Άρθρο 16: Ηλεκτρονική ταυτοποίηση-Κάρτα πολίτη

1.            Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 32 του Ν. 3979/2011 (ΦΕΚ Α’ 138) προστίθενται εδάφια ως ακολούθως:

«Κατά την εγγραφή στην υπηρεσία ηλεκτρονικής διακυβέρνησης δύνανται να χρησιμοποιούνται διαπιστευτήρια που έχουν εκδοθεί για την επιβεβαίωση της ταυτότητας του χρήστη από άλλους φορείς του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα και είναι διασυνδεμένα με ένα ή περισσότερα αναγνωριστικά που σχετίζονται με βασικά μητρώα, όπως  ιδίως α) το μητρώο ταυτοτήτων, β) το μητρώο κοινωνικής ασφάλισης, γ) το φορολογικό μητρώο, και δ) το δημοτολόγιο. Οι φορείς που παρέχουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες επιβεβαίωσης της ταυτότητας σε άλλους φορείς και συστήματα του δημόσιου τομέα λειτουργούν σύμφωνα με  τον Κανονισμό 910/2014 της 23ης Ιουλίου 2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην εσωτερική αγορά και την κατάργηση της Οδηγίας 1999/93/ΕΚ, όπως αυτός κάθε φορά ισχύει. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, των κατά περίπτωση αρμόδιων Αναπληρωτών  Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του κατά περίπτωση αρμoδίου Υπουργού καθορίζονται τα ειδικότερα τεχνικά και λεπτομερειακά ζητήματα που αναφέρονται στη διασύνδεση των διαπιστευτηρίων και των αναγνωριστικών με βασικά μητρώα των φορέων του δημόσιου τομέα.».

2.  α) Μια πιλοτική εφαρμογή της «κάρτας πολίτη» που θα περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα αναγνωριστικά που σχετίζονται με τα βασικά μητρώα που περιγράφονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 32 του Ν. 3979/2011, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, μπορεί να εφαρμοστεί και ως μέσο ταυτοποίησης των δικαιούχων και χορήγησης της επιδότησης σίτισης κατά τα προβλεπόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 3 του νόμου *** «Ρυθμίσεις για τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», ή για ανάλογες επιδοτήσεις, με έλεγχο των εισοδηματικών κριτηρίων βάσει των τηρουμένων ηλεκτρονικών αρχείων από το Υπουργείο Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Για την δημιουργία του αρχείου που θα χρησιμοποιηθεί για κάθε περίπτωση χορήγησης της επιδότησης, υπεύθυνος Επεξεργασίας είναι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύσης. Για το σκοπό αυτό,  χρησιμοποιούνται οι βάσεις δεδομένων που τηρούνται από το TAXIS και το ΗΔΙΚΑ για την διακρίβωση του εισοδήματος και της οικογενειακής κατάστασης. Η διάρκεια τήρησης των στοιχείων ορίζεται διετής από την ημερομηνία συλλογής τους.

β) Μέτρα για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παραγράφου αυτής ρυθμίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, του αρμόδιου αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  και Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

  • 20 Μαρτίου 2015, 15:54 | ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

    ΩΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΛΕΩ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ.ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ.ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΙΜΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

  • 20 Μαρτίου 2015, 15:21 | Δημήτρης Γκολέσης

    Είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος και η παραλαβή μίας Κάρτας του πολίτη είναι σε αντίθεση με την συνείδησή μου. Επιπλέον, θεωρώ πως είναι ένα βαθύτατα αντιδημοκρατικό μέτρο ηλεκτρονικού φακελώματος, που καταπατά την ατομική μου ελευθερία.

  • 20 Μαρτίου 2015, 15:17 | Καμινάρη Τίνα

    ΟΧΙ στήν χρηματοΠιστωτική ΔΟΥΛΟ-ΚΑΡΤΑ τού πολίτη.!!!

  • 20 Μαρτίου 2015, 15:09 | LIBERTY

    η καρτα του πολιτη δεν αρμοζει σε ενα ορθοδοξο κρατος..χανεται η προσωπικη ελευθερια του ανθρωπου..παρακαλουμε πολυ να την αποσυρετε…

  • 20 Μαρτίου 2015, 14:14 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    ΕΙΜΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΣΥΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.ΤΑ ΟΣΑ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ, ΕΙΝΑΙ ΜΗΔΑΜΙΝΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΕΛΗΣΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ.Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΘΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΚΑΘΕ ΑΤΟΜΟΥ , ΠΡΟΣ ΧΡΗΣΗ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΘΕΛΗΣΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙ ΤΑ ΟΣΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ.ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΜΕΝΕΣ ΥΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΧΩΡΕΣ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ.

  • 20 Μαρτίου 2015, 14:30 | Περσεφόνη

    Απόσπασμα «XΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΣΠΙΘΑΣ», Δεκ. 1986, αρ. φυλ. 449,
    Του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου

    «….Εἰς τὶς νέες ἠλεκτρονικὲς ταυτότητες ὑποκρύπτεται μέγας φόβος. Εἰς αυτές θʼ ἀναγράφωνται ὅλες οἱ λεπτομέρειες τῆς ζωῆς τῶν πολιτῶν… Καὶ ἐὰν μὲν ἡ χώρα κυβερνᾶται δημοκρατικῶς, ὁ κίνδυνος τῆς ἠλεκτρονικῆς ἀστυνομεύσεως τῶν πολιτῶν μειώνεται αἰσθητῶς….. Ἀλλʼ ἐὰν ἡ διοίκησις τῆς χώρας περιέλθη εἰς ὁλοκληρωτικὴν κυβέρνησιν δεδηλωμένων ὑλιστῶν καὶ ἀθέων, ποὺ μισοῦν πᾶσαν ἰδέαν ἐλευθερίας, τότε οὐαὶ εἰς ἐκείνους οἱ ὁποῖοι ἔχουν τοιαύτας ταυτότητας. Ἡ ἀστυνόμευσίς των θὰ εἶνε πλήρης, ἡ δὲ τοιαύτη ἀστυνόμευσις θὰ ἐμπίπτη πλέον εἰς τὴν εἰρημένην προφητείαν τῆς Ἀποκαλύψεως, καθʼ ἥν μόνον οἱ ἔχοντες τὸ εἰδικὸν χάραγμα, ἐπὶ τῆς χειρὸς ἤ τοῦ μετώπου, θὰ δύνανται νὰ κινοῦνται ἐλευθέρως, νὰ πωλοῦν καὶ νʼ ἀγοράζουν. Ἐκ τῆς ἐπόψεως ταύτης καὶ μόνον κρινόμεναι αἱ ἠλεκτρονικαὶ ταυτότητες πρέπει νʼ ἀπορριφθοῦν ἀσυζητητί. ….

  • 20 Μαρτίου 2015, 14:11 | Λάζαρος

    η Ορθοδοξη Εκκλησια ειναι κάθετα αντιθετη με τη καρτα του πολιτη.
    γνωριζετε εκ των προτερων πως οταν αρχισουν να κλεβονται οι καρτες αυτες, η εμφυτευση μεσα στο σωμα -τσιπαρισμα- (οπως κανουν στα σκυλια στην αμερικη) θα ειναι το επομενο βημα.
    ΟΧΙ ΣΤΗ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

  • 20 Μαρτίου 2015, 14:52 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΚΑΤΑΝΩΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΤΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΑΝ ΕΘΝΟΣ ΑΛΛΑ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΕΡΘΕΙ,ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΝΤΕ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

  • 20 Μαρτίου 2015, 14:49 | Αλέξης

    Η κάρτα πολίτη θα ήταν η απαρχή της εκμηδένισης των ανθρώπινων ελευθεριών!Μακριά απο μας αυτες οι για δεκαετίες μελετημένες κάρτες από κάποιους που δεν τους βλέπουμε ποτέ ποιοι είναι!

  • 20 Μαρτίου 2015, 14:58 | Μαρία

    Η κάρτα του Πολίτη περιορίζει και καταπατά το μείζον δικαίωμα της ελευθερίας του ατόμου! Είμαστε εναντίον σε μια τέτοια κίνηση.
    Ο κ. Τσίπρας το 2010 εξέφρασε φανερά και τη δική του εναντίωση στην κάρτα του Πολίτη. Γιατί δεν είναι συνεπής σε αυτή τη διαφωνία του ως πρωθυπουργός πλέον της χώρας; Τι πιέσεις δέχεται και από ποιούς;

  • 20 Μαρτίου 2015, 14:19 | Πέτρος

    Γιατί πρέπει να πουμε ΟΧΙ. Επιχειρήματα.

    Επειδή τα στοιχεία μας θα αποθηκεύονται σε Βάσεις Δεδομένων του «Κράτους», είναι ευνόητο, πως θα κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιηθούν από την εκάστοτε εξουσία, ή τους διαχειριστές τους συστήματος, ενώ είναι δυνατόν τα δεδομένα αυτά να περιέλθουν και σε τρίτους ή ξένα κέντρα, ιδιώτες ή οργανώσεις, ή Διεθνείς «Οργανισμούς», βάση συμβάσεων ή διακρατικών συμφωνιών, με αποτέλεσμα τα προσωπικά μας στοιχεία να είναι δυνατόν να βρεθούν π.χ. σε βάσεις δεδομένων των ΗΠΑ ή της Γερμανίας και από εκεί ποιος ξέρει ακόμη πού και σε ποιους!

    Επίσης, είναι δυνατόν, τα στοιχεία μας, σε όποια κρατική ή ξένη βάση δεδομένων καταλήξουν, να μπορούν εκτός των άλλων να υποκλαπούν, μέσω των τρομακτικών δυνατοτήτων της τεχνολογίας! Θυμίζω το πρόσφατο στην Ελλάδα σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών ακόμη και του κινητού τηλεφώνου του ίδιου του Πρωθυπουργού, μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων συνακρόασης, που κατασκευάστηκαν υποτίθεται για λόγους …ασφαλείας και χρησιμοποιήθηκαν για λόγους …κατασκοπείας!

    Υπάρχει από την άλλη το ενδεχόμενο να κατασκευασθούν πλαστές ΚΑΡΤΕΣ ΠΟΛΙΤΗ, πράγμα που θα καθιστά απόλυτα επικίνδυνη τη χρήση τους, καθώς θα μπορούν εγχώριοι τρομοκράτες ή ξένοι δολιοφθορείς να παρεισφρήσουν στα πλέον ασφαλή στεγανά της διοίκησης του Κράτους και της Εθνικής Ασφάλειας ή και Άμυνας! Η κατασκευή τέτοιων καρτών, είναι σήμερα πολύ απλή και κυκλοφορούν πολλοί σχετικοί «επαγγελματικοί» εκτυπωτές στο εμπόριο.

    Ακόμη υπάρχει το ενδεχόμενο, να γίνουν αντίγραφα των σκληρών δίσκων των κρατικών βάσεων δεδομένων των «Καρτών Πολιτών»και να αποθηκευτούν σε άλλους χώρους ή στο εξωτερικό, για λόγους ασφαλείας ή και επαναφοράς των δεδομένων σε περίπτωση φθοράς ή βλάβης!

    Έτσι τα στοιχεία μας, τα ευαίσθητα «προσωπικά» μας δεδομένα, δεν θα είναι καθόλου «προσωπικά», αλλά θα κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να καταστούν αντικείμενο λαθροχειρίας και εκμετάλλευσης!

  • 20 Μαρτίου 2015, 14:20 | Αλεξανδρος

    Περιοριζει την ατομικη και κοινωνικη ελευθερια καθως και την ορθοδοξια μας.συνεπως για το καλο ολων να μην γινει νομος του καρτους….

  • 20 Μαρτίου 2015, 14:29 | Σ. Μιχαλέλης

    Προτείνω αντί της κάρτας να φτιάξετε τύπο ανθρώπου με ελευθερία και χαρακτηριστικά προσώπου – αγίου που δεν θα τρομάζει και δεν θα υπάρχει ανάγκη (φοβικού στην ουσία) ελέγχου του. Επειδή δεν μπορούν οι εμπνευστές του ελέγχου να δομήσουν τέτοιο πρόσωπο αλλά απ΄εναντίας αρρωσταίνουν και το υγιές χωρίς να μπορούν να το θεραπεύσουν, έρχεται σαν λύση (;) η παρακολούθηση (φόβος). Δεν είναι λύση η παρακολούθηση και ο έλεγχος από τους διαχειριστές των ‘ανθρωπίνων δικαιωμάτων’. Τι φοβόσαστε από (το)μία εικόνα Θεού (πρόσωπο); Ουσιαστικά τον ίδιο το Θεό. Συνεργαστείτε μαζί του, χάρη δίνει και θα ηρεμήσουμε όλοι μας.
    Δεν εσβησε δα τόσους αιώνες η ανθρωπότητα χωρίς την κάρτα…Ως προς το timing της ανακοίνωσής της (Καστελλόριζο), φτάσαμε εκεί λόγω απουσίας της κάρτας;;; Η κάρτα ήταν το πρόβλημά μας;;;Όσοι δεν έφτασαν σε τέτοια κατάσταση είχαν κάρτα;;; Η χρήση της θα μετατρέψει τον παραβατικό σε τίμιο;;;Με το ζόρι;;; Κι αν δεν δέχεται τους όρους της τιμιότητας με κάρτα τι θα γίνει μετά;; Έλεγχος εγκεφαλικών κυμάτων και ανάγνωση σκέψης μη τυχόν….και γίνει παράβαση;; Τότε γιατί όχι εκ των προτέρων λοβοτομή – φθηνότερη θα είναι…
    Αυτά σαν πρόταση ουσίας στο θέμα. Συγκινεί πάντως η διαβούλευση για την έγκριση εφαρμογή της. Ότι θεσπίζεται πάντα περνάει από διαδικασίες νομιμοποίησης. Το ερώτημα είναι γιατί τα θεσπιζόμενα (νομίμως) τόσα και τόσα δεν λύνουν τα προβλήματα;Τι μας ξεφεύγει;;
    Ευχαριστώ

  • 20 Μαρτίου 2015, 14:15 | Κωνσταντίνος

    Δουλειά χρειαζόμαστε και ΟΧΙ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.

  • 20 Μαρτίου 2015, 14:42 | Κωνσταντίνος Μαυροειδής

    Καλημέρα,
    Ελπίζω να πρόκειται για πραγματική διαβούλευση όπου τα σχόλια / προτάσεις λαμβάνονται υπ’ όψιν.
    Σε σύνολο 428 σχολίων, άνω των 410 είναι αρνητικά στην ψήφιση ενός τέτοιου άρθρου και όπως φαίνεται σε αρκετά σχόλια, από όλο το φάσμα του ιδεολογικοπολιτικού τόξου.
    Στην απευκταία περίπτωση προώθησης προς ψήφιση και τυχόν υπερψήφιση ενός τέτοιου άρθρου, σας δηλώνω ότι ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΩ ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ και θα το θεωρήσω, έστω και την προώθησή του ανεξαρτήτως υπερψηφίσεως ή καταψηφίσεως του, ως ακραίο φασισμό από μέρους της κυβέρνησης, εφόσον δεν λάβετε υπ’ όψιν σας τις γνώμες της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμμετεχόντων πολιτών και συλλογικοτήτων στην παρούσα διαβούλευση.
    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ.

  • 20 Μαρτίου 2015, 14:00 | Βασιλική Γκόση

    Προχθές διάβασα ότι αποσύρθηκε η κάρτα του πολίτη, από την Αγγλία ως αποτυχημένη .
    Γιατί κάτι που έχει αποδειχθεί αποτυχημένο ,εκεί που το εφάρμοσαν πρέπει να το κάνουμε και μείς;
    Κατανοώ την ανάγκη φορολογικού ελέγχου, αλλά η συγκεκριμένη δεν είναι αποδεκτή ενέργεια από αριστερή κυβέρνηση.
    Να μην φτάσουμε στο σημείο ότι δεν μπορούσε η ΝΔ να περάσει, να τα περνάει η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα.
    Αυτό γινότανε τα προηγούμενα χρόνια και είδαμε που φτάσαμε.
    Είμαι εναντίον της λογικής της κάρτας.
    Βάλτε ταμειακές στις λαΐκές. Εκει μαζεύονται τα χρήματα του κόσμου.
    Κάντε ελέγχους, εισπράξτε το ΦΠΑ που πληρώνουν οι πολίτες και καταλήγει στις τσέπες άλλων.
    Όχι στην κάρτα του πολίτη.
    Είναι ήδη παντού φακελωμένος.
    Πάρτε πίσω τα κλεμμένα.

  • 20 Μαρτίου 2015, 14:39 | Γεώργιος

    Με την κάρτα πίστεύω πως θίγονται τα θρησκευτικά μου πιστεύω και κινδυνεύουν τα προσωπικά μου δεδομένα, γι’ αυτό λέω ΟΧΙ στην κάρτα.

  • 20 Μαρτίου 2015, 14:49 | Κωνσταντίνος

    OXΙ στην Κάρτα του Πολίτη.

  • 20 Μαρτίου 2015, 14:47 | Δημήτριος Τσιρόγλου

    ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΩ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ.

  • 20 Μαρτίου 2015, 14:36 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΩ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

  • 20 Μαρτίου 2015, 14:02 | ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

    Δεν δέχομαι την κάρτα του πολίτη ως απαραίτητο για την καταπολέμηση της φτώχειας ή οιασδήποτε άλλης αιτιολογίας διότι καταστρατηγούνται τα συνταγματικά δικαιώματά μου και έρχεται σε σύγκρουση με τις ηθικές μου αρχές.

  • 20 Μαρτίου 2015, 13:55 | ΕΙΡΗΝΗ

    Έχουμε τις επιφυλάξεις μας. Ας πάρει και η Εκκλησία θέση στο θέμα!

  • 20 Μαρτίου 2015, 13:02 | Σάββας

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.
    ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ
    ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ.

  • 20 Μαρτίου 2015, 13:48 | Σταύρος

    Για εμένα η κάρτα του πολίτη δεν είναι καθόλου απαραίτητη, γι’ αυτό και την αρνούμαι

  • 20 Μαρτίου 2015, 13:09 | Χρήστος Π.

    Η κάρτα του πολίτη θα είναι ένα ακόμη εργαλείο ελέγχου του ‘ελεύθερου’ κατά τα άλλα σύγχρονου ανθρώπου. Δυστυχώς για κάποιους η ιστορία μας και η Χριστιανική πίστη μας δεν μας επιτρέπει να κάνουμε ένα τέτοιο μοιραίο λάθος και να αποδεχτούμε την κάρτα του πολίτη !!!!

  • 20 Μαρτίου 2015, 13:00 | Ελένη

    Αρνούμαι να παραλάβω την κάρτα του πολίτη γιατί δεν συνάδει με τα θρησκευτικά και δημοκρατικά μου πιστεύω.

  • 20 Μαρτίου 2015, 13:36 | μαλεβη

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

  • 20 Μαρτίου 2015, 13:25 | ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

  • 20 Μαρτίου 2015, 13:30 | Γεωργια

    Δεν θα παραλαβω καμμια καρτα του πολιτη, οποιος προσπαθησε να βγαλει αυτη τη καρτα εχασε και τις εκλογες, βλεπε Σημιτης,Παπανδρεου… ο Σαμαρας το αφησε ανενεργο το θεμα… ποιος θα ειναι ο επομενος; Πρεπει η κυβερνηση αυτη να σκεφτει οχι μονον την ελευθερια του λαου αλλα και το μελλον της ιδιας της κυβερνησης… οσο για τα προβληματα που λυνει η καρτα μαλλον τα μπλεκει περισσοτερο οπως δειχνουν πολλα παραδειγματα σε αλλες χωρες. Ο ελληνικος λαος ειναι φιλοτιμος και με την ειλικρεινια και την ντομροσυνη του μπορει να λυσει πολυ περισσοτερα προβληματα οτι νομιζουν οτι λυνει αυτη η καρτα.Ειτε εισαι ορθοδοξος ειτε αθεος ειτε ο,τι αλλο η ελευθερια του ανθρωπου ειναι που μετραει στον ανθρωπο,οσοι ειναι υπερ ισως δεν το εψαξαν ή εξυπηρετουν αλλους σκοπους.

  • 20 Μαρτίου 2015, 13:24 | Θωμάς

    Δεν θελω να παραλαβω αυτη την καρτα.

  • 20 Μαρτίου 2015, 13:43 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Η κάρτα του πολίτη είναι στην ουσία κάρτα ηλεκτρονικού φακελώματος που σημαίνει ότι όλα μας τα στοιχεία είτε λέγονται οικονομικά είτε λέγονται ιατρικά, πολιτικά, θρησκευτικά, προσωπικά κ.α. θα ενσωματωθούν σε μία κάρτα με σκοπό, όπως λένε, την διευκόλυνση του πολίτη στις συναλλαγές του ή την οικονομική κρίση ή την φοροδιαφυγή όπως λέγανε παλιότερα.
    Εγώ νομίζω ότι έχουμε αρκετούς κωδικούς όπως Α.Φ.Μ. τον αριθμό ταυτότητας τους κωδικούς του TAXIS που μας εξυπηρετούν και μας διευκολύνουν.
    Δεν χρειάζεται λοιπόν να ενσωματωθούν όλοι οι κωδικοί μας σε μία κάρτα γιατί είναι πολύ επικίνδυνο να κλαπούν ή μάλλον είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα κλαπούν ή θα αλλοιωθούν από χάκερς. Έχουμε δει κατά καιρούς πολλές ηλεκτρονικές εισβολές που έχουν γίνει σε υπηρεσίες της Αμερικής, της NASA,SHELL, στην γερμανική κάρτα του πολίτη ακόμα και στην ιστοσελίδα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών του Ομπάμα έχουν εισβάλει χάκερς.
    Δεν χρειάζομαι την κάρτα του πολίτη να έχω για να με αναγνωρίσουν π.χ στο Δήμο για να πάρω ένα πιστοποιητικό. Έχω την ταυτότητα μου.
    Να οργανωθεί το κράτος αν θέλει να με εξυπηρετεί καλύτερα οι δομές του κράτους πρέπει να εξελιχθούν.
    Ένας άλλος λόγος για τον οποίο δεν είμαι σύμφωνος με την κάρτα του πολίτη είναι ότι με αυτήν την κάρτα καταργείται η Θεοδώρητος ελευθερία του ανθρώπου, γιατί με την κάρτα θα καταγράφονται όλες οι προσωπικές συνήθειες του κάθε πολίτη. Οπότε αυτός που διαχειρίζεται το σύστημα θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να παρακολουθεί και να γνωρίζει το προφίλ του κάθε πολίτη, τις συνήθειές του, τις καταναλωτικές, τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις του, τα φορολογικά του, τα ιατρικά του κ.α. και να τα χρησιμοποιεί όπως θέλει σε κάθε περίπτωση.
    Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Σύναξη των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους αλλά και άγιοι της Εκκλησίας μας όπως ο Όσιος Παϊσιος, που για το λόγο αυτό είχε συντάξει χειρόγραφη και χρονολογημένη από τον ίδιο επιστολή για το θέμα, είναι απολύτως αντίθετοι στην εφαρμογή του συστήματος αυτού ταυτοποίησης των Ορθοδόξων Ελλήνων Πολιτών καθώς έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τους Ιερούς Κανόνες της Ορθοδόξου Εκκλησίας μέλος της οποίας είμαι και εγώ. Σας καλώ λοιπόν να μην προχωρήσετε στη θέση προς ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου.
    Ευχαριστώ.

  • 20 Μαρτίου 2015, 12:20 | Β.Κ.Ξ.

    Αρνούμαι να παραλάβω την κάρτα του πολίτη, ακόμα και αν αυτό σημαίνει αποκλεισμός από τα «δημόσια» αγαθά. Αρνούμαι να μου επιβάλλεται οτιδήποτε αντιβαίνει στην αδιαπραγμάτευτη ελευθερία μου. με πρόσχημα «την χορήγηση επιδομάτων, σίτισης, κλπ» (αν κάποιος που ζει στο όριο της φτώχειας δεν τη δεχτεί, θα πεθάνει?) και με υφέρποντα έναν εκβιασμό που στηρίζεται στην επιβίωση του εξαθλιωμένου πλέον Έλληνα, γίνεται προσπάθεια να περάσει ένα μέτρο βαθύτατα αντι-ανθρωπιστικό (οξύμωρο που η διάταξη εισάγεται στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση!), εξαιρετικά αντι-ορθόδοξο και που καταπατά οποιαδήποτε έννοια ελευθερίας και ατομικότητας.

    επιπλέον, χρήματα δεν υπάρχουν για την κάλυψη των εσωτερικών αναγκών της χώρας και των πολιτών, αλλά υπάρχουν για να παραγγελθούν εκατομμύρια κάρτες??? ποιος θα τις χρηματοδοτήσει αυτές?

    τέλος, γιατί στις «ευρωπαϊκές», οικονομικά εύρωστες και τεχνολογικά προηγμένες χώρες, το μέτρο αυτό ΔΕΝ έχει εφαρμοστεί, αντίθετα οι πολίτες έχουν ανοικτά αντιτεθεί και μπλοκάρει την εφαρμογή του??

    καθήστε, σκεφτείτε και λογικευτείτε!!!

  • 20 Μαρτίου 2015, 12:17 | Γιάννης

    Αρνούμαι να παραλάβω την κάρτα του πολίτη γιατί παραβιάζει την ελευθερία για προσωπική ζωή. Επίσης, η διαχείριση όλων των δεδομένων που θα περιέχονται στην καρτά δεν μπορεί να εξασφαλίσει κανείς ότι θα σωστά και μόνο προς όφελος των πολιτών και όχι για άλλους λόγους

  • 20 Μαρτίου 2015, 12:18 | Μαρία Αντύπα

    Είμαι παντελώς αντίθετη για τον σχεδιασμό και την χρήση αυτής της κάρτας και φυσικά αρνούμαι να την παραλάβω.Οι λόγοι είναι:

    -Δεν μας εξασφαλίζεται η απόλυτη ασφάλεια των προσωπικών μας δεδομένων. Δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί την οποιαδήποτε αλλοίωση αυτών των στοιχείων από τον οποιοδήποτε. Είναι πασίγνωστο ότι οι μάχες μεταξύ των κρατών δεν πραγματοποιούνται μόνο σε φυσικό επίπεδο αλλά και σε ηλεκτρονικό. Είναι πολύ πιο εύκολο να γίνει παραβίαση/αλλοίωση είτε εντός είτε εκτός συνόρων.
    Να θυμήσω την περίπτωση της Shell. Η Shell αναγκάστηκε να ακυρώσει την εν λόγω τεχνολογία από τις κάρτες της αφού είχαν κλαπεί περίπου 1.000.000 λίρες από πελάτες της (βλ. http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/england/4980190.stm ).
    Στην Γερμανική Κάρτα του Πολίτη “με το καλημέρα” αποσύρθηκε το λογισμικό ανάγνωσης των καρτών γιατί είχε τρύπα ασφαλείας. Τι μας εγγυάται ότι στην Ελλάδα τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα από την τεχνολογικά προηγμένη Γερμανία;
    -Το κόστος της κάρτας είναι τεράστιο. Ποιός ο λόγος να μπούμε σε τέτοια έξοδα;
    -Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Σύναξη των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους αλλά και άγιοι της Εκκλησίας μας όπως ο Όσιος Παϊσιος, που για το λόγο αυτό είχε συντάξει χειρόγραφη και χρονολογημένη από τον ίδιο επιστολή για το θέμα, είναι απολύτως αντίθετοι στην εφαρμογή του συστήματος αυτού ταυτοποίησης των Ορθοδόξων Ελλήνων Πολιτών καθώς έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τους Ιερούς Κανόνες της Ορθοδόξου Εκκλησίας μέλος της οποίας είμαι και εγώ. Σας καλώ λοιπόν να μην προχωρήσετε στη θέση προς ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου.

    Το να χρυσώνετε το χάπι με το να μας πετάτε επιχειρήματα ότι θα πατάξετε την φοροδιαφυγή ή θα βοηθήσετε ομάδες πληθυσμού δεν σημαίνει ότι υπάρχουν μόνο αυτά τα επιχειρήματα στο τραπέζι και τα αρνητικά ειναι πολύ περισσότερα. Είμαι παντελώς αντίθετη για τον σχεδιασμό και την χρήση αυτής της κάρτας και φυσικά αρνούμαι να την παραλάβω.

    ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ!!!!

    ΠΕΙΘΑΡΧΕΙΝ ΔΟΙ ΘΕΩ ΜΑΛΛΟΝ Η’ΑΝΘΡΩΠΟΙΣ.-πραξεις Αποστολων 5,29

  • 20 Μαρτίου 2015, 12:14 | Πέτρος

    Θέλω κάρτα!

  • 20 Μαρτίου 2015, 12:32 | Μιχαήλ

    Οι πολίτες είναι πρόσωπα και όχι αριθμοί. Οι δε εκάστοτε κυβερνώντες, που επιχειρούν να καθιερώσουν την ΚτΠ, ήταν ενάντιοι σε αυτήν όσο βρίσκονταν στην αντιπολίτευση! Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να βάλει σε υποψίες τον κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο σχετικά με τα πραγματικά κίνητρα πίσω από μια τέτοια μεθόδευση -επειδή, περί μεθόδευσης πρόκειται, όταν ένα τέτοιο νομοσχέδιο επαναφέρεται παρόλο που ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή του στο παρελθόν. Όσο κάποιοι επιμένουν λοιπόν να επαναφέρουν το θέμα, τόσο θα εισπράττουν την άρνησή μας. ΑΡΝΟΥΜΑΙ.

  • 20 Μαρτίου 2015, 12:51 | Αναστάσης Τσουμάνης

    Ο μηδενισμός της ανθρώπινης υπόστασης και ο υποβιβασμός του σε αριθμό πρέπει λυσσαλέα να πολεμηθεί.

    Καθολική άρνηση στην κάρτα του πολίτη και σε οποιοδήποτε άλλο μέσο το οποίο εξυπηρετεί τέτοιους σκοπούς, παρά τα όποια πλεονεκτήματα θα παρουσιαστούν.

  • 20 Μαρτίου 2015, 12:55 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ,

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΘΕΡΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ.ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΛΟΓΟ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ.ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.

  • 20 Μαρτίου 2015, 12:01 | Τάσος Γκουνής

    Δεν επιθυμώ να πσραλάβω την κάρτα του πολίτη καθώς αντιβαίνει στην βασική αρχή της ελευθερίαςτου ατόμου. Το επιχείρημα της ενσωμάτωσης όλων των προσωπικών στοιχείων σε μία κάρτα για ευκολία στην ζωή μας κ για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι φαιδρό. Αποτεεί τον προπομπό του χαράγματος στο μέτωπο ή στο δεξί χέρι όπως αναφέρεται στην Αποκάλυψη του Ιωάννη ώστε να είναι αδύνατον ένας ορθόδοξος να μπορεί να σχηματίσει το σημείο του Σταυρού.
    Προσβάλλεται η προσωπικότητα μου καθώς παραβιάζεται η ελευθερία μου ποικιλοτρόπως. Είναι γελοίο να υποστηρίζεται ότι χωρίς την έλευση της συγκεκριμένης κάρτας είναι ανέφικτη η ομαλή λειτουργία της κοινωνίας κ ότι αυξάνεται το λειτουργικό κόστος δημοσίων κ ιδιωτικών φορέων.
    Ευτυχώς που δεν θα υλοποιηθεί το «μεγαλόπνοο» αυτο εγχείρημα όσο και αν επιθυμούν διακαώς οι παγκοσμιοποιητές την πραγματοποίηση του που αποτελεί τον προθάλαμο του χαράγματος..

  • 20 Μαρτίου 2015, 12:08 | Nikos

    ΟΧΙ στο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ
    ΟΧΙ στην ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.
    ΟΧΙ στον ΑΡΙΘΜΟ του αντιχριστου
    Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ειναι ΘΕΟΥ ΔΩΡΟ,ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ.
    Για λογους θρησκευτικης συνειδησης,ως Χριστιανοι Ορθοδοξοι λεμε ΟΧΙ στην ΚΑΡΤΑ του ΠΟΛΙΤΗ.

  • 20 Μαρτίου 2015, 12:32 | Κωνσταντίνα

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

  • 20 Μαρτίου 2015, 12:27 | Nikos

    Μαζί με όλους τους Έλληνες ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΩ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ! ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΤΕΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΟΥ ΔΕΔΟΜΕΝΑ.ΟΧΙ στο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ, ΟΧΙ στην ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ. ΟΧΙ στον ΑΡΙΘΜΟ του αντιχριστου.Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ειναι ΘΕΟΥ ΔΩΡΟ,ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ.Για λογους θρησκευτικης συνειδησης,ως Χριστιανοι Ορθοδοξοι λεμε ΟΧΙ στην ΚΑΡΤΑ του ΠΟΛΙΤΗ.

  • 20 Μαρτίου 2015, 12:22 | Ευαγγελία

    Αρνούμαι να παραλάβω την κάρτα του πολίτη ή οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική ταυτότητα. Επειδή εκτός από ορθόδοξη χριστιανή και Ελληνίδα πολίτης, είμαι άνθρωπος και δικαιούμαι σεβασμό στην προσωπική ελευθερία μου. Οι αρνητικές επιπτώσεις της κάρτας του πολίτη είναι περισσότερες από τις υποτιθέμενες θετικές και μάλιστα η ‘Κάρτα Φακελώματος του Πολίτη’,δεν έγινε δεκτή στην Αγγλία, λόγω μεγάλου και άσκοπου κόστους και των αντιδράσεων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

  • 20 Μαρτίου 2015, 11:15 | Nikos

    http://aktines.blogspot.gr/2015/03/blog-post_336.html

  • 20 Μαρτίου 2015, 11:21 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    η προστασια των ανθρωπινων δικαιωματων των ατομικων δικαιωματων της ιδιαιτεροτητας το απορρητο των προσωπικων δεδομενων η μη παρακολουθηση με γεωεντοπισμο απο το συστημα rfd, απαιτουν την μη χρηση της ταυτοτητας του πολιτη με ολα αυτα τα δεδομενα ιατρικης φυσης καταναλωτικων επιλογων και φορολογικων και ασφαλιστικων στοιχειων. καθε χωριστη κατηγορια ειναι ακρως προσωπικη και δεν πρεπει να εντασσεται στα προτυπα του ανθρωπου που αντι για ονομα ειναιπλεον αριθμος. οποτε καμια καρτα χαφιε του πολιτη ως ηλεκτρονικη ταυτοτητα. ο κινδυνος ειναι τεραστιος και οδηγει σε μια κοινωνια απολυτου ελεγχου που καταργει την ιδιωτικοτητα και την προσωπικη επιλογη. να μην γινουμε ερμαι ξενων μυστικων υπηρεσιων και πολυεθνικών εταιρειων που θα παεμβουν να χειραγωγισουν την συμπεριφορα μας. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΠΛΙΝΘΙΟ το λεγομενο τσιπακι που μας μετατρεπει σε κινουμενους στοχους στα χερια επικινδυνων κυκλωματων που ξεφευγουν της επιτηρησης του κρατους δικαιου. Η τεχνολογια δεν ειναι ασφαλης και η πολιτεια δεν θα γινει πιο σωστη και αν χρησιμοποιηθει κρυφο link απο τις τεχνικες εταιρειες διαχειρησης θα διερρευσουν ολα τα προσωπικα μας δεδομενα
    μια απλη τατυτοτητα ειναι αρκετη για καθε συναλλαγη

  • 20 Μαρτίου 2015, 11:24 | Απόστολος

    Μαζί με όλους τους Έλληνες διαφωνώ κι εγώ για την κάρτα του πολίτη.

  • 20 Μαρτίου 2015, 11:33 | Μάρκος

    Η θέση μου είναι αρνητική για την κάρτα του πολίτη γιατί μου περιορίζει την ελευθερία μου.

  • 20 Μαρτίου 2015, 11:09 | Χρήστος

    Αρνούμαι να δεχτώ την κάρτα του πολίτη. Οι αρνητικές επιπτώσεις που θα επιφέρει στο κράτος και στους πολίτες είναι συντριπτικά μεγαλύτερες από τις θετικές. Εκφράζω την απορία μου για ποιο λόγο η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιμένει μετά από τόσα χρόνια σε αυτό το μέτρο.

  • 20 Μαρτίου 2015, 11:06 | Χρήστος

    ΑΡΝΟΥΜΑΙ. Για μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού το θέμα της κάρτας του πολίτη είναι αντιλαϊκό και δυσβάσταχτο περισσότερο ακόμη και από τα οικονομικά γιατί Συν τοις άλλοις είναι και κοινωνικό και θρησκευτικό.

  • 20 Μαρτίου 2015, 11:58 | Μαγιούλα

    Αρνούμαι να παραλάβω την κάρτα του πολίτη γιατί είμαι ορθόδοξη ελληνίδα!