Άρθρο 04

Μετά το άρθρο 3 του ν. 3907/2011, προστίθεται άρθρο 3Α ως εξής:

 

«Άρθρο 3Α

Συγκρότηση – Στελέχωση – Λειτουργία

 

1. Στην Αρχή Προσφυγών συνιστάται θέση Διοικητικού Διευθυντή της Κεντρικής Διοικητικής Υπηρεσίας. Ο Διοικητικός Διευθυντής διορίζεται με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιου για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης ενδιαφέροντος, ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Επιλογής της παραγράφου 10 και σύμφωνα με τη διαδικασία επιλογής της παραγράφου 11 του παρόντος άρθρου. Ο Διοικητικός Διευθυντής διορίζεται με θητεία τριών ετών που μπορεί να ανανεώνεται μία φορά για τρία ακόμη έτη, σύμφωνα με τη διαδικασία του προηγούμενου εδαφίου. Ο Διοικητικός Διευθυντής είναι προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους, με διοικητική ικανότητα, πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με εξειδίκευση και εμπειρία στους τομείς διεθνούς προστασίας ή των δικαιωμάτων του ανθρώπου ή του διεθνούς ή του διοικητικού δικαίου. Ο Διοικητικός Διευθυντής: α) προΐσταται της Κεντρικής Διοικητικής Υπηρεσίας της Αρχής Προσφυγών, και των διοικητικών υπηρεσιών των Παραρτημάτων, β) είναι αρμόδιος για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία και υποστήριξη των Επιτροπών, τη σύνταξη και εκτέλεση του προϋπολογισμού και την τήρηση και δημοσίευση των εκθέσεων και των στατιστικών στοιχείων σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας της Αρχής, γ) αναφέρεται στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιο για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής σχετικά με την εκτέλεση των συμβάσεων των μελών των Επιτροπών. Ο Διοικητικός Διευθυντής εποπτεύεται από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιο για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής ο οποίος δύναται να τον παύσει πριν τη λήξη της θητείας του, λόγω αδυναμίας ή ανικανότητας εκτέλεσης των καθηκόντων του, ή ανεπάρκειας κατά την άσκηση αυτών. Ο Διοικητικός Διευθυντής είναι Έλληνας πολίτης. Κατά τη διάρκεια της θητείας του αναστέλλεται η άσκηση οποιουδήποτε άλλου δημοσίου λειτουργήματος και δεν επιτρέπεται η άσκηση καμίας επαγγελματικής δραστηριότητας ή η ανάληψη άλλων αμειβόμενων καθηκόντων, στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα ή η ανάληψη άλλων μη αμειβόμενων καθηκόντων, σε αντικείμενο συναφές με τα καθήκοντά του ως Διοικητικού Διευθυντή. Σε περίπτωση που ο διοριζόμενος ως Διοικητικός Διευθυντής έχει την ιδιότητα του δικηγόρου, τελεί υποχρεωτικά σε αναστολή άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του. Οι αποδοχές του Διοικητικού Διευθυντή καθορίζονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

2. Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιου για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής συστήνονται στην Αρχή Προσφυγών μία ή περισσότερες τριμελείς Επιτροπές Προσφυγών. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται ο αριθμός τους. Τα μέλη των Επιτροπών κατέχουν τίτλο σπουδών Α.Ε.Ι., νομικών, πολιτικών ή κοινωνικών επιστημών και εξειδίκευση και εμπειρία στους τομείς της διεθνούς προστασίας ή των δικαιωμάτων του ανθρώπου ή του διεθνούς ή διοικητικού δικαίου, σύμφωνα με τη διαδικασία επιλογής των παραγράφων 4 και 10 και 12 του παρόντος.

3. Οι Επιτροπές Προσφυγών είναι αρμόδιες για την εξέταση, τη λήψη και την έκδοση αποφάσεων επί των ενδικοφανών προσφυγών κατά των αποφάσεων της Υπηρεσίας Ασύλου, σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 5 του παρόντος.

4. Η Επιτροπή Επιλογής της παραγράφου 10 του παρόντος άρθρου, κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης ενδιαφέροντος, επιλέγει τα μέλη των Επιτροπών Προσφυγών, σύμφωνα με την διαδικασία της παραγράφου 12 του παρόντος, τα οποία στη συνέχεια διορίζονται από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιο για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής. Η θητεία των μελών των Επιτροπών είναι για πέντε έτη και μπορεί να ανανεώνεται σύμφωνα με την διαδικασία του προηγούμενου εδαφίου. Τα μέλη των Επιτροπών, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, απολαμβάνουν προσωπικής ανεξαρτησίας. Τα μέλη των Επιτροπών συμβάλλονται με το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο εκπροσωπείται από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιο για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Στα μέλη των Επιτροπών προβλέπεται ειδική πρόσθετη αμοιβή σύμφωνα με την παρ. 4, άρθρο 4 του Ν. 3051/2002. Οι όροι εργασίας των μελών των Επιτροπών, καθώς και κάθε άλλο ζήτημα που αφορά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, διέπονται από τις ανωτέρω συμβάσεις εργασίας και τον Κανονισμό Λειτουργίας της Αρχής. Τα μέλη των Επιτροπών Προσφυγών υπάγονται στις πειθαρχικές διατάξεις του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπάλληλων και Υπάλληλων Ν.Π.Δ.Δ, όπως ισχύει.

5. Τα μέλη των Επιτροπών της Αρχής Προσφυγών, μπορεί να παύονται από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιο για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, πριν τη λήξη της θητείας τους, μετά από καταγγελία της σύμβασης τους για τους λόγους που προβλέπονται σε αυτή και στον Κανονισμό Λειτουργίας της Αρχής. Κατά τη διάρκεια της θητείας των μελών των Επιτροπών αναστέλλεται η άσκηση οποιουδήποτε άλλου δημοσίου λειτουργήματος και δεν επιτρέπεται η άσκηση καμίας επαγγελματικής δραστηριότητας ή η ανάληψη άλλων αμειβόμενων καθηκόντων, στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα ή και η ανάληψη άλλων μη αμειβόμενων, σε αντικείμενο συναφές με τα καθήκοντά τους. Σε περίπτωση που οι διοριζόμενοι ως μέλη των Επιτροπών έχουν την ιδιότητα του δικηγόρου, τελούν υποχρεωτικά σε αναστολή άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος. Τα μέλη των Επιτροπών είναι Έλληνες πολίτες.

6. Ο Κανονισμός Λειτουργίας της Αρχής Προσφυγών ορίζει τον τρόπο διενέργειας κλήρωσης για τη συγκρότηση των διαφορετικών τριμελών Επιτροπών Προσφυγών, καθώς και για τον ορισμό του προέδρου κάθε Επιτροπής. Ως πρόεδροι της κάθε Επιτροπής ορίζονται, ανά έτος και διαδοχικά, όλα τα μέλη της, σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας της. Εφόσον είναι εφικτό, συμμετέχει σε κάθε Επιτροπή τουλάχιστον ένα (1) μέλος με πτυχίο Νομικής. Στην Αρχή Προσφυγών λειτουργεί τριμελής άμισθη επιτροπή, η οποία εκλέγεται με θητεία ενός έτους από το σύνολο των μελών των Επιτροπών. Αρμοδιότητα της τριμελούς αυτής επιτροπής είναι η εκπροσώπηση της Αρχής Προσφυγών σε ζητήματα σχετικά με την αποφασιστική της αρμοδιότητα, η συμμετοχή σε συνεργασία με το Τμήμα Νομικής Υποστήριξης, Εκπαίδευσης και Τεκμηρίωσης, στη διασφάλιση της ποιότητας των διαδικασιών και των αποφάσεων των Επιτροπών και η ενεργή συμβολή στην προεργασία των εκθέσεων και των στατιστικών στοιχείων που δημοσιεύει η Αρχή. Ο Εσωτερικός Κανονισμός της Αρχής προβλέπει τις ειδικότερες λεπτομέρειες της συγκρότησης της ως άνω επιτροπής και της άσκησης των ανωτέρω αρμοδιοτήτων.

7. Η Κεντρική Διοικητική Υπηρεσία της Αρχής Προσφυγών διαρθρώνεται στα εξής τμήματα:

α) Τμήμα Νομικής Υποστήριξης, Εκπαίδευσης και Τεκμηρίωσης, με αρμοδιότητα: αα) την παροχή νομικής υποστήριξης στην Αρχή Προσφυγών για ζητήματα που άπτονται του αντικειμένου της, όπως η σύνταξη απόψεων σχετικά με ένδικα μέσα ή βοηθήματα που ασκούνται κατά αποφάσεων των Επιτροπών Προσφυγών, τη συμβολή στην προετοιμασία και κατάρτιση των απαραιτήτων σχεδίων νομοθετικών και εν γένει κανονιστικών κειμένων και τη σύνταξη εγκυκλίων και εσωτερικών οδηγιών, ββ) την οργάνωση και παροχή εκπαίδευσης και συνεχούς επιμόρφωσης στο προσωπικό της Αρχής Προσφυγών και στα μέλη των Επιτροπών, γγ) την αναζήτηση, συλλογή, αξιολόγηση και τήρηση πληροφοριών σχετικά με την πολιτική, κοινωνική και οικονομική κατάσταση στις χώρες καταγωγής ή προηγούμενης συνήθους διαμονής των προσφευγόντων, σε συνεργασία με το αρμόδιο τμήμα της Υπηρεσίας Ασύλου και άλλες αρχές της χώρας ή άλλων χωρών.

β) Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης, με αρμοδιότητα: αα) τη γραμματειακή υποστήριξη του Διοικητικού Διευθυντή της Κεντρικής Διοικητικής Υπηρεσίας, καθώς και των Επιτροπών Προσφυγών, το συντονισμό και τη μέριμνα για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των Επιτροπών Προσφυγών, τη συλλογή, επεξεργασία και τήρηση στατιστικών δεδομένων, την οργάνωση και παρακολούθηση του συστήματος μηχανοργάνωσης της Αρχής Προσφυγών, την τήρηση του πρωτοκόλλου και του Αρχείου της Αρχής Προσφυγών, τη μέριμνα για την επικοινωνία και συνεργασία της Αρχής Προσφυγών, ιδίως με άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου και με ανεξάρτητες Αρχές, καθώς και με φορείς της κοινωνίας των πολιτών, τη διεκπεραίωση των ζητημάτων επικοινωνίας, ενημέρωσης του κοινού και δημοσίων φορέων, ββ) τη σύνταξη και εκτέλεση του προϋπολογισμού της Αρχής Προσφυγών, την υλοποίηση δράσεων με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς ή άλλους πόρους, τη διερεύνηση, σύνταξη προτάσεων και την υποβολή σε αρμόδιες διαχειριστικές αρχές προγραμμάτων χρηματοδότησης στον τομέα αρμοδιότητας της Αρχής Προσφυγών και τη διαχείριση των προμηθειών υλικού, την ασφάλεια των κτιριακών εγκαταστάσεων, τη συντήρηση και την επισκευή τους, γγ) τη διαχείριση των θεμάτων προσωπικού της Υπηρεσίας.

8. Η Κεντρική Διοικητική Υπηρεσία της Αρχής Προσφυγών στελεχώνεται από δημόσιους πολιτικούς υπαλλήλους, οι οποίοι μετατάσσονται, μεταφέρονται ή αποσπώνται από υπηρεσίες του δημοσίου, του ευρύτερου δημόσιου τομέα (άρθρο 2 του ν. 3861/2010, ΦΕΚ 112 Α΄) ή Ν.Π.Δ.Δ. ή από υπαλλήλους που προσλαμβάνονται ως μόνιμοι ή με σύμβαση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Για τη στελέχωση της Κεντρικής Διοικητικής Υπηρεσίας της Αρχής Προσφυγών συνιστώνται:

α) 10 θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού ή ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, με πτυχίο Νομικών, Πολιτικών ή Ανθρωπιστικών Σπουδών, και 5 θέσεις κατηγορίας ΔΕ Διοικητικού-Λογιστικού, οι οποίοι στελεχώνουν το Τμήμα Νομικής Υποστήριξης, Εκπαίδευσης και Τεκμηρίωσης.

β) 4 θέσεις κατηγορίας ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, 8 θέσεις κατηγορίας ΔΕ Διοικητικού-Λογιστικού, 1 θέση κατηγορίας ΠΕ Πληροφορικής και 1 θέση κατηγορίας ΤΕ Πληροφορικής και 3 θέσεις κατηγορίας ΤΕ Διοικητικού-Λογιστικού για τη στελέχωση του Τμήματος Διοικητικής Υποστήριξης, Οικονομικών και Ανθρωπίνου Δυναμικού.  Τα προσόντα του ειδικού επιστημονικού προσωπικού είναι τα οριζόμενα στο άρθρο 2 του π.δ. 50/2001.

9. Η πλήρωση των θέσεων διενεργείται μετά από δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιο για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής. Οι αποσπάσεις διενεργούνται με κοινή απόφαση του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του συναρμόδιου Υπουργού, κατά παρέκκλιση από κάθε γενική ή ειδική διάταξη, μετά από πρόταση του Διοικητικού Διευθυντή της Αρχής Προσφυγών, ο οποίος αξιολογεί τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των υποψηφίων. Με την ίδια διαδικασία χωρεί παράταση των αποσπάσεων αυτών. Στην Κεντρική Διοικητική Υπηρεσία της Αρχής Προσφυγών μπορεί να απασχολείται προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία που προβλέπεται στο ν. 2190/1994, όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε από το ν. 2527/1997 και το π.δ. 164/2004.

10. Με κοινή απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιου για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, του Αναπληρωτή Υπουργού αρμόδιου για θέματα διοικητικής ανασυγκρότησης και του Υπουργού Οικονομικών, συγκροτείται τριμελής Επιτροπή Επιλογής, στην οποία ανατίθεται η εξέταση των υποψηφιοτήτων και η επιλογή του Διοικητικού Διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσία της Αρχής Προσφυγών καθώς και η εξέταση των υποψηφιοτήτων και η επιλογή των μελών των Επιτροπών Προσφυγών. Η Επιτροπή Επιλογής αποτελείται:

α) από τον Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη (Κύκλος Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), και τον αναπληρωτή του ως Πρόεδρο,

β) από έναν Σύμβουλο του ΑΣΕΠ και τον αναπληρωτή του ως μέλος,

γ) από ένα μέλος του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ) ΑΕΙ νομικών, πολιτικών ή κοινωνικών επιστημών της χώρας ως μέλος και τον αναπληρωτή του με όμοια προσόντα, που υποδεικνύονται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

11. Με την κοινή υπουργική απόφαση της παραγράφου 10 του παρόντος, καθορίζονται τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, καθώς και τα κωλύματα των υποψηφίων για τη θέση του Διοικητικού Διευθυντή, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η παραλαβή, ο έλεγχος των αιτήσεων υποψηφιοτήτων ως προς την πλήρωση των τυπικών προσόντων (προεπιλογή), και ρυθμίζονται τα διαδικαστικά θέματα της διεξαγωγής της δημόσιας συνέντευξης των υποψηφίων από την Επιτροπή Επιλογής, κατά την οποία αξιολογούνται τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, οι δεξιότητες και η προσωπικότητα των υποψηφίων. Με την ίδια απόφαση ανατίθεται στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) η οργάνωση και διεξαγωγή της ως άνω διαδικασίας.

12. Με την κοινή υπουργική απόφαση της παραγράφου 10 του παρόντος ρυθμίζονται τα διαδικαστικά θέματα οργάνωσης και διεξαγωγής της διαδικασίας εξέτασης των υποψηφιοτήτων και επιλογής των μελών των Επιτροπών Προσφυγών, καθορίζονται τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα και τα κωλύματα των υποψηφίων, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι προϋποθέσεις για την τήρηση της μυστικότητας, του αδιάβλητου και της διαφάνειας της γραπτής διαγωνιστικής διαδικασίας, καθώς και η κλίμακα βαθμολόγησης, οι λεπτομέρειες και τα στάδια της διαγωνιστικής διαδικασίας που περιλαμβάνουν: α) την παραλαβή και τον έλεγχο των αιτήσεων υποψηφιοτήτων ως προς την πλήρωση των τυπικών προσόντων (προεπιλογή), β) γραπτό διαγωνισμό για τις ενότητες «Διεθνής Προστασία» και «Εφαρμογές Διοικητικού Δικαίου», ο οποίος θα διενεργείται υπό την ευθύνη της Επιτροπής Επιλογής σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) γ) δημόσια συνέντευξη από την Επιτροπή Επιλογής, κατά την οποία αξιολογούνται τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, οι δεξιότητες και η προσωπικότητα των υποψηφίων. Η δημόσια συνέντευξη αποτελεί το δεύτερο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας και δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι υποψήφιοι κατά σειρά επίδοσης, σε τριπλάσιο αριθμό του προκαθορισμένου αριθμού των θέσεων των μελών των Επιτροπών Προσφυγών, εφόσον έχουν συγκεντρώσει τη βάση της βαθμολογίας, προστιθέμενων και των ισοβαθμησάντων με τον τελευταίο επιτυχόντα υποψήφιο. Η Επιτροπή Επιλογής συντάσσει τα θέματα και τις απαντήσεις του γραπτού διαγωνισμού. Η προκήρυξη του διαγωνισμού, η διεξαγωγή του και η βαθμολόγηση των γραπτών ανατίθενται με την ως άνω κοινή υπουργική απόφαση στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).

13. Η δαπάνη διεξαγωγής της διαδικασίας επιλογής του Διευθυντή και των μελών των Επιτροπών Προσφυγών, συμπεριλαμβανομένων και των διαγωνιστικών διαδικασιών, βαρύνει τον προϋπολογισμό της Αρχής Προσφυγών.

  • 11 Φεβρουαρίου 2016, 16:09 | Ζωή Μπέζα

    Έχει συνταχθεί αιτιολογική έκθεση ή έστω υπάρχει αιτολογία με βάση την οποία παύει η αρμοδιότητα και ο ρόλος των Εμπειρογνωμόνων Εισηγητών και συνεπώς η συμμετοχή επί της ουσίας στην εξέταση της προσφυγής από το επιστημονικό προσωπικό της Αρχής Προσφυγών? Το επιστημονικό αυτό προσωπικό επελέγη ωε τέτοιο για τη στελέχωση της Αρχής Προσφυγών και για συγκεκριμένο έργο, ζήτησε δε, τη μετάταξή του, ώστε σε καμμία περίπτωση, δεν επιθυμεί να επιτελεί καθήκοντα Γραφείου, τα οποία δεν είχε και στή θέση απο την οποία μετετάγη. Επιπλέον, ορθώς ανέφερε ο «Παναγιώτης» σε σχόλιο επί του έρθρου 3, ότι πολύτιμη εμπειρία του προσωπικού θα χαθεί. Η εμπειρία αυτή αποκτήθηκε κατόπιν ενδελεχούς μελέτης των φακέλων των προσφευγόντων και υποβολής Εισηγήσεων με τεκμηριωμένες προτάσεις προς αποδοχή αυτών εκ μέρους των Επιτροπών, χωρίς βεβαίως,να είναι δεσμευτικές για τις Επιτροπές και την αποφασιστική τους αρμοδιότητα.
    Επιπλέον ήταν, πραγματικά, αμέτρητες οι ώρες εκπαίδευσης των Εμπειρογνωμόνων Εισηγητών από την ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (E.A.S.O.), την Ύπατη Αρμοστεία και την Υπηρεσία Ασύλου σχετικά με τις προϋποθέσεις χορήγησης προσφυγικού καθεστώτος, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης και την εν γένει ευρωπαϊκή και εγχώρια νομοθεσία για το καθεστώς των προσφύγων, η δε εκπαίδευσή τους στη Δανία, Σουηδία και Μάλτα έγινε προς την κατεύθυνση αυτή και όχι για τη λήψη «γενικών γνώσεων».

  • 11 Φεβρουαρίου 2016, 13:05 | Ζωή Μπέζα

    Μεγάλη προχειρότητα και έλλειψη κρίσης περί της σοβαρότητας θέσπισης Νόμου για την εύρυθμη λειτουργία της Αρχής Προσφυγών και την απεξάρτησή της από την Υπηρεσία Ασύλου σε διοικητικά οικονομικά και θέματα προσωπικού καταδεικνύει η δημιουργία δύο Τμημάτων, φορτωμένα με πλήθος αρμοδιοτήτων διαφορετικών μεταξύ τους. Επισημαίνεται ότι σε καμμία Υπηρεσία του Δημοσίου δεν υπάρχει Διοικητικό μαζί με Οικονομικό Τμήμα. Η ονομασία Διοικητική ή Νομική υποστήριξη δεν είναι ουσιώδης και ακριβής, διότι η αρμοδιότητα αυτών των Τμημάτων είναι αποφασιστική, αυτοτελής και όχι υποστηρικτική σε κάτι άλλο. Με τον χαρακτηρισμό Υπο-στήριξη υποβαθμίζεται ο χαρακτήρας του έργου των Τμημάτων τα οποία ξεκάθαρα πρέπει να ορίζονται ως Νομικό Τμήμα, Διοικητικό Τμήμα (αντί του οποίου πλέον επιλέγεται η ονομασία Ανθρώπινο Δυναμικό). Για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της Αρχής θα πρέπει να ακολουθηθεί η βασική δομή της Υπηρεσίας Ασύλου (η οποία, βεβαίως, έχει αριθμητικά πολύ μεγαλύτερο αριθμό ατόμων και συνεπώς περισσότερα Τμήματα). Πιο συγκεκριμένα:1)Τμήμα Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Συνεργασίας, 2)Τμήμα Νομικό, 3) Τμήμα Εκπαίδευσης, Διασφάλισης Ποιότητας και Τεκμηρίωσης,τα οποία θα στελεχωθούν από τους Εμπειρογνώμονες, αλλά και υπαλλήλους ΔΕ 4)Τμήμα Ανρώπινου Δυναμικού, 5)Τμήμα Οικονομικού, τα οποία θα στελεχωθούν από υπαλλήλους κατηγορίας Π.Ε. Διοικητικού οικονομικού, ΤΕ και ΔΕ.

  • 11 Φεβρουαρίου 2016, 10:59 | Ηλίας Ι. Τσαμπαρδούκας

    Η υπογραφή σύμβασης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου με τους επιτυχόντες του υπό άρθρου 3Α παρ 12 διαγωνισμού, δεν συνιστά ανάθεση έργου σε ΙΔΙΩΤΕΣ, όπως, αντίθετα, συνέβαινε με το προηγούμενο καθεστώς (και μάλιστα κατ’ επίφαση, καθώς για τους μη έχοντες τη Δικηγορική ιδιότητα υπέκρυπτε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, ενώ για τους έχοντες τη Δικηγορική ιδιότητα υπέκρυπτε
    σύμβαση έμμισθης εντολής, όπως αναγνωρίστηκε πρόσφατα με σχετική Δικαστική Απόφαση και παγίως αναγνωρίζεται από τη νομολογία), αλλά πρόσληψη μη μόνιμου προσωπικού, το οποίο επισφαλώς εντάσσεται στο προσωπικό της Αρχής μαζί με τους μόνιμους ΔΥ και τους συμβασιούχους αορίστου χρόνου και με το οποίο επανδρώνεται διοικητικό όργανο επιφορτισμένο με την άσκηση Δημόσιας εξουσίας και την αρμοδιότητα να εκδίδει ατομικές εκτελεστές διοικητικές πράξεις, όπως προβλέπεται από το Νόμο και το Σύνταγμα. Συνεπώς, επ’ ουδενί τίθεται θέμα αδυναμίας εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος ή αδυναμία άσκησης αρμοδιοτήτων που ανήκουν στον στενό πυρήνα της κρατικής κυριαρχίας ούτε δε
    τίθεται θέμα αδυναμίας εκπροσώπησης της Αρχής Προσφυγών με τη μορφή τριμελούς επιτροπής, όπως προβλέπεται στο άρθρο 3Α παρ 6 για θέματα που αφορούν την αποφασιστική της αρμοδιότητα, την οποία άλλωστε τα μέλη των Επιτροπών ασκούν κατ’ αποκλειστικότητα. Η επίμαχη διάταξη, ως καινή διάταξη, χρήζει περαιτέρω διασάφησης, καθώς, όπως σχολιάστηκε και από την Αικ. Σώκκα, ενδεχομένως οδηγήσει σε επικαλύψεις αρμοδιοτήτων. Ωστόσο και υπό το αυτό ασαφές περίγραμμα είναι τουλάχιστον ξεκάθαρο ότι η επίμαχη τριμελής Επιτροπή δεν έχει ευρύτερες αρμοδιότητες εκπροσώπησης της Αρχής, όπως επί διοικητικών, υπηρεσιακών ή οικονομικών θεμάτων, παρά μόνο για τα θέματα που αφορούν την αποφασιστική της αρμοδιότητα.

  • 10 Φεβρουαρίου 2016, 13:00 | Νομοτέλεια

    Δεν αντιλαμβάνεται κανείς το σκοπό προς τον οποίο εκδίδεται αυτός ο Νόμος, με τον οποίο καταργείται η ουσιαστική δομή και η ορισθείσα αρμοδιότητα του επιστημονικού προσωπικού της Αρχής Προσφυγών, αντί να βελτιώνεται. Μετά από απόλυτα επιτυχημένη λειτουργία της Αρχής Προσφυγών, μετά από πολύωρη και κοπιαστική εκπαίδευση του ειδικού επιστημονικού προσωπικού, κυρίως από εκπαιδευτές του Ε.Α.S.O. και μάλιστα στην αγγλική γλώσσα, μετά από ειδική εκπαίδευση που έλαβε αυτό στις χώρες της Δανίας, Σουηδίας και Μάλτας έρχεται ένας Νόμος να καταργήσει το σημαντικότατο ρόλο του Εισηγητή επί των Προσφυγών και να αναθέτει απόλυτη εξουσία λήψης αποφάσεων σε Επιτροπές που απαρτίζονται από ΙΔΙΩΤΕΣ και επίσης η επιλογή του Διευθυντή της να γίνεται από ΙΔΙΩΤΕΣ, όταν στο Δημόσιο ήδη υπηρετούν άτομα με ειδικές γνώσεις και πολλά προσόντα. Στην Αρχή Προσφυγών ήδη υπηρετούν πολλοί πρώην Δικηγόροι, με άριστη νομική κατάρτιση και πολυετή εμπειρία και θα μπορούσε το ένα μέλος των Επιτροπών να επιλέγεται από αυτούς, ή να δίδεται η δυνατότητα σε αυτούς να συμμετέχουν στη διαδικασία ΕΠΙΛΟΓΗΣ. Στο προηγούμενο καθεστώς (και η αναφορά σε αυτό γίνεται μόνο ως προς τη στελέχωση των Επιτροπών)ο Πρόεδρος της Επιτροπής ήταν Υπάλληλος της Διοίκησης και κατά συνέπεια διασφαλίζετο το δημόσιο συμφέρον, συνεπώς δεν ήτο απαραίτητη η ύπαρξη Εισηγητού.Εφόσον, κατόπιν, οι Επιτροπές κρίθηκε καλύτερο (χωρίς να αντιλαμβάνεται κανείς το «γιατί») να απαρτίζονται από ΙΔΙΩΤΕΣ, ορίστηκε ο ρόλος Εμπειρογνώμονα Εισηγητή, ώστε και πάλι να εκπληρούται ο δημοσίου συμφέροντος σκοπός προς τον οποίο αποβλέπει πάντα ο ΝΟΜΟΣ. Κατά συνέπεια και για να αποφευχθεί μία εκ νέου τροποποίηση αυτού στο εγγύς μέλλον, διότι είναι προφανές ότι κατά τον νέο τρόπο λειτουργίας της Αρχής και εφόσον παροπλίζεται το ειδικό επιστημονικού και αποκόπτεται από την ουσιαστική αρμοδιότητά του δεν θα ευοδώσει το σύστημα αυτό, προτείνεται η άμεση αλλαγή του άρθρου αυτού και η βελτίωση του υπάρχοντος έργου των Εισηγητών και όχι η πλήρης κατάργησή του. Η πλειονότητα του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού επελέγη από Υπαλλήλους Π.Ε. λόγω των προσόντων που είχαν και με ελεύθερη βούληση, μετά την απόσπασή του, ζήτησε τη μετάταξή του, αλλά και το προσωπικό που διορίστηκε κατόπιν επιλογής και εξετάσεων μέσω ΑΣΕΠ, με σκοπό να προσφέρει την επιστημονική του γνώση σε συγκεκριμένη θέση και με συγκεκριμένο έργο που είναι αρμοδιότητα της Αρχής. Σε καμία περίπτωση, μετά από τέσσερα (ή τρία για άλλους) χρόνια εργασίας του δεν επιθυμεί να μετατραπεί σε προσωπικό γραμματειακής βοήθειας στις Επιτοπές και στελέχωσης Γραφείου, διότι δεν ήρθε στην Αρχή Προσφυγών με αυτό το σκοπό. Επιπλέον, εάν κατά το δοκούν, επιλέγεται ως Διευθυντής, άτομο εκ του Ιδιωτικού Τομέα, διότι αυτό είθισται στις Ανεξάρτητες Αρχές του Κράτους, τότε να προβλεφθεί ότι η Αρχή Προσφυγών υπάγεται σε αυτές τις Αρχές και θα ισχύει γι αυτήν και το υπηρετούν επιστημονικό προσωπικό ό,τι ισχύει και για τις άλλες Αρχές.

  • 10 Φεβρουαρίου 2016, 13:02 | Ελληνικο Συμβουλιο για τους Προσφυγες

    Νέο άρθρο 3 Α παρ. 1 ν. 3907/2011: Πρέπει να διευκρινιστεί για τον/την Διευθυντή/-ντρια της Αρχής Προσφυγών ότι είναι αρμόδιος για την εύρυθμη και αποτελεσματική «διοικητική» λειτουργία και υποστήριξη των Επιτροπών, ώστε να αποκλειστεί οποιαδήποτε πιθανότητα παρέμβασης στην κρίση και εσωτερική λειτουργία των Επιτροπών.

    Νέο άρθρο 3 Α παρ. 2 ν. 3907/2011: Θεωρούμε ότι για την εν λόγω λειτουργία απαιτούνται κρίσιμες νομικές γνώσεις, συνεπώς εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για τη συγκρότηση επιτροπών χωρίς νομική κατάρτιση και γνώσεις, δεδομένου μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για διοικητική διαδικασία κατά την οποία πρέπει να τηρείται η εκ του νόμου προστασία των δικαιωμάτων του διοικούμενου και ως προς τη διαδικασία, πολύ περισσότερο εφόσον (παρ. 6) προβλέπεται η δυνατότητα λειτουργίας επιτροπών χωρίς τη συμμετοχή νομικού.

    Νέο άρθρο 3 Α παρ.4 ν. 3907/2011: Τα μέλη των Επιτροπών, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους πρέπει να απολαμβάνουν προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας, όπως αντίστοιχα προβλέπεται στο επιστημονικό προσωπικό Ανεξάρτητων Αρχών. Θα ήταν χρήσιμο να προβλεφθεί εδώ συμπληρωματικά ότι αυτά δεν διώκονται για την διατύπωση γνώμης ή άποψης που σχετίζεται με την ουσία της υπόθεσης.
    Επιπλέον, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι η προβλεπόμενη αναστολή δικηγορικού λειτουργήματος μπορεί να αποθαρρύνει πρόσωπα με πλούσια εργασιακή συναφή εμπειρία να συμμετάσχουν σε Επιτροπές.

    Νέο άρθρο 3 Α παρ. 6 ν. 3907/2011: Η διατύπωση χρειάζεται προσοχή, καθώς με την «διασφάλιση της ποιότητας των διαδικασιών και των αποφάσεων των Επιτροπών», μπορεί έμμεσα να προσβάλλεται η προσωπική ανεξαρτησία έκαστου μέλους των Επιτροπών σχετικά με ζητήματα τόσο ουσίας αλλά και διαδικασίας.

    Νέο άρθρο 3 Α παρ. 10 ν. 3907/2011: Το μέλος ΔΕΠ δεν χρειάζεται να υποδεικνύεται από την Ύπατη Αρμοστεία.

  • 10 Φεβρουαρίου 2016, 13:53 | Σ. Στρατιώτου

    Σε σχέση με την υπηρεσιακή κατάσταση των μονίμων διοικητικών υπαλλήλων δεν γίνεται λόγος, αφού με την υπάρχουσα δομή και ιεραρχία αποφασιστικό ρόλο έχει η Υπηρεσία Ασύλου, αφήνοντας σοβαρό κενό. Πουθενά δεν γίνεται λόγος για την υπαγωγή των υπηρεσιακών συμβουλίων. Σημειώνεται ότι ήδη υπάρχουν και έχουν πραγματοποιηθεί συνεδριάσεις με λήψη αποφάσεων επί διαφόρων θεμάτων, θέτοντας ζήτημα ακυρότητας των πράξεων των συμβουλίων αυτών με μαθηματική ακρίβεια, επιπλέον των διοικητικών εκκρεμοτήτων που θα δημιουργηθούν. Αποτέλεσμα αυτών ο εγκλωβισμός των μονίμων διοικητικών υπαλλήλων χωρίς λόγο και ενάντια σε κάθε έννοια ασφάλειας δικαίου.
    Σε σχέση με τα οικονομικά ζητήματα θα έπρεπε να υπάρχει εξαίρεση από τις διατάξεις περί προμηθειών του Δημοσίου, όπως έγινε με την Υπηρεσία Ασύλου στις αρχές της λειτουργίας της.
    Σχετικά , ακόμη, με τα οικονομικά ζητήματα δεν προκύπτει με σαφήνεια ποιος θα είναι τελικά ο διατάκτης και ποιός ο υπόλογος, δεδομένου ότι η θέση του Διοικητικού Διευθυντή δεν αναφέρει κάτι τέτοιο, ενώ δεν ξέρω αν προβλέπεται κάτι ανάλογο σε άλλο οργανισμό του Δημοσίου.
    Ειδικά με τα οικονομικά ζητήματα ποιά η ευθύνη της άμισθης τριμελούς επιτροπής με ενιαύσια θητεία, τη στιγμή που είναι ουσιαστικά συνυπεύθυνη για την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας και μάλιστα με αποφασιστική αρμοδιότητα;
    Γενικά ο ρόλος της τριμελούς επιτροπής, με εκ περιτροπή τοποθέτηση-αλλαγή των μελών της είναι ασαφής και αόριστος.
    Τελικά η διοίκηση που θα ασκεί ο Διοικητικός Διευθυντής (θέση που συναντάται σε ΝΠΔΔ ή άλλους φορείς, χωρίς να είναι υπόλογος ή διατάκτης για τα οικονομικά ζητήματα αφού δεν προβλέπεται) σε συνεργασία με την αμισθί τριμελή επιτροπή (θυμίζει Δ.Σ. ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ) για πλήθος θεμάτων αποφασιστικής αρμοδιότητας, χωρίς να οριοθετείται και να καθορίζεται το αντικείμενο της, η φύση των αποφάσεων της κλπ καταλήγει στην απομόνωση των μονίμων διοικητικών υπαλλήλων, στην εκ του νόμου πειθαρχική, αστική κλπ ευθύνη τους, στον περιορισμό τους, στην παρουσία τους μόνο ως εκτελεστικά όργανα της βούλησης της εκάστοτε διοίκησης τη στιγμή που η ευθύνη των πραγματικά ασκούντων τη διοίκηση είτε δεν αναφέρεται, είτε αναφέρεται ακροθιγώς. Πάντως, σε όλους τους φορείς του Δημοσίου, η ευθύνη – όπως και είναι λογικό – βαρύνει το αποφασιστικό όργανο, που στην προκειμένη περίπτωση υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για τη λειτουργία, δομή και δράση του, αφού η ιεραρχία που δημιουργείται είναι τουλάχιστον προβληματική.
    Συν τοις άλλοις το εν λόγω νομοσχέδιο, του οποίου η φιλοσοφία παραπέμπει σε καθεστώς δύο ταχυτήτων υπαλλήλων με προφανή διακριτική μεταχείριση, παραγκωνίζοντας και άλλες εκφάνσεις της λειτουργίας μιας δημόσιας υπηρεσίας, καταλήγει τα αποφασιστικά όργανα να απαρτίζονται από ιδιώτες χωρίς μάλιστα να προσδιορίζεται η ευθύνη τους, οι οποίοι καλούνται να υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον για πράξεις όπως είναι η χορήγηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας – πράξεις που άπτονται του στενού πυρήνα της κυβερνητικής εξουσίας και της εθνικής κυριαρχίας – με εχέγγυο την υψηλή αποζημίωση, δίχως άλλο έλεγχο και δικλείδες ασφαλείας, χωρίς τη συμμετοχή οποιουδήποτε υπηρεσιακού παράγοντα, βασιζόμενο στον ουσιαστικό πειθαναγκασμό των απλών μονίμων διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι εγκλωβίζονται και απομονώνονται σε υπερβολικό βαθμό δυσανάλογα και όχι ισότιμα.

  • 10 Φεβρουαρίου 2016, 13:05 | Άννα Δ.

    Σύμφωνα με το αρ. 4 παρ.4 προβλέπεται ειδική πρόσθετη αμοιβή στα μέλη των Επιτροπών η οποία ,όμως,θα πρέπει να περιλαμβάνει και το προσωπικό της Αρχής Προσφυγών.

  • 10 Φεβρουαρίου 2016, 13:39 | Μαρία Κ.

    Σχόλιο επί της παρ. 4 του άρθρου 4 του παρόντος νόμου:
    Στο προσωπικό των Επιτροπών Προσφυγών καταβάλλεται ειδική πρόσθετη αμοιβή η οποία θα έπρεπε να προβλεφθεί και για το σύνολο του προσωπικού της Υπηρεσίας.

    Σχόλιο επί της παρ. 8 του άρθρου 4 του παρόντος νόμου:
    Ο αριθμός των υπαλλήλων είναι ανεπαρκής για την στελέχωση όλων των αναφερόμενων τμημάτων, εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι στην Αρχή Προσφυγών όπως είναι σήμερα διαμορφωμένη αντιστοιχεί ένας γραμματέας για την κάλυψη των αναγκών κάθε Επιτροπής και ο όγκος των εργασιών είναι συνεχώς αυξανόμενος.

  • 10 Φεβρουαρίου 2016, 13:13 | Μέλια Πουρή

    Η πενταετής θητεία των μελών είναι ιδιαίτερα μακριά ενώ αποτελεί κοινό τόπο σε όσους ασχολούνται με προσφυγικό ότι συμπτώματα «burn out» εμφανίζονται συνήθως νωρίτερα.
    Η τριετής θητεία είναι ένα λογικότερο διάστημα.
    Όσον αφορά την υποχρεωτική αναστολή όσων είναι δικηγόροι δεν διασφαλίζει ούτε ότι το μέλος δεν θα κάνει κατάχρηση της θέσης του μέσω τρίτων δικηγόρων αν το θέλει, ούτε ότι θα αφιερώνει όλο τον χρόνο του για αυτή την εργασία μόνο και μόνο επειδή του απαγορεύεται τυπικά να έχει άλλες.
    Κυρίως όμως η υποχρεωτική αναστολή της δικηγορικής ιδιότητας και η πενταετής θητεία θα αποτρέψουν/επιβραδύνουν την – απαραίτητη για την αποφυγή burn out – ανανέωση του προσωπικού (και επειδή όσοι δεν θέλουν να αναστείλουν την δικηγορική ιδιότητα δεν θα υποβάλλουν ποτέ αίτηση).
    Θετικό το σχόλιο για την δυνατότητα να υπάρχουν μέλη επιτροπών – δημόσιοι υπάλληλοι αποσπασμένοι εάν έχουν όλα τα προσόντα.

  • 10 Φεβρουαρίου 2016, 12:42 | Άννα Δ.

    Επί του άρθρου 4 παρ.8α και 8β η πεποίθηση μου είναι ότι ο αριθμός δεν είναι επαρκής, καθώς οι υποχρεώσεις είναι πλείστες σε αναλογία με τον προβλεπόμενο αριθμό θέσεων.

  • 10 Φεβρουαρίου 2016, 11:42 | Λάκατα Κατερίνα

    Επί του άρθρου 4 παρ. 8β
    • 8 θέσεις κατηγορίας ΔΕ Διοικητικού-Λογιστικού για τη στελέχωση του Τμήματος Διοικητικής Υποστήριξης, Οικονομικών και Ανθρωπίνου Δυναμικού.

    Πολύ λίγες θέσεις για όλη τη δομή του τμήματος καθώς, από προσωπική εμπειρία, για την λειτουργία κάθε επιτροπής απαιτείται τουλάχιστον 1 άτομο για γραμματειακή υποστήριξη.

  • 10 Φεβρουαρίου 2016, 11:30 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ

    Σύμφωνα με την παρ. 4, άρθρο 4 του Ν. 3051/2002, «Στο προσωπικό των ανεξάρτητων αρχών καταβάλλεται ειδική πρόσθετη αμοιβή, η οποία καθορίζεται με κοινή υπουργική απόφαση του αρμόδιου Υπουργού και του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.» Είναι αναγκαίο να χορηγείται και στους μόνιμους υπαλλήλους της Υπηρεσίας το προαναφερθέν επίδομα, εφόσον δοθεί και στα μέλη των Επιτροπών.

  • 9 Φεβρουαρίου 2016, 17:52 | Αικατερίνη Τ.

    Είναι λογικό η Αρχή Προσφυγών και το προσωπικό της (που απαρτίζεται από μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους, συμβασιούχους αορίστου χρόνου κλπ) να εκπροσωπείται (με ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται καθώς δεν προκύπει από τη διάταξη) από άτομα που δεν αποτελούν προσωπικό της Υπηρεσίας αλλά είναι ΙΔΙΩΤΕΣ – μέλη Επιτροπών, οι οποίοι συμβάλλονται με το Ελληνικό Δημόσιο με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου;Και επιπρόσθετα ως προς τι θα εκπροσωπούν την Υπηρεσία, απέναντι σε ποιους και ποια θα είναι τα όρια αυτής της εξουσίας εκπροσώπησης και ποια η ευθύνη που θα υπέχουν; Θεωρώ ότι το εδάφιο της παρ. 6 σχετικά με τη λειτουργία τριμελούς άμισθης επιτροπής θα πρέπει να απαλειφθεί, η εκπροσώπηση της Υπηρεσίας να ανατεθεί στο Διοικητικό Διευθυντή με την επιφύλαξη της εκπροσώπησης ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων, όπου την Υπηρεσία βάσει νομοθεσίας μπορούν να εκπροσωπήσουν και σχετικά εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι και η διασφάλιση της ποιότητας των διαδικασιών και των αποφάσεων των Επιτροπών να ανατεθεί στο Τμήμα Νομικής Υποστήριξης, το οποίο θα απαρτίζεται από τους Εμπειρογνώμονες της Αρχής Προσφυγών.

  • 9 Φεβρουαρίου 2016, 12:43 | Ελένη Πηλού

    Σχόλιο επί του άρθρου 4 παρ. 8 του παρόντος νόμου

    Αναφορικά με το ως άνω άρθρο, περίπτωση α’, προτείνεται η προσθήκη: Για τη στελέχωση της Κεντρικής Διοικητικής Υπηρεσίας της Αρχής Προσφυγών συνιστώνται:
    α) 10 θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού ή ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, με πτυχίο Νομικών, Πολιτικών ή Ανθρωπιστικών Σπουδών,ως εμπειρογνώμονες.

  • 9 Φεβρουαρίου 2016, 11:24 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Επί του Άρθρου 3Α, παρ. 9, θα μπορούσε να προστεθεί: Οι αποσπάσεις […]κατά παρέκκλιση από κάθε γενική ή ειδική διάταξη «ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΙΣΧΥΟΥΝ», […]. Με την ίδια διαδικασία χωρεί παράταση των αποσπάσεων αυτών «ΧΩΡΙΣ ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΊΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΠΩΜΕΝΟΥ».

    Επίσης, στη στελέχωση του προσωπικού, θα μπορούσε να προβλεφθεί προσωπικό του κλάδου ΔΕ-Προσωπικό Η/Υ.

  • 9 Φεβρουαρίου 2016, 11:36 | Αικατερίνη Σώκκα

    Προτείνεται στην παρ. 6 να απαλειφθούν τα εδάφια από:»Στην Αρχή Προσφυγών λειτουργεί τριμελής άμισθη επιτροπή ….άσκησης των ανωτέρω αρμοδιοτήτων» σχετικά με τη συγκρότηση και τις αρμοδιότητες της τριμελούς επιτροπής καθώς θεωρώ ότι από τη λειτουργία της θα ανακύψουν προβλήματα αλληλεπικάλυψης και κατανομής αρμοδιοτήτων, καθώς η μεν διασφάλιση της ποιότητας των διαδικασιών δέον όπως αποτελεί αρμοδιότητα του Τμήματος Νομικής Υποστήριξης, Εκπαίδευσης και Τεκμηρίωσης, η δε συλλογή, επεξεργασία και τήρηση στατιστικών δεδομένων αποτελεί αρμοδιότητα του Τμήματος Διοικητικής Υποστήριξης και η τήρηση και δημοσίευση των εκθέσεων και των στατιστικών στοιχείων είναι αρμοδιότητα του Διοικητικού Διευθυντή.Αναφορικά δε με την εκπροσώπηση της Αρχής Προσφυγών θεωρώ ότι πρέπει να αποτελεί αρμοδιότητα τού Διοικητικού Διευθυντή.

  • 9 Φεβρουαρίου 2016, 11:31 | Αικατερίνη Σώκκα

    Στην παρ. 7, στο τέλος του εδαφίου ββ), προτείνεται να προστεθεί στις αρμοδιοτητες του Τμήματος και η διασφάλιση της ποιότητας των διαδικασιών εξέτασης των ενδικοφανών προσφυγών.

  • 9 Φεβρουαρίου 2016, 11:36 | Παναγιώτης Τσιώρος

    Επί της παρ. 6
    «Στην Αρχή Προσφυγών λειτουργεί τριμελής άμισθη επιτροπή, η οποία εκλέγεται με θητεία ενός έτους από το σύνολο των μελών των Επιτροπών. Αρμοδιότητα της τριμελούς αυτής επιτροπής είναι η εκπροσώπηση της Αρχής Προσφυγών σε ζητήματα σχετικά με την αποφασιστική της αρμοδιότητα,……»
    Μέλη επιτροπών με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που θα ορίζονται μεταξύ των θα εκπροσωπούν την Υπηρεσία σε ζητήματα σχετικά με την «αποφασιστική της αρμοδιότητα»?
    Η διάταξη είναι ασαφής και δημιουργεί ερωτηματικά τόσο ως προς τη νομική της υπόσταση όσο και ως προς τους επιδιωκόμενους σκοπούς.

    «……… η συμμετοχή σε συνεργασία με το Τμήμα Νομικής Υποστήριξης, Εκπαίδευσης και Τεκμηρίωσης, στη διασφάλιση της ποιότητας των διαδικασιών και των αποφάσεων των Επιτροπών……»
    Μέλη επιτροπών με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που θα ορίζονται μεταξύ των θα είναι αρμόδιοι (ως συμμετέχοντες σε τι?) για τη διασφάλιση της ποιότητας των διαδικασιών και των αποφάσεων τους? Επισημαίνεται ότι το Τμήμα Νομικής Υποστήριξης, Εκπαίδευσης και Τεκμηρίωσης δεν προκύπτει να διαθέτει κανενός είδους σχετική αρμοδιότητα.
    Προτεινόμενη η ανάθεση της αρμοδιότητας αποκλειστικά σε αυτό, με παράλληλη πρόβλεψη ως προς την αναφορά των όποιων ελλειμμάτων ουσίας ή διαδικασίας στο αρμόδιο όργανο προκειμένου για την αξιολόγηση της αναγκαιότητας άσκησης αίτησης ακύρωσης κατά των σχετικών αποφάσεων.

    «………η ενεργή συμβολή στην προεργασία των εκθέσεων και των στατιστικών στοιχείων που δημοσιεύει η Αρχή.»
    Οι εκθέσεις και τα στατιστικά στοιχεία αποτελούν σημαντικότατο εργαλείο ελέγχου της ποιότητας του παραγόμενου έργου της υπηρεσίας και θα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο του Τμήματος Νομικής Υποστήριξης, Εκπαίδευσης και Τεκμηρίωσης, στο οποίο οι επιτροπές θα πρέπει να παρέχουν κάθε σχετικό στοιχείο κατά τη διαδικασία που θα καθοριστεί στον κανονισμό της υπηρεσίας.

  • 9 Φεβρουαρίου 2016, 11:48 | Αικατερίνη Σώκκα

    Προτείνεται να προστεθεί εδάφιο στο τέλος της παρ. 5:
    Μέλη των Επιτροπών Προσφυγών δύνανται να επιλεγούν, σύμφωνα με τη διαδικασία των παρ.10 και 12 του παρόντος, μόνιμοι δημόσιοι πολιτικοί υπάλληλοι και υπάλληλοι με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικάιου αορίστου χρόνου.Ο χρόνος της θητείας τους λογιζεται ως χρόνος απόσπασης, και σε κάθε περίπτωση ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας και λαμβάνουν τις αποδοχές που έχουν καθοριστεί για τα μέλη των Επιτροπών Προσφυγών.Κατά την άσκηση των καθηκόντων τους απολαμβάνουν προσωπικής ανεξαρτησίας.

  • 9 Φεβρουαρίου 2016, 11:56 | Σ. Στρατιώτου

    Στην παράγραφο 6 γίνεται λόγος για μια τριμελή επιτροπή ενιαύσιας θητείας που θα έχει αρμοδιότητα σχετικά με την εκπροσώπηση της Αρχής Προσφυγών και θα συνεργάζεται με το Τμήμα νομικής υποστήριξης για τη διασφάλιση της ποιότητας των διαδικασιών και των αποφάσεων των επιτροπών.Δηλαδη; Ζήτημα ανάκλησης αποφάσεων τίθεται; επειδή δεν προσδιορίζεται, επειδή ο πραγματικός έλεγχος και η διασφάλιση της ποιότητας θα ευσταθεί και θα πραγματωθεί μόνο αν γίνεται έλεγχος που να μπορεί να καταλήγει σε ανάκληση αν υπάρχει τέτοιο θέμα. Επίσης, η αναφορά περί εκπροσώπησης σε τί συνίσταται; Ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων;Επί των υπολοίπων Αρχών της Χώρας; Οπότε μια υπηρεσία του Δημοσίου θα εκπροσωπείται από μη δημόσιους υπαλλήλους σε εθνικούς και υπερεθνικους φορείς; Τα δικαιώματα των υπαλλήλων τελικά πώς θα εκπροσωπούνται;πώς θα λαμβάνονται υπόψη; ποιά η ευθύνη των εκπροσώπων αυτών, ως προς τί, σε τί βαθμό θα δεσμεύονται από τις ευθύνες αυτές και μέχρι πότε; και ο καθορισμός θα γίνει από έναν μελλοντικό κανονισμό για τον οποίο δεν ορίζεται και δεν οριοθετείται τίποτα.

  • 9 Φεβρουαρίου 2016, 11:53 | Παναγιώτης Τσιώρος

    Ερωτηματικά προκαλεί η πλήρης παράλειψη του ρόλου του εμπειρογνώμονα εισηγητή από τη νέα οργανωτική δομή της υπηρεσίας καθώς πρόκειται για έμπειρο και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό -κατά τις σχετικές δράσεις του E.A.S.O. και όχι μόνο- με αποδεδειγμένη σημαντική συμβολή στο έργο της. Θα συμφωνήσω με την Αικατερίνη Τ. επαναλαμβάνοντας ότι «θα πρέπει να προστεθεί στην παράγραφο που αφορά στο Τμήμα Νομικής Υποστήριξης, Εκπαίδευσης και Τεκμηρίωσης ως ξεχωριστό εδάφιο η αρμοδιότητα των εμπειρογνωμόνων/επιστημονικού προσωπικού της Αρχής Προσφυγών να εξετάζουν επιστημονικά το φάκελο και να υποβάλουν έκθεση στις Επιτροπές Προσφυγών. Άλλως, να δημιουργηθεί ξεχωριστό Τμήμα Εμπειρογνωμόνων με την ως άνω αρμοδιότητα.»

  • 9 Φεβρουαρίου 2016, 10:53 | Σ. Στρατιώτου

    Σε σχέση με την προτεινόμενη δομή της Υπηρεσίας είναι αδιανόητο να προβλέπεται τμήμα οικονομικού-διοικητικού μαζί, επιπλεόν με όλα τα υπόλοιπα καθήκοντα. Δηλαδή ο προιστάμενος τί θα πρέπει να γνωρίζει;τί να προλαβαίνει; τί να εποπτεύει;τί να ελέγχει; Είναι καθαρά πρακτικό το ζήτημα.Επιπρόσθετα ο φόρτος εργασίας είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσει κενά ποικίλης φύσης. Γιατί δεν προβλέπεται μια αντίστοιχη δομή με αυτή της Υπηρεσίας Ασύλου;Αν όχι τόσο εκτεταμένη, σε κάθε περίπτωση μια άλλη, ούτως άλλως οι δυο υπηρεσίες έχουν ουσιαστικά το ίδιο αντικείμενο εργασίας, με την καθεμία να έχει κάτι παραπάνω ή πιο αναλυτικό να διεκπεραιώσει.
    Σε σχέση με το επιστημονικό προσωπικό που έχει αυτή τη στιγμή η Αρχή Προσφυγών, προσωπικό με ουσιαστικά και τυπικά προσόντα που έχουν ελεγχθεί από δημόσιους φορείς, τον ΑΣΕΠ και άλλους ιδιωτικούς και μη, τί προβλέπεται; Σημειωτέον το προσωπικό αυτό έχει εξειδικευθεί, έχει εκπαιδευθεί, έχει παρακολουθήσει ποικιλία μετεκπαιδεύσεων ξαφνικά απομονώνεται; παραγκωνίζεται;καταργείται επί της ουσίας; Οπότε όλος ο χρόνος και η δημόσια δαπάνη για την μετεκπαίδευση όλου αυτού του προσωπικού που έχει γίνει ως τώρα πού καταλήγει; Όλες οι επισημάνσεις, οι αναφορές, οι συζητήσεις στον Τύπο περί αξιοποίησης του επιστημονικού προσωπικού του Δημοσίου, περί τοποθέτησης του σε θέσεις ανάλογες των προσόντων του πού καταλήγουν;

  • 9 Φεβρουαρίου 2016, 10:32 | Σ. Στρατιώτου

    Σε σχέση με την ειδική πρόσθετη αμοιβή για τα μέλη των Επιτροπών, οι οποίοι συμβάλλονται με το Ελληνικό Δημόσιο με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου δεν είναι αδικία να μην προβλεφθεί και για το σύνολο του προσωπικού της Υπηρεσίας, όπως ρητά ορίζει η διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 4 του Ν. 3051/2002; τα αντίστοιχα και τα ανάλογα φυσικά. Εκτός αν προετοιμάζεται μια Υπηρεσία δύο ταχυτήτων υπαλλήλων με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται βέβαια.Επιπλέον, μήπως πρόκειται για προσπάθεια ανάδειξης κάποιων εις βάρος άλλων;Τέτοιου είδους διακρίσεις είναι βέβαιο ότι γεννούν πολλά προβλήματα, δεδομένου ότι άλλοι πλήττονται δυσανάλογα, ενώ άλλοι απολαμβάνουν ποικιλία προνομίων.

  • 9 Φεβρουαρίου 2016, 10:54 | Σ. Στρατιώτου

    Όσον αφορά τη πιθανότητα ανάθεσης θέσης ευθύνης από αποσπασμένο υπάλληλο και την αντίστοιχη καταβολή του επιδόματος θέσης ευθύνης νομίζω ότι είναι κατανοητό και λογικό.Όμως αυτό που δεν είναι κατανοητό και λογικό είναι υπάλληλος αποσπασμένος να λάβει θέση ευθύνης ενόσω είναι αποσπασμένος. Δημιουργείται πρακτικό ζητημα καταρχάς, αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί να αποχωρήσει ή να ανακληθεί για πολλούς και διάφορους λόγους. Επιπλέον, γεννιέται ένα ακόμη ζήτημα σε ένα άλλο επίπεδο τη στιγμή που υπάρχουν υπάλληλοι μεταταγμένοι και τοποθετημένοι στην Υπηρεσία, ένα άλλο επίπεδο που έχει και οικονομική χροιά, ειδικά όταν κάποιος επιθυμεί να απολαμβάνει όλα τα καλά τόσο της απόσπασης – που σίγουρα έχει και θετικό οικονομικό αντίκτυπο διατηρώντας την οργανική θέση της προγενέστερης υπηρεσίας -, όσο και της θέσης ευθύνης που επιθυμεί ή μπορεί να λάβει στην Αρχή Προσφυγών. Γεννιέται, λοιπόν, ένα ζήτημα άλλης φύσης κατά την προσωπική μου άποψη.

  • 9 Φεβρουαρίου 2016, 10:54 | Αικατερίνη Σώκκα

    Προτείνεται να προστεθεί το εξής εδάφιο στο τέλος της παρ.8:
    Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιου για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, προβλέπεται ειδική πρόσθετη αμοιβή για τους δημοσίους πολιτικούς υπαλλήλους και τους εργαζομένους με σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου της Κεντρικής Διοικητικής Υπηρεσίας και των Παραρτημάτων της Αρχής Προσφυγών.

  • 9 Φεβρουαρίου 2016, 10:52 | Αικατερίνη Σώκκα

    Προτείνεται να προστεθεί το εξής εδάφιο στο τέλος της παρ.8:
    Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιου για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, προβλέπεται ειδική πρόσθετη αμοιβή για τους δημοσίους πολιτικούς υπαλλήλους και τους εργαζομένους με σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου της Κεντρικής Διοικητικής Υπηρεσίας και των Παραρτημα΄των της Αρχής Προσφυγών.

  • 9 Φεβρουαρίου 2016, 10:47 | Ελενη Π.

    Επι του άρθρου 8 του παρόντος νόμου (α’ περίπτωση), προτείνετε να προστεθεί:

    Για τη στελέχωση της Κεντρικής Διοικητικής Υπηρεσίας της Αρχής Προσφυγών, συνιστώνται:

    α) 10 θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού ή ΠΕ Διοικητικού Προσωπικού με πτυχίο Νομικών, Πολιτικών ή Κοινωνικών ή Ανθρωπιστικών Επιστημών, ως εμπειρογνώμονες.

    Περαιτέρω, επι του άρθρου 7 του παρόντος νόμου που αφορά στις αρμοδιότητες του α) Τμήματος, προτείνετε να προστεθεί στοιχείο δδ), το οποίο να ορίζει ότι οι εμπειρογνώμονες μελετούν τον φάκελο του προσφεύγοντος και υποβάλουν έκθεση ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής Προσφυγών.

  • 9 Φεβρουαρίου 2016, 09:28 | Αικατερίνη Σώκκα

    Προτείνεται η παρ. 9 να αναδιατυπωθεί ως εξής:
    Η Κεντρική Διοικητική Υπηρεσία της Αρχής Προσφυγών, καθώς και τα τυχόν συνιστώμενα Παραρτήματα αυτής, στελεχώνεται από δημόσιους πολιτικούς υπαλλήλους, οι οποίοι μετατάσσονται, μεταφέρονται ή αποσπώνται από υπηρεσίες του δημοσίου, του ευρύτερου δημόσιου τομέα (άρθρο 2 του ν. 3861/2010, ΦΕΚ 112 Α’), Ν.Π.Δ.Δ. ή Ο.Τ.Α ή από πρόσωπα που προσλαμβάνονται ως μόνιμοι ή με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
    Η πλήρωση των θέσεων διενεργείται μετά από δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιο για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής.
    Οι μετατάξεις, μεταφορές και αποσπάσεις πραγματοποιούνται, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, προκειμένου να καλυφθεί η ανάγκη στελέχωσης της Κεντρικής Διοικητικής Υπηρεσίας και των Παραρτημάτων της Αρχής Προσφυγών.
    Η μετάταξη πραγματοποιείται σε κενή οργανική θέση και αν δεν υπάρχει κενή, με μεταφορά της θέσης του υπαλλήλου που μετατάσσεται, με κοινή απόφαση των συναρμόδιων Υπουργών, ύστερα από πρόταση του Διοικητικού Διευθυντή της Υπηρεσίας. Η μετάταξη διενεργείται μετά από δημόσια πρόσκληση που απευθύνει ο Διοικητικός Διευθυντής της Αρχής Προσφυγών, στην οποία προσδιορίζονται τα γενικά και ειδικά προσόντα, τα κριτήρια
    και η διαδικασία επιλογής των μετατασσομένων, χωρίς να απαιτείται εφαρμογή της διάταξης της παρ. 1 του άρθρου 68 του ν. 4002/2011 (Α’ 180). Η μετάταξη γίνεται με το βαθμό και το μισθολογικό κλιμάκιο που κατέχει ο μετατασσόμενος και διατηρεί το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς που τηρούσε πριν τη μετάταξη. Οι αποσπάσεις διενεργούνται με κοινή απόφαση του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του συναρμόδιου Υπουργού, κατά παρέκκλιση από κάθε γενική ή ειδική διάταξη, μετά από πρόταση του Διοικητικού Διευθυντή της Αρχής Προσφυγών, ο οποίος αξιολογεί τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των υποψηφίων. Με την ίδια διαδικασία χωρεί παράταση των αποσπάσεων αυτών.Υπάλληλοι, οι οποίοι είναι αποσπασμένοι στην Αρχή Προσφυγών μπορούν, με αίτησή τους, να μεταταγούν στις Υπηρεσίες αυτές με την ίδια σχέση εργασίας και ταυτόχρονη μεταφορά της θέσης που κατέχουν, εφόσον δεν υπάρχει κενή οργανική θέση, ύστερα από πρόταση τυο Διοικητικού Διευθυντή της Αρχής Προσφυγών. Η μετάταξη γίνεται με κοινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργών, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 68 του ν. 4002/2011 (Α’ 180), κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη.
    Οι αποσπασμένοι υπάλληλοι λαμβάνουν τις τακτικές αποδοχές της οργανικής τους θέσης. Οι εν λόγω αποδοχές βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Υπουργείου, της Υπηρεσίας ή του Φορέα στον οποίο ανήκει ο αποσπώμενος υπάλληλος. Σε περίπτωση που ο αποσπώμενος υπάλληλος δικαιούται επίδομα θέσης ευθύνης λόγω ανάληψης καθηκόντων προϊσταμένου στη θέση που αποσπάσθηκε, το συγκεκριμένο επίδομα θα καταβάλλεται από την Αρχή Προσφυγών.

  • 9 Φεβρουαρίου 2016, 09:10 | Αικατερίνη Τ.

    Να προστεθεί στην παράγραφο που αφορά στο Τμήμα Νομικής Υποστήριξης, Εκπαίδευσης και Τεκμηρίωσης ως ξεχωριστό εδάφιο η αρμοδιότητα των εμπειρογνωμόνων/επιστημονικού προσωπικού της Αρχής Προσφυγών να εξετάζουν επιστημονικά το φάκελο και να υποβάλουν έκθεση στις Επιτροπές Προσφυγών. Άλλως, να δημιουργηθεί ξεχωριστό Τμήμα Εμπειρογνωμόνων με την ως άνω αρμοδιότητα.

  • 8 Φεβρουαρίου 2016, 21:41 | Αικατερίνη Τ.

    Επί του άρθρου 4 του παρόντος σχεδίου νόμου ερωτάται γιατί προβλέπεται ειδική πρόσθετη αμοιβή για τα μέλη των Επιτροπών, οι οποίοι συμβάλλονται με το Ελληνικό Δημόσιο με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και όχι για το προσωπικό της Υπηρεσίας, όπως ρητά ορίζει η διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 4 του Ν. 3051/2002;

  • 8 Φεβρουαρίου 2016, 18:28 | Σπύρος Απέργης

    Σε θετική κατεύθυνση κινούνται οι προτεινόμενες αλλαγές στην αρχή Προσφυγών ώστε να βελτιωθεί η ανεξάρτητη λειτουργία της με την ενίσχυση του προσωπικού της και η ανεξαρτησία των Επιτροπών Προσφυγών με την αλλαγή της διαδικασίας επιλογής τους.Ωστόσο,θυμίζω τα ακόλουθα με βάση τα οποία προτείνω αλλαγές στις προτεινόμενες ρυθμίσεις:
    Το κεφάλαιο V της Οδηγίας 2013/32/ΕΕ , με την οποία η Ελλάδα όφειλε να συμμορφωθεί μέχρι τις 20 Ιουλίου 2015, ρυθμίζει τα σχετικά με τις διαδικασίες άσκησης ένδικου μέσου (“appeals procedures”) αντικαθιστώντας τις σχετικές ρυθμίσεις του κεφαλαίου V της Οδηγίας 2005/85 ως προς τις «διαδικασίες άσκησης ενδίκου μέσου» (“appeals procedure”). To άρθρο 46 παρ.1 της Οδηγίας 2013/32/ΕΕ επαναλαμβάνει τη διατύπωση τoυ άρθρου 39 παρ.1 της Οδηγίας 2005/85 αναφορικά με το δικαίωμα πραγματικής προσφυγής ενώπιον δικαστηρίου (“right to an effective remedy before a court or tribunal”), ενώ στο άρθρο 46, παρ.1 της Οδηγίας 2013/32 αναφέρεται ότι, προκειμένου να τηρούν τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 1, τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε η πραγματική προσφυγή να εξασφαλίζει πλήρη και ex nunc εξέταση τόσο των πραγματικών όσο και των νομικών ζητημάτων, ιδίως, κατά περίπτωση, εξέταση των αναγκών διεθνούς προστασίας σύμφωνα με την οδηγία 2011/95/ΕΕ, τουλάχιστον κατά τις διαδικασίες άσκησης ένδικου μέσου ενώπιον πρωτοβάθμιου δικαστηρίου (σε περίπτωση που προβλέπεται η άσκηση περισσότερων ενδίκων μέσων κατά της απορριπτικής απόφασης, βλ. και άρθρο 21 της Οδηγίας 2013/32/ΕΕ).
    Όπως έχει διαπιστωθεί επανειλημμένα από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), το δικαίωμα σε πραγματική προσφυγή ενώπιον δικαστικής αρχής (“court or tribunal”) αποτελεί θεμελιώδη αρχή του δικαίου της Ένωσης, που προβλέπεται μεταξύ άλλων στο άρθρο 47 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.To ζήτημα, εάν ένα δικαιοδοτικό όργανο αποτελεί «δικαστική αρχή» (“court or tribunal”) κατά το ενωσιακό δίκαιο είναι ζήτημα που εμπίπτει αποκλειστικά στο δίκαιο της Ένωσης, εξαρτάται από σαφώς καθορισμένα από το ΔΕΕ κριτήρια και δεν συνδέεται με τον χαρακτηρισμό του οργάνου ως δικαστηρίου κατά την εσωτερική έννομη τάξη των κρατών μελών. Το ως άνω επιβεβαιώθηκε και στην υπόθεση C 175/2011 της 31 Ιανουαρίου 2013, H.I.D., B.A., στην οποία το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διερεύνησε εάν το ιρλανδικό «Refugee Appeal Tribunal”, τα τακτικά μέλη του οποίου ορίζονται από τον Υπουργό και πρέπει να έχουν τουλάχιστον 5ετή εμπειρία ως “barrister ή solicitor” πριν το διορισμό, συνιστά «δικαστική αρχή» («court or tribunal”) κατά το ενωσιακό δίκαιο (βλ. σχετικά και ECRE, Information Note on Directive 2013/32/EU of the European Parliament and ofthe Council of 26 June 2013 on common procedures for granting and withdrawing international protection (recast), Δεκέμβριος 2014, http://ecre.org/component/downloads/downloads/971.html, σελ 50).
    Το ΔΕΕ στην ως άνω υπόθεση απάντησε καταφατικά στο ερώτημα, εάν είναι «δικαστική αρχή» το «Refugee Appeal Tribunal” της Ιρλανδίας, αφού εξέτασε μία σειρά από κριτήρια: την ίδρυση του οργάνου αυτού με νόμο, τη μονιμότητά του, το δεσμευτικό χαρακτήρα της δικαιοδοσίας του, τον “inter partes” χαρακτήρα της ενώπιόν του διαδικασίας, την εκ μέρους του οργάνου αυτού εφαρμογή των κανόνων δικαίου, καθώς και την ανεξαρτησία του (βλ. σκέψη 83 επ. της απόφασης του Δικαστηρίου, της 31ης Ιανουαρίου 2013 στην υπόθεση C‑175/11, http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=133247&pageIndex=0&doclang=EL&mode=lst&dir=&occ=first&part=1&cid=167218). Το εάν η προσφυγή είναι αποτελεσματική, όσον αφορά την εξέταση των σχετικών γεγονότων, εξαρτάται από τον διοικητικό και δικαστικό μηχανισμό κάθε κράτους μέλους ως σύνολο (C‑175/11, οπ.π, παρ. 97, 102). Επίσης, το ΔΕΕ έχει αποφανθεί ότι αν διαπιστωθεί ότι το όργανο είναι αρμόδιο να αποφαίνεται μόνο για τα νομικά ζητήματα και όχι για τα πραγματικά περιστατικά αυτό σημαίνει ότι δεν έχει πλήρη δικαιοδοσία και, συνεπώς, δεν είναι “δικαστική αρχή” κατά την έννοια του κοινοτικού δικαίου (βλ. C 506/2004 της 19ης Σεπτεμβρίου 2006, http://curia.europa.eu/juris/showPdf.jsf?text=&docid=64426&pageIndex=0&doclang=EL&mode=lst&dir=&occ=first&part=1&cid=170126,παρ. 61-62 σε συνδυασμό με παρ. 48).

    Συνεπώς,για την πληρέστερη ανεξαρτησία της Αρχής Προσφυγών προτείνω και τις εξής επιπρόσθετες αλλαγές που διασφαλίζουν καλύτερα την οικονομική ανεξαρτησία της και την ανεξαρτησία της δικαιοδοτικής κρίσης των Επιτροπών, σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο και την ως άνω σχετική νομολογία του ΔΕΕ:

    1)Η παράγραφος 3 αναδιατυπώνεται ως εξής:

    «Οι Επιτροπές Προσφυγών είναι αρμόδιες για την πλήρη και εξυπαρχής εξέταση όλων των νομικών και πραγματικών ζητημάτων επί των ενδικοφανών προσφυγών της Υπηρεσίας Ασύλου καθώς και για τη λήψη και την έκδοση αποφάσεων επ’ αυτών των ενδικοφανών προσφυγών, σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 5 του παρόντος.»

    2) Μετά το άρθρο 6 προστίθεται η παράγραφος

    «Στην Κεντρική Διοικητική Υπηρεσία της Αρχής Προσφυγών συνιστάται πάγια προκαταβολή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου
    46 του ν. 2362/1995 (ΦΕΚ 247 Α΄). Η οικονομική διαχείριση της Αρχής Προσφυγών ασκείται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της και οι δαπάνες πραγματοποιούνται, ελέγχονται, εκκαθαρίζονται και εντέλλονται
    σύμφωνα με τις διατάξεις περί δημοσίου λογιστικού.»

    3) Στην παράγραφο 1 μετά το σημείο γ’ που αναφέρεται στα καθήκοντα του Διοικητικού Διευθυντή της Αρχής Προσφυγών προστίθεται η φράση:
    «Κατά τα λοιπά, ως προς το δικαιοδοτικό έργο και την εσωτερική λειτουργία των Επιτροπών, εφαρμόζεται ο Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας».

  • 8 Φεβρουαρίου 2016, 16:43 | Νικολέτα K.

    Σύμφωνα με την παρ. 4, άρθρο 4 του Ν. 3051/2002, «Στο προσωπικό των ανεξάρτητων αρχών καταβάλλεται ειδική πρόσθετη αμοιβή, η οποία καθορίζεται με κοινή υπουργική απόφαση του αρμόδιου Υπουργού και του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.» Αν και η Αρχή Προσφυγών δεν αποτελεί ανεξάρτητη αρχή, εφόσον η ανωτέρω εδική πρόσθετη αμοιβή δοθεί στα μέλη των Επιτροπών, θα πρέπει να επεκταθεί στο σύνολο των υπαλλήλων της Υπηρεσίας σύμφωνα με το ως άνω άρθρο.

  • 6 Φεβρουαρίου 2016, 07:36 | ΜΙΧΑΗΛ ΚΟΥΛΙΖΑΚΗΣ

    ΠΡΟΣΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΟ ΣΤΟ ν. 3907/2011 ΑΡΘΡΟ 3Α, Η ΚΑΤΟΧΗ ΠΤΥΧΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΠΟΥ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΛΕΙΦΘΕΙ ΕΚ ΠΑΡΑΔΡΟΜΗΣ) ,ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΩΣ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

    Άρθρο 4
    Μετά το άρθρο 3 του ν. 3907/2011, προστίθεται άρθρο 3Α ως εξής:
    «Άρθρο 3Α
    Συγκρότηση – Στελέχωση – Λειτουργία
    ………………….
    8. Η Κεντρική Διοικητική Υπηρεσία της Αρχής Προσφυγών στελεχώνεται από………………………..Για τη στελέχωση της Κεντρικής Διοικητικής Υπηρεσίας της Αρχής Προσφυγών συνιστώνται:
    α) 10 θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού ή ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, με πτυχίο Νομικών, Πολιτικών, ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ή Ανθρωπιστικών Σπουδών, και……