Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 12 Μαΐου 2021, 16:53 | Κωνσταντίνος Π.

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 16:30 | Χαράλαμπος θαγγοπουλος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική ,ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας έτσι σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων. Επίσης να υπάρξει οικονομική και κοινωνική ενίσχυση των δήμων για την τακτοποίηση, φροντίδα των αδέσποτων,σε συνάρτηση με την εκπόνηση εκπαιδευτικών βοηθηματων τα οποία θα βοηθήσουν μαθητές δημοτικού και γυμνασίου στην εμπέδωση μιας ζωοφιλικης αγωγής.

  • 12 Μαΐου 2021, 16:21 | Σταύρος

    Στείρωση σε όλα, ειδικά στα σκυλιά, που οι δήθεν φιλόζωοι υιοθετούν και τα κουτάβια τους τα παρατάνε όπου βρουν.

  • 12 Μαΐου 2021, 16:39 | Διονυσης Κ

    Η στείρωση εκτός από ενέργεια καθαρά αντιεπιστημονική είναι και πράξη κακοποίησης και βασανισμού (εφόσον δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας του ζώου).
    Η στείρωση είναι ακρωτηριασμός και η επιβολή της ως υποχρεωτική είναι πράξη παράνομη και αντισυνταγματική.
    Ειναι εναντια σε ολες τις επιστημονικές μελέτες.

    Αδιανοητη η λογική του ποναει κεφάλι , κοβει κεφάλι.

    Δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων σαν μελλοντικοι παράνομοι.

  • 12 Μαΐου 2021, 16:17 | Γιώργος Ναννος

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ κάθε δεσποζομενου ζώου είναι απαράδεκτο νομοσχέδιο που το μόνο που θέλει είναι να κάνει τα κέφια στις φιλοζωικές οργανώσεις….τα ζώα τα έχουμε σαν οικογένεια είναι μαζί μας όλη μέρα στο σπίτι και στο βουνό δεν επιτρέπεται να βάζεις τον σκύλο σου σε μια διαδικασία χειρουργείου χωρίς λόγο που ξέρεις από μελέτες που έχουν γίνει ότι δημιουργεί καρκινώματα…αλλεργίες παχυσαρκία και θέλει ειδική διατροφή….ΟΧΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΈΣ ΣΤΕΙΡΏΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΠΟΛΕΜΟ ΣΕ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΥΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΠΟΤΕ ΜΗΝ ΜΑΣ ΤΣΟΥΒΑΛΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΣΥΜΦΈΡΟΝΤΑ….ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ

  • 12 Μαΐου 2021, 15:47 | Christos

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους!!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 15:03 | Αστέριος τζίμας

    Άρθρο 5 παράγραφος 7 : ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ
    Στο πλαίσιο της ισονομίας, ένας νόμος για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς, δεν δικαιούται να κάνει καμία διάκριση ανάμεσα σε κυνηγούς και λοιπούς ιδιοκτήτες. Παρόμοιου τύπου… διοικητική ποινή δεν προβλέπεται σε ολόκληρο το νομοσχέδιο για καμία άλλη κατηγορία πολιτών
    Η διάταξη κρίνεται ως απαράδεκτη, και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να απαλειφθεί.

  • 12 Μαΐου 2021, 15:10 | ΣΠΥΡΟΣ

    Οχι στην στείρωση των ζώων

  • 12 Μαΐου 2021, 15:56 | Αστέριος τζίμας

    Άρθρο 5 παράγραφος 6: ΝΑ ΑΠΑΛΕΙΦΘΗ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ . Ο τρόπος που είναι διατυπωμένη η διάταξη, είναι προβληματικός και κατάφορα εχθρικός για τους κυνηγούς, κάνοντας μια σαφέστατη και «ρατσιστικού» τύπου διάκριση μεταξύ αυτών και όλων των άλλων κατόχων σκύλων στη χώρα μας.

    Ενώ όλοι οι άλλοι πολίτες – κάτοχοι ζώων πρέπει να εφοδιάζονται με διαβατήριο του σκύλου τους ΜΟΝΟ εφόσον πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, οι κυνηγοί υποχρεούνται να εκδώσουν και να έχουν μαζί τους σε κάθε περίπτωση το αντίστοιχο διαβατήριο.

  • 12 Μαΐου 2021, 15:49 | Βασίλειος Σαργιωτης

    Οχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων σκύλων,,, ναι στην υποχρεωτική στείρωση των αδέσποτων σκύλων,,,άμεση δημιουργία σε κάθε Δήμο Δημοτολόγιο όλων των σκυλιών,, δεσποζομενων κ αδέσποτων,,,, τοποθέτηση τσιπ σε ΌΛΟΥΣ τους σκύλους,,, και στα αδέσποτα,,,,καταγραφή των ιδιοκτητών αλλά κ των οργανώσεων που αναλαμβάνουν την φροντίδα των αδέσποτων σκύλων είτε εθελοντικά είτε μέσω ανάθεσης από τον Δήμο,,,, μίας κ μερικοί διαχειρίζονται κονδύλια για αυτήν την δραστηριότητα,,,πραγματική καταγραφή σκυλων και κάθε μορφή ιδιοκτησίας περιξ αυτών,,,,, η λύση είναι να δημιουργήσουμε επιτέλους τις μεθόδους ώστε να μην δημιουργηθούν και αλλά αδέσποτα σκυλιά και όχι η οριζόντια στείρωση όλων των σκύλων,,,, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ των δεσποζομενων σκύλων,,,,

  • 12 Μαΐου 2021, 15:44 | ΓΙΑΝΝΗΣ Κ.

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 15:05 | Χριστίνα Κωνσταντινίδου

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση!

  • 12 Μαΐου 2021, 15:02 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

    Για τα αδέσποτα ζώα μπορώ να δεχθώ με κάποιες επιφυλάξεις την υποχρεωτική στείρωση, που είναι αντίθετη στην φύση και στοχεύει ίσως σε πρόληψη πολλαπλασιασμού σε αστικό περιβάλλον, αλλά όχι στην ύπαιθρο.
    Όμως, τo δεσποζόμενο ζώo είτε είναι πράγμα(res) σύμφωνα με το προϊσχύσαν δίκαιο, οπότε δεν μπορεί να υποχρεώνεται ο ιδιοκτήτης σε στείρωσή του, είτε του αναγνωρίζονται κάποια δικαιώματα οπότε η υποχρεωτική στείρωση του είναι σίγουρα κακοποίηση, αφού την ευθύνη φέρει συγκεκριμένος κηδεμόνας που προσδιορίζεται εύκολα με το τσιπ.
    Είναι σκοπός του Υπουργείου να δημιουργήσει μονοπώλιο από συγκεκριμένους εκτροφείς, με ¨καθαρόαιμα» μόνον και όχι με ημίαιμα με ανάμιξη των φυλών ; Τότε εξυπηρετείται ο σκοπός με την υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων.
    Την υποχρεωτική στείρωση εφάρμοζαν οι ναζιστές σε τσιγγάνους, ανάπηρους, Εβραίους κλπ.
    Η όλη λογική «στειρώστε όλα τα κατοικίδια, ακόμη και τα δεσποζόμενα» είναι σταλινικού τύπου και όχι ελεύθερης ιδεολογίας, ακολουθώντας κάποιες ιδεοληψίες ορισμένων φιλοζωϊκών οργανώσεων, που βάζουν αδέσποτα και δεσποζόμενα στο ίδιο καλάθι. Αλλά όπως πάντα η ανθρώπινη τάση για ολοκληρωτικό έλεγχο των ζώων, δηλ. της φύσης, θα αποτύχει παταγωδώς.

  • 12 Μαΐου 2021, 15:08 | HLIAS RENIOS

    Συμφωνώ απόλυτα με την υποχρεωτικότητα της στείρωσης όλων των ζώων συντροφιάς ανεξαιρέτως ελπίζοντας με τον τρόπο αυτό στην ουσιαστική λύση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων.

  • 12 Μαΐου 2021, 15:19 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 12 Μαΐου 2021, 15:33 | Χρηστος κοντοδημος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωσει ολων των δεσποζόμενων σεβόμαστε τα ζώα και τα δικαιώματα τους.

  • 12 Μαΐου 2021, 15:31 | Ελένη

    Έχουν ψυχή έχουν λόγο μέσα από εμάς
    Όχι στον ακρωτηριασμό όχι στην στείρωση

  • 12 Μαΐου 2021, 15:51 | Ελένη

    Όχι στην στείρωση

  • 12 Μαΐου 2021, 15:47 | Νικος Λιάκος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 15:22 | Ελένη

    Όχι στον ακρωτηριασμό
    Όχι στην στείρωση

  • 12 Μαΐου 2021, 15:32 | ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους.

  • 12 Μαΐου 2021, 15:41 | Πάνος

    Όχι στην υποχρεωτική «οριζόντια στείρωση»όλων των δεσποζομενων σκύλων.η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικής ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπευθύνων ιδιοκτητών τους!!!

  • 12 Μαΐου 2021, 15:39 | Μαρία Φανφάνη

    Να γίνει υποχρεωτική η στείρωση δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων, γιατί η χώρα δεν αντέξει άλλες γέννες

  • 12 Μαΐου 2021, 15:22 | Γαλατάς Ευάγγελος

    Το νομοσχέδιο αυτό είναι ένα έκτρωμα!!!!
    Απαράδεκτο!!!!
    Καταστρέφετε την καθαρόαιμη κυνοφιλία!!!
    Αυτοί που τα σκέφτηκαν όλα αυτά και σύνταξαν αυτό το απαράδεκτο νομοσχέδιο στο όνομα δήθεν οικολογίας δεν έχουν ιδέα απο ζωοφιλία!!!
    Τα σκυλιά μας είναι μέρος της οικογένειας μας και δεν θα τα βασανίσουμε για να καλύψουμε τις ιδεολογίες κάποιων ή μάλλον κάποιες άσχετων(ες).
    Αίσχος!!!!!

  • 12 Μαΐου 2021, 15:50 | Δαλλές Βαγγέλης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 15:44 | Νικος

    Ναι στην υποχρεωτική στειρώση.

  • 12 Μαΐου 2021, 15:08 | Δημήτρης

    Όχι στην στείρωση των δεσποζομενων κατοικίδιων ζώων.
    Συνιστά ακρωτηριασμό.

  • 12 Μαΐου 2021, 15:29 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

    ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΡΟΕΡΧΩΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΣΠΟΖΩΝΤΑ
    ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΩΑΙΜΑ ΕΧΟΥΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΤΑ ΕΓΚΑΤΑΛΗΠΕΙ .ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ Η ΥΠΟΧΡΕΟΤΙΚΗ ΣΤΙΡΩΣΗ .Η ΚΑΘΕ ΦΥΛΗ ΕΧΕΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΡΟΝΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ .ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΣΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

  • 12 Μαΐου 2021, 15:04 | Κατερινα Καλφοπούλου

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 15:29 | Κατερινα

    Οχι στην στείρωση των δεσποζομενων

  • 12 Μαΐου 2021, 15:30 | Ελένη

    Όχι στις υποχρεωτικές στειρώσεις

  • 12 Μαΐου 2021, 14:42 | ΔΗΜΗΤΡΑ Δ.

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 14:14 | ΕΡΣΕΝ ΚΟΥΡΤ

    Οχι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζωμενων καθαροαιμων σκυλων με pedigree

  • 12 Μαΐου 2021, 14:08 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΟΜΙΚΟΣ

    οι κατ επιφαση φιλοζωοι και το υπουργειο δλδ συγχρονοι <> , κατα των σκυλιων και γατιων , αποφασισαν με το ετσι θελω την υποχρεωτικη οριζοντια στειρωση και των κηδευομενομενων σκυλιων , χωρις καμια προσπαθεια συν/σης με πολυ μεγαλο φιλοζωο τμημα του Ελληνικου λαου , εξαφανιζοντας τον ερασιτεχνη εκτροφεα , τις αυτόχθονες ελληνικές φυλές σκύλων , τα με πολυ πολυ κοπο και χρημα δημιουργηθεντα σε δεκαετιες αξιολογα καθαροαιμα κυνηγητικα σκυλια , διακοπτοντας την ιστορικη βιολογικη τους συνεχεια ,μεσω της επιλεγμενης αναπαραγωγης , δραστηριοτητα χωρις εμπορευματικο κερδος , ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΣ μονον την απολυτη εμπορευματοποιηση των λιγων εμπορικων ρατσων [που θα απ[ομεινουν … ΕΥΓΕ κυριοι , απιστευτη συλληψη και εξισου ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ , ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ , ΕΠΙΒΛΑΒΗΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ . Δεν το χωραει ανθρωπου νους ποιοι εγκεφαλοι συνελαβαν ενα τετοιο προχψειρο και επικινδυνο νομοσχεδιο .

  • 12 Μαΐου 2021, 14:18 | παπαδημος Νικολαος

    Ναι στην υποχρεωτικη στειρωση !!!! Για μια Ελλαδα χωρις αδεσποτα μια μερα!

  • 12 Μαΐου 2021, 14:41 | ΣΠΑΘΑΡΙΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ. ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΗ ΕΚΤΡΟΦΕΑ.

  • 12 Μαΐου 2021, 14:11 | Μιχάλης Γκιλας

    Όχι στην στείρωση των δεσποζόμενον σκύλων είναι απαράδεκτο

  • 12 Μαΐου 2021, 14:10 | Χρήστος κοταντσης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 14:58 | Δημήτρης

    Οχι στίς στειρώσεις, οχι στην καταστροφή της Κυνοφιλιας

  • 12 Μαΐου 2021, 14:27 | Ευτυχης

    Όχι στις στειρώσεις δεν προάγουν την ευζωία των σκυλιων
    ΜΕΛΈΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ της κτηνιάτρου κ. Γιανακοπουλου.
    Μεγάλο κείμενο αλλά αξίζει τον κόπο.
    Νέο νομοσχέδιο – Η υποχρεωτική στείρωση σε όλα τα δεσποζόμενα ζώα – Προβλήματα που προκύπτουν – Προβλήματα που παραμένουν άλυτα.
    Γιαννακοπούλου Ιωάννα , Κτηνίατρος

    Περίληψη της μέλέτης
    Στο παρόν γίνεται προσπάθεια να εντοπιστεί το κομβικό σημείο όπου χάνεται ο έλεγχος και δημιουργείται ο πληθυσμός των αδεσπότων ώστε να προσδιοριστεί η κατηγορία σκύλων που είναι η πηγή των αδεσπότων. Αναλύονται και τεκμηριώνονται με βιβλιογραφικές πηγές από μελέτες του εξωτερικού η επικινδυνότητα της επέμβασης και της γενικής αναισθησίας , αλλά και οι δυνητικές καταστροφικές συνέπειες της στείρωσης ενός σκύλου στην μακροπρόθεσμη υγεία του , όταν αυτό δεν απαιτείται ως θεραπευτική παρέμβαση για την επιβίωσή του. Προσδιορίζονται οι επαχθείς επιπτώσεις και συνέπιες της αντιεπιστημονικής και ατεκμηρίωτης καθολικής εφαρμογής ενός μέτρου υποχρεωτικής στείρωσης όλων των δεσποζόμενων σκύλων στην ελληνική επικράτεια.

    Με το νέο νομοσχέδιο προτείνεται η υποχρεωτική στείρωση, αδιακρίτως, όλων των δεσποζόμενων ζώων στην ελληνική επικράτεια , με την αιτιολογία ότι θα λύσει το πρόβλημα του αυξημένου αριθμού των αδεσπότων στη χώρα.
    Μετά από 13 έτη στο ελεύθερο επάγγελμα του ιδιώτη κτηνιάτρου στην πόλη των Πατρών και μέσα από την καθημερινή επαφή με τους απλούς ιδιοκτήτες ζώων , τους ερασιτέχνες εκτροφείς της πόλης μου και όχι μόνο αλλά και με τις φιλοζωικές ομάδες και οργανώσεις που δρουν στην περιοχή μας ,μπορώ και έχω πλέον μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει με το πρόβλημα των αδεσπότων σκύλων.

    Το σημείο κλειδί για την κατανόηση του προβλήματος, είναι η εύρεση του σταδίου κατά το οποίο δημιουργούνται τα αδέσποτα ζώα και κάτω από ποιες συνθήκες και γιατί αυτά πολλαπλασιάζονται , παρά τις προσπάθειες των φιλοζωικών οργανώσεων να μειωθούν σε αριθμούς με στειρώσεις. Το μείζων πρόβλημα είναι οι σκύλοι, μιας και οι γάτες είναι μάλλον αδύνατο να περιοριστούν , ενώ αποτελούν παγκοσμίως μέρος της πανίδας και της τροφικής αλυσίδας των πόλεων και των μεγάλων αστικών κέντρων με τον δόκιμο όρο ferral cats.

    Το προβληματικό σημείο είναι η εγκατάλειψη του ζώου ενός ιδιώτη, το οποίο δεν είναι σημασμένο και δηλωμένο ηλεκτρονικά σε κάποιον ιδιοκτήτη. Εύκολα κάποιος μπορεί να εγκαταλείψει το ζώο του και ποτέ κανείς δεν θα βρει τον υπεύθυνο, αφού ενα πολύ μικρό ποσοστό των δεσποζόμενων ζώων είναι ταυτοποιημένα κσι δηλωμένα σε κάποια βάση δεδομένων. Οι ανεύθυνοι ιδιοκτήτες ή αυτοί που δε μπορούν πλέον να τα συντηρήσουν , ελλείψη υποδομών που να μπορούν να δεχτούν τα ανεπιθύμητα πλέον σκυλιά ,εγκαταλείπουν τα σκυλιά τους , αυτά βρίσκονται στο δρόμο, που με τις κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας και τους ευαισθητοποιημένους πολίτες που τα φροντίζουν μπορούν εύκολα να επιβιώσουν ,με την προυπόθεση ότι δεν πρόκειται για κουτάβια, ώστε να μπορούν να αυτοσυντηρηθούν, έπειτα θα αναπαραχθούν και θα πολλαπλασιαστούν. Οι φιλοζωικές οργανώσεις στειρώνουν όσα περισσότερα ζώα μπορούν, αλλά από πίσω η στρόφιγγα δεν κλείνει και τροφοδοτεί συνεχώς τους δρόμους με νέα αδέσποτα. Τα ζώα που βρίσκονται αδέσποτα είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ημίαιμα ,πολυμιγάδες και απροσδιορίστου φυλής έστω και σε πρώτη γεννιά.

    Στα 12 χρόνια που εργάζομαι σε κλινική στην Πάτρα είναι απόλυτα διαπιστωμένο ότι κανενα από αυτά δεν είναι καθαρόαιμο. Από αυτά που ανήκαν φαινοτυπικα σε κάποια φυλή, κάποια είχαν αδήλωτα τσιπάκια που δεν τα βρήκαμε ούτε στη βαση δεδομένων του υπουργείου αλλά ούτε και σε αυτή του κυνολογικού ομίλου Ελλάδος, το οποίο σημαίνει ότι προήλθαν από την πώληση σε κάποιο πετσοπ ή από κάποια παράνομη εισαγωγή και σε καμία απολύτως περίπτωση από κάποια δηλωμένη γέννα στον ΚΟΕ και κατ’ επέκταση από κάποιο εκτροφέα της Ελλάδας.

    Το πρώτο συμπέρασμα λοιπόν, που εύκολα κάποιος μπορεί να εξάγει είναι ότι οι ιδιοκτήτες καθαρόαιμων σκύλων με πεντιγκρί είναι απίθανο να εγκαταλείψουν τον σκύλο τους και αν κάποιο φαινοτυπικά καθαρόαιμο βρεθεί στον δρόμο δεν είναι προιόν κάποιας δηλωμένης γέννας στον ΚΟΕ από κάποιο εκτροφέα.

    Το δεύτερο συμπέρασμα που μπορούμε να εξάγουμε είναι, ότι το σημείο κλειδί είναι η ταυτοποίηση του ζώου ως προς το που ανήκει , διότι κανένα ζώο που εγκαταλείπεται δεν είναι σημασμένο. Όποιος σημαίνει το ζώο του είναι αυτόματα και υπέυθυνος ιδιοκτήτης, που το έχει ως μέλος της οικογένειάς του και δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να το εγκαταλείψει στο δρόμο.

    Συνεπώς η λύση του προβλήματος της εγκατάλειψης των ανεπιθύμητων σκύλων συνίσταται στην εύρεση ενός τρόπου να εφαρμοστεί καθολικά η σήμανση και η καταγραφή των σκύλων και πρακτικά και ουσιαστικά η άμμεση και έμμεση επιβολή της με την επιβολή προστίμων μέσω εντατικών ελέγχων από τους φορείς του κράτους, που είναι οι μόνοι αρμόδιοι και υπεύθυνοι να εφαρμόσουν την εκάστοτε νομοθεσία.

    Η υποχρεωτική στείρωση όλων ανεξαιρέτως των ζώων με τις εξαιρέσεις που προβλέπει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο , σε καμία απολύτως περίπτωση δε δύναται μα ουτέ καν μπορεί να συμβάλει στο ελάχιστο στο να λυθεί το πρόβλημα. Ο ιδιοκτήτης που θα το εγκατέλειπε θα το εγκαταλείψει συντομότερα για να μην αναγκαστεί να ακολουθήσει τη νομοθεσία. Αυτός που αφήνει ημιαδέσποτο το ζώο του να γυρνάει στις γειτονιές και να ζευγαρώνει σκορπώντας κουτάβια θα συνεχίσει να το κάνει , μιας και αν το κάνει από απλή αδιαφορία θα συνεχίσει απλά να αδιαφορεί και δε θα σημάνει ποτέ το ζώο του και εάν το κάνει από κάποια διαστρεβλωμένη ιδεολογία πιθανότερα θα το εγκαταλείψει.
    Ο μοναδικός που τιμωρείται είναι ο υπεύθυνος ιδιοκτήτης και το κατοικίδιό του το οποίο ή δε θα ζευγάρωνε ποτέ ούτως ή άλλως, είτε διότι πρόκειται για κάποιο ημίαιμο σκυλάκι, είτε διότι θα ζευγαρώσει ελεγχόμενα και υπεύθυνα σε όλα τα στάδια που θα ακολουθήσουν αν πρόκειται για κάποιο σκύλο καθαρόαιμο με πεντιγκρί που ανήκει σε κάποιο εκτροφέα ή σε κάποιο φίλο ή συνεργάτη του τελευταίου.

    Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε πρωτίστως αυτά που θα έπρεπε να ήταν ήδη αυτονόητα… Η στείρωση είναι ιατρική πράξη. Ο μοναδικός αρμόδιος και υπεύθυνος για να αποφασίσει εάν κάποιο ζώο πρέπει ή ενδέικνυται χωρίς κίνδυνο ή αποδεκτό ρίσκο, δεδομένων των εναλλακτικών, να υποβληθεί σε μια τέτοια σοβαρή επέμβαση που απαιτεί γενική αναισθησία είναι μόνον ο κτηνίατρος και απολύτως κανένας άλλος. Είναι ο αρμόδιος επιστήμονας που έχει την πιστοποιημένη γνώση για να αποφασίσει για την έκβαση της υγείας του ασθενή του και αναλαμβάνει την ευθύνη για τις αναγκαίες ιατρικές ενέργειες και πράξεις για τις οποίες ζητά με επιστημονική αιτιολόγηση και τεκμηρίωση την έγκριση και την άδεια του ιδιοκτήτη του ζώου πριν προβεί σε αυτές.

    Όπως αναφέρθηκε ήδη για να προβούμε στην επέμβαση της στείρωσης θα πρέπει να εγκαταστήσουμε γενική αναισθησία και να ναρκώσουμε το ζώο. Αυτό από μόνο του ενέχει κινδύνους για τη ζωή του ζώου και σε καμία περίπτωση δε ρισκάρουμε την πιθανότητα μιάς ανακοπής ή μιας άπνοιας που θα οδηγήσουν στο θάνατο για να προβούμε σε επεμβάσεις που απαιτούν παρατεταμένη γενική αναισθησία και δεν είναι απαραίτητες ή αναγκαίες. Η ίδια η επέμβαση της στείρωσης ειδικά σε ένα θηλυκό ζώο ενέχει σαν επέμβαση αρκετούς κινδύνους και υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούν να πάνε στραβά κατά τη διάρκεια ή και μετά το χειρουργείο. Είναι ένα σοβαρό χειρουργείο για το ζώο, που απαιτεί άνοιγμα της κοιλιάς , απωλίνωση μέγάλων αγγείων, κίνδυνο και για σοβαρές αιμορραγίες κατά την επέμβαση, κίνδυνο ρήξης ζωτικών ενδοκοιλιακών οργάνων, και αυξημένες πιθανότητες για μετεγχειρητικές επιπλοκές, από τη στιγμή που πρόκειται για ζώο , στο οποίο δε μπορείς να συστήσεις κατάκλιση στο κρεβάτι για μια βδομάδα μέχρι να αναρρώσει. Οι πιθανές μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι εσωτερική αιμορραγία από μετακίνηση των απολινώσεων των αγγείων, περιτονίτιδα από διεγχειρητική μόλυνση, ρήξη των ραμμάτων από αυξημένη δραστηριότητα του ζώου και δημιουργία μετεγχειρητικών κήλεων έως και πιθανότητα εκσπλαχνισμού από τη ρήξη της σύγκλεισης της τομής, μόλυνση μετεγχειρητική του τραύματος ,αποστηματοποίηση ή και δημιουργία συρριγίων. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η προαιρετική αυτή επέμβαση επιφέρει αντιληπτό από εμάς πόνο και δυσφορία στο χειρουργημένο ζώο για μια εβδομάδα τουλάχιστον και είναι αντιεπιστημονικό να γίνεται όταν δε συντρέχει κάποιος λόγος υγείας ή ακραίας ορμονοεξαρτώμενης συμπεριφοράς.

    Στη Νορβηγία ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η στείρωση των ζώων έχει απαγορευτεί δια νόμου εκτός εάν ο κτηνίατρος του ζώου διαγνώσει ότι απαιτείται για λόγους υγείας όπως η πυομήτρα και ο καρκίνος των γεννητικών οργάνων ή για λόγους ακραίων συμπεριφορών ορμονοεξαρτώμενων όπως σε κάποιες περιπτώσεις ψευδοκύησης , λόγοι οι οποίοι τεκμηριώνουν την ανάγκη της χειρουργικής επέμβασης για την υγεία και την ευζωία του ζώου.
    Όλα τα ανωτέρω είναι προβλήματα και επιπλοκές που μπορούν να προκύψουν εύκολα στην καθημερινή κλινική πράξη και αφορούν σε υγιή και νεαρά ζώα. Αν πρόκειται για ζώα μεγαλύτερης ηλικίας οι πιθανότητες να πάει κάτι στραβά είναι πολλαπλάσιες και ποτέ δε θα βάλουμε ένα ζώο στο χειρουργικό τραπέζι αν δεν είναι απολύτως αναγκαίο και δεν υπάρχει μια άλλη μη επεμβατική εναλλακτική λύση. Ένα χειρουργείο μπορεί να είναι η βέβαιη θανατική καταδίκη για ένα υπερήλικο ζώο , για ένα ζώο με προβλήματα καρδιολογικά, ηπατικά ή νεφρικά, για ένα ζώο με χρόνια νοσήματα και γενικά επιβαρυμένη υγεία.
    Ειδικά για τα ζώα που ανήκουν σε κάποιες καθαρόαιμες φυλές, έχουμε επιπλέον ειδικά προβλήματα, αναλόγως της φυλής ,που αυξάνουν την επικινδυνότητα μιας νάρκωσης και μιας επέμβασης.

    Οι βραχυκεφαλικές φυλές έχουν προβλήματα αναπνευστικά λόγω κατασκευής όπως τα bulldog ή τα pekignese και κάθε φορά που τα ναρκώνουμε παίζουμε εν γνώση μας τη ζωή τους κορώνα γράμματα ακόμα κι αν είναι απολύτως υγιή κατα τα άλλα.

    Τα λαγωνικά οράσεως όπως τα greyhounds δεν μπορούν να μεταβολίσουν καλά τα αναισθητικά φάρμακα και επιπλέον κινδυνεύουν από σοβαρή υποθερμία κατά τη διάρκεια μιας γενικής αναισθησίας λόγω του χαμηλού ποσοστού λίπους στο σώμα τους.

    Κάποιες ποιμενικές φυλές όπως τα κόλλευ, τα αυστραλιανά ποιμενικά και άλλα λόγω κάποιας μετάλλαξης του ABCB1 γονιδίου επιτρέπουν την συσσώρευση κάποιων αναισθητικών παραγόντων στον εγκέφαλό τους με αποτέλεσμα το αυξημένο ρίσκο θνησιμότητας κατά τη γενική αναισθησία.

    Κάποιες φυλές όπως τα ακίτα έχουν γονιδιακά πολύ χαμηλά αιμοπετάλια με σοβαρό κίνδυνο διεγχειρητικών και μετεγχειρητικών αιμορραγιών αφού έχουν μειωμένη πηκτικότητα στο αίμα.

    Τα ντόμπερμαν και τα μπόξερ εμφανίζουν συχνά αρρυθμίες υποκλινικές και ασυμπτωματικές δύσκολες να διαγνωστούν καθώς και μυοκαρδιοπάθειες οπότε και ενέχει ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο η οποιαδήποτε νάρκωσή τους.

    Οι πολύ μικρόσωμες φυλές είναι πολύ δύσκολες στην αναισθητική διαχείρησή τους και δεν έχουν κανένα περιθώριο να χάσουν αίμα διεγχειρητικά καθιστώντας επικίνδυνη την οποιαδήποτε επέμβαση και γενική αναισθησία.

    Από τα παραπάνω θα πρέπει να γίνει αντιληπτό αδιαμφησβήτητα και απολύτως ξεκάθαρα και κατανοητά στον κάθε ένα, ότι οι ιατρικές αποφάσεις αυτού του είδους δεν είναι λέξεις γραμμένες σε νόμους και εγκυκλίους. Είναι αποφάσεις εξατομικευμένες για τον εκάστοτε ασθενή και σε καμία περίπτωση δε δύνανται να εφαρμοστούν σε γενική κλίμακα σε ένα πληθυσμό. Οι αποφάσεις αυτές ανήκουν μονάχα στους πιστοποιημένους υπεύθυνους επιστήμονες , εν προκειμένω στους κτηνιάτρους και μόνον σε αυτούς. Είναι οι μόνοι που έχουν το δικαίωμα και την επιστημονική γνώση ώστε να αποφασίσουν τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης των ιατρικών προβλήμάτων του εκάστοτε ζώου και μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη για αυτή τους την απόφαση.

    Έως τώρα αναφερθήκαμε στα προβλήματα που προκύπτουν άμεσα από την επέμβαση της στείρωσης και από την γενική αναισθησία που απαιτείται για να διενεργήσουμε την επέμβαση. Τα πιθανά προβλήματα από την στείρωση ενός σκύλου όμως δε σταματούν εδώ. Υπάρχουν και άλλα αποδεδειγμένα προβλήματα υγείας που αποδίδονται στην στείρωση και έχουν καταγραφεί και αποδειχθεί με επίσημες κτηνιατρικές επιστημονικές μελέτες σε πανεπιστημιακές κλινικές σε διάφορες χώρες.

    Το πρώτο πρόβλημα που προκύπτει από τη στείρωση ενός θηλυκού σκύλου και θα πρέπει να αναφέρουμε είναι η ακράτεια ούρων. Στα αστείρωτα θυληκά εμφανίζεται σε ποσοστό 1% ,ενώ στα στειρωμένα αγγίζει ποσοστά της τάξης του 20% έως και 60% για κάποιες φυλές όπως τα boxer, dobermann, rottweiler, weimaraner, irish setter, τα g. schnauzer κτλ. Είναι μια κατάσταση που προφανώς δημιουργεί σοβαρότατα και άλυτα προβλήματα στην καθημερινή συμβίωση με το πάσχον ζώο, ενώ απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα , καθημερινή ενασχόληση , φαρμακευτική αγωγή και αρκετά έξοδα από την πλευρά του ιδιοκτήτη για όλη τη ζωή του ζώου. Επηρεάζεται η ευζωία του ζώου, διότι ασθενεί συνεχώς από ουρολοιμώξεις ,δερματίτιδες από τα ούρα που δεν ελέγχει κτλ και τις περισσότερες φορές δυστυχώς τα ζώα αυτά ή καταλήγουν εξόριστα σε κάποια αυλή ή ταράτσα αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα , επιδεινώνοντας την κατάσταση της υγείας τους από τον αυξημένο κίνδυνο μολύνσεων και επιπλοκών λόγω του περιβάλλοντος αλλά και ζημιώνοντας και την συναισθηματική τους υγεία λόγω της απομόνωσης ,ή τα εγκαταλείπουν στο δρόμο ή οδηγούνται στην ευθανασία, γιατί είναι σχεδόν αδύνατο να διαχειριστεί την κατάσταση αυτή ο ιδιοκτήτης.

    Το δέυτερο σοβαρότατο κεφάλαιο στα προβλήματα που δημιουργεί η στείρωση ενός ζώου είναι η πρόκληση σοβαρότατων ορθοπεδικών προβλημάτων εάν αυτή γίνει πριν την ολοκλήρωση της ανάπτυξης στη συγκεριμένη περίπτωση , που για κάποιες φυλές φτάνει τα 2,5 – 3 χρόνια.
    Πιο συγκεκριμένα, η ρήξη πρόσθιου χιαστού και η δυσπλασία των ισχίων. Σε δημοσιευμένη έρευνα διαπιστώθηκε η εμφάνιση σε συχνότητα 21% ρήξης χιαστού σε στειρωμένα αρσενικά έναντι του 7% σε αστείρωτα, τριπλάσια δηλαδή συχνότητα .
    Αντίστοιχα για τα θηλυκά τα ποσοστά ήταν 16% και 5%.
    Διαπιστώθηκε αυξημένη συχνότητα εμφάνισης δυσπλασίας των ισχίων σε μακροχρόνια κ διευρυμένη μελέτη που έγινε για συγκεκριμένη φυλή, ώστε να μην επηρεαστεί το ποσοστό εμφάνισης της πάθησης από τον παράγοντα της φυλής, και διαπιστώθηκε διπλασιασμός έως και τριπλασιασμός της εμφάνισης της πάθησης στα στειρωμένα ζώα σε ποσοστά έως και 14.5% εν αντιθέση με το 4% των μη στειρωμένων.

    Τα ανωτέρω συνεπάγονται κατά πρώτον κακή ποιότητα ζωής για το ασθενές ζώο, γιατί πρόκειται για μόνιμες και επίπονες καταστάσεις που οδηγούν σε σοβαρή οστεοαρθρίτιδα και μιά ζωή με συνεχή φαρμακευτική αγωγή και πόνο αν δεν αντιμετωπιστούν και κατά δεύτερον υπέρογκα έξοδα για τον ιδιοκτήτη σε φαρμακευτικές αγωγές και εξειδικευμένες επεμβάσεις που ξεπερνούν ακόμα και τα 1500Ε ανά επέμβαση.

    Τρίτο πρόβληματικό πεδίο που προκύπτει στις μελέτες είναι ότι εμφανίζεται σε αυξημένη συχνότητα στα στειρωμένα ζώα , είναι διάφορες επιθετικές μορφές καρκίνου.

    Τετραπλασιάζεται η συχνότητα του αιμαγγειωσαρκώματος ,των όγκων στην καρδιά και του μαστοκυττώματος στα στειρωμένα θηλυκά και του καρκίνου του προστάτη και της ουροδόχου κύστης στα στειρωμένα αρσενικά.

    Διπλασιάζεται η συχνότητα οστεοσαρκώματος στα στειρωμένα ζώα, ενώ σε κάποιες φυλές μεγαλόσωμες τετραπλασιάζεται. Όλες αυτές είναι σοβαρές και επιθετικές μορφές καρκίνου με χρόνους επιβίωσης μικρότερους του έτους της τάξης του 90%.

    Άλλα δευτερεύοντα , αλλά εξίσου σημαντικά προβλήματα υγείας που επιδεινώνονται ή αυξάνονται σε συχνότητα εμφάνισης αν στειρωθεί ένα ζώο, είναι ο υποθυρεοειδισμός (x3), η παχυσαρκία, οι ουρολοιμώξεις (x2) και η αυξημένη εμφάνιση παρενεργειών στους καθιερωμένους εμβολιασμούς.

    Φυσικά πρέπει να κάνουμε ειδική μνεία και στις επιπτώσεις στην αλλαγή της φυσιολογικής συμπεριφοράς του ζώου σε διάφορες συχνότητες.
    ***

    Μετά από αυτή την συνοπτική αναφορά στα προβλήματα υγείας που προκύπτουν από αυτή την επέμβαση, που παρουσιάζεται κατά τα λοιπά απόλυτα λανθασμένα ως τόσο αθώα, εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος ότι στην επιστήμη της ιατρικής τίποτε δεν είναι απλό και χωρίς κόστος. Η εφαρμογή μιας οδηγίας για καθολική στείρωση του ελληνικού πληθυσμού των δεσποζόμενων σκύλων θα συνιστούσε έμμεση κακοποίηση όλων αυτών των ιδιόκτητων ζώων από το ίδιο το κράτος και το βασικότερο και σημαντικότερο είναι ότι δε θα είχε την παραμικρή επίδραση στη μείωση του πληθυσμού των αδεσπότων. Οι ιδιοκτήτες τους δικαίως οφείλουν μετέπειτα να αναζητήσουν τις νομικές ευθύνες αλλά και την οικονομική τους αποζημίωση για τα έξοδα φροντίδας αυτών των ζώων που θα προκύψουν στο ζώο τους από μια προαιρετική και μη απαραίτητη επέμβαση που διατάχθηκε από τον υπεύθυνο νομοθέτη, το κράτος δηλαδή εν προκειμένω ,που επιθυμεί να επιβάλλει αυτές τις μεσαιωνικές πρακτικές σε δεσποζόμενα ζώα. Το να μην υπάρχει επιστημονική βάση σε μια πολιτική που άμεσα αφορά στην υγεία των ζώων έχει αφήσει όλη την κτηνιατρική κοινότητα στην Ελλάδα έκπληκτη και σε κατάσταση σοκ.

    Κλείνοντας θα πρέπει να κάνουμε ειδική μνεία και να σημειωθεί και η ανυπολόγιστη ζημιά που θα προκύψει από μια τέτοια πρακτική στην πολιτισμική μας ανυπολόγιστης αξίας , κυνολογική παρακαταθήκη που οι ρίζες της ιχνηλατούνται ως την εποχή του Ομήρου και του Ηροδότου , τις μοναδικές γηγενείς ελληνικές φυλές σκύλων, που έχει γίνει υπεράνθρωπη προσπάθεια να διασωθούν και να αναπτυχθούν από τον Έλληνα ερασιτέχνη εκτροφέα τις τελευταίες δεκαετίες. Η κυνοτεχνία και η κυνοφιλία , ιδιαιτέρως στην οργανωμένη της μορφή, είναι δείκτης πολιτισμού , επιπέδου και σεβασμού σε κάθε μορφή ζωής για μια χώρα. Ποιος θα αναλάβει το πολιτικό , το πολιτισμικό, αλλά και το οικονομικό κόστος σε όλα αυτά τα επίπεδα? Ο κατεξοχήν υπεύθυνος εάν εφαρμοστούν αδιακρίτως οι διατάξεις του νομοσχεδίου αυτού θα είναι το κράτος και υπάρχουν άνθρωποι που θα επιζητήσουν να αποδωθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει.

    Βιβλιογραφία

    Breed specific anaesthesia, St. Krein, L.A.Welmore, DVM, ScD, DACVA Tufts University,NAVC Clinicians brief , March 2012
    Urinary Incotinence in bitches after ovariohysterectomy,Master s degree Paper, Ines Serra Fe Acabado Oliveira, July 2015
    Spay neuter and the association with cancer in dogs,parts 1 &2 , Susan Ettinger , DVM, Dipl. ACVIM (ONCOLOGY)
    Long term effects of neutering dogs : comparison of Labrador retrievers with Golden retrievers , B.L.Hart, L.A.Hart, A.P.Thigpen, N.H.Willits, R.A.Coulombe, Center for companion animal health University of California Davis
    Long term health risks and benefits associated with spay / neuter in dogs , L.J.Sandorn, M.S. May 2007
    Urinary incontinence in bitches after spaying, S.L.Andersen , Budapest, Hungary 2016
    Early Neutering Poses Health Risks for German Shepherd Dogs, Study Finds ,University of California Davis,Trina Wood on May 26, 2016
    Urinary incontinence in the bitch, Willey publications, I.N.Reichler, M.Hubler, Small animal reproduction clinic, University of Zurich Switzerland,2014

  • 12 Μαΐου 2021, 14:19 | Άρης Παπαχρήστου

    Αυστηρά μέτρα στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς και ΟΧΙ ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΟΣ.

    Απαγορεύεται να κόβουμε ουρές και αυτιά, αλλά να τα ευνουχίζουμε είναι ΟΚ;

    Ποια συμφέροντα καλύπτει ο νόμος; Είχε γίνει προσπάθεια επί ΣΥΡΙΖΑ και ξανά τώρα, από τους ίδιους;

  • 12 Μαΐου 2021, 14:27 | Άρης Παπαχρήστου

    Στα Golden Retrievers και τα Λαμπραντόρ η στείρωση οδηγεί σε αύξηση πολλών ασθενειών όπως δυσπλασία του ισχίου, λυμφοσάρκωμα, αιμαγγειοσάρκωμα, καρκίνο του μαστού κλπ

    Τουλάχιστον τα ζώα καθαρών σειρών θα πρέπει να εξαιρούνται από την στείρωση.

  • 12 Μαΐου 2021, 14:14 | Άρης Παπαχρήστου

    Η στείρωση των ζώων παρουσιάζει σε ποσοστό 20% περιπλοκές όπως μόλυνση, αιμορραγία, ακόμα και θάνατο.

    Το 20 έως 30% των θηλυκών σκύλων που θα στειρωθούν θα εμφανίσουν αργότερα ακράτεια ούρων.

    Ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται συχνότερα στα στειρωμένα αρσενικά σκυλιά.

    Οι στειρώσεις που γίνονται πολύ νωρίς, πριν την ενηλικίωση του ζώου παρουσιάζουν προβλήματα στην ανάπτυξη του σκελετού.

    Μία μελέτη σε Ροτβάιλερ έχει δείξει ότι αν κρατηθούν οι ωοθήκες, δηλαδή δεν στειρωθούν, μέχρι τουλάχιστον την ηλικία των 6 ετών, αυξάνεται η διάρκεια ζωής τους τουλάχιστον κατά 30%. Φαίνεται ότι το ανάλογο ισχύει και στους ανθρώπους.

    Επίσης, η πρώιμη στείρωση στα σκυλιά σχετίζεται με αυξημένο καρκίνο προστάτη, καρκίνο οστών και δυσπλασία ισχίου.

    Βεβαίως, η στείρωση προστατεύει τον θάνατο από καρκίνο των όρχεων που εμφανίζεται σε 1 σκυλί στα 1.000…

  • 12 Μαΐου 2021, 14:02 | Λυκουργος

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 14:46 | Σπύρος Σ.

    Κανένας ακρωτηριασμός στους τετράποδους φίλους μας.

  • 12 Μαΐου 2021, 14:19 | Νικόλαος Νικολάου

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζόμενων ζώων. Αυστηροποίηση των ελέγχων για ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή στον αρμόδιο δήμο θα λύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το πρόβλημα. Με το Εθνικό μητρώο θα καταρριφτεί και ο μύθος των ανεύθυνων κυνηγών που εγκαταλείπουν τα σκυλιά τους με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει πλήρης καταγραφή.

  • 12 Μαΐου 2021, 14:17 | Δημήτριος Παναγόπουλος

    Συμφωνώ στις υποχρεώσεις των ιδιωτών για την ευζωία των σκύλων χωρίς να επεμβαίνουν άλλοι παράγοντες μικροβιολογικό χαρακτήρα και κτηνιατρικού για τη στείρωση των ζώων μας και την αφαίρεση του δικαιώματος της αναπαραγωγής τουλάχιστον στα δεσποζόμενα και τα καθαρόαιμα σκυλιά

  • 12 Μαΐου 2021, 14:09 | Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς και ιδιαίτερα των κυνηγετικών σκύλων.
    Η Δ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδος αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου συνεργαζόμενο και εποπτευόμενο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Εκπροσωπεί 40.000 κυνηγούς που εκδίδουν τις κυνηγετικές τους άδειες σε 68 κυνηγετικούς συλλόγους στους Νομούς Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Κυκλάδων, Λευκάδας, Φθιώτιδας και Φωκίδας.
    Η οριζόντια επιβολή της στείρωσης των σκύλων εργασίας αποτελεί Ελληνική καινοτομία. Σε καμία χώρα της Ε.Ε. δεν επιβάλλεται η στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς και ιδιαίτερα των κυνηγόσκυλων. Η επιβολή της στείρωσης θεσπίστηκε ως μέτρο σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ και αμέσως μετά άρθηκε! Το γεγονός αυτό συνέβη γιατί ο αριθμός των αδέσποτων εκτοξεύτηκε με κύρια αιτία την αδυναμία των κατόχων δεσποζόμενων ζώων να τα στειρώσουν.
    Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε πως οι σκύλοι που διαχειρίζονται τα Δημοτικά Κυνοκομεία και ανήκουν σε κυνηγετικές φυλές (ημίαιμα και καθαρόαιμα) αποτελούν το 2% του συνόλου των σκύλων (χωρίς αυτό να μπορεί να αποκλείσει την εγκατάλειψη κυνηγετικών φυλών σκύλων από άτομα που τα κατέχουν και τα οποία δεν ασκούν θήρα). Από τα ανωτέρω γίνεται κατανοητό πως οι κυνηγοί δεν ευθύνονται για τον αριθμό των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στην χώρα μας. Εντέχνως όμως οι κυνηγοί έχουν στοχοποιηθεί, από αυτούς που διακατέχονται από εμπάθεια προς τη δραστηριότητα της θήρας. Οι αριθμοί μαρτυρούν πως οι κυνηγοί δεν είναι ανεύθυνοι και δεν χρειάζονται την επιβολή της στείρωσης, για να επιβλέψουν τον σκύλο τους και να αποτρέψουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
    Η στείρωση και ο ευνουχισμός αποτελούν ιατρικές επεμβάσεις, που ενέχουν κίνδυνο για την ζωή του ζώου, τόσο κατά τη διάρκεια της επέμβασης, όσο και μετά από αυτήν. Η επέμβαση επιφέρει πόνο και δυσφορία στο χειρουργημένο ζώο και δεν θα πρέπει να πραγματοποιείται όταν δεν συντρέχει κάποιος λόγος υγείας. Επίσης έχει επισημανθεί από την επιστημονική κοινότητα πως ένα στειρωμένο ζώο μπορεί να εμφανίσει ακράτεια ούρων, ουρολοίμωξη, δερματίτιδα, ορθοπεδικά προβλήματα καθώς και επιθετική μορφή καρκίνου.
    Στην παράγραφο 6 και 7 του εν λόγω άρθρου εμφανέστατα γίνεται διαχωρισμός των κατόχων σκύλων σε κυνηγούς και μη. Για τους πρώτους επιβάλλονται αναίτια πρόσθετες υποχρεώσεις όπως: «κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του» πρόβλεψη που δεν επιβάλλεται σε καμία άλλη ομάδα κατόχων σκύλων. Επίσης στους κατόχους κυνηγετικών σκύλων που δεν εφαρμόσουν τις ανωτέρω προβλέψεις, κατάσχεται η κυνηγετική άδεια! Αυτή η διάκριση υποχρεώσεων μεταξύ των πολιτών είναι προσβλητική, δηλώνει εμπάθεια εναντίον των κυνηγών αλλά και του κυνηγίου ως δραστηριότητας που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαρακτηρίζει ένα κράτος ισονομίας και δικαίου. Στο πλαίσιο της ισονομίας, ένας νόμος για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς, δεν δικαιούται να κάνει καμία διάκριση ανάμεσα σε κυνηγούς και λοιπούς ιδιοκτήτες, επομένως επιβάλλεται να απαλειφθεί από το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.
    Η ψήφιση και η εφαρμογή του άρθρου 5 του προς διαβούλευση σχεδίου Νόμου που αφορά την καθολική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων δε θα έχει την παραμικρή θετική επίδραση στη μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων. Αναίτια η στείρωση όλων των κυνηγετικών σκύλων στοχεύει στην εξαφάνιση τους και κατ’ επέκταση στην ελάττωση των κυνηγών, κάνοντας το κυνήγι δραστηριότητα …για λίγους. Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε την επαναδιατύπωση του άρθρου 5 απαλείφοντας την υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς και ιδιαίτερα των κυνηγετικών σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 14:16 | ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

    Όχι στην στείρωση!! Πριν φτάσουμε επομένως στις απαράδεκτες διατάξεις που περιλαμβάνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπως ο μη θεραπευτικός ακρωτηριασμός (στείρωση) όλων των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, των σκυλιών κυρίως, που πολλοί έχουμε συντρόφους και μέλη των οικογενειών μας, η απαξίωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και οι υπερεξουσίες που δίνονται σε συγκεκριμένα φιλοζωικά σωματεία, που είναι αποκλειστικά υπεύθυνα για την κατάσταση που επικρατεί με τα αδέσποτα στη χώρα, (τα οποία είναι και τα μόνα που στηρίζουν το νομοσχέδιο), εγείρεται τεράστιο ζήτημα δημοκρατικότητας των διαδικασιών, επιστημονικής τεκμηρίωσης και ευζωίας των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς με τις διατάξεις που περιλαμβάνει.

  • 12 Μαΐου 2021, 14:38 | Ιωάννης Χαραλαμπίδης

    Το νομοσχέδιο αυτό αποδεικνύει για ακόμα μια φορά πως η διαδικασία καταρτισμού σχεδίων νόμου βασίζεται στην ψηφοθηρική πολιτική και στην παντελή ελλειψη επιστημονικής τεκμηρίωσης.

    Μια γρήγορη προσπέλαση της βιβλιογραφίας δείχνει ότι δεν καθολική υπάρχει συμφωνία σχετικά με τα αποτελέσματα που επιτυγχάνει η καθολική στείρωση σαν έλεγχος του γενικότερου πληθυσμού των σκύλων, ενώ προτείνεται τα μέτρα να είναι στοχευμένα και να περιλαμβάνουν μια δέσμη άλλων μέτρων (π.χ. καλύτερη πληροφόρηση, στείρωση συγκεκριμένων ομάδων και φύλου ζώων, ρυθμίσεις στο εμπόριο κλπ.). Επίσης δεν αναφέρεται ότι η μικρότερη παραγωγή καθαρόαιμων σκύλων θα οδηγήσει αναγκαστικά στην αύξηση των υιοθεσιών (κάτι το οπόιο ειναι αναμενόμενο καθώς ένας ιδιοκτήτης προσβλέπει σε ορισμένα χαρακτηριστικά και η επιλογή του ειναι δεσμευμένη – από τη ράτσα-). Υπάρχουν πολλοί παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψιν προκειμένου να καταρτιστεί ένα αποτελεσματικό πλάνο ελέγχου του πληθυσμού των σκύλων.

    Αλήθεια στην Ελλάδα έγινε αυτή η μελέτη πριν από την κατάρτιση του νομοσχεδιου? Συγκεκριμένα:
    1. Ελεγχθησαν ποιες περιοχές έχουν το μεγαλύτερο αναλογικά πληθυσμό αδέσποτων προς δεσποζόμενων ζώων? Είναι αστικές, ημι-αστικές, αγροτικές?

    2. Εγινε έλεγχος στα καταφύγια του ποσοστού καθαροαιμών προς πολύαιμων σκύλων? Πόσα από τα πολύαιμα σκυλιά ειναι ημίαιμα?

    3. Ποιος ειναι ο ρυθμός υιοθεσίας των πολύαιμων και ποιος των καθαρόαιμων?

    4. Τα καθαρόαιμα που εγκαταλήφθησαν γνωρίζουμε από που προέρχονται? Το κόστος απόκτησης του άραγε συνάδει με το μέσο κόστος απόκτησης ενός καθαρόαιμου σκύλου (το οποίο μπορεί να κυμαίνεται από 800-2000 ευρώ ή ήταν αποτέλεσμα ανεύθυνης εκτροφής ιδιωτών που ήθελαν να κρατήσουν έναν απόγονο του σκυλάκου τους)?

    5. Σε τι βαθμό έχει ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική σήμανση σκύλων? Πόσοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι έχουν γίνει στη χώρα μας για την επιβολή του νόμου και ποιό ειναι το ποσοστό συμμόρφωσης?

    6. Ποιό ειναι το ποσοστό συμμόρφωσης ιδιοκτητών καθαρόαιμων, ποιό των ημίαιμων και ποιό των πολύαιμων?
    Ή τα τσουβαλιάζουμε όλα στη λογική δημιουργίας 2 πόλων που επικρατεί στη χώρα μας? Προφανώς ο ένας πόλος ειναι οι φιλοζωικές που υπαγόρευσαν τις υποχρεωτικές στειρώσεις υποκινούμενες από αίσθημα εκδίκησης προς τα καθαροαιμα.
    • Γιατί άραγε η αγορά σκύλου ποινικοποιείται? Είναι επειδή οι ψυχές δεν αγοράζονται? Τα σκυλιά δεν αγοράζονται από σκλαβοπάζαρα (γιατί η υποσυνείδητη σύνδεση που δημιουργεί το μήνυμα αφορά ακριβώς το εμπόριο ανθρώπων) και ούτε αγοράζονται για να υπηρετούν διαβιώνοντας υπό άθλιες συνθήκες. Το κόστος τους αντιπροσωπεύει το τίμημα για τον κόπο και το χρόνο που κατέβαλε ο εκτροφέας για να παράξει ένα υγιές σκυλί. Οι άνθρωποι που ειναι διατεθειμένοι να διαθέσουν ένα τόσο σημαντικό ποσό για την απόκτηση ενός σκύλου δεν ενδιαφέρονται για την φροντίδα τους? Προφανώς, οι άνθρωποι οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και ούτε διαθέτουν το ανάλογο ποσό για την αγορά ενός καθαρόαιμου πρέπει να υιοθετούν από ένα καταφύγιο αντί να προσφεύγουν σε άλλες λύσεις (από γέννα φίλου ή καθαρόαιμα με 200-300 ευρώ που συνήθως ειναι αποτέλεσμα ανεύθυνης εκτροφής).

    • Μήπως ο μηχανισμός της αγοράς με τον προσδιορισμό τιμής ουσιαστικά λειτουργεί (ή μπορεί να λειτουργήσει επικουρικά) σαν ένα μέσο ελέγχου του πληθυσμού των σκύλων δεδομένου οτι κανένας ευσυνείδητος εκτροφέας ακόμα και από αποκλειστικά οικονομικής σκοπιάς δε θα προγραμματίσει γέννα για την οποία δεν υπάρχει ζήτηση και άρα δε θα παραχθούν σκυλιά που δεν αντιστοιχουν σε ιδιοκτήτες?

    • Εάν οι ψυχές δεν αγοράζονται γιατί να επιτρέπονται οι επαγγελματίες εκτροφείς και οι εισαγωγείς? Επίσης είμαστε τόσο βέβαιοι ότι η εκτροφή σκύλων στο εξωτερικό ρυθμίζεται τόσο καλύτερα από την Ελλάδα (και ας πάμε στις Βαλκανικές και Ανατολικοευρωπαικές χώρες από τις οποίες προέρχεται ο μεγαλύτερος όγκος των σκύλων)? Ή έξω από τα σπίτια μας και δε μας νοιάζει?

    • Εαν σε όλες τις χώρες επιβαλλόταν η υποχρεωτική στείρωση τι θα γινόταν με τα σκυλιά? Θα εξαφανίζονταν ράτσες οι οποίες ειναι προιόν προσπάθειας αιώνων? Θα εξαφανίζονταν τα σκυλιά? Το επιχείρημα λίγοι και καλοί εκτροφείς δεν αρκεί. Το ζήτημα είναι καθαρά επιστημονικό.

    • Η πρόβλεψη του νόμου για επαγγελματικές εγκαταστάσεις εκτροφής ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ή είναι κατάλοιπο προηγούμενων δεκαετιών και άρα κοινωνιών? Ποιές είναι επιστημονικά οι ανάγκες για την εκτροφή ενός και μόνο σκύλου (δλδ σει 4 στρέμματα εκτρέφεται καλύτερα 1 θηλυκιά από μια μονοκατοικία)?

    Μήπως η λογική πονάει χέρι κόβει χέρι ειναι λανθασμένη? Εαν σε μια χώρα δίχως αστυνόμευση επιβαλλόταν θανατική ποινή για τους ληστές οι ληστείες θα ήταν λιγότερες απ’ ό,τι εαν επιβαλλόταν κάθεριξη? Η απάντηση είναι προφανώς όχι. Απλά εδώ το παραβλέπουμε. Οι νόμοι δεν εφαρμοζόνται, δεν υπάρχει ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο που θα καθορίζει την εκτροφή, δεν υπάρχουν συστηματικές προσπάθειες πληροφόρησης και ενημέρωσης του κοινού και τέλος οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους κρίνονται ανεπαρκείς.
    Το νομοσχέδιο θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη δημιουργία μεγαλοεμπόρων σκύλων, οι οποίοι θα βιοπορίζονται απο την αθρόα εισαγωγή ζώων συντρογιάς πρωτίστως απο Βαλκανικές χώρες και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ενώ δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για τη ρύθμιση και την ποιοτική αναβάθμιση της ελληνικής εκτροφής.
    Μεγάλης έκτασης εκτροφή και εμπορία σκύλων (καθώς υπάρχει πρόβλεψη μόνο για επαγγελματίες εκτροφείς) κρίνεται σχεδόν αδύνατη\ασύμφορη στην ελληνική πραγματικότητα (υψηλά κόστη τόσο όσον αφορά τη φροντίδα, των απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων σε συνδυασμό με χαμηλές σχετικά τιμές – σε ορισμένες φυλές- και την υψηλή φορολογία) ενώ πολλές φορές δε συνάδει την ευζωια των εκτρεφόμενων ζώων (βάσει των προβλεπόμενων διατάξεων για τις εγκαταστάσεις και τον τρόπο λειτουργίας των εκτροφείων). Η επιλεκτική εκτροφή ειναι αυτή που αντιθέτως τις περισσότερες φορές εξασφαλίζει τη βελτίωση των φυλών.
    Η εισαγωγή , λοιπόν, σκύλων από puppy mill του εξωτερικού είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη. Το νομοσχέδιο εξυπηρετεί ακριβώς τον αντίθετο σκοπό από αυτόν που ευαγγελίζεται.
    Το νομοσχέδιο λειτουργεί εκδικητικά ως προς τα καθαροαιμα σκυλιά και αποτελεί τροχοπέδη για την εκτροφή καθαροαιμων υγιών σκύλων, ερχομενο σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 7 του παρόντος προσχεδίου καθώς επί της ουσίας περιορίζει τη «γονιδιακή δεξαμενή»:

    1) Επι συναπτά έτη το νομοσχέδιο απαγορεύει την αναπαραγωγή ακρωτηριασμένων σκύλων χωρίς κανένα επιστημονικό έρεισμα. Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές χώρες που ακόμα επιτρέπουν τον ακρωτηριασμό (μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ, όπου οι εξετάσεις που κάνουν οι υπεύθυνοι εκτροφείς στους γεννήτορες απέχει έτη φωτός από τις αντίστοιχες που γίνονται στη χώρα μας) και δεδομένου ότι πρόκειται για επικτητο και όχι κληρονομούμενο χαρακτηριστικό, απαγορεύει την εισαγωγή «καθαρών γραμμών» (από άποψη υγείας) που μπορούν να βοηθήσουν την εκτροφή υγειών σκύλων εξασφαλίζοντας την ευζωία και μορφολογικά χαρακτηριστικά ιδιαιτερα σημαντικά για την αναπαρωγή καθαροαιμών υγιών σκύλων. Ο ακρωτηριασμός και η εμπορία ακρωτηριασμένων σκύλων πρέπει να συνεχίζεται να απαγορεύονται στην χώρα μας. Αλλα η αναπαραγωγή των σκύλων είναι ασχετη με τον ακρωτηριασμό.

    2) Η υποχρεωτική στείρωση των σκύλων περιορίζει εκ νέου την «γονιδιακή δεξαμενή» εφόσον ο σκύλος βγαίνει εκτός της αναπαραγωγικής διαδικασίας. Μια δημοφιλής τακτική αφορά τη συν-ιδιοκτησία σκύλων και επιτρέπει στον εκτροφέα να επιλέξει μεταξύ πολλών υποψήφιων γεννητόρων τους πλέον κατάλληλους για αναπαραγωγή.

    3) Η πρόβλεψη μόνο επαγγελματικής αλλά όχι ερασιτεχνικής εκτροφής με αυστηρούς κανόνες ενισχύει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα. Τα αυστηρά πλαίσια θα επιτρέψουν τη συνέχιση της εκτροφής καθαροαιμων σκύλων εξασφαλίζοντας ότι ο σκοπός της ερασιτεχνικής εκτροφής δεν ειναι η απόκτηση εισοδήματος και ο προσπορισμός, και ότι δε βασίζεται στην εκμετάλλευση του ζώου συντροφιάς.

    Σχετικά με την υποχρεωτική στείρωση οι επιπτώσεις στην υγεία των σκύλων δεν ειναι μόνο θετικές, παρόλο που η επικρατούσα αντίληψη είναι ότι θεωρείται μια επέμβαση ρουτίνας με ελάχιστους κινδύνους για τη ζωή του κατοικιδίου (μια σύνοψη της βιβλιογραφίας στα ελληνικά βρίσκεται στις παραπομπές).
    Επίσης ενώ το νομοσχέδιο στοχεύει στο να περιοριστεί το φαινόμενο της ανεξέλεκτης αναπαραγωγής και εγκατάλειψης σκύλων, εδράζεται στη λογική λιγότεροι σκύλοι άρα λιγότερες εγκαταλείψεις. Επίσης λιγότεροι καθαρόαιμοι σκύλοι περισσότερες υιοθεσίες από καταφύγια (αυθαιρετο συμπέρασμα). Θα μπορούσε πολύ απλά να ποινικοποιεί τις γέννες και μετά από κάποια χρόνια να ποινικοποιήσει και την κατοχή σκύλων και λύθηκε το προβλημα.
    Ενα σωστά καταρτισμένο νομοσχέδιο που θα έδινε κίνητρα για την υπεύθυνη αναπαραγωγή και ιδιοκτησία ζώων συντροφιάς θα έπρεπε να:

    1) Προβλέπει την δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων όλων των δεσποζόμενων και των φιλοξενούμενων σε καταφύγια σκύλων. Στην καρτέλα κάθε σκύλου θα καταγράφεται το όνομα του ιδιοκτήτη, η φυλή, το φύλο, η ημερομηνία γέννησης ή απόκτησης, τα στοιχεία του εκτροφέα (εαν πρόκειται για σκύλο που χρησιμοποιείται για αναπαραγωγή) καθώς και άλλα στοιχεία (σε περίπτωση εκτροφής εξετάσεις κληρονομούμενων παθήσεων). Εαν το σκυλί είναι καθαρόαιμο τα δεδομένα θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν τα στοιχεία των γεννητόρων του (αριθμός microchip ή άλλου μέσου ταυτοποίησης σε περίπτωση που ένας ή και οι δυο γεννήτορες προέρχονται από χώρα του εξωτερικού) καθώς και το pedigree του σκύλου.

    2) Ηλεκτρονική καρτέλα εκτροφέα. Σε αυτή θα αναγράφονται τα στοιχεία γέννας: αριθμός κουταβιών και το φύλο, αριθμός microchip, και ονοματεπώνυμο των ιδιοκτητών στους οποίους διατέθηκαν. Θα πρέπει ταυτοχρονα ο εκτροφέας να αναρτά υπεύθυνη δήλωση μεταβίβασης ιδιοκτησίας. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης ή δήλωσης ψευδών στοιχείων αφαιρείται η άδεια εκτροφής και επιβάλλεται πρόστιμο 5000 ευρώ. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι ιδιοκτήτες του κουταβιού εντός (2) μηνών από τη μεταβίβαση δεν ενημέρωσαν τα στοιχεία ηλεκτρονικής σήμανσης του σκύλου επιβάλλεται πρόστιμο 1000 ευρώ.

    3) Εξαιρεί απο την υποχρεωτική στείρωση σκύλους με pedigree οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθουν δυνητικά στην αναπαραγωγική διαδικασία.

    4) Επιβάλλει τέλος αστείρωτου σκύλου στους παραπάνω σκύλους, παραδειγματος χάριν 50-100 ευρώ ανα σκύλο κατ’ έτος.

    5) Θεσπίσει αδειες ερασιτεχνικής εκτροφής με αυστηρά όρια ως προς τον αριθμό των γεννών (πχ 1 ή 2 γεννες το χρόνο με μέγιστο αριθμό γεννών ανά θηλυκό σκύλο τις 2 ή 3 φορές κατά τη διάρκεια της ζωής του). Επίσης για την απόκτηση ερασιτεχνικών αδειών εκτροφής θα πρέπει να καταβάλλεται και το ανάλογο τέλος (π.χ. 200-300 ευρώ το χρόνο ανά σκύλο). Εναλλακτικά, προτείνεται η επιβολή τέλους (100-200 ευρώ) ανά κουτάβι. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας απαλλάσσεται από την υποχρεωση τήρησης λογιστικών βιβλίων. H γέννα θα δηλώνεται ηλεκτρονικά. Να υπάρχει ιδιωτική καρτέλα εκτροφέα όπου θα ενημερώνεται για τα τέλη που τον επιβαρύνουν.

    6) Η εκτροφή του θηλυκού να απαιτεί ένα μίνιμουμ αριθμό εξετάσεων κληρονομούμενων παθήσεων με ένα επιστημονικά αποδεδειγμένο εύρος τιμών (π.χ. εξετάσεις δυσπλασίας ισχύος και αγκώνων, εξετάσεις για καρδιοπάθειες κλπ.). Ο καθορισμός των εξετάσεων μπορεί να διαφέρει ανά φυλή και μπορεί να καθοριστεί μετά από εισήγηση του ΚΟΕ. Σε περίπτωση που ο ΚΟΕ δε συντάξει κατάλογο οι εξετάσεις που απαιτούνται για την άδεια εκτροφής περιλαμβάνουν: εξετάσεις δυσπλασίας ισχύων, αγκώνων και καρδιολογικές εξετάσεις. Η αναγγελία γέννας σε οποιοδήποτε μέσο να απαιτεί μεταξύ των άλλων και τις συγκεκριμένες εξετάσεις, οι οποίες θα βρίσκονται σε ηλεκτρονική βάση του Υπουργείου. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν να υπάρχει πρόστιμο 1000 ευρώ ανά κουτάβι και ανάκληση της άδειας ερασιτεχνικής εκτροφής,

    7) Να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για φυλές που δεν αναγνωρίζονται διεθνώς. Στην Ελλάδα υπάρχουν 6 ελληνικές φυλές εκ των οποίων διεθνώς αναγνωρισμένη είναι μόνο μία. Η πρόβλεψη θα μπορούσε να γίνει σε συννενόηση με τους αντίστοιχους ομίλους (εαν δεν υπάρχουν οφείλουν να δημιουργηθούν εντός 2 ετών απο τη δημοσίευση του νόμου και καλούνται να καθορίσουν το πρότυπο της φυλής) και τα μητρώα μελών που οφείλουν να διατηρούν. Το πρότυπο της φυλής μπορεί να αναθεωρείται κάθε 10 χρόνια. Σε περίπτωση παράνομων εγγραφών (δηλαδή σκυλιών τα οποία δεν ταξινομούνται βάσει χαρακτηριστικών στη συγκεκριμένη φυλή προκειμένου να αποτραπεί η στείρωση τους και να χρησιμοποιηθούν για αναπαραγωγή) επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ στο σύλλογο και από 5.000 στα εμπλεκόμενα μέλη τα οποία και διαγράφονται οριστικά και αμετάκλητα από το σύλλογο (καθώς και απαγορεύεται η συμμετοχή τους σε οποιοδήποτε κυνοφιλικό όμιλο) ενώ τους αφαιρείται και η άδεια εκτροφέα (εαν υπάρχει). Εάν διαπιστωθεί για δεύτερη φορά παράβαση, τα πρόστιμα διπλασιάζονται. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί εκ νέου παράβαση καταργείται η ευνοική διάταξη για τις συγκεκριμένες φυλές.

    8) Ο ιδιοκτήτης, ο οποίος εγκαταλείπει το σκύλο του σε καταφύγιο, θα πρέπει να επιβαρύνεται με τα ετήσια έξοδα συντήρησης του ζώου μέχρι αυτός να υιοθετηθεί (ή να αποβιώσει). Σε περίπτωση οικονομικής αδυναμίας, θα πρέπει να ορίζεται ενα μίνιμουμ ποσό συνεισφοράς ανάλογο με την οικονομική δυνατότητα του πρώην ιδιοκτήτη (π.χ. 30%). Απαγορεύεται η ιδιοκτησία άλλου κατοικίδιου ζώου για μια πενταετία από το χρόνο θανάτου του προηγούμενου κατοικιδίου (επιτρέπεται η υιοθέτηση μόνο του ζώου που εγκαταλείφθηκε σε πρωτύτερο χρόνο).

    9) Σε περίπτωση κακοποίησης απαγορεύεται η αποκτηση άλλου κατοικίδιου εφ όρου ζωής (συνεχίζουν να υφίστανται οι λοιπές διοικητικές και ποινικές κυρώσεις). Εαν πρόκειται για εκτροφέα αφαιρείται η άδεια εκτροφής.

    10) Η μη ηλεκτρονική σήμανση του σκύλου θα πρέπει να τιμωρείται με υψηλό χρηματικό πρόστιμο (1000 ευρώ) όπως και η μη δήλωση γέννας (1000 ευρώ ανά κουτάβι). Η άδεια εκτροφής αφαιρείται.

    11) Τέλος θα μπορούσε να προβλεφθεί η υποχρεωτική στείρωση όλων των πολύαιμων και ημίαιμων σκυλιών (με εξαίρεση τους σκύλους ελληνικών φυλών, σκύλων που βρίσκονται σε διαδικασία απόκτησης πιστοποιητικού καθαροαιμίας καθώς και σκύλων που ανήκουν σε συγκεκριμένες άλλες φυλές π.χ. ελληνικές φυλές, πιτμπουλ). Η κτηνιατρική πράξη της στείρωσης καταγράφεται στο βιβλιάριο του σκύλου (και στην ηλεκτρονική του καρτέλα).

    Τα έσοδα από τα 4) και 5) καθώς και τα βεβαιωμένα πρόστιμα θα χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση των δομών φιλοξενίας αδέσποτων σκύλων και έτσι οι ιδιοκτήτες καθαρόαιμων σκύλων (οι οποίοι ειναι και αυτοί φιλοζωοι) θα συνεισφέρουν στη δημιουργία όσο το δυνατόν καλύτερων συνθηκών διαβίωσης για τους εγκατελελειμένους σκύλους.

    Παραπομπές:
    https://www.skylakos.gr/epiptoseis-steirosis-stin-ygeia-skylon/

    Mandatory Desexing (2007), The Australian Veterinary Association Limited, http://www.naiaonline.org/uploads/WhitePapers/Mandatory_Desexing_Statement_Dec071.pdf

    DOG POPULATION MANAGEMENT (2011), FAO Animal Production and Health, FAO/WSPA/IZSAM expert meeting, Banna, Italy, 14-19 March 2011. http://www.fao.org/3/i4081e/i4081e.pdf

    Urfer, S.R.; Kaeberlein, M. Desexing Dogs: A Review of the Current Literature. Animals 2019, 9, 1086. https://doi.org/10.3390/ani9121086

    Smith LM, Hartmann S, Munteanu AM, Dalla Villa P, Quinnell RJ, Collins LM. The Effectiveness of Dog Population Management: A Systematic Review. Animals (Basel). 2019;9(12):1020. Published 2019 Nov 22. doi:10.3390/ani9121020