Άρθρο 2 Κατάργηση της προσαύξησης μοριοδότησης λόγω εμπειρίας

1. Οι διατάξεις των εδαφίων από το δέκατο τέταρτο έως και το τελευταίο της περίπτωσης Β΄ της παρ.2 του άρθρου 18 του Ν. 2190/94 (ΦΕΚ 28Α) όπως είχαν αντικατασταθεί από την παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν.3320/05(ΦΕΚ 48Α) ,με τις οποίες ρυθμίζεται η προσαύξηση της μοριοδότησης λόγω εμπειρίας, καταργούνται.

2. Οι διατάξεις της παρ. 2, του άρθρου 2 του Ν.3320/05, όπως αντικαταστάθηκαν με την παρ. 3 του άρθρου 11 του Ν.3613/07 (ΦΕΚ 263Α), καθώς και οι διατάξεις των παρ. 3 και 4 του άρθρου 2 του Ν.3320/05, καταργούνται.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 20:33 | gregory

    Συγχαρητήρια! Επιτέλους χιλιάδες νέοι, οι οποίοι δεν είχαν πρόσβαση στο γραφείο κάποιου «πολιτευτή – βολευτή» αλλά μοχθούσαν από το πρωΐ μέχρι το βράδυ για 500 – 700 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα ισότιμα και μέσω αξιοκρατικών διαδικασιών να διεκδικήσουν μία θέση στον δημόσιο τομέα.
    Στη συνέχεια, βέβαια, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να θεραπευτεί η αδικία που δημιουργείται από τον διαφορετικό τρόπο απονομής των τίτλων σπουδών.
    Η πλήρωση θέσεων μόνο μέσω γραπτών διαγωνισμών ίσως μπορούσε να διορθώσει αυτή τη στρέβλωση που επικρατεί στη χώρα μας, όπου ο αριστουχος μαθητής κάποιου σχολείου, για παράδειγμα, θα ήταν μέτριος σε κάποιο άλλο.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 20:07 | κοντομαρης χριστοφορος

    Να καταργηθει η μοριοδοτηση προυπηρεσιας που εχει αποκτηθει με μεσο.Ειναι παραλογο να επιδοτηθουν οσοι χρησιμοποιησαν μεσο για να αποκτησουν με πλαγιο τροπο προσβαση σε θεση στο δημοσιο.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 20:22 | ΜΑΡΙΑ Κ

    Μπράβο σας κύριε ραγκούση επιτέλους βρέθηκε ένας άνθρωπος ΄σ’ αυτή τη
    χώρα να βάλει τέλος στην αδικία που επικράτουσε στις προσλήψεις.Μην ενδοσετε σε καμία πίεση .Τέλος στα ρουσφέτια και στην αναξιοκρατία.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 20:09 | ΤΖΕΝΗ

    Συγχαρητήρια για τη προσπάθεια υιοθέτησης ενός αξιοκρατικού συστηματος προσλήψεων και ελπίζω αυτή τη φορά να αποκτήσει το ΑΣΕΠ το ρόλο που θα έπρεπε ήδη να έχει και όχι να έχουμε γυρίσει τόσα χρόνια πίσω.
    Ωστόσο θέλω να εκφράσω τις αντιρρήσεις μου και τις συνφωνίες μου σε ορισμένα σημεία.
    Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι εμένα προσωπικά τα μόρια μου (πτυχίο σπουδών, μεταπτυχιακός τίτλος, άριστη γνώση αγγλικής, συμμετοχή στο τεστ δεξιοτήτων και 5ετή εμπειρία )με τις αλλαγές αυτές από 1.455 πάνε στα 1.617. Παρόλα αυτά διαφωνώ στα εξής σημεία:
    α)σπατάλησα 2 χρόνια για να πάρω 200 μόρια από ένα μεταπτυχιακό όταν σπατάλησα 7 ώρες στις 30/11/2008 για να πάρω 240 μόρια. Είναι υπερβολικά μεγάλος ο συντελεστής του τεστ δεξιοτήτων.
    β) η συνάφεια στους μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους θεωρώ ότι πρέπει να παραμείνει με διαφορετική μοριοδότηση
    γ) θεωρώ άδικο ότι η εμπειρία αναγνωριζότανε μέχρι τα 5 χρόνια γιατί έτσι αδικούνται οι μεγαλύτεροι σε ηλικία που οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν μεταπτυχιακά. Για μένα όλα τα χρόνια εργασίας κάποιου θα πρέπει να μοριοδοτούνται δεδομένου ότι αποκτάται πολύτιμη γνώση που δεν την αποκτάς από τα βιβλία.
    Συμφωνώ στα εξής σημεία:
    α) στην ολική επαναφορά των προσλήψεων των ΔΕΚΟ και του ευρύτερου δημόσιου τομέα στο ΑΣΕΠ
    β) παρά το γεγονός ότι εργάζομαι με σύμβαση αορίστου χρόνου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και σε περίπτωση συμμετοχής μου σε κάποιο διαγωνισμό θα κέρδιζα 50% προσαύξηση (την είχαμε και οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα με συμβάσεις αορίστου χρόνου αυτή την δυνατότητα) ωστόσο είναι απίστευτα άδικο για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα. Ίδια μοριοδότηση για όλους είναι το πιο δίκαιο και πιο αξιοκρατικό για όλους.

    Γενικά πάρα πολύ καλή αρχή και οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε την δικαιοσύνη και την αξιοκρατία.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 20:20 | ΤΣΑΜΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΕΛΕΝΗ

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ 500
    ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΚΛΕΒΟΥΝ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΕΧΟΥΝ ΟΙΚΟΓΕΝΙΕΣ.
    ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΤΕ ΝΑ ΠΙΑΣΕΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
    ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΟΓΙΣΤΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΤΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 20:52 | γεωργιαδης δημητρης

    δεν ξερω αν πηρατε το πρωτο μηνυμα μου αλλα εγω θα επαναλαβω τα ιδια. το ΑΣΕΠ ειναι αξιοκρατικο αλλα δεν ειναι δικαιο ωσ προσ τουσ πολυτεκνους τι εννοω. οι πολυτεκνοι να περνουν μορια ΜΟΝΟ για την πολυτεκνια τουσ και οχι για το συνολο των αδελφων που ειναι μεσα στην οικογενεια. παρατηρειτε το φαινομενο ενας πολυτεκνος να παιρνει μορια για ολα τα αδελφια του ασχετα αν τα αδελφια του δουλευουν αλλου και δεν εχουν προβλημα, να ξεκιναμε απο την ιδια αφετηρια με τον πολυτεκνο και να με περναει λιγο αλλα οχι να με παιρνει την θεση επειδη εχει 7 αδελφια.Και το θεμα του 24μηνου να καταργηθει ο νομος Παυλοπουλου για να μπορουμε να εργαζομαστε στον ιδιο φορεα πανω απο 24 μηνες με ενδιαμεσες διακοπες χωρις να διεκδηκουμε αοριστια αλλα να περνουμε μορια και σε μια μελλοντικη προκηρυξη να χρησιμοποιουμε την εμπειρια μας. ευχαριστω πολυ

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 20:59 | Φάνης

    Συγχαρητήρια για την αξιοκρατία που εφαρμόζετε σύμφωνα με το ΑΣΕΠ. Μερικές προτάσεις που θα θέλαμε να κάνουμε:
    1) Να γίνεται ετήσιος πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός από το ΑΣΕΠ για όλες τις θέσεις του Δημοσίου ΔΕ, ΤΕ, ΠΕ. Έτσι αποφεύγονται οι ανίκανοι και οι αγράμματοι (ιδιωτικές σχολές, κολέγια, πτυχιούχοι εξωτερικού) που με ποικίλους τρόπους απέκτησαν υψηλούς βαθμούς πτυχίων και απολυτηρίων.
    2) Οπωσδήποτε κατάργηση προσαυξήσεων μορίων, μοριοδοτήσεων και μορίων από σεμινάρια του ΟΑΕΔ.
    3) Για όλες τις θέσεις χωρίς καμία εξαίρεση για μόνιμους, συμβασιούχους, συμβάσεις έργου να εφαρμόζεται το ΑΣΕΠ
    4) Οπωσδήποτε στασιμότητα των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων ούτως ώστε οι νέοι να μην ενδιαφέρονται μόνο για το δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα
    5) Κατάργηση των προσλήψεων των πολύτεκνων, ΑΜΕΑ, εθνικής αντίστασης, κλπ από τον ΟΑΕΔ και πρόσληψής τους μόνο από τον ΑΣΕΠ με ειδικό σύστημα σε ποσοστό 20% του συνόλου των προσλήψεων.
    6) Κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων (έχουμε τον ίδιο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων με την Γαλλία που έχει 61.000.000 πληθυσμό).

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 20:20 | ΠΕΤΡΟΣ

    ΕΦΟΣΟΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΘΕΣΗ, ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ. ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ; ΜΕ ΠΡΙΜΟΔΟΤΗΣΗ Ή ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ, ΑΛΛΙΩΣ Ο ΚΑΘΕ ΑΣΧΕΤΟΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ;

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 19:30 | Γεωργία

    Καταρχήν θα ήθελα να επισημάνω ότι το παρόν μέτρο ίσως είναι από τα πιο αξιόλογα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση στον τομέα των προσλήψεων μέχρι τώρα, που σαφώς ενισχύει το δόγμα του Πρωθυπουργού για αξιοκρατία και διαφάνεια. Η προσάυξηση του 50% σαφώς και πρέπει να καταργηθεί καθώς διαχωρίζει τους πολίτες σε αυτούς που είχαν μέσο να μπου σε ένα stage και σε αυτούς που δεν είχαν. Σε αυτούς που σαφώς είχαν πλάτες και υπέμεναν να λαμβάνουν 500 με 600 ευρώ και σε αυτούς που για λόγους βιοποριστικούς και πραγματικών αναγκών να απευθυνθού στον ιδιωτικό άγριο τομέα. Εγώ δηλαδή κάτοχος μεταπτυχιακού, πτυχίου με πολύ καλό βαθμό, με γνώση δύο ξένων λωσών και υπηρεσία 4 χρόνων να μην πορώ να μπώ στο δημόσιο επειδή κάποιοι για αδιανόητους λόγους με προσπερνάει χωρίς να έχει ιδιαίτερα προσόντα (και το τελευταίο το λέω με ιδιαίτερη επίγνωση και θα το εξακριβώσετε και εσείς αν δείτε με μια γρήγορη ματιά των προσόντων που έχουν αυτοί με τη επιπλέον μοριοδότηση στους πίνακες στον ΑΣΕΠ αναφορικά με μια προκήρυξη….).
    Κύριοι, είναι πλέο καιρός να εφαρμόσουμε το αυτονόητο: όλοι είμαστε ίσοι και αυτοί που έχουν τα περισσότερα προσόντα, αλλά αντικειμενικά και όχι επιπλέον και αναξιοκρατικές μοριοδοτήσεις, να μπαίνουν στο δημόσιο.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 19:59 | Ελένη

    Καλησπέρα
    Μια ερώτηση μόνο έχω να κάνω στους υπέρμαχους της προσαύξησης: Γιατί η προϋπηρεσία όσων υπηρέτησαν στο Δημόσιο πάνω από 24 μήνες να είναι πιο «πολύτιμη» και να μοριοδοτείται περισσότερο από την προϋπηρεσία αυτών που υπηρέτησαν στον Ιδιωτικό τομέα? Διαφέρουν σε κάτι οι 2 προϋπηρεσίες?
    Σε αυτούς που προσλήφθηκαν στο Δημόσιο, με βύσμα ή χωρίς, δόθηκε μια ευκαιρία να έχουν προϋπηρεσία και μόρια. Δεν την είχαν όλοι! Γιατί να αποκλείσετε (μέσω της προσαύξησης) και άλλους συνανθρώπους σας που μπορεί να έχουν περισσότερα προσόντα από εσάς? Διοριστήκατε στη θέση που είστε? ΟΧΙ, σύμβαση ήταν.. Ας μην ενισχύουμε την αδικία. Παντού, όσο καιρό δουλέψαμε, τόσα μόρια να πάρουμε.
    Ας καταλάβουμε ότι δε μπορούμε να μιλάμε για αναξιοκρατία σε αυτή τη χώρα όταν πνίγουμε κάθε προσπάθεια ανατροπής της επειδή απλά θίγεται το ΔΙΚΟ ΜΑΣ συμφέρον..
    Ευχαριστώ

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 19:33 | lia

    Κε Παπανδρέου καλησπέρα
    Πήρα το θάρρος να σας γράψω με αφορμή την κατάργησης της προσαύξησης 50% των μορίων προυπηρεσίας των εργαζομένων stage στο δημόσιο.
    Το 2004 αναγκάστηκα να φύγω απο την εργασία μου
    Απο το Νοέμβριο 2004 – Μάρτιο 2007 είχα στείλει περίπου 100 βιογραφικά σε ιδιωτικές επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη για να βρώ δουλειά. Σε αυτά με κάλεσαν σε 10 προσωπικές συνεντευξεις όμως σε καμία δεν προσελήφθηκα.
    Προερχόμενη απο ανεργία 33 μηνών και αφου είμαι ήδη 28 ετών μπαίνω σε stage 18 μηνών σε νοσοκομείο έτσι ξεκίνησα αποδεχόμενη την ανασφάλιστη επτάωρη εργασία δουλέυοντας πρωινή ή απογευματινή βάρδια για το maximum ποσο των 500 euro μηνιαίως δίχως να πληρώνομαι ούτε τα δώρα των εορτών η το επιδομά αδείας καλύπτοντας την θέση μονίμου υπαλλήλου ελπίζωντας οτι αν κάνω 24 μήνες όπως λέγανε οι προκηρύξεις του ΑΣΕΠ θα είχα τη πολυπόθητη προσαύξησης 50% των μορίων της προυπηρεσίας.
    Τον Ιανουάριο του 2009 τελειώνει το πρόγραμμα και είμαι πάλι σε ανεργία και ψάχνω για δουλειά. Τελικά 2,5 μήνες μετα το τέλος του stage κάνουν αποδεκτή την αίτηση μου σε ιδιωτικό ιατρείο για τη θέση γραμματέως με ασφάλιση και μισθό 700 euro την ίδια όμως μέρα με καλούν απο το νοσοκομείο για το αν θέλω να κάνω 2ο stage 18 μηνών. Πετάω απο τη χαρά μου οτι θα κάνω 24 μήνες και θα πάρω τη πολυπόθητη προσαύξησης 50% των μορίων της προυπηρεσίας.Όπως ηταν λογικό έχοντας σαν όνειρο μια θέση στο δημόσιο απορρίπτω την πρόταση του ιδιωτικού ιατρείου για τη θέση γραμματέως με ασφάλιση και μισθό 700 euro και δέχομαι την ανασφάλιστη επτάωρη εργασία δουλέυοντας πρωινή ή απογευματινή βάρδια για το maximum ποσο των 500 euro μηνιαίως δίχως να πληρώνομαι ούτε τα δώρα των εορτών η το επιδομά αδείας καλύπτοντας την θέση μονίμου υπαλλήλου ελπίζωντας οτι αν κάνω 24 μήνες όπως λέγανε οι προκηρύξεις του ΑΣΕΠ θα είχα τη πολυπόθητη προσαύξησης 50% των μορίων της προυπηρεσίας.

    Για τους παραπάνω λόγους ήθελα να σας εξηγήσω γιατι νιώθω αδικημένη οτι οι θυσίες που έκανα για αυτη την προσαύξηση πηγανε χαμένες.
    Σας παρακαλώ να προσπαθήσετε αν μπορείτε για κάτι καλό για μας τους stagers που τόσα ακούτε.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 18:38 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΑΚΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Στα 5,5 τελευταία χρόνια αναβίωσε μια πολιτική η οποία καταστρατήγησε τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών και δη των νέων αναφορικά με αυτό της εργασίας, τα stage από εργαλείο ενεργητικής πολιτικής μείωσης της ανεργίας μετεξελίχθηκαν σε πολιτικό εργαλείο εξαγοράς ψήφων όπως και οι συμβάσεις έργου ή η περίφηση συνέντεξη στα πλαίσια του επίπλαστου νεοφιλελευθερισμού-ατομικισμού και οι έχοντες την εξουσία λειτουργώντας φεουδαρχικά τοποθετούσαν σε αυτές τις θέσεις τους ίδιους εδώ και τόσα χρόνια χωρίς ασφάλιση μόνο και μόνο για την περίφημη προσαύξηση που θα τους έδινε σε διαγωνισμούς μορίων τον ποθούμενο διορισμό στο δημόσιο αγνοώντας επιδεικτικά τους υπόλοιπους άνεργους Έλληνες, η συνήθης διαδικασία ήταν και είναι η αποστολή της κάρτας ανεργίας στα πολιτικά γραφεία.
    Παράλληλα και παρά τις ελλείψεις θέσεων στο δημόσιο διεξήχθη μόλις ένας γραπτός διαγωνισμός ο οποίος πριμοδοτούσε κατάφορα τις ειδικές θέσεις τριτέκνων και πολυτέκνων με ελάχιστες γενικές θέσεις, την ίδια στιγμή γινόταν και γίνονται σιωπηρές μετατάξεις κυρίως στο υπ.οικονομικών χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα προσόντα ή κενές οργανικές θέσεις παρά μόνο η <> του υπουργού.
    Σαν Έλληνες πολίτες με έννομο συμφέρον σας καλούμε να σταθείτε αρωγός, ζητούμε την κατάργηση των stage, την ισχυροποίηση του Α.Σ.Ε.Π., την είσοδο στο δημόσιο αποκλειστικά με ετήσιο γραπτό διαγωνισμό και συνέντεξη μόνο για το ειδικό επιστημονικό προσωπικό, την ενεργοποίηση του Σ.τ.Ε. για την εξέταση μίας προς μία όλων των μετατάξεων ως προς τη νομιμότητα και ουσία αυτών της τελευταίας 5ετίας και δη των 3 τελευταίων μηνών
    Σας καλούμε να γίνεται φορέας ανάδειξης των θέσεών μας ως καίριου ζητήματος, το οποίο αν και θεωρείται ζήτημα <> είναι αυτό που διαβρώνει τα θεμέλια της δημοκρατίας και ευνομούμενης πολιτείας-ισονομίας των πολιτών λειτουργώντας ως πολλαπλασιαστή ισχύος για την επαναθεμελίωση των αρχών της νομιμότητας, της λογοδοσίας, της ισονομίας, της διαφάνειας και της δημοσιότητας.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 18:06 | Πάκας Δημήτρης

    Όπως είναι δομημένο μέχρι σήμερα το σύστημα για διορισμό στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ και όχι μόνο οδηγεί στο εξής παράδοξο:
    οι νέοι επιστήμονες που βγαίνουν από τα Πανεπιστήμια να προτιμούν τη συνέχιση των σπουδών τους για την απόκτηση ενός μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου σπουδών έχοντας ως στόχο όχι την απόκτηση εξιδεικευμένων γνώσεων αλλά την απόκτηση μορίων για την πρόσληψη τους στο Δημόσιο.
    Αν συνεχιστεί αυτό σε μερικά χρόνια κάτοχοι μεταπτυχιακού θα είναι όλοι οι απόφοιτοι των ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ, με εξαίρεση όσους αντιμετωπίζουν πραγματικά οικονομικά προβλήματα.
    Δεν παραγνωρίζω ότι από την πλήρη εμπορευματοποίηση των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών αφενός υπάρχει οικονομικό όφελος των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και των εργαζομένων στα προγράμματα και ταυτόχρονα μείωση του καταγεγραμμένου ποσοστού ανεργίας.
    Ταυτόχρονα όμως οδηγεί έξω από τη αγορά εργασίας, σε συνδυασμό με τις κάθε λογής συμβάσεις ορισμένου χρόνου με το δημόσιο, μεγάλο αριθμό ατόμων. (Είναι πολύ δύσκολο εργαζόμενος 30+ χρονών με μηδενική πραγματική προϋπηρεσία και με
    εξιδεικευμένους τίτλους σπουδών άχρηστους για την αγορά εργασίας να βρει εργασία).
    Για αυτό προτείνω:
    1. Κατά την προκήρυξη των θέσεων να ορίζεται ρητά σε ποιές θέσεις είναι επιθυμητή η ύπαρξη μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου σπουδών καθώς επίσης και το ευρύτερο γνωστικό του τίτλου (με ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην προκύπτουν φωτογραφικές προκηρύξεις). Μόνο για αυτές τις θέσεις να υπάρχει η ισχυρή μοριοδότηση.
    2. Για τις θέσεις όπου δεν υπάρχει απαίτηση μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου να είναι μικρή ώστε να μπορεί να ισοσκελιστεί με περισσότερα χρόνια προϋπηρεσίας.
    3. Να υπάρξει μοριοδότηση της εργασιακής εμπειρίας πέρα των πέντε ετών (ίσως 2 μόρια των μήνα από 5 ως 10 χρόνια και 1 μόριο των μήνα μετά τα 10 χρόνια).
    Πιστεύω ότι σωστά γίνονται αλλαγές στο τεστ δεξιοτήτων. Ίσως όμως πρέπει να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων όπου κάθε χρόνο θα ανανεώνεται και θα δείχνει την εργασιακή εμπειρία όλων των συμμετεχόντων σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Ο κάθε διαγωνιζόμενος να έχει την δυνατότητα on-line να παίρνει την προϋπηρεσία για τον προηγούμενο χρόνο και για κάθε διαγωνισμό να «μαζεύει» προϋπηρεσία μόνο για το τελευταίο χρονικό διάστημα. Φυσικά με τον ίδιο τρόπο να συγκεντρώνονται και οι τίτλοι σπουδών.
    Υ.Γ. Οι παρατηρήσεις μου προκύπτουν με βάση την εμπειρία μου στο Δημόσιο (εργάζομαι σε Α.Ε. του δημοσίου) και στην ταλαιπωρία των γνωστών μου να μαζεύουν και επικυρώνουν κάθε φορά τα ίδια δικαιολογητικά για διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 18:37 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Ας μη γελιόμαστε και ας πούμε τα πράγματα με το όνομα τους επιτέλους. Όλοι όσοι δέχτηκαν να δουλέψουν σε συνθήκες stage είχαν σαν απώτερο σκοπό την μονιμοποίηση στο δημόσιο. Αναρωτιέμαι γιατί δεν κοίταξαν τις επιλογές στον ιδιωτικό τομέα όπως εγώ και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι. Επιτέλους ας τελειώνει αυτή η λογική του βολέματος σε αυτή τη χώρα. Και μην το δραματοποιείτε άλλο εσείς οι stagiers. Μανάδες 40 χρονών με παιδιά δουλεύουν και στον ιδιωτικό τομέα με πιο άγριες συνθήκες.»ΝO MORE DRAMA». «Aς πεινάσετε κι εσείς όπως πεινάμε κι εμείς!»… Όχι άλλες αδικίες σε αυτή τη χώρα.

    Συγχαρητήρια κύριοι της κυβέρνησης. Συνεχίστε έτσι και θα έχετε τον κόσμο με το μέρος σας.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 18:53 | Αναστασιος

    Να υπαρχει συνναφεια εννοουσα στα πτυχια , κατα λαθος εγραψα να μην υπαρχει , ζητω συγνωμη.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 18:10 | Αναστασιος

    Συνεχιζω να βλεπω σε διαφορα σχολια απο καποιους υπερμαχους της δικαιοσυνης τραγικες συγκρισεις και πραγματικα εχω μια απορια..τρωνε κουτοχορτο..τα λενε ετσι επειδη τους συμφερει..η υποστηριζουν το κομμα που ψηφισαν γιατι εχουν να κερδισουν κατι απο αυτο?

    βλεπω συνεχεια να συγκρινουν καποιον που δουλευε με stage με καποιον που δουλευε στον ιδ.τομεα και λενε γιατι να μην παιρνει π.χ μορια και αυτος που δουλευε στον ιδ.τομεα.

    1ο ερωτημα Αυτος που δουλευε στον ιδ.τομεα δεν επαιρνε ενσημα? δεν επαιρνε δωρα χριστουγεννων πασχα? δεν επαιρνε αδειες? δεν επαιρνε επιδομα αδειας?δεν επαιρνε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟΝ ΒΑΣΙΚΟ ΜΙΣΘΟ?

    ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΜΕ STAGE ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ!

    2ο ερωτημα Ποιος σας ειπε οτι τα παιδια με stage δεν δουλευανε ποτε στον ιδ.τομεα και πρεπει να πανε πρωτα εκει για να χαλιναγωγηθουν οπως λετε.

    Εγω προσωπικα δουλευα 6+ χρονια στον ιδ.τομεα.

    3ο ερωτημα Γιατι να μην μοριοδοτειται η προυπηρεσια σε συγκεκριμενη θεση που προκυρησσεται? Οταν δουλευω 4-5 χρονια σε αυτη τη συγκεκριμενη θεση δεν την ξερω καλυτερα?

    4ο ερωτημα Γιατι να ειναι ικανοτερος καποιος που εχει πτυχιο απο καποιον που δουλευει 8 χρονια? επειδη εχει πτυχιο σημαινει οτι ειναι πιο εξυπνος? ποιος το οριζει αυτο? ο μπαμπας και η μαμα που του δωσανε λεφτα να σπουδασει εξω?

    5ο ερωτημα Αν θελατε να παρετε κ εσεις μορια με STAGE θα μπορουσατε καλλιστα να το κανετε αλλα ολοι γνωριζουν ποσο εξαθλιωτικο ειναι , οποτε μην λετε ξαφνικα ηταν αδικο για εσας..και δικαιο για εμας..

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ 50% ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ STAGE ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ Η ΟΠΟΙΕΣ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΑΦΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΚΥΡΗΣΣΟΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

    ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΤΑΙ Η ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ. ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΦΤΥΝΕΙ ΑΙΜΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΤΥΧΙΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΜΕ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΠΤΥΧΙΟ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΟΡΙΑ ΣΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΛΟΓΩ ΒΑΘΜΟΥ.

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΑΝΕΒΟΥΝ ΚΙ’ΑΛΛΟ ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ? ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ? ΑΦΟΥ ΤΑ ΦΤΩΧΑΔΑΚΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ ΑΠΕΞΩ.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 18:27 | Ζυγανιτίδης Γεώργιος

    Πολύ σωστά καταργείται η μοριοδότηση της προυπηρεσίας .Το ότι κάποιοι είχαν κάποιον γνωστό πολιτικό και τους βοήθησε να ενταχθούν στα stages των δημοσίων υπηρεσιών δεν σημαίνει ότι είναι καλύτεροι από τους αλλους υποψηφίους.Γιατί την ίδια μοριοδότηση δεν έχουν και τα stages του ιδιωτικού τομέα?

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 18:26 | Γιάννης Καλλιοντζής

    Πολύ σωστό μέτρο η κατάργηση της προσαύξησης. Το σύστημα των stage ήταν απόλυτα αναξιοκρατικό και δημιουργούσε τεράστιες διακρίσεις έναντι αυτών που δεν μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Δυστυχώς κάποιο εξαπατήθηκαν και πίστεψαν ότι θα εξασφάλιζαν μία θέση στο δημόσιο. Δεν θα πρέπει να υπάρξει καμμια μοριοδότηση των προγραμμάτων stage έστω και για μεταβατική περίοδο γιατί έτσι θα συνεχιστεί μία άδικη και αναξιοκρατική πρακτική.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 18:31 | xristina b

    Αγαπητοι κύριοι ολοι εσεις τι νομίζεται ότι οι συμμετέχοντες στα προγράμματα αυτά κάθονται σε θρανία εκπαιδευτηρίων και σχολείων; Αν ναι, να σας ενημερώσω ότι εργαζόμαστε στους ίδιους χώρους στους οποίους εργάζονται οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι, κάνοντας ακριβώς τα ίδια πράγματα με αυτούς και έχοντας μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις αυξημένες υποχρεώσεις, ενώ πληρωνόμαστε το 1/4 και το 1/5 του μισθού που παίρνουν οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι και μάλιστα χωρίς ασφάλεια. Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς από αυτούς (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ κτλ) τι θα γίνει σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος και μόνιμης αναπηρίας; Η απάντηση είναι ότι δεν προβλέπεται τίποτα παραπάνω, εκτός από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δεύτερον: Που ήταν η αντίδραση και η αντίθεση του ΠΑΣΟΚ γενικότερα και του κ. Βέη όταν, ενώ ήταν και τότε Πρόεδρος του Α.Σ.Ε.Π., «Τακτοποιήθηκαν» με κλειστό διαγωνισμό, μοριοδότηση και προσαύξηση 50% της εμπειρίας τους οι επί τόσα χρόνια όμηροι εργαζόμενοι των Κ.Ε.Π.; Τότε συμφωνούσαν, επειδή τακτοποιήθηκαν εκκρεμότητες της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, από την Ν.Δ., ενώ τώρα εκφράζουν την αντίθεσή τους σχεδόν κάθε μέρα. Αυτή την ισότητα και ισονομία υπόσχονται;
    Η χώρα κύριοι, αναμφισβήτητα χρειάζεται ένα σχέδιο ανάτασης, προκειμένου να βγει ο τόπος από την δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται. Αυτό που δεν χρειάζεται όμως σε καμία περίπτωση, είναι ένα σχέδιο εξόντωσης των εργαζομένων με τα προγράμματα Stage. Μην ξεχνάτε ότι η ανεργία δεν έχει χρώμα και αδίκως μας θεωρείτε «γαλάζια παιδιά». Όλοι είμαστε απόφοιτοι κάποιας σχολής είτε Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, είτε Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Α.Ε.Ι., Α.Τ.Ε.Ι.) και η δήλωση της κ. Κατσέλη (ΠΑΣΟΚ), η οποία είπε: καιρός να μπουν στο δημόσιο άνθρωποι με πτυχία, προμηνύοντας έναν σύγχρονο διωγμό των Stagers, πληγώνει και θυμώνει και εμάς και τους γονείς μας, γιατί αυθαίρετα εκμηδενίζει τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά μας, αλλά κυρίως τις θυσίες των γονιών μας που με αίμα και ιδρώτα προσπάθησαν να μας σπουδάσουν για να ζήσουμε ένα καλύτερο αύριο και δυστυχώς γίνονται μάρτυρες ενός καθημερινού εξευτελισμού της αξιοπρέπειας μας και της νοημοσύνης μας.
    Δεν παρακαλάμε κανέναν, αντιθέτως απαιτούμε να δοθεί λύση από τη νέα Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 18:36 | Ζυγανιτίδης Γεώργιος

    πολύ σωστά καταργείται η συνέντευξη .Πάντοτε υπήρξε εργαλείο μεροληψίας

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 18:38 | The Great

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

    -ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ, ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ!!! ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΛΙΓΗ ΧΑΡΤΟΥΡΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΣΤΟΝ ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΒΑΘΜΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΗΝ ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑ.

    -Γενικότερα για την μοριοδότηση εμπειρίας(χωρίς την προσαύξηση) στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αυτή για να ισχύει και να υφίσταται, θα πρέπει να είναι ακριβώς ίδια για θέσεις ή ειδικότητες με τις προκηρυσσόμενες, γιατί ειδάλλως τα παράθυρα και κερκόπορτες παραμένουν ορθάνοιχτα. Τέλος στις συναφείς,τις παρόμοιες, τις σχετικές, τις παραπλήσιες κτλ. Και το ΑΣΕΠ θα πρέπι να τις ελέγχει διεξοδικά και ενδελεχώς, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι σήμερα.
    Να μπει ένα οριστικό τέλος στο «ότι δηλώσεις είσαι», με τις «ανευθυνουπεύθυνες» δηλώσεις που τελικώς δεν διασταυρώνονται, παρά μόνο αν προκύψει κάποια συγκεκριμένη ένσταση. Δεν καταλαβαίνω γιατί μετά και το 3ο έτος εμπειρίας, για το 4ο και 5ο έτος, η μοριοδότηση φθίνει αντί να αυξάνεται ή τουλάχιστον να παραμένει ίδια με την ανώτερη δυνατή. Όσο πιο έμπειρος τόσο χειρότερα?

    1. Διατήρηση προσαύξησης του 50% σε εμπειρίες συμβασιούχων που έχουν απασχοληθεί στο δημόσιο, μόνο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μόνο με διαδικασίες ΑΣΕΠ με το ν.2190, σε θέσεις και ειδικότητες ακριβώς ίδιες με τις προκηρυσσόμενες(ούτε συναφείς, ούτε παρεμφερείς κτλ. Η προσαύξηση αυτή να ισχύει χωρίς το όριο συμπλήρωσης 24μηνου, από τον πρώτο κιόλας μήνα.

    2. Προσαύξηση 50% της εμπειρίας σε θέσεις και ειδικότητες ακριβώς ίδιες με τις προκηρυσσόμενες(ούτε συναφείς, ούτε παρεμφερείς κτλ) και για τους υπηρετούντες στον ιδιωτικό τομέα. Όταν η εμπειρία έχει αποκτηθεί στην θέση που έγινε η πρόσληψη(όχι οδηγός στην βεβαίωση του ΙΚΑ και κλητήρας στην βεβαίωση προυπηρεσίας του εργοδότη κ.α.) και σύμφωνα πάντα με τον κωδικό επαγγέλματος-ειδκότητας που αναγράφεται στην βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα.

    3. α)Όχι στην «διακριτική» μοριοδότηση των διδακτορικών και μεταπτυχιακών, σε βάρος συνυποψηφίων από οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες. Κι αν αυτή είναι «αναγκαίο κακό», να συνοδεύεται με τα εκκαθαριστικά οικογενειακού εισοδήματος, όλων των ετών της διάρκειας σπουδών των παιδιών, μέχρι και της απόκτησης των συγκεκριμένων τίτλων.
    β)Οι δεύτεροι τίτλοι να μοριοδοτούνται, εφόσον έχουν συνάφεια με τις προκηρυσσόμενες θέσεις και όχι αυθαίρετα. Πχ ένα πτυχίο θεολογίας δεν έχει καμία σχέση, με θέσεις στο Υπουργείο Οικονομικών κτλ.
    γ)Οι τίτλοι ως κύριο προσόν, να υφίστανται μόνο αν μπορούν να αποκτηθούν από όλους τους έλληνες πολίτες σε όλη την επικράτεια και όχι όπως συνέβει στο παρελθόν να προαπαιτούνται τίτλοι οι οποίοι δεν έχουν εκδοθεί ποτέ και πουθενά ή μόνο σε ελάχιστες απομακρυσμένες περιοχές της ελληνικής επικράτειας.
    δ)Να αλλάξει η βαθμολογία των πτυχίων ΙΕΚ με βαθμολόγηση και σε δεκαδικούς αριθμούς όπως όλα τα απολύτηρια δημοσίων σχολείων, για να μην προκύπτει «αθέμιτος» ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων, βγαίνοντας έστω κι ελαφρώς ευνοημένοι κάποιοι.

    4. Σταθερή μοριοδότηση 100 μορίων σε προγράμματα Μαθητείας – Κατάρτισης(stage και άλλα προγράμματα του ΟΑΕΔ, Νομαρχιακά προγράμματα, ΚΕΚ, ΙΚΥ κτλ), συν 5 μόρια για κάθε επιπλέον μήνα πέρα της κανονικής διάρκειας και μόνο όσον αφορά την κάλυψη απολύτως ακριβώς ίδιων θέσεων με τις προκηρυσσόμενες. Καμία μοριοδότηση σε σεμινάρια,επιμόρφωση κτλ. Και να πάψει αυτός ο χαρακτηρισμός «συμβασιούχοι» των stage, γιατί δημιουργεί πολλαπλές παρερμηνείες και παρεξηγήσεις. Μαθητευόμενοι – Καταρτιζόμενοι είναι οι άνθρωποι σε αντίστοιχο προγράμμα Μαθητείας – Κατάρτισης του ΟΑΕΔ, χωρίς πλήρη απασχάλοση, χωρίς ασφάλιστικά δικαιώματα και υποχρεώσεις, με πολλούς περιορισμούς στο ωράριο και στους όρους παρακολούθησης, με απουσιόλογιο κτλ. Το αν με την ανοχή και την προτροπή κάποιων αυτό το πρόγραμμα διήρκεισε περισσότερο πέραν της «νόμιμης» διάρκειας, αυτό δεν τους εξασφαλίζει και ένταξη στο εργατικό δυναμικό με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της ΕΓΣΣΕ.

    5. Μοριοδότηση των βασικών ξένων γλωσσών ανάλογα με το επίπεδο, όπου κρίνεται απολύτως απαραίτηση και όχι γενικώς και αορίστως σε όλες τις θέσεις του δημοσίου. Από που προκύπτει και πως νομιποιείται ότι πρέπει να μοριοδοτούνται περισσότερες από δύο βασικές ξένες γλώσσες? Δεν ξέρω κανένα δημόσιο σχολείο που να σου δίνει περισσότερες επιλογές από τα βασικά Αγγλικά, Γαλλικά … Εκτός κι αν είναι ακόμα ένα κίνητρο για την αύξηση της παραπαιδείας, όπως συμβαίνει παραδόξως και με τα ECDL … Κι απ’ όσο γνωρίζω το Υπουργείο Παιδείας, δεν προσφέρει γνώση πέραν των βασικών, απλά πιστοποιεί μέσω του Κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας το επίπεδο της γλώσσας που έμαθες από τα ιδιαίτερα … Και το «μάρμαρο» ποιός θα το πληρώσει για τα ιδιαίτερα 3,4, ή 5 γλωσσών σε φοίτηση 10 ετών? Έχουν όλοι την οικονομική δυνατότητα να σπουδάζουν μια ζωή τα παιδιά τους? Αυτό δεν είναι ισονομία και ισοπολιτεία … Φτιάξτε τις υποδομές που πρέπει και μετά απαιτείστε και μοριοδοτείστε!!!
    Να υπογραμμίσω επίσης ότι κάποιος που σπούδασε στο εξωτερικό δικαιούται μοριοδότησης στην ξένη γλώσσα μόνο αν πήρε το πτυχίο του από την χώρα που σπούδασε. Κι αυτό το πτυχίο αναγνωρίζεται και ως πτυχίο ξένης γλώσσας, με κλίμακα 4 άριστης γνώσης, ενώ μπορεί και να το χρησιμοποιήσει επιλεκτικά στις χαμηλότερες κλίμακες ως απόδεικτικό ξένης γλώσσας, ανάλογα με τα προαπαιτούμενα από την θέση.
    Δυστυχώς κάποιοι που παρακολούθησαν μόνο προπαρασκευαστικά μαθήματα της γλώσσας ενός έτους σε ξένα πανεπιστήμια, ως προυπόθεση για να εγγραφούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ εξωτερικού, αδίκως κατά την γνώμη μου δεν έχουν το δικαίωμα μοριοδότησης, έστω της χαμηλότερης κλίμακας. Πόσο δε μάλλον κάποιοι που παρακολούθησαν και μαθήματα ενός ή δύο ετών προτού πάρουν μετεγγραφή σε αντίστοιχα ελληνικά τμήματα. Πιστεύω ότι κι αυτοί δικαιούνται κάποιας μοριοδότησης, έστω της μέτριας γνώσης, αν και οι περισσότεροι την γνωρίζουν πολύ καλά ή άριστα.

    6. Αναδιοργάνωση του ΑΣΕΠ, με στελέχωση ικανού και καταρτισμένου προσωπικού ή ακόμα και με διαβούλευση, αρωγή, και γνωμοδότηση, έγκριτων επιστημόνων σε ειδικά θέματα. Δημιουργία βάσης δεδομένων για μεγαλύτερη απλούστευση και ταχύτητα των διαδικασιών.

    7. Κατάργηση της «αδιαφανούς» και «χαλεπούς» προφορικής συνέντευξης, αλλά και του «διάτρητου» τέστ πρακτικής δοκιμασίας. Κατάργηση επίσης του γενικού και αορίστου γραπτού τεστ γνώσεων & δεξιοτήτων και της μοριοδότησής του ή αν αυτό είναι αδύνατο, διαμόρφωση της μοριοδότησή του με τον χαμηλότερο δυνατό πολλαπλασιαστή, δηλ την μονάδα.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 18:48 | Κώστας

    Η αφαίρεση της προσαύξησης δεν είναι αντίθετη προς την αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του διοικούμενου;
    Μπορεί ένα κράτος να πείσει κάποιον εργαζόμενο πως θα κερδίσει κάτι από την εργασία του για κάποιο διάστημα(προσαύξηση) χάνοντας κάποια άλλα(εργασιακά δικαιώματα)και τελικά απλά να το πάρει πίσω αναδρομικά μάλιστα;Το κράτος δεν εξαπάτα έτσι τον πολίτη αυτό;
    Σωστότερο θα ήταν να μην παίρνουν προσαύξηση οι εργαζόμενοι από εδώ και πέρα αλλά όχι να αφαιρεθεί αναδρομικά.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 17:12 | ΜΑΡΙΑ ΜΥΤΑΚΙΔΟΥ

    Θα ήθελα να ρωτήσω των κύριο πρωθυπουργό όταν είπε πάμε μαζί ή όταν είπε πρώτα ο πολίτης ενοούσε τα πράσινα παιδιά & κανέναν άλλον? Ποίος του είπε ότι εμείς έχουμε ταμπέλα γαλάζιων παιδιών? Δε δεχόμαστε καμία ταμπέλα. Δεν ανήκουμε σε ένα κόμμα. Είμαστε άνθρωποι που ψάχναμε απελπισμένα για δουλεία & το μόνο που καταφέραμε να βρουμε ήταν αυτό το τόσο άδικο πρόγραμμα STAGE.Όλοι λέτε ότι είναι απαράδεκτη μορφή εργασίας και άδικη , αλλά αντί να σκύψετε πάνω στο πρόβλημά μας μας ρίχνετε μια κλοτσιά να πάμε ακόμα πιο κάτω όταν εσείς οι ίδιοι με υπογραφή Παπανδρέου κάνατε μόνιμους κάποιους προγενέστερους με πρόγραμμα stage. Αυτοί ήταν δικά σας παιδιά & εμείς όχι? Άλλα μέτρα & άλλα σταθμά ανάλογα με την όρεξη αυτού που μας ορίζει. Αυτό και αν είναι αδικία!! Είμαι μητέρα τριών παιδιών & μετά από 24 μήνες σε αυτό το άδικο πρόγραμμα , έρχεστε να μου πείτε ότι δεν έχετε ως κράτος καμία υποχρέωση απέναντι μου. Ενώ εγώ έχω να δουλεύω σα σκυλί μέχρι τη λήξη του stage που μόνο εκμάθηση δεν είναι σας το υπογράφω. Από τον πρώτο μήνα με πετάξαν στα βαθιά & μου είπαν κολύμπα , εγώ φυσικά δεν αρνήθηκα κρατούσα μια υπηρεσία στην πλάτη μου και όλα αυτά γιατί? Αδικία και πάλι αδικία!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Πείτε μου στα 36 μου χρόνια πώς θα μπορέσω να βρω δουλειά? Με τόση ανεργία εκεί έξω αδύνατο.Δε θα σας κουράσω άλλο όμως σας ενημερώνο ότι δε θα παραδώσουμε εμεις τα STAGE έτσι εύκολα τα όπλα. θα είμαστε στο δρόμο κάθε μέρα να σας υπενθυμίζουμε την αδικία που κάνετε.
    Μια απελπισμένη μητέρα τριών παιδιών που εργάζεται με προγραμμα σύγχρονης δουλείας STACE.

  • Που φτάσαμε… να συζητάμε τα αυτονόητα! με ποια λογική υπήρχε προσαύξηση ποτέ δεν το κατάλαβα, αυτό που με εκπλήσσει είναι πως το ανεχόμασταν τόσα χρόνια! Επιτέλους να σταματήσει αυτή η αδικία, όλοι οι πολίτες είμαστε ισότιμοι, κανένας συμβασιούχος ή stagier δεν είναι ξεχωριστός από τους υπόλοιπους ούτε χρήζει «ειδικής μεταχείρισης».

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 17:15 | ΔΩΔΩΝΗ

    Η εμπειρια να ισχυει για το 50% των προσληψεων
    Να υπαρχει προσαυξηση για το 50% των προσληψεων

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 17:15 | Μόνιμα Περαστικός

    Κατά αρχή να πω ότι δουλεύω σαν εποχιακός εδώ και 15 χρόνια. Τόσα χρόνια δούλευα πότε με τετράμηνες συμβάσεις, πότε με εξάμηνες και κάποιες με οχτάμηνες. Πάντα βέβαια όλες οι προκηρύξεις που μετείχα ελεγχόταν από το ΑΣΕΠ.
    Η προσαύξηση της εμπειρίας ήταν ο μόνος τρόπος για να μπορέσω να συναγωνιστώ τους νεότερους υποψήφιους όπου έχουν καλύτερους βαθμούς πτυχίου και περισσότερα προσόντα.
    Όταν εγώ έπαιρνα πτυχίο είκοσι χρόνια πριν υπήρχε ακόμα η επετηρίδα και σχεδόν κανείς δεν ασχολούνταν στο να βγάλει καλούς βαθμούς και να αποκτήσει πρόσθετα προσόντα.
    Θα μπορούσα να είχα κάνει κάποιο μεταπτυχιακό ή να πάρω κάποια επιπλέον πτυχία ξένων γλωσσών και τώρα να ήμουν μόνιμος Υπάλληλος. Δεν το έκανα γιατί δεν είχα την οικονομική άνεση αλλά κυρίως γιατί ήθελα να δουλέψω.
    Όλα αυτά τα χρόνια αντιμετωπίστηκα σαν άνθρωπος δεύτερης κατηγορίας και έκανα όλες τις αγγαρείες των μονίμων. Για να μην τρελαθώ έκανα και κάνω ότι δεν βλέπω και ότι δεν ακούω. Οι ικανότητές μου είναι αρκετές θα μπορούσα να είχα κάνει πολύ καλύτερη σταδιοδρομία. Είδα συμμαθητές μου που είχαν τελειώσει μόνο το λύκειο να διορίζονται επειδή κουνούσαν τα σημαιάκια του ΠΑΣΟΚ.
    Τώρα τόσα χρόνια μετά οι ίδιοι που διόριζαν τα δικά τους παιδιά τότε μιλάνε σήμερα για αξιοκρατία!
    Η αξιοκρατία όμως για μένα αλλά και χιλιάδες σαν εμένα φάνηκε να άργησε.
    Άργησε πολύ.

    Υ.Γ. Τώρα τόσα χρόνια εποχιακός πραγματικά δεν μετάνιωσα που δεν έγινα μόνιμος. Έχω πραγματικά σιχαθεί την νοοτροπία του Δημόσιου Υπάλληλου αλλά και τους πολιτικούς που συντηρούν αυτό το σάπιο σύστημα. Δεν περιμένω πια τίποτα από κανένα.
    Αυτό που έχω καταφέρει μέχρι σήμερα είναι να μείνω ο εαυτός μου και αυτό μου αρκεί!

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 17:27 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ

    Η Ελλάδα χρειάζεται τα «μυαλά» της τόσο μέσα στην κοινωνία όσο και μέσα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Προσοχή! Μην τα οδηγήσουμε όλα κάτω από την ομπρέλα του δημοσίου. Μακροπρόθεσμα θα βγούμε χαμένοι σαν κοινωνία αλλά και σαν άτομα.

    Πρέπει να αναλογιστούμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των νέων ρυθμίσεων στην ούτως η αλλιώς χαμηλή παραγωγικότητα των Δημοσίων Υπαλλήλων (σαφώς υπάρχουν και εξαιρέσεις).
    Εννοείται ότι όλοι συμφωνούμε με την εφαρμογή αξιοκρατιών κριτηρίων, είναι όμως πράγματι αξιοκρατική η επιβράβευση ενός μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου με παράλληλη υποβάθμιση της όποιας εξειδικευμένης προϋπηρεσίας?
    Στον ιδιωτικό τομέα θα προτιμηθεί ένας «διδάκτωρ» ή ένας εξειδικευμένος υπάλληλος με πολυετή εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο? Τι συμφέρει πραγματικά την επιχείρηση (Ελληνικό Δημόσιο)?
    Είναι επιθυμητό να γεμίσει το Ελληνικό Δημόσιο με σαφώς αξιόλογα στελέχη τα οποία όμως αφενός δεν θα ασχολούνται με αντικείμενο εφάμιλλο του επιπέδου σπουδών τους και αφετέρου θα υπαμείβονται?
    Βεβαίως αξίζει να αναφέρουμε πως εάν πρόκειται για υψηλόβαθμες νευραλγικές θέσεις τότε είναι αυτονόητο πως πρέπει να ισχύσουν οι νέες ρυθμίσεις.
    Θα επιθυμούσαμε όλοι οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΠΕ Διοικητικού να έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών? Αυτό βοηθά στην αύξηση της παραγωγικότητάς τους όταν μάλιστα πιστεύουν και οι ίδιοι πως το αντικείμενο εργασίας τους είναι υποδεέστερο των σπουδών τους?
    Μήπως έτσι θα δημιουργηθεί ένα φαινόμενο ελιτισμού στο Ελληνικό Δημόσιο?
    Συμφέρει πράγματι την ελληνική κοινωνία η απορρόφηση ενός μεγάλου αριθμού «επιστημόνων» από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα? Ποιος ο λόγος ύπαρξης της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης?
    Μήπως οδηγηθούμε σε μια δημιουργία μιας νέας κάστας δημοσίων υπαλλήλων?
    Μήπως με αυτόν τον τρόπο υποβαθμίζουμε την αξία των διδακτορικών και μεταπτυχιακών τίτλων των πανεπιστημίων, γιατί θα αποτελούν έμμεσο τρόπο διορισμού στο δημόσιο?
    Το ερώτημα είναι δύσκολο. Να επιβραβευτεί – μοριοδοτηθεί το άτομο που είχε περισσότερο ελεύθερο χρόνο και ίσως μεγαλύτερη οικονομική ευχέρεια και απέκτησε μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών ή το άτομο το οποίο κυρίως για βιοποριστικούς λόγους μετά την απόκτηση του πτυχίου ή των βασικών σπουδών απευθύνθηκε στην αγορά εργασίας?
    Αξίζει να αναφερθεί ξανά πως οι νέες ρυθμίσεις αξιολόγησης είναι απαραίτητες για θέσεις «κλειδιά» στο Ελληνικό Δημόσιο, όχι όμως για την ευρύτερη πλειοψηφία των θέσεων οι οποίες σαφώς δεν απαιτούν τόσο υψηλά προσόντα.
    ΝΑΙ θέλουμε ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ! ΝΑΙ θέλουμε ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ!
    Λύση υπάρχει και μάλιστα χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς και διακρίσεις με 3 απλά μέτρα.
    1. Εφαρμογή μεταβατικού σταδίου όπου για ένα εύλογο χρονικό διάστημα για όλες τις προκηρύξεις να ισχύουν παράλληλα και τα δύο συστήματα αξιολόγησης για το 50% των συνολικών θέσεων αντίστοιχα. Με αυτό τον τρόπο αναγνωρίζονται παράλληλα τόσο οι τίτλοι σπουδών όσο και η προϋπηρεσία πολλών ετών.
    Έτσι επιβραβεύονται εξίσου τα άτομα που αφιέρωσαν 5 – 6 χρόνια για περεταίρω σπουδές αλλά και αυτά που αντ’ αυτού προτίμησαν να εργασθούν με χαμηλές απολαβές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με σκοπό να μοριοδοτηθούν με το ισχύον σύστημα αξιολόγησης.
    2. Μετά την πάροδο του μεταβατικού σταδίου να καθιερωθεί η εφαρμογή ΓΡΑΠΤΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ για όλες τις θέσεις του δημοσίου. Αυτός είναι άλλωστε και αντικειμενικότερος τρόπος επιλογής προσωπικού. Εκτός πάντα από εξειδικευμένες περιπτώσεις.
    3. Τέλος, εφαρμογή Γενικού Συστήματος Αξιολόγησης της Αποδοτικότητας – Παραγωγικότητας των Δημοσίων Υπαλλήλων από μια Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή πχ ΑΣΕΠ με κριτήρια ιδιωτικού τομέα. Είναι καιρός ένας δημόσιος υπάλληλος ο οποίος δεν αποδίδει και συνεπώς δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον να υποστεί κάποιες κυρώσεις.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 17:19 | Ειρήνη Βρεττού

    Μια στιγμή, ρε παιδιά. Δεν σημαίνει πως όσοι εργάζονται στο δημόσιο είναι αργόσχολοι και όσοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα είναι άριστοι επιστήμονες και εξαιρετικοί στη δουλεια τους. Δεν είναι ή μαύρο ή άσπρο. Και δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος που (καλώς ή κακώς) εργάζεται 1 ή 2 ή 10 χρόνια σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, έχει εκπαιδευθεί και έχει αποκτήσει την όποια εμπειρία σε αυτό να μην μοριοδοτηθεί για αυτήν, σε έναν διαγωνισμο που έτσι κι αλλιώς θα απαιτήσει και άλλα προσόντα. Το 50% είναι βέβαια υπερβολικό αλλά ας δούμε τα πράγματα πιο σφαιρικά.
    Πάντως εξαιρετική η ιδέα της δημόσιας διαβούλευσης! Ό,τι πιο κοντινό στη συμμετοχική δημοκρατία.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 17:42 | Βελισάριος

    Πολύ σωστή κίνηση. Η αδελφή μου δουλεύει 4 χρόνια γραμματειακή υποστήριξη σε μεγάλη ιδιωτική εταιρεία με 800 ευρώ. Γιατί η δική της προϋπηρεσία να μετράει λιγότερο από μία εργαζόμενη στο Δημόσιο??

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 17:10 | Δουδουσάκης Μιχάλης

    Και εγώ συμφωνώ με αυτό το άρθρο και με το πνεύμα του νόμου γενικότερα!!!! Δεν είναι άλλοι έξυπνοι και άλλοι κορόϊδα!!!!! Κάποιοι κατάφερναν ναπροηγηθούν στις προσλήψεις απλά και μόνο επειδή είχαν μέσον και κατάφεαν να μπουν σε πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας!!!
    Επιτέλους τέλος!!!!!

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 17:33 | Ηλίας

    Με την ιδιότητά μου ως συμβασιούχου έργου επί τέσσερα και πλέον έτη θα ήθελα κι εγώ να κάνω κάποια σχόλια:
    Δεδομένο 1ο. Η συντριπτική πλειοψηφία των συμβασιούχων (έργου, stage κλπ.) μπήκε στο δημόσιο με διαδικασίες που δεν έχουν καμία σχέση με την αξιοκρατία. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι όλοι τους είναι γαλάζια ή πράσινα παιδιά ή ότι έτρεξαν σε βουλευτικά γραφεία για να βρουν απασχόληση. Μερικές φορές έπαιξε σημαντικό ρόλο ακόμα και η τύχη: μέχρι και διευθυντές υπηρεσιών, όταν συναντούσαν ένα νέο ελεύθερο επαγγελματία π.χ. μηχανικό, του ζητούσαν να έρθει να εργαστεί στην υπηρεσία τους μια και το Δημόσιο αδιαφορούσε για την κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό και τον υψηλό φόρτο εργασίας των μονίμων υπαλλήλων.
    Δεδομένο 2ο. Οι περισσότεροι συμβασιούχοι επέλεξαν να εργαστούν με τον τρόπο αυτό ως επί το πλείστον λόγω της δυνατότητας μονιμοποίησης ή της προσαύξησης που θα έπαιρναν για την προϋπηρεσία τους. Αυτό δεν το κατέβασαν από το κεφάλι τους αλλά τους το υποσχόταν η εκάστοτε κυβέρνηση.
    Δεδομένο 3ο. Ένα ποσοστό των συμβασιούχων κατέληξε να καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες στις υπηρεσίες όπου εργαζόταν (όπως συμβαίνει και με την αφεντιά μου, από το καλοκαίρι του 2005 μέχρι και σήμερα). Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν συμβασιούχοι οι οποίοι έχουν πλέον αποκτήσει εμπειρία χρόνων στο αντικείμενο της δουλειάς τους και οι οποίοι δεν υστερούν σε τίποτα, από άποψη γνώσεων και εμπειρίας, σε σχέση με τους μόνιμους υπαλλήλους.
    Με τα παραπάνω θέλω να δείξω ότι ήταν κοινωνικά άδικο να μπαίνουν κάποιοι στο Δημόσιο χωρίς αξιοκρατικές διαδικασίες αλλά από τη στιγμή που αυτό έγινε έχει δημιουργηθεί μια πραγματικότητα η οποία υφίσταται επί χρόνια και θα ήταν λάθος να αγνοηθεί. Η κατάργηση των συμβάσεων κάθε είδους είναι επιβεβλημένη αλλά η αναδρομική κατάργηση της προσαύξησης, κατά την προσωπική μου άποψη πάντα, υιοθετείται περισσότερο ως λαϊκίστικο μέτρο αρεστό στην κοινή γνώμη και θα έχει ως αποτέλεσμα «μαζί με τα ξερά να καούν και τα χλωρά». Στην ιδανική περίπτωση θα έπρεπε να γίνει αξιολόγηση των συμβασιούχων από τους προϊσταμένους τους και να επιλεγούν όσοι είναι ικανοί από αυτούς για να στελεχώσουν με κάποια ρύθμιση (π.χ. με συμβάσεις αορίστου χρόνου) τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζονται. Κάτι τέτοιο βέβαια είναι μάλλον εκτός πραγματικότητας, μια και είναι γνωστό ότι το ελληνικό Δημόσιο αδυνατεί να αξιολογήσει αξιόπιστα τους υπαλλήλους του, μόνιμους ή μη. Προτού όμως υιοθετηθεί η παρούσα λύση, του τύπου «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι», υπάρχουν και πολλές ενδιάμεσες καταστάσεις έτσι ώστε και να επεκταθεί σημαντικά η δεξαμενή άντλησης ικανού προσωπικού για το Δημόσιο (αυτό είναι και το ζητούμενο της όλης ιστορίας, αν δεν κάνω λάθος) αλλά και να αξιοποιηθεί η σημαντική εργασιακή εμπειρία κάποιων ανθρώπων. Ενδεικτικές λύσεις θα μπορούσαν να είναι:
    α) Μείωση της προσαύξησης π.χ. στο 20%.
    β) Διατήρηση της προσαύξησης του 50% για έναν αριθμό ετών.
    γ) Κλιμακωτή προσαύξηση (π.χ. 5% για το πρώτο έτος, 10% για το 2ο κ.ο.κ.).
    δ) Κάλυψη των θέσεων σε διαγωνισμούς κατά ένα ποσοστό από πρώην συμβασιούχους που έχουν σχετική εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
    ε) Πρόσληψη των συμβασιούχων με συμβάσεις χρόνου για 1-2 έτη και μονιμοποίηση μόνον εφόσον περάσουν μια σοβαρή διαδικασία αξιολόγησή τους έτσι ώστε να ξεχωρίσουν «τα πρόβατα από τα ερίφια».
    Όπως είναι κατανοητό οι δυνατές λύσεις είναι πάρα πολλές. Το γεγονός ότι δε φαίνεται να υπήρξαν τέτοιες σκέψεις κατά τη σύνταξη του νομοσχεδίου δείχνει ότι προτιμήθηκε να διαγραφούν όλα και να ξεκινήσουμε από την αρχή, παρά να διαμορφωθεί μια συνολική πρόταση μετά από εκτίμηση των πραγματικών δεδομένων (πράγμα που προϋποθέτει δημιουργική σκέψη, επεξεργασία στοιχείων, προβληματισμό και εν τέλει δουλειά, η οποία δε μας είναι και πολύ… προσφιλής).
    Έχω επίσης και κάποιες άλλες παρατηρήσεις:
    1. Η όποια εμπειρία μετράται τώρα μόνο μέχρι το 5ο έτος. Με τον τρόπο όμως αυτό εξισώνεται κάποιος με εμπειρία 15 χρόνων με κάποιον που δουλεύει 5. Άρα δε διασφαλίζεται η πρόσληψη των εμπειρότερων.
    2. Δεν καταλαβαίνω το σκεπτικό της μείωσης της εμπειρίας για το 2ο έτος σε 7 αντί για 8 μόρια ανά μήνα, ειδικά από τη στιγμή που το όφελος από την αύξηση της μοριοδότησης των μεταπτυχιακών και διδακτορικών είναι πολύ μεγαλύτερο.
    3. Είναι λάθος η κατάργηση της συνάφειας των μεταπτυχιακών με το αντικείμενο της θέσης που προκηρύσσεται. Επίσης θα έπρεπε να συνυπολογίζονται όλα τα μεταπτυχιακά και όχι μόνο τα δύο πρώτα.
    4. Αν έχω καταλάβει καλά, ο ΑΣΕΠ θα προκηρύξει συμβάσεις ορισμένου χρόνου με διάρκεια έως το τέλος του 2010 για κάποιες θέσεις (ως μεταβατικό στάδιο για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού). Δηλαδή εγώ π.χ. θα φύγω την άνοιξη του 2010 που τελειώνει η σύμβασή μου, θα έρθει πιθανώς κάποιος άλλος στη θέση μου με σύμβαση χρόνου ως το τέλος του έτους και στη συνέχεια θα φύγει και αυτός για να έρθει πιθανότατα ένας τρίτος ως μόνιμος υπάλληλος. Αμέσως προκύπτει το ερώτημα εάν ο ΑΣΕΠ θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην αξιολόγηση του τεράστιου αριθμού των αιτήσεων. Ακόμη όμως και εάν το κάνει, η υπηρεσία θα αλλάξει τρεις υπαλλήλους μέσα σε διάστημα ενάμισι έτους, κάτι που δείχνει ανυπαρξία ορθού σχεδιασμού πρόσληψης και διαχείρισης προσωπικού.
    5. Το έγραψαν και άλλοι αλλά θα το κάνω και εγώ: πρέπει επιτέλους να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων στον ΑΣΕΠ με τα στοιχεία του καθενός ανάλογα με το επάγγελμα και την ειδικότητά του. Ο καθένας μας θα είναι υπεύθυνος για την αρχική αποστολή των στοιχείων και για την επικαιροποίησή τους έτσι ώστε να μη χρειάζεται να υποβάλλουμε τα ίδια χαρτιά κάθε λίγο και λιγάκι. Σε κάθε περίπτωση, και αφού ο ΑΣΕΠ σχεδιάζεται να έχει πλέον την ευθύνη της συντριπτικής πλειοψηφίας των προσλήψεων, έχω την αίσθηση ότι ένα από τα νομοσχέδια που πρέπει να έρθει για ψήφιση εντός των επόμενων 6 μηνών πρέπει να αφορά την αναμόρφωση της λειτουργίας του, την ενίσχυση του θεσμικού του ρόλου, τη στελέχωσή του και γενικά την αναβάθμισή του έτσι ώστε να παίξει με επάρκεια το ρόλο που του επιφυλάσσεται.
    Αναφορικά με τη θέση «αυτοί που ζητάνε να φύγουν οι συμβασιούχοι μπορεί να έχουν πάρει χαριστικά πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά κλπ. άρα να μη μιλάνε για αξιοκρατία» δε θα μπω στον πειρασμό να την υιοθετήσω γιατί με το σκεπτικό αυτό δε θα γίνει ποτέ τίποτα. Είναι αδύνατο να τα φτιάξεις όλα όπως πρέπει την ίδια στιγμή, από κάπου πρέπει να ξεκινήσει κανείς. Αυτό το νομοσχέδιο, παρά τις αδυναμίες του, είναι μια αρχή και μια βάση για συζήτηση, ειδικά από τη στιγμή που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στο Διαδίκτυο. Ελπίζω οι απόψεις των πολιτών να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν από τους εισηγητές και να μη γράφουμε σελίδες επί σελίδων για το θεαθήναι…

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 16:10 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΑΣ ΕΞΕΠΛΗΞΕ ΘΕΤΙΚΟΤΑΤΑ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΑΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ. ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΙΜΑΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΥΠΕΡΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΟΤΑΝ ΑΥΤΗ ΕΧΕΙ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. Ο ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ Ή ΕΠΡΟΚΕΙΤΟ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ 50% ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ ΔΕΝ ΠΡΟΣΕΛΗΦΘΗ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΣΕΠ. ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ, ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ 100%. ΑΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙ ΑΥΤΗΝ ΣΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ. ΕΠΙΣΗΣ ΤΩΡΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΑ 5 ΕΤΗ ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΤΗ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΟΡΙΑ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΒΕΒΑΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ. ΑΥΤΟ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΠΕΡΑ ΓΙΑ ΠΕΡΑ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΔΙΟΤΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ (ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΠΩΣ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΣΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΥΡΑΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΟΣΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ)ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΔΙΚΑΙΟΤΑΤΑ ΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΑΝ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΒΟΝΤΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΟΝΟ ΤΟ 50% ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΑΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΕΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΘΕΛΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΟΡΘΟΤΑΤΑ ΤΑ ΠΕΤΑΞΑΤΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΡΩΤΑΤΕ ΜΕ ΠΟΙΝ ΤΡΟΠΟ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΓΙΑΤΙ ΓΕΜΙΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΠΑΘΑΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ…(ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ!)

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 16:03 | kompogianni Spyridoula

    tosa xronia den eixame kamia tyxi stous diagonismous tou ASEP logo elipsi empeirias, kai doulepsa prosopika se para polles douleies, xoris tis kanonikes apolaves mono kai mono gia na paro tin empeiria kai den ekana metaptyxiako logo tou kostous( den exo mpampa plousio pou na mporei na mou plirosei kai to metaptyxiako, plirose ta frodistiria, to enikio stis spoudes mou , ta agglika mou, ta ispanikia mou, thn xrisi tou ypologisti pou itan aparaititi )kai tora den metraei i empeiria?

    tha ithela na sas parakaleso na epanexetasete to thema tis empeirias.
    vreite mia xrisi tomi kai gia ta paidia pou oi mpampades eixan na plirosoun tous epipleon titlous spoudon ( den einai kako) alla kai gia mas emas pou exoume empeiria ( xeroume tin doulia mas stin praxi)

    sas eyxaristo

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 16:44 | ΣΟΦΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

    Σχετικά με την κατάργηση της προσαυξησης εμπειρίας συμφωνώ και διαφωνώ.
    ΣΥΜΦΩΝΩ με την κατάργηση της προσαύξησης για αυτούς που ήδη δουλεύουν μόνιμοι στο δημόσιο και επειδή έχουν το δικαίωμα μετά την πάροδο της 5ετίας να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους για θέσεις καλλίτερες μισθολολογικά. Παραδείγμα στην προκήρυξη 8Κ/2008 η οποία αφορούσε και την πρόσληψη σε υπηρεσίες που ανήκουν στο υποργείο οικονομικών (καλλίετρη μισθολογικά υπηρεσία) έκαναν τα χαρτιά τους άτομα που δουλεύουν μόνιμα σε ΟΤΑ. Και πήραν την προσαύξηση και πήραν και την καινούργια θέση και αφήσαν και την άλλη θέση κενή. Είναι λίγο εως πολύ άδικο.
    ΔΙΑΦΩΝΩ όμως με την κατάργηση της προσαύξησης για αυτούς που δουλεύουν με οποιεσδήποτε μορφής συμβάσης στο δημόσιο. Δεν είναι stage, προσφέρουν δουλειά και ελπίζουν απ’αυτήν.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 16:46 | sv6gib

    Σωστό μέτρο! η πριμοδότηση ήταν και αντισυνταγματική και ανήθικη! το ξέρουμε το κόλπο, πρόσληψη απο το παράθυρο και και μετά πριμοδότηση για πρόσληψη με προκύρηξη! πρέπει η πολιτεία να είναι ηθική, για να μπορούν και οι πολίτες να είναι ηθικοί! πρέπει να επιβραβέβονται οι πολίτες που δεν ψάχνουν για παραθυράκια [κατουρημένες ποδιές] αλλά είναι αξιοπρεπείς! έτσι θα διαμορφοθεί ένα αξιοπρεπές κράτος!
    Αν εξετάσουμε τις εργατοώρες ενός δημοσίου υπαλλήλου και ενός ιδιωτικού υπαλλήλου ή αυτοαπασχολούμενου [που εργάζεται χωρίς ωράριο,
    χωρίς αργίες χωρίς άδεια] θα διαπιστώσουμε οτι στον ιδιωτικό τομέα είναι δεκαπλάσιες! άρα πριμοδότηση πρέπει να δοθεί στον ιδιωτικό τομέα! αλλά ας είμαστε συνταγματικοί! όλοι ίσοι στην μοριοδότηση!
    ευχαριστώ!

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 16:48 | Γιάννης Πρίφτης

    κύριε Υπουργέ,
    Τί έχετε να πείτε για την ΟΔΗΓΙΑ 99/70/ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗς 28ης ΙΟΥΝΙΟΥ 1999.
    Δυστυχώς το σοσιαλιστικό (??) ΠΑΣΟΚ, το κοινωνικό (??) ΠΑΣΟΚ, το δίκαιο ΠΑΣΟΚ (??) έρχεται και τα καταργεί όλα. Καταργεί την μοριοδότηση της εξειδικευμένης εμπειρίας που αποκτούν οι συμβασιούχοι σε συγκεκριμένες θέσεις της δημόσιας διοίκησης. Αυτήν την εμπειρία που αποκτήθηκε με κόπο και πόνο. Αυτή την εμπειρία που ΔΕΝ είναι ίδια όπως ΕΣΦΑΛΜΕΝΑ παρουσιάζεται. Και ξεχνώντας ότι πολλοί συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
    Είναι ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ να παρουσιάζεται στους συμβασιούχους η έλλειψη χρημάτων και για αυτό να μην μονιμοποιούνται αλλά τελικά να προβλέπονται προσλήψεις. Είναι ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ να προωθείς την αξιοκρατία ΠΟΥΛΩΝΤΑΣ τους εργαζόμενους που έχουν στηρίξει την Δημόσια Διοίκηση.

    κύριε Υπουργέ,
    ως συμβασιούχος θεωρώ πως για ακόμα μια φορά είμαι όμηρος. Θα ΠΑΛΕΨΩ για το δικαίωμα ΜΟΝΙΜΗΣ θέσης. Θα παλέψω για ΠΛΗΡΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ δικαιώματα. Θα παλέψω για τη κοινωνική μου αξιοπρέπεια. Στη ζωή ΤΙΠΟΤΑ δε μου χαρίστηκε. Είμαι έτοιμος για νέους αγώνες. Για μένα, για την οικογένειά μου, για την ψυχή και την υπόληψή μου.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 16:21 | Μάριος

    Συγχαρητήρια. Η προσαύξηση ήταν μια μεγάλη αδικία εις βάρος των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που δεν είχαν ‘μέσο’.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 16:42 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Ευτυχώς που καταργείται αυτή η άδικη μοριοδότηση. Και μην ξεχνάμε ότι αυτή η μοριοδότηση δεν ευνοούσε κάποιους έναντι όσων είχαν προσόντα αλλά και έναντι αυτών που περίμεναν να πάρουν μια θέση με μόνα προσόντα τα λιγοστά μόρια της ανεργίας ή ένα απλό πτυχίο και έβλεπαν συνεχώς τους «ξεχωριστούς» του 50% να είναι πάντοτε πρώτοι…. Αυτούς κυρίως έβγαζαν από τη μέση οι stagers. Και αυτό ήταν μεγάλη αδικία.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 15:57 | Καρύδα Λία

    Είμαι σε stage 3 χρόνια τώρα….Γιατί μασ κόβετε τη προσαύξηση?να είχαμε μια ελπιδα?Μη μας βλέπετε σαν γαλάζια παιδια….εχουμε ανάγκεσ κ μας πνίγει το δίκιο….Ο αγώνας συνεχίζεται….θέλουμε δικαίωση…κ μονιμη δουλειά…!!!!όχι ανεργία!

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 15:03 | Παναγιώτης

    Η κατάργηση της προσαύξησης του 50% στην εμπειρία όσων υποψηφίων έχουν εργασθεί τουλάχιστον επί 2 έτη σε φορέα του ευρύτερου Δημοσίου ήταν θέμα χρόνου. Αν δεν κάνω λάθος θα γινόταν στο τέλος του 2010.
    Ωστόσο, η επίσπευσή της από το νέο Υπουργό είναι κάτι θετικό.
    Επρόκειτο για μια αδικία σε βάρος όσων εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, που έπρεπε να αρθεί.
    Από αυτή την αλλαγή έχω χάσει κι εγώ αρκετά μόρια, ωστόσο την επικροτώ.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 15:33 | Εύα

    Βρίσκω σωστή και δίκαιη την θέσπιση του μέτρου για την κατάργηση του 50% στην εμπειρία. Δεν μπορεί επί τόσα χρόνια να παίρνουν προσαύξηση και μάλιστα τόσο μεγάλη άνθρωποι που δούλευαν με συμβάσεις εκ των οποίων οι περισσότερες ήταν και εκτός ΑΣΕΠ. Επιτέλους δίνεται η δυνατότητα να βαθμολογηθούν στην εμπειρία όλοι με την ίδια κλίμακα και οι άνθρωποι που δούλευαν με συμβάσεις και αυτοί του ιδιωτικού τομέα.
    Συγχαρητήρια!!!

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 15:40 | ΚΩΣΤΑΣ

    PLAKA MAS KANETE EIMAI 26 ETWN KAI EIMAI STHN IPIRESIA KATHARIOTITAS TOU DIMOU ATHNAIWN 6 XRONIA GIA N AKATALAVETE MAZEVW SKOUPIDIA KAI MAS PETATE STON DROMO ETSI APLA ME THN ANERGIA STA IPSI ASXETOS KOMMATOS KOITAKSTE LIGO KALITERA AN KALIPTOUME PAGIES THESEIS?

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 15:19 | KoSTanTiNoS

    Πολύ σημαντική η προϋπηρεσία στο δημόσιο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό προσόν να ξέρεις να βγάζεις φωτοτυπίες, να σφραγίζεις χαρτιά και να παίζεις πασιέντζα στον υπολογιστή (μην μου πείτε ότι δεν έχετε δει δημόσιο υπάλληλο να το κάνει;). Οι κάτοχοι διδακτορικού είναι αδύνατο να τα καταφέρουν και να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες μιας τόσο εξειδικευμένης εργασίας.

    Σα δε ντρεπόμαστε λέω γω, ποιούς προσπαθούμε να πείσουμε;

    Όχι στην προσαύξηση για όλους, όχι στη μοριοδότηση της εμπειρίας για περισσότερο από ένα χρόνο πλην των θέσεων του ειδικού επιστημονικού προσωπικού. Δεν μπορώ να καταλάβω, τί παραπάνω μπορεί να κερδίσει κάποιος που έχει 5 χρόνια προϋπηρεσία από κάποιον που έχει ένα (εκτός του ότι γίνεται άσσος στην πασιέντζα και στον ναρκαλιευτή φυσικά);

    Ευχαριστώ πολύ.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 15:01 | ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

    Σ Υ Γ Χ Α Ρ Η Τ Η Ρ Ι Α για τη λήξη της κατάφωρης αδικίας σε βάρος όλων ημών που δεν είχαμε πολιτικό μέσο να μας »προωθήσει» σε θέσεις του Δημοσίου και ευρύτερου Δημοσίου τομέα με σύμβαση ορισμένου χρόνου και εν συνεχεία να την ανανεώνει για ακόμα 18 ή 24 μήνες, οπότε να αποκτάμε δικαίωμα προσαύξησης της εμπειρίας κατά 50%. Κραυγαλέο παράδειγμα οι ανανεώσεις που γίνονταν μέχρι τώρα στα προγράμματα STAGE. Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα πολιτικά γραφεία των Υπουργών »βόλευαν» τα δικά τους παιδιά, παρακάμπτοντας ή παρεμβαίνοντας στον Ο.Α.Ε.Δ. ο οποίος είναι αρμόδιος για τα εν λόγω προγράμματα. Τώρα, όλοι αυτοί βγαίνουν και διαμαρτύρονται ότι τάχα πετιούνται στο δρόμο. Γιατί κύριοι; Ο σκοπός των STAGE είναι η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και μόνο. Πόσα χρόνια χρειάζεστε για να την αποκτήσετε; Ένας χρόνος δεν σας ήταν αρκετός; Τι είχατε κατά νου όταν παρακαλούσατε τον βουλευτή σας να σας »τακτοποιήσει» σε ένα STAGE; Ότι κάποια στιγμή θα γινόστε μόνιμοι, απαξιώνοντας το ΑΣΕΠ;;; Και αν υποστηρίζετε ότι θα μείνουν χιλιάδες οργανικές θέσεις κενές, γιατί αυτές να μην καλυφθούν από τους ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ του πανελληνίου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 1998, οι οποίοι με το σπαθί τους έχουν επιτύχει και επιπλέον έχουν δικαιωθεί από την ολομέλεια του Συμβουλίου Επικτατείας; Κάτι πρέπει να γίνει και με αυτά τα παιδιά που ταλαιπωρούνται αδίκως 11 χρόνια τώρα. Κύριε Υπουργέ, αν όπως διατείνεστε θέλετε ένα Δημόσιο με αξιοκρατία, δώστε μια λύση στο πρόβλημα.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 15:58 | Μαρία

    Θέλω να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία να καινοτομήσετε σπάζοντας τα στερεότυπα πάνω στα οποία στηρίχθηκαν πολλοί πολίτες και πολιτικοί προκείμένου ο καθένας τους να βολευτεί.
    Δεν έχω να προτείνω κάτι συγκεκριμένο ως μεταρυθμιστικό μέτρο αλλά έχω να πω σε όλους όσους αντιδρούν γιατί ξεβολεύονται ότι εξ’αιτίας αυτής της λογικής του ‘κοιτάω την πάρτη μου’ είναι αυτό το κράτος στην εξευτελιστική αυτή κατάσταση συγκρίσημη σε επίπεδο διαφθοράς με χώρες όπως το Πακιστάν και χειρότερα.
    Δεν μπορώ να υποτιμήσω τη σοβαρότητα της κατάστασης θιγόμενων πολιτών που στα 45 τους και με οικογένειες θα δυσκολευτουν πολύ. Δεν μπορώ ούτε να αμφισβητήσσω την αναγκαιότητα μιας ρύθμισης που θα είναι ευέλικτη και δίκαιη για όλους. Όμως για ΟΛΟΥΣ. Νέους και εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα όπως και μεγαλύτερους με οικογένειες. Δεν μπορεί δηλαδή το σύστημα να είναι σωστό και να υποχωρήσουν οι ενστάσεις αυτών που απλά ξεβολεύονται και διαιωνίζουν την προβληματική κατάσταση; Καμμία αλληλεγγύη δεν υπάρχει για να έχουμε ένα κράτος σωστό;
    Συνεχίστε τις προσπάθειες λαμβάνοντας υπ’όψιν όλες τις παραμέτρους αλλά με γνώμονα μόνο το δίκαιο και την ανόρθωση αυτού του παράλογου κράτους.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 15:58 | Σταύρος

    Δεν ξέρω τι λέτε, αλλά ο παρών διάλογος αποκαλύπτει τη θλιβερή πραγματικότητα ότι το όνειρο του Νεοέλληνα κάθε τύπου, χρώματος και ράτσας είναι μια καλή θεσούλα στο δημόσιο για αραλίκι. Είναι το μέγα όνειρο κι αυτών που τρέμουν ότι θα τους διώξουν και εκείνων που αλυχτούν έξω από την πόρτα για να μπουν. Και ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ ότι σε άλλη χώρα κάποιος με διδακτορικό θα διεκδικούσε με τόση μανία μια θεσούλα γραφειοκράτη στα ΕΛΤΑ της γειτονιάς. Πράγμα που σημαίνει ότι οι διαβόητοι κάτοχοι διδακτορικών και λοιπών μεταπτυχιακών έκαναν τις εργασίες τους όχι από αγάπη για το αντικείμενό τους, αλλά εποφθαλμιώντας μακροχρόνια τη θέση του «σφραγιδάρχη» που κατέχει το πιο ζεστό γραφείο. Και όλοι γνωρίζουμε πώς κάνει κανείς διδακτορικό και μεταπτυχιακό στην Ελλάδα, τι μέσα πρέπει να επιστρατεύσει καθώς και τι ποιότητα έχει η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των εργασιών.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 15:10 | τασος κουτελιερης τηλ. 6977090020

    καλημέρα σας κύριοι,
    πολλά λόγια για το τίποτα…
    να καταργήσεται την μονιμότητα, βάσει του Συντάγματας, άρθρο 4 & 2 «οι Έλληνες και Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις» , είναι αντισυνταγματικό κάποιοι εργαζόμενοι να έναι μόνιμοι και οι υπόλοιποι όχι .
    Αν λοιπόν καταργηθεί η μονιμότητα και όλα τα εκβιαστικά προνόμοια των εργατών του Δημοσίου και ο κάθε εργαζόμενος κρίνεται με βάσει την απόδοσή του ετησίως τότε θα έχουμε ένα παραγωγικό Δημόσιο και απεμπλοκή της συναλλαγής των πολιτικών με τους πολίτες .
    Μέχρι σήμερα επειδή φοβάστε το πολιτικό κόστος δεν το έχετε κάνει , λανθασμένα , διότι οι μόνιμοι είναι μαζί με τις οικογένειές τους 1 εκατομμύριο οι μη μόνιμοι είναι 9 εκατομμύρια…άρα υπάρχει πολιτικό όφελος ….
    Στην σημερινή Ελλάδα εχουν προνόμια οι Δημόσιοι υπάλληλοι , οι συνδικαλιστές , και οι Δημοσιογράφοι …
    όλοι οι υπόλοιποι είμαστε γλύφτες αυτών ….παραμυθιαζόμαστε λόγω βλακείας …ΑΣΕΠ και κάτι τέτοιες εφευρέσεις είναι παραμύθια …αν είσαι στο κόλπο καί έχεις γνωριμίες , το παιδί σου είναι βλάκας του 13 …του δένεις το δεξί χέρι και καλά έχει σπάσει…δίνει σε μιλημένη επιτροπή προφορικές εξετάσεις γιατί έχει σπασμένο το δεξί χεράκι παίρνει σύνολο 19,6 μονάδες περνά Ιατρική Αθήνας και το δικό σου παιδί αριστούχος σε όλα του , του βάζουν στην έκθεση ένα 14 και κατεβαίνει η βαθμολογία του 18,2 …έχεις και φράγκα τον στέλνεις μέχρι Ρουμανία παίρνεις και 2 μεταπτυχιακά και έρχεται ο ΑΣΕΠ και λέει ίσα δικαιόματα στους μάγκες και πονηρούς και εσείς προλετάριοι ταμίες στα μπακάλικα …εδώ νηπιαγωγό την έκαναν γιατρό κι εσύ καμάρωνες …..
    ελπίζω να μη δημισιευτή ….

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 15:48 | ΓΙΑΝΝΑ

    Καλησπέρα,

    θα ήθελα να επισημάνω κάποια πράγματα, θέτοντας ένα παράδειγμα (τυπικό για την ελληνική πραγματικότητα):

    Έχουμε 2 νέους ανθρώπους, ο πρώτος διαλέγει να παει σε έναν ιδιώτη να εργαστει με μισθό 700 Ευρώ, με ένσυμα, με επιδόματα αδείας, με δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων κτλ.

    Ο δεύτερος διαλέγει να εργαστεί στα stage με μισθό που με το ζόρι φτάνει τα 450 ευρώ, χωρίς επιδόματα, χωρίς δώρα, χωρίς άδειες, κ κυρίως χωρίς ένσυμα…πηγαίνει όμως επειδη υπάρχει η προσαύξηση εμπειρίας. Ο μόνος λόγος δηλαδή για τον οποίο συνεχιζει να εργάζεται και να καλυπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες με μισθό πείνας.

    Με ποιο δικαίωμα λέτε σε νέα παιδιά ότι άδικα έχασαν τα χρονια της ζωης τους??

    Είπατε ότι η ιστορία για να φραφτεί υπάρχουν θύματα, αυτά τα θύματα γιατί να είναι χαμηλόμισθοι νεαροί άνθρωποι (το μέλλον της χώρας δηλαδη) και οχι οικονομικά εύρωστα κοινωνικά στρώματα? εξοικονόμηση χρημάτων μια σοσιαλιστική κυβέρνηση από πού θα πρέπει να κανει?? (ρητορική ερώτηση)

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 15:02 | Μοροχλιαδης Στεφανος

    θΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΨ ΤΑ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΜΟΥ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ 50%.ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΒΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΟΙΡΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΚΑΙ ΙΔΙΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ!ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΨ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ.Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ.ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΑΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΜΠΑΡΜΠΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΨ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΧΘΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΙΔΙΨΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΘΑ ΝΙΨΣΟΥΜΕ ΑΞΙΟΚΡΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΙΣΟΝΟΜΙΑ!
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΨ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΘΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΟΥ.ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΠΙΣΨ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ!ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΒΙΣΜΑΤΑΚΙΑ ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΨΠΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΝΙΨΣΟΥΝ ΠΨς ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΝΤΑΓΨΝΙΖΕΣΑΙ ΕΠΙ ΙΣΟΙΣ ΟΡΟΙΣ!
    ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 15:09 | Χριστίνα

    Δεν προτίθεμαι να σχολιάσω το νομοσχέδιο κατά άρθρο.

    Εχω μια γενικότερη επιφύλαξη σε ότι αφορά στη μοριοδότηση είτε λόγω προυπηρεσίας ή λόγω τίτλων σπουδών. Ακόμα και σε ότι αφορά στη μοριοδότηση λόγω βαθμού πτυχίου.
    Σε ότι αφορά στους τίτλους σπουδών, ενδεχόμενα η μοριοδότησή τους να εισάγει κοινωνικές διακρίσεις. Σχετικά με τη μοριοδότηση λόγω βαθμού πτυχίου και εδώ ελοχεύει ο κίνδυνος της διάκρισης, και τέλος πάντων ποιός προεξοφλεί ότι αυτός που έχει 9,1 είναι καλύτερος πχ από αυτόν που έχει πτυχίο 9?

    Eργάζομαι σε διεθνή Οργανισμό και το σύστημα προσλήψεων είναι διαφανές και αξιοκρατικό, δεν μοριοδοτεί, και βασίζεται σε επιλογή βάση διαγωνισμού σε τρείς φάσεις. Για κάθε διαγωνισμό υπάρχει προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην οποία περιγράφονται τα προσόντα των υποψηφίων και τα γενικά χαρακτηριστικά των επί πλήρωση θέσεων. Στη συνέχεια αυτοί που ικανοποιούν τα κριτήρια επιλέγονται και συμμετέχουν στο διαγωνισμό. Η συγκεκριμένη Διοίκηση δουλεύει άψογα και αποτελεσματικά.

    Αντίστοιχες διαδικασίες ισχύουν σε διάφορες χώρες για την πρόσληψη προσωπικού στη Δημόσια Διοίκηση.

    Η αναμόρφωση της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης είναι αναγκαιότητα. Στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον χρειάζεται οι Εθνικές Διοικήσεις να συμμετέχουν και να διαπραγματεύονται. Γιαυτό και απαιτείται στελέχωση των διοικήσεων με ικανά αλλά και καλά αμοιβόμενα στελέχη ώστε να υπάρχει το κίνητρο της συμμετοχής στη διαδικασία αλλά και για να ελαχιστοποιείται και να εξαφανίζεται ο κίνδυνος ολισθημάτων.

    Εν κατακλείδι, πολύ καλή η πρωτοβουλία του ΥΠΕΣ, όμως μήπως θα ήταν καλό να αναζητήσετε και να αξιοποιήσετε, αν δεν το κάνετε ήδη, την εμπειρία άλλων Διοικήσεων που λειτουργούν εύρρυθμα επί σειρά ετών?

    Επίσης, μετά την υιοθέτηση ενός διαφανούς συστήματος διοίκησης το επόμενο στάδιο είναι η αναμόρφωση της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης.

    Ευχαριστώ,