Άρθρο 1 Έκταση εφαρμογής

1.Οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 2190/94 (ΦΕΚ 28Α), όπως ισχύουν, αντικαθίστανται ως ακολούθως:

«1. Στις διατάξεις των κεφαλαίων Α, Β και Γ του Ν.2190/94, ως ισχύει, υπάγονται όλοι οι φορείς του δημόσιου τομέα όπως αυτός οριοθετείται με τις διατάξεις του άρθρου 1, παρ. 6 του Ν. 1256/82 (ΦΕΚ 65Α) και τις μεταγενέστερες συμπληρώσεις του, πριν την τροποποίησή του με το άρθρο 51 του Ν. 1892/90 (ΦΕΚ 101Α ) .Στον κατά τα ανωτέρω δημόσιο τομέα και για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος και μόνο υπάγονται επίσης :

Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, συμπεριλαμβανομένων και των αμιγών και μεικτών επιχειρήσεων τους, κατ΄ εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 1 του Ν.2527/97.

Οι Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων (Τ.Ε.Δ.Κ) και η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Κ.Ε).

Οι τράπεζες στις οποίες ο διορισμός Προέδρου του Δ.Σ ή Διοικητή υπάγεται στις διατάξεις του άρθρου 49Α του Κανονισμού της Βουλής, καθώς και οι θυγατρικές τους ανώνυμες εταιρείες.

Τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν στο κράτος ή επιχορηγούνται τακτικώς, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις από κρατικούς πόρους κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους.

Οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί στους οποίους το ελληνικό δημόσιο ασκεί άμεσα ή έμμεσα αποφασιστική επιρροή, λόγω της συμμετοχής του στο μετοχικό τους κεφάλαιο ή της χρηματοοικονομικής συμμετοχής του ή των κανόνων που τη διέπουν, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 3429/05 (ΦΕΚ 314/Α).

2. Οι διατάξεις της παρ. 1 του παρόντος άρθρου ισχύουν και για το ακόλουθο προσωπικό :

α. Το προσωπικό της Βουλής των Ελλήνων, σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κανονισμός της

β. Το μόνιμο προσωπικό της Προεδρίας της Δημοκρατίας

γ. Το προσωπικό των συνταγματικώς κατοχυρωμένων Ανεξάρτητων Αρχών

δ. Το προσωπικό των νομικών προσώπων της Ορθοδόξου Εκκλησίας και των λοιπών Εκκλησιών, δογμάτων και των κατά το άρθρο 13 του Συντάγματος γνωστών θρησκειών εφόσον η μισθοδοσία τους βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό πλην των κληρικών και των φερόντων το ιερατικό σχήμα,

ε. Το πάσης φύσεως προσωπικό του Υπουργείου Εξωτερικών με εξαίρεση τους υπαλλήλους του διπλωματικού κλάδου και το επιτοπίως προσλαμβανόμενο προσωπικό του κλάδου της εξωτερικής υπηρεσίας του ίδιου Υπουργείου

στ. το προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης Δομών Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης και το Προσωπικό του Πειραματικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης και Απασχόλησης (Π.Ι.Ε.Κ.Α.) Αττικής

ζ. Το προσωπικό του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.), το προσωπικό του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (Κ.Ε.Ε.Λ.), το προσωπικό του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.) και το προσωπικό που ασχολείται στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής και στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης για τα προγράμματα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά

η Το πάσης φύσεως προσωπικό των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.)

3. Κάθε γενική ή ειδική διάταξη που ρυθμίζει διαφορετικά τη διαδικασία πρόσληψης πάσης φύσεως προσωπικού, στους φορείς της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, καταργείται., με εξαίρεση τις λοιπές περιπτώσεις της παρ. 2 του άρθρου 14 του Ν.2190/94 , καθώς και τις ακόλουθες περιπτώσεις:

α. Διορισμός συγγενών προσωπικού του ΥΕΘΑ (ΓΕΣ, ΓΕΑ, ΓΕΝ) θανόντων ή τραυματισθέντων κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής σύμφωνα με το άρθρο 19 του Ν.1911/1990 – ΦΕΚ 166 τ.Α΄11-12-1990, ως ισχύει

β. Διορισμός συγγενών εργαζομένων στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, αποβιωσάντων κατά και εξαιτίας της εκτέλεσης υπηρεσιακού καθήκοντος σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ν.2266/94- όπως ισχύει.

γ. Διορισμός συγγενών θανόντων εξαιτίας των καταστρεπτικών πυρκαγιών του έτους 2007 σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν.3624/2007 -ΦΕΚ 289.Α΄

δ. Διορισμός συγγενών προσωπικού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (πρώην Υπ. Δημόσιας Τάξης) σε περίπτωση θανάτου ή ανικανότητας συνεπεία τραυματισμού, αστυνομικού ή πυροσβεστικού υπαλλήλου, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής σύμφωνα με τον Ν. 2452/1996 -ΦΕΚ 283 Α.

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 13:59 | ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Αξιότιμοι Κύριοι,

    Με το νόμο που προσπαθείτε να περάσετε για δήθεν αξιοκρατία, θίγετε βασικά δημοκρατικά δικαιώματα των ελλήνων πολιτών και κυρίως των ατόμων με συμβάσεις stage. Η αδικία έγκειται στην σφαίρα της διάκρισης λόγω διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων για τους παρακάτω λόγους:
    Α) Δεν μας μονιμοποιείτε όπως με τους υπ’ αριθμόν 2738/1999 και 2839/2000 νόμους του κράτους όπου μονιμοποιήθηκαν άτομα με 16μηνο stage.
    B) Δεν μας μονιμοποιείται με πάγιες και διαρκείς ανάγκες σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία προφασιζόμενοι το διάταγμα 160/2004 όπου αποκλύει τις συμβάσεις μαθητείας. Τα stage μόνο μαθητεία δεν ήταν και είναι γνωστό σε όλη την κοινωνία.
    Γ) Μας καταργείτε την προσαύξηση 50% της εμπειρίας στο δημόσιο που δικαιούταν όλοι οι έλληνες πολίτες απο το 1990 μέχρι σήμερα και δεν αναφέρετε ότι θα καταργηθεί και σε αυτούς που πέρασαν με αυτήν στο δημόσιο επειδή θεωρήθηκε αντισυνταγματική για όλους τους έλληνες πολίτες.
    Δ) Δεν απολύετε, εφόσον θέλετε αξιοκρατία, όλους τους μη χρήσιμους («άχρηστους») δημόσιους υπαλλήλους που διορίσατε αναξιοκρατικά όλα τα προηγούμενα χρόνια και επηρεάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα και την δημοκρατία.
    Τέλος, αν ψηφιστεί τελικά ο νόμος, τέτοιες καταγγελίες θα δεχτείτε διότι πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσετε με το κακό παρελθόν σας και μετά να μιλάτε για αξιοκρατία. Ευχαριστώ.

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 13:09 | Τάκης Τ.

    Το ΝΣ στο σύνολο του είναι σε γενικές γραμμές θετικό. Το ΑΣΕΠ πρέπει να γίνει ο μόνος φορές προσλήψεων στο δημόσιο τομέα. Είναι γνωστό σε όλους ότι η προηγούμενη κυβέρνηση με διάφορα κόλπα προσπαθούσε να το αποδυναμώσει με κάθε τρόπο, στην πραγματικότητα θα καταργούσε το ΑΣΕΠ αν δεν φοβούταν το πολιτικό κόστος και το γεγονός ότι αποτελεί ανεξάρτητη αρχή που προβλέπεται από το σύνταγμα.
    Έτσι θεσμοθέτησε την προφορική συνέντευξη -την αποθέωση του ρουσφετιού δηλαδή- και θέσπισε μια σειρά από εξαιρέσεις φορέων από το ΑΣΕΠ.
    Από εκεί και πέρα στα επιμέρους, είτε τα μεταπτυχιακά θα πρέπει να μετρούν το ίδιο για όλους ή αν πρέπει να θεσπιστεί συνάφεια τότε θα πρέπει να υπάρχει πλήρης και αναλυτικός πίνακας συνάφειας μεταπτυχιακών τίτλων σσπουδών με τις προβλεπόμενες θέσεις καθώς μέχρι τώρα η συνάφεια ήταν κάτι θολό και όχι γνωστό εκ των προτέρων.
    Κάτι σημαντικό όμως: Όλα στο ΑΣΕΠ αλλά το ΑΣΕΠ πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά και να αναμορφωθεί πλήρως. Είναι ανεπίτρεπτο να πρέπει να περνούν 2 και παραπάνω χρόνια από τη στιγμή έκδοσης ενός διαγωνισμού μέχρι τον τελικό διορισμό των επιτυχόντων.
    Μερικές προτάσεις περιλαμβάνουν τη στελέχωση του ΑΣΕΠ με νέο προσωπικό καθώς επίσης και την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων των υποψηφίων. Ο υποψήφιος μπορεί να υποβάλει μία φορά τα δικαιολογητικά του, να πιστοποιείται και να λαβαίνει μέσω διαδικτύουμέρος στους διαγωνισμούς. Στους υπόλοιπους που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο θα πρέπει η αίτηση να είναι τέτοια ώστε να μπορεί να διαβαστεί από scanner και να καταχωρείται αυτόματα από υπολογιστή.
    Πρέπει εντός έξι το πολύ μηνών από την προκήρυξη να εκδίδονται τα τελικά και οριστικά αποτελέσματα..

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 12:40 | enas

    ΣΩΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΧΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

    ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΑΝΑΓΚΗΣ (ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ-ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ-ΣΕΙΣΜΩΝ ΚΤΛ)
    ΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΘΑ ΖΗΤΕΙΤΑΙ Η ΚΑΤ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΠΟΙΩΝ «ΤΥΧΕΡΩΝ»

    ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΟΤΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΚΥΠΤΟΥΝ ΚΑΛΥΠΤΟΝΑΤΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ (ΑΠΟ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΕΛΕΧΗ Η ΑΠΟ ΠΡΟΣΨΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ)

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 12:13 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΡΗ ΓΕ.

    ΑΣΕΠ1998
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΟΧΟΙ…επειδή τον Φεβρουάριο του 1998 συμμετείχαμε στον Πανελλήνιο Γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη προσωπικού ,σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2190/94 για να διεκδικήσουμε μια θέση στο δημόσιο με όπλο την αξιοπρέπεια μας , την κρίση μας και τις γνώσεις μας πιστεύοντας στην αξιοκρατία που ευαγγελιζόταν ο νόμος Πεπονή.
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΟΧΟΙ… επειδή δεν είμαστε νομικοί για να ξέρουμε (σε αντίθεση με τους κυβερνώντες που γνώριζαν…) πως και οι τρείς κρίσιμες διατάξεις που εφαρμόστηκαν για την επιλογή και συγκεκριμένα περιορισμός των δηλώσεων προτίμησης σε ΜΙΑ Νομαρχία ,σε ΔΕΚΑ φορείς και ποσόστωση 50-50% μεταξύ αποφοίτων Γενικών και Τεχνικών Λυκείων , ήταν αντισυνταγματικές.
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΟΧΟΙ… επειδή δεν είμαστε πονηροί για να ξέρουμε πως και οι τρείς κρίσιμες διατάξεις ήταν τρεις φεγγίτες για να εξυπηρετήσουν τις εκάστοτε πελατειακές σχέσεις των παρατρεχάμενων με κραυγαλέα την περίπτωση των τεχνικών λυκείων.( Άραγε ποιανού παρατρεχάμενου το παιδί είχε τελειώσει το τεχνικό λύκειο και μπήκε η ποσόστωση 50%???)
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΟΧΟΙ… Επειδή δεχτήκαμε να πάρουμε μέρος σ’ έναν πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό για να μη παζαρέψουμε την αξιοπρέπεια μας σε πολιτικά γραφεία.
    Κι ΕΠΕΙΔΗ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΟΧΟΙ….
    οι ίδιοι άνθρωποι που στελεχώνουν και τη σημερινή κυβέρνηση μας έσυραν στα δικαστήρια επί εφτά ολόκληρα χρόνια για να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες σε πρώτου βαθμού καταδίκη!
    οι ίδιοι άνθρωποι που στελεχώνουν και τη σημερινή κυβέρνηση έβγαλαν την απόφαση του ΣτΕ από τα συρτάρια της δικαιοσύνης μια μέρα πριν τις εκλογές του 2004 πετώντας μας στον υπουργό του «σεμνά και ταπεινά» ,στο κόμμα της αναξιοκρατίας και του μεγάλου φαγοποτιού σε δεύτερου βαθμού καταδίκη!
    οι ίδιοι άνθρωποι που στελεχώνουν και τη σημερινή κυβέρνηση δια στόματος υπουργού κ. Ραγκούση δήλωσαν ΠΡΟΧΘΕΣ σε δημοσιογράφο του ΣΚΑΙ ότι «το θέμα λύθηκε με το νόμο Παυλόπουλου» σε τρίτου βαθμού καταδίκη!
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ:ΣΕ ΕΝΟΧΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ «ΤΡΙΩΝ ΒΑΘΜΩΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ» ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΠΟΙΝΗ ΑΡΜΟΖΕΙ….ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΑΣΕΠ1998 ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ!!!!!!!

    Αναστασία Μάρη Γε.

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 12:26 | Σπ. Παπάς

    Για τη μονιμότητα των ΔΥ υπάρχει κάποιος προβληματισμός? Θα πρότεινα να παραταθεί η δοκιμαστική περίοδος από 2 σε 10 χρόνια. Στη συνέχεια, να κρίνεται η ικανότητα για παράταση της μονιμότητας ανά 5ετία, μέχρι την συμπλήρωση 30 χρόνων πραγματικής υπηρεσίας. Κανένας αργόμισθος και απαίδευτος να μη θεωρεί την θέση του δεδομένη. Και βεβαίως, να ισχύσει το μέτρο και για τους ήδη υπηρετούντες.

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 12:46 | Γιάννης

    Καλημέρα. Θα ήθελα να σας κάνω γνωστή μια κατάφορη αδικία που συμβαίνει σχετικά με την πρόσληψη δημοτικών αστυνομικών. Τα όρια ηλικίας διαφέρουν για τις κατηγορίες ΔΕ,ΤΕ,ΠΕ. Για την κατηγορία ΔΕ το όριο ηλικίας είναι το 26 ενώ για τις κατηγορίες ΤΕ και ΠΕ είναι το 30! Σας ερωτώ, χωρίς βέβαια να σας καταλογίζω την ευθύνη, διότι εσείς τώρα αναλάβατε τη διακυβέρνηση της Χώρας. Γιατί να συμβαίνει αυτή η αδικία και αυτή η διάκριση? Δηλάδη οι ΔΕ γερνάνε πιο γρήγορα και δεν έχουν τις ικανότητες να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους? Δεν υπηρετούν την Πατρίδα πηγαίνοντας φαντάροι από τα 18 τους κιόλας? Η ανταμοιβή τους γι΄αυτό είναι να τους αποκλείουν από τους διαγωνισμούς νωρίτερα κατά 4 χρόνια? Με ποιά λογική συμβαίνει αυτό? Ο διαχωρισμός που κάνουν είναι λείαν επιεικώς ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ! Δηλαδή αν είσαι απόφοιτος λυκείου και περάσεις τα 26 είσαι καταδικασμένος να μείνεις σε όλη σου τη ζωή άνεργος, ενώ αν έχεις τελειώσει ένα ΑΕΙ ή ένα ΤΕΙ έχεις και ένα bonus 4 ετών! Αυτή είναι η ισονομία και ισοπολιτεία της Δημοκρατίας μας? Με την ίδια λογική, αυτοί που έχουν τελειώσει ΑΕΙ ή ΤΕΙ δεν θα πρέπει να κάνουν τα χαρτιά τους και να καταλαμβάνουν θέσεις που προκηρύσσονται για ΔΕ και στη συνέχεια να προσκομίζουν το πτυχίο τους και να αναγνωρίζεται..
    Για μένα, το όριο ηλικίας πρέπει να είναι κοινό για όλους και να είναι τουλάχιστον 35, έτσι ώστε ο καθένας που επιθυμεί, να κάνει τα χαρτιά του και στη συνέχεια όποιος έχει τις σωματικές ικανότητες-φυσική κατάσταση και τα υπόλοιπα απαραίτητα προσόντα, να περνάει. Εξάλλου υπάρχουν πολλοί 35άρηδες και πιό πάνω, που έχουν πολύ καλύτερη φυσική κατάσταση από πολύ μικρότερους. Δεν μπορεί πάνω από τα 26 ή τα 30 ένας άνθρωπος να θεωρείτε ανίκανος να εκτελέσει τα καθήκοντα του δημοτικού αστυνομικού!! Έλεος δηλαδή! Σε περίπτωση επιστράτευσης, όσοι είναι 26 και άνω, δεν θα ειδοποιηθούν να υπηρετήσουν την Πατρίδα? Ή να το πώ και αλλιώς, αν περάσει κάποιος τα 26 ή και 30 και δεν έχει υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, απαλλάσεται λόγω ηλικίας? Αυτά είναι αστεία πράγματα και απορώ ποιός τα ψήφισε!!!
    Στις άλλες αναπτυγμένες Ευρωπαϊκές Χώρες, απ’ όσο έχω ακούσει, το όριο για πρόσληψη στην Αστυνομία ήταν το 38, αν δεν κάνω λάθος και τελευταία νομίζω το αύξησαν κι άλλο. Αρκεί οι υποψήφιοι να έχουν την κατάληλη φυσική κατάσταση και τα υπόλοιπα απαραίτητα προσόντα. Στην Ελλάδα το κατέβασαν τα τελευταία χρόνια στα 28! (για ειδικούς φρουρούς και συνοριακούς) από τα 32 που ήταν πριν μερικά χρόνια επί ΠΑΣΟΚ. Ο μέσος όρος ζωής αυξάνεται, τα όρια ηλικίας πέφτουν! Τελείως παράλογο!
    Σας παρακαλώ να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο θέμα των ορίων ηλικίας και να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να διορθωθεί αυτός ο κοινωνικός αποκλεισμός. Όλοι έχουν δικαίωμα στην εργασία και ιδίως όταν είναι κοντά στα 30-35 όπου πρέπει να κάνουν και οικογένεια, αλλά έχουν μείνει άνεργοι, λόγω κακών συγκυριών και υποφέρουν φρικτά.
    Σας εύχομαι καλή δύναμη και καλή συνέχεια στο έργο σας και ελπίζω να φροντίσετε να αρθεί αυτή η ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΙΚΙΑ.

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 11:33 | Τασος

    Είμαι συμβασιούχος από το 2000.
    Στο ΔΙΑΤΑΓΜΑ Παυλόπουλου δεν είχα τα κριτήριά παρ’οτι από τον Οκτώβριο του 2000 που άρχισε η πρώτη σύμβαση έως τον Αύγουστο του 2004
    που δημοσιεύτηκε το προεδρικό διάταγμα είχα 40 μήνες στους 46.
    Και αυτό γιατί είχα 4μηνες κενό στο τελευταίο τρίμηνο.
    προσέφυγα στα πολιτικά δικαστήρια όπου και κέρδισα τα ασφαλιστικά μέτρα. Έτσι εργάζομαι έως σήμερα.
    Προεκλογικά είχατε συγκεκριμένη θέση για τους συμβασιούχους με πάγιες και διαρκείς ανάγκες.Και για οσους ειχαν δικαστικες αποφασεις.
    Σας θυμίζω:
    Η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για τους συμβασιούχους
    Στο πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή θα επανακαταθέσουμε την τροπολογία αυτή (αντίγραφο επισυνάπτεται) και καλούμε την κυβέρνηση να την υιοθετήσει.

    · Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Τροπολογίας.

    ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ

    Στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις θεμάτων Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης»

    Αιτιολογική Έκθεση

    Με σειρά αποφάσεων πολιτικών δικαστηρίων που έχουν τελεσιδικήσει και έναντι των οποίων το δημόσιο έχει ρητή εκ του Συντάγματος (άρθρο 95 παρ. 5) υποχρέωση συμμόρφωσης, συμβάσεις έργου ή εργασίας ορισμένου χρόνου εργαζομένων στο δημόσιο, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και κυρίως σε Ο.Τ.Α. έχουν χαρακτηριστεί ως συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Οι δε εργαζόμενοι προσφέρουν κανονικά τις υπηρεσίες τους και φυσικά δικαιούνται αμοιβής όπως και πλήρους κοινωνικοασφαλιστικής κάλυψης.

    Οι προβλέψεις του άρθρου 103 παρ. 7 και 8 Συντ. για τις διαδικασίες πρόσληψης με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την υπαγωγή των διαδικασιών αυτών στην εποπτεία του ΑΣΕΠ δεν περιορίζουν ούτε την δικαιοδοσία των πολιτικών δικαστηρίων, ούτε την δυνατότητα του κοινού δικονομικού νομοθέτη να προσδιορίζει κατά περίπτωση τις διαφορές ως ιδιωτικές ή διοικητικές (άρθρο 94 Συντ.), ούτε την απόλυτη συνταγματική υποχρέωση του δημοσίου να συμμορφώνεται σε όλες πλέον τις δικαστικές αποφάσεις, άρα και αυτές των πολιτικών δικαστηρίων.

    Η εναρμονισμένη ερμηνεία των άρθρων 94,95,98 και 103 Συντ., η αρχή του κράτους δικαίου που επιβάλλει την ενιαία και μη αντιφατική συμπεριφορά του κράτους και όλων των οργάνων του συμπεριλαμβανομένων και των δικαστικών και πρωτίστως το δικαίωμα των εργαζομένων στην αμοιβή και την κοινωνική ασφάλιση (άρθρο 22 Συντ.) οδηγούν στην ανάγκη να προβλεφθεί ρητά, με διάταξη νόμου, ότι εκτελεστές αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων που προβαίνουν σε ορθό νομικό χαρακτηρισμό σχέσεων εργασίας με το δημόσιο, ν.π.δ.δ. και ΟΤΑ συνιστούν πλήρη νόμιμο τίτλο καταβολής της σχετικής δαπάνης για τις κάθε είδους αποδοχές και αποζημιώσεις καθώς και για την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων. Το δε ζήτημα της δικαιοδοσίας των πολιτικών δικαστηρίων σε σχέση με τις παραπάνω διαφορές ελέγχεται από τα ίδια τα πολιτικά δικαστήρια.

    ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ

    Στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις θεμάτων του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης» προστίθενται άρθρο ως εξής:

    Άρθρο ???
    1. Οι εκτελεστές αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων που χαρακτηρίζουν ως αορίστου χρόνου συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή συμβάσεις έργου μεταξύ εργαζομένων στο δημόσιο, ν.π.δ.δ. ή ΟΤΑ και τους αντίστοιχους φορείς συνιστούν πλήρη νόμιμο τίτλο καταβολής εκ μέρους του δημοσίου, του ν.π.δ.δ. ή του ΟΤΑ της δαπάνης που απαιτείται για τις κάθε είδους αποδοχές ή αποζημιώσεις καθώς και για την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων αυτών.

    2. Με την επιφύλαξη του άρθρου 100 παρ. 1 περ.δ’ Συντ. και των άρθρων 45 και επ. του ν. 345/1976, όπως αυτός ισχύει, αποκλειστικά αρμόδια για τον έλεγχο της δικαιοδοσίας τους ως προς τις διαφορές αυτές είναι μόνον τα ίδια τα πολιτικά δικαστήρια.

    Αθήνα, 6.9.2006

    Οι προτείνοντες βουλευτές

    Ευάγγελος Βενιζέλος
    Μιλτιάδης Παπαϊωάννου
    Κωνσταντίνος Ρόβλιας
    Εμμανουήλ Όθωνας
    Βασίλειος Έξαρχος
    Γεώργιος Παπαγεωργίου

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 11:12 | Δ.Α.ΛΑ

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕΡΙΚΗΣ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ

    <>.

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 11:51 | Ιωάννα Δρόσου

    Θα ήθελα παρακαλώ να ρωτήσω τι προβέπεται στο νομοσχέδιο σας για την κατάφορα άδικη και εκτός κοινοτικού εναρμονισμού απόφαση αριθ.37363 του πρώην υπουργού Προκόπη Παυλόπουλου στον αριθμό φύλλου 1261 1-Ιουλίου 2008 όσον αφορά τα όρια ηλικίας προσλήψεων ειδικότητας ΔΕ29 οδηγών στους Ο.Τ.Α στο οποίο υπήρχε όριο ηλικίας το 45 ετών για τους οδηγούς απορριματοφόρων με την οποία έκανε το όριο ίδιο για όλους τους όδηγούς δηλαδή ΔΕ ΟΔΗΓΩΝ 45ο ΕΤΟΣ δηλαδή κάποιος ο οποίος είναι πάνω απο 45 ετών δεν έχει δικαιωμα να συμετέχει στούς διαγωνισμούς για αξιοκρατική εργασία είναι άδικο κύριοι επανεξετάστε το εάν δεν προβλέπεται στο νομοσχέδιο σας αδικούνται με αυτήν την απόφαση δεκάδες άνθρωποι και επιτέλους οι κοινοτικές οδηγίες που και εσείς και οι προηγούμενοι τις χρησιμοποιείται κατά περίπτωση και όπου σας βολεύει πρέπει να εφαρμόζονται δεν νομίζετε.

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 10:46 | Κιορπέ Ζωή

    Με μεγάλη χαρά περιμένουμε τις νέες αλλαγές που θα καταστήσουν πιο αξιοκρατικό το σύστημα των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο Τομέα. Πιστεύω όμως ότι πρέπει να κλείσετε καιένα ακόμη «παράθυρο» του παρελθόντος που παραμένει ανοιχτό. Πριν από ενάμισυ χρόνο περίπου ανακοινώθηκε η προκήρυξη για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ειδικών κατηγοριών (ΑΜΕΑ, πολυτέκνων, τριτέκνων, αναπήρων πολέμου, και συγγενών ατόμων που μετείχαν στην Εθνική Αντίσταση). Η ευθύνη για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού ανατέθηκε στον ΟΑΕΔ με τη διαβεβαίωση ότι θα γίνει με κριτήρια του ΑΣΕΠ. Πέρσι το καλοκαίρι ο ΟΑΕΔ εξέδωσε πίνακες με τα μόρια των υποψηφίων. Από τη διαδικασία, όπως με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από την αρμόδια επιτροπή του ΟΑΕΔ της περιφέρειας μας (Ανατ. Μακ. και Θράκης)υπήρχε τότε οδηγία να τεθούν εκτός, όσοι υποψήφιοι δεν είχαν καταθέσει κάρτα ανεργίας σε ισχύ μαζί με την αίτηση (στην προκήρυξη συμμετείχε και ο σύζυγος μου). Απ’όσο γνωρίζουμε για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού από το ΑΣΕΠ η ανεργία μοριοδοτείται μόνο για την κατηγορία Υ.Ε. αλλά δεν θεωρείται βασικό προσόν για καμία από τις τέσσερις κατηγορίες (ΠΕ,ΤΕ,ΔΕ,ΥΕ). Μπορεί δηλαδή να έχεις όλα τα υπόλοιπα απαραίτητα προσόντα και να σε εξαιρέσουν από πρόσληψη σε μόνιμη θέση,επειδή δεν ήσουν άνεργος το συγκεκριμένο μήνα που κατέθεσες την αίτηση σου; Πιστεύω ότι αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα και ιδίως όταν αφορούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως τρίτεκνους και πολύτεκνους. Καλό θα ήταν να ελεγθούν οι όροι διεξαγωγής της συγκεκριμένης προκήρυξης πριν εκδοθούν οριστικά αποτελέσματα.
    Επίσης αν συνεχίσουν να εκδίδονται παρόμοιες προκηρύξεις ίσως θα έπρεπε να αναθεωρηθούν οι κατηγορίες που μετέχουν σ’αυτές και να προσαρμοστούν σε σημερινά δεδομένα.

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 10:37 | ΠΟΛΙΤΗΣ1

    ΕΡΩΤΗΣΗ
    Η παρ. 4 του άρθρου 39 του νόμου 3257/2009 «Ρύθμιση θεμάτων του πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» που ψηφίστηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2009 προβλέπει:
    4. Από την έναρξη του σχολικού έτους 2009-2010 και εφεξής οι εκπαιδευτικοί με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, εφόσον συμπληρώνουν δώδεκα (12) μήνες τουλάχιστον πραγματικής προϋπηρεσίας προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού σε δημόσια σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, διορίζονται σε θέσεις εκπαιδευτικών των κλάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανεξάρτητα από τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π. και πέραν των οριζόμενων από τις σχετικές διατάξεις ποσοστών. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζεται ο αριθμός των διοριζόμενων εκ- παιδευτικών κατά τις διατάξεις της παρούσας παραγράφου ανά κλάδο και ειδικότητα. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται τα ειδικότερα κριτήρια της σειράς διορισμού των υποψηφίων.
    Θα ισχύει ή όχι αυτή η διάταξη; Αν σας είναι δυνατόν κάντε μου αυτή τη διευκρίνιση.
    Τυχόν κατάργηση της σχετικής διάταξης αποτελεί επίδειξη πρωτοφανούς αναλγησίας εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ.
    Η θεωρία των ίσων ευκαιριών πρέπει να αφορά άτομα με ίσες δυνατότητες. Για τα άτομα με αναπηρία 67% η απόκτηση ενός πτυχίου και ενός μεταπτυχιακού ή και διδακτορικού αποτελεί ήδη ένα άθλο. Μη τους στερείτε μία δυνατότητα που αναγνωρίζοντας την ήδη καταβληθείσα προσπάθεια και το μέγεθος της ψυχικής τους δύναμης τους έδωσε ο παραπάνω νόμος.

    Αν είναι δυνατόν αποσαφηνίστε τις προθέσεις σας που αφορούν την παραπάνω διάταξη.

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 10:29 | ΣΚΛΑΒΑΚΗ ΦΡΟΣΩ

    Αν θέλετε να μιλάτε για ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ
    Αν θέλετε να πιστέψουμε ότι δεν είστε ίδιοι μ΄ αυτούς που ο Ελληνικός Λαός τιμώρησε με συντριπτική ήττα
    Αν θέλετε να πιστέψουμε ότι δεν είστε ίδιοι με το παλιό κακό εαυτό σας
    Αν θέλετε να μας πείσετε ότι δεν κρατάτε ΟΜΗΡΟΥΣ, πολίτες αυτής της χώρας
    Αν θέλετε να πιστέψουμε ότι δεν υποτιμάτε την νοημοσύνη ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ
    ΤΟΤΕ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΒΕΤΕ ΤΩΡΑ Σ΄ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥΣ ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΓΡΑΠΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΤΟΥ 1998 ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΡΙΘΕΙ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΓΡΑΠΤΩΣ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΗΔΗ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΕΔΩ ΚΑΙ 11 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗ ΤΟΥ ΣτΕ
    Εκτός από τα παραπάνω πέστε μου ποια άλλα προσόντα πρέπει επιτέλους να συμπληρώνει ένας Έλληνας πολίτης για να δικαιωθεί????????

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 09:35 | ΤΑΚΗΣ ΛΟΛΟΣΙΔΗΣ

    Όπως έχει διατυπωθεί το άρθρο 1 (όπου γίνεται λόγος για συμμετοχή δημοσίου μεγαλύτερη του 50% ή βάσει άρθρου 49Α του κανονισμού της Βουλής) φαίνεται ότι εξαιρούνται από τις διαδικασίες ΑΣΕΠ οι τράπεζες ΕΘΝΙΚΗ και ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ. θα πρέπει άμεσα να προβλεφθεί με κάποιον τρόπο (είτε με ονομαστική αναφορά και των 3 τραπεζών: ΕΘΝΙΚΗ, ΑΓΡΟΤΙΚΗ και ΤΤ, είτε με άλλο τρόπο) ότι οι προσλήψεις θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ όπως άλλωστε ίσχυε για το ΤΤ έως το 2006. Αλλιώς, οι εκάστοτε διοικήσεις των τραπεζών θα είναι ασύδωτες και θα κάνουν ότι θέλουν χωρίς έλεγχο.

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 08:21 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΗΚΑΣ

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΟΥ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ 2643/98.ΕΙΔΑ ΟΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΛΛΩΝ ΕΙΔΙΚΩ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ.
    ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΟΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ?
    ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΟΤΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΥΠΟΧΡΩΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΕΝΩ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΠΟΥ ΔΙΕΠΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΣΕ ΑΝΩΤΕΡΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ.
    ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΠΩΣ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΙ ΟΧΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ (400) ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΕΧΩ ΔΕΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 2643/98 ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ
    ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΟ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΦΟΣΟΝ ΕΧΟΥΝ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΤΥΠΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΦΕΔΕΣ.
    ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΣΑΝ ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ, ΜΕ ΚΑΠΟΙΥΣ ΟΡΟΥΣ ΒΕΒΑΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΤΑΞΕΩΝ ΣΕ ΑΝΩΝΤΕΡΟ ΚΛΑΔΟ ΕΦΟΣΟΝ ΤΑ ΑΜΕΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ(ΠΤΥΧΙΑ,ΚΤΛ)?ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗ.
    ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ.
    ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ


    Aπάντηση / Διευκρινήση

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 05:11 | Παναγιώτης Βαρλάγκας

    ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Σύμφωνα με το «Εγχειρίδιο Συνταγματικού Δικαίου» του Καθηγητή στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αντώνη Μ. Παντελή (Εκδ. Α. Α. Λιβάνη, 2η έκδοση, 2007), σελ. 205, υπό «180. Το Σύνταγμα του 1844»:

    «Η Εθνοσυνέλευση […] στη διάταξη ότι ‘μόνον… οι πολίται Έλληνες είναι δεκτοί εις όλα τα δημόσια επαγγέλματα (άρθρο 3 § 1) δεν περιλαμβάνει τις λέξεις «κατά την προσωπικήν… αξιότητα και τα ηθικά προτερήματα» (άρθρο 29 ηγεμονικού ‘Συντάγματος’, βλ. και άρθρο 8 Τροιζήνας κ.λπ.» Έτσι αποκλείονται οι Βαυαροί, αλλά και οι ετερόχθονες, που συνήθως έχουν καλύτερη μόρφωση. ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ.» (οι εμφάσεις δικές μου εκτός όπου ρητά αναφέρω το αντίθετο)

    Η μη περιληφθείσα στο Σύνταγμα του 1844 αυτή διάταξη, ΟΥΔΕΠΟΤΕ προσετέθη ξανά. Είναι δε ρίζα για πολλά από τα δεινά που κατετρέχουν την ελληνική δημόσια διοίκηση για 2 σχεδόν ΑΙΩΝΕΣ.

    * Το «ηγεμονικό Σύνταγμα» του 1832, στο άρθρο 29 (υπό §4. «Κοινά χρέη και δίκαια των Ελλήνων») όριζε:

    «Άρθρο 29: Έκαστος πολίτης ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΝ ΤΟΥ ΑΞΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΗΘΙΚΑ ΠΡΟΤΕΡΗΜΑΤΑ, γίνεται δεκτός ΕΙΣ ΟΛΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ τα πολιτικά και στρατιωτικά»

    * Το 3ο επαναστατικό Σύνταγμα της Τροιζήνος του 1827, στο άρθρο 8, παρ. 1 αυτού (υπό Κεφ. Γ. «Δημόσιον Δίκαιον των Ελλήνων») όριζε:

    «Άρθρο 8: Όλοι οι Έλληνες είναι δεκτοί, ΕΚΑΣΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΞΙΑΣ, ΕΙΣ ΟΛΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ, πολιτικά και στρατιωτικά»

    * Το 2ο επαναστατικό Σύνταγμα του Άστρους του 1823, κατά πιο συγκινητικό τρόπο όριζε στην § ε’ αυτού (υπό Κεφ. Β’ «Περί των Πολιτικών Δικαιωμάτων των Ελλήνων»):

    «§ ε’: Όλοι οι Έλληνες είναι δεκτοί επίσης εις τα πολιτικά και στρατιωτικά, και εις όλας εν γένει τας τιμές• ΔΟΤΗΡ ΔΕ ΤΟΥΤΩΝ ΜΟΝΗ ΕΚΑΣΤΟΥ Η ΑΞΙΟΤΗΣ»

    * Ήδη δε το 1ο επαναστατικό Σύνταγμα της Επιδαύρου της 1.1 του 1822 (και 1ου της Ανεξαρτησίας), αυτό στο προοίμιο αυτού κήρυττε για «[τ]ο Ελληνικό έθνος … ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΝ ΑΥΤΟΥ ΥΠΑΡΞΙΝ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΝ» (η έμφαση *στο κείμενο*), όριζε στην § s’ αυτού (υπό Τμήμα Β’: «Περί των Γενικών Δικαιωμάτων των κατοίκων της Επικρατείας της Ελλάδος») ότι:

    «§ s’: Όλοι οι Έλληνες, εις τα αξιώματα και τιμές έχουσι το αυτό δικαίωμα• ΔΟΤΗΡ ΔΕ ΤΟΥΤΩΝ ΜΟΝΗ Η ΑΞΙΟΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΥ»

    Ήδη δε προεπαναστικά, στο περίφημο Σχέδιο Συνταγματός του («Νέα Πολιτική Διοίκησης κ.λπ.) ο ΡΗΓΑΣ υπό «Τα Δίκαια του Ανθρώπου» και στο άρθρο 5, στη γλαφυρή λαϊκή του γλώσσα που αγγίζει κάθε ελληνική ψυχή έγραφε:

    «Άρθρο 5: Όλοι οι συμπολίται ημπορούν να έμβουν εις αξίας και εις δημόσια οφφίκια. Τα ελεύθερα γένη δεν γνωρίζουν καμμίαν αξίαν προτιμήσεως εις τας εκλογάς των, παρά την φρόνησιν και την προκοπήν• ήγουν ΚΑΘΕΝΑΣ ΟΤΑΝ ΗΝΑΙ ΑΞΙΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΟΜΜΕΝΟΣ ΔΙΑ ΜΙΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑΝ ΔΟΥΛΕΥΣΙΝ ΗΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ• εξ εναντίας δε, μην όντας άξιος αλλά χυδαίος, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΩ ΔΟΘΗ, ΔΙΟΤΙ ΜΗΝ ΗΞΕΥΡΩΝΤΑΣ ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ ΠΡΟΣΚΡΟΥΕΙ ΚΑΙ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΠΙΔΕΞΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ».

    Πόσο υψηλό το ιδανικό του Ρήγα το εμπνευσμένο από τη Γαλλική Επανάσταση, και πόσο προφητικά τα λόγια του για το πως ο ανάξιος ***βλάπτει το κοινό με την αμάθεια και την ανεπιδεξιότητά του***! Μήπως αυτό ακριβώς δεν είναι το κύριο πρόβλημα του δημόσιου τομέα μας;

    ——————-

    — ΓΑΛΛΙΑ —

    Η διάταξη αυτή προέρχεται από την περίφημη ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ (Déclaration des droits de l’Homme et du citoyen) του 1789, η οποία ιστορική διακήρυξη βάσει ρητής αναφοράς του ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ Γαλλικού Συντάγματος του 1958, έχει συνταγματική ισχύ. Αποτελεί δηλ. μέρος του ισχύοντος Γαλλικού Συντάγματος:

    Άρθρο 6 της Διακήρυξης των Δικαιώματων του Ανθρώπου και του Πολίτη, in fine:

    «Tous les citoyens, étant égaux à ses yeux, sont également admissibles à toutes dignités, places et emplois publics, selon leur capacité et sans autre distinction que celle de leurs vertus et de leurs talents.»

    «Όλοι οι πολίτες, όντας ίσοι στα μάτια του [νόμου], γίνονται εξ ίσου δεκτοί σε όλα τις δημόσιες τιμές, θέσεις και απασχολήσεις, ανάλογα με την αξία τους και άνευ ετέρας διακρίσεως παρά αυτής των αρετών τους και των ταλέντων τους»

    ΙΣΧΥΟΝ Γαλλικό Σύνταγμα, προέλευση της δικής μας διατάξεως μέχρι που για λόγους νομής της εξουσίας καταργήθηκε το 1844. Στη Γαλλία (και ορθώς) ισχύει

    ————————————-

    Βάσει των παραπάνω ΠΡΟΤΕΙΝΩ, στην επόμενη ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ, το άρθρο 4 [«Ισότητα»], παράγραφος 4 («Μόνον Έλληνες πολίται είναι δεκτοί εις πάσας τα δημοσίας λειτουργίας, πλήν των δι’ ειδικών νόμων εισαγομένων εξαιρέσεων» – με μεταγλωτισμένο κείμενο: «Μόνο Έλληνες πολίτες είναι δεκτοί σε όλες τις δημόσιες λειτουργίες, εκτός από τις εξαιρέσεις που εισάγονται με ειδικούς νόμους») ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ και αντικατασταθεί ως εξής:

    *******
    «4. Μόνο Έλληνες πολίτες είναι δεκτοί σε όλες τις δημόσιες λειτουργίες, εκτός από τις εξαιρέσεις που εισάγονται με ειδικούς νόμους, Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΞΙΑΣ»
    *******

    Έτσι επιτυγχάνεται ΘΕΣΜΙΚΗ, ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ της εισαγωγής στη δημόσια υπηρεσία, κατά το παράδειγμα του ισχύοντος Γαλλικού Συντάγματος και της πρώιμης Ελληνικής Συνταγματικής πρακτικής που ανεκόπη το 1844 για λόγους τοπικισμού και νομής της εξουσίας (σύμφωνα με Καθ. Αντ. Παντελή: αντεκδίκηση κατά των Βαυαρών και των «ετεροχθόνων»), λόγους τοπικισμού και νομής της εξουσίας που διαχρονικά για 2 αιώνες, και ακόμη τώρα, μας κατατρέχουν.

  • Δεν υπάρχει πρόβλεψη στο νομοσχέδιο για ένα «παράθυρο» που συντηρεί το πελατειακό σύστημα. πρόκειται για τα περίφημα «επιχειρησιακά σχέδια» των Ο.Τ.Α. στα οποία απασχολούνται με μερική απασχόληση άτομα που προσλαμβάνονται αναξιοκρατικά και μάλιστα με απίθανες ειδικότητες (π.χ. εργάτης αντιμετώπισης ειδικών περιβαλλοντικών αναγκών !). Στην ουσία πρόκειται για παράκαμψη της νόμιμης διαδικασίας. Θα έπρεπε να προβλέπεται η άμεση διακοπή όλων αυτών των ψευδεπίγραφων «δράσεων».
    Σας γνωρίζω ότι υπηρετώ την Τοπική Αυτοδιοίκηση και γνωρίζω πολύ καλά το ζήτημα.

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 01:35 | ΝΙΚΟΣ

    ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟ ΑΣΕΠ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ. ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΙΤΗΣΗ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΝΑ ΜΑΖΕΥΕΙΣ, ΦΩΤΟΤΥΠΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΥΡΩΝΕΙΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΓΓΡΑΦΑ.ΠΡΕΠΕΙ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΙΤΗΣΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΒΑΣΗ, ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ, ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΣΟΥ, ΜΕ ΑΙΤΗΣΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗΣ ΠΡΟΣΘΟΝΤΩΝ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΤΕΙΣ ΤΑ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΟΝΟ (ΠΧ ΕΝΑ ΝΕΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ) Ή ΝΕΟΙ ΜΗΝΕΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ. ΤΟ ΑΣΕΠ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕΣΩ ΑΜΚΑ ΝΑ ΚΟΙΤΑ ΣΤΟΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΑΣΦΑΛΙΖΕΤΕ.

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 01:13 | ΝΤΑΪΚΟΣ ΝΙΚΟΣ

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

    Επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας ψηφίστηκε βεβιασμένα (και με αδιαφανή, αντιδημοκρατικό και αντιδεοντολογικό τρόπο) η διάταξη του άρθρου 19 του Ν. 3731/2008 (ΦΕΚ Α 263/23.12.2008), η οποία ορίζει τα εξής σχετικά με τον τρόπο πρόσληψης μόνιμου προσωπικού σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) μέσω διαγωνισμού με σειρά προτεραιότητας: «Οι δημότες Δήμου ή Κοινότητας, εφόσον επιθυμούν το διορισμό τους σε θέσεις του Δήμου ή της Κοινότητας του οποίου είναι δημότες ή σε θέσεις δημοτικής ή κοινοτικής επιχείρησης ή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή ιδρύματός τους και δεσμεύονται να υπηρετούν σε αυτές επί μία τουλάχιστον δεκαετία: [μοριοδοτούνται με] εκατόν πενήντα (150) μονάδες. Οι ρυθμίσεις του προηγούμενου εδαφίου καταλαμβάνουν και τις σχετικές προκηρύξεις που έχουν εκδοθεί από την κατάθεση μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος.»

    Ωστόσο, αυτή η τόσο σημαντική διάταξη (για την οποία το ΑΣΕΠ δεν είχε καν ενημερωθεί, ούτε του ζητήθηκε η σύμφωνη γνώμη του) ψηφίστηκε βεβιασμένα (εν μιά νυκτί, στο πλαίσιο ενός διαφορετικού και άσχετου νόμου, που αφορούσε την αναδιοργάνωση της Δημοτικής Αστυνομίας!!) και χωρίς να ληφθεί σοβαρά υπόψη η διάκριση που καθιερώνει μεταξύ Ελλήνων πολιτών, αφού πλέον πιθανότητα διορισμού σε ΟΤΑ έχουν μόνο οι δημότες κάθε δήμου (τα 150 μόρια, παρεμπιπτόντως, ισοδυναμούν με τα μόρια ενός διδακτορικού!!!!).

    Αυτό το καθαρό τοπικιστικό κριτήριο στις διαδικασίες πρόσληψης είναι αντίθετο προς το Σύνταγμα, το οποίο ορίζει σαφώς (άρθρο 4 και άρθρο 103) ότι οι προσλήψεις πρέπει να γίνονται με αντικειμενικά κριτήρια, και καταστρατηγεί την Αρχή της Ίσης Μεταχείρισης ανεξαρτήτως καταγωγής που προβλέπεται από τη Συνθήκη περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφαιρεί δηλαδή το δικαίωμα που έχει κάθε Έλληνας στην ισότιμη πρόσβαση και σταδιοδρομία σε δημόσιες θέσεις κατά την προσωπική του ΑΞΙΑ και ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ. Επιπλέον, πρόκειται εμφανώς για μια επαναφορά των πελατειακών σχέσεων σε επίπεδο δήμων, για φαλκίδευση του συστήματος των προσλήψεων, για προώθηση της ψηφοθηρίας, της «πρόσληψης ημετέρων» και της εξυπηρέτησης μικροκομματικών συμφερόντων (κάτι ανάλογο —ή μάλλον χειρότερο— με τις ψευδώνυμες συμβάσεις έργων και τις φωτογραφικές προσλήψεις). Ακόμη και την αποκέντρωση παρεμποδίζει η συγκεκριμένη διάταξη, αφού θέτει στεγανά καταγωγής.

    Το ζήτημα της συνταγματικότητας της διάταξης ενισχύεται και από το γεγονός ότι η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής στην έκθεσή της αγνοούσε τη διάταξη, ενώ από τα στοιχεία που υπάρχουν στον ιστότοπο της Βουλής για τον νόμο 3731 δεν προκύπτει πότε προστέθηκε το εδάφιο για την αναδρομικότητά της.

    Τέλος, εκτός από τη διάκριση που καθιερώνει μεταξύ Ελλήνων πολιτών, η διάκριση επεκτείνεται και στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι έτσι αποκλείονται από τον διορισμό σε ελληνικούς δήμους. Πρόκειται λοιπόν για μια διάταξη που προδήλως καταλύει το Ελληνικό Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και τις ανθρώπινες αξίες, και είναι αναχρονιστική για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της φαυλότητας της διάταξης αποτελεί το γεγονός ότι οι δημότες δύο όμορων δήμων, των οποίων τα σπίτια μπορεί να απέχουν λίγα μόλις μέτρα (όπως συμβαίνει στην πρωτεύουσα, φέρ’ ειπείν), τυγχάνουν εντελώς διαφορετικής μεταχείρισης κατά τη μοριοδότηση (με τους μεν να ευνοούνται και τους δε να αδικούνται)! Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τουλάχιστον τραγελαφική αυτή η κατάσταση: ο τόπος διαμονής να ανταμείβεται με 150 μόρια στο Δημόσιο!!!!

    Η συγκεκριμένη διάταξη εξυπηρετεί απλώς το ΨΕΥΔΕΣ ΠΡΟΣΧΗΜΑ κάποιων μεγάλων Δήμων ότι έτσι επιλύεται το πρόβλημα που προέκυπτε από τις συχνές μεταθέσεις των υπαλλήλων τους. Όμως το εν λόγω πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί ζητώντας ΑΠΛΩΣ από κάθε υποψήφιο να καταθέτει μαζί με την αίτησή του και ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ με την οποία να δεσμεύεται ότι θα υπηρετήσει στη συγκεκριμένη θέση επί μία τουλάχιστον δεκαετία σε περίπτωση διορισμού του (τι πιο αυτονόητο;). Έτσι, θα ήταν κατοχυρωμένα και τα αυτονόητα συνταγματικά δικαιώματα κάθε Έλληνα πολίτη.

    Πολλοί πολίτες προσφύγαμε στο ΑΣΕΠ και στον Συνήγορο του Πολίτη για το θέμα αυτό, και διαπιστώσαμε ότι και οι εν λόγω φορείς εμμέσως αναγνωρίζουν την αντισυνταγματικότητα της συγκεκριμένης διάταξης και την επικινδυνότητά της. Ωστόσο, δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά τους ο περαιτέρω έλεγχος και εξέταση της διάταξης.

    Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
    Τέτοιες ανίσχυρες, άχρηστες και αντισυνταγματικές διατάξεις απαξιώνουν το κύρος της πολιτικής, προσβάλλουν τη νοημοσύνη των πολιτών, κλονίζουν την εμπιστοσύνη τους στην πολιτεία και τη δικαιοσύνη και περιορίζουν την ύπαρξη ουσιαστικής δημοκρατίας στον τόπο μας.

    Ως εκ τούτου, θα ήθελα να λάβω συγκεκριμένη απάντησή σας για το πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε το κριτήριο της προσαύξησης λόγω εντοπιότητας, δεδομένου ότι το ζήτημα αυτό αφορά χιλιάδες πολίτες που ανησυχούν από την καταστρατήγηση της αντικειμενικότητας στους διαγωνισμούς προσλήψεων στους ΟΤΑ.

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 01:47 | Αθηνά

    Θα σας πω μια ιστορία και ελπίζω να την διαβάσετε , είμαι 30 χρονών,εδώ και κάποια χρονιά δουλεύω σε παιδικό σταθμό με σύμβαση έργου, όλα αυτά τα χρόνια που εργάζομαι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έχω κάνει πάνω από 140 παιδιά να αγαπήσουν την πρώτη μορφή σχολείου της ζωής τους! Όπως μου το δείχνουν τα ιδία τα παιδιά και μου το λένε και οι γονείς τους! Όταν όμως εγώ ήμουν στη τρυφερή ηλικία των 10 ετών ένα ασύνειδος αστυνομικός πέρασε στο αντίθετο ρεύμα με περιπολικό σκότωσε τον πατέρα μου και έστειλε την μητέρα μου και εμένα για 1 μηνά στο νοσοκομείο! Το παιδί αυτού του ανθρώπου αν απεβίωνε θα είχε πάρει μια θέση στο δημόσιο σύμφωνα με τους νόμους σας ενώ εγώ ακόμα παλεύω! Δίνετε προτεραιότητα στου πολύτεκνους δίνεται προτεραιότητα στους παλιννοστούντες δίνετε προτεραιότητα στις οικογένειες θυμάτων από τροχαία ατυχήματα στα Τέμπη δίνετε προτεραιότητα στους σεισμοπλήκτους και πολλούς άλλους σε εμένα ποιος θα δώσει προτεραιότητα!!! Δεν μπορεί να υπάρχει κανένας νόμος που να είναι δίκαιος για όλους άρα γιατί δεν αφήνετε τα πράγματα όπως είναι ! Για ποιο λόγω όλη αυτή η φασαρία αφού αξιοκρατία δεν υπάρχει πουθενά! Ο βαθμός του πτυχίου μου δεν ήταν καλός και προσπάθησα όλα αυτά τα χρόνια με μεγάλη υπομονή να μαζέψω μόρια από την εργασία μου για να μπορέσω να πιάσω μια δουλειά στο δήμο όμως εσείς με πετάτε έξω! Δεν με νοιάζει η προσαύξηση αλλά δώστε μου τουλάχιστον μόρια για όλα τα χρονιά που έχω εργαστεί και θα συνεχίσω να εργάζομαι στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που όλοι μας το αξίζουμε! Καταργήστε επίσης κάθε είδους παραθυράκια και εξαιρέσεις στους νόμους και ενισχύστε το αδιάβλητο του ΑΣΕΠ. Ευχαριστώ.

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 01:35 | ΤΖΙΟΥΜΠΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

    Κατ’ αρχή θα ήθελα να επικροτήσω κάθε απόπειρα να υπάρξει επί τέλους μια διαφάνεια και αξιοκρατία σε θέματα επιλογής προσωπικού, κάτι που κατά καιρούς εξαγγέλλεται αλλά στην συνέχεια η «αδράνεια» της Δημόσιας Διοίκησης επαναφέρει στις καταστάσεις για τις οποίες δεν μπορεί να υπάρχει συνηγορία.
    Βέβαια η έννοια της αξιοκρατίας θα πρέπει να συνδέεται με τις απαιτήσεις της κάθε θέσης εργασίας αν θέλουμε οι Οργανισμοί να υπηρετούν και τους σκοπούς για τους οποίους είναι ταγμένοι και χρηματοδοτούνται από τον φορολογούμενο, κι όχι απλά ροοστάτες των δεικτών ανεργίας.
    Στα πλαίσια αυτά, και με την εμπειρία της 16ετούς υπηρεσίας μου ως μέλους του προσωπικού του ΚΕΘΕΑ θα ήθελα να σχολιάσω την παράγραφο 2 σημ. ζ της Νομοθετικής Πρωτοβουλίας, με το οποίο αίρεται η εξαίρεση από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ των προσλήψεων σε θέσεις εργασίας Δομών Κοινωνικής Φροντίδας για εξαρτημένα άτομα. Πιστεύω ότι η εξαίρεση του παλαιότερου Νομοθέτη λάμβανε υπ’ όψη της ιδιαίτερες απαιτήσεις της εργασίας στον τομέα αυτόν. Είναι μια εργασία στην οποία η προσωπική ευαισθησία και κινητοποίηση, η δυνατότητα επικοινωνίας και εγκαθίδρυσης θεραπευτικής σχέσης, η υπέρβαση των στερεοτυπικών αντιμετωπίσεων για τον χρήστη και η μεγάλη δέσμευση στον στόχο της απεξάρτησης αποτελούν απαραίτητα και όχι επιθυμητά προσόντα. Παράλληλα, πολλοί πρώην εξαρτημένοι, αξιοποιούνται σε θέσεις θεραπευτή προσφέροντας την γνώση της πραγματικότητας της εξάρτησης και αποτελώντας μοντέλα ρόλων για τους νυν εξαρτημένους Όλα αυτά αποτελούν ουσιαστικότατα και απαραίτητα προσόντα που δεν μπορεί να αποτιμηθούν εύκολα με όρους όπως αυτοί που ένα «γενικής χρήσης» σύστημα αξιολόγησης υποψηφίων αναγκαστικά προβλέπει.
    Το υπάρχον σύστημα του ΚΕΘΕΑ (για το οποίο μπορώ να εκφέρω γνώμη), παρά τις όποιες βελτιώσεις θα μπορούσε να δεχθεί στην κατεύθυνση της διασφάλισης των στόχων του Κειμένου Διαβούλευσης, κατάφερε ως τώρα να εντάξει στον Οργανισμό ένα προσωπικό υψηλότατου επιπέδου όπως κατά καιρούς η ίδια η Πολιτεία αναγνώρισε και τίμησε, χωρίς ποτέ να υπάρξουν ενστάσεις για αδιαφάνεια ή μεροληψία κομματικού ή άλλου χαρακτήρα. Πρόκειται για ένα σύστημα στο οποίο τα τυπικά προσόντα αποτελούν αναγκαίο αλλά όχι αρκετό κριτήριο, και το οποίο πέραν των συνεντεύξεων προβλέπει και επιτυχή ολοκλήρωση δίμηνης βιωματικής εκπαίδευσης και επτάμηνη δοκιμαστική σύμβαση (μαθητεία), πριν ολοκληρωθεί με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, ένα σύστημα που διασφαλίζει τις προϋποθέσεις που απαιτούντα για να ανταποκριθεί ένας εργαζόμενος στις απαιτήσεις της εργασίας αυτής.
    Ως εργαζόμενος του ΚΕΘΕΑ θα περίμενα από την νέα διακυβέρνηση να μεριμνήσει για το μείζον πρόβλημα της αναίτιας καθυστέρησης έγκρισης θέσεων από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, μια καθυστέρηση που χωρίς να τεκμηριώνεται από οικονομικούς λόγους (ο Οργανισμός τις είχε προβλέψει στους εγκεκριμένους προϋπολογισμούς του) θέτοντας τροχοπέδη στην ανάπτυξη των υπηρεσιών προς τους χρήστες και τις οικογένειες τους και σε απόγνωση το προσωπικό το οποίο καλείται να καλύψει όσα κενά δημιουργούν οι αποχωρήσεις.
    Αντί αυτού η συζήτηση ανοίγει για την διαδικασία και το ΚΕΘΕΑ αντιμετωπίζεται με την ίδια καχυποψία και ελεγκτική διάθεση όπως μηχανισμοί τους οποίους δικαίως η ελληνική κοινωνία εγκαλεί ως αδιαφανείς.
    Υπενθυμίζω, τέλος, ότι το ΚΕΘΕΑ αποτελεί από τον ιδρυτικό του Νόμο Αυτοδιοικούμενο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Η αυτοδιοίκηση σημαίνει την δυνατότητα να ρυθμίζει την λειτουργία του με γνώμονα τους σκοπούς τους οποίους τάχθηκε να υπηρετεί, μακριά τόσο από κομματικούς εναγκαλισμούς όσο και από διαδικασίες απρόσωπες και ασαφείς, άρα αναξιοκρατικές και μη λειτουργικές.

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 00:43 | ΑΡ. ΚΛΑΜΠΑΝΟΣ

    ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΘΕΤΙΚΟ ΟΤΙ ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΙΣ ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΕΣ.
    ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΕΤΣΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΤΩΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΝ.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 23:24 | ΦΩΤΕΙΝΗ

    ΕΙΜΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ.ΓΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΕΛΕΞΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΩ ΣΕ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΟ ΝΗΣΙ ΩΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΩ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΕ 336 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ.ΚΙΝΔΥΝΕΥΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ,ΖΟΥΣΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ, ΕΒΑΖΑ ΣΕ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ,ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕ ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΜΟΥ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ?ΗΜΟΥΝ ΕΠΙΤΥΧΟΥΣΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΗΛΠΙΖΑ ΣΤΟ 24ΜΗΝΟ ΓΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟ. ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ?ΤΟΣΟΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΤΥΣΕΙ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ,ΔΕ ΜΕΤΡΑΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ?ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΠΕΤΥΧΑ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΗΤΑΝ ΘΕΜΑ ΤΥΧΗΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΔΙΑΒΑΣΑ. ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ?ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΜΕΤΡΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΤΕ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΠΑΓΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕς ΘΕΣΕΙΣ.ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ:ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΑΥΤΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΑΞΗΣ.ΟΧΙ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΗ Η ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ.ΕΛΑΤΕ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΚΑΝΩ ΜΑΘΗΜΑ.ΚΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΤΕΡΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΣΕ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ ΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ.ΣΥΜΦΩΝΩ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ Π.Δ.Σ. ΓΙΑΤΙ ΟΝΤΩΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΗΤΑΝ ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΗ.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 23:36 | Σταματία

    ΝΑΙ στην κατάργηση μοριοδότησης της προϋπηρεσίας (από παντού όμως).
    ΝΑΙ στην κατάργηση εντοπιότητας (μόνιμου και ορισμένου χρόνου).
    ΟΧΙ στο Άρθρο 20.
    ΟΧΙ στις συμβάσεις Έργου.
    ΤΕΛΟΣ στα «παραθυράκια»
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ!!!

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 22:07 | ΝΤΙΝΑ

    Θετικό ότι οι διορισμοί θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ, θέλω όμως να παρατηρήσω ότι όσο αφορά τα μεταπτυχιακά και τη μοριοδότηση θα πρέπει το θέμα να εξετασθεί.
    Πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι προκειμένου κάποιος να παρακολουθήσει ένα μεταπτυχιακό χρειάζονται αρκετά χρήματα, 5000 ευρώ το έτος, σε ελληνικά πανεπιστήμια, ενώ σε πανεπιστήμια στην Αγγλία 20.000 ευρώ το έτος, ανάλογα με το μεταπτυχιακό.Πρόσβαση λοιπόν στην εξειδικευμένη γνώση έχουν και πάλι οι έχοντες και κατέχοντες. Εγώ με δυό παιδιά που έχω πτυχιούχους των Ελληνικών Πανεπιστημίων δεν έχω τη δυνατότητα να πληρώσω για την εγγραφή τους σε μεταπτυχιακά, όπως φαντάζομαι και άλλες οικογένειες μισθοσυντήρητων.
    Η πρόταση μου είναι να γίνεται γραπτός διαγωνισμός για τις θέσεις και ανάλογα με τη βαθμολογία τους να διορίζονται. ΄Ετσι θα έχουν τη δυνατότητα και τα παιδιά των φτωχών οικογενειών να διορισθούν.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 22:00 | Varvara G.

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΔΗΛΩΝΕΤΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΕΝΕΤΕ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΓΡΑΠΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ.ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΓΡΑΠΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΤΟΥ 1998 ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΤΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΠΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ 11 ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ; ΥΙΟΘΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΑΑΙΩΝΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ 1998. ΑΛΛΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Σ’ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ. ΑΠ’ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΞΕΦΕΥΓΟΥΝ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ. ΑΥΤΟ ΕΓΙΝΕ ΠΑΣΙΦΑΝΕΣ ΜΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΑΣ ΟΤΙ »Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΚΑΤΕΣΤΗΣΕ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΣΑΣ» ΕΝΩ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΥΝΕΒΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ. ΔΩΣΤΕ ΤΗ ΔΙΚΑΙΗΛΥΣΗ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ 1998 ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΠΡΑΞΗ ΤΗΝ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΔΙΕΠΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 22:41 | Kατερινα Kολοβου

    κ. Υπουργέ

    ΔΕΝ ΣΥΝΑΔΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΕΝΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ-ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΑΙ Η ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΥΠΟΨΙΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ.

    ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ.

    1. ΠΡΙΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ Α.Σ.Ε.Π ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΥ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΝΤΟΣ 30 ΗΜΕΡΩΝ.

    2. ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΔΙΚΟ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΖΕΙ ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΚΥΡΙΩΣ ΝΕΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΗΔΗ ΜΕ ΠΟΛΥΕΤΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ( ΟΧΙ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ STAGE )ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΠΑΓΙΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΗΔΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΙΟΥΣ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΤΕ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΑΝΑΙΡΕΘΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΗΚΑΣΤΗΡΙΩΝ. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΡΕΠΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ.

    3. ΘΕΛΩ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΟΤΙ Η ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ – ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΑΠΑΙΤΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Η ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ (ΤΑ ΚΟΝΕ- ΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ) ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΣΤΑ ΕΔΩ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ. ΣΥΝΕΠΩΣ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΟΔΗΓΗΘΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΘΑΡΑ ΤΑΞΙΚΗ ΚΑΙ ΑΔΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ.

    4. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΣΕ ΠΑΡΑ ΘΕΣΕΙΣ ΑΚΟΜΗ , ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΒΛΕΠΩ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ , ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΑ 6/ΜΗΝΟ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ, ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΛΥΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΣ (OXI ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ STAGE )KAI ΟΣΟΥΣ ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΠΟΛΥΜΗΝΕΣ ΣΥΝΒΑΣΕΙΣ ΝΑ ΖΗΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΠΟΙΟΙ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΠΑΓΙΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΡΥΘΜΗΣΕΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΙΑ ΜΕΣΩ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 22:21 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

    NA ΙΣΧΥΣΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΡΘΕΙ ΤΟ 35ο ΩΣ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΥΕ, ΔΕ, ΤΕ, ΠΕ

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 21:54 | Στεργίου Μανώλης

    H εντοπιότητα πρέπει και πάλι να ισχύσει, ως πρώτο προσόν για κοινωνίες κάτω των 10.000 κατοίκων. Στην ελληνική επαρχία, που αποδεκατίζεται από τη νέα γενιά, μια βασική-αποκλειστική μοριοδότηση να αποτελέσει σίγουρο κίνητρο για την παραμονή της νέας γενιάς στον τόπο της.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 21:21 | ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΤΙΚΕΣ νομοθετικές πρωτοβουλίες που προωθείτε. Συνεχίστε έτσι και στα 8 χρόνια που έχετε μπροστά σας αν δεν πτοηθείτε από όλες τις συντεχνίες που θίγετε θα έχει κάνει σπουδαίο έργο και ο ιστορικός θα γράψει πολλά καλά για εσάς.

    ΜΗΝ ΠΤΟΕΙΣΤΕ από όλους τους ανάξιους που θα προσπαθούν να σας εμποδίζουν. Η Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια κατρακύλισε όσο ποτέ άλλωτε.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 21:15 | Νώντας

    Μπραβο. Επιτελους ενα εξοχο μετρο. Μακαρι να εφαρμοστει γιατι στη χωρα μα ςεχουμε πικρη πειρα απο τις κακες η μη εφαρμογες των νομων. Και παλι μπραβο.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 20:12 | Παναγιώτης Δαλγιαννάκης

    Θα ήθελα να παραθέσω δυο γενικά σχόλια και ένα ειδικότερο για τον τρόπο αφενός παρουσίασης και έγκρισης των σχεδίων νόμων και αφετέρου για την διαδικασία προσλήψεων.
    1)θεωρώ ότι ο τρόπος παρουσίασης και ψήφισης των σχεδίων νόμων με συνεχείς τροποποιήσεις και συμπληρώσεις θα πρέπει να σταματήσει αφού δημιουργεί τέτοια πολυπλοκότητα που κανείς δεν είναι σίγουρος τι πραγματικά ισχύει και γιατί με τον τρόπο αυτό μόνο η διαφάνεια δεν προωθείται.Νομίζω, ότι με τις οποιεσδήποτε παρεμβάσεις συμπληρώσεις ή τροποποιήσεις σε παλαιότερους νόμους θα πρέπει να συντάσσεται ένα νέο σχέδιο νόμου που θα είναι οριστικό για το αντικείμενο που διαπραγματεύεται και δεν θα παραπέμπει σε παλαιότερες διατάξεις.
    2)Πιστεύω ότι όποια διαδικασία αποφασισθεί για τις προσλήψεις, μπορεί να βοηθήσει στην δικαιότερη επιλογή αλλά δεν συμβάλει καθόλου στην αποτελεσματικότερη επιλογή, ειδικά πτυχιούχων, αν προηγουμένως δεν καθορισθούν αναλυτικά οι προυποθέσεις κάλυψης της κάθε θέσης και τα αναγκαία τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που θα πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι για την κάλυψη τους, με την ταυτόχρονη βέβαια κατάργηση των ισχυουσών σήμερα γενικών προυποθέσεων.
    3)Νομίζω ότι για συγκεκριμένες θέσεις όπου απαιτούνται ειδικά πτυχία ( γεωπονίας, μηχανικών, εκπαιδευτικών κλπ )θα μπορούσε η επιλογή να στηρίζεται μόνο στην χρονολογία λήψης του πτυχίου για όσους διαθέτουν την ζητούμενη προυπηρεσία.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 20:32 | βασιλης

    πολυ σωστα κανετε πιο αξιοκρατικο το συστημα που πατε να εφαρμοσετε κυριε υπουργε ομως δεν πρεπει να αξιολολογησετε και τις αδικιες των προηγοηγουμενων ετων που εχουν γινει στο παρελθον για να μπει το νερο στο αυλακι επιτελους ?αυτη ειναι αξιοκρατια. μην ξεχνατε τα απανοτα λαθη που κανατε στο παρελθον.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 20:51 | Χρήστος Μ

    Το σχέδιο νόμου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά προαπαιτούνται να δεί το αρμόδιο Υπουργείο ορισμένα άλυτα θέματα όπως το θέμα της ισοτιμίας/αντιστοιχίας πανεπιστημιακών πτυχίων απο ΗΠΑ και άλλες τρίτες χώρες εκτός ΕΕ.

    Θα σας αναφέρω την δική μου περίπτωση.

    Εχω πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ( Bachelor of Engineering in Electrical Engineering απο το State University of New York at Stony Brook)βάσει 4ετών σπουδών. Κατατάσσεται στα 100 καλύτερα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ.
    Παράλληλα εργάστηκα 5 χρόνια ώς Ηλεκτρονικός Μηχανικός σε μεγάλη εταιρεία στην Νέα Υόρκη.
    Επίσης πήρα ΜΒΑ ( Master of Business Administration) με άριστα επίσης απο Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ.

    Τα τελευταία 20 χρόνια ζώ στην Ελλάδα, εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα στον χώρο των Πωλήσεων και του Μάρκετινγκ κατέχοντας ανώτατη Διευθυντική Θέση.

    Το Ελληνικό σύστημα αναγνώρισης τίτλων ΔΟΑΤΑΠ ( παλαιό ΔΙΚΑΤΣΑ) μου αναγνώρισε το πρώτο πτυχίο και μου έδωσε ισοτιμία ΤΕΙ σχολής Ηλεκτρολόγων !!!!, ενω για το ΜΒΑ το αναγνώρισε ώς ισότιμο αλλά χωρίς αντιστοιχία.
    Σύμφωνα με το ΑΣΕΠ μπορώ να συμμετέχω μόνο σε διαγωνισμούς για θέσεις ΤΕ Ηλεκτρολόγων ( άσχετα εαν δεν έχω εξασκήσει το πρώτο μου επάγγελμα την τελαυταία εικοσαετία)
    Ουσιαστικά είμαι στον αέρα ως προς το μεταπτυχιακό μου.
    Δηλαδή δεν μπορώ να συμμετάσχω ως υποψήφιος ΠΕ. Θεωρούμαι απο το σύστημα αξιών της χώρας μας ως μη κάτοχος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

    Πείτε μου κύριοι, πως θα αντιμετωπίσετε την δική μου περίπτωση με το νέο σχέδιο νόμου περί προσλήψεων?
    Πότε Κύριε Παπανδρέου θα δείτε το θέμα της ισοτιμίας πτυχίων απο ΗΠΑ, Ελβετία κ.α?

    Εαν π,χ ηθελα να προσφέρω σε μια θέση ευθύνης στο Δημόσιο, καταθέτωντας εμπειρία 25 και πλέον ετών σε μεγάλες πολυεθνικές κ.λ.π, δεν μου το επιτρέπει το απαρχαιωμένο σύστημα αναγνώρισης πτυχίων της χώρας μας.
    Ευχαριστώ για την υπομονή σας. Θα εκτιμούσα μια απάντηση.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 20:27 | konstantinos

    Αναφέρετε τη σχετική νομοθεσία που αναφέρεται στους διορισμούς δημοσίων υπαλλήλων και δεν είναι λίγοι, N.1256/82, N.1892/90, N.1911/90, N.2190/94, N.2266/94, N.2452/96, N.2527/97, N.3051/02, N.3320/05, N.3439/05, N.3613/07, N.3624/07.

    Νομίζω πως η πολυνομία τελικά αποτελεί τροχοπέδη στην εφαρμογή τους.

    Προτείνω πολύ απλά τη κωδικοποίηση της νομοθεσίας διορισμών δημοσίων υπαλλήλων σε έναν ενιαίο και μοναδικό νόμο.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 20:53 | ΜΠΑΜΠΗΣ

    Το νομοσχεδιο ειναι σιγουρα προς την σωστη κατευθυνση.Πρεπει να μπει φραγμος στη βουλιμια των πολιτικων για επανεκλογη, οχι μεσω της ενασχολησης τους με τα μεγαλα και σοβαρα θεματα,αλλα «παιζοντας» με την αγωνια των νεων για εργασια και με τα χρηματα των φορολογουμενων, φορτωνοντας το δημοσιο με τεραστιο κοστος με τηνδημιουργια θεσεων εκει που δεν χρειαζονται.Το δημοσιο μπορει να αξιοποιηση τα κονδυλια αυτα για την αναπτυξη, δημιουργοντας πολλαπλασιες θεσεις εργασιας.Σημερα εχουμε στην ΕΛΛΑΔΑ εργαζομενους δυο ταχυτητων.Αυτους που….. καθονται στο δημοσιο και αμοιβονται πλουσιοπαροχα και αυτους που εργαζονται σαν …αλβανοι(συγνωμη) στον ιδιωτικο τομεα και αμοιβονται σαν ..αλβανοι.Πρεπει να γινει αμεσα αναδιανομη στο εισοδημα.ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΣΤΗΝ Ελλαδα δεν τον παραγουν οι δημοσιοι υπαλληλοι και μονοι τους οι επιχειρηματιες.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 20:33 | ΤΖΕΝΗ

    Πολύ σωστά όλα να δοθούν στο ΑΣΕΠ διότι στους φορείς διαπιστώνεται τεράστια παρέμβαση από πολιτικούς, συνδικαλιστές, κολλητούς εργαζομένους μέσα στη ΔΕΚΟ κ.α.
    Όλα να δοθούν στην ανεξάρτητη αρχή έτσι ώστε να κατοχυρωθεί το αδιάβλητο

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 19:36 | ΓΙΩΤΑ ΚΙΛΚΙΣ

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΓΡΑΠΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΣΕΠ 1998 ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 11ΧΡΟΝΙΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑΣ…ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΞΕΤΕ ΤΩΡΑ….ΑΜΕΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 19:39 | MADY

    Η αναμόρφωση του εν λόγω θεσμικού πλαισίου αποτελεί μια πολύ καλή ενέργεια εκ μέρους της νέας κυβέρνησης. Επιτέλους, πρέπει να σταματήσει η «αυτονόητη» μονιμοποίηση όσων εργάστηκαν κάποιο διάστημα σε δημόσιο φορέα, στον οποίον όμως προσλήφθηκαν χωρίς καμία αξιοκρατική διαδικασία, απλά και μόνο λόγω γνωριμιών και κομματικών διασυνδέσεων. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όχι μόνον οι απασχολούμενοι με stage, αλλά όλοι μας γνωρίζουμε πολλά παραδείγματα (κλασσικό παράδειγμα οι απασχολούμενοι στα ΚΕΠ, οι οποίοι εργάστηκαν αρχικά με συμβάσεις έργου και εν συνεχεία έγινε ένας διαγωνισμός που τους «φωτογράφισε» και τους μονιμοποίησε).
    Επίσης ιδιαίτερα θετικό και προς την ίδια κατεύθυνση, είναι και η κατάργηση της μοριοδότησης, η οποία παρεχόταν σε αυτούς οι οποίοι πάλι τις περισότερες φορές απασχολήθηκαν με καθεστώτα πλήρους αδιαφάνειας και ρουσφετιού. Επιτέλους, να δοθεί ένα τέλος σε όλες αυτές τις αναξιοκρατικές διαδικασίες!!! Να αγωνίζεται κάποιος, να διαθέτει μια σειρά από προσόντα (πτυχία, Η/Υ, γλώσσες κλπ), πλην του «βύσματος» ας μου επιτραπεί η έκφραση, και να του παίρνει τη θέση ο stage ή ο κάθε ένας που μπαίνει από το παράθυρο με σύμβαση και άλλες τέτοιες αθέμιτες μεθόδους επειδή είναι γνωστός των αποφασιζόντων. Έλεος!!!! Γι΄αυτό και έχει γεμίσει η δημόσια διοίκηση με πολλούς μέτριους και κακούς υπαλλήλους, ενώ έχει ανάγκη από λίγους και καλούς και αποτελεσματικούς υπαλλήλους. Επιτέλους, να σταματήσει και η συνέντευξη, η οποία είναι άλλη μια κοροιδία, και το λέω από προσωπική πείρα. Ας δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στο τεστ δεξιοτήτων.
    Όλα θα πρέπει να γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ, το οποίο θα πρέπει να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί περαιτέρω σε συνδυασμό με το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, ώστε η διαδικασίες να γίνονται γρήγορα και αξιοκρατικά.
    Επικροτώ απόλυτα την πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης και μακάρι να συνεχίσει, γιατί αν μη τι άλλο, θα δημιουργηθεί και προηγούμενο για τις επόμενες κυβερνήσεις και δε θα μπορούν πλέον να γυρίσουν στα παλιά.!!! Μπράβο.

  • «Οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί στους οποίους το ελληνικό δημόσιο ασκεί άμεσα ή έμμεσα αποφασιστική επιρροή, λόγω της συμμετοχής του στο μετοχικό τους κεφάλαιο ή της χρηματοοικονομικής συμμετοχής του ή των κανόνων που τη διέπουν, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 3429/05 (ΦΕΚ 314/Α).»

    Κατά την ανωτέρω ερμηνεία του άρθρου 1 του Ν. 3429/05 (ΦΕΚ 314/Α) το Ελληνικό Δημόσιο, παρότι είναι εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ασκεί έμμεσα αποφασιστική επιρροή στην ΟΠΑΠ ΑΕ αφού τοποθετεί μέσω της Γενικής Συνέλευσης όλα τα Μέλη του ΔΣ της Εταιρείας (Καθαρή Κυβερνητική επιλογή Προέδρου, Δ/ντος Συμβούλου,Μελών ΔΣ).

    Παρά την ανωτέρω διαπίστωση και για λόγους που αφορούν την Προστασία του Κρατικού Μονοπωλίου και Δημοσίου συμφέροντος από τις τάσεις εντός της Ε.Ε γιά απελευθέρωση της Αγοράς τυχερών παιχνιδιών αλλά και εκτός της Ε.Ε από ιδιωτικές εταιρείες με παράκτια έδρα που δραστηριοποιούνται στον Ιντερνετικό τζόγο, ειδικά για την ΟΠΑΠ ΑΕ θα πρέπει να συμπεριληφθεί ρητή διάταξη εξαίρεσης από το Β! Κεφάλαιο του Νόμου 3429/05 και υπαγωγή της στο Κεφάλαιο Α!

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 19:42 | Έφη

    Θέλω να υποβάλλω μια ένστανση μου για το νέο ν/σ το οποίο στη βάση του κρίνεται ικανοποιητικό και φαίνεται να προωθεί την αξιοκρατία.

    Η υπέρβολική όμως μοριοδότηση σε διδακτορικά και μεταπτυχιακά δημιουργεί πρόβλημα. Όλοι ξέρουμε ότι η πρόσβαση σε αυτά δεν γίνεται αξιοκρατικά. Δεν υπάρχει τις περισσότερες φορές προκήρυξη για θέση διδάκτορα αλλά προωθείται ο γνωστός, ο παρατρεχάμενος, ο συγγενής και ο κομματικός φίλος των καθηγητών. Ακόμα μεταπτυχιακά και διδακτορικά κάνουν αυτοί που μπορούν να χρηματοδοτήσουν 3 και 4 χρόνια επιπλέον σπουδών έξω απο την αγορά εργασίας. Πολλά απο αυτά είναι αντιγραφές χωρίς καμία έρευνα και συνεισφορά στη γνώση. Τώρα το κυνήγι του μεταπτυχιακού και του διδακτορικού θα μεγαλώσει και μαζί με αυτό το γλέιψιμο στους καθηγητές εις βάρος των πτυχιούχων που δεν είχαν άκρες και χρήματα. Δώστε αντικίνητρο για συσσώρευση υπερπτυχιούχων στο δημόσιο τομέα. Μειώστε την μοριοδότηση και περιορίστε τη στο ένα μεταπτυχιακό και στο ένα διδακτορικό.

    Εφαρμόστε γραπτούς διαγωνισμούς και τεστ γνώσεων και ικανοτήτων (σαν αυτό που υπάρχει), τα οποία θα διενεργούνται απο το ΑΣΕΠ και θα εξετάζουν όλο το εύρος των γνώσεων, την προσωπικότητα και την αντίληψη των υποψηφίων. ΄΄Ενα διδακτορικό ή ένα μεταπτυχιακό δεν αποτελεί έχεγγυο όυι θα είναι και καλός υπάλληλος.Βάλτε περισσότερα κριτήρια με ισσοροπία στην μοριοδότηση τους.

    Γρήγορες διαδικασίες. Οι θέσεις να προκηρρύσονται άμεσα και τα αποτελέσματα να βγαίνουν γρήγορα.

    Ανακόψτε αυτή τη δίψα για διορισμό και άραγμα μετά στο Δημόσιο. Περιορίστε μισθούς, επιδόματα, άρση μονιμότητας, συνδέστε τις απολαβές με την απόδοση και όχι τα τυπικά προσόντα.

    Η αποστολή σας είναι δύσκολη γιατί πάντα θα υπάρχουν κάποιοι δυσαρεστημένοι. Δείχνετε ότι έχετε διάθεση και προσπαθήστε και αυτό αναγνωρίζεται από όλους.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 19:32 | Λαμπρινή

    Σωστή κατεύθυνση. Δε μπορεί εν έτη 2010 να διορίζονται άνθρωποι λόγω γνωριμιών. Το προσωπικό της δημόσιας διοίκησης πρέπει να επιλέγεται είτε με διαγωνισμούς είτε με αυστηρά συστήματα μοριοδοτήσεων είτε με συνδυασμό τους. Η κατάντια του ελληνικού κράτους και κυρίως της διοίκησης οφείλεται στη φαυλότητα της πολιτικής και της κοινωνίας της Ελλάδας τα τελευταία εκατό χρόνια, καιρός να μπει ένα τέλος σε αυτήν για να μπορέσει να εξυγιανθεί και το κράτος.

  • Όλοι οι υποψήφιοι σε όλους τους φορείς, πρώτα εξετάζονται και αξιολογούνται σε τεχνικής φύσεως θέματα δηλαδή γνώσεις και δεξιότητες, όπως αναφέρονται στη προκήρυξη. Αποκλείονται όσοι έχουν περισσότερα ή λιγότερα προσόντα (τυπικά προσόντα).

    Τυχόν άλλα σχετικά προσόντα ή/και εμπειρία λαμβάνονται υπόψη μετά, και διαφοροποιούν επιτυχόντες ιδίου επιπέδου επιτυχίας. Τι είναι τα μόρια; Μι άθλια ελληνική εφεύρεση και αύτη για να καλμάρουμε όσους φωνάζουν, απειλούν και καταλαμβάνουν δημόσιους χώρους.

    Καταργούνται άθλιες διατάξεις βάσει των οποίων προσλαμβάνονται μη ικανοί άνθρωποι που είναι από οικογένειες πολυτέκνων, αναπήρων πολέμου, πρωταθλητές, αθλητές, θυμάτων κλπ. Αν οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να τύχουν αρωγής και προστασίας, αυτό γίνεται από τους μηχανισμούς πρόνοιας του κράτους και όχι εις βάρος της αξιοκρατίας.

    Οι θέσεις του δημοσίου τομέα (περιλαμβάνονται δήμοι κλπ) πρέπει να έχουν καθηκοντολόγιο και επίπεδο προσόντων, επαρκώς περιγραφομένων.

    Εισάγεται η αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα και για όλους τους υπηρετούντες. Διαμορφώνονται «διαδικασίες ΑΣΕΠ» για την αξιολόγηση, παραμονή και προαγωγή.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 18:20 | ΜΑΡΙΑ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΓΡΑΠΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ. ΑΝΑΦΕΡΕΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ; ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ 1998 ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ; Η ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΑΦΟΡΑ Σ ΕΝΑΝ ΓΡΑΠΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΟΥ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙ 11 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ; ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ 30000 ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΤΟ 2004 ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΥΝΑΨΕΙ ΧΩΡΙΣ ΑΣΕΠ ΤΩΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΩΝ ΤΩΝ ΚΕΠΙΤΩΝ ΠΟΥ ΒΓΗΚΑΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΩΝ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΑΠ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ! ! ! ΔΩΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΤΟΥ 1998

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 18:30 | Κων/νος Παπαδόπουλος

    ΠΡΟΣ κ. ΡΑΓΚΟΥΣΗ

    Κύριε Υπουργέ στα πλαίσια της αξιοκρατίας που η κυβέρνηση σας επιδιώκει, επισημαίνω τρείς περιπτώσεις που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, διότι συνιστούν, κατά την άποψη μου, αδικίες με πολλαπλές συνέπειες για τους αδικούμενους.

    1η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ: Πτυχιούχος ΤΕΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ και ΤΕΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΉΣ, λαμβάνει από το δεύτερο τίτλο με το υπάρχον σύστημα αξιολόγησης 150 μόρια, με την έννοια της συνάφειας.
    Αντίθετα Πτυχιούχος ΤΕΙ ΔΙΟΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, με δεύτερο πτυχίο ΑΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ λαμβάνει από το δεύτερο τίτλο ΜΗΔΕΝ.
    Αν τα ΤΕΙ είναι όπως ήθελε ο νομοθέτης ισότιμα με τα ΑΕΙ, άλλωστε και ο βαρύγδουπος τίτλος Α.Τ.Ε.Ι. η κατάσταση αυτή είναι αφόρητα άδικη.
    Αντίθετα αν παραμένουν τα ΑΕΙ στην ανώτατη βαθμίδα όπως ήταν, η ανισότητα που δημιουργείται είναι πασίδηλη και ακόμη μεγαλύτερη.
    Δεν μπορεί δύο τίτλοι ΤΕΙ με συνάφεια να μοριοδοτούνται τελικά περισσότερο από ένα τίτλο ΤΕΙ και έναν ΑΕΙ(με συνάφεια).
    2η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ: Τι εξυπηρετεί η εντοπιότητα π.χ. στο Δήμο Εγνατίας Νομού Ιωαννίνων, όταν εκείνος που θα προσληφθεί λαμβάνοντας ως δώρο «Θεού» τα 150 μόρια θα έχει την εντοπιότητα αλλά δεν πρόκειται να διαμένει επ΄ ουδενί στο Δ.Δ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ όπου εδρεύουν οι υπηρεσίες του υπόψη Δήμου. Όπου διαμένουν μόνιμα μόνον συνταξιούχοι και άτομα της τρίτης ηλικίας.
    Για να το θέσω διαφορετικά ποιο πρόβλημα θα είχε κάποιος, ο οποίος είναι δημότης Ιωαννίνων και μεταβαίνει καθημερινά μια απόσταση, μόλις δεκαπέντε λεπτών για να εργαστεί στις υπηρεσίες του συγκεκριμένου Δήμου. Το παράδειγμα είναι ενδεικτικό σε μια πληθώρα ίσως και καλύτερων παραδειγμάτων που θα μπορούσαν να απεικονίσουν την ανισότητα που δημιουργείται. Προσωπικά έχασα με το τρόπο αυτό μια θέση που χωρίς το δώρο αυτό, όντας δεύτερος, θα βρισκόμουν μπροστά από το πρώτο με 130 μόρια, αρκετά ιδρωμένα μόρια.
    Μήπως τελικά το σύστημα της εντοπιότητας εξυπηρετεί την αλίευση ψήφων από την ντόπια δεξαμενή ψηφοφόρων και ακολούθως την τακτοποίηση ημετέρων. Άλλωστε και ο Συνήγορος του Πολίτη έθεσε το θέμα (βλ, δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος μηνός Οκτωβρίου)
    3ο ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Έχω την αίσθηση ότι θα πρέπει να μετριάσετε την μείωση της εμπειρίας που προκύπτει από την άσκηση επαγγέλματος στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Εννοώ την περίπτωση εργαζομένων που με τις επαγγελματικές γνώσεις τους και την εμπειρία τους μεταδίδουν εργασιακή εμπειρία στο χώρο δουλειάς και δεν αποκτούν, και μπορούν να αποτελέσουν προσωπικό αιχμής.(Υπάρχουν και αυτοί και είναι ρατσιστικό και ένα είδος λαϊκισμού να μονοπωλούν το ενδιαφέρον μόνο τα stage).
    Δεν μπορεί ένας Γιατρός ή νομικός ή λογιστής που άσκησε το επάγγελμα επιτυχώς στο ιδιωτικό τομέα για 10 χρόνια να του αναγνωρίζονται μόνον τα 5. Δεν νομίζω ότι αποτελεί δικαιοσύνη. Το ανώτατο όριο θα έπρεπε να είναι μεταξύ 7 και 10 και όχι μόνον τα πέντε έτη. Είναι άδικο για όλους εκείνους που δεν έχουν Μεταπτυχιακό τίτλο άλλα το Μεταπτυχιακό τους, το έχουν κάνει στην πράξη και ίσως και με μεγαλύτερες ευθύνες.

    Ευχαριστώ

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 18:07 | Δήμητρα

    Συμφωνώ και προσυπογράφω την ανοιχτή επιστολή που αφορά τον γραπτό διαγωνισμό 1Γ/2008 του Υπουργείου Οικονομικών. Μετά από πολύ καιρό έγινε γραπτός διαγωνισμός για τη στελέχωση των σημαντικότερων υπηρεσιών του κράτους. Συμμετείχαν πλήθος ατόμων που αγωνίστηκαν αξιοκρατικά για να κερδίσουν μία από τις θέσεις του παραπάνω διαγωνισμού, οι οποίες ήταν μόνο 877, αφού οι μετατάξεις προς το συγκεκριμένο Υπουργείο – στην πλειονότητα τους άκρως ρουσφετολογικές – δεν επέτρεπαν την ύπαρξη περισσότερων θέσεων.
    Η στελέχωση του Υπουργείου Οικονομικών με ανθρώπους που διακρίνονται όχι μόνο για τις γνώσεις τους αλλά και για την ακεραιότητά τους (διαφορετικά θα σέρνονταν σε πολιτικά γραφεία διεκδικόντας ενδεχομένως μια θέση σε stage) είναι ιδιαίτερα σημαντική! Η στελέχωση αυτή επιβάλλεται να γίνεται με αξιοκρατικά κριτήρια, και ένας γραπτός διαγωνισμός είναι το πλέον αξιοκρατικό μέσο επιλογής προσωπικού κατά γενική ομολογία του ελληνικού λαού.
    Παράλληλα στις υπηρεσίες του Υπουργείου υπάρχουν αυτή τη στιγμή τεράστια λειτουργικά κενά τα οποία μπορείτε να διαπιστώσετε αν επισκεφθείτε οποιαδήποτε ΔΟΥ. Σήμερα έχετε στη διάθεση σας ένα σύνολο ανθρώπων που μπορείτε να αξιοποιήσετε άμεσα. Δεν είναι άλλοι από τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό 1Γ/2008, οι οποίοι αν και είχαν εξαιρετικές επιδόσεις δεν ήταν διοριστέοι λόγω του τραγικά μικρού αριθμού θέσεων. Η μετατροπή επομένως του πίνακα κατάταξης των υποψηφίων σε κυλιόμενο για την άμεση στελέχωση των υπηρεσιών του Υπουργείου μπορεί να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών, ειδικά σε μία περίοδο κρίσης όπως αυτή που διανύει η χώρα.
    Ευχαριστώ για το χώρο και το χρόνο σας και ελπίζω να εισακουσθώ.
    Με εκτίμηση και συμπαράσταση,
    μια από τις συμμετέχουσες στον διαγωνισμό

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 18:23 | χριστίνα

    Στους Δήμους ή να αυξηθεί η μοριοδότηση για την εντοπιότητα ή να καταργηθεί εντελώς αλλά να υπάρχει δέσμευση παραμονής για χρονικό διάστημα 5-10 ετών γιατί δημιουργείται έντονο πρόβλημα αφού περιμένει η υπηρεσία να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πρόσληψης 2 ή και 3 χρόνια και μόλις προσλαμβάνεται κάποιος πιέζει για μετάταξη σε άλλο Δήμο. Γίνεται καταστρατήγηση των διατάξεων και πριν τη συμπλήρωση της δόκιμης υπηρεσίας για «σοβαρούς προσωπικούς λόγους».
    Οι δημοτικές επιχειρήσεις υφίστανται μόνο για να προσλαμβάνουν κόσμο από το παράθυρο, εκμεταλευόμενες προγράμματα του ΟΑΕΔ όπως τα προγράμματα για την ένταξη των ΑΜΕΑ, τα ΛΑΕΚ κ.λ.π. Ο ΟΑΕΔ δουλεύει μόνο για να ικανοποιεί ρουσφέτια διαφόρων «αρχόντων» και οι υγειονομικές επιτροπές χορηγούν γνωματεύσεις με το τσουβάλι. Οι προσλήψεις των ΑΜΕΑ, ΛΑΕΚ να γίνονται και αυτές μέσω ΑΣΕΠ και στους Δήμους όχι στις επιχειρήσεις. Προσέλαβαν χιλιάδες κόσμο, δεν μπορούσαν να τον πληρώνουν, τους φόρτωσαν στους Δήμους (269 άρ.ΔΚΚ)με το εξωφρενικό μάλιστα εφεύρημα του μή ελέγχου τυπικών προσόντων πρόσληψης και ξαναπροσλαμβάνουν κόσμο.
    Με την ευκαιρία είναι γνωστό σε όλους ότι οι υγειονομικές επιτροπές βαφτίζουν ανάπηρους διάφορους με αποτέλεσμα εισαγωγή σε πανεπιστήμια, απαλλαγή από θητεία, πρόσληψη στο δημόσιο, συνταξιοδότηση, λήψη επιδομάτων κ.ά. Θα αποφασίσει ποτέ η Διοίκηση να σπάσει αυγά και σ’ αυτό τον τομέα ; Ποτέ δεν διαβάσαμε για πειθαρχικές ποινές ή για ποινικές διώξεις μελών υγειονομικών επιτροπών και γιατρών που εκδίδουν «μαιμού» γνωματεύσεις.
    Γενικά προς τη σωστή κατεύθυνση το νομοσχέδιο

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 18:29 | Κωνσταντίνος Βαρελογιάννης

    Εύγε καταρχάς για την πρωτοτυπία της δημόσιας διαβούλευσης. Το σχόλιό μου αφορά στην εντοπιότητα. Θεωρώ απαράδεκτο και εξευτελιστικό συνάμα, άτομα με 1500 μόρια για παράδειγμα να χάνουν μία θέση από άτομα με 1000 μόρια, μόνο και μόνο επειδή δεν είναι ντόπιοι. Τι κριτήριο είναι αυτό; Δεν χρειάζεται καν το ΑΣΕΠ. Με τη βεβαίωση του δημάρχου και τον τίτλο σπουδών, πέτυχες. Πού είναι η αξιοκρατία; Το επιχείρημα ότι κρατάμε έτσι άτομα στον τόπο τους δεν ισχύει. Αν για παράδειγμα οι προκηρυσσόμενες θέσεις είναι δέκα, δέκα θα είναι και οι υπάλληλοι που θα τις υπηρετήσουν, είτε αυτοί είναι ντόπιοι είτε όχι. Εξάλλου υπάρχει και η ρήτρα της υποχρεωτικής παραμονής για δέκα χρόνια. Δώστε την ευκαιρία σε όλους και κυρίως σ΄ αυτούς που διαθέτουν το ανάλογο προσοντολόγιο να διεκδικήσουν αυτό που τους αξίζει. Το αν είσαι από τη Δράμα ή τη Μυτηλήνη δεν αποτελεί προσόν προς διορισμό σε σχέση με κάποιον που κατάγεται από την Αθήνα ή την Πρέβεζα.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 18:44 | ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΝΤΙΑΝΗ

    Κύριε Πρωθυπουργέ,

    Κύριε Υπουργέ,

    ως νομαρχιακός υπάλληλος θα ήθελα να επιδοκιμάσω την προσπάθεια που κάνετε ώστε επιτέλους οι υποψήφιοι για διορισμό να κρίνονται αξιοκρατικά. Μήπως όμως θα έπρεπε να εξετάσετε και το αλλό μεγάλο «εργαλείο» των πελατειακών σχέσεων κάποιων κομματικών παραγόντων: τις μετατάξεις; Είναι άραγε δίκαιο και αξιοκρατικό το γεγονός ότι οι νομαρχιακοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης αποκλείονται από τη διαδικασία των μετατάξεων σύμφωνα με τα άρθρα 71 & 73 του Υπαλληλικού Κώδικά; Μήπως αυτός ο αποκλεισμός έχει ως αποτέλεσμα να στελεχόνονται σημαντικές θέσεις του Δημοσίου από υπαλλήλους που μπορεί να κατέχουν λιγότερα προσόντα ή γνώσεις από άλλους που βρίσκονται σε θέσεις όπου αυτές οι γνώσεις δεν εκμεταλλεύονται στο έπακρο; Σημειώνω ότι αυτοί οι υπάλληλοι μπορεί αρχικά να διορίστηκαν μεσω του ίδιου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ που οδηγούσε σε θέσεις Υπουργείων, Νομαρχιών, Δήμων κλπ.

    Επίσης, ως τεχνικός υπάλληλος τμήματος πολεοδομίας, θα ήθελα να προτείνω να διοργανωθεί ανάλογη διαβούλευση σχετική με πολεοδομικά θέματα και την οργάνωση & λειτουργία των πολεοδομικών γραφείων (Αναθεώρηση ΓΟΚ, έκδοση αδειών, αυθαίρετες κατασκευές κλπ.) όπου θα μπορούσαν να συμμετέχουν τεχνικοί υπάλληλοι υπηρεσιών από όλη την Ελλάδα ώστε να προταθούν λύσεις / μέτρα που μπορεί να μεγιστοποιήσουν την απόδοση των υπαλλήλων και να ελαχιστοποιήσουν την ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες.

    Τέλος θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δώσατε να εκφράσω τις απόψεις μου.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 18:04 | ΜΕΛΙΝΑ ΠΑΠΠΑ

    Ο Κος Παπανδρέου μιλάει για Αξιοκρατία και όμως μια αδικία πολλών χρόνων,αυτή του Ασεπ 1998 «φωτογραφίζει» ακόμη την ανάλγητη πλευρά του Κράτους.Αυτή την περίοδο με την δημιουργία κενών θέσεων στο δημόσιο υπάρχει έδαφος για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας,που ταυτόχρονα θα απαλάξει το Δημόσιο από δαπάνες για τη διενέργεια νέου διαγωνισμού.Γιατί το υπουργείο δεν προσπαθεί να δει θετικά το θέμα και να μην αρκείτε σε αποφάσεις προηγούμενων κυβερνήσεων..??Γιατί ο υπουργός δεν δέχεται να συναντήσει μέλη της επιτροπής ώστε να ενημερωθεί για το θέμα?

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 17:25 | Κώστας Γκ

    Συγχαρητήρια για το Σχέδιο Νόμου.
    Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους σας.
    Οι νέοι είναι μαζί σας. Οι πλειονότητα θέλει δικαιοσύνη και αξιοκρατία ακόμη και αυτοί μου αδικούνται στο βάθος ζητούν ΑΞΙΟΚΡΑΤΊΑ.
    Όλοι γνωρίζαμε όλοι συζητούσαμε ότι κάποτε ο κόμπος θα έφτανε στο χτένι.
    Καλύτερα τώρα να εφαρμοσθεί η δικαιοσύνη και η αξιοκρατία παρά αργότερα να περιμένουμε και να καταδικάσουμε τα παιδιά μας.

    Ένα άλλο θέμα που θα ήθελα να θίξω δύσκολο αλλά αξίζει να συζητηθεί.
    Θεωρώ ότι στις αλλαγές που προωθείτε πρέπει εξετασθεί και το αίτημα των αποφοίτων από τα λύκεια της χώρας μετά το 2000. Υπάρχει μια αδικία με τον βαθμό του απολυτηρίου τους, όταν συμμετέχουν σε προκηρύξεις διαγωνισμών για πρόσληψη Προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) και συγκεκριμένα:
    Οι απόφοιτοι Λυκείου μετά το 2000 ο βαθμός που έχουν στο απολυτήριο τους, ιδίως οι απόφοιτοι του 2000, βγήκε από την βαθμολογία που πήραν κατά τη συμμετοχή τους στον Διαγωνισμό των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
    Οι απόφοιτοι λυκείου πριν το 2000 ο βαθμός του απολυτηρίου τους είναι σύμφωνα με τις βαθμολογίες που πέτυχαν στις εξετάσεις του σχολείου και ΌΧΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΏΝ ΕΞΕΤΆΣΕΩΝ. Δεν υπολογίζονται οι βαθμολογίες που πέτυχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις για εξαγωγή του τελικού βαθμού του απολυτηρίου Λυκείου.
    Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι σε προκηρύξεις διαγωνισμών για πρόσληψη προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) οι απόφοιτοι πριν το 2000 να προηγούνται των αποφοίτων μετά το 2000.
    Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι πολλοί απόφοιτοι πριν το 2000 έχουν πολλοί ψηλές βαθμολογίες στον απολυτήριό τους και δεν κατόρθωσαν με τις βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων που πέτυχαν να εισαχθούν σε τμήματα των ΑΕΙ ή των ΤΕΙ.
    Υπάρχουν και ελάχιστοι από τους αποφοίτους πριν του 2000 που είχαν μικρότερη βαθμολογία στο απολυτήριό τους από τις βαθμολογίες που πέτυχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις.
    Πιστεύω ότι είναι φανερή η αδικία και ευνοείται περισσότερο ο απόφοιτος λυκείου πριν το 2000.
    Η αδικία μπορεί να αρθεί με τον υπολογισμό και για τους αποφοίτους πριν του 2000 των βαθμολογιών που πέτυχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις με διαφόρους τρόπους. Να μερικοί τρόποι υπολογισμού παρακάτω:
    α) Με εξαγωγή του μέσω όρου της βαθμολογίας του απολυτηρίου Λυκείου και των βαθμολογιών που πέτυχε στις πανελλαδικές εξετάσεις. Ή
    β) Με εξαγωγή του μέσω όρου βαθμολογίας όλων των μαθημάτων αφού γίνει αντικατάσταση στις βαθμολογίες των μαθημάτων του απολυτηρίου με τις βαθμολογίες των μαθημάτων που πέτυχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις και θα βγαίνει η νέα βαθμολογία. Ή
    γ) Να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς με τον μέσο όρο των βαθμολογιών που πέτυχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις.
    Πιθανόν να υπάρχουν και άλλοι τρόποι.
    Να γνωρίζουμε όλοι ότι μέχρι να φτάσουμε στην ηλικία των παιδιών που αποφοίτησαν από τα λύκεια το 2000 δηλαδή οι γεννηθέντες το 1981-1982…. και να αποκλείονται λόγω ορίου ηλικίας οι προηγούμενοι γεννηθέντες τα έτη 1980, 1979….., θα προηγούνται στις προσλήψεις οι απόφοιτοι λυκείου πριν το 2000 ακόμη και στην περίπτωση που όλοι οι συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς ΔΕ έχουν ή δεν έχουν πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
    Μια εξέταση του θέματος χρειάζεται τώρα ή στο μέλλον.
    Αξίζει να εξετασθεί μέχρι σήμερα ποιο είναι το ποσοστό από τους αποφοίτους Λυκείου πριν και μετά του 2000 αντίστοιχα που κατέλαβαν τις θέσεις σε προκηρύξεις για πρόσληψη προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ).
    Η εκπαιδευτική κοινότητα τι λέει ποια είναι η θέση της;;;;;