Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 12 Μαΐου 2021, 08:37 | ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ

    Λέμε όχι στην στείρωση ! Ενώ έχουμε πανδημία θα μας βγάλετε στους δρόμους με αυτό το έκτρωμα που πάτε να περάσετε! Να μου κοπούν τα χέρια κ σας ξαναψηφίσω αν ακούσετε τις παράνομες φιλοζωικές με εγκαταστάσεις τύπου Νταχαου

  • 12 Μαΐου 2021, 08:23 | ΛΙΒΙΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

    Πως γίνεται η μεγάλη Δημοκρατική παράταξη που τόσα χρόνια στηρίζουμε που καταδικάζει την γενοκτονία να προσπαθεί να περάσει την γενοκτονια στις ράτσες σκύλων! Πως γίνεται η παράταξη που είναι κατά της κακοποίησης ζώων συντροφιάς να προσπαθεί η ίδια παράλληλα να τα κακοποιήσει με ένα νόμο. Πραγματικά μην ακούτε παράνομες οργανώσεις γιατί θα σας καταστρέψουν! Στείρωση στα αδέσποτα να μην τα ζευγαρώνουν οι δήθεν ζωόφιλες κ μέχρι εκεί

  • 12 Μαΐου 2021, 08:05 | Σκορδακης Γιωργος

    Το σχεδιο Νομου ειναι στην σωστη κατευθυνση οσον αφορα τις στειρωσεις.Ναι στις στειρωσεις,και οχι στην ερασιτεχνικη Εκτροφή.Μητρωο νομιμων εκτροφεων αμεσα.Οχι στις «γεννες της αυλής»,και στο παραεμποριο.

  • 12 Μαΐου 2021, 08:14 | Χριστος Παντελακης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 12 Μαΐου 2021, 08:52 | Ηρακλής Σισμανιδης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση τον σκύλων μας.
    Απαράδεκτο να μας βάλετε με το ζόρι να στειρώσουμε
    ένα υγιές ζώο επειδή το ακούσατε από κάποιον που λέει ότι οι κυνηγοί σκοτώνουν την τροφή από τα αγριογούρουνα και για αυτό κατεβαίνουν στην πόλη. Αν εφαρμόσετε τους υπάρχων νομούς θα λύσετε το θέμα με τα αδέσποτα.
    Στην συντριπτική πλειοψηφία οι πολίτες τα σκυλιά τους τα έχουν ατσιπάριστα οπότε όπως προείπα εφαρμόσετε τους υπάρχον νομούς. Αυτά μόνο ο Χίτλερ τα έκανε

  • 12 Μαΐου 2021, 08:41 | Σταματόπουλος Χρήστος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Δε λύνεται κανένα πρόβλημα αδεσπότων με την υποχρεωτική στείρωση όλων των σκύλων.Είναι απαράδεκτό!
    Η σωστή ενημέρωση και η υπευθυνότητα είναι η λύση.
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 08:39 | Τσώνου Βαρβάρα

    Είμαι κατά της στείρωσης των δεσποζώμενων ζώων!

  • 12 Μαΐου 2021, 08:14 | Κωστας

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Δε λύνεται κανένα πρόβλημα αδεσπότων με την υποχρεωτική στείρωση όλων των σκύλων.Είναι απαράδεκτό!
    Η σωστή ενημέρωση και η υπευθυνότητα είναι η λύση.

  • 12 Μαΐου 2021, 08:40 | nana gogoua

    Απαραδεκτο. Πρεπει να εξαιρεθουν τα ζωα συντροφιας με pedigree.Επισης τι θα γινει με τη συνεχεια των Ελληνικων φυλων?

  • 12 Μαΐου 2021, 08:23 | Ευτυχης Πενταρης

    Η στείρωση δεν προάγει την ευζωία των σκυλων που είναι ο σκοπός του νόμου. Σύμφωνα με μελέτες ενδεικτικά αναφέρω την εργασία (meta-analysis) της Laura Sanborn τα προβλήματα που δημιουργεί μακροπροθεσμα είναι περισσότερα από όσα λυνει.
    Εκτός αυτού αντίθετα από ότι πιστεύεται δημιουργεί προβλήματα συμπεριφοράς.
    Οι πιο σημαντικές έρευνες για τις αρνητικές συνέπειες της στείρωσης στη συμπεριφορά των σκύλων είναι δύο, και χρησιμοποίησαν το Ερωτηματολόγιο Συμπεριφορικής Αξιολόγησης και Έρευνας Σκύλων – “Canine Behavioral Assessment and Research Questionnaire” (C-BARQ). Το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο αναπτύχθηκε από τους Hsu & Serpell το 2003, αποτελείται από 101 ερωτήσεις, και αποτελεί την πιο αξιόπιστη έως σήμερα μέθοδο αξιολόγησης ύπαρξης προβλημάτων συμπεριφοράς των σκύλων και της σοβαρότητάς τους.
    Επίσης, οι δύο αυτές έρευνες εξέτασαν συνολικά περίπου 18.500 σκύλους, γεγονός που προσθέτει ακόμη μεγαλύτερη αξιοπιστία στα αποτελέσματα που προέκυψαν.
    Η πρώτη έρευνα πραγματοποιήθηκε από τους Duffy & Serpell το 2006 και εξέτασε 2 ομάδες σκύλων, αποτελούμενες από 1.552 και περισσότερους από 6.000 σκύλους αντίστοιχα. Η έρευνα καταλήγει στο εξής συμπέρασμα:
    «Για τις περισσότερες συμπεριφορές, η στείρωση σχετίστηκε με χειρότερη συμπεριφορά, σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη» (Duffy & Serpell, 2006, σελ. 15).
    Πιο συγκεκριμένα, οι στειρωμένοι αρσενικοί σκύλοι επέδειξαν σημαντικά μεγαλύτερη επιθετικότητα, φοβία και νευρικότητα ανεξάρτητα από την ηλικία της στείρωσης, λιγότερη ανταπόκριση στα συνθήματα, και ήταν πιο δύσκολο να εκπαιδευτούν.
    Αντίστοιχα, οι στειρωμένοι θηλυκοί σκύλοι επέδειξαν μεγαλύτερη επιθετικότητα σε ανθρώπους και σε άλλους σκύλους, περισσότερη φοβία και ευαισθησία στο άγγιγμα, συχνότερο ζητιάνεμα και κλέψιμο φαγητού, λιγότερη ενεργητικότητα, συχνότερο κύλισμα σε περιττώματα και βρώση περιττωμάτων, περισσότερο γλείψιμο ανθρώπων και αντικειμένων, υπερβολική αυτο-περιποίηση και αυξημένο γάβγισμα (Duffy & Serpell, 2006).
    Η άλλη έρευνα αποτελεί μεταπτυχιακή διατριβή που κατατέθηκε σε Κολέγιο της Ν. Υόρκης από τις Farhoody & Zink το 2010 έχοντας εξετάσει τη συμπεριφορά 10.839 σκύλων. Ακολουθεί το συμπέρασμα:
    «Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι η συμπεριφορά των στειρωμένων σκύλων είναι σημαντικά διαφορετική από αυτή των μη στειρωμένων με τρόπους που έρχονται σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη. Μεταξύ των ευρημάτων, οι στειρωμένοι σκύλοι ήταν περισσότερο επιθετικοί, φοβισμένοι, ευέξαπτοι, και λιγότερο εκπαιδεύσιμοι από τους μη στειρωμένους σκύλους» (Farhoody & Zink, 2010, σελ. 1).
    Ανάλογα με το είδος επιθετικότητας (π.χ. στον κηδεμόνα τους ή σε ξένους), η αύξησή της ως αποτέλεσμα της στείρωσης κυμάνθηκε μεταξύ 20% και 50%, τόσο στους αρσενικούς όσο και στους θηλυκούς σκύλους. Παρομοίως, και στα δύο φύλα σημειώθηκε αύξηση της φοβίας κατά περίπου 31% και της ευαισθησίας στο άγγιγμα κατά περίπου 33%. Από τις έρευνες αυτές προκύπτει ότι ουσιαστικά η μοναδική θετική επίδραση της στείρωσης στη συμπεριφορά των σκύλων είναι η μείωση του μαρκαρίσματος περιοχών μέσω ούρησης κατά περίπου 68% (Coren, 2017).
    Η στείρωση τουλάχιστον των δεσποζομενων δεν πρέπει να είναι υποχρεωτική.

  • 12 Μαΐου 2021, 08:13 | Κυριακοσ Χ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Δε λύνεται κανένα πρόβλημα αδεσπότων με την υποχρεωτική στείρωση όλων των σκύλων.Είναι απαράδεκτό!
    Η σωστή ενημέρωση και η υπευθυνότητα είναι η λύση.

  • 12 Μαΐου 2021, 08:07 | Κωνσταντινοσ Χ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Δε λύνεται κανένα πρόβλημα αδεσπότων με την υποχρεωτική στείρωση όλων των σκύλων.Είναι απαράδεκτό!
    Η σωστή ενημέρωση και η υπευθυνότητα είναι η λύση.

  • 12 Μαΐου 2021, 08:36 | Christos

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των σκύλων

  • 12 Μαΐου 2021, 08:00 | Christos

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση

  • 12 Μαΐου 2021, 08:46 | Κωστας Καλ

    Οχι στην υποχρεωτικη στειρωση των δεσποζωμεμων σκυλων

  • 12 Μαΐου 2021, 07:39 | jennifer gardiner

    ΣΕ ΜΙΑ ΧΏΡΑ ΜΕ ΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΑ, ΆΡΡΩΣΤΑ, ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΖΩΑ. ΣΕ ΜΙΑ ΧΏΡΑ ΌΠΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΣΈΒΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΎΠΑΡΞΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ. ΣΕ ΜΙΑ ΧΏΡΑ ΌΠΟΥ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΕΊΝΑΙ ΟΙ ΜΌΝΟΙ ΠΟΥ ΑΓΩΝΊΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΔΈΣΠΟΤΩΝ ΖΏΩΝ. ΛΈΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΉ ΤΟΥ ΜΈΤΡΟΥ ΆΜΕΣΑ ΚΑΙ ΌΧΙ ΣΕ ΔΎΟ ΧΡΌΝΙΑ

  • 12 Μαΐου 2021, 07:17 | Φιλώτας

    ΌΧΙ στην οριζόντια στείρωση υπάρχουν τρόποι για να ελέγχου στα δεσποζομενα ζωα αρκεί να υπάρχει θέληση και υγιείς μυαλά για να τούς σκεφτούν.

  • 12 Μαΐου 2021, 07:31 | Βαρβαρα Διακακη

    Αιρετικό και απαράδεκτο νομοσχέδιο που μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρα ακρωτηριασμού ζώων συντροφιάς. Άλλη μια αποτυχία της κυβέρνησης που στηρίξαμε. Άλλη μια τεράστια απογοήτευση μαζί με τα θέματα Παιδείας και κορωνοϊου.

  • 12 Μαΐου 2021, 07:33 | Ευσταθιος Κουνινης

    ι υποστηρικτές της υποχρεωτικής στείρωσης κατοικίδιων θελουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του μεγάλου αριθμού αδέσποτων ζώων που ζουν σε άθλιες συνθήκες και κάποιες φορές δημιουργούν προβλήματα στους ανθρώπους. Ο μεγάλος αριθμός αδέσποτων ξεκινάει με την εγκατάλειψη κουταβιών αλλά πολλαπλασιάζεται με την αναπαραγωγή μεταξύ ήδη αδέσποτων ζώων.
    Αν οι δήμοι κάνουν την δουλειά τους και περισυλλέγουν και στειρώνουν τα αδέσποτα θα μειωθεί δραστικά η αναπαραγωγή μεταξύ αδέσποτων και ο συνολικός αριθμός των αδέσποτων. Για να γίνει αυτό χρειάζονται οι δήμοι να χρηματοδοτηθούν και να αναλάβουν υπεύθυνα και αποτελεσματικά την ευθύνη περισυλλογής και φιλοξενία αδέσποτων. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικίδιων είναι φιλόζωοι και έχουν ενδιαφέρον για τα αδέσποτα. Θα μπορούσε ενδεχομένως να επιβληθεί μικρός φόρος στους ιδιοκτήτες για να συνδράμουν τους δήμους.
    Πρέπει και οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να βοηθηθούν σε αυτό από τους δήμους. Όταν ένας ιδιοκτήτης έχει μια ανεπιθύμητη γέννα να μπορεί να παραδίδει τα κουτάβια στον δήμο και να αναλαμβάνει το κόστος φιλοξενίας τους για όσο διάστημα αυτά παραμένουν σε εγκαταστάσεις του δήμου. Σε περίπτωση που ιδιοκτήτες δεν πληρώσουν το κόστος φιλοξενίας να επιβάλλεται πρόστιμο και να εισπράττεται μέσω της εφορίας όπως γίνεται και με τα πρόστιμα των αυτοκινήτων. Η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών που έχουν ανεπιθύμητες γέννες αγαπούν το κατοικίδιο τους και έχουν έντονο ενδιαφέρον για την τύχη των κουταβιών άλλα βρίσκονται σε αδιέξοδο γιατί δεν μπορούν να τα κρατήσουν στο σπίτι τους. Σίγουρα θα προτιμήσουν να παραδόσουν τα κουτάβια στον δήμο αντί να τα εγκαταλείψουν.
    Ενδεχομένως όταν οι δήμοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα μεγάλου αριθμού φιλοξενούμενων που έχει αρνητική επίπτωση στην πολιτισμένη φιλοξενία τους θα πρέπει να εξετασθεί η περίπτωση της ευθανασίας ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα φιλοξενίας.
    Η οριζόντια λύση της υποχρεωτικής στείρωσης είναι ένα αυταρχικό μέτρο που δεν ταιριάζει σε μια πολιτισμένη κοινωνία. Η στείρωση συνίσταται από τους κτηνιάτρους αλλά οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να διατηρούν το δικαίωμα και την ευθύνη της απόφασης για στείρωση. Κυρίως όμως ενα αυταρχικό μέτρο δεν θα λύσει το πρόβλημα του αριθμού των αδέσποτων γιατί προϋποθέτει αποτελεσματικούς ελέγχους στείρωσης απο τις αστυνομικές αρχές, που πιστευω ότι γενικά δεν θα γίνονται.
    Αντίθετα με την λύση που προτείνω οι πολίτες θα συνδράμουν στην ενημέρωση των δήμων για περισυλλογή αδέσποτων, οι ιδιοκτήτες κουταβιών θα βρουν διέξοδο και ο συνολικός αριθμός αδέσποτων θα μειωθεί.

  • 12 Μαΐου 2021, 07:13 | Κοκοσιούλης Χρίστος

    Μόνο και μόνο η υποχρεωτικότητα μιας πράξης η οποία οδηγεί σε πλήρη ακρωτηριασμό και με όλα αυτά που συνεπάγεται στην ζωή του ζώου είναι πολιτική φασιστική η οποία ουδείς αντιλαμβάνεται σε ποια επιχειρήματα στηρίζεται!Όταν έχουν απαγορευτεί ιατρικές πράξεις όπως κόψιμο της ουράς ,των αυτιών κ.λ.π. που δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα στα ζώα και που ήταν καθιερωμένες από τους εθνικούς ομίλους των φιλών στηριζόμενες σε επιχειρήματα με παρέμβαση των υποτιθέμενων ζωόφιλών ερχόμαστε τώρα να υποστηρίξουμε την υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζόμενων ζώων με δικαιολογία την εξάλειψη των αδέσποτων.Σαν να λέμε δηλαδή ότι επειδή δεν μπορούμε να μειώσουμε τις ληστείες σε κάθε παιδί που θα γεννιέται θα του κόβουμε και τα δύο του χέρια και έτσι δε θα μπορεί να κλέψει οπότε θα λυθεί το πρόβλημα!Δεν ξέρω αν είναι για γέλια ή για κλάματα!Το μόνο που ξέρω είναι ότι προφανώς υπάρχουν συμφέροντα που ζητούν αυτό το αίσχος!Μπράβο στη ζωοφιλία των ‘ζωόφιλων’ και στην εξυπνάδα των ανθρώπων του υπουργείου.Θέλει μεγάλο IQ για να το σκεφτείς όλο αυτό!

  • 12 Μαΐου 2021, 07:27 | ΠΟΘΗΤΗ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΩΝ

  • 12 Μαΐου 2021, 07:04 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΟΦΟΛΟΓΗΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους.

  • 12 Μαΐου 2021, 07:50 | Μάκης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Δε λύνεται κανένα πρόβλημα αδεσπότων με την υποχρεωτική στείρωση όλων των σκύλων.Είναι απαράδεκτό!
    Η σωστή ενημέρωση και η υπευθυνότητα είναι η λύση.
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 07:59 | Άγγελος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Δε λύνεται κανένα πρόβλημα αδεσπότων με την υποχρεωτική στείρωση όλων των σκύλων.Είναι απαράδεκτό!
    Η σωστή ενημέρωση και η υπευθυνότητα είναι η λύση.
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 07:58 | Γιαννουλόπολυος Γιάννης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Δε λύνεται κανένα πρόβλημα αδεσπότων με την υποχρεωτική στείρωση όλων των σκύλων.Είναι απαράδεκτό!
    Η σωστή ενημέρωση και η υπευθυνότητα είναι η λύση.
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 07:12 | Βασίλης Χανιάς

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Δε λύνεται κανένα πρόβλημα αδεσπότων με την υποχρεωτική στείρωση όλων των σκύλων.Είναι απαράδεκτό!
    Η σωστή ενημέρωση και η υπευθυνότητα είναι η λύση.
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 04:46 | Μαΐλλης Μιχάλης

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!
    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη
    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 12 Μαΐου 2021, 04:11 | Μαΐλλης Μιχάλης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 03:40 | Λέκκασ Ασημάκης

    Ειμαι εναντιων της στειρωσης διωτη καθε αλλο παρα υγεια και ευχωια δινει στα κατοικιδια το ακριβος αντιθετο θα ελεγα τα αρωσταινει και τους δυσκολευει και μικραινει τη ζωη, αυτο αποδεικνύουν οι παρακατω ερευνες επιστημωνων απο ολο των πλανητη
    Παραθετω τους λογους που συμφωνα με επιστημονικες ερευνες τον εξης:
    Του Ίδρυματος Καρκίνου Gerald P. Murphy
    Του Texas Tech University Health Sciences Center
    Του Κολέγιου Κτηνιατρικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Cornell
    Του Πανεπιστήμιου της Καλιφόρνια Ντέιβις
    Του Κολλέγιου Κτηνιατρικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Α & Μ
    Του Ίδρυματος Υγείας Canine Health του AKC
    Κατεληξαν στα παρακτω συμπερασματα πολλαπλων προβληματων υγειας που προκαλει η στειρωση:Προβλήματα που προκαλεί η στείρωση στους Αρσενικούς σκύλους καταγράφονται:
    Σημαντική αύξηση του κινδύνου οστεοσαρκώματος (καρκίνου των οστών)
    Αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης αιμαγγειοσαρκώματος σε ποσοστό 60%
    Τριπλασιασμός του κινδύνου λεμφοσαρκώματος (καρκίνου του λεμφώματος)
    Τριπλασιασμός του κινδύνου υποθυρεοειδισμού
    Αύξηση του κινδύνου εμφάνισης προοδευτικών γεροντικών νοητικών προβλημάτων
    Τριπλασιασμός του κινδύνου παχυσαρκίας
    Τετραπλασιασμός του χαμηλού κινδύνου (λιγότερο από 0,6%) για καρκίνο του προστάτη
    Διπλασιασμός του χαμηλού κινδύνου (λιγότερο από 1%) ανάπτυξης καρκίνων του ουροποιητικού
    Αύξηση του κινδύνου ορθοπεδικών διαταραχών
    Αύξηση του κινδύνου αρνητικών αντιδράσεων στους εμβολιασμούς
    Τριπλασιασμός του κινδύνου ατοπικής/αλλεργικής δερματίτιδας
    Τριπλασιασμός του κινδύνου εξάρθρωσης της επιγονατίδας.

    Προβλήματα που προκαλεί η στείρωση στους θηλυκούς σκύλους, σημειώνονται:
    Η στειρωση συμβάλει στην σημαντική αύξηση του κινδύνου οστεοσαρκώματος (καρκίνου των οστών)
    Αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης σπληνικού αιμαγγειοσαρκώματος σε ποσοστό 120%, και καρδιακού αιμαγγειοσαρκώματος κατά περισσότερο από 400%
    Αύξηση του κινδύνου εμφάνισης λεμφώματος και λεμφοσαρκώματος
    Αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης όγκου δερματικών κυττάρων
    Τριπλασιασμός του κινδύνου υποθυρεοειδισμού
    Αύξηση του κινδύνου παχυσαρκίας κατά 60% έως 100%
    Σε ποσοστό 4% έως 20% προκαλεί ακράτεια ούρων
    Αύξηση των επίμονων ή επαναλαμβανόμενων μολύνσεων του ουροποιητικού σε ποσοστό που κυμαίνεται από 200% έως 300%
    Αύξηση του κινδύνου κολπώματος, κολπικής δερματίτιδας και κολπίτιδας.
    Διπλασιασμός του χαμηλού κινδύνου (λιγότερο από 1%) ανάπτυξης όγκων στο ουροποιητικό
    Αύξηση του κινδύνου ορθοπεδικών διαταραχών
    Αύξηση του κινδύνου αρνητικών αντιδράσεων στους εμβολιασμούς
    Τριπλασιασμός του κινδύνου ατοπικής/αλλεργικής δερματίτιδας
    Τριπλασιασμός του κινδύνου εξάρθρωσης της επιγονατίδας.
    Η Valente (n.d., c) σημειώνει ότι τα προβλήματα στην υγεία των σκύλων (αρσενικών και θηλυκών) δεν εμφανίζονται αμέσως μετά τη στείρωση.
    Αυτό ισχύει όταν η στείρωση πραγματοποιείται μετά το κλείσιμο του αυξητικού χόνδρου των οστών, η οποία ανάλογα με τον σκύλο.
    Η Dr Valente n.d.και Dr Karen Becker και συγγραφέας σχετικου βιβλιου για την στειρωση αναφέρει ότι «κανένας σκύλος δεν είναι άτρωτος στο ορμονικό χάος που προκαλεί η στείρωση».
    Όταν η στείρωση γίνει πριν το κλείσιμο του αυξητικού χόνδρου των οστών, τα πρώτα προβλήματα θα εμφανιστούν γύρω στην ηλικία των 4 – 5 ετών και πιθανότατα θα είναι ορθοπεδικής φύσης. Μεγάλης έκτασης έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2020 αποκαλύπτει ότι τα παραπάνω προβλήματα που προκαλούνται απο την στείρωση και ο βαθμος προσββολης της υγειας αναλογα το μέγεθος του σκύλου και την φυλή.
    Η ίδια συγγραφέας συμπληρώνει ότι στείρωσης αποτελούν επεμβάσεις που περιλαμβάνουν αφαίρεση των ωοθηκών και της μήτρας· τα αποτελέσματα πολλαπλών ερευνών δείχνουν ότι στο 1/5 των θηλυκών σκύλων προκύπτουν εγχειρητικές και μετεγχειρητικές επιπλοκές.
    Σύμφωνα με τις έρευνες, ο ισχυρισμός της καλύτερης υγείας(αλλά και συμπεριφοράς)όλων ανεξαιρέτως των σκύλων ως αποτέλεσμα της στείρωσης δεν έχει απολύτως καμία επιστημονική βάση.
    Dr Karen Becker θα σας λυθεί κάθε απορία και θα μάθετε όλη την αλήθεια για την στείρωση του σκύλου σας!

    Κάποτε ένας τεράστιος υποστηρικτής της στείρωσης των σκύλων, αφού έμεινε σε ιδιωτική πρακτική για μερικά χρόνια, η Dr. Karen Becker παρατήρησε ότι πολυ μεγαλο ποσοστό από τους σκύλους που ειχε στειρώσει είχαν αναπτύξει διαταραχές που σχετίζονται με το ενδοκρινικό σύστημα. Μετά από μια συνομιλία με έναν εμπειρογνώμονα στον τομέα της κτηνιατρικής ενδοκρινολογίας, η Dr Becker συνειδητοποίησε ότι η στείρωση είχε αφήσει πολλούς από αυτούς με σοβαρά προβλήματα υγείας.
    Η Dr Becker άλλαξε γρήγορα τη σύστασή της για την στείρωση των σκύλων, όσο νεότεροι τόσο καλύτερα, σε μια πιο ολιστική προσέγγιση στην οποία οι χειρουργικές επεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της στείρωσης, θα πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο όταν υπάρχει ιατρική ανάγκη. Πιστεύει επίσης ότι τα κατοικίδια ζώα καταφυγίου πρέπει να αποστειρώνονται και όχι να στειρώνονται προκειμένου να διατηρηθούν οι ορμόνες του φύλου τους.

    Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ότι η αφαίρεση των γονάδων (σπερματικοί αδένες, ωάρια) μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη μελλοντική υγεία ενός σκύλου. Μεταξύ αυτών των συνεπειών: μειωμένη διάρκεια ζωής, άτυπη νόσος του Cushing, καρδιακοί όγκοι, καρκίνος των οστών, ανώμαλη ανάπτυξη και ανάπτυξη των οστών, ρήξεις CCL και δυσπλασία του ισχίου.
    ητήματα υγείας που συνδέονται με την στείρωση του σκύλου
    Ζητήματα υγείας που συνδέονται με την στείρωση των σκύλων

    Πριν συζητήσω μερικά από τα θέματα υγείας που σχετίζονται τώρα με την στείρωση σκύλων,
    Πρόσφατη έρευνα έχει επίσης δυσφημίσει μερικούς μύθους σχετικά με τα υποτιθέμενα οφέλη των στειρώσεων, όπως:
    Και μερικές από τις διαταραχές και τις ασθένειες που συνδέονται με την στείρωση σκύλων:
    Μικρότερη διάρκεια ζωής σκύλων. Μια μελέτη που διεξήχθη και δημοσιεύθηκε το 2009 από το Ίδρυμα Καρκίνου Gerald P. Murphy διαπίστωσε έναν σύνδεσμο μεταξύ της ηλικίας κατά την οποία τα θηλυκά Rottweilers στειρώνονται και πόσο διαμένουν. Οι ερευνητές συνέκριναν τα μακράς διαρκείας Ρότι που ζούσαν για 13 ή περισσότερα χρόνια με εκείνα που έζησαν μια κανονική διάρκεια ζωής περίπου 9 ετών….
    Ανακάλυψαν ότι ενώ τα θηλυκά ζουν περισσότερο από τα αρσενικά, αφαιρώντας τις ωοθήκες των θηλυκών Rottweilers. οι θηλυκές που κράτησαν τις ωοθήκες τους είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν σε μια εξαιρετική ηλικία σε σύγκριση με τις θηλυκές που είχαν στειρωθεί
    2Νόσος του Cushing σε σκύλους. η στείρωση παίζει ρόλο στην ανάπτυξη της άτυπης νόσου του Cushing επίσης. Νόσος Cushing σημαίνει ότι το μεσαίο στρώμα των επινεφριδίων έχει υπερβολική έκκριση κορτιζόλης. Το Atypical Cushing περιλαμβάνει τα εξωτερικά και εσωτερικά στρώματα των επινεφριδίων και εμφανίζεται όταν παράγονται άλλοι τύποι ορμονών, συνήθως οιστρογόνα και προγεστερόνη. Όταν ένας σκύλος στειρώνεται τα ενδοκρινικά, αδενικά και ορμονικά συστήματα δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί πλήρως. Η πλήρης αφαίρεση των γονάδων, με αποτέλεσμα τη διακοπή της παραγωγής όλων των ορμονών φύλου του σώματος (που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ευνουχισμού ή της παραδοσιακής στείρωσης), μπορεί να αναγκάσει τα επινεφρίδια να παράγουν ορμόνες φύλου, επειδή είναι ο μόνος εναπομείνας ιστός στο σώμα που μπορούν να τα εκκρίνουν. Με την πάροδο του χρόνου, τα επινεφρίδια φορολογούνται από το να κάνουν τη δική τους δουλειά συν το έργο των χαμένων γονάδων. Είναι πολύ δύσκολο για αυτούς τους μικροσκοπικούς αδένες να συμβαδίσουν με τη ζήτηση του σώματος για ορμόνες φύλου. Αυτή είναι η κατάσταση της νόσου Cushing. Η διαταραχή των ορμονών είναι ένα κεντρικό χαρακτηριστικό της νόσου του Cushing. Οποιαδήποτε ουσία ή διαδικασία που επηρεάζει την ορμονική ισορροπία του σώματος θα πρέπει να αξιολογείται απολύτως ως πιθανή ρίζα.
    3Καρδιακοί όγκοι σκύλων. Μια έρευνα κτηνιατρικής ιατρικής βάσης δεδομένων αποκάλυψε ότι σε σκύλους με όγκους της καρδιάς, ο σχετικός κίνδυνος για τα θηλυκά που είχαν στειρωθεί ήταν πάνω από τέσσερις φορές του ανέπαφου θηλυκού. Για τον πιο συνηθισμένο τύπο καρδιακού όγκου, το αιμαγγειοσάρκωμα, τα θηλυκά που είχαν στειρωθεί είχαν μεγαλύτερο από πέντε φορές κίνδυνο έναντι των ανέπαφων ομολόγων τους. Τα στειρωμένα αρσενικά είχαν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο από τα άθικτα αρσενικά επίσης.
    4Καρκίνος των οστών σκύλων. Σε μια άλλη μελέτη σε που δημοσιεύθηκε πριν από 10 χρόνια, τόσο για αρσενικά όσο και για θηλυκά που είχαν στειρωθεί ,υπήρχε ένας στους τέσσερις κινδύνους για τη ζωή κατά του καρκίνου των οστών. Τα “στειρωμενα σκυλια είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από την ασθένεια από τα άθικτα σκυλιά. Σε μια άλλη μελέτη που χρησιμοποιεί την Κτηνιατρική Ιατρική Βάση Δεδομένων ο κίνδυνος καρκίνου των οστών σε σκύλους μεγαλόσωμους και καθαρόαιμους ήταν διπλάσιος για τους σκύλους που ήταν στειρωμένοι.
    5Μη φυσιολογική ανάπτυξη σκύλων. Μελέτες που έγιναν τη δεκαετία του 1990 κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα σκυλιά που είχαν στειρωθεί κάτω από ένα έτος ηλικίας μεγάλωσαν σημαντικά ψηλότερα από τα μη στειρωμένα σκυλιά ή αυτά τα σκυλιά που στειρώθηκαν μετά την εφηβεία. Όσο νωρίτερα η διαδικασία τόσο ψηλότερος είναι ο σκύλος. Η έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2000 μπορεί να εξηγήσει γιατί: φαίνεται ότι η αφαίρεση των οργάνων που παράγουν οιστρογόνα σε ανώριμα σκυλιά – τόσο θηλυκά όσο και αρσενικά – μπορεί να προκαλέσει παραμονή ανοιχτών πλακών ανάπτυξης. Αυτά τα ζώα συνεχίζουν να μεγαλώνουν και να καταλήγουν με ανώμαλα μοτίβα ανάπτυξης και δομή των οστών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ακανόνιστες αναλογίες σώματος, πιθανά προβλήματα χόνδρου και προβλήματα διαμόρφωσης αρθρώσεων.
    6 Υψηλότερο ποσοστό ρήξεων CCL. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Texas Tech University Health Sciences Center σχετικά με τους τραυματισμούς του κρανιακού συνδέσμου στο κρανιακό συμπέρασμα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα σκυλιά που είχαν στειρωθεί είχαν σημαντικά υψηλότερη συχνότητα ρήξης από τα άθικτα αντίστοιχα. Ενώ τα σκυλιά μεγάλης φυλής είχαν περισσότερους τραυματισμούς CCL, τα στειρωμένα σκυλιά όλων των φυλών και μεγεθών είχαν αυξημένο ποσοστό ρήξης.
    7Δυσπλασία ισχίου σκύλου. Σε μια αναδρομική μελέτη κοόρτης που πραγματοποιήθηκε στο Κολέγιο Κτηνιατρικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Cornell, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά στειρωμένα σκυλιά ήταν πιο επιρρεπή σε δυσπλασία ισχίου.
    8 Ειδικές επιδράσεις φυλής λόγω στείρωσης σκύλου. Μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Ντέιβις με τη συμμετοχή αρκετών εκατοντάδων Golden Retrievers αποκάλυψε ότι για τα περιστατικά δυσπλασίας του ισχίου, δακρύων CCL, λεμφοσάρκωμα, αιμαγγειοσάρκωμα και όγκων ιστιοκυττάρων, τα ποσοστά ήταν σημαντικά υψηλότερα τόσο στους αρσενικούς όσο και στις θυληκές σκύλους που είχαν στειρωθεί σε σύγκριση με άθικτα σκυλιά.
    9 Άλλες ανησυχίες για την υγεία των σκύλων. Η πρώιμη στείρωση συσχετίζεται συνήθως με ακράτεια ούρων σε θηλυκά σκυλιά και έχει συνδεθεί με αυξημένη συχνότητα ακράτειας σφιγκτήρα ουρήθρας στους αρσενικούς σκύλους. Οι στειρωμένοι σκύλοι είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν υποθυρεοειδισμό. Μια μελέτη κοόρτης για σκύλους καταφύγιου που διεξήχθη από το Κολλέγιο Κτηνιατρικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Α & Μ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μολυσματικές ασθένειες ήταν πιο συχνές σε σκύλους που στειρώθηκαν Το Ίδρυμα Υγείας Canine Health του AKC εξέδωσε μια έκθεση που υποδεικνύει την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών στα εμβόλια σε στειρωμένους σκύλους. Μεταξύ των αναφορών και των μελετών που δείχνουν ανησυχίες για την υγεία που σχετίζονται με την στείρωση, βρίσκουμε επίσης αναφορά για αυξημένη συχνότητα εμφάνισης προβλημάτων συμπεριφοράς, όπως φοβίες θορύβου, συμπεριφορά φόβου, επιθετικότητα και ανεπιθύμητες σεξουαλικές συμπεριφορές.

  • 12 Μαΐου 2021, 03:03 | Αλεξης

    Διαφωνω με την υποχρεωτική στείρωση των ζώων.

  • 12 Μαΐου 2021, 03:55 | Πάνος

    Εμφανής και αναίτια διάκριση στην μεταφορά των κυνηγοσκυλων. Επαναδιατυπωση ώστε η μεταφορά να είναι άνετη για όλα τα ζώα συντροφιάς και προπάντων όχι ελεύθερα μέσα στην καμπίνα του οχήματος.

  • 12 Μαΐου 2021, 03:45 | Λέκκας Ασημάκησ

    Ειμαι αντιθετος με την υποχρεωτικη στειρωση διωτη προκαλει σοβαρα και πολλα προβληματα υγειας στους σκυλους και μικραινει το οριο ζωης τους και παρακατωτης αποδειξεις
    Παραθετω τους λογους που συμφωνα με επιστημονικες ερευνες τον εξης:
    Του Ίδρυματος Καρκίνου Gerald P. Murphy
    Του Texas Tech University Health Sciences Center
    Του Κολέγιου Κτηνιατρικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Cornell
    Του Πανεπιστήμιου της Καλιφόρνια Ντέιβις
    Του Κολλέγιου Κτηνιατρικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Α & Μ
    Του Ίδρυματος Υγείας Canine Health του AKC
    Κατεληξαν στα παρακτω συμπερασματα πολλαπλων προβληματων υγειας που προκαλει η στειρωση:Προβλήματα που προκαλεί η στείρωση στους Αρσενικούς σκύλους καταγράφονται:
    Σημαντική αύξηση του κινδύνου οστεοσαρκώματος (καρκίνου των οστών)
    Αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης αιμαγγειοσαρκώματος σε ποσοστό 60%
    Τριπλασιασμός του κινδύνου λεμφοσαρκώματος (καρκίνου του λεμφώματος)
    Τριπλασιασμός του κινδύνου υποθυρεοειδισμού
    Αύξηση του κινδύνου εμφάνισης προοδευτικών γεροντικών νοητικών προβλημάτων
    Τριπλασιασμός του κινδύνου παχυσαρκίας
    Τετραπλασιασμός του χαμηλού κινδύνου (λιγότερο από 0,6%) για καρκίνο του προστάτη
    Διπλασιασμός του χαμηλού κινδύνου (λιγότερο από 1%) ανάπτυξης καρκίνων του ουροποιητικού
    Αύξηση του κινδύνου ορθοπεδικών διαταραχών
    Αύξηση του κινδύνου αρνητικών αντιδράσεων στους εμβολιασμούς
    Τριπλασιασμός του κινδύνου ατοπικής/αλλεργικής δερματίτιδας
    Τριπλασιασμός του κινδύνου εξάρθρωσης της επιγονατίδας.

    Προβλήματα που προκαλεί η στείρωση στους θηλυκούς σκύλους, σημειώνονται:
    Η στειρωση συμβάλει στην σημαντική αύξηση του κινδύνου οστεοσαρκώματος (καρκίνου των οστών)
    Αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης σπληνικού αιμαγγειοσαρκώματος σε ποσοστό 120%, και καρδιακού αιμαγγειοσαρκώματος κατά περισσότερο από 400%
    Αύξηση του κινδύνου εμφάνισης λεμφώματος και λεμφοσαρκώματος
    Αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης όγκου δερματικών κυττάρων
    Τριπλασιασμός του κινδύνου υποθυρεοειδισμού
    Αύξηση του κινδύνου παχυσαρκίας κατά 60% έως 100%
    Σε ποσοστό 4% έως 20% προκαλεί ακράτεια ούρων
    Αύξηση των επίμονων ή επαναλαμβανόμενων μολύνσεων του ουροποιητικού σε ποσοστό που κυμαίνεται από 200% έως 300%
    Αύξηση του κινδύνου κολπώματος, κολπικής δερματίτιδας και κολπίτιδας.
    Διπλασιασμός του χαμηλού κινδύνου (λιγότερο από 1%) ανάπτυξης όγκων στο ουροποιητικό
    Αύξηση του κινδύνου ορθοπεδικών διαταραχών
    Αύξηση του κινδύνου αρνητικών αντιδράσεων στους εμβολιασμούς
    Τριπλασιασμός του κινδύνου ατοπικής/αλλεργικής δερματίτιδας
    Τριπλασιασμός του κινδύνου εξάρθρωσης της επιγονατίδας.
    Η Valente (n.d., c) σημειώνει ότι τα προβλήματα στην υγεία των σκύλων (αρσενικών και θηλυκών) δεν εμφανίζονται αμέσως μετά τη στείρωση.
    Αυτό ισχύει όταν η στείρωση πραγματοποιείται μετά το κλείσιμο του αυξητικού χόνδρου των οστών, η οποία ανάλογα με τον σκύλο.
    Η Dr Valente n.d.και Dr Karen Becker και συγγραφέας σχετικου βιβλιου για την στειρωση αναφέρει ότι «κανένας σκύλος δεν είναι άτρωτος στο ορμονικό χάος που προκαλεί η στείρωση».
    Όταν η στείρωση γίνει πριν το κλείσιμο του αυξητικού χόνδρου των οστών, τα πρώτα προβλήματα θα εμφανιστούν γύρω στην ηλικία των 4 – 5 ετών και πιθανότατα θα είναι ορθοπεδικής φύσης. Μεγάλης έκτασης έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2020 αποκαλύπτει ότι τα παραπάνω προβλήματα που προκαλούνται απο την στείρωση και ο βαθμος προσββολης της υγειας αναλογα το μέγεθος του σκύλου και την φυλή.
    Η ίδια συγγραφέας συμπληρώνει ότι στείρωσης αποτελούν επεμβάσεις που περιλαμβάνουν αφαίρεση των ωοθηκών και της μήτρας· τα αποτελέσματα πολλαπλών ερευνών δείχνουν ότι στο 1/5 των θηλυκών σκύλων προκύπτουν εγχειρητικές και μετεγχειρητικές επιπλοκές.
    Σύμφωνα με τις έρευνες, ο ισχυρισμός της καλύτερης υγείας(αλλά και συμπεριφοράς)όλων ανεξαιρέτως των σκύλων ως αποτέλεσμα της στείρωσης δεν έχει απολύτως καμία επιστημονική βάση.
    Dr Karen Becker θα σας λυθεί κάθε απορία και θα μάθετε όλη την αλήθεια για την στείρωση του σκύλου σας!

    Κάποτε ένας τεράστιος υποστηρικτής της στείρωσης των σκύλων, αφού έμεινε σε ιδιωτική πρακτική για μερικά χρόνια, η Dr. Karen Becker παρατήρησε ότι πολυ μεγαλο ποσοστό από τους σκύλους που ειχε στειρώσει είχαν αναπτύξει διαταραχές που σχετίζονται με το ενδοκρινικό σύστημα. Μετά από μια συνομιλία με έναν εμπειρογνώμονα στον τομέα της κτηνιατρικής ενδοκρινολογίας, η Dr Becker συνειδητοποίησε ότι η στείρωση είχε αφήσει πολλούς από αυτούς με σοβαρά προβλήματα υγείας.
    Η Dr Becker άλλαξε γρήγορα τη σύστασή της για την στείρωση των σκύλων, όσο νεότεροι τόσο καλύτερα, σε μια πιο ολιστική προσέγγιση στην οποία οι χειρουργικές επεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της στείρωσης, θα πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο όταν υπάρχει ιατρική ανάγκη. Πιστεύει επίσης ότι τα κατοικίδια ζώα καταφυγίου πρέπει να αποστειρώνονται και όχι να στειρώνονται προκειμένου να διατηρηθούν οι ορμόνες του φύλου τους.

    Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ότι η αφαίρεση των γονάδων (σπερματικοί αδένες, ωάρια) μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη μελλοντική υγεία ενός σκύλου. Μεταξύ αυτών των συνεπειών: μειωμένη διάρκεια ζωής, άτυπη νόσος του Cushing, καρδιακοί όγκοι, καρκίνος των οστών, ανώμαλη ανάπτυξη και ανάπτυξη των οστών, ρήξεις CCL και δυσπλασία του ισχίου.
    ητήματα υγείας που συνδέονται με την στείρωση του σκύλου
    Ζητήματα υγείας που συνδέονται με την στείρωση των σκύλων

    Πριν συζητήσω μερικά από τα θέματα υγείας που σχετίζονται τώρα με την στείρωση σκύλων,
    Πρόσφατη έρευνα έχει επίσης δυσφημίσει μερικούς μύθους σχετικά με τα υποτιθέμενα οφέλη των στειρώσεων, όπως:
    Και μερικές από τις διαταραχές και τις ασθένειες που συνδέονται με την στείρωση σκύλων:
    Μικρότερη διάρκεια ζωής σκύλων. Μια μελέτη που διεξήχθη και δημοσιεύθηκε το 2009 από το Ίδρυμα Καρκίνου Gerald P. Murphy διαπίστωσε έναν σύνδεσμο μεταξύ της ηλικίας κατά την οποία τα θηλυκά Rottweilers στειρώνονται και πόσο διαμένουν. Οι ερευνητές συνέκριναν τα μακράς διαρκείας Ρότι που ζούσαν για 13 ή περισσότερα χρόνια με εκείνα που έζησαν μια κανονική διάρκεια ζωής περίπου 9 ετών….
    Ανακάλυψαν ότι ενώ τα θηλυκά ζουν περισσότερο από τα αρσενικά, αφαιρώντας τις ωοθήκες των θηλυκών Rottweilers. οι θηλυκές που κράτησαν τις ωοθήκες τους είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν σε μια εξαιρετική ηλικία σε σύγκριση με τις θηλυκές που είχαν στειρωθεί
    2Νόσος του Cushing σε σκύλους. η στείρωση παίζει ρόλο στην ανάπτυξη της άτυπης νόσου του Cushing επίσης. Νόσος Cushing σημαίνει ότι το μεσαίο στρώμα των επινεφριδίων έχει υπερβολική έκκριση κορτιζόλης. Το Atypical Cushing περιλαμβάνει τα εξωτερικά και εσωτερικά στρώματα των επινεφριδίων και εμφανίζεται όταν παράγονται άλλοι τύποι ορμονών, συνήθως οιστρογόνα και προγεστερόνη. Όταν ένας σκύλος στειρώνεται τα ενδοκρινικά, αδενικά και ορμονικά συστήματα δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί πλήρως. Η πλήρης αφαίρεση των γονάδων, με αποτέλεσμα τη διακοπή της παραγωγής όλων των ορμονών φύλου του σώματος (που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ευνουχισμού ή της παραδοσιακής στείρωσης), μπορεί να αναγκάσει τα επινεφρίδια να παράγουν ορμόνες φύλου, επειδή είναι ο μόνος εναπομείνας ιστός στο σώμα που μπορούν να τα εκκρίνουν. Με την πάροδο του χρόνου, τα επινεφρίδια φορολογούνται από το να κάνουν τη δική τους δουλειά συν το έργο των χαμένων γονάδων. Είναι πολύ δύσκολο για αυτούς τους μικροσκοπικούς αδένες να συμβαδίσουν με τη ζήτηση του σώματος για ορμόνες φύλου. Αυτή είναι η κατάσταση της νόσου Cushing. Η διαταραχή των ορμονών είναι ένα κεντρικό χαρακτηριστικό της νόσου του Cushing. Οποιαδήποτε ουσία ή διαδικασία που επηρεάζει την ορμονική ισορροπία του σώματος θα πρέπει να αξιολογείται απολύτως ως πιθανή ρίζα.
    3Καρδιακοί όγκοι σκύλων. Μια έρευνα κτηνιατρικής ιατρικής βάσης δεδομένων αποκάλυψε ότι σε σκύλους με όγκους της καρδιάς, ο σχετικός κίνδυνος για τα θηλυκά που είχαν στειρωθεί ήταν πάνω από τέσσερις φορές του ανέπαφου θηλυκού. Για τον πιο συνηθισμένο τύπο καρδιακού όγκου, το αιμαγγειοσάρκωμα, τα θηλυκά που είχαν στειρωθεί είχαν μεγαλύτερο από πέντε φορές κίνδυνο έναντι των ανέπαφων ομολόγων τους. Τα στειρωμένα αρσενικά είχαν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο από τα άθικτα αρσενικά επίσης.
    4Καρκίνος των οστών σκύλων. Σε μια άλλη μελέτη σε που δημοσιεύθηκε πριν από 10 χρόνια, τόσο για αρσενικά όσο και για θηλυκά που είχαν στειρωθεί ,υπήρχε ένας στους τέσσερις κινδύνους για τη ζωή κατά του καρκίνου των οστών. Τα “στειρωμενα σκυλια είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από την ασθένεια από τα άθικτα σκυλιά. Σε μια άλλη μελέτη που χρησιμοποιεί την Κτηνιατρική Ιατρική Βάση Δεδομένων ο κίνδυνος καρκίνου των οστών σε σκύλους μεγαλόσωμους και καθαρόαιμους ήταν διπλάσιος για τους σκύλους που ήταν στειρωμένοι.
    5Μη φυσιολογική ανάπτυξη σκύλων. Μελέτες που έγιναν τη δεκαετία του 1990 κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα σκυλιά που είχαν στειρωθεί κάτω από ένα έτος ηλικίας μεγάλωσαν σημαντικά ψηλότερα από τα μη στειρωμένα σκυλιά ή αυτά τα σκυλιά που στειρώθηκαν μετά την εφηβεία. Όσο νωρίτερα η διαδικασία τόσο ψηλότερος είναι ο σκύλος. Η έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2000 μπορεί να εξηγήσει γιατί: φαίνεται ότι η αφαίρεση των οργάνων που παράγουν οιστρογόνα σε ανώριμα σκυλιά – τόσο θηλυκά όσο και αρσενικά – μπορεί να προκαλέσει παραμονή ανοιχτών πλακών ανάπτυξης. Αυτά τα ζώα συνεχίζουν να μεγαλώνουν και να καταλήγουν με ανώμαλα μοτίβα ανάπτυξης και δομή των οστών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ακανόνιστες αναλογίες σώματος, πιθανά προβλήματα χόνδρου και προβλήματα διαμόρφωσης αρθρώσεων.
    6 Υψηλότερο ποσοστό ρήξεων CCL. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Texas Tech University Health Sciences Center σχετικά με τους τραυματισμούς του κρανιακού συνδέσμου στο κρανιακό συμπέρασμα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα σκυλιά που είχαν στειρωθεί είχαν σημαντικά υψηλότερη συχνότητα ρήξης από τα άθικτα αντίστοιχα. Ενώ τα σκυλιά μεγάλης φυλής είχαν περισσότερους τραυματισμούς CCL, τα στειρωμένα σκυλιά όλων των φυλών και μεγεθών είχαν αυξημένο ποσοστό ρήξης.
    7Δυσπλασία ισχίου σκύλου. Σε μια αναδρομική μελέτη κοόρτης που πραγματοποιήθηκε στο Κολέγιο Κτηνιατρικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Cornell, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά στειρωμένα σκυλιά ήταν πιο επιρρεπή σε δυσπλασία ισχίου.
    8 Ειδικές επιδράσεις φυλής λόγω στείρωσης σκύλου. Μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Ντέιβις με τη συμμετοχή αρκετών εκατοντάδων Golden Retrievers αποκάλυψε ότι για τα περιστατικά δυσπλασίας του ισχίου, δακρύων CCL, λεμφοσάρκωμα, αιμαγγειοσάρκωμα και όγκων ιστιοκυττάρων, τα ποσοστά ήταν σημαντικά υψηλότερα τόσο στους αρσενικούς όσο και στις θυληκές σκύλους που είχαν στειρωθεί σε σύγκριση με άθικτα σκυλιά.
    9 Άλλες ανησυχίες για την υγεία των σκύλων. Η πρώιμη στείρωση συσχετίζεται συνήθως με ακράτεια ούρων σε θηλυκά σκυλιά και έχει συνδεθεί με αυξημένη συχνότητα ακράτειας σφιγκτήρα ουρήθρας στους αρσενικούς σκύλους. Οι στειρωμένοι σκύλοι είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν υποθυρεοειδισμό. Μια μελέτη κοόρτης για σκύλους καταφύγιου που διεξήχθη από το Κολλέγιο Κτηνιατρικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Α & Μ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μολυσματικές ασθένειες ήταν πιο συχνές σε σκύλους που στειρώθηκαν Το Ίδρυμα Υγείας Canine Health του AKC εξέδωσε μια έκθεση που υποδεικνύει την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών στα εμβόλια σε στειρωμένους σκύλους. Μεταξύ των αναφορών και των μελετών που δείχνουν ανησυχίες για την υγεία που σχετίζονται με την στείρωση, βρίσκουμε επίσης αναφορά για αυξημένη συχνότητα εμφάνισης προβλημάτων συμπεριφοράς, όπως φοβίες θορύβου, συμπεριφορά φόβου, επιθετικότητα και ανεπιθύμητες σεξουαλικές συμπεριφορές.

  • 12 Μαΐου 2021, 03:52 | Λάμπρου Γιώργος

    Απαγορεύεται η κοπή των αυτιών ή της ουράς, και είναι υποχρεωτική η στείρωση οποιουδήποτε δεσποζομενου ζώου; Έχετε αντιληφθεί το τι πάτε να κάνετε;

  • 12 Μαΐου 2021, 03:39 | Πάνος

    Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ όλων των δεσποζόμενων σκύλων είναι ΑΠΑΡΆΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΗ. Θα επιφέρει μελλοντικα την εξαφανίση των καθαρόαιμων γηγενών φυλών και τεράστιου ποσοστού άλλων καθαρόαιμων φυλών που με κόπο, μεράκι,προσωπική αγάπη και αφιέρωση προσωπικου χρόνου,υλικών και άυλων έχει προσφέρει η ελληνική κυνοφιλία στην ιστορία και στην εξέλιξη των φυλών.Η κυνοφιλία επιδιώκει την εξέλιξη και την πρόοδο των φυλών και αυτή επιτυγχάνεται μέσω της αναπαραγωγής. Αν η αναπαραγωγή των ζώων παραμείνει μόνο σε επαγγελματίες εκτροφείς-έμπορους που σκοπό έχουν μόνο το κέρδος αυτόματα χάνεται η πρόοδος.
    Επιπρόσθετα επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως η στείρωση και ιδιαίτερα σε μικρή ηλικία προκαλεί στα σκυλιά περισσότερα προβλήματα υγείας και ζωής αλλά και συμπεριφοράς απο όσα λύνει( σε προηγούμενο σχόλιο μου που δεν αναρτήθηκε πιθανόν λόγω των κανόνων της σελίδας περί παραπομπών σε άλλους διαδικτυακους τόπους, αναφέρω κάποιες έρευνες που το επιβεβαιωνουν κ αν επιθυμείτε μπορώ να τις παραθέσω, αν και είναι πανεύκολο να βρείτε αρκετές στο διαδίκτυο). Αυτό έχει ως επόμενο οι ιδιοκτήτες να υποχρεωθουν να συντηρούν ένα ζωο για όλη του την ζωή με φαρμακευτική αγωγή (τουλάχιστον ρύθμισης θυρεοειδή),θα παρουσιάζει συνεχώς προβλήματα υγείας και θα πρέπει να σιτίζεται υποχρεωτικά για όλη του την ζωή με ειδικές τροφές για στειρωμενα σκυλιά εκτοξεύοντας το κόστος συντήρησης ενός σκύλου. Έτσι πολλοί ιδιοκτήτες που ήδη έχουν σκυλιά ή δεν θα τους προσφέρουν την ευζωία που επιδιώκει το υπο συζήτηση νομοσχέδιο ή ακόμα χειρότερα οι ήδη ανεύθυνοι θα τα παρατήσουν μπροστά στο τεράστιο κόστος συντήρησης τους.
    Θεωρώ παράλογο η πολιτεία να αντιμετωπίζει όλους του ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς ως ανεύθυνους και ασυνείδητους και να τους αναγκάζει να προβούν σε στείρωση των ζώων τους. Η στείρωση σταματά την πρόοδο της κυνοφιλίας και όχι τους ανεύθυνους και ασυνείδητους ιδιοκτήτες. Η ευθύνη, η συνείδηση και η σωστή συμπεριφορά προς τα ζωα μπορεί να αποκτηθεί μέσω της παιδείας, της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και ενημέρωσης των ιδιοκτητών, παλαιών και νέων, και η αυστηροποιηση των ποινών για εγκατάλειψη.

  • 12 Μαΐου 2021, 03:04 | ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική οριζόντια στείρωση, εξαίρεση των Καθαρόαιμων Φυλών με γενεαλογικό χάρτη (Pedigree).

  • 12 Μαΐου 2021, 03:45 | Γιάννης

    Για το άρθρο 5 του νομοσχεδίου :
    • Όχι στη στείρωση διότι είναι κακοποίηση πολύ περισσότερο εκτεταμένη, βλαπτική, επικίνδυνη και επώδυνη από τον ακρωτηριασμό αυτιών ή ουράς.
    • Όχι στη στείρωση διότι η αφαίρεση υγειών οργάνων είναι ακρωτηριασμός.
    • Όχι στη στείρωση διότι το κατοικίδιο δεν είναι παραβάτης για να τιμωρείται και μάλιστα προληπτικά, με τον πιο βάναυσο τρόπο.
    • Όχι στη στείρωση διότι είναι πράξη αντίθετη με την 5η ελευθερία των ζώων.
    • Όχι στη στείρωση διότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων να διατηρούν και να αναπαράγουν κατοικίδια ζώα σύννομα, υπεύθυνα και σωστά, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Συντάγματος της Ελλάδος (Ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, προσωπική ελευθερία).
    • Όχι στη στείρωση διότι ακυρώνονται, απεμπολούνται, προσβάλλονται και θίγονται τα δικαιώματα που ορίζονται από το Σύνταγμα, και μάλιστα από τα άρθρα 4 και 5, που δεν υπόκεινται σε αναθεώρηση.,
    • Όχι στη στείρωση διότι προσβάλλει το δικαίωμα του πολίτη να συμβιώνει με κατοικίδια ζώα και να τα αναπαραγάγει στην κατοικία του, επομένως υπεισέρχεται στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου στον ιδιωτικό του χώρο, ο οποίος αποτελεί άσυλο.
    • Όχι στη στείρωση των ζώων, διότι σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία βλάπτει την υγεία, την σωματική τους ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια, την αυταξία, την ποιότητα ζωής τους και την φυσιολογική τους συμπεριφορά.
    • Όχι στη στείρωση διότι στο φυσικό περιβάλλον περιλαμβάνεται και ο ζωικός πλούτος της χώρας, που περιλαμβάνει τις ελληνικές αυτόχθονες φυλές ζώων και σκύλων οι οποίες αποτελούν τμήμα της βιοποικιλότητας και της ιστορίας του τόπου μας και της Ευρώπης και είναι προστατευόμενο δικαίωμα όλων των πολιτών να τις διατηρούν και να τις αναπαραγάγουν, σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος.
    • Όχι στη στείρωση διότι η υποχρεωτική στείρωση αποτελεί βλάβη του ζώου, επομένως προξενεί ζημία στην ζωική περιουσία και τα δικαιώματα του πολίτη.
    • Όχι στη στείρωση διότι επεμβαίνει στο δικαίωμα του ατόμου να ανατρέφει τα παιδιά του σε ένα περιβάλλον που υπάρχουν ζώα και πιο συγκεκριμένα σκύλοι , η παρουσία των οποίων είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη ως πολλαπλά ωφέλιμη για την ψυχολογία των παιδιών, και επεμβαίνει στο δικαίωμα των γονέων να διδάσκουν και να παρέχουν στα παιδιά τους πολύτιμα μαθήματα υπευθυνότητας, βιολογίας και φιλοζωίας μέσω της από κοινού φροντίδας για τον θηλυκό σκύλο της οικογένειας και τα νεογνά του.
    • Όχι στη στείρωση διότι έρχεται σε ευθεία αντίθεση ε τις επιταγές των άρθρων 5, 17, 24 και 4 του Συντάγματος της Ελλάδος.

    Για το άρθρο 6 :
    1. Προσβάλλει το δικαίωμα του πολίτη να συμβιώνει με κατοικίδια ζώα και να τα αναπαραγάγει στην κατοικία του, επομένως υπεισέρχεται στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου στον ιδιωτικό του χώρο, ο οποίος αποτελεί άσυλο.
    2. Προσβάλλει το συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη της χώρας, στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, την προσωπική του ελευθερία και δημιουργικότητα (επιπλέον δε και αφού οι σκύλοι είναι ωφέλιμοι για το κοινωνικό σύνολο), προσβάλλει και το δικαίωμα του πολίτη να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας μέσα από την ασχολία που επιλέγει ελεύθερα και να παράγει κοινωνικό έργο εκτρέφοντας ωφέλιμα ζώα συντροφιάς, εργασίας και υπηρεσιών.
    3. Προσβάλλει την θεμελιώδη αρχή της ισότητας μεταξύ των πολιτών : « όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να διατηρούν και να αναπαραγάγουν τα κατοικίδια ζώα τους, εφόσον τηρούν τις διατάξεις περί ευζωίας, προστασίας, στοργής, φροντίδας και μη εγκατάλειψής τους».
    4. Η προνομιακή κατ’ αποκλειστικότητα παραχώρηση του δικαιώματος αναπαραγωγής κυριότατα στους επαγγελματίες κουταβοβιομήχανους, είναι, αντισυνταγματική ως προς την ισονομία και την ισότητα των πολιτών αλλά και ζωοφιλικά απαράδεκτη.
    5. Επεμβαίνει στο δικαίωμα του ατόμου να ανατρέφει τα παιδιά του σε ένα περιβάλλον που υπάρχουν ζώα και πιο συγκεκριμένα σκύλοι , η παρουσία των οποίων είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη ως πολλαπλά ωφέλιμη για την ψυχολογία των παιδιών, και επεμβαίνει στο δικαίωμα των γονέων να διδάσκουν και να παρέχουν στα παιδιά τους πολύτιμα μαθήματα υπευθυνότητας, βιολογίας και φιλοζωίας μέσω της από κοινού φροντίδας για τον θηλυκό σκύλο της οικογένειας και τα νεογνά του.
    6. Το άρθρο 6 του νομοσχεδίου έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα άρθρα 4, 5, 9, 17, 24 του Συντάγματος της Ελλάδος.
    Αγαπητοί φίλοι, για το άρθρο αυτό του νομοσχεδίου γνώμη μου είναι ότι η ύπαρξη Μητρώου για όλους τους κηδεμόνες κατοικίδιων είναι κάτι το σωστό.
    Με δεδομένα ότι υπάρχουν συμπατριώτες μας οι οποίοι έχουν και εκτρέφουν σκύλους με αίματα από τον προπάππο τους και τα οποία έχουν κατά κάποιο τρόπο σταθεροποιημένα χαρακτηριστικά, υπάρχουν συμπατριώτες μας που μοχθούν να ανασυστήσουν ελληνικές φυλές σκύλων όπως και συμπατριώτες μας που έχουν καθαρόαιμους σκύλους με pedigree προτείνω, για όλους αυτούς, να υπάρχει Μητρώο Ερασιτεχνών Εκτροφέων. Για τους Επαγγελματίες Εκτροφείς να υπάρχει ξεχωριστό Μητρώο. Ξεκάθαρες καταστάσεις. Όσοι από τους φίλους με καθαρόαιμους σκύλους το επιθυμούν μπορούν, όπως γίνεται και σήμερα, να έχουν κατοχυρωμένη ονομασία εκτροφείου από την FCI.

    Όταν λοιπόν ισχύσουν τα πιο πάνω, όλοι οι σκύλοι θα είναι καταγραμμένοι και θα φέρουν σήμανση με τσιπ ή με τατουάζ και η εγκατάλειψη σκύλου θα στοιχίζει πολύ ακριβά στον παραβάτη, δεν θα υπάρχουν αδέσποτα.

    Για το άρθρο 9 :
    Είναι απαράδεκτο νομιμοποιεί το εμπόριο των αδέσποτων, από ιδιώτες και ΜΚΟ.
    Σήμερα , δεν υπάρχει κοινή πλατφόρμα, μεταξύ των κρατών, ιχνηλάτησης των ζώων επιπρόσθετα, η χρονική περίοδος φιλοξενίας των ζώων συντροφιάς, σε καταφύγια του εξωτερικού, είναι περιορισμένη και μετά γίνεται ευθανασία.
    Η διαχείριση των αδέσποτων από ΜΚΟ και ιδιώτες σημαίνει πως τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς μετατρέπονται σε εμπόρευμα και θα μεταφέρονται στο εξωτερικό έναντι αντιτίμου…, Στο διαδίκτυο υπάρχουν και σήμερα σχετικές αγγελίες, με το άρθρο 9 του νομοσχεδίου θα γίνονται οι εμπορικές αυτές συναλλαγές – πράξεις καθόλα νόμιμα όμως θα είναι άγνωστη η τύχη του ζώου όπως και των χρημάτων από την εμπορική αυτή συναλλαγή.

    Όχι στην εμπορευματοποίηση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς , όπως αυτή προωθείται με το άρθρο 9.

  • 12 Μαΐου 2021, 02:42 | Σοφία Δένδια

    Υποχρεωτικη στειρωση η μόνη λύση ενάντια στις χιλιάδες εγκαταληψεις που γίνονται στην Ελλάδα, ας πάρει επιτέλους ΤΕΛΟΣ το μαρτύριο των ζώων. Όχι άλλα πεταμένα στο πουθενά κουτάβια όχι άλλες ψυχές δηλητηριασμενες όχι άλλες κακοποιησεις ΣΤΕΙΡΩΣΤΕ ΣΤΕΙΡΩΣΤΕ ΣΤΕΙΡΩΣΤΕ βάλτε ένα τέλος στο μαρτύριο κάνοντας επιτέλους την αρχή

  • 12 Μαΐου 2021, 02:05 | Θανασης

    Η ΝΔ είναι χαζή ? Τι προτείνετε ρε , να ευνουχίσω τα αδέρφια μου , τους φίλους μου ?

  • 12 Μαΐου 2021, 02:18 | Βασίλειος Καλλίρης

    Με το παρόν νομοσχέδιο κόπτεστε για την υγεία και ευζωία των ζώων συντροφιάς. Θεωρείτε σωστό ένα ζώο χωρίς πρόβλημα υγείας να ακρωτηριάζεται; Είναι αυτό ηθικό; Είναι απαράδεκτη και ανήθικη η πρότασή σας. Στην καλύτερη περίπτωση καλύπτετε την ανικανότητα της Πολιτείας να διαχειριστεί το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων.

  • 12 Μαΐου 2021, 02:38 | Άκης Παλλαν

    Αξιότιμε κ.Πρωθυπουργέ , κύριοι νομοθέτες ,
    Θα ήθελα να εκφράσω την αγωνία μου καθώς και την ΑΝΤΙΘΕΣΗ μου , για τις στειρώσεις των υγιέστατων δεσποζόμενων σκύλων και γενικότερα των ζώων , στηρίζοντας την αντίθεσή μου αυτή, στις επιστημονικές μελέτες του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου καθώς και σε παρατηρήσεις φίλων εκτρόφεων σκύλων , που αναγκάστηκαν για σοβαρούς λόγους υγείας ,να στειρώσουν κάποιον σκύλο τους!!!Ώς γνωστόν , κατόπιν στείρωσης , ένα ζώο δεν μπορεί να επανέλθει στην φυσιολογική του ζωή (πρό στείρωσης) , ούτε σωματικά ούτε ψυχολογικά!!!Μου είναι αδύνατον να πιστέψω και να πράξω μια απόφαση σας , αν δεν θα συνάδει με την επιστήμη η οποία υπηρετεί την ευζωία άρα και την υγεία ενός ζώου , διότι ως προστάτης της οικογένειας μου , στην οποία ανήκουν και οι σκύλοι μου , θα λειτουργήσω υπέρ αυτών!Και το υπέρ αυτών είναι η ευζωία όλων , η οποία πηγάζει απ την υγεία , την φροντίδα , την προστασία και την αγάπη μας σε αυτά!!!
    Είμαι πεπεισμένος ότι το ίδιο θα πράξετε κι εσείς , και με γνώμονα την υγεία για την ευζωία ενός σκύλου , θα καταψηφίσετε το άρθρο 5!!!

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΥΓΙΕΣΤΑΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΩΝ

    ΔΕΝ ΚΑΤΑΠΑΤΑΜΕ ΤΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΜΑΣ

    ΔΕΝ ΣΤΕΙΡΩΝΟΥΜΕ – ΔΕΝ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ

    Επίσης θα ήθελα να αναφερθώ , σε μια ρατσιστική διάκριση εις βάρος των κυνηγών , αφού κάνετε πρόταση αφαίρεσης της κυνηγετικής άδειας , σε περίπτωση που δεν υπάρχει τσιπ στον σκύλο! Εφόσον υπάρχουν πρόστιμα γι αυτή την παράβαση , ποιος ο λόγος της επιπλέον τιμωρίας και μόνο για τους κυνηγούς??? Οπότε εκφράζω την αντίθεσή μου και σε αυτή την πρόταση!!!

  • 12 Μαΐου 2021, 01:13 | Τίμος

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ…
    Κτηνίατροι Δημοσίου : «Κατάπτυστο» το σχέδιο νόμου για δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα

  • 12 Μαΐου 2021, 01:05 | Αργυρώ Αμπελά

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 01:05 | Ζήκος Γεώργιος

    Σαν κυνηγός και κυνοφιλος θά ήθελα νά σάς πληροφορήσω ότι τά σκυλιά μας είναι μέρος τής οικογένειας μας εμείς και τά παιδιά μας μεγαλονουμε ζούμε και πονάμε μαζί τους και σε καμία περίπτωση δεν θα παρεμβαιναμαι σέ αυτά χειρουργικά χωρίς λόγο στειρώνονταστα όπως δεν θά κάναμε και για κανένα μέλος της οικογένειας μας. Για όλα τα παραπάνω θεωρούμε τό εν λόγω νομοσχέδιο που αναρτήθηκε για διαβούλευση άδικο για εμας και ελπίζουμε ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη σας τίς αντιδράσεις μας

  • 12 Μαΐου 2021, 01:38 | Κωνσταντίνος Κόλλιας

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 01:08 | Μαρία Γ.

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζομενων ζώων. Είναι λυπηρό και μη παραγωγικό να γίνεται δημόσια διαβούλευση για ένα νομοσχέδιο και να μονοπωλείται από copy paste μηνύματα συγκεκριμένης κατεύθυνσης. Προσβολές και βαρύγδουπες λέξεις όπως γενοκτονίες, ακρωτηριασμός, αφανισμός κλπ δεν συνάδουν με οποιοδήποτε δημόσιο διάλογο.

  • 12 Μαΐου 2021, 01:13 | Πηνελόπη Κόλλια

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 01:40 | J. Hellis

    οχι στη στειρωση δεσποζομενων ζωων( δηλ κατοικιδιων που ειναι στο σπιτι σου)

  • 12 Μαΐου 2021, 01:29 | Anita

    Ναι η στείρωση είναι απαραίτητη.

  • 12 Μαΐου 2021, 01:35 | ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ ΑΛΙΓΙΖΑΚΗΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 01:23 | Βασιλική

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!