Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 12 Μαΐου 2021, 22:32 | Μαρία Μ.

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 22:00 | Eleftherios

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 22:13 | Παναγιώτης

    Υπάρχουν σκύλοι που ο ιδιοκτήτης λείπει πολλές ώρες ή ημέρες και κλαίνε ή γαυγίζουν παρατεταμένα σε οποιαδήποτε ώρα. Να συμπληρωθεί ένα μέγιστο χρονικό όριο για το οποίο μπορεί το ζώο να παραμένει χωρίς επίβλεψη.
    Επίσης να ορισθούν ρητά οι Δημόσιες υπηρεσίες που θα είναι υπεύθυνες για την τήρηση του παρόντος νομοσχεδίου.
    Το νομοσχέδιο (όπως και πολλά άλλα που φέρνουν οι διάφορες κυβερνήσεις προς διαβούλευση) δεν συνοδεύεται από αιτιολογική έκθεση που να εξηγεί το σκεπτικό και τη χρησιμότητα του κάθε άρθρου. Ούτε αναφέρει τους συντάκτες και δημιουργούς του καθώς και το μορφωτικό τους επίπεδο. Αυτό δείχνει την προχειρότητα με την οποία συντάχθηκε αλλά και την ευθυνοφοβία των εισηγητών που κρύβονται και αφήνουν τις όποιες ευθύνες ή εύσημα στους βουλευτάς που θα το ψηφίσουν.

  • 12 Μαΐου 2021, 22:48 | Κάβουρας Γ.

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 22:24 | Χρήστος μπουρνιωτης

    Όχι στειρωση

  • 12 Μαΐου 2021, 22:14 | Δημήτρης ΖΑΧΑΡΙΑΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 22:30 | Μουσταφας

    όχι στην υποχρεωτική στείρωση
    Αυτός ο νόμος είναι απαραδεκτος
    Στηρίζω της απόψεις του ΚΟΕ και ΟΚΑΔΕ

  • 12 Μαΐου 2021, 22:57 | Γιάννης Κ.

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 22:18 | ΔΙΟΝΎΣΗΣ ΑΓΑΛΙΩΤΗΣ

    Όχι στην στείρωση των ζώων συντροφιάς…είναι απλά απαράδεκτο!

  • 12 Μαΐου 2021, 22:11 | ΜΠΕΛΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

    OΧΙ στη στείρωση δεσποζόμενων ζώων με pedigree

  • 12 Μαΐου 2021, 22:01 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΝΤΣΙΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 22:24 | ΕΦΗ ΤΣΕΚΜΕΖΟΓΛΟΥ

    3(δ) ΜΗ ΜΟΝΙΜΟ δέσιμο,αυτό σημαίνει ΜΟΝΙΜΟ,καθώς αφήνει ένα τεράστιο κενό και όλες οι καταγγελίες-κακοποιήσεις που αφορούν σε μόνιμα εφ’όρου ζωής αλυσοδεμένα ζώα,δε μπορούν να αποδειχτούν και καταλήγουν στην αθώωση των κακοποιητών και τη συνέχιση του βασανισμού των ζώων.
    Να αντικατασταθεί από τη φράση «απαγορεύεται το δέσιμο»
    Λίγο ασύντακτα και ασαφή τα άρθρα ως προς την ελευθερία κινήσεων κλπ
    Επίσης θα πρέπει να επιβάλλεται η βόλτα και καθημερινή άσκηση των σκύλων στα πλαίσια της κοινωνικοποίησης ενώ θα πρέπει να προστεθεί η υποχρεωτικότητα της στείρωσης και σήμανσης των κουνελιών που εγκαταλείπονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια.
    Ο ιδιοκτήτης ζώου πρέπει να έχει το δικαίωμα να αναζητήσει νέο κηδεμόνα για το ζώο του,στα πλαίσια των αρχών που διέπουν την υπεύθυνη υιοθεσία (δήλωση στο δήμο και στην πλατφόρμα,αλλιώς να επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα)

  • 12 Μαΐου 2021, 22:55 | ΙΣΜΑΉΛ ΙΣΜΑΉΛ

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση

  • 12 Μαΐου 2021, 22:35 | Δήμητρα Βαρβαρέσου

    Σε μια χώρα με τόσο μεγάλο αριθμό κακοποιημένων ζώων και πολιτών που δεν σέβονται τα ζώα λέμε ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ.

  • 12 Μαΐου 2021, 22:28 | ΧΑΡΙΣΗΣ ΚΊΤΣΙΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε εξαίρεση στείρωσης και την με κανόνες αναπαραγωγή των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI, των δεσποζόμενων Κυνηγετικών και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων, δύο φορές στη ζωή των θηλυκών για τη απόκτηση απογόνων.

  • 12 Μαΐου 2021, 22:39 | Νιανιος Λουκάς

    Ο πατέρας μου απεβίωσε 30/9/2020 ήταν Διεθνής Κριτής κ εκπροσωπούσε την Ελλάδα καί στο εξωτερικό.
    Τά τελευταία 30 χρόνια αφιέρωσε τη ζωή του στήν Κυνοφιλια κ έφτασε στο επίπεδο τά σκυλια τού νά είναι πρωταθλητές.
    Μου ζητάτε νά εξαφανίσω τόν κόπο τόσων ετών?

    Η ΙΣΤΟΡΊΑ ΔΕΝ ΣΤΕΙΡΏΝΕΤΑΙ

  • 12 Μαΐου 2021, 22:45 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΤΑΝΑΣ

    οχι φυσικά στην στείρωση των σκύλων μας δεν εχω λόγια για προτάσεις .κατεβάστε αυτο το απαράδεκτο σχέδιο νόμου.το 2018 παρόμιο σχέδιο νομου η κυβερνηση του ΣΥΡΙΖΑ και μαλιστα με 100 ευρ.πρόστιμο είχε την αξιόπρεπεια να το κατεβάσει παρακαλώ πολύ να κάνετε το ιδιο.

  • 12 Μαΐου 2021, 22:41 | Λαμπρό

    Ο χαρακτηρισμός ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ είναι το λιγότερο που μπορεί να ειπωθεί σε αυτή την κατάφορη παραβίαση θεμελιωδών συνταγματικών δικαιωμάτων όπως της ιδιοκτησίας και της περιουσίας. Το κράτος <> θέλει με το έτσι θέλω να παραβιάσει την κατοικία μας και να στειρωσει για λόγους ευζωιας (αν είναι δυνατόν!!!) όλα τα δεσποζομενα ζώα μας. ΚΑΜΙΑ υποχρεωτική οριζόντια στείρωση – ακρωτηριασμό για τους τετράποδους φίλους μας. Η διατήρηση των καθαρόαιμων φυλών και των ελληνικών αυτόχθονων φυλών πρέπει να είναι μονόδρομος. Η στείρωση είναι χειρουργική ιατρική πράξη με σοβαρές πιθανές επιπλοκές και διακινδύνευση της υγείας, της ζωής και τελικώς της ευζωιας του ζώου. Στηρίξτε την θέση του ΚΟΕ. Ποιος θα είναι τελικά υπεύθυνος πολίτης και κατ’ επέκταση υπεύθυνος ιδιοκτήτης και ποιος όχι? Ποιος φωστήρας θα το κρίνει αυτό και με τι κριτήρια?(Για να ξεκινήσουμε να προετοιμαζόμαστε!!!) Όσον αφορά το άρθρο 6 να προσδιοριστεί θεσμικά η ερασιτεχνική εκτροφή. Τέλος για το άρθρο 33 είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η συμμετοχή στην ειδική επιτροπή παρακολούθησης και η συμμετοχή του ΚΟΕ. Με την συμμετοχή εκπροσώπου φιλοζωικού σωματείου με ποιες γνώσεις θα υποστηρίζει επιστημονικά τις αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή και τον έλεγχο της νομοθεσίας (θα είναι δικηγόρος!!!) ή θα μεταφράζει ότι θέλει και όπως θέλει όπως συνηθίζεται στις μέρες μας? Με ποιες άλλες γνώσεις θα εκπονεί μελέτες, αναφορές και εκθέσεις, καθώς και σύνταξη προτάσεων για την υιοθέτηση κατάλληλου επιχειρησιακού σχεδιασμού? Αυτά τα ολίγα.

  • 12 Μαΐου 2021, 22:15 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Η αισθηση που δινει το νομοσχεδιο σε οσους ασχολουνται και αγαπουν τα ζώα και ιδιαιτερα τα σκυλια είναι η εξής:
    Έχει συνταχθεί με κύριο σύμβουλο καποιες ΜΚΟ φιλοζωικές πρωτιστως και τον ΚΟΕ δευτερευόντως. Δεν έχουν συμβάλει κτηνίατροι καθώς και άλλοι γνωστες της πραγματικότητας των σκύλων στην Ελλάδα και όχι μονο.

    Η υποχρεωτική στείρωση που προτεινει το νομοσχεδιο, ιατρικα και ηθικα είναι καταδικαστέα. Ειναι η αποψη μου, ειναι η αποψη χιλιαδων φιλοζωων, είναι η αποψη της επιστημης, ειναι η αποψη του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, είναι αντισυνταγματική και παράνομη, δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί και αν δεν αλλάξει θα προσβληθεί σε Ελληνικά και Ευρωπαϊκά δικαστηρια άμεσα. Αυτα έχουν ειπωθεί σε πολλά σχόλια.

    Η αιτίαση για το απόλυτα λανθασμένο αυτό μέτρο είναι ο αριθμός των αδεσποτων. Και είναι και η μοναδική. Κανένα από τα παραπάνω επιχειρήματα και καμία από τις παραπάνω θέσεις δεν μπορεί να αντικρουστεί με βάση την λογική, την επιστήμη και την ηθική.

    Η υποχρεωτική στείρωση δεν θα εφαρμοστεί ακόμα και αν ψηφιστεί, και σίγουρα δεν θα λύσει το πρόβλημα των αδέσποτων.
    Για να λυθεί το πρόβλημα ΠΡΕΠΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΚΑΘΕ ΣΚΥΛΟΣ να οδηγεί μέσω του τσιπ του σε ιδιοκτήτη.
    Και υπάρχει ρεαλιστικός και ευκολος τρόπος να γίνει αυτό και είναι ο εξής:
    Αυστηρή τήρηση του ΕΜΖΣ για καθε σκύλο στην Ελλάδα. Καθε σκύλος θα ειναι καταγεγραμμένος στο Μητρωο. Ο αριθμος του θα οδηγεί σε καποιο απο τα παρακάτω:
    Νομιμο ιδιοκτητη
    Εκτροφεα Επαγγελματία ή ερασιτέχνη
    Φιλοζωική ή καταφύγιο.
    Κανένα πρόβλημα σε όλα αυτά. Αν όμως δεν οδηγεί σε αυτά τότε έχουμε τις εξής περιπτώσεις:
    Αδέσποτο χωρίς τσιπ- κυκλοφορεί στο δρόμο οπότε αναλαμβάνει η φιλοζωική ή ο δήμος
    Δεσποζομενο χωρίς τσιπ- Δρακόντεια ποινή στον ιδιοκτήτη και κατάσχεση του ζώου
    Αδέσποτο με τσιπ – Αν ο ιδιοκτήτης δεν εχει δηλωσει απωλεια ή κλοπή, δρακόντεια ποινή και παράδοση του ζωου σε φιλοζωική αμετάκλητα.
    Κουτάβια αδήλωτα, γέννα αδήλωτη – Δρακόντεια ποινή και κατασχεση και κουταβιών και όποιου αλλου σκύλου έχει ο ιδιοκτητης, καθως και καταγραφη του στο μητρωο παραβατων με ταυτοχρονη ισοβια απαγορευση ιδιοκτησιας νεου σκύλου
    Δήλωση εύρεσης (πχ στο δρόμο) κουταβιών από κάποιον – Υποχρεωτική παράδοση των κουταβιών σε φιλοζωική. Δεν μπορεί να τα τσιπάρει ή να τα καταγράψει στο αρχείο αυτος που τα βρήκε και σιγουρα δεν εχει κανενα δικαιωμα ιδιοκτησιας σε αυτα.

    Με αυτό το τρόπο κλειδωνεις απόλυτα τα περισσότερα “παραθυρα” που δημιουργούν αδεσποτα.

    Πως θα εφαρμοστει αυτο?
    Πρωτα απο ολα διαφημιστική καμπάνια. Θα ενημερωθουν οι παντες.
    Δευτερον, προβολή από τα μέσα παραβάσεων. Να καταλαβει το κοινό ότι υπάρχει εφαρμογή.
    Τρίτο και κυριώτερο.
    Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ θα εφοδιαστεί με scanner. Θα κάνει τυχαίους ελεγχους σε σκυλιά που είναι βολτα στο δρόμο με ιδιοκτητες, σε κάθε καταγγελία που γινεται για οποιοδήποτε λόγο και έχει σχέση με σκύλο (από τη πιο απλή που αφορά φασαρία ή τις ακαθαρσίες του, μεχρι για κακοποίηση). Θα κάνει τυχαίους ελεγχους σε σκυλιά που είναι σε αυλές.

    Υπαρχουν 2 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ που τα παραπάνω δεν φτάνουν και δυσκολα θα εφαρμοστουν (ή και καθόλου):

    Α. ΚΥΝΗΓΟΙ
    Οι συνθηκες που ζουν τα κυνηγόσκυλα είναι κατα το πλειστον αθλιες. Θέλει ειδικές ρυθμισεις το θέμα τοσο για την ευζωία όσο και για τις γεννες. Κατα τη γνωμη αν το δίλημμα δεν είναι η αφαίρεση τη κυνηγετικής αδειας, κανενα προβλημα δεν λυθεί.

    Β. ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΡΟΜΑ
    Η κατασταση ειναι το απολυτα δραμα τοσο οσον αφορα τις κακοποιήσεις όσο και τις παρανομες γεννες. Απο τη στιγμη που σε καταυλισμους Ρομα η παρανομία που αφορά βαριά ποινικά αδικήματα που αφορούν ανθρώπους και ελάχιστα γινονται για αυτά, δεν ξερω τι θα μπορούσα να προτεινω για τα ζωα.

    Έτσι λύνεις το πρόβλημα της δημιουργίας νέων αδέσποτων.

    Υπάρχει και μια άλλη διάταξη η οποία πιστευω πως και πάλι σα μοναδική αιτίαση των αριθμό των αδέσποτων. Κια αυτη αφορα το ποιος επιτρέπεται να κάνει γέννες. Η διάταξη αυτή αποκλειει τους ερασιτέχνες εκτροφείς, πριμοδοτεί τις φαρμες ζωων επαγγελματιών, τις εισαγωγες σκύλων, την μαυρη οικονομία, και ουσιαστικά ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ την ποιοτική εκτροφη υγιων ζώων στην Ελλάδα.
    ΤΡΟΜΕΡΟ ΛΑΘΟΣ απο πολλες αποψεις. ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΟ γιατι παραθυρα θα βρεθουν. Θα αναφερθώ σε αυτα στο σχετικό άρθρο.

    Κλείνοντας, η κυνοφιλια δεν είναι μόνο η φροντίδα των αδεσποτων. Τα αδέσποτα είναι ένα φαινόμενο το οποίο πρέπει να εκλείψει αλλα η κυνοφιλία είναι πολλά περισσότερα πράγματα.
    Μια λύση πρότεινα. Με ψυχραιμία. Με τη σκέψη σε όλα τα ζώα και όχι μόνο στα αδέσποτα. Και χωρίς υπερβολές του του τυπου “υπαρχουν 2.5 εκατομμύρια αδέσποτα στην Ελλάδα”. Αυτη ειναι μια περιττη υπερβολή την αιτία της οποίας δεν γνωρίζω. Αν υπήρχε 1 σκυλι ανα 4 κατοίκους της Ελλαδας ηλικιας απο 1 ημερας μεχρι 100 χρονών, τοτε σε καθε γωνια θα ειχε πέντε σκυλια.
    Δεν χρειαζονται υπερβολες. Λύσεις χρειαζομαστε. Εφαρμόσιμες και αποτελεσματικές.

  • 12 Μαΐου 2021, 22:38 | Νίκος

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 6 τα εξής:• ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!
    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (3) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (3) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI).

  • 12 Μαΐου 2021, 22:28 | Τσάκωνας γιαννης

    Όχι στη στείρωση των ζώων ..

  • 12 Μαΐου 2021, 22:32 | Αθηνα

    Η χρησιμοποίηση ζώων σε Εκδηλώσεις στο πλαίσιο τήρησης λαϊκών ή τοπικών παραδόσεων οι οποίες δεν έχουν σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους εφόσον φέρουν βεβαίωση μη κακοποίησης από κτηνίατρο ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ.

  • 12 Μαΐου 2021, 22:23 | Marios Kokkinos

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 22:55 | Γιώργος Τσαρουχας

    Λέω όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζώμενων ζώων..

  • 12 Μαΐου 2021, 22:50 | Χρήστος

    Η υποχρεωτική στείρωση των τετράποδων φίλων μας, που αποτελεί τον κεντρικό άξονα του νέου νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς, συνιστά βεβήλωση της ίδιας της ζωής, είναι ξεκάθαρα αντισυνταγματική και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη διαφύλαξη της ευζωίας που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον ορισμό του αρ.2 (β,γ) ένα ζώο ζει σε συνθήκες ευζωίας αν δεν υποφέρει από καμία δυσάρεστη κατάσταση και είναι ικανό να εκφράζει συμπεριφορές οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή ψυχική και σωματική του κατάσταση. Πολυάριθμες επιστημονικές έρευνες και στατιστικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τους κινδύνους και τις επιπλοκές αυτής της διαδικασίας.Στην Ιατρική ορολογία, η αφαίρεση οργάνων χαρακτηρίζεται ως ακρωτηριασμός. Ειδικότερα, η εκτομή των γεννητικών οργάνων είναι σοβαρό χειρουργείο που γίνεται με ολική νάρκωση και συνεπάγεται :
    α) 2% πιθανότητα απώλειας ζωής λόγω αναισθησίας
    β)10 % πιθανότητα ακράτειας ούρων
    γ) Αυξάνει το ποσοστό εμφάνισης καρκίνου σε συγκεκριμένα όργανα (όπως στα οστά),
    δ)αυξάνει το ποσοστό εμφάνισης δυσπλασίας,
    ε)συχνά μεταβάλλει το χαρακτήρα του ζώου (νωθρότητα, φοβική ή επιθετική συμπεριφορά),
    στ)προκαλεί τάση για παχυσαρκία
    ζ)αλλοιώνει τις εργασιακές αρετές συγκεκριμένων φυλών (πχ κυνηγετικών ή σκύλων φύλαξης).
    Στις πολιτισμένες κοινωνίες, ο ακρωτηριασμός των ζώων είναι αδιανόητος και τιμωρείται. Στις πολιτισμένες κοινωνίες, η υποχρεωτική στείρωση αποτελεί βαρβαρότητα. Στις πολιτισμένες κοινωνίες, η προστασία του ζωικού πλούτου της χώρας αποτελεί καθήκον του Κράτους.

  • 12 Μαΐου 2021, 22:41 | Μαρία

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση.
    Στο βαθμό που δεν έχει γίνει πότε καταμέτρηση των αδέσποτων σκύλων που δεν έχουν στειρωθεί (όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία απο το 2012), κάθε συσχέτιση του πληθυσμού των αδέσποτων με τα δεσποζομενα σκυλιά που επιχειρεί να επιβάλλει συγκεκριμένη μερίδα φιλοζωικών σωματείων, είναι αυθαίρετη και καταχρηστική. Αυτό καθιστά αυτεπάγγελτα τον υποχρεωτικό μη θεραπευτικό ακρωτηριασμό (στείρωση) που επιχειρεί να επιβάλλει η κυβέρνηση επίσης αυθαίρετο και καταχρηστικό.

  • 12 Μαΐου 2021, 22:17 | Νίκος

    Ωραία να μην υπάρχει υποχρεωτική στείρωση. Εγώ όμως διερωτάμαι, πώς θα μπορέσει να εξασφαλιστεί η σωστή κατάληξη των κουταβιών και πώς θα μειωθεί ο εξωφρενικά μεγάλος αριθμός των αδέσποτων; Η δικιά μου σκυλίτσα για παράδειγμα βρέθηκε στην πόρτα μίας φίλης μου μαζί με την αδερφή της. Ένα σκυλί που ακόμα και τώρα, που είναι 5 ετών συνεχίζει να έχει σπασμούς από το φόβο της – σε μειωμένο βαθμό βέβαια- και αυτό το φαινόμενο της εγκατάλειψης παρατηρείται παντού και ειδικά στην Ελλάδα όπου δεν υπάρχει φρένο σε κανέναν.

  • 12 Μαΐου 2021, 22:06 | Charalambos onoufriou

    Στηρίζω την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 22:08 | Παναγιώτης Χαλβατζής

    Το άρθρο 5 του σχεδίου νόμου επιβάλει μία καινοφανή ρύθμιση, που δεν έχει επιχειρηθεί σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης και του προηγμένου κόσμου γενικότερα. Ο αναγκαστικός και προληπτικός ακρωτηριασμός των ζώων, ισοδυναμεί με κακοποίηση και βαναυσότητα. Ζητούμε να μην προβλέπεται σε καμία περίπτωση η υποχρεωτική στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς, ή τουλάχιστον να εξαιρεθούν οι κυνηγετικοί σκύλοι ως σκύλοι εργασίας. Επιπλέων ζητούμε να απαλειφθούν όλες εκείνες οι ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν με κατάφωρα εχθρικό τρόπο τους κυνηγούς έναντι όλων των άλλων πολιτών.

  • 12 Μαΐου 2021, 22:42 | Γεράσιμος Παράβαλος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των κατοικιδίων. Θα αποφέρει αφανισμό σε όλες τις ράτσες.

  • 12 Μαΐου 2021, 22:54 | Λαμπρινή

    Όχι στην στείρωση της Ιρμας μου

  • 12 Μαΐου 2021, 22:31 | Τίμος

    ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ…ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΖΕΤΑΙ ΥΓΙΕΙ ΖΩΑ. ….

  • 12 Μαΐου 2021, 22:24 | Τίμος

    ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ…. Τα αδεσποτα δημιουργουν αδεσποτα…Καταλαβετε το επιτέλους!!!!

  • 12 Μαΐου 2021, 22:05 | Μασουρας Νεκταριος

    Οχι στην απαραδεκτη αυτη πραξη ,
    Οχι στον ακρωτιριασμο ζωων
    Ειναι τουλαχιστον απαραδεκτο,
    Ολα τα ζωα εχουν διαιωμα στην αναπαραγωγη.

  • 12 Μαΐου 2021, 22:16 | Κωνσταντίνος Ντόβας

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζώμενων κατοικίδιων

  • 12 Μαΐου 2021, 22:29 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΗΣ..

    Για την υποχρεωτική στείρωση και τον υποχρεωτικό ευνουχισμό είμαι κάθετα αντίθετος. Η ανώδυνη κοπή της ουράς του σκύλου θεωρείται ακρωτηριασμός, ο ευνουχισμός του σκύλου τί είναι; Είναι επώδυνος ακρωτηριασμός που αντιστρατεύεται την ίδια τη φύση. Γιατί να προβλεφθεί στείρωση και υποχρεωτικός ευνουχισμός των κυνηγετικών σκύλων αφού οι κάτοχοί τους δεν έχουν σχεδόν ποτέ ανεπιθύμητα ζευγαρώματα; Να καταργηθεί. Αντ αυτού προτείνω να νομοθετηθεί ο υποχρεωτικός ευνουχισμός των καταδικασμένων για βιασμό, παιδοφιλία και παιδεραστεία και να αφήσουν ήσυχο τον σκύλο μου και τα γεννητικά του όργανα. Η απαγόρευση δεσίματος του σκύλου εντός της ιδιοκτησίας του κατόχου ακόμη κι αν έχει μακρύ σχοινί, ή αλυσίδα, πρέπει να καταργηθεί. Μπορεί να προβλεφθεί δυνατότητα δεσίματος του σκύλου για μικρό χρονικό διάστημα εντός ή εκτός της ιδιοκτησίας του κατόχου, κυρίως για λόγους ασφαλείας του σκύλου αλλά και για την ασφάλεια άλλων ζώων πχ γάτες, μικρών παιδιών, φοβικών ατόμων κλπ. Επίσης πρέπει να καταργηθεί η απαγόρευση και η υπο προϋποθέσεις αναπαραγωγή των κυνηγετικών σκυλιών γιατί έτσι θα εξαφανιστούν ράτσες που έχουν επιβιώσει διαμέσου χιλιετιών (π.χ. κρητικός λαγωνικός – λέγεται ότι ήρθε στην Κρήτη από την Αίγυπτο από την εποχή των Φαραώ, ελληνικός ιχνηλάτης κ.α.).
    Αλήθεια ποιόν ενοχλούν τα ειδικά κουτιά μεταφοράς σκύλων πίσω από το αυτοκίνητο; Αν ο σκύλος μπει μέσα στο αυτοκίνητο δεν υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος;

  • 12 Μαΐου 2021, 21:22 | Σκιαδας Γιώργος

    • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 21:07 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΒΡΗΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους.

  • 12 Μαΐου 2021, 21:03 | Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος

    5.6 & 5.7 να απαλειφθούν!!!
    Για ποιο λόγο η διάκριση σε κυνηγούς και μη;
    Από πότε το Ελληνικό κράτος αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο τους πολίτες και τους κατηγοριοποιεί;
    Ίδια δικαιώματα και ίδιες υποχρεώσεις (και ποινές) για όλους!!!

  • 12 Μαΐου 2021, 21:23 | Σταύρος Καββαδιας

    Απαράδεκτη η στείρωση των κυνηγόσκυλων. Είναι ζώα τα οποία ελέγχονται από τους κυνηγούς. Στα αδέσποτα μπορεί να γίνει, διότι είναι ανεξέλεγκτα. Έτσι κι αλλιώς, τα τελευταία χρόνια της κρίσης υπάρχει μείωση των κυνηγόσκυλων και αύξηση των αγριογούρουνων. Μπήκαν στις πλατείες. Αλήθεια, οι οικολόγοι τι έχουν να πουν πάνω σ’αυτό το θέμα?

  • 12 Μαΐου 2021, 21:20 | Δημητρης Μιχαλοπούλος

    Δεν ακρωτηριαζω κανενα δεσποζομενο ζώο.Ειναι εγκλειματικη ενέργεια σαν να μου λενε να ακρωτηριασω το παιδι μου..Ποιος λογικος γονεας θα ακρωτηειασει το παιδι του γιατι για μενα τα σκυλια μου ειναι τα παιδια μου..Παρακαλω να εξετασετε δέοντος γιατί ειναι σαν να σκοτώνεται εμενα και να ξερετε ποτε δε θα το ξεχασω οσο κ να προσπαθείτε με τα φιλοδωρηματα σας για φθηνότερη κυνηγετικη αδεια την επομένη σεζον..Ελπιζω και ευχομαι οι κυριοι που καθονται σε μια καρεκλα καιονται απο εμας τον απλο λαο που δεν τον σέβονται αλλα δε θα σεβαστουμε κ μεις αυτους τους κυριους οταν ερθει η ωρα της καλπης..Κανω το σταυρο μου καιε μερα στο θεο γιατι δε μου εκοψε το χέρι οταν πηγα στη κάλπη..Στο επανειδην..

  • 12 Μαΐου 2021, 21:11 | ΜΗΤΑΡΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζόμενων ζώων.Η στείρωση μπορεί να γίνει μόνο στα αδέσποτα.Τα δεσποζόμενα ελέγχονται άμεσσα από τους ιδιοκτήτες τους(ηλεκτρονική σήμανση,βιβλιάριο υγείας κα ).Για την ευζωία τους υπεύθυνοι είναι μόνο οι ιδιοκτήτες σε συνεργασία με τους κτηνιάτρους και κανείς άλλος.

  • 12 Μαΐου 2021, 21:58 | Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος

    Το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πολίτη του ως εν δυνάμει «ανεύθυνο και ασυνείδητο». Δεν έχουμε την ανάγκη ενός τέτοιου νόμου για να αναλάβουμε την ευθύνη, απέναντι στα πλάσματα που αγαπάμε και φροντίζουμε. Είναι ανόητο και επικίνδυνο να επιβάλλεται με νόμο ο υποχρεωτικός ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων σε όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά, με το επιχείρημα ότι μέσω του… αφανισμού τους θα βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής τους.
    Κάθετα αντίθετοι στον υποχρεωτικό ακρωτηριασμό!!!

  • 12 Μαΐου 2021, 21:33 | Λαγουδάκης Εμμανουήλ

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • • ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.

  • 12 Μαΐου 2021, 21:52 | ΑΛΈΞΑΝΔΡΟΣ

    Απαράδεκτη ή στείρωση τών κατοικίδιων μας….
    Είναι μέλος της οικογένειάς μας….
    Είναι η …. ΨΥΧΉ … τής οικογένειάς…ΜΑΣ…!!!!!

  • 12 Μαΐου 2021, 21:46 | Βασίλης Καρνέσης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση των σκύλων εργασίας και των σκύλων συντροφιάς! ΝΑΙ στη στείρωση των αδέσποτων!

    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ)

  • 12 Μαΐου 2021, 21:07 | Βιτζηλεος Δημήτρης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε εξαίρεση στείρωσης και την με κανόνες αναπαραγωγή των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI, των δεσποζόμενων Κυνηγετικών και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων, δύο φορές στη ζωή των θηλυκών για τη απόκτηση απογόνων.

  • 12 Μαΐου 2021, 21:22 | Γαβριήλ Βερυκοκκος

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!

    Στηρίζουμε εξαίρεση στείρωσης και την με κανόνες αναπαραγωγή των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI, των δεσποζόμενων Κυνηγετικών και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων, δύο φορές στη ζωή των θηλυκών για τη απόκτηση απογόνων.

  • 12 Μαΐου 2021, 21:03 | Παπαγιαννόπουλος Ταξιάρχης

    ΟΧΙ στην υποχρεωτική “οριζόντια στείρωση” όλων των δεσποζόμενων σκύλων η οποία είναι αντισυνταγματική και ιατρικά και βιοηθικά ανεπίτρεπτη, δείχνοντας σεβασμό στα δικαιώματα των σκύλων και των υπεύθυνων ιδιοκτητών τους !!!
    Δε λύνεται κανένα πρόβλημα αδεσπότων με την υποχρεωτική στείρωση όλων των σκύλων.Είναι απαράδεκτό!
    Η σωστή ενημέρωση και η υπευθυνότητα είναι η λύση.
    Στηρίζουμε την θέση του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) για εξαίρεση των Καθαρόαιμων Σκύλων με Pedigree FCI και των αυτόχθονων Ελληνικών Φυλών Σκύλων.