Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 12 Μαΐου 2021, 12:43 | ΚΑΡΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 12 Μαΐου 2021, 12:46 | Σωκρατης

    Όχι στην στείρωση των σκύλων μας των ζώων γενικότερα δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα είναι φόνος

  • 12 Μαΐου 2021, 12:02 | ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΡΩΤΟΓΕΡΟΥ

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση σε δεσποζόμενα ζώα.

  • 12 Μαΐου 2021, 12:11 | ΑΓΓΕΛΟΥΔΗ ΕΛΕΝΗ

    Να γίνει υποχρεωτική η στείρωση των ζώων και να δηλώνεται όπως το τσιπ ηλεκτρονικά στην ίδια υπηρεσία από τους κτηνιάτρους ώστε να μπορεί να γίνεται έλεγχος

  • 12 Μαΐου 2021, 12:48 | Κωνσταντίνος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 11:06 | ΣΤΕΛΙΟΣ ΤΖΙΤΖΗΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων, στην πλυση εγκεφαλου, την ημιμαθεια, τους αυτοκλητους σωτηρες, τις αντιδημοκρατικες πρακτικες, τις φασιζουσες νοοτροπιες, τις κραυγαζουζες μειοψηφίες

    ΝΑΙ στις ηπιες συντηρητικες σιωπηρες πλειοψηφίες, τη λογικη, τη δημοκρατια, τη συνεση, τη ευνομια, το κρατος δικαιου, τους παγκοσμιους κανονισμους και πρακτικες για την ευζωια των δεσποζόμενων σκύλων

  • 12 Μαΐου 2021, 11:42 | Γεώργιος Μητρόπουλος

    Η υποχρεωτική στείρωση θα έχει σαν αποτέλεσμα να γίνουν τα σκυλία είδος προς εξαφάνιση και είδος πολυτελείας.
    Η απόκτηση σκύλου μέσω φιλοζωικης θα ειναι εφυκτό μόνο στα πρωτα χρόνια μετά δεν θα ύπαρχουν αδέσποτα. Το να έχεις σκύλο συντροφίας θα σημαίνει αγορά ειδους υπο εξαφανηση,απο εκτρρόφέα, δηλαδη ανεφυκτο για τα χαμήλα και μέσαια εισοδήματα. Τωρα ένα σκυλι απο εκτροφείο κόστιζει πανω απο 800 ευρώ ,όταν θα είναι οι αποκλειστικοί προμηθευτες οι τιμή τους θα φτάσει στα υψή.

  • 12 Μαΐου 2021, 11:57 | Γιάννης Μπλιατσιδης

    ΌΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων! Είναι απαράδεκτη αυτή η κίνηση από πολλές απόψεις! Αν η κυβέρνηση θέλει να εστιάσει στην μείωση των αδέσποτων ζώων θα πρέπει να εστιάσει άλλου και κυρίως στην πίεση προς τους δήμους για την στείρωση των ΑΔΈΣΠΟΤΩΝ ζώων που γεννούν ανεξέλεγκτα! Αυτά και άλλα πολλά είναι τα επιχειρήματα όλων όσον κατέχουμε σκυλιά και τα αγαπάμε σαν μέλοι της οικογένειας μας
    ανεξάρτητα αν ημαστε κυνηγοί η όχι και θεωρώ πως εδώ δεν είναι ένα μέρος στο οποίο θα πρέπει να αναπτυχτούν! Ευελπιστώ να βγάλει η κυβέρνηση τις παρωπιδες που φοράει έως σήμερα στο συγκεκριμένο θέμα και να δει το θέμα αντικειμενικά χωρίς τις απειλές μερικών δήθεν οργανώσεων!

  • 12 Μαΐου 2021, 11:57 | Αναστάσιος Θωμάκος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Δε λύνεται κανένα πρόβλημα αδεσπότων με την υποχρεωτική στείρωση όλων των σκύλων.Είναι απαράδεκτό!
    Η σωστή ενημέρωση και η υπευθυνότητα είναι η λύση.
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 11:38 | Καλλιόπη

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων!η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες γέννες

  • 12 Μαΐου 2021, 11:07 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων ζώων και την άμεση εφαρμογή της. Είναι ο μοναδικός τρόπος για άμεση αντιμετώπιση τους διαρκώς αυξανόμενου πληθυσμού αδέσποτων. Η στείρωση των αδέσποτων δε λύνει το πρόβλημα αν δεν εξαλειφθούν οι ιδιωτικές γέννες για τις οποίες ευθύνονται ανεύθυνοι κηδεμόνες. Μη συγχέουμε τις γέννες των νόμιμων εκτροφείων με των ζώων κάθε σπιτιού, είναι αστείο. Κάθε κουτάβι είναι κέρδος για τους εκτροφείς, δεν παρατάνε αυτοί 5 κουτάβια στα σκουπίδια κάθε λίγο και λιγάκι. Μέχρι οι πολίτες αυτής της χώρας να αποκτήσουν ουσιαστική φιλοζωική συνείδηση η στείρωση πρέπει να είναι υποχρεωτική.

  • 12 Μαΐου 2021, 11:42 | ΜΑΡΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

    Η κατοχύρωση των διεθνώς αναγνωρισμένων ελευθεριών των ζώων, που τίθεται ως προμετωπίδα του νομοσχεδίου, καταρρέει και καταλήγει κενό γράμμα, όταν στις διατάξεις του παρεισφρέει η παρωχημένη, αντιμεταρρυθμιστική και κάθε άλλο παρά φιλελεύθερη επιλογή επίλυσης του προβλήματος του υπερπληθυσμού των αδέσποτων με την υιοθέτηση της υποχρεωτικής στείρωσης όλων των σκύλων, δεσποζόμενων και αδέσποτων! Για να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες δυσλειτουργίες (υποστελεχώσεις, υποχρηματοδοτήσεις, νοοτροπία) των ΟΤΑ και για να ικανοποιηθεί μερίδα ζηλωτών του «φιλοζωικού» κινήματος, προκρίθηκε μια λύση ξεκάθαρα αντισυνταγματική (διότι προσβάλλει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του ιδιοκτήτη του δεσποζόμενου) δυσανάλογα επαχθής, μη αναγκαία και αλυσιτελής (άρα παραβιάζουσα και την αρχή της αναλογικότητας), ταυτόχρονα, δε και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, καθώς η στείρωση είναι χειρουργική ιατρική πράξη, με αντενδείξεις και πιθανές σοβαρές επιπλοκές, διενεργούμενη με γενική αναισθησία, δηλαδή ιατρική πράξη που συνεπάγεται διακινδύνευση της ζωής, της υγείας και της ευζωίας του σκύλου και πάντως αντενδεικνυόμενη ενέργεια γενικής εφαρμογής σε ένα ολόκληρο είδος επί σκοπώ μείωσης του αριθμού του.
    Έχοντας ήδη διακηρύξει την αντίθεσή μας στον κανόνα της γενικής και καθολικής στείρωσης των σκύλων, επικουρικά αξιώνουμε την πλήρη και ρητή εξαίρεση από την υποχρεωτική στείρωση των καθαρόαιμων σκύλων και των αυτόχθονων ελληνικών φυλών. Ειδικά για τους δεσποζόμενους καθαρόαιμους, η υποχρεωτική στείρωση είναι απολύτως αδικαιολόγητη και από πλευράς σκοπιμότητας, αφού πρόκειται για σκύλους ηλεκτρονικά σημασμένους (με microchip) που ως εκ τούτου κατέχονται από άτομο κατά τεκμήριο υπεύθυνο, που τους έχει ως μέλη της οικογένειάς του και με βάση την κοινή λογική δεν προτίθεται να τους εγκαταλείψει στο δρόμο, αλλά και αν ακόμη συμβεί αυτό, είναι άμεσα ανιχνεύσιμο! Ακόμη και στατιστικά αποδεικνύεται ότι ο αριθμός των καθαρόαιμων σκύλων (Καθαρόαιμος είναι μόνο ο σκύλος που φέρει pedigree & όχι κάποιος που φαινοτυπικά μοιάζει να ανήκει σε κάποια Φυλή) στο σύνολο των περισυλλεγόμενων αδέσποτων είναι πρακτικά μηδενικός. Οι καθαρόαιμοι σκύλοι, λοιπόν, αφού αποδείχθηκε ότι δεν συμβάλλουν στην αύξηση των αδέσποτων, θα έπρεπε να εξαιρούνται και μόνο για τον λόγο αυτόν. Επιπροσθέτως, όμως, αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι φέρουν γενετικό υλικό, η διατήρηση του οποίου μέσω της αναπαραγωγής, είναι αναγκαία για την προαγωγή και διατήρηση της κάθε φυλής. Δεν είναι υπερβολή ότι η ανεξαίρετη γενικότητα της υποχρεωτικής στείρωσης απειλεί την ίδια την ύπαρξη του είδους “σκύλος” και αποτελεί κίνδυνο για τη βιοποικιλότητα και απειλή για την διαγραφή χιλιάδων χρόνων εξελικτικής ιστορίας. Η παρατήρηση αυτή ισχύει πολλαπλώς για τις αυτόχθονες ελληνικές φυλές σκύλων, οι οποίες μπορούν και πρέπει να σημαίνονται και να καταγράφονται, προκειμένου να διασωθεί το σπάνιας αξίας γενετικό τους υλικό και δεν είναι υπερβολή ότι η δια της στειρώσεως καταδίκη τους σε εξαφάνιση και ιστορική λήθη θα συνιστά πολιτιστικό “έγκλημα”.
    Θα πρέπει, μάλιστα, να επισημανθεί ότι, με τις προτεινόμενες διατάξεις, η Ελλάδα διεκδικεί μια παγκόσμια πρωτιά! Ακόμη και στις ελάχιστες Ευρωπαϊκές χώρες που θέσπισαν υποχρεωτική στείρωση σκύλων (Κροατία, Ρουμανία), καθαρόαιμοι σκύλοι που φέρουν Pedigree FCI και αυτόχθονες φυλές εξαιρούνται, κάτι που ΔΕΝ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! Το «χρυσό χάπι» της αναστολής της εφαρμογής του νόμου για μια διετία και της επιβολής των προστίμων για μια τριετία δεν αναιρεί την παγκόσμια πρωτοτυπία της νομοθετικής πρόβλεψης για υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων χωρίς εξαίρεση (πλην ασθενείας και υπερηλικότητας)!
    Έτσι, η χώρα μας θα είναι η ΠΡΩΤΗ και η ΜΟΝΗ επί συνόλου 99 χωρών-μελών της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας [FCI] που θα εξαναγκαστεί όχι μόνο να μη διοργανώνει Εθνικές Κυνολογικές Εκδηλώσεις αλλά & να απόσχει εφεξής από κάθε Διεθνή Έκθεση Μορφολογίας, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κυναθλήματος και κάθε εν γένει διοργάνωση, δεδομένου ότι βασική προϋπόθεση συμμετοχής είναι ο σκύλος να έχει Pedigree FCI και να μην είναι στειρωμένος. Και τούτο, διότι όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με σκοπό την επιλογή των καταλληλότερων εκπροσώπων κάθε Φυλής για την διατήρηση και βελτίωσή τους.

  • 12 Μαΐου 2021, 11:13 | Γιαννης

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 12 Μαΐου 2021, 11:49 | Βασίλης Πανταζής

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 12 Μαΐου 2021, 11:45 | Manuela Doseva Stavropoulou

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 11:24 | ΑΝΝΑ ΜΠΑΛΑΣΗ

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 12 Μαΐου 2021, 11:13 | Αριέττα Μαρινίτση

    Η στείρωση δεσποζόμενων ζώων πρέπει να γίνει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ!! Τα αδέσποτα ζώα προκύπτουν κυρίως από τις αρχές εγκαταλείψεις των δεσποζόμενων!!

  • 12 Μαΐου 2021, 11:03 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΝΗΣ

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 12 Μαΐου 2021, 11:31 | Γιαννης Δημόπουλος

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 12 Μαΐου 2021, 11:24 | Αριέττα Μαρινίτση

    Η στείρωση δεσποζόμενων ζώων πρέπει να γίνει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ!! καθώς τα αδεσποτα ζώα δημιουργούνται από τις εγκαταλείψεις των δεσποζόμενων!!

  • 12 Μαΐου 2021, 11:53 | Βασιλική Ζαφειρούλη

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 11:48 | Βάσω Γεωργούλα

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 11:41 | Κοκοσιούλης Χρίστος

    Γιατί δεν ανεβάζετε το σχόλιο μου;Σας θίγει;ξαναγράφω λοιπόν κ ελπίζω να δημοσιευθεί.Λέμε όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων.καταργήθηκαν παλαιότερα πρακτικές οι οποίες είχαν εγκριθεί από τους συλλόγους φιλών όπως το κόψιμο των αυτιών ή της ουράς σε συγκεκριμένες ράτσες με επιχείρημα ότι ακρωτηριάζουν τα ζώα χωρίς να τους δημιουργούν κατ’ ουσίαν κανένα πρόβλημα.Και φτάσαμε σε σημείο μερικοί «φιλόζωοι» να ζητούν υποχρεωτική στείρωση η οποία αποδεδειγμένα ακρωτηριάζει μόνιμα και αλλοιώνει δραματικά όλους τους ζωντανούς οργανισμούς;Σα να προτείνουμε δηλαδή για να εξαλειφθούν οι κλοπές να κόβουμε και τα δύο χέρια σε κάθε παιδί που γεννιέται έτσι ώστε να μη μπορούν μεγαλώνοντας να κλέψουν.κ έτσι το πρόβλημα λύνεται.Σωστό το βρίσκω!Εσείς;

  • 12 Μαΐου 2021, 11:36 | Milonas

    Είμαι εναντίον της στείρωσης διότι κάθε άλλο παρά υγεία και ευωχία δίνει στα κατοικίδια το ακριβός αντίθετο θα έλεγα τα αρρωσταίνει και τους δυσκολεύει και μικραίνει τη ζωή, αυτό αποδεικνύουν οι παρακάτω έρευνες επιστημόνων από όλο των πλανήτη
    Παραθέτω τους λόγους που σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες τον εξής:
    Του Ιδρύματος Καρκίνου Gerald P. Murphy
    Του Texas Tech University Health Sciences Center
    Του Κολέγιου Κτηνιατρικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Cornell
    Του Πανεπιστήμιου της Καλιφόρνια Ντέιβις
    Του Κολεγίου Κτηνιατρικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Α & Μ
    Του Ιδρύματος Υγείας Canine Health του AKC
    Κατέληξαν στα παρακάτω συμπεράσματα πολλαπλών προβλημάτων υγείας που προκαλεί η στειρωση:Προβλήματα που προκαλεί η στείρωση στους Αρσενικούς σκύλους καταγράφονται:
    Σημαντική αύξηση του κινδύνου οστεοσαρκώματος (καρκίνου των οστών)
    Αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης αιμαγγειοσαρκώματος σε ποσοστό 60%
    Τριπλασιασμός του κινδύνου λεμφοσαρκώματος (καρκίνου του λεμφώματος)
    Τριπλασιασμός του κινδύνου υποθυρεοειδισμού
    Αύξηση του κινδύνου εμφάνισης προοδευτικών γεροντικών νοητικών προβλημάτων
    Τριπλασιασμός του κινδύνου παχυσαρκίας
    Τετραπλασιασμός του χαμηλού κινδύνου (λιγότερο από 0,6%) για καρκίνο του προστάτη
    Διπλασιασμός του χαμηλού κινδύνου (λιγότερο από 1%) ανάπτυξης καρκίνων του ουροποιητικού
    Αύξηση του κινδύνου ορθοπεδικών διαταραχών
    Αύξηση του κινδύνου αρνητικών αντιδράσεων στους εμβολιασμούς
    Τριπλασιασμός του κινδύνου ατοπικής/αλλεργικής δερματίτιδας
    Τριπλασιασμός του κινδύνου εξάρθρωσης της επιγονατίδας.

    Προβλήματα που προκαλεί η στείρωση στους θηλυκούς σκύλους, σημειώνονται:
    Η στείρωση συμβάλει στην σημαντική αύξηση του κινδύνου οστεοσαρκώματος (καρκίνου των οστών)
    Αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης σπληνικού αιμαγγειοσαρκώματος σε ποσοστό 120%, και καρδιακού αιμαγγειοσαρκώματος κατά περισσότερο από 400%
    Αύξηση του κινδύνου εμφάνισης λεμφώματος και λεμφοσαρκώματος
    Αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης όγκου δερματικών κυττάρων
    Τριπλασιασμός του κινδύνου υποθυρεοειδισμού
    Αύξηση του κινδύνου παχυσαρκίας κατά 60% έως 100%
    Σε ποσοστό 4% έως 20% προκαλεί ακράτεια ούρων
    Αύξηση των επίμονων ή επαναλαμβανόμενων μολύνσεων του ουροποιητικού σε ποσοστό που κυμαίνεται από 200% έως 300%
    Αύξηση του κινδύνου κολπώματος, κολπικής δερματίτιδας και κολπίτιδας.
    Διπλασιασμός του χαμηλού κινδύνου (λιγότερο από 1%) ανάπτυξης όγκων στο ουροποιητικό
    Αύξηση του κινδύνου ορθοπεδικών διαταραχών
    Αύξηση του κινδύνου αρνητικών αντιδράσεων στους εμβολιασμούς
    Τριπλασιασμός του κινδύνου ατοπικής/αλλεργικής δερματίτιδας
    Τριπλασιασμός του κινδύνου εξάρθρωσης της επιγονατίδας.
    Η Valente (n.d., c) σημειώνει ότι τα προβλήματα στην υγεία των σκύλων (αρσενικών και θηλυκών) δεν εμφανίζονται αμέσως μετά τη στείρωση.
    Αυτό ισχύει όταν η στείρωση πραγματοποιείται μετά το κλείσιμο του αυξητικού χόνδρου των οστών, η οποία ανάλογα με τον σκύλο.
    Η Dr Valente n.d.και Dr Karen Becker και συγγραφέας σχετικού βιβλίου για την στείρωση αναφέρει ότι «κανένας σκύλος δεν είναι άτρωτος στο ορμονικό χάος που προκαλεί η στείρωση».
    Όταν η στείρωση γίνει πριν το κλείσιμο του αυξητικού χόνδρου των οστών, τα πρώτα προβλήματα θα εμφανιστούν γύρω στην ηλικία των 4 – 5 ετών και πιθανότατα θα είναι ορθοπεδικής φύσης. Μεγάλης έκτασης έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2020 αποκαλύπτει ότι τα παραπάνω προβλήματα που προκαλούνται απο την στείρωση και ο βαθμός προσβολής της υγείας ανάλογα το μέγεθος του σκύλου και την φυλή.
    Η ίδια συγγραφέας συμπληρώνει ότι στείρωσης αποτελούν επεμβάσεις που περιλαμβάνουν αφαίρεση των ωοθηκών και της μήτρας· τα αποτελέσματα πολλαπλών ερευνών δείχνουν ότι στο 1/5 των θηλυκών σκύλων προκύπτουν εγχειρητικές και μετεγχειρητικές επιπλοκές.
    Σύμφωνα με τις έρευνες, ο ισχυρισμός της καλύτερης υγείας(αλλά και συμπεριφοράς)όλων ανεξαιρέτως των σκύλων ως αποτέλεσμα της στείρωσης δεν έχει απολύτως καμία επιστημονική βάση.
    Dr Karen Becker θα σας λυθεί κάθε απορία και θα μάθετε όλη την αλήθεια για την στείρωση του σκύλου σας!

    Κάποτε ένας τεράστιος υποστηρικτής της στείρωσης των σκύλων, αφού έμεινε σε ιδιωτική πρακτική για μερικά χρόνια, η Dr. Karen Becker παρατήρησε ότι πολύ μεγάλο ποσοστό από τους σκύλους που ειχε στειρώσει είχαν αναπτύξει διαταραχές που σχετίζονται με το ενδοκρινικό σύστημα. Μετά από μια συνομιλία με έναν εμπειρογνώμονα στον τομέα της κτηνιατρικής ενδοκρινολογίας, η Dr Becker συνειδητοποίησε ότι η στείρωση είχε αφήσει πολλούς από αυτούς με σοβαρά προβλήματα υγείας.
    Η Dr Becker άλλαξε γρήγορα τη σύστασή της για την στείρωση των σκύλων, όσο νεότεροι τόσο καλύτερα, σε μια πιο ολιστική προσέγγιση στην οποία οι χειρουργικές επεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της στείρωσης, θα πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο όταν υπάρχει ιατρική ανάγκη. Πιστεύει επίσης ότι τα κατοικίδια ζώα καταφυγίου πρέπει να αποστειρώνονται και όχι να στειρώνονται προκειμένου να διατηρηθούν οι ορμόνες του φύλου τους.

    Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ότι η αφαίρεση των γονάδων (σπερματικοί αδένες, ωάρια) μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη μελλοντική υγεία ενός σκύλου. Μεταξύ αυτών των συνεπειών: μειωμένη διάρκεια ζωής, άτυπη νόσος του Cushing, καρδιακοί όγκοι, καρκίνος των οστών, ανώμαλη ανάπτυξη και ανάπτυξη των οστών, ρήξεις CCL και δυσπλασία του ισχίου.
    αιτήματα υγείας που συνδέονται με την στείρωση του σκύλου
    Ζητήματα υγείας που συνδέονται με την στείρωση των σκύλων

    Πριν συζητήσω μερικά από τα θέματα υγείας που σχετίζονται τώρα με την στείρωση σκύλων,
    Πρόσφατη έρευνα έχει επίσης δυσφημίσει μερικούς μύθους σχετικά με τα υποτιθέμενα οφέλη των στειρώσεων, όπως:
    Και μερικές από τις διαταραχές και τις ασθένειες που συνδέονται με την στείρωση σκύλων:
    Μικρότερη διάρκεια ζωής σκύλων. Μια μελέτη που διεξήχθη και δημοσιεύθηκε το 2009 από το Ίδρυμα Καρκίνου Gerald P. Murphy διαπίστωσε έναν σύνδεσμο μεταξύ της ηλικίας κατά την οποία τα θηλυκά Rottweilers στειρώνονται και πόσο διαμένουν. Οι ερευνητές συνέκριναν τα μακράς διαρκείας Ρότι που ζούσαν για 13 ή περισσότερα χρόνια με εκείνα που έζησαν μια κανονική διάρκεια ζωής περίπου 9 ετών….
    Ανακάλυψαν ότι ενώ τα θηλυκά ζουν περισσότερο από τα αρσενικά, αφαιρώντας τις ωοθήκες των θηλυκών Rottweilers. οι θηλυκές που κράτησαν τις ωοθήκες τους είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν σε μια εξαιρετική ηλικία σε σύγκριση με τις θηλυκές που είχαν στειρωθεί
    2Νόσος του Cushing σε σκύλους. η στείρωση παίζει ρόλο στην ανάπτυξη της άτυπης νόσου του Cushing επίσης. Νόσος Cushing σημαίνει ότι το μεσαίο στρώμα των επινεφριδίων έχει υπερβολική έκκριση κορτιζόνης. Το Atypical Cushing περιλαμβάνει τα εξωτερικά και εσωτερικά στρώματα των επινεφριδίων και εμφανίζεται όταν παράγονται άλλοι τύποι ορμονών, συνήθως οιστρογόνα και προγεστερόνη. Όταν ένας σκύλος στειρώνεται τα ενδοκρινικά, αδενικά και ορμονικά συστήματα δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί πλήρως. Η πλήρης αφαίρεση των γονάδων, με αποτέλεσμα τη διακοπή της παραγωγής όλων των ορμονών φύλου του σώματος (που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ευνουχισμού ή της παραδοσιακής στείρωσης), μπορεί να αναγκάσει τα επινεφρίδια να παράγουν ορμόνες φύλου, επειδή είναι ο μόνος εναπομείνας ιστός στο σώμα που μπορούν να τα εκκρίνουν. Με την πάροδο του χρόνου, τα επινεφρίδια φορολογούνται από το να κάνουν τη δική τους δουλειά συν το έργο των χαμένων γονάδων. Είναι πολύ δύσκολο για αυτούς τους μικροσκοπικούς αδένες να συμβαδίσουν με τη ζήτηση του σώματος για ορμόνες φύλου. Αυτή είναι η κατάσταση της νόσου Cushing. Η διαταραχή των ορμονών είναι ένα κεντρικό χαρακτηριστικό της νόσου του Cushing. Οποιαδήποτε ουσία ή διαδικασία που επηρεάζει την ορμονική ισορροπία του σώματος θα πρέπει να αξιολογείται απολύτως ως πιθανή ρίζα.
    3Καρδιακοί όγκοι σκύλων. Μια έρευνα κτηνιατρικής ιατρικής βάσης δεδομένων αποκάλυψε ότι σε σκύλους με όγκους της καρδιάς, ο σχετικός κίνδυνος για τα θηλυκά που είχαν στειρωθεί ήταν πάνω από τέσσερις φορές του ανέπαφου θηλυκού. Για τον πιο συνηθισμένο τύπο καρδιακού όγκου, το αιμαγγειοσάρκωμα, τα θηλυκά που είχαν στειρωθεί είχαν μεγαλύτερο από πέντε φορές κίνδυνο έναντι των ανέπαφων ομολόγων τους. Τα στειρωμένα αρσενικά είχαν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο από τα άθικτα αρσενικά επίσης.
    4Καρκίνος των οστών σκύλων. Σε μια άλλη μελέτη σε που δημοσιεύθηκε πριν από 10 χρόνια, τόσο για αρσενικά όσο και για θηλυκά που είχαν στειρωθεί υπήρχε ένας στους τέσσερις κινδύνους για τη ζωή κατά του καρκίνου των οστών. Τα “στειρωμένα σκυλιά είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από την ασθένεια από τα άθικτα σκυλιά. Σε μια άλλη μελέτη που χρησιμοποιεί την Κτηνιατρική Ιατρική Βάση Δεδομένων ο κίνδυνος καρκίνου των οστών σε σκύλους μεγαλόσωμους και καθαρόαιμους ήταν διπλάσιος για τους σκύλους που ήταν στειρωμένοι.
    5Μη φυσιολογική ανάπτυξη σκύλων. Μελέτες που έγιναν τη δεκαετία του 1990 κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα σκυλιά που είχαν στειρωθεί κάτω από ένα έτος ηλικίας μεγάλωσαν σημαντικά ψηλότερα από τα μη στειρωμένα σκυλιά ή αυτά τα σκυλιά που στειρώθηκαν μετά την εφηβεία. Όσο νωρίτερα η διαδικασία τόσο ψηλότερος είναι ο σκύλος. Η έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2000 μπορεί να εξηγήσει γιατί: φαίνεται ότι η αφαίρεση των οργάνων που παράγουν οιστρογόνα σε ανώριμα σκυλιά – τόσο θηλυκά όσο και αρσενικά – μπορεί να προκαλέσει παραμονή ανοιχτών πλακών ανάπτυξης. Αυτά τα ζώα συνεχίζουν να μεγαλώνουν και να καταλήγουν με ανώμαλα μοτίβα ανάπτυξης και δομή των οστών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ακανόνιστες αναλογίες σώματος, πιθανά προβλήματα χόνδρου και προβλήματα διαμόρφωσης αρθρώσεων.
    6 Υψηλότερο ποσοστό ρήξεων CCL. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Texas Tech University Health Sciences Center σχετικά με τους τραυματισμούς του κρανιακού συνδέσμου στο κρανιακό συμπέρασμα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα σκυλιά που είχαν στειρωθεί είχαν σημαντικά υψηλότερη συχνότητα ρήξης από τα άθικτα αντίστοιχα. Ενώ τα σκυλιά μεγάλης φυλής είχαν περισσότερους τραυματισμούς CCL, τα στειρωμένα σκυλιά όλων των φυλών και μεγεθών είχαν αυξημένο ποσοστό ρήξης.
    7Δυσπλασία ισχίου σκύλου. Σε μια αναδρομική μελέτη κοόρτης που πραγματοποιήθηκε στο Κολέγιο Κτηνιατρικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Cornell, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά στειρωμένα σκυλιά ήταν πιο επιρρεπή σε δυσπλασία ισχίου.
    8 Ειδικές επιδράσεις φυλής λόγω στείρωσης σκύλου. Μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Ντέιβις με τη συμμετοχή αρκετών εκατοντάδων Golden Retrievers αποκάλυψε ότι για τα περιστατικά δυσπλασίας του ισχίου, δακρύων CCL, λεμφοσάρκωμα, αιμαγγειοσάρκωμα και όγκων ιστιοκυττάρων, τα ποσοστά ήταν σημαντικά υψηλότερα τόσο στους αρσενικούς όσο και στις θηλυκές σκύλους που είχαν στειρωθεί σε σύγκριση με άθικτα σκυλιά.
    9 Άλλες ανησυχίες για την υγεία των σκύλων. Η πρώιμη στείρωση συσχετίζεται συνήθως με ακράτεια ούρων σε θηλυκά σκυλιά και έχει συνδεθεί με αυξημένη συχνότητα ακράτειας σφιγκτήρα ουρήθρας στους αρσενικούς σκύλους. Οι στειρωμένοι σκύλοι είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν υποθυρεοειδισμό. Μια μελέτη κοόρτης για σκύλους καταφύγιου που διεξήχθη από το Κολέγιο Κτηνιατρικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Α & Μ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μολυσματικές ασθένειες ήταν πιο συχνές σε σκύλους που στειρώθηκαν Το Ίδρυμα Υγείας Canine Health του AKC εξέδωσε μια έκθεση που υποδεικνύει την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών στα εμβόλια σε στειρωμένους σκύλους. Μεταξύ των αναφορών και των μελετών που δείχνουν ανησυχίες για την υγεία που σχετίζονται με την στείρωση, βρίσκουμε επίσης αναφορά για αυξημένη συχνότητα εμφάνισης προβλημάτων συμπεριφοράς, όπως φοβίες θορύβου, συμπεριφορά φόβου, επιθετικότητα και ανεπιθύμητες σεξουαλικές συμπεριφορές.

  • 12 Μαΐου 2021, 11:11 | Αλέξανδρος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 11:23 | Μανώλης

    Η υποχρεωτική στείρωση δεν θα λύσει το πρόβλημα των αδέσποτων, αντίθετα οι εγκαταλείψεις σκύλων από τα άτομα που αδιαφορούσαν για την τύχη των κατοικίδιων τους θα αυξηθούν σε μεγάλο βαθμό καθώς τα άτομα αυτά δε θα ασχοληθούν καν με το νομοσχέδιο και απλώς θα εγκαταλείψουν τα σκυλιά τους ώστε να γλιτώσουν είτε το κόστος στείρωσης είτε το πρόστιμο.
    Με την υποχρεωτική στείρωση υγειών σκύλων υπευθύνων κηδεμόνων που δεν λύνεται κανένα πρόβλημα και ιδιαίτερα σε σκυλιά εργασίας όπως κυνηγόσκυλα η στείρωση θα τους στερήσει τη δυνατότητα να παραμείνουν αθλητικά και δραστήρια ώστε να μπορούν να κάνουν εκείνο που τα ένστικτα τους τα καλούν να κάνουν και που έχουν ανάγκη να κάνουν.
    Η υποχρεωτική στείρωση δεσποζομενων ζώων θα οδηγήσει στην εξαφάνιση ελληνικών φυλών που για αρκετά χρόνια με κόπο των ερασιτεχνών εκτροφεων έχουν καταφέρει να διατηρηθούν, να διατηρήσουν ζωντανό ένα τεράστιο κομμάτι της ιστορίας της χώρας μας.
    Τα άτομα που κάνουν γέννες ανεξέλεγκτα και αφήνουν αδέσποτα τα κατοικίδια τους δεν θα σταματήσουν με αυτό το νομοσχέδιο αφού αδιαφορούσαν και θα αδιαφορήσουν ξανά για τα κατοικίδια τους και θα συνεχίσουν να κάνουν ότι έκαναν στην πίσω αυλή τους χωρίς να νοιάζονται για την κατάσταση ψυχική και σωματική του κατοικίδιου τους, αλλά δυστυχώς αυτό το νομοσχέδιο καταδικάζει όσους πραγματικά νοιάζονται για το κατοικίδιο τους.

  • 12 Μαΐου 2021, 11:04 | Παντελής

    Προσοχή! Σε περίπτωση που διορθώσετε τη διάταξη και εξαιρέσετε τις αυτόχθονες ελληνικές φυλές, να λάβετε σοβαρά υπόψη ότι υπάρχουν πολλές σπάνιες αλλά μη αναγνωρισμένες και συστηματικά εκτρεφόμενες. Αυτές προστατεύονται ωστόσο από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για διατήρηση των σπάνιων φυλών και την προστασία της γενετικής ποικιλότητας. Πρέπει να εξαιρεθούν όλα τα δεσποζόμενα ζώα ή τουλάχιστον τα ζώα εργασίας ή έστω γενικά και κατά περίπτωση αναφερόμενα ως παραδοσιακής ελληνικής φυλής σκύλου ανήκοντα ζώα. Ευχαριστώ!

  • 12 Μαΐου 2021, 11:35 | Ανεστης

    Τούτο το Νομοσχέδιο που επιβάλει την υποχρεωτική στείρωση είναι απαράδεκτο
    Και επιεικώς φασιστικό.
    Βρείτε άλλο τρόπο κυριοι να λύσετε το πρόβλημα των αδέσποτων αλλιώς θα το βρείτε μπροστά σας.
    Σε μια δημοκρατική χώρα δεν μπορουν να επιβάλλονται τετοιου ειδους βαναυσοτητες στους τετραποδους φιλους μας.
    Τούτα τα λέω διότι ειχα σκυλια απο πολυ μικρος και ποτε δεν φερθηκα σε σκυλι μου ετσι οπως προσπαθειτε να επιβαλεται, εγώ αναγκάστηκα να προβώ σε υποχρεωτική στείρωση του σκυλιού μου για λόγους υγείας και σας διαβεβαιώ ότι δεν είναι και ότι καλύτερο για το σκυλάκι μου .
    Από τότε και μετά πέραν της ταλαιπωρίας που υπέστη έχει αλλάξει και ο χαρακτηρας του αλλά και η διάθεση του,τωρα πλέον διαπιστώνω πως πράγματα που έκανε πριν, δεν μπορεί πλέον να τα κάνει.
    Τέλος αρχιζω να πιστεύω ότι είστε μια κυβέρνηση φασιστική και όχι δημοκρατική.
    Ανακαλεστε το γιατί εκτος του οτι είναι αντισυνταγματικό αντίκειται και στους νομους της φύσης,εκτος αν νομιζετε οτι ειστε και θεοι πέραν όλων των άλλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 11:47 | Χριστοπούλου Αθηνά

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση ΚΑΙ των δεσποζόμενων ζώων χωρίς καμία εξαίρεση. Τα αδέσποτα δεν φυτρώνουν, είναι αποτέλεσμα εγκαταλείψεων ανεύθυνων κηδεμόνων. Όποιος ενδιαφέρεται για καθαρόαιμα και συγκεκριμένες φυλές ,υπάρχουν τα νόμιμα και ελεγμένα εκτροφεία. Να μπει τέλος στα κολαστήρια-παράνομα εκτροφεία της πίσω αυλής που αποτελούν τεράστια αίσχος!

  • 12 Μαΐου 2021, 11:33 | N Pirounakis

    Σωστή η αυστηροποίηση ποινών για κακομεταχείρισι-βασανισμό-θανάτωσιζώου, αλλά τι γίνεται με την ηχορύπανσι από σκυλιά; Οταν υπάρχει – και υπάρχει πολύ συχνά -, η όχληση είναι συστηματική, αφόρητη και επικίνδυνη για την υγεία και την απόδοσι στην εργασία. Η άποψη των φανατικών κυνοφίλων είναι επιεικώς γελοία: «δεν πρέπει», λέγουν, «η ανθρώπινη κοινωνία να είναι ανθρωποκεντρική»! Θαυμάσιος τρόπος να δικαιολογείς έναν εγωισμό ή πάθος, που φθάνει μέχρις απανθρωπιάς. Βεβαίως το Ν/Σ, ως οι προηγ. νόμοι, ορίζουν πως ο ιδιοκτήτης σκύλου είναι υπεύθυνος για την σχετ. ηχορύπανσι (αλλά δυστυχώς μόνο σε ώρες κοινής ησυχίας…), όμως όλοι ξέρουμε πως στην πράξι αυτό δεν σημαίνει τίποτε. Πώς αποδεικνύεται ή ηχορύπανση; Η αστυνομία δεν συνεργάζεται – ούτε καν οι δήμοι προκειμένου για αδέσποτα. Βλέπεις, οι κυνόφιλοι είναι οργανωμένοι και ως εκ τούτου θορυβούν και εκβιάζουν τους πολιτικούς περισσότερο από ό,τι αντέχει να κάνει η ανοργάνωτη πλειοψηφία. Το ελάχιστο που θα ΄μπορούσε λοιπόν να γίνει στο Ν/Σ είναι να τονισθεί πολύ περισσότερο η ευθύνη ιδιοκτητών και δήμων για την σχετ. ηχορύπανσι, να αποφασίζεται η κατάσχεση του οχλούντος ζώου και η παράδοσή του σε δήμο, να ορισθούν πρόστιμα που θα φθάνουν και τα Ε10,000, ν’ απαγορευθεί για Χ χρόνια η κατοχή σκυλιού (διότι, κύριε, εισαι ανίκανος να εγγυηθείς ότι το σκυλί σου δεν θα ηχορυπαίνει)και γενικώτερα δεν έχεις δικαίωμα το πάθος σου να δημιουργεί κόστη, που επιβαρύνουν άλλους.

  • 12 Μαΐου 2021, 11:32 | Απόστολος Θεοδωρου

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση.
    Είναι άδικο και απόλυτο ως απόφαση να επιβάλλονται στους νοικοκύρηδες αποφάσεις επειδή όπως σε κάθε άλλη κοινωνική ομάδα υπάρχουν οι ανεύθυνοι.

    Τέτοια απόφαση δεν έχει παρθεί σε καμία ευρωπαϊκή χώρα όπου υπάρχει φιλοζωική παιδεία.

    Οι επιπτώσεις της στείρωσης είναι αρνητικές για την υγεία των ζώων βάση μελετων.

  • 12 Μαΐου 2021, 11:48 | Anna

    Ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να απαλειφθεί από το σχέδιο νόμου είναι ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της στείρωσης σε όλα τα ζώα συντροφιάς. Πρόκειται για απόλυτα αντιεπιστημονική διάταξη. Η στείρωση θα πρέπει να αποτελεί ισχυρή σύσταση των κτηνιάτρων στους ιδιοκτήτες, στις περιπτώσεις που θα έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία και την ευζωία των κατοικιδίων τους. Άλλωστε, το γεγονός ότι προβλέπονται ειδική αδειοδότηση και περιορισμός σε μία φορά σε όσους επιθυμούν να αναπαράγουν το κατοικίδιό τους καθιστά τη στείρωση αχρείαστο μέτρο αποτροπής δημιουργίας νέων αδέσποτων από δεσποζόμενα ζώα.
    Η αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των αδεσπότων μάς προβληματίζει όλους, αλλά η λύση της στείρωσης-τιμωρίας κάθε δεσποζόμενου ζώου δεν θα λύσει κανένα απολύτως πρόβλημα

  • 12 Μαΐου 2021, 11:32 | Ελλη Καλαντζακη

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων

    Η οριζόντια στείρωση/ευνουχισμός των ιδιόκτητων σκύλων σε μικρή ηλικία (18 μηνών, κατά μέσο όρο βάση του άρθρου) είναι μια πρωτοβουλία για την καταπολέμηση των αδέσποτων που δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά αλλού με απόλυτη επιτυχία. Αντιθέτως, σε χώρες με μηδενικά αδέσποτα σκυλιά, όπως η Νορβηγία, Ελβετία, Σουηδία, Δανία και άλλες, θεωρείται ακρωτηριασμός εάν και εφόσον δεν υπάρχει κάποιος ιατρικός λόγος. Ο τρόπος που καταπολέμησαν τον αριθμό των αδέσποτων τους ήταν μέσω σωστής εκπαίδευσης των ιδιοκτητών στην προστασία των ζώων τους κατά τις μέρες που οι θυληκές ήταν σε οίστρο, και προφανώς σωστό έλεγχο των σκύλων τους.

    Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί αρκετή βάση στην μελέτη της στείρωσης των σκύλων, και ιδίως στις μικρές ηλικίες (προ 18 μηνών), και των επιπλοκών της στην ανάπτυξη, την συμπεριφορά και την φυσιογνωμία του ζώου. Η πρόωρη στείρωση (αυτή που γίνεται πριν τα 2 έτη ζωής του ζώου, σαν μέσος κανόνας, αν και εξαρτάται από την ταχύτητα ανάπτυξης της κάθε ράτσας) ειδικά σχετίζεται με προβλήματα ανάπτυξης (καθώς οι ορμόνες είναι αυτές που βοηθούν την σωστή σταδιακή ανάπτυξη του ζώου, και χωρίς αυτές, δεν παίρνει το «μήνυμα» του πότε να σταματήσει, με αποτέλεσμα σκυλιά με υψηλό πίσω μέρος, κακές αρθρώσεις/ισορροπίες, ίσια πίσω πόδια, «κουταβίσια» μορφή και στενό θώρακα, μακρύτερα κόκκαλα σε σχέση με αστείρωτα ζώα, ορθοπεδικά θέματα στο μέλλον), προβλήματα νοητικής ανάπτυξης (σκυλιά που είναι «φυλακισμένα» σε κουταβίσιο μυαλό, χωρίς να ωριμάσουν), προβλήματα τενόντων (ανεβάζει πιθανότητες σκισίματος των τενόντων, κυρίως των πίσω ποδιών), προβλήματα συμπεριφοράς (μελέτες έχουν δείξει αύξηση επιθετικής ή/και φοβικής συμπεριφοράς, ανησυχία/νευρικότητα), ακράτεια (στα θηλυκά σκυλιά), προβλήματα δεσμού και επικοινωνίας στους θηλυκούς σκύλους με τους ιδιοκτήτες τους (όπως αποδεδείχθηκε σε μια μικρή μελέτη που θα παραθέσω παρακάτω) αύξηση ρίσκου καρκίνου των οστών, και μελετούνται και άλλα.

    Το μόνο θετικό στην στείρωση των θηλυκών είναι η αποφυγή της πυομήτρας (Σουηδική έρευνα έχει δείξει ένα ποσοστό 20-25%, οπότε έως και ¼ των θηλυκών υπάρχει πιθανότητα να το εμφανίσει), και η οποία μπορεί να αποφθεχθεί εάν κατά την διάρκεια του ετήσιου ελένχου στον κτηνίατρο που οφείλει ο ιδιοκτήτης να γίνεται, πραγματοποιούνται και οι απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις. Παράλληλα, ο ευνουχισμός στα αρσενικά σκυλιά, δεν έχει δείξει κάποιο υπέρ. Η εμφάνιση του καρκίνου των μαστών, της μήτρας, και του προστάτη είναι υπερβολικά χαμηλά ποσοστά για να δικαιολογεί την προληπτική ακρωτηρίαση του κατά τα άλλα υγιή ζώου.

    Βάση των παραπάνω, η οριζόντια στείρωση των δεσποζόμενων παραπέμπει σε ανήθικη, αντιεπιστημονική, αντί φιλοζωική πρακτική που το μόνο αποτέλεσμα που θα φέρει είναι μελλοντικά προβλήματα στα μέλη της οικογένειας μας. Οι ήδη υπάρχοντες νόμοι καλούν τον ιδιοκτήτη να προσέχει το ζώο του να μην αναπαράγεται εάν δεν μπορεί να βρει ενδιαφερόμενους για τους απογόνους, να φέρει μικροτσίπ, να είναι καταγεγραμμένο στην βάση δεδομένων, και να μην περιφέρεται μόνο του χωρίς επιτήρηση και οδηγό. Αυτό σημαίνει ότι ένα οικόσιτο, δεσποζόμενο ζώο, με νόμιμο και υπεύθυνο ιδιοκτήτη, είναι δύσκολο, έως απίθανο να αναπαραχθεί ανεξέλεγκτα και να προσθέσει στον αριθμό των αδέσποτων.

    Είναι παράλογο να θεωρούμε έναν τέτοιο νόμο υπέρ της ευζωίας των κατοικίδιων μας, όταν προκαταβολικά αποκαλούμε όλους τους ιδιοκτήτες ανεύθυνους. Το θέμα της στείρωσης και του ευνουχισμού θα έπρεπε να είναι, και θα πρέπει να παραμείνει, μία απόφαση η οποία θα μπορέσει να παρθεί μόνο από τον ιδιοκτήτη του ζώου, και τον κτηνίατρο του.

    Παρακάτω παραθέτω συνδέσμους σε κάποιες ανάλογες μελέτες και άρθρα για τα κατά και τα υπέρ της στείρωσης/του ευνουχισμού.

    Μακροχρόνιες παρενέργειες
    http://www.naiaonline.org/pdfs/LongTermHealthEffectsOfSpayNeuterInDogs.pdf?fbclid=IwAR0Ef4-h8e7AmHPMUZwoRPnzxk39wB9LQUSsy15NoJ-w1tirzO_2JR69IAs
    Μελέτη πάνω στην επικοινωνία των αστείρωτων και στειρωμένων θηλυκών
    https://www.psychologytoday.com/us/blog/canine-corner/201902/spayed-female-dogs-may-have-reduced-communication-skills?fbclid=IwAR3KKEImtRFHt3dUWYay45CFzF3f82ksuE_8tMiyBCSKnbUvnMnIjDjPaDE
    Επιδράσεις πάνω στην συμπεριφορά και την φυσική κατάσταση των στειρωμένων/ευνουχισμένων σκύλων
    http://www.atftc.com/health/SNBehaviorBoneDataSnapShot.pdf?fbclid=IwAR3qKOnsG_ohi3FSeoLjgUgltBA1UfxzuYapbkytncMs_gaJAFWxph2tg_U
    Αύξηση ρίσκου στον καρκίνο των οστών σε στειρωμένα
    https://cebp.aacrjournals.org/content/11/11/1434.full?fbclid=IwAR11ZrWGJY3j08v_DrNqlUdfxvMeksPjZko4f13VE_kRvQHbbjthYq9B42A
    Αντιδραστικότητα σε αστείρωτους και στειρωμένους Γερμανικούς Ποιμενικούς
    https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S109002330500064X?fbclid=IwAR3_Subr1gudLcBZwAkZk4ciQvsfnNokiaCx6R9GjoqfuVpT0Y3LCZwnuEY
    Αξιολόγηση του ρίσκου και της ηλικίας στην εμφάνιση καρκίνου και προβλημάτων συμπεριφοράς σε στειρωμένα και μη σκυλιά ράτσας Βίζλα
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24432963/
    Μακροχρόνιες επιδράσεις στην υγεία των στειρωμένων (Λαμπραντόρ Ριτρίβερ και Γκόλντεν Ριτρίβερ)
    https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371%2Fjournal.pone.0102241&fbclid=IwAR1mvjYy66VCDTwXPLVUNWz0s2bEwvrUVEBnCcibg2uhzW-OHEYu9ZIX_5M
    Πλεονεκτήματα και ρίσκα της στείρωσης/του ευνουχισμού στα σκυλιά (με πηγές)
    http://skeptvet.com/Blog/2013/04/benefits-and-risks-of-neutering-an-evidence-based-approach/?fbclid=IwAR11ZrWGJY3j08v_DrNqlUdfxvMeksPjZko4f13VE_kRvQHbbjthYq9B42A

  • 12 Μαΐου 2021, 11:09 | Μεσκουρης Μιχαλης

    Θεωρώ απαράδεκτη την υποχρεωτική στείρωση του σκύλου μου υπάρχουν άλλοι τρόποι να το ελέγξετε.Στις φιλοζωικες που ζευγαρώνουν ποιος τα ελέγχει; μέχρι και η τηλεόραση το έδειξε 2 διαφορετικές ράτσες σε ένα κλουβί να ζευγαρώνουν γιατί να είναι αρσενικό και θυλικο μαζί στο ίδιο κλουβί;
    Δεν στειρωνω το μέλος της οικογένειας μου

  • 12 Μαΐου 2021, 11:52 | Κεχαγια Αθανασία

    ΌΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων σκύλων!!!!…..είναι μια ιατρική πράξη που δεν μπορεί να επιβάλλεται με νόμο… πρέπει η πολιτεία να επενδύσει στην ενημέρωση και παιδεία του κόσμου … σχετικά με την σωστή διαχείριση και συμπεριφορά των κατοικίδιων ζώων

  • 12 Μαΐου 2021, 11:41 | ΑΝΝΑ ΚΑΡΙΩΤΗ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 12 Μαΐου 2021, 11:07 | Σωτήριος Μίνως Κουβελάς

    OΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους.

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • παράγραφος 1α
    Το νομοσχέδιο εισάγει την, από την πλευρά μας, σημαντικότατη διάταξη περί υποχρεωτικής στείρωσης (Άρθρο 5, παράγραφος 1-α). Όλοι εμείς οι έμπειροι εθελοντές προφανώς και κατανοούμε πόσο σημαντική είναι αυτή η διάταξη ώστε να σταματήσουμε επιτέλους να μαζεύουμε εγκαταλελειμένα μωρά γατάκια και κουτάβια από κάδους και χωράφια στην ερημιά, επειδή οι ιδιοκτήτες είναι κατά της στείρωσης ή απλά βαριούνται ή δεν θέλουν να πληρώσουν το κόστος της επέμβασης. Θεωρούμε παράξενη την αναφορά στην ισχύ της διάταξης αυτής απο το 2023. Γιατί όχι άμεσα;

  • 12 Μαΐου 2021, 11:45 | Αγγελική Kολοκούτσα

    αρ. 5§1 εδ.α:
    ορίζεται υποχρεωτική στείρωση σε σκύλους και γάτες, όλως αντισυνταγματικά καθώς περιορίζει σε απόλυτο βαθμό το δικαίωμα προσωπικότητας των ιδιοκτητών κατοικιδίων, ως αυτό περιγράφεται μέσω του δικαιώματος ο πολίτης να διαχειρίζεται την κινητή περιουσία του κατά βούληση και σύμφωνα με τους περιορισμούς του ΑΚ. Αντ΄αυτού το Κράτος αντί να προβαίνει σε ελέγχους απαιτεί να στειρωθούν όλα τα ζώα, μετακυλύοντας ανεπίτρεπτα την ευθύνη διαχείρισης στους πολίτες, τιμωρώντας ανευ προηγουμένου όλους όσοι φροντίζουν και φέρονται υπεύθυνα προς τα κατοικίδια τους, ενώ παράλληλα θέτει αυτά σε κινδυνο υγείας μέσω ενός χειρουργείου προληπτικής μορφής που ορμονικά διαταράσσει τον οργανισμό ενώ προκαλεί και προβλήματα ακράτειας, αυξάνει πιθανότητες εμφάνισης καρκινικών κυττάρων, κλπ.
    εδ. β: επιβάλλεται πρόστιμο και τάσσεται προθεσμία να στειρωθεί το κάθε κατοικίδιο, ενώ αυτό είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα προξενήσει αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων καθώς ο ιδιοκτήτης που δεν θα θελήσει να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια, εύκολα θα αποφασίσει να «εξαφανισει» το ζώο του από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
    Μια απαράδεκτη πρόταση νομικά, βιοηθικά, ιατρικά που σε βάθος χρόνου θα προξενήσει μεγαλύτερο πρόβλημα απ΄αυτα που διατείνεται το κράτος ότι θα λύσει.

  • παράγραφος 3 (ε). Πώς ορίζονται εδώ οι “εξωτερικοί χώροι” που θα μπορεί να παραμένει ο σκύλος. Η ασάφεια αυτή μπορεί να παρερμηνευθεί ώς ταράτσα ή μπαλκόνι.

    Ο σκύλος είναι κατοικίδιο που αγαπά και χρειάζεται τη συντροφικότητα. Δεν βλέπουμε κάποια περίπτωση που είναι αποδεκτό ο σκύλος να βρίσκεται μόνο στην αυλή ή σε κάποιο άλλο «εξωτερικό χώρο» και όχι μαζί με τον ιδιοκτήτη του, μέσα στο σπίτι του.

  • 12 Μαΐου 2021, 11:48 | afroditi

    Ναι στην στείρωση. Μόνο έτσι θα μειωθούν τα αδέσποτα και οι κίνδυνοι από την ζωή στους δρόμους.

  • 12 Μαΐου 2021, 11:47 | Άρης Μούτσο

    ΌΧΙ στη στείρωση δεσποζομενων ζώων.
    ΝΑΙ στη στείρωση των αδέσποτων.

  • 12 Μαΐου 2021, 11:30 | Marianna

    Ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να απαλειφθεί από το σχέδιο νόμου είναι ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της στείρωσης σε όλα τα ζώα συντροφιάς. Πρόκειται για απόλυτα αντιεπιστημονική διάταξη. Η στείρωση θα πρέπει να αποτελεί ισχυρή σύσταση των κτηνιάτρων στους ιδιοκτήτες, στις περιπτώσεις που θα έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία και την ευζωία των κατοικιδίων τους. Άλλωστε, το γεγονός ότι προβλέπονται ειδική αδειοδότηση και περιορισμός σε μία φορά σε όσους επιθυμούν να αναπαράγουν το κατοικίδιό τους καθιστά τη στείρωση αχρείαστο μέτρο αποτροπής δημιουργίας νέων αδέσποτων από δεσποζόμενα ζώα.
    Η αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των αδεσπότων μάς προβληματίζει όλους, αλλά η λύση της στείρωσης-τιμωρίας κάθε δεσποζόμενου ζώου δεν θα λύσει κανένα απολύτως πρόβλημα

  • 12 Μαΐου 2021, 11:34 | Αννα Ζαχαριουδάκη

    Ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να απαλειφθεί από το σχέδιο νόμου είναι ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της στείρωσης σε όλα τα ζώα συντροφιάς. Πρόκειται για απόλυτα αντιεπιστημονική διάταξη. Η στείρωση θα πρέπει να αποτελεί ισχυρή σύσταση των κτηνιάτρων στους ιδιοκτήτες, στις περιπτώσεις που θα έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία και την ευζωία των κατοικιδίων τους. Άλλωστε, το γεγονός ότι προβλέπονται ειδική αδειοδότηση και περιορισμός σε μία φορά σε όσους επιθυμούν να αναπαράγουν το κατοικίδιό τους καθιστά τη στείρωση αχρείαστο μέτρο αποτροπής δημιουργίας νέων αδέσποτων από δεσποζόμενα ζώα.
    Η αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των αδεσπότων μάς προβληματίζει όλους, αλλά η λύση της στείρωσης-τιμωρίας κάθε δεσποζόμενου ζώου δεν θα λύσει κανένα απολύτως πρόβλημα

  • 12 Μαΐου 2021, 11:20 | Ιωάννης

    Ναι στην στείρωση των αδέσποτων, όχι στη στείρωση των δεσποζομεμων.

  • 12 Μαΐου 2021, 11:56 | ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 12 Μαΐου 2021, 11:28 | Γεράσιμος Στράτος

    Ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να απαλειφθεί από το σχέδιο νόμου είναι ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της στείρωσης σε όλα τα ζώα συντροφιάς. Πρόκειται για απόλυτα αντιεπιστημονική διάταξη. Η στείρωση θα πρέπει να αποτελεί ισχυρή σύσταση των κτηνιάτρων στους ιδιοκτήτες, στις περιπτώσεις που θα έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία και την ευζωία των κατοικιδίων τους. Άλλωστε, το γεγονός ότι προβλέπονται ειδική αδειοδότηση και περιορισμός σε μία φορά σε όσους επιθυμούν να αναπαράγουν το κατοικίδιό τους καθιστά τη στείρωση αχρείαστο μέτρο αποτροπής δημιουργίας νέων αδέσποτων από δεσποζόμενα ζώα.
    Η αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των αδεσπότων μάς προβληματίζει όλους, αλλά η λύση της στείρωσης-τιμωρίας κάθε δεσποζόμενου ζώου δεν θα λύσει κανένα απολύτως πρόβλημα

  • 12 Μαΐου 2021, 11:58 | Νίκος Ράζος

    Η κατοχύρωση των διεθνώς αναγνωρισμένων ελευθεριών των ζώων, που τίθεται ως προμετωπίδα του νομοσχεδίου, καταρρέει και καταλήγει κενό γράμμα, όταν στις διατάξεις του παρεισφρέει η παρωχημένη, αντιμεταρρυθμιστική και κάθε άλλο παρά φιλελεύθερη επιλογή επίλυσης του προβλήματος του υπερπληθυσμού των αδέσποτων με την υιοθέτηση της υποχρεωτικής στείρωσης όλων των σκύλων, δεσποζόμενων και αδέσποτων! Για να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες δυσλειτουργίες (υποστελεχώσεις, υποχρηματοδοτήσεις, νοοτροπία) των ΟΤΑ και για να ικανοποιηθεί μερίδα ζηλωτών του «φιλοζωικού» κινήματος, προκρίθηκε μια λύση ξεκάθαρα αντισυνταγματική (διότι προσβάλλει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του ιδιοκτήτη του δεσποζόμενου) δυσανάλογα επαχθής, μη αναγκαία και αλυσιτελής (άρα παραβιάζουσα και την αρχή της αναλογικότητας), ταυτόχρονα, δε και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, καθώς η στείρωση είναι χειρουργική ιατρική πράξη, με αντενδείξεις και πιθανές σοβαρές επιπλοκές, διενεργούμενη με γενική αναισθησία, δηλαδή ιατρική πράξη που συνεπάγεται διακινδύνευση της ζωής, της υγείας και της ευζωίας του σκύλου και πάντως αντενδεικνυόμενη ενέργεια γενικής εφαρμογής σε ένα ολόκληρο είδος επί σκοπώ μείωσης του αριθμού του.
    Έχοντας ήδη διακηρύξει την αντίθεσή μας στον κανόνα της γενικής και καθολικής στείρωσης των σκύλων, επικουρικά αξιώνουμε την πλήρη και ρητή εξαίρεση από την υποχρεωτική στείρωση των καθαρόαιμων σκύλων και των αυτόχθονων ελληνικών φυλών. Ειδικά για τους δεσποζόμενους καθαρόαιμους, η υποχρεωτική στείρωση είναι απολύτως αδικαιολόγητη και από πλευράς σκοπιμότητας, αφού πρόκειται για σκύλους ηλεκτρονικά σημασμένους (με microchip) που ως εκ τούτου κατέχονται από άτομο κατά τεκμήριο υπεύθυνο, που τους έχει ως μέλη της οικογένειάς του και με βάση την κοινή λογική δεν προτίθεται να τους εγκαταλείψει στο δρόμο, αλλά και αν ακόμη συμβεί αυτό, είναι άμεσα ανιχνεύσιμο! Ακόμη και στατιστικά αποδεικνύεται ότι ο αριθμός των καθαρόαιμων σκύλων (Καθαρόαιμος είναι μόνο ο σκύλος που φέρει pedigree & όχι κάποιος που φαινοτυπικά μοιάζει να ανήκει σε κάποια Φυλή) στο σύνολο των περισυλλεγόμενων αδέσποτων είναι πρακτικά μηδενικός. Οι καθαρόαιμοι σκύλοι, λοιπόν, αφού αποδείχθηκε ότι δεν συμβάλλουν στην αύξηση των αδέσποτων, θα έπρεπε να εξαιρούνται και μόνο για τον λόγο αυτόν. Επιπροσθέτως, όμως, αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι φέρουν γενετικό υλικό, η διατήρηση του οποίου μέσω της αναπαραγωγής, είναι αναγκαία για την προαγωγή και διατήρηση της κάθε φυλής. Δεν είναι υπερβολή ότι η ανεξαίρετη γενικότητα της υποχρεωτικής στείρωσης απειλεί την ίδια την ύπαρξη του είδους “σκύλος” και αποτελεί κίνδυνο για τη βιοποικιλότητα και απειλή για την διαγραφή χιλιάδων χρόνων εξελικτικής ιστορίας. Η παρατήρηση αυτή ισχύει πολλαπλώς για τις αυτόχθονες ελληνικές φυλές σκύλων, οι οποίες μπορούν και πρέπει να σημαίνονται και να καταγράφονται, προκειμένου να διασωθεί το σπάνιας αξίας γενετικό τους υλικό και δεν είναι υπερβολή ότι η δια της στειρώσεως καταδίκη τους σε εξαφάνιση και ιστορική λήθη θα συνιστά πολιτιστικό “έγκλημα”.
    Θα πρέπει, μάλιστα, να επισημανθεί ότι, με τις προτεινόμενες διατάξεις, η Ελλάδα διεκδικεί μια παγκόσμια πρωτιά! Ακόμη και στις ελάχιστες Ευρωπαϊκές χώρες που θέσπισαν υποχρεωτική στείρωση σκύλων (Κροατία, Ρουμανία), καθαρόαιμοι σκύλοι που φέρουν Pedigree FCI και αυτόχθονες φυλές εξαιρούνται, κάτι που ΔΕΝ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! Το «χρυσό χάπι» της αναστολής της εφαρμογής του νόμου για μια διετία και της επιβολής των προστίμων για μια τριετία δεν αναιρεί την παγκόσμια πρωτοτυπία της νομοθετικής πρόβλεψης για υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων χωρίς εξαίρεση (πλην ασθενείας και υπερηλικότητας)!
    Έτσι, η χώρα μας θα είναι η ΠΡΩΤΗ και η ΜΟΝΗ επί συνόλου 99 χωρών-μελών της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας [FCI] που θα εξαναγκαστεί όχι μόνο να μη διοργανώνει Εθνικές Κυνολογικές Εκδηλώσεις αλλά & να απόσχει εφεξής από κάθε Διεθνή Έκθεση Μορφολογίας, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κυναθλήματος και κάθε εν γένει διοργάνωση, δεδομένου ότι βασική προϋπόθεση συμμετοχής είναι ο σκύλος να έχει Pedigree FCI και να μην είναι στειρωμένος. Και τούτο, διότι όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με σκοπό την επιλογή των καταλληλότερων εκπροσώπων κάθε Φυλής για την διατήρηση και βελτίωσή τους.

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 10:41 | Άννα Παγκα

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για
    εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων
    Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 10:55 | Ρουπας Αντώνης

    Είναι απαραίτητη η στείρωση των αδεσποτων.
    Είναι μεγάλος ο πόνος να βλέπεις τα πατημενα από τα αυτοκινητα μικρα στον δρομο…
    όσο για τα ζωακια στο σπιτι, ακουστε πρωτα για την πυομητρα …