Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 12 Μαΐου 2021, 20:12 | ΣΠΥΡΙΔΆΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 12 Μαΐου 2021, 20:06 | Δανιηλ Μπουσαχιν

    Οχι στην υποχρεωτικη στειρωση δεσποζομενων ζωων

  • 12 Μαΐου 2021, 20:24 | Νικόλαος Ζιωγας

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 20:24 | Θεμιστοκλής Μπλετσος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Διαβάζω πολλά σχόλια, στα οποία ζητάνε να εξαιρεθούν μόνο τα καθαρόαιμα σκυλιά από την στείρωση. Πρόταση με την οποία διαφωνώ. Όλα τα δεσποζομενα σκυλιά πρέπει να εξαιρεθούν από την υποχρεωτική στείρωση.

  • 12 Μαΐου 2021, 20:15 | Παυλος

    Όχι στην στείρωση όλων των δεσποζομενων ζωων

  • 12 Μαΐου 2021, 20:08 | Κουτσιβετας Γιώργος

    Είχα την τιμή να φέρω με σκύλο μου ευρωπαϊκό βουνού στην Ελλάδα παρόλο που ζω Γερμανία κ εσείς τώρα θέλετε τον σκύλο αυτόν τον πρωταθλητή να το στειρωσετε ! Δεν είστε με τα συγκαλα σας…ήρθατε με την ψήφο μας να στειρωσετε τα σκυλιά μας !!!συνέλθετε γιατί το κλίμα είναι στραβό κ θα το φάει κ ο γάιδαρος ! Λέμε όχι στην στείρωση σε όλα τα δεσποζωμενα!!!!!

  • 12 Μαΐου 2021, 20:41 | Μαρία Κ.

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 20:59 | ΓΑΛΑΝΗΣ Χρήστος

    Θεωρώ απαράδεκτη την υποχρεωτική στείρωση των κατοικίδιων ζώων.

  • 12 Μαΐου 2021, 20:46 | Μαρία Αναστασιαδου

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ! ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑΤΗΜΕΝΕΣ ΨΥΧΕΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ!

  • 12 Μαΐου 2021, 20:25 | Νικος Μαθιουδακης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

  • 12 Μαΐου 2021, 20:55 | Χρυσή

    ‌κ.πρωθυπουργεδε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας απαγορεύσει να πιάσουμε κουταβάκια στην αγκαλιά μας…
    ‌Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αφαιρέσει τα γεννητικά όργανα των σκυλιών μας χωρις να συντρέχει λόγος υγείας….
    ‌Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αφαιρέσει μέρος από το σκυλί μας από τη στιγμή που ήδη απαγορεύεται οποισδήποτε ακρωτηριασμός μέρους του σώματος του σκυλιού….
    ‌Δε θα επιτρέψουμε να αρρωστήσετε ψυχολογικά αλλά και σωματικά τα σκυλιά μας στα καλά καθούμενα…
    ‌Αναζητήσετε άλλους τρόπους της μείωσης των αδέσποτων και των περιορισμό του αριθμού ατόμων αυτού, συμβουλευτείτε ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σε γενιές σκυλιών και όχι ανθρώπους που δε γνωρίζουν τη τροφική αλυσίδα των αγριογούρουνων και αναφέρονται σε αυτή δημόσια….

  • 12 Μαΐου 2021, 20:08 | labike plaku

    παρακαλώ όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων καλύτερη φύλαξη των ζώων και καλύτερη φίλε Η καλύτερη επίβλεψη από τις αρχές ευχαριστώ

  • 12 Μαΐου 2021, 20:57 | Χρυσή

    ‌κ.πρωθυπουργε δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας απαγορεύσει να πιάσουμε κουταβάκια στην αγκαλιά μας…
    ‌Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αφαιρέσει τα γεννητικά όργανα των σκυλιών μας χωρις να συντρέχει λόγος υγείας….
    ‌Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αφαιρέσει μέρος από το σκυλί μας από τη στιγμή που ήδη απαγορεύεται οποισδήποτε ακρωτηριασμός μέρους του σώματος του σκυλιού….
    ‌Δε θα επιτρέψουμε να αρρωστήσετε ψυχολογικά αλλά και σωματικά τα σκυλιά μας στα καλά καθούμενα…
    ‌Αναζητήσετε άλλους τρόπους της μείωσης των αδέσποτων και των περιορισμό του αριθμού ατόμων αυτού, συμβουλευτείτε ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σε γενιές σκυλιών και όχι ανθρώπους που δε γνωρίζουν τη τροφική αλυσίδα των αγριογούρουνων και αναφέρονται σε αυτή δημόσια….

  • 12 Μαΐου 2021, 20:43 | Νικόλαος Ζιωγας

    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη

    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

    🔸 ΑΡΘΡΟ 33

    Αιτούμαστε και θεωρούμε απαραίτητη την συμμετοχή του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) ως κατεξοχήν αρμόδιου φορέα και μοναδικού εκπροσώπου στην Ελλάδα, της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας (FCI), στην Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης του Νόμου και στην Επιτροπή που θα πρέπει να οριστεί για την Αδειοδότηση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων

  • 12 Μαΐου 2021, 20:34 | ΚΟΥΤΣΙΒΕΤΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    Είχα την τιμή να φέρω με σκύλο μου ευρωπαϊκό βουνού στην Ελλάδα παρόλο που ζω Γερμανία κ εσείς τώρα θέλετε τον σκύλο αυτόν τον πρωταθλητή να το στειρωσετε ! Ήρθατε με την ψήφο μου στην εξουσία για να στειρωσετε τα σκυλιά μας που είναι η ζωή μας.. συνέλθετε γιατί το κλίμα είναι στραβό κ θα το φάει κ ο γάιδαρος ! Λέμε όχι στην στείρωση σε όλα τα δεσποζωμενα!!!!!

  • 12 Μαΐου 2021, 20:59 | χρηστος παπαδημητριου

    παρακαλώ όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων καλύτερη φύλαξη των ζώων και καλύτερη φίλε Η καλύτερη επίβλεψη από τις αρχές ευχαριστώ

  • 12 Μαΐου 2021, 20:59 | ΣΓΟΥΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Λέμε όχι στην στείρωση.. λέμε όχι στην τρέλα που πάει να περάσει ! Την Κυριακή θα είμαστε στους δρόμους όπως κ κάθε εβδομάδα μέχρι να πάρετε πίσω το νομοσχέδιο αυτό έκτρωμα

  • 12 Μαΐου 2021, 20:21 | Θεοδωρα Θεοδωροπουλου

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των ζώων .

  • 12 Μαΐου 2021, 20:46 | χρηστος παπαδημητριου

    παρακαλώ όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων καλύτερη φύλαξη των ζώων και καλύτερη επίβλεψη από τις αρχές ευχαριστώ

  • 12 Μαΐου 2021, 20:19 | Αλεξανδρος Θωμαιδης

    Μελετωντας το αρθρο αυτο που μου εκανε εντυπωση ειναι οτι ενω σε ολες τις παραγραφους αναφερονται η τελως παντων ευκολως εννουνται οι λογοι για τους οποιους γραφτηκε,για την πρωτη παραγραφο δεν γινεται καμμια απολυτως αναφορα και δεν γινονται ευκολα αντιληπτοι οι λογοι για τους οποιους θα πρεπει τα δεσποζομενα ζωανα στειρωνονται.
    Στειρωση ισοδυναμει με ακρωτηριςσμο κατι που εκ του νομου απαγορευεται.
    Εκτος αυτου δεν διδεται σε κανεναν το δικαιωμα να απαγορευσει στειρωνοντας ενα ζωο το δικαιωμα διαιωνησης του ειδους του και πιο συγκεκριμενα της φυλης του.Συμφωνω απολυτα στην στειρωση των αδεσποτων γιατι το ζευγαρωμα τους ειναι ανευ σημασιας και ουσιας και δημιουργει επιπλεον αδεσποτα.Προς τι η στειρωση των δεσποζομενων???
    Απαιτηται αλλαγη του αρθρο.Οχι στη στειρωση των δεσποζομενων ζωων.

  • 12 Μαΐου 2021, 20:18 | Μπεκιάρης Γιώργος

    Απαράδεκτο Νομοσχέδιο…..

    -αφάνταστη ανοησία…. πως γίνεται να υπάρχει Νόμος που απαγορεύει το κόψιμο ουράς και αυτιών, θεωρώντας το πολύ σωστά ακρωτηριασμό και βασανισμό, και τώρα να διαβουλευόμαστε επι Νομοσχεδίου, που θα επιβάλλει την αναγκαστική στείρωση των ζώων μας….

  • 12 Μαΐου 2021, 20:52 | Δημητρα Μανιατη

    Η υποχρεωτική στειρωση είναι μονόδρομος για να λυθεί το πρόβλημα των τριων εκατομμυρίων αδέσποτων που υπάρχουν στη χώρα μας,απο τα οποία τα περισσότερα ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Οι ενεργοί εθελοντές φιλοζωικων σωματείων μπορούν να καταλάβουν πραγματικά πόσο σημαντικό είναι αυτό.

  • 12 Μαΐου 2021, 20:24 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ.

    Υποχρεωτική στείρωση. Το σοβαρότερο και θετικότερο μέτρο προστασίας για τα αδέσποτα των δρόμων. Ο μόνος τρόπος για να λυθει το πρόβλημα.

  • 12 Μαΐου 2021, 20:45 | Χριστοφορος

    Άρθρο ντροπή όπως και αρκετά ακόμη σε αυτόν τον νόμο!!!! Νόμος που χωρίς λόγο θα φέρει τεράστια ζημιά στην κυβέρνηση μόνο και μόνο για να κάνει «χαρές», θελουμε τα ζώα μας να είναι ευτυχισμένα χαρούμενα κι με μακροζωία χωρίς να αναγκάζονται οι ιδιοκτήτες σε στειρώσεις και αλλά παράλογα!!!!

  • 12 Μαΐου 2021, 20:11 | ΝΙΚΟΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΣΚΥΛΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ(ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΙ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΙ ΦΥΛΑΞΗΣ ΚΤΛ)ΔΙΟΤΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ»ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ»ΤΟΥΣ.

  • 12 Μαΐου 2021, 20:48 | ΑΓΛΑΪΑ Τ.

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση. Είναι ο μόνος τρόπος να μην συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια η δραματική κατάσταση που βιώνουν εκατομμύρια αδέσποτα δυστυχισμένα ζώα στους δρόμους της χώρας μας.

  • 12 Μαΐου 2021, 20:09 | Μαργαρίτα

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 20:36 | Αλεξανδρος Κλουβατος

    Ο μαζικος ευνουχισμος δεν θεωρειται ζωοφιλια.Στηριζω απολυτα τις θεσεις του ΚΟΕ.

  • 12 Μαΐου 2021, 20:51 | Καρατζιβοπουλος Γιώργος

    Αυτός ο νόμος που πάει να περάσετε είναι απαράδεκτος Αν περάσει είναι η ταφόπλακα σας

  • 12 Μαΐου 2021, 20:39 | Δήμητρα

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους!!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για
    εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων
    Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 20:21 | Χρήστος Καπράλος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 20:49 | γρηγωρης καρνεσης

    υποχρεοτικη στειρωση των ζοων συντροφιας τουλαχιστον για τα αρσενικα ειναι σαν ακροτιριασμος κατι στα παρακατο καιφαλεα το απαγορευτε και εκτοσ αυτου ειναι εναντια στην φυση του ζωου

  • 12 Μαΐου 2021, 20:49 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΡΥΣΙΚΟΥ

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 20:41 | Λάμπρος Βαγενάς

    Όχι στη στείρωση των δεσποζόμενων ζώων.

  • 12 Μαΐου 2021, 20:17 | Δήμητρα

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων
    σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά
    ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των
    υπεύθυνων ιδιοκτητών τους!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για
    εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων
    Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 20:36 | Βαγγελης

    Δεν υπάρχει μεγαλύτερο έγκλημα αυτό που θέλουν να κάνουν να στειρώσουν τα ζώα είναι σαν να στειρώσουν την ίδια την φύση, αίσχος και δολοφονίαστην ίδια την ζωή,

  • 12 Μαΐου 2021, 20:14 | Άγγελος

    Μέχρι να μειωθεί ή /και να εξαλειφθεί ο αριθμός των Αδέσποτων ζώων, ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων και αδέσποτων ΑΜΕΣΑ.
    ΝΑΙ στην ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ χωρίς αναβολή.
    ΝΑΙ στους ελέγχους κυνηγόσκυλων και τσοπανόσκυλων και σε όσους παρανομούν με ανεξέλεγκτες γέννες και εγκαταλείψεις ζώων.
    ΝΑΙ στα πρόστιμα σε κακοποιητές ζώων και στους δήμους που αδιαφορούν.
    ΣΤΕΙΡΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ – ΚΥΡΩΣΕΙΣ

  • 12 Μαΐου 2021, 20:53 | Lina

    Ναι στην υποχρεωτικη στειρωση των δεσποζομενων ζώων. Μόνο έτσι μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα του υπερπληθυσμου των αδέσποτων ζώων.

  • 12 Μαΐου 2021, 19:38 | Ιωάννης

    Ο υποχρεωτικός ακρωτηριασμός είναι απαράδεκτος, βάρβαρος και κτηνώδεις!η φιλία τόσον πολλών ετών που υπάρχει μεταξύ των ανθρώπων και των σκύλων δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση τέτοια πράξη! Για κάποιους λίγους ανεύθυνους και ασυνείδητους δεν μπορεί να τιμωρείται το σύνολο των ιδιοκτητών σκύλων! Είναι ανεπίτρεπτο η αδυναμία του κράτους να ελέγξει τα δεσποζόμενα ζώα,να μετατρέπεται σε τιμωρία για τα ζώα και τους ιδιοκτήτες τους!

  • 12 Μαΐου 2021, 19:50 | Μαρία Παπακωνσταντίνου

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
    Ναι στους αυστηρούς ελέγχους σε δήμους, φτάνει πια με την αδιαφορία.
    Επιτέλους τα πρόστιμα για την κακοποίηση των ζώων να εφαρμοστούν ουσιαστικά.

  • 12 Μαΐου 2021, 19:19 | ΝΙΚΟΣ

    οχι στην υποχρεωτική στείρωση το δεσποζομενων σκυλων

  • 12 Μαΐου 2021, 19:28 | Giannis

    Οχιστην στειρωση των σκυλων

  • 12 Μαΐου 2021, 19:11 | ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ

    Χωρίς να στηρίζεται το άρθρο σε επιστημονικά δεδομένα παραβιάζει σειρά άρθρων του Συντάγματος, μεροληπτώντας και επιβάλλοντας επαχθή μέτρα, άσχετα με το σκοπό του σχεδίου νόμου, στους κυνηγούς (παράγραφοι 6 και 7) χωρίς να υπάρχει ΟΥΔΕΜΙΑ αιτιολογία στήριξης της επιλεκτικής διαφοροποίησης αυτής. Από που τεκμέρεται αυτή η διάκριση ως προς το αν ένας πολίτης είναι κυνηγός ή όχι ακόμα και στο ποιό απλό, τη μεταφορά του διαβατηρίου του σκύλου; Οι υπόλοιποι κυνόφιλοι και ιδιοκτήτες σκύλων δηλαδή γιατί να μην το έχουν, τους είναι…βαρύ; Γιατί να αφαιρείται η άδεια κυνηγίου και όχι πχ η άδεια…οδήγησης ή, τελικά, ο ίδιος ο σκύλος;
    Όσο πιο προσεκτικά αναγιγνώσκει κανείς το παρόν σχέδιο νόμου, τόσο αποκαλύπτεται η ratio του νομοθέτη, δηλαδή η επιλεκτική, ατεκμηρίωτη, αντιεπιστημονική, αντιδημοκρατική στοχοποίηση των κυνηγών en block και των συνεπών, συνειδητών ζωόφιλων.
    Η δε αιτιολογική έκθεση για το συγκεκριμένο άρθρο είναι αόριστη και ανεπαρκής.
    ΠΡΟΤΑΣΗ: Απόσυρση εκτός αν το περιεχόμενο τεκμηριωθεί επιστημονικά και ελεγχθεί ως προς τη νομιμότητά του.
    Αν προχωρήσει ως έχει, σίγουρα θα καταπέσει στα δικαστήρια για τους παραπάνω λόγους!

  • 12 Μαΐου 2021, 19:08 | Καμελια Μ.

    ΝΑΙ,ΝΑΙ ΛΑΙ ΠΑΛΙ ΝΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ!Το «γιατρό ξέρει όλος ο κόσμος,όχι μόνο η Ελλάδα μιας και είμαστε πρωταθλητές στις εγκατάλειψεις και κακοποιήσεις!

  • 12 Μαΐου 2021, 19:09 | Panagiotis K

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων και αδέσποτων ΑΜΕΣΑ.
    ΝΑΙ στην ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ χωρίς αναβολή.
    ΝΑΙ στους ελέγχους κυνηγόσκυλων και τσοπανόσκυλων και σε όσους παρανομούν με ανεξέλεγκτες γέννες και εγκαταλείψεις ζώων.
    ΝΑΙ στα πρόστιμα σε κακοποιητές ζώων και στους δήμους που αδιαφορούν.
    ΣΤΕΙΡΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ – ΚΥΡΩΣΕΙΣ

  • 12 Μαΐου 2021, 19:51 | Μουζενιδης Σταμάτιος

    Οχιιιιιιιιι στην στειρωση τον αγαπημένων φίλων μας!!!!!! Ναι στον καλλίτερο έλεγχο από τις αρχές!!!!!

  • 12 Μαΐου 2021, 19:53 | Πενιρης Γεώργιος

    *Ο μη θεραπευτικός ακρωτηριασμός (υποχρεωτική στείρωση), εξισώνεται με το φόνο και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης και πρόστιμο 30.000 – 50.000 ευρώ σύμφωνα με το άρθρο 22, Παρ.42 του ιδίου νόμου.
    Αν ισχύσει η υποχρεωτική στείρωση, πρακτικά θα υποχρεώσετε τους πολίτες σε ένα έγκλημα το οποίο οι ίδιοι τιμωρείτε με τις βαρύτερες ποινές και το θεωρείτε αντίστοιχο του φόνου. Η υποχρεωτική στείρωση λοιπόν σκοτώνει τα σκυλιά μας.*

  • 12 Μαΐου 2021, 19:05 | Γιώργος Κ

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων και αδέσποτων ΑΜΕΣΑ.
    ΝΑΙ στην ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ χωρίς αναβολή.
    ΝΑΙ στους ελέγχους κυνηγόσκυλων και τσοπανόσκυλων και σε όσους παρανομούν με ανεξέλεγκτες γέννες και εγκαταλείψεις ζώων.
    ΝΑΙ στα πρόστιμα σε κακοποιητές ζώων και στους δήμους που αδιαφορούν.
    ΣΤΕΙΡΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ – ΚΥΡΩΣΕΙΣ

  • 12 Μαΐου 2021, 19:50 | Θανάσης Βαγενάς

    Όχι στην υποχρεωτική οριζόντια στείρωση όλων των ζώων.
    Να εξαιρεθούν τα δεσποζόμενα ζώα από το μέτρο που είναι επώδυνο, επικίνδυνο και επεμβαίνει βάναυσα στη φύση του ίδιου του ζώου.
    Τιμωρεί δε μόνο τους υπεύθυνους ιδιοκτήτες γιατί μόνο αυτοί έχουν φροντίσει να βάλουν microchip στα ζώα τους, αφήνοντας τους ανεύθυνους στο απυρόβλητο.

  • 12 Μαΐου 2021, 19:55 | Μαρίνος Αναγνωστόπουλος

    12 Μαΐου 2021, 19:35 | Άννα ΒλαχάβαΜόνιμος ΣύνδεσμοςΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων αλλά και όλων των σκύλων οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΚΟΕ.
    Η στείρωση των δεσποζόμενων δεν θα φέρει την μείωση των αδέσποτων. Η σωστή εκπαίδευση των κηδεμόνων σκύλων με στόχο την επίτευξη μιας αρμονικής συμβίωσης θα βοηθήσει στη μείωση περιστατικών εγκατάλειψης και αναπαραγωγής σκύλων «στην πίσω αυλή». Μέσω της παιδείας και τις επιμόρφωσης του κοινού, θα αποφευχθεί επίσης η αγορά σκύλων από puppy mills και μη αναγνωρισμένους από την FCI εκτροφής