Άρθρο 4 Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ)

1. Στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τηρείται διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση σήμανσης και καταγραφής σκύλων και γατών και των ιδιοκτητών τους, με την ονομασία «Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ)». Το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς δύναται να διαλειτουργήσει με όλα τα μητρώα του δημοσίου τομέα καθώς και αντίστοιχες βάσεις δεδομένων άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
2. Πιστοποιημένοι χρήστες του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς είναι:
(α) Οι κτηνίατροι για την καταγραφή των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους. Η ιδιότητά τους ταυτοποιείται μέσω διαλειτουργικότητας με το μητρώο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ). Τα πρόσωπα της παρούσας περίπτωσης οφείλουν να ενημερώνουν το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς με τα λοιπά στοιχεία ταυτοποίησής τους.
(β) Οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.
(γ) Οι αρμόδιοι υπάλληλοι των δήμων για τις ανάγκες παρακολούθησης και εφαρμογής του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, την κατάρτιση προγραμμάτων για τα δεσποζόμενα ζώα, καθώς και για τις ανάγκες καταχώρισης και επικαιροποίησης ατελώς των στοιχείων των δημοτών και των κατοίκων τους και των σχετικών μεταβολών τους.
(δ) Οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
(ε) Οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Τμήματος Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών.
3. Στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς καταχωρούνται από τους εξουσιοδοτημένους κτηνιάτρους τα στοιχεία που αφορούν:
(α) Την ταυτοποίηση των σκύλων και γατών, όπως ο μοναδικός κωδικός ηλεκτρονικής σήμανσης, το έγγραφο ταυτοποίησης εφόσον έχει εκδοθεί, το φύλο, το χρώμα, η φυλή, η ένδειξη και η ημερομηνία στείρωσης ή η εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου για τον λόγο εξαίρεσης σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 5, οι εμβολιασμοί και η ημερομηνία κάθε εμβολιασμού, ο μοναδικός κωδικός ηλεκτρονικής σήμανσης του θηλυκού γεννήτορα, εφόσον υπάρχει, τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων, τα αποτελέσματα εξέτασης λεϊσμανίωσης και σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος ο τίτλος των αντισωμάτων, καθώς και κάθε άλλου μεταδοτικού νοσήματος υποχρεωτικής δήλωσης σύμφωνα με το π.δ. 41/2006 (Α’ 44), η απώλεια ή η εύρεση δεσποζόμενου σκύλου ή γάτας και οι αντίστοιχες ημερομηνίες, ο θάνατος, η ημερομηνία και η αιτία θανάτου. Επίσης, καταχωρείται φωτογραφία του ζώου, αναφέρεται εάν το ζώο συντροφιάς είναι σκύλος βοηθείας, σκύλος εργασίας (όπως κυνηγετικός, ποιμενικός και φύλακας) ή ζώο θεραπείας και αναγράφονται τυχόν κληρονομικές παθήσεις που καθιστούν την αναπαραγωγή επικίνδυνη για τα ίδια τα ζώα ή τους απογόνους τους, οπότε και επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση η στείρωση του ζώου.
(β) Την ταυτοποίηση του ιδιοκτήτη ή του αναδόχου του ζώου συντροφιάς, όπως το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση, τον αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ), το τηλέφωνο και τον αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου ή ισοδύναμου δημοσίου εγγράφου. Η καταχώριση και η επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των ανωτέρω φυσικών προσώπων γίνεται σύμφωνα με τον ν. 4624/2019 (Α’ 137) και τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων) (L 119).
(γ) Τον τρόπο απόκτησης του δεσποζόμενου ζώου.
(δ) Αν πρόκειται για ζώο εκτροφής, επιπλέον τον αριθμό έγκρισης του εκτροφέα, την καταγραφή γεννών ανά θηλυκό ζώο εκτροφής, καθώς και την καταγραφή κάθε απογόνου και του αριθμού σήμανσης αυτού.
4. Στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς καταχωρούνται και οι αδέσποτοι σκύλοι και γάτες, με την αναγραφή όσων από τα στοιχεία της περ. α’ της παρ. 3 είναι διαθέσιμα. Οι αδέσποτοι σκύλοι και γάτες σημαίνονται με «προσωρινό ιδιοκτήτη» ένα από τα πρόσωπα της παρ. 11 του άρθρου 2.
5. Εκτός από τα στοιχεία της παρ. 3, στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς δημιουργούνται και λειτουργούν τα Μητρώα της παρ. 23 του άρθρου 2.
6. Η ηλεκτρονική σήμανση, η καταγραφή και η έκδοση εγγράφου ταυτοποίησης του ζώου συντροφιάς πραγματοποιούνται από κτηνιάτρους που έχουν πιστοποιηθεί σύμφωνα με την παρ. 7 και ασκούν νόμιμα το κτηνιατρικό επάγγελμα στην Ελλάδα, καθώς και από εθελοντές κτηνιάτρους, υπηκόους των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν νόμιμα εγγραφεί στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ). Ο κτηνίατρος, κατά την τοποθέτηση της ηλεκτρονικής σήμανσης, μεριμνά για την πλήρη και ακριβή ενημέρωση όλων των πληροφοριών που καταχωρούνται στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς.
7. Η πιστοποίηση των κτηνιάτρων πραγματοποιείται με την ηλεκτρονική υποβολή αίτησης και τη χορήγηση στον αιτούντα κτηνίατρο κωδικού πρόσβασης στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Η πιστοποίηση των κτηνιάτρων των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας και των κτηνιάτρων που υπηρετούν ή συνεργάζονται με δήμους είναι υποχρεωτική.
8. Εκτός από τους χρήστες της παρ. 2, διαβαθμισμένη πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς έχουν:
(α) Οι αρχές και οι φορείς των παρ. 1 έως 6 του άρθρου 3, για την άσκηση των αρμοδιοτήτων που τους ανατίθενται με τον παρόντα και
(β) οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων, για την ενημέρωσή τους σχετικά με το σύνολο των δεδομένων των ζώων που έχουν καταχωρηθεί στο ΕΜΖΣ με τη χρήση προσωπικών κωδικών.
9. Για την πραγματοποίηση της ηλεκτρονικής σήμανσης ή τη συμπλήρωση βιβλιαρίου υγείας ή την έκδοση διαβατηρίου, ο ιδιοκτήτης ή ο ανάδοχος του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται να επιδεικνύει στον πιστοποιημένο κτηνίατρο την αστυνομική του ταυτότητα ή το διαβατήριό του ή άλλο ισοδύναμο δημόσιο έγγραφο, για την επαλήθευση των στοιχείων και την αντιστοίχιση με αυτά του μοναδικού κωδικού σήμανσης του ζώου. Δεν δύναται να καταχωρηθεί ως ιδιοκτήτης ή ανάδοχος δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς πρόσωπο το οποίο δεν έχει συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας του.
10. Ο διενεργών τη σήμανση πιστοποιημένος κτηνίατρος χορηγεί ατελώς στον ιδιοκτήτη του ζώου βεβαίωση ηλεκτρονικής σήμανσης και καταγραφής, στην οποία αναγράφονται ο αριθμός σήμανσης του ζώου, τα χαρακτηριστικά του (φύλο, χρώμα, φυλή) και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο και αριθμός ταυτότητας ή διαβατηρίου ή άλλου ισοδύναμου δημοσίου εγγράφου). Η βεβαίωση ηλεκτρονικής σήμανσης και καταγραφής εκτυπώνεται από το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς.
11. Η συμπλήρωση των στοιχείων του διαβατηρίου πραγματοποιείται και χειρόγραφα. Ο μοναδικός κωδικός της ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου εγγράφεται στο διαβατήριο χειρόγραφα ή με την ετικέτα ταυτοποίησης (sticker) και φέρει υποχρεωτικά σφραγίδα και υπογραφή κτηνιάτρου.
12. Η ηλεκτρονική σήμανση κάθε σκύλου και γάτας, η καταχώρισή τους στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, καθώς και η καταχώριση κάθε μεταβολής είναι υποχρεωτικές. Ο ιδιοκτήτης ή ο ανάδοχος του ζώου συντροφιάς (σκύλου ή γάτας) υποχρεούται να ενημερώνει τον κτηνίατρο ή τον αρμόδιο υπάλληλο του Δήμου, για τη μεταβολή των στοιχείων που έχουν καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς και αφορούν είτε τον ίδιο (όπως ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου ή άλλου ισοδύναμου δημοσίου εγγράφου) είτε το ζώο συντροφιάς (σκύλο ή γάτα) του οποίου είναι ιδιοκτήτης ή ανάδοχος, το αργότερο εντός προθεσμίας δέκα (10) εργασίμων ημερών από τη μεταβολή. Κατ’ εξαίρεση, η απώλεια και η εύρεση δηλώνονται εντός προθεσμίας δύο (2) εργασίμων ημερών από το σχετικό γεγονός. Σε περίπτωση αλλαγής ιδιοκτήτη, ενημερώνονται αναλόγως από τον κτηνίατρο το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς και το διαβατήριο του ζώου.
13. Η δαπάνη της σήμανσης και της καταγραφής των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς βαρύνει τον ιδιοκτήτη τους και των αδέσποτων τον οικείο δήμο. Τα φιλοζωικά σωματεία και οι φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι ιδιοκτήτες ζώων που ανήκουν σε ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες μπορούν, εφόσον επιθυμούν, να σημαίνουν, καταγράφουν, στειρώνουν και εμβολιάζουν τα ζώα συντροφιάς τους δωρεάν στα κτηνιατρεία των δήμων ή στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των δήμων, των διαδημοτικών κέντρων και των κτηνιατρικών υπηρεσιών των περιφερειών της χώρας ή από συμβεβλημένους με τον δήμο παρέχοντες κτηνιατρικές υπηρεσίες. Στις ομάδες του πρώτου εδαφίου συμπεριλαμβάνονται ιδίως άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ. και διαβιούντες με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Επίσης, οι δήμοι δύνανται να χορηγούν δωρεάν τροφή και φάρμακα στα φιλοζωικά σωματεία και στις φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με τα οποία συνεργάζονται, καθώς και στους αναδόχους.
14. Η σήμανση και η ταυτοποίηση των ζώων συντροφιάς πραγματοποιούνται με την τοποθέτηση στην αριστερή εξωτερική πλευρά του τράχηλου του ζώου συστήματος ηλεκτρονικής αναγνώρισης (αποκριτής πομποδέκτης), το οποίο είναι παθητική συσκευή αναγνώρισης ραδιοσυχνότητας μόνο για ανάγνωση, σύμφωνο με το πρότυπο ISO 11784 και τεχνολογίας HDX ή FDX−B, μπορεί να αναγνωστεί από συσκευή ανάγνωσης συμβατή με το πρότυπο ISO 11785 και καταχωρείται στο ΕΜΖΣ. Οι προμηθευτές του ηλεκτρονικού μέσου σήμανσης, λιανικής ή χονδρικής πώλησης, υποχρεούνται να διαθέτουν στην ελληνική αγορά ηλεκτρονικό μέσο σήμανσης σύμφωνο με τις παραπάνω απαιτήσεις με οδηγίες χρήσης και στην ελληνική γλώσσα. Ζώα που προέρχονται από τρίτες χώρες και φέρουν ηλεκτρονική σήμανση μη συμβατή με το πρότυπο ISO 11784, σημαίνονται και με νέο συμβατό μέσο, εφόσον παραμένουν στην Ελλάδα μόνιμα ή προσωρινά για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των ενενήντα (90) ημερών.
15. Οι κτηνίατροι που πραγματοποιούν την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων συντροφιάς υποχρεούνται να ελέγχουν τη λειτουργικότητα των μέσων ηλεκτρονικής σήμανσης πριν από την τοποθέτησή τους στο σώμα του ζώου και να χρησιμοποιούν μέσα ηλεκτρονικής σήμανσης που πληρούν τις απαιτήσεις της παρ. 14. Σε περίπτωση καταγγελίας για τη διάθεση ή τη χρήση μέσων ηλεκτρονικής σήμανσης που δεν πληρούν τις απαιτήσεις της παρ. 14, τα πρόσωπα που διαθέτουν ή χρησιμοποιούν αυτά υποχρεούνται να παρέχουν στις αρμόδιες αρχές ελέγχου και εφαρμογής του άρθρου 3 πλήρη αποδεικτικά στοιχεία για τη συμμόρφωσή τους με την παρ. 14.
16. Σε περίπτωση που αδέσποτο ζώο καταχωρημένο στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς με ιδιοκτήτη τον δήμο δεν έχει δώσει σημεία ζωής, η εξαφάνισή του δηλώνεται στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς από τον οικείο δήμο. Αν το εξαφανισμένο αδέσποτο ζώο δεν έχει δώσει σημεία ζωής για περίοδο τουλάχιστον τριών (3) ετών από την ημερομηνία καταχώρισης της εξαφάνισής του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, τότε δηλώνεται ο θάνατος του αδέσποτου ζώου και ως αιτία θανάτου εγγράφεται το εξής: «3+ χρόνια χωρίς σημεία ζωής».
17. Για την αναγνώριση των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς που φέρουν ηλεκτρονική σήμανση, για τον έλεγχο του διαβατήριου και για τον εν γένει έλεγχο της τήρησης των υποχρεώσεων του παρόντος νόμου, οι δήμοι, οι περιφέρειες, και τα αρμόδια όργανα ελέγχου και βεβαίωσης παραβάσεων της παρ. 6 του άρθρου 3 εφοδιάζονται με τους κατάλληλους ανιχνευτές με μέριμνα και δαπάνες του οικείου φορέα ή οργάνου.
18. Από τη δημοσίευση του παρόντος, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνεπικουρεί το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε κάθε αναγκαίο θέμα για την υλοποίηση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς και συνεργάζεται για τη μετάπτωση των δεδομένων από την υπάρχουσα «Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση» που περιλαμβάνει τους κωδικούς σήμανσης, τα στοιχεία των ιδιοκτητών και των ζώων συντροφιάς που έχει καταγράψει από την ημερομηνία ανάθεσης σε αυτό της τήρησης της Ηλεκτρονικής Βάσης Δεδομένων μέχρι την ημερομηνία παράδοσής της στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:38 | ΜΑΡΙΑ ΛΥΚΟΥΔΗ

    Στηρίζω τις θέσεις του φιλοζωικού σωματείου «Γατοδράση Αθήνας- Cat Rescue Athens

    Στηρίζουμε τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς και την αλληλεπίδρασή του με όλα τα μητρώα του δημοσίου τομέα καθώς και αντίστοιχες βάσεις δεδομένων άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Παρ. 2: να προστεθεί το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας στους πιστοποιημένους χρήστες του ΕΜΖΣ. Η έλλειψη πρόσβασης θα ισοδυναμεί με αργοπορία στη διερεύνηση καταγγελιών που μπορεί να αποβεί μοιραία και συνολικά αδυναμία παροχής αποτελεσματικής προστασίας της ευζωίας των ζώων συντροφιάς.
    Παρ. 16: να διευκρινιστεί το ανώτατο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο πρέπει να δηλωθεί η εξαφάνιση του ζώου από τον αρμόδιο δήμο.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:09 | Νικηφοράκης Ιωάννης

    Μήπως θα πρέπει οι εθελοντές κτηνίατροι υπήκοοι των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξέρουν υποχρεωτικά με πιστοποίηση την Ελληνική γλώσσα για να ασκήσουν τις αρμοδιότητες της παρ. 4 του άρθρου 3; Να συμπληρωθεί η παρ. 7 του άρθρου 4.
    Η σήμανση και στείρωση αδέσποτων ζώων από φιλοζωϊκές οργανώσεις και σωματεία να γίνεται από αυτά με επιχορήγηση από τον Δήμο (άρθρο 37). Πως διασφαλίζεται σε αυτήν την περίπτωση ότι τα ζώα είναι αδέσποτα και πως και από ποιον περισυλλέγονται; Η αρμοδιότητα περισυλλογής πρέπει να ανήκει αποκλειστικά στους Δήμους αλλιώς το σύστημα είναι διάτρητο. Επιπλέον η διάταξη αυτή αποτελεί σημαντικό κενό όσον αφορά την ιχνηλασιμότητα των ζώων αφού γεννάται το ερώτημα, ποια είναι η προέλευση των ζώων που δεν είναι καταγεγραμμένα και κατέχονται από φιλοζωικά σωματεία. Άλλως τα σωματεία να παίρνουν επιχορήγηση και να εκτελούν το έργο που και οι Δήμοι έχουν υποχρέωση ανεξάρτητα από τους Δήμους και να ελέγχονται για αυτό.
    Ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες να στηριχθούν από τους Δήμους αλλά μόνο ένα ζώο ανά φυσικό πρόσωπο. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος κατάχρησης του δικαιώματος αυτού από επιτήδειους…
    Διακίνηση φαρμάκων δεν μπορεί να γίνεται εκτός των κτηνιατρείων. Μπορούν να προμηθεύονται μέσω της επιχορήγησης.
    Η διάταξη της παρ. 16 πραγματικά δεν κατανοούμε που στοχεύει. Ζώα που επανατοποθετούνται δεν ξέρουμε ακριβώς τι συμβαίνει με αυτά διότι συνεχώς μετακινούνται. Περίεργη διάταξη που δεν εξυπηρετεί τίποτα. Πρέπει να αποσυρθεί. Ευνοεί την παράνομη διακίνηση.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:53 | Ιωαννης Καραντανης

    Στηρίζω τις θέσεις του φιλοζωικού σωματείου «Γατοδράση Αθήνας- Cat Rescue Athens»το οποίο δηλώνει «Στηρίζουμε τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς και την αλληλεπίδρασή του με όλα τα μητρώα του δημοσίου τομέα καθώς και αντίστοιχες βάσεις δεδομένων άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Παρ. 2: να προστεθεί το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας στους πιστοποιημένους χρήστες του ΕΜΖΣ. Η έλλειψη πρόσβασης θα ισοδυναμεί με αργοπορία στη διερεύνηση καταγγελιών που μπορεί να αποβεί μοιραία και συνολικά αδυναμία παροχής αποτελεσματικής προστασίας της ευζωίας των ζώων συντροφιάς.
    Παρ. 16: να διευκρινιστεί το ανώτατο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο πρέπει να δηλωθεί η εξαφάνιση του ζώου από τον αρμόδιο δήμο»

  • Στην παρ. 13, του άρθρου 4, θα πρέπει να τεθεί η δυνατότητα του Δήμου και του Συνδέσμου Δήμων να ελέγχουν την ιδιότητα ενός ζώου συντροφιάς ως αδέσποτου πριν εφαρμοσθούν ιατρικές πράξεις σε ζώα που προσκομίζονται σε δημοτικά, διαδημοτικά ή περιφερειακά κτηνιατρεία από ιδιώτες (πλην εκείνων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες) και φιλοζωικές οργανώσεις. Στο παρελθόν έχουν αντιμετωπιστεί περιπτώσεις μεθόδευσης χαρακτηρισμού ενός δεσποζόμενου ζώου ως αδέσποτου για λόγους κερδοσκοπίας.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:42 | Χρηστος Ρ.

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
    Η Ελλάδα ΕΧΕΙ Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς σε εφαρμογή του άρθρου 4 του ν. 4039/2012, ονομάζεται Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων καταγραφής των Ζώων Συντροφιάς και των Ιδιοκτητών τους.  Το ψηφιακό ιστορικό του ζώου ήδη υπάρχει στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων καταγραφής των Ζώων Συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους και φυσικά μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω.  Το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς έχει αναπτυχθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υποστηρίζεται από 1300 πιστοποιημένους ιδιώτες κτηνιάτρους, είναι διασυνδεδεμένο με όλες τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας ώστε να καθίσταται ουσιαστικός ο κτηνιατρικός έλεγχος (Ιχνηλασιμότητας,, υγειονομικός και ευζωίας) και έχει αναπτυχθεί υπηρεσία webservice ώστε να αποκτήσουν την ανάλογη πρόσβαση οι υπηρεσίες άλλων υπουργείων και υπηρεσιών που έχουν αρμοδιότητα σε σχέση με τα ζώα συντροφιάς.  Το μητρώο καταφυγίων και ενδιαιτημάτων έχει ήδη το ΥΠΑΑΤ ξεκινήσει να το κατασκευάζει σε συνεργασία με τις αδειοδοτούσες κτηνιατρικές αρχές των Περιφερειακών Ενοτήτων, μέσω υπηρεσίας «Back-office», ενώ το μητρώο εκτροφέων μαζί με την ΚΥΑ για τους ειδικότερους όρους έγκρισής τους σε εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 6 έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν στο 2021.  Η εφαρμογή ελέγχεται κάθε φορά από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Food and Veterinary Office-FVO) που επιθεωρούν το πρόγραμμα της λύσσας τα τελευταία χρόνια.  Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου του 2018 στις Βρυξέλλες με θέμα το παράνομο ηλεκτρονικό εμπόριο των ζώων συντροφιάς υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Αυστριακή Προεδρίας με τη συμμετοχή πολλών αρμοδίων αρχών κρατών μελών και των μεγαλύτερων φιλοζωικών φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Διαδικτυακή Βάση της Γαλλίας (i-cad) παρουσιάστηκε ως πρότυπη εθνική βάση στη Ε.Ε. Λειτουργεί στο Υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας μαζί με τα υπόλοιπα πληροφοριακά συστήματα της Κτηνιατρικής. Διασυνδέεται με την αστυνομία, του Δήμους, τα εκτροφεία και τα καταφύγια.  H Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση καταγραφής των ζώων συντροφιάς του ΥΠΑΑΤ λειτουργεί σύμφωνα με την Διαδικτυακή Βάση της Γαλλίας (i-cad) η όποια παρουσιάστηκε ως πρότυπη εθνική βάση στη Ε.Ε, και στην οποία έχουν πρόσβαση οι Δήμοι, Περιφέρειες και η Αστυνομία.  Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπ.Α.Α.Τ. σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπ.Α.Α.Τ με βάση τη ΔΗΒ καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους υλοποίησε επιπλέον τρείς ψηφιακές υπηρεσίες:  Το 2019 την Ψηφιακή Υπηρεσία Παρακολούθησης των Αδεσπότων Ζώων από του Δήμους που δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να έχουν ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο ψηφιακό εργαλείο παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης που μπορεί με μια εκτύπωση σε ένα αρχείο excel να έχει η πενταμελής επιτροπή του Δήμου και οι αρμόδιες υπηρεσίες πλήρη εικόνα των δράσεων της διαχείρισης των αδεσπότων ζώων συντροφιάς στην επικράτειά τους. Η πρόσβαση έχει δοθεί σε εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους των Δήμων που είναι αρμόδιοι να ενημερώνουν την ψηφιακή υπηρεσία, οι οποίοι μπορούν να αναζητούν με το αριθμό του microchip τον ιδιοκτήτη στον οποίο αντιστοιχεί ένα εξαφανισμένο ή εγκαταλελειμμένο ζώο.  Το 2018 την ψηφιακή υπηρεσία “Βack-Οffice” στην οποία έχουν πρόσβαση οι κτηνίατροι των Περιφερειακών Ενοτήτων οι οποίοι μπορούν να διευκολύνονται στην διαπίστωση της εμβολιακής κατάστασης των ζώων, αποκτούν πρόσβαση με σκοπό να ενημερώνεται η βάση για τις δράσεις του Δήμου για κάθε αδέσποτο που διαχειρίζεται.  Το 2020 την ψηφιακή υπηρεσία «webservice” μέσω της οποίας δίνεται πρόσβαση σε όλες τις αρμόδιες αρχές βεβαίωσης παραβάσεων του ν. 4039/2012 όπως ισχύει, οι οποίες έχουν οριστεί στο άρθρο 1. Στην ψηφιακή υπηρεσία «webservice” ανταποκρίθηκε η Ελληνική Αστυνομία η οποία απέκτησε σχετική πρόσβαση. ΙΣΤΟΡΙΚΟ  02-07-2015 υπεγράφη η ΥΑ για τη διαδικασία πιστοποίησης των κτηνιάτρων/χρηστών της διαδικτυακής ηλεκτρονικής βάσης σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β΄1544/22-7-2015.  18-08-2015 έχει καταστεί πλήρως λειτουργική η Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους .  17-09-2015 ενημερώνονται οι αρμόδιοι φορείς με το με αριθ. πρωτ. 2592/100417/17-09-2015 έγγραφο του ΥΠΑΑΤ προκειμένου να παραδοθούν τα ιστορικά στοιχεία και να πιστοποιηθούν οι χρήστες ώστε να καταγράφονται στη Διαδικτυακή Βάση του ΥπΑΑΤ τα ζώα συντροφιάς.  04-11-2015 η Δ/νση Πληροφορικής με έγγραφό της ζητεί παράδοση των ιστορικών στοιχείων από τον ΠΚΣ με προθεσμία την 18 η Δεκεμβρίου 2015.  Τα στοιχεία της βάσης (excel) του ΠΚΣ παραδόθηκαν την 17 η Δεκεμβρίου 2015 μετά από παρέμβαση του εισαγγελέα προστασίας των ζώων.  Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος (Π.Κ.Σ.) στις 16 Νοεμβρίου 2015 υποβάλλει στο Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ) αίτηση ακυρώσεως της υπ’ αριθμ. 1697/74031/2.7.2015 απόφασης του Υφυπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και κάθε άλλη σχετική πράξη ή παράλειψη της Διοικήσεως.  Με την υπ’ αριθμ. 2073/2017 Απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας απορρίφθηκε η αίτηση και επιβλήθηκε στον Π.Κ.Σ. η δικαστική δαπάνη του Δημοσίου. H απόφαση δημοσιεύθηκε σε δημόσια συνεδρίαση της 24ης Αυγούστου 2017 και αναφέρει μεταξύ άλλων : «…η νέα Διαδικτυακή Βάση έχει καταστεί πλήρως λειτουργική από 18.8.2015, ο δε σχεδιασμός της, που προβλέπει σύστημα λογικών ελέγχων για κάθε καταχωρούμενη πληροφορία: (α) επιτρέπει τη χρήση της από όλα τα πρόσωπα τα οποία ως «φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους» έχουν τη δυνατότητα προσβάσεως σε αυτήν, (β) διασφαλίζει την ακεραιότητα της πληροφορίας, καθόσον καθίσταται υποχρεωτική η συμπλήρωση όλων των απαραίτητων πεδίων πριν από την ηλεκτρονική υποβολή οποιουδήποτε αιτήματος καταχωρίσεως, (γ) απαιτεί την εισαγωγή παραμετροποιημένων δεδομένων (πχ είδος ζώου, φύλο, φυλή, είδος τριχώματος) για την καταγραφή με ενιαίο τρόπο των ζώων και την αποφυγή καταχωρίσεως σφαλμάτων ή υποκειμενικών εκτιμήσεων, (δ) διασφαλίζει την απαραίτητη αμφίδρομη αντιστοίχιση μεταξύ ζώου και ιδιοκτήτη και (ε) επιτρέπει τη δυνατότητα εμπλουτισμού με πεδία που σχετίζονται με υγειονομικές πληροφορίες κατά τη διαχείριση νοσημάτων των ζώων και ζωοανθρωπονοσογόνων παραγόντων, όταν τούτο κρίνεται σκόπιμο από τις καθ’ ύλην αρμόδιες αρχές. Με τον τρόπο αυτό «εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα κάθε ζώου και η αντιστοίχιση με τα ατομικά στοιχεία συγκεκριμένου ιδιοκτήτη», ώστε να περιορισθεί το φαινόμενο της εγκαταλείψεως δεσποζόμενων ζώων, καθίσταται ευχερέστερη η εκτέλεση προγραμμάτων περισυλλογής και διαχειρίσεως αδέσποτων ζώων και δημιουργείται ένα σημαντικό εποπτικό εργαλείο, για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση από τις αρμόδιες αρχές προγραμμάτων ελέγχου και αντιμετωπίσεως σημαντικών ζωοανθρωπονοσογόνων παραγόντων, επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία. Ενόψει των ανωτέρω, η επιλογή του νομοθέτη να αναθέσει την τήρηση και διαχείριση της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όχι στον αιτούντα Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο ουδόλως αντίκειται στο Σύνταγμα, όπως αβασίμως προβάλλεται, και είναι απορριπτέοι όλοι οι ανωτέρω λόγοι, καθώς και η αίτηση ακυρώσεως στο σύνολό της. Ως φορέας δηλώνουμε με εκκωφαντικό τρόπο την αντίθεση μας στην μεταφορά της βάσης δεδομένων από το ΥΠΑΑΤ, και υπερθεματίζουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη της (Υπομητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων, Υπομητρώο Καταφυγίων, Υπομητρώο Εκτροφέων, Υπομητρώο Εθελοντικής Αιμοδοσίας Ζώων Συντροφιάς)

  • 20 Μαΐου 2021, 16:04 | Γιωργος Ανδριοπουλος

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
    Η Ελλάδα ΕΧΕΙ Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς σε εφαρμογή του άρθρου 4 του ν. 4039/2012, ονομάζεται Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων καταγραφής των Ζώων Συντροφιάς και των Ιδιοκτητών τους.  Το ψηφιακό ιστορικό του ζώου ήδη υπάρχει στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων καταγραφής των Ζώων Συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους και φυσικά μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω.  Το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς έχει αναπτυχθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υποστηρίζεται από 1300 πιστοποιημένους ιδιώτες κτηνιάτρους, είναι διασυνδεδεμένο με όλες τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας ώστε να καθίσταται ουσιαστικός ο κτηνιατρικός έλεγχος (Ιχνηλασιμότητας,, υγειονομικός και ευζωίας) και έχει αναπτυχθεί υπηρεσία webservice ώστε να αποκτήσουν την ανάλογη πρόσβαση οι υπηρεσίες άλλων υπουργείων και υπηρεσιών που έχουν αρμοδιότητα σε σχέση με τα ζώα συντροφιάς.  Το μητρώο καταφυγίων και ενδιαιτημάτων έχει ήδη το ΥΠΑΑΤ ξεκινήσει να το κατασκευάζει σε συνεργασία με τις αδειοδοτούσες κτηνιατρικές αρχές των Περιφερειακών Ενοτήτων, μέσω υπηρεσίας «Back-office», ενώ το μητρώο εκτροφέων μαζί με την ΚΥΑ για τους ειδικότερους όρους έγκρισής τους σε εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 6 έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν στο 2021.  Η εφαρμογή ελέγχεται κάθε φορά από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Food and Veterinary Office-FVO) που επιθεωρούν το πρόγραμμα της λύσσας τα τελευταία χρόνια.  Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου του 2018 στις Βρυξέλλες με θέμα το παράνομο ηλεκτρονικό εμπόριο των ζώων συντροφιάς υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Αυστριακή Προεδρίας με τη συμμετοχή πολλών αρμοδίων αρχών κρατών μελών και των μεγαλύτερων φιλοζωικών φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Διαδικτυακή Βάση της Γαλλίας (i-cad) παρουσιάστηκε ως πρότυπη εθνική βάση στη Ε.Ε. Λειτουργεί στο Υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας μαζί με τα υπόλοιπα πληροφοριακά συστήματα της Κτηνιατρικής. Διασυνδέεται με την αστυνομία, του Δήμους, τα εκτροφεία και τα καταφύγια.  H Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση καταγραφής των ζώων συντροφιάς του ΥΠΑΑΤ λειτουργεί σύμφωνα με την Διαδικτυακή Βάση της Γαλλίας (i-cad) η όποια παρουσιάστηκε ως πρότυπη εθνική βάση στη Ε.Ε, και στην οποία έχουν πρόσβαση οι Δήμοι, Περιφέρειες και η Αστυνομία.  Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπ.Α.Α.Τ. σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπ.Α.Α.Τ με βάση τη ΔΗΒ καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους υλοποίησε επιπλέον τρείς ψηφιακές υπηρεσίες:  Το 2019 την Ψηφιακή Υπηρεσία Παρακολούθησης των Αδεσπότων Ζώων από του Δήμους που δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να έχουν ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο ψηφιακό εργαλείο παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης που μπορεί με μια εκτύπωση σε ένα αρχείο excel να έχει η πενταμελής επιτροπή του Δήμου και οι αρμόδιες υπηρεσίες πλήρη εικόνα των δράσεων της διαχείρισης των αδεσπότων ζώων συντροφιάς στην επικράτειά τους. Η πρόσβαση έχει δοθεί σε εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους των Δήμων που είναι αρμόδιοι να ενημερώνουν την ψηφιακή υπηρεσία, οι οποίοι μπορούν να αναζητούν με το αριθμό του microchip τον ιδιοκτήτη στον οποίο αντιστοιχεί ένα εξαφανισμένο ή εγκαταλελειμμένο ζώο.  Το 2018 την ψηφιακή υπηρεσία “Βack-Οffice” στην οποία έχουν πρόσβαση οι κτηνίατροι των Περιφερειακών Ενοτήτων οι οποίοι μπορούν να διευκολύνονται στην διαπίστωση της εμβολιακής κατάστασης των ζώων, αποκτούν πρόσβαση με σκοπό να ενημερώνεται η βάση για τις δράσεις του Δήμου για κάθε αδέσποτο που διαχειρίζεται.  Το 2020 την ψηφιακή υπηρεσία «webservice” μέσω της οποίας δίνεται πρόσβαση σε όλες τις αρμόδιες αρχές βεβαίωσης παραβάσεων του ν. 4039/2012 όπως ισχύει, οι οποίες έχουν οριστεί στο άρθρο 1. Στην ψηφιακή υπηρεσία «webservice” ανταποκρίθηκε η Ελληνική Αστυνομία η οποία απέκτησε σχετική πρόσβαση. ΙΣΤΟΡΙΚΟ  02-07-2015 υπεγράφη η ΥΑ για τη διαδικασία πιστοποίησης των κτηνιάτρων/χρηστών της διαδικτυακής ηλεκτρονικής βάσης σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β΄1544/22-7-2015.  18-08-2015 έχει καταστεί πλήρως λειτουργική η Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους .  17-09-2015 ενημερώνονται οι αρμόδιοι φορείς με το με αριθ. πρωτ. 2592/100417/17-09-2015 έγγραφο του ΥΠΑΑΤ προκειμένου να παραδοθούν τα ιστορικά στοιχεία και να πιστοποιηθούν οι χρήστες ώστε να καταγράφονται στη Διαδικτυακή Βάση του ΥπΑΑΤ τα ζώα συντροφιάς.  04-11-2015 η Δ/νση Πληροφορικής με έγγραφό της ζητεί παράδοση των ιστορικών στοιχείων από τον ΠΚΣ με προθεσμία την 18 η Δεκεμβρίου 2015.  Τα στοιχεία της βάσης (excel) του ΠΚΣ παραδόθηκαν την 17 η Δεκεμβρίου 2015 μετά από παρέμβαση του εισαγγελέα προστασίας των ζώων.  Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος (Π.Κ.Σ.) στις 16 Νοεμβρίου 2015 υποβάλλει στο Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ) αίτηση ακυρώσεως της υπ’ αριθμ. 1697/74031/2.7.2015 απόφασης του Υφυπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και κάθε άλλη σχετική πράξη ή παράλειψη της Διοικήσεως.  Με την υπ’ αριθμ. 2073/2017 Απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας απορρίφθηκε η αίτηση και επιβλήθηκε στον Π.Κ.Σ. η δικαστική δαπάνη του Δημοσίου. H απόφαση δημοσιεύθηκε σε δημόσια συνεδρίαση της 24ης Αυγούστου 2017 και αναφέρει μεταξύ άλλων : «…η νέα Διαδικτυακή Βάση έχει καταστεί πλήρως λειτουργική από 18.8.2015, ο δε σχεδιασμός της, που προβλέπει σύστημα λογικών ελέγχων για κάθε καταχωρούμενη πληροφορία: (α) επιτρέπει τη χρήση της από όλα τα πρόσωπα τα οποία ως «φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους» έχουν τη δυνατότητα προσβάσεως σε αυτήν, (β) διασφαλίζει την ακεραιότητα της πληροφορίας, καθόσον καθίσταται υποχρεωτική η συμπλήρωση όλων των απαραίτητων πεδίων πριν από την ηλεκτρονική υποβολή οποιουδήποτε αιτήματος καταχωρίσεως, (γ) απαιτεί την εισαγωγή παραμετροποιημένων δεδομένων (πχ είδος ζώου, φύλο, φυλή, είδος τριχώματος) για την καταγραφή με ενιαίο τρόπο των ζώων και την αποφυγή καταχωρίσεως σφαλμάτων ή υποκειμενικών εκτιμήσεων, (δ) διασφαλίζει την απαραίτητη αμφίδρομη αντιστοίχιση μεταξύ ζώου και ιδιοκτήτη και (ε) επιτρέπει τη δυνατότητα εμπλουτισμού με πεδία που σχετίζονται με υγειονομικές πληροφορίες κατά τη διαχείριση νοσημάτων των ζώων και ζωοανθρωπονοσογόνων παραγόντων, όταν τούτο κρίνεται σκόπιμο από τις καθ’ ύλην αρμόδιες αρχές. Με τον τρόπο αυτό «εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα κάθε ζώου και η αντιστοίχιση με τα ατομικά στοιχεία συγκεκριμένου ιδιοκτήτη», ώστε να περιορισθεί το φαινόμενο της εγκαταλείψεως δεσποζόμενων ζώων, καθίσταται ευχερέστερη η εκτέλεση προγραμμάτων περισυλλογής και διαχειρίσεως αδέσποτων ζώων και δημιουργείται ένα σημαντικό εποπτικό εργαλείο, για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση από τις αρμόδιες αρχές προγραμμάτων ελέγχου και αντιμετωπίσεως σημαντικών ζωοανθρωπονοσογόνων παραγόντων, επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία. Ενόψει των ανωτέρω, η επιλογή του νομοθέτη να αναθέσει την τήρηση και διαχείριση της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όχι στον αιτούντα Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο ουδόλως αντίκειται στο Σύνταγμα, όπως αβασίμως προβάλλεται, και είναι απορριπτέοι όλοι οι ανωτέρω λόγοι, καθώς και η αίτηση ακυρώσεως στο σύνολό της. Ως φορέας δηλώνουμε με εκκωφαντικό τρόπο την αντίθεση μας στην μεταφορά της βάσης δεδομένων από το ΥΠΑΑΤ, και υπερθεματίζουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη της (Υπομητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων, Υπομητρώο Καταφυγίων, Υπομητρώο Εκτροφέων, Υπομητρώο Εθελοντικής Αιμοδοσίας Ζώων Συντροφιάς)

  • 20 Μαΐου 2021, 16:27 | ΣΤΕΦΑΝΙΑ Δ.

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
    Η Ελλάδα ΕΧΕΙ Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς σε εφαρμογή του άρθρου 4 του ν. 4039/2012, ονομάζεται Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων καταγραφής των Ζώων Συντροφιάς και των Ιδιοκτητών τους.  Το ψηφιακό ιστορικό του ζώου ήδη υπάρχει στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων καταγραφής των Ζώων Συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους και φυσικά μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω.  Το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς έχει αναπτυχθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υποστηρίζεται από 1300 πιστοποιημένους ιδιώτες κτηνιάτρους, είναι διασυνδεδεμένο με όλες τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας ώστε να καθίσταται ουσιαστικός ο κτηνιατρικός έλεγχος (Ιχνηλασιμότητας,, υγειονομικός και ευζωίας) και έχει αναπτυχθεί υπηρεσία webservice ώστε να αποκτήσουν την ανάλογη πρόσβαση οι υπηρεσίες άλλων υπουργείων και υπηρεσιών που έχουν αρμοδιότητα σε σχέση με τα ζώα συντροφιάς.  Το μητρώο καταφυγίων και ενδιαιτημάτων έχει ήδη το ΥΠΑΑΤ ξεκινήσει να το κατασκευάζει σε συνεργασία με τις αδειοδοτούσες κτηνιατρικές αρχές των Περιφερειακών Ενοτήτων, μέσω υπηρεσίας «Back-office», ενώ το μητρώο εκτροφέων μαζί με την ΚΥΑ για τους ειδικότερους όρους έγκρισής τους σε εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 6 έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν στο 2021.  Η εφαρμογή ελέγχεται κάθε φορά από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Food and Veterinary Office-FVO) που επιθεωρούν το πρόγραμμα της λύσσας τα τελευταία χρόνια.  Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου του 2018 στις Βρυξέλλες με θέμα το παράνομο ηλεκτρονικό εμπόριο των ζώων συντροφιάς υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Αυστριακή Προεδρίας με τη συμμετοχή πολλών αρμοδίων αρχών κρατών μελών και των μεγαλύτερων φιλοζωικών φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Διαδικτυακή Βάση της Γαλλίας (i-cad) παρουσιάστηκε ως πρότυπη εθνική βάση στη Ε.Ε. Λειτουργεί στο Υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας μαζί με τα υπόλοιπα πληροφοριακά συστήματα της Κτηνιατρικής. Διασυνδέεται με την αστυνομία, του Δήμους, τα εκτροφεία και τα καταφύγια.  H Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση καταγραφής των ζώων συντροφιάς του ΥΠΑΑΤ λειτουργεί σύμφωνα με την Διαδικτυακή Βάση της Γαλλίας (i-cad) η όποια παρουσιάστηκε ως πρότυπη εθνική βάση στη Ε.Ε, και στην οποία έχουν πρόσβαση οι Δήμοι, Περιφέρειες και η Αστυνομία.  Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπ.Α.Α.Τ. σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπ.Α.Α.Τ με βάση τη ΔΗΒ καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους υλοποίησε επιπλέον τρείς ψηφιακές υπηρεσίες:  Το 2019 την Ψηφιακή Υπηρεσία Παρακολούθησης των Αδεσπότων Ζώων από του Δήμους που δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να έχουν ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο ψηφιακό εργαλείο παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης που μπορεί με μια εκτύπωση σε ένα αρχείο excel να έχει η πενταμελής επιτροπή του Δήμου και οι αρμόδιες υπηρεσίες πλήρη εικόνα των δράσεων της διαχείρισης των αδεσπότων ζώων συντροφιάς στην επικράτειά τους. Η πρόσβαση έχει δοθεί σε εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους των Δήμων που είναι αρμόδιοι να ενημερώνουν την ψηφιακή υπηρεσία, οι οποίοι μπορούν να αναζητούν με το αριθμό του microchip τον ιδιοκτήτη στον οποίο αντιστοιχεί ένα εξαφανισμένο ή εγκαταλελειμμένο ζώο.  Το 2018 την ψηφιακή υπηρεσία “Βack-Οffice” στην οποία έχουν πρόσβαση οι κτηνίατροι των Περιφερειακών Ενοτήτων οι οποίοι μπορούν να διευκολύνονται στην διαπίστωση της εμβολιακής κατάστασης των ζώων, αποκτούν πρόσβαση με σκοπό να ενημερώνεται η βάση για τις δράσεις του Δήμου για κάθε αδέσποτο που διαχειρίζεται.  Το 2020 την ψηφιακή υπηρεσία «webservice” μέσω της οποίας δίνεται πρόσβαση σε όλες τις αρμόδιες αρχές βεβαίωσης παραβάσεων του ν. 4039/2012 όπως ισχύει, οι οποίες έχουν οριστεί στο άρθρο 1. Στην ψηφιακή υπηρεσία «webservice” ανταποκρίθηκε η Ελληνική Αστυνομία η οποία απέκτησε σχετική πρόσβαση. ΙΣΤΟΡΙΚΟ  02-07-2015 υπεγράφη η ΥΑ για τη διαδικασία πιστοποίησης των κτηνιάτρων/χρηστών της διαδικτυακής ηλεκτρονικής βάσης σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β΄1544/22-7-2015.  18-08-2015 έχει καταστεί πλήρως λειτουργική η Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους .  17-09-2015 ενημερώνονται οι αρμόδιοι φορείς με το με αριθ. πρωτ. 2592/100417/17-09-2015 έγγραφο του ΥΠΑΑΤ προκειμένου να παραδοθούν τα ιστορικά στοιχεία και να πιστοποιηθούν οι χρήστες ώστε να καταγράφονται στη Διαδικτυακή Βάση του ΥπΑΑΤ τα ζώα συντροφιάς.  04-11-2015 η Δ/νση Πληροφορικής με έγγραφό της ζητεί παράδοση των ιστορικών στοιχείων από τον ΠΚΣ με προθεσμία την 18 η Δεκεμβρίου 2015.  Τα στοιχεία της βάσης (excel) του ΠΚΣ παραδόθηκαν την 17 η Δεκεμβρίου 2015 μετά από παρέμβαση του εισαγγελέα προστασίας των ζώων.  Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος (Π.Κ.Σ.) στις 16 Νοεμβρίου 2015 υποβάλλει στο Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ) αίτηση ακυρώσεως της υπ’ αριθμ. 1697/74031/2.7.2015 απόφασης του Υφυπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και κάθε άλλη σχετική πράξη ή παράλειψη της Διοικήσεως.  Με την υπ’ αριθμ. 2073/2017 Απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας απορρίφθηκε η αίτηση και επιβλήθηκε στον Π.Κ.Σ. η δικαστική δαπάνη του Δημοσίου. H απόφαση δημοσιεύθηκε σε δημόσια συνεδρίαση της 24ης Αυγούστου 2017 και αναφέρει μεταξύ άλλων : «…η νέα Διαδικτυακή Βάση έχει καταστεί πλήρως λειτουργική από 18.8.2015, ο δε σχεδιασμός της, που προβλέπει σύστημα λογικών ελέγχων για κάθε καταχωρούμενη πληροφορία: (α) επιτρέπει τη χρήση της από όλα τα πρόσωπα τα οποία ως «φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους» έχουν τη δυνατότητα προσβάσεως σε αυτήν, (β) διασφαλίζει την ακεραιότητα της πληροφορίας, καθόσον καθίσταται υποχρεωτική η συμπλήρωση όλων των απαραίτητων πεδίων πριν από την ηλεκτρονική υποβολή οποιουδήποτε αιτήματος καταχωρίσεως, (γ) απαιτεί την εισαγωγή παραμετροποιημένων δεδομένων (πχ είδος ζώου, φύλο, φυλή, είδος τριχώματος) για την καταγραφή με ενιαίο τρόπο των ζώων και την αποφυγή καταχωρίσεως σφαλμάτων ή υποκειμενικών εκτιμήσεων, (δ) διασφαλίζει την απαραίτητη αμφίδρομη αντιστοίχιση μεταξύ ζώου και ιδιοκτήτη και (ε) επιτρέπει τη δυνατότητα εμπλουτισμού με πεδία που σχετίζονται με υγειονομικές πληροφορίες κατά τη διαχείριση νοσημάτων των ζώων και ζωοανθρωπονοσογόνων παραγόντων, όταν τούτο κρίνεται σκόπιμο από τις καθ’ ύλην αρμόδιες αρχές. Με τον τρόπο αυτό «εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα κάθε ζώου και η αντιστοίχιση με τα ατομικά στοιχεία συγκεκριμένου ιδιοκτήτη», ώστε να περιορισθεί το φαινόμενο της εγκαταλείψεως δεσποζόμενων ζώων, καθίσταται ευχερέστερη η εκτέλεση προγραμμάτων περισυλλογής και διαχειρίσεως αδέσποτων ζώων και δημιουργείται ένα σημαντικό εποπτικό εργαλείο, για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση από τις αρμόδιες αρχές προγραμμάτων ελέγχου και αντιμετωπίσεως σημαντικών ζωοανθρωπονοσογόνων παραγόντων, επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία. Ενόψει των ανωτέρω, η επιλογή του νομοθέτη να αναθέσει την τήρηση και διαχείριση της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όχι στον αιτούντα Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο ουδόλως αντίκειται στο Σύνταγμα, όπως αβασίμως προβάλλεται, και είναι απορριπτέοι όλοι οι ανωτέρω λόγοι, καθώς και η αίτηση ακυρώσεως στο σύνολό της. Ως φορέας δηλώνουμε με εκκωφαντικό τρόπο την αντίθεση μας στην μεταφορά της βάσης δεδομένων από το ΥΠΑΑΤ, και υπερθεματίζουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη της (Υπομητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων, Υπομητρώο Καταφυγίων, Υπομητρώο Εκτροφέων, Υπομητρώο Εθελοντικής Αιμοδοσίας Ζώων Συντροφιάς)

  • 20 Μαΐου 2021, 16:56 | Ελεν

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
    Η Ελλάδα ΕΧΕΙ Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς σε εφαρμογή του άρθρου 4 του ν. 4039/2012, ονομάζεται Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων καταγραφής των Ζώων Συντροφιάς και των Ιδιοκτητών τους.  Το ψηφιακό ιστορικό του ζώου ήδη υπάρχει στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων καταγραφής των Ζώων Συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους και φυσικά μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω.  Το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς έχει αναπτυχθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υποστηρίζεται από 1300 πιστοποιημένους ιδιώτες κτηνιάτρους, είναι διασυνδεδεμένο με όλες τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας ώστε να καθίσταται ουσιαστικός ο κτηνιατρικός έλεγχος (Ιχνηλασιμότητας,, υγειονομικός και ευζωίας) και έχει αναπτυχθεί υπηρεσία webservice ώστε να αποκτήσουν την ανάλογη πρόσβαση οι υπηρεσίες άλλων υπουργείων και υπηρεσιών που έχουν αρμοδιότητα σε σχέση με τα ζώα συντροφιάς.  Το μητρώο καταφυγίων και ενδιαιτημάτων έχει ήδη το ΥΠΑΑΤ ξεκινήσει να το κατασκευάζει σε συνεργασία με τις αδειοδοτούσες κτηνιατρικές αρχές των Περιφερειακών Ενοτήτων, μέσω υπηρεσίας «Back-office», ενώ το μητρώο εκτροφέων μαζί με την ΚΥΑ για τους ειδικότερους όρους έγκρισής τους σε εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 6 έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν στο 2021.  Η εφαρμογή ελέγχεται κάθε φορά από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Food and Veterinary Office-FVO) που επιθεωρούν το πρόγραμμα της λύσσας τα τελευταία χρόνια.  Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου του 2018 στις Βρυξέλλες με θέμα το παράνομο ηλεκτρονικό εμπόριο των ζώων συντροφιάς υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Αυστριακή Προεδρίας με τη συμμετοχή πολλών αρμοδίων αρχών κρατών μελών και των μεγαλύτερων φιλοζωικών φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Διαδικτυακή Βάση της Γαλλίας (i-cad) παρουσιάστηκε ως πρότυπη εθνική βάση στη Ε.Ε. Λειτουργεί στο Υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας μαζί με τα υπόλοιπα πληροφοριακά συστήματα της Κτηνιατρικής. Διασυνδέεται με την αστυνομία, του Δήμους, τα εκτροφεία και τα καταφύγια.  H Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση καταγραφής των ζώων συντροφιάς του ΥΠΑΑΤ λειτουργεί σύμφωνα με την Διαδικτυακή Βάση της Γαλλίας (i-cad) η όποια παρουσιάστηκε ως πρότυπη εθνική βάση στη Ε.Ε, και στην οποία έχουν πρόσβαση οι Δήμοι, Περιφέρειες και η Αστυνομία.  Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπ.Α.Α.Τ. σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπ.Α.Α.Τ με βάση τη ΔΗΒ καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους υλοποίησε επιπλέον τρείς ψηφιακές υπηρεσίες:  Το 2019 την Ψηφιακή Υπηρεσία Παρακολούθησης των Αδεσπότων Ζώων από του Δήμους που δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να έχουν ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο ψηφιακό εργαλείο παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης που μπορεί με μια εκτύπωση σε ένα αρχείο excel να έχει η πενταμελής επιτροπή του Δήμου και οι αρμόδιες υπηρεσίες πλήρη εικόνα των δράσεων της διαχείρισης των αδεσπότων ζώων συντροφιάς στην επικράτειά τους. Η πρόσβαση έχει δοθεί σε εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους των Δήμων που είναι αρμόδιοι να ενημερώνουν την ψηφιακή υπηρεσία, οι οποίοι μπορούν να αναζητούν με το αριθμό του microchip τον ιδιοκτήτη στον οποίο αντιστοιχεί ένα εξαφανισμένο ή εγκαταλελειμμένο ζώο.  Το 2018 την ψηφιακή υπηρεσία “Βack-Οffice” στην οποία έχουν πρόσβαση οι κτηνίατροι των Περιφερειακών Ενοτήτων οι οποίοι μπορούν να διευκολύνονται στην διαπίστωση της εμβολιακής κατάστασης των ζώων, αποκτούν πρόσβαση με σκοπό να ενημερώνεται η βάση για τις δράσεις του Δήμου για κάθε αδέσποτο που διαχειρίζεται.  Το 2020 την ψηφιακή υπηρεσία «webservice” μέσω της οποίας δίνεται πρόσβαση σε όλες τις αρμόδιες αρχές βεβαίωσης παραβάσεων του ν. 4039/2012 όπως ισχύει, οι οποίες έχουν οριστεί στο άρθρο 1. Στην ψηφιακή υπηρεσία «webservice” ανταποκρίθηκε η Ελληνική Αστυνομία η οποία απέκτησε σχετική πρόσβαση. ΙΣΤΟΡΙΚΟ  02-07-2015 υπεγράφη η ΥΑ για τη διαδικασία πιστοποίησης των κτηνιάτρων/χρηστών της διαδικτυακής ηλεκτρονικής βάσης σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β΄1544/22-7-2015.  18-08-2015 έχει καταστεί πλήρως λειτουργική η Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους .  17-09-2015 ενημερώνονται οι αρμόδιοι φορείς με το με αριθ. πρωτ. 2592/100417/17-09-2015 έγγραφο του ΥΠΑΑΤ προκειμένου να παραδοθούν τα ιστορικά στοιχεία και να πιστοποιηθούν οι χρήστες ώστε να καταγράφονται στη Διαδικτυακή Βάση του ΥπΑΑΤ τα ζώα συντροφιάς.  04-11-2015 η Δ/νση Πληροφορικής με έγγραφό της ζητεί παράδοση των ιστορικών στοιχείων από τον ΠΚΣ με προθεσμία την 18 η Δεκεμβρίου 2015.  Τα στοιχεία της βάσης (excel) του ΠΚΣ παραδόθηκαν την 17 η Δεκεμβρίου 2015 μετά από παρέμβαση του εισαγγελέα προστασίας των ζώων.  Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος (Π.Κ.Σ.) στις 16 Νοεμβρίου 2015 υποβάλλει στο Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ) αίτηση ακυρώσεως της υπ’ αριθμ. 1697/74031/2.7.2015 απόφασης του Υφυπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και κάθε άλλη σχετική πράξη ή παράλειψη της Διοικήσεως.  Με την υπ’ αριθμ. 2073/2017 Απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας απορρίφθηκε η αίτηση και επιβλήθηκε στον Π.Κ.Σ. η δικαστική δαπάνη του Δημοσίου. H απόφαση δημοσιεύθηκε σε δημόσια συνεδρίαση της 24ης Αυγούστου 2017 και αναφέρει μεταξύ άλλων : «…η νέα Διαδικτυακή Βάση έχει καταστεί πλήρως λειτουργική από 18.8.2015, ο δε σχεδιασμός της, που προβλέπει σύστημα λογικών ελέγχων για κάθε καταχωρούμενη πληροφορία: (α) επιτρέπει τη χρήση της από όλα τα πρόσωπα τα οποία ως «φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους» έχουν τη δυνατότητα προσβάσεως σε αυτήν, (β) διασφαλίζει την ακεραιότητα της πληροφορίας, καθόσον καθίσταται υποχρεωτική η συμπλήρωση όλων των απαραίτητων πεδίων πριν από την ηλεκτρονική υποβολή οποιουδήποτε αιτήματος καταχωρίσεως, (γ) απαιτεί την εισαγωγή παραμετροποιημένων δεδομένων (πχ είδος ζώου, φύλο, φυλή, είδος τριχώματος) για την καταγραφή με ενιαίο τρόπο των ζώων και την αποφυγή καταχωρίσεως σφαλμάτων ή υποκειμενικών εκτιμήσεων, (δ) διασφαλίζει την απαραίτητη αμφίδρομη αντιστοίχιση μεταξύ ζώου και ιδιοκτήτη και (ε) επιτρέπει τη δυνατότητα εμπλουτισμού με πεδία που σχετίζονται με υγειονομικές πληροφορίες κατά τη διαχείριση νοσημάτων των ζώων και ζωοανθρωπονοσογόνων παραγόντων, όταν τούτο κρίνεται σκόπιμο από τις καθ’ ύλην αρμόδιες αρχές. Με τον τρόπο αυτό «εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα κάθε ζώου και η αντιστοίχιση με τα ατομικά στοιχεία συγκεκριμένου ιδιοκτήτη», ώστε να περιορισθεί το φαινόμενο της εγκαταλείψεως δεσποζόμενων ζώων, καθίσταται ευχερέστερη η εκτέλεση προγραμμάτων περισυλλογής και διαχειρίσεως αδέσποτων ζώων και δημιουργείται ένα σημαντικό εποπτικό εργαλείο, για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση από τις αρμόδιες αρχές προγραμμάτων ελέγχου και αντιμετωπίσεως σημαντικών ζωοανθρωπονοσογόνων παραγόντων, επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία. Ενόψει των ανωτέρω, η επιλογή του νομοθέτη να αναθέσει την τήρηση και διαχείριση της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όχι στον αιτούντα Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο ουδόλως αντίκειται στο Σύνταγμα, όπως αβασίμως προβάλλεται, και είναι απορριπτέοι όλοι οι ανωτέρω λόγοι, καθώς και η αίτηση ακυρώσεως στο σύνολό της. Ως φορέας δηλώνουμε με εκκωφαντικό τρόπο την αντίθεση μας στην μεταφορά της βάσης δεδομένων από το ΥΠΑΑΤ, και υπερθεματίζουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη της (Υπομητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων, Υπομητρώο Καταφυγίων, Υπομητρώο Εκτροφέων, Υπομητρώο Εθελοντικής Αιμοδοσίας Ζώων Συντροφιάς)

  • 20 Μαΐου 2021, 16:15 | ΓΑΒΡΙΕΛΛΑ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
    Η Ελλάδα ΕΧΕΙ Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς σε εφαρμογή του άρθρου 4 του ν. 4039/2012, ονομάζεται Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων καταγραφής των Ζώων Συντροφιάς και των Ιδιοκτητών τους.  Το ψηφιακό ιστορικό του ζώου ήδη υπάρχει στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων καταγραφής των Ζώων Συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους και φυσικά μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω.  Το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς έχει αναπτυχθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υποστηρίζεται από 1300 πιστοποιημένους ιδιώτες κτηνιάτρους, είναι διασυνδεδεμένο με όλες τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας ώστε να καθίσταται ουσιαστικός ο κτηνιατρικός έλεγχος (Ιχνηλασιμότητας,, υγειονομικός και ευζωίας) και έχει αναπτυχθεί υπηρεσία webservice ώστε να αποκτήσουν την ανάλογη πρόσβαση οι υπηρεσίες άλλων υπουργείων και υπηρεσιών που έχουν αρμοδιότητα σε σχέση με τα ζώα συντροφιάς.  Το μητρώο καταφυγίων και ενδιαιτημάτων έχει ήδη το ΥΠΑΑΤ ξεκινήσει να το κατασκευάζει σε συνεργασία με τις αδειοδοτούσες κτηνιατρικές αρχές των Περιφερειακών Ενοτήτων, μέσω υπηρεσίας «Back-office», ενώ το μητρώο εκτροφέων μαζί με την ΚΥΑ για τους ειδικότερους όρους έγκρισής τους σε εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 6 έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν στο 2021.  Η εφαρμογή ελέγχεται κάθε φορά από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Food and Veterinary Office-FVO) που επιθεωρούν το πρόγραμμα της λύσσας τα τελευταία χρόνια.  Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου του 2018 στις Βρυξέλλες με θέμα το παράνομο ηλεκτρονικό εμπόριο των ζώων συντροφιάς υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Αυστριακή Προεδρίας με τη συμμετοχή πολλών αρμοδίων αρχών κρατών μελών και των μεγαλύτερων φιλοζωικών φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Διαδικτυακή Βάση της Γαλλίας (i-cad) παρουσιάστηκε ως πρότυπη εθνική βάση στη Ε.Ε. Λειτουργεί στο Υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας μαζί με τα υπόλοιπα πληροφοριακά συστήματα της Κτηνιατρικής. Διασυνδέεται με την αστυνομία, του Δήμους, τα εκτροφεία και τα καταφύγια.  H Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση καταγραφής των ζώων συντροφιάς του ΥΠΑΑΤ λειτουργεί σύμφωνα με την Διαδικτυακή Βάση της Γαλλίας (i-cad) η όποια παρουσιάστηκε ως πρότυπη εθνική βάση στη Ε.Ε, και στην οποία έχουν πρόσβαση οι Δήμοι, Περιφέρειες και η Αστυνομία.  Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπ.Α.Α.Τ. σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπ.Α.Α.Τ με βάση τη ΔΗΒ καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους υλοποίησε επιπλέον τρείς ψηφιακές υπηρεσίες:  Το 2019 την Ψηφιακή Υπηρεσία Παρακολούθησης των Αδεσπότων Ζώων από του Δήμους που δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να έχουν ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο ψηφιακό εργαλείο παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης που μπορεί με μια εκτύπωση σε ένα αρχείο excel να έχει η πενταμελής επιτροπή του Δήμου και οι αρμόδιες υπηρεσίες πλήρη εικόνα των δράσεων της διαχείρισης των αδεσπότων ζώων συντροφιάς στην επικράτειά τους. Η πρόσβαση έχει δοθεί σε εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους των Δήμων που είναι αρμόδιοι να ενημερώνουν την ψηφιακή υπηρεσία, οι οποίοι μπορούν να αναζητούν με το αριθμό του microchip τον ιδιοκτήτη στον οποίο αντιστοιχεί ένα εξαφανισμένο ή εγκαταλελειμμένο ζώο.  Το 2018 την ψηφιακή υπηρεσία “Βack-Οffice” στην οποία έχουν πρόσβαση οι κτηνίατροι των Περιφερειακών Ενοτήτων οι οποίοι μπορούν να διευκολύνονται στην διαπίστωση της εμβολιακής κατάστασης των ζώων, αποκτούν πρόσβαση με σκοπό να ενημερώνεται η βάση για τις δράσεις του Δήμου για κάθε αδέσποτο που διαχειρίζεται.  Το 2020 την ψηφιακή υπηρεσία «webservice” μέσω της οποίας δίνεται πρόσβαση σε όλες τις αρμόδιες αρχές βεβαίωσης παραβάσεων του ν. 4039/2012 όπως ισχύει, οι οποίες έχουν οριστεί στο άρθρο 1. Στην ψηφιακή υπηρεσία «webservice” ανταποκρίθηκε η Ελληνική Αστυνομία η οποία απέκτησε σχετική πρόσβαση. ΙΣΤΟΡΙΚΟ  02-07-2015 υπεγράφη η ΥΑ για τη διαδικασία πιστοποίησης των κτηνιάτρων/χρηστών της διαδικτυακής ηλεκτρονικής βάσης σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β΄1544/22-7-2015.  18-08-2015 έχει καταστεί πλήρως λειτουργική η Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους .  17-09-2015 ενημερώνονται οι αρμόδιοι φορείς με το με αριθ. πρωτ. 2592/100417/17-09-2015 έγγραφο του ΥΠΑΑΤ προκειμένου να παραδοθούν τα ιστορικά στοιχεία και να πιστοποιηθούν οι χρήστες ώστε να καταγράφονται στη Διαδικτυακή Βάση του ΥπΑΑΤ τα ζώα συντροφιάς.  04-11-2015 η Δ/νση Πληροφορικής με έγγραφό της ζητεί παράδοση των ιστορικών στοιχείων από τον ΠΚΣ με προθεσμία την 18 η Δεκεμβρίου 2015.  Τα στοιχεία της βάσης (excel) του ΠΚΣ παραδόθηκαν την 17 η Δεκεμβρίου 2015 μετά από παρέμβαση του εισαγγελέα προστασίας των ζώων.  Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος (Π.Κ.Σ.) στις 16 Νοεμβρίου 2015 υποβάλλει στο Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ) αίτηση ακυρώσεως της υπ’ αριθμ. 1697/74031/2.7.2015 απόφασης του Υφυπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και κάθε άλλη σχετική πράξη ή παράλειψη της Διοικήσεως.  Με την υπ’ αριθμ. 2073/2017 Απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας απορρίφθηκε η αίτηση και επιβλήθηκε στον Π.Κ.Σ. η δικαστική δαπάνη του Δημοσίου. H απόφαση δημοσιεύθηκε σε δημόσια συνεδρίαση της 24ης Αυγούστου 2017 και αναφέρει μεταξύ άλλων : «…η νέα Διαδικτυακή Βάση έχει καταστεί πλήρως λειτουργική από 18.8.2015, ο δε σχεδιασμός της, που προβλέπει σύστημα λογικών ελέγχων για κάθε καταχωρούμενη πληροφορία: (α) επιτρέπει τη χρήση της από όλα τα πρόσωπα τα οποία ως «φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους» έχουν τη δυνατότητα προσβάσεως σε αυτήν, (β) διασφαλίζει την ακεραιότητα της πληροφορίας, καθόσον καθίσταται υποχρεωτική η συμπλήρωση όλων των απαραίτητων πεδίων πριν από την ηλεκτρονική υποβολή οποιουδήποτε αιτήματος καταχωρίσεως, (γ) απαιτεί την εισαγωγή παραμετροποιημένων δεδομένων (πχ είδος ζώου, φύλο, φυλή, είδος τριχώματος) για την καταγραφή με ενιαίο τρόπο των ζώων και την αποφυγή καταχωρίσεως σφαλμάτων ή υποκειμενικών εκτιμήσεων, (δ) διασφαλίζει την απαραίτητη αμφίδρομη αντιστοίχιση μεταξύ ζώου και ιδιοκτήτη και (ε) επιτρέπει τη δυνατότητα εμπλουτισμού με πεδία που σχετίζονται με υγειονομικές πληροφορίες κατά τη διαχείριση νοσημάτων των ζώων και ζωοανθρωπονοσογόνων παραγόντων, όταν τούτο κρίνεται σκόπιμο από τις καθ’ ύλην αρμόδιες αρχές. Με τον τρόπο αυτό «εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα κάθε ζώου και η αντιστοίχιση με τα ατομικά στοιχεία συγκεκριμένου ιδιοκτήτη», ώστε να περιορισθεί το φαινόμενο της εγκαταλείψεως δεσποζόμενων ζώων, καθίσταται ευχερέστερη η εκτέλεση προγραμμάτων περισυλλογής και διαχειρίσεως αδέσποτων ζώων και δημιουργείται ένα σημαντικό εποπτικό εργαλείο, για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση από τις αρμόδιες αρχές προγραμμάτων ελέγχου και αντιμετωπίσεως σημαντικών ζωοανθρωπονοσογόνων παραγόντων, επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία. Ενόψει των ανωτέρω, η επιλογή του νομοθέτη να αναθέσει την τήρηση και διαχείριση της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όχι στον αιτούντα Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο ουδόλως αντίκειται στο Σύνταγμα, όπως αβασίμως προβάλλεται, και είναι απορριπτέοι όλοι οι ανωτέρω λόγοι, καθώς και η αίτηση ακυρώσεως στο σύνολό της. Ως φορέας δηλώνουμε με εκκωφαντικό τρόπο την αντίθεση μας στην μεταφορά της βάσης δεδομένων από το ΥΠΑΑΤ, και υπερθεματίζουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη της (Υπομητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων, Υπομητρώο Καταφυγίων, Υπομητρώο Εκτροφέων, Υπομητρώο Εθελοντικής Αιμοδοσίας Ζώων Συντροφιάς)

  • 20 Μαΐου 2021, 16:15 | Γιωργος Ανδριοπουλος

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
    Η Ελλάδα ΕΧΕΙ Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς σε εφαρμογή του άρθρου 4 του ν. 4039/2012, ονομάζεται Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων καταγραφής των Ζώων Συντροφιάς και των Ιδιοκτητών τους.  Το ψηφιακό ιστορικό του ζώου ήδη υπάρχει στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων καταγραφής των Ζώων Συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους και φυσικά μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω.  Το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς έχει αναπτυχθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υποστηρίζεται από 1300 πιστοποιημένους ιδιώτες κτηνιάτρους, είναι διασυνδεδεμένο με όλες τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας ώστε να καθίσταται ουσιαστικός ο κτηνιατρικός έλεγχος (Ιχνηλασιμότητας,, υγειονομικός και ευζωίας) και έχει αναπτυχθεί υπηρεσία webservice ώστε να αποκτήσουν την ανάλογη πρόσβαση οι υπηρεσίες άλλων υπουργείων και υπηρεσιών που έχουν αρμοδιότητα σε σχέση με τα ζώα συντροφιάς.  Το μητρώο καταφυγίων και ενδιαιτημάτων έχει ήδη το ΥΠΑΑΤ ξεκινήσει να το κατασκευάζει σε συνεργασία με τις αδειοδοτούσες κτηνιατρικές αρχές των Περιφερειακών Ενοτήτων, μέσω υπηρεσίας «Back-office», ενώ το μητρώο εκτροφέων μαζί με την ΚΥΑ για τους ειδικότερους όρους έγκρισής τους σε εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 6 έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν στο 2021.  Η εφαρμογή ελέγχεται κάθε φορά από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Food and Veterinary Office-FVO) που επιθεωρούν το πρόγραμμα της λύσσας τα τελευταία χρόνια.  Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου του 2018 στις Βρυξέλλες με θέμα το παράνομο ηλεκτρονικό εμπόριο των ζώων συντροφιάς υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Αυστριακή Προεδρίας με τη συμμετοχή πολλών αρμοδίων αρχών κρατών μελών και των μεγαλύτερων φιλοζωικών φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Διαδικτυακή Βάση της Γαλλίας (i-cad) παρουσιάστηκε ως πρότυπη εθνική βάση στη Ε.Ε. Λειτουργεί στο Υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας μαζί με τα υπόλοιπα πληροφοριακά συστήματα της Κτηνιατρικής. Διασυνδέεται με την αστυνομία, του Δήμους, τα εκτροφεία και τα καταφύγια.  H Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση καταγραφής των ζώων συντροφιάς του ΥΠΑΑΤ λειτουργεί σύμφωνα με την Διαδικτυακή Βάση της Γαλλίας (i-cad) η όποια παρουσιάστηκε ως πρότυπη εθνική βάση στη Ε.Ε, και στην οποία έχουν πρόσβαση οι Δήμοι, Περιφέρειες και η Αστυνομία.  Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπ.Α.Α.Τ. σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπ.Α.Α.Τ με βάση τη ΔΗΒ καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους υλοποίησε επιπλέον τρείς ψηφιακές υπηρεσίες:  Το 2019 την Ψηφιακή Υπηρεσία Παρακολούθησης των Αδεσπότων Ζώων από του Δήμους που δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να έχουν ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο ψηφιακό εργαλείο παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης που μπορεί με μια εκτύπωση σε ένα αρχείο excel να έχει η πενταμελής επιτροπή του Δήμου και οι αρμόδιες υπηρεσίες πλήρη εικόνα των δράσεων της διαχείρισης των αδεσπότων ζώων συντροφιάς στην επικράτειά τους. Η πρόσβαση έχει δοθεί σε εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους των Δήμων που είναι αρμόδιοι να ενημερώνουν την ψηφιακή υπηρεσία, οι οποίοι μπορούν να αναζητούν με το αριθμό του microchip τον ιδιοκτήτη στον οποίο αντιστοιχεί ένα εξαφανισμένο ή εγκαταλελειμμένο ζώο.  Το 2018 την ψηφιακή υπηρεσία “Βack-Οffice” στην οποία έχουν πρόσβαση οι κτηνίατροι των Περιφερειακών Ενοτήτων οι οποίοι μπορούν να διευκολύνονται στην διαπίστωση της εμβολιακής κατάστασης των ζώων, αποκτούν πρόσβαση με σκοπό να ενημερώνεται η βάση για τις δράσεις του Δήμου για κάθε αδέσποτο που διαχειρίζεται.  Το 2020 την ψηφιακή υπηρεσία «webservice” μέσω της οποίας δίνεται πρόσβαση σε όλες τις αρμόδιες αρχές βεβαίωσης παραβάσεων του ν. 4039/2012 όπως ισχύει, οι οποίες έχουν οριστεί στο άρθρο 1. Στην ψηφιακή υπηρεσία «webservice” ανταποκρίθηκε η Ελληνική Αστυνομία η οποία απέκτησε σχετική πρόσβαση. ΙΣΤΟΡΙΚΟ  02-07-2015 υπεγράφη η ΥΑ για τη διαδικασία πιστοποίησης των κτηνιάτρων/χρηστών της διαδικτυακής ηλεκτρονικής βάσης σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β΄1544/22-7-2015.  18-08-2015 έχει καταστεί πλήρως λειτουργική η Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους .  17-09-2015 ενημερώνονται οι αρμόδιοι φορείς με το με αριθ. πρωτ. 2592/100417/17-09-2015 έγγραφο του ΥΠΑΑΤ προκειμένου να παραδοθούν τα ιστορικά στοιχεία και να πιστοποιηθούν οι χρήστες ώστε να καταγράφονται στη Διαδικτυακή Βάση του ΥπΑΑΤ τα ζώα συντροφιάς.  04-11-2015 η Δ/νση Πληροφορικής με έγγραφό της ζητεί παράδοση των ιστορικών στοιχείων από τον ΠΚΣ με προθεσμία την 18 η Δεκεμβρίου 2015.  Τα στοιχεία της βάσης (excel) του ΠΚΣ παραδόθηκαν την 17 η Δεκεμβρίου 2015 μετά από παρέμβαση του εισαγγελέα προστασίας των ζώων.  Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος (Π.Κ.Σ.) στις 16 Νοεμβρίου 2015 υποβάλλει στο Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ) αίτηση ακυρώσεως της υπ’ αριθμ. 1697/74031/2.7.2015 απόφασης του Υφυπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και κάθε άλλη σχετική πράξη ή παράλειψη της Διοικήσεως.  Με την υπ’ αριθμ. 2073/2017 Απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας απορρίφθηκε η αίτηση και επιβλήθηκε στον Π.Κ.Σ. η δικαστική δαπάνη του Δημοσίου. H απόφαση δημοσιεύθηκε σε δημόσια συνεδρίαση της 24ης Αυγούστου 2017 και αναφέρει μεταξύ άλλων : «…η νέα Διαδικτυακή Βάση έχει καταστεί πλήρως λειτουργική από 18.8.2015, ο δε σχεδιασμός της, που προβλέπει σύστημα λογικών ελέγχων για κάθε καταχωρούμενη πληροφορία: (α) επιτρέπει τη χρήση της από όλα τα πρόσωπα τα οποία ως «φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους» έχουν τη δυνατότητα προσβάσεως σε αυτήν, (β) διασφαλίζει την ακεραιότητα της πληροφορίας, καθόσον καθίσταται υποχρεωτική η συμπλήρωση όλων των απαραίτητων πεδίων πριν από την ηλεκτρονική υποβολή οποιουδήποτε αιτήματος καταχωρίσεως, (γ) απαιτεί την εισαγωγή παραμετροποιημένων δεδομένων (πχ είδος ζώου, φύλο, φυλή, είδος τριχώματος) για την καταγραφή με ενιαίο τρόπο των ζώων και την αποφυγή καταχωρίσεως σφαλμάτων ή υποκειμενικών εκτιμήσεων, (δ) διασφαλίζει την απαραίτητη αμφίδρομη αντιστοίχιση μεταξύ ζώου και ιδιοκτήτη και (ε) επιτρέπει τη δυνατότητα εμπλουτισμού με πεδία που σχετίζονται με υγειονομικές πληροφορίες κατά τη διαχείριση νοσημάτων των ζώων και ζωοανθρωπονοσογόνων παραγόντων, όταν τούτο κρίνεται σκόπιμο από τις καθ’ ύλην αρμόδιες αρχές. Με τον τρόπο αυτό «εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα κάθε ζώου και η αντιστοίχιση με τα ατομικά στοιχεία συγκεκριμένου ιδιοκτήτη», ώστε να περιορισθεί το φαινόμενο της εγκαταλείψεως δεσποζόμενων ζώων, καθίσταται ευχερέστερη η εκτέλεση προγραμμάτων περισυλλογής και διαχειρίσεως αδέσποτων ζώων και δημιουργείται ένα σημαντικό εποπτικό εργαλείο, για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση από τις αρμόδιες αρχές προγραμμάτων ελέγχου και αντιμετωπίσεως σημαντικών ζωοανθρωπονοσογόνων παραγόντων, επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία. Ενόψει των ανωτέρω, η επιλογή του νομοθέτη να αναθέσει την τήρηση και διαχείριση της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όχι στον αιτούντα Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο ουδόλως αντίκειται στο Σύνταγμα, όπως αβασίμως προβάλλεται, και είναι απορριπτέοι όλοι οι ανωτέρω λόγοι, καθώς και η αίτηση ακυρώσεως στο σύνολό της. Ως φορέας δηλώνουμε με εκκωφαντικό τρόπο την αντίθεση μας στην μεταφορά της βάσης δεδομένων από το ΥΠΑΑΤ, και υπερθεματίζουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη της (Υπομητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων, Υπομητρώο Καταφυγίων, Υπομητρώο Εκτροφέων, Υπομητρώο Εθελοντικής Αιμοδοσίας Ζώων Συντροφιάς)

  • 20 Μαΐου 2021, 16:40 | ΣΙΝΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΣΟΥΕΛΕΝ

    Η Ελλάδα ΕΧΕΙ Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς σε εφαρμογή του άρθρου 4 του ν. 4039/2012, ονομάζεται Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων καταγραφής των Ζώων Συντροφιάς και των Ιδιοκτητών τους.  Το ψηφιακό ιστορικό του ζώου ήδη υπάρχει στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων καταγραφής των Ζώων Συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους και φυσικά μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω.  Το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς έχει αναπτυχθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υποστηρίζεται από 1300 πιστοποιημένους ιδιώτες κτηνιάτρους, είναι διασυνδεδεμένο με όλες τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας ώστε να καθίσταται ουσιαστικός ο κτηνιατρικός έλεγχος (Ιχνηλασιμότητας,, υγειονομικός και ευζωίας) και έχει αναπτυχθεί υπηρεσία webservice ώστε να αποκτήσουν την ανάλογη πρόσβαση οι υπηρεσίες άλλων υπουργείων και υπηρεσιών που έχουν αρμοδιότητα σε σχέση με τα ζώα συντροφιάς.  Το μητρώο καταφυγίων και ενδιαιτημάτων έχει ήδη το ΥΠΑΑΤ ξεκινήσει να το κατασκευάζει σε συνεργασία με τις αδειοδοτούσες κτηνιατρικές αρχές των Περιφερειακών Ενοτήτων, μέσω υπηρεσίας «Back-office», ενώ το μητρώο εκτροφέων μαζί με την ΚΥΑ για τους ειδικότερους όρους έγκρισής τους σε εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 6 έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν στο 2021.  Η εφαρμογή ελέγχεται κάθε φορά από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Food and Veterinary Office-FVO) που επιθεωρούν το πρόγραμμα της λύσσας τα τελευταία χρόνια.  Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου του 2018 στις Βρυξέλλες με θέμα το παράνομο ηλεκτρονικό εμπόριο των ζώων συντροφιάς υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Αυστριακή Προεδρίας με τη συμμετοχή πολλών αρμοδίων αρχών κρατών μελών και των μεγαλύτερων φιλοζωικών φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Διαδικτυακή Βάση της Γαλλίας (i-cad) παρουσιάστηκε ως πρότυπη εθνική βάση στη Ε.Ε. Λειτουργεί στο Υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας μαζί με τα υπόλοιπα πληροφοριακά συστήματα της Κτηνιατρικής. Διασυνδέεται με την αστυνομία, του Δήμους, τα εκτροφεία και τα καταφύγια.  H Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση καταγραφής των ζώων συντροφιάς του ΥΠΑΑΤ λειτουργεί σύμφωνα με την Διαδικτυακή Βάση της Γαλλίας (i-cad) η όποια παρουσιάστηκε ως πρότυπη εθνική βάση στη Ε.Ε, και στην οποία έχουν πρόσβαση οι Δήμοι, Περιφέρειες και η Αστυνομία.  Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπ.Α.Α.Τ. σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπ.Α.Α.Τ με βάση τη ΔΗΒ καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους υλοποίησε επιπλέον τρείς ψηφιακές υπηρεσίες:  Το 2019 την Ψηφιακή Υπηρεσία Παρακολούθησης των Αδεσπότων Ζώων από του Δήμους που δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να έχουν ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο ψηφιακό εργαλείο παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης που μπορεί με μια εκτύπωση σε ένα αρχείο excel να έχει η πενταμελής επιτροπή του Δήμου και οι αρμόδιες υπηρεσίες πλήρη εικόνα των δράσεων της διαχείρισης των αδεσπότων ζώων συντροφιάς στην επικράτειά τους. Η πρόσβαση έχει δοθεί σε εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους των Δήμων που είναι αρμόδιοι να ενημερώνουν την ψηφιακή υπηρεσία, οι οποίοι μπορούν να αναζητούν με το αριθμό του microchip τον ιδιοκτήτη στον οποίο αντιστοιχεί ένα εξαφανισμένο ή εγκαταλελειμμένο ζώο.  Το 2018 την ψηφιακή υπηρεσία “Βack-Οffice” στην οποία έχουν πρόσβαση οι κτηνίατροι των Περιφερειακών Ενοτήτων οι οποίοι μπορούν να διευκολύνονται στην διαπίστωση της εμβολιακής κατάστασης των ζώων, αποκτούν πρόσβαση με σκοπό να ενημερώνεται η βάση για τις δράσεις του Δήμου για κάθε αδέσποτο που διαχειρίζεται.  Το 2020 την ψηφιακή υπηρεσία «webservice” μέσω της οποίας δίνεται πρόσβαση σε όλες τις αρμόδιες αρχές βεβαίωσης παραβάσεων του ν. 4039/2012 όπως ισχύει, οι οποίες έχουν οριστεί στο άρθρο 1. Στην ψηφιακή υπηρεσία «webservice” ανταποκρίθηκε η Ελληνική Αστυνομία η οποία απέκτησε σχετική πρόσβαση. ΙΣΤΟΡΙΚΟ  02-07-2015 υπεγράφη η ΥΑ για τη διαδικασία πιστοποίησης των κτηνιάτρων/χρηστών της διαδικτυακής ηλεκτρονικής βάσης σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β΄1544/22-7-2015.  18-08-2015 έχει καταστεί πλήρως λειτουργική η Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους .  17-09-2015 ενημερώνονται οι αρμόδιοι φορείς με το με αριθ. πρωτ. 2592/100417/17-09-2015 έγγραφο του ΥΠΑΑΤ προκειμένου να παραδοθούν τα ιστορικά στοιχεία και να πιστοποιηθούν οι χρήστες ώστε να καταγράφονται στη Διαδικτυακή Βάση του ΥπΑΑΤ τα ζώα συντροφιάς.  04-11-2015 η Δ/νση Πληροφορικής με έγγραφό της ζητεί παράδοση των ιστορικών στοιχείων από τον ΠΚΣ με προθεσμία την 18 η Δεκεμβρίου 2015.  Τα στοιχεία της βάσης (excel) του ΠΚΣ παραδόθηκαν την 17 η Δεκεμβρίου 2015 μετά από παρέμβαση του εισαγγελέα προστασίας των ζώων.  Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος (Π.Κ.Σ.) στις 16 Νοεμβρίου 2015 υποβάλλει στο Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ) αίτηση ακυρώσεως της υπ’ αριθμ. 1697/74031/2.7.2015 απόφασης του Υφυπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και κάθε άλλη σχετική πράξη ή παράλειψη της Διοικήσεως.  Με την υπ’ αριθμ. 2073/2017 Απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας απορρίφθηκε η αίτηση και επιβλήθηκε στον Π.Κ.Σ. η δικαστική δαπάνη του Δημοσίου. H απόφαση δημοσιεύθηκε σε δημόσια συνεδρίαση της 24ης Αυγούστου 2017 και αναφέρει μεταξύ άλλων : «…η νέα Διαδικτυακή Βάση έχει καταστεί πλήρως λειτουργική από 18.8.2015, ο δε σχεδιασμός της, που προβλέπει σύστημα λογικών ελέγχων για κάθε καταχωρούμενη πληροφορία: (α) επιτρέπει τη χρήση της από όλα τα πρόσωπα τα οποία ως «φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους» έχουν τη δυνατότητα προσβάσεως σε αυτήν, (β) διασφαλίζει την ακεραιότητα της πληροφορίας, καθόσον καθίσταται υποχρεωτική η συμπλήρωση όλων των απαραίτητων πεδίων πριν από την ηλεκτρονική υποβολή οποιουδήποτε αιτήματος καταχωρίσεως, (γ) απαιτεί την εισαγωγή παραμετροποιημένων δεδομένων (πχ είδος ζώου, φύλο, φυλή, είδος τριχώματος) για την καταγραφή με ενιαίο τρόπο των ζώων και την αποφυγή καταχωρίσεως σφαλμάτων ή υποκειμενικών εκτιμήσεων, (δ) διασφαλίζει την απαραίτητη αμφίδρομη αντιστοίχιση μεταξύ ζώου και ιδιοκτήτη και (ε) επιτρέπει τη δυνατότητα εμπλουτισμού με πεδία που σχετίζονται με υγειονομικές πληροφορίες κατά τη διαχείριση νοσημάτων των ζώων και ζωοανθρωπονοσογόνων παραγόντων, όταν τούτο κρίνεται σκόπιμο από τις καθ’ ύλην αρμόδιες αρχές. Με τον τρόπο αυτό «εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα κάθε ζώου και η αντιστοίχιση με τα ατομικά στοιχεία συγκεκριμένου ιδιοκτήτη», ώστε να περιορισθεί το φαινόμενο της εγκαταλείψεως δεσποζόμενων ζώων, καθίσταται ευχερέστερη η εκτέλεση προγραμμάτων περισυλλογής και διαχειρίσεως αδέσποτων ζώων και δημιουργείται ένα σημαντικό εποπτικό εργαλείο, για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση από τις αρμόδιες αρχές προγραμμάτων ελέγχου και αντιμετωπίσεως σημαντικών ζωοανθρωπονοσογόνων παραγόντων, επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία. Ενόψει των ανωτέρω, η επιλογή του νομοθέτη να αναθέσει την τήρηση και διαχείριση της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όχι στον αιτούντα Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο ουδόλως αντίκειται στο Σύνταγμα, όπως αβασίμως προβάλλεται, και είναι απορριπτέοι όλοι οι ανωτέρω λόγοι, καθώς και η αίτηση ακυρώσεως στο σύνολό της. Ως φορέας δηλώνουμε με εκκωφαντικό τρόπο την αντίθεση μας στην μεταφορά της βάσης δεδομένων από το ΥΠΑΑΤ, και υπερθεματίζουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη της (Υπομητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων, Υπομητρώο Καταφυγίων, Υπομητρώο Εκτροφέων, Υπομητρώο Εθελοντικής Αιμοδοσίας Ζώων Συντροφιάς)

  • 20 Μαΐου 2021, 16:57 | ΧΡΗΣΤΟΣ Μ.

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
    Η Ελλάδα ΕΧΕΙ Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς σε εφαρμογή του άρθρου 4 του ν. 4039/2012, ονομάζεται Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων καταγραφής των Ζώων Συντροφιάς και των Ιδιοκτητών τους.  Το ψηφιακό ιστορικό του ζώου ήδη υπάρχει στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων καταγραφής των Ζώων Συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους και φυσικά μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω.  Το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς έχει αναπτυχθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υποστηρίζεται από 1300 πιστοποιημένους ιδιώτες κτηνιάτρους, είναι διασυνδεδεμένο με όλες τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας ώστε να καθίσταται ουσιαστικός ο κτηνιατρικός έλεγχος (Ιχνηλασιμότητας,, υγειονομικός και ευζωίας) και έχει αναπτυχθεί υπηρεσία webservice ώστε να αποκτήσουν την ανάλογη πρόσβαση οι υπηρεσίες άλλων υπουργείων και υπηρεσιών που έχουν αρμοδιότητα σε σχέση με τα ζώα συντροφιάς.  Το μητρώο καταφυγίων και ενδιαιτημάτων έχει ήδη το ΥΠΑΑΤ ξεκινήσει να το κατασκευάζει σε συνεργασία με τις αδειοδοτούσες κτηνιατρικές αρχές των Περιφερειακών Ενοτήτων, μέσω υπηρεσίας «Back-office», ενώ το μητρώο εκτροφέων μαζί με την ΚΥΑ για τους ειδικότερους όρους έγκρισής τους σε εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 6 έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν στο 2021.  Η εφαρμογή ελέγχεται κάθε φορά από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Food and Veterinary Office-FVO) που επιθεωρούν το πρόγραμμα της λύσσας τα τελευταία χρόνια.  Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου του 2018 στις Βρυξέλλες με θέμα το παράνομο ηλεκτρονικό εμπόριο των ζώων συντροφιάς υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Αυστριακή Προεδρίας με τη συμμετοχή πολλών αρμοδίων αρχών κρατών μελών και των μεγαλύτερων φιλοζωικών φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Διαδικτυακή Βάση της Γαλλίας (i-cad) παρουσιάστηκε ως πρότυπη εθνική βάση στη Ε.Ε. Λειτουργεί στο Υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας μαζί με τα υπόλοιπα πληροφοριακά συστήματα της Κτηνιατρικής. Διασυνδέεται με την αστυνομία, του Δήμους, τα εκτροφεία και τα καταφύγια.  H Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση καταγραφής των ζώων συντροφιάς του ΥΠΑΑΤ λειτουργεί σύμφωνα με την Διαδικτυακή Βάση της Γαλλίας (i-cad) η όποια παρουσιάστηκε ως πρότυπη εθνική βάση στη Ε.Ε, και στην οποία έχουν πρόσβαση οι Δήμοι, Περιφέρειες και η Αστυνομία.  Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπ.Α.Α.Τ. σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπ.Α.Α.Τ με βάση τη ΔΗΒ καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους υλοποίησε επιπλέον τρείς ψηφιακές υπηρεσίες:  Το 2019 την Ψηφιακή Υπηρεσία Παρακολούθησης των Αδεσπότων Ζώων από του Δήμους που δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να έχουν ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο ψηφιακό εργαλείο παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης που μπορεί με μια εκτύπωση σε ένα αρχείο excel να έχει η πενταμελής επιτροπή του Δήμου και οι αρμόδιες υπηρεσίες πλήρη εικόνα των δράσεων της διαχείρισης των αδεσπότων ζώων συντροφιάς στην επικράτειά τους. Η πρόσβαση έχει δοθεί σε εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους των Δήμων που είναι αρμόδιοι να ενημερώνουν την ψηφιακή υπηρεσία, οι οποίοι μπορούν να αναζητούν με το αριθμό του microchip τον ιδιοκτήτη στον οποίο αντιστοιχεί ένα εξαφανισμένο ή εγκαταλελειμμένο ζώο.  Το 2018 την ψηφιακή υπηρεσία “Βack-Οffice” στην οποία έχουν πρόσβαση οι κτηνίατροι των Περιφερειακών Ενοτήτων οι οποίοι μπορούν να διευκολύνονται στην διαπίστωση της εμβολιακής κατάστασης των ζώων, αποκτούν πρόσβαση με σκοπό να ενημερώνεται η βάση για τις δράσεις του Δήμου για κάθε αδέσποτο που διαχειρίζεται.  Το 2020 την ψηφιακή υπηρεσία «webservice” μέσω της οποίας δίνεται πρόσβαση σε όλες τις αρμόδιες αρχές βεβαίωσης παραβάσεων του ν. 4039/2012 όπως ισχύει, οι οποίες έχουν οριστεί στο άρθρο 1. Στην ψηφιακή υπηρεσία «webservice” ανταποκρίθηκε η Ελληνική Αστυνομία η οποία απέκτησε σχετική πρόσβαση. ΙΣΤΟΡΙΚΟ  02-07-2015 υπεγράφη η ΥΑ για τη διαδικασία πιστοποίησης των κτηνιάτρων/χρηστών της διαδικτυακής ηλεκτρονικής βάσης σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β΄1544/22-7-2015.  18-08-2015 έχει καταστεί πλήρως λειτουργική η Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους .  17-09-2015 ενημερώνονται οι αρμόδιοι φορείς με το με αριθ. πρωτ. 2592/100417/17-09-2015 έγγραφο του ΥΠΑΑΤ προκειμένου να παραδοθούν τα ιστορικά στοιχεία και να πιστοποιηθούν οι χρήστες ώστε να καταγράφονται στη Διαδικτυακή Βάση του ΥπΑΑΤ τα ζώα συντροφιάς.  04-11-2015 η Δ/νση Πληροφορικής με έγγραφό της ζητεί παράδοση των ιστορικών στοιχείων από τον ΠΚΣ με προθεσμία την 18 η Δεκεμβρίου 2015.  Τα στοιχεία της βάσης (excel) του ΠΚΣ παραδόθηκαν την 17 η Δεκεμβρίου 2015 μετά από παρέμβαση του εισαγγελέα προστασίας των ζώων.  Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος (Π.Κ.Σ.) στις 16 Νοεμβρίου 2015 υποβάλλει στο Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ) αίτηση ακυρώσεως της υπ’ αριθμ. 1697/74031/2.7.2015 απόφασης του Υφυπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και κάθε άλλη σχετική πράξη ή παράλειψη της Διοικήσεως.  Με την υπ’ αριθμ. 2073/2017 Απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας απορρίφθηκε η αίτηση και επιβλήθηκε στον Π.Κ.Σ. η δικαστική δαπάνη του Δημοσίου. H απόφαση δημοσιεύθηκε σε δημόσια συνεδρίαση της 24ης Αυγούστου 2017 και αναφέρει μεταξύ άλλων : «…η νέα Διαδικτυακή Βάση έχει καταστεί πλήρως λειτουργική από 18.8.2015, ο δε σχεδιασμός της, που προβλέπει σύστημα λογικών ελέγχων για κάθε καταχωρούμενη πληροφορία: (α) επιτρέπει τη χρήση της από όλα τα πρόσωπα τα οποία ως «φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους» έχουν τη δυνατότητα προσβάσεως σε αυτήν, (β) διασφαλίζει την ακεραιότητα της πληροφορίας, καθόσον καθίσταται υποχρεωτική η συμπλήρωση όλων των απαραίτητων πεδίων πριν από την ηλεκτρονική υποβολή οποιουδήποτε αιτήματος καταχωρίσεως, (γ) απαιτεί την εισαγωγή παραμετροποιημένων δεδομένων (πχ είδος ζώου, φύλο, φυλή, είδος τριχώματος) για την καταγραφή με ενιαίο τρόπο των ζώων και την αποφυγή καταχωρίσεως σφαλμάτων ή υποκειμενικών εκτιμήσεων, (δ) διασφαλίζει την απαραίτητη αμφίδρομη αντιστοίχιση μεταξύ ζώου και ιδιοκτήτη και (ε) επιτρέπει τη δυνατότητα εμπλουτισμού με πεδία που σχετίζονται με υγειονομικές πληροφορίες κατά τη διαχείριση νοσημάτων των ζώων και ζωοανθρωπονοσογόνων παραγόντων, όταν τούτο κρίνεται σκόπιμο από τις καθ’ ύλην αρμόδιες αρχές. Με τον τρόπο αυτό «εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα κάθε ζώου και η αντιστοίχιση με τα ατομικά στοιχεία συγκεκριμένου ιδιοκτήτη», ώστε να περιορισθεί το φαινόμενο της εγκαταλείψεως δεσποζόμενων ζώων, καθίσταται ευχερέστερη η εκτέλεση προγραμμάτων περισυλλογής και διαχειρίσεως αδέσποτων ζώων και δημιουργείται ένα σημαντικό εποπτικό εργαλείο, για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση από τις αρμόδιες αρχές προγραμμάτων ελέγχου και αντιμετωπίσεως σημαντικών ζωοανθρωπονοσογόνων παραγόντων, επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία. Ενόψει των ανωτέρω, η επιλογή του νομοθέτη να αναθέσει την τήρηση και διαχείριση της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όχι στον αιτούντα Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο ουδόλως αντίκειται στο Σύνταγμα, όπως αβασίμως προβάλλεται, και είναι απορριπτέοι όλοι οι ανωτέρω λόγοι, καθώς και η αίτηση ακυρώσεως στο σύνολό της. Ως φορέας δηλώνουμε με εκκωφαντικό τρόπο την αντίθεση μας στην μεταφορά της βάσης δεδομένων από το ΥΠΑΑΤ, και υπερθεματίζουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη της (Υπομητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων, Υπομητρώο Καταφυγίων, Υπομητρώο Εκτροφέων, Υπομητρώο Εθελοντικής Αιμοδοσίας Ζώων Συντροφιάς)

  • 20 Μαΐου 2021, 16:11 | Γιωργος Ανδριοπουλος

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
    Η Ελλάδα ΕΧΕΙ Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς σε εφαρμογή του άρθρου 4 του ν. 4039/2012, ονομάζεται Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων καταγραφής των Ζώων Συντροφιάς και των Ιδιοκτητών τους.  Το ψηφιακό ιστορικό του ζώου ήδη υπάρχει στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων καταγραφής των Ζώων Συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους και φυσικά μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω.  Το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς έχει αναπτυχθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υποστηρίζεται από 1300 πιστοποιημένους ιδιώτες κτηνιάτρους, είναι διασυνδεδεμένο με όλες τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας ώστε να καθίσταται ουσιαστικός ο κτηνιατρικός έλεγχος (Ιχνηλασιμότητας,, υγειονομικός και ευζωίας) και έχει αναπτυχθεί υπηρεσία webservice ώστε να αποκτήσουν την ανάλογη πρόσβαση οι υπηρεσίες άλλων υπουργείων και υπηρεσιών που έχουν αρμοδιότητα σε σχέση με τα ζώα συντροφιάς.  Το μητρώο καταφυγίων και ενδιαιτημάτων έχει ήδη το ΥΠΑΑΤ ξεκινήσει να το κατασκευάζει σε συνεργασία με τις αδειοδοτούσες κτηνιατρικές αρχές των Περιφερειακών Ενοτήτων, μέσω υπηρεσίας «Back-office», ενώ το μητρώο εκτροφέων μαζί με την ΚΥΑ για τους ειδικότερους όρους έγκρισής τους σε εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 6 έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν στο 2021.  Η εφαρμογή ελέγχεται κάθε φορά από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Food and Veterinary Office-FVO) που επιθεωρούν το πρόγραμμα της λύσσας τα τελευταία χρόνια.  Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου του 2018 στις Βρυξέλλες με θέμα το παράνομο ηλεκτρονικό εμπόριο των ζώων συντροφιάς υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Αυστριακή Προεδρίας με τη συμμετοχή πολλών αρμοδίων αρχών κρατών μελών και των μεγαλύτερων φιλοζωικών φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Διαδικτυακή Βάση της Γαλλίας (i-cad) παρουσιάστηκε ως πρότυπη εθνική βάση στη Ε.Ε. Λειτουργεί στο Υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας μαζί με τα υπόλοιπα πληροφοριακά συστήματα της Κτηνιατρικής. Διασυνδέεται με την αστυνομία, του Δήμους, τα εκτροφεία και τα καταφύγια.  H Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση καταγραφής των ζώων συντροφιάς του ΥΠΑΑΤ λειτουργεί σύμφωνα με την Διαδικτυακή Βάση της Γαλλίας (i-cad) η όποια παρουσιάστηκε ως πρότυπη εθνική βάση στη Ε.Ε, και στην οποία έχουν πρόσβαση οι Δήμοι, Περιφέρειες και η Αστυνομία.  Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπ.Α.Α.Τ. σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπ.Α.Α.Τ με βάση τη ΔΗΒ καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους υλοποίησε επιπλέον τρείς ψηφιακές υπηρεσίες:  Το 2019 την Ψηφιακή Υπηρεσία Παρακολούθησης των Αδεσπότων Ζώων από του Δήμους που δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να έχουν ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο ψηφιακό εργαλείο παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης που μπορεί με μια εκτύπωση σε ένα αρχείο excel να έχει η πενταμελής επιτροπή του Δήμου και οι αρμόδιες υπηρεσίες πλήρη εικόνα των δράσεων της διαχείρισης των αδεσπότων ζώων συντροφιάς στην επικράτειά τους. Η πρόσβαση έχει δοθεί σε εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους των Δήμων που είναι αρμόδιοι να ενημερώνουν την ψηφιακή υπηρεσία, οι οποίοι μπορούν να αναζητούν με το αριθμό του microchip τον ιδιοκτήτη στον οποίο αντιστοιχεί ένα εξαφανισμένο ή εγκαταλελειμμένο ζώο.  Το 2018 την ψηφιακή υπηρεσία “Βack-Οffice” στην οποία έχουν πρόσβαση οι κτηνίατροι των Περιφερειακών Ενοτήτων οι οποίοι μπορούν να διευκολύνονται στην διαπίστωση της εμβολιακής κατάστασης των ζώων, αποκτούν πρόσβαση με σκοπό να ενημερώνεται η βάση για τις δράσεις του Δήμου για κάθε αδέσποτο που διαχειρίζεται.  Το 2020 την ψηφιακή υπηρεσία «webservice” μέσω της οποίας δίνεται πρόσβαση σε όλες τις αρμόδιες αρχές βεβαίωσης παραβάσεων του ν. 4039/2012 όπως ισχύει, οι οποίες έχουν οριστεί στο άρθρο 1. Στην ψηφιακή υπηρεσία «webservice” ανταποκρίθηκε η Ελληνική Αστυνομία η οποία απέκτησε σχετική πρόσβαση. ΙΣΤΟΡΙΚΟ  02-07-2015 υπεγράφη η ΥΑ για τη διαδικασία πιστοποίησης των κτηνιάτρων/χρηστών της διαδικτυακής ηλεκτρονικής βάσης σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β΄1544/22-7-2015.  18-08-2015 έχει καταστεί πλήρως λειτουργική η Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους .  17-09-2015 ενημερώνονται οι αρμόδιοι φορείς με το με αριθ. πρωτ. 2592/100417/17-09-2015 έγγραφο του ΥΠΑΑΤ προκειμένου να παραδοθούν τα ιστορικά στοιχεία και να πιστοποιηθούν οι χρήστες ώστε να καταγράφονται στη Διαδικτυακή Βάση του ΥπΑΑΤ τα ζώα συντροφιάς.  04-11-2015 η Δ/νση Πληροφορικής με έγγραφό της ζητεί παράδοση των ιστορικών στοιχείων από τον ΠΚΣ με προθεσμία την 18 η Δεκεμβρίου 2015.  Τα στοιχεία της βάσης (excel) του ΠΚΣ παραδόθηκαν την 17 η Δεκεμβρίου 2015 μετά από παρέμβαση του εισαγγελέα προστασίας των ζώων.  Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος (Π.Κ.Σ.) στις 16 Νοεμβρίου 2015 υποβάλλει στο Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ) αίτηση ακυρώσεως της υπ’ αριθμ. 1697/74031/2.7.2015 απόφασης του Υφυπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και κάθε άλλη σχετική πράξη ή παράλειψη της Διοικήσεως.  Με την υπ’ αριθμ. 2073/2017 Απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας απορρίφθηκε η αίτηση και επιβλήθηκε στον Π.Κ.Σ. η δικαστική δαπάνη του Δημοσίου. H απόφαση δημοσιεύθηκε σε δημόσια συνεδρίαση της 24ης Αυγούστου 2017 και αναφέρει μεταξύ άλλων : «…η νέα Διαδικτυακή Βάση έχει καταστεί πλήρως λειτουργική από 18.8.2015, ο δε σχεδιασμός της, που προβλέπει σύστημα λογικών ελέγχων για κάθε καταχωρούμενη πληροφορία: (α) επιτρέπει τη χρήση της από όλα τα πρόσωπα τα οποία ως «φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους» έχουν τη δυνατότητα προσβάσεως σε αυτήν, (β) διασφαλίζει την ακεραιότητα της πληροφορίας, καθόσον καθίσταται υποχρεωτική η συμπλήρωση όλων των απαραίτητων πεδίων πριν από την ηλεκτρονική υποβολή οποιουδήποτε αιτήματος καταχωρίσεως, (γ) απαιτεί την εισαγωγή παραμετροποιημένων δεδομένων (πχ είδος ζώου, φύλο, φυλή, είδος τριχώματος) για την καταγραφή με ενιαίο τρόπο των ζώων και την αποφυγή καταχωρίσεως σφαλμάτων ή υποκειμενικών εκτιμήσεων, (δ) διασφαλίζει την απαραίτητη αμφίδρομη αντιστοίχιση μεταξύ ζώου και ιδιοκτήτη και (ε) επιτρέπει τη δυνατότητα εμπλουτισμού με πεδία που σχετίζονται με υγειονομικές πληροφορίες κατά τη διαχείριση νοσημάτων των ζώων και ζωοανθρωπονοσογόνων παραγόντων, όταν τούτο κρίνεται σκόπιμο από τις καθ’ ύλην αρμόδιες αρχές. Με τον τρόπο αυτό «εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα κάθε ζώου και η αντιστοίχιση με τα ατομικά στοιχεία συγκεκριμένου ιδιοκτήτη», ώστε να περιορισθεί το φαινόμενο της εγκαταλείψεως δεσποζόμενων ζώων, καθίσταται ευχερέστερη η εκτέλεση προγραμμάτων περισυλλογής και διαχειρίσεως αδέσποτων ζώων και δημιουργείται ένα σημαντικό εποπτικό εργαλείο, για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση από τις αρμόδιες αρχές προγραμμάτων ελέγχου και αντιμετωπίσεως σημαντικών ζωοανθρωπονοσογόνων παραγόντων, επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία. Ενόψει των ανωτέρω, η επιλογή του νομοθέτη να αναθέσει την τήρηση και διαχείριση της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όχι στον αιτούντα Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο ουδόλως αντίκειται στο Σύνταγμα, όπως αβασίμως προβάλλεται, και είναι απορριπτέοι όλοι οι ανωτέρω λόγοι, καθώς και η αίτηση ακυρώσεως στο σύνολό της. Ως φορέας δηλώνουμε με εκκωφαντικό τρόπο την αντίθεση μας στην μεταφορά της βάσης δεδομένων από το ΥΠΑΑΤ, και υπερθεματίζουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη της (Υπομητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων, Υπομητρώο Καταφυγίων, Υπομητρώο Εκτροφέων, Υπομητρώο Εθελοντικής Αιμοδοσίας Ζώων Συντροφιάς)

  • 20 Μαΐου 2021, 16:15 | Ελενη

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
    Η Ελλάδα ΕΧΕΙ Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς σε εφαρμογή του άρθρου 4 του ν. 4039/2012, ονομάζεται Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων καταγραφής των Ζώων Συντροφιάς και των Ιδιοκτητών τους.  Το ψηφιακό ιστορικό του ζώου ήδη υπάρχει στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων καταγραφής των Ζώων Συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους και φυσικά μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω.  Το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς έχει αναπτυχθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υποστηρίζεται από 1300 πιστοποιημένους ιδιώτες κτηνιάτρους, είναι διασυνδεδεμένο με όλες τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας ώστε να καθίσταται ουσιαστικός ο κτηνιατρικός έλεγχος (Ιχνηλασιμότητας,, υγειονομικός και ευζωίας) και έχει αναπτυχθεί υπηρεσία webservice ώστε να αποκτήσουν την ανάλογη πρόσβαση οι υπηρεσίες άλλων υπουργείων και υπηρεσιών που έχουν αρμοδιότητα σε σχέση με τα ζώα συντροφιάς.  Το μητρώο καταφυγίων και ενδιαιτημάτων έχει ήδη το ΥΠΑΑΤ ξεκινήσει να το κατασκευάζει σε συνεργασία με τις αδειοδοτούσες κτηνιατρικές αρχές των Περιφερειακών Ενοτήτων, μέσω υπηρεσίας «Back-office», ενώ το μητρώο εκτροφέων μαζί με την ΚΥΑ για τους ειδικότερους όρους έγκρισής τους σε εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 6 έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν στο 2021.  Η εφαρμογή ελέγχεται κάθε φορά από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Food and Veterinary Office-FVO) που επιθεωρούν το πρόγραμμα της λύσσας τα τελευταία χρόνια.  Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου του 2018 στις Βρυξέλλες με θέμα το παράνομο ηλεκτρονικό εμπόριο των ζώων συντροφιάς υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Αυστριακή Προεδρίας με τη συμμετοχή πολλών αρμοδίων αρχών κρατών μελών και των μεγαλύτερων φιλοζωικών φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Διαδικτυακή Βάση της Γαλλίας (i-cad) παρουσιάστηκε ως πρότυπη εθνική βάση στη Ε.Ε. Λειτουργεί στο Υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας μαζί με τα υπόλοιπα πληροφοριακά συστήματα της Κτηνιατρικής. Διασυνδέεται με την αστυνομία, του Δήμους, τα εκτροφεία και τα καταφύγια.  H Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση καταγραφής των ζώων συντροφιάς του ΥΠΑΑΤ λειτουργεί σύμφωνα με την Διαδικτυακή Βάση της Γαλλίας (i-cad) η όποια παρουσιάστηκε ως πρότυπη εθνική βάση στη Ε.Ε, και στην οποία έχουν πρόσβαση οι Δήμοι, Περιφέρειες και η Αστυνομία.  Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπ.Α.Α.Τ. σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπ.Α.Α.Τ με βάση τη ΔΗΒ καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους υλοποίησε επιπλέον τρείς ψηφιακές υπηρεσίες:  Το 2019 την Ψηφιακή Υπηρεσία Παρακολούθησης των Αδεσπότων Ζώων από του Δήμους που δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να έχουν ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο ψηφιακό εργαλείο παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης που μπορεί με μια εκτύπωση σε ένα αρχείο excel να έχει η πενταμελής επιτροπή του Δήμου και οι αρμόδιες υπηρεσίες πλήρη εικόνα των δράσεων της διαχείρισης των αδεσπότων ζώων συντροφιάς στην επικράτειά τους. Η πρόσβαση έχει δοθεί σε εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους των Δήμων που είναι αρμόδιοι να ενημερώνουν την ψηφιακή υπηρεσία, οι οποίοι μπορούν να αναζητούν με το αριθμό του microchip τον ιδιοκτήτη στον οποίο αντιστοιχεί ένα εξαφανισμένο ή εγκαταλελειμμένο ζώο.  Το 2018 την ψηφιακή υπηρεσία “Βack-Οffice” στην οποία έχουν πρόσβαση οι κτηνίατροι των Περιφερειακών Ενοτήτων οι οποίοι μπορούν να διευκολύνονται στην διαπίστωση της εμβολιακής κατάστασης των ζώων, αποκτούν πρόσβαση με σκοπό να ενημερώνεται η βάση για τις δράσεις του Δήμου για κάθε αδέσποτο που διαχειρίζεται.  Το 2020 την ψηφιακή υπηρεσία «webservice” μέσω της οποίας δίνεται πρόσβαση σε όλες τις αρμόδιες αρχές βεβαίωσης παραβάσεων του ν. 4039/2012 όπως ισχύει, οι οποίες έχουν οριστεί στο άρθρο 1. Στην ψηφιακή υπηρεσία «webservice” ανταποκρίθηκε η Ελληνική Αστυνομία η οποία απέκτησε σχετική πρόσβαση. ΙΣΤΟΡΙΚΟ  02-07-2015 υπεγράφη η ΥΑ για τη διαδικασία πιστοποίησης των κτηνιάτρων/χρηστών της διαδικτυακής ηλεκτρονικής βάσης σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β΄1544/22-7-2015.  18-08-2015 έχει καταστεί πλήρως λειτουργική η Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους .  17-09-2015 ενημερώνονται οι αρμόδιοι φορείς με το με αριθ. πρωτ. 2592/100417/17-09-2015 έγγραφο του ΥΠΑΑΤ προκειμένου να παραδοθούν τα ιστορικά στοιχεία και να πιστοποιηθούν οι χρήστες ώστε να καταγράφονται στη Διαδικτυακή Βάση του ΥπΑΑΤ τα ζώα συντροφιάς.  04-11-2015 η Δ/νση Πληροφορικής με έγγραφό της ζητεί παράδοση των ιστορικών στοιχείων από τον ΠΚΣ με προθεσμία την 18 η Δεκεμβρίου 2015.  Τα στοιχεία της βάσης (excel) του ΠΚΣ παραδόθηκαν την 17 η Δεκεμβρίου 2015 μετά από παρέμβαση του εισαγγελέα προστασίας των ζώων.  Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος (Π.Κ.Σ.) στις 16 Νοεμβρίου 2015 υποβάλλει στο Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ) αίτηση ακυρώσεως της υπ’ αριθμ. 1697/74031/2.7.2015 απόφασης του Υφυπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και κάθε άλλη σχετική πράξη ή παράλειψη της Διοικήσεως.  Με την υπ’ αριθμ. 2073/2017 Απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας απορρίφθηκε η αίτηση και επιβλήθηκε στον Π.Κ.Σ. η δικαστική δαπάνη του Δημοσίου. H απόφαση δημοσιεύθηκε σε δημόσια συνεδρίαση της 24ης Αυγούστου 2017 και αναφέρει μεταξύ άλλων : «…η νέα Διαδικτυακή Βάση έχει καταστεί πλήρως λειτουργική από 18.8.2015, ο δε σχεδιασμός της, που προβλέπει σύστημα λογικών ελέγχων για κάθε καταχωρούμενη πληροφορία: (α) επιτρέπει τη χρήση της από όλα τα πρόσωπα τα οποία ως «φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους» έχουν τη δυνατότητα προσβάσεως σε αυτήν, (β) διασφαλίζει την ακεραιότητα της πληροφορίας, καθόσον καθίσταται υποχρεωτική η συμπλήρωση όλων των απαραίτητων πεδίων πριν από την ηλεκτρονική υποβολή οποιουδήποτε αιτήματος καταχωρίσεως, (γ) απαιτεί την εισαγωγή παραμετροποιημένων δεδομένων (πχ είδος ζώου, φύλο, φυλή, είδος τριχώματος) για την καταγραφή με ενιαίο τρόπο των ζώων και την αποφυγή καταχωρίσεως σφαλμάτων ή υποκειμενικών εκτιμήσεων, (δ) διασφαλίζει την απαραίτητη αμφίδρομη αντιστοίχιση μεταξύ ζώου και ιδιοκτήτη και (ε) επιτρέπει τη δυνατότητα εμπλουτισμού με πεδία που σχετίζονται με υγειονομικές πληροφορίες κατά τη διαχείριση νοσημάτων των ζώων και ζωοανθρωπονοσογόνων παραγόντων, όταν τούτο κρίνεται σκόπιμο από τις καθ’ ύλην αρμόδιες αρχές. Με τον τρόπο αυτό «εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα κάθε ζώου και η αντιστοίχιση με τα ατομικά στοιχεία συγκεκριμένου ιδιοκτήτη», ώστε να περιορισθεί το φαινόμενο της εγκαταλείψεως δεσποζόμενων ζώων, καθίσταται ευχερέστερη η εκτέλεση προγραμμάτων περισυλλογής και διαχειρίσεως αδέσποτων ζώων και δημιουργείται ένα σημαντικό εποπτικό εργαλείο, για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση από τις αρμόδιες αρχές προγραμμάτων ελέγχου και αντιμετωπίσεως σημαντικών ζωοανθρωπονοσογόνων παραγόντων, επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία. Ενόψει των ανωτέρω, η επιλογή του νομοθέτη να αναθέσει την τήρηση και διαχείριση της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όχι στον αιτούντα Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο ουδόλως αντίκειται στο Σύνταγμα, όπως αβασίμως προβάλλεται, και είναι απορριπτέοι όλοι οι ανωτέρω λόγοι, καθώς και η αίτηση ακυρώσεως στο σύνολό της. Ως φορέας δηλώνουμε με εκκωφαντικό τρόπο την αντίθεση μας στην μεταφορά της βάσης δεδομένων από το ΥΠΑΑΤ, και υπερθεματίζουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη της (Υπομητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων, Υπομητρώο Καταφυγίων, Υπομητρώο Εκτροφέων, Υπομητρώο Εθελοντικής Αιμοδοσίας Ζώων Συντροφιάς)

  • 20 Μαΐου 2021, 16:38 | Γιωργος Ανδριοπουλος

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
    Η Ελλάδα ΕΧΕΙ Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς σε εφαρμογή του άρθρου 4 του ν. 4039/2012, ονομάζεται Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων καταγραφής των Ζώων Συντροφιάς και των Ιδιοκτητών τους.  Το ψηφιακό ιστορικό του ζώου ήδη υπάρχει στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων καταγραφής των Ζώων Συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους και φυσικά μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω.  Το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς έχει αναπτυχθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υποστηρίζεται από 1300 πιστοποιημένους ιδιώτες κτηνιάτρους, είναι διασυνδεδεμένο με όλες τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας ώστε να καθίσταται ουσιαστικός ο κτηνιατρικός έλεγχος (Ιχνηλασιμότητας,, υγειονομικός και ευζωίας) και έχει αναπτυχθεί υπηρεσία webservice ώστε να αποκτήσουν την ανάλογη πρόσβαση οι υπηρεσίες άλλων υπουργείων και υπηρεσιών που έχουν αρμοδιότητα σε σχέση με τα ζώα συντροφιάς.  Το μητρώο καταφυγίων και ενδιαιτημάτων έχει ήδη το ΥΠΑΑΤ ξεκινήσει να το κατασκευάζει σε συνεργασία με τις αδειοδοτούσες κτηνιατρικές αρχές των Περιφερειακών Ενοτήτων, μέσω υπηρεσίας «Back-office», ενώ το μητρώο εκτροφέων μαζί με την ΚΥΑ για τους ειδικότερους όρους έγκρισής τους σε εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 6 έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν στο 2021.  Η εφαρμογή ελέγχεται κάθε φορά από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Food and Veterinary Office-FVO) που επιθεωρούν το πρόγραμμα της λύσσας τα τελευταία χρόνια.  Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου του 2018 στις Βρυξέλλες με θέμα το παράνομο ηλεκτρονικό εμπόριο των ζώων συντροφιάς υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Αυστριακή Προεδρίας με τη συμμετοχή πολλών αρμοδίων αρχών κρατών μελών και των μεγαλύτερων φιλοζωικών φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Διαδικτυακή Βάση της Γαλλίας (i-cad) παρουσιάστηκε ως πρότυπη εθνική βάση στη Ε.Ε. Λειτουργεί στο Υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας μαζί με τα υπόλοιπα πληροφοριακά συστήματα της Κτηνιατρικής. Διασυνδέεται με την αστυνομία, του Δήμους, τα εκτροφεία και τα καταφύγια.  H Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση καταγραφής των ζώων συντροφιάς του ΥΠΑΑΤ λειτουργεί σύμφωνα με την Διαδικτυακή Βάση της Γαλλίας (i-cad) η όποια παρουσιάστηκε ως πρότυπη εθνική βάση στη Ε.Ε, και στην οποία έχουν πρόσβαση οι Δήμοι, Περιφέρειες και η Αστυνομία.  Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπ.Α.Α.Τ. σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπ.Α.Α.Τ με βάση τη ΔΗΒ καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους υλοποίησε επιπλέον τρείς ψηφιακές υπηρεσίες:  Το 2019 την Ψηφιακή Υπηρεσία Παρακολούθησης των Αδεσπότων Ζώων από του Δήμους που δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να έχουν ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο ψηφιακό εργαλείο παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης που μπορεί με μια εκτύπωση σε ένα αρχείο excel να έχει η πενταμελής επιτροπή του Δήμου και οι αρμόδιες υπηρεσίες πλήρη εικόνα των δράσεων της διαχείρισης των αδεσπότων ζώων συντροφιάς στην επικράτειά τους. Η πρόσβαση έχει δοθεί σε εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους των Δήμων που είναι αρμόδιοι να ενημερώνουν την ψηφιακή υπηρεσία, οι οποίοι μπορούν να αναζητούν με το αριθμό του microchip τον ιδιοκτήτη στον οποίο αντιστοιχεί ένα εξαφανισμένο ή εγκαταλελειμμένο ζώο.  Το 2018 την ψηφιακή υπηρεσία “Βack-Οffice” στην οποία έχουν πρόσβαση οι κτηνίατροι των Περιφερειακών Ενοτήτων οι οποίοι μπορούν να διευκολύνονται στην διαπίστωση της εμβολιακής κατάστασης των ζώων, αποκτούν πρόσβαση με σκοπό να ενημερώνεται η βάση για τις δράσεις του Δήμου για κάθε αδέσποτο που διαχειρίζεται.  Το 2020 την ψηφιακή υπηρεσία «webservice” μέσω της οποίας δίνεται πρόσβαση σε όλες τις αρμόδιες αρχές βεβαίωσης παραβάσεων του ν. 4039/2012 όπως ισχύει, οι οποίες έχουν οριστεί στο άρθρο 1. Στην ψηφιακή υπηρεσία «webservice” ανταποκρίθηκε η Ελληνική Αστυνομία η οποία απέκτησε σχετική πρόσβαση. ΙΣΤΟΡΙΚΟ  02-07-2015 υπεγράφη η ΥΑ για τη διαδικασία πιστοποίησης των κτηνιάτρων/χρηστών της διαδικτυακής ηλεκτρονικής βάσης σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β΄1544/22-7-2015.  18-08-2015 έχει καταστεί πλήρως λειτουργική η Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους .  17-09-2015 ενημερώνονται οι αρμόδιοι φορείς με το με αριθ. πρωτ. 2592/100417/17-09-2015 έγγραφο του ΥΠΑΑΤ προκειμένου να παραδοθούν τα ιστορικά στοιχεία και να πιστοποιηθούν οι χρήστες ώστε να καταγράφονται στη Διαδικτυακή Βάση του ΥπΑΑΤ τα ζώα συντροφιάς.  04-11-2015 η Δ/νση Πληροφορικής με έγγραφό της ζητεί παράδοση των ιστορικών στοιχείων από τον ΠΚΣ με προθεσμία την 18 η Δεκεμβρίου 2015.  Τα στοιχεία της βάσης (excel) του ΠΚΣ παραδόθηκαν την 17 η Δεκεμβρίου 2015 μετά από παρέμβαση του εισαγγελέα προστασίας των ζώων.  Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος (Π.Κ.Σ.) στις 16 Νοεμβρίου 2015 υποβάλλει στο Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ) αίτηση ακυρώσεως της υπ’ αριθμ. 1697/74031/2.7.2015 απόφασης του Υφυπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και κάθε άλλη σχετική πράξη ή παράλειψη της Διοικήσεως.  Με την υπ’ αριθμ. 2073/2017 Απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας απορρίφθηκε η αίτηση και επιβλήθηκε στον Π.Κ.Σ. η δικαστική δαπάνη του Δημοσίου. H απόφαση δημοσιεύθηκε σε δημόσια συνεδρίαση της 24ης Αυγούστου 2017 και αναφέρει μεταξύ άλλων : «…η νέα Διαδικτυακή Βάση έχει καταστεί πλήρως λειτουργική από 18.8.2015, ο δε σχεδιασμός της, που προβλέπει σύστημα λογικών ελέγχων για κάθε καταχωρούμενη πληροφορία: (α) επιτρέπει τη χρήση της από όλα τα πρόσωπα τα οποία ως «φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους» έχουν τη δυνατότητα προσβάσεως σε αυτήν, (β) διασφαλίζει την ακεραιότητα της πληροφορίας, καθόσον καθίσταται υποχρεωτική η συμπλήρωση όλων των απαραίτητων πεδίων πριν από την ηλεκτρονική υποβολή οποιουδήποτε αιτήματος καταχωρίσεως, (γ) απαιτεί την εισαγωγή παραμετροποιημένων δεδομένων (πχ είδος ζώου, φύλο, φυλή, είδος τριχώματος) για την καταγραφή με ενιαίο τρόπο των ζώων και την αποφυγή καταχωρίσεως σφαλμάτων ή υποκειμενικών εκτιμήσεων, (δ) διασφαλίζει την απαραίτητη αμφίδρομη αντιστοίχιση μεταξύ ζώου και ιδιοκτήτη και (ε) επιτρέπει τη δυνατότητα εμπλουτισμού με πεδία που σχετίζονται με υγειονομικές πληροφορίες κατά τη διαχείριση νοσημάτων των ζώων και ζωοανθρωπονοσογόνων παραγόντων, όταν τούτο κρίνεται σκόπιμο από τις καθ’ ύλην αρμόδιες αρχές. Με τον τρόπο αυτό «εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα κάθε ζώου και η αντιστοίχιση με τα ατομικά στοιχεία συγκεκριμένου ιδιοκτήτη», ώστε να περιορισθεί το φαινόμενο της εγκαταλείψεως δεσποζόμενων ζώων, καθίσταται ευχερέστερη η εκτέλεση προγραμμάτων περισυλλογής και διαχειρίσεως αδέσποτων ζώων και δημιουργείται ένα σημαντικό εποπτικό εργαλείο, για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση από τις αρμόδιες αρχές προγραμμάτων ελέγχου και αντιμετωπίσεως σημαντικών ζωοανθρωπονοσογόνων παραγόντων, επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία. Ενόψει των ανωτέρω, η επιλογή του νομοθέτη να αναθέσει την τήρηση και διαχείριση της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όχι στον αιτούντα Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο ουδόλως αντίκειται στο Σύνταγμα, όπως αβασίμως προβάλλεται, και είναι απορριπτέοι όλοι οι ανωτέρω λόγοι, καθώς και η αίτηση ακυρώσεως στο σύνολό της. Ως φορέας δηλώνουμε με εκκωφαντικό τρόπο την αντίθεση μας στην μεταφορά της βάσης δεδομένων από το ΥΠΑΑΤ, και υπερθεματίζουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη της (Υπομητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων, Υπομητρώο Καταφυγίων, Υπομητρώο Εκτροφέων, Υπομητρώο Εθελοντικής Αιμοδοσίας Ζώων Συντροφιάς)

  • 20 Μαΐου 2021, 16:15 | ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
    Η Ελλάδα ΕΧΕΙ Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς σε εφαρμογή του άρθρου 4 του ν. 4039/2012, ονομάζεται Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων καταγραφής των Ζώων Συντροφιάς και των Ιδιοκτητών τους.  Το ψηφιακό ιστορικό του ζώου ήδη υπάρχει στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων καταγραφής των Ζώων Συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους και φυσικά μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω.  Το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς έχει αναπτυχθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υποστηρίζεται από 1300 πιστοποιημένους ιδιώτες κτηνιάτρους, είναι διασυνδεδεμένο με όλες τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας ώστε να καθίσταται ουσιαστικός ο κτηνιατρικός έλεγχος (Ιχνηλασιμότητας,, υγειονομικός και ευζωίας) και έχει αναπτυχθεί υπηρεσία webservice ώστε να αποκτήσουν την ανάλογη πρόσβαση οι υπηρεσίες άλλων υπουργείων και υπηρεσιών που έχουν αρμοδιότητα σε σχέση με τα ζώα συντροφιάς.  Το μητρώο καταφυγίων και ενδιαιτημάτων έχει ήδη το ΥΠΑΑΤ ξεκινήσει να το κατασκευάζει σε συνεργασία με τις αδειοδοτούσες κτηνιατρικές αρχές των Περιφερειακών Ενοτήτων, μέσω υπηρεσίας «Back-office», ενώ το μητρώο εκτροφέων μαζί με την ΚΥΑ για τους ειδικότερους όρους έγκρισής τους σε εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 6 έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν στο 2021.  Η εφαρμογή ελέγχεται κάθε φορά από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Food and Veterinary Office-FVO) που επιθεωρούν το πρόγραμμα της λύσσας τα τελευταία χρόνια.  Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου του 2018 στις Βρυξέλλες με θέμα το παράνομο ηλεκτρονικό εμπόριο των ζώων συντροφιάς υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Αυστριακή Προεδρίας με τη συμμετοχή πολλών αρμοδίων αρχών κρατών μελών και των μεγαλύτερων φιλοζωικών φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Διαδικτυακή Βάση της Γαλλίας (i-cad) παρουσιάστηκε ως πρότυπη εθνική βάση στη Ε.Ε. Λειτουργεί στο Υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας μαζί με τα υπόλοιπα πληροφοριακά συστήματα της Κτηνιατρικής. Διασυνδέεται με την αστυνομία, του Δήμους, τα εκτροφεία και τα καταφύγια.  H Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση καταγραφής των ζώων συντροφιάς του ΥΠΑΑΤ λειτουργεί σύμφωνα με την Διαδικτυακή Βάση της Γαλλίας (i-cad) η όποια παρουσιάστηκε ως πρότυπη εθνική βάση στη Ε.Ε, και στην οποία έχουν πρόσβαση οι Δήμοι, Περιφέρειες και η Αστυνομία.  Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπ.Α.Α.Τ. σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπ.Α.Α.Τ με βάση τη ΔΗΒ καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους υλοποίησε επιπλέον τρείς ψηφιακές υπηρεσίες:  Το 2019 την Ψηφιακή Υπηρεσία Παρακολούθησης των Αδεσπότων Ζώων από του Δήμους που δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να έχουν ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο ψηφιακό εργαλείο παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης που μπορεί με μια εκτύπωση σε ένα αρχείο excel να έχει η πενταμελής επιτροπή του Δήμου και οι αρμόδιες υπηρεσίες πλήρη εικόνα των δράσεων της διαχείρισης των αδεσπότων ζώων συντροφιάς στην επικράτειά τους. Η πρόσβαση έχει δοθεί σε εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους των Δήμων που είναι αρμόδιοι να ενημερώνουν την ψηφιακή υπηρεσία, οι οποίοι μπορούν να αναζητούν με το αριθμό του microchip τον ιδιοκτήτη στον οποίο αντιστοιχεί ένα εξαφανισμένο ή εγκαταλελειμμένο ζώο.  Το 2018 την ψηφιακή υπηρεσία “Βack-Οffice” στην οποία έχουν πρόσβαση οι κτηνίατροι των Περιφερειακών Ενοτήτων οι οποίοι μπορούν να διευκολύνονται στην διαπίστωση της εμβολιακής κατάστασης των ζώων, αποκτούν πρόσβαση με σκοπό να ενημερώνεται η βάση για τις δράσεις του Δήμου για κάθε αδέσποτο που διαχειρίζεται.  Το 2020 την ψηφιακή υπηρεσία «webservice” μέσω της οποίας δίνεται πρόσβαση σε όλες τις αρμόδιες αρχές βεβαίωσης παραβάσεων του ν. 4039/2012 όπως ισχύει, οι οποίες έχουν οριστεί στο άρθρο 1. Στην ψηφιακή υπηρεσία «webservice” ανταποκρίθηκε η Ελληνική Αστυνομία η οποία απέκτησε σχετική πρόσβαση. ΙΣΤΟΡΙΚΟ  02-07-2015 υπεγράφη η ΥΑ για τη διαδικασία πιστοποίησης των κτηνιάτρων/χρηστών της διαδικτυακής ηλεκτρονικής βάσης σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β΄1544/22-7-2015.  18-08-2015 έχει καταστεί πλήρως λειτουργική η Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους .  17-09-2015 ενημερώνονται οι αρμόδιοι φορείς με το με αριθ. πρωτ. 2592/100417/17-09-2015 έγγραφο του ΥΠΑΑΤ προκειμένου να παραδοθούν τα ιστορικά στοιχεία και να πιστοποιηθούν οι χρήστες ώστε να καταγράφονται στη Διαδικτυακή Βάση του ΥπΑΑΤ τα ζώα συντροφιάς.  04-11-2015 η Δ/νση Πληροφορικής με έγγραφό της ζητεί παράδοση των ιστορικών στοιχείων από τον ΠΚΣ με προθεσμία την 18 η Δεκεμβρίου 2015.  Τα στοιχεία της βάσης (excel) του ΠΚΣ παραδόθηκαν την 17 η Δεκεμβρίου 2015 μετά από παρέμβαση του εισαγγελέα προστασίας των ζώων.  Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος (Π.Κ.Σ.) στις 16 Νοεμβρίου 2015 υποβάλλει στο Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ) αίτηση ακυρώσεως της υπ’ αριθμ. 1697/74031/2.7.2015 απόφασης του Υφυπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και κάθε άλλη σχετική πράξη ή παράλειψη της Διοικήσεως.  Με την υπ’ αριθμ. 2073/2017 Απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας απορρίφθηκε η αίτηση και επιβλήθηκε στον Π.Κ.Σ. η δικαστική δαπάνη του Δημοσίου. H απόφαση δημοσιεύθηκε σε δημόσια συνεδρίαση της 24ης Αυγούστου 2017 και αναφέρει μεταξύ άλλων : «…η νέα Διαδικτυακή Βάση έχει καταστεί πλήρως λειτουργική από 18.8.2015, ο δε σχεδιασμός της, που προβλέπει σύστημα λογικών ελέγχων για κάθε καταχωρούμενη πληροφορία: (α) επιτρέπει τη χρήση της από όλα τα πρόσωπα τα οποία ως «φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους» έχουν τη δυνατότητα προσβάσεως σε αυτήν, (β) διασφαλίζει την ακεραιότητα της πληροφορίας, καθόσον καθίσταται υποχρεωτική η συμπλήρωση όλων των απαραίτητων πεδίων πριν από την ηλεκτρονική υποβολή οποιουδήποτε αιτήματος καταχωρίσεως, (γ) απαιτεί την εισαγωγή παραμετροποιημένων δεδομένων (πχ είδος ζώου, φύλο, φυλή, είδος τριχώματος) για την καταγραφή με ενιαίο τρόπο των ζώων και την αποφυγή καταχωρίσεως σφαλμάτων ή υποκειμενικών εκτιμήσεων, (δ) διασφαλίζει την απαραίτητη αμφίδρομη αντιστοίχιση μεταξύ ζώου και ιδιοκτήτη και (ε) επιτρέπει τη δυνατότητα εμπλουτισμού με πεδία που σχετίζονται με υγειονομικές πληροφορίες κατά τη διαχείριση νοσημάτων των ζώων και ζωοανθρωπονοσογόνων παραγόντων, όταν τούτο κρίνεται σκόπιμο από τις καθ’ ύλην αρμόδιες αρχές. Με τον τρόπο αυτό «εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα κάθε ζώου και η αντιστοίχιση με τα ατομικά στοιχεία συγκεκριμένου ιδιοκτήτη», ώστε να περιορισθεί το φαινόμενο της εγκαταλείψεως δεσποζόμενων ζώων, καθίσταται ευχερέστερη η εκτέλεση προγραμμάτων περισυλλογής και διαχειρίσεως αδέσποτων ζώων και δημιουργείται ένα σημαντικό εποπτικό εργαλείο, για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση από τις αρμόδιες αρχές προγραμμάτων ελέγχου και αντιμετωπίσεως σημαντικών ζωοανθρωπονοσογόνων παραγόντων, επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία. Ενόψει των ανωτέρω, η επιλογή του νομοθέτη να αναθέσει την τήρηση και διαχείριση της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όχι στον αιτούντα Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο ουδόλως αντίκειται στο Σύνταγμα, όπως αβασίμως προβάλλεται, και είναι απορριπτέοι όλοι οι ανωτέρω λόγοι, καθώς και η αίτηση ακυρώσεως στο σύνολό της. Ως φορέας δηλώνουμε με εκκωφαντικό τρόπο την αντίθεση μας στην μεταφορά της βάσης δεδομένων από το ΥΠΑΑΤ, και υπερθεματίζουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη της (Υπομητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων, Υπομητρώο Καταφυγίων, Υπομητρώο Εκτροφέων, Υπομητρώο Εθελοντικής Αιμοδοσίας Ζώων Συντροφιάς)

  • 20 Μαΐου 2021, 16:28 | ΤΕΤΡΑΠΟΔΟΣ ΣΑΜΑΝΟΣ ΦΙΛ.ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

    Η Ελλάδα ΕΧΕΙ Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς σε εφαρμογή του άρθρου 4 του ν. 4039/2012, ονομάζεται Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων καταγραφής των Ζώων Συντροφιάς και των Ιδιοκτητών τους.  Το ψηφιακό ιστορικό του ζώου ήδη υπάρχει στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων καταγραφής των Ζώων Συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους και φυσικά μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω.  Το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς έχει αναπτυχθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υποστηρίζεται από 1300 πιστοποιημένους ιδιώτες κτηνιάτρους, είναι διασυνδεδεμένο με όλες τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας ώστε να καθίσταται ουσιαστικός ο κτηνιατρικός έλεγχος (Ιχνηλασιμότητας,, υγειονομικός και ευζωίας) και έχει αναπτυχθεί υπηρεσία webservice ώστε να αποκτήσουν την ανάλογη πρόσβαση οι υπηρεσίες άλλων υπουργείων και υπηρεσιών που έχουν αρμοδιότητα σε σχέση με τα ζώα συντροφιάς.  Το μητρώο καταφυγίων και ενδιαιτημάτων έχει ήδη το ΥΠΑΑΤ ξεκινήσει να το κατασκευάζει σε συνεργασία με τις αδειοδοτούσες κτηνιατρικές αρχές των Περιφερειακών Ενοτήτων, μέσω υπηρεσίας «Back-office», ενώ το μητρώο εκτροφέων μαζί με την ΚΥΑ για τους ειδικότερους όρους έγκρισής τους σε εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 6 έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν στο 2021.  Η εφαρμογή ελέγχεται κάθε φορά από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Food and Veterinary Office-FVO) που επιθεωρούν το πρόγραμμα της λύσσας τα τελευταία χρόνια.  Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου του 2018 στις Βρυξέλλες με θέμα το παράνομο ηλεκτρονικό εμπόριο των ζώων συντροφιάς υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Αυστριακή Προεδρίας με τη συμμετοχή πολλών αρμοδίων αρχών κρατών μελών και των μεγαλύτερων φιλοζωικών φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Διαδικτυακή Βάση της Γαλλίας (i-cad) παρουσιάστηκε ως πρότυπη εθνική βάση στη Ε.Ε. Λειτουργεί στο Υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας μαζί με τα υπόλοιπα πληροφοριακά συστήματα της Κτηνιατρικής. Διασυνδέεται με την αστυνομία, του Δήμους, τα εκτροφεία και τα καταφύγια.  H Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση καταγραφής των ζώων συντροφιάς του ΥΠΑΑΤ λειτουργεί σύμφωνα με την Διαδικτυακή Βάση της Γαλλίας (i-cad) η όποια παρουσιάστηκε ως πρότυπη εθνική βάση στη Ε.Ε, και στην οποία έχουν πρόσβαση οι Δήμοι, Περιφέρειες και η Αστυνομία.  Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπ.Α.Α.Τ. σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπ.Α.Α.Τ με βάση τη ΔΗΒ καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους υλοποίησε επιπλέον τρείς ψηφιακές υπηρεσίες:  Το 2019 την Ψηφιακή Υπηρεσία Παρακολούθησης των Αδεσπότων Ζώων από του Δήμους που δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να έχουν ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο ψηφιακό εργαλείο παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης που μπορεί με μια εκτύπωση σε ένα αρχείο excel να έχει η πενταμελής επιτροπή του Δήμου και οι αρμόδιες υπηρεσίες πλήρη εικόνα των δράσεων της διαχείρισης των αδεσπότων ζώων συντροφιάς στην επικράτειά τους. Η πρόσβαση έχει δοθεί σε εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους των Δήμων που είναι αρμόδιοι να ενημερώνουν την ψηφιακή υπηρεσία, οι οποίοι μπορούν να αναζητούν με το αριθμό του microchip τον ιδιοκτήτη στον οποίο αντιστοιχεί ένα εξαφανισμένο ή εγκαταλελειμμένο ζώο.  Το 2018 την ψηφιακή υπηρεσία “Βack-Οffice” στην οποία έχουν πρόσβαση οι κτηνίατροι των Περιφερειακών Ενοτήτων οι οποίοι μπορούν να διευκολύνονται στην διαπίστωση της εμβολιακής κατάστασης των ζώων, αποκτούν πρόσβαση με σκοπό να ενημερώνεται η βάση για τις δράσεις του Δήμου για κάθε αδέσποτο που διαχειρίζεται.  Το 2020 την ψηφιακή υπηρεσία «webservice” μέσω της οποίας δίνεται πρόσβαση σε όλες τις αρμόδιες αρχές βεβαίωσης παραβάσεων του ν. 4039/2012 όπως ισχύει, οι οποίες έχουν οριστεί στο άρθρο 1. Στην ψηφιακή υπηρεσία «webservice” ανταποκρίθηκε η Ελληνική Αστυνομία η οποία απέκτησε σχετική πρόσβαση. ΙΣΤΟΡΙΚΟ  02-07-2015 υπεγράφη η ΥΑ για τη διαδικασία πιστοποίησης των κτηνιάτρων/χρηστών της διαδικτυακής ηλεκτρονικής βάσης σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β΄1544/22-7-2015.  18-08-2015 έχει καταστεί πλήρως λειτουργική η Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους .  17-09-2015 ενημερώνονται οι αρμόδιοι φορείς με το με αριθ. πρωτ. 2592/100417/17-09-2015 έγγραφο του ΥΠΑΑΤ προκειμένου να παραδοθούν τα ιστορικά στοιχεία και να πιστοποιηθούν οι χρήστες ώστε να καταγράφονται στη Διαδικτυακή Βάση του ΥπΑΑΤ τα ζώα συντροφιάς.  04-11-2015 η Δ/νση Πληροφορικής με έγγραφό της ζητεί παράδοση των ιστορικών στοιχείων από τον ΠΚΣ με προθεσμία την 18 η Δεκεμβρίου 2015.  Τα στοιχεία της βάσης (excel) του ΠΚΣ παραδόθηκαν την 17 η Δεκεμβρίου 2015 μετά από παρέμβαση του εισαγγελέα προστασίας των ζώων.  Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος (Π.Κ.Σ.) στις 16 Νοεμβρίου 2015 υποβάλλει στο Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ) αίτηση ακυρώσεως της υπ’ αριθμ. 1697/74031/2.7.2015 απόφασης του Υφυπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και κάθε άλλη σχετική πράξη ή παράλειψη της Διοικήσεως.  Με την υπ’ αριθμ. 2073/2017 Απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας απορρίφθηκε η αίτηση και επιβλήθηκε στον Π.Κ.Σ. η δικαστική δαπάνη του Δημοσίου. H απόφαση δημοσιεύθηκε σε δημόσια συνεδρίαση της 24ης Αυγούστου 2017 και αναφέρει μεταξύ άλλων : «…η νέα Διαδικτυακή Βάση έχει καταστεί πλήρως λειτουργική από 18.8.2015, ο δε σχεδιασμός της, που προβλέπει σύστημα λογικών ελέγχων για κάθε καταχωρούμενη πληροφορία: (α) επιτρέπει τη χρήση της από όλα τα πρόσωπα τα οποία ως «φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους» έχουν τη δυνατότητα προσβάσεως σε αυτήν, (β) διασφαλίζει την ακεραιότητα της πληροφορίας, καθόσον καθίσταται υποχρεωτική η συμπλήρωση όλων των απαραίτητων πεδίων πριν από την ηλεκτρονική υποβολή οποιουδήποτε αιτήματος καταχωρίσεως, (γ) απαιτεί την εισαγωγή παραμετροποιημένων δεδομένων (πχ είδος ζώου, φύλο, φυλή, είδος τριχώματος) για την καταγραφή με ενιαίο τρόπο των ζώων και την αποφυγή καταχωρίσεως σφαλμάτων ή υποκειμενικών εκτιμήσεων, (δ) διασφαλίζει την απαραίτητη αμφίδρομη αντιστοίχιση μεταξύ ζώου και ιδιοκτήτη και (ε) επιτρέπει τη δυνατότητα εμπλουτισμού με πεδία που σχετίζονται με υγειονομικές πληροφορίες κατά τη διαχείριση νοσημάτων των ζώων και ζωοανθρωπονοσογόνων παραγόντων, όταν τούτο κρίνεται σκόπιμο από τις καθ’ ύλην αρμόδιες αρχές. Με τον τρόπο αυτό «εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα κάθε ζώου και η αντιστοίχιση με τα ατομικά στοιχεία συγκεκριμένου ιδιοκτήτη», ώστε να περιορισθεί το φαινόμενο της εγκαταλείψεως δεσποζόμενων ζώων, καθίσταται ευχερέστερη η εκτέλεση προγραμμάτων περισυλλογής και διαχειρίσεως αδέσποτων ζώων και δημιουργείται ένα σημαντικό εποπτικό εργαλείο, για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση από τις αρμόδιες αρχές προγραμμάτων ελέγχου και αντιμετωπίσεως σημαντικών ζωοανθρωπονοσογόνων παραγόντων, επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία. Ενόψει των ανωτέρω, η επιλογή του νομοθέτη να αναθέσει την τήρηση και διαχείριση της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όχι στον αιτούντα Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο ουδόλως αντίκειται στο Σύνταγμα, όπως αβασίμως προβάλλεται, και είναι απορριπτέοι όλοι οι ανωτέρω λόγοι, καθώς και η αίτηση ακυρώσεως στο σύνολό της. Ως φορέας δηλώνουμε με εκκωφαντικό τρόπο την αντίθεση μας στην μεταφορά της βάσης δεδομένων από το ΥΠΑΑΤ, και υπερθεματίζουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη της (Υπομητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων, Υπομητρώο Καταφυγίων, Υπομητρώο Εκτροφέων, Υπομητρώο Εθελοντικής Αιμοδοσίας Ζώων Συντροφιάς)

  • 20 Μαΐου 2021, 15:45 | Μανος Ψαρακης

    ΣΥΜΦΩΝΏ ΜΕ ΤΙΣ ΘΈΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΉΝΙΟΥ
    ΣΥΛΛΌΓΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΏΝ ΖΏΩΝ
    ΣΥΝΤΡΟΦΙΆΣ – ΠΑΝ.ΣΥΛ.Ε.Ζ.Σ.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:44 | Μιχάλης Μανωλαράκης

    Τάσσομαι υπέρ των θέσεων της ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    2. Πιστοποιημένοι χρήστες του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς είναι:α) Οι κτηνίατροι για την καταγραφή των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους. Η ιδιότητά τους ταυτοποιείται μέσω διαλειτουργικότητας με το μητρώο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ). Τα πρόσωπα της παρούσας περίπτωσης οφείλουν να ενημερώνουν το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς με τα λοιπά στοιχεία ταυτοποίησής τους.
    (β) Οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.
    (γ) Οι αρμόδιοι υπάλληλοι των δήμων για τις ανάγκες παρακολούθησης και εφαρμογής του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, την κατάρτιση προγραμμάτων για τα δεσποζόμενα ζώα, καθώς και για τις ανάγκες καταχώρισης και επικαιροποίησης ατελώς των στοιχείων των δημοτών και των κατοίκων τους και των σχετικών μεταβολών τους.
    (δ) Οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
    (ε) Οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Τμήματος Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών.
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    ❖ Να προστεθεί και η ΕΛ.ΑΣ
    8. Εκτός από τους χρήστες της παρ. 2, διαβαθμισμένη πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς έχουν:
    (α) Οι αρχές και οι φορείς των παρ. 1 έως 6 του άρθρου 3, για την άσκηση των αρμοδιοτήτων που τους ανατίθενται με τον παρόντα και
    (β) οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων, για την ενημέρωσή τους σχετικά με το σύνολο των δεδομένων των ζώων που έχουν καταχωρηθεί στο ΕΜΖΣ με τη χρήση προσωπικών κωδικών.
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    ❖ Να προστεθούν στη διαβαθμισμένη πρόσβαση και οι φιλοζωικοί σύλλογοι και οργανώσεις μόνο για να πληροφορούνται το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη του ζώου που βρήκαν και για κανένα άλλο στοιχείο, και ο ιδιοκτήτης μόνο και μόνο για να μπορεί να αλλάζει τον αριθμό του τηλεφώνου του.
    Είναι αδήριτη ανάγκη στο site του ΥΠΕΣ να αναρτάται δημόσια η επωνυμία της επιχείρησης των νόμιμων εκτροφέων, με τον αριθμό άδεια τους, τα καταγεγραμμενα ζώα προς εκτροφή με τους αριθμούς microchip, ώστε να γνωρίζει αυτός που έχει δει ένα ζώο συντροφιάς και θέλει να το αποκτήσει, αν ο εκτροφέας είναι νόμιμος, αν το συγκεκριμένο κατοικίδιο έχει τσιπ και αν ταυτοποιείται ο αρ. αδείας του εκτροφέα με αυτόν που τυχόν μπορεί να του παρουσιάζει, προς αποφυγή παραπλάνησης του νέου κηδεμόνα αλλά και ευκολότερου ελέγχου από τις αστυνομικές αρχές. Στα ανωτέρω δημόσια στοιχεία δεν περιλαμβάνονται προσωπικά δεδομένα συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος η λίστα αυτή να μην είναι δημόσια προσβάσιμη.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:29 | Ιόλη Αμπλιανίτη

    Στηρίζω τις θέσεις του φιλοζωικού σωματείου «Γατοδράση Αθήνας- Cat Rescue Athens»το οποίο δηλώνει «Στηρίζουμε τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς και την αλληλεπίδρασή του με όλα τα μητρώα του δημοσίου τομέα καθώς και αντίστοιχες βάσεις δεδομένων άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Παρ. 2: να προστεθεί το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας στους πιστοποιημένους χρήστες του ΕΜΖΣ. Η έλλειψη πρόσβασης θα ισοδυναμεί με αργοπορία στη διερεύνηση καταγγελιών που μπορεί να αποβεί μοιραία και συνολικά αδυναμία παροχής αποτελεσματικής προστασίας της ευζωίας των ζώων συντροφιάς.
    Παρ. 16: να διευκρινιστεί το ανώτατο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο πρέπει να δηλωθεί η εξαφάνιση του ζώου από τον αρμόδιο δήμο»

  • 20 Μαΐου 2021, 15:37 | ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΑΓΟΓΙΑΝΝΗΣ

    Επί της παραγράφου 13 όπου δίνεται η δυνατότητα δωρεάν σήμανσης και εμβολιασμού να γίνει προσθήκη που θα αφορά στις Ελληνικές γηγενείς φυλές όπως αυτές αναφέρονται στις προτάσεις μας επί του Άρθρου 2. Με σκοπό να δοθούν κίνητρα απόκτησης ελέγχου και σήμανσης των αυτόχθονων ειδών.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:42 | ΜΑΙΡΗ ΣΑΡΑΦΗ

    Στηρίζω τις θέσεις του φιλοζωικού σωματείου «Γατοδράση Αθήνας- Cat Rescue Athens»το οποίο δηλώνει «Στηρίζουμε τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς και την αλληλεπίδρασή του με όλα τα μητρώα του δημοσίου τομέα καθώς και αντίστοιχες βάσεις δεδομένων άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Παρ. 2: να προστεθεί το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας στους πιστοποιημένους χρήστες του ΕΜΖΣ. Η έλλειψη πρόσβασης θα ισοδυναμεί με αργοπορία στη διερεύνηση καταγγελιών που μπορεί να αποβεί μοιραία και συνολικά αδυναμία παροχής αποτελεσματικής προστασίας της ευζωίας των ζώων συντροφιάς.
    Παρ. 16: να διευκρινιστεί το ανώτατο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο πρέπει να δηλωθεί η εξαφάνιση του ζώου από τον αρμόδιο δήμο»

  • 20 Μαΐου 2021, 15:35 | Μεραμβελιωτάκης Αριστοτέλης

    Να υπάρχει αντιστοίχηση των microchips με τον αγοραστή τους (κτηνίατρο) ώστε σε περίπτωση που βρεθεί ζώο με αριθμό τσιπ και δεν είναι καταγεγραμμένο στη διαδικτυακή βάση, να μπορεί να βρεθεί ο υπεύθυνος και να επιβάλλονται οι ανάλογες κυρώσεις.

  • 20 Μαΐου 2021, 14:19 | ΤΡΙΑΝΤΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ

    nα δημιουργηθεί μητρώο με δεδομένα για επιθέσεις σκύλων και για τις προκληθείσες ζημίες σε ανθρώπους και ζώα καθώς και σε περιπτώσεις που ο σκύλος έχει προκαλέσει ατυχήματα. Να τηρηθούν στατιστικά στοιχεία των κρουσμάτων > φυλή ή ημίαιμο , περιοχή, σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, αιτίες και συνέπειες για τις οποίες θα σχηματίζεται φάκελος για το συγκεκριμένο ζώο και τα πιο πάνω στοιχεία θα χρησιμεύσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων επιθετικότητας (Στο Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτών Σκύλων στο πλαίσιο της μελέτης της συμπεριφορας των σκύλων ήδη έχουμε ξεκινήσει από το 2015 κυρίως από ενημέρωση των μελών μας και από δημοσιεύσεις )

  • Άρθρο 4. Παρ. 1 – Να αφαιρεθεί το «δύναται» ώστε να μην παραμείνουμε στην πρόθεση.

  • 20 Μαΐου 2021, 14:49 | Βηθλεέμ

    Συμφωνώ με τις θέσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου Επαγγελματιών Ζώων
    Συντροφιάς – ΠΑΝ.ΣΥΛ.Ε.Ζ.Σ.

  • 20 Μαΐου 2021, 14:28 | ΜΑΡΙΛΕΝΑ Φ.

    Επί της παραγράφου 13 όπου δίνεται η δυνατότητα δωρεάν σήμανσης και εμβολιασμού να γίνει προσθήκη που θα αφορά στις Ελληνικές γηγενείς φυλές όπως αυτές αναφέρονται στις προτάσεις μας επί του Άρθρου 2. Με σκοπό να δοθούν κίνητρα απόκτησης ελέγχου και σήμανσης των αυτόχθονων ειδών.

  • 20 Μαΐου 2021, 14:39 | Όλγα Λιάρα

    Τάσσομαι υπέρ των θέσεων της ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    2. Πιστοποιημένοι χρήστες του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς είναι:α) Οι κτηνίατροι για την καταγραφή των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους. Η ιδιότητά τους ταυτοποιείται μέσω διαλειτουργικότητας με το μητρώο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ). Τα πρόσωπα της παρούσας περίπτωσης οφείλουν να ενημερώνουν το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς με τα λοιπά στοιχεία ταυτοποίησής τους.
    (β) Οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.
    (γ) Οι αρμόδιοι υπάλληλοι των δήμων για τις ανάγκες παρακολούθησης και εφαρμογής του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, την κατάρτιση προγραμμάτων για τα δεσποζόμενα ζώα, καθώς και για τις ανάγκες καταχώρισης και επικαιροποίησης ατελώς των στοιχείων των δημοτών και των κατοίκων τους και των σχετικών μεταβολών τους.
    (δ) Οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
    (ε) Οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Τμήματος Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών.
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    ❖ Να προστεθεί και η ΕΛ.ΑΣ
    8. Εκτός από τους χρήστες της παρ. 2, διαβαθμισμένη πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς έχουν:
    (α) Οι αρχές και οι φορείς των παρ. 1 έως 6 του άρθρου 3, για την άσκηση των αρμοδιοτήτων που τους ανατίθενται με τον παρόντα και
    (β) οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων, για την ενημέρωσή τους σχετικά με το σύνολο των δεδομένων των ζώων που έχουν καταχωρηθεί στο ΕΜΖΣ με τη χρήση προσωπικών κωδικών.
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    ❖ Να προστεθούν στη διαβαθμισμένη πρόσβαση και οι φιλοζωικοί σύλλογοι και οργανώσεις μόνο για να πληροφορούνται το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη του ζώου που βρήκαν και για κανένα άλλο στοιχείο, και ο ιδιοκτήτης μόνο και μόνο για να μπορεί να αλλάζει τον αριθμό του τηλεφώνου του.
    Είναι αδήριτη ανάγκη στο site του ΥΠΕΣ να αναρτάται δημόσια η επωνυμία της επιχείρησης των νόμιμων εκτροφέων, με τον αριθμό άδεια τους, τα καταγεγραμμενα ζώα προς εκτροφή με τους αριθμούς microchip, ώστε να γνωρίζει αυτός που έχει δει ένα ζώο συντροφιάς και θέλει να το αποκτήσει, αν ο εκτροφέας είναι νόμιμος, αν το συγκεκριμένο κατοικίδιο έχει τσιπ και αν ταυτοποιείται ο αρ. αδείας του εκτροφέα με αυτόν που τυχόν μπορεί να του παρουσιάζει, προς αποφυγή παραπλάνησης του νέου κηδεμόνα αλλά και ευκολότερου ελέγχου από τις αστυνομικές αρχές. Στα ανωτέρω δημόσια στοιχεία δεν περιλαμβάνονται προσωπικά δεδομένα συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος η λίστα αυτή να μην είναι δημόσια προσβάσιμη.

  • 20 Μαΐου 2021, 14:13 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Παρ. 2: Η ΕΛ.ΑΣ θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται στους πιστοποιημένους χρήστες του ΕΜΖΣ. Ειδάλλως πως θα μπορούν να κάνουν επιτόπιο έλεγχο σε ζώα, εξακριβώνοντας π.χ. μια κλοπή ή έστω ότι το ζώο είναι καταχωρημένο όπως ορίζει η Νομοθεσία;
    Οι ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων ζώων θα έπρεπε επίσης να έχουν πρόσβαση στη βάση, να βλέπουν τα ζώα που είναι καταχωρημένα στο όνομά τους και να έχουν τη δυνατότητα να μεταβάλλουν ο τηλέφωνό τους.
    Θα έπρεπε επίσης να αναρτάται δημόσια η επωνυμία της επιχείρησης των νόμιμων εκτροφέων, ώστε να γνωρίζει ο υποψήφιος ιδιοκτήτης ότι εμπιστεύεται έναν επιχειρηματία που φροντίζει για όλα τα νόμιμα και για την ευζωία των ζώων που εκτρέφει.

    Παρ. 13: Η παράγραφος αυτή είναι ένα κομμάτι στο οποίο αξίζει να δώσουμε εύσημα. Πάρα πολλοί συμπολίτες μας θα επωφεληθούν από τα προγράμματα μέσω των Δήμων για να φροντίσουν τα ζώα τους όταν οι οικονομικές τους δυνατότητες δεν το επιτρέπουν. Συγχαρητήρια. Το μόνο κομμάτι το οποίο ίσως θα έπρεπε να μας προβληματίσει, είναι το τι γίνεται στην περίπτωση που ο Δήμος αρνηθεί να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες. Η δαπάνη της σήμανσης και της καταγραφής των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς βαρύνει τον ιδιοκτήτη τους και των αδέσποτων τον οικείο δήμο. Τα φιλοζωικά σωματεία και οι φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι ιδιοκτήτες ζώων που ανήκουν σε ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες μπορούν, εφόσον επιθυμούν, να σημαίνουν, καταγράφουν, στειρώνουν και εμβολιάζουν τα ζώα συντροφιάς τους δωρεάν στα κτηνιατρεία των δήμων ή στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των δήμων, των διαδημοτικών κέντρων και των κτηνιατρικών υπηρεσιών των περιφερειών της χώρας ή από συμβεβλημένους με τον δήμο παρέχοντες κτηνιατρικές υπηρεσίες. Στις ομάδες του πρώτου εδαφίου συμπεριλαμβάνονται ιδίως άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ. και διαβιούντες με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
    Επίσης, οι δήμοι δύνανται να χορηγούν δωρεάν τροφή και φάρμακα στα φιλοζωικά σωματεία και στις φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με τα οποία συνεργάζονται, καθώς και στους αναδόχους.

  • 20 Μαΐου 2021, 14:36 | Ισμήνη Ρέλλου

    Στηρίζω τις θέσεις του φιλοζωικού σωματείου «Γατοδράση Αθήνας- Cat Rescue Athens»το οποίο δηλώνει «Στηρίζουμε τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς και την αλληλεπίδρασή του με όλα τα μητρώα του δημοσίου τομέα καθώς και αντίστοιχες βάσεις δεδομένων άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Παρ. 2: να προστεθεί το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας στους πιστοποιημένους χρήστες του ΕΜΖΣ. Η έλλειψη πρόσβασης θα ισοδυναμεί με αργοπορία στη διερεύνηση καταγγελιών που μπορεί να αποβεί μοιραία και συνολικά αδυναμία παροχής αποτελεσματικής προστασίας της ευζωίας των ζώων συντροφιάς.
    Παρ. 16: να διευκρινιστεί το ανώτατο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο πρέπει να δηλωθεί η εξαφάνιση του ζώου από τον αρμόδιο δήμο»

  • 20 Μαΐου 2021, 13:25 | Χριστίνα Παπαδοπούλου

    Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
    Παρ. 2: Η ΕΛ.ΑΣ θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται στους πιστοποιημένους χρήστες του ΕΜΖΣ. Ειδάλλως πως θα μπορούν να κάνουν επιτόπιο έλεγχο σε ζώα, εξακριβώνοντας π.χ. μια κλοπή ή έστω ότι το ζώο είναι καταχωρημένο όπως ορίζει η Νομοθεσία; Οι ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων ζώων θα έπρεπε επίσης να έχουν πρόσβαση στη βάση, να βλέπουν τα ζώα που είναι καταχωρημένα στο όνομά τους και να έχουν τη δυνατότητα να μεταβάλλουν ο τηλέφωνό τους. Ίσως θα ήταν καλή ιδέα αν μπορούσαν να αλλάξουν και τη διεύθυνσή τους. Εφόσον αναλαμβάνει αυτό το κομμάτι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η επιβεβαίωση της νέας μόνιμης κατοικίας θα μπορούσε να γίνεται μέσω taxis. Θα έπρεπε επίσης να αναρτάται δημόσια η επωνυμία της επιχείρησης των νόμιμων εκτροφέων, ώστε να γνωρίζει ο υποψήφιος ιδιοκτήτης ότι εμπιστεύεται έναν επιχειρηματία που φροντίζει για όλα τα νόμιμα και για την ευζωία των ζώων που εκτρέφει.
    Παρ. 13: Η παράγραφος αυτή είναι ένα κομμάτι στο οποίο αξίζει να δώσουμε εύσημα. Πάρα πολλοί συμπολίτες μας θα επωφεληθούν από τα προγράμματα μέσω των Δήμων για να φροντίσουν τα ζώα τους όταν οι οικονομικές τους δυνατότητες δεν το επιτρέπουν. Συγχαρητήρια. Το μόνο κομμάτι το οποίο ίσως θα έπρεπε να μας προβληματίσει, είναι το τι γίνεται στην περίπτωση που ο Δήμος αρνηθεί να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες. Η δαπάνη της σήμανσης και της καταγραφής των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς βαρύνει τον ιδιοκτήτη τους και των αδέσποτων τον οικείο δήμο. Τα φιλοζωικά σωματεία και οι φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι ιδιοκτήτες ζώων που ανήκουν σε ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες μπορούν, εφόσον επιθυμούν, να σημαίνουν, καταγράφουν, στειρώνουν και εμβολιάζουν τα ζώα συντροφιάς τους δωρεάν στα κτηνιατρεία των δήμων ή στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των δήμων, των διαδημοτικών κέντρων και των κτηνιατρικών υπηρεσιών των περιφερειών της χώρας ή από συμβεβλημένους με τον δήμο παρέχοντες κτηνιατρικές υπηρεσίες. Στις ομάδες του πρώτου εδαφίου συμπεριλαμβάνονται ιδίως άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ. και διαβιούντες με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Επίσης, οι δήμοι δύνανται να χορηγούν δωρεάν τροφή και φάρμακα στα φιλοζωικά σωματεία και στις φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με τα οποία συνεργάζονται, καθώς και στους αναδόχους.

  • 20 Μαΐου 2021, 13:21 | ΚΩΣΤΑΣ Κ.

    Επί της παραγράφου 13 όπου δίνεται η δυνατότητα δωρεάν σήμανσης και εμβολιασμού να γίνει προσθήκη που θα αφορά στις Ελληνικές γηγενείς φυλές όπως αυτές αναφέρονται στις προτάσεις μας επί του Άρθρου 2. Με σκοπό να δοθούν κίνητρα απόκτησης ελέγχου και σήμανσης των αυτόχθονων ειδών.

  • 20 Μαΐου 2021, 13:59 | Ζωή Καραμάνη

    Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
    Παρ. 2: Η ΕΛ.ΑΣ θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται στους πιστοποιημένους χρήστες του ΕΜΖΣ. Ειδάλλως πως θα μπορούν να κάνουν επιτόπιο έλεγχο σε ζώα, εξακριβώνοντας π.χ. μια κλοπή ή έστω ότι το ζώο είναι καταχωρημένο όπως ορίζει η Νομοθεσία; Οι ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων ζώων θα έπρεπε επίσης να έχουν πρόσβαση στη βάση, να βλέπουν τα ζώα που είναι καταχωρημένα στο όνομά τους και να έχουν τη δυνατότητα να μεταβάλλουν ο τηλέφωνό τους. Ίσως θα ήταν καλή ιδέα αν μπορούσαν να αλλάξουν και τη διεύθυνσή τους. Εφόσον αναλαμβάνει αυτό το κομμάτι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η επιβεβαίωση της νέας μόνιμης κατοικίας θα μπορούσε να γίνεται μέσω taxis. Θα έπρεπε επίσης να αναρτάται δημόσια η επωνυμία της επιχείρησης των νόμιμων εκτροφέων, ώστε να γνωρίζει ο υποψήφιος ιδιοκτήτης ότι εμπιστεύεται έναν επιχειρηματία που φροντίζει για όλα τα νόμιμα και για την ευζωία των ζώων που εκτρέφει.
    Παρ. 13: Η παράγραφος αυτή είναι ένα κομμάτι στο οποίο αξίζει να δώσουμε εύσημα. Πάρα πολλοί συμπολίτες μας θα επωφεληθούν από τα προγράμματα μέσω των Δήμων για να φροντίσουν τα ζώα τους όταν οι οικονομικές τους δυνατότητες δεν το επιτρέπουν. Συγχαρητήρια. Το μόνο κομμάτι το οποίο ίσως θα έπρεπε να μας προβληματίσει, είναι το τι γίνεται στην περίπτωση που ο Δήμος αρνηθεί να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες. Η δαπάνη της σήμανσης και της καταγραφής των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς βαρύνει τον ιδιοκτήτη τους και των αδέσποτων τον οικείο δήμο. Τα φιλοζωικά σωματεία και οι φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι ιδιοκτήτες ζώων που ανήκουν σε ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες μπορούν, εφόσον επιθυμούν, να σημαίνουν, καταγράφουν, στειρώνουν και εμβολιάζουν τα ζώα συντροφιάς τους δωρεάν στα κτηνιατρεία των δήμων ή στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των δήμων, των διαδημοτικών κέντρων και των κτηνιατρικών υπηρεσιών των περιφερειών της χώρας ή από συμβεβλημένους με τον δήμο παρέχοντες κτηνιατρικές υπηρεσίες. Στις ομάδες του πρώτου εδαφίου συμπεριλαμβάνονται ιδίως άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ. και διαβιούντες με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Επίσης, οι δήμοι δύνανται να χορηγούν δωρεάν τροφή και φάρμακα στα φιλοζωικά σωματεία και στις φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με τα οποία συνεργάζονται, καθώς και στους αναδόχους.

  • 20 Μαΐου 2021, 13:36 | Πέτρος Τυμπακιανάκης

    Συμφωνώ με τις θέσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου Επαγγελματιών Ζώων Συντροφιάς – ΠΑΝ.ΣΥΛ.Ε.Ζ.Σ.

    Με την ελεύθερη δυνατότητα πρόσβασης στο ΕΜΖΣ από το πλήθος των αρμόδιων υπηρεσιών που προβλέπονται στο Άρθρο 4.8, δε διασφαλίζεται η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των ιδιοκτητών και η τήρηση του ιατρικού απορρήτου των ασθενών (ζώων συντροφιάς).

  • 20 Μαΐου 2021, 13:22 | Ράνια Αργυροπούλου

    Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
    Παρ. 2: Η ΕΛ.ΑΣ θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται στους πιστοποιημένους χρήστες του ΕΜΖΣ. Ειδάλλως πως θα μπορούν να κάνουν επιτόπιο έλεγχο σε ζώα, εξακριβώνοντας π.χ. μια κλοπή ή έστω ότι το ζώο είναι καταχωρημένο όπως ορίζει η Νομοθεσία; Οι ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων ζώων θα έπρεπε επίσης να έχουν πρόσβαση στη βάση, να βλέπουν τα ζώα που είναι καταχωρημένα στο όνομά τους και να έχουν τη δυνατότητα να μεταβάλλουν ο τηλέφωνό τους. Ίσως θα ήταν καλή ιδέα αν μπορούσαν να αλλάξουν και τη διεύθυνσή τους. Εφόσον αναλαμβάνει αυτό το κομμάτι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η επιβεβαίωση της νέας μόνιμης κατοικίας θα μπορούσε να γίνεται μέσω taxis. Θα έπρεπε επίσης να αναρτάται δημόσια η επωνυμία της επιχείρησης των νόμιμων εκτροφέων, ώστε να γνωρίζει ο υποψήφιος ιδιοκτήτης ότι εμπιστεύεται έναν επιχειρηματία που φροντίζει για όλα τα νόμιμα και για την ευζωία των ζώων που εκτρέφει.
    Παρ. 13: Η παράγραφος αυτή είναι ένα κομμάτι στο οποίο αξίζει να δώσουμε εύσημα. Πάρα πολλοί συμπολίτες μας θα επωφεληθούν από τα προγράμματα μέσω των Δήμων για να φροντίσουν τα ζώα τους όταν οι οικονομικές τους δυνατότητες δεν το επιτρέπουν. Συγχαρητήρια. Το μόνο κομμάτι το οποίο ίσως θα έπρεπε να μας προβληματίσει, είναι το τι γίνεται στην περίπτωση που ο Δήμος αρνηθεί να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες. Η δαπάνη της σήμανσης και της καταγραφής των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς βαρύνει τον ιδιοκτήτη τους και των αδέσποτων τον οικείο δήμο. Τα φιλοζωικά σωματεία και οι φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι ιδιοκτήτες ζώων που ανήκουν σε ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες μπορούν, εφόσον επιθυμούν, να σημαίνουν, καταγράφουν, στειρώνουν και εμβολιάζουν τα ζώα συντροφιάς τους δωρεάν στα κτηνιατρεία των δήμων ή στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των δήμων, των διαδημοτικών κέντρων και των κτηνιατρικών υπηρεσιών των περιφερειών της χώρας ή από συμβεβλημένους με τον δήμο παρέχοντες κτηνιατρικές υπηρεσίες. Στις ομάδες του πρώτου εδαφίου συμπεριλαμβάνονται ιδίως άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ. και διαβιούντες με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Επίσης, οι δήμοι δύνανται να χορηγούν δωρεάν τροφή και φάρμακα στα φιλοζωικά σωματεία και στις φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με τα οποία συνεργάζονται, καθώς και στους αναδόχους.

  • 20 Μαΐου 2021, 13:43 | Ιφιγένεια Καραμάνη

    Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
    Παρ. 2: Η ΕΛ.ΑΣ θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται στους πιστοποιημένους χρήστες του ΕΜΖΣ. Ειδάλλως πως θα μπορούν να κάνουν επιτόπιο έλεγχο σε ζώα, εξακριβώνοντας π.χ. μια κλοπή ή έστω ότι το ζώο είναι καταχωρημένο όπως ορίζει η Νομοθεσία; Οι ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων ζώων θα έπρεπε επίσης να έχουν πρόσβαση στη βάση, να βλέπουν τα ζώα που είναι καταχωρημένα στο όνομά τους και να έχουν τη δυνατότητα να μεταβάλλουν ο τηλέφωνό τους. Ίσως θα ήταν καλή ιδέα αν μπορούσαν να αλλάξουν και τη διεύθυνσή τους. Εφόσον αναλαμβάνει αυτό το κομμάτι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η επιβεβαίωση της νέας μόνιμης κατοικίας θα μπορούσε να γίνεται μέσω taxis. Θα έπρεπε επίσης να αναρτάται δημόσια η επωνυμία της επιχείρησης των νόμιμων εκτροφέων, ώστε να γνωρίζει ο υποψήφιος ιδιοκτήτης ότι εμπιστεύεται έναν επιχειρηματία που φροντίζει για όλα τα νόμιμα και για την ευζωία των ζώων που εκτρέφει.
    Παρ. 13: Η παράγραφος αυτή είναι ένα κομμάτι στο οποίο αξίζει να δώσουμε εύσημα. Πάρα πολλοί συμπολίτες μας θα επωφεληθούν από τα προγράμματα μέσω των Δήμων για να φροντίσουν τα ζώα τους όταν οι οικονομικές τους δυνατότητες δεν το επιτρέπουν. Συγχαρητήρια. Το μόνο κομμάτι το οποίο ίσως θα έπρεπε να μας προβληματίσει, είναι το τι γίνεται στην περίπτωση που ο Δήμος αρνηθεί να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες. Η δαπάνη της σήμανσης και της καταγραφής των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς βαρύνει τον ιδιοκτήτη τους και των αδέσποτων τον οικείο δήμο. Τα φιλοζωικά σωματεία και οι φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι ιδιοκτήτες ζώων που ανήκουν σε ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες μπορούν, εφόσον επιθυμούν, να σημαίνουν, καταγράφουν, στειρώνουν και εμβολιάζουν τα ζώα συντροφιάς τους δωρεάν στα κτηνιατρεία των δήμων ή στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των δήμων, των διαδημοτικών κέντρων και των κτηνιατρικών υπηρεσιών των περιφερειών της χώρας ή από συμβεβλημένους με τον δήμο παρέχοντες κτηνιατρικές υπηρεσίες. Στις ομάδες του πρώτου εδαφίου συμπεριλαμβάνονται ιδίως άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ. και διαβιούντες με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Επίσης, οι δήμοι δύνανται να χορηγούν δωρεάν τροφή και φάρμακα στα φιλοζωικά σωματεία και στις φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με τα οποία συνεργάζονται, καθώς και στους αναδόχους.

  • 20 Μαΐου 2021, 13:22 | EΛΕΝΗ Κ.

    Επί της παραγράφου 13 όπου δίνεται η δυνατότητα δωρεάν σήμανσης και εμβολιασμού να γίνει προσθήκη που θα αφορά στις Ελληνικές γηγενείς φυλές όπως αυτές αναφέρονται στις προτάσεις μας επί του Άρθρου 2. Με σκοπό να δοθούν κίνητρα απόκτησης ελέγχου και σήμανσης των αυτόχθονων ειδών.

  • 20 Μαΐου 2021, 13:26 | Δημήτρης Παπαδόπουλος

    Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
    Παρ. 2: Η ΕΛ.ΑΣ θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται στους πιστοποιημένους χρήστες του ΕΜΖΣ. Ειδάλλως πως θα μπορούν να κάνουν επιτόπιο έλεγχο σε ζώα, εξακριβώνοντας π.χ. μια κλοπή ή έστω ότι το ζώο είναι καταχωρημένο όπως ορίζει η Νομοθεσία; Οι ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων ζώων θα έπρεπε επίσης να έχουν πρόσβαση στη βάση, να βλέπουν τα ζώα που είναι καταχωρημένα στο όνομά τους και να έχουν τη δυνατότητα να μεταβάλλουν ο τηλέφωνό τους. Ίσως θα ήταν καλή ιδέα αν μπορούσαν να αλλάξουν και τη διεύθυνσή τους. Εφόσον αναλαμβάνει αυτό το κομμάτι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η επιβεβαίωση της νέας μόνιμης κατοικίας θα μπορούσε να γίνεται μέσω taxis. Θα έπρεπε επίσης να αναρτάται δημόσια η επωνυμία της επιχείρησης των νόμιμων εκτροφέων, ώστε να γνωρίζει ο υποψήφιος ιδιοκτήτης ότι εμπιστεύεται έναν επιχειρηματία που φροντίζει για όλα τα νόμιμα και για την ευζωία των ζώων που εκτρέφει.
    Παρ. 13: Η παράγραφος αυτή είναι ένα κομμάτι στο οποίο αξίζει να δώσουμε εύσημα. Πάρα πολλοί συμπολίτες μας θα επωφεληθούν από τα προγράμματα μέσω των Δήμων για να φροντίσουν τα ζώα τους όταν οι οικονομικές τους δυνατότητες δεν το επιτρέπουν. Συγχαρητήρια. Το μόνο κομμάτι το οποίο ίσως θα έπρεπε να μας προβληματίσει, είναι το τι γίνεται στην περίπτωση που ο Δήμος αρνηθεί να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες. Η δαπάνη της σήμανσης και της καταγραφής των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς βαρύνει τον ιδιοκτήτη τους και των αδέσποτων τον οικείο δήμο. Τα φιλοζωικά σωματεία και οι φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι ιδιοκτήτες ζώων που ανήκουν σε ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες μπορούν, εφόσον επιθυμούν, να σημαίνουν, καταγράφουν, στειρώνουν και εμβολιάζουν τα ζώα συντροφιάς τους δωρεάν στα κτηνιατρεία των δήμων ή στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των δήμων, των διαδημοτικών κέντρων και των κτηνιατρικών υπηρεσιών των περιφερειών της χώρας ή από συμβεβλημένους με τον δήμο παρέχοντες κτηνιατρικές υπηρεσίες. Στις ομάδες του πρώτου εδαφίου συμπεριλαμβάνονται ιδίως άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ. και διαβιούντες με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Επίσης, οι δήμοι δύνανται να χορηγούν δωρεάν τροφή και φάρμακα στα φιλοζωικά σωματεία και στις φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με τα οποία συνεργάζονται, καθώς και στους αναδόχους.

  • 20 Μαΐου 2021, 13:55 | Καίτη Παπαδοπούλου

    Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
    Παρ. 2: Η ΕΛ.ΑΣ θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται στους πιστοποιημένους χρήστες του ΕΜΖΣ. Ειδάλλως πως θα μπορούν να κάνουν επιτόπιο έλεγχο σε ζώα, εξακριβώνοντας π.χ. μια κλοπή ή έστω ότι το ζώο είναι καταχωρημένο όπως ορίζει η Νομοθεσία; Οι ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων ζώων θα έπρεπε επίσης να έχουν πρόσβαση στη βάση, να βλέπουν τα ζώα που είναι καταχωρημένα στο όνομά τους και να έχουν τη δυνατότητα να μεταβάλλουν ο τηλέφωνό τους. Ίσως θα ήταν καλή ιδέα αν μπορούσαν να αλλάξουν και τη διεύθυνσή τους. Εφόσον αναλαμβάνει αυτό το κομμάτι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η επιβεβαίωση της νέας μόνιμης κατοικίας θα μπορούσε να γίνεται μέσω taxis. Θα έπρεπε επίσης να αναρτάται δημόσια η επωνυμία της επιχείρησης των νόμιμων εκτροφέων, ώστε να γνωρίζει ο υποψήφιος ιδιοκτήτης ότι εμπιστεύεται έναν επιχειρηματία που φροντίζει για όλα τα νόμιμα και για την ευζωία των ζώων που εκτρέφει.
    Παρ. 13: Η παράγραφος αυτή είναι ένα κομμάτι στο οποίο αξίζει να δώσουμε εύσημα. Πάρα πολλοί συμπολίτες μας θα επωφεληθούν από τα προγράμματα μέσω των Δήμων για να φροντίσουν τα ζώα τους όταν οι οικονομικές τους δυνατότητες δεν το επιτρέπουν. Συγχαρητήρια. Το μόνο κομμάτι το οποίο ίσως θα έπρεπε να μας προβληματίσει, είναι το τι γίνεται στην περίπτωση που ο Δήμος αρνηθεί να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες. Η δαπάνη της σήμανσης και της καταγραφής των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς βαρύνει τον ιδιοκτήτη τους και των αδέσποτων τον οικείο δήμο. Τα φιλοζωικά σωματεία και οι φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι ιδιοκτήτες ζώων που ανήκουν σε ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες μπορούν, εφόσον επιθυμούν, να σημαίνουν, καταγράφουν, στειρώνουν και εμβολιάζουν τα ζώα συντροφιάς τους δωρεάν στα κτηνιατρεία των δήμων ή στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των δήμων, των διαδημοτικών κέντρων και των κτηνιατρικών υπηρεσιών των περιφερειών της χώρας ή από συμβεβλημένους με τον δήμο παρέχοντες κτηνιατρικές υπηρεσίες. Στις ομάδες του πρώτου εδαφίου συμπεριλαμβάνονται ιδίως άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ. και διαβιούντες με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Επίσης, οι δήμοι δύνανται να χορηγούν δωρεάν τροφή και φάρμακα στα φιλοζωικά σωματεία και στις φιλοζωικές οργανώσεις

  • 20 Μαΐου 2021, 13:00 | Τζουλιάνα Μαγρίζου

    Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
    Παρ. 2: Η ΕΛ.ΑΣ θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται στους πιστοποιημένους χρήστες του ΕΜΖΣ. Ειδάλλως πως θα μπορούν να κάνουν επιτόπιο έλεγχο σε ζώα, εξακριβώνοντας π.χ. μια κλοπή ή έστω ότι το ζώο είναι καταχωρημένο όπως ορίζει η Νομοθεσία; Οι ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων ζώων θα έπρεπε επίσης να έχουν πρόσβαση στη βάση, να βλέπουν τα ζώα που είναι καταχωρημένα στο όνομά τους και να έχουν τη δυνατότητα να μεταβάλλουν ο τηλέφωνό τους. Ίσως θα ήταν καλή ιδέα αν μπορούσαν να αλλάξουν και τη διεύθυνσή τους. Εφόσον αναλαμβάνει αυτό το κομμάτι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η επιβεβαίωση της νέας μόνιμης κατοικίας θα μπορούσε να γίνεται μέσω taxis. Θα έπρεπε επίσης να αναρτάται δημόσια η επωνυμία της επιχείρησης των νόμιμων εκτροφέων, ώστε να γνωρίζει ο υποψήφιος ιδιοκτήτης ότι εμπιστεύεται έναν επιχειρηματία που φροντίζει για όλα τα νόμιμα και για την ευζωία των ζώων που εκτρέφει.
    Παρ. 13: Η παράγραφος αυτή είναι ένα κομμάτι στο οποίο αξίζει να δώσουμε εύσημα. Πάρα πολλοί συμπολίτες μας θα επωφεληθούν από τα προγράμματα μέσω των Δήμων για να φροντίσουν τα ζώα τους όταν οι οικονομικές τους δυνατότητες δεν το επιτρέπουν. Συγχαρητήρια. Το μόνο κομμάτι το οποίο ίσως θα έπρεπε να μας προβληματίσει, είναι το τι γίνεται στην περίπτωση που ο Δήμος αρνηθεί να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες. Η δαπάνη της σήμανσης και της καταγραφής των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς βαρύνει τον ιδιοκτήτη τους και των αδέσποτων τον οικείο δήμο. Τα φιλοζωικά σωματεία και οι φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι ιδιοκτήτες ζώων που ανήκουν σε ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες μπορούν, εφόσον επιθυμούν, να σημαίνουν, καταγράφουν, στειρώνουν και εμβολιάζουν τα ζώα συντροφιάς τους δωρεάν στα κτηνιατρεία των δήμων ή στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των δήμων, των διαδημοτικών κέντρων και των κτηνιατρικών υπηρεσιών των περιφερειών της χώρας ή από συμβεβλημένους με τον δήμο παρέχοντες κτηνιατρικές υπηρεσίες. Στις ομάδες του πρώτου εδαφίου συμπεριλαμβάνονται ιδίως άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ. και διαβιούντες με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Επίσης, οι δήμοι δύνανται να χορηγούν δωρεάν τροφή και φάρμακα στα φιλοζωικά σωματεία και στις φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με τα οποία συνεργάζονται, καθώς και στους αναδόχους.

  • 20 Μαΐου 2021, 13:17 | ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΑΚΟΣ

    Επί της παραγράφου 13 όπου δίνεται η δυνατότητα δωρεάν σήμανσης και εμβολιασμού να γίνει προσθήκη που θα αφορά στις Ελληνικές γηγενείς φυλές όπως αυτές αναφέρονται στις προτάσεις μας επί του Άρθρου 2. Με σκοπό να δοθούν κίνητρα απόκτησης ελέγχου και σήμανσης των αυτόχθονων ειδών.

  • 20 Μαΐου 2021, 13:48 | Νανά Λιάπη

    Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
    Παρ. 2: Η ΕΛ.ΑΣ θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται στους πιστοποιημένους χρήστες του ΕΜΖΣ. Ειδάλλως πως θα μπορούν να κάνουν επιτόπιο έλεγχο σε ζώα, εξακριβώνοντας π.χ. μια κλοπή ή έστω ότι το ζώο είναι καταχωρημένο όπως ορίζει η Νομοθεσία; Οι ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων ζώων θα έπρεπε επίσης να έχουν πρόσβαση στη βάση, να βλέπουν τα ζώα που είναι καταχωρημένα στο όνομά τους και να έχουν τη δυνατότητα να μεταβάλλουν ο τηλέφωνό τους. Ίσως θα ήταν καλή ιδέα αν μπορούσαν να αλλάξουν και τη διεύθυνσή τους. Εφόσον αναλαμβάνει αυτό το κομμάτι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η επιβεβαίωση της νέας μόνιμης κατοικίας θα μπορούσε να γίνεται μέσω taxis. Θα έπρεπε επίσης να αναρτάται δημόσια η επωνυμία της επιχείρησης των νόμιμων εκτροφέων, ώστε να γνωρίζει ο υποψήφιος ιδιοκτήτης ότι εμπιστεύεται έναν επιχειρηματία που φροντίζει για όλα τα νόμιμα και για την ευζωία των ζώων που εκτρέφει.
    Παρ. 13: Η παράγραφος αυτή είναι ένα κομμάτι στο οποίο αξίζει να δώσουμε εύσημα. Πάρα πολλοί συμπολίτες μας θα επωφεληθούν από τα προγράμματα μέσω των Δήμων για να φροντίσουν τα ζώα τους όταν οι οικονομικές τους δυνατότητες δεν το επιτρέπουν. Συγχαρητήρια. Το μόνο κομμάτι το οποίο ίσως θα έπρεπε να μας προβληματίσει, είναι το τι γίνεται στην περίπτωση που ο Δήμος αρνηθεί να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες. Η δαπάνη της σήμανσης και της καταγραφής των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς βαρύνει τον ιδιοκτήτη τους και των αδέσποτων τον οικείο δήμο. Τα φιλοζωικά σωματεία και οι φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι ιδιοκτήτες ζώων που ανήκουν σε ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες μπορούν, εφόσον επιθυμούν, να σημαίνουν, καταγράφουν, στειρώνουν και εμβολιάζουν τα ζώα συντροφιάς τους δωρεάν στα κτηνιατρεία των δήμων ή στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των δήμων, των διαδημοτικών κέντρων και των κτηνιατρικών υπηρεσιών των περιφερειών της χώρας ή από συμβεβλημένους με τον δήμο παρέχοντες κτηνιατρικές υπηρεσίες. Στις ομάδες του πρώτου εδαφίου συμπεριλαμβάνονται ιδίως άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ. και διαβιούντες με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Επίσης, οι δήμοι δύνανται να χορηγούν δωρεάν τροφή και φάρμακα στα φιλοζωικά σωματεία και στις φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με τα οποία συνεργάζονται, καθώς και στους αναδόχους.

  • 20 Μαΐου 2021, 12:58 | ΑΡΓΥΡΩ ΚΑΡΠΟΥΖΑ

    Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
    Παρ. 2: Η ΕΛ.ΑΣ θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται στους πιστοποιημένους χρήστες του ΕΜΖΣ. Ειδάλλως πως θα μπορούν να κάνουν επιτόπιο έλεγχο σε ζώα, εξακριβώνοντας π.χ. μια κλοπή ή έστω ότι το ζώο είναι καταχωρημένο όπως ορίζει η Νομοθεσία; Οι ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων ζώων θα έπρεπε επίσης να έχουν πρόσβαση στη βάση, να βλέπουν τα ζώα που είναι καταχωρημένα στο όνομά τους και να έχουν τη δυνατότητα να μεταβάλλουν ο τηλέφωνό τους. Ίσως θα ήταν καλή ιδέα αν μπορούσαν να αλλάξουν και τη διεύθυνσή τους. Εφόσον αναλαμβάνει αυτό το κομμάτι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η επιβεβαίωση της νέας μόνιμης κατοικίας θα μπορούσε να γίνεται μέσω taxis. Θα έπρεπε επίσης να αναρτάται δημόσια η επωνυμία της επιχείρησης των νόμιμων εκτροφέων, ώστε να γνωρίζει ο υποψήφιος ιδιοκτήτης ότι εμπιστεύεται έναν επιχειρηματία που φροντίζει για όλα τα νόμιμα και για την ευζωία των ζώων που εκτρέφει.
    Παρ. 13: Η παράγραφος αυτή είναι ένα κομμάτι στο οποίο αξίζει να δώσουμε εύσημα. Πάρα πολλοί συμπολίτες μας θα επωφεληθούν από τα προγράμματα μέσω των Δήμων για να φροντίσουν τα ζώα τους όταν οι οικονομικές τους δυνατότητες δεν το επιτρέπουν. Συγχαρητήρια. Το μόνο κομμάτι το οποίο ίσως θα έπρεπε να μας προβληματίσει, είναι το τι γίνεται στην περίπτωση που ο Δήμος αρνηθεί να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες. Η δαπάνη της σήμανσης και της καταγραφής των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς βαρύνει τον ιδιοκτήτη τους και των αδέσποτων τον οικείο δήμο. Τα φιλοζωικά σωματεία και οι φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι ιδιοκτήτες ζώων που ανήκουν σε ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες μπορούν, εφόσον επιθυμούν, να σημαίνουν, καταγράφουν, στειρώνουν και εμβολιάζουν τα ζώα συντροφιάς τους δωρεάν στα κτηνιατρεία των δήμων ή στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των δήμων, των διαδημοτικών κέντρων και των κτηνιατρικών υπηρεσιών των περιφερειών της χώρας ή από συμβεβλημένους με τον δήμο παρέχοντες κτηνιατρικές υπηρεσίες. Στις ομάδες του πρώτου εδαφίου συμπεριλαμβάνονται ιδίως άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ. και διαβιούντες με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Επίσης, οι δήμοι δύνανται να χορηγούν δωρεάν τροφή και φάρμακα στα φιλοζωικά σωματεία και στις φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με τα οποία συνεργάζονται, καθώς και στους αναδόχους.

  • 20 Μαΐου 2021, 12:50 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ

    Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
    Παρ. 2: Η ΕΛ.ΑΣ θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται στους πιστοποιημένους χρήστες του ΕΜΖΣ. Ειδάλλως πως θα μπορούν να κάνουν επιτόπιο έλεγχο σε ζώα, εξακριβώνοντας π.χ. μια κλοπή ή έστω ότι το ζώο είναι καταχωρημένο όπως ορίζει η Νομοθεσία; Οι ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων ζώων θα έπρεπε επίσης να έχουν πρόσβαση στη βάση, να βλέπουν τα ζώα που είναι καταχωρημένα στο όνομά τους και να έχουν τη δυνατότητα να μεταβάλλουν ο τηλέφωνό τους. Ίσως θα ήταν καλή ιδέα αν μπορούσαν να αλλάξουν και τη διεύθυνσή τους. Εφόσον αναλαμβάνει αυτό το κομμάτι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η επιβεβαίωση της νέας μόνιμης κατοικίας θα μπορούσε να γίνεται μέσω taxis. Θα έπρεπε επίσης να αναρτάται δημόσια η επωνυμία της επιχείρησης των νόμιμων εκτροφέων, ώστε να γνωρίζει ο υποψήφιος ιδιοκτήτης ότι εμπιστεύεται έναν επιχειρηματία που φροντίζει για όλα τα νόμιμα και για την ευζωία των ζώων που εκτρέφει.
    Παρ. 13: Η παράγραφος αυτή είναι ένα κομμάτι στο οποίο αξίζει να δώσουμε εύσημα. Πάρα πολλοί συμπολίτες μας θα επωφεληθούν από τα προγράμματα μέσω των Δήμων για να φροντίσουν τα ζώα τους όταν οι οικονομικές τους δυνατότητες δεν το επιτρέπουν. Συγχαρητήρια. Το μόνο κομμάτι το οποίο ίσως θα έπρεπε να μας προβληματίσει, είναι το τι γίνεται στην περίπτωση που ο Δήμος αρνηθεί να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες. Η δαπάνη της σήμανσης και της καταγραφής των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς βαρύνει τον ιδιοκτήτη τους και των αδέσποτων τον οικείο δήμο. Τα φιλοζωικά σωματεία και οι φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι ιδιοκτήτες ζώων που ανήκουν σε ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες μπορούν, εφόσον επιθυμούν, να σημαίνουν, καταγράφουν, στειρώνουν και εμβολιάζουν τα ζώα συντροφιάς τους δωρεάν στα κτηνιατρεία των δήμων ή στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των δήμων, των διαδημοτικών κέντρων και των κτηνιατρικών υπηρεσιών των περιφερειών της χώρας ή από συμβεβλημένους με τον δήμο παρέχοντες κτηνιατρικές υπηρεσίες. Στις ομάδες του πρώτου εδαφίου συμπεριλαμβάνονται ιδίως άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ. και διαβιούντες με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Επίσης, οι δήμοι δύνανται να χορηγούν δωρεάν τροφή και φάρμακα στα φιλοζωικά σωματεία και στις φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με τα οποία συνεργάζονται, καθώς και στους αναδόχους.

  • 20 Μαΐου 2021, 12:36 | Μαρία Καρπούζα

    Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
    Παρ. 2: Η ΕΛ.ΑΣ θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται στους πιστοποιημένους χρήστες του ΕΜΖΣ. Ειδάλλως πως θα μπορούν να κάνουν επιτόπιο έλεγχο σε ζώα, εξακριβώνοντας π.χ. μια κλοπή ή έστω ότι το ζώο είναι καταχωρημένο όπως ορίζει η Νομοθεσία; Οι ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων ζώων θα έπρεπε επίσης να έχουν πρόσβαση στη βάση, να βλέπουν τα ζώα που είναι καταχωρημένα στο όνομά τους και να έχουν τη δυνατότητα να μεταβάλλουν ο τηλέφωνό τους. Ίσως θα ήταν καλή ιδέα αν μπορούσαν να αλλάξουν και τη διεύθυνσή τους. Εφόσον αναλαμβάνει αυτό το κομμάτι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η επιβεβαίωση της νέας μόνιμης κατοικίας θα μπορούσε να γίνεται μέσω taxis. Θα έπρεπε επίσης να αναρτάται δημόσια η επωνυμία της επιχείρησης των νόμιμων εκτροφέων, ώστε να γνωρίζει ο υποψήφιος ιδιοκτήτης ότι εμπιστεύεται έναν επιχειρηματία που φροντίζει για όλα τα νόμιμα και για την ευζωία των ζώων που εκτρέφει.
    Παρ. 13: Η παράγραφος αυτή είναι ένα κομμάτι στο οποίο αξίζει να δώσουμε εύσημα. Πάρα πολλοί συμπολίτες μας θα επωφεληθούν από τα προγράμματα μέσω των Δήμων για να φροντίσουν τα ζώα τους όταν οι οικονομικές τους δυνατότητες δεν το επιτρέπουν. Συγχαρητήρια. Το μόνο κομμάτι το οποίο ίσως θα έπρεπε να μας προβληματίσει, είναι το τι γίνεται στην περίπτωση που ο Δήμος αρνηθεί να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες. Η δαπάνη της σήμανσης και της καταγραφής των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς βαρύνει τον ιδιοκτήτη τους και των αδέσποτων τον οικείο δήμο. Τα φιλοζωικά σωματεία και οι φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι ιδιοκτήτες ζώων που ανήκουν σε ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες μπορούν, εφόσον επιθυμούν, να σημαίνουν, καταγράφουν, στειρώνουν και εμβολιάζουν τα ζώα συντροφιάς τους δωρεάν στα κτηνιατρεία των δήμων ή στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των δήμων, των διαδημοτικών κέντρων και των κτηνιατρικών υπηρεσιών των περιφερειών της χώρας ή από συμβεβλημένους με τον δήμο παρέχοντες κτηνιατρικές υπηρεσίες. Στις ομάδες του πρώτου εδαφίου συμπεριλαμβάνονται ιδίως άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ. και διαβιούντες με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Επίσης, οι δήμοι δύνανται να χορηγούν δωρεάν τροφή και φάρμακα στα φιλοζωικά σωματεία και στις φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με τα οποία συνεργάζονται, καθώς και στους αναδόχους.

  • 20 Μαΐου 2021, 12:40 | Μπουντουρης Δημητρης

    Απαντες, ολοι καταγραφη των ζωων μας
    Συντροφιας ελενχος παντου κ αυστηρα προστημα!!
    Στους αποσαρμοστους…

  • 20 Μαΐου 2021, 12:55 | Γιώργος

    Οχι στην ηλεκτρονική σήμανση των ζώων. Απαράδεκτο και αντιφιλοζωικό.Έλεγχος κι εκεί με σκοπό τη μελλοντική φορολόγηση των ιδιοκτητών.

  • 20 Μαΐου 2021, 12:22 | Ηλιάνα

    Άρθρο 4:
    Παρ.3α Στο ΕΜΖΣ να καταχωρούνται πέραν των στοιχείων ταυτοποίησης ζώων και ιδιοκτητών μόνο τα υποχρεωτικά εκ του νόμου νοσήματα, εμβολιασμοί και λοιπές κτηνιατρικές πράξεις και αγωγές.
    Παρ.6 Με δεδομένη την υποχρέωση των Εθελοντών κτηνιάτρων, υπηκόων κρατών μελών Ε.Ε., να καταχωρούν στοιχεία στην ΕΜΖΣ, κρίνεται απαραίτητη η γνώση της Ελληνικής Γλώσσας, όπως αυτή αποδεικνύεται με την κατοχή των προβλεπομένων εκ του νόμου πιστοποιητικών γλωσσομάθειας.
    Παρ.13 Η σήμανση, καταχώρηση, στείρωση και εμβολιασμός ιδιόκτητων ζώων Ζ.Σ. οι ιδιοκτήτες των οποίων ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, θα πραγματοποιούνται σε δημοτικά και /ή διαδημοτικά κτηνιατρεία και μόνο.
    Επίσης οι Δήμοι δύνανται να χορηγούν δωρεάν τροφή αλλά όχι φάρμακα

  • 20 Μαΐου 2021, 12:48 | Κωνσταντινακος αθανασιος

    Να εξαιρέθηκε το άρθρο 5

  • 20 Μαΐου 2021, 11:12 | Πέτρος

    Ο ρόλος των φιλοζωικά σωματείων και των ΜΚΟ είναι να συνεισφέρουν στους δήμους ό,τι μπορούν δωρεάν (εργασία, υλικοτεχνική υποδομή, τροφές, φάρμακα κλπ) και όχι να λαμβάνουν από τους δήμους. Δε νοείται καμία παροχή από τους δήμους προς τα φιλοζωικά σωματεία με καμία μορφή (δωρεά, ενίσχυση, αποζημίωση, αντίδωρο κλπ.)