Το εκλογικό σώμα εκφράζει την προτίμησή του σε έντυπο ψηφοδέλτιο με τη χρήση των όρων ΝΑΙ και ΟΧΙ ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο καθορίζει η Ολομέλεια της Βουλής στην απόφασή της για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.
Στους ψηφοφόρους μαζί με το έντυπο χορηγείται και ένα λευκό ψηφοδέλτιο.
Το δημοψηφισμα πρεπει να γινει υποχρεωτικα ηλεκτρονικα. Καθε πολιτης να εχει τη δυνατοτητα μεσω του διαδικτυου να ψηφιζει τις ωρες που θα ειναι ανοιχτο το δημοψηφισμα. Για τα ατομα μεγαλυτερης ηλικιας που δεν εχουν ανεση με τους υπολογιστες ή γενικότερα για αυτους που δεν επιθυμουν να χρησιμοποιησουν το διαδικτυο, να υπαρχει η δυνατοτητα τουλαχιστον για τον πρωτο καιρο εφαρμογης του μετρου, ψηφιση -παντα ηλεκτρονικα και ΟΧΙ εντυπα- σε υπολογιστες στα εκλογικα κεντρα με τη βοηθεια των υπαλληλων.
Επισης για να μην μπαινουμε σε διαδικασιες με εκλογικα κεντρα, ετοιμασιες, κτλ. κτλ, το δημοψηφισμα να γινεται στα ΚΕΠ. Ας ανοιγουν κατα περιπτωση την Κυριακη του δημοψηφισματος. Το αν θα γινεται πανικος απο την προσελευση θα ειναι κατι προσωρινο και θα οδηγησει στην πορεια ολοενα και περισσοτερο κοσμο να ψηφισει ηλεκτρονικα απο το σπιτι του απο το να περιμενει στις ουρες.
Τελικα θα εχουμε μεγαλυτερη προσελευση, ελαχιστο κοστος διεξαγωγης, αμεση αναρτηση αποτελεσματων. Ασε που δεν θα τυπωνονται και τζαμπα φυλλα…
Το λευκό ως επιλογή πρέπει να υπάρχει (συμφωνώ δεν χρειάζεται να είναι ξεχωριστό ψηφοδέλτιο).Ομως το λευκό είναι εκφραση άποψης. Αποτελεί, αρνητική ή ουδέτερη, πολιτική τοποθέτηση και αποκηρύσσει τις προτεινόμενες προτάσεις (μην αμφιβάλετε οτι τις περισσότερες φορές θα κληθείτε να ψηφίσετε σε ερωτήματα που θα χουν διατυπωθεί με τέτοιο τρόπο ωστε να εκμαιέυουν – εκβιάζουν την απάντηση που συμφέρει τους κυβερνώντες). Ακόμα όμως και τις καλυτερες προθέσεις να έχει αυτός που διατυπώνει το ερώτημα, είναι λογικό οτι δεν μπορούν να απαντηθούν όλα με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ.Το λευκό λοιπόν έχει νοημα.Σημαίνει:»δεν με εκφράζειη διατύπωση του ερωτήματος και οι απαντήσεις, θελω να το διατυπώσετε αλλιώς ωστε να με εκφράζει». Και υπο αυτή την εννοια πρέπει να προσμετράτει στα έγκυρα ψηφοδέλτια και όταν υπερβαίνει το 50% θα πρέπει να ακυρώνεται το δημοψήφισμα να ακολουθεί διαβούλευση και να επαναλαμβάνεται με διαφορετική διατύπωση που θα δινει την δυναότητα στην λαική βουληση να εκφραστεί.
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΆ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΑΚΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΠΙΛΟΓΩΝ
ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΕΥΚΟ Η ΨΗΦΙΖΩ Η ΚΑΘΟΜΑΙ ΣΠΙΤΙ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΛΕΤΑΤΑΙ ΚΑΙ Η ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΨΗΦΗΣΜΑΤΑ,ΔΙΟΤΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ, Η ΠΕΙΡΑ Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΕΡΧΟΜΕΝΩΝ, ΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ.ΠΧ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΣΕ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΗ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΑΝΩ ΤΩΝ 50 ΕΤΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ.
Μπορεί να βρίσκεται η ενδειξη ΛΕΥΚΟ στο ψηφοδέλτιο με τα ΝΑΙ και ΟΧΙ.
ΠΑΝΤΩΣ
ΣΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΕΝΝΟΙΑ ΛΕΥΚΟ.
Η ΝΑΙ Ή ΟΧΙ Ή ΑΚΥΡΟ Ή ΑΠΟΧΗ.
Η αντίθεση μεταξύ λευκού και κάθομαι σπίτι μου είναι ότι με το πρώτο εκφράζω άποψη, το δεύτερο ερμηνεύεται κατά το δοκούν
Γιατί αναγκαστικά έντυπο ψηφοδέλτιο?
Γιατί να μη δίνεται η δυνατότητα για ηλεκτρονικό δημοψήφισμα είτε με υπολογιστή σε κάθε εκλογικό κέντρο είτε remotely π.χ. για αποφάσεις μη δεσμευτικές για την κυβέρνηση (στην αρχή μέχρι να καλυφθούν οι προϋποθέσεις ταυτοποίησης) , και για μεγαλύτερη ταχύτητα, μικρότερο κόστος και για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα και σε τοπικό επίπεδο από τους ΟΤΑ.
Δεν απαιτείται η χορήγηση λευκού ψηφοδελτίου (λυπηθείτε τα δέντρα). Ομως, εκτός του ΝΑΙ-ΟΧΙ πρέπει σε κάθε ερώτημα να υπάρχει και η επιλογή «ΛΕΥΚΟ» (ώστε να αποτρέπεται νόθευση της ψήφου)
Τι πάει να πεί λευκό ψηφοδέλτιο; Στο δημοψήφισμα εκφράζει κανείς την άποψή του, άμα δεν έχει άποψη κάθεται σπίτι του!