1. Στην Προεδρία της Κυβέρνησης, καθώς και σε κάθε υπουργείο, για το σύνολο των γραμματειών, διοικητικών τομέων, υπηρεσιών και νομικών προσώπων που εποπτεύονται από αυτό και το προσωπικό των οποίων υπάγεται στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος, συστήνεται, τουλάχιστον μία, Επιτροπή Εποπτείας Αξιολόγησης που αποτελείται από: α) ένα (1) μέλος προερχόμενο από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) με τον αναπληρωτή του, β) ένα (1) μέλος προερχόμενο από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) με τον αναπληρωτή του και γ) ένα (1) μέλος προερχόμενο από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Ν.Σ.Κ.) με τον αναπληρωτή του. Τα μέλη της Επιτροπής ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, κατόπιν σχετικής πρότασης του Προέδρου του Α.Σ.Ε.Π., του Διοικητή της Ε.Α.Δ. και του Προέδρου του Ν.Σ.Κ., αντιστοίχως. Πρόεδρος της ως άνω Επιτροπής ορίζεται το μέλος που προέρχεται από το Α.Σ.Ε.Π.. Γραμματέας της Επιτροπής ορίζεται υπάλληλος είτε του Α.Σ.Ε.Π. είτε της Ε.Α.Δ. είτε του Ν.Σ.Κ., κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.) ή Τεχνικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.) τουλάχιστον Β’ βαθμού.
2. Η θητεία των μελών των Επιτροπών Εποπτείας Αξιολόγησης είναι διετής και η συγκρότησή τους γίνεται εντός είκοσι (20) ημερών από τη λήξη της θητείας τους.
3. Η Επιτροπή Εποπτείας Αξιολόγησης είναι αρμόδια για:
α) την εξέταση των ενστάσεων των αξιολογούμενων του άρθρου 15,
β) τον έλεγχο και την έγκριση των εκθέσεων αξιολόγησης υπαλλήλου του άρθρου 14,
γ) την εξέταση των εισηγήσεων της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 9 και την παρ. 10 του άρθρου 10, και τη λήψη σχετικών διορθωτικών μέτρων.
4. Η Επιτροπή Εποπτείας Αξιολόγησης εξετάζει το παραδεκτό και το βάσιμο της ένστασης του άρθρου 15 και μπορεί είτε να απορρίψει την ένσταση είτε να διορθώσει την έκθεση αξιολόγησης προϊσταμένου με παράθεση πλήρους αιτιολογίας. Η Επιτροπή Εποπτείας Αξιολόγησης δικαιούται να ζητήσει οποιεσδήποτε πρόσθετες διευκρινίσεις κρίνει απαραίτητες από τον Αξιολογητή ή τον αξιολογούμενο και γενικώς να ενεργήσει για τη διακρίβωση των προβαλλόμενων ισχυρισμών. Αν η ένσταση γίνει δεκτή, ο Αξιολογητής υποχρεούται να συντάξει Σχέδιο Ανάπτυξης του αξιολογούμενου για το έτος αναφοράς.
5. Η Επιτροπή Εποπτείας Αξιολόγησης εξετάζει την πληρότητα της επικαλούμενης αιτιολογίας και των συναφών πραγματικών περιστατικών των εκθέσεων αξιολόγησης υπαλλήλου του άρθρου 14 και μπορεί είτε να εγκρίνει είτε να διορθώσει την έκθεση αξιολόγησης υπαλλήλου με παράθεση πλήρους αιτιολογίας. Η Επιτροπή Εποπτείας Αξιολόγησης δύναται να ζητήσει οποιεσδήποτε πρόσθετες διευκρινίσεις κρίνει απαραίτητες από τον Αξιολογητή και γενικώς να ενεργήσει για τη διακρίβωση των προβαλλόμενων ισχυρισμών.
6. Στην περίπτωση της περ. γ) της παρ. 4, η Επιτροπή Εποπτείας Αξιολόγησης δύναται να ζητήσει οποιεσδήποτε πρόσθετες διευκρινίσεις κρίνει απαραίτητες από τον Αξιολογητή και μπορεί να προβεί στη λήψη σχετικών διορθωτικών μέτρων, εφόσον απαιτείται. Σε περίπτωση που η Επιτροπή κληθεί να εξετάσει ενστάσεις αξιολογημένων από μέλος της Επιτροπής, το συγκεκριμένο μέλος κωλύεται να συμμετάσχει στην εξέταση του εν λόγω θέματος από την Επιτροπή και τη θέση του παίρνει ο αναπληρωτής του.
8. Η Επιτροπή Εποπτείας Αξιολόγησης αποφαίνεται για τις περ. α) και γ) της παρ. 4 εντός δύο (2) μηνών από την περιέλευση σε αυτήν των σχετικών εγγράφων και για την περ. β) της παρ. 4, εντός ευλόγου χρόνου που πάντως δεν υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες.