Άρθρο 6 Εκτροφή, αναπαραγωγή και εμπορία ζώων συντροφιάς

1. Οι επιχειρήσεις εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς ιδρύονται και λειτουργούν σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 4711/2020 (Α’ 145), οφείλουν να διαθέτουν κατάλληλο ενδιαίτημα, να συμμορφώνονται με τους όρους που προβλέπονται στο π.δ. 184/1996 (Α’ 137), καθώς και με τις διατάξεις του ν. 604/1977 (Α’ 163) και του π.δ. 463/1978 (Α’ 96), και να τηρούν όλους τους κανόνες ευζωίας, ασφάλειας και παροχής κατάλληλης κτηνιατρικής περίθαλψης.
2. Οι εκτρεφόμενοι, οι αναπαραγόμενοι ή οι προς πώληση σκύλοι και γάτες διαθέτουν ενημερωμένο ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας ή διαβατήριο, σημαίνονται υποχρεωτικά και καταχωρούνται στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς.
3. Κάθε άλλη περίπτωση εκτροφής, αναπαραγωγής, πώλησης ή δωρεάν διάθεσης ζώου από ιδιώτη ιδιοκτήτη, πλην των εγκεκριμένων και αδειοδοτημένων σύμφωνα με το παρόν, θεωρείται παράνομη εκτροφή και εμπορία και υπόκειται στις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις των άρθρων 21 και 22.
4. Οι εκτροφείς τηρούν αρχείο για κάθε θηλυκό ζώο αναπαραγωγής, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2019/2035 της Επιτροπής της 28ης Ιουνίου 2019 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τους κανόνες που διέπουν τις εγκαταστάσεις στις οποίες διατηρούνται χερσαία ζώα και τα εκκολαπτήρια, καθώς και την ιχνηλασιμότητα ορισμένων δεσποζόμενων χερσαίων ζώων και αυγών για επώαση (L 314). Τα θηλυκά ζώα αναπαραγωγής καταχωρούνται στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς με την ένδειξη αναπαραγωγικό ζώο.
5. Θηλυκοί σκύλοι αναπαραγωγής δεν γονιμοποιούνται πριν από το δεύτερο οιστρικό κύκλο και σε καμία περίπτωση πριν από την παρέλευση εννέα (9) μηνών από τον τελευταίο τοκετό.
6. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή μετά το ένατο (9ο) έτος της ηλικίας του ζώου συντροφιάς, καθώς και η αναπαραγωγή του ίδιου ζώου συντροφιάς περισσότερες από έξι (6) φορές σε όλη τη ζωή του.
7. Δεν επιτρέπεται να επιλέγονται για αναπαραγωγή ζώα συντροφιάς των οποίων τα ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά ή τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς τους μπορούν, ανάλογα με το είδος και τη φυλή, να αποδειχθούν βλαβερά για την υγεία και ευζωία του θηλυκού αναπαραγωγικού ζώου συντροφιάς και των απογόνων του.
8. Απαγορεύονται:
(α) Η πώληση σκύλων και γατών σε υπαίθριους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανόμενων των υπαίθριων αγορών.
(β) Η πώληση ζώων συντροφιάς με ηλικία μικρότερη των δέκα (10) εβδομάδων.
(γ) Η εισαγωγή και η εμπορία σκύλων που είναι ακρωτηριασμένοι.
(δ) Η αναπαραγωγή σκύλων που είναι ακρωτηριασμένοι.
(ε) Η πώληση και η έκθεση σκύλων και γατών σε καταστήματα πώλησης ειδών ζώων συντροφιάς (pet shops).
9. Απαγορεύονται οι διαδικτυακές, έντυπες ή άλλες αγγελίες «για ζευγάρωμα» ζώων συντροφιάς.
10. Αγγελίες για πώληση ζώων συντροφιάς σε έντυπα, φυλλάδια, τοιχοκολλήσεις, ιστοσελίδες ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπονται μόνο από τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ. 1, με υποχρεωτική αναφορά του αριθμού σήμανσης και του αριθμού έγκρισης του εγκεκριμένου εκτροφέα. Ειδικώς για σκύλους και γάτες επιτρέπεται η δημοσίευση αγγελίας για υιοθεσία εφόσον συνοδεύεται από τον υπερσύνδεσμο της υιοθεσίας που έχει αναρτηθεί στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.
11. Ειδικά για σκύλους και γάτες, στις αγγελίες για πώληση ή υιοθεσία, αναρτώνται υποχρεωτικά οι ελάχιστες πληροφορίες που αφορούν το ζώο και περιλαμβάνουν πρόσφατη φωτογραφία του ζώου, τον αριθμό ταυτοποίησης (microchip), τη βάση δεδομένων στην οποία το ζώο έχει καταγραφεί, την ημερομηνία γέννησης και τη χώρα προέλευσης (τόπος γέννησης), το φύλο, τη φυλή, την τιμή του ζώου, εφόσον πωλείται, και τα δικαιώματα του αγοραστή, πληροφορίες σχετικά με τους εμβολιασμούς και τις αποπαρασιτώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και εάν το ζώο είναι στειρωμένο ή όχι. Επιπλέον, στις αγγελίες σκύλων και γατών πρέπει να περιλαμβάνονται ελάχιστες πληροφορίες που αφορούν στους πωλητές ή τους διαφημίζοντες όπως τα στοιχεία επικοινωνίας του πωλητή ή του διαφημίζοντα (όνομα και επώνυμο, αριθμός τηλεφώνου), λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τόπος όπου βρίσκεται το ζώο, το καθεστώς του πωλητή ή του διαφημίζοντα, δηλαδή εάν πρόκειται για εκτροφέα, φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, φυσικό πρόσωπο που διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγειο, καθώς και ο αριθμός έγκρισης του εκτροφέα, του πωλητή, του φιλοζωικού σωματείου ή της φιλοζωικής οργάνωσης μη κερδοσκοπικού σκοπού ή του φυσικού προσώπου που διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγιο.
12. Για την προώθηση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας σε κάθε διαφήμιση ή αγγελία τίθεται η εξής προειδοποίηση: «Ένα ζώο δεν είναι παιχνίδι. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η αγορά ή η υιοθεσία ενός ζώου είναι μια απόφαση που αλλάζει τη ζωή σας. Ως ιδιοκτήτης ζώου είστε νομικά υποχρεωμένος να διασφαλίσετε την κάλυψη όλων των αναγκών για την ευζωία του. Σε αντίθετη περίπτωση διαπράττετε αδίκημα που τιμωρείται από τον νόμο».
13. Απαγορεύεται να εισάγονται στην Ελλάδα σκύλοι και γάτες που δεν έχουν ηλεκτρονική σήμανση. Τα στοιχεία σήμανσης των εισαγόμενων ζώων (κωδικός σήμανσης και όνομα εισαγωγέα), από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφονται στα σημεία εισόδου στην Ελλάδα και ενημερώνεται απευθείας το ΕΜΖΣ.

  • 9 Μαΐου 2021, 11:09 | Μαρία Γκινάλα

    Η προνομιακή κατ’ αποκλειστικότητα παραχώρηση του δικαιώματος αναπαραγωγής κυριότατα στους επαγγελματίες – κερδοσκόπους κουταβοβιομήχανους, δεν είναι απλώς ανήθικη από ανθρωπιστική άποψη, αντισυνταγματική ως προς την ισονομία και την ισότητα των πολιτών αλλά και φιλοζωικά απαράδεκτη σαν πρακτική εγκλεισμού ανώτερων ευφυών κοινωνικών θηλαστικών σε “εγκαταστάσεις” – μπουντρούμια / φυλακές: καταργείται έτσι η 4η και 5η βασική ελευθερία των σκύλων.

    Σύσσωμη η φιλοζωική κοινότητα της χώρας θα έπρεπε να καταδικάζει το επαγγελματικό, μαζικό κουταβοπαραγωγικό κερδοσκοπικό σκυλεμπόριο και να υποστηρίζει αντίθετα την μικρής κλίμακας, ερασιτεχνική, ελεγχόμενη εκτροφή σκύλων, η οποία δεν παράγει «αδέσποτα»: «αδέσποτα» ΔΕΝ υπάρχουν στην Ελβετία ή τη Σκανδιναβία ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΤΕΙΡΩΝΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ τους σκύλους και μάλιστα τους έχοντες κηδεμόνα, διότι α) το κοινό προμηθεύεται σκυλιά από ερασιτέχνες ιδιώτες εκτροφείς, β) όλοι οι σκύλοι είναι καταγραμμένοι & φέρουν σήμανση, γ) η εγκατάλειψη σκύλου στοιχίζει πολύ ακριβά στον παραβάτη.

    Το δικαίωμα διατήρησης και εκτροφής ισχύει συνταγματικά για την κατοχή και αναπαραγωγή κάθε είδους ήμερου οικόσιτου ζώου, αγροτικά, κατοικίδια συντροφιάς και ανήκοντα σε ειδικές κατηγορίες όπως τα άλογα, τα οποία θεωρούνται όπως και οι σκύλοι και οι γάτες κατοικίδια, ζώα άθλησης, αναψυχής, συντροφιάς αλλά και εργασίας.

    Είναι απορίας άξιο γιατί τα ιπποειδή προστατεύονται από την Πολιτεία και περιλαμβάνονται στο Προεδρικό Διάταγμα 434 / 95 ως εγχώρια είδη “παραγωγής” ενώ οι ελληνικοί σκύλοι όχι. Οι αυτόχθονες σκύλοι όχι μόνο προστατεύουν όλα αυτά τα ζώα, αγροτικά και παραγωγής, αλλά είναι και οι ίδιοι ζώα αγροτικά, κατοικίδια, ζώα άθλησης, αναψυχής, συντροφιάς, εργασίας και παραγωγής: είναι ζώα που παράγουν έργο και χρήμα, αφού είναι απαραίτητοι για τον βιοπορισμό των κτηνοτρόφων και την ασφάλεια των κοπαδιών, εισάγουν πολύτιμο οικονομικό κεφάλαιο στην χώρα μέσω των εξαγώγιμων προϊόντων που παράγονται με τις υπηρεσίες τους (και των σχετικών κονδυλίων που εισρέουν επίσης), αλλά και μέσω του κυνηγίου και της αγροκτηνοτροφικής παραγωγής που τρέφει τον ελληνικό λαό, και υποστηρίζεται από τους ποιμενικούς σκύλους-φύλακες. Κακώς εξαιρούνται τα σκυλιά από την προστασία που παρέχει το Προεδρικό αυτό διάταγμα στα άλλα αυτόχθονα είδη: πρόκειται για οφθαλμοφανή αβλεψία, παράλειψη και νομοθετικό κενό, που πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να καλυφθεί.

    Προληπτική τιμωρία είναι αδιανόητο να επιβάλλεται σε νομοταγείς πολίτες, επειδή μερικοί παρανομούν. Η στείρωση είναι κακοποίηση (αφαίρεση υγιών οργάνων = ακρωτηριασμός) πολύ περισσότερο εκτεταμένη, βλαπτική, επικίνδυνη και επώδυνη από τον ακρωτηριασμό αυτιών ή ουράς, αφού απαιτεί γενική νάρκωση. Το κατοικίδιο ζώο δεν είναι παραβάτης για να τιμωρείται, και μάλιστα προληπτικά, με επεμβάσεις που βλάπτουν την υγεία, την ευημερία, την ποιότητα ζωής, την φυσιολογία, την ορμονική λειτουργία επομένως και την φυσική συμπεριφορά (2η, 3η και 5η ελευθερία των ζώων) και την μακροβιότητά του. Το κατοικίδιο ζώο σύμφωνα με την διεθνή νομοθεσία υπόκειται στην κηδεμονία του ανθρώπου, είναι ανθρώπινο δικαίωμα και καθήκον επομένως η διαχείριση των πληθυσμών οικόσιτων ζώων. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων να διατηρούν και να αναπαράγουν κατοικίδια ζώα σύννομα, υπεύθυνα και σωστά. Η πολιτεία οφείλει να προστατεύει τα δικαιώματα αυτά των πολιτών καθώς και την ζωική τους περιουσία, αλλά και γενικότερα τον ζωικό και φυσικό πλούτο της χώρας που δεν ανήκει σε κανέναν αποκλειστικά, ούτε δικαιούται κανείς να τον βλάπτει, αλλά οφείλουμε να τον παραδώσουμε ακέραιο στις επόμενες γενιές.

    Ουδεμία κυβέρνηση έχει ούτε δικαιούται να θεωρεί αυθαιρέτως πως έχει λάβει δικαιοδοσία ή λαϊκή εντολή να ακυρώνει, να απεμπολεί, να προσβάλλει ή να θίγει τα δικαιώματα που ορίζονται από το Σύνταγμα, και μάλιστα από τα άρθρα 4 και 5 που δεν υπόκεινται σε αναθεώρηση.

    (Και ας πάψει επιτέλους η χρήση του αδόκιμου, απαρχαιωμένου, εξευτελιστικού, και μεσαιωνικού όρου «αδέσποτο» και «δεσποζόμενο» που δηλώνει αντιλήψεις και προθέσεις δυναστών: δεν είμαστε αφέντες, δεσπότες, τύραννοι των ζώων – είμαστε κηδεμόνες ευφυών όντων με τη δική τους προσωπικότητα. Οι όροι που αρμόζουν στη σχέση ανθρώπου-σκύλου είναι κηδεμονευόμενος και ακηδεμόνευτος ή άνευ κηδεμόνος).

    Ομάδα Μελέτης & Έρευνας για την Αλωπεκίδα

  • 9 Μαΐου 2021, 11:54 | Βαλεντίνα Κολοστούμπη

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!
    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη
    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 9 Μαΐου 2021, 11:50 | Νικολούδης Ιωάννης

    Αγαπητοί μου συμπολίτες και υπεύθυνοι του νέου νομοσχεδίου για τα αδέσποτα ζώα θα ήθελα να πω λίγα λόγια βαση της πολυετής εμπειρίας και αγάπης μου προς τα ζώα .
    1.Καθημερινά στην χώρα μας εισέρχονται εκατοντάδες ζώα από γειτονικές-βαλκανιες χώρες,ζώα τα οποία παράγονται καθαρά και μόνο για οικονομικούς λόγους,ζώα που περνάνε τα σύνορα χωρίς κανένα απολύτως έλεγχο(υγεία,αριθμό μικροτσίπ,διαβατήριο και φορολογία)πράγμα το οποίο δημιουργεί πολλά ζώα χωρίς ταυτότητα λόγο της έλλειψης ελεγχου.
    2.Η Ερασιτέχνικη εκτροφή συνήθως γίνεται με αγάπη και μεράκι από άτομα που δεν ζουνε από αυτό και το σύνολο της ποσότητας της δεν φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας βαση πληθυσμού.Ειναι ένα πάθος που γίνεται για το καλό τις διατήρησης των φυλών που δημιουργήθηκαν με τόσο κόπο όλα αυτά τα χρόνια.
    3.Τα μόνα ζώα για τα οποία έχουμε την πλήρη ενημέρωση για την ταυτοποίηση τους(από ποιούς γονείς προήλθαν,πόσες γέννες έχουν γίνει,πόσα είχε η κάθε γέννα και ποιος είναι ο ιδιοκτήτης τους)είναι ζώα που δημιουργήθηκαν από ερασιτέχνες εκτροφείς και είναι όλα εγγεγραμμένα στον Κυνολογικο Όμιλο Ελλάδος.
    4.Ο Κυνολογικος Όμιλος Ελλάδος όλα αυτά τα χρόνια φροντίζει για τον έλεγχο της ποιότητας,της ποσότητας, της ευζωίας και την ακριβής καταγραφή των ζώων που γεννιούνται στην χώρα μας.Είναι μια βάση δεδομένων που είναι πολύ σημαντική για την επίλυση του προβλήματος και πολύ σπάνια θα δούμε ζώα που είναι εγγεγραμμένα σ αυτή να γυρνάνε αδέσποτα στους δρόμους.
    Με λίγα λόγια η δική μου άποψη για την επίλυση του προβλήματος των αδέσποτων ζώον είναι: αστυνόμευση και έλεγχοι σε όλους τους ιδιοκτήτες σκύλων,αυστηρά κριτήρια και έλεγχοι σε ζώα εισαγωγής σε όλα τα σύνορα, φορολογία σε όλα τα κουτάβια που γεννιούνται στην χώρα μας η εισάγονται σε αυτή και τα έσοδα τους να χρησιμοποιούνται για την περίθαλψη και σωστή διαβίωση των αδέσποτων ζώον.Ναι στην στείρωση αδέσποτων και οικόσιτων ζώων ,οι μόνοι που θα μπορούν να παράγουν θα είναι οι επαγγελματίες,οι ερασιτέχνες εκτροφείς και ίσως κάποιοι ιδιοκτήτες(κυνηγοί,βοσκοί,σώματα ασφαλείας κ.α.)μετά από ειδική άδεια.Σε όλα τα υπόλοιπα άρθρα συμφωνώ και θα ήθελα να γίνει ότι καλύτερο για την λύση του προβλήματος.

  • 9 Μαΐου 2021, 11:31 | Χ. Ιωάννου

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!
    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

    Παρ1: Είναι αντίθετη στην ευζωία του ζώου όταν μιλάμε οτι θα ζεί για πάντα σε ένα κλουβι διχως ανθρώπινη επαφή, κοινωνικοποίηση, εκπαίδευση.

    Οδηγία 98/58/ΕΚ του Συμβουλίου της 20ής Ιουλίου 1998 σχετικά με την προστασία των ζώων στα εκτροφεία

    https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=CELEX%3A31998L0058

    21. Κανένα ζώο δεν πρέπει να περιορίζεται σε εκτροφείο εάν δεν είναι δυνατόν να αναμένεται ευλόγως, βάσει του γονοτύπου ή φαινοτύπου του, ότι αυτό δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία ή την καλή διαβίωσή του.

    Πως είναι δυνατόν να έχει καλή υγεία και διαβίωση ένα ζώο που θα βρίσκεται μόνιμα κλεισμένο σε κλουβι αναπαραγωγής σε σύγκριση με ενα ζώο που ζει στο σπίτι μας, που βγαινει βόλτα, κοινωνικοποιείται, αθλείται, παίζει.

    Παρ2:
    Δεν διασφαλίζεται ο πολίτης με κανέναν τρόπο σε οτι αφορά τις υπόλοιπες παραγράφους του παρόντος νόμου. Ουτε για την υγεία, ούτε για την φυλή. Κανένα κατοικίδιο δεν θα πρέπει να μεταβιβάζεται εάν δεν συνοδεύεται από τον γενεαλογικό του χάρτη ο οποίος θα εκδίδεται από διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό.

    Παρ3:
    Εφόσον θα υπάρχει κεντρικό μητρώο, γιατί απαγορεύεται στον ιδιώτη να ζευγαρώσει το ζώο του; Από τη στιγμή που θα είναι καταχωρημένο το ζώο και θα καταχωρηθεί και η γέννα, η δραστηριότητα θα είναι γνωστή και εντός των κανόνων που ορίζει ο νόμος.
    Ειδικά για τους ιδιοκτήτες πιστοποιημένων καθαρόαιμων, ελληνικών φυλών ή φυλών που τελούν υπο αναγνώριση υποχρεούμαστε να φροντίσουμε για την διατήρηση, διάσωση και συνέχιση τους. Κάτι τέτοιο δεν εξασφαλίζεται από τους επαγγελματίες με αποτέλεσμα πολλές φυλές να οδηγηθούν σε αφανισμό επειδή δεν θα έχουν εμπορικό ενδιαφέρον για τους επαγγελματίες.Ειδικά για τις Ελληνικές φυλές, θα έπρεπε να υπάρχει συγκεκριμένη παράγραφος που να φροντίζει για την διάσωση και προστασία τους.

    Παρ7:
    Δεν επιτρέπεται να επιλέγονται για αναπαραγωγή ζώα συντροφιάς των οποίων τα ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά ή τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς τους μπορούν, ανάλογα με το είδος και τη φυλή, να αποδειχθούν βλαβερά για την υγεία και ευζωία του θηλυκού αναπαραγωγικού ζώου συντροφιάς και των απογόνων του.

    Ποιος το κρίνει αυτό και πως εξασφαλίζεται ο πολιτης ότι δεν αποκτά ζώο που προέρχεται από γονείς που δεν πληρούν τα ανωτέρω;
    Σε ότι αφορά τους καθαρόαιμους σκύλους, τούτο επιβεβαιώνεται σε εκθέσεις μορφολογίας από διεθνώς αναγνωρισμένους κριτές της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας ή άλλων αντίστοιχων οργανισμών (πχ AKC ΗΠΑ). Οταν εισάγεται και πωλείται ένα ζώο, πως γνωρίζει ο πολίτης ότι έχει τηρηθεί το ανωτέρω όταν ο νόμος απαιτεί μόνο ένα διαβατήριο;
    Με ποιο τρόπο εξασφαλίζεται ο πολίτης οτι αποκτά ζώο συγκεκριμένης φυλής; Η φυλή θα πιστοποιείται κατά δήλωση του πωλητή; Πως θα προστατεύεται ο πολίτης από εξαπάτηση; Ποιος θα είναι αρμόδιος να βεβαιώσει ότι το πωληθέν ζώο ανήκει σε συγκεκριμένη φυλή; Τούτο εξασφαλίζεται και πάλι από τα γενεαλόγια που τηρούνται σύμφωνα με τις οδηγίες και τους κανόνες της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας ή άλλων οργανισμών όπως το AKC της Αμερικής ή το Kennel Club της Αγγλίας.
    Συνεπώς, κατά την πώληση/μεταβίβαση οποιουδήποτε ζώου, θα πρέπει το ζώο να συνοδεύεται από τον ΔΙΕΘΝΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ γενεαλογικό του χάρτη ο οποίος θα πιστοποιείται από διεθνώς αναγνωρισμένο όργανο και όχι κατά δήλωση του πωλητή.Δεν διασφαλίζεται με κανένα τρόπο από το νόμο παρά μόνο με τα επίσημα γενεαλόγια ότι ουδείς δεν επιτρέπεται ηθικά και επιστημονικά να ζευγαρώνει συγγενείς 1ου βαθμού. Εάν τουτο συμβεί, με την παντελή έλλειψη διαφάνειας του νόμου, δεν υπάρχει τρόπος εξασφάλισης του πολίτη και του ζώου.

    Παρ12:
    Οι επαγγελματίες που ορίζει η Παρ.1 εξ’ορισμού δεν τηρουν το απαιτούμενο της Παρ12 διότι τα ζώα διαβιούν για το σύνολο της ζωής τους σε κλουβιά αναπαραγωγής , δίχως ίχνος κοινωνικοποίησης, εκπαίδευσης, επαφής με ανθρώπους, παιδιά, ερεθίσματα που ενας σκύλος της σύγχρονης κοινωνίας πρέπει να γνωρίζει και να του είναι οικεία όπως τα αυτοκίνητα, ο θόρυβος, ο συνωστισμός κ.ο.κ.
    Κατά συνέπεια, στις απαιτήσεις για εκτροφική δραστηριότητα ζώων που θα κυκλοφορούν και θα έρχονται σε επαφή με ανθρωπους , θα πρέπει υποχρεωτικά να περιλαμβάνεται η κοινωνικοποίηση, η εκπαίδευση και προετοιμασία ώστε τα ζώα αυτά να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις που προκύπτουν από τις σύγχρονες κοινωνίες.

    Παρ13:
    Εκτός της σημανσης, για τα εισαγόμενα ζώα, θα πρέπει να υπάρχει ισχυρή πιστοποίηση σε ότι αφορά στην ηλικία του ζώου , όπως ορίζει ο παρόν νόμος (10 εβδομάδων) καθώς και πιστοποίηση από αρμόδιο όργανο ότι το ζώο ανήκει σε συγκεκριμένη φυλή ή όχι.
    Με τον τρόπο αυτό θα περιοριστεί σημαντικά η εξαπάτηση των πολιτών από εισαγωγείς που συστηματικα πωλούν ημίαιμα ζώα σε ηλικία μικρότερη των 8 εβδομάδων τα οποία οι ίδιοι χαρακτηρίζουν ως καθαρόαιμα συγκεκριμένης φυλής.

    Γενικότερα, το νομοσχέδιο θα πρέπει να προστατεύσει και όχι να εξαλείψει την οργανωμένη κυνοφιλία η οποία ενεργεί με συγκεκριμένους κανόνες διεθνώς και στην συντριπτική πλειοψηφία της δεν περιλαμβάνονται επαγγελματίες που βιοπορίζονται από την πώληση κατοικιδίων. Επίσης διεθνώς, ο μοναδικός τρόπος πιστοποίησης ότι κάποιο ζώο ανήκει σε συγκεκριμένη φυλή είναι ο γενεαλογικός χάρτης. Δίχως την υποχρέωση του γενεαλογικού χάρτη, θα συνεχίσει η εκμετάλλευση των ζώων και των πολιτών.

  • 9 Μαΐου 2021, 11:16 | MARIA PRASSINOU

    Επιτρέψτε μου να προσθέσω κάτι πολύ σημαντικό. Υποχρεωτική στείρωση ΓΙΑΤΙ??? Μήπως γιατί τα ζώα δεν μπορούν να μιλησουν, ώστε να μας πουν ότι δεν θέλουν??? Μήπως γιατί θεωρούμε τα ζώα κατώτερα όντα?? Έχουμε αναλογιστεί ότι η στείρωση στην ουσία ειναι σταδιακή ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ?? Έχουμε αναλογιστεί ότι η στείρωση ζώων στην ουσία είναι η δική μας ρηχότητα απέναντι στην φύση, που δεν διαφέρει και πολύ από εκείνη των Γερμανών με την Εβραική γενοκτονία και εκείνη των Τούρκων με την Αρμενική γενοκτονία??? Δεν θέλω να πιστεύω ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε τέτοιο έγκλημα!!!!

  • 9 Μαΐου 2021, 11:23 | Αφροδίτη Μιχαηλίδου

    Πρέπει να καταστεί ΣΑΦΕΣ στο άρθρο 6, πως δικαίωμα αναπαραγωγής κατοικίδιων, έχουν ΜΟΝΟ όσοι έχουν κατοικίδια με pedigree. Μόνο αυτοί δικαιούνται να έχουν και άδεια εκτροφέα, είτε ερασιτέχνη, είτε επαγγελματία. Επίσης πρέπει να συσταθεί ένα σώμα στο ελληνικό κράτος, σαν αστυνομία ζώων, που θα ανήκει στην ελληνική αστυνομία, θα είναι εκπαιδευμένο, θα γνωρίζει άπταιστα τον νόμο και θα τον εφαρμόζει. Πρόστιμο σε δημάρχους που δεν τηρούν τα προβλεπόμενα από τον νόμο. Πρόστιμα σε παράνομους εκτροφεις χωρίς pedigree και καθαρόαιμα κατοικίδια που ζευγαρώνουν χωρίς έλεγχο και δεν δηλώνουν τις γέννες. Όσο σκληρή νομοθεσία κι αν υπάρχει, μας λείπει ένα σώμα ασφαλείας που θα πραγματοποιεί ΕΛΕΓΧΟΥΣ παντού.

  • 9 Μαΐου 2021, 11:47 | Άρτεμις

    Οι στειρώσεις είναι μονόδρομος στην παρούσα φάση με τόσες χιλιάδες αδέσποτα ανά την επικράτεια. Είναι ντροπή μία από τις κυριότερες εξαγωγές μας να είναι τα αδέσποτα.

  • 9 Μαΐου 2021, 11:15 | MARIA PRASSINOU

    • ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!
    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη
    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 9 Μαΐου 2021, 11:06 | Ειρήνη

    Ναι σε ΟΛΑ όσα αναφέρει το άρθρο 6 !!!

  • 9 Μαΐου 2021, 11:50 | Μαρία

    Επιβάλεται να θεσμοθετηθεί ο ερασιτέχνης εκτροφέας.
    Ερασιτέχνης εκτροφέας είναι αυτός που πραγματοποιεί έως 2 γέννες ανά έτος,μεγαλώνει τα σκυλιά του ως μέλη της οικογένειας και δεν ζει από αυτή την δραστηριότητα.
    Η ερασιτεχνική εκτροφή είναι ο κορμός της οργανωμένης κυνοφιλιας.Στηριξτε την ερασιτεχνική εκτροφή και μην την πολεμάτε!

  • Η ερασιτεχνική εκτροφή είναι νόμιμη σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαικής ένωσης και χωρίς το έργο αυτής πολλές φυλές θα εξαφανιστούν ..ζητάμε το ίδιο που ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρώπης να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα .
    Αν πρέπει να θεωρηθεί κάτι παράνομο αυτό είναι η παράνομη εισαγωγή κουταβιών χωρίς microchip και pedigree αγνώστου προεύλεσης..αυτό θα πρέπει να ελενχθεί..
    Ναι στην θεσμική κατοχήρωση των εκτροφέων που είναι εγγεγραμένοι στην FCI όχι στην παράνομη εισαγωγή ζώων.

  • 9 Μαΐου 2021, 10:05 | Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΟΥ

    Ιδιαίτερα βαρύνουσας σημασίας έχει είναι η παντελής απαλοιφή οποιασδήποτε αναφοράς στους Ερασιτέχνες Εκτροφείς, για τους οποίους δεν προβλέπεται καν διαδικασία αδειοδότησης όπως σαφώς προβλεπόταν στο “ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΡΓΟΣ” που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση τον Οκτώβριο 2020, ενώ στις εξουσιοδοτικές προς τον Υπουργό Εσωτερικών διατάξεις (Άρθρο 39, παρ. 3) του νόμου προβλέπεται η δυνατότητα του τελευταίου να εξαιρεί από την υποχρέωση στείρωσης σκύλους Ερασιτεχνών Εκτροφέων, οι οποίοι κατά τα λοιπά είναι απολύτως παράνομοι !!! Το γεγονός ότι η Ερασιτεχνική Εκτροφή είναι θεσμοθετημένη νομικά στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες διότι προάγει την κυνοφιλία και συμβάλλει αποφασιστικά στη βελτίωση και διατήρηση των Φυλών των Σκύλων, όχι μόνον δεν αξιολογείται από τον νομοθέτη, αλλά, αντίθετα, τιμωρείται, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στους κουταβέμπορους να συνεχίσουν το έργο τους κάτω από τη μύτη της

  • 9 Μαΐου 2021, 10:10 | Δημήτρης Γ.

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!
    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη
    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 9 Μαΐου 2021, 10:32 | Γιάννης Κακασιούρης

    Να υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα μπορεί με δύο διαφορετικούς σκύλους να κάνει έως 2 γέννες το χρόνο, από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του. Είναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννήσουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων ( Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Εκθέσεις Μορφολογίας, Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων, Αγώνες Εργασίας)

  • 9 Μαΐου 2021, 10:19 | ΚΩΦΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Να υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα μπορεί με δύο διαφορετικούς σκύλους να κάνει έως 2 γέννες το χρόνο, από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του. Είναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννήσουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων ( Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Εκθέσεις Μορφολογίας, Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων, Αγώνες Εργασίας)

  • 9 Μαΐου 2021, 10:25 | Νικόλαος

    • ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!
    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη
    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 9 Μαΐου 2021, 10:24 | Αλέξανδρος Παλαιολόγος

    Να υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα μπορεί με δύο διαφορετικούς σκύλους να κάνει έως 2 γέννες το χρόνο, από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του. Είναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννήσουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων ( Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Εκθέσεις Μορφολογίας, Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων, Αγώνες Εργασίας)

  • 9 Μαΐου 2021, 10:18 | Μαίρη Πανουσου

    Ναι στην ερασιτεχνική εκτρωφη καθαρόαιμων ζωων ,σκύλων και γατών!!!οι ιδιώτες παντού στον κοσμο διατηρούν τις φυλές που αγαπούσε σε συνθήκες ανθρώπινες και όχι σε κλουβιά και άθλιες συνθήκες των εργοστασίων παραγωγης ζωων!!!αφήστε και θεσμοθετιστε την ερασιτεχνική εκτροφή, μη καταστρέφεται οτι έχουμε καταφέρει τόσο χρόνια!!!

  • 9 Μαΐου 2021, 10:08 | Γιώργος

    Οερασιτέχνης εκτροφεας δεν είναι κουταβοπαραγωγός, ελέγχει και παρακολουθεί κάθε κουτάβι που θα δώσει και θα επέμβει σε περίπτωση εκμετάλλευσης του ή μη ευζωίας του , δίνει κουτάβι επιλεκτικά μόνο σε ικανούς νέους ιδιοκτήτες με όρους και προϋποθέσεις
    • ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!

  • 9 Μαΐου 2021, 10:15 | Τσελεπής Γεώργιος

    Ναι στην ερασιτεχνική εκτροφή

  • 9 Μαΐου 2021, 10:18 | Έφη Δόδουρα

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ/ΓΑΤΩΝ, ιδιαίτερα στα ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΑ και ΤΣΟΜΠΑΝΟΣΚΥΛΑ !!! Είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσουμε να θρηνούμε εκατομμύρια ζωές στους δρόμους! Να μην επιτραπεί ΚΑΜΙΑ ΓΕΝΝΑ !!! «Ερασιτέχνες εκτροφείς» = αυτοί που θησαυρίζουν σε βάρος των ζώων – αφορολόγητα!!!

  • 9 Μαΐου 2021, 10:18 | ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΙΡΩΣΗ

  • 9 Μαΐου 2021, 10:11 | Στράτος Κ.

    Να υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα μπορεί με δύο διαφορετικούς σκύλους να κάνει έως 2 γέννες το χρόνο, από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του. Είναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννήσουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων ( Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Εκθέσεις Μορφολογίας, Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων, Αγώνες Εργασίας)

  • 9 Μαΐου 2021, 10:03 | Νίκος

    Ειναι ντρόπη να ζητάτε κατάργηση της ερασιτεχνικής εκτροφής!δεν.γεννιούνται απο εοεί τα αδέσποτα..τα αδέσποτα γεννιούνται σε καταφύγια ζώων που αντί να χρησιμοποιήσουν τα λεφτα απο το κράτος για να τα στειρώσουν,τα καταχράζονται…
    Υπάρχουν ελλήνικες φυλές,όπως ο ελληνικός ιχνηλάτης,ο κρητικός ιχνηλάτης,ο ελληνικός ποιμενικός που με το νομοσχέδιο αυτό,θα εξαφανιστούν

  • 9 Μαΐου 2021, 10:44 | Ελένη Δουτσίου

    Σας ικετεύω, ζώντας σε χώρο με πράσινο, βλέπω πόσα ζώα είναι στον δρόμο, μικρά, άρρωστα, πεινασμένα, τα σκυλιά τρώνε τα γατιά, η οικογένειά μου έχει υιοθετήσει 20 γάτες και 3 σκυλιά, οι απέναντι το ίδιο, δεν είναι δυνατόν λίγοι άνθρωποι να αντέξουν το βάρος μιας πολιτικής αδιαφορίας, του στενού και γελοίου συμφέροντος μερικών και του σεβασμού ,υποτίθεται, στην ελευθερία των ζώων. Εδώ απέναντι μια γάτα προσπαθούσαμε να την στειρώσουμε χρόνια και μόλις τα καταφέραμε ,γεννούσε διαρκώς πεντάδυμα, η αδελφή μου έχει 5 , οι γείτονες αλλα τόσα, μόλις είχε αποβάλλει και ήταν πάλι έγκυος όταν τα καταφέραμε. Βλέπω στις φιλοζωικές σελίδες ζώα ράτσας παρατημένα παντού, σε πλατείες, έξω από μαγαζιά, πεταμένα από αυτοκίνητα, βλέπω αρρωστα ζώα, όχι άρρωστα, παραμορφωμένα από την αρρώστια, τυφλά με τεράστια κεφάλια που σέρνονται στο χώμα και όλοι καλούν τους ίδιους και τους ίδιους για να τρέξουν, να πληρώσουν, να γιατροπορέψουν. Η αδελφή μου περνά τα 4/5 της μέρας της έτσι. Και λίγα λέω. Κάθε δωμάτιο έχει ένα νέο άρρωστο ζώο.Οι εκκλήσεις υιοθεσίας, ακόμη και για μικρά ζώα,συνήθως πάνε άπατες. Υπάρχουν ζώα που περιμένουν μια ζωή στα κλουβιά ένα χάδι και εκεί πεθαίνουν. Αν αγαπάτε τις ψυχές αυτές, θα ελέγξετε τις γεννήσεις τους. Σας ικετεύω.

  • 9 Μαΐου 2021, 10:45 | ΑΝΔΡΕΑΣ

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!
    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη
    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 9 Μαΐου 2021, 10:44 | Μπίνης Ευστάθιος

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!
    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη
    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές. Οι ερασιτέχνες εκτροφείς δεν παράγουν και φυσικά δεν συμβάλουν στην εξάπλωση των αδέσποτων σε καμία περίπτωση. Τα αδέσποτα ζώα κατά 99 στα 100, δεν είναι καθαρόαιμα.

  • 9 Μαΐου 2021, 10:24 | Θεόφιλος Κ.

    Να υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα μπορεί με δύο διαφορετικούς σκύλους να κάνει έως 2 γέννες το χρόνο, από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του. Είναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννήσουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων ( Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Εκθέσεις Μορφολογίας, Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων, Αγώνες Εργασίας)

  • 9 Μαΐου 2021, 10:04 | ΜΑΡΙΑ Μ

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΚΟΥΤΑΒΙΩΝ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΓΕΝΝΕΣ
    ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ

  • 9 Μαΐου 2021, 10:20 | Δημητρης Σαρατζιωτης

    Ναι στην ερασιτεχνικη εκτροφη!!!

  • 9 Μαΐου 2021, 10:08 | ΔΕΔΕΣ ΣΠΥΡΟΣ

    ΑΡΘΡΟ 6
    Ιδιαίτερα βαρύνουσας σημασίας έχει είναι η παντελής απαλοιφή οποιασδήποτε αναφοράς στους Ερασιτέχνες Εκτροφείς, για τους οποίους δεν προβλέπεται καν διαδικασία αδειοδότησης όπως σαφώς προβλεπόταν στο “ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΡΓΟΣ” που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση τον Οκτώβριο 2020, ενώ στις εξουσιοδοτικές προς τον Υπουργό Εσωτερικών διατάξεις (Άρθρο 39, παρ. 3) του νόμου προβλέπεται η δυνατότητα του τελευταίου να εξαιρεί από την υποχρέωση στείρωσης σκύλους Ερασιτεχνών Εκτροφέων, οι οποίοι κατά τα λοιπά είναι απολύτως παράνομοι !!! Το γεγονός ότι η Ερασιτεχνική Εκτροφή είναι θεσμοθετημένη νομικά στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες διότι προάγει την κυνοφιλία και συμβάλλει αποφασιστικά στη βελτίωση και διατήρηση των Φυλών των Σκύλων, όχι μόνον δεν αξιολογείται από τον νομοθέτη, αλλά, αντίθετα, τιμωρείται, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στους κουταβέμπορους να συνεχίσουν το έργο τους κάτω από τη μύτη της Πολιτείας !
    Όλα τα παραπάνω επισκιάζουν κάθε θετική εντύπωση από διατάξεις του νομοσχεδίου που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη για να αποτραπεί η μετά βεβαιότητας επερχόμενη εξαφάνιση της οργανωμένης κυνοφιλίας στη χώρα μας.
    Για τους λόγους αυτούς σχολιάζουμε ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 6 τα εξής:
    • ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!
    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη
    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 9 Μαΐου 2021, 10:44 | ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΑΣ

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!
    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη
    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 9 Μαΐου 2021, 09:27 | Γιώργος Μαστορακος

    ΌΧΙ στα ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ σκύλων με σκοπό το κερδος αλλά ΝΑΙ στην εκτροφή σκύλων σε περιβάλλον οικογένειας που ζουν ευτυχισμένα και όχι μια ζωή σε κλουβιά, με την προϋπόθεση να είναι κατάλληλα για αναπαραγωγή σύμφωνα με το πρότυπο της φυλής και υγιη με σκοπό την εξέλιξη της .Σκυλιά μονο με
    γενεαλογικό χάρτη, εξετασμένα για προβλήματα υγείας, τσιπαρισμενα (εξυπακούεται) και σε περιβάλλον που τους προσφέρει φυσιολογική, ευτυχισμένη ζωή και όχι μια ζωή σε κλουβιά. Τα σκυλιά δεν είναι μηχανές για αναπαραγωγή είναι μέλη οικογένειας και έτσι πρέπει να ζουν. Η σωστή εκτροφή έχει σκοπό την συνέχιση και εξέλιξη της φυλής και όχι το κέρδος και γίνεται με γνώσεις, αγάπη και φροντίδα για τα ζώα εκτροφής . Τα αδέσποτα δεν προέρχονται από τετοιου είδους σκυλιά προέρχονται από κουταβοπαραγωγους με σκοπό το κέρδος που δεν τους νοιάζει ούτε η εξελιξη της φυλής ούτε η ευζωία των σκύλων αυτών εκτρεφοντας ημιαιμα , αρρωστα σκυλιά. Οι σωστοί εκτροφείς εκτρέφουν λίγους και σωστούς σκύλους και όχι πολλούς χωρίς ποιότητα και υγεία έχοντας μόνο σκοπό το κέρδος . Οι σωστοί εκτροφείς ζουν για την εκτροφή και τους σκύλους αυτούς , δίνουν την ζωή τους και δεν ζουν από αυτό όπως οι κουταβεμποροι , οι κουταβοπαραγωγοι, οι εκτροφείς της πίσω αυλής ! Γιαυτο δεν πρέπει να σταματήσει η ερασιτεχνική εκτροφή !

  • 9 Μαΐου 2021, 09:57 | Γεωργία Κατσούλη

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!
    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη
    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 9 Μαΐου 2021, 09:22 | Konstantinos

    Χθες βράδυ ανέβηκε στην δημόσια διαβούλευση το Νομοσχέδιο που αφορά τα Ζώα Συντροφιάς δυστυχώς με μία μορφή που περισσότερο μοιάζει να θέλει να τιμωρήσει την Κυνηγεσία και την Κυνοφιλία και τους ευσυνείδητους πάρα να βοηθήσει στην ευζωία και στο πρόβλημα με τα αδέσποτα.
    Πρέπει από σήμερα μαζικά να μπούμε στην διαβούλευση στο παρακάτω link χωρίς βωμολοχίες ( διαφορετικά δεν θα ανέβει το σχόλιο στην διαβούλευση) και ξεχωριστά στο κάθε άρθρο να τοποθετηθούμε, με βασικότερα άρθρα όσο αφορά τη στείρωση προς αλλαγή :
    Στο Άρθρο 5
    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

    Στο Άρθρο 6
    Να υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα μπορεί με δύο διαφορετικούς σκύλους να κάνει έως 2 γέννες το χρόνο, από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του. Είναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννήσουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων ( Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Εκθέσεις Μορφολογίας, Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων, Αγώνες Εργασίας)

    Στο Άρθρο 33
    Στην Επιτροπή Παρακολούθησης δεν είναι δυνατόν να υπάρχει Φιλοζωϊκό Σωματείο και να μην είναι μέλος ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος που εκπροσωπεί την Κυνοφιλία στην Ελλάδα, αλλά και στην Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία.

    Προφανώς και εάν δεν αλλάξει στη διαβούλευση το παρών Νομοσχέδιο θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη.
    Ενώ άμεσα μαζικά και συντεταγμένα με την καθοδήγηση των Ανώτατων Οργάνων μας να προβούμε αφενός σε διαβουλεύσεις με όλα τα θεσμικά μας όργανα και αφετέρου με δυναμικές κινητοποιήσεις, εμείς σαν ΟΚΑΔΕ εάν το αποφασίσουν ως οφείλουμε θα είμαστε παρών!!!

  • 9 Μαΐου 2021, 09:25 | Ελένη Μ.

    Να υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα μπορεί με δύο διαφορετικούς σκύλους να κάνει έως 2 γέννες το χρόνο, από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του. Είναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννήσουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων ( Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Εκθέσεις Μορφολογίας, Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων, Αγώνες Εργασίας)

  • 9 Μαΐου 2021, 09:00 | Λίνα Κωστάκη

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!
    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη
    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 9 Μαΐου 2021, 09:09 | Βεατρίκη

    Χθες βράδυ ανέβηκε στην δημόσια διαβούλευση το Νομοσχέδιο που αφορά τα Ζώα Συντροφιάς δυστυχώς με μία μορφή που περισσότερο μοιάζει να θέλει να τιμωρήσει την Κυνηγεσία και την Κυνοφιλία και τους ευσυνείδητους πάρα να βοηθήσει στην ευζωία και στο πρόβλημα με τα αδέσποτα.
    Πρέπει από σήμερα μαζικά να μπούμε στην διαβούλευση στο παρακάτω link χωρίς βωμολοχίες ( διαφορετικά δεν θα ανέβει το σχόλιο στην διαβούλευση) και ξεχωριστά στο κάθε άρθρο να τοποθετηθούμε, με βασικότερα άρθρα όσο αφορά τη στείρωση προς αλλαγή :
    Στο Άρθρο 5
    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

    Στο Άρθρο 6
    Να υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα μπορεί με δύο διαφορετικούς σκύλους να κάνει έως 2 γέννες το χρόνο, από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του. Είναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννήσουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων ( Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Εκθέσεις Μορφολογίας, Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων, Αγώνες Εργασίας)

    Στο Άρθρο 33
    Στην Επιτροπή Παρακολούθησης δεν είναι δυνατόν να υπάρχει Φιλοζωϊκό Σωματείο και να μην είναι μέλος ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος που εκπροσωπεί την Κυνοφιλία στην Ελλάδα, αλλά και στην Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία.

    Προφανώς και εάν δεν αλλάξει στη διαβούλευση το παρών Νομοσχέδιο θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη.
    Ενώ άμεσα μαζικά και συντεταγμένα με την καθοδήγηση των Ανώτατων Οργάνων μας να προβούμε αφενός σε διαβουλεύσεις με όλα τα θεσμικά μας όργανα και αφετέρου με δυναμικές κινητοποιήσεις

  • 9 Μαΐου 2021, 09:26 | Γαλάνης Γιωργος

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!
    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη
    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 9 Μαΐου 2021, 09:33 | Konstantinos

    Χθες βράδυ ανέβηκε στην δημόσια διαβούλευση το Νομοσχέδιο που αφορά τα Ζώα Συντροφιάς δυστυχώς με μία μορφή που περισσότερο μοιάζει να θέλει να τιμωρήσει την Κυνηγεσία και την Κυνοφιλία και τους ευσυνείδητους πάρα να βοηθήσει στην ευζωία και στο πρόβλημα με τα αδέσποτα.
    Πρέπει από σήμερα μαζικά να μπούμε στην διαβούλευση στο παρακάτω link χωρίς βωμολοχίες ( διαφορετικά δεν θα ανέβει το σχόλιο στην διαβούλευση) και ξεχωριστά στο κάθε άρθρο να τοποθετηθούμε, με βασικότερα άρθρα όσο αφορά τη στείρωση προς αλλαγή :
    Στο Άρθρο 5
    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

    Στο Άρθρο 6
    Να υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα μπορεί με δύο διαφορετικούς σκύλους να κάνει έως 2 γέννες το χρόνο, από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του. Είναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννήσουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων ( Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Εκθέσεις Μορφολογίας, Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων, Αγώνες Εργασίας)

    Στο Άρθρο 33
    Στην Επιτροπή Παρακολούθησης δεν είναι δυνατόν να υπάρχει Φιλοζωϊκό Σωματείο και να μην είναι μέλος ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος που εκπροσωπεί την Κυνοφιλία στην Ελλάδα, αλλά και στην Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία.

    Προφανώς και εάν δεν αλλάξει στη διαβούλευση το παρών Νομοσχέδιο θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη.
    Ενώ άμεσα μαζικά και συντεταγμένα με την καθοδήγηση των Ανώτατων Οργάνων μας να προβούμε αφενός σε διαβουλεύσεις με όλα τα θεσμικά μας όργανα και αφετέρου με δυναμικές κινητοποιήσεις,

  • 9 Μαΐου 2021, 09:38 | Αλέξανδρος Κετσετζιδης

    Να υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα μπορεί με δύο διαφορετικούς σκύλους να κάνει έως 2 γέννες το χρόνο, από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του. Είναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννήσουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων ( Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Εκθέσεις Μορφολογίας, Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων, Αγώνες Εργασίας)

  • 9 Μαΐου 2021, 09:53 | Σάββας Τζεγκας

    Ναι στην θεσμική κατωχυρωση του ερασιτέχνη εκτροφεα, αυτό ισχύει παντού σε όλο τον Δυτικό κόσμο, ας μην γίνουμε τριτοκοσμικη χώρα εξυπηρετωντας συμφέροντα!! Είμαστε βέβαιοι ότι έστω και τώρα θα αντιληφθειτε το λάθος σας. Η Κυνοφιλια μπορεί να λύσει ουσιαστικά, το πρόβλημα των ζώων όπως γίνεται παντού.

  • 9 Μαΐου 2021, 09:37 | Θανάσης

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!
    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη
    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 9 Μαΐου 2021, 09:20 | Αλέξανδρος Βλάχος

    Οι θέσεις μου για το

    Αρθρο 6.

    Οι νόμοι και τα προεδρικά διατάγματα που διέπουν την έκδοση άδειας εκτροφής για τους επαγγελματίες είναι απαρχαιωμένες και πρακτικά ανεφάρμοστες και θα έπρεπε να δοθεί περισσότερη βάση στην πλήρωση των προϋποθέσεων που έχουν να κάνουν με βασικούς και ουσιαστικούς κανόνες ευζωίας δίνοντας περισσότερες δυνατότητες για νόμιμη επαγγελματική αναπαραγωγή, όχι απαραίτητα σε χώρους και εγκαταστάσεις εκτροφείου όπου τα ζώα ζουν και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σαν γεννήτορες.
    Ευέλικτη και απλή διαδικασία έκδοσης άδειας εκτροφής ακόμα και για ζώα που ζούν με οικογένειες μέσα σε σπίτια ή για ζώα ποιμενικά , οικόσιτα, κυνηγετικά, φύλαξης, εργασίας, συντροφιάς ώστε να μπορούν να αδειοδοτηθούν, να ελεγχθούν και να δουλέψουν ευκολότερα και νόμιμα περισσότερες κατηγορίες ιδιοκτητών που επιθυμούν να αναπαράγουν επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά τα ζώα τους.
    Παραδείγματος χάρη απαιτούνται χώροι αναμονής, γραφείων, κτηνιατρείου συγκεκριμένων τετραγωνικών μέτρων και προσωπικό , ενώ χάνεται η ουσία της ευζωίας και η δυνατότητα για κάποιον που επιθυμεί να αναπαράγει επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά το ζώο του μέσα στο ίδιο του το σπίτι με άριστες συνθήκες.
    Θέσπιση των όρων Ερασιτέχνης εκτροφέας, και ερασιτεχνική εκτροφή με σκοπό την διατήρηση και βελτίωση των Ελληνικών γηγενών φυλών, των καθαρόαιμων και κάθε σκύλου εργασίας , με δυνατότητα πραγματοποίησης 2 γεννών ανά έτος από 2 διαφορετικά θηλυκά ζώα και ορίου γεννών στο σύνολο της ζωής του θηλυκού ζώου και καταγραφή του ιδιοκτήτη ως ερασιτέχνη εκτροφέα στο ΕΜΖ.
    Δικαίωμα στην αναπαραγωγή έως και 2 φορές στη ζωή του θηλυκού για κάθε υπεύθυνα δεσποζόμενο ζώο προκειμένου να πληρωθούν οι βασικές βιολογικές του ανάγκες αν και εφόσον πληρούνται όλοι οι κανόνες διαβίωσης , ευζωίας καθώς και ελεγχόμενης διάθεσης των κουταβιών.
    Δικαίωμα αναπαραγωγής μιας γέννας ανά έτος για κάθε θηλυκό υπεύθυνα δεσποζόμενο ζώο που αποδεδειγμένα ανήκει σε γηγενή Ελληνική φυλή υπό τον έλεγχο και τους κανονισμούς των αρμόδιων αναγνωρισμένων νόμιμων σωματείων , του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδας και των κανόνων που αφορούν την ευζωία και την σωστή διαβίωση του.
    Συγκεκριμένα η αναπαραγωγή και η διάσωση των Ελληνικών γηγενών φυλών στηρίζεται αποκλειστικά σε ιδιωτικές και ερασιτεχνικές προσπάθειες, με πολύ περιορισμένους αριθμούς γεννήσεων και χωρίς να υπάρχει κανένας νόμιμος και αδειοδοτημένος επαγγελματίας εκτροφέας. Θα πρέπει με κάθε τρόπο να ενισχυθεί η δυνατότητα αναπαραγωγής τους ώστε να αποφύγουμε τον ήδη υπαρκτό κίνδυνο της εξαφάνισης.

    Στην επιτροπή παρακολούθησης του νόμου θεωρείται απαραίτητη η συμμετοχή του κυνολογικου ομιλου Ελλάδος ως κατεξοχήν αρμόδιου φορέα και μοναδικού εκπροσώπου στην Ελλάδα της διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας(FCI) καθώς και σε ειδική επιτροπή που απαιτείτε για την ερασιτεχνική εκτροφή

  • 9 Μαΐου 2021, 09:16 | Γεωργία Κατσούλη

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!
    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη
    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 9 Μαΐου 2021, 09:29 | Μιχαηλ

    Ελπίζω στο τέλος να μην ισχύσει αυτός ο απάνθρωπος νόμος,μας πάει 100 χρόνια πίσω σαν χώρα, πουθενά στις προηγμένες χώρες δεν ακρωτηριαζουν ζώα!

  • 9 Μαΐου 2021, 09:09 | Σεβη Μ.

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση!!! Οχι στην ερασιτεχνική εκτροφή!.. επιτέλους πρέπει να σταματήσουν οι ανεξέλεγκτες γέννες.. Πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός των αδέσποτων.. Τα ζώα υποφέρουν, οι εθελοντές δεν αντέχουν αλλο, συνέχεια παραιτούνται ζώα στο δρόμο..

  • 9 Μαΐου 2021, 09:24 | Χριστίνα Νίκα

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ

  • 9 Μαΐου 2021, 09:22 | ΕΙΡΗΝΗ ΡΕΚΟΥΝΙΩΤΗ

    Είναι άδικο να αποκλείονται οι ερασιτέχνες εκτροφείς. Άλλωστε το πιθανότερο είναι ότι λόγω του ίδιου του «ερασιτεχνισμού» τους να προσφέρουν καλύτερες συνθήκες στα αγαπημένα τους ζώα. Θα μπορούσε απλώς να αποκλειστεί το η δυνατότητα κέρδους από μια τέτοια δραστηριότητα. Η μαζική αναπαραγωγή και εκτροφή κάθε άλλο παρά εξασφαλίζουν τις καλές συνθήκες για τα ίδια τα ζώα. Παράλληλα, λόγω της διαχρονικής έλλειψης πόρων, δεν υπάρχουν αρκετοί ελεγκτικοί μηχανισμοί που μπορούν να διασφαλίσουν τη σωστή λειτουργία των μαζικών εκτροφείων.

  • 9 Μαΐου 2021, 09:18 | Βασίλειος Σοφ.

    Οι νόμοι και τα προεδρικά διατάγματα που διέπουν την έκδοση άδειας εκτροφής για τους επαγγελματίες είναι απαρχαιωμένες και πρακτικά ανεφάρμοστες και θα έπρεπε να δοθεί περισσότερη βάση στην πλήρωση των προϋποθέσεων που έχουν να κάνουν με βασικούς και ουσιαστικούς κανόνες ευζωίας δίνοντας περισσότερες δυνατότητες για νόμιμη επαγγελματική αναπαραγωγή, όχι απαραίτητα σε χώρους και εγκαταστάσεις εκτροφείου όπου τα ζώα ζουν και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σαν γεννήτορες.
    Ευέλικτη και απλή διαδικασία έκδοσης άδειας εκτροφής ακόμα και για ζώα που ζούν με οικογένειες μέσα σε σπίτια ή για ζώα ποιμενικά , οικόσιτα, κυνηγετικά, φύλαξης, εργασίας, συντροφιάς ώστε να μπορούν να αδειοδοτηθούν, να ελεγχθούν και να δουλέψουν ευκολότερα και νόμιμα περισσότερες κατηγορίες ιδιοκτητών που επιθυμούν να αναπαράγουν επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά τα ζώα τους.
    Παραδείγματος χάρη απαιτούνται χώροι αναμονής, γραφείων, κτηνιατρείου συγκεκριμένων τετραγωνικών μέτρων και προσωπικό , ενώ χάνεται η ουσία της ευζωίας και η δυνατότητα για κάποιον που επιθυμεί να αναπαράγει επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά το ζώο του μέσα στο ίδιο του το σπίτι με άριστες συνθήκες.
    Θέσπιση των όρων Ερασιτέχνης εκτροφέας, και ερασιτεχνική εκτροφή με σκοπό την διατήρηση και βελτίωση των Ελληνικών γηγενών φυλών, των καθαρόαιμων και κάθε σκύλου εργασίας , με δυνατότητα πραγματοποίησης 2 γεννών ανά έτος από 2 διαφορετικά θηλυκά ζώα και ορίου γεννών στο σύνολο της ζωής του θηλυκού ζώου και καταγραφή του ιδιοκτήτη ως ερασιτέχνη εκτροφέα στο ΕΜΖ.
    Δικαίωμα στην αναπαραγωγή έως και 2 φορές στη ζωή του θηλυκού για κάθε υπεύθυνα δεσποζόμενο ζώο προκειμένου να πληρωθούν οι βασικές βιολογικές του ανάγκες αν και εφόσον πληρούνται όλοι οι κανόνες διαβίωσης , ευζωίας καθώς και ελεγχόμενης διάθεσης των κουταβιών.
    Δικαίωμα αναπαραγωγής μιας γέννας ανά έτος για κάθε θηλυκό υπεύθυνα δεσποζόμενο ζώο που αποδεδειγμένα ανήκει σε γηγενή Ελληνική φυλή υπό τον έλεγχο και τους κανονισμούς των αρμόδιων αναγνωρισμένων νόμιμων σωματείων , του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδας και των κανόνων που αφορούν την ευζωία και την σωστή διαβίωση του.
    Συγκεκριμένα η αναπαραγωγή και η διάσωση των Ελληνικών γηγενών φυλών στηρίζεται αποκλειστικά σε ιδιωτικές και ερασιτεχνικές προσπάθειες, με πολύ περιορισμένους αριθμούς γεννήσεων και χωρίς να υπάρχει κανένας νόμιμος και αδειοδοτημένος επαγγελματίας εκτροφέας. Θα πρέπει με κάθε τρόπο να ενισχυθεί η δυνατότητα αναπαραγωγής τους ώστε να αποφύγουμε τον ήδη υπαρκτό κίνδυνο της εξαφάνισης.