Στον ν. 4795/2021 (Α’ 62) προστίθεται άρθρο 22Γ ως εξής:
«Άρθρο 22Γ΄
Σύσταση και στελέχωση οργάνων διαχείρισης κινδύνων
1. Για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της πολιτικής και του πλαισίου διαχείρισης κινδύνων, οι φορείς του άρθρου 2 συστήνουν Μονάδα Διαχείρισης Κινδύνων, το επίπεδο της οποίας δύναται να διαφοροποιείται αναλόγως της οργανωτικής δομής του φορέα, που υπάγεται απευθείας στον επικεφαλής του φορέα, ή, με απόφαση του επικεφαλής του φορέα, συστήνουν Ομάδα Διαχείρισης Κινδύνων ή ορίζουν υπάλληλο ως Διαχειριστή Κινδύνων. Για τη στελέχωση ή τον ορισμό των οργάνων του πρώτου εδαφίου επιλέγονται υπάλληλοι κατηγορίας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ) ή τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΤΕ) του φορέα.
2. Οι προϊστάμενοι και οι υπάλληλοι των οργάνων διαχείρισης κινδύνων υποχρεούνται εντός έξι (6) μηνών από την έναρξη του ειδικού προγράμματος της παρ. 3 ή από την τοποθέτηση ή τον ορισμό τους, να λάβουν το Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Επάρκειας Διαχειριστή Κινδύνων.
3. Το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, οργανώνει ειδικό πρόγραμμα Επαγγελματικής Επάρκειας Διαχειριστή Κινδύνων.
4. Εφόσον κρίνεται απαραίτητη για την υποστήριξη των οργάνων διαχείρισης κινδύνων του φορέα η συνδρομή επαγγελματιών με τεχνογνωσία και δεξιότητες που δεν υπάρχουν εντός του φορέα, η συνδρομή αυτή δύναται να ανατίθεται, κατόπιν προηγούμενης αιτιολογημένης απόφασης του επικεφαλής του φορέα, σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, με σύμβαση παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών.
5. Οι πράξεις σύστασης ή ορισμού των οργάνων διαχείρισης κινδύνων κοινοποιούνται, εντός μηνός από την έκδοσή τους, στο Υπουργείο Εσωτερικών και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.».
Τροποποίηση της παραγράφου 1 ως εξής:
1.Για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της πολιτικής και του πλαισίου διαχείρισης κινδύνων, οι φορείς του άρθρου 2 συστήνουν Μονάδα Διαχείρισης Κινδύνων, το επίπεδο της οποίας δύναται να διαφοροποιείται ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε φορέα, που υπάγεται απευθείας στον επικεφαλής του φορέα, ή, με απόφαση του επικεφαλής του φορέα, συστήνουν Ομάδα Διαχείρισης Κινδύνων ή ορίζουν υπάλληλο ως Διαχειριστή Κινδύνων. Για τη στελέχωση ή τον ορισμό των οργάνων του πρώτου εδαφίου επιλέγονται υπάλληλοι ΠΕ ή ΤΕ ή κατά περίπτωση και από ένστολο προσωπικό και ειδικό επιστημονικό προσωπικό (στην περίπτωση σύστασης Μονάδας Διαχείρισης Κινδύνων δύναται να στελεχώνεται και με υπαλλήλους κατηγορίας ΔΕ για τη γραμματειακή υποστήριξη)κατόπιν συνεκτίμησης της προϋπηρεσίας σε θέσεις διαχείρισης κινδύνων στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, καθώς και τυχόν διαπιστεύσεων ή πιστοποιήσεών τους, συναφών με την διαχείριση κινδύνων.
Τροποποίηση της παραγράφου 2 ως εξής:
2.Οι προϊστάμενοι και οι υπάλληλοι των οργάνων διαχείρισης κινδύνων υποχρεούνται εντός έξι (6) μηνών από την έναρξη του ειδικού προγράμματος της παρ. 3 ή από την τοποθέτηση ή τον ορισμό τους, να λάβουν το Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Επάρκειας Διαχειριστή Κινδύνων, εκτός αν διαθέτουν ήδη διαπίστευση ή πιστοποίηση ή πτυχίο ή μεταπτυχιακό συναφές με την διαχείριση κινδύνων.
Επειδή υπάρχουν οργανισμοί που προσφέρουν πιστοποιήσεις σε συγκεκριμένες μεθοδολογίες για τη διαχείριση ρίσκων, τίθεται το ερώτημα αν κάποιο στέλεχος διαθέτει κάποια τέτοια πιστοποίησης θα πρέπει να περάσει από την εκπαίδευση του ΕΚΔΔΑ;
Επίσης το πρόγραμμα εκπαίδευσης θα γίνει βάσει ενός θεωρητικού πλαισίου (πχ ISO 31000) ή θα βασίζεται στην εκμάθηση συγκεκριμένης μεθοδολογίας και σε ποιο βαθμό η όποια εκπαίδευση θα μπορέσει να βρεi πρόσφορο έδαφος προτακτικής εφαρμογής στους φορείς;
Ακόμη το ΕΚΔΔΑ θα πρέπει να επεκτείνει τα σεμινάρια και σε υπαλλήλους του Δημόσιου Τομέα για την εκπαίδευση στελεχών 1ου επιπέδου του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου.