Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 12 Μαΐου 2021, 00:32 | Μιχάλης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 00:58 | ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΟΡΑΚΑΚΗ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε τη θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ)για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 00:01 | Θεοπίστη

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 00:50 | Ιωάννης Μανομενίδης

    Στο άρθρο 5, §2, εδ.2 <>, η αναφορά στον «προσωρινό ιδιοκτήτη» πρέπει να έρθει πριν τον «οικείο δήμο» διότι με την υφιστάμενη στο σχέδιο νόμου διάταξη δίνει την εντύπωση ότι ο δήμος ευθύνεται να σημάνει και να στειρώσει διαζευκτικά τον προσωρινό ιδιοκτήτη.

    Κατά τα λοιπά συμφωνώ απόλυτα για την στείρωση όλων των σκύλων και των γατών που διαφορετικά εγκαταλείπονται ή θανατώνονται με τρόπους χειρότερους από μία απλή ιατρική πράξη, για την οποία τα ζώα δεν έχουν καμία συνείδηση.
    Σε όσες περιπτώσεις θα επιτρέπεται η διατήρηση της γονιμότητας, αυτό θα πρέπει να συνδυάζεται με αυστηρή διαδικασία τήρησης στοιχείων κύησης και γεννήσεων, με παρακολούθηση της διάθεσης των κουταβιών και συνακόλουθης ανάληψης ευθύνης από τους νέους ιδιοκτήτες, παράλληλα με υποχρέωση εξασφάλισης κατάλληλων συνθηκών διαβίωσης των κουταβιών μέχρι την νόμιμη διάθεση τους και επιβολή προστίμων σε περίπτωση αθέτησης ή και αποτυχίας του ιδιοκτήτη να ανταποκριθεί στις ευθύνες του για τα κουτάβια, συμπεριλαμβανομένης της ευθύνης εξεύρεσης νέου ιδιοκτήτη, που θα πρέπει να είναι οργανωμένη κι εξασφαλισμένη.

  • 12 Μαΐου 2021, 00:39 | Μιχάλης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 12 Μαΐου 2021, 00:30 | ΠΑΠΑΔΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 00:41 | ΒΑΡΝΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Απαράδεκτο να ζητούν από τους ιδιοκτήτες σκύλων υποχρεωτική στείρωση απ τη στιγμή που υπάρχει νόμος που απαγορεύεται να κόψεις έστω και για λόγους υγείας την ουρά του Σκύλου. Πως λοιπόν απαιτούν τέτοιο πράγμα να κάνουμε στα ζώα μας που είναι μέλη της οικογένειας μας. Και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη αντίθεση των κτηνιάτρων.

  • 12 Μαΐου 2021, 00:35 | Φωτόπουλος Δημήτρης

    Βάρβαρη, φασιστική και απόλυτα ιδεοληπτική η πρόταση της υποχρεωτικής στείρωσης!Δικάζει, καταδικάζει και τιμωρεί ζώα κ ανθρώπους προκαταβολικά για τη πιθανότητα «παράβασης»! Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία βαρβαρότητας, θυμίζει ισλαμικές τακτικές κλειτοριδεκτομής!!!

  • 12 Μαΐου 2021, 00:09 | ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    🔸 ΑΡΘΡΟ 5 :
    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη,
    δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

    🔸 ΑΡΘΡΟ 6
    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!
    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

    🔸 ΑΡΘΡΟ 33
    Αιτούμαστε και θεωρούμε απαραίτητη την συμμετοχή του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) ως κατεξοχήν αρμόδιου φορέα και μοναδικού εκπροσώπου στην Ελλάδα, της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας (FCI), στην Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης του Νόμου και στην Επιτροπή που θα πρέπει να οριστεί για την Αδειοδότηση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων.

  • 12 Μαΐου 2021, 00:18 | Μιχαλης Χαζακης

    Οχι στην υποχρεωτικη στειρωση των δεσποζομενων ζωων!Δεν γινεται να τιμωρουνται ολα τα ζωα με ακρωτηριασμο και να θεωρουνται ολοι οι πολιτες ανευθυνοι και ανικανοι απο τον νομο!Βρειτε τροπους να τιμωρουνται ΜΟΝΟ οι ασυνειδητοι!Αυτη ειναι η δουλεια σας!

  • 12 Μαΐου 2021, 00:21 | Βιβή Ασημακοπούλου

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Προσωπικά έχω και στειρωμένα σκυλιά και γατιά αλλά από δική μου κρίση και επιλογή.
    Δεν θα επιτρέψω σε κανένα όμως να μου επιβάλλει τι θα κάνω και πότε στα «δικά μου» σκυλιά και γατιά, καθαρόαιμα και ημίαιμα, που τα έχω σαν παιδιά μου και ακολουθώ κατά γράμμα τον ΚΟΕ και την FCI.

    Φαντάζομαι ότι δεν είναι ευρέως γνωστές οι παρενέργειες (και τεχνηέντως δεν τις αναφέρουν) σε πολύ μεγάλο ποσοστό μάλιστα των στειρώσεων σε θηλυκούς και αρσενικούς σκύλους πριν κλείσουν τον πρώτο χρόνο και τον δεύτερο χρόνο αντίστοιχα καθώς και σε κυνηγετικές ράτσες/ενεργούς κυνηγούς. Δεκάδες οι Πανεπιστημιακές βιβλιογραφίες γιά όσους το ψάξουν.
    Και μην ακούσω το γνωστό παραμύθι μα έτσι δεν παθαίνουν καρκίνο και μολύνσεις, στην μήτρα και στον προστάτη.

    Έχετε ακούσει εσείς κανέναν ποτέ να πάθει καρκίνο ή μόλυνση σε όργανο που του έχει ήδη αφαιρεθεί/ακρωτηριασθεί?

    Η στείρωση σε όλα τα αδεσποτάκια και μη ιδόκτητα σκυλιά/γατιά καταφυγίων καθώς και σε ιδιόκτητους σκύλους που (λανθασμένα) κυκλοφορούν ελεύθεροι και ασυνόδευτοι, όπου πλέον αντισταθμίζεις τα οφέλη, είναι πράγματι απαραίτητη.

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ).

  • 12 Μαΐου 2021, 00:05 | Δημήτρης Ο.

    ΝΑΙ στην οριζόντια καθολική στείρωση
    δεσποζόμενων ζώων.

    Δεν επιβαρύνει την υγεία των ζώων
    αντιθέτως συμβάλλει στην αποφυγή ασθενειών

    Παρά φύσιν είναι η εγκατάλειψη νεογέννητων
    και μη σε αστικά και μη περιβάλλοντα στα
    οποία τα ζώα δεν μπορούν να επιβιώσουν.

  • 12 Μαΐου 2021, 00:59 | Χάρης Μπατκαλ

    Όχι στην στείρωση ακρωτηριασμο των μελών τις οικογένειας μας!!!!

  • 12 Μαΐου 2021, 00:58 | Κατσουγκράκης Μιχάλης

    Όχι στην απάνθρωπη και κτηνώδη Υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων αυτό που επικαλούνται σωστό αυτοί που υποτίθεται ότι αγαπάνε τη ζωή και τα ζώα ας μάθουν πρώτα να αγαπάνε τους ανθρώπους για να καταλάβουν τι σημαίνει συνέχεια ζωής και όχι αφανισμός.

  • 12 Μαΐου 2021, 00:03 | Δημήτρης Ανδριόπουλος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Δε λύνεται κανένα πρόβλημα αδεσπότων με την υποχρεωτική στείρωση όλων των σκύλων.Είναι απαράδεκτό!
    Η σωστή ενημέρωση και η υπευθυνότητα είναι η λύση.

  • 12 Μαΐου 2021, 00:49 | Τίμος

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 00:50 | Πάγιωτη Λένα

    Μια ζωή μέσα στο σπίτι έχω από δυο σκυλιά! Τα δυο τελευταία που έχω είναι οι καλύτεροι χαρακτήρες που είχα ποτέ κ τα αγαπάω παρά πολύ ! Είναι με τσιπ εννοείται ! Ποια είναι η κυρία της φιλοζωικής που θα μου πει να τα στείρωσω και να μην τα αναπαράγω αν θέλω να δώσω σε φίλους μου ? Ποια είναι η κυβέρνηση που θα μου πει να τα στειρώσω ? Αυτοί τα ταΐζουν ? Αυτοί τα αγόρασαν ? Αυτοί πληρώνουν τα έξοδα τους κάθε μέρα κ κάθε μήνα ? Βάλτε νερό στο κρασί σας γιατί σας βλέπω να μένετε στην ιστορία σαν χασάπηδες ! Όχι στην στείρωση όχι στις ψεύτικες παράνομες φιλοζωικές ομάδες που για να περνάνε την ώρα τους οι αργόσχολοι τρέχουν από κανάλι σε κανάλι

  • 12 Μαΐου 2021, 00:46 | Άντυ

    Το Φιλοζωικό Σωματείο Γαλατσίου «Γαλατσιώτικες Αδέσποτες Φάτσες» δηλώνει τη στήριξη του στο νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς.
    Οφείλουμε επίσης να αναγνωρίσουμε και να επικροτήσουμε την προσπάθεια του κύριου Thodoris Livanios να δημιουργήσει ένα νέο νομοσχέδιο με μοναδικό γνώμονα την ευζωία των ζώων συντροφιάς.
    Τα πολύ σημαντικά θέματα της στείρωσης και της σήμανσης ήταν αναμενόμενο ότι θα προκαλέσουν αντιδράσεις.
    Εμείς, ως εθελοντές, που βλέπουμε την κατάσταση με τα αδέσποτα ζώα καθημερινά, τασσόμαστε -φυσικά- υπέρ.
    Η υποχρεωτική στείρωση (με άμεση ισχύ) είναι ο μονός τρόπος, μαζί με την ηλεκτρονική σήμανση, να μην συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια η δραματική κατάσταση των τριών εκατομμυρίων δυστυχισμένων αδέσποτων ζωών στους δρόμους, σε μια χώρα δέκα εκατομμυρίων κατοίκων.
    Το ΝΣ χρήζει διορθώσεων και αποσαφηνισμού σε κάποια σημεία του, όμως υπάρχει διάθεση για διάλογο και συνεργασία.
    Θα τοποθετηθούμε άμεσα, αναλυτικά με τις θέσεις / προτάσεις μας.
    Είμαστε όλοι εδώ για το καλό των ζώων, δίνουμε τον αγώνα μας και σας χρειαζόμαστε στο πλευρό μας!
    Το Δ.Σ. του Φιλοζωικού Σωματείου Γαλατσίου «Γαλατσιώτικες Αδέσποτες Φάτσες».

  • 12 Μαΐου 2021, 00:07 | Ειρηαννα Παγουδη

    Στειρωση φυλαξη περιθαλψη στα αδεσποτα ζωα

  • 12 Μαΐου 2021, 00:00 | Τιμος

    OXI ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ

    Ο ρόλος που παίζουν οι ερασιτέχνες εκτροφείς, στην βελτίωση των φυλών είναι κεφαλαιώδης. Ο κάθε ένας από αυτούς τους εκτροφείς προσπαθεί, να έχει τους καλύτερους κατά το δυνατόν εκπροσώπους των φυλών που ενδιαφέρεται και για το σκοπό αυτό καταβάλει συνεχείς προσπάθειες και ξοδεύει πολλά χρήματα. Πολλοί δε από αυτούς παρουσιάζουν τους σκύλους τους σε εθνικές και διεθνείς εκθέσεις μορφολογίας και εργασίας καθώς και σε Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων .Το αποτέλεσμα είναι ότι εγώ ο οποίος είμαι επαγγελματίας πολλές φορές καταφεύγω σε αυτούς, για να βρώ κάποιο ικανό σκύλο τους, ο οποίος όταν θα ζευγαρώσει με τη δικιά μου σκύλα θα ισχυροποιήσει το αίμα της και θα βελτιώσει τα γονίδια των κουταβιών.
    Δεν υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα στην εκτροφή από την αιμομικτική αναπαραγωγή. Η φύση απεχθάνεται την αιμομιξία και φροντίζει να κάνει το παν για να την αποφύγει. Οι φάλαινες αλλάζουν ωκεανούς για να ζευγαρώσουν ώστε τα άτομα τα οποία ζευγαρώνουν να μην έχουν την παραμικρή συγγένεια. Στα άγρια κυνοειδή ζευγαρώνει το κυρίαρχο ζευγάρι και τα υπόλοιπα μέλη της αγέλης βοηθούν το θηλυκό αλλά και το αρσενικό να μεγαλώσουν να ταΐσουν και να προστατεύσουν τα κουτάβια τους, τα οποία είναι η πραγματική δύναμη της αγέλης. Η φύση για να εξασφαλίσει ότι δεν θα γίνονται αιμομικτικά ζευγαρώματα φροντίζει, ώστε τα αιμομικτικά ζώα, τα οποία γεννιούνται παρά τις απαγορεύσεις της, να υστερούν πολύ έντονα απέναντι σε μη αιμομικτικά ζώα, ώστε στην σύγκρουση μεταξύ των αρσενικών, η οποία υπάρχει σε κάθε είδος ζώου τα αιμομικτικά να είναι ασθενέστερα, ώστε να μην κερδίζουν το δικαίωμα αναπαραγωγής, η αντοχή τους στις διάφορες ασθένειες να είναι μειωμένη, ο ψυχικός τους κόσμος προβληματικός και ασταθής, ώστε το είδος συνεχώς να βελτιώνεται.
    Από την άλλη βέβαια, ο κάθε βοσκός, ο οποίος δεν έχει γνώσεις γενετικής φροντίζει να αλλάζει τα κριάρια του κάθε 2 χρόνια, ώστε το κοπάδι του να είναι υγειές και παραγωγικό. Εάν καταργηθούν οι ερασιτέχνες εκτροφείς οι δυνατότητες που θα έχουμε, για να βρίσκουμε διαφορετικό γενεαλογικό υλικό για τα ζευγαρώματα μας, θα μειωθεί δραματικά και έτσι η ποιότητα των αγαπημένων μας συντρόφων συνεχώς θα υποβαθμίζεται, παρά τις προσπάθειες μας για τη βελτίωση τους.
    Αντί, λοιπόν το κράτος να συμβάλει με το νομοσχέδιο του στην βελτίωση της σωματικής και πνευματικής υγείας και ευζωίας των σκύλων με την κατάργηση των ερασιτεχνών εκτροφέων θα συμβάλει στην υποβάθμιση και εξαφάνιση των αγαπημένων μας συντρόφων. Η στείρωση αρσενικών και θηλυκών υγειών ζώων με γενετικά ισχυρά γονίδια, είναι πράξη εγκληματική, η οποία στρέφεται κατά του σκύλου, τον οποίον υποτίθεται, ότι πάει να προστατεύσει και τον καταδικάζει σε αφανισμό. Προσωπικά απορώ ποιοι μπορεί να σκέφτηκαν μια τέτοια παράνοια και ποιο περιμένουν να είναι το όφελος τους από αυτές τις πράξεις. Το κείμενο προσδιορίζεται να εισέλθει στη δημόσια διαβούλευση.

  • 12 Μαΐου 2021, 00:02 | ΚΩΣΤΑΣ ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ

    ΝΑΙ, ΝΑΙ, ΝΑΙ στην άμεση εφαρμογή της διάταξης για υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
    Σε μια χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων,- όπου οι περισσότεροι ΔΕ ΣΈΒΟΝΤΑΙ την ύπαρξη των ζώων-,υπάρχουν περίπου 3 εκατομμύρια κακοποιημένα, εξαθλιωμένα και άρρωστα αδέσποτα ζώα συντροφιάς…..
    Ζώα που διάγουν μια βασανιστική ζωή και έχουν προδιαγεγραμμένο φρικτό τέλος από ασιτία, κακοποίηση, τροχαίο ατύχημα, εκτός από ένα μικρό ποσοστό που ΜΠΟΡΟΎΝ να ΔΙΑΣΏΣΟΥΝ οι ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΊ ΣΎΛΛΟΓΟΙ.
    Αυτές οι ΒΑΣΑΝΙΣΜΈΝΕΣ ΨΥΧΈΣ προέρχονται από τις γέννες των ζώων ΌΛΩΝ ΕΚΕΊΝΩΝ που – τάχα μου – κόπτονται για βιοηθικά ανεπίτρεπτη και αντισυνταγματική διάταξη που αναφέρεται στην υποχρεωτικότητα της στείρωσης των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς……
    Με τη στείρωση τα ζώα ζουν περισσότερο και με καλύτερη υγεία.
    Με τη στείρωση και την υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση, βοηθάμε για να μπει ένα τέλος σ’ αυτή τη φρίκη!!

  • 12 Μαΐου 2021, 00:55 | GIANNIS LIVIAKIS

    Κανένας πραγματικός φιλόζωος δεν είναι υπέρ της στείρωσης..δεν είναι υπέρ της γενοκτονίας! Αντίκυνηγοι κατευθύνουν την κοινή γνώμη σε αυτή την κατεύθυνση! 50 άτομα όλα και όλα με ψεύτικους λογαριασμούς κ προφίλ με πεταλούδες , γάτες κ κουνέλια κάνουν άνω κάτω όλο τον κόσμο σε μια δύσκολη εποχή! Δεν θα σας περάσει! Όχι στην στείρωση ναι στην δημοκρατία! Είμαστε στο 2021 κ ψάχνετε πρακτικές οθωμανικές

  • 12 Μαΐου 2021, 00:21 | Κατερίνα Βουλγαρίδη

    Φυσικά ναι στην υποχρεωτική στείρωση στην κατάλληλη ηλικία.Πάντου καθημερινά βρίσκουμε εξαθλιωμένα σκυλιά που πια αδυνατούμε να βοήθησουμε.είναι η μόνη λύση και πρέπει επιτέλους να λυθεί αυτό το τόσο σημαντικό πρόβλημα.Οι άνθρωποι είμαστε υπεύθυνοι για τον τόσο μεγάλο αριθμό των αδέσποτων.Δε φύτρωσαν. Δε γίνεται εξαιτίας των οικονομικών συμφερόντων μερικών ομάδων να διαιωνίζεται αυτη η τραγική κατάσταση.Συνεχείς γέννες μόνο και μόνο για το κέρδος και ζώα εργαλεία.Η ευζωία των ζώων έχει προτεραιότητα και πρέπει αυτό να γίνει σαφές σε όλους μας.Ιατρικά όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη της στείρωσης και από πόσο σοβαρές ασθένειες γλυτώνουν τα ζώα.Αρκεί να γινεται στην κατάλληλη ηλικία.

  • 12 Μαΐου 2021, 00:36 | Ειρήνη Παπαδοπούλου

    Λέμε όχι στην στείρωση των ζώων

  • 12 Μαΐου 2021, 00:33 | ΒΑΡΝΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Θεωρώ Απαράδεκτο να ζητούν από τους ιδιοκτήτες σκύλων υποχρεωτική στείρωση απ τη στιγμή που υπάρχει νόμος που απαγορεύεται να κόψεις έστω και για λόγους υγείας την ουρά του Σκύλου. Πως λοιπόν απαιτούν τέτοιο πράγμα να κάνουμε στα ζώα μας που είναι μέλη της οικογένειας μας. Και χωρίς την συμβουλή των ειδικών που είναι οι κτηνίατροι και είναι αντίθετα με αυτό.

  • 11 Μαΐου 2021, 23:11 | Μπάμπης Κ.

    Όλοι εσείς που υποστηρίζεται ένα τέτοιο έκτρωμα, την υποχρεωτική στείρωση, έχετε ή όχι σκύλο;;;
    Εάν έχετε και το υποστηρίζετε τότε συγγνώμη αλλά είστε ΑΝΙΚΑΝΟΙ αν δεν μπορείτε να το ελέγξετε αναπαραγωγικά και δεν θα έπρεπε να το έχετε…
    Ή μήπως έχετε γατούλα, την αφήνετε στην αυλή σας και περιμένετε αυτή να μείνει εκεί και να μην ξεπορτίσει και να πάει με τον γατούλη στην άλλη γειτονιά;;;
    Κακά τα ψέματα ΔΕΝ ΣΑΣ ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΖΩΑ ΜΑΣ ΣΑΣ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΚΟΚΟΣ, ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΣ, ΑΝΙΚΑΝΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ μ’αυτόν να τα βάλετε και όχι με τα δεσποζόμενα ζώα της Ελλάδας!!!!

    Α Π Α Ρ Α Δ Ε Κ Τ Ο ΤΟ Άρθρο…

    # Ο Χ Ι # στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων της Ελλάδας.

  • 11 Μαΐου 2021, 23:01 | Βουλα

    Συμφωνώ απόλυτα με την υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων και των αδέσποτων ζώων. Θα έπρεπε να είχε θεσπιστεί πολύ νωρίτερα.

  • 11 Μαΐου 2021, 23:47 | Ειρηνη Παπαδοπούλου

    Όχι στη στείρωση των ζώων

  • 11 Μαΐου 2021, 23:13 | Κωννος Αναστασιου

    Οχι στην υποχρεωτικη στείρωσει δεσποζομενων σκυλων οχι στον ακρωτηριασμο ,οχι στην εξαφανισει των φυλών ,για τα αδεσποτα υπαρχουν λυσεις . Στηρίζουμε τον ΚΟΕ και τις αποψεις ολων τον κυνολογικών ομιλων , των κτηνιάτρων κλπ

  • 11 Μαΐου 2021, 23:09 | Τσιμπιδης Δημήτρης

    🔸 Για τους λόγους αυτούς σχολιάζουμε ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 5 τα εξής:
    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 11 Μαΐου 2021, 23:55 | Ελένη Κωστοπουλου

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση κι όποιος θέλει ας έρθει προς τα μέρη μου να δει τι γίνεται με τ άπειρα κουτάβια που βρίσκω πεταμένα σε χωράφια, ρεματιές, στα βουνά, σ ερημιες μέσα στα τσιμπούρια κοκκαλιασμένα από την πείνα… Οι κτηνοτρόφοι δεν ενδιαφέρονται για τα σκυλιά τους και τ αφήνουν ελεύθερα κι ένα τσοπανόσκυλο μπορεί να γεννήσει 10 με 15 κουτάβια σε κάθε γέννα… Οι κυνηγοί όταν πλέον το σκυλί τους δεν κάνει σωστά την δουλειά του το πετάνε στο δρόμο που σημαίνει ότι θα γεννήσει κι αυτό άπειρα κουτάβια!!! Έλεος δεν αντέχετε πλέον αυτήν η κατάσταση και αυτοί που αντιδρούν ας έρθουν μια βολτίτσα και να φιλοξενήσουν μερικά και μετά ας συνεχίσουν να είναι αρνητές της στείρωσης!!!

  • 11 Μαΐου 2021, 23:11 | Δημήτρης Τσιμπιδης

    🔸 Για τους λόγους αυτούς σχολιάζουμε ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 5 τα εξής:
    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 11 Μαΐου 2021, 23:34 | Βασιλης καψαλης

    Οχι οχι οχι!!! Απαραδεκτη η υποχρεωτικη στειρωση.

  • 11 Μαΐου 2021, 23:07 | Αθανασιάδης Αντώνης

    Όχι στην υποχρεωτική στράτευση.

  • 11 Μαΐου 2021, 23:57 | Έλενα Κουσίδου

    Ναι η στείρωση είναι απαραίτητη.
    Υγεία και ευζωΐα για τα πλάσματα.
    Αποφυγή παράνομων αναπαραγωγων και κυρίως ζώα παρατημένα και εγκαταλείψεις που οδηγούν σε εκ νέου γέννες και θανάτους.

  • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική.

  • 11 Μαΐου 2021, 23:00 | Σοφία

    Όχι στην υποχρεωτική όριζόντια στείρωση, να σεβόμαστε και τους πολίτες, δεν είναι όλοι ανεύθυνοι και τα ζώα δεν υπάρχει λόγος να κινδυνεύουν με εξαφάνιση ράτσας

  • 11 Μαΐου 2021, 23:44 | νικος αλβανος

    ανηθικο και καταπτιστο το συνολο του νομοσχεδιου αυτου. να το ανερεσετε

  • 11 Μαΐου 2021, 23:53 | νικος αλβανος

    ανηθικο και καταπτιστο το ολον του νομοσχεδιου να το παρετε πισω

  • 11 Μαΐου 2021, 23:32 | Αναστασιος Κουρελης

    Θελω να δηλώσω οτι ειναι ΑΠΑΡΆΔΕΚΤΗ η στείρωση τον δεσποζωμενων σκυλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 23:42 | Αναστασιος

    Θελω να δηλώσω οτι ειναι ΑΠΑΡΆΔΕΚΤΗ η στείρωση τον δεσποζωμενων σκυλων.

  • Σήμερα, εν έτει 2021, έχουμε περι τα 3.000.000.000 αδέσποτα στη χώρα μας.
    Μια χώρα ευρωπαική που όμως σε αυτό τον τομέα μόνο τις Ευρωπαικές προδιαγραφές δεν υπηρετεί.
    Χώρες όπως η Ολλανδία θα έπρεπε να μας έχουν εμπνεύσει που σήμερα κανένα αδέσποτο δεν υπάρχει και η κοινωνία σέβεται τα ζώα και αναγνωρίζει τα διακαιώματα τους στην ευζωία.
    https://dutchreview.com/culture/how-did-the-netherlands-manage-to-become-the-first-country-to-have-no-stray-dogs/
    Περιμένουμε, όλη η φιλοζωική κοινότητα, από τα κόμματα να στηρίξουν αυτό το ΝΜΣ καθώς , εκτός πολλών αναγκαίων και αυτονόητων που εισάγει στην νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς, θέτει το θέμα της υποχρεωτικής στείρωσης ώς αναγκαίο μέτρο ενάντια στα εκατομμύρια αδέσποτα ζώα που ζουν σε άθλιες συνθηκες, συνήθως χωρίς φαγητό και νερό ή στέγη έρμαια κάθε περαστικού αυτοκινήτου ή ψυχοπαθή ανθρώπου που τους ρίχνει φόλες, τα κρεμάει σε κοινή θέα και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους.
    Δεν ζούμε σε μια ιδανική κοινωνία, εκατοντάδες χιλιάδες «κηδεμόνες» αφήνουν τα ζώα τους να ζευγαρώσουν και μετά πετάνε στα σκουπίδια τα ανεπιθύμητα μωρά ή τα κλείνουν σε σακούλες και τα πετάνε στη θάλασσα κι όλα αυτά ενώ παράλληλα ισχυρίζονται ότι η στείρωση είναι …ακρωτηριασμός!!! Και κάπως έτσι έχουν γεμίσει οι δρόμοι με αδέσποτα.
    Είναι απαραίτητο η πολιτεία να μεριμνήσει για να λυθεί επιτέλους αυτό το πρόβλημα που μας εκθέτει και σαν κοινωνία.
    Ήδη κάποιοι Δήμοι δίνουν το καλό παράδειγμα https://www.efsyn.gr/nisides/emeis-ki-ayta/291476_steiroseis-tora-mono-me-20-eyro

    Είναι απόλυτη ανάγκη να υπάρξουν δημοτικά κτηνιατρία και με την βοήθεια της φιλοζωικής κοινότητας να γίνονται στειρώσεις σε σκύλους και γάτες, αδέσποτα αλλά και σε ζώα με κηδεμόνα καθώς έτσι θα αποφευχθεί περαιτέρω η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, άρα κι άλλα αδέσποτα μωρά στα σκουπίδια.

    Τα πειθαναγκαστικά μέτρα, παρόλο που δεν είναι ότι καλύτερο για μια κοινωνία, στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή, είναι απαραίτητη και αναγκαία συνθήκη εως ότου και στην ελληνική κοινωνία γίνει κοινή συνείδηση η προστασία και η φροντίδα των ζώων συντροφιάς και όχι μόνο.
    Εως ότου λοιπόν αποκτήσουμε αυτήν την περίφημη παιδεία που αναζητούμε και περιμένουμε εδώ και 10ετίες, η δια νόμου στείρωση είναι η πραγματικά η μόνη λύση.
    Όλες οι φιλοζωικές οργανώσεις, θα θέλαμε να μην χρειαστεί να φτάσουμε εδώ. Μέχρι να γίνουμε υπεύθυνοι, ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ.

  • 11 Μαΐου 2021, 23:57 | Σκούρτη Κατερίνα

    Τα αδέσποτα ΔΕΝ πέφτουν από τον ουρανό, ΕΜΕΙΣ τα δημιουργούμε, εμείς ευθυνομαστε.
    ΤΕΛΟΣ στην δυστυχία των ζώων.
    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ!!

  • 11 Μαΐου 2021, 23:57 | Kallista Salonikidou

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων γατών και σκυλιών. Το ποιοι είναι κατά και έχουν κατακλύσει τα σχόλια το γνωρίζουμε όλοι. Μια τελευταία οργανωμένη προσπάθεια κάνουν και ελπίζω να μην επηρεάσουν κανέναν. Χωρίς όμως μαζικές στειρώσεις αδέσποτων δεν θα αλλάξουν και πολλά πράγματα, ειδικά στην περίπτωση των γατών… Στειρώσεις μέχρι να σταματήσουν να πετιόνται ζωντανά μωρά σε κάδους. Μέχρι το αίμα των αδέσποτων να σταματήσει να βάφει τους δρόμους.

  • 11 Μαΐου 2021, 23:03 | Γιαννης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 23:10 | Βασιλική Χαλκίδου

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 11 Μαΐου 2021, 23:43 | Ευαγγελία Στ.

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων καθώς δεν υπάρχουν σωστές υποδομές ώστε να υποστηρίξουν τα τόσα αδέσποτα που υπάρχουν από γέννες δεσποζόμενων των οποίων οι γονείς είναι ανεύθυνοι. Εάν υπήρχε υπευθυνότητα δεν θα χρειαζόταν να φτάσουμε σε αυτό το σημείο αλλά….

  • 11 Μαΐου 2021, 23:41 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

    Παρακαλώ βάση ποιας λογικής (άρθρο 5 παράγραφος 6) ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου υποχρεούται εντός της ελληνικής επικράτειας να φέρει διαβατήριο για τον σκύλο του?

  • 11 Μαΐου 2021, 23:33 | Θοδωρης

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση.
    ΟΧΙ στις παράνομες γέννες και στην εγκατάλειψη ζώων.

  • 11 Μαΐου 2021, 23:24 | Αννα

    Η υποχρεωτική στείρωση είναι μονοδρομος για να λυθει το προβλημα των τριών εκατομυρίων αδέσποτων στη χώρα μας που είναι μία απο τις πιό ντροπιαστικές πρωτιές που έχουμε απέναντι σε άλλες πολιτισμένες χώρες.