Άρθρο 4 Επαναρυθμίσεις για τη μοριοδότηση υποψηφίων

1. Οι περιπτώσεις α΄ και β΄ της παρ. 8 του άρθρου 17 του Ν. 2190/94, όπως ισχύουν, αντικαθίστανται ως εξής:

«α. Κατά τέσσερις (4) μονάδες για διδακτορικό τίτλο

β. Κατά δύο (2) μονάδες για μεταπτυχιακό τίτλο ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης»

2. Η περίπτωση ι. της παρ. 8 του άρθρου 17 του Ν. 2190/94, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

«ι. Κατά τέσσερις (4) μονάδες λόγω εμπειρίας πέντε (5) τουλάχιστον ετών.»

3. Οι περιπτώσεις ια, ιβ, ιγ της παρ. 8 του άρθρου 17 του Ν. 2190/94, όπως ισχύουν, καταργούνται.

4. Η διάταξη του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης «Α. Τίτλοι σπουδών» της παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002 (ΦΕΚ 220Α), αντικαθίσταται ως εξής:

«Τίτλος σπουδών που απαιτείται συμφώνως με την προκήρυξη: οι μονάδες του βαθμού του τίτλου σπουδών υπολογιζόμενες σε δεκάβαθμη κλίμακα με δύο δεκαδικά ψηφία και πολλαπλασιαζόμενες με τον αριθμό εκατόν δέκα (110)».

5. Η διάταξη του τρίτου εδαφίου της περίπτωσης «Α. Τίτλοι Σπουδών» της παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002, με την οποία μοριοδοτούνται οι υποψήφιοι των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, κάτοχοι πιστοποιητικού επιτυχούς παρακολούθησης προγραμμάτων ή σεμιναρίων επαγγελματικής κατάρτισης του Ο.Α.Ε.Δ, σε αντικείμενο συναφές με το αντικείμενο της θέσης, καταργείται.

6. Οι διατάξεις του πέμπτου, έκτου, έβδομου, όγδοου και ένατου εδαφίου, της περίπτωσης «Α. Τίτλοι Σπουδών» της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002 ,αντικαθίστανται ως ακολούθως:

«Μόνο για τις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ

Διδακτορικό δίπλωμα: τετρακόσιες (400) μονάδες.

Μεταπτυχιακός τίτλος ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης : διακόσιες (200) μονάδες.»

7. Η διάταξη του δευτέρου εδαφίου της περίπτωσης «Β. Εμπειρία στο αντικείμενο της θέσης» της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Για τους επόμενους δώδεκα μήνες: επτά (7) μονάδες ανά μήνα.»

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 18:16 | νικος ιωαννίδης

    ΜΠΡΑΒΟ!

    ΟΜΩΣ:

    1. Αποτελεί μεγάλο κενό στην προσπάθεια για επιλογή των καταλληλότερων, η ισοπεδωτική πριμοδότηση του πτυχίου και του βαθμού του, καθώς και των μεταπτυχιακών.

    Ούτε όλες οι σχολές, ούτε όλα τα μεταπτυχιακά έχουν ίδιο βαθμό δυσκολίας. Υπάρχουν διδακτορικά σχολών που είναι ευκολότερα από πρώτα πτυχία άλλων σχολών, υπάρχουν σχολές που γράφουν άλλοι στις εξετάσεις αντί για σένα, κ.ο.κ.

    Επί πλέον επί χρόνια η Διεθνής Παν/μιακή Κοινότητα αδυνατεί να συμφωνήσει σε ένα ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ σύστημα αξιολόγησης των Παν/μίων, ωστόσο όλοι συμφωνούν ότι θα προτιμούσανε απόφοιτο του Princeton με βαθμό 5 1/2, από απόφοιτο π.χ. Θεολογικής με 10.

    Προκειμένου να αποφευχθεί ο εν λόγω σκόπελος, διεθνώς αποδίδεται μεν μία κάποια σημασία στις εγκύκλιες σπουδές, αλλά ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΒΑΘΜΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΙ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ, ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΣΤ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ.

    Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΒΑΘΜΟ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΣΤΑ 3 ΑΝΩΤΕΡΩ ΣΚΕΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ, ΑΙΡΕΙ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ, ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΘΑΡΟ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ:

    Α)ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΠΟΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ
    Β)ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΠΟΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΙΔΙΚΩΝ (ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ) ΓΝΩΣΕΩΝ
    Γ)ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΠΟΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ-ΣΥΝΘΕΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

    2. Σχετικά με την εμπειρία, είναι σωστή η κατεύθυνση μείωσης του συντελεστή βαρύτητας, κυρίως για να μην ξεκινάει από καλύτερη βάση κάποιος ο οποίος έχει υπάρξει 15 π.χ. χρόνια ΚΑΚΟΣ δημόσιος υπάλληλος.
    Ωστόσο σε αντιστάθμισμα θα είναι χρήσιμη η πριμοδότηση ΑΠΟΔΕΙΞΙΜΩΝ επιτευγμάτων του υποψηφίου σε προγενέστερες θέσεις εργασίας

    ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 18:53 | Ευτυχία

    Κύριε Πρωθυπουργέ και κύριε Υπουργέ,

    Αρχικά θα ήθελα να σας συγχαρω για τις γενικότερες προσπάθειες που καταβάλλετε προκειμένου να εξασφαλίσετε μεγαλύτερη διαφάνεια στην χώρα μας συμπεριλαμβανομένου και τις προσλήψεις για το Δημόσιο.

    Ομολογώ ότι αρχικά ήμουν λίγο δύσπιστη ως προς τις προεκλογικές σας υποσχέσεις. Προς μεγάλη μου όμως χαρά σας βλέπω ότι τις υλοποιείτε, στο βαθμό που σας είναι εφικτό.

    Σε ότι αφορά το νέο νομοσχέδιο για την μοριοδότηση μέσω ΑΣΕΠ θα ήθελα να σχολιάσω τα εξής:

    1) Θεωρώ πολύ αξιοκρατική την κατάργηση της προσαύξησης κατά 50% , καθώς με αυτό το τρόπο παύει η άδικη μοριοδότηση με επιπλέον 210 μόρια όσων είχαν γνωριμίες και είχαν εργαστεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή μέσω stage στο δημόσιο. Αξίζει να επισημάνουμε ότι τα μόριο αυτά ήταν πολύ καθοριστικά και ότι στην ουσία διορίζονταν όσοι τα κατείχαν. Με λύπη σας αναφέρω ότι πολλοί γνωστοί μου διορίστηκαν με αυτό τον τρόπο έναντι άλλων με περισσότερα προσόντα που έμεναν εκτός.

    2) Θεωρώ θετική την μοριοδότηση 110 x προπτυχιακό τίτλο σπουδών, καθώς αναγνωρίζει τις προσπάθειες όσων απόκτησαν το πτυχίο με καλό βαθμό.

    Ωστόσο αυτό περιέχει την αδικία μη αξιολόγησης της σχολής από την οποία προήλθε ο τίτλος σπουδών. Ίσως αυτό θα μπορούσε να συνυπολογιστεί με κάποιο τρόπο ο αριθμός μαθημάτων της κάθε σχολής.

    Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω ότι θεωρώ αστεία τους ισχυρισμούς ορισμένων για «αγορασμένα» πτυχία.

    3) Θεωρώ θετική την αύξηση της μοριοδότησης των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών.

    Ισχυρισμοί ότι μεταπτυχιακά και διδακτορικά απαιτούν χρήματα και επομένως είναι άδικη η μοριοδότηση τους θεωρώ ότι είναι αβάσιμοι, καθώς υπάρχουν ιδρύματα στα οποία τα μεταπτυχιακά είναι άνευ διδάκτρων, πχ πολυτεχνείο.

    4) Θεωρώ αρνητική την κατάργηση των παραπάνω από ένα τίτλων μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών.

    Δεν είναι δυνατόν ο δημόσιος τομέας να μην αναγνωρίζει τις γνώσεις όσων κατέχουν παραπάνω από ένα τίτλων μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών και να προωθεί τον διορισμό λιγότερο μορφωμένων υπαλλήλων. Εξάλλου η κατοχή μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών αποτελεί ένα δείγμα διάθεσης για μάθηση και εργατικότητας που είναι κάτι που σίγουρα ο δημόσιος τομέας χρειάζεται.

    5) θεωρώ αρνητική την κατάργηση της αξιολόγησης της σχετικότητας του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με την προκηρυσσόμενη θέση.

    6) Θεωρώ αρνητική την προσαύξηση της βαρύτητας του τεστ γνώσεων και δεξιοτήτων του ΑΣΕΠ, καθώς δεν εξετάζει τις γνώσεις του υποψηφίου σχετικά με το αντικείμενο σπουδών του.

    7) Θεωρώ θετική τη μη προσαύξηση της μοριοδότησης για τις ξένες γλώσσες καθώς ελάχιστα αξιοποιούνται οι ξένες γλώσσες στο δημόσιο τομές.
    Σε θέσεις στις οποίες οι ξένες γλώσσες μπορεί να αποτελούν σημαντικό προσόν θα μπορούσε να ορίζεται κατά περίπτωση σχετική προσάυξηση.

    Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων που διαβάσατε το σχόλιο.

    Ευτυχία

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 18:17 | Βαγγέλης

    Το σχόλιό μου στις 15:58 προκάλεσε την αρνητικότερη βαθμολογία από όλα τα σχόλια. Επανέρχομαι λοιπόν στην πρότασή μου για κατάργηση της μοριοδότησης master και διδακτορικών ΕΝΤΕΛΩΣ! Επιπλέον, πιστεύω ότι το test δεξιοτήτων πρέπει να αναβαθμιστεί και να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα. Από την άλλη, η κατοχή master ή διδακτορικού θα πρέπει να επιβραβεύεται χρηματικά με μεγαλύτερες απολαβές από αυτές που ισχύουν σήμερα (30 ευρώ για master). Έτσι το κράτος δείχνει έμπρακτα τη διάθεσή του να έχει λειτουργούς με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Εννοείται φυσικά ότι πρέπει να καταργηθούν διατάξεις που προβλέπουν άδεια (με αυξημένες έως και 75% αποδοχές) στους Δημόσιους υπαλλήλους που ξεκινούν μεταπτυχιακές σπουδές. Όποιος έχει πραγματικά θέληση για να μάθει, θα βρει τρόπο και να εργάζεται το πρωί και να σπουδάζει το απόγευμα (όπως κάνουν πολλοί στον Ιδιωτικό Τομέα). Επιπλέον, έτσι θα διαλέξουν και μεταπτυχιακό που θα είναι συναφές με το αντικείμενο της θέσης τους. @epicurus: 3 μεταπτυχιακά!!! ΜΠΡΑΒΟ!!!

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 18:28 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΜΟΡΙΩΝ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΤΥΧΙΩΝ!!!
    ΩΣΤΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ 50% ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΙΣΩΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕ ΕΚΕΙΝΗ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ!!!ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΕΝΣΗΜΑ ΩΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ (ΚΑΙ ΕΝΩ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ)ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΕΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο ΦΟΡΕΑΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ,ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΩΝ;;;ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΕΙΝΑΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΙΔΕΙΚΕΥΣΗ!!!
    ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗΣ ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ.
    ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΤΥΧΟΥΝ ΕΥΝΟΙΚΟΤΕΡΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ;;;

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 17:01 | Μαρία Κ.

    Τα μέτρα είναι πολύ σωστά και δίκαια! Επιτέλους να δικαιωθούν όσοι έφαγαν τόσα χρόνια στα θρανία! Συνεχίστε έτσι!

    Επείδη πολλά ακούστηκαν σχετικά με τη συνάφεια των master, θα ήθελα να επισημάνω ότι η συνάφεια είναι κάτι υποκειμενικό σε πολλές περιπτωσεις, καθώς υπάρχουν πολλές επικαλύψεις μεταξύ των γνωστικών αντικειμένων. Σε ερώτηση μου προς το ίδιο το ΑΣΕΠ για το πως καθορίζεται η συνάφεια στην περίπτωση που αυτό δεν καθίσταται σαφές από τους τίτλους σπουδών μου απάντησαν, ότι μια επιτροπή είναι εκείνη που κρίνει αν κάποιος έπρεπε να πάρει τα περίφημα 150 μόρια αντί για τα 50. Άρα μήπως είναι καλύτερα που τώρα δεν υφίσταται το ζήτημα της συνάφειας ??? Ένα μεταπτυχιακό πάντα έχει την αξία του, και ας μην γελιόμαστε σχεδόν ποτέ, π.χ. ενας Μηχανικός Υπολογιστών δεν πάει να κάνει master στη Φιλολογία!

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 17:09 | Τάσος

    Συγγνώμη,
    αλλά δεν κατάλαβα με ποιόν τρόπο αναβαθμίζονται (και καλά…), τα μεταπτυχιακα, τα διδακτορικα και γενικότερα οι τιτλοι σπουδών, εφόσων δεν προσμετραται τα 2ο μεταπτυχιακό!!!

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 17:09 | Ελευθερία

    Δε συμφωνώ με την κατάργηση μοριοδότησης 2ου μεταπτυχιακού. Με αυτόν τον τρόπο καταργείται η έννοια της δια βίου μάθησης, της πολύπλευρης σκέψης και ακυρώνεται ουσιαστικά η προσπάθεια όσων επέλεξαν να επενδύσουν περαιτέρω στις θεωρητικές τους γνώσεις. Χωρίς να υποβιβάζω την αξία της επαγγελματικής εμπειρίας, θεωρώ ότι όλα τα τυπικά προσόντα που μπορεί να έχει κάποιος (όπως δεύτερο πτυχίο ή δεύτερο μεταπτυχιακό) πρέπει να προσμετρώνται. Το σύστημα δεν μπορεί ποτέ εξ’ολοκλήρου να είναι δίκαιο για όλους, μπορεί όμως να είναι αντικειμενικό. Επομένως, όλα τα προσόντα του κάθε υποψηφίου, πρέπει να συνυπολογίζονται. Ο τόπος και ο δημόσιος τομέας χρειάζεται ανθρώπους με «ολιστική θεώρηση των πραγμάτων», πολυεπίπεδες γνώσεις και οριζόντια προσόντα. Αυτά αποκτώνται μόνο με τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και την επαγγελματική εμπειρία. Γι’αυτό το λόγο πιστεύω ότι πρέπει να μοριοδοτούνται όλοι οι τίτλοι σπουδών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 17:30 | Μαρία

    ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΞΑΝΑΒΛΕΠΩ ΠΟΛΥ Μ ΑΡΕΣΕΙ!!!!!!!!

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 17:24 | DK

    Επειδή παρατράβηξε το πράγμα με τις προσωποπαγείς και προσωποκεντρικές κριτικές και προτάσεις θα γράψω τις απόψεις μου.

    Α. Ο Νόμος προβαίνει σε μία σειρά βελτιώσεων, ιδίως με την κάταργηση της «συνέντευξης για το χρώμα της μπανάνας» (ετέθη ως ερώτημα σε ημέτερο κατά την θητεία της κυβέρνησης της Ν.Δ.).

    Β. Ο Νόμος όμως από την άλλη υπεραπλουστεύει και ισοπεδώνει. Εχει την αυτή αντίληψη με τους πεπλανημένους σχολιαστές του, που κρίνουν προσωποπαγώς και ατομοκεντρικά. Το πρόβλημα δεν είναι να βολέψουμε πρόσωπα, αλλά να διορθώσουμε σφάλματα και καταστάσεις. Κατ’ ακολουθία : Ο ΝΟΜΟΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΣΗΠΑΓΗΣ (να αναφέρεται δηλαδή σε θέσεις) και όχι προσωποπαγής.

    Θα το απλουστεύσω για να το καταλάβουμε: Δεν έπρεπε να υπάρχουν απλουστεύσεις στηριγμένες σε προσωπικά κριτήρια, αλλά κανόνες για τις προς κάλυψη θέσεις, στις οποίους θα έπρεπε να ανταποκρίνονται τα πρόσωπα.
    Το πρόβλημα του δημοσίου δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά τα λάθος πρόσωπα σε λάθος θέσεις.
    Ετσι θα έπρεπε ο νόμος να αφήνει ελεύθερο το πεδίο κάλυψης θέσεων για τις οποίες να ορίζονται συγκεκριμένα προσόντα.
    π.χ. θέλω πρόσωπο για την Χ διεύθυνση του Ψ υπουργείου. Προκηρύσσω την θέση και ζητώ τα ανάλογα προσόντα. Την θέση χρειάζομαι να καλύψω επαρκώς και όχι να εισαγάγω ανθρώπους.
    Το μεταπτυχιακό είναι μια ειδική μόρφωση που διαχωρίζει και θα έπρεπε να μετράει μόνο για την πρόσληψη σε ειδικές επιστημονικές θέσεις που αφορούν το συγκεκριμένο αντικείμενο. Είναι ατιμωτικό και βλακώδες χρηστικά ο κάτοχος μεταπτυχιακού να προσλαμβάνεται ως κλητήρας. Αλλά το ίδιο και περισσότερο επιζήμιος και ρατσιστικός κοινωνικά είναι ο διαχωρισμός με βάση το μεταπτυχιακό ή τον βαθμό πτυχίου, παρεκτός εάν δεχθούμε ότι η κοινωνία μας λειτουργεί τέλεια και χωρίς άδικες ανισότητες και το ίδιο και η παιδεία.
    Από την θεσμική πλευρά το ΑΣΕΠ πρέπει να τροποποιηθεί σε Ανεξάρτητη Αρχη εκλεγόμενη με άμεση ψηφοφορία από τους πολίτες, ώστε να υπάρχει άμεσος κοινωνικός έλεγχος και λογοδοσία.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 17:48 | Αννα Χατζηγεωργίου

    Συμφωνώ εν πολλοίς με την τροποποίηση του νόμου που επιχειρείται από την κυβέρνηση αλλά διαφωνώ στην κατάργηση του προαπαιτούμενου της συνάφειας του μεταπτυχιακού τίτλου και του βασικού τίτλου σπουδών.
    Δεν μπορεί να μην αξιολογείται θετικά η συνάφεια, μιας και αυτή είναι που δηλώνει την περαιτέρω εξειδίκευση του κατέχοντος τον μεταπτυχιακό τίτλο στο αντικείμενό του.Π.χ. ένας απόφοιτος νομικής με μεταπτυχικαό τίτλο στο αντικείμενό του είναι σίγουρα πιο καταρτισμένος και περισσότερο ικανός-θεωρητικά πάντα- από κάποιον απόφοιτο νομικής επίσης, ο οποίος έκανε το μεταπτυχιακό του σε κάποια άλλη σχολή,π.χ. στο παιδαγωγικό τμήμα. Για θέσεις που απευθύνονται π.χ. σε αποφοίτους νομικής δεν μπορεί να κρίνονται εξίσουυ το ίδιο ο πρώτος με τον δεύτερο μιας και ο πρώτος είναι θεωρητικά πιο καταρτισμένος από τον δεύτερο.
    Επιπλέον, με το μέτρο αυτό θα αυξηθούν τα μεταπτυχιακά στις σχολές με την μεγαλύτερη ευκολία απόκτησης μεταπτυχιακού τίτλου από άτομα τα οποία επιθυμούν τον διορισμό στο δημόσιο, στερώντας ίσως τις θέσεις από κάποιον που πραγματικά επιθυμεί να κάνει το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό για κάποιον αλλο λόγο, λ.χ. για να προχωρήσει περαιτέρω σε διδακτορική διατριβή.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 17:10 | ΜΑΡΙΑ Τ.

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ

    ΓΙΑΤΙ ΔΙΔΟΝΤΑΙ ΜΟΡΙΑ ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑΣ ΜΟΝΟΝ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ (Η ΚΑΤΑΓΟΝΤΑΙ)ΕΚΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΘΗΝΩΝ;;;.ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΑΥΤΑ.ΟΥΤΕ ΜΟΡΙΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΥΤΕ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ(ΧΩΡΑΦΙΑ ΚΤΗΜΑΤΑ Κ.Λ.Π.).
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΔΟΝΤΑΙ ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ (ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ)
    ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 17:31 | PAPADOPOULOU THEOPISTI

    DEN BLEPW KAMIA MORIODOTHSH GIA TOYS ERASMUS STUDENTS.DEITE TO LIGO SAS PARAKALW.AYTO APO THN MIA PLEYRA DIKAIWNEI EMENA PROSWPIKA POY PALEPSA SKLHRA STIS BRUXELLES KI APO THN ALLH DINEI ENA SOBARO KINHTRO GIA NA BGOYN KAI ALLOI FOITHTES STO EXWTERIKO.EYXARISTW.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 17:53 | Ιων Γιάγκος

    ΣΥΜΦΩΝΩ επίσης με την κατάργηση του αθροιστικού υπολογισμού των 2+ μεταπτυχιακών.

    Όλοι οι έλληνες είχαμε καταντήσει ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΜΟΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

    Κάθε βράδυ όλοι οι οικογένεια δίπλα στο τζάκι, ή στο σώμα του καλοριφέρ έπαιρνε το κομπιουτεράκι και υπολόγιζε τα μόρια του ΠΑΙΔΙΟΥ για το δημόσιο.

    Παρακαλούν να μπει το παιδί και σε ένα άλλο Μεταπτυχιακό [όλοι γνωρίζουμε πλέον τον τρόπο εισαγωγής στα Μεταπτυχιακά…………] για να πάρει τα επιπλέον 150 μόρια.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 17:35 | ΚΑΛΑΘΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    Είναι πολύ σημαντικό να παραμείνει η συνάφεια του μεταπτυχιακού τίτλου ως κριτήριο για την μοριοδότηση. Η αποτελεσματικότητα της δημόσιας δίοικησης είναι άμεσα συνδεδεμένη με το είδος της εκπαίδευσης που έχει λάβει κάποιος. Αν για παράδειγμα απαιτείται γνώση μακροοικονομικών είναι άλλο πράγμα απο γνώση marketing ή finance . Οπότε θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το γνωστικό πεδίο που έγινε το μεταπτυχιακό τουλάχιστον σαν μια μεγάλη ενότητα. Π.χ μεταπτυχιακό στην οικονομική επιστήμη (συμπεριλαμβάνονται μεταπτυχιακά στην χρηματοοικονομική στην οικονομική επιστήμη, στην λογιστική και χρηματοοικονομική) αλλά δεν συμπεριλαμβάνονται στην ενότητα αυτή μεταπτυχιακά στο marketing ή στην διοίκηση επιχειρήσεων. Δεν είναι σωστό να πάμε σε μια χύμα λογική του τύπου μεταπτυχιακό να είναι και ότι να είναι. Μια άλλη ενότητα θα πρέπει να είναι μεταπτυχιακά στην διοίκηση (π.χ MBA Mcs στο marketing στο management κλπ). Επίσης θα πρέπει να δίνεται μοριοδότηση και για το δεύτερο μεταπτυχιακό . Ο λόγος είναι προφανής αφού ο/η κάτοχος και δεύτερου μεταπτυχιακού μπορεί να αξιοποιηθεί απο την δίοικηση σε περισσότερους απο ένα τομείς π.χ αν έχει μεταπτυχιακό στην διοικηση και μεταπτυχιακό στην οικονομική επιστήμη (σαν ενότητες οι τίτλοι διοικηση και οικονομική επιστήμη) τότε είναι λογικό να μοριοδοτηθεί και για το δεύτερο μεταπτυχιακό γιατί ουσιαστικά αν χρειαστεί μπορεί να τοποθετηθεί σε περισσότερες απο μια θέσεις κατά την διάρκεια της υπαλληλικής του ζωής. Ο άνθρωπος αυτός είναι πιο οικονομικός αν περισέψει εκεί που είναι σήμερα λόγω μεταβολών που έχουν συμβεί και χρειάζεται κάπου αλλού υπάλληλος με άλλα προσόντα η διοικηση θα μπορεί να τον αξιοποιήσει με διπλό όφελος 1ον δεν θα πληρώνεται άδικα αφού αν δεν είχε το δεύτερο μεταπτυχιακό θα πληρωνόταν αλλά θα ήταν πρακτικά «άχρηστος» και 2ον δεν θα χρειαστεί πρόσληψη νέου υπαλλήλου για την κάλυψη της θέσης για την οποία υπάρχει η πραγματική ανάγκη, οπότε θα εξοικονομηθούν πόροι και απο αυτήν την πλευρά. Εκτός όλων αυτών όμως η τρέχουσα προσσέγγιση για την γνώση είναι η διεπιστημονική ή τέλος πάντων η ευρύτητα γνώσεων και εξιδεικεύσεων εντός του ίδιου γνωστικού πεδίου είναι θετικός παράγοντας. Είναι σημαντικό για παράδειγμα κάποιος που έχει μεταπτυχιακό στο finance να μπορεί να αντιληφθεί και την άλλη πλευρά που μπορεί να είναι αυτή του marketing και αυτό το πετυχαίνει όποιος έχει σπουδάσει και τα δυο αντικείμενα. Θα έλεγα ότι τα δυο μεταπτυχιακά σε συναφή γνωστικά αντικείμενα ίσως θα πρέπει να μην είναι το άθροισμα των μορίων για δυο μεταπτυχιακά αλλά και κάτι παραπάνω απο το απλό άθροισμα με την έννοια ότι η ευρύτητα γνώσης σηματοδοτεί και ποιότικη μεταβολή σχετικά με τις δυνατότητες του υπαλλήλου. Είναι καιρός η νομοθεσία να λαμβάνει υπόψιν της και το ζητούμενο που είναι εκτός από την διαφάνεια (που είναι εκ των ων ουκ άνευ) και την αποτελεσματικότητα (δηλαδή ποιότητα προσωπικού) και αυτό επιτυγχάνεται αν νομοθετούμε έξυπνα . Ελπίζω τα επιχειρήματα που παραθέτω να αποτελέσουν αφορμή για να ξαναδεί η πολιτική ηγεσία το θέμα στα σωστά πλαίσια.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 17:35 | ΧΑΡΙΣΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

    ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΠΤΥΧΙΑ,ΣΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ,ΣΤΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ,ΣΤΟΥΣ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ,ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ(ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΑΥΤΑ),ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ.ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 17:26 | DK

    Αυτό που βλέπω στην συγκεκριμένη διαβούλευση είναι και ένα καίριο πρόβλημα της κοινωνίας μας:
    Ο καθένας μας τρέφει για τον εαυτό του μία τεράστια οίηση και είναι τόσο αλαζών, που θεωρεί τους άλλους υποδεέστερους, υποστηρίζοντας το «προσόν» που αυτός έχει και οι άλλοι δεν έχουν … .
    Ακολουθεί η διάνθιση του ατομικού συμφέροντος με επιχειρήματα επί πραγματικών περιστατικών και κοινωνικού συμφέροντος.

    Εμείς όλοι οι αλαζόνες ας σκεφτούμε βαθύτερα την μοναξιά και την δυστυχία του «εγώ» μας.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 17:18 | Ιων Γιάγκος

    ΤΙΤΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΕΙ, ΤΕΙ

    Θεωρώ ότι δεν είναι σωστό να αυξηθούν τα μόρια [χ110] του βασικού τίτλου σπουδών διότι οι τίτλοι αυτοί είναι σε διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα, π.χ. Νομική, Οικονομική Επιστήμη, Κοινωνιολογία, Γεωπονία κλπ και ως εκ τούτου δεν μπορούν να έχουν τον ίδιο υψηλό βαθμό βαρύτητας.

    Ακόμη και σε σχολές με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο πχ. Οικονομικών επιστημών, τα προγράμματα σπουδών τους, έχουν άλλο αριθμό μαθημάτων [κάποιες έχουν 56 μαθήματα και κάποιες 31] , άλλα μαθήματα , άλλη ύλη, άλλα βιβλία και άλλη θεώρηση περί της βαθμολογίας.

    Γνωστό είναι ότι σχολές της περιφέρειας ή ακόμη και σχολές της Αθήνας, π.χ. Πάντειο είναι κατά πολύ πιο εύκολες και οι πτυχιούχοι τους αναλογικά έχουν υψηλά ποσοστά αρίστων φοιτητών. Θα έπρεπε να ΜΕΙΩΘΟΥΝ τα μόρια του βασικού τίτλου σπουδών ΚΑΙ ΟΧΙ να αυξηθούν, διότι αυτό ΑΥΞΑΝΕΙ και την αδικία.

    ΠΡΟΤΑΣΗ
    Κατηγορία ΠΕ και ΤΕ
    Η συλλογή τόσων υψηλών μορίων από τον βαθμό του πτυχίου είναι άδικη. Η πιο σωστή λύση είναι να βαθμολογηθούν τα πτυχία με τον χαρακτηρισμό λήψης τους δηλ. ΚΑΛΑ – ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ – ΑΡΙΣΤΑ και με 300 – 400 και 500 μόρια αντίστοιχα, έτσι θα μειωθεί και η αδικία μεταξύ των «δύσκολων» σχολών, των σχολών που χορηγούν υψηλούς βαθμούς πτυχίων και των διαφορετικών γνωστικού αντικειμένου, πτυχίων.

    Κατηγορία ΔΕ
    Όσον αφορά στην κατηγορία ΔΕ πιστεύω ότι ο τρόπος υπολογισμού μορίων μπορεί να παραμείνει ο ίδιος, διότι τα σχολεία έχουν κατά κανόνια [Γενικά Λύκεια, ΕΠΑΣ κλπ] την ίδια ύλη, τα ίδια μαθήματα κλπ , άρα οι μαθητές έχουν διαγωνιστεί/εξεταστεί επάνω στην ίδια ύλη/βιβλία. Θα πρότεινα όμως να μειωθούν λίγο τα μόρια που δίνονται από τον βαθμό του απολυτηρίου, διότι δεν μπορεί να αποτελεί τον κύριο τομέα συλλογής τόσων πολλών μορίων σε σχέση με τα άλλα κριτήρια.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 17:29 | gkrinia

    Γκρίνια, γκρίνια, γκρίνια… γιατί όχι το ένα και γιατί όχι το άλλο. Υπάρχει και ο ιδιωτικός τομέας παιδιά. Το κράτος δεν είναι εδώ για να εξασφαλίσει στον καθένα και από μια θέση στο δημόσιο. Δυστυχώς όταν προσπαθούν να μπουν «αντικειμενικά» κριτήρια δεν είναι δυνατόν να είναι και 100% «δίκαιο». Αλλά το σίγουρο είναι ότι πρέπει να κλείσουν τα παραθυράκια. Ας γίνει ένα πρώτο βήμα και μετά ας βελτιώσουν και άλλο το νόμο.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 17:40 | DK

    @ Epicurus «ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΣΤΕΡΗΘΗΚΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ 1,2,3,..Ν ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΑΣ ΜΗΝ ΑΝΥΣΗΧΟΥΝ. ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΤΟΜΑ ΧΩΡΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΛΗΨΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΑΣ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΧΑΝΕΣ.»

    Ντροπή για την οίηση και την απαξίωση των άλλων.
    Οποιοι δηλαδή δεν έχουν μεταπτυχιακό είναι «ΑΤΟΜΑ ΧΩΡΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΛΗΨΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΑΣ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΧΑΝΕΣ» ;

    Αυτά σας μαθαίνουν στα σύγχρονα μεταπτυχιακά ;
    Λάβε υπ’ όψιν ότι ο αρχαίος φίλοσοφος το όνομα του οποίου χρησιμοποιείς θεωρείται από τους ιδρυτές του «εμπειρισμού» … .

    Οσο για τον ιδιωτικό τομέα είναι πράγματι πολύ αποτελεσματικός στην κομπίνα, την φοροδιαφυγή, την καταπίεση και την «χρεωκοπία» … .
    Επειδή τα χάλια υπάρχουν παντού στην κοινωνία, μην βγάζεις με αυτό τον τρόπο την πικρία σου και μην περιμένεις από κανένα βοήθεια.
    Σκέψου και ενέργησε.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 17:52 | Αναστασία Καρούδη

    Συμφωνώ στο να μοριοδοτούνται τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά,αλλά διαφωνώ πλήρως σε δύο σημεία.Πρώτον,στην κατάργηση της συνάφειας με το αντικείμενο της θέσης.Δεν είναι καθόλου αποτελεσματικό να μοριοδοτείται κάποιος για μια θέση έχοντας κάνει άσχετες μεταπτυχιακές σπουδές.Δεύτερον,διαφωνώ στο ότι αυξήθηκε η μοριοδότηση τους.Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν πολλοί νέοι που δεν μπόρεσαν να κάνουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό, είτε γιατί δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα ,είτε γιατί δεν είχαν τις κατάλληλες γνωριμίες για να προωθηθούν σε μεταπτυχιακά τμήματα.Δυστυχώς στη χώρα μας και η εξέλιξη των σπουδών του μεγαλύτερου ποσοστού των νέων δεν γίνεται με αξιοκρατικά κριτήρια.Επιπλέον, υπάρχουν άτομα που «αγοράζουν» μεταπτυχιακους τίτλους σε πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού,ενώ άλλοι νέοι προσπαθούν μάταια να εισαχθούν σε κάποιο μεταπτυχιακό τμήμα στην Ελλάδα.Η αναξιοκρατία είναι συνώνυμο της χώρας μας και επεκτείνεται σε κάθε τομέα της.Θέλω να πω ότι με το να μοριοδοτηθούν περισσότερο τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά δεν αποκαθίσταται η αδικία για όλους τους παραπάνω λόγους.Προσπαθείστε να βρείτε τη χρυσή τομή.Διαγωνισμοί και με μόρια,αλλά και γραπτοί.

    Υ.Γ. ΚΑΝΤΕ ΓΡΑΠΤΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ(ΒΙΣΜΑ) ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΜΕ ΕΚΑΤΟ ΠΤΥΧΙΑ.ΣΤΟΥΣ ΓΡΑΠΤΟΥΣ ΜΗΝ ΠΡΙΜΟΔΟΤΕΙΤΕ ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ (ΦΙΑΣΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 1Γ/2008 ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ)ΓΙΑΤΙ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΤΑΤΕΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ (ΔΙΑΓ.1Γ/2008 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΕ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ ΤΡΙΤΕΚΝΗ ΜΕ ΒΑΘΜΟ 16,66%!!!!!!)ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΣΧΟΣ.ΕΛΕΟΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.
    Με εκτιμηση και ελπίδα,
    Αναστασία

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 17:35 | Τάκης Τ.

    Το παρόν άρθρομε βρίσκει απολύτως σύμφωνο διότι:

    1) Αυξάνει τον συντελεστή βαρύτητας πτυχίων και μεταπτυχιακών. Ορθώς κατά τη γνώμη μου καταργείται η μοριοδότηση επιπλέον μεταπτυχιακών. Είναι ορισμένοι οι οποίοι κάνουν συλλογή μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών την ίδια στιγμή που κάποιοι άλλοι αγωνίζονται να βγουν στην αγορά εργασίας. Όπως για παράδειγμα δεχόμαστε ότι η εργασιακή εμπειρία πρέπει να μοριοδοτείται μέχρι ταπέντε χρόνια γιατί διαφορετικά ένας με εικοσαετή εμπειρία θα ήταν σα να είχε διοριστεί στο δημόσιο έτσι δεν μπροούμε να κάνουμε συλλογές τίτλων σπουδών και να μετρούν όλοι αθροιστικά.

    2) Ορθώς καταργείται η μοριοδότηση των σεμιναρίων ΟΑΕΔ τα οποία λίγοι και τυχεροί παρακολουθούσαν και μόνο αν ήταν άνεργοι.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 17:17 | mits

    Ο βαθμός πτυχίου θα πρέπει να μοριοδοτείται ανάλογα με την βαρύτητα του εκπαιδευτικού ιδρύματος στο οποίο αποκτήθηκε το πτυχίο.Θα πρέπει να υπάρχει διαφορετικος συντελεστης για τα εκπαιδευτικα ιδρύματα γιατι δυστυχώς υπαρχουν περιπτώσεις πτύχιούχων που πληρώνοντας σε αμφιβόλου ποιότητας εκπαιδευτικα ιδρύματα έχουν καλύτερη βαθμολογία.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 17:49 | Δήμητρα

    θα μπορούσατε να μας διευκρινίσετε αν ισχύει η καταργηση της μοριοδότησης του 2ου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή αν είναι προϊόν παρανήσης.
    δεν έχουμε στην διαθέση μας τον Ν. 3051/2002 για να δούμε τι ακριβώς ισχύει.
    Όπως και να έχει η πιθανή καταργηση της μοριοδότησης δεν είναι ανάβαθμιση των τίτλων σπουδών όπως αρχικά ακούσαμε από την κυβέρνηση και φυσικά συμφωνήσαμε.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 17:17 | Πατρίτσια

    ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ 70 ΜΟΡΙΩΝ ΑΠΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΤΙΑ ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ 10 ΜΗΝΕΣ ΚΑΝΑΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΝΙΜΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΑΘΑΙΝΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ.ΜΗΝ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΝΑ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΣΟΝ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 17:33 | Πατρίτσια

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΘΕΜΑ.ΕΝΝΟΩ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ-ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ-ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ.ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ,ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΤΕ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΩΣ ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ,ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΕΙΧΕ ΕΙΠΩΘΕΙ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ.ΔΕΝ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΓΡΑΠΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ,ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ.ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΟΠΩΣ ΕΝΤΑΞΕΤΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΣΧΟΛΕΣ ΣΕ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ/ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ/ΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΣΕ ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ.

    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
    ΠΑΤΡΙΤΣΙΑ

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 17:23 | panagiotisp

    Προς υπουργό
    Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
    κο Ραγκούση

    Κύριε Υπουργέ,

    Ένα μικρό ποσοστό αποφοίτων επιλέγουν τον «δύσκολο» δρόμο των κατατακτηρίων εξετάσεων με σκοπό να σπουδάσουν ολοκληρωμένα μια δεύτερη επιστήμη. Κατά την υπάρχουσα μοριοδότηση πως λαμβάνεται υπόψη η λήψη δεύτερου πτυχίου ΑΕΙ ή ΤΕΙ;

    Για να ολοκληρωθούν οι σπουδές σε ένα δεύτερο ΑΕΙ απαιτούνται τουλάχιστον *4* επιπλέον έτη παρακολούθησης μαθημάτων & εργαστηρίων. Ο χρόνος αυτός είναι περισσότερος από τον κατ’ ελάχιστον χρόνο ενός διδακτορικού (3 έτη) ή ενός μεταπτυχιακού (2 έτη) τίτλου και παραταύτα μέχρι σήμερα δεν λαμβάνεται υπόψη στην μοριοδότηση του ΑΣΕΠ. Δυστυχώς, το δεύτερο πτυχίο δεν λαμβάνεται τυπικά υπόψη ούτε στην ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Όσον αφορά το ελληνικό δημόσιο, το δεύτερο πτυχίο ΑΕΙ (ή ΤΕΙ) δεν θεωρείται προσόν!

    Το ποσοστό των ατόμων που θα επωφεληθούν από μια τέτοια μοριοδότηση είναι μικρό, αλλά πρόκειται για ένα πολύ δημιουργικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Πρόκειται για άτομα που έχουν πραγματικό μεράκι για γνώση και μάθηση και έχουν αποκτήσει έναν ορίζοντα σκέψης προσεγγίζοντας συνολικά 2 διαφορετικές επιστήμες. Είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνείτε κ. Υπουργέ, ότι είναι παράλογο να μην αναγνωρίζεται καθόλου το δεύτερο πτυχίο ΑΕΙ (ή ΤΕΙ) μέσω της μοριοδότησης του ΑΣΕΠ.

    Με εκτίμηση

    Παναγιώτης Πετεινάτος

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 17:39 | ΑΚΗΣ

    κ. Υπουργέ,
    Πιστεύω πως ο μη υπολογισμός στην μοριοδότηση του 2ου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, αποτελεί μια τουλάχιστον ατυχής και παράλογη απόφαση και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αξιοκρατία που διατυμπανίζατε όλο αυτό τον καιρό.Είναι δυνατό από τη μία να θέλετε να πριμοδοτήσετε περισσότερο τους τίτλους σπουδών και από την άλλη ένα δεύτερο μεταπτυχιακό να το απαξιώνετε τελείως? Δηλαδή κάποιος που έχει 2 ή και 3 μεταπτυχιακά είναι το ίδιο με κάποιον που έχει ένα? Για ποια κατάρτιση μιλάμε τότε και για ποια δια βίου μάθηση? Τελείως παράλογο!!
    Οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων με το ίδιο κριτήριο επιλέγονται? Κάποιος που μιλάει μια γλώσσα είναι το ίδιο με κάποιον που μιλάει πέντε?
    Και γιατί να μη εξετάζετε τότε και σε ποια χώρα έχει τελειώσει κάποιος τις σπουδές του? Είναι το ίδιο για εμάς που τελειώνουμε στα ελληνικά πανεπιστήμια, στα οποία εισαχθήκαμε με τόσο κόπο και για τους υπόλοιπους που τελειώνουν σε αμφιβόλου προελεύσεως πανεπιστήμια π.χ Βουλγαρία, Ρουμανία? Γιατί δεν βάζετε συντελεστή δυσκολίας ανάλογα με το πανεπιστήμιο?
    θεωρώ λοιπόν λανθασμένες τις αποφάσεις σας πάνω στο θέμα αυτό και ελπίζω να λάβετε σοβαρά υπόψιν τους προβληματισμούς όσο αφορά την κατάφορη αδικία που πάει να δημιουργηθεί στις προσλήψεις στο δημόσιο.
    Ευχαριστώ

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 16:32 | Χρήστου Γεράσιμος

    Κύριε Υπουργέ
    Θα ήθελα να σας συγχαρώ για τις πρωτοβουλίες που παίρνεται σχετικά με τη διαδικασία προσλήψεων του δημοσίου και θα ήθελα να λάβετε υπόψη τη πρόταση μου.
    Αρκετά αγανακτήσαμε με την προηγούμενη κυβέρνηση. «Απλώς θα σας υπενθυμίσω αδιαφανείς προσλήψεις 987 ατόμων ενός έτους, με συμβάσεις έργου το καλοκαίρι που μας έφυγε στον Ο.Π Ε. Κ.Ε.Π.Ε. (και μάλιστα ενώ θα έπρεπε να είναι Γεωπόνοι, κατέληξαν να είναι οι περισσότεροι Θεολόγοι, Φιλόλογοι, Φυσικοθεραπευτές κ.α. να ελέγχουν τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, προς διεύρυνση πελατειακών σχέσεων με όλα τα πτυχία από του πρώην κυβερνώντες) καθώς επίσης και αρχές Σεπτεμβρίου 270 άτομα αορίστου χρόνου στην ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων
    Σχετικά με την μοριοδότηση του δεύτερου πτυχίου στο πλαίσιο αλλαγών περί διαδικασίας προσλήψεις του δημοσίου θα ήθελα να σας αναφέρω τα εξής:
    Στη χώρα μας ως γνωστό έχουμε τρείς βαθμίδες εκπαίδευσης «πρωτοβάθμια», «δευτεροβάθμια» και »τριτοβάθμια» (Α.Ε.Ι. – Α.Τ.Ε.Ι.)
    Θεωρώ ότι πρέπει να δοθεί μοριοδότηση και στο δεύτερο πτυχίο »τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», το οποίο μπορεί να είναι από τέσσερα έως πέντε έτη σπουδών Α.Ε.Ι. ή Α.Τ.Ε.Ι. συναφούς ή διαφορετικής ειδικότητας. Ανεξαρτήτως με το αν η προκυρησσόμενη θέση είναι Α.Ε.Ι. ή Α.Τ.Ε.Ι. η μοριοδότηση προτείνεται να διαμορφωθεί ως εξής :
    α) Δεύτερο πτυχίο Α.Ε.Ι. – Α.Τ.Ε.Ι. τετραετούς φοίτησης συναφούς ειδικότητας
    με προκυρησσόμενη θέση 200 μόρια
    β) Δεύτερο πτυχίο Α.Ε.Ι. – Α.Τ.Ε.Ι. τετραετούς φοίτησης διαφορετικής ειδικότητας με προκυρησσόμενη θέση 100 μόρια
    γ) Δεύτερο πτυχίο Α.Ε.Ι. πενταετούς φοίτησης συναφούς ειδικότητας με προκυρησσόμενη θέση 250 μόρια
    δ) Δεύτερο πτυχίο Α.Ε.Ι. πενταετούς φοίτησης διαφορετικής ειδικότητας με προκυρησσόμενη θέση 150 μόρια
    Σχετικά με το ανταγωνισμό μεταξύ των προκυρησσομένων θέσεων μεταξύ Α.Ε.Ι. και Α.Τ.Ε.Ι. δε θεωρώ ότι υφίσταται διότι ο καθένας μοριοδοτείται σύμφωνα με τα πτυχία του.
    Δεν είναι δυνατόν ένας που τελειώνει μία δεύτερη σχολή τέσσερα ή πέντε έτη να μην μοριοδοτείται και ένας που τελειώνει ένα μεταπτυχιακό ενός ή δύο ετών να μοριοδοτείται με 150 ή 200 μόρια.

    Σας Ευχαριστώ
    Χρήστου Γεράσιμος
    Τεχνολόγος Γεωπονίας (Α.Τ.Ε.Ι. Ηπείρου)
    Γεωπόνος Βιοτεχνολόγος (Α.Ε.Ι. Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

    Και άνεργος λόγο των πολιτικών της πρώην κυβέρνησης
    περί Ο.Π Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 16:42 | ΑΛΚΗΣ

    Αν το ΤΕΣΤ έχει 400 μόρια τότε το Διδακτορικό θα πρέπει να έχει 1000 και το Μεταπτυχιακό τουλάχιστον πάνω απο τα 400.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 16:33 | Σπυρίδων Μουρτάς

    Επειδή διάβασα για το θέμα των ξένων γλωσσών. Η αλήθεια είναι οτι οι ξένες γλώσσες είναι απαραίτητες στο μέτρο του λογικού. Κατεμέ μία ξένη γλώσσα (καλή γνώση μίας τουλάχιστον -οποιασδήποτε ξένης γλώσσας) είναι απαραίτητη για το Δημόσιο Υπάλληλο της Ε.Ε. που καλείτε να προάγει το Δημόσιο τα επόμενα 30 χρόνια.

    Ωστόσο απαιτείται ένα όριο. Δε μπορεί να μοριοδοτούνται π.χ. 3 και περισσότερες ξένες γλώσσες. Με τον τρόπο που μοριοδοτούνται οι ξένες γλώσσες, 3 ή 4 ή 5… δεν προάγεται η εργασία. Η λογική είναι η ίδια με τα διδακτορικά και μεταπτυχιακά. Όπως 2 ή 3 ή 4 μεταπτυχιακά δεν οφελούν κανέναν, το ίδιο ισχύει και με τις ξένες γλώσσες.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 16:23 | ΑΣΠΑΣΙΑ

    ΠΡΩΤΑ ΑΠ΄ ΟΛΑ ΝΑ ΔΗΛΩΣΩ ΟΤΙ ΣΥΓΧΑΙΡΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΕ ΟΛΗ ΜΟΥ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΟΛΛΑ ΘΑ ΔΙΟΡΘΩΘΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΟΥΝ ΤΕΛΕΙΑ.
    ΕΧΩ ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΩ ΤΑ ΕΞΗΣ:
    1. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΠΟΥ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΕΡΓΟΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΟΝ «ΓΝΩΣΤΟ» ΚΑΙ ΤΟ «ΜΕΣΟΝ» (ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΩ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ) ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΠΟΥ Η ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΕΦΤΑΝΕ ΑΥΤΗΝ ΤΟΥ PROFICIENCY ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΠΟΣΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΟΥ.
    2. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΘΑ ΤΟΛΜΟΥΣΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ: ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΜΕ 100 ΜΟΡΙΑ Ο ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΜΟΝΟΕΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΜΕ 200 ΜΟΡΙΑ Ο ΔΙΕΤΟΥΣ? Ή ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΞΕΤΑΣΘΕΙ Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΜΕ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΒΑΘΜΟ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΤΥΧΙΑ?

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 16:13 | Κατερίνα Κ.

    Κ.Κουλοχέρα,συμφωνώ απόλυτα μαζί σας και ιδιαίτερα όσον αφορά στο θέμα των ΤΕΕ και των δύο τίτλων σπουδών που αυτά προσέφεραν μέσα σε 3 χρόνια φοίτησης.Όλοι όσοι ασχολούμαστε γνωρίζουμε λίγο πολύ πώς αποκτήθηκαν οι δεύτεροι τίτλοι…
    Ενδεικτικά αναφέρω την περίπτωση του ιδιωτικού ΤΕΕ «ΕΥΡΩΠΗ»,το οποίο
    βρίσκεται στην Άρτα.Εν έτει 2007 με 3500 ευρώ όποιος είχε χρήματα
    αγόραζε ένα ωραιότατο 20ράκι+150 μόρια.Είχε γίνει τότε μεγάλος ντόρος,
    αλλά επί της ουσίας τίποτα…Ελπίζω κάποιος ν’ασχοληθεί.
    Τώρα που τα παιδιά παίρνουν ένα πτυχίο μετά από 3ετή φοίτηση,για ποια 150-200 μόρια μιλάμε;
    Πού να βρούμε τα χρήματα για να τα αποκτήσουμε;
    Επειδή εκτός από τα παιδιά,υπάρχουμε κι εμείς που ακόμα περιμένουμε…

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 16:07 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ,
    ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΤΗΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ
    ΜΟΥ ΓΙΑ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ…
    1.ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΤΟΝ ΒΑΣΙΚΟ ΤΙΤΛΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΙ 110!!!!!!!!!
    ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΑΤΕ ΠΟΤΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ
    ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ ΣΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗ???ΑΛΛΗ ΥΛΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ, ΑΛΛΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΑΛΛΕΣ ΟΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ!!!
    ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΕΡΧΟΤΑΝ ΜΕ 10 ΠΤΥΧΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ???
    2. ΔΕΝ ΘΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΕΙΤΕ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ!!!
    ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ ΔΥΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΗΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ!!!
    ΑΝ ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΨΑΞΕΤΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 8 ΕΤΙΑ ΚΑΙ Η ΚΟΥΤΣΗ ΜΑΡΙΑ
    ΕΝΤΟΣ Η ΕΚΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ!!!
    ΔΕΥΤΕΡΟ ΟΜΩΣ ΠΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ???????
    ΕΣΕΙΣ ΕΧΕΤΕ ΜΟΝΟ ΕΝΑ!!!!!!!!!!!!
    3. ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΑΦΕΙΑ ΔΗΛΑΔΗ ΕΝΑ ΣΑΚΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ ΟΣΟ ΚΑΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΑΚΙ ΧΡΥΣΟ. ΩΡΑΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΑΣ ΔΙΔΑΞΑΝΕ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ….ΕΤΣΙ ΘΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΡΙΣΗ…ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΗ!!!!!!!
    ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΕΝΑ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΟΥΣ ΝΗΠΑΙΓΩΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΞΙΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΕΝΟΣ ΜΕ ΕΝΑΝ ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΓΕΩΠΟΝΙΑ!!!
    4.ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ ΤΟ 50%!!!
    ΕΞΙΣΩΝΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΠΑΛΕΥΕ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ 5ΜΗΝΕΣ,6ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΖΕΨΕ ΤΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ!!!!
    ΣΤΟΝ ΙΔΙΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΣΕΠ?????Η ΘΑ ΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΚΕΙ???
    ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΑΣΕΠ???
    ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΣΑΣ ΘΥΜΙΣΩ!!!!!!!!!!!
    Ένας Φθιωτός αναλαμβάνει καθήκοντα ως γενικός γραμματέας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Πρόκειται για τον προερχόμενο από το Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, Γρηγόρη Τασούλα, ο οποίος στο παρελθόν έχει «περάσει» και από το γραφείο του πρώην «τσάρου» της ελληνικής οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου, και είναι κάτοχος πολλών μεταπτυχιακών τίτλων. Ασκεί το ελεύθερο επάγγελμα του Πολιτικού Μηχανικού με αντικείμενο την μελέτη και κατασκευή ιδιωτικών έργων και την ανάπτυξη ακινήτων. Διετέλεσε Διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας και στις εκλογές του 2006 ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με το συνδυασμό του Κώστα Σκανδαλίδη. Ο Γρηγόρης Τασούλας γεννήθηκε το 1976 στην Κάτω Τιθορέα Φθιώτιδας και από χθες είναι γραμματέας στο υπουργείο προστασίας του πολίτη στο πλευρό των Μιχάλη Χρυσοχοίδη και του Σπύρου Βούγια.
    5. ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΜΟΡΙΑ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΜΕΛΟΣ ΠΑΣΠ,ΠΑΣΚ,ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!!!!!
    6. ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ!!ΓΙΑΤΙ????
    Η ΑΡΧΑΙΟΙ ΛΕΓΑΝ ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ!! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ
    ΚΑΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ!!!!
    ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΠΟΤΕ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΘΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΑΝ??????
    ΝΑ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ???
    ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ????
    ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΧΑΙΡΕΤΑΝΕ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΑΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟΜΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΑΤΕ ΕΡΓΟ!
    ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΟΙΜΑΣΤΕ ΗΣΥΧΟΣ ΤΑ ΒΡΑΔΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΑΔΙΚΗΣΑΤΕ ΚΑΝΕΝΑ
    ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΟΦΕΛΕΙΣΑΤΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ, ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΤΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ!!!
    ΘΑ ΕΚΤΙΜΟΥΣΑ,
    ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ!!!!!
    ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΟΛΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΠΙΜΑ
    ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΟ ΓΙΑΤΙ?????

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 16:01 | ΜΑΡΚΟΣ

    Αξιότιμε κ.Υπουργέ,

    Θεωρώ τη μεγαλύτερη αδικία στα προσόντα του συστήματος
    προσλήψεων να μετρά ο βαθμός πτυχίου,για τους εξής λόγους:
    Α)Γιατί να μετρά ο βαθμός των πτυχίων αφού πτυχία από διαφορετικά τμήματα καισχολές ΑΕΙ αλλά και από διαφορετικές χώρες έχουν τον ίδιο συντελεστή βαρύτητας σε ένα διαγωνισμο;
    Γιατί να μετρά το ίδιο βαθμός πτυχίου 6 του Χάρβαντ με βαθμό 6 κάποιου ΑΕΙ της Βουλγαρίας σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ για διοικητικούς;Το
    ίδιο επίπεδο σπουδών έχουν;
    Β) Ακόμα γιατί να μετράνετο ίδιο ο βαθμός ενός πτυχίου π.χ. της Νομικής με αντίστοιχο βαθμό άλλης σχολής πχ. Κοινωνιολογίας;
    Τα ίδια προγράμματα σπουδών έχουν και τον ίδιο βαθμό δυσκολίας;
    Γ)Τέλος η μεγαλύτερη αδικία είναι ότι δεν μπορείς να βελτιώσεις
    ποτέ το προσόν αυτό του βαθμού πτυχίου έχοντας κιόλας μεγάλη
    βαρύτητα στη συνολική βαμολογία!!!
    Τι να κάνουμε να πάμε για να σπουδάσουμε πάλι να
    πάρουμε και δεύτερο πτυχίο με καλό βαθμό;
    Είναι το πιο άδικο προσόν και πρέπει να καταργηθεί
    εντελώς!!!!
    Ακόμα αδικία είναι και η αύξηση της βαρύτητας σε μεταπτυχικά,
    διδακτορικά αφού νέοι 24-25 χρονών θα
    ανταγωνίζονται ισάξια σε έναν διαγωνισμό άτομα που έφαγαν τη ζωή τους
    χρόνια να αποκτήσουν τα προσόντα που η Πολιτεία και το ΑΣΕΠ είχαν
    θεσπίσει όπως η εμπειρία και τώρα σε ηλικία 35-40 χρονών με οικογένεια και παιδιά στη πλάτη θα αρχίζουν να αναζητούν νέα προσόντα για να διοριστούν πότε;
    Στα 50;
    Τέλος όλοι ξέρουμε πως μπαίνει κάποιος να κάνει μεταπτυχιακό(μέσω κάποιου γνωστού καθηγητή) και το κυριότερο αδικούνται τόσο τα παιδιά
    φτωχών οικογενειών που δεν έχουν τη δυνατότητα τα παιδιά τους να κάνουν μεταπτυχιακό έτσι μπαίνουν άμεσα μετά το πτυχίο στην αγορά
    εργασίας όπως αδικούνται τα παιδιά της επαρχίας που δεν βρίσκουν
    αντίστοιχες σχολές με το πτυχίο τους να κάνουν μεταπτυχιακό,
    έναντι των παιδιών μαγαλουπόλεων που πιο εύκολα μπορούν να κάνουν
    μεταπτυχιακό εχοντας πολλές επιλογές!!!

    Με εκτίμηση ,

    Μάρκος Πρεντουλής

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 16:35 | ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Με όλη την συμπάθεια που με διακατέχει για το νέο νομοσχέδιο.Ακόμα περιμένω να μάθω τι θα γίνει με το δεύτερο πτυχίο. Το υποβαθμήσατε κι αυτό; ‘Η μήπως ακόμα δεν αποφάσισε το υπουργείο;

    Στεφάνου Ιωάννης

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 16:20 | Κωνσταντίνα

    κ. Υπουργέ!
    Η καινούργια μοριοδότηση όπως φαίνεται έχει απασχολήσει πολύ κόσμο!
    Το δικό μου πρόβλημα είναι ότι είμαι πτυχιούχος του Τ.Ε.Ι Λογιστικής και έχω αποκτήσει και δεύτερο τίτλο σπουδών στο Τ.Ε.Ι. Διοίκησης και Διαχείρισης Έργων που ανήκουν και τα δυο πτυχία στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας δηλαδή είναι στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο.
    Με την προηγούμενη μοριοδότηση από τον δεύτερο τίτλο σπουδών έπαιρνα 150 μόρια. Με ανησυχεί το γεγονός ότι δεν έχετε αναφέρει τίποτα για τη μοριοδότηση του δεύτερου τίτλου σπουδών. Το να κοπεί τελείως το βρίσκω ιδιαίτερα άδικο γιατι εγώ χαράμισα 4 χρόνια προκειμένου να το αποκτήσω σε αντίθεση με ένα μεταπτυχιακό που είναι μόνο 2 χρόνια το ανώτερο. Οπότε αν αποφάσιζα να κάνω μεταπτυχιακό θα είχα 2 αυτή τη στιγμή και θα ήμουν πολύ καλά σε μόρια. Όμως το άσχημο είναι ότι δεν έχουν όλοι την οικονομική δυνατότητα να κάνουν μεταπτυχιακό οπότε επέλεξα τη δεύτερη σχολή και ας ήταν και τέσσερα χρόνια.
    Δεν θα έπρεπε να δώσετε παραπάνω μόρια στους δεύτερους τίτλους σπουδών??
    Δεν θεωρώ ότι είναι και εύκολο να βγάζεις και δεύτερη σχολή!Πρέπει να έχεις πολύ υπομονή και κουράγιο.
    Ευχαριστώ.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 16:30 | Αναστασια Παναγιωτιδου

    ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΤΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ?
    Η ΣΥΝΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ?
    ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΔΕΝ ΜΕΤΡΟΥΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ?

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 16:36 | epicurus

    ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟ ΟΤΙ Η ΜΗ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΕΧΕΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ.

    ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΣΚΟΡΠΙΣΜΕΝΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΡΘΡΟ.

    ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΣΤΕΡΗΘΗΚΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ 1,2,3,..Ν ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΑΣ ΜΗΝ ΑΝΥΣΗΧΟΥΝ. ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΤΟΜΑ ΧΩΡΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΛΗΨΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΑΣ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΧΑΝΕΣ.

    Στο ιδιωτικό τομέα, οπου πιστευω συμφωνείτε οτι είναι πιο αποτελεσματικός απο τον Δημόσιο Τομέα, οι επιχειρήσεις επιλέγουν ατομα με υψηλό ακαδημαικό υπόβαθρο και επενδύουν σε αυτά εκπαιδευοντας τα για ένα χρονικό διάστημα.

    Τόσο δύσκολη είναι η δουλειά στο δημόσιο που χρειάζεται έμπειρα άτομα και όχι μορφωμένα.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 16:12 | ΙΩΑΝΝΑ ΤΖΙΛΙΑΝΟΥ

    Κύριε Υπουργέ,
    Είμαι και εγώ μια από τους χιλιάδες πτυχιούχους αυτής τη χώρας, έχοντας αποκτήσει 2 πτυχία (το ένα εξ’αυτόν είναι τχνολογικής κατεύθυνσης και το δεύτερο Πανεπιστημιακής).Θεωρώ ότι το νέο νομοσχέδιο βελτιώνει σε σημαντικό βαθμό το υπάρχον χαοτικό τοπίο στο θέμα των προσλήψεων.Ομως, υπάρχουν και μερικές αδικίες οι οποίες πρέπει επιτέλους να σταματήσουν να υφίστανται.Για παράδειγμα, σύμωνα με το άρθρο 18 του ν.2190/94,όπως ισχύει σήμερα μετά την τροποποίηση του από τον επίσης πασοκικό νομο 3051/2002, αδικούμαστε κατάφορα όλοι εμείς που είμαστε κάτοχοι πτυχίων ΤΕΙ και Πανεπιστημίου, μια και δεν πριμοδοτούμαστε με τα επιπλέον 150 μόρια (ως ο νόμος ορίζει).
    Μήπως θα ήταν προτιμότερο να υπάρξει κάποια πρόβλέψη μοριοδότησης για όλους εκείνους που πλήττονται από αυτή τη διάταξη?
    Δεν είναι δυνατόν να μην προβλέπεται καμιά μοριοδότηση έστω και μικρότερη των 150 μορίων, για τους πτυχιούχους ΤΕΙ και ΑΕΙ ταυτοχρόνως.Θεωρώ ότι αποτελεί κατάφορη αδικία και έλλειψη σεβασμού στον κόπο, το χρόνο και τα λεφτά που έχουν δαπανήσει
    χιλιάδες οικογένειες για τα παιδιά τους.
    Επίσης, θεωρώ σκόπιμο να αυξηθεί η μοριοδότηση των ξένων γλωσσών.(π.χ 100 μόρια για την άριστη γνώση, 70 για τη μέτρια και 50 για την καλή).
    Τέλος, κάτι πρέπει να γίνει με την καταλήψη θέσεων του δημοσίου απο πολύτεκνους, οι οποίοι πριμοδοτούνται εις βάρος όλων των υπόλοιπων διαγωνιζόμενων. Το νέο νομοσχέδιο τάθηκε άτολμο σε αυτό το ζήτημα.Κρίμα.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 16:36 | cg

    Θεωρώ απαράδεκτο να αλλάζει η μοριοδότηση ως προς τους μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους σπουδών όσον αφορά τη συνάφεια του αντικειμένου. Και εξηγούμαι γιατί.
    Δεν είναι δυνατόν για μια θέση ΠΕ Πληροφορικής για παράδειγμα να προιμοδοτούνται εξίσου κάτοχοι μεταπτυχιακών ή διδακτορικών διπλωμάτων ανεξάρτητα αν το θέμα μελέτης τους είναι συναφές ή όχι με το αντικείμενό τους.
    Δηλαδή αξιότιμε κ. Υπουργέ, Μηχανικός Η/Υ που έχει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο σπουδών σε θέματα Πληροφορικής θα προιμοδοτείται με τα ίδια ακριβώς μόρια με συνάδελφό του που έχει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων; Το βρίσκεται λογικό αυτό;
    Επίσης, αναρωτιέμαι τι διαφορά θα κάνει ο πολλαπλασιαστής (χ110) στο βαθμό του βασικού πτυχίου κάποιου από τον υφιστάμενο (χ100) μιας και το ιδιο ισχύει για όλους.
    Σαν πρώτες παρατηρήσεις αυτά για την ώρα.
    Ευχαριστώ.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 16:16 | Σωκράτης

    Κύριε Υπουργέ,

    Γιατί δεν μετράει εμπειρία άνω των 5 ετών;
    Για ποιό λόγο δεν μετράει η εμπειρία 15 ετών που έχω; Δηλαδή μετά τα 5 χρόνια ΔΕΝ ΕΡΓΑΖΟΜΟΥΝ;
    Είμαι 40 ετών, έχω εμπειρία 15 ετών σε άκρως ανταγωνιστική θέση του ιδιωτικού τομέα. Τώρα είμαι άνεργος για μήνες και με τις τρέχουσες ρυθμίσεις, 10 χρόνια εμπειρίας πάνε στράφι!

    ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΔΙΚΑΙΟ;

    Δηλαδή μου λέτε ότι άνθρωποι σαν κι εμένα, με προχωρημένη ηλικία και οικογένεια θεωρούνται το ίδιο με όλους τους άλλους που όχι μόνο ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ από μένα αλλά αντιθέτως έχουν κατά πολύ μικρότερη εργασιακή εμπειρία;
    Δηλαδή πετάτε αυτά τα χρόνια στο δρόμο ενώ ταυτόχρονα φροντίζετε να επιβραβέυετε όσους είχαν την οικονομικη δυνατότητα για μεταπτυχιακά;

    Τι είδους αξιοκρατία είναι αυτή; ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ!!!

    Όλοι όσοι διαβάζετε αυτό το μήνυμα, για σκεφτείτε το λίγο:
    Πώς θα σας φαινόταν αν στο μέλλον απολυθείτε να μην μετράει όση εμπειρία έχετε άνω των 5 ετών; Και σα να μην έφτανε αυτό να μην παίζει ρόλο και η ηλικία σας; Να είστε το ίδιο με άλλους που έχουν ακριβώς τις ίδιες γνώσεις με σας, μικρότερη ηλικία, και κατά πολύ μικρότερη εμπειρία; Να είναι σα να ξαναρχίζετε απ’ την αρχή; Πως θα σας φαινόταν; Θα σας άρεσε; Θα το βρίσκατε ΔΙΚΑΙΟ;

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 16:48 | The Great

    Πρόκειται για τις θέσεις ΔΕ κυρίως. Υπάρχουν διαγωνισμοί που προτάσσουν ως κύριους τίτλους σπουδών, κάποιους απολυτήριους τίτλους λυκείων,ΙΕΚ,ΤΕΕ κτλ οι οποίοι φαίνονται εξωπραγματικοί για τους περισσότερους υποψηφίους, αφού αναφέρονται σε ειδικότητες που είτε δεν λειτούργησαν ποτέ σε δημόσια σχολεία παρά μόνο ίσως σπάνια και επιλεκτικά, είτε λειτούργησαν ΙΕΚ για κάποιο διάστημα και μόνο σε μια, δυο ή τρεις περιφερείες της ελληνικής επικράτειας. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, υπήρξε και είναι σε εξέλιξη αναμένοντας την έκδοση οριστικών πινάκων κατάξης, η προκήρυξη 2Κ/2009 του ΥΠΠΟ για 194 θέσεις ΔΕ σε όλη την επικράτεια, στην οποία προτάσσονταν ως κύριος τίτλος σπουδών είτε απολυτήριος τίτλος, ή πτυχίο δημοσίων σχολείων με την ειδικότητα φύλαξης αρχαιολογικών χώρων και μουσείων που φυσικά μόνο στα κατάστιχα του υπουργείου παιδείας υπάρχουν, είτε πτυχίο ΙΕΚ με την παραπάνω ειδικότητα το οποίο ΙΕΚ ναι μεν λειτούργησε αλλά επιλεκτικά σε 4 μόνο και μάλιστα απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Θράκη, η Σαντορίνη, τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη!!! Έχοντας ήδη 200 περίπου πτυχιούχους τα τελευταία 4 χρόνια, αντιλάμβανεσθε ότι η προκήρυξη ήταν ορισμός και όχι διαγωνισμός!!! Αυτή η προκήρυξη-παρωδία αφού είχε και μια σειρά άλλα μοριοδοτούμενα προσόντα υπό τον πλημμελή έλεγχο και εκτίμηση του ΑΣΕΠ πέρα από κάθε φαντασία και λογική, κατέληξε σε μια «παρτίδα» των 200 πτυχιούχων ΙΕΚ που δεν είχαν το άγχος της πρόσληψης, αλλά την αγωνία το που θα τοποθετηθούν βάσει της μοριοδότησης των υπόλοιπων προσόντων τους και της δήλωσης προτίμησης. Πως πχ ένας οικογενειάρχης με ανήλικα τέκνα, ή ένας οικονομικά αδύναμος ή άνεργος που κατοικούσε μόνιμα σε περιοχές που ήταν ανέφικτη η πρόσβαση και παρακολούθηση των εν λόγω ΙΕΚ, θα μπορούσε να συναγωνισθεί έναν 18χρονο ή και συνομήλκο που έτυχε να διαμένει μόλις λίγα μέτρα από αυτά τα ΙΕΚ ή είχε την εύκολη πρόσβαση σ’ αυτό με την συγκοινωνία? Να άφηνε την οικογένεια του και να «μετανάστευε» στην άλλη άκρη της χώρας, πληρώνοντας επιπλέον δίδακτρα, ενοίκια και ένα σωρό άλλα έξοδα με εισοδήματα που δεν είχε? Είναι αυτό αξιοκρατία, ισονομία και ισοπολιτεία με σύμφωνη γνώμη του ΑΣΕΠ και την έγκριση της τριυπουργικής επιτροής. Πώς ένα κράτος που δεν έχει εξασφαλίσει σε όλη την επικράτεια και σε όλους τους έλληνες πολίτες την ίση και άμεση πρόσβαση στο συγκεκριμένο ΙΕΚ και την συγκεκριμένη ειδικότητα, απαιτεί ως κύριο τίτλο σπουδών το πτυχίο αυτού του ΙΕΚ ή αντίστοιχο τίτλο άλλου δημοσίου σχολείου, όταν αυτό δεν υφίσταται πουθενά στην Ελλάδα?
    Επιπλέον η βαθμολογία των πτυχίων σε όλα τα ΙΕΚ είναι ακέραια και στρογγυλεμένη(5-5,5-6-6,5 κτλ), οπότε αυτόματα και τα μόρια των εν λόγω πτυχίων παίρνουν και ένα «άγραφο» μπόνους 10,15,20 κ.α. μορίων, αδικώντας κατάφωρα τους υπόλοιπους συναγωνιζόμενους με βαθμούς που εμπεριέχουν όλα τα δεκαδικά ψηφία(14,2-15,4-17,7 κτλ)!!! Ψιλά γράμματα αλλά με μεγάλη σημασία στους πίνακες κατάταξης … Κρίνοντας από την έκδοση και διαπραγμάτευση της εν λόγω προκήρυξης και την παρεπόμενη ανάρτηση μετά τον «ενδελεχή» έλεγχο των αιτήσεων των πινάκων κατάταξης, η εμπιστοσύνη μου στους θεσμούς και τις ανεξάρτητες αρχές έχει κλονισθεί σε μεγάλο βαθμό.
    Για τα διδακτορικά και μεταπτυχιακά, αν και δεν με αφορά άμεσα, ακούστηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες γνώμες και προτάσεις. Όμως όχι σαν άμεσα ενδιαφερόμενος, αλλά ως Έλληνας πολίτης πιστεύω ότι πρέπει να μοριοδοτούνται, αλλά όχι με τόσο μεγάλη μοριοδότηση ώστε να φαίνεται και να είναι ανέφικτος ο συναγωνισμός μαζί τους. Σίγουρα αποτελεί προσόν, αλλά ακόμα πιο σίγουρα αποτελεί μάλλον προνόμιο για πολλές οικογένειες που δεν έχουν τις οικονομικές αντοχές και δυνατότητες να σπουδάζουν τα παιδιά τους τόσα πολλά χρόνια και με αμφίβολο το μέλλον τους πάλι. Μια σωστή κατά την άποψή μου προσέγγιση, είναι μαζί με τα μεταπτυχιακά και διδακτορικά, να επισυνάπτονται απαραίτητα και όλα τα οικογενειακά εισοδήματα, όλων των ετών φοίτησης των παιδιών μέχρι απόκτησης και του τελευταίου τίτλου.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 16:58 | Αντώνης Μακρής

    Νομίζω ότι οι περισσότεροι μέσα μας πιστεύουμε ότι κατά βάση τέτοιες διαδικασίες είναι από τη φύση τους ισοπεδωτικές και εξαφανίζουν τις ιδιαίτερες ικανότητες κάθε υποψηφίου.

    Από την άλλη γνωρίζοντας την κατάσταση που υπήρχε μέχρι σήμερα κάνουμε τη καρδιά μας πέτρα και λέμε καλύτερα με μέτριες διαδικασίες ΑΣΕΠ, παρά μέσω υπόγειων διαδρομών.

    Με αυτό το σκεπτικό θα καταθέσω και τα παρακάτω σχόλια.

    Α) Η συνάφεια ενός μεταπτυχιακού τίτλου είναι σημαντική στην μοριοδότηση της συγκεκριμένης θέσης που προκηρύσσεται. Για παράδειγμα σε μία θέση σε λογιστήριο ένα μεταπτυχιακό στην ιστορία της μουσικής δεν έχει νόημα.
    Για να μπορεί να μοριοδοτηθεί αντίστοιχα ένας τίτλος είναι σχετικά εύκολο να εφαρμοστούν λίγες βασικές κατηγορίες που χρησιμοποιούνται ευρέως όπως
    1) Επιστήμες ζωής (Βιολογία, Βιοχημεία, Χημεία κλπ)
    2)Οικονομικές επιστήμες (Οικονομικά, Μαθηματικά, κλπ)
    3) Τέχνες και Γράμματα (Μουσική, Θέατρο, Φιλοσοφία κλπ)
    Με 5-6 κατηγορίες επικροτείται η συνάφεια χωρίς να υπάρχει κατάτμηση αντικειμένων.

    Β) Στό μεταπτυχιακό δίπλωμα εξειδίκευσης υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα μεταξύ διετών και μονοετών διπλωμάτων. Ένας τρόπος προσέγγισης είναι η επέκταση της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Συστήματος πιστωτικών μονάδων (European Credit Transfer System, ECTS). Ένα ακαδημαϊκό έτος επιβραβεύεται με 60 πιστωτικές μονάδες, συνεπώς διετείς μεταπτυχιακοί τίτλοι παίρνουν 120 πιστωτικές μονάδες. Αντιστοίχηση της μοριοδότησης με τις πιστωτικές μονάδες θα έλυνε το πρόβλημα. Κι επειδή το σύστημα είναι πανευρωπαϊκό βοηθάει στην ευχερή και ομοιογενή μοριοδότηση. Οι σύμβουλοι του ECTS στο υπουργείο Παιδείας φαντάζομαι ότι μπορούν να συνεισφέρουν με την εμπειρία τους.

    Γ) Γίνεται πολύς λόγος για την ποιότητα των πτυχίων που βαθμολογούνται με τον ίδιο τρόπο παρά την ποιοτική τους διαφορά. Συνήθως βλέπω σχόλια για τα «καλά» Ελληνικά πτυχία και τα κακά Ρουμάνικα ή Βουλγάρικα και τα κατανοώ εν μέρει. Αντιστρέφοντας το επίσης, αν είμαι εργοδότης και μου έρχεται κάποιος με διδακτορικό από το MIT ή το Harvard, θα τον προτιμούσα από κάποιον άλλον; πιθανά ναι θα έλεγα. Αναγνωρίζω την αντικειμενική δυσκολία για τέτοια πιο ενδελεχή αξιολόγηση. Ίσως όμως και εδώ θα μπορούσε να υπάρχει μία αδρή κατηγοριοποίηση και αντίστοιχη μοριοδότηση. Υπάρχουν διεθνείς πίνακες κατάταξης πανεπιστημίων ανά σχολή. Ένα πανεπιστήμιο που είναι στα καλύτερα 100 θα έπρεπε να μοριοδοτείται περισσότερο από ένα που είναι νούμερο 500.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 16:36 | Σπυρίδων Μουρτάς

    Και εγώ συμφωνώ οτι η εντοπιότητα δεν υπάρχει λόγος να ισχύει για τους Δήμους Αθηνών, Θεσσαλονίκης ή άλλους μεγάλους Δήμους.

    Επαναλαμβάνω οτι η εντοπιότητα είναι το σημαντικότερο βήμα για την αποκέντρωση και εξέλιξη των δήμων της χώρας μας. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται να υπάρχει πλήρες προβάδισμα στους Δημότες όλων των Δήμων (ότι δηλαδή ισχύει και για την εντοπιότητα σε νησιωτικές περιοχές). Διαφορετικά δεν έχει νόημα να δίνονται τα 150 μόρια στους Δημότες, εάν εντέλει δεν επιτευχθεί ο αντικειμενικός σκοπός αυτής της μοριοδότησης, που είναι η πρόσληψη του Δημότη (με παραμονή τουλάχιστο για μία 10ετία). Διαφορετικά ας αυξηθεί η μοριοδότηση για όσους έχουν εντοπιότητα από 150 σε 200 ή 250 μόρια (αν και αυτό είναι ημίμετρο και όχι αποκεντρωτικό μέτρο).

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 16:13 | ΘΑΝΟΣ

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΣΥΝΑΦΕΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΤΙΤΛΩΝ
    Έίμαι απόφοιτος νομικής σχολής και θεωρώ οτι με την κατάργηση της συνάφειας των μεταπτυχιακών τίτλων εισάγεται ΑΝΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΞΙΣΩΣΗ μεταξύ υποψηφίων που είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου π.χ. ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ και υποψηφίων κατοχων μεταπτυχιακών ή διαδακτορικών π.χ. ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΙΑΣ(το οποίο προφανώς δεν ειναι το ίδιο).
    Ακόμη δεν καταλαβαίνω γιατι καταργείται η ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ μεταπτυχιακών τίτλων.Το επιχείρημα που επικαλούνται αρκετοί οτι οι υποψηφιοι με αυξημένα τυπικά προσόντα μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις επιστημονικού προσωπικού δεν ευσταθεί, διότι, κατά πρώτον, αυτές οι διαδικασίες εξερχονται του ουσιαστικού ελέγχου του ΑΣΕΠ και συχνα είναι φωτογραφικές και κατά δευτερον η συνέντευξη για τις θέσεις αυτές εξακολουθεί να υφίσταται με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 16:19 | Μιλτιάδης Μακρυγιάννης

    Συμφωνώ απολύτως με το πνεύμα και τις προβλέψεις του νέου νομοσχεδίου και αξίζουν συγχαρητήρια στη νέα κυβέρνηση που προσπαθεί να εδραιώσει την αξιοκρατία στις προσλήψεις στο Δημόσιο Τομέα.
    Ιδιαίτερα όσον αφορά στη πριμοδότηση του διδακτορικού διπλώματος θα πρέπει αυτή να εφαρμοστεί και στην αξιολόγηση για τις προαγωγές στο δημόσιο τομέα. Αυτή τη στιγμή το διδακτορικό δίπλωμα αξιολογείται όσο το μεταπτυχιακό (master) αν και, όπως είναι γνωστό, για την απόκτηση μεταπτυχιακού απαιτείται ένα έτος ενώ για την απόκτηση διδακτορικόύ διπλώματος απιτούνται τουλάχιστον 3-4 έτη. Ως εκτούτου, είναι παντελώς άδικο για τους κατόχους διδακτορικού (και επομένως κατόχους εξειδικευμένης γνώσης) να μην μπορούν να προαχθούν δεδομένου ότι τις περισσότερες φορές έχουν «μπροστά» τους συναδέλφους με μόνο προσόν ένα πτυχίο ΑΕΙ πού συνήθως είναι άσχετο με το αντικείμενο εργασίας τους. Εκτιμώ ότι η προσέλκυση ανθρώπων με πλούσια προσόντα εκ των οποίων ένα από αυτά είναι σίγουρα ο διδακτορικός τίτλος, είναι εξαιρετικά επωφελής για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
    Θα παρακαλούσα θερμά να εξεταστεί το ζήτημα αυτό και προς την κατεύθυνση αυτή και να θεραπευτεί η αδικία.
    Ευχαριστώ και συγχαρητήρια για μια ακόμη φορά

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 16:13 | ΝΤΙΑ ΒΕΡΡΑ

    Κατ’ αρχήν συγχαρητήρια για την όλη πρωτοβουλία αναμόρφωσης του τρόπου προσλήψεων στον δημόσιο τομέα. Η αντικειμενικοποίηση των κριτηρίων είναι σίγουρα ένα πολύ δύσκολο έργο το οποίο στην πορεία μπορεί να χρήζει περαιτέρω βελτιώσεων.
    Βασικό βήμα επίσης για την σωστή λειτουργία του δημοσίου τομέα αποτελεί και το θέμα των αξιολογήσεων στο χώρο εργασίας μέσω των φύλλων ποιότητας και οργανογραμμάτων που να δημιουργούν κίνητρα στους νέους ανθρώπους για περαιτέρω εξέλιξη. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προκύρηξη θέσεων ευθύνης σε όλες τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα μέσω αντικειμενικών, διαφανών διαδικασιών και συγκεκριμένων κριτηρίων. Τα κίνητρα για περαιτέρω εξέλιξη και επιμόρφωση πρέπει να υπάρχουν καθ’ όλη τη διάρκεια εργασίας του υπαλλήλου.

    Ευχαριστώ και καλή δύναμη στο έργο σας.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 16:47 | ΚΟΥΚΟΦΙΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    Αξιότιμοι κύριοι,
    Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που δίνετε σε εμάς τους νέους να εκφράσουμε τις απόψεις μας σχετικά με το τόσο φλέγον θέμα των προσλήψεων. Ήταν καιρός πλέον!
    Είμαι κάτοχος πτυχίου Ιταλικής Γλώσσας και φιλολογίας από το ΑΠΘ και Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών με θέμα την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση (Πολιτικές Επιστήμες) από το Πανεπιστήμιο της Σιένας (Ιταλία), αναγνωρισμένο από το ΔΟΑΤΑΠ σύμφωνα με όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Αυτό τον καιρό ολοκληρώνω ένα δεύτερο μεταπτυχιακό στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με θέμα τα ΜΜΕ και την Πολιτιστική Διαχείριση.
    Επιτρέψτε μου παρακαλώ να θίξω 3 ζητήματα που με απασχολούν και θεωρώ ότι χρήζουν προσοχής:

    α) Το πρώτο μου πτυχίο δεν γίνεται δεκτό σε κανέναν διαγωνισμό για την πρόσληψη μονίμων υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠ. Να σημειώσω εδώ, ότι μέχρι το προηγούμενο χρόνο δεν είχε ιδρυθεί κλάδος ΠΕ ιταλικών για καθηγητές στη Μέση Εκπαίδευση. Και αφού δημιουργήθηκε προκηρύχθηκαν μόλις 9 θέσεις!!! Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο καταδικασμένοι είμαστε εμείς οι απόφοιτοι της συγκεκριμένης σχολής εφόσον το ίδιο το κράτος μας γυρνάει την πλάτη χρόνια!! Κύριε πρωθυπουργέ υπήρξαμε φοιτητές στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ Πανεπιστήμιο με ότι αυτό συνεπάγεται και δεν μας χαρίστηκε τίποτα. Είναι απαράδεκτο οι απόφοιτοι της Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας να καταδικάζονται σε καθεστώς αιώνιας ανεργίας! Και όσοι από εμάς προχώρησαν σε περαιτέρω σπουδές βρίσκουν τις πόρτες «κλειστές» στο Δημόσιο εξαιτίας του πρώτου μας πτυχιού

    β) Η μη προσμέτρηση του δεύτερου μεταπτυχιακού τίτλου Σπουδών θεωρώ ότι εμπαίζει και προσβάλει όλους εμάς που έχουμε κάνει κάτι τέτοιο….και είμαστε πολλοί!! Δεν ήταν κάποιο καπρίτσιο η απόφασή μας να κάνουμε δεύτερο μεταπτυχιακό και σαφώς δεν ήταν μια πράξη εκ του ασφαλούς. Κάτι τέτοιο συνάδει με τις αρχές τις αξιοκρατίας όταν υπάρχουν νέοι με περισσότερο από ένα μεταπτυχιακό, οι οποίοι ελπίζουν πως κάποτε κάποιος και γιατί όχι η ίδια η πολιτεία θα αναγνωρίσει τον κόπο τους;

    γ) Σχετικά με τον πολιτισμό και την εξωτερική πολιτιστική πολιτική της χώρας μας θα μπορούσα να σας αναφέρω πολλά κακώς κείμενα. Δεδομένου του έντονου ενδιαφέροντος για τον πολιτισμό, και προσωπικά του Πρωθυπουργού, θα ήθελα να σας ρωτήσω τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση στο θέμα αυτό; Πρόκειται να συσταθεί και πάλι ο κλάδος των πολιτιστικών ακολούθων; Νέοι άνθρωποι με ιδέες και όρεξη για δουλειά υπάρχουν! Δυστυχώς, ευκαιρίες δεν υπάρχουν και φορείς πολιτιστικής πολιτικής και διπλωματίας όπως το ΥΠΠΟ, το ΥΠΕΞ κλπ αποτελούν «φέουδο» συγκεκριμένων ατόμων.

    Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία και ελπίζω να εισακουστούν οι παραινέσεις μου.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 16:20 | mixalis larisis

    H AYKSHSH APO 100 SE 110 GIA THN MORIODOTHSH EINAI APOLYTA LANTHASMENH KAI THA SAS EKSHGHSW GIATI,PRWTA APO OLA DEN PAIZEI MONO O BATHMOS ROLO GIATI AYTOS MPOREI NA APOKTHTHIKE TYXAIA H ME PLHRWMH KAI AYTO TO ATOMO NA MPEI STO DHMOSIO XWRIS NA TO AKSIZEI.PARADEIGMA GIA TOUS NOSHLEYTES DE POU ELPIZW NA TO PROSEKSETE KAI THA KATALABETE.GIA NA PAREIS ENA PTYXIO DE NOSHLEYTH MPOREIS NA TO PAREIS EITE APO EPAL PRWHN TEE EITE APO IEK ME TH DIAFORA OMWS PWS STA IEK O SPOUDASTHS DINEI EKSETASEIS PISTOPOIHSHS PANELLHNIES STO KRATOS KAI PAIRNEI ANTIKEIMENIKO BATHMO ENW O MATHITHS TEE TON BATHMO TON EXEI PAREI APO TON KATHIGHTH TOU EIDIKA APO TA IDIWTIKA TEE H EPAL TWRA XWRIS KANENAS NA TON ELEGXEI KAI ESEIS ME AYTO TO METRO PRIMODOTEITAI THN PARANOMIA GIATI AS MOU APANTHSEI KAPOIOS PWS GINETAI OLOI STA IDIWTIKA TEE NA EXOUN 20 KAI KANEIS TOUS H ELAXISTOI STIS PANELLHNIES EKSETASEIS NA MHN MPAINOUN STA TEI KAI NA APOTYGXANOUN PATAGWDWS OTAN EXOUN APOLYTHRIO 20???ENW EKSETASEIS GRAFOUN POLY XAMHLWTERA????KAI AYTOUS TOUS DINETE KAI ALLA MORIA???NOMIZW PWS TOULAXISTON GIA TOUS DE DEN THA PREPEI NA GINEI TO 100 110 OPWS EPISHS ENAS APOFOITOS IEK GIA NA PAREI 2 PTYXIO KAI ALLA 150 MORIA KANEI KAI ALLH EIDIKOTHTA ENW OI APOFOITOI TEE ENW TELEIWNOUN 1 LYKEIO EPEIDH TOSA XRONIA LEGOTAN A KAI B KYKLOS TO THEWROUSATE 2 PTYXIA ME APOTELESMA NA PAIRNOUN 150 MORIA GIA 2 PTYXIO ENW EXOUN TELEIWSEI APLA 1 TEXNIKO LYKEIO KAI OI APOFOITOI IEK POU GIA NA GRAFTOUN STA IEK EPREPE NA EINAI APOFOITOI LYKEIOU EN ANITHESH ME TOUS APOFOITOUS TEE H EPAL POU EPREPE NA EINAI APOFOITOI GYMNASIOU DEN PAIRNANE TA 150 MORIA KAI AS EIXANE TELEIWSEI PTYXIO METADEYTEROBATHMIAS EKPAIDEYSHS ENW TA TEE EINAI DEYTEROBATHMIA EKPAIDEYSH KAI AYTOI TA PAIRNOUNE…E AYTO EINAI TELEIWS ADIKIA KAI ESEIS AYTH THN ADIKIA THN AYKSANETE…EYXARISTW POLY

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 16:57 | kostas papadopoulos

    Αξιότομε κύριε υπουργέ,
    όπως είναι γνωστό στις εξετάσεις ΑΣΕΠ για τον διορισμό εκπαιδευτικών στην δευτεροβάθμια τεχνική εκπαίδευση προηγούνται έναντι όλων των άλλων οι κάτοχοι πτυχίου ΑΣΠΑΙΤΕ και ας γράψουν μόνο την βάση. Το θεωρώ ως μία διάταξη τελείως άστοχη που καταργεί κάθε αίσθημα αξιοκρατίας. Γιατί να προηγείται ένας κάτοχος ΑΣΠΑΙΤΕ που έχει γράψει την βάση στα δύο μαθήματα, από ένα κάτοχο που έχει γράψει πολύ καλύτερα στα παιδαγωγικά και στο μάθημα ειδικότητας. Είναι γνωστό άλλωστε ότι για να περάσεις ΑΣΠΑΙΤΕ θες προσόντα, συνήθως διδακτορικό, για τις πιο πολλές ειδικότητες, δεδομένου των πολύ περιορισμένων αριθμών θέσεων στη σχολή, συνήθως 1 μόνο και μόνο 1 θέση σε κάθε παράρτημα της ΑΣΠΑΙΤΕ για πολολές ειδικότητες. Είναι αδικία ένας ο οποίος θέλει να καταρτιστεί παιδαγωγικά να μην μπορεί, ακόμα και αν είναι κάτοχος μεταπτυχιακού, διότι θα πάρει την θέση ο διδάκτορας. Επιπλέον, ελάχιστότατα ίσως και κανένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στις επιστήμες αγωγής δεν δέχεται αποφοίτους μη συναφών με τα παιδαγωγικά σχολών.
    Θεωρώ ότι σε ένα κράτος δικαίου, οι απόφοιτοι που είναι και παιδαγωγικά καταρτισμένοι θα έπρεπε να είχαν κάποια επιπλέον μόρια στους γραπτούς διαγωνισμούς και όχι να προηγούνται έναντι όλων των άλλων, όντας αυτοί οι άξιοι των άξιοων για να διδάξουν σε ελληνικά σχολεία. Η τουλάχιστον δημιουργείσυε περισσότερες θέσεις στην ΑΣΠΑΙΤΕ. Με τη ρύθμιση που ισχύει σήμερα ότι παιδαγωγική κατάρτιση σου δίνει η ΑΣΠΑΙΤΕ, κανένας σχεδόν καθηγητής σε ελληνικά αει/τει δεν είναι παιδαγωγικά καταρτισμένος, άρα δεν θα έπρεπε να διδάσκει, και ας είναι ικανότατος στην μετάδοση γνώσεων στους φοιτητές.
    Επιτέλους ας αποδοθεί ένα αίσθημα δικαοσύνης και όχι αποκλεισμού, όσο αφορά τη παιδαγωγική κατάρτιση στους γραπτους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ