Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 12 Μαΐου 2021, 10:38 | ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 12 Μαΐου 2021, 10:12 | ΤΣΙΡΙΓΓΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 10:58 | Αστέριος τζίμας

    ΟΧΙ στην οριζώντια στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων. Ουδείς νόμος μπορεί να προσβάλλει προληπτικά το δικαίωμα του πολίτη να κατέχει ένα υγιές και όχι «ακρωτηριασμένο» ζώο, χωρίς ο πολίτης να έχει παραβεί το νόμο. Εκ των προτέρων τιμωρία για αδίκημα που δεν έχει διαπραχθεί, είναι αδιανόητη στις σύγχρονες Δημοκρατίες!
    Είναι κατάφορα Αντιδημοκρατικό , αντισυνταγματικό και παραβιάζει την ισονομία των πολιτών

  • 12 Μαΐου 2021, 10:22 | Σταματης κουγιας

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Δε λύνεται κανένα πρόβλημα αδεσπότων με την υποχρεωτική στείρωση όλων των σκύλων.Είναι απαράδεκτό!
    Η σωστή ενημέρωση και η υπευθυνότητα είναι η λύση.

  • 12 Μαΐου 2021, 10:37 | ΡΑΛΙΑ

    ΟΧΙ στη υποχρεωτική στείρωση,ειναι απαράδεκτο να τιμωρείς τους συνειδητοποιημενους,επειδη δεν μπορείς να ελέγξεις τους ασυνείδητους.Ειναι απαράδεκτο να δίνεις τον έλεγχο των αδέσποτων σε ΜΚΟ,επειδη το κράτος δεν κάνει την δουλειά του.Ειναι απαράδεκτο να επιβάλεις στο κτηνίατρο να κάνει τη δουλειά του αστυνομικού.Αν θέλετε να λύσετε το πρόβλημα των αδέσποτων δημιουργήστε αστυνομία ζώων.

  • 12 Μαΐου 2021, 10:24 | Θεοδώρα Κορού

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 10:37 | Γεώργιος Κηρύκος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 10:34 | ΤΑΣΙΟΜΗΤΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ ΤΩΝ ΖΏΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ.

  • 12 Μαΐου 2021, 10:03 | Γιώργος

    Διαφωνώ κάθετα με την υποχρεωτική στείρωση οποιουδήποτε ζώου, παρά μόνο για σοβαρούς ιατρικούς λόγους.

  • 12 Μαΐου 2021, 10:14 | ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΚΟΣΙΟΥΛΗΣ

    Οι κυνηγετικοί σκύλοι δεν είναι ζώα συντροφιάς αλλά ζώα εργασίας. Επομένως όσα αναφέρονται σε ζώα συντροφιάς δεν θα πρέπει να έχουν εφαρμογή στους κυνηγετικούς σκύλους όπως εξάλλου και στους ποιμενικούς και σε όλα τα ζώα εργασίας. Η βελτίωση των φυλών και των ατόμων δεν περνάει μέσα από ψευτοεμπόρους αλλά οφείλεται στους πραγματικούς λάτρεις των φυλών και των αντίστοιχων δραστηριοτήτων. Οι έμποροι – εκτροφείς θα γεμίσουν τον τόπο με σκυλιά που δεν θα ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους και συνεπώς αντί να λύσουν προβλήματα θα δημιουργήσουν περισσότερα. Ας αναλογιστούμε τι θα γίνονται τα ζώα που δεν θα πουλιούνται από τους εμπόρους και επομένως θα είναι όχι απλώς μη κερδοφόρα αλλά και επιβαρυντικά για αυτούς;

  • 12 Μαΐου 2021, 10:57 | Σωτηροπούλος Αναστάσιος

    🔸
    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 10:23 | Παναγιώτης Κουβαρδας

    Στη χώρα που δίδαξε πολιτισμό, που είναι το λίκνο της δημοκρατίας τι ΣΥΖΗΤΆΜΕ?? Την υποχρεωτική αφαίρεση των αναπαραγωγικων οργάνων των δεσποζομενων ζώων συντροφιάς χωρίς απολύτως καμία ιατρική ένδειξη, θέλουν δηλαδή να μας υποχρεωσουν να κάνουμε σε αρτιμελή ζώα μια χειρουργική επέμβαση που εγκυμωνει κινδύνους για την υγεία τους (ουρολοιμωξη, οστεοπενια, αύξηση σωματικού βάρους κ. α). Σχολιάζοντας δε τη φράση των υποστηρικτών του αντιφιλοζωικου και αντισυταγματικου άρθρου «Η προστασία των ζώων είναι θέμα πολιτισμού και μας αφορά όλους» αντιλαμβάνεται ο καθένας μας τον «πολιτισμό» πουαντιπροσωπευουν (υποχρεωτική αναισθησία και αφαίρεση γεννητικών οργάνων)!!!! ΛΈΜΕ ΌΧΙ ΣΤΗ ΣΤΕΊΡΩΣΗ ΌΛΩΝ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ,ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΜΙΚΉ ΚΑΤΑΧΏΡΗΣΗ ΤΗΣ» ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΤΡΟΦΉΣ «. ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ!

  • 12 Μαΐου 2021, 10:44 | ΣΠΥΡΟΣ

    Οχι στην υποχρεωτικη στειρωση των δεσποζομενων ζωων.

  • 12 Μαΐου 2021, 10:20 | σωκρατης

    Οχι στην υποχρεωτικη στειρωση των δεσποζομενων ζωων

  • 12 Μαΐου 2021, 10:29 | Χαραλαμπος Νουσης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για
    εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων
    Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

    Τι προτείνετε ρε , να ευνουχίσω τα αδέρφια μου , τους φίλους μου ?

  • 12 Μαΐου 2021, 10:58 | Niek Anema

    ΣΕ ΜΙΑ ΧΏΡΑ ΜΕ ΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΑ, ΆΡΡΩΣΤΑ, ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΖΩΑ. ΣΕ ΜΙΑ ΧΏΡΑ ΌΠΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΣΈΒΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΎΠΑΡΞΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ. ΣΕ ΜΙΑ ΧΏΡΑ ΌΠΟΥ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΕΊΝΑΙ ΟΙ ΜΌΝΟΙ ΠΟΥ ΑΓΩΝΊΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΔΈΣΠΟΤΩΝ ΖΏΩΝ. ΛΈΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΉ ΤΟΥ ΜΈΤΡΟΥ ΆΜΕΣΑ ΚΑΙ ΌΧΙ ΣΕ ΔΎΟ ΧΡΌΝΙΑ.

  • 12 Μαΐου 2021, 10:07 | Παναγιώτης Δ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΚΎΛΩΝ ΜΑΣ .ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΠΑΡΑΛΟΓΗ ΦΡΙΚΗ.

  • 12 Μαΐου 2021, 10:10 | Γιώργος Μακρυκωστας

    ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΙΡΩΣΗ!!! Ποιος σκέφτηκε αυτή τη φρίκη;! Συλλογή και στείρωση όλων των αδέσποτων. Τσιπαρισμα και έλεγχοι όλων των δεσποζομενων.

  • 12 Μαΐου 2021, 10:18 | Κωστας Σφιχτης

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 10:54 | Σωτηροπούλος Αναστάσιος

    Νομίζω ένα νομοσχέδιο χωρίς να εχει λογική και υπόσταση, γιατί να στειρωσω το κατοικίδιό μου αφού το έχω στην οικία μου!! Γεννά ανεξέλεγκτα?? Σκεφτήκατε την υγεια του σκυλου μου?? Σκεφτήκατε το κοστος πολιτικα για εσας, αφού υπάρχει μεγάλο ποσοστό αρνητικό προς τον νομο!! Γιατί να πάμε πίσω την καθαρόαιμη κυνοφιλία που κτίστηκε με κόπο χρόνων, σκεφτείτε ξανά και πάρτε πισω το νομοσχέδιο και δώστε περισσότερη βάση στα αδέσποτα!

  • 12 Μαΐου 2021, 09:10 | Μαρια Μαρκογιαννοπούλου

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ !
    Όχι σε 3 χρόνια -ΣΤΕΝΑΖΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ από την ασυνειδησία
    ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΕΛΟΣ στο ΧΑΟΣ των ΓΕΝΝΗΣΕΩΝ
    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ
    ΕΧΟΥΜΕ ΕΞΑΝΤΛΗΘΕΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ να ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ να σώσουμε τις ψυχές που πετάνε νύχτα μέρα στα σκουπίδια ,στα χωράφια ,στους δρόμους

  • 12 Μαΐου 2021, 09:52 | Σπυρος ρ.

    Οχι στην στηρωση των ζωων,

  • 12 Μαΐου 2021, 09:47 | Αναστασία

    Στείρωση η μόνη λύση για τον υπερπληθυσμού!
    Όποιος θέλει ένα πολιτισμένο κράτος, δε μπορεί να επιτρέπει να υπάρχουν αδέσποτα.

  • 12 Μαΐου 2021, 09:48 | Γεώργιος Κοκκορινος

    Παράλογη, αντί επιστημονική, παράνομη, αντισυνταγματικη και γεμάτη μίσος για τα σκυλιά μας ή υποχρεωτική στείρωση! ΌΧΙ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΌΤΗΤΑ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ!!!

  • 12 Μαΐου 2021, 09:19 | Christos stoikos

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση

  • 12 Μαΐου 2021, 09:38 | Γιώργος

    ΌΧΙ στη παράλογη φρίκη της υποχρεωτικής στείρωση των δεσποζομενων.

  • 12 Μαΐου 2021, 09:38 | Τσιμπλουλη Αγγελική

    Υποχρεωτική στείρωση απαραίτητη.και υποχρεωτική . Τέλος στα μωρά που πετιούνται στα σκουπίδια… Τέλος σε όλους εσάς που θεωρείτε το σκυλάκι κουτάβο μηχανή.. Με κέρδος στην τσέπη σας από ψυχές… Τέλος στα 3000000 αδεσποτα που έχουμε κάνει εμείς οι άνθρωποι από της ανεξελεχτες γέννες των κατοικίδιων μας …
    Τέλος στα εργαλεία που τα θεωρούν οι κυνηγοί. Που αν δεν τους κάνουν τα πετάνε στους δρόμους..
    Ελεος πια.. Δέστε λίγο τον πόνο όλο αυτόν των πλασματων…

  • 12 Μαΐου 2021, 09:41 | Γιαννης

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων μας, είναι βάρβαρο και απαράδεκτο, πιστευω οτι πρεπει να κατεβάσετε άμεσα το νομοσχέδιο και να ξεκινήσετε από νέα βάση με όλους τους άμεσα ενδιαφερόμενους και όχι μόνο τις φιλοζωικές.

  • 12 Μαΐου 2021, 09:16 | Γιάννης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Δε λύνεται κανένα πρόβλημα αδεσπότων με την υποχρεωτική στείρωση όλων των σκύλων.Είναι απαράδεκτό!
    Η σωστή ενημέρωση και η υπευθυνότητα είναι η λύση.

  • 12 Μαΐου 2021, 09:05 | Αρης Μ

    Ενα μεγαλο οχι στην υποχρεωτικη στειρωση, αντιβαινει καθε συνθήκη ευζωίας και φιλοζωίας.
    Λυσεις υπαρχουν πολλες απλα δεν εφραμοζονται, οι Κυνηγοί ειναι απο τις λιγες κοινωνικες ομαδες που εχουν υποχχρεωτικα κ ελεγχονται γι αυτο, ολα τα ζωα τους με τσιπ και βιβλιαρια υγειας.

  • 12 Μαΐου 2021, 09:03 | Βερτζαγια Τασούλα

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση. Τέλος πια στα κακοποιημένα , πεινασμένα ζώα.

  • 12 Μαΐου 2021, 09:40 | Σκορδακης Γιωργος

    Οσον αφορα την σημανση,θα πρεπει ο καθε φορεας ή κτηνιατρος που πραγματοποιει την σημανση,να ελεγχεται για την πραξη αυτη.Οσοι εχουν υπαρξει μελη φιλοζωικων σωματειων,ξερουν οτι πολλες φορες εχουν υπαρξει αδεσποτα ζωα που ενω φερουν ηλεκτρ.σημανση,δεν εχουν καταχωρηθει τα στοιχεια ιδιοκτητη.Επισης υποχρεωτικη σημανση και στα ζωα τα οποια ανηκουν στους κυνηγους.Πανω απο τα μισα αδεσποτα που διαβιουν σε καταφυγια ειναι κυνηγοσκυλα,τα οποια εγκαταλειφθηκαν για διαφορους λογους.

  • 12 Μαΐου 2021, 09:35 | Ελλη Καλαντζακη

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων

    Η οριζόντια στείρωση/ευνουχισμός των ιδιόκτητων σκύλων σε μικρή ηλικία (18 μηνών, κατά μέσο όρο βάση του άρθρου) είναι μια πρωτοβουλία για την καταπολέμηση των αδέσποτων που δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά αλλού με απόλυτη επιτυχία. Αντιθέτως, σε χώρες με μηδενικά αδέσποτα σκυλιά, όπως η Νορβηγία, Ελβετία, Σουηδία, Δανία και άλλες, θεωρείται ακρωτηριασμός εάν και εφόσον δεν υπάρχει κάποιος ιατρικός λόγος. Ο τρόπος που καταπολέμησαν τον αριθμό των αδέσποτων τους ήταν μέσω σωστής εκπαίδευσης των ιδιοκτητών στην προστασία των ζώων τους κατά τις μέρες που οι σκύλες ήταν σε οίστρο, και προφανώς σωστό έλεγχο των σκύλων τους.

    Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί αρκετή βάση στην μελέτη της στείρωσης στον σκύλων, και ιδίως στις μικρές ηλικίες (προ 18 μηνών), και των επιπλοκών της στην ανάπτυξη, την συμπεριφορά και την φυσιογνωμία του ζώου. Η πρόωρη στείρωση (αυτή που γίνεται πριν τα 2 έτη ζωής του ζώου, σαν μέσος κανόνας, αν και εξαρτάται από την ταχύτητα ανάπτυξης της κάθε ράτσας) ειδικά σχετίζεται με προβλήματα ανάπτυξης (καθώς οι ορμόνες είναι αυτές που βοηθούν την σωστή σταδιακή ανάπτυξη του ζώου, και χωρίς αυτές, δεν παίρνει το «μήνυμα» του πότε να σταματήσει, με αποτέλεσμα σκυλιά με υψηλό πίσω μέρος, κακές αρθρώσεις/ισορροπίες, ίσια πίσω πόδια, «κουταβίσια» μορφή και στενό θώρακα, μακρύτερα κόκκαλα σε σχέση με αστείρωτα ζώα, ορθοπεδικά θέματα στο μέλλον), προβλήματα νοητικής ανάπτυξης (σκυλιά που είναι «φυλακισμένα» σε κουταβίσιο μυαλό, χωρίς να ωριμάσουν), προβλήματα τενόντων (ανεβάζει πιθανότητες σκισίματος των τενόντων, κυρίως των πίσω ποδιών), προβλήματα συμπεριφοράς (μελέτες έχουν δείξει αύξηση επιθετικής ή/και φοβικής συμπεριφοράς, ανησυχία/νευρικότητα), ακράτεια (στα θηλυκά σκυλιά), προβλήματα δεσμού και επικοινωνίας στους θηλυκούς σκύλους με τους ιδιοκτήτες τους (όπως αποδεδείχθηκε σε μια μικρή μελέτη που θα παραθέσω παρακάτω) αύξηση ρίσκου καρκίνου των οστών, και μελετούνται και άλλα.

    Το μόνο θετικό στην στείρωση των θηλυκών είναι η αποφυγή της πυομήτρας (Σουηδική έρευνα έχει δείξει ένα ποσοστό 20-25%, οπότε έως και ¼ θηλυκά υπάρχει πιθανότητα να το εμφανίσει), και η οποία μπορεί να αποφθεχθεί εάν κατά την διάρκεια του ετήσιου ελένχου στον κτηνίατρο που οφείλει ο ιδιοκτήτης να γίνεται, πραγματοποιούνται και οι απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις. Παράλληλα, ο ευνουχισμός στα αρσενικά σκυλιά, δεν έχει δείξει κάποιο υπέρ. Η εμφάνιση του καρκίνου των μαστών, της μήτρας, και του προστάτη είναι υπερβολικά χαμηλά ποσοστά για να δικαιολογεί την προληπτική ακρωτηρίαση του κατά τα άλλα υγιή ζώου.

    Βάση των παραπάνω, η οριζόντια στείρωση των δεσποζόμενων παραπέμπει σε ανήθικη, αντιεπιστημονική, αντί φιλοζωική πρακτική που το μόνο αποτέλεσμα που θα φέρει είναι μελλοντικά προβλήματα στα μέλη της οικογένειας μας. Οι ήδη υπάρχοντες νόμοι καλούν τον ιδιοκτήτη να προσέχει το ζώο του να μην αναπαράγεται εάν δεν μπορεί να βρει ενδιαφερόμενους για τους απογόνους, να φέρει μικροτσίπ, να είναι καταγεγραμμένο στην βάση δεδομένων, και να μην περιφέρεται μόνο του χωρίς επιτήρηση και οδηγό. Αυτό σημαίνει ότι ένα οικόσιτο, δεσποζόμενο ζώο, με νόμιμο και υπεύθυνο ιδιοκτήτη, είναι δύσκολο, έως απίθανο να αναπαραχθεί ανεξέλεγκτα και να προσθέσει στον αριθμό των αδέσποτων.

    Είναι παράλογο να θεωρούμε έναν τέτοιο νόμο υπέρ της ευζωίας των κατοικίδιων μας, όταν προκαταβολικά αποκαλούμε όλους τους ιδιοκτήτες ανεύθυνους. Το θέμα της στείρωσης και του ευνουχισμού θα έπρεπε να είναι, και θα πρέπει να παραμείνει, μία απόφαση η οποία θα μπορέσει να παρθεί μόνο από τον ιδιοκτήτη του ζώου, και τον κτηνίατρο του.

    Παρακάτω παραθέτω συνδέσμους σε κάποιες ανάλογες μελέτες και άρθρα για τα κατά και τα υπέρ της στείρωσης/του ευνουχισμού.

    Μακροχρόνιες παρενέργειες
    http://www.naiaonline.org/pdfs/LongTermHealthEffectsOfSpayNeuterInDogs.pdf?fbclid=IwAR0Ef4-h8e7AmHPMUZwoRPnzxk39wB9LQUSsy15NoJ-w1tirzO_2JR69IAs
    Μελέτη πάνω στην επικοινωνία των αστείρωτων και στειρωμένων θηλυκών
    https://www.psychologytoday.com/us/blog/canine-corner/201902/spayed-female-dogs-may-have-reduced-communication-skills?fbclid=IwAR3KKEImtRFHt3dUWYay45CFzF3f82ksuE_8tMiyBCSKnbUvnMnIjDjPaDE
    Επιδράσεις πάνω στην συμπεριφορά και την φυσική κατάσταση των στειρωμένων/ευνουχισμένων σκύλων
    http://www.atftc.com/health/SNBehaviorBoneDataSnapShot.pdf?fbclid=IwAR3qKOnsG_ohi3FSeoLjgUgltBA1UfxzuYapbkytncMs_gaJAFWxph2tg_U
    Αύξηση ρίσκου στον καρκίνο των οστών σε στειρωμένα
    https://cebp.aacrjournals.org/content/11/11/1434.full?fbclid=IwAR11ZrWGJY3j08v_DrNqlUdfxvMeksPjZko4f13VE_kRvQHbbjthYq9B42A
    Αντιδραστικότητα σε αστείρωτους και στειρωμένους Γερμανικούς Ποιμενικούς
    https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S109002330500064X?fbclid=IwAR3_Subr1gudLcBZwAkZk4ciQvsfnNokiaCx6R9GjoqfuVpT0Y3LCZwnuEY
    Αξιολόγηση του ρίσκου και της ηλικίας στην εμφάνιση καρκίνου και προβλημάτων συμπεριφοράς σε στειρωμένα και μη σκυλιά ράτσας Βίζλα
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24432963/
    Μακροχρόνιες επιδράσεις στην υγεία των στειρωμένων (Λαμπραντόρ Ριτρίβερ και Γκόλντεν Ριτρίβερ)
    https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371%2Fjournal.pone.0102241&fbclid=IwAR1mvjYy66VCDTwXPLVUNWz0s2bEwvrUVEBnCcibg2uhzW-OHEYu9ZIX_5M
    Πλεονεκτήματα και ρίσκα της στείρωσης/του ευνουχισμού στα σκυλιά (με πηγές)
    http://skeptvet.com/Blog/2013/04/benefits-and-risks-of-neutering-an-evidence-based-approach/?fbclid=IwAR11ZrWGJY3j08v_DrNqlUdfxvMeksPjZko4f13VE_kRvQHbbjthYq9B42A

  • 12 Μαΐου 2021, 09:19 | Γιώργος

    Καμία στείρωση σε δεσποζομενο ζώο. Κανένα χειρουργείο και ευνουχισμός αν δεν συντρέχει ιατρικός λόγος. Αυτό το νομοσχέδιο είναι ντροπη για μια δημοκρατική χώρα.

  • 12 Μαΐου 2021, 09:01 | Δέσποινα

    Η υποχρεωτική στείρωση είναι αγάπη. Δεν είναι φασισμός. Φασισμός είναι να αναγκάζεις ένα ζώο να ζει μία κόλαση στους δρόμους από εγκληματική αμέλεια και αδιαφορία των ιδιοκτητών, παράνομων εκτροφεων,κυνηγών κτλ.
    ΝΑΙ και πάλι ΝΑΙ επιτέλους να γίνουμε πολιτισμένη χώρα.

  • 12 Μαΐου 2021, 09:27 | Γεώργιος

    Καμία στείρωση σε δεσποζομενο ζώο.Τα μέλη της οικογένειας μας δεν θα τα οδηγήσουμε σε κανένα χειρουργείο χωρίς να υπάρχει ιατρικός λόγος.

  • 12 Μαΐου 2021, 09:43 | Σπυρόπουλος Δημήτρης

    Όχι στο άρθρο 5 που αναφέρεται σε οριζόντια στείρωση δεσποζόμενων ζώων (σκύλων-γάτες) απορώ ποιος το σκέφτηκε μιλάμε για μία σύγχρονη γενοκτονία αυτών των ζώων τα οποία τυγχάνει να είναι και οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου.Το Άρθρο αυτό έρχεται σε αντίθεση με παλαιότερο άρθρο που αναφέρεται στην κοπή ουράς και αυτιών για συγκεκριμένες ράτσες σκύλων και τις χαρακτήρισε ως ακρωτηριασμό τι έχουν να μας πούνε τώρα για να τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων των ζώων. τα σκυλιά είναι ζώα αγέλης και οι άνθρωποι που τα έχουν σπίτι τους και τα φροντίζουν είναι η αγέλη τους (η οικογένειά τους). Η οριζόντια στείρωση των ζώων δεν είναι λύση για ένα ευρωπαϊκό δημοκρατικό κράτος. Τα συμπεράσματα δικά σας

  • 12 Μαΐου 2021, 09:28 | Δεσποινα

    Επιτέλους ΝΑΙ στην Υποχρεωτική στείρωση!
    Όλοι όσοι φωνάζουν κατά και καλά επειδή τα αγαπούν, τι κάνουν για τα τόσα εκατομμύρια αδέσποτα ζώα που έχουμεστη χώρα μας???? Μια παγκόσμια ντροπή είμαστε σε αυτό το θέμα. Φτάνει πια !
    Τέλος στα αδέσποτα επιτέλους με στείρωση!

  • 12 Μαΐου 2021, 09:22 | Mary

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ ΣΕ ΖΏΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΆΣ!!

  • 12 Μαΐου 2021, 09:09 | Σάκης

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ ΣΕ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ ΖΏΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΆΣ!

  • 12 Μαΐου 2021, 09:26 | Μελι

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ ΣΕ ΖΏΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΆΣ
    ΈΛΕΟΣ, ΕΠΌΜΕΝΟ ΝΟΜΟΣΧΈΔΙΟ ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΝΑ ΣΤΕΙΡΩΣΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ? ΜΑΣ ΈΧΟΥΝ ΥΠΌ ΤΟΝ ΈΛΕΓΧΌ, ΚΛΕΙΣΤΟΎΣ, ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΈΝΟΥΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΆ ΜΑΎΡΟ ΧΑΛΊ, ΤΏΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΖΏΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΛΟΎΝ…

  • 12 Μαΐου 2021, 09:05 | Δημήτρης Τασούλη.

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζωων

  • 12 Μαΐου 2021, 09:35 | Γιαννης Ανταμης

    θα έπρεπε να ντρέπεστε με αυτο το νομοσχέδιο που θέλετε να περάσετε.Ειναι απαράδεκτο!!!!ειμαι κατα της στειρώσεις.

  • 12 Μαΐου 2021, 09:33 | Όλγα

    Αν δεν γίνει υποχρεωτική η στείρωση δεν θα λυθεί κανένα πρόβλημα. Όχι το 2024. ΧΤΕΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΊΧΕ ΘΕΣΠΙΣΤΕΙ.

  • 12 Μαΐου 2021, 09:03 | Ευγενία

    Η στείρωση είναι μια ασφαλής διαδικασία που προστατευει την υγεια του ζωου απο πολλές άλλες ασθένειες. Ας μείνει η εκτροφή των ρατσών στους επαγγελματίες που θα ελέγχονται για το ζευγάρωμα και την διαβίωση των ζώων και φυσικά για το πού καταλήγουν τα κουτάβια. Η συμπόνια που εκφράζεται στο «δεν μπορω να ευνουχίσω το ‘παιδί’και το ‘αδερφάκι’μου» εξαντλείται εκεί και μετά τα κουτάβια χωρίζονται από τη μάνα όπως όπως, δίνονται όπου να ναι ή καταλήγουν στο τοπικό ‘σκυλογκρέμι’ που είναι πολλά στην ελληνική επαρχία.
    Ναι στο νέο νομοσχέδιο!

  • 12 Μαΐου 2021, 09:32 | Μαρία Παπαδοπούλου

    Οχι στην στείρωση όλων των δεσποζομενων ζώων επειδή το κράτος είναι ανίκανο να την διαχειριστή.Πως μπορεί απο την μία να λέει ότι απαγορεύεται ο ακρωτηριασμός της ουράς και των αυτιών των ζώων και απο την άλλη να θέλει να επιτραπεί η στείρωση.Δεν πρέπει να γίνουμε μοναδική Χωρα στον κόσμο που θα επιτραπεί η στείρωση.

  • 12 Μαΐου 2021, 08:25 | Κωστας Μαμ

    Όχι στην στείρωση των δεσποζομενων σκυλων

  • 12 Μαΐου 2021, 08:26 | Ευτυχης

    Η στείρωση δεν προάγει την ευζωία των σκυλων που είναι ο σκοπός του νόμου. Σύμφωνα με μελέτες τα προβλήματα που δημιουργεί μακροπροθεσμα είναι περισσότερα από όσα λυνει.
    Ενδεικτικά αναφέρω τις μελέτες της Laura Sanborn 2007,και την εργασία των Hoffman, Creevy, Promislow «Reproductive capability is associated with the life span and cause of death in companion dogs» σε μια μεγάλη βάση 40.000 σκυλιων που δείχνει σημαντική αύξηση των καρκίνων στα στειρωμενα.
    Εκτός αυτού αντίθετα από ότι πιστεύεται δημιουργεί προβλήματα συμπεριφοράς.
    Οι πιο σημαντικές έρευνες για τις αρνητικές συνέπειες της στείρωσης στη συμπεριφορά των σκύλων είναι δύο, και χρησιμοποίησαν το Ερωτηματολόγιο Συμπεριφορικής Αξιολόγησης και Έρευνας Σκύλων – “Canine Behavioral Assessment and Research Questionnaire” (C-BARQ). Το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο αναπτύχθηκε από τους Hsu & Serpell το 2003, αποτελείται από 101 ερωτήσεις, και αποτελεί την πιο αξιόπιστη έως σήμερα μέθοδο αξιολόγησης ύπαρξης προβλημάτων συμπεριφοράς των σκύλων και της σοβαρότητάς τους.
    Επίσης, οι δύο αυτές έρευνες εξέτασαν συνολικά περίπου 18.500 σκύλους, γεγονός που προσθέτει ακόμη μεγαλύτερη αξιοπιστία στα αποτελέσματα που προέκυψαν.
    Η πρώτη έρευνα πραγματοποιήθηκε από τους Duffy & Serpell το 2006 και εξέτασε 2 ομάδες σκύλων, αποτελούμενες από 1.552 και περισσότερους από 6.000 σκύλους αντίστοιχα. Η έρευνα καταλήγει στο εξής συμπέρασμα:
    «Για τις περισσότερες συμπεριφορές, η στείρωση σχετίστηκε με χειρότερη συμπεριφορά, σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη» (Duffy & Serpell, 2006, σελ. 15).
    Πιο συγκεκριμένα, οι στειρωμένοι αρσενικοί σκύλοι επέδειξαν σημαντικά μεγαλύτερη επιθετικότητα, φοβία και νευρικότητα ανεξάρτητα από την ηλικία της στείρωσης, λιγότερη ανταπόκριση στα συνθήματα, και ήταν πιο δύσκολο να εκπαιδευτούν.
    Αντίστοιχα, οι στειρωμένοι θηλυκοί σκύλοι επέδειξαν μεγαλύτερη επιθετικότητα σε ανθρώπους και σε άλλους σκύλους, περισσότερη φοβία και ευαισθησία στο άγγιγμα, συχνότερο ζητιάνεμα και κλέψιμο φαγητού, λιγότερη ενεργητικότητα, συχνότερο κύλισμα σε περιττώματα και βρώση περιττωμάτων, περισσότερο γλείψιμο ανθρώπων και αντικειμένων, υπερβολική αυτο-περιποίηση και αυξημένο γάβγισμα (Duffy & Serpell, 2006).
    Η άλλη έρευνα αποτελεί μεταπτυχιακή διατριβή που κατατέθηκε σε Κολέγιο της Ν. Υόρκης από τις Farhoody & Zink το 2010 έχοντας εξετάσει τη συμπεριφορά 10.839 σκύλων. Ακολουθεί το συμπέρασμα:
    «Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι η συμπεριφορά των στειρωμένων σκύλων είναι σημαντικά διαφορετική από αυτή των μη στειρωμένων με τρόπους που έρχονται σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη. Μεταξύ των ευρημάτων, οι στειρωμένοι σκύλοι ήταν περισσότερο επιθετικοί, φοβισμένοι, ευέξαπτοι, και λιγότερο εκπαιδεύσιμοι από τους μη στειρωμένους σκύλους» (Farhoody & Zink, 2010, σελ. 1).
    Ανάλογα με το είδος επιθετικότητας (π.χ. στον κηδεμόνα τους ή σε ξένους), η αύξησή της ως αποτέλεσμα της στείρωσης κυμάνθηκε μεταξύ 20% και 50%, τόσο στους αρσενικούς όσο και στους θηλυκούς σκύλους. Παρομοίως, και στα δύο φύλα σημειώθηκε αύξηση της φοβίας κατά περίπου 31% και της ευαισθησίας στο άγγιγμα κατά περίπου 33%. Από τις έρευνες αυτές προκύπτει ότι ουσιαστικά η μοναδική θετική επίδραση της στείρωσης στη συμπεριφορά των σκύλων είναι η μείωση του μαρκαρίσματος περιοχών μέσω ούρησης κατά περίπου 68% (Coren, 2017).
    Η στείρωση τουλάχιστον των δεσποζομενων δεν πρέπει να είναι υποχρεωτική.

  • 12 Μαΐου 2021, 08:12 | ΧΑΤΖΗΜΠΑΛΟΓΛΟΥ Χ

    να εξαιρεθουν τα ζωα με pedigree

  • 12 Μαΐου 2021, 08:04 | Πέτρος Αντωνιαδης

    Διαφωνώ κάθετα με την υποχρεωτική στειρωση …