Άρθρο 1

1. Το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004 και ισχύει (ΦΕΚ Α’ 217), αντικαθίσταται ως εξής:
«Ι. Με τη γέννηση από Έλληνα ή Ελληνίδα
Άρθρο 1
Το τέκνο Έλληνα ή Ελληνίδας αποκτά από τη γέννησή του την Ελληνική Ιθαγένεια.

2. Μετά το άρθρο 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν. 3284/2004, παρεμβάλλεται νέο άρθρο 1Α ως εξής:

«Ια. Με τη γέννηση στην Ελλάδα και δήλωση
Άρθρο 1Α
1. Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα και ένας από τους γονείς του κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα επί πέντε συνεχή έτη, αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια εφόσον οι γονείς του υποβάλουν κοινή σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής του τέκνου στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του. Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της πενταετίας νόμιμης διαμονής του γονέα στη χώρα, η παραπάνω κοινή δήλωση και αίτηση εγγραφής υποβάλλεται με την παρέλευση της πενταετίας συνεχούς νόμιμης και μόνιμης διαμονής του γονέα στη χώρα.
2. Τέκνο αλλοδαπών που έχει παρακολουθήσει τις τρεις πρώτες τάξεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με την ενηλικίωσή του εφόσον υποβάλλει σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριετίας από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του. Την ελληνική ιθαγένεια αποκτά με κοινή δήλωση των γονέων του και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο του Δήμου μόνιμης κατοικίας του και το τέκνο αλλοδαπών που έχει ολοκληρώσει την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.
3. Εφόσον η δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο, που προβλέπεται στις προηγούμενες παραγράφους 1 και 2, δεν υποβλήθηκε από κοινού από τους γονείς μέχρι την ενηλικίωσή του, το τέκνο αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με δήλωση και αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο που το ίδιο δικαιούται να υποβάλει στον Δήμο της μόνιμης κατοικίας του το αργότερο εντός τριών ετών από την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του.
4. Την Ελληνική Ιθαγένεια αποκτά από τη γέννησή του, χωρίς να απαιτείται δήλωση και αίτηση των γονέων ή του ιδίου, όποιος γεννιέται σε ελληνικό έδαφος, εφόσον:
α. ούτε αποκτά αλλοδαπή ιθαγένεια με τη γέννησή του ούτε μπορεί να αποκτήσει τέτοια με σχετική δήλωση των γονέων του στις οικείες αλλοδαπές αρχές όταν το δίκαιο της ιθαγένειας των γονέων του απαιτεί την υποβολή παρόμοιας δήλωσης ή
β. είναι άγνωστης ιθαγένειας ή
γ. ένας από τους γονείς του έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα στη χώρα από τη γέννησή του.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:13 | ambrosiac

    Σχολιαζω για ολοκληρο το νομοσχεδιο, και καθε τετοιο νομοσχεδιο:

    1) ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΟ ΟΡΙΟ. Πρεπει να υπαρχει οριο, 10Κ η 20Κ το χρονο η οσο μπορει να υποστηριχθει απο στατιστικη μελετη, στον αριθμο των ξενων μεταναστων που θα γινουν Ελληνες πολιτες. Ελλειψη οριου μας βαζει σε αγνωστες περιπετειες. Αλλες χωρες εχουν τετοιο οριο στην νομοθεσια τους.

    2) ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ: Γνωση της γλωσσας μας και της ιστοριας και της κουλτουρας του τοπου. Να ειναι προϋποθεση αυτο, οχι ευχολογιο να συμβει (ισως!) μετα. Δεν νοειται να εχει καποιος δικαιωμα ψηφου αν λειπει αυτο. Αν καποιος δεν τα εχει, ας του δοθει αδεια παραμονης εφ’ οσον συντρεχουν περιστασεις, οχι ομως και δικαιωμα ψηφου.

    (Ειδικα για τους μουσουμανους η πειρα, απο Γαλλια εως Ινδια, δειχνει οτι ΔΕΝ αφομοιωνονται ουτε εγκαταλειπουν τα μεσσιανικα της θρησκειας τους, ιερο πολεμο, καθηκον να φερουν τους απιστους στο δρομο του Αλλαχ, κτλ Αν κανεις νομιζει οτι θα ψηφοθηρισει ειναι γελασμενος: θα φτιαξουν δικο τους κομμα και θα το ψηφιζουν μονοκουκκι)

    Γενικωτερα τωρα,

    3) ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ: Το νομοσχεδιο ειναι ακαιρο, διοτι προτεραιοτητα εχει να λυθει το προβλημα της μαζικης εισοδου λαθρομεταναστων. Στελνει «λαθος μηνυμα», ενθαρρυνοντας ετσι την λαθρομεταναστευση, με την εντυπωση που δινει στον λαθραιο οτι θα τα καταφερει καπως να γινει νομιμος μεταναστης και μετα πολιτης. Ειτε λεει το νομοσχεδιο κατι τετοιο ειτε οχι, ΤΕΤΟΙΟ μηνυμα στελνει και ετσι θα «διαβαστει».

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:03 | revma

    Η αλληλεγγύη μας προς τους αδύναμους φανερώνει την ανθρωπιά και την ανωτερότητα την οποία ΠΡΕΠΕΙ να μας διακρίνει. Όσοι δεν επιθυμούν να μεταχειριζόμαστε τους ανθρώπους σαν ανθρώπους ολισθαίνουν στην μικρότητα. Είναι επικίνδυνα τα μονοπάτια που διαλέγουν. Είναι πέρα για πέρα σωστό και δίκαιο το άρθρο. Και κάτι ακόμα, αν πραγματικά όσοι είναι αντίθετοι μπορέσουν να αφαιρέσουν τις παρωπίδες τις οποίες φορούν θα αντιληφθούν πως όσο και αν επιθυμούν μια Ελλάδα καθαρή εθνικά (η οποία δεν είναι έτσι και αλλιώς), απλά δεν γίνετε να υπάρξει. Κύματα μεταναστών έρχονται από τις χώρες τους γιατί οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης εκεί είναι τουλάχιστον άθλιες και θα συνεχίσουν να έρχονται. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να σταματήσουμε το κύμα της μετανάστευσης εκτός αν βοηθήσουμε να δημιουργηθούν οι συνθήκες στις χώρες αυτές ώστε να μην υπάρχει λόγος αυτοί οι άνθρωποι να μεταναστεύσουν. Τέλος πρέπει να αναλογιστούμε αν και πόσο το δικό μας επίπεδο διαβίωσης ουσιαστικά πατάει πάνω στις πλάτες ενήλικων και ανήλικων νεόδουλων εργαζόμενων των χορών αυτών και να δούμε με περισσότερη κατανόηση την απόφαση που παίρνουν ώστε να αφήσουν τις οικογένειες τους. Όλα τα υπόλοιπα είναι κραυγές απελπισίας για την οποία ουδόλως ευθύνονται οι μετανάστες. Ευθύνονται οι καθαροί Έλληνες πολιτικοί μας.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:55 | Solomon Koen

    Είναι ένα καλό μέτρο αλλά όχι αρκετά γενναίο.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:56 | Δημήτριος Καψάλης

    Δημοψηφίσματα για θέματα που άπτονται ανθρώπινα δικαιώματα δεν νοούνται. Μήπως θα έπρεπε να γίνει δημοψήφισμα για το αν οι γυναίκες θα πρέπει να ψηφίζουν? Τα μεγάλα κράτη χτίζονται απο εθνικές ζυμώσεις. Όσοι δεν θέλουν ψήφο απο τους μετανάστες να αναρωτηθούν αν οι ίδιοι απασχολούν μετανάστες στο σπιτι στην δουλεια..

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:33 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Όσοι βαφτίζουν τους άλλους ακροδεξιούς, ας υπερασπιστούν τη γνώμη τους με λογικά επιχειρήματα, και να πείσουν ότι έχουν δίκιο.
    Σας λέω λοιπόν ότι το Πακιστάν ζούν 400 εκατομύρια άνθρωποι, που η πλειονότητά τους (πιθανόν) να υποφέρει (και κανείς δεν ασχολείται με αυτούς).
    Μήπως πρέπει να ανοίξουμε τα σύνορα για να έλθουν επό εκεί όσοι περισσότεροι δυστυχισμένοι άνθρωποι στην Ελλάδα για να μήν υποφέρουν, ή το πρόβλημα της φτώχειας της εξαθλίωσης και της κακής διακυβέρνησης σε οριμένες χώρες, χρειάζεται συντονισμένα μέτρα από όλες τις κυβερνήσεις, τα κόμματα και τις οργανώσεις της ευημερούσας ανθρωπότητας για να επιλυθεί;

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:24 | ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΣ ΝΙΚΟΣ

    ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ Η ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΦΟΣΟΝ
    ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ,ΟΠΩΣ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ,ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ,ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ
    ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΚΛΠ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΑΥΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ
    ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΝ ΑΦΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ.
    ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ
    ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ Η ΛΥΣΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ.ΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΟΤΙ ΑΦΟΥ ΜΑΣ ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΣΑΝ
    ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΖΟΥΜΕ.ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΥΣ,ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΥΣ,
    ΝΑ ΚΑΤΑΠΑΤΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΛΕΒΕΙ ΑΤΙΜΩΡΗΤΑ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΜΑΣ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:28 | Σταύρος

    επιτέλους μια νομοθετική πρωτοβουλία που απαλλάσσει από σκληρές γραφειοκρατικές διαδικασίες χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι συνήθως έπεφταν και θύματα παραδικηγορικών κυκλωμάτων για την άδεια παραμονής τους!!!!

    όσο για τους συμπολίτες που προκρίνουν δημοψήφισμα,λυπάμαι γιατί κάποιο εξακολουθούν να θέλουν να διχάσουν την κοινωνία για ένα ζήτημα που αφορά την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων

    ευχαριστώ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:43 | fiogos

    Η Ιθαγένεια δεν θα λύσει τα προβλήματα της πείνας, ανέχειας και ανεργίας που το Ελληνικό κράτος χαρίζει απλόχερα στους μετανάστες/λαθρομετανάστες. Το μόνο που θα καταφέρει είναι να δημιουργήσει ένα νέο στρατό ψηφοφόρων-κορόιδων που θα ψηφίζει το κόμμα που θα τους ελληνοποιήσει (αυτός είναι ο στόχος άλλωστε, να ανανεωθεί το δυσαρεστημένο σώμα των ψηφοφόρων). Δυστυχώς κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται οτι με το να έχουμε σύνορα τρύπια σα τις τσέπες μας δεν είναι ανθρωπισμός, οι μόνοι που ωφελούνται είναι οι σωματέμποροι που γδέρνουν τους μετανάστες. Με ἠ χωρίς ιθαγένεια, οι πακιστανοί θα μένουν σε δωμάτια με άλλα 10 άτομα και θα ζητιανεύουν στα φανάρια, αφού η χρεοκοπημένη χώρα μας ΔΕΝ μπορεί να τους αφομοιώσει. Από την άλλη, αυτοί θα είναι οι πιό εύκολοι ψηφοφόροι, αφού θα εκλιπαρούν για ένα κομμάτι ψωμί.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:58 | Αλέξανδρος Χαρκιολάκης

    Ο νόμος είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ζούμε πλέον σε ένα περιβάλλον διεθνοποιημένο και οι συζητήσεις περί «καθαρότητας» κ.λπ. είναι τουλάχιστον άκαιρες. Επιτέλους πρέπει να δεχθούμε ότι στον ίδιο χώρο μ’ εμάς θα ζουν και άνθρωποι που μπορεί να έχουν διαφορετικό χρώμα ή να πιστεύουν σε διαφορετική θρησκεία που όμως δεν έχουν βιώσει καμία άλλη χώρα ως πατρίδα τους παρά μόνο την Ελλάδα. Δικαίως λοιπόν θα πρέπει να έχουν ανάλογα δικαιώματα. Οι ρατσιστικές κορώνες δεν είναι δυνατόν να είναι ανεκτές αν θέλουμε να μιλάμε ότι ζούμε σε μία χώρα που προάγει την ισονομία και ισοπολιτεία των ανθρώπων.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:22 | Νικος

    Οι ανθελληνικες φωνές πάντα ακούγονταν δυνατά και ευθύνονται για την κατάντια του έθνους. Αγνοείστε τες. Οι λαθρομετανάστες είναι προβλημα, αυτοί που δεν τους μεταχειρίζονται σαν προβλημα δεν αξίζουν να μεταχειρίζονται προβληματα.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:20 | Γιώργος

    Απαράδεκτη κίνηση. Καταψηφίσαμε τη Ν.Δ γιατί δεν μπόρεσε να δώσει λύση στο τεράστιο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης εισροής μεταναστών. Και αντί να δώσετε λύση σε αυτό, τους δίνετε νομική υπόσταση και κίνητρο να έρθουν περισσότεροι? Είναι δυνατόν? Συντελείται η μεγαλύτερη αλλοίωση της εθνικής υπόστασης,και με μηδεν κριτήρια παραχωρούμε ιθαγένεια? Χώρες που δεν αντιμετωπίζουν το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας, ούτε έχουν γείτονες που εξαπολύουν επι χρόνια απειλές εναντίον μας, χώρες που δεν αντιμετωπίζουν το χάος της λαθρομετανάστευσης, έχουν θεσπίσει ποσόστωση και μέτρα αυστηρότατα για την χορήγηση υπηκοότητας, πόσο μάλλον ιθαγένειας!!!! Και εμείς τους δίνουμε δικαίωμα ψήφου? Έχει σκεφτεί κανείς τι θα γίνει στην Ήπειρο, στον Έβρο και αλλού?
    Είστε εκλεγμένοι για να υπερασπίζεστε τα συμφέροντα της Ελλάδας αν το έχετε ξεχάσει.
    Αν σας πιέζει η αριστερά που θέλει να αντλήσει ψηφοφόρους αλλοδαπούς εσείς γιατί πέφτετε στην παγίδα?
    Καταφέρατε και μας τους υποστηρικτές σας να μας κάνετε αντιπάλους.
    Εκτός και αν σας απασχολεί περισσότερο η ψήφος των αλλοδαπών.
    Εύχομαι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, εκτός και αν το σχέδιο είναι να νομιμοπιοηθούν όλοι αυτοί για να φύγουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Αλλά ποιος το εγγυάται αυτό? Και γιατί να δοθεί και ψήφος? Η Τουρκία συνεχίζει να στέλνει καραβιές με μετανάστες και μεις κοιμόμαστε όρθιοι…
    Κάντε λοιπόν δημοψήφισμα για να βγάλετε την ευθύνη από πάνω σας (μη σας «ψέξει» και κανείς)

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:13 | Νικόλας

    Επιτέλους θα σεβαστούμε λίγο και τους μετανάστες μας. Είμαι σύμφωνος με αυτό το νόμο, γιατί υπάρχουν πολλοί μετανάστες οι οποίοι ζουν και σπουδάζουν στην Ελλάδα και δεν έχουν κανένα δικαίωμα, ούτε καν να βγουν από τη χώρα. Πολλοί υποχρεούνται να δουλεύουν για να έχουν πράσινη κάρτα, γίατί αλλιώς απελαύνονται στη χώρα τους, την οποία δεν έχουν δει ποτέ. Οπότε, ας αποκτήσουν την Ελληνική ιθαγένεια για να είναι και τυπικά Έλληνες, αφού είναι στην πράξη. Έλληνας δεν γεννιέσαι, αλλά γίνεσαι, με τη γλώσσα, την εκπαίδευση, την εκμάθηση και την αγάπη για την Ελλάδα. Εμείς, που είμαστε λαός μεταναστών, θα έπρεπε να ξάρουμε καλύτερα τι εστί μετανάστης.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:28 | Νίκος Τ

    Συμφωνώ απόλυτα επί της αρχής…..και μπράβο σε όσους έθεσαν το θέμα αυτό σε διαβούλευση. Οποιος διαφωνεί ας βάλει τον εαυτό του για μια στιγμή στην θέση των ανθρώπων αυτών ή ας σκέφτει αντίστοιχες καταστάσεις με τους παπούδες μας μετανάστες στην Αμερική, Γερμανία, κλπ.
    Αυτά περί » η Ελλάδα στους Ελληνες» δεν τα καταλαβαίνω…..Ελληνας δεν είναι αυτός που γεννήθηκε στην Ελλάδα…Ελληνας είναι αυτός που αγάπησε την Ελλάδα, που υιοθέτησε τον τρόπο ζωής και τις αξίες της, που τίμησε την Ελλάδα, που έμαθε την ιστορία της και τη γλώσσα μας και στα παιδιά του και που σε τελική ανάλυση βοήθησε την Ελλάδα να αναπτυχθεί και να εξελιχτεί σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον. Και για να συμβούν αυτά δεν χρειάζεται υποχρεωτικά να έχεις γεννηθεί στην Ελλάδα…..
    Ελπίζω μόνον τα κίνητρα της πολιτείας για το θέμα αυτό να μην περιορίζονται μόνον στην ενίσχυση των εισφορών του ΙΚΑ από τους μετανάστες…..αλλά να είναι κυρίως ανθρωπιστικά…

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:48 | ΖΑΧΟΥ ΛΕΜΟΝΙΑ

    Αξιώτιμοι κύριοι θεωρώ ότι η προσέγγιση του θέματος είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά πρέπει να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις.
    1)Δεν μπορεί να παίρνει κάποιος την Ελληνική Ιθαγένεια ,σύμφωνα με το Σύνταγμα μας , εάν δεν έχει έναν εκ των δύο γονέων Έλληνα. Άρα αυτό που προτείνεται είναι αντισυνταγματικό, εκτός εάν υπάρξει πρώτα αναθεωρητική Βουλή και γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος ως προς αυτό το άρθρο.Μήπως ήταν καλύτερο να μιλούμε για Ελληνική υπηκοότητα;
    2)Συμφωνώ να δίνεται η Ελληνική Ιθαγένεια , στα παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα από τους αλλοδαπούς της δεύτερης γενιάς, οι οποίοι είχαν αποκτήσει πρώτα την Ελληνική υπηκοότητα με τη διαδικασία που ορίζεται παραπάνω.Δηλαδή στα παιδιά των αλλοδαπών της τρίτης γενιάς και εφόσον έμειναν στην Ελλάδα και παρακολούθησαν την ελληνική εκπαίδευση.Και όλα αυτά φυσικά εφόσον είχαν αρνηθεί την Ιθαγένεια που είχαν με τη γέννησή τους.
    Πάντως είναι αξιέπαινη η προσπάθειά σας , να μπορούμε να εκφράζουμε τις απόψεις για τόσο σοβαρά θέματα και εμείς οι πολίτες αυτού του κράτους.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:07 | Γιάννης

    Το νομοσχέδιο με βρίσκει απολύτως αντίθετο. Αν περάσει (που θα περάσει λόγω της απόλυτης πλειοψηφίας ΠΑΣΟΚ, οπότε ό,τι συζητάμε μου φαίνεται κάπως μάταιο). Διαβάζοντας πολλά απο τα παραπάνω σχόλια, πιστεύω ότι:

    1)Το νομοσχέδιο δεν πρέπει να συζητείται καν. Είναι μέτρο για το οποίο οι Έλληνες δεν έχουν εκφραστεί και η Κυβέρνηση δεν είχε εξειδικευθεί σε αυτό προεκλογικά. Τα οφέλη του είναι ελάχιστα (φόροι μεταναστών που πήραν την ιθαγένεια) μπροστά στους κινδύνους του. Αυτό που θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει είναι να μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών όχι να τον αφήσουμε να αυξάνεται και να νομιμοποιήμε και ΛΑΘΡΟμετανάστες. Αυτό δεν είναι μεταναστευτική πολιτική ! Ακόμη, θα συμφωνήσω με αναφερόμενο σχόλιο. Η Κυβέρνηση δεν είναι σωστό να ασχολειται με τα προβλήματα των μεταναστών την στιγμή που ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ Έλληνες συνεχίζουν να έχουν σοβαρά προβληματα όπως η ανεργία.
    2)ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να προβεί σε ένα τέτοιο μέτρο χωρίς την θέληση του λαού.Το κόστος ενός δημοψηφίσματος μου φαίνεται πολύ μικρό μπροστά στον κίνδυνο παροχής ιθαγένειας σε ΛΑΘΡΟμετανάστες (το τονίζω για να γίνει σαφές.Ήρθαν παράνομα στην χώρα μας,δεν πληρώνουν φόρους και τώρα θα κάνουμε τους ίδιους, τα παιδιά τους και τα παιδιά των παιδιών τους Έλληνες πολίτες;).Άλλωστε, γιατί πρέπει να επιτρέψουμε ένα τέτοιο νομοσχέδιο; Γιατί να δώσουμε σε ξένους το δικαίωμα να αποφασίζουν για τα πολιτικά της Ελλάδος και να παρεμβαίνουν στην κοινωνική ζωή της χώρας ;
    Ευχαριστώ πολύ !

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:45 | Ανέστης Νικολάου

    Τα μέτρα είναι πολύ χλιαρά !

    Πολύ μετανάστες έχουν έρθει στην Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια και ενώ έχουν τελειώσει Γυμνάσιο, Λύκειο ή και φοιτούν σε ελληνικά πανεπιστήμια δεν έχουν λάβει ακόμα την ελληνική ιθαγένεια!
    Πρέπει επίσης να υπάρξει μέριμνα και για όσους έρχονται από εμπόλεμες(παρόλο που η διεθνής κοινότητα αρνείτε ότι υπάρχει πόλεμος στις περιοχές αυτές) περιοχές πχ Ιράκ, Αφγανιστάν κλπ και ζητάνε ένα καλύτερο αύριο!

    Σε όλη την ελληνική ιστορία η Ελλάδα ήταν το σταυροδρόμη των πολιτισμών, και σήμερα κάποιοι θλιβεροί, ανιστόριτοι, μισάνθρωποι βλέπουν στο πρόσωπο του μετανάστη του, του τσιγγάνου, τους ξαρτημένους από διάφορες ουσίες του κάθε κατατρεγμένου τον εχθρό τους!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:42 | GP

    Δείχνετε να υπάρχει βιασύνη για ένα πολύ σοβαρό θέμα το οποίο μπορεί να φέρει θλιβερά αποτελέσματα. Μη σταματάτε στο σήμερα ή το πολύ στις επόμενες εκλογές. Μετά από 20-30 χρόνια πως θα ‘ναι η Ελλάδα; Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος. Με 5 χρόνια στην Ελλάδα το παιδί έγινε Έλληνας;

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:30 | Dimitra

    Επιτέλους διαφαίνεται λύση! Μπράβο σας. Μόνο οι αποκλεισμοί δημιουργούν προβλήματα γιαυτό και επιβάλλεται να βρεθεί λύση.

    Το μεγάλο πρόβλημα που παραμένει ακόμη άλυτο είναι για κάποιους αλλοδαπούς που βρίσκοντα στην Ελλάδα για πάρα πολλά χρόνια αλλά δεν μπόρεσαν να πάρουν άδεια παρά τις κατα καιρούς εξαγγελίες για τακτοποίηση του προβλήματός, επειδή στην Ελλάδα είχαν μπει εδώ και κάποια χρόνια μέσω… Γαλλίας. Αυτοί ζουν στη χώρα μας, εργάζονται για να ζήσουν βέβαια σε εργασίες που δεν μπορούν να φαίνονται και ως εκ τούτου να το δηλώνουν, είναι ανασφάλιστοι και δεν μπορούν βέβαια να επιστρέψουν στον τόπο τους…. Δυστυχώς είναι ακόμη αρκετοί…

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:48 | Δημήτρης

    Συμπέρασμα από την μέχρι τώρα σοδειά μηνυμάτων:
    «ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΕΝΝΙΕΣΑΙ ΑΛΛΑ ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ ΓΙΝΕΣΑΙ».

    Ήθελα να ήξερα πως όλοι αυτοί που υπερασπίζονται την μοναδικότητα και ανωτερότητα του ελληνικού DNA εξηγούν με το μυαλό τους την σημερινή μας κατάντια που συνίσταται στην χρεοκοπία, την διαφθορά, την κακομοιριά, την αγραμματοσύνη και την έλλειψη προοπτικής για ένα καλύτερο μέλλον.

    Άντε μακάρι να φέρουμε νέους ανθρώπους στο έθνος μας μπας και οι επόμενες γενιές δουν τα πράγματα κάπως διαφορετικά.

    Παρακαλώ την κυβέρνηση να μην κάνει πίσω στην εξαγγελία της.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:24 | Δημοσθένης Μάντας

    Πώς μπορούμε να μιλάμε για ιθαγένεια στους αλλοδαπούς απο την στιγμή που εισήλθαν στην χώρα σε ανεξέλεγκτους αριθμούς? Ένα παρόμοιο μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί αν υπήρχε ένας περιορισμένος αριθμός μεταναστών πχ. 3% και θα μπορούσαν να ενταχθούν στο γενικό σύνολο. Με το μέγεθος όμως του πληθυσμού τους απλά θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε πολυπολιτισμικό μόρφωμα χωρίς παραδόσεις, γλώσσα, θρησκεία και ξεχωριστό πολιτισμό. Και φυσικά η Παιδεία μας δεν είναι σε θέση να τους εμφυσήσει τον σεβασμό στον Ελλληνικό πολιτισμό και να τους κάνει να νοιώσουν την Ελλάδα σαν πατρίδα τους. Το γεγονός τέλος ότι πολύ απο αυτούς είναι μουσουλμάνοι θα πρέπει να μας ανησυχεί διότι αν αυτοί οι άνθρωποι γίνουν πολίτες με δικαιώματα θα μας απαγορεύσουν την προβολή των θρησκευτικών μας συμβόλων επειδή θα προσβάλλεται η θρησκευτική τους ελευθερία.Οι μουσουλμάνοι βλέπεται δεν είναι τόσο προδευτικοί όσο εμείς και παίρνουν στα σοβαρά την θρησκεία τους.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:36 | ΚΩΣΤΑΣ

    Θα ήθελα να ρωτήσω όλους τους κυρίους και κυρίες που είναι υπέρ του νομοσχεδίου για τους μετανάστες: «ας υποθέσουμε ότι έρχονται 20 άτομα στο σπίτι σας χωρίς να τους έχετε καλέσει οι οποίοι όπως είναι λογικό θα πρέπει να σιτιστούν από εσάς ,να μείνουν σε έσας,να ντυθούν από εσάς και γενικώς να πρέπει εσείς να τους καλύψετε όλες τις ανάγκες που έχουν ως άνθρωποι. Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω «για πόσο χρόνο θα μπορούσατε να αντεπεξέλθετε σε αυτή την κατάσταση ??» Ας υποθέσουμε ακόμα ότι μετά από καποιό χρονικό διάστημα αυτά τα 20 άτομα αφού έχουν εγκατασταθεί μόνιμα πια στο σπίτι σας (χωρίς επαναλαμβάνω τη θέληση σας) να θέλουν να λαμβάνουν μέρος στις αποφάσεις που θα πάρετε έσεις για το σπίτι σας .Θα σας άρεσε αυτό ? Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι το σπίτι μας είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας μας .Όποιος είναι υπέρ του νομοσχεδίου θα του προτεινα να εφαρμόσει το ανωτέρω παράδειγμα στο σπίτι του να δούμε για πόσο χρόνο θα αντέξει. Τέλος θεωρώ ότι η καλυτερη λύση είναι το ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:13 | Φώτης

    Πολύ θετική η προσέγγιση, επιτέλους! Η ενσωμάτωση των μεταναστών και η προσφορά προοπτικής ενσωμάτωσης σε ανθρώπους που θα ήθελαν να έρθουν στην χώρα μας είναι μονόδρομος και αποτελεί ελπίδα για εθνική ανάταξη και πρόοδο. Μόνον η σύνθεση και η πολυπολιτισμικότητα μπορεί να να μας βγάλει απο τα αδιέξοδα μας και να δώσει νέα πνοή και κατεύθυνση.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:09 | Άννα

    Οπωσδήποτε υπέρ, συγχαρητήρια για την κίνηση αυτή, έχουμε ήδη αργήσει να κάνουμε το αυτονόητο κι ελπίζω και σε περαιτέρω μέτρα άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:38 | Κωστοπουλος Αντωνιως

    Ελληνικη Ιθαγενεια σε ποιους τους ξερετε,τους γνωρηζετε,αυτοι ηρθαν απο μονοι τους λαθραια,ποιος τους καλεσε .ΟΧΙ Δημοψηφισμα ΤΩΡΑ Πρωτα η ΕΛΛΑΔΑ και αν δεν τους αρεσει να φυγουν

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:17 | Σταμέλος Αλέξανδρος

    Για κάτι τόσο σοβαρό μόνο οι ΕΛΛΗΝΕΣ πολίτες πρέπει να αποφασίσουν και κανένας από τους κυβερνώντες…Μα καλά είναι δυνατόν να πρέπει να σχολιάσουμε και να το συζητήσουμε προκειμένου να γίνει δημοψήφισμα ??
    Μου φαίνεται ότι στην χώρα η οποία γεννήθηκε η δημοκρατία οι ΕΛΛΗΝΕΣ πολίτες έρχονται σε 2η μοίρα.
    Είμαι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού (η Ελλάδα κατάφερε και έδιωξε εμένα όπως και τόσους χιλιάδες άλλους Έλληνες πολίτες επειδή ήθελε να είναι αρεστή στους αλλοδαπούς) ελάτε να δείτε τι γίνεται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες με το φαινόμενο των αλλοδαπών και θα δείτε ότι στην Ελλάδα γίνεται εξάντληση της δημοκρατίας…ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ…ΩΣ ΕΔΩ…
    Αν προσπαθήσετε να περάσετε κάτι το τόσο σοβαρό χωρίς δημοψήφισμα δεν μπορείτε να διανοηθείτε για το τι οργή έχετε να αντιμετωπίσετε…Απλά τολμήστε και θα μας δείτε να καταφτάνουμε σε στρατιές…ΩΣ ΕΔΩ ήταν…Η υπομονή μας εξαντλήθηκε…
    Όσο για το φιλελεύθερο και «προοδευτικό» 3% όσο πάει με τέτοιου είδους πρακτικές θα συρικνώνεται…

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:04 | ΣΩΤΗΡΗΣ

    ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ! Δημοψήφισμα ΤΩΡΑ για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για το μέλλον της χώρας.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:54 | Δημήτριος Γεωργακόπουλος

    Διαφωνώ ριζικά με την αυτόματη χορήγηση της ιθαγένειας στα παιδιά των νόμιμων μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτελούμε πύλη εισόδου μεταναστών και παρόμοια μέτρα θα λειτουργήσουν αναπόφευκτα ως «κράχτες» για την προσέλκυση ακόμα περισσότερων μεταναστών. Εν πάσει περιπτώσει, για τόσο σημαντικά ζητήματα, καλό θα ήταν να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί της συμμετοχικής δημοκρατίας, όπως το δημοψήφισμα

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:13 | ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ

    Η κοινοβουλευτική υποκρισία είναι παλιά απεχθής “τέχνη” που ευδοκιμεί στις “δημοκρατίες” σαν τη δική μας και ύπουλα κατατρώγει τα θεμέλια του έθνους. Σχεδόν εξ ορισμού, ‘κοινοβουλευτισμός’ στη χώρα μας σημαίνει υποκρισία. Οι βουλευτές παίρνουν γραμμή από τον αρχηγό τους να θεωρούν το άσπρο ως μαύρο και τανάπαλιν, αν αυτό νομίζουν ότι συμφέρει το κόμμα τους.
    Πεπεισμένοι ότι οι οπαδοί τους δε διαθέτουν ούτε μνήμη, ούτε κρίση, οι εθνοπατέρες προκαλούν καθημερινά το νοήμονα και ελευθέρας βοσκής πολίτη, η μεν αντιπολίτευση με τα “όχι σε όλα”, η δε συμπολίτευση με τα “ναι σε όλα”, ακόμη κι αν πρόκειται τα τυφλά ‘όχι’ ή τα ‘ναι’ τους να βλάψουν ανεπανόρθωτα το εθνικό συμφέρον της χώρας.
    Για τέτοιο κοινοβουλευτικό εκφυλισμό και υποκρισία μιλάμε, πλην βεβαίως ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων που απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα… Αυτούσια η αντικειμενική αλήθεια σπάνια ακούγεται στις αγορεύσεις της Βουλής, αφού οι έννοιες διαστρεβλώνονται μέσα από τον παραμορφωτικό φακό του κομματικού και ατομικού συμφέροντος.

    Δεν είναι τυχαίο που ο Ιησούς φέρεται να είχε εξαπολύσει τα πιο αμείλικτα ΟΥΑΙ εναντίον των Φαρισαίων και Γραμματέων υποκριτών της εποχής του. Ενώ γινόταν φίλος μετανοημένων τελωνών και πορνών, ουδέποτε τα βρήκε με τους υποκριτές. Οι υποκριτές για τον Ιησού ήταν μια σιχαμερή τάξη. Μέχρι και “τάφους ασβεστωμένους” φέρεται να τους είχε αποκαλέσει.

    Είναι αναρίθμητα τα περιστατικά απύθμενης όσο και προκλητικής κοινοβουλευτικής υποκρισίας που διαδραματίστηκαν τον τελευταίο χρόνο στο «ναό» της Δημοκρατίας μας, και δεν πρόκειται ν’ αναφερθώ σε όλα αυτά διότι θα χρειαζόταν να γράψω τόμους. Κανένα κόμμα της Ελληνικής Βουλής δεν είναι αμέτοχο υποκρισίας. Η κοινοβουλευτική υποκρισία για τα κόμματα είναι πανίσχυρο εργαλείο προς άγραν ψήφων, προς αναρρίχηση στην εξουσία και διατήρηση αυτής. Όποιος δε μπορεί να υποκρίνεται δεν έχει τα “προσόντα” για να γίνει βουλευτής. Όμως κανένα κόμμα ή οπαδός δε δικαιούται να κατηγορεί μόνο τους απέναντι για υποκρισία, αφού όλοι είναι ένοχοι της αμαρτίας τούτης.

    Αυτά σαν εισαγωγή στο θέμα, που ήταν η τροπολογία κι έχει σχέση με το παρόν νομοσχέδιο για τη μετατροπή της δουλεμπορίας από πλημμέλημα σε κακούργημα που συζητήθηκε στη Βουλή στις 23 και 24 Ιουνίου, 2009. Έπειτα από 5 χρόνια αδιαφορίας και απραξίας για το οξύτατο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, και αμέσως μετά από το ηχηρό ράπισμα των Ευρωεκλογών, ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του ξύπνησαν και ανασκουμπώθηκαν για να δώσουν, τάχα, θεραπεία στην απειλητική αυτή εθνική πληγή. Θα μου πεις οι άνθρωποι ήταν βαριά απασχολημένοι με το κουκούλωμα των σκανδάλων τους και δεν εύρισκαν καιρό. Σε κάθε περίπτωση, κάλλιο αργά παρά ποτέ. Από το τίποτα, καλό είναι και το κάτι. Άλλωστε, εμείς οι ραγιάδες και υπομονή διαθέτουμε, και ανοχή δείχνουμε στην προχειρότητα και τον ερασιτεχνισμό των κυβερνήσεων που με την ψήφο μας αναδεικνύουμε. Βλέπετε έχουμε εμπεδώσει για τα καλά μέσα μας ότι στη “δημοκρατία” μας επιπλέουν οι φελλοί, κι από τους φελλούς κανείς δεν περιμένει πολλά. Απλά κάποια μέτρα-ασπιρίνες για να σερνόμαστε μέχρι να βγει η ψυχή μας…

    Στην τροπολογία που “αναβάθμιζε” το αδίκημα της δουλεμπορίας σε κακούργημα τα “όχι σε όλα” των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην του ΛΑΟΣ, ήταν αναμενόμενα. Όσο για τον κύριο Παπανδρέου ο οποίος μετά τις ευρωεκλογές είχε βροντοφωνάξει, «Μηδενική ανοχή στην παράνομη μετανάστευση. Στόχος 0% λαθρομετανάστες» , φαίνεται πως γρήγορα το ξέχασε, αν ποτέ το εννοούσε, και συντάχθηκε με το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ προς υποστήριξη των λαθρομεταναστών και, εμμέσως πλην σαφώς, των δουλεμπόρων.

    Κατανοητό και ανθρώπινο θα μου πείτε, αφού το παιδί πάσχιζε ν’ αλιεύσει ψήφους από τ’ αριστερά για να πετύχει την πολυπόθητη αυτοδυναμία που θα τον ανέβαζε στο μαγικό θρόνο της εξουσίας. Ανυπομονούσε να εισπράξει με τη σειρά του τους παραδοσιακούς αναθεματισμούς στο τέλος της θητείας του, έχοντας προσθέσει μια ακόμη τρύπα στο νερό της νεοελληνικής χαβούζας – μιας χαβούζας την οποία οι περισσότεροι γεμίζουν με μπάζα κατεδάφισης, ενώ ελάχιστοι προσπαθούν κάτι να χτίσουν… Και όπως γνωρίζουν όλοι οι παροικούντες την «Ιερουσαλήμ», στους “αριστερούς” (διάβαζε “αντιδραστικούς”) χώρους η με νύχια και με δόντια υποστήριξη των λαθρομεταναστών και εμμέσως όσων τους εισάγουν στο “Γιουνανιστάν” είναι ευαγγέλιο. Αυτή γαρ την εντολή έχουν λάβει “άνωθεν”, και στο “άνωθεν” μπορεί ο καθένας να εντάξει οποιονδήποτε, ανάλογα με τη φαντασία και την καχυποψία που διαθέτει. Διότι μαζοχιστικό, παράδοξο και αφύσικον εστί το να πηγαίνει κανείς κόντρα στα συμφέροντα της πατρίδας του, δηλαδή της ευρύτερης οικογένειάς του.

    Τι έγινε λοιπόν κατά τη συζήτηση της επίμαχης τροπολογίας; Πολλά υποκριτικά και ευτράπελα ακούστηκαν από την αντιπολίτευση, για να στηριχτεί το όχι, και τα επισήμαναν διάφορα ιστολόγια πρόσφατα. Από τα Πρακτικά της Βουλής 24-6-2009 (απόγευμα) θα παραθέσω χαρακτηριστικό απόσπασμα της αγόρευσης της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ κ. Θεοδώρας Τσακρή:

    «Παραπέρα οφείλω να παρατηρήσω ότι έχετε καταστήσει κακούργημα κάθε περίπτωση παράνομης μεταφοράς μεταναστών με ή χωρίς αντάλλαγμα και δεν αφήσατε κανένα περιθώριο επιεικέστερης νομοθετικής αντιμετώπισης των περιπτώσεων στις οποίες η λαθρομεταφορά δεν γίνεται για λήψη ανταλλάγματος και δεν συνιστά δουλεμπορία.
    Δηλαδή, στην περίπτωση που ένας αγρότης ή ένας κτηνοτρόφος έχει παραλάβει από τα σύνορα μία οικογένεια Αλβανών που έρχεται στη χώρα για να προσκολληθεί στα χωράφια ή στα ζώα της οικογένειας στερούμενη και των ταξιδιωτικών εγγράφων, θα θεωρούμε και σε αυτήν την περίπτωση ότι ο αγρότης ή ο κτηνοτρόφος αυτός… διαπράττει το ίδιο κακούργημα όπως και ένας δουλέμπορος που μεταφέρει περισσότερους λαθρομετανάστες με σοβαρό αντάλλαγμα για κάθε μεταφερόμενο και θα τους τιμωρούμε εξίσου;»

    Προς την ίδια κατεύθυνση κινούμενος, ο πληθωρικός Ευάγγελος Βενιζέλος είπε μεταξύ άλλων:
    «Γιατί, αλίμονο, εάν φθάσουμε σε διατάξεις, οι οποίες θα είναι ανεφάρμοστες γιατί θα ευτελίζονται, επειδή ένας ταξιτζής μεταφέρει κοντά στα σύνορα τέσσερις ή τρεις αλλοδαπούς και κατηγορείται ως δουλέμπορος, χωρίς να υπάρχουν άλλα στοιχεία της αντικειμενικής υπόστασης, τα οποία να μπορούν να διαχωρίσουν τον τυχαίο ταξιτζή από τον οργανωμένο δράστη ενός εγκλήματος δουλεμπορίας που καταδικάζεται σε οικουμενικό επίπεδο.»

    Σας παρακαλώ, εσείς οι θερμόαιμοι, μη διαρρηγνύετε τα ιμάτιά σας από αγανάκτηση για τις σοφιστείες που διαβάσατε, διότι σε καιρό οικονομικής κρίσης δεν είναι εύκολο ν’ αντικαταστήσουμε τα ρούχα μας. Λοιπόν, έχουμε και λέμε, κι αν δε μας έρχεται να γελάσουμε, απλά κλαίμε: Η τροπολογία, λέει το ΠΑΣΟΚ, δεν έπρεπε να ψηφιστεί διότι ενδέχεται να αδικήσει κάποιον αθώο αγρότη ή κτηνοτρόφο που μεταφέρουν λίγους λαθρομετανάστες για δικές τους δουλειές, ή έναν αθώο ταξιτζή που τους μεταφέρει αλλά δεν είναι οργανωμένο μέλος δουλεμπορίας! Βρε κοίτα να δεις πού το κόλλησαν οι άνθρωποι!

    Και ποιος δουλέμπορος θα ομολογήσει στο δικαστήριο ότι είναι οργανωμένος σε κύκλωμα; Ποιος θα αποκαλύψει ότι πληρώθηκε για να μεταφέρει λαθρομετανάστες; Δηλαδή το έγκλημα συνίσταται απλά στην ενδεχόμενη οργάνωση του δουλεμπόρου σε κύκλωμα και στην αμοιβή που εισέπραξε και όχι στη διευκόλυνση λαθραίας εισαγωγής μεταναστών σε μια χώρα ενάντια στους νόμους της; Με άλλα λόγια ο κάθε “φιλάνθρωπος” που ανιδιοτελώς διευκολύνει αυτά τα δυστυχισμένα πλάσματα να μπουν σε μια χώρα λαθραία και παράνομα είναι αθώος; Αυτό ισχυρίζεται το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ;

    Ελάτε, παρακαλώ, να το βασανίσουμε το πράγμα λίγο περισσότερο, διότι η σχιζοφρένεια γύρω από λαθρομετανάστες και δουλεμπόρους έχει κι άλλες παραμέτρους.

    Ο λαθρομετανάστης είναι άνθρωπος ή πράγμα; Είναι έλλογο ον ή ζώο; Γνωρίζει τι κάνει όταν εισέρχεται παράνομα σε μια χώρα ή έχει το ακαταλόγιστο; Έψαξε ο ίδιος να βρει μεταφορέα προς τη γη της επαγγελίας ή απήχθη και σύρθηκε παρά τη θέλησή του από εγκληματίες δουλεμπόρους; Ο λαθρομετανάστης που μπαίνει παράνομα σε μια ξένη χώρα, συχνά κουβαλώντας γυναίκα και 4-5 ανήλικα παιδιά, γνωρίζει ή δε γνωρίζει ότι παραβαίνει τους νόμους της χώρας αυτής;
    Ποιος έψαξε για τον άλλο; Ο λαθρομετανάστης, αυτός ο φτωχούλης που μας λέει ότι πεινούσε στη χώρα του, έψαξε για δουλέμπορο και τον πλήρωσε όσο-όσο – από 2 έως 5 χιλιάδες ευρώ, λένε – ή ο δουλέμπορος ψάχνει στα βάθη της Ασίας και της Αφρικής για επίδοξους λαθρομετανάστες που ονειρεύονται ευρωπαϊκούς παραδείσους χωρίς να έχουν καμία διάθεση να ενσωματωθούν στην κοινωνία που τους υποδέχεται;
    Τι είναι άραγε για το λαθρομετανάστη ο δουλέμπορος; Κακούργος ή σωτήρας; Δυνάστης ή ευεργέτης; Ελάτε τώρα που δεν ξέρετε τις εύλογες απαντήσεις σ’ αυτές τις ερωτήσεις! Ελάτε που δεν καταλαβαίνετε ότι και ο λαθρομετανάστης είναι συνένοχος με το δουλέμπορο, αφού όπως λέει μια αγγλική παροιμία, «χρειάζονται δύο για το ταγκό»!

    Και ποια δικαιώματα δικαιούται να διεκδικεί ένας παράνομος, απρόσκλητος και παρείσακτος επισκέπτης που συχνά κουβαλάει μαζί του και πέντε-έξι εξαρτώμενες ψυχές; Ποιος του είπε ότι εδώ έχουμε δουλειές; Ποιος του έταξε τι; Και με ποιο σκεπτικό ο Έλληνας φορολογούμενος, που πλήρωνε μια ζωή ασφάλιστρα σ’ ένα καταρρέον ασφαλιστικό σύστημα, θα πρέπει να μοιραστεί τη μπουκιά του με κάποιον που του ήρθε από το πουθενά; Μα αν υπάρχει τόση δυστυχία στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν, στη Σομαλία, τότε πού και πότε θα σταματήσει η ακατάσχετη εισροή; Πρέπει να έρθουν όλοι εδώ ή όπου τέλος πάντων βρουν τέτοιο ξέφραγο αμπέλι; Δύσκολο…
    Κάθε φορά που ακούω ότι “συνελήφθησαν” τόσοι λαθρομετανάστες στο τάδε ελληνικό νησί και εισήχθησαν στο νοσοκομείο για εξετάσεις, απορώ και εξίσταμαι για την “τιμωρία” που τους επιφυλάξαμε εμείς οι “άσπλαχνοι” Έλληνες. Άλλο που δεν ήθελαν οι απρόσκλητοι εισβολείς να τύχουν δωρεάν νοσοκομειακής περίθαλψης! Και αν οι αρχές σπανίως πιάσουν κανένα δουλέμπορο – σωτήρα των δυστυχισμένων! – μας λένε ότι παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα. Για ποιο λόγο; Επειδή έκανε με το αζημίωτο ένα “θεάρεστο” έργο να σώσει μερικούς συνανθρώπους μας από την κόλαση της πατρίδας τους; Ποιος δουλεύει τζάμπα σήμερα; Εδώ οι άχρηστοι τεμπελο-εθνοπατέρες έχουν βαφτίσει τον παχυλό μισθό τους “βουλευτική αποζημίωση” και περιμένουν ο δουλέμπορος να δουλέψει τζάμπα, και μάλιστα κινδυνεύοντας να πάει και φυλακή; Πάντως, απ’ αυτό που κατάλαβα, κατά το ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, ο δουλέμπορος είναι εγκληματίας επειδή πληρώθηκε και δεν τους μετέφερε δωρεάν! Το ακούσατε;

    Γι αυτό σας λέω, κάποια κόμματα έχουν ενσυνείδητα ταχθεί υπέρ της διάλυσης της Ελλάδας, ενώ άλλα, όπως η ΝΔ, το κάνουν λόγω βλακείας και νωθρότητας. Και για νάχουμε καλό ρώτημα, κύριοι του ΠΑΣΟΚ, γιατί οι λαθρομετανάστες πρέπει να παραμείνουν επί ένα χρόνο στα “κέντρα υποδοχής” που τους φτιάχνετε, συντηρούμενοι με τους φόρους μας και με τα δανεικά που έχετε χρεώσει τις επόμενες γενιές, κι όχι ένα μήνα; Για να σιτέψουν; Ή μήπως για να προλάβουν τα ζευγάρια να γεννήσουν κι άλλο παιδί; Διότι τι θα κάνουν εκεί μέσα που θα τρώνε και θα κάθονται; Δε θα παίξουν και λίγο; Δηλαδή τι θα συμβεί σ’ ένα χρόνο που δε μπορεί να συμβεί σήμερα; Οι χώρες τους θα τους δεχτούν πίσω ενώ σήμερα δεν τους δέχονται; Η Ευρώπη θα τους απορροφήσει ενώ σήμερα μας έχει γυρίσει την πλάτη λέγοντας, «Πρόβλημά σας! Ας ελέγχατε τα σύνορά σας;» Γι’ αυτό σας έχω ξαναπεί: φοβάμαι ότι τούτος ο τόπος δεν έχει μέλλον… Βάλλεται, δυστυχώς, και απ’ έξω και από μέσα.

    Θα κλείσω μ’ ένα μικρό απόσπασμα από το ρεσιτάλ ανθελληνισμού, υποκρισίας και παραπληροφόρησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αναστασίου Κουράκη, κι ας ξυπνήσουν όσοι έχουν παρασυρθεί από τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα.
    «Επειδή όλοι έχουν πει ότι και η χώρα μας είχε μετανάστες, θα πρέπει να πω το εξής. Ο κ. Μαρκογιαννάκης χθες είπε ότι όσοι πήγαιναν στη Γερμανία πήγαιναν νομίμως. Κάνει λάθος. Οι μισοί Έλληνες της Γερμανίας εγκαταστάθηκαν παράνομα. Πήγαιναν σαν τουρίστες, έπιαναν δουλειά και κάποια στιγμή νομιμοποιούνταν, όπως έγινε το ίδιο και όταν πήγαιναν οι δικοί μας άνθρωποι στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία.»

    Αυτό δεν είναι αλήθεια, κύριε Κουράκη! Κάτι γνωρίζουμε κι εμείς. Είχα πάει κι εγώ στην Αμερική ως τουρίστρια το 1972, αλλά μόλις πλησίαζα να συμπληρώσω τους έξι μήνες παραμονής που μου είχαν δώσει κατά την είσοδό μου, έλαβα το ειδοποιητήριο να φύγω. Έτσι λειτουργούν οι ευνομούμενες πολιτείες. Στους έξι αυτούς μήνες έψαξα και για δουλειά, και είχα πτυχίο Πολιτικού Μηχανικού του ΕΜΠ, αλλά δεν με προσέλαβε κανείς διότι απλά ήμουν τουρίστρια. Ούτε που διανοήθηκα τότε να παραμείνω παράνομα διότι σεβόμουνα τους νόμους της χώρας αυτής. Ούτε που σκέφτηκα να το παίξω πολιτική “πρόσφυγας” ισχυριζόμενη ότι η Χούντα με καταδίωκε. Αυτοί όμως που εσείς στηρίζετε με πάθος το κάνουν καθέξιν. Όλοι πολιτικοί πρόσφυγες ισχυρίζονται πως είναι, κι άντε να βρεις την αλήθεια! Όσοι πήγαιναν τότε στην Αμερική ή την Αυστραλία, κλπ., είχαν νόμιμα χαρτιά από την εδώ Πρεσβεία της χώρας αυτής. Ή έπρεπε να τους έχει καλέσει εργοδότης με εξασφαλισμένη εργασία, ή να έχουν συγγενή πρώτου βαθμού που θα αναλάμβανε τη διαμονή και συντήρησή τους. Κι άλλοι κατέφευγαν στη λύση του γάμου.

    Ωστόσο, κι αν ακόμη τα πράγματα ήταν έτσι όπως τα λέτε, η Ελλάδα σήμερα έχει 10% ανεργία και δεν περισσεύουν εργασίες για το πλήθος λαθρομεταναστών που καταφτάνουν καθημερινά στη χώρα μας, και στους οποίους εσείς δε βάζετε αριθμητικό όριο ούτε τέλος. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ! Το καταλαβαίνετε; Δε βλέπετε, δεν ακούτε τι συμβαίνει γύρω σας; Γι’ αυτό κάποιοι λαθρομετανάστες καταφεύγουν στην εγκληματικότητα για να επιβιώσουν. Γι αυτό τα φανάρια της Αθήνας έχουν γεμίσει με καθαριστές παρμπρίζ αυτοκινήτων που υψώνουν τη σκούπα δίκην ροπάλου και με το ζόρι σου καθαρίζουν τα τζάμια, βρωμίζοντας το υπόλοιπο αυτοκίνητο με τα κίτρινα ζουμιά που τρέχουν από τα πλάγια… Μια μορφή επαιτείας!

    Πού θα πάει αυτή η ιστορία κύριοι της Αριστεράς; Πόσο επικίνδυνοι για εγκλήματα ή λοιμώξεις μπορεί να γίνουν αυτοί οι πεινασμένοι λαθρομετανάστες αύριο-μεθαύριο; Τέτοιο χάος δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα! Πουθενά τα πεζοδρόμια και οι πεζόδρομοι μιας ευρωπαϊκής πόλης δεν έχουν καλυφθεί από το εμπόρευμα μικροπωλητών. Και μη μου πετάξετε τη ρετσινιά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας διότι προσωπικά έχω βοηθήσει ουσιαστικά πολλούς μετανάστες, ναι και λαθρομετανάστες, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν η κατάσταση ήταν ακόμη ελεγχόμενη και υπήρχαν δουλειές… Απλά δεν πιστεύω στο δόγμα σας, «κράτα με να σε κρατώ για να πέσουμε όλοι στο γκρεμό.» Και βεβαίως νιώθω ευθύνη για τις επόμενες γενιές των Ελλήνων. Σε ποια χώρα άραγε θα ζήσουν; Τι ποιότητα ζωής άραγε θα έχουν;

    Πολλά είπα φίλοι μου, και πολύ περισσότερα έχω να πω. Όμως φοβάμαι ότι σας κούρασα. Άλλωστε δεν είπα και τίποτα εξυπνάδες. Όσοι διαθέτετε κοινό νου μπορείτε να σκεφτείτε και όσα δεν περιέγραψα. Υπάρχει άραγε οργανωμένο σχέδιο εκείνων που στηρίζουν και προάγουν την Παγκοσμιοποίηση για την αλλοίωση των εθνικών χαρακτηριστικών των διαφόρων κρατών; Μήπως εκεί πρέπει ν’ αναζητήσουμε το οργανωμένο έγκλημα; Για αναρωτηθείτε, πού βρίσκουν οι πάμφτωχοι λαθρομετανάστες τόσα χρήματα για να πληρώνουν τους δουλεμπόρους; Τα ποσά αυτά στην πατρίδα τους τα διαθέτουν μόνο οι πλούσιοι. Ποιος λοιπόν τους ξεσηκώνει να λαθρομεταναστεύσουν και τους χρηματοδοτεί; Κι εμείς, ως πότε θα κοιμόμαστε όρθιοι;

    (Κείμενο του ιστολογίου http://seferou.blogspot.com που με εκφράζει απόλυτα και δείχνει γιατί οδηγούμαστε στην αυτοκαταστροφή)

    ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:21 | Μιλτιάδης

    Οι ακροδεξιές φωνές πάντα ακούγονταν δυνατά και ευθύνονται για την κατάντια του έθνους. Αγνοείστε τες. Οι μετανάστες είναι άνθρωποι, αυτοί που δεν τους μεταχειρίζονται σαν τέτοιους δεν αξίζουν να λέγονται άνθρωποι.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:28 | Ρωμανος Μποξ

    Με επαγγελματιες αλλοδαπους ψηφοφορους που δεν αισθανονται Ελληνες και δεν νοιαζονται για το μελλον του τοπου δεν θα καλυψετε το κενο που εχει αρχισει και γινεται χαοτικο μ την αποχη και την στροφη του κοσμου σε μικρα κομματα!

    Να φροντισετε να επαναφερετε τον απλο νεο Ελληνα πολιτη πισω στις καλπες παρεχοντας του οραμα και ελπιδα!Με εργα οχι με λογια!Αλλιως οταν η βαρκα βουλιαξει μην ειστε σιγουροι οτι θα σωθειτε…

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:24 | ..(( Λ ))..

    Κύριε Υπουργέ, με όλον τον σεβασμό προς το αξίωμα σας, με κινήσεις σαν αυτές, το μόνο που καταφέρνετε είναι να ανοίγετε την κερκόπορτα της Ελλάδος. Δεν ερωτήθησαν οι Έλληνες αν θέλουν την μετατροπή της Ελλάδος σε πολυπολιτισμική Βεβέλ. Δεν ρωτήσατε τους Έλληνες, που στο κάτω κάτω σας ψήφισαν, αν επιθυμούν την νομιμοποίηση όλων αυτών των δυστυχισμένων μεν αλλά υπερβολικά μεγάλου αριθμού ανθρώπων. Στη χώρα μας κύριοι του ΠΑΣΟΚ οι κυβερνήτες μας επί δεκαετίες δεν κατάφεραν να ταΐσουν τους Έλληνες….πώς απαιτείτε να ενταχθούν σε αυτό το «συσσίτιο» και οι (λαθρο) μετανάστες; Δεν είναι δυνατόν κ. Υπουργέ να υπολογίζετε περισσότερο τους μετανάστες σε αυτή τη χώρα από τους Έλληνες. Στον βωμό της ψηφοθηρίας σας ως ΠΑΣΟΚ, γιατί περί αυτού πρόκειται αφού με την Ελληνοποίηση τους προσδοκάτε σε έναν «στρατό» έτοιμων ψηφοφόρων, θυσιάζετε το μέλλον των Ελλήνων και των παιδιών μας! Και φυσικά μην είστε τόσο σίγουροι ότι όταν θα έρθει η ώρα οι άνθρωποι αυτοί θα ψηφίσουν εσάς! Θα δημιουργήσουν δικά τους μειονοτικά κόμματα, και τότε θα έχει έρθει το οριστικό τέλος για την Ελλάδα. Κύριοι του ΠΑΣΟΚ με τις πρακτικές σας εξαγριώνετε ακόμα και τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους σας. Αν έστω και λίγο σας ενδιαφέρει αυτή η πατρίδα, αν έστω και λίγο ενδιαφέρεστε για το μέλλον των Ελληνοπαίδων, εκτός από το μέλλων των μεταναστών στη χώρα, σταματήστε άμεσα να ακολουθείτε τις επιταγές της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Απαιτούμε διενέργεια ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ για να αποφασίσουν οι Έλληνες ποιό θα είναι το μέλλον της χώρας μας. Δεν είναι δυνατόν το έθνος που γέννησε την Δημοκρατία να την αγνοεί συστηματικά! Ζητούμε ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ για το Μεταναστευτικό και θέσπιση ποσόστωσης των ανθρώπων αυτών επί του Ελληνικού πληθυσμού. Και φυσικά τότε συμφωνούμε να ενταχθούν πλήρως στον κοινωνικό ιστό της χώρας. Όμως δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να έχει υπερδιπλάσιο αριθμό μεταναστών σε σχέση με τον μέσο όρο της υπόλοιπης Ευρώπης και εσείς να τους νομιμοποιείτε όλους! Δεν το καταλαβαίνετε ότι σε μερικές δεκαετίες με τους ρυθμούς γεννητικότητας τους σε σχέση με τους δικούς μας, ουσιαστικά θα μας ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ; ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΜΕΣΑ κύριοι του ΠΑΣΟΚ, αν δεν θέλετε να μείνετε στην ιστορία ως η κυβέρνηση που άνοιξε την κερκόπορτα στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδος. Αφήστε τους Έλληνες να αποφασίσουν για το μέλλον της πατρίδος τους!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:49 | Γιώργος Κωστούλας

    Η χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας στους μετανάστες που μένουν μόνιμα στην Ελλάδα και στα παιδιά τους είναι ένα στοιχειώδες δημοκρατικό μέτρο, που πρέπει να θεωρείται αυτονόητο σε μία χώρα όπου «γεννήθηκε η Δηνοκρατία».

    Το μέτρο θα πρέπει να διευρυνθεί, ενώ οι μετανάστες θα πρέπει να έχουν και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, όπως έχουν οι Έλληνες μετανάστες στο εξωετρικό.

    Οι πολίτες δεν πρέπει να δεχθούν να υπάρχει «Απαρτχάιντ» στην Ελλάδα και ούτε να γίνονται οι μετανάστες αντικείμενο στυγνής εκμετάλλευσης.

    Αλλωστε, αν σήμερα υπάροχυν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα χωρίς δικαιώματα, με το πρόσχημα ότι είναι «παράνομοι» ή «ξένοι», τότε το ίδιο εύκολα μπορεί και να γίνει αύριο και σε άλλες κατηγορίες πολιτών, με ανάλογα σαθρά «επιχειρήματα».
    ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:54 | Παναγιώτης

    Λάθος, δεν είμαστε Αμερική, Καναδάς ή Αυστραλία.
    Εχουμε πιο σοβαρα προβλήματα να λύσουμε ή όχι?
    Οι Ξένοι θα πρέπει πρώτα να αποκτήσουν ‘Ελληνική συνείδηση’ και να νοιώθουν Έλληνες. Ισως πρέπει να αρνηθούν την υπηκοότητα της μέχρι εχτές πατρίδας τους (να μην έχουν δεύτερη υπηκοότητα).
    Να υπηρετήσουν υποχρεωτικά πρώτα στον Ελληνικό Στρατό (Άνδρες και Γυναίκες).
    Δώστε πρώτα ΨΗΦΟ στους Έλληνες του Εξωτερικού στον τόπο διαμονής όπως επιτάσσει το Σύνταγμα (Έχουν Προτεραιότητα).

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:07 | ΣΟΦΙΑ ΒΕΤΤΟΥ

    ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΧΑΡΙΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΝ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ. ΤΟ ΑΞΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΦΤΑΙΓΑΝ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:06 | BΕΡΝΑΡΔΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

    ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ..!ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΛΗΣΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ..!Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ..!ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΔΩ..!ΝΑ ΛΥΣΕΤΕ ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ…!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:44 | Πλούταρχος Λευκαδίτης

    Αγαπητοί κύριοι της Κυβέρνησης,

    καταρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη δυνατότητα υποβολής του ακόλουθου σχολίου.
    Το ζήτημα της μετανάστευσης, νόμιμης ή λαθραίας, είναι γεγονός ότι αποτελέί ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα. Έχοντας ζήσει και δουλέψει και εγώ στο εξωτερικό, θεωρώ ότι ένα τόσο σημαντικό ζήτημα δε δύναται να αντιμετωπιστεί με την αλλαγή του κώδικα ιθαγένειας, ο οποίος καλώς ή κακώς έχει διατηρήσει την ομοιογένεια και την ομοιομορφία αυτής εδώ της χώρας και τον οποίον εσείς και οι συνεργάτες σας θεωρείτε αναχρονιστικό.
    Κατά τη γνώμη μου πρέπει να γίνουν τα ακόλουθα:

    1. Άμεση καταμέτρηση των εν Ελλάδι ευρισκομένων ξένων – μεταναστών (νομίμων και μη),
    2. Άμεση απέλαση όλων εκείνων που έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα και διαβιούν σε άθλιες συνθήκες, υποβαθμίζοντας τόσο το επίπεδο της δικής τους ζωής, αλλά και των περιοχών στις οποίες επιζούν.
    3. Κλείσιμο των συνόρων με την Τουρκία για όσο διάστημα χρειαστεί, προκειμένου να ανακοπεί αυτό το κύμα που σαρώνει τα ανατολικά μας σύνορα.
    4. Άμεση χορήγηση χαρτιών σε εκείνους τους μετανάστες οι οποίοι εισήλθαν στη χώρα με προορισμό κάποια άλλη χώρα της Ε.Ε. και όχι την Ελλάδα, ούτως ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν για τον αρχικό τους προορισμό.
    5. Χορήγηση υπηκοότητας και όχι ιθαγένειας στα παιδιά των νομίμων μεταναστών. Η χορήγηση ιθεγένειας θα πρέπει να δίδεται σε παιδιά των οποίων ο ένας γονέας τουλάχιστο έχει ελληνική ιθαγένεια και υπηκοότητα. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά αυτά αποκαθίστανται και παύουν οι διώξεις εναντίων τους, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να παραμείνουν και να εργαστούν στη χώρα μας. Άλλωστε με τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας αποκόβετε τους όποιους δεσμούς μπορεί να αναπτύξει αυτό το παιδί με τη χώρα καταγωγής των γονιών του.
    6. Σαφές πολιτικό πλαίσιο που θα ορίζει τις ανάγκες της χώρας σε εργατική δύναμη αλλοδαπής προέλευσης και το οποίο θα πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα.
    Σας ευχαριστώ πολύ.
    Με εκτίμηση,

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:28 | LEGION

    Θεωρούμε ότι είναι απολύτως απαράδεκτο, να παραχωρείται η ελληνική ιθαγένεια, σε παιδιά αλλοδαπών, και να μετατρέπονται οι Έλληνες Ομογενείς ,σε μετανάστες. Ζητούμε την άμεση παραχώρηση της ελληνικής ιθαγένειας, με πλήρη πολιτικά δικαιώματα, στους Ποντίους και τους Βορειοηπειρώτες , οι οποίοι είναι Έλληνες . Απαιτούμε την παροχή του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες Ομογενείς της Διασποράς.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:08 | ioannis42

    Νομίζω ότι η ιθαγένεια πρεπει να μην χορηγείται για αυτονόητους λόγους σε ατομα απο όμμορα κράτη (Αλβανία, ΠΔτΜ, Βουλγαρία και Τουρκία).

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:40 | Γιώργος Μάτσος

    Όσοι, ελάχιστοι, από τους σχολιαστές έχουν τεθεί υπέρ του νομοσχεδίου μπερδεύουν δύο διαφορετικά πράγματα. Νομίζω ότι τα ίδια πράγματα μπερδεύει και η κυβέρνηση με την πρότασή της.

    Είναι διαφορετικό να έχουν ανθρώπινη ζωή οι μετανάστες, να συμμετέχουν ομαλά στην οικονομική και κοινωνική ζωή, να είναι κατοχυρωμένα τα βασικά τους δικαιώματα, εργασιακά και ασφαλιστικά, και διαφορετικό πράγμα να ενταχθούν στο σώμα του ελληνικού λαού και του ελληνικού έθνους. Διότι αυτό σημαίνει απόδοση ιθαγένειας (ή υπηκοότητας, οι δύο έννοιες είναι ταυτόσημες στο ισχύον ελληνικό δίκαιο).

    Η απόκτηση ιθαγένειας σε τίποτε δεν θα βοηθήσει την ενσωμάτωση των μεταναστών και τη δημιουργία ψυχικού και πολιτισμικού τους συνδέσμου με την Ελλάδα και την ελληνικότητα. Είτε το θέλουν οι υπέρμαχοι του πολυπολιτισμού, είτε όχι, εθνική ταυτότητα και εθνική συνείδηση υπήρχε και θα υπάρχει πάντοτε. Ασχέτως από την ιδεολογία του εθνικισμού που γεννήθηκε στην Ευρώπη σχετικά πρόσφατα (μερικούς αιώνες πριν), η έννοια και το αίσθημα του ανήκειν σε μια πολιτική συλλογικότητα, ως πολιτικό σώμα (λαός) και ως ταυτότητα (έθνος, με τη σημερινή ορολογία) είναι υπαρκτά από καταβολής κόσμου. Εμφανίζονταν απλώς με διαφορετικές μορφές.

    Η σημερινή ταυτότητα του ελληνικού κράτους είναι η ελληνική. Δεν είναι συνεπώς δυνατόν, ούτε επιτρεπτό, να γίνουν εξαναγκασμένα μέρος της ελληνικής αυτής ταυτότητας, άνθρωποι που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτή. Που δεν έχουν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν σε αυτή. Ελληνική ιθαγένεια μπορεί να έχουν μόνον όσοι αισθάνονται Έλληνες. Ανεξάρτητα από καταγωγή, φυλή, κλπ., πρέπει να αισθάνονται Έλληνες. Και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ελεγχθεί αξιόπιστα αυτό, το αν δηλαδή αισθάνονται Έλληνες.

    Να το πούμε με ένα παράδειγμα: Έχεις ένα μεγάλο σπίτι που ανήκει σε όλη τη μεγάλη οικογένειά σου. Κάποια στιγμή έρχονται μερικοί εκτός της οικογένειας και μπαίνουν σε κάποια δωμάτια. Τους λες «εντάξει, ήρθατε, ας κάνουμε κι ένα μισθωτήριο (άδεια παραμονής) για να είστε τακτοποιημένοι και να έχετε και τα βασικά σας δικαιώματα. Σημαίνει αυτό ότι δικαιούνται να έχουν ποσοστό συνιδιοκτησίας στο σπίτι; Όχι, διότι το σπίτι ανήκει στην οικογένεια. Σε όλη την οικογένεια και όχι σε τρίτους. Για πάρουν ποσοστό συνιδιοκτησίας, πρέπει να μπουν στην οικογένεια. Αν μπουν, να γίνουν μέλη της μεγάλης (ελληνικής) οικογένειας με τη θέλησή τους, τότε να πάρουν ποσοστό συνιδιοκτησίας (διότι αυτό σημαίνει το να ψηφίζεις και υπηρετείς τη στρατιωτική σου θητεία, κάνεις κουμάντο ως συλλογικότητα, και κρατάς όπλο για τις εξωτερικές επιβουλές). Αν όμως δεν θέλουν να γίνουν μέλη της μεγάλης ελληνικής οικογένειας, τότε πώς θα τους δώσουμε ποσοστά από το σπίτι. Αν ζουν στο σπίτι με μισθωτήριο, δεν τους αρκεί για να έχουν τα βασικά δικαιώματα; Άλλο να τους έχεις ως ενοικιαστές, άλλο να γίνουν ιδιοκτήτες με το ζόρι, και χωρίς να το θέλουν οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες.

    Η σύγκριση με τις Η.Π.Α. είναι άστοχη. Η χώρα αυτή φτιάχτηκε από μετανάστες και έχει διαφορετική δημιουργία απόκτησης εθνικής συνείδησης. Γαλλία και Βρετανία που παρείχαν αφειδώς υπηκοότητα σε άτομα χωρίς γαλλική η βρετανική συνείδηση βρίσκονται τώρα αντιμέτωπες με τεράστια προβλήματα, ακόμη και εσωτερικής ασφάλειας. Ας διδαχθούμε από τα λάθη τους.

    Δεν μιλούμε για ασφαλιστικά δικαιώματα και ισότιμη συμμετοχή σητν οικονομική και κοινωική ζωή. Μιλούμε για συμμετοχή στην πολιτική ζωή. Είναι διαφορετικά πράγματα. Ας μην τα συγχέουμε. Η κυβερνητική πρωτοβουλία βρίσκεται στη βάση της παρεξήγησης αυτής.

    Η συρρίκνωση των σοσιαλιστικών κομμάτων στην Ευρώπη, που υποστήριξαν την αθρόα παροχή ιθαγένειας σε μετανάστες, δεν είναι καθόλου άσχετη με τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Μπορεί οι μετανάστες να ψηφίζουν σοσιαλιστικά κόμματα, όμως ο γηγενής πληθυσμός στρέφεται στα συντηρητικά κόμματα, γιατί εκεί νιώθει ότι βρίσκει την ταυτότητά του. Ταυτότητα είναι αυτό που λέει η λέξη. Ταυτίζεσαι με αυτό που είναι η ταυτότητά σου.

    Και κάτι τελευταίο. Μας λένε σε όλους τους τόνους ότι οι μετανάστες που θα πάρουν υπηκοότητα με το νομοσχέδιο θα είναι 250.000. Πρόσφατα όμως μάθαμε ότι το ποσοστό των νομίμων μεταναστών στον πληθυσμό της χώρας είναι 8,1%. Δηλαδή περιπου 900.000. Πώς λοιπόν θα είναι μόνον 250.000 αυτοί που θα επωφεληθούν; Στην ουσία, το νομοσχέδιο δίνει σχεδόν σε όλους τους νόμιμους μετανάστες ελληνική υπηκοότητα. Αφήστε που ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται κάθε ημέρα.

    Η κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει την ιστορική της ευθύνη. Πρώτα από όλα προέχει η συνέχεια του ελληνικού κράτους, του ελληνικού λαού, του ελληνικού έθνους. Το νομοσχέδιο που δεν θέτει ως αυστηρή προϋπόθεση την προηγούμενη, διαπιστωμένη απόκτηση ελληνικής συνείδησης, τέτοια που να θέλεις να πολεμήσεις αύριο για αυτή τη χώρα, αν χρειαστεί, θα καταργήσει πολύ σύντομα το χαρακτήρα αυτού του κράτους ως ελληνικού. Είναι απλά μαθηματικά, αριθμητική του δημοτικού, δεν είναι κάποια πολύπλοκη επιστήμη. Σταθείτε στο ύψος της ευθύνης σας!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:45 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Το ΠΑΣΟΚ με το νόμο του 1982 για το οικογενειακό δίκαιο διέλυσε την ελληνική οικογένεια για κάτι που όλοι το έχουν ξεχάσει, και είναι πλέον πολύ δύσκολο να υπάρξει ολοκληρωμένη Ελληνική οικογένεια,τα διαζύγια δε έχουν πολλά χρόνια που είναι υπερβολικά για τη χώρα ενώ πρίν ηταν σχετικά δύσκολο να χωρίσει μια οικογένεια.
    Οι μουσουλμάνοι είναι αδύνατον να διαλύσουν την οικογένειά τους γιατί η γυναίκες όταν χωρίσουν, σύμφωνα με το μουσουλμανικό δίκαιο, δεν δικαιούνται να πάρουν τα παιδιά (μόνο το κορίτσι έως την συμπλήρωση 9 ετών).
    Για το λόγο αυτό είμαστε σε τρομερά μειονεκτική θέση δημογραφικά σε σύγκριση με αυτούς. Φροντίσαν όλες οι κυβερνήσεις να πλημυρίσουν την Ελλάδα με λαθρομετανάστες.
    Τώρα με το νόμο της ελληνοποίησης των λαθρομεταναστών , δίχως καμία σκέψη και πρόβλεψη για το μέλλον, επιταχύνεται η επανάληψη της ιστορίας να ζήσουμε κι εμείς (αν μας αφήσουν)όσα υπέφεραν οι πρόγονοί μας πρίν 200 χρόνια. Δεν μιλάει κανένας για το Κόσοβο που ανενδίαστα οι ίδιοι άνθρωποι που μπαίνουν λαθραία και ζητούν τα πάντα από την Ελλάδα, διώξαν και διώχνουν καθημερινά τους Σέρβους από τα σπίτια τους, και υφαρπάξαν μια ολόκληρη περιοχή.
    Το ίδιο στην Κύπρο, το ίδιο πριν χρόνια στην Κωνσταντινούπολη.
    Για ποιά ειρήνη και ευημερία μπορεί να μιλήσει κανείς. Όταν κάποιος είναι λίγος και αδύνατος, δεν έχει καμιά τύχη στην ιστορία.
    Δίχως κανένα λόγο το ΠΑΣΟΚ επίσης αφήρεσε το θρήσκευμα από τις ταυτότητες το 2000, και ήταν ο κυριότερος λόγος που καταψηφίστηκε δύο φορές από τον ελληνικό λαό,και χρειάστηκε να φτάσει η χώρα στο χείλος της καταστροφής για να ψηφιστεί και πάλι το ΠΑΣΟΚ.
    Είναι πολύ σημαντικό να μπορούν να ζήσουν όλες οι χώρες με ειρήνη και ευημερία, αρκεί να το επιζητούν όλοι αυτό, και προς αυτό χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια.Οταν όμως ακούμε τον Τούρκο υπουργό εξωτερικό να μιλάει πάλι για Οθωμανικό μέλλον της περιοχής, χρειάζεται περίσκεψη, και προσοχή, γιατι ας μή ξεχνάμε φρόντισαν όλα αυτά τα χρόνια να γίνουν 80 εκατομύρια.
    Πρέπει να υπάρξει ποσόστωση στην διαβίωση μεταναστών στην Ελλάδα, (δεν έχω ακούσει αντίλογο στην πρόταση αυτή από κανένα), και όταν πρόκειται να ψηφιστούν νόμοι που φέρουν μεγάλο σκεπτικισμό στους πολίτες, θα ήταν σωστό να διενεργείται δημοψήφισμα.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:04 | Διηνέκης Ποντικός

    έγραψε Ιάκωβος – — 29 Δεκεμβρίου 2009 @ 12:14 έγραψε
    >> Οι διαδικασίες πιθανά να είναι η επαρκής παρακολούθηση και συμμετοχή του σχολείου «Όποιος μετέχει της ελληνικής παιδείας είναι έλληνας»

    Θεωρείτε πως τρεις τάξεις Δημοτικού είναι η «ελληνική παιδεία»;

    Με αφορμή τις προτεινόμενες αλλαγές στον Κώδικα Ιθαγένειας πρέπει να επισημάνω κάτι για το γνωστό ρητό του Ισοκράτη για την «ημετέρα παιδεία», το οποίο (χωρίς καμιά αμφιβολία) θα παίξει πολύ αυτές τις μέρες από τους υποστηρικτές των αλλαγών.

    τοσοῦτον δ᾽ ἀπολέλοιπεν ἡ πόλις ἡμῶν περὶ τὸ φρονεῖν καὶ λέγειν τοὺς ἄλλους ἀνθρώπους, ὥσθ᾽ οἱ ταύτης μαθηταὶ τῶν ἄλλων διδάσκαλοι γεγόνασι, καὶ τὸ τῶν Ἑλλήνων ὄνομα πεποίηκε μηκέτι τοῦ γένους ἀλλὰ τῆς διανοίας δοκεῖν εἶναι, καὶ μᾶλλον Ἕλληνας καλεῖσθαι τοὺς τῆς παιδεύσεως τῆς ἡμετέρας ἢ τοὺς τῆς κοινῆς φύσεως μετέχοντας.

    (Όχι δεν θα αναφερθώ στο ότι ο Ισοκράτης ως «ημέτερη» εννοεί την Αθηναϊκή απευθυνόμενος στους Έλληνες, ούτε ότι παραδέχεται την ύπαρξη εκ καταγωγής Ελλήνων αναφερόμενος σε «γένος» και «κοινή φύση». Ο Ισοκράτης δεν υποστηρίζει βέβαια πως οι Έλληνες είναι απλά αυτοί που «φοίτησαν σε Ελληνικό σχολείο» και δη τρία χρόνια στο Δημοτικό κατά την ΠΑΣΟΚεια ερμηνεία της Ελληνικής παιδείας)

    Στην αρχαιότητα δεν υπήρχε η έννοια του «Έλληνα πολίτη». Υπήρχαν πολίτες των Αθηνών, των Θηβών, της Κορίνθου, κτλ. Άρα ομιλώντας για «Έλληνες», ο Ισοκράτης δεν αναφέρεται σε «Έλληνες πολίτες».

    Ο Ισοκράτης λοιπόν δεν αναφέρεται σε μια διαδικασία πολιτογράφησης, δηλαδή στην απόδοση πολιτικών δικαιωμάτων σε μετοίκους που έχουν Ελληνική παιδεία. Άλλωστε δεν θα μπορούσε να το κάνει αυτό αφού δεν υπήρχε η έννοια του «Έλληνα πολίτη»!

    Αντιθέτως ο Ισοκράτης (αν ήθελε) θα μπορούσε να μιλήσει για την διαδικασία πολιτογράφησης στην Αθήνα, και να υποστηρίξει πως έπρεπε να γίνονται πολίτες οι μέτοικοι στη δικιά του πατρίδα. Φυσικά δεν το έκανε, όχι μόνο γιατί (προφανώς) δεν το ήθελε, αλλά και γιατί δεν υπήρχε διαδικασία πολιτογράφησης στην αρχαία Αθήνα ή στην αρχαία Ελλάδα γενικότερα.

    Πολίτες σε μια Ελληνική πόλη ήταν αυτοί που είχαν πατέρα πολίτη ή (σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην Αθήνα του Περικλή) πατέρα πολίτη και μητέρα κόρη πολίτη και (συνήθως) είχαν εκπληρώσει τη στρατιωτική τους θητεία ως έφηβοι.

    Πολιτογραφήσεις βέβαια γινόταν στις αρχαίες πόλεις. Δεν υπήρχε όμως πουθενά και ποτέ σταθερό σύστημα αυτόματης κτήσης πολιτικών δικαιωμάτων από μετοίκους.

    Αντιθέτως οι πολιτογραφήσεις ήταν έκτακτα σπάνια γεγονότα και συνήθως αφορούσαν την επιβράβευση άλλων Ελλήνων που προσέφεραν κάποιες μεγάλες υπηρεσίες στην κάθε πόλη. Δεν γίνονταν δε με αυτόματα κριτήρια (παραμονή στην πόλη Χ χρόνια ή γέννηση στην πόλη ή φοίτηση σε σχολείο της πόλης) αλλά δημοκρατικά με ψήφισμα.

    Το σύστημα κτήσης της ιθαγένειας σε ορισμένα Ελβετικά καντόνια είναι αυτό που προσομοιάζει περισσότερο το αρχαίο Ελληνικό. Στην Ελβετία γίνονται δημοψηφίσματα σε τοπικό επίπεδο για το αν θέλει μια κοινωνία να δεχτεί έναν υποψήφιο νέο πολίτη.

    Συνοψίζοντας: ο Ισοκράτης δεν αναφέρεται στο διάσημο απόσπασμα του για πολιτογράφηση μετοίκων, ούτε προτείνει έναν τρόπο για να γίνεται αυτή. Αντιθετως σταθερό πλαίσιο πολιτογράφησης δεν υπήρχε σε καμιά πόλη της αρχαίας Ελλάδας. Οι μέτοικοι μπορούσαν να ζουν και να εργάζονται (και πολλοί από αυτούς να γίνουν και πλούσιοι) στις διάφορες πόλεις, τηρώντας τους κατά τόπους νόμους. Πολιτογραφήσεις γινόταν εκτάκτως και όχι αυτομάτως (όταν οι μέτοικοι συγκέντρωναν κάποιες τυπικές προϋποθέσεις) αλλά επιλεκτικά (όταν οι πολίτες επέλεγαν δημοκρατικά να απονείμουν το προνόμιο του πολίτη σε άτομα ή ομάδες ατόμων).

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:48 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΑΜΠΡΑΝΗ

    ΟΣΕΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΕΞΩΘΕΝ ΚΑΙ ΕΝΔΟΘΕΝ ΕΙΣΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ ΟΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΥΘΥΝΗ ΦΕΡΕΙ.
    ΤΟ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΟΙΚΙΖΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΑΧΥΤΑΤΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΑΛΛΙΩΘΕΙ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ Η ΧΩΡΑ, ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΕΡΑ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΒΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ.
    ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗΣΑΝ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ .ΟΙ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΑΛΛΟΘΙ ΣΕ ΚΑΚΟΒΟΥΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ.
    Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΟΥΝ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΔΡΟΥΝ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΕΣΗ, ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΟΥΝ.
    ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΠΟΛΥ ΑΓΑΠΗΣΑΝ ΤΟΝ ΠΡΟΔΟΤΗ ΚΑΝΕΙΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΑΝ ΑΥΤΟΣ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ ΤΟΥ Η ΚΑΛΟΠΙΣΤΑ.
    ΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΔΙΚΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ. ΥΟΘΕΤΗΣΤΕ ΤΑ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:05 | Παπαγεωργίου Δημήτρης

    Η ανάγκη δημοψηφίσματος, για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, προβάλλει επιτακτική. Ας δούμε πόσο «ανοιχτή» είναι η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:03 | Δημήτρης

    Δημοψήφισμα τώρα!!!Την Ελλάδα μας δεν την χάσαμε τόσες χιλιάδες χρόνια δεν θα την χάσουμε τώρα!!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:39 | ΑΝΤΩΝΗΣ

    Σίγουρα υπάρχει θέμα με τα παιδιά ή και τα εγγόνια αργότερα των μεταναστών.Ποιά πατρίδα έχουν;Έχουν όμως τήν Ελλάδα στην καρδιά τους;Το θέμα θέλει τεράστια προσοχή, μην ανοιχτούν κερκόπορτες γιατί η χώρα μας δεν βρίσκεται κάπου στην Β.Ευρώπη ή Αμερική.Και φυσικά χωρίς δημοψήφισμα ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΝΟΗΣΤΕ!!!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:20 | feleki

    Προχωρήστε. Έχουμε πια ξεχάσει τ’ αυτονόητα!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:15 | Γεώργιος Μ.

    Η Ελληνική Ιθαγένεια μόνο στους Έλληνες το Γένος. Είστε αντιπρόσωποι μας στην εξουσία που ΕΜΕΙΣ ασκούμε. Θέλουμε δημοψήφισμα τώρα για το μεταναστευτικό.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:37 | Διηνέκης Ποντικός

    michalis – — 29 Δεκεμβρίου 2009 @ 12:14 έγραψε:
    >> Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία. Θεωρώ το προτεινόμενο νομοσχέδιο ανθρωποκεντρικό και τις λύσεις που προτάσσει σχεδόν αυτονόητες. Δηλαδή, παιδιά μεταναστών που από αντικειμενικά κριτήρια προκύπτει ότι έχουν σύνδεσμο ουσιαστικό με τη χώρα να λαμβάνουν την ελληνική υπηκοότητα, ιθαγένεια ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε το (εκτός από εθνικότητα που έχει άλλο νόημα).

    Πιστεύετε πως τρία χρόνια στο Δημοτικό συνιστούν «αντικειμενικό σύνδεσμο με τη χώρα»;

    Έτσι που έχει διατυπωθεί το άρθρο «μπάζει από παντού». Ένα παιδί έρχεται στα 5, πάει 1η-3η Δημοτικού, φεύγει, έρχεται στα 17 και γίνεται Έλληνας. Προσέχτε! το άρθρο λέει «μόνιμα» στην παράγραφο (2) αλλά «μόνιμα και νόμιμα» στην παράγραφο (1).

    Πώς θα κρίνει το κράτος ποιος μένει «μόνιμα» στην Ελλάδα; Άλλωστε όλες οι προϋποθέσεις πολιτογράφησης που ισχύουν για τους υπόλοιπους δεν ισχυουν γι’ αυτό το παιδί το οποίο πολιτογραφείται με ΔΗΛΩΣΗ στο ΔΗΜΟΤΟΛΟΓΙΟ.

    Ξέρετε πόσα δημοτολόγια υπάρχουν; Γιατί παίρνετε την ευθύνη από την κεντρική κυβέρνηση και την διασπείρετε σε ένα σωρό σημεία, αυξάνοντας την πιθανότητα πολιτογραφήσεων από το παράθυρο.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:59 | δ.παντελακης

    ναι για ό,σους έχουν ένα γονέα έλληνα. ναι για ό,σους γεννήθηκαν εδώ, ζουν τουλάχιστον 10 χρόνια εδώ και/ή φοίτησαν τουλάχιστον 6 χρόνια σε ελληνικό σχολείο. όλες οι άλλες περιπτώσεις πρέπει να εξετάζονται.
    δεν αισθάνομαι ακόμη έτοιμος να αποτελώ μειοψηφία εν μέσω αλβανών, κοσοβάρων, διαφόρων ανατολικών κλπ. Δημοψήφισμα, μετά από ενημέρωση του κόσμου.