1. Τα προς διαπραγμάτευση ζητήματα κοινοποιούνται εγγράφως από την ενδιαφερόμενη πλευρά στην άλλη και στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, εντός του πρώτου διμήνου κάθε έτους. Με το ίδιο έγγραφο γνωστοποιούνται συγχρόνως τα εξουσιοδοτημένα για τη διαπραγμάτευση πρόσωπα. Τόπος διαπραγμάτευσης είναι η έδρα του αρμόδιου ν.π.δ.δ .και προκειμένου για τις γενικές συλλογικές συμβάσεις η έδρα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
2. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται καλόπιστα και με πρόθεση να επιλυθούν τα υποβληθέντα ζητήματα. Τα μέρη οφείλουν να αιτιολογούν τις προτάσεις και τις αντιπροτάσεις τους.
3. Κατά τις διαπραγματεύσεις τηρούνται πρακτικά, τα οποία υπογράφονται από τους αντιπροσώπους των μερών, κατατίθενται και φυλάσσονται στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
4. Η συλλογική σύμβαση εργασίας καταρτίζεται εγγράφως σε τρία πρωτότυπα, τα οποία υπογράφονται από τα μέρη. Το ένα από τα πρωτότυπα κατατίθεται αμέσως στην αρμόδια για τα θέματα προσωπικού της δημόσιας διοίκησης υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Ο αρμόδιος υπάλληλος συντάσσει πράξη κατάθεσης επάνω στο πρωτότυπο έγγραφο, η οποία υπογράφεται από αυτόν και τον καταθέτη. Στην παραπάνω υπηρεσία τηρείται ειδικό βιβλίο συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όπου καταγράφονται όλα τα βασικά στοιχεία της συλλογικής σύμβασης και οι τυχόν καταγγελίες των συλλογικών συμβάσεων. Οι συλλογικές συμβάσεις καταχωρίζονται στο βιβλίο αυτό την ίδια ημέρα που κατατίθενται. Στην ίδια υπηρεσία τηρείται γενικό μητρώο, στο οποίο καταχωρίζονται όλες οι συλλογικές συμβάσεις κατά είδος.
5. Τα κείμενα όλων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με μέριμνα της αρμόδιας για τα θέματα προσωπικού της δημόσιας διοίκησης υπηρεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Η γενική συλλογική σύμβαση εργασίας δημοσιεύεται μετά την κύρωση της, κατά το άρθρο 7 παρ. 2 του νόμου αυτού.