1. Δύνανται να λειτουργούν υπό τους ΟΤΑ α’ βαθμού «Ξενώνες Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών» με αντικείμενο την παροχή ασφαλούς διαμονής σε γυναίκες-θύματα έμφυλης βίας και στα ανήλικα τέκνα τους. Οι Ξενώνες του παρόντος θεωρούνται δομές συμπληρωματικές των Κοινωνικών Υπηρεσιών των αντίστοιχων ΟΤΑ α’ βαθμού και εποπτεύονται από αυτές.
2. Οι Ξενώνες παρέχουν στις γυναίκες-θύματα έμφυλης βίας και στα ανήλικα τέκνα τους ασφαλή διαμονή, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη, από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, και διευκολύνουν την πρόσβαση σε νομικές συμβουλές με την παραπομπή στα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών της ΓΓΙΦ και των Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού. Οι ξενώνες λειτουργούν καθημερινά, σε εικοσιτετράωρη βάση και καθόλη τη διάρκεια του έτους.
3. Οι ξενώνες στελεχώνονται, κατ’ ελάχιστον, από : α) μία/ένα σύμβουλο κοινωνικής στήριξης, β) μία/ένα σύμβουλο ψυχολογικής υποστήριξης, γ) μία/ένα παιδαγωγό ή παιδοψυχολόγο, δ) μία/ένα υπάλληλο διοικητικής υποστήριξης, ε) ικανό αριθμό φυλάκων και στ) γενικό βοηθητικό προσωπικό.
4. Στους Ξενώνες του παρόντος παραπέμπονται γυναίκες – θύματα έμφυλης βίας με πρωτοβουλία των Συμβουλευτικών Κέντρων Γυναικών, των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων και των Υπηρεσιών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.). Οι Φορείς του προηγουμένου εδαφίου, διαβιβάζουν το συντομότερο δυνατόν το ιστορικό των κακοποιημένων γυναικών στο επιστημονικό προσωπικό του οικείου Ξενώνα. Το τελευταίο προβαίνει στη δημιουργία φακέλου για έκαστο περιστατικό και εισηγείται στην Ομάδα Διοίκησης Έργου του οικείου Ξενώνα την παραμονή των γυναικών ή μη σε αυτόν, με σκοπό τη λήψη σχετικής απόφασης από το τελευταίο.
5. Η διαμονή των γυναικών – θυμάτων έμφυλης βίας και των ανήλικων τέκνων τους στον Ξενώνα έχει μεταβατικό και προσωρινό χαρακτήρα. Η μέγιστη διάρκειά της ορίζεται στους τρεις μήνες και δύναται να παραταθεί για τρεις (3) ακόμη μήνες με απόφαση της Διοίκησης, έπειτα από σχετική εισήγηση του επιστημονικού προσωπικού.
Στην παράγραφο 4 δεν διευκρινίζεται εάν στους Ξενώνες Φιλοξενίας Γυναικών δύναται να παραπέμπονται γυναίκες με προσφυγικό ή μεταναστευτικό προφίλ, που κατέχουν ή δεν κατέχουν νομιμοποιητικά έγγραφα στη χώρα. Με δεδομένο ότι οι γυναίκες αυτές αποτελούν ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα πληθυσμού εκτεθειμένη σε έμφυλη βία αλλά και με βάση τις καταγεγραμμένες καθυστερήσεις στην διαδικασία ασύλου, θα ήταν θετικό εάν στην διάταξη διευκρινίζεται ότι τα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων και η Υπηρεσία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) μπορούν να παραπέμπουν γυναίκες θύματα εμφυλης βίας στους Ξενώνες,ανεξάρτητα από το νομικό τους καθεστώς.
Να δυατυπωθεί ρητά στη παρ. 1 του άρθρου αυτού ότι: λειτουργούν υπό τους ΟΤΑ Α΄Βαθμού <> ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ.
—Στη παρ. 5 του παρόντος να προβλεφθεί ότι: η μέγιστη διάρκεια της διαμονής ( γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας…. στους ανωτέρω ξενώνες) ορίζεται στους έξι (6) μήνες και δύναται να παραταθεί…..
—-Στην ίδια παράγραφο να προστεθεί εδάφιο που θα προβλέπει ότι στο διάστημα αυτό (6+ 3 παράτασησ) θα πρέπει να καταβάλλεται μέριμνα για την επανένταξή τους στο εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον.
Ξενωνες για αντρες θυματα μπουλινγκ απο τη γυναικα τους που τυχαινει να ειναι και ιδιοκτητρια του σπιτιου που αυτος ο αμοιρος πατερας εμενε γιατι δεν προβλεπει το νομοσχεδιο σας???? Οταν αυτος ο ανθρωπος θα κληθει να πληρωσει διατροφη και θα πρεπει να εχει και ενα διαμερισμα με δυο τουλαχιστον δωματια για να του δωσει την κλασικη ΑΙΣΧΡΗ επικοινωνια με τα παιδια του εχετε σκεφτει με τι αντοχες θα το κανει αυτο? Τι αλλο να πει κανεις?
Θυματα εμφυλης βιας μπορει να ειναι ατομα οποιουδηποτε φυλου. Παρακαλω αναπροσαρμοστε το συγκεκριμενο αρθρο ωστε να ειναι βασισμενο στην αρχη ισης μεταχειρισης των δυο φυλων, που ειναι αλλωστε και το πνευμα του συγκεκριμενου νομοσχεδιου.
Αποτελεί φυλετική διάκριση ότι αναφερεστε μόνο με τον όρο γυναίκα.
Να απαλειφθεί ο όρος «Γυναικών» διότι αποτελεί διάκριση με βάση το φύλο
Στο ακόλουθο χωρίο έχετε ορθογραφικά λάθη: «Στους Ξενώνες του παρόντος παραπέμπονται γυναίκες – θύματα έμφυλης βίας με πρωτοβουλία των Συμβουλευτικών Κέντρων Γυναικών, των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων και των Υπηρεσιών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.). Οι Φορείς του προηγουμένου εδαφίου, διαβιβάζουν το συντομότερο δυνατόν το ιστορικό των κακοποιημένων
γυναικών στο επιστημονικό προσωπικό του οικείου Ξενώνα. Το τελευταίο προβαίνει στη δημιουργία φακέλου για έκαστο περιστατικό και εισηγείται στην Ομάδα Διοίκησης Έργου του οικείου Ξενώνα την παραμονή των γυναικών ή μη σε αυτόν, με σκοπό τη λήψη σχετικής απόφασης από το τελευταίο»
Στα ακόλουθα χωρία έχετε ορθογραφικά λάθη: «1. Δύνανται να λειτουργούν υπό τους ΟΤΑ α’ βαθμού «Ξενώνες Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών» με αντικείμενο την παροχή ασφαλούς διαμονής σε γυναίκες-θύματα έμφυλης βίας και στα ανήλικα τέκνα τους. Οι Ξενώνες του παρόντος θεωρούνται δομές συμπληρωματικές των Κοινωνικών Υπηρεσιών των αντίστοιχων ΟΤΑ α’ βαθμού και εποπτεύονται από αυτές.
2. Οι Ξενώνες παρέχουν στις γυναίκες-θύματα έμφυλης βίας και στα ανήλικα
τέκνα τους ασφαλή διαμονή, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη, από
εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, και διευκολύνουν την πρόσβαση σε
νομικές συμβουλές με την παραπομπή στα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών
της ΓΓΙΦ και των Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού. Οι ξενώνες λειτουργούν καθημερινά, σε
εικοσιτετράωρη βάση και καθόλη τη διάρκεια του έτους.»
Θυματα ενδοοικογενειακης βιας ειναι και οι ανδρες στην Ελλαδα. Το απεδειξε η Πανευρωπαϊκη ερευνα της DOVE (Domestic Violence in Europe). Τοσο στην σωματικη οσο και στην ψυχολογικη κακοποιηση, οι ανδρες στην Ελλαδα ειναι θυματα.
Εξ ορισμου ενα νομοσχεδιο που αφορα μονο την κακοποιηση των γυναικων και παραβλεπει την κακοποιηση και των ανδρων, ειναι ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ.