1. Μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2010 καταρτίζεται και εγκρίνεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 2742/1999, το επικαιροποιημένο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού Δυτ. Ελλάδας, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η οριοθέτηση και οργάνωση Ζωνών Παραγωγικών Δραστηριοτήτων και η πρόβλεψη για την ισόρροπη οικονομική, κοινωνική και οικολογική ανάπτυξη και αναβάθμιση των πληγεισών περιοχών.
2. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κηρύσσονται υπό κτηματογράφηση, για την ένταξή τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο, οι Δήμοι και οι Κοινότητες που περιλαμβάνουν στα όριά τους πυρόπληκτες περιοχές και δεν έχουν κηρυχθεί ακόμα υπό κτηματογράφηση.
3. Στους πυρόπληκτους Νομούς, στους οποίους δεν έχουν ακόμα καταρτιστεί δασικοί χάρτες, οι αρμόδιες Διευθύνσεις Δασών μεριμνούν για την κατά προτεραιότητα κατάρτιση των δασικών χαρτών και του Δασολογίου.
4. Η Περιφέρεια σε συνεργασία με το το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, συντονίζει τις δράσεις για την προστασία και διαχείριση των υδάτων και τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων (αποκατάσταση ΧΑΔΑ, προώθηση έργων επεξεργασίας και διάθεσης στερεών αποβλήτων, υλοποίηση προγραμμάτων ανακύκλωσης)»,..
5. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε συνεργασία με την αρμόδια Περιφέρεια, μεριμνά για την εκπόνηση μελετών και για την αντιμετώπιση του ζητήματος επαναφοράς του οικοσυστήματος στην περιοχή Ταϋγέτου, Πάρνωνα, Καϊάφα που είναι περιοχές του Δικτύου Natura, λαμβάνοντας υπόψη και τις σχετικές Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που έχουν εκπονηθεί.
6. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, καταγράφει το σύνολο των ζημιών που έχουν υποστεί οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία στις πυρόπληκτες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των βυζαντινών και μεταβυζαντινών εκκλησιών, καθώς και των διατηρητέων κτιρίων και μεριμνά για την χρηματοδότηση της αποκατάστασής τους μέσα από το Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης των Πυρόπληκτων Περιοχών και σύμφωνα με μελέτες για την αξιοποίηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.
7. Στο Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης των Πυρόπληκτων Περιοχών λαμβάνεται ειδική μέριμνα για την ανάπτυξη και αποκατάσταση υποδομών Πολιτισμού και την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς όπως:
α) Επεμβάσεις με κέντρο βάρους την Αρχαία Ολυμπία όπως:
- Εργασίες καθαρισμού και συντήρησης των αρχαιοτήτων,
- Εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης του τοπίου και του περιβάλλοντα χώρου,
- Αντιπλημμυρικά έργα για την προστασία του αρχαιολογικού και του περιβάλλοντα χώρου και
- Κατασκευή αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών.
β) Αποκατάσταση υποδομών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων όπως:
- Επισκευές ζημιών που υπέστησαν κτίρια, τείχη, ψηφιδωτά κλπ. που ανήκουν τόσο στην αρχαία όσο και στην βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο.
- Επισκευές κτιριακών εγκαταστάσεων, εξοπλισμού και εκθεμάτων των μουσείων που υπέστησαν ζημίες.
- Αποκατάσταση ζημιών παραδοσιακών οικισμών και διατηρητέων κτιρίων στα οποία περιλαμβάνονται και κτίρια που ήταν ήδη σε πρόγραμμα αποκατάστασης και υπέστησαν επιπρόσθετες ζημίες από την πυρκαγιά.