Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 8 Μαΐου 2021, 16:14 | ΑΥΓΕΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Η στείρωση όλων των δεσποζόμενων ζώων χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια σχετική μελέτη είναι μια ενέργεια τουλάχιστον επικίνδυνη για το μέλλον των φυλών των σκύλων,που έχουν μια ιστορία χιλιάδων χρόνων. Επίσης είναι ενέργεια που στερεί βασικά δικαιώματα ελευθερίας,καθολικός ακρωτηριασμός,στέρηση βασικών ορμονών απαραίτητων για τον οργανισμό των ζώων. Εκπαίδευση των κατόχων των ζώων και υπευθυνότητα χρειάζεται και ΌΧΙ στείρωση….

  • 8 Μαΐου 2021, 16:45 | Καλλιόπη Σαμιόγλου

    Το θέμα της στείρωσης είναι περίπλοκο. Δεν συμφωνώ με την υποχρεωτική στείρωση. Το θεωρώ τιμωρία για το ίδιο το κατοικίδιο, όσο και για τους υπεύθυνους ιδιοκτήτες. Εάν το κατοικίδιο είναι σε προστατευμένο χώρο και δεν ζευγαρώνει γιατί να υποβληθεί σε στείρωση. Με την υποχρεωτική στείρωση θ’ ανοίξει μέτωπο σε άλλου είδους εκμετάλλευση. Συμφωνώ με τον αυστηρό έλεγχο και την τιμωρία των ανεύθυνων ιδιοκτητών.

  • 8 Μαΐου 2021, 15:00 | Θεοδώρα

    Φυσικά και η υποχρεωτική στείρωση (εννοείται με κάποιες απαραίτητες εξαιρέσεις) αποτελεί ωφέλιμο μέσο για την καταπολέμηση του αέναου προβλήματος των αδέσποτων ζώων που μαστίζει κάθε περιοχή της χώρας πλέον. Ο υπερπληθυσμός των αδέσποτων ζώων δεν πηγάζει από πουθενά αλλού εκτός από την αδιαφορία κάποιων συμπολιτών μας για το μέλλον των μικρών που γέννησε το ζωάκι τους. Ένα τέτοιο μέτρο όχι μόνο θα αποτρέψει πολλά νέα ζώα από το να ζουν υπό τις εξαντλητικές συνθήκες «του δρόμου», αλλά και θα ενισχύσει τις υιοθεσίες των ήδη αδέσποτων. Οποιοσδήποτε φιλόζωος και εθελοντής, παράλληλα, θα ανακουφιστεί, καθώς είναι γνωστό πως η φροντίδα ενός τόσο μεγάλου αριθμού ζώων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μαζί με την εφαρμογή αυτού του μέτρου είναι όμως, απαραίτητη και η ενημέρωση των πολιτών με σκοπό την κατάρριψη μύθων γύρω από την στείρωση. Τέλος, σημαντικό είναι -όπως επεσήμανε κάποιος συμπολίτης μου- να εξαιρεθούν από αυτή την απόφαση ζώα για τα οποία μια τέτοια απόφαση θα απειλούσε την συνέχιση της ράτσας τους.

  • 8 Μαΐου 2021, 15:18 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Όχι στη στείρωση (στην πραγματικότητα πρόκειται για ακρωτηριασμό) των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς.

    Είναι μέλη της οικογένειας μας και τους φερόμαστε σαν να είναι παιδιά μας. Θα το κάναμε αυτό στο παιδί μας;

    Στειρώστε τα αδέσποτα. Οι δήμοι της Ελλάδας χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Φιλόδημος του Υπουργείου Εσωτερικών για την ίδρυση, κατασκευή και λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, που σκοπό θα έχουν τη συλλογή στείρωση κλπ των αδέσποτων. Ας επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία και αφήστε αρτιμελή τα ζώα μας.

  • 8 Μαΐου 2021, 15:55 | Αλεξανδρος

    Επιεικως απαραδεκτη η υποχρεωτικη στειρωση των δεσποζωμενων,
    ειναι εναντια στη φυση τους,βαλτε πιο αυστηρες ποινες για εγκαταλειψη
    κουταβιων η’ ενηλικων ζωων με ταυτοχρονη αυστηροιοποιηση του τσιπαρισματος,το κρατος εχει μηχανισμους να τα καταφερει,
    αλλα οχι αυτο,κι εμεις φιλοζωοι ειμαστε,και τα ποναμε και τα αγαπαμε,
    προς Θεου, οχι υποχρεωτικη στειρωση

  • 8 Μαΐου 2021, 15:49 | Σπήλιος Καρμίρης

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 8 Μαΐου 2021, 15:04 | μιχαλης

    ειναι φιλοζωια η αφαιρεση των γεννητικων οργανων???
    επρεπε να διοκονται ποινικα ολοι αυτοι που την προτεινουν

  • 8 Μαΐου 2021, 15:38 | ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

    Άρθρο 5, παράγραφος 1, Προληπτική τιμωρία δε νοείται να επιβάλλεται σε νομοταγείς πολίτες, επειδή μερικοί παρανομούν. Η στείρωση είναι κακοποίηση (αφαίρεση υγιών οργάνων = ακρωτηριασμός) πολύ περισσότερο εκτεταμένη, βλαπτική, επικίνδυνη και επώδυνη από τον ακρωτηριασμό αυτιών ή ουράς. Το κατοικίδιο ζώο δεν είναι παραβάτης για να τιμωρείται, και μάλιστα προληπτικά, με επεμβάσεις που βλάπτουν την υγεία, την ευημερία, την ποιότητα ζωής, την φυσιολογία, την ορμονική λειτουργία επομένως και την φυσική συμπεριφορά (5η ελευθερία των ζώων) και την μακροβιότητά του. Το κατοικίδιο ζώο σύμφωνα με την διεθνή νομοθεσία υπόκειται στην κηδεμονία του ανθρώπου, είναι ανθρώπινο δικαίωμα και καθήκον επομένως η διαχείριση των πληθυσμών οικόσιτων ζώων. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων να διατηρούν και να αναπαράγουν κατοικίδια ζώα σύννομα, υπεύθυνα και σωστά. Η πολιτεία οφείλει να προστατεύει τα δικαιώματα αυτά των πολιτών καθώς και την ζωική τους περιουσία, αλλά και γενικότερα τον ζωικό και φυσικό πλούτο της χώρας που δεν ανήκει σε κανέναν αποκλειστικά, ούτε δικαιούται κανείς να τον βλάπτει, αλλά οφείλουμε να τον παραδώσουμε ακέραιο στις επόμενες γενιές.
    Ουδεμία κυβέρνηση έχει ούτε δικαιούται να θεωρεί αυθαιρέτως πως έχει λάβει δικαιοδοσία ή λαϊκή εντολή να ακυρώνει, να απεμπολεί, να προσβάλλει ή να θίγει τα δικαιώματα που ορίζονται από το Σύνταγμα, και μάλιστα από τα άρθρα 4 και 5 που δεν υπόκεινται σε αναθεώρηση..
    Άρθρο 5 παράγραφος 7, Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών.
    Το κυνήγι είναι άθλημα και διέπετε από τη δασική νομοθεσία και για τις κυρώσεις του, παρεμβαίνετε εμμέσως στη δασική νομοθεσία και τροποποιείτε τον υπάρχων νόμο, είναι σίγουρα συνταγματικό αυτό; Και δεύτερον βάση του συντάγματος όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιων του νόμου, εδώ υπάρχει κοινωνικός ρατσισμός.

  • 8 Μαΐου 2021, 14:48 | Μανωλης

    Είμαι εναντίων της στείρωση όλων κατοικίδιων γιατι αυτό θα οδηγήσει στην εξαφάνιση τις Ελληνικές Ράτσες σκύλων.

  • 8 Μαΐου 2021, 14:39 | Νικολας

    Δεν συμφωνώ με την στείρωση των δεσπζομενων ζώων. Το αποφασίζω και διατασσω δεν υπάρχει σε μια χώρα με δημοκρατία. Αυτό που πάτε να κάνετε είναι έγκλημα, εδώ απαγορευτικές το κόψιμο ουράς και αυτιών σε σκύλους και τώρα ζητάτε ευνουχισμό;;;

  • 8 Μαΐου 2021, 14:55 | Δημήτρης

    ΟΧΙ δεν συμφωνώ με την στείρωση των σκυλων μου
    Το θεωρώ απαράδεκτο να στείρωση τα παιδιά μου

  • 8 Μαΐου 2021, 14:17 | Παναγιωτου Γιαννης

    Δεν θέλω να περάσει το νομοσχέδιο να στειρωσουμε τα ζωα

  • 8 Μαΐου 2021, 14:16 | γιαννης

    διαφωνω με τη στειρωση,μονο προβληματα προκαλει στα ζωα.

  • 8 Μαΐου 2021, 14:02 | Ανδρεας Γεωργακης

    Θεωρό απαράδεκτη τν υποχρεωτική στείρωση κ μόνο αντίθετα αποτελέσματα θα έχει !
    Θα είμαστε η μοναδική χώρα στν Ευρώπη που στειρώνει τα δεσποζόμενα . Είναι αστείο να θες να ελέγξεις τον τεράστιο αριθμό αδέσποτων με στείρωση των δεσποζόμενων. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ σίγουρα υπάρχουν άλλες λύσεις αρκεί να θέλετε να τς ακούσετε

  • 8 Μαΐου 2021, 14:05 | Καραγκούνη Βασιλεια

    Δεν θέλω να περάσει το νομοσχεδιο να στειρωσουμε τα ζώα μας

  • 8 Μαΐου 2021, 14:33 | Μαρία τσωνη

    Δεν θέλω να περάσει το νομοσχέδιο να στειρώσουν τα δεσπεζομενα ζώα μας

  • 8 Μαΐου 2021, 14:53 | Μαίρη

    Άκρως απαράδεκτο. Εγώ και μόνο εγώ θα αποφασίσω για στείρωση του ζώου μου που ζει στο σπίτι μού, κοιμάται με το παιδί μου, παίζει σε περιφραγμένη αυλή. Το εχω εμβολιασμένο, τσιπαρισμενο, ευτυχισμένο. Ας δοκιμάσει κάποιος να μπει στο χώρο μού να τα πάρει…

  • 8 Μαΐου 2021, 14:29 | Ιωάννης

    ΑΠΑΡΆΔΕΚΤΗ Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ Στειρωση των δεσποζομενων μόνο για ιατρικους λόγους. Η στείρωση είναι βασανισμός τής ψυχής του ζώου παρακαλεί αλλαγή στην συμπεριφορά του ζώου και απαραίτητη αλλαγή διατροφικής συνήθειας με ότι εξυπακούεται. Επίσης θα εξαφανιστουν ράτσες ζώων που δεν είναι εμπορευσιμες και υπάρχουν αιώνες στον πλανήτη μάς, όλα στο βωμό του κέρδους Άρα το καλύτερο είναι υποχρεωτική ταυτοποίηση όλων των δεσποζομενων ζώων και έλεγχος κρατικός για ιδιοκτήτες που θέλουν να κάνουν γέννα του ζώου τους.

  • 8 Μαΐου 2021, 14:42 | Γεώργιος Μάτσος

    Θυμάμαι τη συγκίνηση που είχαμε όταν οι σκύλες που διατηρούσαμε στο πάλαι ποτέ κτήμα μας γεννούσαν, οπότε κατανοώ τη διαμαρτυρία όσων αντιτίθενται στο προτεινόμενο μέτρο. Ωστόσο εδώ που έχουμε φτάσει με το πρόβλημα των αδεσπότων, αλλά και με την ασυνείδητη δράση των περισσοτέρων ιδιοκτητών ζώων, νομίζω ότι δεν υπάρχει άλλη λύση. Σε άλλες χώρες είναι ευχερέστερη η τήρηση του νόμου περί μη εγκατάλειψης. Εδώ που δεν είναι ευχερής η τήρηση τέτοιων νόμων αλλά επαφίενται εντέλει σε μια καλή διάθεση που συνήθως δεν υπάρχει, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες σκύλων και γατών να το δεχθείτε ως περίπου αναγκαίο κακό, ώστε σε βάθος χρόνου να λυθεί το πρόβλημα των αδεσπότων. Η εικόνα της χώρας με το πλήθος των αδεσπότων είναι χειρότερη από τριτοκοσμική. Θέλουμε τουρισμό και οικονομική ανάκαμψη, αλλά πού πάμε με τόσα και τόσα αδέσποτα που ήδη δημιουργούν αγέλες. Καταστρέφουμε τη ζωή μας για να μην στειρωθεί το ζώο μας; Καλώς ή κακώς (καλώς) η προσέγγισή μας στα ζώα πρέπει να είναι πρωτίστως ανθρωποκεντρική και όχι ζωοκεντρική. Από τη στιγμή που θέλουμε ζώα στις πόλεις, που δεν είναι το φυσικό τους περιβάλλον (των ζώων), τότε η στείρωση πρέπει να είναι υποχρεωτική. Μόνον σε αγροκτήματα και στάνες και υπό τελείως ελεγχόμενες συνθήκες (υποχρέωση δήλωση εγκυμοσύνης σε καθεστώς παρόμοιο με του εκτροφέα) θα μπορούσαν να γίνουν δεκτές εξαιρέσεις που δεν θα προκαλέσουν προβλήματα συμβίωσης του ανθρώπου με τα ζώα.

  • 8 Μαΐου 2021, 14:16 | Παναγιώτης Αγγελόπουλος

    Οι αυτόχθονες φυλές σκύλων προέρχονται απο την υπαιθρο είναι η πολιτιστική μας φυσική κληρονομιά η προστασία αυτού του ζωικού κεφαλαίου θα πρέπει να είναι σκοπός καθε υπεύθυνου φιλόζωου. Ϊσως η πολιτεία να μην κατανοεί ότι αυτο το νομοσχέδια θα αφανίσει τον ζωικό πλούτο της χώρας σε διάστημα μιας δεκαετίας.
    Εκτιμώ οτι θα επικρατήσει η λογική και θα εξαιρεθούν οι ελληνικές φυλές σκύλων απο αυτό το Νομοσχέδιο περι στειρώσεων και θα δοθεί η δυνατότητα να υπάρξει ερασιτεχνική εκτροφή,έτσι ωστε να προστατευθεί και η περιουσία των κτηνοτρόφων
    λόγω του ότι χωρίς προστασία το κοπάδι,χάνεται απο τα αγρίμια.

  • 8 Μαΐου 2021, 14:59 | Αθανασια

    Οι μαζικές στειρωσεις και μάλιστα κηδεμονευομενων ζώων χωρίς ιατρικό λόγο είναι παράνομη και εγκληματική πράξη που αντιβαίνει στις ελευθερίες των ζώων, βλάπτει την υγεία την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια, την αταξία, την ποιότητα ζωής τους και την φυσιολογική τους συμπεριφορά.Προληπτικη τιμωρία δε νοείται να επιβάλλεται σε νομοταγεις πολίτες επειδή μερικοί παρανομούν.

  • Η υποχρεωτική στείρωση δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, αντίθετα θα δημιουργήσει ακόμα πιο φρικτες συνθήκες και περιστατικά εκμετάλλευσης. Παραλληλα θα μειώσει τη δεξαμενή γενετικού υλικού στην οποία επιβάλλεται να εχουν πρόσβαση οι νόμιμοι εκτροφείς, καθώς δεν είναι δυνατόν να έχουν χιλιάδες σκυλιά προς αναπαραγωγή. Οι εγγεγραμμένες φυλές, αλλά και Οι φυλές προς διάσωση ή αναγνώριση κινδυνεύουν με το νόμο που προωθείτε!

    Αδέσποτα δημιουργούν οι ανεύθυνοι ιδιοκτήτες που εγκαταλείπουν τα σκυλια τους στην πρώτη δυσκολία.

    Υποχρεωτική εκπαίδευση στη βασική υπακοή όλων των σκύλων άνω των 15 κιλών βάση προτύπου φυλής FCI για τα καθαρόαιμα ΜΕ PEDIGREE, και για όλα τα ημίαιμα συμπεριλαμβανομένων των φαινομενικά καθαρόαιμων αλλά χωρίς pedigree σκύλων.

    Εκπαιδεύοντας ο κόσμος Τα Σκυλιά του θα μάθει να διαχειρίζεται αυτό το ζώο, θα μάθει να το φροντίζει σωστά, θα μάθει να μην του ζευγαρώνει κατά λάθος επειδή έκανε κοπάνα, θα εξαλειφθούν τα ατυχήματα και οι τραυματισμοί ανθρώπων και σκύλων, θα εξαλειφθούν οι εγκαταλείψεις και οι πιστοποιημένοι εκπαιδευτές σκύλων θα είμαστε ένας επιπλέον φορέας που θα μπορεί να διαπιστώσει και να διασφαλίσει αν τηρούνται οι προϋποθέσεις ευζωίας ενός σκύλου από τον ιδιοκτήτη του.

    Τα σκυλιά δεν έχουν κακές προθέσεις και είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, αλλά δεν παύει να είναι ένα ζώο με συγκεκριμένα ένστικτα και δυνητικά επικίνδυνο όταν το ανθρωποποιουμε. Και επειδή η αγιοποίηση του σκύλου μόνο κακό του κάνει και θα καταλήξουμε να πηγαίνουν για ευθανασία οκτώ στα δέκα σκυλιά – χωρίς να φταίνε – θα πρέπει να διασφαλίσουμε την διατήρηση της υπεύθυνης κυνοφιλίας μέσα από την σωστη εκτροφή και την εκπαίδευση ανθρώπων και σκύλων.

    Παναγιώτης Τασόπουλος
    επαγγελματίαςεκπαιδευτής σκύλων
    μέλος ΠΑ.Σ.ΕΚ.Σ

  • 8 Μαΐου 2021, 14:40 | Γιώργος Λελούδας

    «Παγκόσμια πρωτοτυπία» η αδιανόητη και αντιφιλοζωική απόφαση στείρωσης όλων των σκύλων. Είναι τουλάχιστον απαρράδεκτο να υποβάλουμε σε μία τέτοια διαδικασία τους σκύλους μας για να λύσουμε το πρόβλημα των αδεσπότων. Ας βρεθεί μία άλλη λύση για να βοηθηθούν τα αδέσποτα και όχι να ζητάται από τον κόσμο να στειρώνει τους σκύλους, για χάρη των ασυνείδητων. Αδέσποτα υπάρχουν αρκετά εδώ και χρόνια και ένας βασικός λόγος, πέρα από τους ασυνείδητους είναι και οι ανεπακρείς μηχανισμοί φροντίδας των αδεσπότων (καταφύγια κ.λπ.). Ας αναβαθμιστούν και να αυξηθεί ο αριθμός αυτών και να αφήσουμε τις στειρώσεις.

    Η πρόταση αυτή όχι απλά δεν θα δώσει λύση στο πρόβλημα, αλλά θα δούμε και έξαρση του φαινομένου, καθώς οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο θέμα της στείρωσης.

    Μη εφαρμόσιμη αυτή η ασύλληπτη διάταξη!

  • 8 Μαΐου 2021, 13:18 | Γιώργος ΜΑΚΑΝΙΚΑΣ

    Όχι κ πάλι όχι στο νομοσχέδιο έκτρωμα.οχι στις στειρώσεις δεσποζομενων ζώων.στειρωσεις που γίνονται με χειρουργική επέμβαση με ότι κινδύνους εγκυμονεί αυτό για την ζωή του ζώου..η στείρωση άνευ λόγου υγείας αποτελεί βασανισμό..οι κυνηγετικοί σκύλοι αποτελούν σαν ποσοστό των αδέσποτων ούτε το ένα τοίς εκατό,σε οποιαδήποτε πλατεία κοιτάξει κάποιος γίνεται εύκολα αντιληπτό.
    Ελπίζουμε να πρυτανεύσει η λογική κ να μην γίνουμε παγκόσμια πρωτοτυπία,ως συνήθως για λάθος λόγους.
    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΊΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ!!!

  • 8 Μαΐου 2021, 13:34 | Χαρουλα

    ΝΑΙ,τεραστιο ναι στην υποχρεωτικη στειρωση!!! Ολα τα αδεσποτα δημιουργηθηκαν απο γεννες δεσποζομενων!!! Ελαχιστοι ειναι αυτοι που στειρωνουν τα ζωα τους,ειτε γατες ειτε σκυλους!!οι βοσκοι δεν κανουν καν τα βασικα οπως εμβολια κ αν δεν θελουν αλλα σκυλια απλα τα πετανε τα κουταβια στα σκουπιδια!!!το συνολο των κυνηγων ζευγαρωνουν για να βγαλουν τον «καλο κυνηγο» κ αν δεν τους βγει τα αφηνουν να χαθουν στα βουνα ή τα παραταν οπου ναναι!!για ηλεκτρονικη σημανση φυσικα ουτε λογος,ποτε σε κανενα ζωο τους!!!γιαυτους ειναι απλα εργαλεια!!!οι υπολοιποι εχουν την δικαιολογια οτι επεμβαινουν στην φυση γιατι αδυνατουν να καταλαβουν οτι τα ζωα ζευγαρωνουν απο ενστικτο!!!καποιοι αλλοι οτι δεν τους φτανουν τα λεφτα,αλλα οταν τους λεμε εχει εθελοντικες στειρωσεις ή θα στο στειρωσουμε εμεις με δικα μας εξοδα παλι αρνιουνται με χιλιεε δυο γελοιες δικαιολογιες!!! Οποιος ειναι εναντια στο νομοσχεδιο απλα δεν ξερει τι θα πει φιλοζωια,αγαπανε(?) μονο το δικο τους ζωο γιατι το αγορασαν απο παρανομο,εννεοειται,εκτροφεα!!!δεν εχουν βοηθησει ποτε κανενα ζωο απλα πετανε το μπαλακι στις φιλοζωικες!!!δεν ξερουν τι περναν οι εθελοντες καθημερινα,τι οικονομικο κ τι ψυχολογικο κοστος εχουν φορτωμενο!!! ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ!!!

  • 8 Μαΐου 2021, 13:32 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    Απαράδεκτη, αντιδημοκρατική και φασιστική η στείρωση των δεσποζώμενων ζώων. Αρνούμε να ακρωτηριάσω την σκυλίτσα, που έχω σαν παιδί μου.

  • 8 Μαΐου 2021, 13:55 | Αναστασία Κωνσταντελου

    Γιατι τιμωρείτε τους υπεύθυνους κηδεμόνες, που έχουν τσιπαρει κι εγγραψει τους σκύλους τους στον ΚΟΕ. Τους υποχρεωνετε να συρουν τα σκυλιά τους που ειναι μέλη της οικογενειας τους στον κτηνίατρο για στείρωση. Όταν μάλιστα η στείρωση ανεβάζει 4 φορες πανω τις πιθανότητες να πάθει ο σκύλος καρκίνο των οστων, καθώς κι άλλες σοβαρές ασθένειες και μειώνει το προσδόκιμο ζωής του; ετσι θα εκπαιδεύσετε τον κόσμο προς τη φιλοζωια; με το να φερεστε στα κατοικίδια σαν να είναι αντικείμενα κι όχι έμψυχα οντα , που όπως μας βολεύει τα ακρωτηριαζουμε; ετσι θα διδάξετε το σεβασμό στα ζωα;
    Η στείρωση είναι ιατρική πράξη. Κι οι ιατρικές πράξεις πρέπει να γίνονται για ιατρικους λόγους και μόνο.
    Αν δε στην υποχρεωτική στείρωση το σκυλί μου πεθανει ή εξαιτίας πάθει ασθένεια , εσείς θα τον αντικαταστησετε και θα με σποζημιωσετε για ψυχική ωδυνη;;;

    Αφου δεν υπάρχει κηδεμονας που να έχει εγκαταλείψει το σκύλο του αλλα ακόμα κι αν υπήρχε , η προσφορα για υιοθεσία θα ήταν μεγάλη.
    Να εξαιρέσετε τους εγγεγραμμένους στον ΚΟΕ σκύλους απ τη στείρωση. Θα κάνετε μεγάλο κακό σε όλα τα επιπεδα.

  • 8 Μαΐου 2021, 13:49 | Στυλιανός Καραμήτσος

    Τα αδέσποτα είναι προϊόν της ανεξέλεγκτης εκτροφής αλλά και εισαγωγής κι αυτό δεν επιλύεται με υποχρεωτική στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς !
    Υποχρεωτική στείρωση όλων των χωρίς γενεαλογικό χάρτη ζώων εκτός των γηγενών φυλών τις οποίες κι οδηγείται σε αφανισμό με την «πρωτότυπη» για τα παγκόσμια χρονικά ιδέα σας !
    Κανένα καθαρόαιμο (καθαρόαιμο κι όχι φαινοττυπικό) δεν πετάχτηκε στο δρόμο παρά μόνο φαινοτυπικά ημιαιμακια αλόγιστης εκτροφής κι εισαγωγής !

  • 8 Μαΐου 2021, 13:54 | Δακουρός Διονύσης

    Καμία στείρωση σε δεσποζομενο ζώο δεν θα κάνουμε κανένα χειρουργείο στα μέλη της οικογένειας μας. Το συγκεκριμένο μέτρο είναι η ταφόπλακα στη ελληνική Ερασιτεχνική κυνοφιλια. Δεν θα καταλάβετε πότε όλοι οι γραβατακιδες των γραφείων τι εστί κυνοφιλια όπως αυτή υπάρχει σε όλο το σύγχρονο κόσμο..
    Σίγουρα θα πρέπει να μπουν κανόνες και σίγουρα θα πρέπει να γίνεται έλεγχος στις γέννες αλλά άλλο ο έλεγχος και άλλο η στείρωση. Όσοι ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο ντροπή θα είναι υπεύθυνοι στο να χαθούν ράτσες και γενναιολογιες σκυλιών που υπάρχουν από τα αρχαία χρόνια .
    Υ.Γ τα μεγαλύτερο ποσοστό των αδέσποτων σκυλιών δεν είναι κυνηγετικές ράτσες αυτό μάλλον κάτι λέει αλλά δεν σας συμφέρει να το αναδείξετε στα κανάλια σας..
    Τα Σκυλιά είναι οικογένεια μας και όχι εργαλεία.

  • 8 Μαΐου 2021, 13:35 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Δεν συμφωνώ με την υποχρεωτική στείρωση των ζώων.Ζουν μέσα στην οικογένειά μας σαν μέλη της.
    Λυπούμαστε πάρα πολύ για αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα,θα πρέπει να εξαιρεθούν όλοι οι καθαρόαιμοι σκύλοι που φέρουν ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΌ ΧΆΡΤΗ!!!!!!!!! Ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική και το νομοσχέδιο να αλλάξει.
    ΕΊΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!!!!!!!!

  • 8 Μαΐου 2021, 13:22 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    Το ΕΜΖΣ γιατι θα γινει?
    Διακοσμητικο θα ειναι?
    Θα το παρακολουθει καποιος?

    Το Μητρωο και η παρακολουθηση του ειναι η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ για πολλα θεματα και μεταξυ αυτων του θεματος των αδεσποτων.
    Αν υπαρχει παρακολουθηση του Μητρωου, ιχνηλατηση των κουταβιων ΚΑΙ ΒΑΡΥΤΑΤΕΣ ΤΙΜΩΡΙΕΣ για σκυλια που δεν μπορουν να ιχνηλατηθουν, το προβλημα των αδεσποτων θα λυθεί.
    Και αυτο ειναι πολυ ευκολο να γινει. Και ειναι η μονη λυση.

    Η στειρωση δεν ειναι λυση. Δεν ειναι αποψη καν για καποιον που αγαπα και σέβεται τα ζωα.

    Με ποιο δικαιωμα θα με υποχρεωσει εμενα καποιος να ρισκαρω την υγεια του ζωου μου που ζει μαζι μου, και να το ακρωτηριασω σωματικα και ψυχικα?

    Ο ρολος των φιλοζωικων ειναι να βοηθουν αδεσποτα ζωα. Να τα μαζευουν απο το δρομο και να φροντιζουν για την ευζωια τους στα καταφυγια. Το τι κανουν ειναι αλλο θεμα για πολλες απο αυτες.

    Και τη μανια για τη στειρωση την εχουν ΜΟΝΟ οι φιλοζωικες. Δεν υπαρχει τιποτα φιλοζωικο στη στειρωση.

    Και για να περιλεβετε τετοια διαταξη στο νομοσχεδιο σημαινει πολυ απλα οτι δεν κανατε καμια επιστημονικη ερευνα, δεν ρωτησατε κτηνιατρους που γνωριζουν, δεν κοιταξατε τι γινεται σε σε προηγμένες χωρες σχετικα με το θεμα αυτο, δεν ειδατε καν αν ειναι αποτελεσματικο σαν μετρο για τη μειωση των αδεσποτων. Δεν σκευτηκατε την υγεια και την ευζωια των ζωων, δεν σκεφτηκατε τους κινδυνους στους οποιους τα υποβάλετε. Δεν σεβαστηκατε τους χιλιαδες υπευθυνους και σοβαρους ιδιοκτητες.
    Δρασατε καθ υποδειξη για να μην πω κατ εντολη των φιλοζωικων.

    Μπορει τις φιλοζωικες να μην τις ενδιαφερει ποσα απο τα ζωα που στειρωνουν με ρυθμους σφαγειου, θα υποφερουν απο ακρατια, παχυσαρκια, καρκινο, δυσπλασια οστων, διαταραχη συμπεριφορας. Μπορει να μην τις ενδιαφέρει ποσα ζωα θα θανατωθουν για αυτους τους λογους. Μπορει να μην τους ενδιαφερει ποσα θα πεθανουν στη ναρκωση.

    Ετσι αντιλαμβανονται τη φιλοζωια αυτοι, και εθελοτυφλουν σε ολα αυτα τα πραγματικα επιστημονικα δεδομενα.

    Εμας ομως μας ενδιαφερει. Και δεν θα στειρωσουμε κανενα απο τα ζωα μας.

  • 8 Μαΐου 2021, 13:11 | Πάνος

    Καλησπέρα σας,
    Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ όλων των δεσποζόμενων σκύλων είναι ΑΠΑΡΆΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΗ. Θα επιφέρει μελλοντικα την εξαφανίση των καθαρόαιμων γηγενών φυλών και τεράστιου ποσοστού άλλων καθαρόαιμων φυλών που με κόπο, μεράκι,προσωπική αγάπη και αφιέρωση προσωπικου χρόνου,υλικών και άυλων έχει προσφέρει η ελληνική κυνοφιλία στην ιστορία και στην εξέλιξη των φυλών.Η κυνοφιλία επιδιώκει την εξέλιξη και την πρόοδο των φυλών και αυτή επιτυγχάνεται μέσω της αναπαραγωγής. Αν η αναπαραγωγή των ζώων παραμείνει μόνο σε επαγγελματίες εκτροφείς-έμπορους που σκοπό έχουν μόνο το κέρδος αυτόματα χάνεται η πρόοδος.
    Επιπρόσθετα επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως η στείρωση και ιδιαίτερα σε μικρή ηλικία προκαλεί στα σκυλιά περισσότερα προβλήματα υγείας και ζωής αλλά και συμπεριφοράς απο όσα λύνει( σε προηγούμενο σχόλιο μου που δεν αναρτήθηκε πιθανόν λόγω των κανόνων της σελίδας περί παραπομπών σε άλλους διαδικτυακους τόπους, αναφέρω κάποιες έρευνες που το επιβεβαιωνουν κ αν επιθυμείτε μπορώ να τις παραθέσω, αν και είναι πανεύκολο να βρείτε αρκετές στο διαδίκτυο). Αυτό έχει ως επόμενο οι ιδιοκτήτες να υποχρεωθουν να συντηρούν ένα ζωο για όλη του την ζωή με φαρμακευτική αγωγή (τουλάχιστον ρύθμισης θυρεοειδή),θα παρουσιάζει συνεχώς προβλήματα υγείας και θα πρέπει να σιτίζεται υποχρεωτικά για όλη του την ζωή με ειδικές τροφές για στειρωμενα σκυλιά εκτοξεύοντας το κόστος συντήρησης ενός σκύλου. Έτσι πολλοί ιδιοκτήτες που ήδη έχουν σκυλιά ή δεν θα τους προσφέρουν την ευζωία που επιδιώκει το υπο συζήτηση νομοσχέδιο ή ακόμα χειρότερα οι ήδη ανεύθυνοι θα τα παρατήσουν μπροστά στο τεράστιο κόστος συντήρησης τους.
    Θεωρώ παράλογο η πολιτεία να αντιμετωπίζει όλους του ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς ως ανεύθυνους και ασυνείδητους και να τους αναγκάζει να προβούν σε στείρωση των ζώων τους. Η στείρωση σταματά την πρόοδο της κυνοφιλίας και όχι τους ανεύθυνους και ασυνείδητους ιδιοκτήτες. Η ευθύνη, η συνείδηση και η σωστή συμπεριφορά προς τα ζωα μπορεί να αποκτηθεί μέσω της παιδείας, της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και ενημέρωσης των ιδιοκτητών, παλαιών και νέων, και η αυστηροποιηση των ποινών για εγκατάλειψη.

  • 8 Μαΐου 2021, 13:36 | Σπύρος Κωνσταντέλλος

    Το προτεινόμενο νομοσχέδιο είναι Αντισυνταγματικό, αντιφιλοζωικό, αυθαίρετο και απαράδεκτο. Καλούμε όλους τους ενδιαφερομένους να συνταχθούν με τις παρακάτω αρχές και να συμπράξουν μαζί μας για την απόσυρσή του, την προσβολή του με κάθε έννομο μέσο, την κατάργηση των αντισυνταγματικών διατάξεων και την αντικατάστασή τους από ένα ορθολογικό, εφαρμόσιμο και θετικό νομικό πλαίσιο που να προστατεύει ουσιαστικά όλα τα ζώα και τις ανθρώπινες ελευθερίες που εγγυάται το Σύνταγμα.
    Το Σύνταγμα της Ελλάδας ορίζει:
    ‘Αρθρο 4: (Ισότητα των Ελλήνων)
    Oι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.
    ‘Αρθρο 5: (Ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, προσωπική ελευθερία)
    Kαθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Xώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη.
    ‘Αρθρο 9: (‘Ασυλο της κατοικίας)
    H κατοικία του καθενός είναι άσυλο. H ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου είναι απαραβίαστη. Kαμία έρευνα δεν γίνεται σε κατοικία, παρά μόνο όταν και όπως ορίζει ο νόμος και πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας.
    ‘Αρθρο 17: (Προστασία της ιδιοκτησίας)
    H ιδιοκτησία τελεί υπό την προστασία του Kράτους.
    Kανένας δεν στερείται την ιδιοκτησία του, παρά μόνο για δημόσια ωφέλεια που έχει αποδειχθεί με τον προσήκοντα τρόπο, όταν και όπως ο νόμος ορίζει, και πάντοτε αφού προηγηθεί πλήρης αποζημίωση, που να ανταποκρίνεται στην αξία την οποία είχε το απαλλοτριούμενο κατά το χρόνο της συζήτησης στο δικαστήριο για τον προσωρινό προσδιορισμό της αποζημίωσης.
    ‘Αρθρο 24: (Προστασία του περιβάλλοντος)
    Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός.
    Είναι προφανές ότι διατάξεις του προτεινόμενου σχεδίου νόμου πού θίγουν τις παραπάνω ελευθερίες είναι αντισυνταγματικότατες και επονείδιστες.
    Α. Κατ’ αρχήν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου προσβάλλει την θεμελιώδη αρχή της ισότητας μεταξύ των πολιτών: όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να διατηρούν και να αναπαραγάγουν τα κατοικίδια ζώα τους, εφόσον τηρούν τις διατάξεις περί ευζωίας, προστασίας, στοργής, φροντίδας και μη εγκατάλειψής τους.
    Επιπλέον – η προνομιακή κατ’ αποκλειστικότητα παραχώρηση του δικαιώματος αναπαραγωγής κυριότατα στους επαγγελματίες – κερδοσκόπους κουταβοβιομήχανους, δεν είναι απλώς ανήθικη από ανθρωπιστική άποψη, αντισυνταγματική ως προς την ισονομία και την ισότητα των πολιτών αλλά και ζωοφιλικά απαράδεκτη σαν πρακτική εγκλεισμού ανώτερων ευφυών κοινωνικών θηλαστικών σε “εγκαταστάσεις” – μπουντρούμια / φυλακές: καταργείται έτσι η 5η βασική ελευθερία των σκύλων.
    Σύσσωμη η φιλοζωική κοινότητα της χώρας θα έπρεπε να καταδικάζει το επαγγελματικό, μαζικό κουταβοπαραγωγικό κερδοσκοπικό σκυλεμπόριο και να υποστηρίζει αντίθετα την μικρής κλίμακας, ερασιτεχνική, ελεγχόμενη εκτροφή σκύλων, η οποία δεν παράγει «αδέσποτα»: «αδέσποτα» ΔΕΝ υπάρχουν στην Ελβετία ή τη Σκανδιναβία ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΤΕΙΡΩΝΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ τους σκύλους και μάλιστα τους έχοντες κηδεμόνα, διότι α) το κοινό προμηθεύεται σκυλιά από ερασιτέχνες ιδιώτες εκτροφείς, β) όλοι οι σκύλοι είναι καταγραμμένοι & φέρουν σήμανση, γ) η εγκατάλειψη σκύλου στοιχίζει πολύ ακριβά στον παραβάτη.
    Το δικαίωμα διατήρησης και εκτροφής ισχύει συνταγματικά για την κατοχή και αναπαραγωγή κάθε είδους ήμερου οικόσιτου ζώου, αγροτικά, κατοικίδια συντροφιάς και ανήκοντα σε ειδικές κατηγορίες όπως τα άλογα, τα οποία θεωρούνται όπως και οι σκύλοι και οι γάτες κατοικίδια, ζώα άθλησης, αναψυχής, συντροφιάς αλλά και εργασίας. Είναι απορίας άξιο γιατί τα ιπποειδή προστατεύονται από την Πολιτεία και περιλαμβάνονται στο Προεδρικό Διάταγμα 434 / 95 ως εγχώρια είδη “παραγωγής” ενώ οι ελληνικοί σκύλοι όχι. Οι αυτόχθονες σκύλοι όχι μόνο προστατεύουν όλα αυτά τα ζώα, αγροτικά και παραγωγής, αλλά είναι και οι ίδιοι ζώα αγροτικά, κατοικίδια, ζώα άθλησης, αναψυχής, συντροφιάς, εργασίας και παραγωγής: είναι ζώα που παράγουν έργο και χρήμα, αφού είναι απαραίτητοι για τον βιοπορισμό των κτηνοτρόφων και την ασφάλεια των κοπαδιών, εισάγουν πολύτιμο οικονομικό κεφάλαιο στην χώρα μέσω των εξαγώγιμων προϊόντων που παράγονται με τις υπηρεσίες τους (και των σχετικών κονδυλίων που εισρέουν επίσης), αλλά και μέσω του κυνηγίου και της αγροκτηνοτροφικής παραγωγής που τρέφει τον ελληνικό λαό, και υποστηρίζεται από τους ποιμενικούς σκύλους-φύλακες. Κακώς εξαιρούνται τα σκυλιά από την προστασία που παρέχει το Προεδρικό αυτό διάταγμα στα άλλα αυτόχθονα είδη: πρόκειται για οφθαλμοφανή αβλεψία, παράλειψη και νομοθετικό κενό, που πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να καλυφθεί.
    Β. Προσβάλλει επίσης το περιεχόμενο του προτεινομένου νόμου το συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη της χώρας στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, την προσωπική του ελευθερία και δημιουργικότητα (επιπλέον δε και αφού οι σκύλοι είναι ωφέλιμοι για το κοινωνικό σύνολο, προσβάλλει και το δικαίωμα του πολίτη να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας μέσα από την ασχολία που επιλέγει ελεύθερα και να παράγει κοινωνικό έργο εκτρέφοντας ωφέλιμα ζώα συντροφιάς, εργασίας και υπηρεσιών – όπως σκύλους οδηγούς τυφλών, υποστήριξης ατόμων με ειδικές ανάγκες, ή σκύλους φύλακες για την προστασία της οικογένειας και των ζώων του σπιτιού ή του αγροκτήματός του).
    Γ. Προσβάλλει το δικαίωμα του πολίτη να συμβιώνει με κατοικίδια ζώα και να τα αναπαραγάγει στην κατοικία του, επομένως υπεισέρχεται στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου στον ιδιωτικό του χώρο, ο οποίος αποτελεί άσυλο. Επιπλέον επεμβαίνει στο δικαίωμα του ατόμου να ανατρέφει και συναναστρέφει τα παιδιά του με σκύλους, η παρουσία των οποίων είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη ως πολλαπλά ωφέλιμη για την ψυχολογία των παιδιών, και επεμβαίνει στο δικαίωμα των γονέων να διδάσκουν και να παρέχουν στα παιδιά τους πολύτιμα μαθήματα υπευθυνότητας, βιολογίας και φιλοζωίας μέσω της από κοινού φροντίδας για τον θηλυκό σκύλο της οικογένειας και τα νεογνά του.
    Δ. Ουδείς νόμος μπορεί να προσβάλλει προληπτικά το δικαίωμα του ατόμου να αναπαραγάγει το ζώο του όπως οι συμπολίτες του χωρίς να έχει ο πολίτης αυτός εκ των προτέρων παραβεί το νόμο. Εκ των προτέρων τιμωρία για αδίκημα που δεν έχει διαπραχθεί είναι αδιανόητη. Τα «αδέσποτα» δεν προέρχονται από την σωματική ακεραιότητα των ζώων αλλά από την εγκατάλειψή τους. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται σωστά με σήμανση, καταγραφή και ποινές για τους παραβάτες. Επομένως ο προληπτικός ακρωτηριασμός των ζώων, που είναι κακοποίηση, βαναυσότητα και βασανισμός, είναι άχρηστος και περιττός.
    Ε. Εφόσον το ζώο θεωρείται από το νόμο ζωική περιουσία ατομικής ιδιοκτησίας του κάθε πολίτη ο οποίος είναι καταχωρημένος σύννομα ως κηδεμόνας του, την οποία ουδείς δικαιούται να βλάψει, οι διατάξεις του σχεδίου νόμου αντίκεινται και στο σχετικό άρθρο του συντάγματος που προστατεύει την κατοικία, την ιδιοκτησία και την ατομική περιουσία. Η υποχρεωτική στείρωση αποτελεί βλάβη του ζώου, επομένως προξενεί ζημία στην ζωική περιουσία και τα δικαιώματα του πολίτη και μάλιστα χωρίς την προβλεπόμενη από το σύνταγμα αποζημίωση.
    ΣΤ’. Στο φυσικό περιβάλλον περιλαμβάνεται βεβαίως και ο ζωικός πλούτος της χώρας, που το Σύνταγμα ρητά ορίζει ως υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός την προστασία του. Οι μοναδικές, αναντικατάστατες και αυθύπαρκτες οντότητες των ελληνικών αυτοχθόνων φυλών ζώων και σκύλων επομένως, οι οποίες αποτελούν έμβιο τμήμα της βιοποικιλότητας και της ιστορίας του τόπου, γενετική δεξαμενή του είδους τους, ζωντανή πολιτιστική κληρονομιά όλων των κατοίκων της Ελλάδας, παρόντων και μελλοντικών γενεών, προστατεύονται σαφώς από το άρθρο 24 του συντάγματος και αποτελούν προστατευόμενο δικαίωμα όλων των πολιτών να τις διατηρούν και να τις αναπαραγάγουν.
    Ζ’. Η αφαίρεση υγιών οργάνων από ζώα (επέμβαση που στην ιατρική ονομάζεται ακρωτηριασμός) αντιβαίνει στο ιπποκρατικό αξίωμα «ὠφελέειν ἢ μὴ βλάπτειν». Οι μαζικές στειρώσεις και μάλιστα κηδεμονευόμενων ζώων χωρίς ιατρικό λόγο είναι παράνομη και εγκληματική πράξη (βασανισμός) που αντιβαίνει στις ελευθερίες των ζώων, βλάπτει την υγεία, την προσωπικότητα, την σωματική τους ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια, την αυταξία, την ποιότητα ζωής τους και την φυσιολογική τους συμπεριφορά.
    Προληπτική τιμωρία δε νοείται να επιβάλλεται σε νομοταγείς πολίτες, επειδή μερικοί παρανομούν. Η στείρωση είναι κακοποίηση (αφαίρεση υγιών οργάνων = ακρωτηριασμός) πολύ περισσότερο εκτεταμένη, βλαπτική, επικίνδυνη και επώδυνη από τον ακρωτηριασμό αυτιών ή ουράς. Το κατοικίδιο ζώο δεν είναι παραβάτης για να τιμωρείται, και μάλιστα προληπτικά, με επεμβάσεις που βλάπτουν την υγεία, την ευημερία, την ποιότητα ζωής, την φυσιολογία, την ορμονική λειτουργία επομένως και την φυσική συμπεριφορά (5η ελευθερία των ζώων) και την μακροβιότητά του. Το κατοικίδιο ζώο σύμφωνα με την διεθνή νομοθεσία υπόκειται στην κηδεμονία του ανθρώπου, είναι ανθρώπινο δικαίωμα και καθήκον επομένως η διαχείριση των πληθυσμών οικόσιτων ζώων. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων να διατηρούν και να αναπαράγουν κατοικίδια ζώα σύννομα, υπεύθυνα και σωστά. Η πολιτεία οφείλει να προστατεύει τα δικαιώματα αυτά των πολιτών καθώς και την ζωική τους περιουσία, αλλά και γενικότερα τον ζωικό και φυσικό πλούτο της χώρας που δεν ανήκει σε κανέναν αποκλειστικά, ούτε δικαιούται κανείς να τον βλάπτει, αλλα οφείλουμε να τον παραδώσουμε ακέραιο στις επόμενες γενιές.
    Ουδεμία κυβέρνηση έχει ούτε δικαιούται να θεωρεί αυθαιρέτως πως έχει λάβει δικαιοδοσία ή λαϊκή εντολή να ακυρώνει, να απεμπολεί, να προσβάλλει ή να θίγει τα δικαιώματα που ορίζονται από το Σύνταγμα, και μάλιστα από τα άρθρα 4 και 5 που δεν υπόκεινται σε αναθεώρηση.
    (Και ας πάψει επιτέλους η χρήση του αδόκιμου, απαρχαιωμένου, εξευτελιστικού, θρησκόληπτου και μεσαιωνικού όρου «αδέσποτο» και «δεσποζόμενο» που δηλώνει αντιλήψεις και προθέσεις δυναστών: δεν είμαστε αφέντες, δεσπότες, τύραννοι των ζώων – είμαστε κηδεμόνες ευφυών όντων με τη δική τους προσωπικότητα. Οι όροι που αρμόζουν στη σχέση ανθρώπου-σκύλου είναι κηδεμονευόμενος και ακηδεμόνευτος ή άνευ κηδεμόνος).

  • 8 Μαΐου 2021, 13:16 | Παντελής

    Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει προκαλέσει, δικαιολογημένα, οργή στις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας.
    Θα ήθελα, με καλή θέληση, να σας επισημάνω έναν σοβαρό κίνδυνο. Στην Ελλάδα υπάρχουν δεκάδες παραδοσιακές φυλές σκύλων που δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμα επίσημα και δεν εκτρέφονται! Η υποχρεωτική στείρωση θα τις εξαφανίσει! Αυτό εκτός από αντισυνταγματικό, παραβιαστικό ως προς τους ευρωπαϊκούς κανόνες (διατάξεις για τη διατήρηση σπάνιων φυλών και την προστασία της γενετικής ποικιλότητας) θα ήταν και οικολογικά καταστροφικό!!
    Πρέπει να οριστεί πώς εξαιρούνται της στείρωσης οι σκύλοι που ανήκουν, κατά την κρίση του ιδιοκτήτη, σε παραδοσιακές φυλές (ή γενικά οι σκύλοι εργασίας).
    Προς τεκμηρίωση της θέσης μου παραθέτω ( χωρίς επιθυμία καταχρηστικής διαφήμισης των ιστοχώρων) τους παρακάτω συνδέσμους από ολιγόλεπτη αναζήτηση στο διαδίκτυο.
    https://www.dogpark.gr/how-new-dog-breeds-are-recognized/
    https://www.stardogs.gr/portal/news/439-tsopanoskyla-poimenikoi-peloponnisou
    https://www.dogpark.gr/molosser-and-other-type-dogs-of-peloponnisos/

    Παρακαλώ μην καταδικάσετε σε αφανισμό την κληρονομιά μας!!!

    Στην περιοχή μου υπάρχουν λιγότεροι από δέκα ντόπιοι ποιμενικοί και δύο τους στείρωσε η τοπική φιλοζωική.

  • 8 Μαΐου 2021, 13:17 | Ευάγγελος Τασούλας

    Η υποχρεωτική στείρωση του ζώου αποτελεί έγκλημα κατά των ζώων… Θα υποβληθούν σε μια χειρουργική επέμβαση με ολική νάρκωση (πάντα οι κτηνίατροι μας τονίζουν τους κινδύνους της ολικής νάρκωσης…) ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΡΩΣΤΑ!!! Τι θα πείτε στους ιδιοκτήτες όταν ένα 5-10% δεν θα ξαναξυπνήσει ή θα ξυπνήσει με κουσούρια;;;
    Τα δεσποζόμενα ζώα δε φέρουν την ευθύνη του ανεπιθύμητου ζευγαρώματος, παρά οι ιδιοκτήτες τους. Εάν κάποιος ιδιοκτήτης δεν θέλει κουτάβια ή γατάκια, αποτρέπει το ζώο από το ζευγάρωμα (υπάρχουν πολλές μέθοδοι, αποχή, αντισύλληψη, ακόμη και το χάπι της επόμενης μέρας). Εάν ο ίδιος δεν μπορεί να το χειριστεί, τότε μπορεί να προβεί σε στείρωση του ζώου του. Κανένας όμως δεν μπορεί να θεωρεί εκ των προτέρων τον ιδιοκτήτη ενός δεσποζόμενου ζώου ως μελλοντικό υπαίτιο εγκαταλειμένων ζώων… Είναι επιστημονικά, ηθικά και κοινωνικά απαράδεκτο και προσβλητικό!!!
    Όσον αφορά τα κυνηγόσκυλα που είναι ζώα εργασίας τώρα, κάποιοι από εμάς κρατάμε όλα τα κουτάβια από τις 2-3 γέννες που θα κάνει στη ζωή του το ζώο μας, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να έχουμε ζώα τα οποία ικανοποιούν τα στάνταρ της εργασίας που πραγματοποιούν ως συνεργάτες μας. Και αν δώσουμε κάποιο κουτάβι το δίνουμε σε κάποιο συγκυνηγό μόνο αν είμαστε 100% σίγουροι για την μελλοντική ευζωία του. Πως θα αναπληρώσουμε λοιπόν αυτό το κεφάλαιο στη ζωή μας; Υιοθετώντας κάποιο αδέσποτο, ή αγοράζοντας; Πως θα πούμε στα παιδιά μας ότι τα μέλη της οικογένειάς μας (τα ζώα μας δηλαδή) δεν πρόκειται να ξανακάνουν κουταβάκια; Προσβαλλόμαστε λοιπόν από την πρότασή σας και παρακαλούμε να την αποσύρετε άμεσα. Μην χρησιμοποιείτε τα ανήμπορα ζώα για να επιτύχετε εμπαθείς στόχους που έχετε θέσει όπως η φθορά της κυνηγετικής δραστηριότητας. Είναι ολοφάνερο… ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ (τα ζώα μας δηλαδή) ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΟΥΜΕ για να πετύχετε εσείς τους «δήθεν» φιλοζωικούς σας στόχούς. Και τέλος να γνωρίζετε πως ο νόμος εννοείται θα μείνει στα χαρτιά… και από εκεί που κάποιος ιδιοκτήτης έχει 3-4-10 δεσποζόμενα ζώα, τσιπαρισμένα με όλα τα χαρτιά τους και την φροντίδα τους, θα καταλήξει να ταϊζει 3-4-10 «αδέσποτα» ζώα που θα είναι του γείτονα…

  • 8 Μαΐου 2021, 13:43 | Κωνσταντίνος Γ.

    Η υποχρεωτική στείρωση δεσποζομενων ζώων είναι απλα απαράδεκτη. Υπάρχουν τρόποι ταυτοποίησης του κάθε ζώου, μπορούν να συνδυαστούν με τις ανάλογες ποινές σε περίπτωση που το ζώο βρεθεί εγκατελελειμμενο. Αλλά ο ακρωτηριασμός και όλα τα δεινά που συνεπάγεται για την υγεία του ζώου δεν έχει νόημα και δεν εξυπηρετεί σε τίποτα. Ας αυστηροποιηθει το πλαίσιο κατοχής ζώων συντροφιάς και εργασίας, ας προβλεφθουν συνολικά και συγκεκριμένα οι λοιπές υποχρεώσεις ενός ιδιοκτήτη και η στείρωση είναι απλώς ανούσια. Οι μόνοι που θα έχουν να κερδίσουν κάτι από την στείρωση είναι οι κτηνίατροι, κανένας αλλος

  • 8 Μαΐου 2021, 12:47 | ΣΠΎΡΟΣ ΣΑΡΆΝΤΗΣ

    Απαράδεκτη και χωρίς επιστημονικές μελέτες η στείρωση των δεσποζώμενων ζώων συντροφιάς αφού το πρόβλημα είναι τα αδέσποτα ζώα. Από αυτά πρέπει να ξεκινήσουμε πρώτα.Για πιο λόγο να μας υποχρεωσεται να στειρώσουμε τα ζώα μας αφού είναι τσιπαρισμένα και δηλωμένα…

  • 8 Μαΐου 2021, 12:01 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΦΩΣΤΕΡΗΣ

    Με την απόφαση 326 έτους 2013 το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με γνωμοδότηση του θεωρεί ως κακοποίηση τον ακρωτηριασμό των ζώων. Η αφαίρεση υγιών οργάνων από ζώα (επέμβαση που στην ιατρική ονομάζεται ακρωτηριασμός) αντιβαίνει στο ιπποκρατικό αξίωμα «ὠφελέειν ἢ μὴ βλάπτειν». Οι μαζικές στειρώσεις και μάλιστα κηδεμονευόμενων ζώων χωρίς ιατρικό λόγο είναι παράνομη και εγκληματική πράξη (βασανισμός) που αντιβαίνει στις ελευθερίες των ζώων, βλάπτει την υγεία, την προσωπικότητα, την σωματική τους ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια, την αυταξία, την ποιότητα ζωής τους και την φυσιολογική τους συμπεριφορά. Δεν είναι τυχαίο οτι η ΠΣΚ εκφράζει την αντίθεσή της με τον νομοσχέδιο αυτό καθώς και πολλά Φιλοζωικά σωματεία.

  • 8 Μαΐου 2021, 12:35 | ΛΕΩΝΙΔΑΣ

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων συντροφιάς. Είναι μια πολύ επίπονη διαδικασία για τα ζώα και με πιθανότητες θανάτου κατά την νάρκωση.Eπισης η στείρωση ειναι ακρωτηριασμός του ζώου και ο ακρωτηριασμός απαγορεύεται από τον νόμο. Τέλος όλα τα ζώα έχουν το δικαίωμα στην αναπαραγωγή έστω και μια φορά στην ζωή τους .

  • Είμαστε αντίθετοι στην υποχρεωτική στείρωση.
    Η υποχρεωτική στείρωση υγιών δεσποζόμενων σκύλων είναι βαρβαρότητα, κακοποίηση και ακρωτηριασμός! Δεν έχει να προσφέρει τίποτα στην μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων τα οποία ασφαλώς και δεν προέρχονται από δεσποζόμενα ζώα. Άλλωστε δεκάδες ειδικοί επιστήμονες όπως και οι Κτηνιατρικοί Σύλλογοι έχουν ταχθεί κατά της οριζόντιας υποχρεωτικής στείρωσης.
    Εφαρμογή της υποχρεωτικής στείρωσης πρέπει να επιβληθεί μόνο για τα αδέσποτα ζώα πάντα με την σύμφωνη γνώμη κτηνιάτρου.

  • 8 Μαΐου 2021, 12:56 | ΕΥΣΤΑΘΙΑ

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για όλους τους καθαρόαιμους σκύλος με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 8 Μαΐου 2021, 12:34 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΟΥΖΑΣ

    Παρ. 1α) – ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων. Είναι πλέον γνωστό και αδιαμφισβήτητο ότι τα αδέσποτα ζώα κατά κύριο λόγο προέρχονται από γέννες δεσποζόμενων ζώων γιατί πολύ απλά οι ιδιοκτήτες αρνούνται να τα στειρώσουν. Καθημερινά οι εθελοντές φιλοζωικών σωματείων βρίσκουμε κουτάβια/γατάκια εγκαταλελειμμένα σε χωράφια, μέσα σε κάδους σκουπιδιών, πεταμένα σε ρέματα, γκρεμούς, κτλ. Εξαιρέσεις μόνο με ιατρική γνωμάτευση για ιατρικούς λόγους και στους νόμιμους εκτροφείς που έχουν αποδείξει ότι τηρούν τους κανόνες εκτροφής.

    Παρ. 7. Η πρόταση είναι πολύ γενικευμένη και πρέπει να αποσαφηνιστεί το τι σημαίνει επαρκής χώρος, επαρκής αερισμός, κλπ. Δεν πρέπει αυτό να αφήνεται στην κρίση του καθενός καθώς πολλές φορές βλέπουμε σκυλιά κλεισμένα σε κουτιά, 3 και 4 μαζί, χωρίς επαρκή χώρο και αερισμό, κάτω από τον ήλιο και σε υψηλές θερμοκρασίες. Αν τα ζώα μεταφέρονται με τρέιλερ, το τρέιλερ πρέπει απαραιτήτως να διαθέτει σκίαση.
    Τα κουτιά μεταφοράς στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου έχουν απαγορευτεί αλλά αυτό εφαρμόζεται από ελάχιστους κυνηγούς. Πρέπει γενικά η παράγραφος αυτή να αποσαφηνιστεί και να επισημανθεί πως πρέπει να γίνεται η μεταφορά των ζώων.

  • 8 Μαΐου 2021, 12:29 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Για το πρόβλημα των αδέσποτων φταίνε αποκλειστικά οι ανεύθυνοι ιδιοκτήτες που τα εγκαταλείπουν και όχι τα ζώα.Το δεσποζόμενο ζώο είναι απολύτως ελεγχόμενο από τον ιδιοκτήτη του, άρα εξ’ ορισμού δεν θα ζευγαρώσει κατά λάθος.
    η υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων ΔΕΝ θα συνεισφέρει στη μείωση των αδέσποτων.

    Εκτός από την παιδεία, ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των αδέσποτων είναι η υποχρεωτική σήμανση ΟΛΩΝ των κατοικίδιων και όχι η τιμωρία τους μέσω ενός τόσο σκληρού μέτρου όπως η στείρωση!!!!!!!

  • 8 Μαΐου 2021, 12:55 | Αναστασιος Πολυχρονοπουλος

    Η στείρωση των κατοικιδιων αποτελει αναποσπαστο μέρος της προληπτικης ιατρικης, πχ οπως η προληπτικη μαστεκτομη στις γυναικες με οικογενειακο ιστορικο καρκινου των μαστων. Αν και στα αδεσποτα ζωα ειναι απαραιτητη για λογους ελέγχου γεννήσεων σε καμια περιπτωση δεν πρεπει να ειναι υποχρεωτικη για τα δεσποζομενα ζωα βαση νομου.

  • 8 Μαΐου 2021, 12:27 | Δημήτρης Κ.

    1). Εάν η χώρα μας παρείχε Παιδεία, πχ φιλοζωική, οικολογίας κλπ (πρέπει να διδάσκονται αυτά στην υποχρεωτική εκπαίδευση, αλλά ως «εργαστήριο», δηλαδή να πηγαίνουν τα παιδιά σε ένα καταφύγιο μιας φιλοζωικής οργάνωσης ή να έρχεται μια φιλοζωική στο σχολείο με ένα σκυλάκι, είτε αρτιμελές, είτε με ειδικές ανάγκες πχ τυφλό, με τρία πόδια κλπ),
    θα ήμασταν όπως οι πολιτισμένες χώρες και θα είχαμε πολίτες με ενσυναίσθηση για τα ζώα.
    2). Επειδή ΠΟΤΕ δεν παρείχε η χώρα μας Παιδεία, ερχόμαστε τώρα, εκ των υστέρων, να «σώσουμε ο,τιδήποτε μπορεί να σωθεί».
    3). Τα αδέσποτα πολλαπλασιάζονται ΟΧΙ γιατί ζούνε πολύ, ζήτημα να ζούνε κατά μέσο όρο 2-3 χρόνια, γιατί έχουν ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ με κυριότερο τον ΑΝΘΡΩΠΟ,
    αλλά γιατί έχουμε ΠΟΛΛΑ ΚΟΥΤΑΒΙΑ, είτε παρατημένα από ασυνείδητους κατόχους δεσποζόμενων, είτε από αστείρωτα αδέσποτα.
    4). Άρα η ΣΤΕΙΡΩΣΗ πρέπει να είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ και στα ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ και στα ΑΔΕΣΠΟΤΑ.
    5). Όμως, νομίζω ότι στους πολίτες (δεσποζόμενα) δεν πρέπει να επικεντρώσουμε μόνο στο πρόστιμο, αλλά και στα ΚΙΝΗΤΡΑ για την στείρωση, πχ είτε ΔΩΡΕΑΝ στείρωση, είτε συμμετοχή στο κόστος στείρωσης της Πολιτείας πχ κατά 80%.
    Εκεί, που η Πολιτεία πρέπει να είναι ΑΜΕΙΛΙΚΤΗ στις ΚΥΡΩΣΕΙΣ και στα ΠΡΟΣΤΙΜΑ, πρέπει να είναι απέναντι στους ΔΗΜΟΥΣ. Δηλαδή, εάν ένας πολίτης ενημερώσει τον Δήμο ότι υπάρχει αδέσποτο αστείρωτο (θα πρέπει τα στειρωμένα να έχουν μία ένδειξη πχ ειδικό χρωματιστό περιλαίμιο) και ο Δήμος δεν το στειρώσει εντός πχ 1 μηνός, θα πρέπει ο Δήμος να υφίσταται κυρώσεις.

  • 8 Μαΐου 2021, 12:04 | Γιάννης χάριτος

    Τα μέλη της οικογένειας μάς δεν στειρωνονται. Κανείς μας δεν θέλει αδέσποτα στους δρόμους όμως με το νομοσχέδιο αυτό θα πετύχετε ακριβώς το αντίθετο.. Κάθε χρόνο στις πανευρωπαϊκες εκθέσεις που γίνονται στην Χωραας όλοι μιλάνε για τα πόσο ψηλά είναι η κυνοφιλια στη χώρα μας και σε αυτές τις εκθέσεις αν δεν το ξέρατε να σας ενημερώσω ότι απαγορεύεται η συμμετοχή σε στειρωμενα ζώα.. Έχετε ιδέα τι πάτε να πράξετε? Έστω την ύστατη στιγμή πάρτε πίσω την στείρωση για τα υγιέστατα μέλη της οικογένειας μάς. Η στείρωση απετει νάρκωση και χειρουργική πράξη και αρκετά επώδυνη στα θηλυκά…ελπιζω να επικράτηση η λογική…..μόνο δημοκρατικο δεν είναι νομοσχέδιο δεν είναι αυτό.

  • 8 Μαΐου 2021, 12:21 | Γιώργος

    Η υποχρεωτική στείρωση θα είναι ταφόπλακα για την ελληνική κυνοφιλια,για την ερασιτεχνική εκτροφή και για τις ελληνικές φυλές όπου με πολύ κόπο και ιδρώτα έχουν φέρει οι αντίστοιχοι όμιλοι σε αυτό το επίπεδο που βρισκόμαστε σήμερα! Με αυτό το νομοσχέδιο το μόνο πράγμα που θα καταφέρει η κυβέρνηση είναι να αποθαρρύνει την προσπάθεια των νόμιμων ιδιοκτητών σκύλων και ερασιτεχνών εκτροφών και να ενθαρρύνει τον κόσμο να παρανομήσει ! Γιατί απλά ο παράνομος πολίτης θα συνεχίσει να είναι παράνομος ενώ ο νόμιμος θα αναγκαστεί να γίνει παράνομος για να μπορέσει να συνεχίσει να ζει μαζί με τα ζώα που έχει κάνει εκτροφή ο ίδιος και τα έχει μεγαλώσει και θα συνεχίσει να κάνει γιατί απλά τα ζώα και πιο συγκεκριμένα τα σκυλιά μας είναι για εμάς μέλος της οικογένειας ! Και μέσα σε όλο αυτό αξίζει να σημειωθεί το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει ήδη και θα γίνει ακόμη χειρότερο το οποίο είναι η εξαφάνιση του Κρητικου λαγωνικού μιας πανάρχαιας ράτσας που ζει στην Ελλάδα περισσότερο από 2000 χρόνια και της οποίας φυλής η ύπαρξη της σήμερα ακόμη και σε αυτό το μικρό επίπεδο που υπάρχει στις μέρες μας έχει διασωθεί χάρη στην ερασιτεχνική εκτροφή !!!

  • 8 Μαΐου 2021, 12:36 | ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΜΗΛΛΑΣ

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
    Διαφωνώ με την υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων και ειδικά των φυλών εργασίας,όπως τα κυνηγετικά. Είναι φυσικό να μπει ένα αυστηρό πλαίσιο ελέγχου απόκτησης,καταγραφής,σήμανσης,ευζωίας,συνθηκών διαβίωσης,ακόμη και αυστηροποίηση της διαδικασίας της γέννας ενός ζώου. Προφανώς είναι τελείως απαράδεκτο, αυταρχικό και αντιδημοκρατικό να το στειρώσεις.Και όταν λέμε στείρωση μιλάμε για μια αιματηρή,σοβαρή και επικίνδυνη ιατρική πράξη, που έχει ψυχοσωματικές επιπτώσεις στο ζώο. Είναι σωστό να μπει αυστηρό πλαίσιο στην γέννα, στην καταγραφή των κουταβιών,στον έλεγχο πού θα καταλήξουν τα κουτάβια, αλλά όχι στην αμετάκλητη στείρωση.Όπως συμβαίνει σε όλες τις δυτικές χώρες είναι δικαίωμά μου αν θελήσω και όποτε μπορέσω, αν μπορέσω,να κρατήσω απογόνους από τον αγαπημένο μου σκύλο,λογοδοτώντας με κάθε τρόπο για την γέννα,τον αριθμό και την τύχη των γεννητόρων.
    Στους δρόμους βρίσκονται ζώα που χρειάζονται στείρωση. Στους δρόμους βρίσκονται ζώα που τα πήραν ως λούτρινα αρκουδάκια για να παίξουν τα παιδιά τους, αλλά όταν φάνηκαν οι υποχρεώσεις τα πέταξαν στο δρόμο. Ένας κυνηγός θα ξοδέψει μια περιουσία για να αποκτήσει έναν καθαρόαιμο σύντροφο , μέλος της οικογένειάς του, να τον θρέψει , να τον έχει υγιή και να τον εκπαιδεύσει. Είναι μεγάλο το κόστος κτήσης και συντήρησης ενός κυνηγόσκυλου για να το πετάξεις στο δρόμο.Χώρια το δέσιμο, αφού εκτός της συντροφιάς είναι ένα ζώο που συνδέεται με το κοινό πάθος της κυνηγετικής δραστηριότητας.
    ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΓΕΝΙΚΩΣ ΚΑΙ ΟΡΙΖΟΝΤΙΩΣ.
    Με εκτίμηση
    Μήλλας Διονύσιος

  • 8 Μαΐου 2021, 11:47 | Αμαρυλλις

    Είναι κρίμα να χαθούν αρχαίες φυλές όπως ο Ελληνικός Ιχνηλάτης και ο Κρητικός Ιχνηλάτης.Δεν μπορούμε να είμαστε αρνητικοί στον ακρωτηριασμό ουράς και αυτιών και να είμαστε θετικοί στην στείρωση των αγαπημένων μας φίλων.Λέμε ΟΧΙ στην υποχρεωτική στείρωση.

  • 8 Μαΐου 2021, 11:49 | Δημήτρης Κεραμιδας

    Εφοσον το κοψιμο της ουρας και των αυτιων θεωρείται ακροτηριασμος και ορθως απαγορεύεται ,γιατι το κοψιμο τον ορχεων του σκυλου μου δεν θεωρείται ακριβως το ιδιο και μαλιστα ειμαι και υποχρεωμενος να το κανω?
    Γιατι να ξηλωσω τα σπλαχνα της θυληκιας μου και να της στερήσω το ενστικτο του οιστρου και της μητρότητα?Γιατι να της στερεισω να μεγαλωσει τα κουταβια της οπως την προικισε η φυση και οπως μονο αυτη ξερει και ας μην διαβασε ποτε κανενα βιβλιο περι γονεων και τεκνων?γιατι να υποβαλω ενα υγιες ζωο σε τετοιο εγχειριση? Τι το φιλοζωικο εχει το ξηλωμα των σπλαχνων του σκυλου μου κυριοι?
    Για την εξάλειψη του φαινομένου των αδεσποτων απαιτείται παιδει ,ανθρωπια και συνηδειση. Πραγματα τα οποια η πολιτεία φροντισε σκοπιμα με τον τροπο της να μην μας τα παραχει. Οταν λοιπον οι πολιτεια αποφασίσει να κανει πραξη ολα εκεινα που οφειλει να πραξει τοτε θα σταματησουν να υπαρχουν αδεσποτα οπως επισης θα σταματησουν τα αδεσποτα αν η πολιτεία αποφασισει επιτελους να τημωρησει οπως οριζει ο νομος ολους εκεινους που κακοποιουν ή εγκαταλειπουν τα ζωα τους.