Το δημοψήφισμα προκηρύσσεται με προεδρικό διάταγμα.
Το προεδρικό διάταγμα προκήρυξης δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα προσυπογράφεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και για ψηφισμένο νομοσχέδιο που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα από τον Πρόεδρο της Βουλής.
Το προεδρικό διάταγμα εκδίδεται εντός της προθεσμίας που ορίζεται στην απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, με την οποία γίνεται δεκτή η πρόταση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Θεωρώ πως το δημοψήφισμα πρέπει να προκυρήσσεται με π.δ. κατόπιν όμως προτάσεως η οποία θα φέρει τουλάχιστον 1.000.000 υπογραφές από Έλληνες πολίτες που έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν-εκλέγεσθαι.
Η προκύριξη με π.δ. θα πρέπει να είναι υποχρεωτική εφόσον συντρέχουν οι προαναφερθήσες προϋποθέσεις.
Προτείνεται να συμπεριληφθεί στο ν/σ δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος, με πρόταση της κοινωνίας των πολιτών για εθνικό ή κοινωνικό θέμα, υπογραφομένη από 100.000 ενήλικους Έλληνες πολίτες. Η διεξαγωγή του είναι υποχρεωτική και το αποτέλεσμα υποχρεωτικό εφόσον λάβει 50% των ψήφων.
Κάποιοι, 2011, εξακολουθούν να αεροβατούν λαϊκίζοντας. Σαν να μην έχει συμβεί τίποτε στη Χώρα μας. Μάλλον θεωρούν ότι είμαστε Σουηδοί. Άλλοι πάλι νομίζουν ότι κομματικά τοποθετημένοι ειδικοί που απέδειξαν την ποιότητά τους, είναι και οι ειδικοί στην Χώρα μας.
Και βέβαια υπάρχουν θέματα, τα περισσότερα, στα οποία όλος ο Λαός αποφασίζει ομότιμα, όπως και θέματα που θα πρέπει να αποφασίζουν μόνο οι γνώστες και ειδικοί.
Δεν συμφωνώ με τον κ.Σκριμιζέα. Ο ΛΑΟΣ όταν το θέλει μπορεί να ενημερωθεί, μπορεί να πάρει αποφάσεις, ξέρει να κάνει διάκριση, ξέρει τι θέλει. Δεν είμαστε ένα έθνος αμόρφωτων και αγράμματων χωρικών της μαϊμουδίας όπως θέλουνε μερικοί να πιστεύουνε και να διακηρύττουνε. Δεν είναι όλα τα θέματα ειδικά, έχουμε σιχαθεί τους ειδικούς. Θέλουμε ανθρώπους που να κοιτάνε σα μάτια και στην καρδιά. Περί αυτού του άρθρου συμπληρώνω με κομμάτι πρότερης ανάρτησης:
Να μπορεί όχι μόνο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να προκηρύξει δημοψήφισμα σε εθνικό επίπεδο αλλά να μπορεί ένας μέρος της κοινωνίας μέσω συλλογής υπογραφών (μέσω οποιοδήποτε φορέα η πρωτοβουλίας ή κίνησης) να αναγκάζει το ίδιο το πολιτικό σύστημα να προβεί σε εκλογές δημοψηφίσματος [-να συντάξει προεδρικό διάταγμα]. Αυτό το μέρος θα πρέπει να είναι ένα μεγάλο μέρος των ενήλικων και ενεργών πολιτών της χώρας ώστε να αξίζει να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός αυτός, προτείνετε μία αρμονική πλειοψηφία κατά την τάξη αναλογίας φ. Για να ευδοκιμήσει αυτή η προσπάθεια αυτή θα πρέπει ο κρατικός μηχανισμός να υποστηρίζει την διάδοση αυτής της ιδέας και να υπάρχουν, αντίγραφα τρέχων υποψήφιων θεμάτων (με ημερομηνία λήξης και ένα εύλογο διάστημα π.χ. 6 μηνών ή αναλόγως της σημαντικότητας του θέματος ανάρτησης του) με ειδικά έντυπα που ο καθένας θα μπορεί να προμηθευτεί από τα ΚΕΠ και φυσικά από το διαδίκτυο.
Πέραν του δημοψηφίσματος σε εθνικό επίπεδο για να λειτουργήσει η δημοκρατία άμεσα, αυτό θα πρέπει να γίνει και σε τοπικό επίπεδο, ώστε ο Καλλικράτης να αποκτήσει κάποιο αμεσοδημοκρατικό νόημα, ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες του πληθυσμού και την δυνατότητα αυτής της λειτουργίας σε περιφερειακό επίπεδο ή σε νομαρχιακό ή και σε δημοτικό επίπεδο ανάλογα και με την φύση του θέματος. Θα πρέπει να λειτουργεί και κάτι ανάλογο σε επίπεδο περιφερειακών-νομαρχιακών-δημοτικών συμβούλων, και των πολιτών της εκάστοτε περιοχής.
ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΥΡΟ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΗΡΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΡΩΤΑΤΑΙ. ΟΧΙ ΕΛΕΙΠΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΥ ΣΚΟΠΟ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΙ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΛΛΟΘΙ ΣΤΗΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΤΟΝΤΑΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΘΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΕΥΡΥ ΚΟΙΝΟ. ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΜΕΛΕΤΗΜΕΝΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ.
Θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες να ζητούν τη διενέργεια δημοψηφίσματος είτε για θέματα γενικού ενδιαφέροντος, οπότε το ποστοστό των πολιτών που θα αιτούνται θα πρέπει να είναι ανάλογο των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, είτε για θέματα κλαδικού ενδιαφέροντος (π.χ. παιδεία), οπότε το ποσοστό των πολιτών θα πρέπει να είναι ανάλογο των εγγεγραμμένων σε ανίστοιχους συνδικαλιστικούς και επιστημονικούς συλλόγους.
Η αρχή πολύ σωστή.
Βασικές ελλείψεις είναιη μη συμμετοχή του λαού ή κατά περίπτωση συγκεκριμένων μη κομματικών επιστημονικών ομάδων στη διαμόρφωση του θέματος του δημοψηφίσματος ή και η υπόδειξη θεμάτων, πράγμα που σημαίνει επιλογή τους μόνο απ’ αυτούς που κυβερνούν και όποτε επιθυμούν. Η εντελώς ανόητη ψήφιση από άσχετους σε ειδικά θέματα που απαιτούν γνώση, επιστήμη και εμπειρία,που μοιάζει μ’αυτή την εξ ίσου ανόητη πάνω ή κάτω δακτυλάκι. Πιθανά μπορεί ν’αντιμετωπιστεί με ειδικά δημοψηφίσματα από συγκεκριμένες ομάδες.
ΚΥΡΙΟΙ,
ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ, ΑΦΟΡΑ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. Η ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΑΠΟ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΚΟΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ. ΤΊ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ; Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΟΜΑΤΙΚΗ ΘΕΣΗ, ΑΛΛΑ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΟΜΑΤΙΚΗ ΝΙΚΗ.
ΚΑΤΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΙΣΤΕΥΩ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΕΥΘΕΙ, ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΩΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΘΕΙ, ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ, Ή ΕΧΟΥΝ ΑΝΕΞΕΛΕΚΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ;
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Σωστό θα ήταν να μπορούσε να διεξαχθεί δημοψήφισμα πανελλήνιας εμβέλειας αν συγκεντρωνόταν αριθμός υπογραφών για το συγκεκριμένο ερώτημα από τουλάχιστον το 3% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους σε κάθε Περιφέρεια της χώρας. Το ποσοστό αυτό είναι ικανό δεδομένου αποτελεί το πλαφόν για την είσοδο κομμάτων στη βουλή μετά από εκλογές. Θεωρητικά άλλωστε είναι σχεδόν 300.000 υπογραφές, αριθμός αρκετά μεγάλος και πάντως ικανός να θέσει ερώτημα και προς τους υπόλοιπους πολίτες. Θα πρέπει όμως το ερώτημα να μην αποτελεί μομφή για συγκεκριμένο στέλεχος της κυβέρνησης, είτε πρόταση μομφής για την ίδια. Επίσης θα μπορεί οι επιλογές απάντησης να είναι άνω των δύο, και όχι ένα ξερό ΝΑΙ ή ΟΧΙ.
Ο λαος δεν εχει παντα ουτε τις γνωσεις, ουτε την σωστη ενημερωση, ουτε αντικειμενικοτητα στην κριση του. Ετσι, δεν θα ηθελα να αποφασισει ο λαος για ειδικα θεματα ή για θεματα που απαιτουν ειδικες γνωσεις, οπως τα δημοσιονομικα. Μηπως ειναι ενας τροπος για να πεταξουν το μπαλακι σε εμας και να εχουν αλλοθι για τις οποιες αποφασεις ληφθουν;
Ο λαος δεν εχει παντα ουτε τις γνωσεις, ουτε την σωστη ενημερωση, ουτε αντικειμενικοτητα στην κριση του. Ετσι, δεν θα ηθελα να αποφασισει ο λαος για ειδικα θεματα ‘η για θεματα που απαιτουν ειδικες γνωσεις, οπως τα δημοσιονομικα. Μηπως ειναι ενας τροπος για να πεταξουν το μπαλακι σε εμας και να εχουν αλλοθι για τις οποιες αποφασεις παρθουν;
Βάλτε αν τολμάτε ναι ή όχι στην Ευρωζώνη. Να δούμε πόσα απίδια παίρνει ο σάκος. Τολμάτε; Οι γκαλοπάδες σας μετά την έκρηξη των Αγανακτισμένων δεν τολμάνε να δημοσιεύσουν «σφυγμομέτρηση» με το σχετικό ερώτημα. Προφανώς ήδη ο κόσμος ΔΕΝ ΤΡΩΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ότι «αν βγούμε από την Ευρωζώνη θα πέσειο ουρανός στο κεφάλι μας». Τολμήστε, ανδρείκελα των Τραπεζών. Να έχετε μια αφορμή να ξεκουμπιστείτε με κάποια αξιοπρέπεια.
ΤΟ Π.Δ. ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΡΟΛΟ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΤΕΤΟΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΔΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΟΛΟ ΘΕΜΑ, ΕΠΕΙΔΗ Η ΒΟΥΛΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗ ΛΑΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ, ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΝΩΤΕΡΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ , ΣΤΟ ΛΑΟ.
Υπάρχει η περιγραφή της διαδικασίας για την προκήρυξη του Δημοψηφίσματος, αλλά λείπει η περιγραφή της διαδικασίας ενεργοποίησης του μηχανισμού της διαδικασίας διενέργειας του Δημοψηφίσματος. Με άλλα λόγια ενώ περιγράφεται πως θα διενεργηθεί το Δημοψήφισμα όταν αποφασισθεί, δεν περιγράφεται κάτω από ποιες διαδικασίες θα κρίνει η εκάστοτε Κυβέρνηση να διεξαχθεί το Δημοψήφισμα. Ένας τέτοιος μηχανισμός θα ήταν, π.χ., να συγκεντρωθούν υπογραφές ενός ποσοστού (π.χ. 10%) του εκλογικού σώματος
ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΕΚΔΗΛΩΝΕΙ ΚΑΙ ΜΟΡΦΟΠΟΙΕΙ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΚΑΙ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΘΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ. ΕΤΣΙ ΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΜΕΙΖΟΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΦΟΡΟΥΝ. ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.
Συγγνώμη, αλλα αποτελεί τουλάχιστον κοροϊδία το δημοψήφισμα να περνάει από την κυβέρνηση πρώτα και μετά από τη Βουλή και άρα να είναι σαν να μην υπάρχει (σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με αυτό που λέμε άμεση και συμμετοχική δημοκρατία). Πρέπει να μπορεί να το ζητήσει και ικανή ομάδα πολιτών (π.χ. 100.000 ή και κάποιο ποσοστό, π.χ. 1% των ψηφοφόρων – ίσως και ανάλογα με τη βαρύτητα [π.χ. συνταγματική μεταρρύθμιση] περισσότεροι ή λιγότεροι). Εδώ όμως δεν μπορεί να το ζητήσει καν ομάδα βουλευτών και άρα έχουμε να κάνουμε με σύστημα «Γιάννης (κυβέρνηση κα κυβερνόν κόμμα) κερνάει – Γιάνμνης πίνει», χωρίς καμία δημοκρατική βαρύτητα.
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ
το δημοψήφισμα πρέπει να μπορεί να το προκυρήσσει και ο λαός! Και μάλιστα μόλις με 100000-150000 υπογραφές και να είναι δυνατό να αφορά και σε ζητήματα της τπικής κοινωνίας με αντίκτυπο στη χώρα (παράδειγμα μεγάλες κατασκευές). Τα διάφορα δημοψηφίσματα που έχουν προκυρηχθεί τίθενται σε ψηφοφορία συλλογικά σε τακτικές ημερομηνίες για να ελαχιστοποιηθεί το κόστος.
κατοπιν των πολυποικιλων αντιδρασεων αλλα και την σταση των κομματων νομιζω οτι θα πρεπει να κηρυχτει δημοψηφισμα με το ερωτημα ΝΑι ή ΟΧΙ στην Ευρωπαικη ενωση. Το διλημα δεν θαναι ρητορικο, αλλα θα σημαινει (σε περιπτωση ΝΑΙ) αποδοχη του νομικου πλαισιου αλλα και της οικονομικης διακυβερνησης. Απελευθερωση επαγγελματων, ιδιωτικοποιησεις μεχρι καιτην απαγορευση του καπνισματος!!! Δεν γινεται καθε νομος να μην μπορει να περασει απο τις αντιδρασεις, οι δε «φιλοευρωπαιστες» ΝΔ κλπ θα αναγκαστουν να παρουν θεση. Αν προκυψει οχι , να ξερει απο πριν ο ψηφοφορος οτι αυτο σημαινει συγκεκριμενα πραγματα, σταση πληρωμων, εξαθλιωση κλπ. Δεν γινεται να προχωρησει τιποτα στη χωρα αν δεν δεσμευτει ο λαος οτι θελει να κινηθει προς αυτη την πορεια, αλλιως ας αλβανοποιηθουμε.