Το άρθρο 2 του π.δ. 26/2012 αντικαθίσταται ως εξής:
«
Άρθρο 2
Αριθµός βουλευτών – βουλευτικές έδρες
- Ο αριθµός των βουλευτών για όλη την επικράτεια ορίζεται σε τριακόσιους. Από αυτούς οι διακόσιοι ογδόντα πέντε εκλέγονται στις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες οι αντίστοιχες βουλευτικές έδρες κατανέµονται σύµφωνα µε όσα ορίζονται στις παραγράφους 2 έως και 5 του άρθρου αυτού. Οι υπόλοιποι δεκαπέντε εκλέγονται ενιαίως σε ολόκληρη την επικράτεια, σύµφωνα µε όσα ορίζονται στο επόµενο άρθρο.
- Ο αριθμός των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται κάθε φορά µε βάση τον νόμιμο πληθυσμό της, όπως αυτός προκύπτει από την τελευταία απογραφή, της οποίας τα επίσημα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται αμέσως µετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των επίσημων αποτελεσμάτων της απογραφής του νόμιμου πληθυσμού της χώρας, ορίζεται ο αριθμός των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας. Το διάταγμα αυτό ισχύει ως τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της επόμενης αντίστοιχης απογραφής.
- Μέτρο για τον υπολογισµό του αριθµού των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας είναι το πηλίκο της διαίρεσης του συνολικού αριθµού των δηµοτών της επικράτειας, που καθορίζεται στους πίνακες που αναφέρονται στην προηγούµενη παράγραφο, δια του συνολικού αριθµού των βουλευτικών εδρών, που ορίζεται στην παράγραφο 1, οι οποίες κατανέµονται στις εκλογικές περιφέρειες.
- Το πηλίκο της διαίρεσης του αριθµού των δηµοτών, που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του άρθρου αυτού, δια του εκλογικού µέτρου, που αναφέρεται στην παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου, αποτελεί τον αριθµό των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας.
- Οι έδρες που αποµένουν αδιάθετες, προστίθενται ανά µία ώσπου να συµπληρωθεί ο συνολικός αριθµός των διακοσίων ογδόντα πέντε (285) εδρών, που καθορίζεται στην παράγραφο 1, στις εκλογικές περιφέρειες, που παρουσιάζουν κατά σειρά, το µεγαλύτερο υπόλοιπο.
- Αν από την κατανομή των εδρών ανά εκλογική περιφέρεια σύμφωνα με τις παραγράφους 4 και 5 του παρόντος άρθρου, δεν έχει κατανεμηθεί έδρα σε εκλογική περιφέρεια, τότε κατανέμεται μια έδρα σε αυτή και η πλεονάζουσα έδρα αφαιρείται από την εκλογική περιφέρεια που της έχει κατανεμηθεί έδρα κατά τη διαδικασία της παραγράφου 5 και έχει το μικρότερο υπόλοιπο.»
Δεν εξυπηρετει σε κατι ο υπερογκος (300) αριθμος των βουλευτων. Θα μπορουσε να μειωθει αν οχι στο κατωτατο οριο των 200, εστω στους 250. Βεβαια ποιος βουλευτης θα ψηφιζε κατι τετοιο ε?
Η παρούσα δημογραφική, οικονομική και κυρίως πολιτική συγκυρία, με την πειθαρχία που επιβάλλουν όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα και τους περιορισμούς που υφίστανται οι βουλευτές, επιβάλλουν σε πρώτο χρόνο τη μείωσή τους σε 200,σύμφωνα και με το άρθρο 51, παράγραφος 1 του Συντάγματος. Παράλληλα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ισχύουσα στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, αναλογία πληθυσμού και βουλευτών, που συγκλίνει στον αριθμό αυτό κι ακόμη μικρότερο.
ΑΡΘΡΟ 51-ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ,Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ 200-300.ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ,ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΔΩ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΕ 200,ΩΣ ΕΝΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ [ΑΠΟ ΘΕΟΥ ΑΡΞΑΣΘΑΙ] ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΕΞΑΛΗΦΘΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΤΑΧΘΗ ΠΡΟΣ ΠΑΣΑΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Να μειωθει ο αριθμος των βουλευτων σε 200 . Το Ισραήλ η Ολλανδία το Βέλγιο με ανάλογο πληθυσμό και φυσικά καλύτερη οικονομική κατάσταση έχουν από 120 έως 150 βουλευτές . Η Ελλάδα γιατί να έχει τοσους πολλους σε αναλογια με τον πληθυσμο της της δημοκρατια δεν την φερνει το πληθος αλλα το ηθος των προσωπων .
άρθρο 29 παρ. 1 . Ελληνες πολίτες που έχουν εκλογικό δικαίωμα μπορούν ελεύθερα να ιδρύουν και να συμμετάσχουν σε πολιτικά κόμματα, που η δράση τους οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος….
Εδώ θα πρέπει να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες έτσι ώστε να μην μπορεί κάποιος ανόητος, αγράμματος, παράφρων ή ψυχανώμαλος να ιδρύει ή να συμμετέχει σε πολιτικό κόμμα, το οποίο να θεωρείται και πυλώνας της δημοκρατίας
Η μείωση των βουλευτικών εδρών στη σημερινή εποχή και κατάσταση της χώρας κρίνεται περισσότερο από ποτέ επιτακτική. Οι λόγοι είναι αρκετοί και ιδιαίτερα οφθαλμοφανείς. Ο πρώτος λόγος είναι αυτός της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η οποία με την πάροδο του χρόνου γίνεται ποιο αποτελεσματική και μπορεί να δώσει τα εργαλεία εκείνα για μια μορφή άμεσης δημοκρατίας και συμμετοχής του συνόλου των πολιτών σε σημαντικές αποφάσεις του τόπου. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι περισσότερος αριθμός βουλευτών δεν σημαίνει και απαραίτητα περισσότερη πολυφωνία και ορθή αντιμετώπιση των θεμάτων και νομοθετημάτων.
Ο τρίτος λόγος είναι η σημαντική μείωση του κόστους λειτουργίας της ΒΟΥΛΗΣ και η αποτελεσματικότερη διαχείριση του προϋπολογισμού λειτουργίας της. Πέραν αυτών υπάρχουν και άλλοι εξίσου σημαντικοί λόγοι για την μείωση των βουλευτών. Θέλω να πιστεύω ότι θα κριθεί πολύ θετικά από το σύνολο του Ελληνικού λαού, η όποια μείωση τελικά αποφασισθεί!! Ευχαριστώ!
Στο άρθρο 51, παράγραφος 1 του Συντάγματος αναφέρεται ότι ο αριθμός των βουλευτών δεν δύναται να είναι μικρότερος των 200 και μεγαλύτερος των 300.Θα περίμενα λοιπόν και θέλω να πιστεύω ότι το περιμένει το σύνολο του Ελληνικού Λαού,άσχετα αν δεν το εκφράζει, γιατί αφού αφενός μπορεί και να μη το γνωρίζει αφετέρου με τα προβλήματα που Τον απασχολούν να αδιαφορεί, να συμπεριληφθεί στο παρόν σχέδιο νόμου και η μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200, ως ελάχιστη ένδειξη της Κυβέρνησης και των κομμάτων ότι συμπάσχουν και κατανοούν τσ τεράστια οικονομικά κι όχι μόνο προβλήματα που βιώνει η πλειοψηφία Του και με τον τρόπο αυτό συμβάλλουν και οικονομικά και πολιτικά.
Θέλω να πιστεύω ότι δεν έχω άδικο.
Ευχαριστώ πολυ