Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 12 Μαΐου 2021, 13:34 | Εμμανουηλ ΔΙΑΓΓΕΛΑΚΗΣ

    12 Μαΐου 2021, 11:48 | Βάσω ΓεωργούλαΜόνιμος ΣύνδεσμοςΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 13:33 | STAMATIKI DELAKOVIA

    ΝΑΙ στην στείρωση όλων των δεσποζόμενων ζώων. Δώσαμε την ζωή μας και μια περιουσία να μαζεύουμε ανεπιθύμητα ζώα ( νεογέννητα, χαλασμένα εργαλεία, άρρωστα κτλ) που πετάνε οι γνωστοί αρνητές της στείρωσης. Έχουμε γίνει περίγελος στο εξωτερικό, κάθε καλοκαίρι ταξιδεύουν εικόνες ντροπής σε όλο τον κόσμο. Και εφαρμογή του νόμου, ευσυνείδητα και με τις κυρώσεις που προβλέπονται.

  • 12 Μαΐου 2021, 13:32 | Αλέξανδρος

    Αφαιρείται η άδεια θήρας απο κυνηγό αν κάνει κάποια παράβαση…
    ενώ πουθενά δεν αφαιρείται καμία άδεια για φιλοζωικά σωματεία που θεωρητικά θα έπρεπε να είναι τα πρότυπα στην τήρηση του νόμου..
    Τελικα ποιος νομοθετεί?
    Το ποσοστο των αδέσποτων σκύλων που έχουν κυνηγετικό φαινότυπο (μοιάζουν με κυνηγετικό σκυλί)δεν ξεπερνά το 2%…στο βαθμό που δε γνωρίζουμε πόσα αδέσποτα είναι στειρωμένα, ΚΑΝΕΙΣ δε μπορεί να αποδώσει ούτε αυτό το ελάχιστο ποσοστό σε εγκατάλειψη από κυνηγό…αν υπάρχουν μη στειρωμένα σκυλιά με κυνηγετικό φαινότυπο, τότε θα αναπαράγονται ελεύθερα κάθε χρόνο και θα δίνουν απογόνους, ορισμένοι απο τους οποιους θα διατηρούν τα χαρακτηριστικά του κυνηγετικού σκύλου.
    Νομοθετείτε την εμπάθεια και καταργείτε τη λογική, την επιστήμη και την ισότητα με διατάξεις σαν την παραπάνω.

  • 12 Μαΐου 2021, 12:38 | ΠΑΡΑΣΧΟΥ ΣΟΦΙΑ

    Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.

    Aπαραδεκτα μεγαλο το διαστημα προσαρμογής, μετραμε σχεδον μαζι με το διοικητικο προστιμο που θα επιβαλλεται το 24 , πανω απο 3.5 χρονια προσαρμογής , μετα θα ειναι οι εκλογες , αλλη παραταση κοκ .

    6 μηνες ειναι υπερ αρκετοι για την προσαρμογη τοσο για τη στειρωση οσο και για το διοικητικό πρόσριμο .

    Διαφορετικά χάριν πολιτικών –ψηφοθηρικών ισορροπιών ,καταργειτε στη πραξη την υποχρεωτικότητα

  • 12 Μαΐου 2021, 12:22 | Βασίλης

    Όχι στην οριζοντια στείρωση των κατοικίδιων.

  • 12 Μαΐου 2021, 12:01 | Βίλμα Σπυροπουλου

    ΝΑΙ στην ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ στείρωση των δεσποζόμενων ζώων! Οχι αλλες εγκαταλειψεις ζωων για να μειωθει επιτελους ο αριθμος των αδεσποτων στη χωρα μας!

  • 12 Μαΐου 2021, 12:01 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΓΕΡΟΥ

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση σε δεσποζόμενα ζώα. Τόσα χρόνια που δεν είναι υποχρεωτική η στείρωση έχουν γεμίσει οι κάδοι απορριμμάτων με σακούλες κλειστές με νεογέννητα γατάκια ή κουταβάκια και οι δρόμοι με άρρωστα ή/και γέρικα παραπεταμένα ζώα που κάποτε ήταν δεσποζόμενα. Δεν υπάρχει ημέρα που δεν βλέπω σκοτωμένα ζώα στο δρόμο. Ο υπερπληθυσμός των αδέσποτων ζώων οφείλεται στην ανικανότητα πολλών ιδιοκτητών που μας έφτασε σε σημείο η στείρωση να είναι αναγκαία. ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση για να σταματήσουν και οι γέννες της πίσω αυλής. Όταν αποκτήσουμε παιδεία και την κουλτούρα του σεβασμού προς όλα τα έμβια όντα θα είμαι η πρώτη που θα ζητήσω να καταργηθεί η υποχρεωτική στείρωση. Έως τότε λέω δυνατά ΝΑΙ! Όταν ο πληθυσμός των αδέσποτων ζώων ανέρχεται σε εκατομμύρια και θα συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται με μαθηματική ακρίβεια, λέω ΝΑΙ στη στείρωση των δεσποζόμενων ζώων. Λέω ΝΑΙ εδώ και ΤΩΡΑ!

    Το μήνυμα, το ΝΑΙ, πρέπει να είναι ηχηρό.
    Το οφείλουμε σε όλα τα ζώα που δεν καταφέραμε να διασώσουμε και σε όλα τα μουσούδια που μαζέψαμε από το δρόμο επειδή ασυνείδητοι τα παράτησαν και έγιναν ο δικός μας θησαυρός.

  • 12 Μαΐου 2021, 12:48 | Παντελής

    Πρέπει η διάταξη της παραγράφου 1 ι να καταργηθεί ή να αναφέρει πως εξαιρούνται τα ζώα εργασίας. Η παραδοσιακή πρακτική του κοψίματος αυτιών είναι μία ηθικά σωστή και θετική διαδικασία. Οι σκύλοι φύλαξης και κυρίως οι ποιμενικοί σκύλοι συνοδείας κοπαδιών, αντιμετωπίζουν επιθέσεις από άγρια ζώα τα οποία στοχεύουν στα μακριά αυτιά με αποτέλεσμα να τα αποκόπτουν και αυτά, εν συνεχεία να επιμολύνονται. Η ελεγχόμενη και υπό αναισθησία, από κτηνίατρο μερική αποκοπή των αυτιών δίνει επίσης το πλεονέκτημα διατήρησης της κίνησης των ώτων.
    Βάσει των παραπάνω και κατ εφαρμογή του άρθρου 10 παράγραφος 2α του νόμου 2017/1992 <>, η παραπάνω μη θεραπευτική χειρουργική διαδικασία είναι προς όφελος του συγκεκριμένου ζώου και πρέπει να επιτραπεί.
    Προφανώς σε απλά ζώα συντροφιάς στην πόλη δεν μπορεί να επιτραπεί. Ευχαριστώ!

  • 12 Μαΐου 2021, 12:54 | Λευτέρης Κατσουδας

    Α) Η απόφαση της στείρωσης του ζώου συντροφιάς, είναι αναφαίρετο δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο του ιδιοκτήτη του και συνταγματικά κατοχυρωμένο . Ειδικότερα στα δεσποζώμενα και ηλεκτρονικά ταυτοποιημένα ζώα συντροφιάς, δεν συντρέχει κανένας λόγος υποχρεωτικής στείρωσης, αφού τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και του κατοικίδιου είναι γνωστά στο αρχείο του υπουργείου και δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα γέννησης αδέσποτων ζώων για ευνόητους λόγους. Αιτούμαστε την εξαίρεση από την υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, καθαρόαιμες φυλές, αυτόχθονες Ελληνικές φυλές, σκύλων εργασίας κλπ.
    -ΟΧΙ στην υποχρεωτική «οριζόντια στείρωση» όλων των δεσποζόμενων σκύλων, διότι είναι αντισυνταγματική, επιστημονικά ανεπίτρεπτη, αντίθετη με το σεβασμό, την ευζωία και τα διεθνή αναγνωρισμένα δικαιώματα των ζώων και είναι αναφαίρετο δικαίωμα βάση συντάγματος του ιδιοκτήτη τους, να αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο αυτός αν θα στειρώσει το ζώο του για λόγους υγείας ή ανεπιθύμητων γεννών, αφού εγκρίνει τη χειρουργική επέμβαση ο κτηνίατρος.Β) Οι υποχρεώσεις και οι πειθαρχικές ποινές σε αυτό το νομοσχέδιο, μας κάνουν επίσης να αναρωτιόμαστε, γιατί να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση και διαφορετικές τιμωρίες σε περίπτωση παραβάσεων , στους κυνηγετικούς σκύλους και κατ επέκταση στους κυνηγούς ιδιοκτήτες σκύλων και μάλιστα με επιπτώσεις και στην άδεια κυνηγίου. Κάτι το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το θέμα της ευζωίας των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων και διαχωρίζει τα ζώα, τα δικαιώματά τους και τους ιδιοκτήτες τους, ανάλογα με την ιδιότητά τους και τη φύση τους. Άρα για όλους τους σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους, απαιτούμε να ισχύουν ακριβώς τα ίδια μέτρα, όπως αρμόζει στο Σύνταγμα και τη Δημοκρατία . Οι κυνηγοί είναι κατά συντριπτικό ποσοστό οι κυναγωγοί – ιδιοκτήτες σκύλων, οι οποίοι τίθενται καθημερινά σε ελέγχους για ηλεκτρονική ταυτοποίηση και βιβλιάριων υγείας των ζώων τους, διότι είναι άμεσα εκτεθειμένοι σε ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών κατά τη διαδρομή προς και από τους κυνηγότοπους. Οπότε αν πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στους ελέγχους, αυτοί είναι οι ιδιοκτήτες άλλων ζώων, διαφορετικής φύσης.Γ) Σύμφωνα με το ΦΕΚ 4361/ 13-12-2017 έχουμε της εξής απόφαση:
    2. Επιτρέπεται η διεξαγωγή Αγώνων Κυνηγετικών Ικα-νοτήτων (Α.Κ.Ι.) σκύλων δεικτών και ιχνηλατών σε ζώνες εκγύμνασης σκύλων (ΖΕΣ) ως ακολούθως:2.1 Αγώνες Κυνηγετικών σκύλων δεικτών. Σε περιορισμένες εκτάσεις που καθορίζονται από τις δασικές Αρχές, από 1ης Αυγούστου μέχρι 31ης Μαρτίου του επομένου έτους, για την πεδινή πέρδικα (Perdix perdix), την πετροπέρδικα (Alectoris graeca), τη νησιώτικη πέρδικα (Alectoris chukar), το φασιανό (Phasianus colchicus), το ευρωπαϊκό ορτύκι (Coturnix coturnix coturnix), και τη μπεκάτσα (Scolopax rusticοla).Επιτρέπεται, αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των Α.Κ.Ι., η ειδική απελευθέρωση περιορισμένου αριθμού εκτρεφόμενων ατόμων πεδινής, ορεινής και νησιώτικης πέρδικας, φασιανού και ευρωπαϊκού ορτυκιού με την προϋπόθεση ότι στους βιότοπους αυτούς και σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων δεν υπάρχουν φυσικοί επιδημητικοί πληθυσμοί αυτών των ειδών ορνιθόμορφων και ότι τα πτηνά αυτά στο βαθμό που είναι εφικτό, θα απομακρύνονται από τους διοργανωτές των Α.Κ.Ι., μετά τη λήξη των αγώνων, έτσι ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα υβριδισμού ή η πιθανότητα μεταφοράς παθογόνων οργανισμών.
    Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων επαναφοράς, έρευνας και νερού (Ριτρίβερ. Σπάνιελ κ.α.)
    Άρα θα πρέπει στο νομοσχέδιο να συμπεριληφθούν εκτός από τους δείκτες και οι ιχνηλάτες, λαγωνικοί, επαναφοράς, έρευνας και νερού σκύλοι.

  • 12 Μαΐου 2021, 12:09 | ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΡΩΤΟΓΕΡΟΥ

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση σε δεσποζόμενα ζώα.
    Οι υποστηρικτές του όχι είναι κυνηγοί που αναπαράγουν τα σκυλιά και τα πετάνε όταν δεν κάνουν (πλέον) τη «δουλειά» τους, είναι backyard breeders που πουλάνε κουτάβια μέσα από αγγελίες και άλλοι που δεν έχουν ιδέα από πού προέρχονται τα αδέσποτα. Δεν φύτρωσαν από πουθενά. Τόσα χρόνια που δεν είναι υποχρεωτική η στείρωση, πετιούνται τα δεσποζόμενα ζώα όταν τα βαριούνται ή γεννάνε ή είναι άρρωστα ή γέρικα στα σκουπίδια ή στα βουνά λες και είναι αντικείμενα, δίχως ψυχή.
    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση σε δεσποζόμενα ζώα.

  • 12 Μαΐου 2021, 12:08 | ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ Λ

    Στειρωστε τα αδέσποτα να μην τα ζευγαρώνουν οι κύριες που είδαμε και στην τηλεόραση και ξεφτιλίστηκαν πανελληνίως κ αφηστε τα σκυλιά που έχουμε μέσα στο σπίτι κ υπεύθυνοι είμαστε εμείς ! Όχι στην οριζόντια στείρωση

  • 12 Μαΐου 2021, 12:20 | Χαριτου Καλη

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων!η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες γέννες»

  • 12 Μαΐου 2021, 12:45 | Αλέξανδρος

    Στο άρθρο 2. (Ορισμοί), παρ. 2, αναφέρεται πως οι κανόνες ευζωίας των ζώων διασφαλίζουν τις ακόλουθες αρχές:
    «…v. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς, με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και κοινωνικοποίησης.»
    Το ένστικτο της αναπαραγωγής είναι από τα πλέον βασικά και συνιστά θεμελιώδη ιδιότητα για το χαρακτηρισμό «φυσιολογικής συμπεριφοράς» ενός ζώου συντροφιάς, όπως και κάθε ζώου.
    Με την υποχρεωτική στείρωση καταργείτε στην ουσία τις αξίες τις οποίες καλείτε να προστατεύσει το νομοσχέδιο.
    Αυτό εννοείτε «νέο πλαίσιο ευζωίας των ζώων συντροφιάς»??

  • 12 Μαΐου 2021, 12:13 | ΜΙΑΟΥΛΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

    ΑΡΘΡΟ 5 παράγραφος 1α
    Επιβάλλοντας την υποχρεωτική στείρωση όλων των αρσενικών ή θηλυκών σκύλων, το άρθρο 5 τιμωρεί στην ουσία όλους τους ευσυνείδητους κατόχους σκύλων, βάζοντας «ταφόπλακα» στην ερασιτεχνική εκτροφή όλων των φυλών μεταξύ αυτών και των κυνηγετικών.
    Πρόκειται για έναν «αυταρχισμό» του κράτους εις βάρος των πολιτών και των ζώων τους!
    Το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πολίτη του ως εν δυνάμει «ανεύθυνο και ασυνείδητο». Δεν έχουμε την ανάγκη ενός τέτοιου νόμου για να αναλάβουμε την ευθύνη, απέναντι στα πλάσματα που αγαπάμε και φροντίζουμε. Είναι ανόητο και επικίνδυνο να επιβάλλεται με νόμο ο υποχρεωτικός ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων σε όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά, με το επιχείρημα ότι μέσω του… αφανισμού τους θα βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής τους.
    Πλανάται όποιος νομίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τους όποιους ανεύθυνους και ασυνείδητους, ως βολικό «άλλοθι» εις βάρος χιλιάδων άλλων πολιτών, που αντιλαμβανόμαστε τον υποχρεωτικό ευνουχισμό ως περιορισμό των δικών μας συνταγματικών δικαιωμάτων.
    Το Κράτος δεν δικαιούται να εισβάλει στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του πολίτη, παραβιάζοντας το «άσυλο» του και βασικές ελευθερίες του.
    Ο αναγκαστικός και προληπτικός ακρωτηριασμός των ζώων, ισοδυναμεί με κακοποίηση και βαναυσότητα.
    Ταυτόχρονα, παραβιάζει τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος που προστατεύουν την κατοικία, την ιδιοκτησία και την ατομική περιουσία.
    Ουδείς νόμος μπορεί να προσβάλλει προληπτικά το δικαίωμα του πολίτη να κατέχει ένα υγιές και όχι «ακρωτηριασμένο» ζώο, χωρίς ο πολίτης να έχει παραβεί το νόμο. Εκ των προτέρων τιμωρία για αδίκημα που δεν έχει διαπραχθεί, είναι αδιανόητη στις σύγχρονες Δημοκρατίες! Να μην προβλέπεται σε καμία περίπτωση η υποχρεωτική στείρωση των κυνηγετικών σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 12:45 | Θοδωρής

    Η στείρωση είναι έγκλημα!

  • 12 Μαΐου 2021, 12:42 | Σ.Φ

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζομενων ζώων με άμεση ισχύ, ειδικά σε κυνηγόσκυλα και τσοπανόσκυλα που τα έχουν μόνο ως εργαλεία και αν δεν κάνουν την »δουλειά» τους τα πετάνε. Όσο για τα κουτάβια,γατάκια, άπειρα σε όλη την χώρα !

  • 12 Μαΐου 2021, 12:14 | Θανάσης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων!ΝΑΙ στα αδέσποτα που έχει γεμίσει η Ελλάδα

  • 12 Μαΐου 2021, 12:56 | Γιωργος Ακριτιδης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζωμενων ζώων είναι ανεπίτρεπτο και βάρβαρο

  • 12 Μαΐου 2021, 12:34 | παναγιωτης χατζηλαζαρου

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 12:23 | ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 12 Μαΐου 2021, 12:25 | Μαρία

    ο μη θεραπευτικός ακρωτηριασμός (υποχρεωτική στείρωση), εξισώνεται με το φόνο και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης και πρόστιμο 30.000 – 50.000 ευρώ σύμφωνα με το άρθρο 22, Παρ.42 του ιδίου νόμου.
    Για κάποιον που επιχειρεί να θεσπίσει τον υποχρεωτικό μη θεραπευτικό ακρωτηριασμό, το πρόστιμο πόσο πρέπει να είναι.
    Δεν έχετε ούτε τη θεσμική, ούτε την ηθική εξουσιοδότηση να προχωρήσετε σε υποχρεωτική στείρωση.
    Μετρήστε πρώτα τα αδέσποτα, Μετρήστε πόσα είναι στειρωμένα ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΟΧΙ..και μετά ελάτε να τα ξαναπούμε..

  • 12 Μαΐου 2021, 12:05 | Δήμηρα Θεοφανοπούλου

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 12:56 | Λευτερης

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση.
    Οχι στη διαβίωση σκύλων σε αυλές, μπαλκόνια, ταράτσες και λοιπούς εξωτερικούς χώρους στα αστικά κέντρα.

  • 12 Μαΐου 2021, 12:49 | Γιάννης Χατζηιωαννίδης

    Οχι στη στείρωση των δεσποζωμενων ζώων .

  • 12 Μαΐου 2021, 12:15 | Θανάσης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων!ναι στην υποχρεωτική στείρωση των αδέσποτων ζώων! ξεκάθαρα!ας μεριμνήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες γιατί τα χιλιάδες μην πω εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά και γατιά που κυκλοφορούν ελεύθερα! εκεί είναι το πρόβλημα και όχι στα δεασποζομενα

  • 12 Μαΐου 2021, 12:50 | Βασίλης Λεριός

    Όχι στην υποχρέωση στείρωσης των κατοικίδιων !

  • 12 Μαΐου 2021, 12:12 | Αικατερίνη Πασσαλή

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση οικόσιτων σκύλων και γάτων (εκτός αν το απαγορεύει η κατάσταση της υγείας τους φυσικά). Όσοι αντιτίθενται σε αυτό ή έχουν μαύρα μεσάνυχτα για την κατάσταση των αδεσπότων στη χώρα μας και ζουν στο συννεφάκι του ‘αχ, να γεννήσει η σκυλίτσα/γατούλα μου’ χωρίς καν να έχουν ιδέα τι θα απογίνουν τα μωρά από τις x γέννες, ή είναι παράνομοι εκτροφείς που εμπορεύονται τα μωρά του ρατσάτου ζώου τους ή παρατάνε τις γέννες του ζώου τους όπου να’ναι, άρα είναι μέρος του προβλήματος. Λίγοι εξαιρούνται από τις τρεις κατηγορίες. Θέλετε κουτάβι ή γατάκι; Οι φιλοζωικές είναι τίγκα σε κουταβογατάκια, αλλά και σε υπέροχα ενήλικα ζώα, πάρτε ένα από εκεί ή μαζέψτε ένα από τον δρόμο. Δεν είναι ανάγκη να είναι ράτσας, τα ημίαιμα το ίδιο θα σε αγαπήσουν. Εκτός αν είσαι ψώνιο και θες να κοκορεύεσαι ότι το ζώο σου είναι με pedigree.
    Τα αδέσποτα δεν πέσανε από τον ουρανό, εμείς φταίμε για αυτό. Και επιτέλους να κοπεί το παραμυθάκι ότι η στείρωση είναι ενάντια στη φύση των ζώων, γιατί οι σκύλοι και οι γάτες ΔΕΝ ζουν σε φυσικό περιβάλλον εδώ και αιώνες και άρα δεν έχουν μέσα περιορισμού του πληθυσμού τους (όπως πχ έχουν οι αγέλες των άγριων ζώων, που αυτά, ναι, ζουν στη φύση). Η μόνη λύση για τον περιορισμό των αδεσπότων είναι η στείρωση και των αδέσποτων και των οικόσιτων. Τελεία και παύλα.
    Η έντονη διαφωνία μου με το παρόν άρθρο έγκειται στη διετία για την εφαρμογή του. Όχι δύο χρόνια. Δώστε έξι μήνες ή ένα χρόνο το πολύ.

  • 12 Μαΐου 2021, 12:12 | Ευτυχης

    Επειδή και η ανοχή στην προπαγάνδα έχει ορια

    ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ της κτηνιάτρου κ. Γιανακοπουλου.

    Νέο νομοσχέδιο – Η υποχρεωτική στείρωση σε όλα τα δεσποζόμενα ζώα – Προβλήματα που προκύπτουν – Προβλήματα που παραμένουν άλυτα.
    Γιαννακοπούλου Ιωάννα , Κτηνίατρος

    Περίληψη της μέλέτης
    Στο παρόν γίνεται προσπάθεια να εντοπιστεί το κομβικό σημείο όπου χάνεται ο έλεγχος και δημιουργείται ο πληθυσμός των αδεσπότων ώστε να προσδιοριστεί η κατηγορία σκύλων που είναι η πηγή των αδεσπότων. Αναλύονται και τεκμηριώνονται με βιβλιογραφικές πηγές από μελέτες του εξωτερικού η επικινδυνότητα της επέμβασης και της γενικής αναισθησίας , αλλά και οι δυνητικές καταστροφικές συνέπειες της στείρωσης ενός σκύλου στην μακροπρόθεσμη υγεία του , όταν αυτό δεν απαιτείται ως θεραπευτική παρέμβαση για την επιβίωσή του. Προσδιορίζονται οι επαχθείς επιπτώσεις και συνέπιες της αντιεπιστημονικής και ατεκμηρίωτης καθολικής εφαρμογής ενός μέτρου υποχρεωτικής στείρωσης όλων των δεσποζόμενων σκύλων στην ελληνική επικράτεια.

    Με το νέο νομοσχέδιο προτείνεται η υποχρεωτική στείρωση, αδιακρίτως, όλων των δεσποζόμενων ζώων στην ελληνική επικράτεια , με την αιτιολογία ότι θα λύσει το πρόβλημα του αυξημένου αριθμού των αδεσπότων στη χώρα.
    Μετά από 13 έτη στο ελεύθερο επάγγελμα του ιδιώτη κτηνιάτρου στην πόλη των Πατρών και μέσα από την καθημερινή επαφή με τους απλούς ιδιοκτήτες ζώων , τους ερασιτέχνες εκτροφείς της πόλης μου και όχι μόνο αλλά και με τις φιλοζωικές ομάδες και οργανώσεις που δρουν στην περιοχή μας ,μπορώ και έχω πλέον μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει με το πρόβλημα των αδεσπότων σκύλων.

    Το σημείο κλειδί για την κατανόηση του προβλήματος, είναι η εύρεση του σταδίου κατά το οποίο δημιουργούνται τα αδέσποτα ζώα και κάτω από ποιες συνθήκες και γιατί αυτά πολλαπλασιάζονται , παρά τις προσπάθειες των φιλοζωικών οργανώσεων να μειωθούν σε αριθμούς με στειρώσεις. Το μείζων πρόβλημα είναι οι σκύλοι, μιας και οι γάτες είναι μάλλον αδύνατο να περιοριστούν , ενώ αποτελούν παγκοσμίως μέρος της πανίδας και της τροφικής αλυσίδας των πόλεων και των μεγάλων αστικών κέντρων με τον δόκιμο όρο ferral cats.

    Το προβληματικό σημείο είναι η εγκατάλειψη του ζώου ενός ιδιώτη, το οποίο δεν είναι σημασμένο και δηλωμένο ηλεκτρονικά σε κάποιον ιδιοκτήτη. Εύκολα κάποιος μπορεί να εγκαταλείψει το ζώο του και ποτέ κανείς δεν θα βρει τον υπεύθυνο, αφού ενα πολύ μικρό ποσοστό των δεσποζόμενων ζώων είναι ταυτοποιημένα κσι δηλωμένα σε κάποια βάση δεδομένων. Οι ανεύθυνοι ιδιοκτήτες ή αυτοί που δε μπορούν πλέον να τα συντηρήσουν , ελλείψη υποδομών που να μπορούν να δεχτούν τα ανεπιθύμητα πλέον σκυλιά ,εγκαταλείπουν τα σκυλιά τους , αυτά βρίσκονται στο δρόμο, που με τις κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας και τους ευαισθητοποιημένους πολίτες που τα φροντίζουν μπορούν εύκολα να επιβιώσουν ,με την προυπόθεση ότι δεν πρόκειται για κουτάβια, ώστε να μπορούν να αυτοσυντηρηθούν, έπειτα θα αναπαραχθούν και θα πολλαπλασιαστούν. Οι φιλοζωικές οργανώσεις στειρώνουν όσα περισσότερα ζώα μπορούν, αλλά από πίσω η στρόφιγγα δεν κλείνει και τροφοδοτεί συνεχώς τους δρόμους με νέα αδέσποτα. Τα ζώα που βρίσκονται αδέσποτα είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ημίαιμα ,πολυμιγάδες και απροσδιορίστου φυλής έστω και σε πρώτη γεννιά.

    Στα 12 χρόνια που εργάζομαι σε κλινική στην Πάτρα είναι απόλυτα διαπιστωμένο ότι κανενα από αυτά δεν είναι καθαρόαιμο. Από αυτά που ανήκαν φαινοτυπικα σε κάποια φυλή, κάποια είχαν αδήλωτα τσιπάκια που δεν τα βρήκαμε ούτε στη βαση δεδομένων του υπουργείου αλλά ούτε και σε αυτή του κυνολογικού ομίλου Ελλάδος, το οποίο σημαίνει ότι προήλθαν από την πώληση σε κάποιο πετσοπ ή από κάποια παράνομη εισαγωγή και σε καμία απολύτως περίπτωση από κάποια δηλωμένη γέννα στον ΚΟΕ και κατ’ επέκταση από κάποιο εκτροφέα της Ελλάδας.

    Το πρώτο συμπέρασμα λοιπόν, που εύκολα κάποιος μπορεί να εξάγει είναι ότι οι ιδιοκτήτες καθαρόαιμων σκύλων με πεντιγκρί είναι απίθανο να εγκαταλείψουν τον σκύλο τους και αν κάποιο φαινοτυπικά καθαρόαιμο βρεθεί στον δρόμο δεν είναι προιόν κάποιας δηλωμένης γέννας στον ΚΟΕ από κάποιο εκτροφέα.

    Το δεύτερο συμπέρασμα που μπορούμε να εξάγουμε είναι, ότι το σημείο κλειδί είναι η ταυτοποίηση του ζώου ως προς το που ανήκει , διότι κανένα ζώο που εγκαταλείπεται δεν είναι σημασμένο. Όποιος σημαίνει το ζώο του είναι αυτόματα και υπέυθυνος ιδιοκτήτης, που το έχει ως μέλος της οικογένειάς του και δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να το εγκαταλείψει στο δρόμο.

    Συνεπώς η λύση του προβλήματος της εγκατάλειψης των ανεπιθύμητων σκύλων συνίσταται στην εύρεση ενός τρόπου να εφαρμοστεί καθολικά η σήμανση και η καταγραφή των σκύλων και πρακτικά και ουσιαστικά η άμμεση και έμμεση επιβολή της με την επιβολή προστίμων μέσω εντατικών ελέγχων από τους φορείς του κράτους, που είναι οι μόνοι αρμόδιοι και υπεύθυνοι να εφαρμόσουν την εκάστοτε νομοθεσία.

    Η υποχρεωτική στείρωση όλων ανεξαιρέτως των ζώων με τις εξαιρέσεις που προβλέπει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο , σε καμία απολύτως περίπτωση δε δύναται μα ουτέ καν μπορεί να συμβάλει στο ελάχιστο στο να λυθεί το πρόβλημα. Ο ιδιοκτήτης που θα το εγκατέλειπε θα το εγκαταλείψει συντομότερα για να μην αναγκαστεί να ακολουθήσει τη νομοθεσία. Αυτός που αφήνει ημιαδέσποτο το ζώο του να γυρνάει στις γειτονιές και να ζευγαρώνει σκορπώντας κουτάβια θα συνεχίσει να το κάνει , μιας και αν το κάνει από απλή αδιαφορία θα συνεχίσει απλά να αδιαφορεί και δε θα σημάνει ποτέ το ζώο του και εάν το κάνει από κάποια διαστρεβλωμένη ιδεολογία πιθανότερα θα το εγκαταλείψει.
    Ο μοναδικός που τιμωρείται είναι ο υπεύθυνος ιδιοκτήτης και το κατοικίδιό του το οποίο ή δε θα ζευγάρωνε ποτέ ούτως ή άλλως, είτε διότι πρόκειται για κάποιο ημίαιμο σκυλάκι, είτε διότι θα ζευγαρώσει ελεγχόμενα και υπεύθυνα σε όλα τα στάδια που θα ακολουθήσουν αν πρόκειται για κάποιο σκύλο καθαρόαιμο με πεντιγκρί που ανήκει σε κάποιο εκτροφέα ή σε κάποιο φίλο ή συνεργάτη του τελευταίου.

    Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε πρωτίστως αυτά που θα έπρεπε να ήταν ήδη αυτονόητα… Η στείρωση είναι ιατρική πράξη. Ο μοναδικός αρμόδιος και υπεύθυνος για να αποφασίσει εάν κάποιο ζώο πρέπει ή ενδέικνυται χωρίς κίνδυνο ή αποδεκτό ρίσκο, δεδομένων των εναλλακτικών, να υποβληθεί σε μια τέτοια σοβαρή επέμβαση που απαιτεί γενική αναισθησία είναι μόνον ο κτηνίατρος και απολύτως κανένας άλλος. Είναι ο αρμόδιος επιστήμονας που έχει την πιστοποιημένη γνώση για να αποφασίσει για την έκβαση της υγείας του ασθενή του και αναλαμβάνει την ευθύνη για τις αναγκαίες ιατρικές ενέργειες και πράξεις για τις οποίες ζητά με επιστημονική αιτιολόγηση και τεκμηρίωση την έγκριση και την άδεια του ιδιοκτήτη του ζώου πριν προβεί σε αυτές.

    Όπως αναφέρθηκε ήδη για να προβούμε στην επέμβαση της στείρωσης θα πρέπει να εγκαταστήσουμε γενική αναισθησία και να ναρκώσουμε το ζώο. Αυτό από μόνο του ενέχει κινδύνους για τη ζωή του ζώου και σε καμία περίπτωση δε ρισκάρουμε την πιθανότητα μιάς ανακοπής ή μιας άπνοιας που θα οδηγήσουν στο θάνατο για να προβούμε σε επεμβάσεις που απαιτούν παρατεταμένη γενική αναισθησία και δεν είναι απαραίτητες ή αναγκαίες. Η ίδια η επέμβαση της στείρωσης ειδικά σε ένα θηλυκό ζώο ενέχει σαν επέμβαση αρκετούς κινδύνους και υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούν να πάνε στραβά κατά τη διάρκεια ή και μετά το χειρουργείο. Είναι ένα σοβαρό χειρουργείο για το ζώο, που απαιτεί άνοιγμα της κοιλιάς , απωλίνωση μέγάλων αγγείων, κίνδυνο και για σοβαρές αιμορραγίες κατά την επέμβαση, κίνδυνο ρήξης ζωτικών ενδοκοιλιακών οργάνων, και αυξημένες πιθανότητες για μετεγχειρητικές επιπλοκές, από τη στιγμή που πρόκειται για ζώο , στο οποίο δε μπορείς να συστήσεις κατάκλιση στο κρεβάτι για μια βδομάδα μέχρι να αναρρώσει. Οι πιθανές μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι εσωτερική αιμορραγία από μετακίνηση των απολινώσεων των αγγείων, περιτονίτιδα από διεγχειρητική μόλυνση, ρήξη των ραμμάτων από αυξημένη δραστηριότητα του ζώου και δημιουργία μετεγχειρητικών κήλεων έως και πιθανότητα εκσπλαχνισμού από τη ρήξη της σύγκλεισης της τομής, μόλυνση μετεγχειρητική του τραύματος ,αποστηματοποίηση ή και δημιουργία συρριγίων. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η προαιρετική αυτή επέμβαση επιφέρει αντιληπτό από εμάς πόνο και δυσφορία στο χειρουργημένο ζώο για μια εβδομάδα τουλάχιστον και είναι αντιεπιστημονικό να γίνεται όταν δε συντρέχει κάποιος λόγος υγείας ή ακραίας ορμονοεξαρτώμενης συμπεριφοράς.

    Στη Νορβηγία ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η στείρωση των ζώων έχει απαγορευτεί δια νόμου εκτός εάν ο κτηνίατρος του ζώου διαγνώσει ότι απαιτείται για λόγους υγείας όπως η πυομήτρα και ο καρκίνος των γεννητικών οργάνων ή για λόγους ακραίων συμπεριφορών ορμονοεξαρτώμενων όπως σε κάποιες περιπτώσεις ψευδοκύησης , λόγοι οι οποίοι τεκμηριώνουν την ανάγκη της χειρουργικής επέμβασης για την υγεία και την ευζωία του ζώου.
    Όλα τα ανωτέρω είναι προβλήματα και επιπλοκές που μπορούν να προκύψουν εύκολα στην καθημερινή κλινική πράξη και αφορούν σε υγιή και νεαρά ζώα. Αν πρόκειται για ζώα μεγαλύτερης ηλικίας οι πιθανότητες να πάει κάτι στραβά είναι πολλαπλάσιες και ποτέ δε θα βάλουμε ένα ζώο στο χειρουργικό τραπέζι αν δεν είναι απολύτως αναγκαίο και δεν υπάρχει μια άλλη μη επεμβατική εναλλακτική λύση. Ένα χειρουργείο μπορεί να είναι η βέβαιη θανατική καταδίκη για ένα υπερήλικο ζώο , για ένα ζώο με προβλήματα καρδιολογικά, ηπατικά ή νεφρικά, για ένα ζώο με χρόνια νοσήματα και γενικά επιβαρυμένη υγεία.
    Ειδικά για τα ζώα που ανήκουν σε κάποιες καθαρόαιμες φυλές, έχουμε επιπλέον ειδικά προβλήματα, αναλόγως της φυλής ,που αυξάνουν την επικινδυνότητα μιας νάρκωσης και μιας επέμβασης.

    Οι βραχυκεφαλικές φυλές έχουν προβλήματα αναπνευστικά λόγω κατασκευής όπως τα bulldog ή τα pekignese και κάθε φορά που τα ναρκώνουμε παίζουμε εν γνώση μας τη ζωή τους κορώνα γράμματα ακόμα κι αν είναι απολύτως υγιή κατα τα άλλα.

    Τα λαγωνικά οράσεως όπως τα greyhounds δεν μπορούν να μεταβολίσουν καλά τα αναισθητικά φάρμακα και επιπλέον κινδυνεύουν από σοβαρή υποθερμία κατά τη διάρκεια μιας γενικής αναισθησίας λόγω του χαμηλού ποσοστού λίπους στο σώμα τους.

    Κάποιες ποιμενικές φυλές όπως τα κόλλευ, τα αυστραλιανά ποιμενικά και άλλα λόγω κάποιας μετάλλαξης του ABCB1 γονιδίου επιτρέπουν την συσσώρευση κάποιων αναισθητικών παραγόντων στον εγκέφαλό τους με αποτέλεσμα το αυξημένο ρίσκο θνησιμότητας κατά τη γενική αναισθησία.

    Κάποιες φυλές όπως τα ακίτα έχουν γονιδιακά πολύ χαμηλά αιμοπετάλια με σοβαρό κίνδυνο διεγχειρητικών και μετεγχειρητικών αιμορραγιών αφού έχουν μειωμένη πηκτικότητα στο αίμα.

    Τα ντόμπερμαν και τα μπόξερ εμφανίζουν συχνά αρρυθμίες υποκλινικές και ασυμπτωματικές δύσκολες να διαγνωστούν καθώς και μυοκαρδιοπάθειες οπότε και ενέχει ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο η οποιαδήποτε νάρκωσή τους.

    Οι πολύ μικρόσωμες φυλές είναι πολύ δύσκολες στην αναισθητική διαχείρησή τους και δεν έχουν κανένα περιθώριο να χάσουν αίμα διεγχειρητικά καθιστώντας επικίνδυνη την οποιαδήποτε επέμβαση και γενική αναισθησία.

    Από τα παραπάνω θα πρέπει να γίνει αντιληπτό αδιαμφησβήτητα και απολύτως ξεκάθαρα και κατανοητά στον κάθε ένα, ότι οι ιατρικές αποφάσεις αυτού του είδους δεν είναι λέξεις γραμμένες σε νόμους και εγκυκλίους. Είναι αποφάσεις εξατομικευμένες για τον εκάστοτε ασθενή και σε καμία περίπτωση δε δύνανται να εφαρμοστούν σε γενική κλίμακα σε ένα πληθυσμό. Οι αποφάσεις αυτές ανήκουν μονάχα στους πιστοποιημένους υπεύθυνους επιστήμονες , εν προκειμένω στους κτηνιάτρους και μόνον σε αυτούς. Είναι οι μόνοι που έχουν το δικαίωμα και την επιστημονική γνώση ώστε να αποφασίσουν τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης των ιατρικών προβλήμάτων του εκάστοτε ζώου και μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη για αυτή τους την απόφαση.

    Έως τώρα αναφερθήκαμε στα προβλήματα που προκύπτουν άμεσα από την επέμβαση της στείρωσης και από την γενική αναισθησία που απαιτείται για να διενεργήσουμε την επέμβαση. Τα πιθανά προβλήματα από την στείρωση ενός σκύλου όμως δε σταματούν εδώ. Υπάρχουν και άλλα αποδεδειγμένα προβλήματα υγείας που αποδίδονται στην στείρωση και έχουν καταγραφεί και αποδειχθεί με επίσημες κτηνιατρικές επιστημονικές μελέτες σε πανεπιστημιακές κλινικές σε διάφορες χώρες.

    Το πρώτο πρόβλημα που προκύπτει από τη στείρωση ενός θηλυκού σκύλου και θα πρέπει να αναφέρουμε είναι η ακράτεια ούρων. Στα αστείρωτα θυληκά εμφανίζεται σε ποσοστό 1% ,ενώ στα στειρωμένα αγγίζει ποσοστά της τάξης του 20% έως και 60% για κάποιες φυλές όπως τα boxer, dobermann, rottweiler, weimaraner, irish setter, τα g. schnauzer κτλ. Είναι μια κατάσταση που προφανώς δημιουργεί σοβαρότατα και άλυτα προβλήματα στην καθημερινή συμβίωση με το πάσχον ζώο, ενώ απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα , καθημερινή ενασχόληση , φαρμακευτική αγωγή και αρκετά έξοδα από την πλευρά του ιδιοκτήτη για όλη τη ζωή του ζώου. Επηρεάζεται η ευζωία του ζώου, διότι ασθενεί συνεχώς από ουρολοιμώξεις ,δερματίτιδες από τα ούρα που δεν ελέγχει κτλ και τις περισσότερες φορές δυστυχώς τα ζώα αυτά ή καταλήγουν εξόριστα σε κάποια αυλή ή ταράτσα αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα , επιδεινώνοντας την κατάσταση της υγείας τους από τον αυξημένο κίνδυνο μολύνσεων και επιπλοκών λόγω του περιβάλλοντος αλλά και ζημιώνοντας και την συναισθηματική τους υγεία λόγω της απομόνωσης ,ή τα εγκαταλείπουν στο δρόμο ή οδηγούνται στην ευθανασία, γιατί είναι σχεδόν αδύνατο να διαχειριστεί την κατάσταση αυτή ο ιδιοκτήτης.

    Το δέυτερο σοβαρότατο κεφάλαιο στα προβλήματα που δημιουργεί η στείρωση ενός ζώου είναι η πρόκληση σοβαρότατων ορθοπεδικών προβλημάτων εάν αυτή γίνει πριν την ολοκλήρωση της ανάπτυξης στη συγκεριμένη περίπτωση , που για κάποιες φυλές φτάνει τα 2,5 – 3 χρόνια.
    Πιο συγκεκριμένα, η ρήξη πρόσθιου χιαστού και η δυσπλασία των ισχίων. Σε δημοσιευμένη έρευνα διαπιστώθηκε η εμφάνιση σε συχνότητα 21% ρήξης χιαστού σε στειρωμένα αρσενικά έναντι του 7% σε αστείρωτα, τριπλάσια δηλαδή συχνότητα .
    Αντίστοιχα για τα θηλυκά τα ποσοστά ήταν 16% και 5%.
    Διαπιστώθηκε αυξημένη συχνότητα εμφάνισης δυσπλασίας των ισχίων σε μακροχρόνια κ διευρυμένη μελέτη που έγινε για συγκεκριμένη φυλή, ώστε να μην επηρεαστεί το ποσοστό εμφάνισης της πάθησης από τον παράγοντα της φυλής, και διαπιστώθηκε διπλασιασμός έως και τριπλασιασμός της εμφάνισης της πάθησης στα στειρωμένα ζώα σε ποσοστά έως και 14.5% εν αντιθέση με το 4% των μη στειρωμένων.

    Τα ανωτέρω συνεπάγονται κατά πρώτον κακή ποιότητα ζωής για το ασθενές ζώο, γιατί πρόκειται για μόνιμες και επίπονες καταστάσεις που οδηγούν σε σοβαρή οστεοαρθρίτιδα και μιά ζωή με συνεχή φαρμακευτική αγωγή και πόνο αν δεν αντιμετωπιστούν και κατά δεύτερον υπέρογκα έξοδα για τον ιδιοκτήτη σε φαρμακευτικές αγωγές και εξειδικευμένες επεμβάσεις που ξεπερνούν ακόμα και τα 1500Ε ανά επέμβαση.

    Τρίτο πρόβληματικό πεδίο που προκύπτει στις μελέτες είναι ότι εμφανίζεται σε αυξημένη συχνότητα στα στειρωμένα ζώα , είναι διάφορες επιθετικές μορφές καρκίνου.

    Τετραπλασιάζεται η συχνότητα του αιμαγγειωσαρκώματος ,των όγκων στην καρδιά και του μαστοκυττώματος στα στειρωμένα θηλυκά και του καρκίνου του προστάτη και της ουροδόχου κύστης στα στειρωμένα αρσενικά.

    Διπλασιάζεται η συχνότητα οστεοσαρκώματος στα στειρωμένα ζώα, ενώ σε κάποιες φυλές μεγαλόσωμες τετραπλασιάζεται. Όλες αυτές είναι σοβαρές και επιθετικές μορφές καρκίνου με χρόνους επιβίωσης μικρότερους του έτους της τάξης του 90%.

    Άλλα δευτερεύοντα , αλλά εξίσου σημαντικά προβλήματα υγείας που επιδεινώνονται ή αυξάνονται σε συχνότητα εμφάνισης αν στειρωθεί ένα ζώο, είναι ο υποθυρεοειδισμός (x3), η παχυσαρκία, οι ουρολοιμώξεις (x2) και η αυξημένη εμφάνιση παρενεργειών στους καθιερωμένους εμβολιασμούς.

    Φυσικά πρέπει να κάνουμε ειδική μνεία και στις επιπτώσεις στην αλλαγή της φυσιολογικής συμπεριφοράς του ζώου σε διάφορες συχνότητες.
    ***

    Μετά από αυτή την συνοπτική αναφορά στα προβλήματα υγείας που προκύπτουν από αυτή την επέμβαση, που παρουσιάζεται κατά τα λοιπά απόλυτα λανθασμένα ως τόσο αθώα, εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος ότι στην επιστήμη της ιατρικής τίποτε δεν είναι απλό και χωρίς κόστος. Η εφαρμογή μιας οδηγίας για καθολική στείρωση του ελληνικού πληθυσμού των δεσποζόμενων σκύλων θα συνιστούσε έμμεση κακοποίηση όλων αυτών των ιδιόκτητων ζώων από το ίδιο το κράτος και το βασικότερο και σημαντικότερο είναι ότι δε θα είχε την παραμικρή επίδραση στη μείωση του πληθυσμού των αδεσπότων. Οι ιδιοκτήτες τους δικαίως οφείλουν μετέπειτα να αναζητήσουν τις νομικές ευθύνες αλλά και την οικονομική τους αποζημίωση για τα έξοδα φροντίδας αυτών των ζώων που θα προκύψουν στο ζώο τους από μια προαιρετική και μη απαραίτητη επέμβαση που διατάχθηκε από τον υπεύθυνο νομοθέτη, το κράτος δηλαδή εν προκειμένω ,που επιθυμεί να επιβάλλει αυτές τις μεσαιωνικές πρακτικές σε δεσποζόμενα ζώα. Το να μην υπάρχει επιστημονική βάση σε μια πολιτική που άμεσα αφορά στην υγεία των ζώων έχει αφήσει όλη την κτηνιατρική κοινότητα στην Ελλάδα έκπληκτη και σε κατάσταση σοκ.

    Κλείνοντας θα πρέπει να κάνουμε ειδική μνεία και να σημειωθεί και η ανυπολόγιστη ζημιά που θα προκύψει από μια τέτοια πρακτική στην πολιτισμική μας ανυπολόγιστης αξίας , κυνολογική παρακαταθήκη που οι ρίζες της ιχνηλατούνται ως την εποχή του Ομήρου και του Ηροδότου , τις μοναδικές γηγενείς ελληνικές φυλές σκύλων, που έχει γίνει υπεράνθρωπη προσπάθεια να διασωθούν και να αναπτυχθούν από τον Έλληνα ερασιτέχνη εκτροφέα τις τελευταίες δεκαετίες. Η κυνοτεχνία και η κυνοφιλία , ιδιαιτέρως στην οργανωμένη της μορφή, είναι δείκτης πολιτισμού , επιπέδου και σεβασμού σε κάθε μορφή ζωής για μια χώρα. Ποιος θα αναλάβει το πολιτικό , το πολιτισμικό, αλλά και το οικονομικό κόστος σε όλα αυτά τα επίπεδα? Ο κατεξοχήν υπεύθυνος εάν εφαρμοστούν αδιακρίτως οι διατάξεις του νομοσχεδίου αυτού θα είναι το κράτος και υπάρχουν άνθρωποι που θα επιζητήσουν να αποδωθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει.

    Βιβλιογραφία

    Breed specific anaesthesia, St. Krein, L.A.Welmore, DVM, ScD, DACVA Tufts University,NAVC Clinicians brief , March 2012
    Urinary Incotinence in bitches after ovariohysterectomy,Master s degree Paper, Ines Serra Fe Acabado Oliveira, July 2015
    Spay neuter and the association with cancer in dogs,parts 1 &2 , Susan Ettinger , DVM, Dipl. ACVIM (ONCOLOGY)
    Long term effects of neutering dogs : comparison of Labrador retrievers with Golden retrievers , B.L.Hart, L.A.Hart, A.P.Thigpen, N.H.Willits, R.A.Coulombe, Center for companion animal health University of California Davis
    Long term health risks and benefits associated with spay / neuter in dogs , L.J.Sandorn, M.S. May 2007
    Urinary incontinence in bitches after spaying, S.L.Andersen , Budapest, Hungary 2016
    Early Neutering Poses Health Risks for German Shepherd Dogs, Study Finds ,University of California Davis,Trina Wood on May 26, 2016
    Urinary incontinence in the bitch, Willey publications, I.N.Reichler, M.Hubler, Small animal reproduction clinic, University of Zurich Switzerland,2014

  • 12 Μαΐου 2021, 12:10 | Γιάννης

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση για να γίνουμε μία πολιτισμένη χώρα χωρίς αδέσποτα.

  • 12 Μαΐου 2021, 12:56 | Ερατώ Δραγατσίκη

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Δε λύνεται κανένα πρόβλημα αδεσπότων με την υποχρεωτική στείρωση όλων των σκύλων.Είναι απαράδεκτό!
    Η σωστή ενημέρωση και η υπευθυνότητα είναι η λύση.
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 12:05 | παναγιώτης

    ναι στην υποχρεωτικη συμφωνω στειρωση των δεσποζωμενων ζωων

  • 12 Μαΐου 2021, 12:10 | ΣΠΑΘΑΡΙΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ.
    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΧΟΜΠΙΣΤΕΣ.

  • 12 Μαΐου 2021, 12:59 | Αλέξανδρος

    Η υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων με το πρόσχημα πως έτσι θα λυθεί το πρόβλημα των αδέσποτων είναι προσβολή στη νοημοσύνη μας και καταπάτηση σε συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές.
    Χωρίς καμία μελέτη εκτίμησης του πληθυσμού των αδέσποτων σκύλων και χωρίς καμία μελέτη εκτίμησης του ποσοστού των αδέσποτων που είναι στειρωμένα (όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία από το 2012 και έπειτα), ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΣΥΝΔΕΣΕΙ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΜΕ ΤΑ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ ΖΩΑ και να θεωρήσει πως στειρώνοντας τα δικά μας σκυλιά, θα λύσει ένα πρόβλημα που ΔΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΜΕ, ΟΥΤΕ ΣΥΝΤΗΡΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ.
    Δε δεχόμαστε και δε θα εφαρμόσουμε την υποχρεωτική στείρωση.

  • 12 Μαΐου 2021, 12:24 | Θεόφιλος Σουλαντικας

    Εννοείται πως πρέπει να γίνει υποχρεωτική η στείρωση των ζώων καθώς δεν υπάρχει άλλη λύση για να λυθεί το θέμα των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα, το οποίο έχει επιπτώσεις σε πολλές παραμέτρους της ζωής μας.

  • 12 Μαΐου 2021, 12:11 | Βαθρακοκοιλης Γεώργιος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε εξαίρεση στείρωσης και την με κανόνες αναπαραγωγή των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI, των δεσποζόμενων Κυνηγετικών και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων, δύο φορές στη ζωή των θηλυκών για τη απόκτηση απογόνων.

  • 12 Μαΐου 2021, 12:06 | Κώστας

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!Εξάλου6 η καθαρόαιμη εκτροφη βασίζεται στην υπαρξη πολλων ερασιτεχνων εκτροφεων που εχουν αγαπη για την καθε φυλη ζωου.

  • 12 Μαΐου 2021, 12:19 | Μαρία Πλουμιδάκη

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για
    εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων
    Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 12:14 | Ιωάννης Αποστολόπουλος

    Το πρόβλημα των αδέσποτων έχει δημιουργηθεί από τους ΑΝΕΥΘΥΝΟΥΣ ιδιοκτήτες ζώων που τα εγκαταλείπουν.
    Τα προτεινόμενα σε αυτό το νομοσχέδιο όμως στρέφονται εναντίον των ίδιων των ζώων (αφού επιχειρείται η οριζόντια στείρωση όλων των ζώων) και των υπεύθυνων ιδιοκτητών αυτών, μιας και οι τελευταίοι είναι οι μοναδικοί που έχουν φροντίσει να σημάνουν ηλεκτρονικά τα ζώα τους (microchip) και θα αποτελέσουν τον μοναδικό εύκολο στόχο του παράλογου και αντιεπιστημονικού αυτού μέτρου.
    Η στείρωση ως επέμβαση, επεμβαίνει βάναυσα στη φύση του ζώου και μπορεί μεν αυτό να είναι αναγκαίο ΚΑΚΟ για τα αδέσποτα, είναι όμως ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να επιβληθεί στα δεσποζόμενα ζώα μας που όλοι ως υπεύθυνοι κηδεμόνες αυτών τα έχουμε ως ισότιμα μέλη της οικογένειας μας, τα αγαπάμε και φροντίζουμε τόσο για την ευζωία τους όσο και για την αποφυγή τυχαίου ζευγαρώματος.
    Άλλωστε η έννοια «ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟ» περιλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο των δραστηριοτήτων του ζώου μας.
    Ο ορθός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος των αδέσποτων δεν μπορεί να είναι άλλος από την ΠΑΙΔΕΙΑ, την προαγωγή της υγειούς κυνοφιλίας και την πλήρη ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ηλεκτρονική σήμανση όλων των ζώων η οποία θα ελέγχεται τόσο από τα όργανα επιβολής της τάξης, όσο και από τους κτηνιάτρους.

    Ιωάννης Αποστολόπουλος
    τ. Εκτροφέας – Εκπαιδευτής
    KynoLamia

  • 12 Μαΐου 2021, 12:14 | Κωνσταντίνος Μπαιραμπας

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων, είναι ακρωτηριασμός και κακοποίηση.

  • 12 Μαΐου 2021, 12:51 | ΖΑΦΕΙΡΙΔΗΣ ΙΟΡΔΆΝΗΣ

    ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ

  • 12 Μαΐου 2021, 12:44 | Ευριδικη

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων!η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες γενες

  • 12 Μαΐου 2021, 12:10 | Αναστασία Παυλοπούλου

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση, είναι ο μόνος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα των αδέσποτων στην Ελλάδα

  • 12 Μαΐου 2021, 12:58 | Ευριδικη

    Ναι

  • 12 Μαΐου 2021, 12:45 | Νικος Τσορδιάς

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση ! Ειναι αντιεπιστημονικό, αντιφιλοζωικό και αντισυνταγματικό !

  • 12 Μαΐου 2021, 12:50 | ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑΝΤΙΑ

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ
    ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΡΚΩΣ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ.Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΔΕΝ ΛΥΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝ ΔΕΝ ΕΞΑΛΕΙΦΘΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΓΕΝΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ. ΜΗΝ ΣΥΓΧΕΟΥΜΕ ΤΙΣ ΓΕΝΝΕΣ ΤΩΝ ΝΟΜΙΜΩΝ ΕΚΤΡΟΦΕΙΩΝ ΜΕ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΚΑΘΕ ΣΠΙΤΙΟΥ!!! ΚΑΘΕ ΚΟΥΤΑΒΙ ΕΙΝΑΙ ΚΕΡΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΝΕ ΑΥΤΟΙ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!!! ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ ΣΥΝΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΝΩ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΖΩΑΚΙΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΑ ΖΩΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΤΕΚΝΟΠΟΙΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!!!!
    Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΜΕΧΡΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ!!!!

  • 12 Μαΐου 2021, 12:12 | Βασιλική

    ΝΑΙ

  • 12 Μαΐου 2021, 12:17 | Νικος Τσορδιάς

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 12:54 | Tom newton

    6 μηνες αρκουν για προσαρμογη ιδιοκτητη
    Αυτα τα διαστηματα που βαλατε ειναι αστεια και ουσιαστικα μας κανουν να σκεφτουμε οτι μας εμπαιζετε
    θα φτασουμε στις εκλογες ετσι οπως τα βαλατε. Θα Θα δωσετε και καμια παραταση τοτε και τελικά δεν θα γινει ποτε και τα ζωα θα πλημμυρίζουν τους δρομους. Ειπαμε, ψηφιστε και ξεκινηστε τωρα την υποχρεωτικη στειρωση να τελειωνουμε !!!!!!!!!

  • 12 Μαΐου 2021, 12:19 | Ντίνα καλτσα

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζομενων ζώων με άμεση ισχύ !!!! Και ειδικά σε κυνηγόσκυλα και τσοπανόσκυλα που τα έχουν μόνο ως εργαλεία και αν δεν κάνουν τη «»δουλειά»» τους τα πετάνε …. Όσο για τα κουτάβια , άπειρα σε όλη τη χώρα !!!

  • 12 Μαΐου 2021, 12:03 | Δαμιανός

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!