Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 8 Μαΐου 2021, 19:29 | Τάκης Πέππας

    Για ποιο λόγο στοχοποιούνται οι κυνηγοί στη παράγραφο 7; Τη φάρμα των ζώων φτιάχνουμε που κάποιοι είναι λιγότερο ίσοι, από τους υπόλοιπους πολίτες επειδή κυνηγάνε (και είναι οι μόνοι που χρηματοδοτούν ετησίως το περιβάλλον); Αυτό είναι το ευχαριστώ της πολιτείας προς τους πολίτες που χρηματοδοτούν ετησίως το Πράσινο Ταμείο με την έκδοση άδειας θήρας;

  • 8 Μαΐου 2021, 19:35 | Kωνσταντίνος

    ΣΤΕΙΡΩΣΗ διαχωρισμός ΣΚΥΛΩΝ-ΓΑΤΩΝ

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
    Σχετικά με την στείρωση των αδέσποτων, θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός μεταξύ των 2 ειδών.
    Οι γάτες είναι ημιήμερες, διατηρούν ισχυρά ένστικτα επιβίωσης και αυτοσυντήρητες. Μπορούν να επιβιώσουν στο αστικό και αγροτικό περιβάλλον, χωρίς την ανάγκη του ανθρώπου.
    Ποτέ δεν εξημερώθηκαν διότι δεν μπορούσαν να προσφέρουν υπηρεσίες στους ανθρώπους, αντίστοιχα με αυτές των σκύλων.
    Εάν στειρωθούν οι αδέσποτες γάτες, θα αναγκάσουμε ΒΙΑΙΩΣ ένα είδος να γίνει μεσα στα επόμενα λίγα χρόνια εξαρτώμενο απόλυτα από τον άνθρωπο, που είναι ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ του.
    Παρακαλώ αξιολογήστε το ξανά.
    Ευχαριστώ

  • 8 Μαΐου 2021, 19:21 | Μιχάλης

    Στηρωση σημαίνει ακρωτηριασμός ίσος θα έπρεπε να το δείτε λίγο καλύτερα.

  • 8 Μαΐου 2021, 19:27 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΟΜΙΚΟΣ

    Η αφαίρεση υγιών οργάνων από ζώα (επέμβαση που στην ιατρική ονομάζεται ακρωτηριασμός) αντιβαίνει στο ιπποκρατικό αξίωμα «ὠφελέειν ἢ μὴ βλάπτειν». Οι μαζικές στειρώσεις και μάλιστα κηδεμονευόμενων ζώων χωρίς ιατρικό λόγο είναι παράνομη και εγκληματική πράξη (βασανισμός) που αντιβαίνει στις ελευθερίες των ζώων, βλάπτει την υγεία, την προσωπικότητα, την σωματική τους ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια, την αυταξία, την ποιότητα ζωής τους και την φυσιολογική τους συμπεριφορά.
    Προληπτική τιμωρία δε νοείται να επιβάλλεται σε νομοταγείς πολίτες, επειδή μερικοί παρανομούν. Η στείρωση είναι κακοποίηση (αφαίρεση υγιών οργάνων = ακρωτηριασμός) πολύ περισσότερο εκτεταμένη, βλαπτική, επικίνδυνη και επώδυνη από τον ακρωτηριασμό αυτιών ή ουράς. Το κατοικίδιο ζώο δεν είναι παραβάτης για να τιμωρείται, και μάλιστα προληπτικά, με επεμβάσεις που βλάπτουν την υγεία, την ευημερία, την ποιότητα ζωής, την φυσιολογία, την ορμονική λειτουργία επομένως και την φυσική συμπεριφορά (5η ελευθερία των ζώων) και την μακροβιότητά του. Το κατοικίδιο ζώο σύμφωνα με την διεθνή νομοθεσία υπόκειται στην κηδεμονία του ανθρώπου, είναι ανθρώπινο δικαίωμα και καθήκον επομένως η διαχείριση των πληθυσμών οικόσιτων ζώων. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων να διατηρούν και να αναπαράγουν κατοικίδια ζώα σύννομα, υπεύθυνα και σωστά.

  • 8 Μαΐου 2021, 19:33 | Παυλίνα Βλάχου

    Οχι στην σφαγή τοων σκύλων μας !!!μη καταστρέφετε τους ερασιτέχνες εκτρώφεις,μη καταστρέφετε την ελληνική κυνοτεχνια και Κυνουρίας!!!ευζωία δεν είναι η σφαγή υγειων μελών των ζώων μας!!!

  • 8 Μαΐου 2021, 19:43 | Τάκης Πέππας

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο πολίτης θεωρείται αρκετά υπεύθυνος ώστε να κατέχει κατοικίδιο (και να ψηφίζει), αλλά, ταυτόχρονα, ανεύθυνος να διαχειριστεί τους απογόνους του.
    Ο δε νομοθέτης έχει προβλέψει διπλάσιο αριθμό στειρώσεων από τις απαιτούμενες. Διότι προφανώς αν στειρωθούν τα θηλυκά ζώα δεν μπορούν να παράγουν απογόνους τα αρσενικά (και ανάποδα). Νομίζουμε πως αυτό από μόνο του μαρτυρά πως η σύνταξη του νομοσχεδίου είναι επιεικώς ανεπαρκέστατη και ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΠΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ, αφού επιβάλλει ακρωτηριασμό χωρίς να είναι αυτός απαραίτητος.
    Προφανώς η μόνη λογική επιλογή είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου που θέλει να πετσοκόψει τα ζώα χωρίς καν να χρειάζεται.

  • 8 Μαΐου 2021, 19:29 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΟΜΙΚΟΣ

    Ουδείς νόμος μπορεί να προσβάλλει προληπτικά το δικαίωμα του ατόμου να αναπαραγάγει το ζώο του όπως οι συμπολίτες του χωρίς να έχει ο πολίτης αυτός εκ των προτέρων παραβεί το νόμο. Εκ των προτέρων τιμωρία για αδίκημα που δεν έχει διαπραχθεί είναι αδιανόητη. Τα «αδέσποτα» δεν προέρχονται από την σωματική ακεραιότητα των ζώων αλλά από την εγκατάλειψή τους. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται σωστά με σήμανση, καταγραφή και ποινές για τους παραβάτες. Επομένως ο προληπτικός ακρωτηριασμός των ζώων, που είναι κακοποίηση, βαναυσότητα και βασανισμός, είναι άχρηστος και περιττός.

  • 8 Μαΐου 2021, 18:22 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΙΟΓΚΑΣ

    Απαράδεκτη και άθλια πρόταση η στείρωση. Προσβάλει κυρίως αυτούς που την προτείνουν.
    Η λύση είναι απλή και εύκολη. Ρωτήστε τον ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗ και οργανώσετε μία υποχρεωτική εφαρμογή στο open.gov. Και ο έλεγχος απλός ,θα καταγράψει και αρκετούς φοροδιαφεύγοντες.

  • 8 Μαΐου 2021, 18:31 | Άρις

    Είναι να ντρέπεσαι όταν η ανικανότητα σου να ελέγξεις ένα πρόβλημα σε οδηγεί σε υποχρεωτική στείρωση… Αν είχαν άραγε φωνή όλα αυτά τα ζώα τι θα σας έλεγαν?
    Ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε το απαγορεύουμε… Ότι αναδεικνύει την ανικανότητα μας το εξαφανίζουμε…
    Κατάντια της κυβέρνησης η υποχρεωτική στείρωση, ντροπή των φιλοζωικών αισθημάτων…

  • 8 Μαΐου 2021, 18:12 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΙΟΓΚΑΣ

    Απαράδεκτη και άθλια η ιδέα της στείρωσης.Προσβάλει κυρίως αυτούς που την σκέφθηκαν.Η λύση είναι απλή στο open.gov.Ρωτήστε τον ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗ .Μιά εφαρμογή καταγραφής κάθε δεσποζόμενου θα δημιουργήσει και μία καλή βάση δεδομένων χρήσιμη στο μέλλον.Ο έλεγχος απλός και εύκολος από κτηνιάτρους θηροφυλακή Δήμους αστυνομία.

  • 8 Μαΐου 2021, 18:30 | Γιαννης Δημόπουλος

    Για το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης ,η οποία το έθεσε σε δημόσια διαβούλευση για τους σκύλους μας έχω να πω τα εξής .Τι ακριβώς πρέπει να συζητήσουμε στη δημόσια διαβούλευση? Πως θα φαλκιδέψουμε βασικές ελευθερίες και δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών ;Ποιος είναι εκείνος ,όποια πλειοψηφία και αν διαθέτει ο οποίος μπορεί να απαγορεύσει από τον πολίτη να έχει 10 κότες για να τρώνε τα παιδιά του ένα φρέσκο αυγό, ποιος είναι εκείνος ο οποίος έχει τη δυνατότητα να απαγορεύσει να έχει και να αναπαράγει για την οικογένειά του πέντε πρόβατα ή ένα άλογο ή ένα γουρούνι ; Ποιος είναι εκείνος ο οποίος έχει τη δύναμη να απαγορεύσει στον Έλληνα κυνόφιλο να αναπαράγει το σκύλο του και να τον υποχρεώσει να τον στειρώσει και με εξουθενωτικά συνεχή πρόστιμα; Εμένα το νομοσχέδιο αυτό επαγγελματικά με συμφέρει αλλά οι μέθοδοι αυτοί μόνο ναζιστικές και σταλινικές μπορούν να χαρακτηριστούν .
    Τέτοιες μέθοδοι έχουν εφαρμοστεί και άλλες φορές στην ιστορία ,κυρίως στο Μεσαίωνα καθώς και στο σοβιετικό κόσμο που απαγόρευε την κατοχή παραγωγικών ζώων στους πολίτες και όλα αυτά έχουν αποτύχει οικτρά. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί είμαι άνθρωπος της υπαίθρου ,ποιο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας την οποία υποστηρίζω αγαπώ και θα υποστηρίζω ,έφερε στη δημόσια διαβούλευση ένα τέτοιο νομοσχέδιο το οποίο επιβάλλει τη στείρωση σε όλα τα δεσποζόμενα ζώα (σκύλους και γάτες)προσπαθώντας να καταργήσει δικαιώματα και ελευθερίες των Ελλήνων πολιτών και να αφανίσει όλη την Ελληνική Κυνοφιλία, η οποία με τόσους κόπους έχει χτιστεί από ανθρώπους που λατρεύουν τα σκυλιά τους και γενικά τα κατοικίδιά .
    Στους συμπαθείς Κυρίους και Κυρίες των οποίων οι απόψεις αποτυπώνονται στο νομοσχέδιο, θέλω να πω τα εξής όλοι φρικάρουμε από τις φρικαλεότητες τις οποίες διαπράττουν ορισμένα άρρωστα μυαλά εναντίον των ζώων μας, όπως και όλοι φρικάρουμε από τους παιδεραστές, βιαστές κτηνοβάτες ,πατέρες οι οποίοι βιάζουν τα παιδιά τους αγόρια και κορίτσια, αυτό δεν σημαίνει ότι η λύση στα προβλήματα αυτά είναι να ευνουχίσουμε όλους τους άντρες της χώρας. Για μας που είμαστε ερωτευμένοι με το θέαμα που παρουσιάζει ένας κυνηγετικός σκύλος υψηλών ικανοτήτων στο κυνήγι και για όλους τους παραπάνω λόγους που ανέφερα, το νομοσχέδιο αυτό είναι ανοσιούργημα είναι εντελώς αντισυνταγματικό και κάθε Δημοκρατικός Πολίτης πρέπει να το πολεμήσει με όλες του τις δυνάμεις.

  • 8 Μαΐου 2021, 18:34 | Σεβαστή

    Απαράδεκτη η υποχρεωτική στείρωση. Επεμβαίνετε στα θέματα φύσης των ζώων χωρίς καμία ουσιαστική δικαιολογία. Τα αδέσποτα μπορούν να μειωθούν εάν κάνουν οι δήμοι σωστή δουλειά και όχι προχειρότητες.

  • 8 Μαΐου 2021, 18:16 | Κωστας περαντακος

    Σε 200 χρονια θα κοιτανε τον σκυλο οπως κοιταμε εμεις τωρα τους δεινοσαυρους..

  • 8 Μαΐου 2021, 18:11 | Δημήτρης Οικονόμου

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ, να είναι στην διακριτική ευχέρεια του ιδιοκτήτη ναι! Εννοείται με επιδότηση από το κράτος. Το λιγότερο υποκριτικό να απαγορεύεται ο ακρωτηριασμός αυτιών και ούρων και να σε υποχρεώνει να στειρώσεις το κατοικίδιο σου,που είναι άλλο ένα μέλος της οικογένειας!!

  • 8 Μαΐου 2021, 18:47 | Σοφία

    Διαφωνώ με την υποχρεωτική στείρωση δεσποζομενων ζώων.

  • 8 Μαΐου 2021, 18:52 | Μαγδαληνή

    Η στείρωση είναι ακρωτηριασμός και παραβιάζει τα δικαιώματα των ζώων.
    Τιμωρήστε τους κακούς ιδιοκτήτες και όχι τα ζώα.

  • 8 Μαΐου 2021, 18:37 | ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Το θέμα της στείρωσης είναι περίπλοκο. ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ με την υποχρεωτική στείρωση. Το θεωρώ τιμωρία για το ίδιο το κατοικίδιο, όσο και για τους υπεύθυνους ιδιοκτήτες. Εάν το κατοικίδιο είναι σε προστατευμένο χώρο και δεν ζευγαρώνει γιατί να υποβληθεί σε στείρωση; Με την υποχρεωτική στείρωση θ’ ανοίξει μέτωπο σε άλλου είδους εκμετάλλευση. Συμφωνώ με τον αυστηροτατο έλεγχο και την μέγιστη τιμωρία των ανεύθυνων ιδιοκτητών.
    Άλλωστε για αυτό θεσπίστηκε η σήμανση και η καταγραφή των ζώων και των ιδιοκτητών …

  • 8 Μαΐου 2021, 18:11 | Ανδρέας Κ.

    Επιτέλους, ένα σχέδιο νόμου που παρά τις διορθώσεις που χρίζει, κινείται στη σωστή κατεύθυνση και δεν διστάζει να πραγματοποιήσει τομές που θα βοηθήσουν στην λύση του προβλήματος. Αρκεί βέβαια να μην υποκύψει η κυβέρνηση στις πιέσεις που δέχεται από συντεχνιακά και άλλα συμφέροντα.

    Για το επίμαχο θέμα του συγκεκριμένου άρθρου, αυτό της υποχρεωτικής στείρωσης δεσποζόμενων ζώων, φυσικά και ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ , όπως άλλωστε κάθε ένας που α) γνωρίζει το πρόβλημα και β) επιθυμεί τη λύση του. Οι απόψεις αυτών που είτε δεν γνωρίζουν είτε δεν ενδιαφέρονται για το πρόβλημα, δεν θα πρέπει να απασχολήσουν κανέναν.

    Για ακρωτηριασμό κάνουν λόγο αναφερόμενοι στη στείρωση, οι κυνόφιλοι των κομμένων αυτιών και των κομμένων ουρών… Αυτοί που βλέπουν τον σκύλο σαν εργαλείο, παιχνίδι, εμπόρευμα και μέσο πραγμάτωσης της ματαιοδοξίας τους. Για “επέμβαση στη φύση” μιλούν οι οπαδοί της ευγονικής…
    Δεν νομίζετε ότι είναι λίγο αργά να μιλάμε για ανθρώπινη επέμβαση στη φύση; Λες και την αφήσαμε παρθένα έως τώρα… Πάει, το χάσαμε αυτό το τρένο προ πολλού.

    Αναρωτιούνται μερικοί πως θα βοηθήσει αυτό το μέτρο και υποστηρίζουν ότι αρκεί ένα δεσποζόμενο ζώο να είναι τσιπαρισμένο. Αλήθεια; Το πιστεύετε πραγματικά ή το λέτε απλά για να πείτε κάτι; Έστω ότι έχω το σκυλί μου τσιπαρισμένο και το αφήνω ή το βάζω να ζευγαρώσει. Πως ακριβώς με εμποδίζει το τσιπάρισμα απο το να το κάνω; Δεν με εμποδίζει… Ζευγαρώνει λοιπόν το σκυλί μου και στη συνέχεια πάω και πετάω τα κουτάβια δεξιά και αριστερά. Ξανά, πως με εμποδίζει το τσιπάρισμα; Και πάλι δεν με εμποδίζει. Τα κουτάβια αυτά αν καταφέρουν να επιβιώσουν, θα γίνουν τα επόμενα αδέσποτα. Έτσι απλά και ενώ έχω το σκυλί μου τσιπαρισμένο, μπορώ και να το βάλω/αφήσω να ζευγαρώσει και να αμολήσω τα κουτάβια και το τσιπάρισμα δεν μπορεί ούτε να με σταματήσει αλλά ούτε και εκ των υστέρων να με τιμωρήσει.

  • 8 Μαΐου 2021, 18:04 | Παπαδημητριου Νικολαος

    Ειμαι εντελως αντιθετος με την στειρωση των δεσποζομενων ζωων.Δεν ειναι αυτη η λυσηγια τη μειωση των αδεσποτων.Δεν μπορεισ να υποβαλλεις σε μια τετοια διαδικασια το ζωο χωρις να υπαρχει λογος υγειας.Εκτος αυτου εξοδα και παρενεργειες ειναι αρκετα(παχυσαρκια,ακρατεια,ορμονικες διαταραχες κλπ)πυ μειωνουν την ποιοτητα ζωης του ζωου.Αλλωστε πουθενα στον κοσμο (ΕΕ,ΗΠΑ) δεν υπαρχει κατι αντιστοιχο,λετε εμεις να ξερουμε…καλυτερα?

  • 8 Μαΐου 2021, 18:59 | Ιωάννης Τζούμας

    Η στείρωση αποτελεί ακρωτηριασμό.
    Μόνο σε ανίατες παθήσεις όπως π.χ η γάγγρενα αποτελεί ιαματική μέθοδο. Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις αποτελεί φρικαλεότητα.
    Επίσης οφείλετε να ενημερώσετε τους δεκάδες Έλληνες πολίτες για τον λόγο που δεν έχει δημοσιευθεί το σχόλιό που έχουν υποβάλει για το συγκεκριμένο άρθρο.

    Ευχαριστώ.

  • 8 Μαΐου 2021, 18:16 | Γιωργος

    Οχι στην στειρωση των ζωων! Οχιστον ακρωτηριασμο τους! Υπαρχουν αλλα μετρα για να λυθουν τα οποθα προβληματα

  • 8 Μαΐου 2021, 18:20 | Γιώργος

    Απαράδεκτο χωρίς μελέτη εγχείρημα η στείρωση.
    Πονάει χέρι κόψει χέρι..
    Αυτό είναι το Ελληνικό επίπεδο του κράτους και των φιλοζωικών συλλόγων…
    Κρητικός ιχνηλάτης, Ελληνικός ιχνηλάτης και Κοκόνι μετά από αυτό τελειώνουν εδώ.. Ράτσες που υπάρχουν από την αρχαιότητα..
    Το θέμα πρέπει να φτάσει στην ευρωπαϊκή ένωση..
    Πρέπει να σταματήσουν επιτέλους αυτές οι απαράδεκτες ιδέες την στιγμή που πολλά χρήματα ευρωπαϊκής Ένωσης δίνονται για τέτοιους σκοπούς.

  • 8 Μαΐου 2021, 17:55 | Ελισάβετ Καλλίτση

    Είμαι 30 χρόνια δημοσιογράφος και άλλα τόσα εθελόντρια. Και με τις 2 ιδιότητες έχω βρεθεί αντιμέτωπη με εκατοντάδες περιπτώσεις μωρών (σκυλιών και γατιών) εξαθλιωμένων, κακοποιημένων και εγκαταλελειμμένων. Έχω κατ επανάληψη καλύψει και δημοσιογραφικά περιπτώσεις εκμετάλλευσης μητέρων που απλά επειδή θα είχαν τα «επιθυμητά» για κάποιους κουτάβια ή γατιά κλείστηκαν σε κλουβιά με μοναικό σκοπό να γεννήσουν και ξαναγεννήσουν..
    Αναρωτιέμαι σε ένα τέτοιο ακόμη θέμα ακόμη και σήμερα, αυτό της στείρωσης, δεν έχει υπάρξη νομική διασφάλιση για τα ίδια τα ζώα. Γιατί δεν έχει υπάρξει προστευτικό πλαίσιο για αυτά. Δεν έχει διασφαλιστεί το αυτονόητο.
    Προφανώς είναι ΝΑΙ η απάντηση
    στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς. Είναι το πρώτο μέτρο που έπρεπε να έχει ληφθεί εδώ και χρόνια στη χώρα μας. Οι γεννήσεις δεσποζόμενων είναι η κυριότερη πηγή-αιτία δημιουργίας των αδέσποτων και της αθλιότητας που επικρατεί. Όλα τα άλλα μέτρα έπονται. Ένα δοχείο με νερό δεν αδειάζει ποτέ αν δεν κλείσει η κάνουλα που το γεμίζει.
    Είναι θέμα παιδείας και πολιτισμού

  • 8 Μαΐου 2021, 17:39 | Βρουσιας νικολαος

    Όχι στη στειρωση των δεσποζομενων ζώων, όχι στο ακρωτηριασμό τους και πάλι Ο Χ Ι!

  • Αναφορικά με την παράγραφο 8:
    ‘‘Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.’’
    Εκτός των σκύλων δεικτών θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και για τις υπόλοιπες κυνηγετικές φυλές οι οποίες χρειάζονται εκγύμναση και υποβάλλονται σε αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων όπως ορίζει και ο ισχύον νόμος. Συγκεκριμένα θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τους σκύλους ιχνηλάτες καθώς και για τις Ελληνικές φυλές λαγωνικών (Κρητικός Λαγωνικός), επαναφοράς, όπως επίσης και για κάθε άλλη περίπτωση σκύλου εργασίας .

  • 8 Μαΐου 2021, 17:30 | Στρατος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση είναι απαράδεκτο βρείτε ένα αλο τρόπο για την μείωση των αδέσποτων. Το μόνο που θα καταφέρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι να καταστρέψει την ελληνική κυνοφιλια. Έστω και την ύστατη στιγμή πάρτε πίσω το σχέδιο νόμου δώστε την δυνατότητα στον ερασιτέχνη εκτροφεα να αναπαράγει το ζωω του, να κρατήσει τα χαρακτηριστικά της φίλης του, να μπορεί να συμμετάσχει σε διεθνής έκθεσής. Σώστε την κυνοφιλια μην την καταστρέφετε.

  • Με βάση τους κανονισμούς της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας απαγορεύεται η συμμετοχή στειρωμένου ζώου σε οποιαδήποτε έκθεση, αναγνώριση, πιστοποίηση, αγώνα, αξιολόγηση κλπ. Με αυτό τον τρόπο καταρρέει η ελληνική κυνοφιλία καθώς και κάθε προσπάθεια αξιολόγησης , και ορθής αναπαραγωγής των ζώων. Οι όμιλοι φυλών και κυνοφιλικών σωματείων παύουν να έχουν λόγο ύπαρξης, διακόπτεται βίαια η τήρηση των γενεαλογικών μητρώων και της εφαρμογής των κανονισμών που διέπουν την διαδικασία αυτή καθώς και η καταγραφή

  • Η υποχρεωτική στείρωση είναι μια ιατρική πράξη για την οποία θα πρέπει να αποφασίζει ο ιδιοκτήτης σε σύμφωνη γνώμη με τον κτηνίατρο λαμβάνοντας υπόψη τους άμεσους και μακροπρόθεσμους κινδύνους στην υγεία του ζώου. Είναι ακρωτηριασμός παραποίηση της φύσης των ζώων μας και ταφόπλακα στην διαιώνιση των πανάρχαιων Ελληνικών φυλών που ήδη κινδυνεύουν

  • Με την υποχρεωτική στείρωση τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η διαιώνιση και διάσωση των γηγενών Ελληνικών φυλών αναγνωρισμένων και μη όπως περιγράφονται στις παρατηρήσεις μας επί του Άρθρου 2. Άμεσος κίνδυνος ενίσχυσης της παράνομης κατοχής μη καταγεγραμμένων ζώων , συρρίκνωση της ήδη μικρής γενετικής δεξαμενής με σοβαρά προβλήματα υγείας στο άμεσο μέλλον. (Η συρρίκνωση της γονιδιακής δεξαμενής και περιορισμού του αριθμού των γεννητόρων έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις για τον πληθυσμό κάθε φυλής).

  • Επίσης στους ορισμούς αναφέρεται ρητά ο όρος ιδιοκτήτης:
    ‘‘Ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς: το φυσικό πρόσωπο που αναφέρεται ως ιδιοκτήτης στο έγγραφο ταυτοποίησης του ζώου’’
    Με την υποχρεωτική στείρωση παρά την θέληση του ιδιοκτήτη, δημιουργείται μία αναίτια ‘‘φθορά’’ του ζώου ιδιοκτησίας του, υποβάθμιση και αλλοίωση της φύσης , των προσόντων και των ικανοτήτων του και μάλιστα χωρίς να προβλέπεται καμία αποζημίωση όπως ορίζεται συνταγματικά σε περιπτώσεις φθοράς ιδιοκτησίας πολιτών από το κράτος. Καταπατείται κατάφορα το δικαίωμα των πολιτών να συντηρούν αρτιμελή και να αναπαράγουν τα δικά τους ζώα που προορίζονται για βασικές ανάγκες εργασίας ή συντροφιάς χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για την δυνατότητα νόμιμης αναπαραγωγής τους ερασιτεχνικά.

  • Η διαδικασία της στείρωσης έρχεται επίσης σε πλήρη αντίθεση με τις παρακάτω προτάσεις του Άρθρου 2.:

    iii. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια
    iv. Ελευθερία από φόβο και αγωνία
    v. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς

  • Η υποχρεωτική στείρωση ενός υγειούς υπεύθυνα δεσποζόμενου και ηλεκτρονικά ταυτοποιημένου σκύλου έρχεται αρχικά σε πλήρη αντίφαση με τις βασικές αρχές που τίθενται στο Αρθρο2. Και συγκεκριμένα με:

    Α)’’Τη φυσική και τη ψυχική κατάσταση του ζώου’’, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα και αρνητικά
    Β)’’Δεν Υποφέρει από καμία δυσάρεστη κατάσταση’’. Για την διαδικασία της στείρωσης το ζώο υποβάλλεται αναίτια σε διαδικασία στρες , ολικής νάρκωσης και χειρουργείου με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Γ) ‘’Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση’’. Το ζώο Καταπονείται, ταλαιπωρείται και κινδυνεύει άμεσα και μακροπρόθεσμα από σειρά επιπτώσεων με βάση επίσημες κτηνιατρικές μελέτες.
    Δ)’’Είναι ικανό να εκφράζει συμπεριφορές, οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή φυσική και ψυχική του κατάσταση’’. Μετά από την στείρωση το ζώο δεν είναι πλέον ικανό να εκφράσει βασικές βιολογικές, φυσικές συμπεριφορές όπως να έρθει σε οίστρο να αναπαραχθεί και να δώσει απογόνους όπως του υπαγορεύει η φύση του

  • 8 Μαΐου 2021, 17:53 | Βασίλης κακαβούλας

    Μεγάλο λαθος η υποχρεωτική στείρωση όλων τον δεσποζομενων σκυλων.πρωτον είναι ακρωτηριασμος μακάβριο και επίπονο χειρουργικό με καταστροφικές συνέπειες στην ψυχολογία και την σωματική υγεία του σκύλου με κίνδυνο δημιουργίας καρκίνου και λοιπών άλλων ασθενειών.Δευτερων τέτοιου νόμοι θεωρούνται αντισυνταγματική γιατί δεν μπορούμε εμείς να κρίνουμε αν θα τεκνοποίηση ένα ζώο δεν μπορείτε να βιαζετε έτσι τη φύση απαγορεύοντας την τεκνοποίηση τον σκύλων.με αυτόν τον νομο θα εξαφανιστούν τα αδέσποτα και τα δεσποζομενα.μεγαλο λάθος αν περάσει αυτός ο νόμος.εγω τους σκύλους μου τους έχω σαν παιδιά μου και αύριο μεθαύριο φοβάμαι ότι θα μου ζητηθεί και κάτι ανάλογο για τα βιολογικά μου παιδιά δυστυχώς

  • 8 Μαΐου 2021, 17:06 | κοκκαλης παναγιωτης

    όχι στην στείρωση ειναι αντισυνταγματικο ειναι έγκλημα με ποιο δικαίωμα σε ένα υγείες σκυλι θα του αφαιρέσουμε τα γεννητικά όργανα όταν αυτό φέρει τσιπ ιδιοκτήτη και όλα τα νόμιμα έγραφα που σε περίπτωση εγκαταλείψεις θα βρεθεί ο ιδιοκτήτης του ντροπη σε αυτούς που το σκεφτηκαν νττοπη δεν θελω να πω κάτι άλλο πιστσυω η λογική θα επικρατήσει

  • 8 Μαΐου 2021, 17:30 | Αντώνης Σκιώτης

    όχι στην υποχρεωτική στείρωση των ζώων συντροφιάς. δεν μπορεί για κάποιους ανεύθυνους να την πληρώνουν και οι υπεύθυνοι πολίτες επειδή η πολιτεία δεν τιμωρεί τους λίγους ανεύθυνους. πως θα πληρώσει ένας φτωχός Άνθρωπος που έχει για παρέα ένα σκυλάκι που το ταΐζει κόβοντας τη δική του μερίδα την στείρωση; θα του βάλετε και πρόστιμο, αν δεν μπορεί;
    OXI λοιπών στην υποχρεωτική στείρωση.

  • 8 Μαΐου 2021, 17:58 | Δημητριος Μπινιαρης

    Κυριε υπουργε, οχι στη στειρωση των ζωων μαε. Μην γινετε εισηγητης σε νομο φασιστικο και κατα των ατομικων δικαιωματων των Ελληνων μονο κ μονο επειδη το απαιτουν σκοτεινα συμφεροντα των φιλοζωικων. Μη γινεται εισηγητης σε νομο που εχει τις πηγες του στο ναζισμο. Κανετε αυστηροτερο το πλαισιο των ποινων. Μη γινετε αιτια να χαθουν αρχαιοτατες φυλες Ελληνικων σκυλων. Η ΝΔ παντα ηταν στο πλευρο της Ελληνικης κοινωνιας, της παραδοσης και του Ελληνικου λαου.

  • 8 Μαΐου 2021, 17:38 | ΑΝΝΑ ΣΚΛΗΡΗ

    Επι παρ. 5 αρθ.5. η άδεια εισαγγελέα για την αφαίρεση του τσιπ γιατί είναι αναγκαία αν υπάρχει κτηνιατρική γνωμάτευση και άδεια του ιδιοκτήτη του ζώου? Αν αυτό επιβάλλεται να συμβεί όπως περιγράφεται στο άρθρο και για τεχνολογικούς λόγους γιατί αυξάνουμε τον διαχειριστικό φόρτο ? Μήπως να μην επιτρέπεται απο τρίτους η αφαίρεση ώστε να προασπίσουμε το ζώο και τον ιδιοκτήτη του ?Αφού η εισαγωγή του τσίπ είναι υποχρεωτική για τον ιδιοκτήτη πώς αυτός έχει πρόσβαση και επίβλεψη της λειτουργίας του τσιπ? Επι παρ. 1 αρθ.5 αφού η υιοθεσία λαμβάνει χώρα μέσω υπηρεσίας του Δήμου ή φιλοζωϊκής οργάνωσης ή αγορά η υποχρέωση καταχώρησης να υφίσταται και για τον φορέα παροχής του ζώου προς υιοθεσία απευθείας στο Μητρώου (καθως ειναι δύο οι συμβαλλόμενοι)
    Αρθ. 5 Να μην επιτρέπεται κανένας ακρωτηριασμός ζώου παρά μόνο αν αυτός προήλθε απο ατύχημα και κτηνιατρική βοήθεια για την διάσωση της ζωής του ζώου

    Επι του αρθ. 5 αρκετά απο αυτά ου αναφέρονται στον περιορισμό και ευθύνες για πρόσκληση ζημιών δεν έχουν εφαρμογή για τις γάτες καθώς δεν υφίσταται πρακτικά τέτοια περίπτωση Επίσης και τα περιττώματα της η γάτα τα σκεπάζει μόνη της ενώ λόγω της φύσης ης είναι εύκολο αν κατοικεί σε αυλή να περάσει και σε διπλανούς χώρους και να επιστρέψει πίσω κάτι που δεν μπορεί πρακτικά να περιοριστεί Το αυτό και με έξοδο της σε μπαλκόνι ενώ το αντίθετο θα αποτελούσε σημαντικό περιορισμό και κόντρα στην φύση του ζώου δυσανάλογο σε σχέση με την πιθανότητα πρόκλησης ζημίας στον άνθρωπο ως εκ τούτου θα πρέπει να εξαιρεθεί

  • 8 Μαΐου 2021, 17:12 | panagiotis limpanovnos

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
    Διαφωνώ με την υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων και ειδικά των φυλών εργασίας,όπως τα κυνηγετικά. Είναι φυσικό να μπει ένα αυστηρό πλαίσιο ελέγχου απόκτησης,καταγραφής,σήμανσης,ευζωίας,συνθηκών διαβίωσης,ακόμη και αυστηροποίηση της διαδικασίας της γέννας ενός ζώου. Προφανώς είναι τελείως απαράδεκτο, αυταρχικό και αντιδημοκρατικό να το στειρώσεις.Και όταν λέμε στείρωση μιλάμε για μια αιματηρή,σοβαρή και επικίνδυνη ιατρική πράξη, που έχει ψυχοσωματικές επιπτώσεις στο ζώο. Είναι σωστό να μπει αυστηρό πλαίσιο στην γέννα, στην καταγραφή των κουταβιών,στον έλεγχο πού θα καταλήξουν τα κουτάβια, αλλά όχι στην αμετάκλητη στείρωση.Όπως συμβαίνει σε όλες τις δυτικές χώρες είναι δικαίωμά μου αν θελήσω και όποτε μπορέσω, αν μπορέσω,να κρατήσω απογόνους από τον αγαπημένο μου σκύλο,λογοδοτώντας με κάθε τρόπο για την γέννα,τον αριθμό και την τύχη των γεννητόρων.
    Στους δρόμους βρίσκονται ζώα που χρειάζονται στείρωση. Στους δρόμους βρίσκονται ζώα που τα πήραν ως λούτρινα αρκουδάκια για να παίξουν τα παιδιά τους, αλλά όταν φάνηκαν οι υποχρεώσεις τα πέταξαν στο δρόμο. Ένας κυνηγός θα ξοδέψει μια περιουσία για να αποκτήσει έναν καθαρόαιμο σύντροφο , μέλος της οικογένειάς του, να τον θρέψει , να τον έχει υγιή και να τον εκπαιδεύσει. Είναι μεγάλο το κόστος κτήσης και συντήρησης ενός κυνηγόσκυλου για να το πετάξεις στο δρόμο.Χώρια το δέσιμο, αφού εκτός της συντροφιάς είναι ένα ζώο που συνδέεται με το κοινό πάθος της κυνηγετικής δραστηριότητας.
    ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΓΕΝΙΚΩΣ ΚΑΙ ΟΡΙΖΟΝΤΙΩΣ.
    Με εκτίμηση Panagiotis Limpanovnos

  • 8 Μαΐου 2021, 16:47 | ειρηνη αθανασοπουλου

    Δεν στειρωνω τα παιδια μου, δεν θα στειρωσω τα σκυλια μου!

  • 8 Μαΐου 2021, 16:53 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ! Η πρώτη επαφή με το νομοσχέδιο δείχνει ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον να αντιμετωπιστεί η διαρκής αύξηση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, των αναρίθμητων κακοποιήσεων και της αθλιότητας που επικρατεί ενώ μέχρι τώρα όλα τα χρήματα και οι προσπάθειες ετών για αντιμετώπιση φυσικά έπεφταν στο κενό. Πιστεύω ότι η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ είναι ακριβώς το μέτρο που έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει ληφθεί. Μπράβο σ’ αυτούς που παραμέρισαν τα συμφέροντα και τις ομάδες συμφερόντων που προσπαθούν λυσσαλέα να κρατήσουν και πάλι πίσω τη χώρα μας. Εκατοντάδες-χιλιάδες νεογέννητα εγκαταλείπονται καθημερινά από τους ιδιοκτήτες ζώων που γέννησαν, και είναι αριθμοί που επουδενί δεν αντιμετωπίζονται. Αν και καταλαβαίνω υους λόγους που το μέτρο θα ισχύσει από το 2023, θεωρώ σωτήριο και θα ζητούσα να ισχύσει σε 8 μηνες max, διότι οι γεννήσεις και οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους για το τι θα προστεθεί σωρρευτικά προς αντιμετώπιση μέχρι το 2023. ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΠΙΣΩ! ΓΡΑΦΕΤΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ!

  • 8 Μαΐου 2021, 16:48 | ΑΝΝΑ ΣΚΛΗΡΗ

    Αναφορικά με παρ. 1α αρθ5 και συγκεκριμένα την ρητή υποχρέωση στείρωσης κάθε σκύλου ή γάτας συντροφιάς πώς συνάδει αυτό με το θεμελιώδες δικαίωμα κάθε ζωντανού πλάσματος για διατήρηση του είδους του, ενώ μήπως οδηγηθούμε στην εξαφάνιση των οικόσιτων κατοικίδιων φίλων μας? Μήπως το μέτρο που εκτιμώ πως έχει ως στόχο την προάσπιση της υγείας και ομαλής διαβίωσης των ζώων να ρυθμιστεί με ελεγχόμενη καταγραφή πληθυσμού και μέριμνα για τα αδέσποτα σε επίπεδο δήμου? Επίσης την αξιοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας των πολιτών αναλογικά με υποχρέωση φροντίδας ενός ζώου με μέριμνα για τις απαραίτητες υποδομές ανα πολυκατοικία που διαθέτει κοινόχρηστο χώρο πρασίνου για παράδειγμα και την στείρωση απο το Δήμο των αδέσποτων που κινδυνεύει η διαβίωση τους λόγω υπερπληθυσμού ή λόγω δημιουργίας αγέλης απειλούν τη δημόσια υγεία ? Μην ξεχνάμε οτι η φύση οφείλει την βιοποικιλότητα και την προσαρμοστικότητα της θεμελιώδη στοιχεία διατήρησης της ζωής στην ελευθερία επιλογής.

  • 8 Μαΐου 2021, 16:48 | Ιωαννης Ιγγλεζος

    ΟΧΙ στην στειρωση των δεσποζομεων ζωων!ΝΑΙ στα αδεσποτα!

  • 8 Μαΐου 2021, 16:22 | Κόκκαλης Ιωάννης

    Δεν θέλω να στειρωθουν τα δεσπεζομενα ζώα.αυτο καλό να γίνει στα αδέσποτα

  • 8 Μαΐου 2021, 16:32 | Κώστας Παπάζογλου

    Αυτός που σκέφτηκε την στείρωση δεσποζόμενων ζώων πρέπει να μισεί τα ζώα.
    Κάθετα αντίθετος .

  • 8 Μαΐου 2021, 16:42 | Κομματίδης Θεοφάνης

    Ο σκοπός κάθε έμβιου όντος στον πλανήτη είναι η δημιουργία απογόνων. Η υποχρεωτική στείρωση είναι συνώνυμη με την γενοκτονία και χαίρομαι που ο υπόλοιπος κόσμος δεν συμβαδίζει με με το έγκλημα που προσπαθείτε να προωθήσετε. Άλλο πράγμα είναι ο έλεγχος (ο οποίος δεν είναι απλά θεμιτός αλλά απαραίτητος) και άλλο ο αφανισμός-γενοκτονια.

  • 8 Μαΐου 2021, 16:30 | Καρράς Γ.

    Ένα ακόμη άθλιο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Η υποχρεωτικότητα της στείρωσης είναι κάτι το απαράδεκτο και επικίνδυνο. Έχω χάσει πανέμορφο νεαρό θηλυκό σκυλί πάνω στην επέμβαση στείρωσης από ανακοπή λόγω αναισθησίας.

  • 8 Μαΐου 2021, 16:24 | ΒΑΣΑΡΜΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΔΙΑΒΑΖΩ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΚΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΑΙ ΕΡΩΤΩ ΜΕ ΠΟΙΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑ ΛΕΝΕ ΑΥΤΑ; ΔΙΑΒΑΖΩ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΣΥΓΚΑΤΑΛΕΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΓΑΤΕΣ ΣΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ ΖΩΑ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΑΤΑ, ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΚΟΤΕΣ ΚΤΛ.
    ΔΙΑΒΑΖΩ ΚΑΠΟΙΟΥΣ «ΖΩΟΦΙΛΟΥΣ» ΑΣΧΕΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΙΜΕΝΙΚΑ, ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΑ ΚΤΛ, ΑΣ ΤΟΥΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟΝ 4039/12 ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΠΛΕΟΝ. ΒΛΕΠΩ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ Η ΛΥΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΕΡΩΤΩ ΣΕ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΚΥΛΟΙ ΚΑΙ ΓΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ. ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΑ ΟΝΤΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΜΕ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΚΥΡΙΩΣ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΣΕ ΕΝΑ ΖΩΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΤΕΙΡΩΣΗ (ΒΛΕΠΕ ΜΕΛΕΤΕΣ). ΔΙΑΒΑΖΩ ΟΤΙ ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΦΤΑΙΝΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΑΙ ΕΡΩΤΩ, ΠΩΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΑΧΗΡΗΣΤΕΙ 80,000 ΑΔΕΣΠΟΤΑ (ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΚΑΔΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ) ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΤΟ 2% ΕΙΧΕ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ, ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΟΧΙ ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΑ. ΠΡΟΣ ΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΝΩΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΖΩΑ; ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΧΩ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΣΤΕΙΡΩΣΩ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΜΟΥ ΕΝΩ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΧΩ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ; ΔΙΑΒΑΖΩ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΟΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ. ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΙ ΚΑΙ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΜΙΚΡΟΣΩΜΕΣ ΦΥΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΠΟΥ ΚΑΠΟΙΑ ΚΥΡΙΑ ΤΟ ΕΙΧΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΛΟΝΙ ΤΗΣ. ΕΙΜΑΙ ΚΥΝΝΗΓΟΣ ΚΑΙ ΕΧΩ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΜΟΥ ΤΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΓΗΓΕΝΗ ΧΩΡΙΣ PEDIGREE, Η ΦΥΛΗ ΤΟΥΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ-ΛΑΓΩΝΙΚΟΣ, ΜΙΑ ΦΥΛΗ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ 4000 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΧΡΟΝΩΝ. ΠΟΥ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΩΡΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΜΕΡΑΚΙ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΦΗΣΟΥΝ ΣΤΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΝΙΕΣ ΑΛΛΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΑΥΤΟ ΤΟ «ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ» ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ. ΟΧΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ 4039/12 Ο ΟΠΟΙΟΣ ΗΔΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΟΣ ΜΕ ΒΑΡΙΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΩΣΤΕ ΕΝΤΟΛΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΕΝ ΤΕΛΕΙ.

  • Η υποχρεωτική στείρωση ενός υγειούς υπεύθυνα δεσποζόμενου και ηλεκτρονικά ταυτοποιημένου σκύλου έρχεται αρχικά σε πλήρη αντίφαση με τις βασικές αρχές που τίθενται στο Αρθρο2. Και συγκεκριμένα με:

    Α)’’Τη φυσική και τη ψυχική κατάσταση του ζώου’’, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα και αρνητικά
    Β)’’Δεν Υποφέρει από καμία δυσάρεστη κατάσταση’’. Για την διαδικασία της στείρωσης το ζώο υποβάλλεται αναίτια σε διαδικασία στρες , ολικής νάρκωσης και χειρουργείου με ότι αυτό συνεπάγεται.
    Γ) ‘’Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση’’. Το ζώο Καταπονείται, ταλαιπωρείται και κινδυνεύει άμεσα και μακροπρόθεσμα από σειρά επιπτώσεων με βάση επίσημες κτηνιατρικές μελέτες.
    Δ)’’Είναι ικανό να εκφράζει συμπεριφορές, οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή φυσική και ψυχική του κατάσταση’’. Μετά από την στείρωση το ζώο δεν είναι πλέον ικανό να εκφράσει βασικές βιολογικές, φυσικές συμπεριφορές όπως να έρθει σε οίστρο να αναπαραχθεί και να δώσει απογόνους όπως του υπαγορεύει η φύση του

    Η διαδικασία της στείρωσης έρχεται επίσης σε πλήρη αντίθεση με τις παρακάτω προτάσεις του Άρθρου 2.:

    iii. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια
    iv. Ελευθερία από φόβο και αγωνία
    v. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς

    Επίσης στους ορισμούς αναφέρεται ρητά ο όρος ιδιοκτήτης:
    ‘‘Ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς: το φυσικό πρόσωπο που αναφέρεται ως ιδιοκτήτης στο έγγραφο ταυτοποίησης του ζώου’’

    Με την υποχρεωτική στείρωση παρά την θέληση του ιδιοκτήτη, δημιουργείται μία αναίτια ‘‘φθορά’’ του ζώου ιδιοκτησίας του, υποβάθμιση και αλλοίωση της φύσης , των προσόντων και των ικανοτήτων του και μάλιστα χωρίς να προβλέπεται καμία αποζημίωση όπως ορίζεται συνταγματικά σε περιπτώσεις φθοράς ιδιοκτησίας πολιτών από το κράτος. Καταπατείται κατάφορα το δικαίωμα των πολιτών να συντηρούν αρτιμελή και να αναπαράγουν τα δικά τους ζώα που προορίζονται για βασικές ανάγκες εργασίας ή συντροφιάς χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για την δυνατότητα νόμιμης αναπαραγωγής τους ερασιτεχνικά.

    Με την υποχρεωτική στείρωση τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η διαιώνιση και διάσωση των γηγενών Ελληνικών φυλών αναγνωρισμένων και μη όπως περιγράφονται στις παρατηρήσεις μας επί του Άρθρου 2. Άμεσος κίνδυνος ενίσχυσης της παράνομης κατοχής μη καταγεγραμμένων ζώων , συρρίκνωση της ήδη μικρής γενετικής δεξαμενής με σοβαρά προβλήματα υγείας στο άμεσο μέλλον. (Η συρρίκνωση της γονιδιακής δεξαμενής και περιορισμού του αριθμού των γεννητόρων έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις για τον πληθυσμό κάθε φυλής).

    Η υποχρεωτική στείρωση είναι μια ιατρική πράξη για την οποία θα πρέπει να αποφασίζει ο ιδιοκτήτης σε σύμφωνη γνώμη με τον κτηνίατρο λαμβάνοντας υπόψη τους άμεσους και μακροπρόθεσμους κινδύνους στην υγεία του ζώου. Είναι ακρωτηριασμός παραποίηση της φύσης των ζώων μας και ταφόπλακα στην διαιώνιση των πανάρχαιων Ελληνικών φυλών που ήδη κινδυνεύουν.

    Με βάση τους κανονισμούς της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας απαγορεύεται η συμμετοχή στειρωμένου ζώου σε οποιαδήποτε έκθεση, αναγνώριση, πιστοποίηση, αγώνα, αξιολόγηση κλπ. Με αυτό τον τρόπο καταρρέει η ελληνική κυνοφιλία καθώς και κάθε προσπάθεια αξιολόγησης , και ορθής αναπαραγωγής των ζώων. Οι όμιλοι φυλών και κυνοφιλικών σωματείων παύουν να έχουν λόγο ύπαρξης, διακόπτεται βίαια η τήρηση των γενεαλογικών μητρώων και της εφαρμογής των κανονισμών που διέπουν την διαδικασία αυτή καθώς και η καταγραφή, σήμανση και πιστοποίηση των ελληνικών ζώων.

    Η υποχρεωτική στείρωση δεν συνάδει με κανένα τρόπο με τους όρους ‘‘πολιτισμός’’ , ‘‘φιλοζωία’’ και ‘‘ευζωία’’ των ζώων. Έρχεται δε σε πλήρη αντίθεση με τα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των ιδιοκτητών.

    Επίσης αδυνατούμε να κατανοήσουμε το λόγο που ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου θα πρέπει να φέρει διαβατήριο σκύλου αν κινείται εντός της χώρας και όχι το βιβλιάριο και τα σχετικά έγγραφα ηλεκτρονικής σήμανσης

    Αναφορικά με την παράγραφο 8:
    ‘‘Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.’’
    Εκτός των σκύλων δεικτών θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και για τις υπόλοιπες κυνηγετικές φυλές οι οποίες χρειάζονται εκγύμναση και υποβάλλονται σε αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων όπως ορίζει και ο ισχύον νόμος. Συγκεκριμένα θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τους σκύλους ιχνηλάτες καθώς και για τις Ελληνικές φυλές λαγωνικών (Κρητικός Λαγωνικός), επαναφοράς, όπως επίσης και για κάθε άλλη περίπτωση σκύλου εργασίας .

  • 8 Μαΐου 2021, 16:51 | Βασίλης Πλιάκας

    Στο Άρθρο 5
    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 8 Μαΐου 2021, 16:05 | Ανδρεας Γεωργακης

    Η στείρωση όλων των δεσποζόμενων ζώων χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια σχετική μελέτη είναι μια ενέργεια τουλάχιστον επικίνδυνη για το μέλλον των φυλών των σκύλων,που έχουν μια ιστορία χιλιάδων χρόνων. Επίσης είναι ενέργεια που στερεί βασικά δικαιώματα ελευθερίας,καθολικός ακρωτηριασμός,στέρηση βασικών ορμονών απαραίτητων για τον οργανισμό των ζώων. Εκπαίδευση των κατόχων των ζώων και υπευθυνότητα χρειάζεται και ΌΧΙ στείρωση….