Α. Σκοποί και πλαίσιο χρήσης της Κάρτας Πολίτη

Η Κάρτα Πολίτη θα αξιοποιείται για τη φυσική ταυτοποίηση των πολιτών αντικαθιστώντας το υπάρχον Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας. Ο πολίτης θα έχει μόνον ένα έντυπο, την Κάρτα Πολίτη, η οποία θα χρησιμοποιείται σε όλο το εύρος της καθημερινής ζωής του και θα οδηγήσει στη σταδιακή αντικατάσταση πληθώρας προσωπικών εγγράφων και πιστοποιητικών στις συναλλαγές του με το Δημόσιο.

Η Κάρτα Πολίτη θα αποτελέσει το βασικό μέσο για την ταχεία ηλεκτρονική διεκπεραίωση υποθέσεων και συναλλαγών των πολιτών με το Δημόσιο Τομέα,. Θα αποτελεί την ψηφιακή ταυτότητα των πολιτών στο Διαδίκτυο,  επιτρέποντας την ψηφιακή αυθεντικοποίησή τους, με σκοπό την πρόσβαση όσων πολιτών το επιθυμούν  σε σημαντικό εύρος ηλεκτρονικών υπηρεσιών που παρέχονται ή θα αναπτυχθούν από τη Δημόσια Διοίκηση.

Η Κάρτα Πολίτη, για τους πολίτες που το επιθυμούν, θα παρέχει και τη δυνατότητα δημιουργίας ψηφιακής υπογραφής εγγράφων στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορεί να υποστηριχθεί το πρώτο βήμα στο μακρύ δρόμο της μετάβασης στην ψηφιακή, φιλική στο περιβάλλον, Δημόσια Διοίκηση

Παράλληλα, οι δυνατότητες που προσφέρει η Κάρτα Πολίτη θα μπορούν να αξιοποιηθούν και από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, με σκοπό την εκ μέρους τους επέκταση υφιστάμενων και την ανάπτυξη νέων καινοτομικών υπηρεσιών που θα αποσκοπούν στη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Τέτοιες δράσεις εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνουν την ασφαλή πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες, την ανάπτυξη και παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών κ.λπ.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 09:41 | Απόστολος Πεταλωτής

    Η μοναδική προϋπόθεση υπό την οποία θα το σκεπτόμουν θα ήταν να λειτουργεί ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ δηλαδή με ΠΙΝ (ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΩΔΙΚΟ) τον οποίο θα μπορώ να διαχειρίζομαι ΕΓΩ και να τον ΑΛΛΑΖΩ ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΩ ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί ερήμην μου.

    Επίσης να έχω απόλυτη πρόσβαση (ανάγνωσης όχι μετατροπής) σε ΟΛΑ τα δεδομένα που θα αποθηκεύονται σ’ αυτήν μέσω μηχανημάτων (αντιστοίχων των ΑΤΜ) που θα τοποθετηθούν για το κοινό σε όλες τις Δημόσιες υπηρεσίες.

    Βεβαίως δεν καταλαβαίνω γιατί ΤΩΡΑ που είμαστε στα όρια της πτώχευσης πρέπει να υποβληθούμε ως κράτος σε τέτοια έξοδα.

    Ελπίζω να μην είναι άλλη μια ευκαιρία να εισπραχθούν προμήθειες και μίζες τύπου siemens.

    Ως γνωστόν τα τεχνικά θεματα ασφαλειας δεν μπόρεσαν να τα λύσουν ούτε οι τράπεζες που δαπανούν τεράστια ποσά για την ασφάλεια των καρτών τους αλλά μέχρι σήμερα δεν το εχουν καταφέρει. Ξέρουμε περιπτώσεις υποκλοπών PIN και απώλειας χρημάτων μέσα από κάρτες. Το πρόβλημα του δημοσίου δεν είναι η μη ύπαρξη της κάρτας πολίτη, αλλά η έλλειψη διασύνδεσης των υπαρχόντων ηλεκτρονικών αρχείων διαφορετικών υπουργείων. Π.χ. τα αστυνομικά τμήματα έχουν αρχείο ιδιοκτητών οχημάτων, αλλά δεν είναι συνδεδεμένοι με το πιο εγκυρο και ενημερωμενο αρχείο του Υπουργείου Μεταφορών, που φαινονται και οι πλεον προσφατες μεταβιβάσεις κυριοτητας. Μετα αρχιζει η αλληλογραφία,και η καθυστέρηση. Αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα.

    Η ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία (γιατί, όπως πάμε, δεν θα υπάρχει η ασφάλιση ΙΚΑ και Δημοσίου για πάντα!) θα μπορεί να βλέπει πόσες φορές αρρωστήσαμε. Και από τι ασθένεια…
    Και θα αποφαίνονται για μας: “Α, εσύ είσαι πολύ φιλάσθενος. Δεν σε ασφαλίζω”!

    Πράγμα που θα μπορεί να πει και ο κάθε μελλοντικός εργοδότης μας. Που ασφαλώς θα είναι κάποια γιγαντιαία απρόσωπη πολυεθνική εταιρεία!…

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 09:13 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ

    Η κάρτα του πολίτη θα είναι πολύ χρήσιμη στον πόλεμο κατά της γραφειοκρατίας, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση της πλήρους μηχανοργάνωσης των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.
    Άλλως δεν έχει νόημα-το ΑΜΚΑ, σε πρόσφατη περίπτωση που επιχείρησα να χρησιμοποιήσω,κατάλαβα ότι δεν είναι προς το παρόν αποτελεσματικό.
    Όσον αφορά τις αντιδράσεις, πέραν των φαιδρών των παπποκαισαριστών, αλλά και των αδαών,και όσων -φευ, πολλών-αντιδρούν σε κάθε προσπάθεια αλλαγής, πρέπει να αγνοηθούν- είναι καθήκον των σημερινών κρατούντων να προσπαθήσουν έστω να μας κάνουν Ευρωπαϊκή χώρα, ακόμα και αν δεν το αξίζουμε.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 02:09 | Ν.Κ

    8.12.2010 1:28

    Δεδομένο1:
    Κάθε δράση έχει θετικές και αρνητικές επιπτώσεις.Η κάρτα του πολίτη δεν εξαιρείται
    Δεδομένο 2:
    Oι Ελληνες πολίτες έχουν ικανότητα ορθής κρίσης άρα μπορούν να μετρήσουν τα υπέρ και τα κατά και να αποφασίσουν.
    ΑΠΟΨΗ:
    Nα οκληρωθεί ο σχεδιασμός και να υλοποιηθεί το προϊόν-υπηρεσία αλλα η ΧΡΗΣΗ να είναι ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ. Σίγουρα στήν αρχή θα υπάρξει ένας βαθμός αποδοχής ο οποίος συνεχώς θα αυξανεται και θα γίνει αποδεκτή από όλους ή θα μηδενιστεί.Κριτήριο θα είναι το ισυζύγιο πλεονεκτημάτων-μειονεκτημάτων της παρεχόμενης υπηρεσίας.Εδώ δεν χρειάζεται καταναγκασμός. Μη φοβάστε την ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ.Θα μας βελτιώσει όλους.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 01:41 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΝΤΕΣ

    Κατά την άποψή μου η κάρτα δεν θα πρέπει μόνο να έχει την χρήση αστυνομικής ταυτότητας αλλά να είναι διασυνδεδεμένη με τα φορολογικά στοιχεία κάθε πολίτη, με το ιστορικό υγείας κάθε πολίτη, με τα ασφαλιστικά στοιχεία κάθε πολίτη. Δηλαδή πρέπει να καταργήσει τις πολλές κάρτες και έντυπα στην καθημερινότητά του ο κάθε πολίτης, να μην είναι αναγκασμένος να φέρει στο πορτοφόλι του πολλά πιστοποιητικά. Πρέπει να έχει την δυαντότηα ο κάθε πολίτης να πηγαίνει σε ενα ΑΤΜ να βάζει την κάρτα του και να έχει την δυαντότητα να λαμβάνει επι τόπου ασφαλιστική,φορολογική ενημερότητα. Πιστοποιητικό γέννησης,οικογενειακής κατάστασης κλπ. Φυσικά τα συσγκεκριμένα πιστοποιητικά θα έχει την ανάγκη να τα λαμβάνει σε χαρτί εφόσον πρόκειται να τα αποστείλλει εκτός Ελλάδας ή πόλης του. Εαν πρέπει να συναλλαχθεί με δημόσιο φορέα ή άλλη υπηρεσία να μπαίνει η καρτα σε ενα POS και με ενα PIN που θα πληκτρολογεί ο πολίτης να δίνει εντολή στον υπάλληλο της υπηρεσίας να λαμβάνει αυτόματα και ηλεκτρονικά στον υπολογιστή του το στοιχείο που απατείται για την συναλλαγή.
    Επίσης πρέπει να έχει την δυνατότητα ο πολίτης να πηγαίνει στο γιατρό του και να γράφει ο γιατρός και το ιστορικό του ασθενούς στην κάρτα και στην συνέχεια κατά την συνταγογράφηση να έχει τη δυνατότητα να έχει και ο ασθενής την συνταγή στην κάρτα του, οπότε ξέρει ο επόμενος γιατρός το ιστορικό του ασθενούς τις διαγνώσεις και τα φάρμακα που έχει καταναλώσει.
    Με όλα τα παραπάνω θα περικοπούν τα έξοδα στο πολλαπλάσιο και θα γίνει ενα έργο με πολλαπλά οφέλη και με μικρότερο κόστος διότι όλα θα περνάνε απο ενα δίκτυο και η αρχιτεκτονική θα είναι μια.

    Με εκτίμηση

    ΜΑΝΤΕΣ Β. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
    Ηλεκττρολόγος μηχανικός & μηχανικός τηλεπικοινωνιών
    Msc,MBA

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 00:47 | IΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΔΑΣ

    Η Κάρτα Πολίτη είναι ένα προϊόν το οποίο γεννήθηκε από την γραφειοκρατική νοοτροπία της εξουσίας και η μόνη χρησιμότητα της είναι η επιτάχυνση των γραφεικρατικών διαδικασιών. Αντίθετα μπορεί να αποτελέσει μέγιστο κίνδυνο στα χέρια κάποιας «απολυταρχικής» εξουσίας. Θα έλεγα λοιπόν πως αντί να αναλωνόμαστε σε διαδικασίες λίο πολύ επικίνδυνες για την επιτάχυνση γεαφειοκρατικών διαδικασιών θα ήταν εξυπνότερο (πολύ καλύτερο και οικονομικότερο) απλά να τις μειώναμε (ή ακόμη καλύτερα να τις καταργούσαμε). Αν το σκεφθείτε, με λίγη εμπιστοσύνη (από την εξουσία) στον πολίτη τα 4/5 των πιστοποιητικών και βεβαιώσεων (και κάθε είδους διαδικασιών) μπορούν να καταργηθούν.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 22:09 | Βλαβιανός Γιώργος

    Έχοντας ήδη καταθέσει την άποψή μου σχετικά με το θέμα, θα ήθελα να αναφέρω κάποια πράγματα που θεωρώ ότι θα βοηθήσουν στο να εστιάσουμε στην ουσία του θέματος.
    1. Όσα αναφέρονται για το 666 θα πω ότι αυτό αφορά την τεχνολογία με Bar Code που αποκλείεται για τεχνικούς λόγους να χρησιμοποιηθεί στην εν λόγω κάρτα
    2. «Κριτικάροντας» την τεχνολογία, κάποιος παλιότερα θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει κατά της υιοθέτησης των «Καρτών Ανάληψης» λόγω των ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ συνεπειών κλοπής τους (από απώλεια περιουσίας μέχρι αύξησης εγκληματικότητας)! Ωστόσο, σχεδόν όλοι μας σήμερα χρησιμοποιούμε τις εν λόγω κάρτες και απολαμβάνουμε τα θετικά αυτής της τεχνολογίας.
    3. Η ύπαρξη όλων αυτών των αριθμών που καλούμαστε να κρατάμε (αλίμονο αν θυμάμαι μόνο το ΑΦΜ και τον αριθμό ΑΔΤ) είναι ακριβώς συνέπεια απουσίας ενός ενιαίου συστήματος πληροφοριών του κράτους. Συνεπώς, ένας πολίτης δεν υπάρχει σαν ενιαία οντότητα για το κράτος, αλλά η κάθε υπηρεσία του γνωρίζει μόνο κάποιες πληροφορίες για αυτόν. Το «μπέρδεμα» όμως έρχεται όταν χρειάζεται διασταύρωση στοιχείων για άδειες και λοιπούς σκοπούς. Ο πολίτης τότε επιφορτίζεται με το βάρος να μαζέψει όλη την πληροφορία που τον αφορά από τις διάφορες υπηρεσίες (πιστοποιητικά και χιλιάδες χαρτιά) και να τη δώσει στον υπάλληλο της εκάστοτε υπηρεσίας.
    4. Σε αυτό το σημείο να επισημάνω ότι η «ασφάλεια» των προσωπικών μας δεδομένων σε αυτήν την περίπτωση είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε υπάλληλου και υπηρεσίας ( δεν μπορεί ο κάθε υπάλληλος να ψάξει τους φακέλους μας και να βρει ευαίσθητες πληροφορίες… ίσως και με ένα «καλό κίνητρο» και μάλιστα χωρίς να αφήνει «ίχνη» κάτι που ηλεκτρονικά είναι σχεδόν αδύνατο???).
    3. Συνεπώς, ο προβληματισμός όλων μας δεν είναι η ίδια η κάρτα – η οποία ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ μπορεί να καταπολεμήσει την διαφθορά και να κάνει τη ζωή μας ποιο εύκολη – αλλά οι κανόνες με βάσει τους οποίους θα χρησιμοποιείται η πληροφορία σχετικά με εμάς, καθώς και η ασφάλεια μας από εισβολείς συστημάτων, πλαστογράφους και κλοπείς των καρτών αυτών.

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 22:20 | ΞΕΝΟΦΩΝ Κ.

    Κάθε εξέλιξη της τεχνολογίας είναι επιδοκιμαστέα, καθόσον συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου και στη βελτίωση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Κατά τούτο κανείς εχέφρων πολίτης δεν είναι αντίθετος στη χρήση του διαδικτύου, της κινητής τηλεφωνίας, της on line παροχής υπηρεσιών, κλπ, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, στην πρόταση εισαγωγής της κάρτας του πολίτη, κάθε πολίτης, που θέλει να λέγεται ελεύθερος και υπεύθυνος, πρέπει να έχει βάσιμες αντιρρήσεις. Οι προτάσεις για την κάρτα του πολίτη είναι αμφίβολο αν συνάδουν με βασικές αρχές και δικαιώματα, κατοχυρωμένα τόσο σε επίπεδο Συντάγματος όσο και σε διεθνείς συμβάσεις (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), όπως π.χ. οι αρχές της αξίας του ανθρώπου, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και της συμμετοχής στην οικονομική ζωή της χώρας, της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης, του απορρήτου της ιδιωτικής ζωής. Εξάλλου σε αυτόν τον ταλαιπωρημένο τόπο (οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά), νομίζω, ότι πρέπει να γίνουν τόσες άλλες αλλαγές σε επίπεδο δομών, οργάνωσης και νοοτροπίας, που η συγκεκριμένη κάρτα δεν έχει να συνεισφέρει απολύτως τίποτε προς αυτήν την κατεύθυνση, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα λειτουργίας του εν γένει δημοσίου τομέα. Τέλος θα πρέπει να διευκρινιστεί αν και κατά πόσο αντίστοιχες κάρτες έχουν τεθεί σε χρήση στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ και πώς αντιμετωπίζεται το όλο θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή κλπ).

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 22:37 | ΕΙΡΗΝΗ

    Η ταλαιπωρία της αναζήτησης δικαιολογητικών και η αργή απόκριση των δημοσίων υπηρεσιών οφείλεται στο στρεβλό τρόπο λειτουργίας του κράτους και δεν θα λυθεί κατά τη γνώμη μου με την καθιέρωση της κάρτας του πολίτη. Οι πολίτες διαθέτουν ταυτότητα, ΑΦΜ , ΑΜΚΑ και ένα άλλο σωρό κωδικούς που αν χρησιμοποιούνταν σωστά δεν θα υπήρχαν προβλήματα.Στο κείμενο προς διαβούλευση αναφέρεται ότι η κάρτα του πολίτη λειτουργεί προς όφελος των πολιτών «όπως έχει δείξει η διεθνής εμπειρία στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε πληθώρα άλλων χωρών».Για ποια εμπειρία και ποια κράτη μιλάμε; Στη Μ. Βρετανία αποσύρθηκε μετά την αντίδραση των πολιτών ενώ στη Γερμανία λειτούργησε με ένα σωρό προβλήματα και προαιρετικά.Μέχρι πότε θα ζηλεύουμε τριτοκοσμικές χώρες και θα γινόμαστε πειραματόζωα;Διαβάζοντας τα κείμενα του Υπουργείου σχετικά με τα «Τεχνικά χαρακτηριστικά της κάρτας του πολίτη» και τον «Σχεδιασμό Υλοποίησης της κάρτας του Πολίτη»παρατηρώ ότι δεν διευκρινίζεται ποια στοιχεία είναι τα «ελάχιστα απιτούμενα» που θα συμπεριλαμβάνονται σ΄αυτήν και ποιος θα έχει πρόσβαση τελικά στα στοιχεία αυτά.Πώς μπορούμε να μιλάμε για ασφάλεια όταν για τους χάκερς είναι παιχνιδάκι ακόμη και απόρρητα έγγραφα κρατικών υπηρεσιών ;Όσο για την ισχύουσα εθνική νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων νομίζω ότι ΥΠΟΚΕΙΤΑΙ στα οριζόμενα από τη συνθήκη Σένγκεν και δεν μπορεί να ….υποσχεθεί και πολλά πράγματα…

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 15:14 | ΑΛΕΞΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗς

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

    αρχικά μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το μικρό χρονικό περιθώριο, που αφήνετε στους πολίτες της χώρας για να συμμετάσχουν στη συζήτηση για ένα κατά τα άλλα σημαντικό ζήτημα, το οποίο άπτεται αφενός της διάσφαλισης προσωπικών δεδομένων, αφετέρου δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ΄όσα λύνει.
    Η δημιουργία της κάρτας πολίτη είναι μία ΒΙΤΡΊΝΑ μέσα από την οποία δεν μπορείς να διακρίνεις τι ακριβώς πρεσβεύουν οι δημιουργοί της. Η φιλικότητα στο περιβάλλον και η ψηφιακή επόχη στην οποία θέλουμε να εισάγουμε την Δημοκρατία μας και γενικότερα τη ζωή μας θαρρώ πως αποτελούν ΣΤΑΧΤΗ στα μάτια και ελλοχεύουν τη πραγματική ελευθερία.
    Πουθενά στην Ε.Ε. ΔΕΝ υπάρχει Αστυνομική Ταυτότητα (Α.Τ.), πόσω μάλλον Κάρτα του Πολίτη, την οποία και οι Άγγλοι πολίτες την απέρριψαν.
    Σας καλώ να θυμηθείτε την περίπτωση της προαιρετικής αναγραφής του θρησκεύματος στις Α.Τ. Τί απέγινε η ελευθερία του πολίτη να αναγράφει το θρήσκευμά του στην Α.Τ.?

    Με εκτίμηση προς το πρόσωπό και την ιδιότητά σας,
    Αλέξιος Αντωνιάδης, Λάρισα

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 14:26 | ΔΙΟΝΥΣΗΣ

    Βλέποντας τις αντιδράσεις του κόσμου αντιλαμβάνομαι την πολύπλευρη κατάσταση του όλου θεματος.ειναι σαν ένας νομός που άλλους συμφέρει και άλλους όχι.για παράδειγμα για ένα νεαρό άτομο αυτό είναι καινοτομία και προνόμιο ενώ για έναν ηλικιωμένο είναι άλλο ένα τροχοπέδι στην συνέχεια της ζωης.Για έναν HACKER η κάρτα είναι ένα επίγειος παράδεισος με χιλιάδες κόλπα και τρικ για να κοροϊδέψει και φυσικά όχι μόνο για να βγάλει κέρδος αλλά για να επιδείξει τις ικανότητες του.Εαν συνεχίσω με παραδείγματα δεν θα υπάρχει τέλος μα όλες οι πλευρές θετικές και αρνητικές πρέπει να σκεφτούν και την άλλη αποψη.φυσικα η παιδεία μας και το χάος που κυριαρχεί δεν μα το επιτρέπει σε μεγάλο βαθμό και βλέπουμε τα αποτελέσματα… Ως μαθητής που είμαι στην 2α λύκειο δεν έχω πρόβλημα με την κάρτα γιατί το θεωρώ μια καινοτομία κατά τις γραφειοκρατιαε.ως πολίτης 8α το δέχομαι για να μην έχω κυρώσεις από το κράτος μα ως άνθρωπος εάν ήξερα πως η ιδιωτικοτητα μου θα χαθεί τότε ναι φυσικά και θα διαφωνουσα…Τελικα όμως που οδεύει η βαρύτητα επιλογής και εφαρμογής? Σε εμάς η σε εμάς?…..

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 13:24 | Παντελής Αγγελίδης

    Νομίζω ότι θα ήταν ορθότερο να συζητήσουμε για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που θα προσφέρει η Δημόσια Διοίκηση στους πολίτες και τον ενδεχόμενο ρόλο μιας έξυπνης κάρτας και όχι για την κάρτα αυτή καθ’ αυτή. Η κάρτα από μόνη της είναι άχρηστη. Η αναφορά σε ευρωπαϊκές καλές πρακτικές είναι σωστή. Την προηγούμενη δεκαετία έχει γίνει πολύ δουλειά στο eEurope SmartCard Chapter, στις ομάδες του οποίου συμμετείχαν και πολλοί Έλληνες. Επίσης, η ΟΕ Γ3 του ebusiness forum (http://www.ebusinessforum.gr/teams/teamsall/view/index.php?ctn=62&language=el) παρήγαγε κείμενα τα οποία αν και σχετικά παλαιά θεωρώ ότι είναι χρήσιμα. Επίσης υπάρχουν ενδιαφέρουσες τομεακές μελέτες για ηλεκτρονικές υπηρεσίες πολίτη (πχ η μελέτη του Παρατηρίου ΚτΠ για τη χρήση ΤΠΕ στην Υγεία και Πρόνοια περιγράφει καλές πρακτικές χρήσης έξυπνων καρτών). Επιπλεόν υπάρχουν διεθνή πρότυπα που έχουν οριοθετήσει τη διαλειτουργικότητα (μεταξύ διαφορετικών υπηρεσιών/διαδικασιών/χωρών) της κάρτας (πχ ISO/IEC 24727, CEN/TS 15480-2:2007 έξυπνη ευρωπαϊκή κάρτα ολίτη ή CEN/CWA 15974:2009 έξυπνη ευρωπαΊκή κάρτα κοινωνικής ασφάλισης και υγείας). Αυτά τα πρότυπα θα πρέπει να ακολουθηθούν. Άλλωστε συνοδεύονται και από αντίστοιχες οδηγίες υλοποίησης της EE.
    Ο Πολίτης θα αντιληφθεί την αξία της κάρτας όταν διευκολυνθεί στην καθημέρινότητά του, ακριβώς όπως για πολλούς από εμάς οι κάρτες ΑΤΜ είναι πλέον απαραίτητες. Όσες περισσότερες υπηρεσίες υποστηρίζει η κάρτα τόσο μεγαλύτερη η αξία της και τόσο μεγαλύτερη και η προστασία που πρέπει να προσφέρει. Πρέπει να μετακινηθούμε γρήγορα προς ψηφιακά πιστοποιητικά και να καταργήσουμε όλη τη χαρτούρα και τις βεβαιώσεις (γνήσια υπογραφής, ΥΔ κλπ). Τα ΚΕΠ έχουν βοηθήσει πολύ αλλά πλέον είναι ξεπερασμένα. Καμία προσωπική επαφή με το Δημόσιο, κανένα περιθώριο συνδιαλλαγής, καμια δικαιολογία καθυστέρησης. Μοναδικά ηλεκτρονικά σημεία διεκπεραίωσης διαδικασιών (one stop eshops) (από την ίδρυση εταιρείας, την έκδοση πολεοδομικής άδειας, μέχρι την έκδοση πιστοποιητικού γέννησης). κανένα πιστοποιητικό να μη ζητείται από τον πολίτη. Η κάθε υπηρεσία να υποχρεούται να αναζητήσει τα απαραίτητα μόνη της.
    Η κάρτα να λειτουργήσει ως απελευθέρωση του πολίτη από τη γραφειοκρατία και την συνδιαλλαγή με το Δημόσιο. Δεν χρειάζονται χρήματα,ενώ τα οφέλη είναι πολλαπλά. Δεν απαιτείται να αποθηκεύεται πληροφορία στην κάρτα. Ένα μοναδικό κλειδί χρειάζεται το οποίο θα οδηγεί όπου απαιτείται ανάλογα με την υπηρεσία που ζητείται κάθε φορά.
    Τέλος, οι περισσότεροι από εμάς κουβαλούμε τέτοιες κάρτες συνεχώς μαζί μας (στη SIM του κινητού, στις ΑΤΜ κλπ). Μήπως θα ήταν λογικότερο να μην εκδωθεί άλλη μία ειδική κάρτα, αλλά να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες;

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 12:23 | Ανδρόνικος Ευστάθιος

    Μπορείτε να μου εξηγήσετε ποιο είναι το πρόβλημα που προσπαθεί να επιλύση η ‘κάρτα του πολίτη’; Απάντηση : Η φυσική ταυτοποίηση του πολίτη με ηλεκτρονικό & ψηφιακό τρόπο (‘Θα αποτελεί την ψηφιακή ταυτότητα των πολιτών στο Διαδίκτυο’). Από το ύφος της απάντησης σας καταλαβαίνουμε ότι πρώτα κατασκευάσατε την λύση και μετά ‘για τα μάτια του κόσμου’ θέτετε το πρόβλημα. Πέστε μου ειλικρινά ‘τα ασφαλή ηλεκτρονικά συστήματά σας’ μπόρεσαν να αποτρέψουν τις υποκλοπές που έγιναν στο κινητό του πρώην Πρωθυπουργού; Η απάντηση είναι όχι. Η φυσική ταυτοποίηση είναι καθήκον & υποχρέωση του ίδιου του πολίτη. Αρμοδιότητα της πολιτείας είναι η αναγνώριση του πολίτη χωρίς καμιά περαιτέρω δικαιοδοσία και μπορεί να γίνει άνετα με τα υπάρχουσα δημόσια έγγραφα. ΔΕΝ είναι δική σας ευθύνη να μας πείτε ποίοι είμαστε μέσω της ψηφιακής κάρτας αλλά να μας ζητήσετε να σας δώσουμε εμείς τον Α.Δ.Τ. η το ΑΦΜ η το ΑΜΚΑ από τα ήδη υπάρχουσα έγγραφα. Η ταχύτερη εξυπηρέτηση μπορεί να γίνει με το να διασυνδεθούν οι δημόσιες υπηρεσίες εσωτερικά και ΟΧΙ να μας επιβάλετε αυτό που σας βολεύει για δικούς σας ‘σκοτεινούς’ σκοπούς. Κάθε φορά που το ζητάτε θα σας δίνουμε τα στοιχεία. Πιστεύω, ότι με υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα αυτό θα χρειάζεται κλάσματα δευτερολέπτου.

    Ευχαριστώ για την φιλοξενία
    Ανδρόνικος Στάθης
    MSc in Computer Science

  • 7 Δεκεμβρίου 2010, 10:09 | Ελευθερία

    Η κάρτα του Πολίτη είναι σαφώς ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα πρέπει να γίνει με προσοχή και σεβασμό. Ουσιαστικά να μην αποτελεί συγκέντρωση προσωπικών πληροφοριών, όπως πολλοί οραματίζονται ή φαντάζονται, αλλά το κλειδί – την ταυτοποίηση και έκφραση βούλησης – για έρευση και χρήση στοιχείων που βρίσκονται σε βάσεις δεδομένων του Δημοσίου. Οχι λοιπόν συγκέντρωση ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ΑΤ κλπ σε μια κάρτα ούτε καν κρυπτογραφημένα.΄Ο Αριθμός Ταυτότητας αρκεί για να αντιστοιχηθεί με κάθε άλλο «κλειδι» κάποιας βάσης δεδομένων της εφορίας, του ΙΚΑ κλπ.
    Σκόπιμο είναι να συμπεριλάβει στοιχεία όπως αλλεργίες, ομάδα αίματος κλπ, βασικά δεδομένα δηλαδή για τις πρώτες βοήθειες, που όμως δεν αποτελούν παραβίαση ίατρικών δεδομένων – έστω ας υπάρχει ως δυνατότητα για όσους το επιθυμούν.
    Το βασικό είναι ο τρόπος χρήσης της και η ασφάλεια των περιφερειακών συστηματων. Μην ξεχάτε ότι έγιναν προσπάθειες με το ΣΥΖΕΥΞΙΣ, η κάρτα Πολίτη συζητήθηκε πολύ και με τον ΕΡΜΗ, συζητήθηκε η ηλεκτρονική ταυτότητα, η κάρτα υγείας, συζητάμε, αλλά δεν αποφασίζουμε γιατί δεν μπορούμε να συγκεράσουμε ανταγωνισμούς υπουργείων και δεν αξιοποιούμε προπαντώς. Ελπίζω η οικονομική δυστοκία να μας αναγκάσει να επιφέρουμε την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό που μια δεκαετία τώρα συζητάμε και «παλεύουμε» σε αυτή τη χώρα.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 22:47 | ειρηνη κουτεντακη

    Η καρτα ειναι προς την σωστη κατευθυνση

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 21:09 | fotiszygoulis

    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Η ΚΑΡΤΑ ΠΟΛΙΤΗ, ΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΕ ΣΩΣΤΟ ΤΡΟΠΟ, ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ ΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 21:08 | FANI

    Διαφωνώ με την ύπαρξη καρτών όπως η «κάρτα πολίτη» διότι θα έχει την δυνατότητα μακροπρόθεσμα να μετατρέπει έναν νομοταγή πολίτη στον μεγαλύτερο κακοποιό και αντιστρόφως (ανάλογα με το αν «ο κάθε χειριστής της εν λόγω βάσεως δεδομένων» είναι άνθρωπος με άλφα κεφαλαίο ή όχι…).
    Αυτό που λέω είναι ότι θα είμαστε στο έλεος οποιουδήποτε θα έχει την αδειοδότηση (ή θα μπορεί να την αποκτήσει με άλλους τρόπους…) να επέμβει στο προφίλ μας και να μας πλαστογραφήσει με το προφίλ κάποιου άλλου εξυπηρετώντας σκοτεινά συμφέροντα και σκοπιμότητες… προφανώς εις βάρος μας!!!
    Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι σε όσα γίνονται ή δεν γίνονται στην χώρα μας είται τα προκαλούμε ,είτε τα στηρίζουμε,είται τα ανεχόμαστε!
    Δεν δικαιούμαστε να επιτρέπουμε παιχνίδια με την ζωή μας σε τρίτους… Μόνο εμείς δικαιούμαστε να φτιάχνουμε το προφίλ μας!Μόνο
    «Ζωντανά»!Με την στάση και συμπεριφορά μας στην ζωή!Δεν θα διαπραγματευθούμε την «ηλεκτρονική» του διαμόρφωση σε κανέναν!
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΟΤΙ Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ «ΖΩΝΤΑΝΗ-LIVE»!
    ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ «ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ-VIRTUAL REALITY»!
    Ευχαριστώ που διαβάσατε την αποψή μου. ;)

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 21:32 | Πλάτων

    ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΚΥΡΙΟΙ
    ΜΕ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΜΦΩΝΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΛΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΥΙΟΘΕΤΩΝΤΑΣ ΤΑ ΧΡΙΖΟΥΝ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΣ. ΕΑΝ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ ΘΑ ΚΡΙΝΩ ΤΟ ΘΕΤΙΚΟ Η ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.
    1) Ποιές ακριβώς θα είναι οιχρήσεις αυτής της κάρτας.
    2) Θα αποτελεί και μέσο οικονομικών συναλλαγών;
    3) Θα είναι τα δεδομένα της για εθνική μόνο χρήση η και για διασυνοριακή; (τα δεδομένα θα λαμβάνονται και από τις χώρες που ανήκουν στην Schengen;)
    4) Ποιά είναι τα τεχνικά χαρα κτηριστικά της; Θα φέρει μαγνητική ταινία; Μικροτσίπ; Bar Code;
    5) Έχει εγκριθεί η χρήση της από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων; Ποιές είναι οι νομικές προϋποθέσεις;
    6) Εάν πρόκειται και για διασυνοριακή χρήση στις χώρες, που ισχύει η Συνθήκη Schengen, βάσει ποιού νόμου οι Έλληνες πολίτες θα προστατεύονται από την διακίνηση, τη συλλογή και την διάδοση των προσωπικών τους δεδομένων, λαμβάνοντας σοβαρά υπ’ όψιν το γεγονός ότι ο Νόμος 2472/1997 ανήκει στο Τριτογενές Δίκαιο και είναι αδύνατον να προστατεύσει τον πολίτη από τα όσα έχουν νομοθετηθεί σε υπερεθνικό επίπεδο με την Schengen, η οποία ανήκει στο Πρωτογενές Δίκαιο.
    7) Με την “Κάρτα του Πολίτη” θα λάβει ο κάθε Έλληνας πολίτης ένα ενιαίο μοναδικό κωδικό αριθμό για την Ελλάδα, την Ευρώπη η παγκοσμίως;
    8) Πέραν του ενιαίου κωδικού προσωπικού αριθμού, θα ενυπάρχει σε αυτή την κάρτα κάποιος κωδικός ασφαλείας, όπως ο αριθμός 666;
    9) Αυτή η “Κάρτα του Πολίτη” στα πλαίσια ποιάς Κοινοτικής Οδηγίας γίνεται; Αφορά την πρακτική εφαρμογής της Συνθήκης Schengen; Και αν ναι, αποτελεί κάποιο προ στάδιο και θα ακολουθήσει άλλος τρόπος εφαρμογής της στην συνέχεια; Η πρόκειται για το τελικό στάδιο;
    10) Ποιά ακριβώς ασφάλεια θα παρέχει αυτή η “Κάρτα του Πολίτη”; Μήπως σε ευρωπαϊκό επίπεδο συζητήθηκε η πρώτη φάση να είναι στην κάρτα και στο τελικό στάδιο να τίθεται στο χέρι και στο μέτωπο για μεγαλύτερη ασφάλεια.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 20:51 | τσιαμπερας νικολαος

    Είμαι εντελώς αντίθετος με την κάρτα,πιστεύω ότι είναι απαρχή άλλων καταστάσεων κ πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός μας ως συνετος ηγέτης που είναι θα καταλάβει την αντίθετη άποψη κ τους λόγους αυτής πολλών χιλιάδων συμπολιτών του.πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοι άλλοι τρόποι που μπορούν να λειτουργήσουν εξίσου αποτελεσματικά.ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ.επίσης θέλω να επισημάνω ότι είναι άδικο για τον πρωθυπουργό μας που κάνει τεράστιες ειλικρινείς προσπάθειες. για να μας βγάλει απο την κρίση να ανοίξει μεγάλα μέτωπα αντιδράσεων κοινωνικών για ασήμαντα θεματα

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 19:47 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΤΡΑΦ.

    Επιφυλασσομαι για την δημιουργια-ισχυ και λειτουργια της θεωρωντας οτι υποκρυπτονται στοιχεια που παραβιαζουν την προστασια προσωπικων δεδομενων με συνεπακολουθα ανησυχητικα στοιχεια BAR CODE CHIPS κλπ.

    Ευχαριστω

    Πτυχ. Πολιτικ. Επιστημων

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 18:30 | ΜΑΙΡΗ

    Δε θεωρώ ότι η κάρτα αυτή θα διευκολύνει την καθημερινή μου ζωή. Δε νιώθω ασφαλής για τα προσωπικά μου στοιχεία. Θα θελα να μου κατοχυρωθεί το δικαίωμα να μην τη λάβω.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 13:36 | ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

    Εχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η ανάγνωση των σχολίων. Δυστυχώς προκύπτει ότι οι περισσότεροι σπεύδουν να εκφράσουν άποψη χωρίς να μπουν καν στον κόπο να διαβάσουν περί τίνος πρόκειται !!
    Επί της ουσίας συμφωνώ με την χρήση της κάρτας του πολίτη όπως περιγράφεται, με την ελπίδα ότι θα περιλάβει μελλοντικά επιπλέον στοιχεία και θα εφαρμόζεται σε ολοένα περισσότερες συναλλαγές κάθε πολίτη με το δημόσιο.
    Εδω και αρκετά χρόνια, δεν χρειάζεται πια να στηθώ στην ουρά για τις περισσότερες τραπεζικές μου συναλλαγές, τις κάνω διαδικτυακά ή με τις κάρτες μου. Τα τελευταία χρόνια – χάρη στην τεχνολογία – έχω γλυτώσει από τίς ουρές στο ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ κι ένα σωρό ακόμη «ταλαιπωρίες». Επομένως μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να περιμένει ο πολίτης αλλά και το κράτος από την κάρτα του πολίτη.

    Η χρήση της κάρτας – και η καθολική της εφαρμογή – συμβάλλει πέρα από κάθε αμφιβολία στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς και μεσομακροπρόθεσμα οδηγεί σε μικρότερο και πιο ευέλικτο κράτος. Η προσαρμογή της χώρας στα νεα τεχνολογικά δεδομένα δεν είναι απειλή, είναι ένα σημαντικό βήμα προς ενα καλύτερο μέλλον.
    Η «φοβική» αντιμετώπιση της καινοτομίας είναι χαρακτηριστικό του βαθύτατου συντηρητισμού της Ελληνικής κοινωνίας. Το μέλλον όμως δεν μπορεί να περιμένει…

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 11:10 | Βλαβιανός Γιώργος

    Θεωρώ ότι η ΣΩΣΤΗ εφαρμογή της κάρτας του πολίτη μπορεί να είναι το κατάλληλο εργαλείο για την ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ της ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΙΑΣ αλλά και ταυτόχρονα της ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ που δυστυχώς κυριαρχεί στη χώρα μας.
    Σημεία που εστιάζω για να στοιχειοθετήσω τη ΣΩΣΤΗ εφαρμογή.
    Ολοκληρωμένη πληροφορία, και όχι πρόχειρες και βιαστικές λύσεις:
    1. Πληροφορίες σχετικά με φορολογικά (ιδιοκτησίες, εισοδήματα κλπ)
    2. Πληροφορίες σχετικά με δημοτολόγια (πιστοποιητικά γέννησης κλπ)
    3. Πληροφορίες για ασφαλιστικά θέματα (ένσημα κλπ)
    4. Πληροφορίες σχετικά με «υγειονομικά» θέματα (συνταγογραφήσεις κλπ)
    5. Πληροφορίες σχετικά με «νομικά θέματα» (τυχόν δικαστικές εκκρεμότητες, εκκρεμεί και συνολικά ότι αφορά τη σχέση του πολίτη με το ευρύτερο δημόσιο.
    Με τον τρόπο αυτό ο πολίτης θα μπορεί πολύ εύκολα και γρήγορα να εξυπηρετηθεί από τις διάφορες υπηρεσίες, γρήγορα και χωρίς την απαίτηση πληθώρας πιστοποιητικών. Έτσι δεν θα υπάρχει λόγος ύπαρξης «γρηγορόσιμων», και «γνωριμιών». Επίσης, λόγω τις ύπαρξης ενιαίας πληροφορίας θα είναι ευκολότερος ο εντοπισμός «περίεργων» συναλλαγών, αλλά και ο εντοπισμός παράνομων δραστηριοτήτων.
    Προστασία στα προσωπικά δεδομένα:
    1. Από τις υπηρεσίες ή χρήστες των συστημάτων. Πρόσβαση μόνο στα απαραίτητα στοιχεία για κάθε υπηρεσία, μέσω κρυπτογράφησης ή κάποιας άλλης ασφαλιστικής δικλίδας. Παράλληλα, κάθετη και αυστηρότατη πολιτική με ποινικές κυρώσεις σε όσους τυχόν «καταχρώνται» τις πληροφορίες αυτές.
    2. Από κακόβουλους εισβολής συστημάτων. Εξαιρετική και συνεχής προστασία του κεντρικού συστήματος πληροφοριών.
    3. Από «ποινικούς», είτε για χρήση των πληροφοριών για εκβιασμούς, είτε για άμεση κερδοσκοπία. Υψηλότατο επίπεδο προστασίας για τη χρήση της κάρτας κατά τα πρότυπα ίσως τραπεζικών συστημάτων ασφαλείας (κωδικοί κλπ) ή μέσω κρυπτογράφησης.
    4. Από υπηρεσίες αστυνόμευσης. Η ύπαρξη ολοκληρωμένης πληροφορίας για τον πολίτη δε πρέπει να σημαίνει και το «ολοκληρωτικό φακέλωμα» των πολιτών. Οι υπηρεσίες αστυνόμευσης θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ορισμένα στοιχεία και μόνο με εντολή δικαστικού λειτουργού (αιτιολογημένη πάντα), θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης σε επιπλέον συγκεκριμένες κάθε φορά πληροφορίες.
    Έτσι θα «προστατεύεται» ο πολίτης από οποιαδήποτε κατάχρηση των προσωπικών δεδομένων του.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 11:32 | Γεώργιος Ι. Γούναρης

    κ. Υπουργέ,
    Διάβασα για την πρωτοβουλία σας να διαβουλευθείτε μαζί μας για την «κάρτα του πολίτη», και την επ’ αυτού απάντηση από τον συνάδελφο μου κ. Δημ. Τσελεγγίδη, η οποία με καλύπτει πλήρως.

    Εν πάση περιπτώσει, θα ήθελα να σας επαναλάβω και εγώ ότι αδυνατώ να καταλάβω τι την θέλετε την Κάρτα αυτή; Όλοι οι πολίτες της χώρας αυτής είναι αριθμημένοι με το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ, τον Αριθμό της Αστυνομικής Ταυτότητος, και δεν ξέρω τί άλλους τρόπους…

    Τι επί πλέον σας λείπει και θέλετε να το επιτύχετε με την Κάρτα;

    Μήπως αποσκοπείτε σε μελλοντικές «αναβαθμίσεις της;

    Θα είναι μόνον για εθνική χρήση; Ή θα εξυπηρετεί και διεθνείς υποχρεώσεις που έχετε ήδη αναλάβει ή σκοπεύετε να αναλάβει;

    Ποια είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά της; Θα φέρει μαγνητική ταινία; Μικροτσίπ; Bar Code;

    Έχει εγκριθεί η χρήση της από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων;

    Με την «κάρτα του πολίτη» θα λάβει ο κάθε Έλληνας πολίτης έναν ενιαίο μοναδικό κωδικό αριθμό για την Ελλάδα, την Ευρώπη ή παγκοσμίως;
    Και μαζί με τον κωδικό αυτό θα είναι κάπου κρυμμένος και κάποιος «κωδικός ασφαλείας», όπως το 666, που απαραίτητα ξεφυτρώνει παντού σ’ όλες τις «αθώες» προτάσεις σας;

    Με τιμή
    Γεώργιος Ι. Γούναρης
    Ομότιμος Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής Α.Π.Θ.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 09:06 | Γιώργος Θεοφίλου

    Πιστεύω πως η συγκεκριμένη κάρτα θα διευκολύνει πάρα πολύ τις συναλλαγές του πολίτη με το Δημόσιο, γι’ αυτό και είμαι υπέρ της εφαρμογής της, χωρίς όμως αυτή να αποτελεί μέσο «ηλεκτρονικού φακελώματος»

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 07:56 | J. Verder

    The card will only damage privacy. This in turn will ruin democracy. I think you don’t care much about it though.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 22:11 | Αναστάσιος Φάκας

    Καλησπέρα

    Κάθε μέσο το οποίο χρησιμοποιείται ή πρόκειται να χρησιμοποιηθεί, και να διευκολύνει τη ζωή του πολίτη, είναι θεμιτό. Το ζήτημα είναι εάν θα χρησιμοποιηθεί για το λόγο για τον οποίο αναφέρεται ή θα εξυπηρετεί άλλους σκοπούς. Προσωπικά πιστεύω, πως υπάρχουν ήδη όλες οι προϋποθέσεις και δεν απαιτείται επιπλέον η κάρτα του πολίτη, απλά οι ήδη υπάρχοντες μηχανισμοί του κράτους αδυνατούν να συντονιστούν, να εργαστούν σωστά, διότι ο τρόπος εργασίας στο Δημόσιο τομέα, εξαρτάται από τη προσωπική θέληση του κάθε υπαλλήλου, μιας και δεν υπάρχει αξιολόγηση για το έργο που παράγουν. Αυτό το κενό πιθανόν να καλυψει η κάρτα του πολίτη. Αντί δηλαδή, να εντατικοποιηθεί η εργασία των υπαλλήλων για την ευρυθμη λειτουργία του κράτους και κατά συνέπεια την εξυπηρετηση του πολίτη, θα εφαρμοστεί ένα μέτρο, το οποίο θα επιφέρει με άλλο τρόπο τα επιθυμητά αποτελέσματα.
    Από άλλη μεριά, τόσα πολλά στοιχεία συγκεντρωμένα, προσωπικά εμένα με φοβίζουν, μιας και στο παρελθόν, με μία Αστυνομική ταυτότητα, έχουν εκδοθεί δάνεια από επιτήδειους σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών. Δεν τολμώ να φανταστώ, με την κάρτα τι μπορεί να γίνει.
    Κλείνοντας, όταν το κράτος έχει χάσει την αξιοπιστία του, δεν πείθει ότι τα μέτρα τα οποία το τελευταίο καιρό ενεργοποιούνται είναι για το καλό του πολίτη, τότε και η έκδοση της κάρτας δεν πείθει τουλάχιστον εμένα ότι γίνεται για τους σκοπούς που αναφέρονται. Υπάρχουν προβλήματα που έχουν άμεση προτεραιότητα να λυθούν και όχι η έκδοση της κάρτας του πολίτη. Ευχαριστώ,

    Με εκτίμηση
    Φάκας Αναστάσιος

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 22:03 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ. Πρόκειται για φακέλλωμα άνευ προηγουμένου με ύποπτες και αδιαφανείς διαδικασίες οι οποίες κανείς μας δεν ξέρει πού θα οδηγήσουν και τί συνέπειες θα έχουν για εμάς και τα παιδιά μας! Προσβάλλεται βάναυσα η ανθρώπινη ελευθερία μας και η αξιοπρέπεια του καθενός μας. Υποβαλλόμαστε σε πλήρη έλεγχο της ιδιωτικής μας ζωής και κάθε νόμιμης και ελεύθερης δραστηριότητάς μας. Δεν επιθυμώ να αποτελώ νούμερο ή αριθμό ούτε και να υποβάλλομαι σε δοκιμασία σε κάθε συναλλαγή μου με το επίσημο κράτος ή τους συνανθρώπους μου. Απαιτώ να μου δοθεί η εύλογη δυνατότητα προαιρετικής αποδοχής του μέτρου χωρίς συνέπειες στην καθημερινότητά μου και χωρίς καμμία επιβάρυνση στην οικογενειακή, επαγγελματική μου ζωή και κοινωνική δραστηριότητα. Διερωτώμαι πού στοχεύουν όλες αυτές οι τελευταίες αλλαγές στην καθημερινότητα του πολίτη;;;

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 21:41 | ΛΑΜΠΡΟΣ

    ΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΙ!
    1)ΘΑ ΠΕΡΙΕΧΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ 666 ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ
    2)ΑΦΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΔΙΚΑΙΟ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΡΙΒΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ?
    3)ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΠΟΙΟς ΕΠΙΤΗΔΙΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΑ ΥΠΟΚΛΕΨΕΙ?
    ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΕΙΜΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΚΑΠΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ ΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΠΕΒΗΣΑΝ ΑΚΑΡΠΕΣ!

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 18:25 | ANESTIS

    Λίγα λόγια και απλά για όλους μας.
    Όταν ΟΛΕΣ οι δημόσιες υπηρεσίες (ασφαλιστικά ταμεία, τελωνεία, αστυνομία, όλα τα υπουργεία, νοσοκομεία, εφορείες, ΓΓΠΣ, οργανισμοί λιμένων, νεκροτομεία, ληξιαρχεία, δήμοι και κοινότητες, πολεοδομίες, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, μαιευτήρια, προξενεία, πρεσβείες, ΚΤΕΟ, πυροσβεστική υπηρεσία,υπηρεσία αλλοδαπών)αποκτήσουν αξιοσέβαστη κοινή μηχανοργάνωση,όταν η μηχανοργάνωση αυτή πληρεί διεθνείς κανόνες ασφάλειας υποκλοπής δεδομένων της, όταν η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα μπορεί εντός 30 λεπτών μέγιστο να εντοπίσει τον υποκλοπέα και υποψήφιο εγκληματία, όταν η Εκκλησία θα ενταχθεί σε συτές τις Υπηρεσίες(βλ. CSI σειρές), τότε μόνο να μπορεί να εκδοθεί η εν λόγω κάρτα.Και πάντα με προσβάσιμη data base από τον κάτοχο της (βλ. internet banking).
    Και τέλος και σημαντικότατο: όχι υποχρεωτική, αλλά και με το αποτύπωμα μας σε όσους την θελήσουν!

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 17:34 | Ιωάννης Σ.

    Κατ΄αρχάς η λογική του διαλόγου είναι θετική μόνο αν λαμβάνονται σοβαρά οι απόψεις και δεν αποτελούν στάχτη στα μάτια των πολιτών.Πλην όμως θα έπρεπε εφ’ όσον καλείτε την κοινωνία σε διάλογο να είστε σαφείς και αναλυτικοί για κάθε σημείο του θέματος και όχι γενικόλογοι, ασαφείς και με πλήθος αντιφάσεων.

    Από το κείμενο «σκοποί και πλαίσιο χρήσης της κάρτας του πολίτη» :
    1) Απουσιάζει η βασική πληροφορία για το αν η κάρτα θα είναι εθελοντική !
    2) Η κάρτα είναι έντυπο όπως αναφέρετε ή ηλεκτρονικό μέσο?
    3) Ποια προσωπικά έγγραφα / πιστοποιητικά και πότε θα τα αντικαταστήσει? – πως προέκυψε ο λόγος να τα αντικαταστήσει?
    4) Η διεκπαιρέωση υποθέσεων και συναλλαγών προϋποθέτει ότι στην κάρτα θα εισάγονται και άλλα στοιχεία πέραν των βασικών που υπάρχουν στην ταυτότητα άρα και αντιφάσκει με αυτά που επικαλείστε στη 2η ενότητα των τεχνικών χαρακτηριστικών ότι δεν προτίθεστε να ‘φορτώσετε’ την κάρτα με στοιχεία.
    5) Η μη παραλαβή της κάρτας από οποιονδήποτε πολίτη θα τιμωρείται ? (απ’ ότι φαίνεται σε πρόσφατη άρνηση αστυνομικού οργάνου μάλλον ναι).
    6) Ποιο το είδος των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που θα παρέχονται από τη δημόσια διοίκηση?
    7) Ποιες δυνατότητες θα μπορούν να αξιοποιηθούν από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και πως παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης ή και άρνησης παροχής πληροφοριών σε συσκευές που θα χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα? ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ?
    8) Ποιες έιναι οι καινοτόμες υπηρεσίες που θα αποσκοπούν στην βελτίωση της ζωής μας από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις?

    Από το κείμενο «τεχνικά χαρακτηριστικά της κάρτας του πολίτη»
    1) Πως εξασφαλίζετε την προστασία της ψηφιακής υπογραφής όταν δεν μπορούσατε να προστατέψετε το κινητό τηλέφωνο του πρωθυπουργού της χώρας?
    2) Ποια είναι τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας που επικαλείστε?
    3) Ποιες συσκευές με τι δυνατότητες και σε ποιούς θα παρέχονται για το ‘διάβασμα’ των καρτών? σε τι αποστάσεις θα ‘διαβάζονται’ τα στοιχεία?
    4) Ποιες οι διαδικασίες έκδοσης?
    5) Ποιες οι διαδικασίες διαχείρισης και γιατί θα πρέπει τα διεθνή πρότυπα να καλύπτουν τις απαιτήσεις του Έλληνα πολίτη?
    6) Ποιες είναι οι ‘καλές’ πρακτικές ασφάλειας?
    7) Τι θεωρεί η κυβέρνηση ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα?
    8) Απουσιάζουν πλήθος τεχνικών στοιχείων τόσο των καρτών όσο και των συσκευών ανάγνωσης ώστε να μπορεί ο πολίτης να σχολιάσει και το σχόλιο του να έχει νόημα!!
    9) Εφόσον δεν είναι στις προθέσεις σας να προσθέσετε στοιχεία υγείας πως ένας πολίτης που κατέχει μόνο την ‘κάρτα πολίτη’ θα συναλαγεί με το ΙΚΑ ή τον άλλο ασφαλιστικό του φορέα, την εργασία του, την ασφαλιστική του εταιρεία? Δηλαδή σε ένα τμήμα του δημοσίου θα υπάρχει ηλεκτρονική συνεργασία και σε άλλο όχι? Πως τότε διατίνεστε ότι θα απλουστέυσετε τις διαδικασίες όταν πολλές συναλλαγές του πολίτη αφορούν ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ?

    Από το κείμενο «Σχεδιασμός υλοποίησης της κάρτας Πολίτη»
    1) Λάβατε υπόψην σας ότι χώρες που άρχικά την υιοθέτησαν αργότερα την έθεσαν σε εθελοντική βάση?
    2) Ποιο το θεσμικό πλαίσιο και πως αυτό είναι νόμιμο όταν αντιτίθεται σε βασικά άρθρα του συντάγματος που άπτονται των ελευθεριών του ατόμου?
    3) Πόσο θα στοιχήσουν στον δύσμοιρο Έλληνα πολίτη η υποδομή και η διαχέιριση?
    4) Πως προστατεύεται η δυνατότητα άρνησης παραλαβής της κάρτας πολιτών που θεωρούν ότι προσβάλει το θρησκευτικό τους αίσθημα? Θα εφαρμόσετε την κάρτα του πολίτη και σε αλλοδαπούς πολίτες με θρήσκευμα μουσουλμανικό?

    Από το κείμενο «περιεχόμενο προτάσεων της διαβούλευσης»
    1) Είναι άστοχη η άποψη ότι η κάρτα του πολίτη είναι η μοναδική ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης!!
    2) Ποιος εξασφαλίζει οτί οι ‘καινοτόμες’ υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο υφαρπαγής και κακής αξιοποίησης προσωπικών δεδομένων όπως κατά κόρον γίνεται αυτή τη στιγμή?
    3) Όταν επικαλείστε ότι ο διάλογος για τα τεχνικά θέματα , τις καινοτόμες υπηρεσίες είναι βασικός ΠΩΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ?

    Με συγχωρείτε για την έκταση των σχολίων αλλά απουσιάζουν βασικά στοιχεία των όσων θέλετε να κάνετε! ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠΟΨΗΝ ΣΑΣ ΟΤΙ Η ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΑΝΟΧΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΟΡΙΟ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΒΕΊΤΕ!!!!!

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 16:59 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΕΛΛΙΑΣ

    ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΚΥΡΙΟΙ
    ΜΕ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΜΦΩΝΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΛΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΥΙΟΘΕΤΩΝΤΑΣ ΤΑ ΧΡΙΖΟΥΝ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΣ. ΕΑΝ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ ΘΑ ΚΡΙΝΩ ΤΟ ΘΕΤΙΚΟ Η ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.
    1) Ποιές ακριβώς θα είναι οιχρήσεις αυτής της κάρτας.
    2) Θα αποτελεί και μέσο οικονομικών συναλλαγών;
    3) Θα είναι τα δεδομένα της για εθνική μόνο χρήση η και για διασυνοριακή; (τα δεδομένα θα λαμβάνονται και από τις χώρες που ανήκουν στην Schengen;)
    4) Ποιά είναι τα τεχνικά χαρα κτηριστικά της; Θα φέρει μαγνητική ταινία; Μικροτσίπ; Bar Code;
    5) Έχει εγκριθεί η χρήση της από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων; Ποιές είναι οι νομικές προϋποθέσεις;
    6) Εάν πρόκειται και για διασυνοριακή χρήση στις χώρες, που ισχύει η Συνθήκη Schengen, βάσει ποιού νόμου οι Έλληνες πολίτες θα προστατεύονται από την διακίνηση, τη συλλογή και την διάδοση των προσωπικών τους δεδομένων, λαμβάνοντας σοβαρά υπ’ όψιν το γεγονός ότι ο Νόμος 2472/1997 ανήκει στο Τριτογενές Δίκαιο και είναι αδύνατον να προστατεύσει τον πολίτη από τα όσα έχουν νομοθετηθεί σε υπερεθνικό επίπεδο με την Schengen, η οποία ανήκει στο Πρωτογενές Δίκαιο.
    7) Με την “Κάρτα του Πολίτη” θα λάβει ο κάθε Έλληνας πολίτης ένα ενιαίο μοναδικό κωδικό αριθμό για την Ελλάδα, την Ευρώπη η παγκοσμίως;
    8) Πέραν του ενιαίου κωδικού προσωπικού αριθμού, θα ενυπάρχει σε αυτή την κάρτα κάποιος κωδικός ασφαλείας, όπως ο αριθμός 666;
    9) Αυτή η “Κάρτα του Πολίτη” στα πλαίσια ποιάς Κοινοτικής Οδηγίας γίνεται; Αφορά την πρακτική εφαρμογής της Συνθήκης Schengen; Και αν ναι, αποτελεί κάποιο προ στάδιο και θα ακολουθήσει άλλος τρόπος εφαρμογής της στην συνέχεια; Η πρόκειται για το τελικό στάδιο;
    10) Ποιά ακριβώς ασφάλεια θα παρέχει αυτή η “Κάρτα του Πολίτη”; Μήπως σε ευρωπαϊκό επίπεδο συζητήθηκε η πρώτη φάση να είναι στην κάρτα και στο τελικό στάδιο να τίθεται στο χέρι και στο μέτωπο για μεγαλύτερη ασφάλεια.
    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΕΛΛΙΑΣ
    ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 15:31 | Ρένια

    Είμαι 14 χρονών και δεν θα ήθελα να πάρω κάτι τέτοιο με το οποίο όλοι οι υπόλοιποι θα γνωρίζουν τι έχω κάνει και τι έχω περάσει στην ζωή μου.Με αυτό θα νιώθω πως είμαι ζώο και πως αντί για το όνομα που μου είχαν δώσει όταν με βάφτησαν θα έχω εναν αριθμό. Επίσης, δεν θα ήθελα να το πάρω γιατί κανένας δεν θα μπορεί να μου εγγυήθει τι θα περιέχει μέσα και αν αυτοί που θα τα ελέγχουν θα μπορούν να προσθέσουν ή ακόμα και να αφαιρέσουν κάποιες πληροφορίες που υπάρχουν σε αυτό για μένα.Τέλος, με αυτό πιστέυω πως προσπάθουν να μας καταργήσουν την προσωπικότητα μας και να μας κάνουν ότι θέλουν.Γι’αυτό λέω ΟΧΙ στην κάρτα του πολίτη και για προσωπικούς και για θρησκευτικούς λόγους άλλα και για τα παραπάνω που προανέφερα!!!

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 08:52 | A.Γιαννούδης

    Εχθές 4-12-2010 ανακοινώθηκε και η χρήση της φοροκάρτας η χρήση της οποίας, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, μέχρι το τέλος του 2011 θα είναι προεραιτική και από εκεί και έπειτα οι δυνατότητές της θα ενσωματωθούν στην κάρτα του πολίτη.
    Με αυτό τον τρόπο η κάρτα του πολίτη μετατρέπεται αυτόματα σε όργανο μέγιστης παρακολούθησης! Προσωπικά δεν δέχομαι ούτε για αστείο να συζητήσω την καταγραφή και τήρση από τον οποινδήποτε, κράτος, εταιρία, ιδιώτη, στοιχείων που αφορούν το καταναλωτικό μου προφίλ.
    Κύριοι της κυβέρνησης, έχετ καν σκεφθεί τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν τα μέτρα τα οποία παίρνετε;
    Αν εφαρμοστεί η υπερ κάρτα πολίτη μπορείτε να εγγυηθείτε πραγματικά ότι μελλοντικά δεν θα έχουμε φαινόμενα ανάλογα της Ισλανδίας; Να θυμίσω για όσους δεν γνωρίζουν:
    Η Ισλανδία χώρα με υποδομές κλάσεις ανώτερες των δικών μας, με πολίτες κλάσεις περισσότερο συνειδητοποιημένους και νομοταγείς από τους δικούς και τέλος χώρα με διαφθορά το ένα εκατοστό της δικής μας, αποφάσιε την χρήση βάσης δεδομένων όπου θα κρατείτο το ιατρικό ιστορικό και το DNA του συνόλου των 350.000 χιλιάδων πολιτών της.
    Λόγω διαφθοράς η βάση δεδομένων βρέθηκε, ουσιαστικά πούληθηκε από τους πολιτικούς, στις ασφαλιστικές εταιρίες και τις τράπεζες. Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος, έκτοτε έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα σε χιλιάδες ανθρώπους. Άλλοι στιγματίστικαν κοινωνικά, άλλοι έχουν προβλήματα, λόγω ας πούμε καρδιακού νοσήματος, με τα τραπεζικά τους δάνεια, άλλοι με τις ασφάλειες ζωής τους! Η ζωή έγινε κόλαση με το πρόσχημα «της καλύτερης εξυπηρέτησης»
    Μπορείτε όλοι εσείς κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι, πάνω κάτω οι ίδιοι άνθρωποι που τα τελυταία 30 χρόνια φτάσατε την χώρα στην σημερινή κατάσταση, να εγγυηθείτε ότι κάτι αντίστοιχο δεν θα συμβεί στην κατά πολύ ασθενέστερη πολιτικά, Ελλάδα;
    Συγνώμη αλλά δεν το νομίζω! Ως εκ τούτου είμαι εντελώς αντίθετος με την όποια κάρτα! Κάρτες και παρακολούθηση έχουμε αρκετές. Επίσης μεθόδους έχουμε αρκετές ήδη ώστε να επιτύχει το κράτος τους στόχους του χωρίς να χρειάζεται η εν δυνάμει κατασκοπία των πολιτών και δη των ασθενέστερων.
    Μια συμβουλή: Εφαρμόστε όλους τους ήδη υπάρχοντες νόμους σωστά και με μηδενικές εξαιρέσεις. Θα εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα. Σταματήστε να αθωώνεται τους εαυτούς σας σε κάθε ευκαιρία και εφαρμόστε τους νόμους.

    Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 01:55 | Σταματάς Νικόλαος

    Η άποψή μου ειναι θετική. Τα στοιχεία που θα εμπεριέχονται πρέπει να τα εγκρίνει η αρμόδια ανεξάρτητη αρχή περι προστασίας προσωπικών δεδομένων.

    Θα πρότεινα η νέα ταυτότητα :

    1.- Nα εχει τυπομένα στα ελληνικά και αγγλικά λιγα στοιχεία. Φωτογραφία, Όνοματεπώνυμο, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο, έτος γέννησης, Αριθμο ταυτότητας, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ. Οι τρεις τελευταίοι αριθμοί και MONO AYTOI να ειναι καταχωρημένοι ΚΑΙ ψηφιακά σε bar code για να μπορεί να γίνει μηχανογραφική χρήση τους.

    2.- Να ειναι όπως οι πιστωτικές κάρτες, μικρού μεγέθους απο σκληρό πλαστικό καλής ποιότητας, με τυπομένο υδατόγραμμα, για προστασία κατα της πλαστογράφησης.

    3.- Η διαδικασία της μηχανογραφικής καταχώρησης και παραγωγής της κάρτας να ανατεθεί στην Αστυνομία, στα ΚΕΠ και στους Δήμους, ωστε να μην ξαναπεράσουν οι πολίτες το μαρτήριο που πέρασαν προ ετών με την επανέκδοση των ταυτοτήτων απο περιορισμένο αριθμό σημείων.
    Βέβαια αν ειναι εφικτή(όπως πιστεύω οτι ειναι) η συνεργασία των Βάσεων Δεδομένων του ΑΦΜ, του ΑΜΚΑ και των στοιχείων των ταυτοτήτων που εκδόθηκαν πριν 4 χρόνια, θα μπορούσε να γίνει ενδοϋπηρεσιακά όλη η διαδικασία παραγωγής και να κληθούν οι πολίτες στις παραπάνω υπηρεσίες, να παραδώσουν 2 πρόσφατες φωτογραφίες και την ταυτότητά τους για να παραλάβουν την νέα τους ταυτότητα μετα την επικόληση της φωτογραφίας και την πλαστικοποίηση της.

    4.- Για λόγους υπευθυνότητας και ελέγχου, στη νεα Βάση Δεδομένων που θα δημιουργηθεί, να καταχωρηθεί η ημερομηνία καταχώρισης και ο κωδικός του υπαλλήλου που κάνει την εισαγωγή των στοιχείων.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 12:29 | Thundercat

    Συμφωνώ! Είναι ένα από τα αναγκαία εργαλεία για να εκμηδενίσεις χρόνους εξυπηρέτησης, γραφειοκρατίες κλπ. Και επειδή διάβασα και τα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι και όσο το δυνατόν ασφαλέστερο μπορεί να είναι.
    Άλλη μια πρωτοβουλία που φτιάχνει τα στραβά της Ελλάδας!
    ΜΠΡΑΒΟ!

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 11:35 | Μιχάλης Ντάσιος

    Θεορώ αυτονόητο το θέμα της μεγίστης δυνατής ασφάλειας, το οποίο δεν μπορώ να σχολιάσω, σαν μη ειδικός.

    Προτείνω η κάρτα να περιλαμβάνει όσο το δυνατό περισσότερα στοιχεία, αλλά με πρόβλεψη κάθε υπηρεσία του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα η οποία θα παραλαμβάνει την κάρτα να μπορεί να δεί μόνο τα στοιχεία που την αφορούν.

    Προτείνω να μην έχει σχέση με τραπεζικές εργασίες.

    Προτείνω να περιλαμβάνει το ιατρικό ιστορικό του κατόχου ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε νοσοκομείο (αν και όταν εκσυγχρονισθούν)σε περίπτωση επείγουσας εισαγωγής.

  • Καλό είναι να σχεδιαστούν και οι τρόποι με τους οποίους οι δημόσιες υπηρεσίες θα συναλλάσονται με τον πολίτη, όσο αφορά την κάρτα του πολίτη έτσι ώστε οι δημόσιοι φορείς να εκπαιδευτούν και να έχουν μια εικόνα πως θα διεκπαιρεώνουν τις εν λόγω συναλλαγές, και επιπλέον ποιες από τις υφιστάμενες συναλλαγές θα αντικατασταθούν και με ποιον τρόπο θα γίνει αυτή η αντικατάσταση.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 11:51 | Κοινός Νους

    Η κάρτα τής οποίας το περιεχόμενο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ από τον ίδιο τον κάτοχο της, εφόσον, αυτός δεν θα έχει τις τεχνικές γνώσεις ή τα κατάλληλα τεχνικά μέσα, είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ.

    Για παράδειγμα, τις κλασικές αστυνομικές ταυτότητες μπορούμε απλά να τις διαβάζουμε και να είμαστε σίγουροι για το ότι δεν περιέχουν “ακατάλληλα” στοιχεία.

    Όμως, για τις ηλεκτρονικές κάρτες πρέπει να έχουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό αλλά και γνώσεις χάκερ για να είμαστε σίγουροι ότι δεν έχουν καταχωρηθεί κι άλλα πράγματα, για άλλους σκοπούς.

    Όμως, ακόμα και ένα απλό κωδικό να περιέχει, είναι δυνατόν μέσω αυτού να συσχετίζεται με βάσεις δεδομένων, για τις οποίες ο κάτοχος τους δεν θα μαθαίνει ποτέ ούτε καν την ύπαρξη τους.
    Έτσι καθύστατε δυνατό το ηλεκτρονικό φακέλωμα για το σύνολο των πολιτών και για το σύνολο των δραστηριοτήτων τους χωρίς αυτοί να το μαθαίνουν ποτέ.

    Ακόμα και αν καλοπροαίρετα δεχτούμε ότι σήμερα δεν είναι στόχος ο αθέμιτος έλεγχος των πολιτών όπως γινόταν παλαιότερα με το γνωστό φακέλωμα, κανείς δεν εγγυάται ότι στο μέλλον δεν θα βρεθούν κάποιοι που θα θελήσουν να καταχραστούν το σύστημα αυτό.

    Επομένως καλύτερα είναι να μην υπάρξει καθόλου ηλεκτρονική αυτή συγκέντρωση και καταγραφή των στοιχείων μας.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 20:06 | Αχιλλέας Αλεξοπούλος

    Κύριε Υπουργέ
    δεν μπορώ να εκφέρω τη γνώμη μου για την κάρτα του πολίτου διότι δεν γνωρίζω το περιέχομενό της.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 19:33 | Ντάβος Παναγιώτης

    Συμφωνώ πλήρως με τη χρήση της κάρτας.

    Μέχρι τώρα πάρα πολλοί ήταν αυτοί που υπερασπίζονταν τυχόν προστασία προσωπικών δεδομένων αλλά δεν μας εξήγησαν γιατί δεν εστίασαν τις προσπάθειες τους ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία με τη χρήση όμως της κάρτας αλλά γενίκευσαν πίσω από αστείες αναφορές «δεν προστατεύονται τα δικαιώματα μας».

    Αν πραγματικά νιαζόμαστε για τα δικαιώματα μας τότε προτείνουμε να υπάρχουν πολύ σοβαρές διαδικασίες επιλογής προσωπικού της υπηρεσίας που θα χειρίζεται τα συστήματα λειτουργίας της.

    Αν μας νοιάζει η προστασία των δικαιωμάτων μας τότε προτείνουμε αυστηρές ποινές φυλάκισης για όσους από τους υπευθύνους εντοπιστούν να κάνουν χρήση των στοιχείων μας με μη νόμιμο τρόπο παρέχοντας τα σε μη αρμόδιους φορείς.

    Λύσεις υπάρχουν και αν θέλει κανείς μπορεί να κλειδώσει τα συστήματα ώστε να λειτουργούν σωστά.

    Αν κάποιοι ενδιαφέρονταν για τα δικαιώματα μας τότε πρέπει να μου πουν γιατί χρειάστηκε να φτάσουμε σχεδόν στην καταστροφή επειδή είχαμε συνηθίσει στην παρανομία στην Ελλάδα και κανείς δεν έκοβε αποδείξεις με αποτέλεσμα να έχουμε στήσει ένα ωραίο παρτάκι όλοι μαζί και να τρώνε τώρα τα νέα παιδία το χαστούκι του κόσμου που τους παραδίδουμε.

    Προτείνεται ένα νέο μέτρο το οποίο αν λειτουργήσει μπορεί να διαλύσει σημαντικά την παραοικονομία αλλά και να βελτιώσει τις συναλλαγές με το κράτος και κάποιοι που δεν έχουν ίσως δουλέψει ποτέ στην ζωή τους τριγυρίζοντας από καφετέρια και συλλόγους σε πηγαδάκια αφορίζουν τα πάντα.

    Πρέπει να λειτουργήσει η κάρτα του πολίτη και να μπορεί να είναι το πιστοποιητικό για όλα τα εξής:

    1) ταυτότητα,
    2) διπλωμα εντός Ελλάδας για Έλληνες υπηκόους,
    3) ασφαλιστικός κωδικός για το ασφαλιστικό ταμείο και ενσωμάτωση του ΑΜΚΑ,
    4) πιστοποιητικό του ΑΦΜ του φυσικού προσώπου,
    5) οποιαδήποτε τυχόν διπλώματα δεξιοτήτων μπορεί κάποιος να χρειαστεί να εκδώσει στην Ελλάδα (ακόμα και ταχύπλοου σκάφους)
    6) κλπ

    Δεν χρειάζεται καμία από αυτές τις πληροφορίες να υπάρχουν πάνω στην κάρτα!!

    Να μην μπει καμία πληροφορία για να κλείσει το στόμα σε όσους κόπτονται για τα δικαιώματα του Έλληνα (αλλά δεν τους είδα ποτέ να κάνουν διαμαρτηρία έξω από καμιά εταιρεία που συμμετείχε σε κανά μεγάλο σκάνδαλο τα τελευταία χρόνια). Να υπάρχουν μόνο τα άκρως απαραίτητα πάνω στην κάρτα (φωτογραφία, υπογραφή και κωδικός).

    Από εκεί και πέρα να δημιουργηθεί κεντρικά ένα σύστημα στο οποία να πατάνε όλα τα άλλα συστήματα των Υπουργείων και δημοσίων οργανισμών.

    Σε σταματάει αστυνομικός??? με βάση την κάρτα να μπορεί να επιβεβαιώσει το σύστημα της αστυνομίας μόνο ότι κατέχεις το απαραίτητο δίπλωμα και τίποτα άλλο!!

    Οπότε οι θυασώτες της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων δεν θα έχουν τίποτα άλλο να πουν.

    Η κάρτα να χρησιμοποιείται και στις συναλλαγές ώστε να πατάξουμε την φοροδιαφυγή.

    Αν όλοι αναγκαζόμαστε να μην χρησιμοποιούμε μετρητά αλλά μόνο κάρτες τότε ξεχάστε την παραοικονομία.

    Αν συνδεθεί η κάρτα αυτή με αντίστοιχη χρεωστική ή τραπεζική κάρτα και όλες οι συναλλαγές γίνονται μέσω αυτών (από το περίπτερο μέχρι την αγορά ενός σπιτιού) τότε αφανίσαμε τους απαταιώνες.

    Αν δεν μπορεί κάποιος να αγοράσει ένα σπίτι με μαύρα γιατί απλά η τράπεζα του, δεν του δίνει 100 000 Ευρώ μετρητά αλλά τον αναγκάζει να εκταμιεύσει τα χρήματα μόνο με την κάρτα αυτή τότε καταλαβαίνουμε όλοι μας ότι δεν θα υπάρχουν συμβόλαια αγοράς ακινήτων με μαύρα λεφτά με την ανοχή των τραπεζών, των κατασκευαστών και της εφορίας.

    Όσοι φωνάζουν για την κάρτα μάλλον θέλουν να διατηρηθεί η αναρχία και φοροδιαφυγή στην Ελλάδα γιατί έτσι έχουν καλομάθει.

    Όποιος είναι μάγκας προτείνει λύσεις!!!! Αφορισμούς όλοι μπορούν να κάνουν!

    Όσο αυτοματοποιήσουμε τις συναλλαγές μας με το δημόσιο τόσο περισσότερο θα μειώσουμε το ίδιο το δημόσιο που τόσο πολύ πληρώνουμε την αχρηστία του μέχρι σήμερα.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 19:17 | ΧΑΡΗΣ

    ΚΑΤΑΡΧΑΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΜΑΣ
    ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΣΤΟ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΑΥΤΑ ΧΩΡΙΣ ΕΓΩ ΝΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΩ.ΤΙΠΟΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΣΦΑΛΕΣ
    ΔΕΝ ΘΕΩΡΩ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΓΩ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
    ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ να αξιοποιηθούν και από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΡΑΦΕΤΕ
    ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟΙ Η ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 14:16 | Άννα Τ.

    Καλησπέρα,

    Εγώ είμαι υπέρ του μέτρου, στο βαθμό που θα διευκολύνει τις συναλλαγές μου με τους δημόσιους φορείς. Απλώς, έχω την εντύπωση, ότι πολλά από τα στοιχεία που συζητιέται να ενσωματωθούν στις πληροφορίες που θα περιέχει η κάρτα δεν είναι απαραίτητα για τις συναλλαγές του πολίτη με το δημόσιο. Μήπως θα ήταν πιο λογικό να δρομολογηθεί πρώτα η εφαρμογή του, αν δεν κάνω λάθος, ήδη υπάρχοντος νόμου βάσει του οποίου η κάθε δημόσια υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να αναζητά αυτή τα απαραίτητα δικαιολογητικά αντί να τα αναζητά ο πολίτης? Επίσης, μιας και προσφατα με έστειλαν απο τα ΚΕΠ στο δημοτικό διαμέρισμα και από εκεί στο δημαρχείο για ένα απλό πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, μήπως θα εξυπηρετούσε μια σχετική αποκέντρωση? Μ’αυτό τον τρόπο θα κερδηθεί χρόνος στις συναλλαγές και θα διευκολυνθεί ο πολίτης που δε θα χρειάζεται να ψάχνει κάθε φορά το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ του. Μ’αυτή τη λογική καταλαβαίνω τη χρησιμότητα της κάρτας του πολίτη. Τα υπόλοιπα στοιχεία που συζητιέται να ενσωματωθούν μου φαίνονται περιττά και ως εκ τούτου ότι δίνουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα αχρείαστα σε συναλλαγές με το δημόσιο.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 13:22 | ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΑΤΡΑΜΑΔΟΣ

    ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΚΥΡΙΟΙ
    ΜΕ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΜΦΩΝΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΛΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΥΙΟΘΕΤΩΝΤΑΣ ΤΑ ΧΡΙΖΟΥΝ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΣ. ΕΑΝ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ ΘΑ ΚΡΙΝΩ ΤΟ ΘΕΤΙΚΟ Η ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.
    1) Ποιές ακριβώς θα είναι οιχρήσεις αυτής της κάρτας.
    2) Θα αποτελεί και μέσο οικονομικών συναλλαγών;
    3) Θα είναι τα δεδομένα της για εθνική μόνο χρήση η και για διασυνοριακή; (τα δεδομένα θα λαμβάνονται και από τις χώρες που ανήκουν στην Schengen;)
    4) Ποιά είναι τα τεχνικά χαρα κτηριστικά της; Θα φέρει μαγνητική ταινία; Μικροτσίπ; Bar Code;
    5) Έχει εγκριθεί η χρήση της από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων; Ποιές είναι οι νομικές προϋποθέσεις;
    6) Εάν πρόκειται και για διασυνοριακή χρήση στις χώρες, που ισχύει η Συνθήκη Schengen, βάσει ποιού νόμου οι Έλληνες πολίτες θα προστατεύονται από την διακίνηση, τη συλλογή και την διάδοση των προσωπικών τους δεδομένων, λαμβάνοντας σοβαρά υπ’ όψιν το γεγονός ότι ο Νόμος 2472/1997 ανήκει στο Τριτογενές Δίκαιο και είναι αδύνατον να προστατεύσει τον πολίτη από τα όσα έχουν νομοθετηθεί σε υπερεθνικό επίπεδο με την Schengen, η οποία ανήκει στο Πρωτογενές Δίκαιο.
    7) Με την “Κάρτα του Πολίτη” θα λάβει ο κάθε Έλληνας πολίτης ένα ενιαίο μοναδικό κωδικό αριθμό για την Ελλάδα, την Ευρώπη η παγκοσμίως;
    8) Πέραν του ενιαίου κωδικού προσωπικού αριθμού, θα ενυπάρχει σε αυτή την κάρτα κάποιος κωδικός ασφαλείας, όπως ο αριθμός 666;
    9) Αυτή η “Κάρτα του Πολίτη” στα πλαίσια ποιάς Κοινοτικής Οδηγίας γίνεται; Αφορά την πρακτική εφαρμογής της Συνθήκης Schengen; Και αν ναι, αποτελεί κάποιο προ στάδιο και θα ακολουθήσει άλλος τρόπος εφαρμογής της στην συνέχεια; Η πρόκειται για το τελικό στάδιο;
    10) Ποιά ακριβώς ασφάλεια θα παρέχει αυτή η “Κάρτα του Πολίτη”; Μήπως σε ευρωπαϊκό επίπεδο συζητήθηκε η πρώτη φάση να είναι στην κάρτα και στο τελικό στάδιο να τίθεται στο χέρι και στο μέτωπο για μεγαλύτερη ασφάλεια.
    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΑΤΡΑΜΑΔΟΣ

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 13:25 | Δ. Πιστιάδου

    Δεν συμφωνώ με την κάρτα του πολίτη, διότι δεσμεύει την ελευθερία μου και τα ατομικά μου δικαιώματα.
    Ακόμη, δεν είναι μεγάλη δαπάνη η έκδοσή της;
    Και αν τη χάσουμε, τι θα γίνει;
    Δ. Πιστιάδου

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 01:25 | ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

    Στη κάρτα πρέπει να περνάνε όλες οι κινήσεις μας πχ αγορά πώληση οικοπέδου αυτοκινήτου κάθε οικονομική δραστηριότητα και να μην χρειάζεται να κάνουμε δήλωση.

  • 3 Δεκεμβρίου 2010, 01:34 | Κυριακή Ξυνού

    Είναι τουλάχιστον λυπηρό, που οι έχοντες εξουσία στα κεκτημένα δικαιώματα των πολιτών,σε μία κατά τ΄άλλα ελεύθερη ευρωπαική χώρα,να «βιάζονται»έτσι.Ποιός ο λόγος βιασύνης για ηλεκτρονική διακυβέρνηση?Μήπως λύσατε το θέμα ΦΤΩΧΕΙΑ?Πόσοι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στο διαδύκτιο?έχουν Η/Υ?
    ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ….ΓΙΑΤΙ:
    1.Δεν υπάρχει υποδομή.Δεν γνωρίζουμε τι είναι.Και θυμίζει βιασύνη του 2002 να μπούμε στην Ο.Ν.Ε.με το ευρώ που όλα αυτόματα ακρίβειναν και τον πολίτη τον αφήσατε ακάλυπτο.
    2.Είναι πολύ αφηρημένο το να»αξιοποιηθεί από Επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα με σκοπό την βελτίωση της ζωής του πολίτη»Π.Χ.?τα ιδιωτικά νοσοκομεία?Οι υπεραγορές?
    3.Δεν υπάρχουν εγγυήσεις για τη μη πρόσβαση άσχετων και κακοηθών ή καλοθελητών μέσω «χάκερ»ή»κράκερ»για παραβίαση προσωπικών δεδομένων.Όσες διαβεβαιώσεις και να δώσετε οι πράξεις σας άλλα δείχνουν.Εξάλλου έχουμε πρόσφατο γεγονός που βγήκαν απόρρητα έγγραφα απο χώρες που φημίζονται για την ασφάλεια τους όπως οι Η.Π.Α.!
    4.Όπως προανέφερα δεν υπάρχουν υποδομές.Η κάθε υπηρεσία δεν γνωρίζει τί γίνετε στην άλλη.ΠΌΤΕ θα λύσετε αυτά τα σοβαρά θέματα?Εμείς περιμένουμε.Σας προτείνω να δημιουργήσετε πρώτα σωστό ηλεκτρονικό σύστημα στις υπηρεσίες που θα συννενοούντε με»μαέστρο»τα υπουργεία και τότε θα μας πείσετε ότι χριαζόμαστε κάρτα για καλύτερη εξυπηρέτηση.
    5.Όλα αυτά έχετε υπολογήσει πόσο θα κοστήσει σε χρήματα-άρα κιάλλα δανεικά κι άλλο πνίξημο του φορολογούμενου-και πόσο σε χρόνο κι ανθρώπινο δυναμικό?Θέλουμε να γνωρίζουμε.
    6.Δεν γίνεται,επίσης,να μη συσχετίσουμε την κάρτα του πολίτη με το χάραγμα που αναφέρεται στην αποκάλυψη του Ιωάννη,ως προεόρτειο:»και ίνα μή τις δύνηται αγοράσαι ή πωλήσαι ει μή ο έχων το χάραγμα,το όνομα του θηρίου ή τον αριθμόν του ονόματος αυτού.»Κάτι τέτοιο δεν θα είναι και η Κάρτα?Χωρίς αυτήν να μην μπορούμε να συναλλαγούμε με τις υπηρεσίες του Κράτους?Κι όταν αφήνετε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχουν προσβάση και επιχειρήσεις.Η Ελλάδα είναι χώρα με ορθόδοξους χριστιανούς δεν γίνεται και εσείς κύριε Υπουργέ να μην γνωρίζετε τι γράφει αυτό το προφητικό κείμενο.
    Οπότε εάν οργανώσετε καλύτερα τις υπηρεσίες και το ανθρώπινο δυναμικό εργάζετε με αξιοκρατεία και σεβασμό στην ανθρώπινη αξία, τότε όλα θα δουλεύουν ρολόι!
    Η πρότασή μου είναι να ΜΗΝ ξεκινήσετε την κάρτα του πολίτη,αλλά το περιβάλλον του πολίτη.
    ευχαριστώ.

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 23:26 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

    Αγαπητοί κύριοι,
    Στο περιεχόμενο του κειμένου της δημόσιας διαβούλευσης για τη βέλτιστη αξιοποίηση της Κάρτας Πολίτη αναφέρονται τα εξής:

    «Παράλληλα, φαινόμενα πλαστοπροσωπίας (όπως η κλοπή ταυτότητας, η χρήση ταυτότητας ή στοιχείων ταυτότητας τρίτων προσώπων) παρατηρούνται όλο και πιο συχνά, κυρίως στην οικονομική ζωή».
    «Γνώμονας μας στο σχεδιασμό, τη διαμόρφωση και την υλοποίηση της Κάρτας Πολίτη είναι η απαρέγκλιτη προσήλωσή μας στην προστασία των δικαιωμάτων, των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας των πολιτών».
    «…με σεβασμό στην προστασία των δικαιωμάτων τους».

    Δεν βλέπω την σκοπιμότητα της χρήσης της κάρτας αυτής για πολλούς λόγους κυρίως όμως για τους εξής:

    1. Είναι οξύμωρο το γεγονός ότι ενώ αναγνωρίζετε και εσείς το πρόβλημα πλαστοπροσωπίας που λαμβάνει χώρα σήμερα με την κλοπή της ταυτότητας, παρά ταύτα θέλετε να συγκεντρώσετε περισσότερα προσωπικά στοιχεία σε μια κάρτα, ήτοι να ανοίξετε περισσότερες πόρτες σε κλέφτες και απατεώνες διευκολύνοντας έτσι το »έργο» τους.

    2. Εάν πράγματι είναι απαρέγκλιτη η προσήλωσή σας στην προστασία των δικαιωμάτων μας, των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής μας, προς ποια κατεύθυνση λοιπόν η συγκέντρωση τόσων δεδομένων σε μια κάρτα, καθώς ο καθενας που έχει πρόσβαση σε αυτήν αποκτά άμεσα εικόνα για τον συναλλασσόμενο και όχι μόνο; Εάν αυτό δε συνιστά ηλεκτρονικό φακέλλωμα τι άλλο θα μπορούσε να είναι; Μην αμνημονείτε του γεγονότος ότι δεν έχουν περάσει παρά 2,5 δεκαετίες από τότε που η χώρα μας επανέφερε τη Δημοκρατία. Και είναι απορίας άξιον το γεγονός πως αυτή η κυβέρνηση η οποία έδωσε μάχες τότε, να προωθεί σήμερα τέτοιες πρακτικές.

    3. Εάν πράγματι σέβεστε τα δικαιώματά μας, ΣΤΑΜΑΤΉΣΤΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΗΜΕΡΑ και συνεχίστε να καταβάλλετε προσπάθειες για την ομαλή λειτουργία του κράτους, την ισονομία μεταξύ των πολιτών (δεν μπορεί μια λιγοστή ομάδα συνανθρώπων μας να πληρώνει πάντα τις ατασθαλίες κάποιων εκ γενετής ατιμώρητων), την δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών και επιτέλους ανοίξτε τις πόρτες των φυλακών για τους απατεώνες (εάν δεν επαρκούν τα δημόσια έσοδα χρησιμοποιείστε τα ΣΔΙΤ). Αυτά και άλλα πολλά έχει ανάγκη η χώρα και ευτυχώς φαίνεται, τουλάχιστον εσείς, να τα γνωρίζετε.

    Παναγιώτης Γεωργίου

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 18:34 | Φωκίων Αγγελόπουλος

    Αν ο σκοπός ήταν να αντικατασταθεί η σημερινή πλαστική ταυτότητα με μια άλλη κάρτα που θα έχει ΜΟΝΟ τα στοιχεία ( άντε να προσθέσουμε και το ΑΜΚΑ)της σημερινής θα μπορούσα να το καταλάβω.

    Αλλά διαβάζοντας το σκεπτικό του Υπουργείου δεν βλέπω καλές προθέσεις και όσο διαβάζω τόσο ανατριχιάζω.
    Δεν είναι ξεκάθαρο πως θα προφυλάσσονται τα προσωπικά δεδεομένα του καθενός. Ποιά είναι τα γενικά standards;
    Ποιές πληροφορίες θα υπάρχουν στην κάρτα;
    Ποιος θα έχει πρόσβαση σε αυτά: Ποιος θα έχει πρόσβαση και σε ποιά απο αυτά;
    Ποιός κα με ποιές διαδικασίες θα μπορεί να αλλάζει τα στοιχεία της κάρτας;
    Θα χρησιμοποιείται «από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, με σκοπό την εκ μέρους τους επέκταση υφιστάμενων και την ανάπτυξη νέων καινοτομικών υπηρεσιών που θα αποσκοπούν στη βελτίωση της ζωής των πολιτών». Σοβαρολογούμε;

    Καλή η ταχύτητα στην διεκπεραίωση αιτημάτων, αλλά όχι να είναι και το άλλοθι για φακέλωμα.

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 17:37 | Φοιτήτρια

    Παρακολουθώντας τις εξελίξεις αναφορικά με τη διαβούλευση της κάρτας του πολίτη , καθώς και τα σχόλια-αντιδράσεις του κόσμου με τον οποίο έρχομαι σε επαφή καθημερινά, θα ήθελα να προτείνω-ενθαρρύνω τους αρμόδιους φορείς στη διεξαγωγή δημοσκοπήσεων προκειμένου να συλλεχθούν οι απόψεις των πολιτών. Κάτι τέτοιο αποτελεί στοιχειώδη δημοκρατική ενέργεια προκειμένου να αναπτυχθεί σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτείας.
    Ευχαριστώ
    Φοτήτρια ΕΚΠΑ

  • 2 Δεκεμβρίου 2010, 16:00 | Φερεντίνος Θωμας

    Αγαπητοί κύριε υπουργέ,
    Καταρχήν θέλω να σας συγχαρώ που επιτέλους ένα μεγάλο έργο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ φτάνει στην υλοποίηση του, με την συμβολή βέβαια και της προηγούμενης κυβέρνησης.
    Είμαι σίγουρος ότι ξημερώνει μια καινούρια ημέρα για εμένα και τους συμπολίτες μου, και θέλω να συγχαρώ όλους όσους δούλεψαν πάνω σε αυτό το δύσκολο εγχείρημά όπου σίγουρα αναμιγνύονται πολλά υπουργεία, ο μόνος προβληματισμός μου είναι ο ακόλουθος ‘εγώ που ΔΕΝ θέλω να χρησιμοποιήσω την κάρτα του πολίτη τι επιλογές έχω????
    θα ήθελα μία απάντηση γιατί είμαι σίγουρος πως όταν ολόκληρη η κυβέρνηση ασχολείται και επιτυγχάνει τόσο μεγάλα σχέδια το να υπάρχει μία εναλλακτική οδός δεν θα είναι τόσο δύσκολο.
    Τέλος θα ήθελα να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι δεν έχω πρόβλημα να μαζεύω αποδείξεις και των πολλών καρτών κτλ. κτλ.