Οι Διαχειριστές Στερεών Αποβλήτων έχουν τις κάτωθι αρμοδιότητες:
α. Εκπονούν σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων της τοπικής τους αρμοδιότητας, το οποίο υποβάλλεται για έγκριση στην περιφέρεια σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
β. Εξειδικεύουν και υλοποιούν τους στόχους και τις δράσεις του ΠΕΣΔΑ, που έχει κυρωθεί κατά τη διαδικασία που προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία, για την προσωρινή αποθήκευση, μεταφόρτωση, επεξεργασία, αξιοποίηση και διάθεση των στερεών αποβλήτων, χωρίς να μπορούν να τροποποιήσουν τα προβλεπόμενα σε αυτό.
γ. Μπορούν να διαθέτουν προς πώληση τα προϊόντα που προέρχονται από τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, τα δε έσοδα από την πώληση αυτών συνυπολογίζονται για τον καθορισμό της ετήσιας εισφοράς της περ. α της παρ. 1 του άρθρου 13. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης καθορίζεται ο τρόπος κατανομής των εσόδων στους δήμους, τα κριτήρια που ακολουθούνται για την κατανομή αυτή, καθώς και ο τρόπος υπολογισμού του ποσού από τα έσοδα που παραμένει στο νομικό πρόσωπο για την εξυπηρέτηση του σκοπού του, καθώς και ποιες ανάγκες καλύπτει το ποσό αυτό.
δ. Μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και άλλων διεθνών οργανισμών.
ε. Μπορούν να αναθέτουν επιμέρους υπηρεσίες διαχείρισης των αποβλήτων και λοιπές υπηρεσίες λειτουργίας σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.
στ.Παρέχουν υπηρεσίες, διεξάγουν έρευνες και εκπονούν αναπτυξιακές, τεχνοοικονομικές και οργανωτικές μελέτες, καθώς επίσης επιτρέπεται να επιβλέπουν και να υλοποιούν προγράμματα, των οποίων η διενέργεια ανατίθεται στο ΔΙΣΑ από τα Υπουργεία, την Περιφέρεια, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δήμους και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (νπδδ). Στην απόφαση ανάθεσης προβλέπονται οι σχετικοί όροι και η αμοιβή του ΔΙΣΑ.