1. Οι αλλοδαποί σύζυγοι ομογενών που κατέχουν Ε.Δ.Τ.Ο. σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αριθμ. 4000/3/10−πβ΄ από 14 Νοεμβρίου 2012 κυα (Β΄3043/2012), όπως εκάστοτε ισχύει, διατηρούν το κατεχόμενο ΕΔΤΟ και μετά την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από τους συζύγους τους.
2. Στη περίπτωση της προηγούμενης παραγράφου, η κατά τόπον αρμόδια Υπηρεσία της παρ. 3 του άρθρου 1 της υπ’ αριθμ. 4000/3/10-πβ΄ από 14-11-2012 κυα), όπως εκάστοτε ισχύει, ανακαλεί και αφαιρεί τα Ε.Δ.Τ.Ο που κατέχουν οι αλλοδαποί σύζυγοι, σύμφωνα με την διαδικασία του άρθρου 6 της ιδίας απόφασης, αν λύθηκε ο γάμος ή αν συντρέχουν σε βάρος των κατόχων τους λόγοι δημόσιας τάξης ή εθνικής ασφάλειας ή αν οι τελευταίοι ενήργησαν πράξεις προς όφελος αλλοδαπού κράτους ή αντίθετες προς τα συμφέροντα της Ελλάδος».
Είμαι υπέρ του να διευκολυνθεί η ζωή των Ζευγαριών που είναι ο ένας Έλληνας και ο άλλος αλλοδαπός. Εύχομαι να προχωρήσετε το συντομότερο. Μπράβο !!!
Υπάρχει πρόβλημα με την εφαρμογή του άρθρου 76, παρ.6 του 2910. Συγκεκριμένα οι ομογενείς από την πρωην Σοβ. Ένωση που περιμένουν να κριθεί το αίτημά τους για την χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας λαμβάνουν βάσει του ανωτέρω εξάμηνη βεβαίωση από την Δ/νση ιθαγένειας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Για τους σύζύγους όμως δεν εφαρμόζεται η πρόβλεψη για την χορήγηση ισόχρονης προσωρινής άδειας διαμονής. Τους λένε ότι έχει καταργηθεί και δεν έχει αντικατασταθεί από κάτι άλλο.
Με το νόμο 2790/2000 που αφορά ομογενείς από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ τι θα γίνει τελικά; θα υπάρξει τροποποίηση όπως είχε προβλεφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση; Προέβλεπε το νομοσχέδιο που τελικά δεν πέρασε από την βουλή λόγω εκλογών ότι συγγενείς α και β βαθμού κατόχων ΕΔΤΟ ή ιθαγένειας θα αποκτούν ΕΔΤΟ ή την ιθαγένεια με μία απλή αίτηση χωρίς να περνούν από συνέντευξη ενώπιον Επιτροπής. Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο με τον ισχύοντα νόμο να διαχωρίζονται μέλη οικογενειών σε Έλληνες και μη Έλληνες (π.χ αδέρφια) ανάλογα με το επιτυχές ή όχι αποτέλεσμα της συνέντευξης του ενώπιον της Επιτροπής. Υπάρχει κάποια νομοθετική πρόβλεψη από την σημερινή κυβέρνηση γι αυτό το θέμα; Αφορά πολλούς ομογενείς.
Ευχαριστώ πολύ.
Σχετικά με τους γάμους μεταξύ ελληνων και αλλοδαπών.
Μετά τα δύο χρόνια γάμου και αφού έχει αποδειχθεί οτι δεν υπάρχει απάτη, ο/η αλλοδαπός/ή σύζυγος θα πρέπει να αποκτά μόνιμη άδεια παραμονής κι αυτό για ανθρωπιστικούς λόγους:
Η/Ο αλλοδαπή/ός σύζυγος δεν έχει τις ίδιες επιλογές με τον/την έλληνα/ίδα σύζυγο στην περίπτωση που συντρέχουν λόγοι διαζυγίου.
Μπορεί να υπάρξουν θύματα εκμετάλευσης και από τις δύο πλευρές.
KALISPERA SAS,
ELPIZOUME NA EGKRITHI TO NOMOSXEDIO,
EGO IME KATOXOS EDTO MESO TIS SIZIGU I OPIA OMOS EXI LAVI PLEON ELLINIKI ITHAGENIA K ME TO IPARXON NOMOSXEDIO ME ANAGKAZI EKI PU THA EPERNA PLEON APERIORISTI EDTO NA MPI STI DIADIKASIA NA LAVO GIA 5 XRONIA K META ANANEOSIS K ME LIGA LOGIA SINEXI TALEPORI,
ELPIZO NA PRAGMATOPIITHI OSO PIO GRIGORA GINETE DIOTI INE ANUSIA OPOS STI DIKI MU PERIPTOSI OPOU EPIDI I SIZIGOS MU ALLAKSE K PIRE TAUTOTITA APO EDTO EGO NA MPO SE DIADIKASIA ANANEOSEON TIN OPIA TIN EXO PERASI UK OLIGES FORES ( GIA NA LAVO EDTO 10 XRONON EXO LAVI STIN ARXI 3 MINI META DIO FORES 6 MINI META MIA TRIXRONI K META TIN TORINI 10 XRONI),
YPOSTIRIZO AKRADANTA!!!
Προσωπικώς ενίσταμαι προς το παρόν άρθρον, καθώς το επίθετον «ομογενής» ετυμολογείται από του Αρχαίου Ελληνικού επιρρήματος «ομού» καί της λέξεως «γένος» καί άρα «ομογενής»=»ο μετέχων/η μετέχουσα του ιδίου γένους» καί άρα η αντίληψη βάσει της οποίας ο/η αλλοεθνής σύζυγος
του/της ομογενούς συζύγου δικαιούται να φέρει δελτίον «ομογενούς» είναι απαράδεκτον, λόγω της παραβιάσεως όλων των φυσικών νόμων. Άρα, θεωρώ αναγκαία την κατάργησιν του επιμάχου προνομίου. Εξ άλλου, δεν γνωρίζω
προσωπικώς, την περίπτωσιν, βάσει της οποίας ένας Έλληνας ή μία Ελληνίδα, λόγω της συνάψεώς του/της μεικτού γάμου μετ’ αλλοεθνούς εκ της τέως «Δύσεως» να έφερεν ο/η αλλοεθνής σύζυγός του
«δελτίον ομογενούς». Άρα, είναι ταυτοχρόνως καί «ρατσιστικόν» καί ανήθικον καί ως εκ τούτου επιβάλλεται η κατάργησή του άπαξ διά παντός.
Βεβαίως, αυτό δεν έπεται σε ουδεμίαν απολύτως περίπτωσιν, κάποιαν ενδεχομένην δυσμενήν εξέλιξιν ή αντιμετώπισιν, λόγω της προτεινομένης εκ μέρους μου μεταβολής. Λόγου χάριν, όταν Έλληνες νυμφεύονται Γαλλίδες ή όταν Ιταλοί νυμφεύονται Ελληνίδες, τίνι λόγω δεν τους χορηγείται «δελτίον ομογενούς» όντων συζύγων Ελλήνων/Ελληνίδων; Άρα, θα πρέπει να καταργηθεί ως παρωχημένο καί ανήθικο μέτρο, καθώς δεν επηρεάζει προς κάτι ουσιαστικόν τις σχέσεις τους προς την Ελλάδα καί να διατηρηθεί μόνον χάριν των Ελλήνων/Ελληνίδων.-