουν το ζώο τους, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3.
    Η αίτηση για τη λήψη άδειας αυτής της κατηγορίας υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη το αργότερο εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Για ιδιοκτήτες που αποκτούν ζώο συντροφιάς, μετά την παρέλευση της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από την απόκτηση του ζώου. Ειδικά σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους της ζωής του.
    Προσθήκη στο άρθρο 39 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Οικονομικών, εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες της τριμελούς Επιτροπής της παρ. 8 του άρθρου 3, καθορίζονται ο τρόπος λειτουργίας της, η αμοιβή των μελών της, οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των αδειών εκτροφής και αναπαραγωγής, η διάρκειά τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
    Στο ίδιο άρθρο η παράγραφος 3 τροποποιείται ως εξής:
    • Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 33, δύνανται να μετατεθούν οι ημερομηνίες εκκίνησης της υποχρέωσης στείρωσης και της έναρξης επιβολής του οικείου προστίμου που προβλέπονται στο άρθρο 5, να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω.

  • 17 Μαΐου 2021, 12:03 | Κατερίνα Λυχούδη

    Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών εντοπίζεται νομοθετική αστοχία σε ότι αφορά τον «ερασιτέχνη εκτροφέα» ή «hobbyist breeder» όπως διεθνώς είναι γνωστός. Πρόκειται για την συντριπτική πλειοψηφία των εκτροφέων παγκοσμίως, χάρη στους οποίους διασώζωνται δεκάδες μη εμπορικές φυλές σκύλων ενώ επιτυγχάνεται βελτίωση όλων των φυλών.
    Μολονότι ο ορισμός υπήρχε στην ελληνική νομοθεσία αλλά και στο προσχέδιο του νομοσχεδίου που εξετάστηκε από την ΚΕΔΕ – ο ΣΕΕΣΕ συμμετέχει στη διαβούλευση- εν τέλει έχει απαλειφθεί από το αναρτημένο νομοσχέδιο.
    Η δε διάθεση πρόβλεψης στο Άρθρο 39 παρ. 3 είναι εντελώς αόριστη και δημιουργεί κακό προηγούμενο.
    Επιπροσθέτως, στις προβλέψεις περί εμπορίας ζώων συντροφιάς δεν υπάρχει καμία αναφορά σε γενεαλογικό χάρτη. Επί της ουσίας η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της σε ημίαιμους σκύλους καθότι δεν αποδεικνύεται η καθαροαιμία τους και μάλιστα με εμπορικούς σκοπούς κάτι το οποίο συνιστά εξαπάτηση του αγοραστικού κοινού. Αξίζει να σημειωθεί πως όπως μπορεί να επιβεβαιώσει τόσο η ΕΛΣΤΑΤ όσο και η ΑΑΔΕ, σήμερα δεν υπάρχει σαφής καταγραφή των ζώων συντροφιάς που εισάγονται (νόμιμα) κατ’ έτος στην Ελλάδα, μολονότι αυτά ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες. Το τεχνικό αυτό πρόβλημα (γίνεται αναφορά σε ζώντα ζώα άνω ή κάτω των 50 κιλών) οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα και οπλίζει κακοπροαίρετους κύκλους να στρέφονται κατά των ερασιτεχνών εκτροφέων, η πλειοψηφία των οποίων έχει αφιερώσει την ζωή της στην διατήρηση των φυλών. Ας σημειωθεί πως αθρόα είναι και η παράνομη εισαγωγή ζώων συντροφιάς στη χώρα και μάλιστα σε καθημερινή βάση.
    Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος, επιλέγει να τοποθετηθεί θεσμικά και σύμφωνα με το καταστατικό του ως ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα που εκπροσωπεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ τους ερασιτέχνες εκτροφείς και συστήνει:
    Προσθήκη στο Άρθρο 2 παραγράφου η οποία ορίζει:
    1. «Ερασιτέχνης εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι τριών (ε) τοκετών ή 20 κουταβιών ανά έτος, από έως τρεις (3) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές ή υπό αναγνώριση.
    Προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.
    Προσθήκη στο Άρθρο 6 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Από τις διατάξεις της παρ. 1, εξαιρούνται:
    (α) οι ερασιτέχνες εκτροφείς, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3,
    (β) οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που υποχρεούνται να στειρώσουν τα ζώα τους και επιθυμούν, πριν από τη στείρωση, να αναπαράξουν το ζώο συντροφιάς μία (1) φορά σε όλη τη ζωή του, καθώς και οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που εξαιρούνται της υποχρέωσης στείρωσης και επιθυμούν να αναπαράξουν το ζώο τους, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3.
    Η αίτηση για τη λήψη άδειας αυτής της κατηγορίας υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη το αργότερο εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Για ιδιοκτήτες που αποκτούν ζώο συντροφιάς, μετά την παρέλευση της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από την απόκτηση του ζώου. Ειδικά σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους της ζωής του.
    Προσθήκη στο άρθρο 39 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Οικονομικών, εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες της τριμελούς Επιτροπής της παρ. 8 του άρθρου 3, καθορίζονται ο τρόπος λειτουργίας της, η αμοιβή των μελών της, οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των αδειών εκτροφής και αναπαραγωγής, η διάρκειά τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
    Στο ίδιο άρθρο η παράγραφος 3 τροποποιείται ως εξής:
    • Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 33, δύνανται να μετατεθούν οι ημερομηνίες εκκίνησης της υποχρέωσης στείρωσης και της έναρξης επιβολής του οικείου προστίμου που προβλέπονται στο άρθρο 5, να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω.

  • 17 Μαΐου 2021, 12:59 | Άννα

    Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών εντοπίζεται νομοθετική αστοχία σε ότι αφορά τον «ερασιτέχνη εκτροφέα» ή «hobbyist breeder» όπως διεθνώς είναι γνωστός. Πρόκειται για την συντριπτική πλειοψηφία των εκτροφέων παγκοσμίως, χάρη στους οποίους διασώζωνται δεκάδες μη εμπορικές φυλές σκύλων ενώ επιτυγχάνεται βελτίωση όλων των φυλών.
    Μολονότι ο ορισμός υπήρχε στην ελληνική νομοθεσία αλλά και στο προσχέδιο του νομοσχεδίου που εξετάστηκε από την ΚΕΔΕ – ο ΣΕΕΣΕ συμμετέχει στη διαβούλευση- εν τέλει έχει απαλειφθεί από το αναρτημένο νομοσχέδιο.
    Η δε διάθεση πρόβλεψης στο Άρθρο 39 παρ. 3 είναι εντελώς αόριστη και δημιουργεί κακό προηγούμενο.
    Επιπροσθέτως, στις προβλέψεις περί εμπορίας ζώων συντροφιάς δεν υπάρχει καμία αναφορά σε γενεαλογικό χάρτη. Επί της ουσίας η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της σε ημίαιμους σκύλους καθότι δεν αποδεικνύεται η καθαροαιμία τους και μάλιστα με εμπορικούς σκοπούς κάτι το οποίο συνιστά εξαπάτηση του αγοραστικού κοινού. Αξίζει να σημειωθεί πως όπως μπορεί να επιβεβαιώσει τόσο η ΕΛΣΤΑΤ όσο και η ΑΑΔΕ, σήμερα δεν υπάρχει σαφής καταγραφή των ζώων συντροφιάς που εισάγονται (νόμιμα) κατ’ έτος στην Ελλάδα, μολονότι αυτά ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες. Το τεχνικό αυτό πρόβλημα (γίνεται αναφορά σε ζώντα ζώα άνω ή κάτω των 50 κιλών) οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα και οπλίζει κακοπροαίρετους κύκλους να στρέφονται κατά των ερασιτεχνών εκτροφέων, η πλειοψηφία των οποίων έχει αφιερώσει την ζωή της στην διατήρηση των φυλών. Ας σημειωθεί πως αθρόα είναι και η παράνομη εισαγωγή ζώων συντροφιάς στη χώρα και μάλιστα σε καθημερινή βάση.
    Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος, επιλέγει να τοποθετηθεί θεσμικά και σύμφωνα με το καταστατικό του ως ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα που εκπροσωπεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ τους ερασιτέχνες εκτροφείς και συστήνει:
    Προσθήκη στο Άρθρο 2 παραγράφου η οποία ορίζει:
    1. «Ερασιτέχνης εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι τριών (ε) τοκετών ή 20 κουταβιών ανά έτος, από έως τρεις (3) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές ή υπό αναγνώριση.
    Προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.
    Προσθήκη στο Άρθρο 6 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Από τις διατάξεις της παρ. 1, εξαιρούνται:
    (α) οι ερασιτέχνες εκτροφείς, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3,
    (β) οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που υποχρεούνται να στειρώσουν τα ζώα τους και επιθυμούν, πριν από τη στείρωση, να αναπαράξουν το ζώο συντροφιάς μία (1) φορά σε όλη τη ζωή του, καθώς και οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που εξαιρούνται της υποχρέωσης στείρωσης και επιθυμούν να αναπαράξουν το ζώο τους, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3.
    Η αίτηση για τη λήψη άδειας αυτής της κατηγορίας υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη το αργότερο εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Για ιδιοκτήτες που αποκτούν ζώο συντροφιάς, μετά την παρέλευση της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από την απόκτηση του ζώου. Ειδικά σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους της ζωής του.
    Προσθήκη στο άρθρο 39 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Οικονομικών, εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες της τριμελούς Επιτροπής της παρ. 8 του άρθρου 3, καθορίζονται ο τρόπος λειτουργίας της, η αμοιβή των μελών της, οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των αδειών εκτροφής και αναπαραγωγής, η διάρκειά τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
    Στο ίδιο άρθρο η παράγραφος 3 τροποποιείται ως εξής:
    • Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 33, δύνανται να μετατεθούν οι ημερομηνίες εκκίνησης της υποχρέωσης στείρωσης και της έναρξης επιβολής του οικείου προστίμου που προβλέπονται στο άρθρο 5, να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω.

  • 17 Μαΐου 2021, 12:55 | Κώστας

    Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών εντοπίζεται νομοθετική αστοχία σε ότι αφορά τον «ερασιτέχνη εκτροφέα» ή «hobbyist breeder» όπως διεθνώς είναι γνωστός. Πρόκειται για την συντριπτική πλειοψηφία των εκτροφέων παγκοσμίως, χάρη στους οποίους διασώζωνται δεκάδες μη εμπορικές φυλές σκύλων ενώ επιτυγχάνεται βελτίωση όλων των φυλών.
    Μολονότι ο ορισμός υπήρχε στην ελληνική νομοθεσία αλλά και στο προσχέδιο του νομοσχεδίου που εξετάστηκε από την ΚΕΔΕ – ο ΣΕΕΣΕ συμμετέχει στη διαβούλευση- εν τέλει έχει απαλειφθεί από το αναρτημένο νομοσχέδιο.
    Η δε διάθεση πρόβλεψης στο Άρθρο 39 παρ. 3 είναι εντελώς αόριστη και δημιουργεί κακό προηγούμενο.
    Επιπροσθέτως, στις προβλέψεις περί εμπορίας ζώων συντροφιάς δεν υπάρχει καμία αναφορά σε γενεαλογικό χάρτη. Επί της ουσίας η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της σε ημίαιμους σκύλους καθότι δεν αποδεικνύεται η καθαροαιμία τους και μάλιστα με εμπορικούς σκοπούς κάτι το οποίο συνιστά εξαπάτηση του αγοραστικού κοινού. Αξίζει να σημειωθεί πως όπως μπορεί να επιβεβαιώσει τόσο η ΕΛΣΤΑΤ όσο και η ΑΑΔΕ, σήμερα δεν υπάρχει σαφής καταγραφή των ζώων συντροφιάς που εισάγονται (νόμιμα) κατ’ έτος στην Ελλάδα, μολονότι αυτά ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες. Το τεχνικό αυτό πρόβλημα (γίνεται αναφορά σε ζώντα ζώα άνω ή κάτω των 50 κιλών) οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα και οπλίζει κακοπροαίρετους κύκλους να στρέφονται κατά των ερασιτεχνών εκτροφέων, η πλειοψηφία των οποίων έχει αφιερώσει την ζωή της στην διατήρηση των φυλών. Ας σημειωθεί πως αθρόα είναι και η παράνομη εισαγωγή ζώων συντροφιάς στη χώρα και μάλιστα σε καθημερινή βάση.
    Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος, επιλέγει να τοποθετηθεί θεσμικά και σύμφωνα με το καταστατικό του ως ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα που εκπροσωπεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ τους ερασιτέχνες εκτροφείς και συστήνει:
    Προσθήκη στο Άρθρο 2 παραγράφου η οποία ορίζει:
    1. «Ερασιτέχνης εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι τριών (ε) τοκετών ή 20 κουταβιών ανά έτος, από έως τρεις (3) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές ή υπό αναγνώριση.
    Προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.
    Προσθήκη στο Άρθρο 6 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Από τις διατάξεις της παρ. 1, εξαιρούνται:
    (α) οι ερασιτέχνες εκτροφείς, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3,
    (β) οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που υποχρεούνται να στειρώσουν τα ζώα τους και επιθυμούν, πριν από τη στείρωση, να αναπαράξουν το ζώο συντροφιάς μία (1) φορά σε όλη τη ζωή του, καθώς και οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που εξαιρούνται της υποχρέωσης στείρωσης και επιθυμούν να αναπαράξουν το ζώο τους, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3.
    Η αίτηση για τη λήψη άδειας αυτής της κατηγορίας υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη το αργότερο εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Για ιδιοκτήτες που αποκτούν ζώο συντροφιάς, μετά την παρέλευση της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από την απόκτηση του ζώου. Ειδικά σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους της ζωής του.
    Προσθήκη στο άρθρο 39 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Οικονομικών, εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες της τριμελούς Επιτροπής της παρ. 8 του άρθρου 3, καθορίζονται ο τρόπος λειτουργίας της, η αμοιβή των μελών της, οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των αδειών εκτροφής και αναπαραγωγής, η διάρκειά τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
    Στο ίδιο άρθρο η παράγραφος 3 τροποποιείται ως εξής:
    • Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 33, δύνανται να μετατεθούν οι ημερομηνίες εκκίνησης της υποχρέωσης στείρωσης και της έναρξης επιβολής του οικείου προστίμου που προβλέπονται στο άρθρο 5, να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω.

  • 17 Μαΐου 2021, 12:33 | Μαρία

    Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών εντοπίζεται νομοθετική αστοχία σε ότι αφορά τον «ερασιτέχνη εκτροφέα» ή «hobbyist breeder» όπως διεθνώς είναι γνωστός. Πρόκειται για την συντριπτική πλειοψηφία των εκτροφέων παγκοσμίως, χάρη στους οποίους διασώζωνται δεκάδες μη εμπορικές φυλές σκύλων ενώ επιτυγχάνεται βελτίωση όλων των φυλών.
    Μολονότι ο ορισμός υπήρχε στην ελληνική νομοθεσία αλλά και στο προσχέδιο του νομοσχεδίου που εξετάστηκε από την ΚΕΔΕ – ο ΣΕΕΣΕ συμμετέχει στη διαβούλευση- εν τέλει έχει απαλειφθεί από το αναρτημένο νομοσχέδιο.
    Η δε διάθεση πρόβλεψης στο Άρθρο 39 παρ. 3 είναι εντελώς αόριστη και δημιουργεί κακό προηγούμενο.
    Επιπροσθέτως, στις προβλέψεις περί εμπορίας ζώων συντροφιάς δεν υπάρχει καμία αναφορά σε γενεαλογικό χάρτη. Επί της ουσίας η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της σε ημίαιμους σκύλους καθότι δεν αποδεικνύεται η καθαροαιμία τους και μάλιστα με εμπορικούς σκοπούς κάτι το οποίο συνιστά εξαπάτηση του αγοραστικού κοινού. Αξίζει να σημειωθεί πως όπως μπορεί να επιβεβαιώσει τόσο η ΕΛΣΤΑΤ όσο και η ΑΑΔΕ, σήμερα δεν υπάρχει σαφής καταγραφή των ζώων συντροφιάς που εισάγονται (νόμιμα) κατ’ έτος στην Ελλάδα, μολονότι αυτά ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες. Το τεχνικό αυτό πρόβλημα (γίνεται αναφορά σε ζώντα ζώα άνω ή κάτω των 50 κιλών) οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα και οπλίζει κακοπροαίρετους κύκλους να στρέφονται κατά των ερασιτεχνών εκτροφέων, η πλειοψηφία των οποίων έχει αφιερώσει την ζωή της στην διατήρηση των φυλών. Ας σημειωθεί πως αθρόα είναι και η παράνομη εισαγωγή ζώων συντροφιάς στη χώρα και μάλιστα σε καθημερινή βάση.
    Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος, επιλέγει να τοποθετηθεί θεσμικά και σύμφωνα με το καταστατικό του ως ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα που εκπροσωπεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ τους ερασιτέχνες εκτροφείς και συστήνει:
    Προσθήκη στο Άρθρο 2 παραγράφου η οποία ορίζει:
    1. «Ερασιτέχνης εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι τριών (ε) τοκετών ή 20 κουταβιών ανά έτος, από έως τρεις (3) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές ή υπό αναγνώριση.
    Προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.
    Προσθήκη στο Άρθρο 6 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Από τις διατάξεις της παρ. 1, εξαιρούνται:
    (α) οι ερασιτέχνες εκτροφείς, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3,
    (β) οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που υποχρεούνται να στειρώσουν τα ζώα τους και επιθυμούν, πριν από τη στείρωση, να αναπαράξουν το ζώο συντροφιάς μία (1) φορά σε όλη τη ζωή του, καθώς και οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που εξαιρούνται της υποχρέωσης στείρωσης και επιθυμούν να αναπαράξουν το ζώο τους, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3.
    Η αίτηση για τη λήψη άδειας αυτής της κατηγορίας υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη το αργότερο εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Για ιδιοκτήτες που αποκτούν ζώο συντροφιάς, μετά την παρέλευση της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από την απόκτηση του ζώου. Ειδικά σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους της ζωής του.
    Προσθήκη στο άρθρο 39 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Οικονομικών, εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες της τριμελούς Επιτροπής της παρ. 8 του άρθρου 3, καθορίζονται ο τρόπος λειτουργίας της, η αμοιβή των μελών της, οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των αδειών εκτροφής και αναπαραγωγής, η διάρκειά τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
    Στο ίδιο άρθρο η παράγραφος 3 τροποποιείται ως εξής:
    • Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 33, δύνανται να μετατεθούν οι ημερομηνίες εκκίνησης της υποχρέωσης στείρωσης και της έναρξης επιβολής του οικείου προστίμου που προβλέπονται στο άρθρο 5, να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω.

  • 17 Μαΐου 2021, 12:56 | ΚΑΨΙΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Αμεση αποσυρση του νομοσχεδιου. Να μη γινεται διαχειριση των αδεσποτων απο εταιρειες και ΜΚΟ, να μην απαγορευεται σε ιδιωτες να παρεχουν φιλοζωικο εργο, καμια υποχρεωτικη στειρωση κατοικιδιου. Εφαρμογη του υπαρχοντος νομοθετικου πλαισιου.

  • 17 Μαΐου 2021, 12:38 | Απόστολος Λυχούδης

    Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών εντοπίζεται νομοθετική αστοχία σε ότι αφορά τον «ερασιτέχνη εκτροφέα» ή «hobbyist breeder» όπως διεθνώς είναι γνωστός. Πρόκειται για την συντριπτική πλειοψηφία των εκτροφέων παγκοσμίως, χάρη στους οποίους διασώζωνται δεκάδες μη εμπορικές φυλές σκύλων ενώ επιτυγχάνεται βελτίωση όλων των φυλών.
    Μολονότι ο ορισμός υπήρχε στην ελληνική νομοθεσία αλλά και στο προσχέδιο του νομοσχεδίου που εξετάστηκε από την ΚΕΔΕ – ο ΣΕΕΣΕ συμμετέχει στη διαβούλευση- εν τέλει έχει απαλειφθεί από το αναρτημένο νομοσχέδιο.
    Η δε διάθεση πρόβλεψης στο Άρθρο 39 παρ. 3 είναι εντελώς αόριστη και δημιουργεί κακό προηγούμενο.
    Επιπροσθέτως, στις προβλέψεις περί εμπορίας ζώων συντροφιάς δεν υπάρχει καμία αναφορά σε γενεαλογικό χάρτη. Επί της ουσίας η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της σε ημίαιμους σκύλους καθότι δεν αποδεικνύεται η καθαροαιμία τους και μάλιστα με εμπορικούς σκοπούς κάτι το οποίο συνιστά εξαπάτηση του αγοραστικού κοινού. Αξίζει να σημειωθεί πως όπως μπορεί να επιβεβαιώσει τόσο η ΕΛΣΤΑΤ όσο και η ΑΑΔΕ, σήμερα δεν υπάρχει σαφής καταγραφή των ζώων συντροφιάς που εισάγονται (νόμιμα) κατ’ έτος στην Ελλάδα, μολονότι αυτά ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες. Το τεχνικό αυτό πρόβλημα (γίνεται αναφορά σε ζώντα ζώα άνω ή κάτω των 50 κιλών) οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα και οπλίζει κακοπροαίρετους κύκλους να στρέφονται κατά των ερασιτεχνών εκτροφέων, η πλειοψηφία των οποίων έχει αφιερώσει την ζωή της στην διατήρηση των φυλών. Ας σημειωθεί πως αθρόα είναι και η παράνομη εισαγωγή ζώων συντροφιάς στη χώρα και μάλιστα σε καθημερινή βάση.
    Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος, επιλέγει να τοποθετηθεί θεσμικά και σύμφωνα με το καταστατικό του ως ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα που εκπροσωπεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ τους ερασιτέχνες εκτροφείς και συστήνει:
    Προσθήκη στο Άρθρο 2 παραγράφου η οποία ορίζει:
    1. «Ερασιτέχνης εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι τριών (ε) τοκετών ή 20 κουταβιών ανά έτος, από έως τρεις (3) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές ή υπό αναγνώριση.
    Προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.
    Προσθήκη στο Άρθρο 6 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Από τις διατάξεις της παρ. 1, εξαιρούνται:
    (α) οι ερασιτέχνες εκτροφείς, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3,
    (β) οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που υποχρεούνται να στειρώσουν τα ζώα τους και επιθυμούν, πριν από τη στείρωση, να αναπαράξουν το ζώο συντροφιάς μία (1) φορά σε όλη τη ζωή του, καθώς και οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που εξαιρούνται της υποχρέωσης στείρωσης και επιθυμούν να αναπαράξουν το ζώο τους, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3.
    Η αίτηση για τη λήψη άδειας αυτής της κατηγορίας υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη το αργότερο εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Για ιδιοκτήτες που αποκτούν ζώο συντροφιάς, μετά την παρέλευση της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από την απόκτηση του ζώου. Ειδικά σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους της ζωής του.
    Προσθήκη στο άρθρο 39 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Οικονομικών, εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες της τριμελούς Επιτροπής της παρ. 8 του άρθρου 3, καθορίζονται ο τρόπος λειτουργίας της, η αμοιβή των μελών της, οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των αδειών εκτροφής και αναπαραγωγής, η διάρκειά τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
    Στο ίδιο άρθρο η παράγραφος 3 τροποποιείται ως εξής:
    • Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 33, δύνανται να μετατεθούν οι ημερομηνίες εκκίνησης της υποχρέωσης στείρωσης και της έναρξης επιβολής του οικείου προστίμου που προβλέπονται στο άρθρο 5, να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω.

  • Δελτίο Τύπου Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης
    Το σωματείο μας αναγνωρίζει την προσπάθεια σύνταξης του νομοσχεδίου αυτού, που σκοπό έχει να επιφέρει βελτιώσεις στην νομική και πραγματική αντιμετώπιση των αδεσπότων και δεσποζόμενων ζώων στη χώρα μας και κινείται σε γενικές γραμμές προς τη σωστή κατεύθυνση.
    Αισθανόμαστε την ανάγκη αλλά και την υποχρέωση να εκθέσουμε τις απόψεις μας σχετικά με το τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών υπό τον τίτλο «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα ‘‘ΆΡΓΟΣ’’», το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 20.05.2021.
    Περιμένουμε από τότε που θυμόμαστε τους εαυτούς μας να αλλάξει κάτι για τα ζώα στην Ελλάδα. Περιμένουμε δίνοντας κουράγιο ο ένας στον άλλο, παίρνοντας δύναμη από εσάς, βλέποντας ζώα να αποκτούν αξιοπρέπεια. Ό,τι κάνουμε το κάνουμε με πάθος και με ηθική, όπως και πολλά άλλα ζωοφιλικά σωματεία, αλλά και μεμονωμένοι εθελοντές και πολίτες.
    Το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στο άμεσο χρονικό διάστημα δεν θα το συγκρίνουμε με τα άλλα. Θα το σχολιάσουμε ως αυτοτελές.
    Εντοπίζουμε πληθώρα θετικών άρθρων:
    1. Αναγνώριση των πέντε ελευθεριών των ζώων
    2. Εισαγωγή του θεσμού ζώων θεραπείας
    3. Εθνικό Μητρώο ζώων
    4. Αναγνώριση των Ζωοφιλικών Σωματείων και επίσημη αναδοχή ζώων από αυτά
    5. Μητρώο Ζωοφιλικών Σωματείων
    6. Πλατφόρμα Υιοθεσίας
    7. Μητρώο Αιμοδοσίας
    8. Υποχρεωτικός απολογισμός έργου των Δήμων στο Υπ. Εσωτερικών
    9. Υποχρεωτικό πρόγραμμα διαχείρισης ζώων των Δήμων καθόλη τη διάρκεια του έτους
    10. Απαγόρευση ζώων σε pet shops
    11. Καταβολή χρηματικού ποσού στους κηδεμόνες όταν αυτοί παραδίδουν το κατοικίδιο τους στον Δήμο τους και στέρηση απόκτησης άλλου ζώου για τα επόμενα 3 έτη
    12. Υποχρεωτικοί κανόνες ευζωίας, απαγόρευση μοναξιάς των ζώων και εκπαίδευση
    13. Αφαίρεση άδειας κυνηγιού όταν δεν είναι τα ζώα τσιπαρισμένα και κυρώσεις για εγκατάλειψη κουταβιών
    14. Κανόνες επαγγελματικής εκτροφής
    15. Αύξηση του ορίου ηλίκιας των νεογνών πριν δοθούν
    16. Απαγόρευση αγγελιών για ζευγάρωμα ζώων
    17. Υποχρεωτική αναγραφή κειμένου υπεύθυνης υιοθεσίας σε όλες τις αγγελίες ζώων
    18. Αναγνώριση του Adoption Fee
    19. Μη επιτρεπόμενες μέθοδοι εκπαίδευσης ζώων
    20. Ρητή απαγόρευση για το παστούρωμα
    21. Εισαγωγή εκπαιδευτικών φιλοζωικών προγραμμάτων σε σχολεία
    22. Εύκολη πρόσβαση πολιτών σε καταφύγια και κυνοκομεία ζώων
    23. Ελεύθερη πρόσβαση ζώων σε παραλίες και θάλασσες
    24. Επιχορήγηση Ζωοφικών Σωματείων
    25. Επιτροπή Εποπτείας Δήμων
    26. Κυρώσεις Δήμων για την απουσία προγράμματος διαχείρισης ζώων
    27. Μητρώο Ηλεκτρονικού Βιβλιαρίου
    28. Μητρώο Παραβατών
    29. Δυνατότητα Εθνικής Γραμμής Καταγγελιών
    30. Δημιουργία πάρκων ζώων
    31. Αφαίρεση ζώου από τον κηδεμόνα του σε περίπτωση κακοποιήσης και οικονομικές κυρώσεις.
    Τα σημεία που εντοπίζουμε και ελπίζουμε να βελτιωθούν:
    1. Να γίνει υποχρεωτική η στείρωση και των δεσποζόμενων ζώων. Από τη στιγμή που ξεκίνησε η συζήτηση για το νέο σχέδιο νόμου ξεκίνησαν οι αντιδράσεις. Δεν φανταζόμασταν όμως ποτέ ότι οι αντιδράσεις θα έφταναν σε αυτό το βαθμό και με αυτή την ένταση. Το γεγονός αυτό καθαυτό επιβεβαιώνει τον λόγο για τον οποίο ο αριθμός αδέσποτων ζώων στη χώρα μας είναι σήμερα που μιλάμε μερικά εκατομμύρια – αριθμός καθημερινά αυξανόμενος. Ο φόβος μας επιβεβαιώθηκε διαβάζοντας το άρθρο 39, παράγραφος 3 του νομοσχεδίου, η οποία ουσιαστικά δύναται να εξαιρέσει από την υποχρεωτική στείρωση αυτούς για τους οποίους επιβάλλεται να θεσπιστεί. Ζητάμε την στείρωση των αδέσποτων και των δεσποζόμενων ζώων, τουλάχιστον για μερικά χρόνια, τουλάχιστον μέχρι να αποκτήσουμε παιδεία. Ζητάμε να μην κάνετε ούτε ένα βήμα πίσω στα συμφέροντα και την αμάθεια για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο μας μέχρι να μην υπάρχει ούτε ένα αδέσποτο στον δρόμο, μέχρι να αδειάσουν τα κλουβιά.
    2. Παρίσταται αναγκαίο να απαγορευτεί η διαμονή ζώων σε ταράτσες. Βρίσκονται αυτή τη στιγμή χιλιάδες ζώα παρατημένα, υπό όλες τις αντίξοες καιρικές συνθήκες στο έλεος του Θεού και μακριά από τα βλέμματά μας. Αποτελεί σοβαρότατη κακοποίηση και πρέπει να απαγορευτεί.
    Η εμπειρία μας τόσα χρόνια στην περισυλλογή αδέσποτων η παρατημένων ζώων έχει δείξει πως τα ζώα που προέρχονται από μόνιμη διαμονή σε ταράτσα παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα κοινωνικοποίησης αλλά και συμπεριφοράς (επιθετικότητα). Τα περισσότερα από αυτά δεν βγαίνουν τις απαραίτητες βόλτες ημερησίως και αυτό έχει τρομερές επιπτώσεις στην συμπεριφορά τους.
    3. Χρειάζεται πιο αναλυτικό νομοθετικό πλαίσιο της διαδικασίας υιοθεσίας ζωών στο εξωτερικό, ώστε να μην κατηγορούμαστε αδίκως ως λαθρέμποροι. Έχουμε άψογη συνεργασία με ζωοφιλικά σωματεία του εξωτερικού και έχουν αποκτήσει στις χώρες αυτές μια αξιοπρεπή ζωή πάρα πολλά αδέσποτα της Ελλάδας.
    4. Υπάρχει ανάγκη οι κάτοικοι που διαμένουν σε πολυκατοικίες και που είναι κηδεμόνες ζωών να μπορούν να έχουν όσα ζώα επιθυμούν, αρκεί να τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, καθαριότητας και κοινής ησυχίας.
    5. Η επανένταξη των ζώων δεν είναι εφικτή όταν ταυτόχρονα πρέπει να λάβει χώρα σε μέρος το οποίο να απέχει ταυτόχρονα 200 μέτρα από νοσοκομεία, αθλητικά κέντρα, σχολεία, λιμάνια. Τα ζώα μετακινούνται και εφόσον επανεντάσσονται μπορούν να μετακινηθούν παντού.
    6. Ελεύθερη μετακίνηση ζώων με συνοδό στα ΜΜΜ με εισητήριο.
    7. Απαγόρευση κλουβιών μεταφοράς ζώων στο πίσω μέρος του οχήματος και έξω από αυτό.
    8. Σύσταση ανεξάρτητης κτηνιατρικής αρχής για την εποπτεία των κυνοκομίων. Ο έλεγχος δεν είναι αποτελεσματικός όταν πραγματοποιείται από τις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες.
    9. Αύξηση του ορίου δυνατότητας παραμονής ζώου σε καταφύγιο. Το διάστημα των 30 ημερών δεν είναι αρκετό ώστε να καταστεί εφικτό ένα ζώο να εξεταστεί, να θεραπευθεί, να φωτογραφηθεί, να προωθηθεί, ώστε να υιοθετηθεί.
    Είμαστε εδώ, μαζί σας, δίπλα σας, να συνεχίσουμε εθελοντικά αυτό που κάνουμε τόσα χρόνια για το δικάιωμα αξιοπρεπούς ζωής όλων των συναισθανόμενων πλασμάτων!
    Να ευχαριστήσουμε με όλη μας την ψυχή την εξαίρετη Δικηγόρο κα. Νίκη Τηλιακού που μας βοήθησε στην πλήρη και αναλυτική κατανόηση του συνόλου του νομοσχεδίου!
    Με εκτίμηση
    Η ομάδα της ΖΕΗ

  • 17 Μαΐου 2021, 11:06 | Φωτεινή Φ.

    Ψηφίζω ΝΑΙ στο νομοσχέδιο.

    Το νομοσχέδιο είναι πολύ ευνοικό για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων στην Ελλάδα και την αντιμετώπιση του ανεξέλεγκτου φαινομένου των αδέσποτων ζωων.Κάθε ζώο αξίζει να ζήσει μια Καλή ζωή.

  • 17 Μαΐου 2021, 10:15 | ΤΖΕΝΗ

    Συμφωνώ με ΠΦΠΟ

  • 17 Μαΐου 2021, 10:57 | Σκουρας Βασιλειος

    Τα σκυλια μας ειναι οικογενεια μας. Αυτο ταλεει ολα. Τεραστιο λαθος η υποχρεωτικη στειρωση των κατοικιδιων μας…Υπαρχουν αλλοι τροποι για να λυθει το προβλημα των αδεσποτων. Οπως ακουμε τους ειδικους για την πανδημια ας τους ακουσουμε κ για τα αδεσποτα

  • 17 Μαΐου 2021, 08:58 | Τάκης Π.

    Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος διαφωνεί με μη ιατρικά αναγκαίες στειρώσεις http://www.hva.gr/el/article.php?id=1904
    Οι κυνόφιλοι διαφωνούν, αφού καταργείται ουσιαστικά η κυνοφιλία
    Οι ελληνικές φυλές απειλούνται με εξαφάνιση από την ελληνική κυβέρνηση
    Οι μόνοι που βρίσκουν ικανοποιητικό το νομοσχέδιο είναι κάποιοι ΟΧΙ ΟΛΟΙ ζωόφιλοι, που σύμφωνα με τις διαρροές είχαν ενεργό ρόλο στη σύνταξη του και αποσκοπούν σε ενεργό ρόλο στην εφαρμογή του.
    Δηλαδή θα καταστρέψουμε τα κατοικίδια για να βρούνε ρόλο κάποιοι ζωόφιλοι;
    ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ είναι η μόνη ρεαλιστική λύση

  • 17 Μαΐου 2021, 01:47 | ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ

    ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΓΕΝΝΕΣ! ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΑΠΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ! Στην επαρχία επί το πλείστον γεννάνε τα θηλυκά σκυλιά κτηνοτρόφων ανεξέλεγκτα, οι οποίοι κρατάνε όσα θέλουν και στην συνέχεια τα βάζουν σε τσουβάλια και τα πετάνε, με αποτέλεσμα τα νεογέννητα κουτάβια να πεθαίνουν από ασφυξία! ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΕ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΥΝΗΓΟΥΣ. Εάν δεν υπάρξει έλεγχος και καταγραφή των ζώων, δεν θα επέλθει λύση σε ένα μέρος του προβλήματος! Απαγόρευση και πρόστιμα για πολλαπλές γέννες. ΤΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ.

  • 17 Μαΐου 2021, 00:48 | Αργυρώ

     
    Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών εντοπίζεται νομοθετική αστοχία σε ότι αφορά τον «ερασιτέχνη εκτροφέα» ή «hobbyist breeder» όπως διεθνώς είναι γνωστός. Πρόκειται για την συντριπτική πλειοψηφία των εκτροφέων παγκοσμίως, χάρη στους οποίους διασώζωνται δεκάδες μη εμπορικές φυλές σκύλων ενώ επιτυγχάνεται βελτίωση όλων των φυλών.
    Μολονότι ο ορισμός υπήρχε στην ελληνική νομοθεσία αλλά και στο προσχέδιο του νομοσχεδίου που εξετάστηκε από την ΚΕΔΕ – ο ΣΕΕΣΕ συμμετέχει στη διαβούλευση- εν τέλει έχει απαλειφθεί από το αναρτημένο νομοσχέδιο.
    Η δε διάθεση πρόβλεψης στο Άρθρο 39 παρ. 3 είναι εντελώς αόριστη και δημιουργεί κακό προηγούμενο.
    Επιπροσθέτως, στις προβλέψεις περί εμπορίας ζώων συντροφιάς δεν υπάρχει καμία αναφορά σε γενεαλογικό χάρτη. Επί της ουσίας η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της σε ημίαιμους σκύλους καθότι δεν αποδεικνύεται η καθαροαιμία τους και μάλιστα με εμπορικούς σκοπούς κάτι το οποίο συνιστά εξαπάτηση του αγοραστικού κοινού. Αξίζει να σημειωθεί πως όπως μπορεί να επιβεβαιώσει τόσο η ΕΛΣΤΑΤ όσο και η ΑΑΔΕ, σήμερα δεν υπάρχει σαφής καταγραφή των ζώων συντροφιάς που εισάγονται (νόμιμα) κατ’ έτος στην Ελλάδα, μολονότι αυτά ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες. Το τεχνικό αυτό πρόβλημα (γίνεται αναφορά σε ζώντα ζώα άνω ή κάτω των 50 κιλών) οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα και οπλίζει κακοπροαίρετους κύκλους να στρέφονται κατά των ερασιτεχνών εκτροφέων, η πλειοψηφία των οποίων έχει αφιερώσει την ζωή της στην διατήρηση των φυλών. Ας σημειωθεί πως αθρόα είναι και η παράνομη εισαγωγή ζώων συντροφιάς στη χώρα και μάλιστα σε καθημερινή βάση.
    Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος, επιλέγει να τοποθετηθεί θεσμικά και σύμφωνα με το καταστατικό του ως ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα που εκπροσωπεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ τους ερασιτέχνες εκτροφείς και συστήνει:
    Προσθήκη στο Άρθρο 2 παραγράφου η οποία ορίζει:
    1. «Ερασιτέχνης εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι τριών (ε) τοκετών ή 20 κουταβιών ανά έτος, από έως τρεις (3) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree)  ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές ή υπό αναγνώριση.
    Προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.
    Προσθήκη στο Άρθρο 6 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Από τις διατάξεις της παρ. 1, εξαιρούνται:
    (α) οι ερασιτέχνες εκτροφείς, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3,
    (β) οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που υποχρεούνται να στειρώσουν τα ζώα τους και επιθυμούν, πριν από τη στείρωση, να αναπαράξουν το ζώο συντροφιάς μία (1) φορά σε όλη τη ζωή του, καθώς και οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που εξαιρούνται της υποχρέωσης στείρωσης και επιθυμούν να αναπαράξουν το ζώο τους, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3.
    Η αίτηση για τη λήψη άδειας αυτής της κατηγορίας υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη το αργότερο εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Για ιδιοκτήτες που αποκτούν ζώο συντροφιάς, μετά την παρέλευση της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από την απόκτηση του ζώου. Ειδικά σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους της ζωής του.
    Προσθήκη στο άρθρο 39 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Οικονομικών, εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες της τριμελούς Επιτροπής της παρ. 8 του άρθρου 3, καθορίζονται ο τρόπος λειτουργίας της, η αμοιβή των μελών της, οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των αδειών εκτροφής και αναπαραγωγής, η διάρκειά τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
    Στο ίδιο άρθρο η παράγραφος 3 τροποποιείται ως εξής:
    • Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 33, δύνανται να μετατεθούν οι ημερομηνίες εκκίνησης της υποχρέωσης στείρωσης και της έναρξης επιβολής του οικείου προστίμου που προβλέπονται στο άρθρο 5, να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω.

     

  • 17 Μαΐου 2021, 00:25 | Κώστας

     
    Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών εντοπίζεται νομοθετική αστοχία σε ότι αφορά τον «ερασιτέχνη εκτροφέα» ή «hobbyist breeder» όπως διεθνώς είναι γνωστός. Πρόκειται για την συντριπτική πλειοψηφία των εκτροφέων παγκοσμίως, χάρη στους οποίους διασώζωνται δεκάδες μη εμπορικές φυλές σκύλων ενώ επιτυγχάνεται βελτίωση όλων των φυλών.
    Μολονότι ο ορισμός υπήρχε στην ελληνική νομοθεσία αλλά και στο προσχέδιο του νομοσχεδίου που εξετάστηκε από την ΚΕΔΕ – ο ΣΕΕΣΕ συμμετέχει στη διαβούλευση- εν τέλει έχει απαλειφθεί από το αναρτημένο νομοσχέδιο.
    Η δε διάθεση πρόβλεψης στο Άρθρο 39 παρ. 3 είναι εντελώς αόριστη και δημιουργεί κακό προηγούμενο.
    Επιπροσθέτως, στις προβλέψεις περί εμπορίας ζώων συντροφιάς δεν υπάρχει καμία αναφορά σε γενεαλογικό χάρτη. Επί της ουσίας η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της σε ημίαιμους σκύλους καθότι δεν αποδεικνύεται η καθαροαιμία τους και μάλιστα με εμπορικούς σκοπούς κάτι το οποίο συνιστά εξαπάτηση του αγοραστικού κοινού. Αξίζει να σημειωθεί πως όπως μπορεί να επιβεβαιώσει τόσο η ΕΛΣΤΑΤ όσο και η ΑΑΔΕ, σήμερα δεν υπάρχει σαφής καταγραφή των ζώων συντροφιάς που εισάγονται (νόμιμα) κατ’ έτος στην Ελλάδα, μολονότι αυτά ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες. Το τεχνικό αυτό πρόβλημα (γίνεται αναφορά σε ζώντα ζώα άνω ή κάτω των 50 κιλών) οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα και οπλίζει κακοπροαίρετους κύκλους να στρέφονται κατά των ερασιτεχνών εκτροφέων, η πλειοψηφία των οποίων έχει αφιερώσει την ζωή της στην διατήρηση των φυλών. Ας σημειωθεί πως αθρόα είναι και η παράνομη εισαγωγή ζώων συντροφιάς στη χώρα και μάλιστα σε καθημερινή βάση.
    Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος, επιλέγει να τοποθετηθεί θεσμικά και σύμφωνα με το καταστατικό του ως ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα που εκπροσωπεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ τους ερασιτέχνες εκτροφείς και συστήνει:
    Προσθήκη στο Άρθρο 2 παραγράφου η οποία ορίζει:
    1. «Ερασιτέχνης εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι τριών (ε) τοκετών ή 20 κουταβιών ανά έτος, από έως τρεις (3) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree)  ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές ή υπό αναγνώριση.
    Προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.
    Προσθήκη στο Άρθρο 6 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Από τις διατάξεις της παρ. 1, εξαιρούνται:
    (α) οι ερασιτέχνες εκτροφείς, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3,
    (β) οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που υποχρεούνται να στειρώσουν τα ζώα τους και επιθυμούν, πριν από τη στείρωση, να αναπαράξουν το ζώο συντροφιάς μία (1) φορά σε όλη τη ζωή του, καθώς και οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που εξαιρούνται της υποχρέωσης στείρωσης και επιθυμούν να αναπαράξουν το ζώο τους, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3.
    Η αίτηση για τη λήψη άδειας αυτής της κατηγορίας υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη το αργότερο εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Για ιδιοκτήτες που αποκτούν ζώο συντροφιάς, μετά την παρέλευση της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από την απόκτηση του ζώου. Ειδικά σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους της ζωής του.
    Προσθήκη στο άρθρο 39 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Οικονομικών, εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες της τριμελούς Επιτροπής της παρ. 8 του άρθρου 3, καθορίζονται ο τρόπος λειτουργίας της, η αμοιβή των μελών της, οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των αδειών εκτροφής και αναπαραγωγής, η διάρκειά τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
    Στο ίδιο άρθρο η παράγραφος 3 τροποποιείται ως εξής:
    • Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 33, δύνανται να μετατεθούν οι ημερομηνίες εκκίνησης της υποχρέωσης στείρωσης και της έναρξης επιβολής του οικείου προστίμου που προβλέπονται στο άρθρο 5, να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω.

     

  • 17 Μαΐου 2021, 00:54 | Ελένη

     
    Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών εντοπίζεται νομοθετική αστοχία σε ότι αφορά τον «ερασιτέχνη εκτροφέα» ή «hobbyist breeder» όπως διεθνώς είναι γνωστός. Πρόκειται για την συντριπτική πλειοψηφία των εκτροφέων παγκοσμίως, χάρη στους οποίους διασώζωνται δεκάδες μη εμπορικές φυλές σκύλων ενώ επιτυγχάνεται βελτίωση όλων των φυλών.
    Μολονότι ο ορισμός υπήρχε στην ελληνική νομοθεσία αλλά και στο προσχέδιο του νομοσχεδίου που εξετάστηκε από την ΚΕΔΕ – ο ΣΕΕΣΕ συμμετέχει στη διαβούλευση- εν τέλει έχει απαλειφθεί από το αναρτημένο νομοσχέδιο.
    Η δε διάθεση πρόβλεψης στο Άρθρο 39 παρ. 3 είναι εντελώς αόριστη και δημιουργεί κακό προηγούμενο.
    Επιπροσθέτως, στις προβλέψεις περί εμπορίας ζώων συντροφιάς δεν υπάρχει καμία αναφορά σε γενεαλογικό χάρτη. Επί της ουσίας η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της σε ημίαιμους σκύλους καθότι δεν αποδεικνύεται η καθαροαιμία τους και μάλιστα με εμπορικούς σκοπούς κάτι το οποίο συνιστά εξαπάτηση του αγοραστικού κοινού. Αξίζει να σημειωθεί πως όπως μπορεί να επιβεβαιώσει τόσο η ΕΛΣΤΑΤ όσο και η ΑΑΔΕ, σήμερα δεν υπάρχει σαφής καταγραφή των ζώων συντροφιάς που εισάγονται (νόμιμα) κατ’ έτος στην Ελλάδα, μολονότι αυτά ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες. Το τεχνικό αυτό πρόβλημα (γίνεται αναφορά σε ζώντα ζώα άνω ή κάτω των 50 κιλών) οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα και οπλίζει κακοπροαίρετους κύκλους να στρέφονται κατά των ερασιτεχνών εκτροφέων, η πλειοψηφία των οποίων έχει αφιερώσει την ζωή της στην διατήρηση των φυλών. Ας σημειωθεί πως αθρόα είναι και η παράνομη εισαγωγή ζώων συντροφιάς στη χώρα και μάλιστα σε καθημερινή βάση.
    Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος, επιλέγει να τοποθετηθεί θεσμικά και σύμφωνα με το καταστατικό του ως ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα που εκπροσωπεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ τους ερασιτέχνες εκτροφείς και συστήνει:
    Προσθήκη στο Άρθρο 2 παραγράφου η οποία ορίζει:
    1. «Ερασιτέχνης εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι τριών (ε) τοκετών ή 20 κουταβιών ανά έτος, από έως τρεις (3) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree)  ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές ή υπό αναγνώριση.
    Προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.
    Προσθήκη στο Άρθρο 6 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Από τις διατάξεις της παρ. 1, εξαιρούνται:
    (α) οι ερασιτέχνες εκτροφείς, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3,
    (β) οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που υποχρεούνται να στειρώσουν τα ζώα τους και επιθυμούν, πριν από τη στείρωση, να αναπαράξουν το ζώο συντροφιάς μία (1) φορά σε όλη τη ζωή του, καθώς και οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που εξαιρούνται της υποχρέωσης στείρωσης και επιθυμούν να αναπαράξουν το ζώο τους, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3.
    Η αίτηση για τη λήψη άδειας αυτής της κατηγορίας υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη το αργότερο εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Για ιδιοκτήτες που αποκτούν ζώο συντροφιάς, μετά την παρέλευση της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από την απόκτηση του ζώου. Ειδικά σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους της ζωής του.
    Προσθήκη στο άρθρο 39 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Οικονομικών, εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες της τριμελούς Επιτροπής της παρ. 8 του άρθρου 3, καθορίζονται ο τρόπος λειτουργίας της, η αμοιβή των μελών της, οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των αδειών εκτροφής και αναπαραγωγής, η διάρκειά τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
    Στο ίδιο άρθρο η παράγραφος 3 τροποποιείται ως εξής:
    • Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 33, δύνανται να μετατεθούν οι ημερομηνίες εκκίνησης της υποχρέωσης στείρωσης και της έναρξης επιβολής του οικείου προστίμου που προβλέπονται στο άρθρο 5, να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω.

     

  • 17 Μαΐου 2021, 00:38 | Πεσιλής Απόστολος

    Ο Όμιλος Φίλων «Ελληνικού Ιχνηλάτη» εκπροσωπεί την μοναδική αναγνωρισμένη διεθνώς αυτόχθονη Ελληνική φυλή σκύλων, χιλιάδων χρόνων ύπαρξης όπως και οι υπόλοιπες Ελληνικές φυλές που υπάρχουν στη χώρα μας και αποτελούν την πολιτιστική μας «κληρονομιά». Πιστεύουμε ότι σε ένα νομοσχέδιο της σημερινής εποχής για τα ζώα συντροφιάς, θα πρέπει να προβλέπεται η αναγνώριση, , η διάσωση, η διαφύλαξη και η διαιώνιση των φυλών αυτών.

  • 16 Μαΐου 2021, 23:31 | Πεσιλής Σταύρος

    Ο Όμιλος Φίλων «Ελληνικού Ιχνηλάτη» εκπροσωπεί την μοναδική αναγνωρισμένη διεθνώς αυτόχθονη Ελληνική φυλή σκύλων, χιλιάδων χρόνων ύπαρξης όπως και οι υπόλοιπες Ελληνικές φυλές που υπάρχουν στη χώρα μας και αποτελούν την πολιτιστική μας «κληρονομιά». Πιστεύουμε ότι σε ένα νομοσχέδιο της σημερινής εποχής για τα ζώα συντροφιάς, θα πρέπει να προβλέπεται η αναγνώριση, , η διάσωση, η διαφύλαξη και η διαιώνιση των φυλών αυτών.

  • 16 Μαΐου 2021, 22:16 | Ιωαννης Τσιρογιαννης

    Συμφωνω με ΠΦΠΟ

  • 16 Μαΐου 2021, 22:50 | ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΊΟΣ

    Λέμε όχι στην υποχρεωτική στείρωση αφού εμείς που τα έχουν μέσα στα σπίτια μας τα κρατάμε και τα σεβόμαστε.

    Μια ερώτηση με αυτό το σχόλιο είναι η » υπογραφή » κατά του νέου νομοσχεδίου ?

  • 16 Μαΐου 2021, 21:56 | ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ

    Συμφωνώ απόλυτα με την ΠΦΠΟ. Επιτέλους προστατέψτε τα ζώα. Δεν αξίζουν μόνο νεκρά όπως τα θέλουν οι κυνηγοί.. Οι οποίοι εγκαταλείπουν και τα κυνηγόσκυλά τους όταν γεράσουν. Τόση αγάπη πια για τα ζώα και τη φύση.

  • 16 Μαΐου 2021, 20:01 | Stathis Patounas

    Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών εντοπίζεται νομοθετική αστοχία σε ότι αφορά τον «ερασιτέχνη εκτροφέα» ή «hobbyist breeder» όπως διεθνώς είναι γνωστός. Πρόκειται για την συντριπτική πλειοψηφία των εκτροφέων παγκοσμίως, χάρη στους οποίους διασώζωνται δεκάδες μη εμπορικές φυλές σκύλων ενώ επιτυγχάνεται βελτίωση όλων των φυλών.
    Μολονότι ο ορισμός υπήρχε στην ελληνική νομοθεσία αλλά και στο προσχέδιο του νομοσχεδίου που εξετάστηκε από την ΚΕΔΕ – ο ΣΕΕΣΕ συμμετέχει στη διαβούλευση- εν τέλει έχει απαλειφθεί από το αναρτημένο νομοσχέδιο.
    Η δε διάθεση πρόβλεψης στο Άρθρο 39 παρ. 3 είναι εντελώς αόριστη και δημιουργεί κακό προηγούμενο.
    Επιπροσθέτως, στις προβλέψεις περί εμπορίας ζώων συντροφιάς δεν υπάρχει καμία αναφορά σε γενεαλογικό χάρτη. Επί της ουσίας η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της σε ημίαιμους σκύλους καθότι δεν αποδεικνύεται η καθαροαιμία τους και μάλιστα με εμπορικούς σκοπούς κάτι το οποίο συνιστά εξαπάτηση του αγοραστικού κοινού. Αξίζει να σημειωθεί πως όπως μπορεί να επιβεβαιώσει τόσο η ΕΛΣΤΑΤ όσο και η ΑΑΔΕ, σήμερα δεν υπάρχει σαφής καταγραφή των ζώων συντροφιάς που εισάγονται (νόμιμα) κατ’ έτος στην Ελλάδα, μολονότι αυτά ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες. Το τεχνικό αυτό πρόβλημα (γίνεται αναφορά σε ζώντα ζώα άνω ή κάτω των 50 κιλών) οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα και οπλίζει κακοπροαίρετους κύκλους να στρέφονται κατά των ερασιτεχνών εκτροφέων, η πλειοψηφία των οποίων έχει αφιερώσει την ζωή της στην διατήρηση των φυλών. Ας σημειωθεί πως αθρόα είναι και η παράνομη εισαγωγή ζώων συντροφιάς στη χώρα και μάλιστα σε καθημερινή βάση.
    Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος, επιλέγει να τοποθετηθεί θεσμικά και σύμφωνα με το καταστατικό του ως ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα που εκπροσωπεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ τους ερασιτέχνες εκτροφείς και συστήνει:
    Προσθήκη στο Άρθρο 2 παραγράφου η οποία ορίζει:
    1. «Ερασιτέχνης εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι τριών (ε) τοκετών ή 20 κουταβιών ανά έτος, από έως τρεις (3) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές ή υπό αναγνώριση.
    Προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.
    Προσθήκη στο Άρθρο 6 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Από τις διατάξεις της παρ. 1, εξαιρούνται:
    (α) οι ερασιτέχνες εκτροφείς, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3,
    (β) οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που υποχρεούνται να στειρώσουν τα ζώα τους και επιθυμούν, πριν από τη στείρωση, να αναπαράξουν το ζώο συντροφιάς μία (1) φορά σε όλη τη ζωή του, καθώς και οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που εξαιρούνται της υποχρέωσης στείρωσης και επιθυμούν να αναπαράξουν το ζώο τους, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3.
    Η αίτηση για τη λήψη άδειας αυτής της κατηγορίας υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη το αργότερο εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Για ιδιοκτήτες που αποκτούν ζώο συντροφιάς, μετά την παρέλευση της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από την απόκτηση του ζώου. Ειδικά σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους της ζωής του.
    Προσθήκη στο άρθρο 39 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Οικονομικών, εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες της τριμελούς Επιτροπής της παρ. 8 του άρθρου 3, καθορίζονται ο τρόπος λειτουργίας της, η αμοιβή των μελών της, οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των αδειών εκτροφής και αναπαραγωγής, η διάρκειά τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
    Στο ίδιο άρθρο η παράγραφος 3 τροποποιείται ως εξής:
    • Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 33, δύνανται να μετατεθούν οι ημερομηνίες εκκίνησης της υποχρέωσης στείρωσης και της έναρξης επιβολής του οικείου προστίμου που προβλέπονται στο άρθρο 5, να καθορίζονται εξαιρέσεις από τα παραπάνω.