Άρθρο 03 – Αντικατάσταση του άρθρου 19 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας

Το άρθρο 19 του ΚΕΙ όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 9 του Ν. 3838/2010 αντικαθίσταται ως εξής:

“IV. Απώλεια της Ελληνικής Ιθαγένειας που αποκτήθηκε από τέκνα αλλοδαπών με δήλωση ή πολιτογράφησης των γονέων τους

Αρθρο 19

 «1. Τέκνο αλλοδαπού που κατέστη Έλληνας ενώ ήταν ανήλικο, αποβάλλει την ελληνική ιθαγένεια, υποβάλλοντας σχετική δήλωση και αίτηση στο δήμο του οποίου είναι δημότης ή αν κατοικεί στην αλλοδαπή, στην ελληνική προξενική αρχή του τόπου κατοικίας του, μέσα σε προθεσμία ενός έτους από την ενηλικίωση του. Αντίγραφο της δήλωσης και αίτησης διαβιβάζεται στην αρμόδια υπηρεσία της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

2. Για την αποβολή της Ελληνικής Ιθαγένειας εκδίδεται, εντός μηνός απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με την οποία η αίτηση γίνεται δεκτή. Περίληψη της απόφασης δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

3. Η αίτηση δεν γίνεται αποδεκτή, εφόσον δια της αποδοχής της ο αιτών καθίσταται ανιθαγενής.»

  • 25 Μαΐου 2015, 11:24 | Μαργαρίτα

    Αναφορικά με το προτεινόμενο άρθρο, το περιεχόμενο του οποίου διευκρινίζεται από την αιτιολογική έκθεση, ως προς τη δυνατότητα αποβολής της ελληνικής ιθαγένειας από τα τέκνα αλλοδαπών που την είχαν αποκτήσει αυτοδικαίως κατά το διάστημα της ανηλικότητάς τους, δυνάμει των διατάξεων των άρθρων 1Α, 11 και 14 του ΚΕΙ, θα ηθελα να επισημάνω τα εξής: Αποτελεί καινοτομία η δυνατότητα που παρέχεται για τις περιπτώσεις που εμπτίπτουν ειδικά στις διατάξεις του αρ. 14 παρ. 4 του ΚΕΙ. Ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει η ίδια δυνατότητα στην περίπτωση του άρθρου 4 παρ. 5 του ΚΕΙ ή τις περιπτωσεις του άρθρου 15 παρ. 4 ΚΕΙ, ζήτημα το οποίο ενδεχομένως θα πρέπει να ρυθμιστεί από το προτεινόμενο άρθρο.
    Επίσης κατά την άποψη μου, δεδομένου ότι οι περιπτώσεις μονομερούς αφαίρεσης της Ελληνικής Ιθαγένειας προβλέπονται περιοριστικά στο Σύνταγμα, θα πρέπει να τύχει μελλοντικής ενδεχομένως ρύθμισης, η διάταξη του άρθρου 17 παρ. 1 περ. γ του ΚΕΙ, ως προς την οποία μεγάλο μέρος της θεωρίας, υποστηρίζει ότι τυγχάνει αντισυνταγματική.

  • 24 Μαΐου 2015, 22:48 | thomas

    Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΤΟΥ Ν.3828/2010 ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕ ΩΣ ΜΗ ΣΥΜΦΩΝΩΝ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΔΕΝ ΣΑΣ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΕ.ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ Η ΑΙΤΗΣΗ ΟΜΩΣ Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΑΡΞΗ ΓΝΗΣΙΟΥ ΔΕΣΜΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΕΚΜΑΙΡΕΤΑΙ.ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ Η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ.ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ ΜΕ ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.

  • 20 Μαΐου 2015, 14:16 | Γιωργος

    να τους χορηγηθει η Υπηκοοτητα και οχιν η Ιθαγενεια υπο προυποθεσεις

    πχ η γνωση των Βασικων Αρχων του Ελληνικου Συνταγματος
    η γνωση της Ελληνικης Ιστοριας
    η αποδοχη των Ελληνικων ηθων και εθιμων
    μηδενικο ποινικο μητρωο να μην εχει πχ συμετασχει σε εξτρεμιστικες -τρομοκρατικες οργανωσεις

    και κυριως η υπηκοοτητα να εχει μια ευλογη περιοδο οπου θα κρινεται αν ΤΗΡΕΙ τα ανωτερω.

    σε περιπτωση που εμπλακει με ποινικες πραξεις , αφαιρεση της και επαναπατρισμο του στην Χωρα καταγωγης των φυσικων γονεων του

  • 16 Μαΐου 2015, 15:07 | Ματινα

    Το Ν/Σ πρεπει να συμπεριλαμβανει και τις περιπτωσεις ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ της ειλημενης υπηκοοτητας, οπως για παραδειγμα:

    – Πολιτογραφημενοι υπηκοοι που επιδιδονται σε πραξεις κατα του κρατους, του εθνους και του λαου (πχ τρομοκρατες, τζιχαντιστες κτλ) επι τη καταδικη τους δυνανται να ΧΑΣΟΥΝ την ελληνικη τους υπηκοοτητα με αποφαση δικαστηριου.

    – Πολιτογραφημενοι υπηκοοι που αποδεδειγμενα συμμετεχουν σε εγκληματικες οργανωσεις η εχουν καταδικαστει για εγκληματικες πραξεις (πχ συμμετοχη σε σπειρες, μαφιες κτλ) ΧΑΝΟΥΝ την ελληνικη τους υπηκοοτητα με αποφαση δικαστηριου.

    – Πολιτογραφημενοι υπηκοοι που εχουν τελεσει η διευκολυνει ειδεχθεις εγκληματικες πραξεις (πχ δολοφονια, παιδεραστεια, βλ. ο πατερας της Αννυ κτλ), ή που εκμεταλλευονται τη γενετησια φυση/λειτουργια τριτων (πχ μαστρωποι, προαγωγοι, κτλ) ΧΑΝΟΥΝ την ελληνικη τους υπηκοοτητα με αποφαση των δικαστηριων

    – Πολιτογραφημενοι υπηκοοι που εχουν βρεθει ενοχοι κατασκοπειας ¨η προδοσιας σε βαρος της Ελλαδας¨η εκμεταλλευσης του δημοσιου συμφεροντος (πχ εξαπατηση του Δημοσιου κτλ) ΧΑΝΟΥΝ την ελληνικη τους υπηκοοτητα με αποφαση των δικαστηριων

    Το να μεινει κανεις -ανευ υπηκοοτοτητος (^ανιθαγενης^ συμφωνα με τη λογικη του παροντος σας σχεδιου η οποια πρεπει να διορθωθει) δεν ειναι προβλημα του Ελληινκου κρατους.