Άρθρο 3 Αρμόδιες αρχές

1. Αρμόδια αρχή για τη θέσπιση και παρακολούθηση της εφαρμογής των κανόνων αναφορικά με την υγεία των ζώων, την κτηνιατρική δημόσια υγεία, την παρακολούθηση των ζωονόσων και των ζωογόνων παραγόντων σύμφωνα με το π.δ. 41/2006 (Α΄ 44) και την οδηγία 2003/99/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Νοεμβρίου 2003, για την παρακολούθηση των ζωονόσων και των ζωονοσογόνων παραγόντων, για την τροποποίηση της απόφασης 90/424/ΕΟΚ του Συμβουλίου και την κατάργηση της οδηγίας 92/117/ΕΟΚ του Συμβουλίου (L 325) είναι η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά τα ειδικώς οριζόμενα στο άρθρο 7 του π.δ. 97/2017 (Α΄ 138).
2. Αρμόδιες αρχές για τη φροντίδα, την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι οι δήμοι, εντός των διοικητικών ορίων των οποίων εντοπίζονται τα αδέσποτα ζώα, κατά τα ειδικώς οριζόμενα στο άρθρο 7. Οι δήμοι έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
(α) Την περιοδική σύνταξη και υποβολή προς έγκριση στο Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών επιχειρησιακού προγράμματος το οποίο περιλαμβάνει τις αναγκαίες δράσεις για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων των δήμων που θεσπίζονται με τον παρόντα προς τον σκοπό της ευζωίας και της αποτελεσματικής διαχείρισης των αδέσποτων ζώων εντός των διοικητικών ορίων κάθε δήμου. Κάθε επιχειρησιακό πρόγραμμα συνοδεύεται από προϋπολογισμό των επιμέρους κονδυλίων που απαιτούνται για την υλοποίησή του, καθώς και από το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης κάθε δράσης.
(β) Τη συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που είναι εγγεγραμμένα στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς με στόχο ιδίως (βα) την αποτελεσματική υλοποίηση προγραμμάτων περισυλλογής και φιλοξενίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε κατάλληλα διαμορφωμένα καταφύγια που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Καταφυγίων της παρ. 23 του άρθρου 3, (ββ) τον εμβολιασμό και τη σήμανση αδέσποτων ζώων, (βγ) την περίθαλψη με υποστήριξη κτηνιάτρου των ασθενών ή τραυματισμένων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, (βδ) τη μέριμνα για την υιοθεσία τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ή την επανένταξή τους στο οικείο περιβάλλον και (βε) την εν γένει υλοποίηση κάθε σχετικής δράσης προς τον σκοπό της επίτευξης των στόχων του παρόντος νόμου.
(γ) Τη σύνταξη και την υποβολή προς έγκριση στο Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών προτάσεων εκπαιδευτικών προγραμμάτων προστασίας αδέσποτων ζώων για τις ανάγκες ενημέρωσης και τεχνικής κατάρτισης των απασχολούμενων υπαλλήλων του δήμου.
(δ) Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων που μπορούν να συμβάλουν στην προστασία και την ευζωία των ζώων συντροφιάς, δεσποζόμενων και αδέσποτων, και γενικότερα στην προαγωγή της φιλοζωίας.
(ε) Την υποβολή ετήσιας αναφοράς στο Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με την πρόοδο υλοποίησης των εγκεκριμένων επιχειρησιακών προγραμμάτων και δράσεων που συνοδεύεται από απολογισμό της απορρόφησης των επιμέρους κονδυλίων. Η χρηματοδότηση των δήμων σύμφωνα με το άρθρο 8 δύναται να εξαρτάται από την αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής των εγκεκριμένων επιχειρησιακών προγραμμάτων και των εν γένει δράσεων κάθε δήμου.
3. Αρμόδια αρχή για την εποπτεία της εφαρμογής των επιχειρησιακών προγραμμάτων περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, και πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων από δεσποζόμενα που εκπονούν οι δήμοι σύμφωνα με την παρ. 2 είναι το Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο ανατίθενται και ο συντονισμός και η ευθύνη για τη γενικότερη πρόοδο στο θέμα της αντιμετώπισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από τους δήμους. Το Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ιδίως τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
(α) Τη συνολική ευθύνη για την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής που αφορά στη μέριμνα για τα ζώα συντροφιάς και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, την εποπτεία και τον συντονισμό των προγραμμάτων διαχείρισης αδέσποτων ζώων από τους δήμους και τον καθορισμό των κατάλληλων πρακτικών για τη διαχείριση του αριθμού των αδέσποτων ζώων.
(β) Τη μέριμνα ώστε τα επιχειρησιακά προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων των δήμων να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά δράσεις για:
(βα) τη στείρωση των αδέσποτων ζώων,
(ββ) την ηλεκτρονική σήμανση των αδέσποτων ζώων και την καταγραφή τους στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς,
(βγ) την κτηνιατρική φροντίδα των αδέσποτων ζώων,
(βδ) την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων, καθώς και τη φιλοξενία τους σε καταφύγια και ανάδοχους,
(βε) την υιοθεσία αδέσποτων ζώων,
(βστ) τη μέριμνα και την παρακολούθηση των αδέσποτων ζώων τα οποία έχουν εμβολιαστεί, στειρωθεί ή σημανθεί ηλεκτρονικά και έχουν επανενταχθεί στο οικείο περιβάλλον εντός των διοικητικών ορίων του δήμου στον οποίο περισυλλέχθηκαν.
4. Αρμόδιοι φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς ορίζονται οι κτηνίατροι που πληρούν τους όρους των παρ. 6 και 7 του άρθρου 4. Οι φορείς αυτοί έχουν τις κάτωθι αρμοδιότητες:
(α) Τη διενέργεια της σήμανσης σε σκύλους και γάτες με χρήση των κατάλληλων μέσων ηλεκτρονικής σήμανσης, την καταχώρηση των στοιχείων των ζώων αυτών και των ιδιοκτητών τους στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, καθώς και τη διαρκή ενημέρωσή του Μητρώου αυτού.
(β) Την ενημέρωση του ηλεκτρονικού βιβλιαρίου του ζώου συντροφιάς, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρ. 3 του άρθρου 4.
(γ) Την έκδοση και την υπογραφή εκτυπωμένου αντιγράφου από το ηλεκτρονικό βιβλιάριο του ζώου σε κάθε περίπτωση που το χρειάζεται ο ιδιοκτήτης.
(δ) Την έκδοση διαβατηρίου (εγγράφου ταυτοποίησης) του ζώου συντροφιάς σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 577/2013 της Επιτροπής της 28ης Ιουνίου 2013 για τα υποδείγματα εγγράφων ταυτοποίησης σχετικά με τις μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις σκύλων, γατών και ικτίδων, την κατάρτιση καταλόγων εδαφών και τρίτων χωρών, καθώς και τη μορφή, τη διάταξη και τις γλωσσικές απαιτήσεις των δηλώσεων που πιστοποιούν τη συμμόρφωση με ορισμένους όρους οι οποίοι προβλέπονται στον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 576/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, καθώς και την καταχώρηση του αριθμού διαβατηρίου στο αρχείο του ζώου στο ΕΜΖΣ.
(ε) Τη μέριμνα για την ενημέρωση, με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο, των ιδιοκτητών για τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στον παρόντα.
5. Αρμόδιες αρχές ελέγχου της εφαρμογής της κτηνιατρικής νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς και της ορθής λειτουργίας του συστήματος σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους είναι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών και των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου δήμου. Οι αρχές αυτές έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
(α) Τη συνεργασία με τους φορείς εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς για τον συντονισμό των ενεργειών τους, την παροχή τεχνικών οδηγιών και κάθε είδους υποστήριξης για την πλήρη και ενιαία εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης σκύλων και γατών.
(β) Τον έλεγχο και την εποπτεία των φορέων εκτέλεσης της σήμανσης και της καταγραφής των ζώων συντροφιάς.
(γ) Τον έλεγχο σε τακτική βάση, καθώς και μετά από υποβολή καταγγελιών, των καταφυγίων στα οποία διαμένουν ζώα συντροφιάς, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας και οι λοιποί όροι που τίθενται από τη νομοθεσία.
6. Αρμόδια όργανα ελέγχου και βεβαίωσης των παραβάσεων του άρθρου 22 είναι οι υπάλληλοι της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Δασικής Υπηρεσίας, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ), του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, των αρμοδίων υπηρεσιών των Δήμων, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και οι ιδιωτικοί φύλακες θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων που εξουσιοδοτούνται από τη Δασική Υπηρεσία.
7. Αρμόδιος φορέας για τη δημιουργία, την τήρηση και τη διαχείριση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς και των επιμέρους Μητρώων που περιλαμβάνονται σε αυτό ορίζεται το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο συνεργάζεται με τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και με το Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών.

  • 19 Μαΐου 2021, 21:50 | ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Παράγραφος 6
    Αρμόδια όργανα ελέγχου και βεβαίωσης των παραβάσεων του άρθρου 22 είναι οι υπάλληλοι της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Δασικής Υπηρεσίας, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ), του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, των αρμοδίων υπηρεσιών των Δήμων, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και οι ιδιωτικοί φύλακες θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων που εξουσιοδοτούνται από τη Δασική Υπηρεσία.

    Πρόταση :
    Αφού επιτρέπεται σε ιδιωτικούς φύλακες (τους γνωστούς θηροφύλακες) των κυνηγετικών οργανώσεων που εξουσιοδοτούνται από τη Δασική Υπηρεσία, να ελέγχουν και να βεβαιώνουν παραβάσεις, γιατί να μην δημιουργήσουμε και
    ιδιωτικούς φύλακες από φιλοζωικές οργανώσεις, που θα εξουσιοδοτούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών για να ελέγχουν και να βεβαιώνουν παραβάσεις για την προστασία των ζώων;;
    Σε μία χώρα, με χιλιάδες κακοποιήσεις κάθε χρόνο, υπάρχει μία επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί ένας φορέας (εξουσιοδοτημένος από το κράτος) ο οποίος θα υπερασπίζετε τα ζώα.

  • 19 Μαΐου 2021, 21:07 | ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Άρθρο 3 – Αρμόδιες αρχές
    Παράγραφος 5
    Αρμόδιες αρχές ελέγχου της εφαρμογής της κτηνιατρικής νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς και της ορθής λειτουργίας του συστήματος σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους είναι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειών και των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου δήμου. Οι αρχές αυτές έχουν τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
    Πρόταση:
    Οι κτηνιατρικές κατά τόπους υπηρεσίες όχι μόνο στάθηκαν ανίκανες να παρακολουθούν θέματα ευζωίας μέσα στα κυνοκομεία, όπως τους όριζε ο 4039/12, αλλά είναι απολύτως υπεύθυνες για τα κυνοκομεία / κολαστήρια της τροπής σε όλη την χώρα. Αυτές λοιπόν θα συνεχίσουν να ελέγχουν την ευζωία στα κυνοκομεία; Το νομοσχέδιο δεν πρέπει να τις ορίζει υπεύθυνες για την ευζωία στα κυνοκομεία. Τον έλεγχο να αναλαμβάνει η 5μελής επιτροπή η οποία όπως και προτείνουμε παρακάτω θα πρέπει να ανήκει στην περιφέρεια και όχι στον δήμο, που θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση, την κατάσταση στα κυνοκομεια, θα κάνουν παρατηρήσεις για ό,τι εντοπίζουν κλπ. Και υποχρεωτικά θα συντάσσει μηνιαία έκθεση η οποία θα αποστέλλεται στο Υπουργείο.

  • 19 Μαΐου 2021, 21:07 | Σοφία Μαϊλιάνη

    Οι ιδιωτικοί φύλακες θήρας έχουν αναγνωρισμένα προανακριτικά καθήκοντα και εξομοιώνονται πλήρως με τους δασοφύλακες του δημοσίου (πλην της μισθοδοσίας, που βαρύνει τις κυνηγετικές οργανώσεις). Είναι εσφαλμένο λοιπόν να απαιτείται περαιτέρω εξουσιοδότηση, από αυτή που έχουν ΗΔΗ δώσει Υπουργικές Αποφάσεις και νόμοι στους ιδιωτικούς φύλακες θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων, για να ελέγξουν π.χ. την κλοπή κυνηγετικού σκύλου η οποία προβλέπεται στο Δασικό Κώδικα και βρίσκεται ήδη στις αναγνωρισμένες από το κράτος αρμοδιότητές τους. Δυστυχώς απαξιώνονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
    Το νομοσχέδιο, στη σημερινή του μορφή, περιλαμβάνει μία σειρά τιμωριών, ποινικών διώξεων και βαρύτατων χρηματικών προστίμων για τους κυνηγούς και χιλιάδες άλλους πολίτες, που έχουν επιλέξει να εντάξουν στη ζωή τους έναν ή περισσότερους σκύλους.
    Το Κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πολίτη του ως εν δυνάμει «ανεύθυνο και ασυνείδητο». Δεν έχουμε την ανάγκη ενός τέτοιου νόμου για να αναλάβουμε την ευθύνη, απέναντι στα πλάσματα που αγαπάμε και φροντίζουμε. Είναι ανόητο και επικίνδυνο να επιβάλλεται με νόμο ο υποχρεωτικός ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων σε όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά, με το επιχείρημα ότι μέσω του… αφανισμού τους θα βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής τους.
    Πλανάται όποιος νομίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τους όποιους ανεύθυνους και ασυνείδητους, ως βολικό «άλλοθι» εις βάρος χιλιάδων άλλων πολιτών, που αντιλαμβανόμαστε τον υποχρεωτικό ευνουχισμό ως περιορισμό των δικών μας συνταγματικών δικαιωμάτων.

  • 19 Μαΐου 2021, 21:10 | 3 kai o koykos

    ΣΥΜΦΩΝΩ απόλυτα με την Ο.ΖΩ.ΣΩ.ΕΛ
    ΟΧΙ ΣΤΟ Ν/Σ
    Εδώ και τώρα απόσυρση του Ν/Σ και επανάληψη των συζητήσεων μα τους καθείς αρμοδίους και όχι με τους άσχετους και επικίνδυνους

  • 19 Μαΐου 2021, 20:54 | Σωματείο Προστασίας Ζώων «Γατοδράση Αθήνας- Cat Rescue Athens»

    Προτείνουμε τη δημιουργία ειδικού τμήματος Προστασίας Ζώων εντός της ΕΛΑΣ (όπως αντίστοιχα υπάρχει για περιπτώσεις πχ. ενδοοικογενειακής βίας) με κατάλληλη κατάρτιση και ευαισθητοποίηση των υπηρετούντων σε αυτό αστυνομικών.

  • 19 Μαΐου 2021, 20:11 | Ιρια Ψαρομάλλου

    ΟΧΙ οι κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες αρμοδιες για την ευζωία των ζώων στα κυνοκομεία . Απετυχαν και αδιαφορησαν εντελώς για το τι γινεται στα δημοτικά κυνοκομεία .Η αρμοδιότητα αυτή να ανήκει στις 5μελεις επιτροπές.

  • 19 Μαΐου 2021, 20:25 | terziska

    Ζητούμε την προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου με στόχο τη διαφάνεια και το αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης η οποία ορίζει:
    • Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.

  • 19 Μαΐου 2021, 20:21 | SARANTOPOULOS N

    Ζητούμε την προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου με στόχο τη διαφάνεια και το αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης η οποία ορίζει:
    • Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.

  • 19 Μαΐου 2021, 20:35 | Γιάννης Κωνσταντόπουλος

    Συμφωνώ με τις ενστάσεις και τις προτάσεις της ΠΦΠΟ

  • 19 Μαΐου 2021, 20:40 | FANARITI D

    Ζητούμε την προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου με στόχο τη διαφάνεια και το αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης η οποία ορίζει:
    • Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.

  • 19 Μαΐου 2021, 20:49 | kalliakmanis ch

    Ζητούμε την προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου με στόχο τη διαφάνεια και το αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης η οποία ορίζει:
    • Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.

  • 19 Μαΐου 2021, 20:01 | ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Να προστεθεί στις συνεργασίες με τις αρμόδιες αρχές ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος (Κ.Ο.Ε.) και κατ’ επέκταση οι αναγνωρισμένοι Όμιλοι Καθαρόαιμων Φυλών, δεδομένου ότι ελέγχουν πλήρως και τηρούν μητρώα ΟΛΩΝ των καθαρόαιμων ζώων της χώρας και των ιδιοκτητών τους.

  • 19 Μαΐου 2021, 20:27 | ΦΥΡΟΓΕΝΗ ΝΤ

    Ζητούμε την προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου με στόχο τη διαφάνεια και το αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης η οποία ορίζει:
    • Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.

  • 19 Μαΐου 2021, 20:50 | Αδραμιτλή Σωτηρία

    Ζητούμε την προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου με στόχο τη διαφάνεια και το αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης η οποία ορίζει:
    • Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.

  • 19 Μαΐου 2021, 20:37 | ΤΣΑΡΤΑΛΗΣ Δ

    Είναι αυτονόητη η εξαίρεση των ερασιτεχνών εκτροφέων από την καθολική στείρωση για αυτό ζητούμε την προσθήκη στο Άρθρο 6 παραγράφου η οποία ορίζει:
    • Από τις διατάξεις της παρ. 1, εξαιρούνται:
    (α) οι ερασιτέχνες εκτροφείς, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3,
    (β) οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που υποχρεούνται να στειρώσουν τα ζώα τους και επιθυμούν, πριν από τη στείρωση, να αναπαράξουν το ζώο συντροφιάς μία (1) φορά σε όλη τη ζωή του, καθώς και οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που εξαιρούνται της υποχρέωσης στείρωσης και επιθυμούν να αναπαράξουν το ζώο τους, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια από την Επιτροπή της παρ. 8 του άρθρου 3.
    Η αίτηση για τη λήψη άδειας αυτής της κατηγορίας υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη το αργότερο εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Για ιδιοκτήτες που αποκτούν ζώο συντροφιάς, μετά την παρέλευση της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από την απόκτηση του ζώου. Ειδικά σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών (3) μηνών από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους της ζωής του.

  • 19 Μαΐου 2021, 20:17 | Μαρία Κουντουριώτου

    «2 (β) Τη συνεργασία (των Δήμων) με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα»
    Η παρ. 2 (β) να γίνει «2 (β) ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ συνεργασία με ΟΛΑ ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ φιλοζωικά…». Αν ο Δήμος δεν είναι υποχρεωμένος να συνεργάζεται με ΟΛΕΣ τις νόμιμες φιλοζωικές οργανώσεις (πράγμα που ισχύει ως τώρα), τότε θα επιλέξει αυτές που «πάνε με τα νερά του», δεν τον πιέζουν να εφαρμόσει το Νόμο, καλύπτουν τα κακώς κείμενα και συχνά δέχονται «ανταλλάγματα».

    «5 (γ) Τον έλεγχο σε τακτική βάση, καθώς και μετά από υποβολή καταγγελιών, των καταφυγίων στα οποία διαμένουν ζώα συντροφιάς, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας και οι λοιποί όροι που τίθενται από τη νομοθεσία.»
    Η αρμοδιότητα της παρ. 5 (γ) να πάει ΣΤΗΝ 5ΜΕΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ η οποία θα πρέπει να αναφέρεται/συνεργάζεται καθημερινά απευθείας με το Υπουργείο. Δήμοι και Κτηνιατρικές Υπηρεσίες αποδείχθηκαν ανεπαρκείς.

  • 19 Μαΐου 2021, 19:29 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΛΑΜΙΩΤΗΣ

    ιαφωνούμε με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο
    Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Υπουργείο Εσωτερικών. Το ΥΠΑΑΤ έχει την
    απαραίτητη επιστημονική εξειδίκευση, γνώση και εμπειρία για τη διαχείριση τόσο
    των δεσποζόμενων όσο και των αδέσποτων ζώων.

  • 19 Μαΐου 2021, 19:51 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΕΙΡΑΔΑΚΗ

    «Συμφωνώ με τις προτάσεις, ενστάσεις και θέσεις της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ)»

  • 19 Μαΐου 2021, 19:24 | Μαρίνα Ψαρομάλλου

    ΟΧΙ στην επαναφορά για 4η φορά κυνοκομείων σε βραχώδεις!!! περιοχές ,μακρυά απο το Θεό ΑΡΘΡΟ 23 παρ 3.ΝΑΙ σε μικρές και πολλές δομές , ναι σε ανώτατο πλαφον αριθμού ζώων μέσα στη δομή , ναι στην προσωρινή παραμονη των ζώων με ανώτατο πλαφόν τις 30 μερες-πλην εξαιρέσεων-, ΝΑΙ στην υιοθεσία τους αλλιώς άμεση επανένταξη εκεί που ζουσαν κ μόνο .

  • 19 Μαΐου 2021, 19:52 | Σοφία π

    Το ότι οι δήμοι θα είναι υπεύθυνοι γ τη διαχείριση αδεσποτων κ η φιλοξενία τους θα γίνεται σε καταφύγια /κυνοκομεια μόνο με βρίσκει εντελώς αντίθετη.Τα κυνοκομεια δεν μπορούν να διαχειριστούν τον αριθμό των αδεσποτων.Προσωπικα έχω περίθαλψει κ πληρώσει γ πολλά ζώα που το κυνοκομειο μου είπε κάνε αίτηση κ ίσως το πάρουμε σε ένα μήνα….όπως έχω περίθαλψει κ άρρωστα ζώα κ κουταβια που ούτε σε καταφύγιο ούτε σε κυνοκομειο θα επιβίωναν.Γ να μην μιλησουμε γ την επανενταξη των δήμων σε περιοχές μακριά από εκεί που φροντίζονταν απλά γ να ικανοποιήσουν κάποιους…Μην ποινικοποιείτε τον εθελοντισμό.Συνεργασια δήμων με φιλοζωικά σωματεία κ εθελοντές.Τα ζώα δεν μπορούν να τα διαχειρίζονται μόνο δημόσιοι υπάλληλοι χωρίς γνώσεις και κυρίως ευαισθησία επειδή έτυχε…

  • 19 Μαΐου 2021, 19:41 | Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης

    …«αρμόδια όργανα ελέγχου είναι και οι ιδιωτικοί φύλακες θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων που ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΟΎΝΤΑΙ από τη Δασική Υπηρεσία;»

    Η θέση της ΣΤ΄Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας και Θράκης

    Οι ιδιωτικοί φύλακες θήρας έχουν αναγνωρισμένα προανακριτικά καθήκοντα και εξομοιώνονται πλήρως με τους δασοφύλακες του δημοσίου (πλην της μισθοδοσίας, που βαρύνει τις κυνηγετικές οργανώσεις). Να μην απαιτείται καμία περεταίρω εξουσιοδότηση, από αυτή που έχουν δώσει Υπουργικές Αποφάσεις και νόμοι στους ιδιωτικούς φύλακες θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων, για να ελέγξουν π.χ. την κλοπή κυνηγετικού σκύλου η οποία προβλέπεται στο Δασικό Κώδικα και βρίσκεται ήδη στις αναγνωρισμένες από το κράτος αρμοδιότητές τους;

    Επιπλέον διαφωνούμε με την απαξίωση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

    Το νομοσχέδιο, στη σημερινή του μορφή, περιλαμβάνει μία σειρά τιμωριών, ποινικών διώξεων και βαρύτατων χρηματικών προστίμων για τους κυνηγούς και χιλιάδες άλλους πολίτες, που έχουν επιλέξει να εντάξουν στη ζωή τους έναν ή περισσότερους σκύλους.
    Το Κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πολίτη του ως εν δυνάμει «ανεύθυνο και ασυνείδητο». Δεν έχουμε την ανάγκη ενός τέτοιου νόμου για να αναλάβουμε την ευθύνη, απέναντι στα πλάσματα που αγαπάμε και φροντίζουμε. Είναι ανόητο και επικίνδυνο να επιβάλλεται με νόμο ο υποχρεωτικός ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων σε όλα τα δεσποζόμενα σκυλιά, με το επιχείρημα ότι μέσω του… αφανισμού τους θα βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής τους.
    Πλανάται όποιος νομίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τους όποιους ανεύθυνους και ασυνείδητους, ως βολικό «άλλοθι» εις βάρος χιλιάδων άλλων πολιτών, που αντιλαμβανόμαστε τον υποχρεωτικό ευνουχισμό ως περιορισμό των δικών μας συνταγματικών δικαιωμάτων.

  • 19 Μαΐου 2021, 18:47 | ΚΥΡΙΑΚΟς

    τι δουλειά έχουν τα ιδιωτικά σωματεία μέσα στην λειτουργία του κράτους? Πωσ ειναι δυνατόν να συμμετέχουν ιδιώτες, στη νομή και άσκηση κρατικής εξουσίας?

  • 19 Μαΐου 2021, 18:08 | irene

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ …Με το άρθρο 3 παρ 3 ορίζεται ως Αρμόδια αρχή για την εποπτεία της εφαρμογής των επιχειρησιακών προγραμμάτων περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, και πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων από δεσποζόμενα που εκπονούν οι δήμοι σύμφωνα με την παρ. 2 το Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών.Αποκόπτεται δηλαδή ένα τμήμα της Γενικής Διεύθυνσης Κηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ και μεταφέρεται σε αναρμόδιο με το θέμα Υπουργείο πράγμα το οποίο αντιτίθεται με κάθε έννοια ορθολογικής και επιστημονικής οργάνωσης του κράτους και των υπηρεσιών του.Είμαστε αντίθετοι στον πολυκερματισμό της κτηνιατρικής υπηρεσίας διότι δεν δύναται να τεκμηριωθεί επιστημονικά και τεχνικά η μεταβίβαση της αρμοδιότητας που αφορά στα ζώα συντροφιάς δηλαδή μιας μόνο κατηγόριας ζώων συντροφιάς, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Υπουργείο Εσωτερικών και ειδικότερα : Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ έχει οριστεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (πρώην Διεθνές Γραφείο Επιζωοτιών-ΟΙΕ) από την ίδρυσή του ως η κεντρική Κτηνιατρική Αρχή η οποία σύμφωνα με τις Οδηγίες του εν λόγω Οργανισμού νομοθετεί, συντονίζει και εποπτεύει την εφαρμογή προγραμμάτων διαχείρισης των αδεσπότων ζώων συντροφιάς και την προώθηση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας των ζώων συντροφιάς (Terrestrial Animal Health Code, Chapter 7.7., Stray Dog Population Control, 2011). Επίσης για τον ίδιο οργανισμό και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής αποτελεί την κεντρική αρμόδια αρχή για την υγεία και την ευζωία των ζώων. Οι Κτηνιατρικές Αρχές είναι ορισμένες και εξουσιοδοτημένες να εκπροσωπούν την χώρα σε όλους τους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς, για όλα τα είδη των ζώων, είτε αυτά είναι παραγωγικά είτε ζώα συντροφιάς Από το 2011 έχει απαντήσει το ΥΠΑΑΤ στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου ότι « Δεν πρέπει δε να διαφεύγει της προσοχής ότι τα προγράμματα περισυλλογής και διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι συνδεδεμένα με τα προγράμματα καταπολέμησης ζωοανθρωπονόσων (εχινικοκκίαση, λύσσα κλπ.) και για το λόγο αυτό επιβάλλεται η Κτηνιατρική τους εποπτεία. Επίσης, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα θέματα που αφορούν στην προστασία των ζώων υπάγονται στην αρμοδιότητα Ειδικού Τομέα (Sector) της Μόνιμης Επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την Υγεία των Ζώων και συζητούνται στις τακτικές θεσμοθετημένες συσκέψεις των επικεφαλής των κτηνιατρικών υπηρεσιών των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. Δεν υφίσταται επομένως κανένας τεχνικός ή επιστημονικός λόγος για την αφαίρεση της σχετικής αρμοδιότητας από τη Δ/νση ΚΑΦΕ.» Η μεταφορά αρμοδιοτήτων επιτήρησης και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων στο Υπουργείο Εσωτερικών έρχεται σε αντίθεση με τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ), της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την Υγεία των Ζώων, καθώς και με την αποκλειστική αρμοδιότητα των επίσημων κτηνιάτρων για τη διενέργεια των κτηνιατρικών ελέγχων στα ζώα (συντροφιάς, παραγωγικά και άγρια). Αντίθετοι στην μεταφορά των αρμοδιοτήτων είναι μεταξύ άλλων το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, οι υπηρεσιακοί κτηνίατροι των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, οι κτηνιατρικές σχολές, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, Σύμφωνα με την διεθνή πρακτική οι κτηνιατρικές υπηρεσίες υπάγονται στα Υπουργεία Γεωργίας, Η νέα ενιαία νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υγεία των ζώων δεν αναφέρεται μόνο στα παραγωγικά ζώα, αλλά σε όλα ανεξαιρέτως τα ζώα (Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 429/2016), Ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, νυν Υπουργός Εσωτερικών, κος Βορίδης, με σχετικό δελτίο τύπου την 5-2-2021 που αφορούσε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό ανέφερε μεταξύ άλλων με σαφήνεια ότι « ότι σε κάθε περίπτωση αυτό αποτελεί νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων…» Δεσμεύτηκε ο κος Βοριδης κατά την συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στην Βουλή με θέμα : «Μετέωρη η ανάληψη ευθύνης για την υγεία και προστασία των Ζώων Συντροφιάς. Ποιος ο Ρόλος των Κεντρικών Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την υγεία και την προστασία δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς;» ότι θα ακολουθηθούν τα βασικά διεθνή πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αραμπατζή, σε απάντηση σχετικής ερώτησης στη Βουλή, ανέφερε ρητά ότι «Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ ως κεντρική αρμόδια αρχή για τον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (2017, OIE –TerrestrialAnimalHealthCode , Chapter 7.7.) και ως κεντρική αρμόδια αρχή για την προστασία των ζώων (παραγωγικών, άγριων, ζώων συντροφιάς κ.λπ.), παρακολουθεί και συντονίζει την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας και παράλληλα εισηγείται τα απαραίτητα μέτρα εφαρμογής ώστε να επιτυγχάνονται οι στόχοι της μείωσης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, της προστασίας της δημόσιας υγείας και της διασφάλισης της προστασίας και ευζωίας των ζώων…».

  • 19 Μαΐου 2021, 18:14 | Μήνα

    Η μεταφορά αρμοδιοτήτων του ΥΠΑΑΤ στο υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με την παράγραφο 3, του άρθρου 3 «Αρμόδια αρχή για την εποπτεία της εφαρμογής των επιχειρησιακών προγραμμάτων περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, και πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων από δεσποζόμενα που εκπονούν οι δήμοι σύμφωνα με την παρ. 2 είναι το Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών» θα οδηγήσει στη διάσπαση του κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού, ιδιαίτερα στον έλεγχο των ζωοανθρωπονόσων, διότι:
    α) Η προστασία των ζώων είναι ενιαία και δεν μπορεί να διαχωριστεί εκτός του πλαισίου της Υγείας των Ζώων και της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ. Από τον ορισμό της η προστασία των ζώων συντροφιάς περιλαμβάνει
    την υγεία των ζώων αυτών και είναι αρμοδιότητα των επισήμων κτηνιάτρων
    που εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο του συστήματος επισήμων
    κτηνιατρικών ελέγχων.
    β) Η διάσπαση των αρμοδιοτήτων ουδόλως θα συμβάλλει στην προαγωγή της
    υγείας και προστασίας των ζώων συντροφιάς. Ένα καθαρά Κτηνιατρικό
    Τμήμα αποκομμένο από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής, θα είναι ένα
    τμήμα αποδυναμωμένο που δεν θα έχει τη δυνατότητα να επωφελείται από
    συνέργειες και να παρακολουθεί το θέμα σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο.
    γ) Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, οι αρμοδιότητες της κεντρικής αρμόδιας αρχής των
    ζώων συντροφιάς και ειδικότερα της υγείας και προστασίας αυτών σύμφωνα με
    τις κατευθυντήριες οδηγίες των Παγκόσμιων Οργανισμών και ειδικά του
    Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων, ανήκουν στα αντίστοιχα
    υπουργεία και στις δομές που βρίσκονται οι κεντρικές κτηνιατρικές υπηρεσίες.
    Η Ελληνική πρωτοτυπία της διάσπασης των αρμοδιοτήτων της υγείας και προστασίας των ζώων συντροφιάς, όπως αποτυπώνεται στην παρ.3 ,καταδεικνύει επικίνδυνη άγνοια και παραπληροφόρηση, που θα δυναμιτίσει την εφαρμογή και επιτήρηση των προγραμμάτων των ζωανθρωπονόσων ,όπως η λύσσα καθώς και των αναδυόμενων νοσημάτων .

  • 19 Μαΐου 2021, 18:24 | Μαρία Δελημπαλταδάκη

    ΟΧΙ οι κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες αρμοδιες για την ευζωία των ζώων στα κυνοκομεία . Απετυχαν και αδιαφορησαν εντελώς για το τι γινεται στα δημοτικά κυνοκομεία .Η αρμοδιότητα αυτή να ανήκει στις 5μελεις επιτροπές.

  • 19 Μαΐου 2021, 18:46 | Ηλίας

    Διαφωνούμε με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Υπουργείο Εσωτερικών. Το ΥΠΑΑΤ έχει την απαραίτητη επιστημονική εξειδίκευση, γνώση και εμπειρία για τη διαχείριση τόσο των δεσποζόμενων όσο και των αδέσποτων ζώων.

  • 19 Μαΐου 2021, 17:11 | Σεβαστιανή Γαϊτανίδου

    5 (γ)
    ΕΝΣΤΑΣΗ
    Το (γ) πρέπει να απαλειφθεί, οι κτηνιατρικές κατά τόπους υπηρεσίες όχι μόνο στάθηκαν ανίκανες να παρακολουθούν θέματα ευζωίας μέσα στα κυνοκομεία, όπως τους όριζε ο 4039/12, αλλά είναι απολύτως υπεύθυνες ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΉΣ. Αυτές λοιπόν θα συνεχίσουν να ελέγχουν την ευζωία στα κυνοκομεία; Το νομοσχέδιο δεν πρέπει να τις ορίζει υπεύθυνες για την ευζωία στα κυνοκομεία.
    ΠΡΟΤΑΣΗ
    ❖ Τον έλεγχο να αναλαμβάνει η 5μελής επιτροπή, που θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση, εφόσον τα μέλη της το επιθυμούν, την κατάσταση κλπ στα κυνοκομεια, θα κάνουν παρατηρήσεις για ό,τι εντοπίζουν κλπ. Και υποχρεωτικά θα συντάσσει μηνιαία έκθεση η οποία θα αποστέλλεται στο Υπουργείο.
    ❖ Να οριστούν ειδικοί – επίτροποι ευζωίας που έχουν την αντίστοιχη γνώση, άτομα με σπουδές στην ευζωία και τα δικαιώματα των ζώων, και η δράση τους θα είναι συμβουλευτική.
    ❖ Ο κτηνίατρος που δεν προχωρά στην καταχώρηση του τσιπ να λαμβάνει ποινή διοικητικού προστίμου 1.000,00 ευρώ για κάθε ζώο, ομοίως και ο ιδιοκτήτης του ζώου. Είναι γνωστό σε όλους, ότι βρίσκονται εγκαταλελειμμένα ή χαμένα ζώα κυρίως κυνηγόσκυλα που έχουν τσιπ ΑΚΑΤΑΧΩΡΗΤΑ στη βάση δεδομένων ή από τώρα στο ΕΜΖΣ.

  • 19 Μαΐου 2021, 17:54 | ΤΑΣΟΣ

    Διαφωνούμε με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Υπουργείο Εσωτερικών. Το ΥΠΑΑΤ έχει την απαραίτητη επιστημονική εξειδίκευση, γνώση και εμπειρία για τη διαχείριση τόσο των δεσποζόμενων όσο και των αδέσποτων ζώων.

  • 19 Μαΐου 2021, 17:11 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΦΠΟ: ΟΧΙ οι κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες αρμόδιες για την ευζωία των ζώων στα κυνοκομεία. Απέτυχαν και αδιαφορήσαν εντελώς για το τι γίνεται στα δημοτικά κυνοκομεία. Η αρμοδιότητα αυτή να ανήκει στις 5μελεις επιτροπές

  • 19 Μαΐου 2021, 17:34 | ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Διαφωνούμε με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Υπουργείο Εσωτερικών. Το ΥΠΑΑΤ έχει την απαραίτητη επιστημονική εξειδίκευση, γνώση και εμπειρία για τη διαχείριση τόσο των δεσποζόμενων όσο και των αδέσποτων ζώων.

  • 19 Μαΐου 2021, 17:43 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ

    Διαφωνούμε με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Υπουργείο Εσωτερικών. Το ΥΠΑΑΤ έχει την απαραίτητη επιστημονική εξειδίκευση, γνώση και εμπειρία για τη διαχείριση τόσο των δεσποζόμενων όσο και των αδέσποτων ζώων.

  • 19 Μαΐου 2021, 16:24 | Μιχάλης Χ.

    Να προστεθεί η λέξη «προαιρετική» συνεργασία με φιλοζωικά στην παρ. 2β.
    Πως ακριβώς θα παρακολουθούνται τα αδέσποτα που έχουν επανενταχθεί διότι μετακινούνται οικειοθελώς; Να συμπληρωθεί στην παρ. 3βστ.
    Μήπως θα πρέπει οι εθελοντές κτηνίατροι υπήκοοι των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξέρουν υποχρεωτικά με πιστοποίηση την Ελληνική γλώσσα για να ασκήσουν τις αρμοδιότητες της παρ. 4; Να συμπληρωθεί η παρ. 7 του άρθρου 4.

  • 19 Μαΐου 2021, 16:36 | Γιαννης

    Στο κομμάτι της συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για συνεργασία με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος και κατ’ επέκταση με τους αναγνωρισμένους Ομίλους Φυλών όπου υπάρχουν σαφή στοιχεία, μητρώο μελών και ζώων, καταγραφή και κανονισμοί καθώς και άμεση επαφή με τους ιδιοκτήτες των ζώων.
    Επίσης σημαντική στη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς θα ήταν η συμμετοχή της ομοσπονδιακής θηροφυλακής και της ΚΣΕ δεδομένου ότι η υπάρχει δυνατότητα άμεσης εφαρμογής μέτρων ελέγχου , προσωπικό, μέσα και οργάνωση

  • 19 Μαΐου 2021, 16:45 | ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

    Να προστεθεί στις συνεργασίες με τις αρμόδιες αρχές ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος (Κ.Ο.Ε.) και κατ’ επέκταση οι αναγνωρισμένοι Όμιλοι Καθαρόαιμων Φυλών, δεδομένου ότι ελέγχουν πλήρως και τηρούν μητρώα ΟΛΩΝ των καθαρόαιμων ζώων της χώρας και των ιδιοκτητών τους.

  • 19 Μαΐου 2021, 16:41 | ΑΛΚΜΗΝΗ ΚΑΖΑΝΑ

    Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
    Παρ. 2(β), 2(βα): Οι Δήμοι θα έπρεπε να έχουν την υποχρέωση συνεργασίας με τα νόμιμα φιλοζωικά σωματεία και η φιλοξενία των ζώων δεν θα έπρεπε να περιορίζεται στα καταφύγια, αλλά μέσω του ρόλου του Αναδόχου, να επιτρέπεται και στα σπίτια των εθελοντών και μελών του σωματείου. Ας μην ξεχνάμε ότι ζώα που χρήζουν παρακολούθησης (όπως π.χ., τραυματισμένα, φοβικά, κουτάβια, γατάκια), αλλά και τα ζώα που δεν μπορούν να παραμείνουν σε κλουβί (όπως π.χ., οι γάτες), φιλοξενούνται ιδανικά και για ευνόητους λόγους εντός σπιτιού.
    Παρ 3 (βα): Το Τμήμα Προστασίας Ζώων […] έχει την αρμοδιότητα να μέριμνα ώστε τα επιχειρησιακά προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων των δήμων να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά δράσεις για τη στείρωση των αδέσποτων ζώων. Ίσως θα έπρεπε να προσδιορίζεται ότι η αναφορά στα ζώα, αφορά τόσο σκύλους, όσο και γάτες. Επίσης, η στείρωση των ζώων οφείλει να λαμβάνει χώρα όλο το χρόνο κι όχι ανά διαστήματα (επειδή για παράδειγμα οι υπάλληλοι του Δήμου θέλουν να πάνε διακοπές και οι στειρώσεις σταματούν αυτομάτως για μήνες).

  • 19 Μαΐου 2021, 16:51 | ΠΑΡΘΕΝΙΑΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

    Συμφωνώ με τις ενστάσεις και προτάσεις της Π.Φ.Π.Ο

  • 19 Μαΐου 2021, 16:04 | Αριάδνη Ευθυμίου

    Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
    Παρ. 2(β), 2(βα): Οι Δήμοι θα έπρεπε να έχουν την υποχρέωση συνεργασίας με τα νόμιμα φιλοζωικά σωματεία και η φιλοξενία των ζώων δεν θα έπρεπε να περιορίζεται στα καταφύγια, αλλά μέσω του ρόλου του Αναδόχου, να επιτρέπεται και στα σπίτια των εθελοντών και μελών του σωματείου. Ας μην ξεχνάμε ότι ζώα που χρήζουν παρακολούθησης (όπως π.χ., τραυματισμένα, φοβικά, κουτάβια, γατάκια), αλλά και τα ζώα που δεν μπορούν να παραμείνουν σε κλουβί (όπως π.χ., οι γάτες), φιλοξενούνται ιδανικά και για ευνόητους λόγους εντός σπιτιού.
    Παρ 3 (βα): Το Τμήμα Προστασίας Ζώων […] έχει την αρμοδιότητα να μέριμνα ώστε τα επιχειρησιακά προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων των δήμων να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά δράσεις για τη στείρωση των αδέσποτων ζώων. Ίσως θα έπρεπε να προσδιορίζεται ότι η αναφορά στα ζώα, αφορά τόσο σκύλους, όσο και γάτες. Επίσης, η στείρωση των ζώων οφείλει να λαμβάνει χώρα όλο το χρόνο κι όχι ανά διαστήματα (επειδή για παράδειγμα οι υπάλληλοι του Δήμου θέλουν να πάνε διακοπές και οι στειρώσεις σταματούν αυτομάτως για μήνες).

  • 19 Μαΐου 2021, 15:22 | Μιαρίτη Κατερίνα

    Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
    Παρ. 2(β), 2(βα): Οι Δήμοι θα έπρεπε να έχουν την υποχρέωση συνεργασίας με τα νόμιμα φιλοζωικά σωματεία και η φιλοξενία των ζώων δεν θα έπρεπε να περιορίζεται στα καταφύγια, αλλά μέσω του ρόλου του Αναδόχου, να επιτρέπεται και στα σπίτια των εθελοντών και μελών του σωματείου. Ας μην ξεχνάμε ότι ζώα που χρήζουν παρακολούθησης (όπως π.χ., τραυματισμένα, φοβικά, κουτάβια, γατάκια), αλλά και τα ζώα που δεν μπορούν να παραμείνουν σε κλουβί (όπως π.χ., οι γάτες), φιλοξενούνται ιδανικά και για ευνόητους λόγους εντός σπιτιού.
    Παρ 3 (βα): Το Τμήμα Προστασίας Ζώων […] έχει την αρμοδιότητα να μέριμνα ώστε τα επιχειρησιακά προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων των δήμων να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά δράσεις για τη στείρωση των αδέσποτων ζώων. Ίσως θα έπρεπε να προσδιορίζεται ότι η αναφορά στα ζώα, αφορά τόσο σκύλους, όσο και γάτες. Επίσης, η στείρωση των ζώων οφείλει να λαμβάνει χώρα όλο το χρόνο κι όχι ανά διαστήματα (επειδή για παράδειγμα οι υπάλληλοι του Δήμου θέλουν να πάνε διακοπές και οι στειρώσεις σταματούν αυτομάτως για μήνες).

  • 19 Μαΐου 2021, 14:28 | GIVRGOS

    Ως αρμόδια αρχή για τη φροντίδα, την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι οι δήμοι και συνεργάζονται με τα φιλοζωικά σωματεία. Θεωρούμε πρωτίστως απαραίτητη τη συνεργασία με τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος (ΚΟΕ), διότι διαχειρίζεται ένα τεράστιο αρχείο γενεαλογικών χαρτών των καθαρόαιμων σκύλων και είναι το επίσημα αναγνωρισμένο Κυνολογικό όργανο της χώρας με τεράστια εμπειρία και συνεισφορά με την ιδιότητα του και στην απάλειψη των αδέσποτων ζώων. Σημαντικής σημασίας θα ήταν και η συνεργασία με τις κυνηγετικές οργανώσεις (ΚΣΕ) ως εκπρόσωποι πολλών χιλιάδων ιδιοκτητών σκύλων εργασίας κυνηγετικής φύσης.

  • 19 Μαΐου 2021, 14:48 | Μαίρη Κοτζαμάνη

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΦΠΟ

    ΟΧΙ οι κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες αρμόδιες για την ευζωία των ζώων στα κυνοκομεία. Απέτυχαν και αδιαφορήσαν εντελώς για το τι γίνεται στα δημοτικά κυνοκομεία. Η αρμοδιότητα αυτή να ανήκει στις 5μελεις επιτροπές.

  • 19 Μαΐου 2021, 14:17 | ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ

    ΟΧΙ ζώα στα κλουβιά των διαφόρων ξενώνων ,που αμείβονται αδρά, όπου παραμένουν εως και 5 χρονια μετά την προσωρινή αφαίρεσή τους,διαλυμένα οργανικά και ψυχικά από την συνεχή νέα κακοποίηση τους .ΝΑΙ στην προσωρινή αφαίρεση με χρονικό όριο ενός μήνα ,μετα να παίρνεται η απόφαση
    ΟΧΙ επιστροφή του ζώου στο βασανιστή του επειδή θα πληρώσει τα έξοδα ,με τη διαδικασία της προσωρινής αφαίρεσης.ΝΑΙ στη πληρωμή των εξοδων απο τον κακοποιητή σε κάθε περίπτωση

  • 19 Μαΐου 2021, 14:09 | ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗΣ

    Ζητούμε την προσθήκη στο Άρθρο 3 παραγράφου με στόχο τη διαφάνεια και το αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης η οποία ορίζει:
    • Αρμόδιος Φορέας Αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 ορίζεται τριμελής ΑΜΙΣΘΗ Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και αποτελείται: (α) από έναν (1) εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, (β) έναν (1) εκπρόσωπο Σωματείου που αποδεδειγμένα στους σκοπούς τους προάγει την ερασιτεχνική εκτροφή και (γ) έναν (1) υπάλληλο Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με τους αναπληρωτές τους.

  • 19 Μαΐου 2021, 14:36 | Χριστίνα Παπαδπούλου

    Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
    Παρ. 2(β), 2(βα): Οι Δήμοι θα έπρεπε να έχουν την υποχρέωση συνεργασίας με τα νόμιμα φιλοζωικά σωματεία και η φιλοξενία των ζώων δεν θα έπρεπε να περιορίζεται στα καταφύγια, αλλά μέσω του ρόλου του Αναδόχου, να επιτρέπεται και στα σπίτια των εθελοντών και μελών του σωματείου. Ας μην ξεχνάμε ότι ζώα που χρήζουν παρακολούθησης (όπως π.χ., τραυματισμένα, φοβικά, κουτάβια, γατάκια), αλλά και τα ζώα που δεν μπορούν να παραμείνουν σε κλουβί (όπως π.χ., οι γάτες), φιλοξενούνται ιδανικά και για ευνόητους λόγους εντός σπιτιού.
    Παρ 3 (βα): Το Τμήμα Προστασίας Ζώων […] έχει την αρμοδιότητα να μέριμνα ώστε τα επιχειρησιακά προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων των δήμων να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά δράσεις για τη στείρωση των αδέσποτων ζώων. Ίσως θα έπρεπε να προσδιορίζεται ότι η αναφορά στα ζώα, αφορά τόσο σκύλους, όσο και γάτες. Επίσης, η στείρωση των ζώων οφείλει να λαμβάνει χώρα όλο το χρόνο κι όχι ανά διαστήματα (επειδή για παράδειγμα οι υπάλληλοι του Δήμου θέλουν να πάνε διακοπές και οι στειρώσεις σταματούν αυτομάτως για μήνες).

  • 19 Μαΐου 2021, 14:14 | Ιωάννα Φιλοκώστα

    Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας. Παρ. 2(β), 2(βα): Οι Δήμοι θα έπρεπε να έχουν την υποχρέωση συνεργασίας με τα νόμιμα φιλοζωικά σωματεία και η φιλοξενία των ζώων δεν θα έπρεπε να περιορίζεται στα καταφύγια, αλλά μέσω του ρόλου του Αναδόχου, να επιτρέπεται και στα σπίτια των εθελοντών και μελών του σωματείου. Ας μην ξεχνάμε ότι ζώα που χρήζουν παρακολούθησης (όπως π.χ., τραυματισμένα, φοβικά, κουτάβια, γατάκια), αλλά και τα ζώα που δεν μπορούν να παραμείνουν σε κλουβί (όπως π.χ., οι γάτες), φιλοξενούνται ιδανικά και για ευνόητους λόγους εντός σπιτιού.
    Παρ 3 (βα): Το Τμήμα Προστασίας Ζώων […] έχει την αρμοδιότητα να μέριμνα ώστε τα επιχειρησιακά προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων των δήμων να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά δράσεις για τη στείρωση των αδέσποτων ζώων. Ίσως θα έπρεπε να προσδιορίζεται ότι η αναφορά στα ζώα, αφορά τόσο σκύλους, όσο και γάτες. Επίσης, η στείρωση των ζώων οφείλει να λαμβάνει χώρα όλο το χρόνο κι όχι ανά διαστήματα (επειδή για παράδειγμα οι υπάλληλοι του Δήμου θέλουν να πάνε διακοπές και οι στειρώσεις σταματούν αυτομάτως για μήνες).

  • 19 Μαΐου 2021, 13:01 | Σοφία Αλεβιζάκη

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και της Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

  • 19 Μαΐου 2021, 13:33 | Αποστολία Ευσταθιάδου

    Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
    Παρ. 2(β), 2(βα): Οι Δήμοι θα έπρεπε να έχουν την υποχρέωση συνεργασίας με τα νόμιμα φιλοζωικά σωματεία και η φιλοξενία των ζώων δεν θα έπρεπε να περιορίζεται στα καταφύγια, αλλά μέσω του ρόλου του Αναδόχου, να επιτρέπεται και στα σπίτια των εθελοντών και μελών του σωματείου. Ας μην ξεχνάμε ότι ζώα που χρήζουν παρακολούθησης (όπως π.χ., τραυματισμένα, φοβικά, κουτάβια, γατάκια), αλλά και τα ζώα που δεν μπορούν να παραμείνουν σε κλουβί (όπως π.χ., οι γάτες), φιλοξενούνται ιδανικά και για ευνόητους λόγους εντός σπιτιού.
    Παρ 3 (βα): Το Τμήμα Προστασίας Ζώων […] έχει την αρμοδιότητα να μέριμνα ώστε τα επιχειρησιακά προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων των δήμων να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά δράσεις για τη στείρωση των αδέσποτων ζώων. Ίσως θα έπρεπε να προσδιορίζεται ότι η αναφορά στα ζώα, αφορά τόσο σκύλους, όσο και γάτες. Επίσης, η στείρωση των ζώων οφείλει να λαμβάνει χώρα όλο το χρόνο κι όχι ανά διαστήματα (επειδή για παράδειγμα οι υπάλληλοι του Δήμου θέλουν να πάνε διακοπές και οι στειρώσεις σταματούν αυτομάτως για μήνες).

  • 19 Μαΐου 2021, 13:05 | Θεοδώρα Τζιογκίδου

    Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
    Παρ. 2(β), 2(βα): Οι Δήμοι θα έπρεπε να έχουν την υποχρέωση συνεργασίας με τα νόμιμα φιλοζωικά σωματεία και η φιλοξενία των ζώων δεν θα έπρεπε να περιορίζεται στα καταφύγια, αλλά μέσω του ρόλου του Αναδόχου, να επιτρέπεται και στα σπίτια των εθελοντών και μελών του σωματείου. Ας μην ξεχνάμε ότι ζώα που χρήζουν παρακολούθησης (όπως π.χ., τραυματισμένα, φοβικά, κουτάβια, γατάκια), αλλά και τα ζώα που δεν μπορούν να παραμείνουν σε κλουβί (όπως π.χ., οι γάτες), φιλοξενούνται ιδανικά και για ευνόητους λόγους εντός σπιτιού.
    Παρ 3 (βα): Το Τμήμα Προστασίας Ζώων […] έχει την αρμοδιότητα να μέριμνα ώστε τα επιχειρησιακά προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων των δήμων να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά δράσεις για τη στείρωση των αδέσποτων ζώων. Ίσως θα έπρεπε να προσδιορίζεται ότι η αναφορά στα ζώα, αφορά τόσο σκύλους, όσο και γάτες. Επίσης, η στείρωση των ζώων οφείλει να λαμβάνει χώρα όλο το χρόνο κι όχι ανά διαστήματα (επειδή για παράδειγμα οι υπάλληλοι του Δήμου θέλουν να πάνε διακοπές και οι στειρώσεις σταματούν αυτομάτως για μήνες).

  • 19 Μαΐου 2021, 13:57 | Σοφία Αλεβιζάκη

    ΟΧΙ οι κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες αρμοδιες για την ευζωία των ζώων στα κυνοκομεία . Απετυχαν και αδιαφορησαν εντελώς για το τι γινεται στα δημοτικά κυνοκομεία .Η αρμοδιότητα αυτή να ανήκει στις 5μελεις επιτροπές

  • 19 Μαΐου 2021, 13:38 | Μακροπούλου Βασιλική

    Tάσσομαι υπέρ των θέσεων του φιλοζωικού σωματείου Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας.
    Παρ. 2(β), 2(βα): Οι Δήμοι θα έπρεπε να έχουν την υποχρέωση συνεργασίας με τα νόμιμα φιλοζωικά σωματεία και η φιλοξενία των ζώων δεν θα έπρεπε να περιορίζεται στα καταφύγια, αλλά μέσω του ρόλου του Αναδόχου, να επιτρέπεται και στα σπίτια των εθελοντών και μελών του σωματείου. Ας μην ξεχνάμε ότι ζώα που χρήζουν παρακολούθησης (όπως π.χ., τραυματισμένα, φοβικά, κουτάβια, γατάκια), αλλά και τα ζώα που δεν μπορούν να παραμείνουν σε κλουβί (όπως π.χ., οι γάτες), φιλοξενούνται ιδανικά και για ευνόητους λόγους εντός σπιτιού.
    Παρ 3 (βα): Το Τμήμα Προστασίας Ζώων […] έχει την αρμοδιότητα να μέριμνα ώστε τα επιχειρησιακά προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων των δήμων να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά δράσεις για τη στείρωση των αδέσποτων ζώων. Ίσως θα έπρεπε να προσδιορίζεται ότι η αναφορά στα ζώα, αφορά τόσο σκύλους, όσο και γάτες. Επίσης, η στείρωση των ζώων οφείλει να λαμβάνει χώρα όλο το χρόνο κι όχι ανά διαστήματα (επειδή για παράδειγμα οι υπάλληλοι του Δήμου θέλουν να πάνε διακοπές και οι στειρώσεις σταματούν αυτομάτως για μήνες).

  • 19 Μαΐου 2021, 13:26 | marios likouropoulos

    Διαφωνούμε με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο
    Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Υπουργείο Εσωτερικών. Το ΥΠΑΑΤ έχει την
    απαραίτητη επιστημονική εξειδίκευση, γνώση και εμπειρία για τη διαχείριση τόσο
    των δεσποζόμενων όσο και των αδέσποτων ζώων.