Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 8 Μαΐου 2021, 11:54 | Νώντας

    Στο 3γ να προστεθεί το ΝΑ ΕΧΕΙ ΦΙΜΩΤΡΟ! Χωρίς φίμωτρο αφενός είναι πιο εύκολο να δαγκώσουν και αφετέρου με τα δυνατά τους γαυγίσματα προκαλούν το ένα σκυλί το άλλο με αποτέλεσμα τον πιθανό τσακωμό τους με ότι αυτό συνεπάγεται για κινδύνους γύρω!

  • 8 Μαΐου 2021, 11:40 | Ευθύμιος

    Το δικαίωμα διατήρησης και εκτροφής ισχύει συνταγματικά για την κατοχή και αναπαραγωγή κάθε είδους ήμερου οικόσιτου ζώου, αγροτικά, κατοικίδια συντροφιάς και ανήκοντα σε ειδικές κατηγορίες όπως τα άλογα, τα οποία θεωρούνται όπως και οι σκύλοι και οι γάτες κατοικίδια, ζώα άθλησης, αναψυχής, συντροφιάς αλλά και εργασίας. Είναι απορίας άξιο γιατί τα ιπποειδή προστατεύονται από την Πολιτεία και περιλαμβάνονται στο Προεδρικό Διάταγμα 434 / 95 ως εγχώρια είδη “παραγωγής” ενώ οι ελληνικοί σκύλοι όχι. Οι αυτόχθονες σκύλοι όχι μόνο προστατεύουν όλα αυτά τα ζώα, αγροτικά και παραγωγής, αλλά είναι και οι ίδιοι ζώα αγροτικά, κατοικίδια, ζώα άθλησης, αναψυχής, συντροφιάς, εργασίας και παραγωγής: είναι ζώα που παράγουν έργο και χρήμα, αφού είναι απαραίτητοι για τον βιοπορισμό των κτηνοτρόφων και την ασφάλεια των κοπαδιών, εισάγουν πολύτιμο οικονομικό κεφάλαιο στην χώρα μέσω των εξαγώγιμων προϊόντων που παράγονται με τις υπηρεσίες τους (και των σχετικών κονδυλίων που εισρέουν επίσης), αλλά και μέσω του κυνηγίου και της αγροκτηνοτροφικής παραγωγής που τρέφει τον ελληνικό λαό, και υποστηρίζεται από τους ποιμενικούς σκύλους-φύλακες. Κακώς εξαιρούνται τα σκυλιά από την προστασία που παρέχει το Προεδρικό αυτό διάταγμα στα άλλα αυτόχθονα είδη: πρόκειται για οφθαλμοφανή αβλεψία, παράλειψη και νομοθετικό κενό, που πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να καλυφθεί.

    Β. Προσβάλλει επίσης το περιεχόμενο του προτεινομένου νόμου το συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη της χώρας στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, την προσωπική του ελευθερία και δημιουργικότητα (επιπλέον δε και αφού οι σκύλοι είναι ωφέλιμοι για το κοινωνικό σύνολο, προσβάλλει και το δικαίωμα του πολίτη να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας μέσα από την ασχολία που επιλέγει ελεύθερα και να παράγει κοινωνικό έργο εκτρέφοντας ωφέλιμα ζώα συντροφιάς, εργασίας και υπηρεσιών – όπως σκύλους οδηγούς τυφλών, υποστήριξης ατόμων με ειδικές ανάγκες, ή σκύλους φύλακες για την προστασία της οικογένειας και των ζώων του σπιτιού ή του αγροκτήματός του).

    Γ. Προσβάλλει το δικαίωμα του πολίτη να συμβιώνει με κατοικίδια ζώα και να τα αναπαραγάγει στην κατοικία του, επομένως υπεισέρχεται στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου στον ιδιωτικό του χώρο, ο οποίος αποτελεί άσυλο. Επιπλέον επεμβαίνει στο δικαίωμα του ατόμου να ανατρέφει και συναναστρέφει τα παιδιά του με σκύλους, η παρουσία των οποίων είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη ως πολλαπλά ωφέλιμη για την ψυχολογία των παιδιών, και επεμβαίνει στο δικαίωμα των γονέων να διδάσκουν και να παρέχουν στα παιδιά τους πολύτιμα μαθήματα υπευθυνότητας, βιολογίας και φιλοζωίας μέσω της από κοινού φροντίδας για τον θηλυκό σκύλο της οικογένειας και τα νεογνά του.

    Δ. Ουδείς νόμος μπορεί να προσβάλλει προληπτικά το δικαίωμα του ατόμου να αναπαραγάγει το ζώο του όπως οι συμπολίτες του χωρίς να έχει ο πολίτης αυτός εκ των προτέρων παραβεί το νόμο. Εκ των προτέρων τιμωρία για αδίκημα που δεν έχει διαπραχθεί είναι αδιανόητη. Τα «αδέσποτα» δεν προέρχονται από την σωματική ακεραιότητα των ζώων αλλά από την εγκατάλειψή τους. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται σωστά με σήμανση, καταγραφή και ποινές για τους παραβάτες. Επομένως ο προληπτικός ακρωτηριασμός των ζώων, που είναι κακοποίηση, βαναυσότητα και βασανισμός, είναι άχρηστος και περιττός.

    Ε. Εφόσον το ζώο θεωρείται από το νόμο ζωική περιουσία ατομικής ιδιοκτησίας του κάθε πολίτη ο οποίος είναι καταχωρημένος σύννομα ως κηδεμόνας του, την οποία ουδείς δικαιούται να βλάψει, οι διατάξεις του σχεδίου νόμου αντίκεινται και στο σχετικό άρθρο του συντάγματος που προστατεύει την κατοικία, την ιδιοκτησία και την ατομική περιουσία. Η υποχρεωτική στείρωση αποτελεί βλάβη του ζώου, επομένως προξενεί ζημία στην ζωική περιουσία και τα δικαιώματα του πολίτη και μάλιστα χωρίς την προβλεπόμενη από το σύνταγμα αποζημίωση.

  • 8 Μαΐου 2021, 11:16 | Τουμπάρης Χαράλαμπος

    ΟΧΙ στον Ακρωτηριασμό των δεσποζομενων ζώων!
    Είναι απαράδεκτο μέτρο που σε καμία χώρα δεν εφαρμόζεται.
    Ναι στην στείρωση των αδέσποτων, Ναι σε απαγορεύσεις ώστε να αντιμετωπίσουμε την μάστιγα των αδέσποτων ή αυτών που τα δημιουργούν.
    Είναι ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ σε υγιή ζώα!!!
    ΑΠΑΡΆΔΕΚΤΟ

  • 8 Μαΐου 2021, 11:23 | ΔΗΜΗΤΡΑ

    Είναι αδιανόητο σε μια προηγμένη χώρα όπως η δική μας να προτρέπουμε τους ιδιοκτήτες καθαρόαιμων σκύλων να στειρώσουν ένα ισότιμο μέλος της οικογένειάς τους. Θα πρέπει να εξαιρεθούν από το μέτρο αυτό όλοι οι καθαρόαιμοι σκύλοι.

  • 8 Μαΐου 2021, 11:55 | Κατεριαννα Γεωργιου

    Οχι στην υποχρεωτική δεσποζόμενων ζώων. Ναι στη στείρωση αδέσποτων

  • 8 Μαΐου 2021, 11:07 | Χρήστος

    Γιατί καταργήθηκε(;) το φίμωτρο..;
    Γιατί ο ιδιοκτήτης αφήνει το σκύλο του να ερχεται διπλα μου και να γλυφει τα πόδια μου,(μεγάλο μήκος στο λουρί ή βόλτα χωρίς λουρί);
    Γιατί ο σκύλοι δεν ειναι μεσα στα σπίτια ωστε να μην γαβγίζουν συνέχεια ολους οσους περνούν απέξω ;
    Γιατί οι σκύλοι των γειτόνων γαβγίζουν μερα και νύχτα στους κήπους και τις αυλές ;
    Οταν δεν θα καθαρίζουν τα περιτώματα απο τα πεζοδρόμια και τα δέντρα ποιός θα τους ελέγχει; Θα τοποθετηθούν κάμερες στους δρόμους ;
    Αυτά ειναι λίγα ερωτήματα για ενα νομοσχέδιο που αφορά,κατα κύριο λόγο, τα ζώα συντροφιάς και τους ιδιοκτήτες τους αλλα δεν κάνει κάτι για τους υπόλοιπους, που ίσως να ειναι και πιο πολλοί.

  • 8 Μαΐου 2021, 10:25 | Ελένη

    Απαράδεκτη η στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων. Οι δεσποζόμενοι σκύλοι σημαίνονται ήδη και καταγράφονται στην υπάρχουσα βάση δεδομένων. Είναι αστείο να θες να ελέγξεις τον τεράστιο αριθμό αδέσποτων με στείρωση των δεσποζόμενων. Η λύση είναι μία και υπάρχει ήδη η σχετική νομοθεσία στείρωση σε όλα τα αδέσποτα και εγκλεισμός αυτών σε καταφύγια αδέσποτων. Θα πρέπει να απαγορευτεί η επανένταξη μέσα στις πόλεις μιάς και τα αδέσποτα είναι πηγή ζωοανθρωπονόσων όπως η λεισμάνια, ερλιχίωση, και πηγή ακαθαρσιών. Πολλά δε επιτίθενται σε ανθρώπους και προκαλούνται ατυχήματα με αυτοκίνητα, μηχανάκια, ποδήλατα.Επϊσης είμαι αντίθετος με την στείρωση των σκύλων διότι θα τους δημιουργήσει προβλημα.

  • 8 Μαΐου 2021, 10:06 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΕΦ’ ΟΣΟΝ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ PEDIGREE, EINAI ΤΣΙΠΑΡΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΣΤΑ ΜΗΤΡΩΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΙΜΕΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ. ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ. ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ.

  • 8 Μαΐου 2021, 10:02 | Φραντζεσκα

    Στο Άρθρο 5
    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 8 Μαΐου 2021, 10:33 | Δημήτρης

    ΟΧΙ δεν συμφωνώ με την στείρωση των σκυλων μου….σκυλιά τα οποία έχουμε μέσα στο σπίτι σαν παιδιά μας…

  • 8 Μαΐου 2021, 10:05 | κοκκαλης παναγιωτης

    Οι θέσεις της Ο.Μ.Μ.Α* για το Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» είναι:

    Το προτεινόμενο νομοσχέδιο είναι Αντισυνταγματικό, αντιφιλοζωικό, αυθαίρετο και απαράδεκτο. Καλούμε όλους τους ενδιαφερομένους να συνταχθούν με τις παρακάτω αρχές και να συμπράξουν μαζί μας για την απόσυρσή του, την προσβολή του με κάθε έννομο μέσο, την κατάργηση των αντισυνταγματικών διατάξεων και την αντικατάστασή τους από ένα ορθολογικό, εφαρμόσιμο και θετικό νομικό πλαίσιο που να προστατεύει ουσιαστικά όλα τα ζώα και τις ανθρώπινες ελευθερίες που εγγυάται το Σύνταγμα.

    Το Σύνταγμα της Ελλάδας ορίζει:
    ‘Αρθρο 4: (Ισότητα των Ελλήνων)
    Oι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.
    ‘Αρθρο 5: (Ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, προσωπική ελευθερία)
    Kαθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Xώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη.
    ‘Αρθρο 9: (‘Ασυλο της κατοικίας)
    H κατοικία του καθενός είναι άσυλο. H ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου είναι απαραβίαστη. Kαμία έρευνα δεν γίνεται σε κατοικία, παρά μόνο όταν και όπως ορίζει ο νόμος και πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας.
    ‘Αρθρο 17: (Προστασία της ιδιοκτησίας)
    H ιδιοκτησία τελεί υπό την προστασία του Kράτους.
    Kανένας δεν στερείται την ιδιοκτησία του, παρά μόνο για δημόσια ωφέλεια που έχει αποδειχθεί με τον προσήκοντα τρόπο, όταν και όπως ο νόμος ορίζει, και πάντοτε αφού προηγηθεί πλήρης αποζημίωση, που να ανταποκρίνεται στην αξία την οποία είχε το απαλλοτριούμενο κατά το χρόνο της συζήτησης στο δικαστήριο για τον προσωρινό προσδιορισμό της αποζημίωσης.
    ‘Αρθρο 24: (Προστασία του περιβάλλοντος)
    Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός.

    Είναι προφανές ότι διατάξεις του προτεινόμενου σχεδίου νόμου πού θίγουν τις παραπάνω ελευθερίες είναι αντισυνταγματικότατες και επονείδιστες.

    Α. Κατ’ αρχήν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου προσβάλλει την θεμελιώδη αρχή της ισότητας μεταξύ των πολιτών: όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να διατηρούν και να αναπαραγάγουν τα κατοικίδια ζώα τους, εφόσον τηρούν τις διατάξεις περί ευζωίας, προστασίας, στοργής, φροντίδας και μη εγκατάλειψής τους.

    Επιπλέον – η προνομιακή κατ’ αποκλειστικότητα παραχώρηση του δικαιώματος αναπαραγωγής κυριότατα στους επαγγελματίες – κερδοσκόπους κουταβοβιομήχανους, δεν είναι απλώς ανήθικη από ανθρωπιστική άποψη, αντισυνταγματική ως προς την ισονομία και την ισότητα των πολιτών αλλά και ζωοφιλικά απαράδεκτη σαν πρακτική εγκλεισμού ανώτερων ευφυών κοινωνικών θηλαστικών σε “εγκαταστάσεις” – μπουντρούμια / φυλακές: καταργείται έτσι η 5η βασική ελευθερία των σκύλων.
    Σύσσωμη η φιλοζωική κοινότητα της χώρας θα έπρεπε να καταδικάζει το επαγγελματικό, μαζικό κουταβοπαραγωγικό κερδοσκοπικό σκυλεμπόριο και να υποστηρίζει αντίθετα την μικρής κλίμακας, ερασιτεχνική, ελεγχόμενη εκτροφή σκύλων, η οποία δεν παράγει αδέσποτα: αδέσποτα ΔΕΝ υπάρχουν στην Ελβετία ή τη Σκανδιναβία ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΤΕΙΡΩΝΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ τους σκύλους και μάλιστα τους έχοντες κηδεμόνα, γιατί α) το κοινό προμηθεύεται σκυλιά από ερασιτέχνες ιδιώτες εκτροφείς, β) όλοι οι σκύλοι είναι καταγραμμένοι & φέρουν σήμανση, γ) η εγκατάλειψη σκύλου στοιχίζει πολύ ακριβά στον παραβάτη.

    Το δικαίωμα διατήρησης και εκτροφής ισχύει συνταγματικά για την κατοχή και αναπαραγωγή κάθε είδους ήμερου οικόσιτου ζώου, αγροτικά, κατοικίδια συντροφιάς και ανήκοντα σε ειδικές κατηγορίες όπως τα άλογα, τα οποία θεωρούνται όπως και οι σκύλοι και οι γάτες κατοικίδια, ζώα άθλησης, αναψυχής, συντροφιάς αλλά και εργασίας. Είναι απορίας άξιο γιατί τα ιπποειδή προστατεύονται από την Πολιτεία και περιλαμβάνονται στο Προεδρικό Διάταγμα 434 / 95 ως εγχώρια είδη “παραγωγής” ενώ οι ελληνικοί σκύλοι όχι. Οι αυτόχθονες σκύλοι όχι μόνο προστατεύουν όλα αυτά τα ζώα, αγροτικά και παραγωγής, αλλά είναι και οι ίδιοι ζώα αγροτικά, κατοικίδια, ζώα άθλησης, αναψυχής, συντροφιάς, εργασίας και παραγωγής: είναι ζώα που παράγουν έργο και χρήμα, αφού είναι απαραίτητοι για τον βιοπορισμό των κτηνοτρόφων και την ασφάλεια των κοπαδιών, εισάγουν πολύτιμο οικονομικό κεφάλαιο στην χώρα μέσω των εξαγώγιμων προϊόντων που παράγονται με τις υπηρεσίες τους (και των σχετικών κονδυλίων που εισρέουν επίσης), αλλά και μέσω του κυνηγίου και της αγροκτηνοτροφικής παραγωγής που τρέφει τον ελληνικό λαό, και υποστηρίζεται από τους ποιμενικούς σκύλους-φύλακες. Κακώς εξαιρούνται τα σκυλιά από την προστασία που παρέχει το Προεδρικό αυτό διάταγμα στα άλλα αυτόχθονα είδη: πρόκειται για οφθαλμοφανή αβλεψία, παράλειψη και νομοθετικό κενό, που πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να καλυφθεί.

    Β. Προσβάλλει επίσης το περιεχόμενο του προτεινομένου νόμου το συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη της χώρας στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, την προσωπική του ελευθερία και δημιουργικότητα (επιπλέον δε και αφού οι σκύλοι είναι ωφέλιμοι για το κοινωνικό σύνολο, προσβάλλει και το δικαίωμα του πολίτη να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας μέσα από την ασχολία που επιλέγει ελεύθερα και να παράγει κοινωνικό έργο εκτρέφοντας ωφέλιμα ζώα συντροφιάς, εργασίας και υπηρεσιών – όπως σκύλους οδηγούς τυφλών, υποστήριξης ατόμων με ειδικές ανάγκες, ή σκύλους φύλακες για την προστασία της οικογένειας και των ζώων του σπιτιού ή του αγροκτήματός του).

    Γ. Προσβάλλει το δικαίωμα του πολίτη να συμβιώνει με κατοικίδια ζώα και να τα αναπαραγάγει στην κατοικία του, επομένως υπεισέρχεται στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου στον ιδιωτικό του χώρο, ο οποίος αποτελεί άσυλο. Επιπλέον επεμβαίνει στο δικαίωμα του ατόμου να ανατρέφει και συναναστρέφει τα παιδιά του με σκύλους, η παρουσία των οποίων είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη ως πολλαπλά ωφέλιμη για την ψυχολογία των παιδιών, και επεμβαίνει στο δικαίωμα των γονέων να διδάσκουν και να παρέχουν στα παιδιά τους πολύτιμα μαθήματα υπευθυνότητας, βιολογίας και φιλοζωίας μέσω της από κοινού φροντίδας για τον θηλυκό σκύλο της οικογένειας και τα νεογνά του.

    Δ. Ουδείς νόμος μπορεί να προσβάλλει προληπτικά το δικαίωμα του ατόμου να αναπαραγάγει το ζώο του όπως οι συμπολίτες του χωρίς να έχει ο πολίτης αυτός εκ των προτέρων παραβεί το νόμο. Εκ των προτέρων τιμωρία για αδίκημα που δεν έχει διαπραχθεί είναι αδιανόητη. Τα «αδέσποτα» δεν προέρχονται από την σωματική ακεραιότητα των ζώων αλλά από την εγκατάλειψή τους. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται σωστά με σήμανση, καταγραφή και ποινές για τους παραβάτες. Επομένως ο προληπτικός ακρωτηριασμός των ζώων, που είναι κακοποίηση, βαναυσότητα και βασανισμός, είναι άχρηστος και περιττός.

    Ε. Εφόσον το ζώο θεωρείται από το νόμο ζωική περιουσία ατομικής ιδιοκτησίας του κάθε πολίτη ο οποίος είναι καταχωρημένος σύννομα ως κηδεμόνας του, την οποία ουδείς δικαιούται να βλάψει, οι διατάξεις του σχεδίου νόμου αντίκεινται και στο σχετικό άρθρο του συντάγματος που προστατεύει την κατοικία, την ιδιοκτησία και την ατομική περιουσία. Η υποχρεωτική στείρωση αποτελεί βλάβη του ζώου, επομένως προξενεί ζημία στην ζωική περιουσία και τα δικαιώματα του πολίτη και μάλιστα χωρίς την προβλεπόμενη από το σύνταγμα αποζημίωση.

    ΣΤ’. Στο φυσικό περιβάλλον περιλαμβάνεται βεβαίως και ο ζωικός πλούτος της χώρας, που το Σύνταγμα ρητά ορίζει ως υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός την προστασία του. Οι μοναδικές, αναντικατάστατες και αυθύπαρκτες οντότητες των ελληνικών αυτοχθόνων φυλών ζώων και σκύλων επομένως, οι οποίες αποτελούν έμβιο τμήμα της βιοποικιλότητας και της ιστορίας του τόπου, γενετική δεξαμενή του είδους τους, ζωντανή πολιτιστική κληρονομιά όλων των κατοίκων της Ελλάδας, παρόντων και μελλοντικών γενεών, προστατεύονται σαφώς από το άρθρο 24 του συντάγματος και αποτελούν προστατευόμενο δικαίωμα όλων των πολιτών να τις διατηρούν και να τις αναπαραγάγουν.

    Ζ’. Η αφαίρεση υγιών οργάνων από ζώα (επέμβαση που στην ιατρική ονομάζεται ακρωτηριασμός) αντιβαίνει στο ιπποκρατικό αξίωμα «ὠφελέειν ἢ μὴ βλάπτειν». Οι μαζικές στειρώσεις και μάλιστα κηδεμονευόμενων ζώων χωρίς ιατρικό λόγο είναι παράνομη και εγκληματική πράξη (βασανισμός) που αντιβαίνει στις ελευθερίες των ζώων, βλάπτει την υγεία, την προσωπικότητα, την σωματική τους ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια, την αυταξία, την ποιότητα ζωής τους και την φυσιολογική τους συμπεριφορά.

    Προληπτική τιμωρία δε νοείται να επιβάλλεται σε νομοταγείς πολίτες, επειδή μερικοί παρανομούν. Η στείρωση είναι κακοποίηση (αφαίρεση υγιών οργάνων = ακρωτηριασμός) πολύ περισσότερο εκτεταμένη, βλαπτική, επικίνδυνη και επώδυνη από τον ακρωτηριασμό αυτιών ή ουράς. Το κατοικίδιο ζώο δεν είναι παραβάτης για να τιμωρείται, και μάλιστα προληπτικά, με επεμβάσεις που βλάπτουν την υγεία, την ευημερία, την ποιότητα ζωής, την φυσιολογία, την ορμονική λειτουργία επομένως και την φυσική συμπεριφορά (5η ελευθερία των ζώων) και την μακροβιότητά του. Το κατοικίδιο ζώο σύμφωνα με την διεθνή νομοθεσία υπόκειται στην κηδεμονία του ανθρώπου, είναι ανθρώπινο δικαίωμα και καθήκον επομένως η διαχείριση των πληθυσμών οικόσιτων ζώων. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων να διατηρούν και να αναπαράγουν κατοικίδια ζώα σύννομα, υπεύθυνα και σωστά. Η πολιτεία οφείλει να προστατεύει τα δικαιώματα αυτά των πολιτών καθώς και την ζωική τους περιουσία, αλλά και γενικότερα τον ζωικό και φυσικό πλούτο της χώρας που δεν ανήκει σε κανέναν αποκλειστικά, ούτε δικαιούται κανείς να τον βλάπτει, αλλα οφείλουμε να τον παραδώσουμε ακέραιο στις επόμενες γενιές.
    Ουδεμία κυβέρνηση έχει ούτε δικαιούται να θεωρεί αυθαιρέτως πως έχει λάβει δικαιοδοσία ή λαϊκή εντολή να ακυρώνει, να απεμπολεί, να προσβάλλει ή να θίγει τα δικαιώματα που ορίζονται από το Σύνταγμα, και μάλιστα από τα άρθρα 4 και 5 που δεν υπόκεινται σε αναθεώρηση.

    (Και ας πάψει επιτέλους η χρήση του αδόκιμου, απαρχαιωμένου, εξευτελιστικού, θρησκόληπτου και μεσαιωνικού όρου «αδέσποτο» και «δεσποζόμενο» που δηλώνει αντιλήψεις και προθέσεις δυναστών: δεν είμαστε αφέντες, δεσπότες, τύραννοι των ζώων – είμαστε κηδεμόνες ευφυών όντων με τη δική τους προσωπικότητα. Οι όροι που αρμόζουν στη σχέση ανθρώπου-σκύλου είναι κηδεμονευόμενος και ακηδεμόνευτος ή άνευ κηδεμόνος).

    *Ομάδα Μελέτης & Έρευνας για την Αλωπεκίδα

  • 8 Μαΐου 2021, 10:06 | κοκκαλης παναγιωτης

    Το προτεινόμενο νομοσχέδιο είναι Αντισυνταγματικό, αντιφιλοζωικό, αυθαίρετο και απαράδεκτο. Καλούμε όλους τους ενδιαφερομένους να συνταχθούν με τις παρακάτω αρχές και να συμπράξουν μαζί μας για την απόσυρσή του, την προσβολή του με κάθε έννομο μέσο, την κατάργηση των αντισυνταγματικών διατάξεων και την αντικατάστασή τους από ένα ορθολογικό, εφαρμόσιμο και θετικό νομικό πλαίσιο που να προστατεύει ουσιαστικά όλα τα ζώα και τις ανθρώπινες ελευθερίες που εγγυάται το Σύνταγμα.

    Το Σύνταγμα της Ελλάδας ορίζει:
    ‘Αρθρο 4: (Ισότητα των Ελλήνων)
    Oι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.
    ‘Αρθρο 5: (Ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, προσωπική ελευθερία)
    Kαθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Xώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη.
    ‘Αρθρο 9: (‘Ασυλο της κατοικίας)
    H κατοικία του καθενός είναι άσυλο. H ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου είναι απαραβίαστη. Kαμία έρευνα δεν γίνεται σε κατοικία, παρά μόνο όταν και όπως ορίζει ο νόμος και πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας.
    ‘Αρθρο 17: (Προστασία της ιδιοκτησίας)
    H ιδιοκτησία τελεί υπό την προστασία του Kράτους.
    Kανένας δεν στερείται την ιδιοκτησία του, παρά μόνο για δημόσια ωφέλεια που έχει αποδειχθεί με τον προσήκοντα τρόπο, όταν και όπως ο νόμος ορίζει, και πάντοτε αφού προηγηθεί πλήρης αποζημίωση, που να ανταποκρίνεται στην αξία την οποία είχε το απαλλοτριούμενο κατά το χρόνο της συζήτησης στο δικαστήριο για τον προσωρινό προσδιορισμό της αποζημίωσης.
    ‘Αρθρο 24: (Προστασία του περιβάλλοντος)
    Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός.

    Είναι προφανές ότι διατάξεις του προτεινόμενου σχεδίου νόμου πού θίγουν τις παραπάνω ελευθερίες είναι αντισυνταγματικότατες και επονείδιστες.

    Α. Κατ’ αρχήν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου προσβάλλει την θεμελιώδη αρχή της ισότητας μεταξύ των πολιτών: όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να διατηρούν και να αναπαραγάγουν τα κατοικίδια ζώα τους, εφόσον τηρούν τις διατάξεις περί ευζωίας, προστασίας, στοργής, φροντίδας και μη εγκατάλειψής τους.

    Επιπλέον – η προνομιακή κατ’ αποκλειστικότητα παραχώρηση του δικαιώματος αναπαραγωγής κυριότατα στους επαγγελματίες – κερδοσκόπους κουταβοβιομήχανους, δεν είναι απλώς ανήθικη από ανθρωπιστική άποψη, αντισυνταγματική ως προς την ισονομία και την ισότητα των πολιτών αλλά και ζωοφιλικά απαράδεκτη σαν πρακτική εγκλεισμού ανώτερων ευφυών κοινωνικών θηλαστικών σε “εγκαταστάσεις” – μπουντρούμια / φυλακές: καταργείται έτσι η 5η βασική ελευθερία των σκύλων.
    Σύσσωμη η φιλοζωική κοινότητα της χώρας θα έπρεπε να καταδικάζει το επαγγελματικό, μαζικό κουταβοπαραγωγικό κερδοσκοπικό σκυλεμπόριο και να υποστηρίζει αντίθετα την μικρής κλίμακας, ερασιτεχνική, ελεγχόμενη εκτροφή σκύλων, η οποία δεν παράγει αδέσποτα: αδέσποτα ΔΕΝ υπάρχουν στην Ελβετία ή τη Σκανδιναβία ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΤΕΙΡΩΝΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ τους σκύλους και μάλιστα τους έχοντες κηδεμόνα, γιατί α) το κοινό προμηθεύεται σκυλιά από ερασιτέχνες ιδιώτες εκτροφείς, β) όλοι οι σκύλοι είναι καταγραμμένοι & φέρουν σήμανση, γ) η εγκατάλειψη σκύλου στοιχίζει πολύ ακριβά στον παραβάτη.

    Το δικαίωμα διατήρησης και εκτροφής ισχύει συνταγματικά για την κατοχή και αναπαραγωγή κάθε είδους ήμερου οικόσιτου ζώου, αγροτικά, κατοικίδια συντροφιάς και ανήκοντα σε ειδικές κατηγορίες όπως τα άλογα, τα οποία θεωρούνται όπως και οι σκύλοι και οι γάτες κατοικίδια, ζώα άθλησης, αναψυχής, συντροφιάς αλλά και εργασίας. Είναι απορίας άξιο γιατί τα ιπποειδή προστατεύονται από την Πολιτεία και περιλαμβάνονται στο Προεδρικό Διάταγμα 434 / 95 ως εγχώρια είδη “παραγωγής” ενώ οι ελληνικοί σκύλοι όχι. Οι αυτόχθονες σκύλοι όχι μόνο προστατεύουν όλα αυτά τα ζώα, αγροτικά και παραγωγής, αλλά είναι και οι ίδιοι ζώα αγροτικά, κατοικίδια, ζώα άθλησης, αναψυχής, συντροφιάς, εργασίας και παραγωγής: είναι ζώα που παράγουν έργο και χρήμα, αφού είναι απαραίτητοι για τον βιοπορισμό των κτηνοτρόφων και την ασφάλεια των κοπαδιών, εισάγουν πολύτιμο οικονομικό κεφάλαιο στην χώρα μέσω των εξαγώγιμων προϊόντων που παράγονται με τις υπηρεσίες τους (και των σχετικών κονδυλίων που εισρέουν επίσης), αλλά και μέσω του κυνηγίου και της αγροκτηνοτροφικής παραγωγής που τρέφει τον ελληνικό λαό, και υποστηρίζεται από τους ποιμενικούς σκύλους-φύλακες. Κακώς εξαιρούνται τα σκυλιά από την προστασία που παρέχει το Προεδρικό αυτό διάταγμα στα άλλα αυτόχθονα είδη: πρόκειται για οφθαλμοφανή αβλεψία, παράλειψη και νομοθετικό κενό, που πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να καλυφθεί.

    Β. Προσβάλλει επίσης το περιεχόμενο του προτεινομένου νόμου το συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη της χώρας στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, την προσωπική του ελευθερία και δημιουργικότητα (επιπλέον δε και αφού οι σκύλοι είναι ωφέλιμοι για το κοινωνικό σύνολο, προσβάλλει και το δικαίωμα του πολίτη να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας μέσα από την ασχολία που επιλέγει ελεύθερα και να παράγει κοινωνικό έργο εκτρέφοντας ωφέλιμα ζώα συντροφιάς, εργασίας και υπηρεσιών – όπως σκύλους οδηγούς τυφλών, υποστήριξης ατόμων με ειδικές ανάγκες, ή σκύλους φύλακες για την προστασία της οικογένειας και των ζώων του σπιτιού ή του αγροκτήματός του).

    Γ. Προσβάλλει το δικαίωμα του πολίτη να συμβιώνει με κατοικίδια ζώα και να τα αναπαραγάγει στην κατοικία του, επομένως υπεισέρχεται στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου στον ιδιωτικό του χώρο, ο οποίος αποτελεί άσυλο. Επιπλέον επεμβαίνει στο δικαίωμα του ατόμου να ανατρέφει και συναναστρέφει τα παιδιά του με σκύλους, η παρουσία των οποίων είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη ως πολλαπλά ωφέλιμη για την ψυχολογία των παιδιών, και επεμβαίνει στο δικαίωμα των γονέων να διδάσκουν και να παρέχουν στα παιδιά τους πολύτιμα μαθήματα υπευθυνότητας, βιολογίας και φιλοζωίας μέσω της από κοινού φροντίδας για τον θηλυκό σκύλο της οικογένειας και τα νεογνά του.

    Δ. Ουδείς νόμος μπορεί να προσβάλλει προληπτικά το δικαίωμα του ατόμου να αναπαραγάγει το ζώο του όπως οι συμπολίτες του χωρίς να έχει ο πολίτης αυτός εκ των προτέρων παραβεί το νόμο. Εκ των προτέρων τιμωρία για αδίκημα που δεν έχει διαπραχθεί είναι αδιανόητη. Τα «αδέσποτα» δεν προέρχονται από την σωματική ακεραιότητα των ζώων αλλά από την εγκατάλειψή τους. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται σωστά με σήμανση, καταγραφή και ποινές για τους παραβάτες. Επομένως ο προληπτικός ακρωτηριασμός των ζώων, που είναι κακοποίηση, βαναυσότητα και βασανισμός, είναι άχρηστος και περιττός.

    Ε. Εφόσον το ζώο θεωρείται από το νόμο ζωική περιουσία ατομικής ιδιοκτησίας του κάθε πολίτη ο οποίος είναι καταχωρημένος σύννομα ως κηδεμόνας του, την οποία ουδείς δικαιούται να βλάψει, οι διατάξεις του σχεδίου νόμου αντίκεινται και στο σχετικό άρθρο του συντάγματος που προστατεύει την κατοικία, την ιδιοκτησία και την ατομική περιουσία. Η υποχρεωτική στείρωση αποτελεί βλάβη του ζώου, επομένως προξενεί ζημία στην ζωική περιουσία και τα δικαιώματα του πολίτη και μάλιστα χωρίς την προβλεπόμενη από το σύνταγμα αποζημίωση.

    ΣΤ’. Στο φυσικό περιβάλλον περιλαμβάνεται βεβαίως και ο ζωικός πλούτος της χώρας, που το Σύνταγμα ρητά ορίζει ως υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός την προστασία του. Οι μοναδικές, αναντικατάστατες και αυθύπαρκτες οντότητες των ελληνικών αυτοχθόνων φυλών ζώων και σκύλων επομένως, οι οποίες αποτελούν έμβιο τμήμα της βιοποικιλότητας και της ιστορίας του τόπου, γενετική δεξαμενή του είδους τους, ζωντανή πολιτιστική κληρονομιά όλων των κατοίκων της Ελλάδας, παρόντων και μελλοντικών γενεών, προστατεύονται σαφώς από το άρθρο 24 του συντάγματος και αποτελούν προστατευόμενο δικαίωμα όλων των πολιτών να τις διατηρούν και να τις αναπαραγάγουν.

    Ζ’. Η αφαίρεση υγιών οργάνων από ζώα (επέμβαση που στην ιατρική ονομάζεται ακρωτηριασμός) αντιβαίνει στο ιπποκρατικό αξίωμα «ὠφελέειν ἢ μὴ βλάπτειν». Οι μαζικές στειρώσεις και μάλιστα κηδεμονευόμενων ζώων χωρίς ιατρικό λόγο είναι παράνομη και εγκληματική πράξη (βασανισμός) που αντιβαίνει στις ελευθερίες των ζώων, βλάπτει την υγεία, την προσωπικότητα, την σωματική τους ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια, την αυταξία, την ποιότητα ζωής τους και την φυσιολογική τους συμπεριφορά.

    Προληπτική τιμωρία δε νοείται να επιβάλλεται σε νομοταγείς πολίτες, επειδή μερικοί παρανομούν. Η στείρωση είναι κακοποίηση (αφαίρεση υγιών οργάνων = ακρωτηριασμός) πολύ περισσότερο εκτεταμένη, βλαπτική, επικίνδυνη και επώδυνη από τον ακρωτηριασμό αυτιών ή ουράς. Το κατοικίδιο ζώο δεν είναι παραβάτης για να τιμωρείται, και μάλιστα προληπτικά, με επεμβάσεις που βλάπτουν την υγεία, την ευημερία, την ποιότητα ζωής, την φυσιολογία, την ορμονική λειτουργία επομένως και την φυσική συμπεριφορά (5η ελευθερία των ζώων) και την μακροβιότητά του. Το κατοικίδιο ζώο σύμφωνα με την διεθνή νομοθεσία υπόκειται στην κηδεμονία του ανθρώπου, είναι ανθρώπινο δικαίωμα και καθήκον επομένως η διαχείριση των πληθυσμών οικόσιτων ζώων. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων να διατηρούν και να αναπαράγουν κατοικίδια ζώα σύννομα, υπεύθυνα και σωστά. Η πολιτεία οφείλει να προστατεύει τα δικαιώματα αυτά των πολιτών καθώς και την ζωική τους περιουσία, αλλά και γενικότερα τον ζωικό και φυσικό πλούτο της χώρας που δεν ανήκει σε κανέναν αποκλειστικά, ούτε δικαιούται κανείς να τον βλάπτει, αλλα οφείλουμε να τον παραδώσουμε ακέραιο στις επόμενες γενιές.
    Ουδεμία κυβέρνηση έχει ούτε δικαιούται να θεωρεί αυθαιρέτως πως έχει λάβει δικαιοδοσία ή λαϊκή εντολή να ακυρώνει, να απεμπολεί, να προσβάλλει ή να θίγει τα δικαιώματα που ορίζονται από το Σύνταγμα, και μάλιστα από τα άρθρα 4 και 5 που δεν υπόκεινται σε αναθεώρηση.

    (Και ας πάψει επιτέλους η χρήση του αδόκιμου, απαρχαιωμένου, εξευτελιστικού, θρησκόληπτου και μεσαιωνικού όρου «αδέσποτο» και «δεσποζόμενο» που δηλώνει αντιλήψεις και προθέσεις δυναστών: δεν είμαστε αφέντες, δεσπότες, τύραννοι των ζώων – είμαστε κηδεμόνες ευφυών όντων με τη δική τους προσωπικότητα. Οι όροι που αρμόζουν στη σχέση ανθρώπου-σκύλου είναι κηδεμονευόμενος και ακηδεμόνευτος ή άνευ κηδεμόνος).

    *Ομάδα Μελέτης & Έρευνας για την Αλωπεκίδα

  • 8 Μαΐου 2021, 10:43 | Δημήτριος Χριστοδουλάκης

    Διαφωνώ κάθετα με την στείρωση των σκύλων ιδιοκτησίας μας (δεσποζόμενων).
    Ζητώ την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους.
    Η μόνη έως τώρα αιτιολόγηση της πρότασης για την στείρωση των καθαρόαιμων σκυλιών με Pedigree, είναι ότι από εκείνα που εγκαταλείπονται στους δρόμους, από τους ιδιοκτήτες τους, προέρχονται τα αδέσποτα.
    Σε αυτή την περίπτωση θα είχα δει όλα αυτά τα χρόνια έστω και ένα καθαρόαιμο Ροτβάιλερ, Γαλλικό Μπουλντόγκ, Γερμανικό Μολοσσό, Αγγλικό Σέτερ, Πομεράνιαν, Μαλτέζ, Μπασέ Χάουντ, Αγγλικό Κόκερ Σπάνιελ, Ιρλανδικό Σέτερ και τόσες άλλες φυλές καθαρόαιμων σκύλων, να κυκλοφορούν ελεύθερα στον δρόμο.
    Αντίθετα, βλέπουμε κατά καιρούς στους δρόμους αδέσποτα ημίαιμα, τα οποία προφανώς αναπαράγονται μεταξύ τους, ελεύθερα.
    Κάποια πράγματα είναι προφανή. Δεν χωράνε θεωρίες και απόψεις άνευ αποδείξεως.
    Ναι! Θα μπορούσα να συζητήσω για το πρόβλημα της εγκατάλειψης καθαρόαιμων σκυλιών με Pedigree, εάν και εφόσον έβλεπα να κυκλοφορούν στους δρόμους τέτοια σκυλιά.
    Διαφορετικά τί να συζητήσουμε;

  • Eξαιρετικη η πρωτη »επαφη» με το νομοσχεδιο.!Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ειναι ο μοναδικος τροπος ελεγχου-αποτροπης της ροης αδεσποτων στους δρομους της Ελλαδας.60% των αδεσποτων στα καταφυγια κ στα σπιτια εθελοντων ειναι κυνηγοσκυλα.Σημαντικη λοιπον η μοναδικη λύση που επιτελους μπαινει σε ενα ολοκληρωμενο νομοσχεδιο για τα ζωα συντροφιας,ωστε επιτελους μετα απο 18 χρονια αναποτελεσματικης χρονικης περιοδου απο τον πρωτο νομο για τα ζωα στη χωρα να υπαρξει πραγματικο και ορατο αποτελεσμα για τους πολιτες !

  • 8 Μαΐου 2021, 10:55 | ΒΕΛΙΣΣΆΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική!!

  • 8 Μαΐου 2021, 10:39 | ΧΑΧΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

    Θεωρώ ότι η στείρωση δεν είναι η λύση γενικότερα αλλα στην παρούσα φάση ίσως να είναι και μονόδρομος αλλα μονο για τα αδέσποτα ζώα και όχι για τα δεσποζομενα ειδικά για αυτά που έχουν πιστοποιητικά καθαρόαιμιας ( επιεικώς απαράδεκτο ) !

  • 8 Μαΐου 2021, 10:34 | Κατερινα

    Στο Άρθρο 5
    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 8 Μαΐου 2021, 10:52 | Δαλέζιος Αντώνης

    Εχω μεγαλώσει με σκυλιά και ποτέ δεν έγινε σκυλί μου αιτία παραγωγής αδέσποτων.Γιατί απλά τα προσέχω.Η ανικανότητα και αδιαφορία κάποιων δεν συνεπάγεται ότι πρέπει να θεωρηθώ ίδιος με αυτούς. Ετσι χάνουμε την βασική αρχή της δημοκρατίας. Στη δημοκρατία (άλλο ένα έγκλημα πάει να γίνει στ’όνομα της) οι πολίτες ελέγχονται και οι παραβάτες τιμωρούνται.Σε όλα μου τα σκυλιά έχω τσιπάκια και ότι άλλο επιβάλει ο νόμος .Εχω κάνει δεκάδες ταξίδια, Ελλάδα και εξωτερικό και μόνο 2 φορές μου έγινε έλεγχος με σκάνερ και αυτός στα σύννορα.Η στείρωση είναι ακρωτηριασμός (και ας την εξαιρείτε στο νομοσχέδιο αυτό).Ναι είναι η λύση σε κάποιες περιπτώσεις αλλά η υποχρέωση σε όλα τα δεσποζόμενα ζώα είναι απλά αντιδημοκρατική και επικίνδυνη. Δεν ζούμε πια στην εποχή του πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι.Αυτό δείχνει ανικανότητα του νομοθέτη ή πονηρά συμφέροντα. Μιλάτε στο νομοσχέδιο μόνο για διαβατήρια (που είναι υποχρεωτικά μόνο για ταξίδια ζώων από και προς εξωτερικό) και πουθενά για βιβλιάρια υγείας. Γιατί; ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση ΟΛΩΝ των δεσποζόμενων ζώων.ΟΧΙ στην πλήρη εμπορευματοποίηση. ΟΧΙ στην ιδεοληπτική αντιμετώπιση των ζώων μου.ΝΑΙ στην επιστήμη. ΝΑΙ στον νόμιμο έλεγχο.ΝΑΙ στο δικαιώμα αναπαραγωγής με έλεγχο. Αν στη «Φάρμα των Ζώων» (ΤΖΟΡΤΖ ΟΡΓΟΥΕΛ) αποφάσιζαν τα ζώα την στείρωση όλων των ανθρώπων θα σας άρεσε;

  • 8 Μαΐου 2021, 10:09 | Μανωλης

    Είμαι κατά της στείρωση γιατι θα οδηγήσει στην εξαφάνιση των 6 Ελληνικών ρατσων σκύλου που με τόσο κόπο προσπαθούμε να διατηρήσουμε τόσα χρόνια.

  • 8 Μαΐου 2021, 10:04 | Phil Butler

    What does Paragraph 1, section (a) mean exactly? Are owners allowed to leave their dogs and cats alone if they are registered under Section 6 paragraph (a)? Are registered animals exemplt from mandatory sterilization? Please answer this and save yourselves and me a lot of time and trouble.

  • 8 Μαΐου 2021, 09:22 | Αλέξανδρος Παλαιολόγος

    Εμείς εδώ λοιπόν θα πρέπει, εάν ψηφιστεί το συγκεκριμένο ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ νομοσχέδιο, να πάρουμε το ζωάκι μας, να το πάμε σε ένα χειρουργικό τραπέζι, να προχωρήσουμε σε ολική νάρκωση και στη συνέχεια σε ένα κανονικότατο χειρουργείο
    ΧΩΡΙΣ να υπάρχει κανένα ιατρικό σύμπτωμα. Χωρίς κάποια ιατρική αιτία, απλά και μόνο γιατί έτσι κάποιος αποφάσισε.
    Όταν μιλάμε για ολική νάρκωση δεν μιλάμε για μία νάρκωση τύπου μέθης όπως κάνουμε στον καθαρισμό των δοντιών στα τετράποδα μας. Μιλάμε για μία βαθιά και ολική νάρκωση μιας και στην ουσία θα πρέπει να ανοίξουμε σχεδόν όλη την κοιλιά του σκύλου μας, με όλες τις επιπλοκές που μπορεί να επιφέρει μία τέτοιου είδους ενέργεια για την υγεία του ζώου μας. Πρακτικές που θυμίζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης / κρεματόρια.
    Απαράδεκτό το νομοσχέδιο όσο αφορά τις καθολικές και οριζόντιες στειρώσεις.
    Χωρίς κανένα ιατρικό εύρημα χωρίς κανένα σύμπτωμα θα πρέπει να στειρώνουμε τους δεσποζόμενους τετράποδους φίλους μας, επειδή είστε ανίκανοι σαν κράτος και σαν Πολιτεία να βρείτε τις απαραίτητες λύσεις ή να μάθετε από την υπόλοιπη Ευρώπη που εφαρμόζει ακριβώς τα αντίθετα.

  • 8 Μαΐου 2021, 09:01 | Σπυρος Λ.

    Καλημέρα σας,
    Θα η θελω να εκφράσω τον έντονο προβληματισμό μου κι απορία σχετικά με την υποχρεωτική στείρωση που συζητείται να επιβληθεί στους σκύλους κι ειδικότερα θα ήθελα να επικεντρωθώ στην κατηγορία των Σκυλων εργασίας.
    Ο ζητούμενος ακρωτηριασμός έχει παρά μα παρά πολλές αρνητικές παραμέτρους στην υγεία αλλά και την ψυχολογία του ζώου που είναι τραγικό με ελαφρά την καρδιά λόγω της στοχοποίησης ορισμένης ομάδας πολιτών να την πληρώνουν οι σύντροφοι μας.
    Θεωρώ ότι η λογική θα πρυτανεύσει και δεν θα μπει το όλο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει και παρά πολλές διατάξεις που είναι προς τις σωστές κατευθύνσεις , στην σαλαμοποίηση που επιχειρείται από κάποιους που δυστυχώς έχουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις.
    «Καληνύχτα και καλή τύχη»

    Με εκτίμηση

    ΣΛ

  • 8 Μαΐου 2021, 09:23 | Γιάννης Λασκαρίδης

    Η στείρωση είναι μια ιατρική πράξη που γίνεται κατανάγκη στα αδέσποτα για να μην πολλαπλασιάζονται και σε όσους σκύλους κρίνει ο κτηνίατρος για λόγους υγείας. Η υποχρεωτική στείρωση στα δεσποζόμενα είναι αντιεπιστημονική και εγκληματική. Υπάρχουν δεκάδες μελέτες με τις επιπτώσεις στην υγεία των ζώων. Οι κτηνιατρικός σύλλογοι σε Αμερική και Ευρώπη έχουν πάρει θέση και σε κάποια ευρωπαϊκά κράτη ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αν δεν υπάρχει λόγος υγείας.

  • 8 Μαΐου 2021, 09:02 | Στράντζαλης Ιωάννης

    Η στείρωση συνιστά μια ιατρική πράξη η οποία πρέπει να γίνεται καθ΄ υπόδειξη κτηνιάτρου και μόνο! Όλο το πνεύμα του νομοσχεδίου είναι τιμωρητικό απέναντι στους ευσυνείδητους ιδιοκτήτες σκύλων. Απαράδεκτο!

  • 8 Μαΐου 2021, 09:34 | Ιωάννης

    Διαφωνώ κάθετα με την υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων μιας και πρόκειται για μια ιατρική πράξη Αφαίρεσης οργάνων από το ζώο με συνέπειες τοσο για την ψυχική όσο και την σωματική του υγεία, πράξη δε η οποία πρόκειται ουσιαστικά για ακρωτηριασμό ο οποίος και διώκεται σύμφωνα με άλλο νόμο.Η λύση του προβλήματος βρίσκεται στην αυστηροποιηση των ελέγχων και των ποινών όσον αφορά την υποχρεωτική σήμανση όλων των σκυλων με microchip κάτι που σήμερα δεν γίνεται έτσι ώστε όποιος σκύλος βρίσκεται παρατημένος να μπορεί να γίνει άμεσα η ταυτοποίηση του ιδιοκτήτη του. Επιπλέον εύκολα μπορείτε να δείτε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αδέσποτων σκύλων άνω του 95% αφορά ημιαιμα ζώα και όχι καθαρόαιμα καταδυκνειοντας το πρόβλημα.

  • 8 Μαΐου 2021, 09:27 | Γιαννης Δημόπουλος

    Οχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων! είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 8 Μαΐου 2021, 09:42 | Χρηστος Μπρετον

    Οπως εχω αναφερει σε πολλα ποστ μεσα στο Φ/Β, για το εν λογω θεμα, η στειρωση θα πρεπει να απευθυνεται και να αφορα ΜΟΝΟ και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ, οσα βρισκοντε στους δρομους και ζευγαρωνουν ανεξελεγκτα και οσα φιλοξενουνται σε δομες φιλοξενιας αδεσποτων……για ολα τα υπολοιπα που ειναι δεσποζομενα ημιαιμα η καθαροαιμα, απο την στιγμη που ειναι τσιπαρισμενα ,με βιβλιαριο και ιατρικο φακελλο, με ιδιοκτητες που φροντιζουν για την σωστη ευζωια των ζωων, καθως και την σωστη μεταφορα οταν και οπου χρειαζεται, και πειθερχουν στους ηδη υπαρχοντες νομους που υπαρχουν για ολες αυτες τις περιπτωσεις, ειναι αντικειμενικα λογικο να μην ειναι υποχρεωτικη η στειρωση τους, εκτος απο τις περιπτωσεις που πιστοποιημενος κτηνιατρος κρινει πως ειναι εντελως απαραιτητογια να προστατευθει η υγεια του ζωου λογω καποιας ασθενειας.

  • 8 Μαΐου 2021, 09:01 | Θεοφάνης Κομματίδης

    Εγώ την μητρότητα από τους συντρόφους μου δεν θα την στερήσω. Τα αδέσποτα δεν δημιουργούνται λόγω των ζώων αλλά λόγω των ιδιοκτητών.Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμωρία για ένα έμβιο ον από το να του στέρησης την δημιουργία οικογένειας.

  • 8 Μαΐου 2021, 08:31 | Τσιλίκης χρηστοσς

    Είναι κριμα να χαθούνε αρχαίες φυλές όπως ο ελληνικός ιχνηλάτης η ο κρητικός ιχνηλάτης που υπάρχουν στην Ελλάδα από τα αρχαία χρόνια μόνο και μόνο για να κάνετε το χατίρι σε μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι είναι εκδικητικοί με τους κυνηγούς και το μόνο που κάνουν είναι να τρώνε από τα προγράμματα που βιάζεται!!!η στείρωση είναι ντροπη…!!!θα στειρώνατε εσεις το παιδί σας…..;;;;;;

  • 8 Μαΐου 2021, 08:46 | Καραμπέτσος Βαγγέλης

    Απαράδεκτη η στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων…

  • 8 Μαΐου 2021, 08:02 | Μάρτης Απόστολος

    Κύριε πρωθυπουργέ αυτό που πάτε να κάνετε είναι έγκλημα. Ακούστε τη λογική. Δεν συμβαίνει σε καμία χώρα του κόσμου αυτό που πάτε να νομοθετησετε. Όχι σε καθαρόαιμα σκυλιά με pedigree

  • 8 Μαΐου 2021, 08:17 | Πέτρος Καμπάς

    Όχι στην στείρωση των καθαρόαιμων φυλών.

  • 8 Μαΐου 2021, 08:58 | Χρυσοστομος

    Άκρος αντιεπιστημονική, αντιφιλοζωική προσέγγιση η υποχρεωτική στείρωση που εκτός των άλλων συνιστά και βάναυσο ακρωτηριασμό.

    Απαράδεκτα τα περισσότερα άρθρα του νομοσχέδιο .

    ΟΧΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ/ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

  • 8 Μαΐου 2021, 08:11 | Μαρία Ραχουτη

    Επιτέλους να υπάρξει μέριμνα για τα ζώα σε αυτή τη χώρα…πρώτα από όλα γι’αυτά και έπειτα για όλους αυτούς τους ανθρωπους που παλεύουν να τα προστατεύσουν τοσο καιρο απο τις ανεγκέφαλες πράξεις των «ιδιοκτητων» τους..τα ζώα ΔΕΝ είναι εργαλεια..και ΔΕ μενουν για παντα κουταβια..μεγαλωνουν έχουν ψυχή και δίνονται ολοκληρωτικά στους ανθρώπους τους..ας ξεκινήσουμε με σωστούς νόμους και ελπίζουμε μελλοντικά να αλλάξουμε και νοοτροπία..

  • 8 Μαΐου 2021, 08:49 | Nicolas

    Οποιαδήποτε παρέμβαση πάνω σε ζωντανό οργανισμό θεωρείται κακοποίηση και διώκεται ποινικά..ΔΕΝ στειρωνουμε τους τετράποδους φίλους μας, γιατί απλά είναι μέλη της οικογένειας μας.οπως ποτέ δεν θα επιτρέψουμε την κακοποίηση στα παιδιά μας,δεν θα επιτρέψουμε ποτέ την κακοποίηση κ τον ακρωτηριασμό των φίλων μας…..

    Λύση υπάρχει για τα αδέσποτα..

    Υποχρεωτικό τσιπαρισμα σε όποιον θέλει να κατέχει ζώο
    Πρόστιμο ύψους αντίστοιχου κακοποίησης σε όσους έχει μη τσιπαρισμενο ζώο,όπως κ μη εμβολιασμενο
    Χορήγηση συσκευών ανίχνευσης τσιπ,κ εντατική έλεγχοι από αστυνομία,δασική υπηρεσία, θηροφυλακη και κτηνιάτρους….

  • 8 Μαΐου 2021, 08:34 | KYRIAKI

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 8 Μαΐου 2021, 08:28 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 8 Μαΐου 2021, 07:32 | Νικος

    Είναι απαράδεκτο το νομοσχέδιο για την στείρωση των δεσπζομενων ζώων,τα καθαρόαιμα ζώα με πετιγκρι είναι αμαρτία να υποστούν στείρωση λυπάμαι πολύ για τέτοιου είδους ενέργειες και αποφάσεις από μορφωμένους ανθρώπους.

  • 8 Μαΐου 2021, 07:50 | Giorgos

    Η ιατρογεννης αποκοπή μέλους ή τμήματος του μέλους απο το σωμα είναι ακρωτηριασμός και αντίστοιχα η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης των αναπαραγωγικων οργάνων είναι η στείρωση. Συνεπώς η επιβολή της στείρωσης είναι επιβολή ακρωτηριασμού. Εστω και αν γίνεται για αντιμετώπιση υπερπληθυσμού αντίκειται αρχικά στο αρθρ. 16 παραγρ (α) και (β) καθώς προκαλείται εκουσιος τραυματισμός με σωματική βλάβη, όσο και εσκεμμένη πρόκληση σωματικού πονου. Κάθε ιατρική πράξη μη θεραπευτικού σκοπού είναι εξ ορισμού κακοποίηση. Έπειτα η διαδικασία και τα αποτελέσματα της στείρωσης παραβιάζουν το αρθρ 2 παράγρ2 καθώς το ζώο υποβάλλεται σε άσκοπη ταλαιπωρία, πόνο, τραυματισμό, φόβο, αγωνία και του στερούν την ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς.

  • 8 Μαΐου 2021, 07:50 | Κουκουβαος βασιλης

    Κύριε πρωθυπουργέ τις Ελλάδος ενώ κάνετε τόσο κόπο να φτιάξετε κάποια πράγματα στην Ελλάδα σε βάσης στερεές!!από την άλλη φέρνετε ένα νόμο για τους δεσπεζομενους σκύλους που δεν υπάρχει λογική πρέπει να καταλάβετε ότι είναι κρίμα να επιβάλλεται στείρωση σε δεσπεζωμενους σκύλους. Ασ επικρατήσει μόνο η ΛΟΓΙΚΗ !!!!!.

  • 8 Μαΐου 2021, 07:53 | ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΙΛΙΜΠΑΚΗΣ

    Λανθασμένο κ απαράδεκτο τελείως το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική στείρωση των σκυλιών.υπαρχουν κι άλλες λύσεις για να λυθούν τα προβλήματα της εγκατάλειψης σκυλιών κ ειδικά κουταβιων.Αυτα μπορεί να γίνουν μέσα από συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πάνω σ αυτό το κλάδο κ όχι να σας επηρεάζει η κάθε φιλοζωική οργανώση που απλά θέλει να περάσει το νομοσχέδιο για εκδίκηση απέναντι στους κυνηγούς κ όχι για λογους αδεσποτιας όπως επικαλούνται..

  • 8 Μαΐου 2021, 06:59 | Δημήτρης Κεραμιδας

    Στο νομοσχέδιο αναφέρεται οτι το κοψιμο της ουρας και των αυτιων απαγορεύεται,διοτι θεωρείται και μαλιστα ορθώς,ως ακροτηριασμος.Γενναται λοιπον η απορία γιατι η στείρωση ,δηλαδη το ξηλωμα των σπλαχνων του σκυλου μου,δεν θεωρείται επισης ακροτηριασμος?
    Για ποιο λογο ειμαι υποχρεωμένος να στερησω απο το σκυλι μου το δικαιωμα να εχει ερωτικη επιθυμεια,το δικαίωμα να εχει οιστρο ,το δικαίωμα να αναπαραχθει,να θηλασει,να μεγαλωσει τα κουταβια της; Επειδή η πολιτεία αδυνατει να αποτρέψει εκεινους που εγκαταλειπουν τα σκυλια τους? Επειδή η πολιτεία αδυνατει να τιμωρησει οσους εγκαταλειπουν τα ζωα τους? Επειδή η πολιτεία δεν παρειχε οταν επρεπε την απαιτούμενη παιδεια στα τεκνα της ωστε να αποκτήσουν την απιτουμενη ανθρωπια και συνηδειση?Δημιουργειστε παιδεία, δημιουργηστε νομους που θα τειρουνται και τοτε να στε σιγουροι οτι θα εχετε βρει τη λυση στο προβλημα των αδεσποτων η οποια σε καμια περίπτωση δεν ειναι το ξηλωμα των μητρών και των όρχεων των ζωων μας. Σας ευχαριστώ.

  • 8 Μαΐου 2021, 03:40 | Αναστασία Ιωάννου

    ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση και των δεσποζόμενων και των αδέσποτων ζώων. Αποτελεί την μόνη λύση περιορισμού των αδέσποτων. Όσο δεν υπάρχουν υπεύθυνοι και ώριμοι άνθρωποι, δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική. Εκτός των άλλων, η στείρωση, και στις γάτες και στους σκύλους, παρέχει μόνο οφέλη.

    Σε ένα ζώο, που δεν έχει στειρωθεί και δεν έχει ζευγαρώσει ποτέ, συσσωρεύονται ορμόνες στον οργανισμό (ανικανοποίητοι οίστροι), οι οποίες δεν «εκτονώνονται». Έτσι, η συμπεριφορά του ζώου επηρεάζεται αρνητικά και τα ζώα έχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης διαφόρων ασθενειών σε μετέπειτα ηλικιακά στάδια.

    Είναι αναγκαίο να καταστεί σαφές, ότι η στείρωση είναι πρώτα από όλα θέμα υγείας και ευζωίας για ένα ζώο, είτε αυτό είναι κατοικίδιο, είτε είναι αδέσποτο. Ένα μη στειρωμένο ζώο μπορεί να έρθει αντιμέτωπο με πλήθος ασθενειών. Ορισμένες από αυτές είναι οι εξής:

    Πυομήτρα : Δηλαδή, συλλογή μεγάλης ποσότητας πύου μέσα στη μήτρα.
    Καρκίνος του μαστού
    Kαρκίνος της μήτρας και των ωοθηκών: Μπορεί να είναι πολύ συχνές στα μη στειρωμένα θηλυκά ζώα –πρόκειται για καταστάσεις επείγουσες και επικίνδυνες, που αν δε διαγνωστούν έγκαιρα, μπορεί να κοστίσουν ακόμη και τη ζωή ενός ζώου.
    Διαταραχές της λειτουργίας του γεννητικού συστήματος, όπως ψευδοκύηση, ανώμαλος οιστρικός κύκλος σε συχνότητα ή διάρκεια, ορμονικές δερματώσεις μπορούν να αποφευχθούν με τη στείρωση.
    Όσον αφορά στα αρσενικά ζώα, η στείρωση μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου των όρχεων. Άλλες ασθένειες που προλαμβάνονται είναι η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, το ΑΜΝ (Αφροδίσιο Μεταδοτικό Νεόπλασμα) και η ιογενής λευχαιμία της γάτας(FeLV).

    Έτσι, αποφεύγοντας την εμφάνιση όλων αυτών των ασθενειών, ένα στειρωμένο ζώο μπορεί να ζήσει περισσότερα χρόνια.

    Η στείρωση είναι μία λύση μόνιμη, που προλαμβάνει όλες τις παραπάνω ανεπιθύμητες καταστάσεις. Η στείρωση, τόσο στα αρσενικά όσο και στα θηλυκά ζώα, συμβάλλει στη μείωση του πληθυσμού των ζώων. Αποτελεί με τον τρόπο αυτό το κύριο μέτρο για τη μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων. Σκεφτείτε πόσες φορές βρίσκουμε στα σκουπίδια αβοήθητα νεογέννητα γατάκια ή σκυλάκια που περιφέρονται άσκοπα στους δρόμους προσπαθώντας να επιβιώσουν!

    Πηγή: https://markellachasiotivet.gr/στείρωση-κατοικίδιων/

  • 8 Μαΐου 2021, 03:12 | Νικόλαος Μπλετσος

    1. Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων. Η υποχρεωτική στείρωση χωρίς ιατρικο λόγο είναι βασανισμός και ακρωτηριασμός του ζωου. Η ηλεκτρονική σήμανση των δεσποζομενων είναι αρκετή για να λύσει το πρόβλημα των αδέσποτων.
    2. Η απαγόρευση της ερασιτεχνικής εκτροφής θα εξαφανίσει τις ελληνικές φυλές σκυλων, όπως τον ελληνικό ποιμενικό, το ελληνικό κοκονι, τον ελληνικό ιχνηλάτη και το κρητικό λαγωνικό. Οι ελληνικές φυλές σκύλων στηρίζονται στην ερασιτεχνική εκτροφή.
    3. Είναι παράλογο να επιβάλλεται η υποχρεωτική έκδοση διαβατηρίου στους κυνηγετικούς σκύλους. Αν ο σκύλος έχει βιβλιάριο υγείας και είναι τσιπαρισμενος δεν χρειάζεται διαβατήριο εντός της ελληνικής επικράτειας
    4. Θα πρέπει να απαγορευτεί ο σκύλος να είναι ελεύθερος μέσα στη καμπίνα του αυτοκινήτου, γιατί μπορεί να προκαλέσει ατύχημα ενοχλώντας τον οδηγό ή σε απότομο φρενάρισμα να προκαλέσει τραυματισμό επιβάτη. Ο σκύλος θα πρέπει να είναι περιορισμένος σε κατάλληλο κουτί μεταφοράς.

  • 8 Μαΐου 2021, 02:14 | Νεκτάριος

    Προσθέτοντας την ηθική διάσταση του ζητήματος στις παραπάνω θέσεις , οι σκέψεις μας κατευθύνονται στα παρακάτω ερωτήματα :

    • Έχουν όλα τα ζώα δικαίωμα στην αναπαραγωγή;

    • Έχουν δικαίωμα στην διαφύλαξη της σωματικής τους ακεραιότητας;

    Η στείρωση κατά πόσο την προσβάλλει;

    • Έχουν δικαίωμα στο να μην βιώσουν πόνο ή να μη βλαφθούν;

    Η στείρωση δεν είναι ακρωτηριασμός;

    Αν απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα θά καταλάβετε πόσο λάθος είναι αυτό το άρθρο και γενικά όλο το νομοσχέδιο!!

  • 8 Μαΐου 2021, 02:58 | Νεκτάριος

    Ένα μεγάλο ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση!! Δεν μπορώ να καταλάβω ενώ ρητά απαγορεύεται ο ακρωτηριασμός οποιουδήποτε μέλους του σκύλου και τιμωρείται παραδειγματικά εσείς βαφτίζεται τό κρέας σέ ψάρι και λέτε δεν είναι ακρωτηριασμός! Θά ήθελα να μου πείτε ποιός επιστήμονας τό υποστηρίζει και νά τό αιτιολογήσει μήπως ρωτήσατε τά ίδια τά ζώα και συμφώνησαν;;;
    ΑΠΑΡΆΔΕΚΤΟ ΕΝΤΕΛΏΣ ΑΛΛΆΞΑΤΕ ΑΚΌΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΊΑ ΤΉΣ ΛΈΞΕΙΣ ΔΕΣΠΟΖΌΜΕΝΑ ΑΦΟΎ ΤΗΝ ΒΑΦΤΊΣΑΤΕ ΑΔΈΣΠΟΤΑ!!
    ΝΤΡΟΠΉ ΚΑΙ ΜΌΝΟ ΝΤΡΟΠΉ!!!

  • 8 Μαΐου 2021, 02:44 | KATERINA KALFOPOULOU

    Ενας ουτοπικός νόμος ο οποίος δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ποτέ..όπως δεν εφαρμόστηκε και ο προηγούμενος. Εχω σκύλους 30 χρόνια και ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ δεν τα έχουν ελέγξει για τσιπάκι. Κανένας κτηνίατρος που έχω επισκεφτεί δεν τα έχει ελέγξει αν έχουν τσιπάκι. Αν δεν υπάρξει οργάνωση από την πολιτεία όσον αφορά τον έλεγχο κανένας νόμος δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί. Τα Διοικητικά πρόστιμα που έχουν κατα καιρούς δοθει για την κακοποιηση δεν έχουν πληρωθει ποτέ. Αν δεν πέσεις σε φιλόζωο αστυνομικό κατά τύχη, οποιαδήποτε καταγγελία για κακοποίηση πάει στα αζήτητα. Οι Δήμοι μεταφ΄ρουν τις ευθυνες στις Φιλοζωικές ή αγνοούν ηθελημενα τις υποχρεώσεις τους.Αλλάξτε πρώτα αυτά και μετά περάστε τέτοιους νόμους.

  • 8 Μαΐου 2021, 02:10 | Νικος Αλμυραντης

    Καλησπέρα σας,

    Δεν συμφωνώ με την υποχρεωτική στείρωση δεσποζομενων σκύλων όπου φερουν μάλιστα pedigree, τσιπ προσωπικών στοιχείων του ιδιοκτήτη και βιβλιάριο υγείας!
    Ειναι εγκληματικό να θελουμε να ακροτηριασουμε ενα υγιές ζωντανό οργανισμό χωρίς λόγω και αιτία!
    Το νομοσχεδιο αυτο ειναι αντίθετο με το προηγούμενο νομοσχέδιο που εσεις υπογράψετε αυτο των ακροτηριασμων!!!

  • 8 Μαΐου 2021, 01:21 | Νικος

    Απαραδεκτη η υποχρεωτικη στειρωση των δεσποζωμενων ζωων.Αντιδημοκρατικη, ειναι σαν να λεμε οτι υποχρεωτικα πρεπει να στειρωσουμε τα παιδια μας.Απαραδεκτη για την υγεια σωματικη και ψυχικη των ζωων.Φασιστικη η επιβολη υποχρεωτικης στειρωσης δεσποζομενου ζωου.

  • 8 Μαΐου 2021, 01:33 | Νικος

    Απαραδεκτη η υποχρεωτικη στειρωση των δεσποζωμενων ζωων.Αντιδημοκρατικη, ειναι σαν να λεμε οτι υποχρεωτικα πρεπει να στειρωσουμε τα παιδια μας.Απαραδεκτη για την υγεια σωματικη και ψυχικη των ζωων.