1. Ο πολίτης τρίτης χώρας, κατά τη διάρκεια της διαμονής του στην Ελλάδα, υποχρεούται να δηλώσει στις αρμόδιες υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας ή στην Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών:
α. Κάθε μεταβολή της διεύθυνσης της κατοικίας του.
β. Κάθε μεταβολή της προσωπικής του κατάστασης, ιδίως δε την αλλαγή ιθαγένειας, τη σύναψη, λύση ή ακύρωση γάμου ή τη γέννηση τέκνου.
γ. Την απώλεια ή την ανανέωση ή μεταβολή των στοιχείων του διαβατηρίου του ή άλλου ταξιδιωτικού εγγράφου.
δ. Την απώλεια της άδειας ή του δελτίου διαμονής ή μόνιμης διαμονής
2.Πολίτης τρίτης χώρας, κάτοχος άδειας διαμονής, οφείλει να αναχωρήσει χωρίς άλλη ειδοποίηση μέχρι την τελευταία ημέρα της λήξης της ισχύος της, εκτός αν πριν από τη λήξη της έχει υποβάλει αίτηση για την ανανέωση της και του έχει χορηγηθεί η βεβαίωση της παραγράφου 7 του άρθρου 8 και της παραγράφου 6 του άρθρου 9 του παρόντος Κώδικα.
3. Τα δημόσια έγγραφα που έχουν εκδοθεί από αλλοδαπές αρχές, τα οποία απαιτούνται από τις διατάξεις του παρόντος πρέπει να είναι επικυρωμένα με την επισημείωση της Σύμβασης της Χάγης, όπου αυτή απαιτείται. Στις περιπτώσεις που δεν απαιτείται επισημείωση, τα έγγραφα αυτά πρέπει να φέρουν επικύρωση του γνήσιου της υπογραφής του αλλοδαπού οργάνου από την ελληνική προξενική αρχή ή το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Αγαπητή Λίτσα,
η διαφορά από το αντίστοιχο άρθρο 73 του ν. 3386 είναι ότι δεν θα υπάρχει πλέον υποχρέωση δήλωσης κάθε μεταβολής στο πρόσωπο του εργοδότη και της καταγγελίας σύμβασης εργασίας. Σε περιοχές όπως η Αττική, όπου υπάρχουν τέσσερις Δ/νσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, υπήρχε μία μόνιμη σύγχυση για την αρμόδια υπηρεσία δήλωσης αυτών των γεγονότων, καθώς ο πολίτης τρίτης χώρας μπορεί π.χ. να εργαζόταν στον Πειραιά άλλα να διέμενε στου Ζωγράφου. Συνέπεια αυτής της σύγχυσης είναι η συνεχής πρωτοκόλληση και διαβίβαση των καταγγελιών και τελικά η μη εφαρμογή του μέτρου.
τα εργασιακά γιατί τα βγάλαμε? τόσα χρόνια αλλάζουν ασφαλιστικό φορέα γιατί δεν τους βγαίνουν τα ένσημα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα. Νομίζω ότι θα πρέπει να παραμείνει η ενημερώση για την εργασιακή κατάσταση.
παρ.1. «Ο πολίτης τρίτης χώρας, κατά τη διάρκεια της διαμονής του στην Ελλάδα, υποχρεούται να δηλώσει στις αρμόδιες υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας ή στην Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών:»
Χρήζει αναδιατύπωσης ως εξής:
«Ο πολίτης τρίτης χώρας, κατά τη διάρκεια της διαμονής του στην Ελλάδα, έχει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ελληνική έννομη τάξη όπως και οι ημεδαποί και επιπλέον υποχρεούται να δηλώσει στις αρμόδιες υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας ή στην Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών:»