1. Η παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 4648/2019 (Α΄ 205) αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Οι εκλογείς που επιθυμούν να διευκολυνθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, εγγράφονται με δική τους μέριμνα στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Η εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού γίνεται οποτεδήποτε με αίτηση του ενδιαφερομένου σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 4. Αντιστοίχως, η τροποποίηση όσον αφορά τη διεύθυνση κατοικίας και η αναστολή ή η ακύρωση της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού γίνονται με τη διαδικασία του άρθρου 4. Η αποδοχή ή η απόρριψη της αίτησης γίνονται με απόφαση της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών.».
2. Η παρ. 4 του άρθρου 4 του ν. 4648/2019 αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Κατά την αίτησή του, ο εκλογέας συμπληρώνει τα στοιχεία του και προσδιορίζει την εκτός Επικρατείας περιφέρεια δικαιοδοσίας διπλωματικής ή προξενικής αρχής, στην οποία επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.».
3. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 8 του άρθρου 4 του ν. 4648/2019 αντικαθίσταται και η παρ. 8 διαμορφώνεται ως εξής:
«8. Η αίτηση εγγραφής οριστικοποιείται με απόφαση της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 2. Η αίτηση μεταβολής και αναστολής ή διαγραφής γίνεται αμέσως οριστική.».
4. Οι παρ. 2 περί προϋποθέσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού, 6 περί συγκρότησης Διακομματικής Επιτροπής εξέτασης ενστάσεων κατά απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, 7 περί διαδικασίας εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και 10 περί της εφαρμογής των περιορισμών εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στις εκλογές για την ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του άρθρου 2 του ν. 4648/2019 καταργούνται.
5. Η παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 4648/2019 περί εξουσιοδότησης του Υπουργείου Εσωτερικών για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών ή την άντληση των απαιτούμενων πληροφοριών από τις βάσεις δεδομένων του Ελληνικού Δημοσίου καταργείται.
Πολύ σημαντική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, όλοι οι Έλληνες εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν.
Ακόμη σημαντικότερο όμως είναι να προβλεφθούν ενναλακτικοί τρόποι άσκησης του δικαιώματος αυτού μια και η διασπορά είναι μεγάλη και όπου δεν προβλέπονται εκλογικά τμήματα δε μπορούμε να μετακινούμαστε σε άλλη πόλη ή χώρα.
Η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων στην Γερμανία χαιρετίζει την πρωτοβουλία αλλαγής του ν. 4648 του 2019, συμμετέχει στην διαβούλευση, στην συζήτηση και στον δημόσιο διάλογο και καταθέτει εδώ τις θέσεις της, όπως έκανε και στο παρελθόν. Θέσεις, οι οποίες έχουν διατυπωθεί εδώ και μερικές δεκαετίες.
Η ΟΕΚ θεωρεί κατ’ αρχήν ιδιαίτερα θετικό το γεγονός, ότι έστω και με αυτούς τους άδικους και απαράδεκτους όρους και γραφειοκρατικούς περιορισμούς, που προβλέπονται στον ισχύοντα νόμο, στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2023, μπόρεσε και άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ένας έστω και μικρός αριθμός συμπατριωτών μας εκτός της ελληνικής επικράτειας.
Οι θέσεις της ΟΕΚ, όπως υφίστανται διαχρονικά και διατυπώθηκαν και τον Νοέμβρη του 2019 κατά την διάρκεια της συζήτησης στο κοινοβούλιο για το ισχύον νομοσχέδιο, είναι βασικά οι εξής:
1. Να εξασφαλιστεί η εκλογή ικανού αριθμού διακριτών απόδημων βουλευτών, κατά προτίμηση μέσω εκλογικών περιφερειών εξωτερικού ή, αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, μέσω του ψηφοδελτίου επικρατείας.
2. Συμμετοχή για όλους, όσοι είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια και στους εκλογικούς καταλόγους στον τόπο καταγωγής τους, χωρίς περιορισμούς οποιασδήποτε μορφής.
3. Δυνατότητα ελεύθερης επιλογής των απόδημων Ελλήνων, αν θα ψηφίζουν με αυτοπρόσωπη παρουσία σε ένα εκλογικό κέντρο στον τόπο διαμονής τους στο εξωτερικό ή με επιστολική ψήφο.
4. Η ψήφος των απόδημων να είναι ισότιμη, χωρίς διαχωρισμούς και να προσμετράται στο αποτέλεσμα.
Επομένως, με βάση αυτές τις διαχρονικές μας θέσεις, γίνεται σαφές πως η παρούσα νομοθετική ρύθμιση, αν και λύνει κάποια προβλήματα και αποκαθιστά κάποιες απαράδεκτες αδικίες, δεν πάει αρκετά μακριά, εφόσον δεν καθιερώνεται η επιστολική ψήφος, ούτε λαμβάνεται μέριμνα, ώστε οι απόδημοι να επιλέγουν και να ψηφίζουν μεταξύ περισσότερων υποψηφίων του κάθε κόμμματος.Καλούμε την κυβέρνηση και τα κόμματα να προχωρήσουν σε όλες τις παραπάνω προτεινόμενες αλλαγές.
Πάνος Δροσινάκης
Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας (ΟΕΚ)
Υπέρ της διεύρυνσης του πλαισίου. Ορθώς το νομοσχέδιο προβλέπει την άρση περιορισμών για τους Έλληνες του εξωτερικού, κυρίως αυτούς της 2ης γενιάς, που έχουν ελληνική ιθαγένεια αλλά δεν υποβάλλουν απαραίτητα φορολογική δήλωση στην Ελλάδα καθώς δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στη χώρα υποδοχής τους. Και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες λ.χ. στη Γαλλία η υποβολή φορολογικής δήλωσης δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Γάλλων μόνιμων κατοίκων εξωτερικού, οι οποίοι δύνανται να ασκούν τα πολιτικά τους δικαιώματα από τη χώρα διαμονής τους.
16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023 ΣΤΑΥΡΟΣ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η κ Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως στο κάλεσμα της να συμμετέχουμε στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση και να διατυπώσουμε τις απόψεις και τις παρατηρήσεις ( εγώ θα προτιμούσα να ζητά να διατυπώσουμε την γνώμη μας και όχι την άποψή μας, γιατί γνώμη και άποψη έχουν διαφορετική έννοια ) επί των σχετικών ρυθμίσεων του νόμου 4648/2019 μεταξύ των άλλων αναφέρει :
«Το προτεινόμενο νομοσχέδιο αίρει όλους τους περιορισμούς που ισχύουν για την άσκηση του δικαιώματος της ψήφου Ελλήνων πολιτών οι οποίοι είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, είτε βρίσκονται στο εξωτερικό κατά την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.» και
«Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η ενίσχυση της ισότιμης μεταχείρισης του συνόλου των μελών του εκλογικού σώματος με ιδιαίτερη έμφαση στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος τόσο των εκλογέων που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, όσο και των εκλογέων που τυγχάνει να ευρίσκονται στο εξωτερικό κατά την ημέρα των εκλογών, στο πλαίσιο της τήρησης της αρχής της καθολικότητας της ψηφοφορίας. »
Έχοντας υπόψη το άρθρο 52 του Συντάγματος: (Ελεύθερη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης)
«H ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης, ως έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, τελεί υπό την εγγύηση όλων των λειτουργών της Πολιτείας, που έχουν υποχρέωση να τη διασφαλίζουν σε κάθε περίπτωση.»
Στο Σύνταγμα μας
MΕPOΣ ΤPIΤO-Oργάνωση και λειτουργίες της Πολιτείας ΤMHMA A’- Σύνταξη της Πολιτείας Όπως είναι γραμμένο στο ΦΕΚ Α Αρ. Φύλλου 211 24 Δεκεμβρίου 2019
Άρθρο 26 :
1. H νομοθετική λειτουργία ασκείται από τη Bουλή και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
2. H εκτελεστική λειτουργία ασκείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Kυβέρνηση.
3. H δικαστική λειτουργία ασκείται από τα δικαστήρια• οι αποφάσεις τους εκτελούνται στο όνομα του Ελληνικού Λαού.
Το ερώτημα :
Όπως έχει εκπονηθεί και συνταχθεί ο νόμος 4648/2019 που τέθηκε σε εφαρμογή ακόμη και με τους περιορισμούς που είχε για την συμμετοχή του Απόδημου Ελληνισμού στην επιλογή αντιπροσώπων στη Βουλή των Ελλήνων, δεν συνέβαλε στο να μεταβάλλεται η ελεύθερη εκδήλωση της Λαϊκής θέλησης του πληθυσμού που διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα και συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της Λειτουργίας του Κοινωνικού Γίγνεσθαι, ( με απόντα τον Απόδημο Ελληνισμό ), σε ότι αφορά την επιλογή του για το τρίπτυχο Ιδεολογία – Οικονομία – Πολιτική ?????? και τώρα που ζητείτε να μην υπάρχει κανένας περιορισμός Τι θα προκύψει ??????
Το άρθρο 17 του νόμου 4648/2019 επιβεβαιώνει τα παραπάνω!!!!!!!!!!!!!
( Άρθρο 17 Συμμετοχή στην κατανομή των εδρών
Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 99 του π.δ. 26/2012 (Α΄ 57) προστίθεται εδάφιο, ως εξής:
«Στον ανωτέρω αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων, καθώς και στον αριθμό των ψηφοδελτίων που έλαβαν οι συνδυασμοί κομμάτων και οι συνδυασμοί συνασπισμών κομμάτων συμπεριλαμβάνονται οι ψήφοι που συγκέντρωσαν αυτοί στα εκλογικά τμήματα εξωτερικού.»)
Στο Σύνταγμα μας
MEPOΣ ΔEYTEPO – Aτομικά και κοινωνικά δικαιώματα
‘Αρθρο 4: (Ισότητα των Ελλήνων)
1. Oι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.
2. Oι Έλληνες και οι Eλληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.
3. Έλληνες πολίτες είναι όσοι έχουν τα προσόντα που ορίζει ο νόμος. ( ……………………. )
4. Mόνο (…………………..)
5. Oι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.
6. Kάθε Έλληνας που μπορεί να φέρει όπλα είναι υποχρεωμένος να συντελεί στην άμυνα της Πατρίδας,
σύμφωνα με τους ορισμούς των νόμων.
7. Tίτλοι ( ………………………..)
Το ερώτημα :
Έχει εφαρμογή το άρθρο 4 στους Έλληνες πολίτες του Απόδημου Ελληνισμού???????? Εφαρμόζονται εξ ίσου οι παράγραφοι 1, 2, 5, και 6 του άρθρου 4 για κάθε μέλος του Απόδημου Ελληνισμού που του επιτρέπεται να ψηφίζει στην Ελλάδα όπως έχουν εφαρμογή για όλους τους Έλληνες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση της Λειτουργίας του Κοινωνικού Γίγνεσθαι?????????
Τα παραδείγματα της μη εφαρμογής του άρθρου 4 από τον Απόδημο Ελληνισμό είναι ατελείωτα!!!!!!!!
Στο Σύνταγμα μας
‘Αρθρο 22: (Προστασία της εργασίας) και Άρθρο 23:(Συνδικαλιστική Ελευθερία)
Ο Απόδημος Ελληνισμός αφού με την ψήφο του συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της Λειτουργίας του Κοινωνικού Γίγνεσθαι, σε ότι αφορά την επιλογή του για το τρίπτυχο Ιδεολογία – Οικονομία – Πολιτική, δεν έχει υποχρέωση μέσω του συνδικαλισμού που έχει αναπτύξει στη αλλοδαπή να προστατεύει και τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων στην Ελλάδα, όταν οι Κυβερνήσεις της Ελλάδας απομακρύνονται από την υποχρέωση τους να προστατεύουν τα εργασιακά δικαιώματα των Ελλήνων της Επικράτειας που έντεχνα με την ανοχή τους καταπατούνται??????
Ο νόμος 4648/2019 ορίζει ότι ο Απόδημος Ελληνισμός μέσω της ψήφου του ενώ συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της Λειτουργίας του Κοινωνικού Γίγνεσθαι σε ότι αφορά το τρίπτυχο Ιδεολογία – Οικονομία – Πολιτική εν τούτοις δεν το δεσμεύει να υφίσταται και αυτός τις θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις της επιλογής του, που όμως θα τις υφίσταται ο ενεργός πληθυσμός της Ελλαδικής Επικράτειας.
Τι επιβάρυνση θα έχει το κάθε μέλος του Απόδημου Ελληνισμού από τις επιπτώσεις της εφαρμογής της πολιτικής που συνεχώς το Δημόσιο Χρέος αυξάνεται ???????? όταν τα χρυσαφικά, τα ασημικά και τα χάλκινα του Κράτους Ελλάδα πάνω στα οποία στηρίζεται η βιώσιμη κοινωνική ανάπτυξη των γενεών του μέλλοντος μεταβιβάζονται σε τρίτους κα μάλιστα με πολύ μικρές αξίες???????
Τι επιβάρυνση έχει στον Απόδημο Ελληνισμό η πολιτική που επικράτησε και αφορά όλες τις Δημόσιες Υποδομές, τα Δημόσια Φυσικά και Παραγόμενα Αγαθά, η Υγεία, η Παιδεία και άλλα να τα παραχωρούν σε ιδιώτες?????????
Ο Απόδημος Ελληνισμός θα μείνει αδιάφορος σε όλα αυτά ???????
Ο νόμος από μόνος του δηλώνει μία προχειρότητα που στοχεύει μόνο στη συγκέντρωση κομματικών ψήφων και ταυτόχρονα να δημιουργεί αντιπαραθέσεις μεταξύ των κατοίκων της μητρόπολης και του Απόδημου Ελληνισμού χωρίς να προσφέρει καμιά πιθανότητα επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων που ταλανίζουν τον Απόδημο Ελληνισμό.
Θα αφήσουμε τον Απόδημο Ελληνισμό στην τύχη του όπως γινόταν μέχρι τα τώρα ή οφείλουμε να τον προστατεύουμε και ο ίδιος να έχει την δυνατότητα από μόνος του να παρεμβαίνει σε Κοινοβουλευτικό Έργο για να προστατεύει τα δικαιώματά του, να αναγνωρίζει τις υποχρεώσεις του χωρίς όμως με εκλογική δράση να διαμορφώνει την πολιτική βούληση του εκλογικού σώματος των μονίμων κατοίκων της Ελλάδας στο τρίπτυχο Ιδεολογία – Οικονομία – Πολιτική.??????????
Ο νόμος 4648/2019 τι προστασία ή τι στήριξη παρέχει στον Απόδημο Ελληνισμό παρά μόνο από το να προτρέπει τους Απόδημους Έλληνες να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους για έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα του εκλέγειν όταν μάλιστα για στις Βουλευτικές εκλογές που αφορούν την Επικράτεια τους απαγορεύεται με περιοριστικό όρο να εκφράσουν την προτίμησή τους σε πρόσωπο που συμπεριλαμβάνεται στο ψηφοδέλτιο ?????????? ( άρθρο 10 παράγραφος 1 υποπαράγραφος η « Ο εκλογέας δεν εκφράζει προτίμηση μεταξύ των υποψηφίων του ψηφοδελτίου της Επικράτειας » μήπως αυτό ονομάζεται « ελεύθερη βούληση »
Η λύση είναι στο Σύνταγμα μας.
MEPOΣ TETAPTO – Eιδικές τελικές και μεταβατικές διατάξεις > TMHMA A΄ – Eιδικές διατάξεις
‘Αρθρο 108: (Απόδημος ελληνισμός)
1. Tο Kράτος μεριμνά για τη ζωή του απόδημου ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με τη μητέρα Πατρίδα.
2. Eπίσης μεριμνά για την παιδεία και την κοινωνική και επαγγελματική προαγωγή των Eλλήνων που εργάζονται έξω από την επικράτεια.
**2. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την οργάνωση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, που έχει ως αποστολή του την έκφραση όλων των δυνάμεων του απανταχού ελληνισμού.
Σκέψη είναι η λειτουργία αυτοδιοίκητου με οικονομική αυτοτέλεια ( με ευθύνη του Απόδημου Ελληνισμού ) Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού ή όπως αλλιώς θα ονομάζεται.
Τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου θα είναι από τον Απόδημο Ελληνισμό και θα εκλέγονται μόνο από αυτόν με νόμο της απλής αναλογικής, όπως θα εκλέγεται και ο Υπουργός ο οποίος και θα ενημερώνει την εκάστοτε Κυβέρνηση και την Βουλή των Ελλήνων σε ότι αφορά τον Απόδημο Ελληνισμό, με αποκλειστικά μόνο δικό του δικαίωμα ο ίδιος να εισηγείται στη Βουλή των Ελλήνων σχέδιο νόμου που αφορά τον Απόδημο Ελληνισμό με την Ελληνική Κυβέρνηση να υποχρεούται αμέσως να εφαρμόσει τον νόμο μετά από την έγκρισή του.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί εκείνη η συνεργασία του Απόδημου Ελληνισμού με τον Ελληνισμό της Μητρόπολης που θα αναδείξει την δημιουργική δύναμη τους προς όφελος της αειφόρου κοινωνικής ανάπτυξης και των δύο προς όφελος των γενεών του μέλλοντος.
Τα παραπάνω δεν μπορούν να αναπτυχθούν στη παρούσα φάση. Εμείς έχουμε την βούληση να το πράξουμε και θα το κάνουμε δημοσιοποιώντας τις θέσεις μας εν καιρώ.
Ο Πολίτης ΣΤΑΥΡΟΣ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
16 Ιουλίου 2023
Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου
Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για την απόφαση κατάργησης των προϋποθέσεων του Νόμου 4648\2019 που θα συμβαδίζει πλέον με τα καθιερωμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην ίδια θετική κατεύθυνση θα συντελούσε και η προβλεπόμενη, άλλωστε, από το Σύνταγμα της Ελλάδος, καθιέρωση της επιστολικής ψήφου που θα έδινε την ευχέρεια να μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι Απόδημοι Ψηφοφόροι εξ αποστάσεως χωρίς πολυέξοδες και χρονοβόρες μετακινήσεις.
Ωστόσο, για την αθρόα συμμετοχή των Αποδήμων ψηφοφόρων θεωρούμε σκόπιμο η ψήφος τους να έχει ίση αξία με εκείνη των Ελλαδιτών ψηφοφόρων. Και, μάλιστα, με δυνατότητα εκλογής βουλευτών στις εκλογικές Περιφέρειες που είναι εγγεγραμμένοι. Οι υποψήφιοι βουλευτές ομογένειας στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας ναι μεν είναι τιμητικό, αλλά θα ορίζονται από τον εκάστοτε αρχηγό κόμματος και είναι αμφίβολο εάν θα μπορούν πράγματι, να εκπροσωπήσουν την ομογένεια και, ανεξάρτητα από τη θέση του κόμματος να προωθούν τα θέματα της.
Οι ομογενείς αγωνίζονται στην ξένη γη να διατηρήσουν τις αξίες του Πολιτισμού μας, τη γλώσσα μας, τα ήθη και έθιμα, την θρησκεία μας και να μεταλαμπαδεύσουν στα παιδιά και στα εγγόνια τους την υπερηφάνεια για την πατρίδα των προγόνων τους.
Αξίζουν επομένως την εκτίμηση, το σεβασμό και την εμπιστοσύνη των συμπατριωτών μας.
Μετά τιμής,
Δρ, Όλγα Σαραντοπούλου
Γραμματέας Παγκοσμίου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ)
Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Αυστρίας
Οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται μόνιμα ή προσωρινά στο εξωτερικό και είναι ήδη εκλογείς, δηλαδή είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια και στους εκλογικούς καταλόγους ενός Δήμου του ελληνικού Κράτους, έχουν δικαίωμα ψήφου όπως και οι άλλοι Έλληνες, με βάση το άρθρο 51 παρ. 3 του Συντάγματος το οποίο ορίζει ότι «οι βουλευτές εκλέγονται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία από τους πολίτες που έχουν εκλογικό δικαίωμα, όπως νόμος ορίζει».
Είναι προφανές ότι κανένας νόμος δεν μπορεί να τους στερήσει αυτό το δικαίωμα ή να το περιορίσει για τον λόγο ότι κατοικούν ή διαμένουν στο εξωτερικό.
Το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο από το άρθρο 51 παρ. 4 του Συντάγματος.
Οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό, έχουν οικογένεια στην Ελλάδα, είναι υποχρεωμένοι να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, κατέχουν ακίνητη περιουσία και φορολογούνται, κάνουν διακοπές στην Ελλάδα και παρακολουθούν καθημερινά τα νέα της χώρας. Πολλοί δε από αυτούς, επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Επιπλέον, δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές της χώρας στην οποία διαμένουν, αν δεν έχουν λάβει την αντίστοιχη υπηκοότητα. Οι Έλληνες πολίτες που αδιαφορούν για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, δεν προσέρχονται στις κάλπες.
Είναι λοιπόν αυτονόητο, ότι πρέπει να γίνει άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Σε πολλές χώρες το δικαίωμα αυτό, είναι δεδομένο εδώ και πολλά χρόνια, μέσω επιστολικής ή ηλεκτρονικής ψήφου.
Η Δημοκρατία θα ενισχυθεί, μόνο με την εδραίωση της ισότητας του συνόλου των μελών του εκλογικού σώματος.
Κατερίνα Μετιτανίδου
Ειδικός Ευρωπαϊκών Δημόσιων Υποθέσεων/Διεθνολόγος
Είναι σίγουρα σημαντικό να μπορούν να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού, σαφώς όμως με προϋποθέσεις
1. κατέχουν ενεργό ΑΦΜ (ως κάτοικοι εξωτερικού στην αντίστοιχη ΔΟΥ) και ενεργό Ελληνικό διαβατήριο (και οι δυο προϋποθέσεις ταυτόχρονα)
2. η ψήφος τους θα καταμετράται σε καινούργια εκλογική περιφέρεια (αυτή των Ελλήνων του εξωτερικού) και θα εκλέγει 5 στους 300 βουλευτές (αν η ψήφος των Ελλήνων εξωτερικού ξεπερνάει το 20% των ψήφων των Ελλήνων Εσωτερικού) ή 3 στους 300 στην αντίθετη περίπτωση με αναλογικό τρόπο (ως αποτέλεσμα οι 295 ή οι 297 θα κατανέμονται με τον τρόπο που γίνεται εώς σήμερα για τις εκλογές και οι υπόλοιπες θα εκλέγονται από τους ψήφους των Ελλήνων εσωτερικού).
3. στην περίπτωση που η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού είναι μικρότερη από το 1% όσων ψηφίζουν και διαμένουν στην Ελλάδα (Έλληνες εσωτερικού) τότε η ψήφος τους θα προσμετράται στα αποτελέσματα και μόνο και δεν θα εκλέγει τους 3 βουλευτές.
Θα συνιστά νίκη της ουσίας της Δημοκρατίας μας η κατοχύρωση του πρωτοποριακού μεν, αυτονόητου δε δικαιώματος ψήφου για τους Έλληνες της Διασποράς, μια κατηγορία πολιτών ευαίσθητη μεν λόγω απόστασης από την Ελλάδα, αλλά καίριας σημασίας για τη διαμόρφωση όλων των τομέων-πυλώνων πολιτικής της χώρας μας. Μέσω της θέσπισης του δικαιώματος ψήφου τους, οι Έλληνες του εξωτερικού θα έχουν ισότιμη θέση έναντι των Ελλήνων που κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα, συμβάλλοντας έτσι στην κατάργηση των διακρίσεων σε βάρος τους, με αποτέλεσμα να αναχθούν σε πολίτες πρώτης κατηγορίας-κεντρικούς αποδέκτες της πολιτικής της χώρας μας, διαδραματίζοντας πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στις εθνικές εξελίξεις. Ακριβώς δε λόγω του ιδιαίτερου (με θετικό πρόσημο) χαρακτήρα αυτών των ψηφοφόρων, το δικαίωμα ψήφου τους θα πρέπει να ενθαρρυνθεί, προωθώντας κίνητρα διευκόλυνσης της όλης διαδικασίας και πλέον η απόσταση δεν θα λειτουργεί περιοριστικά στην ενεργό συμμετοχή τους στα κοινά. Τέλος, χάρη στην εν γένει φυσιογνωμία των αποδήμων, κατέχοντας αξιόλογο υπόβαθρο, με πλούσια βιογραφικά και λαμπρές καριέρες, αποτελούν τους πλέον κατάλληλους για να συνεισφέρουν στο καλό της χώρας μας μέσω των εμπειριών που αποκόμισαν από την εκτός συνόρων πορεία τους.
ΟΙ ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
-ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ-
Του Σάββα Τσιτουρίδη, πρώην υπουργού
Το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβερνητικής θητείας της ΝΔ που αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση τη Δευτέρα 10 Ιουλίου παρουσιάζεται να έχει στόχο την κατάργηση όλων των εμποδίων για την ψήφο των εκλογέων εξωτερικού και έρχεται να αλλάξει το νόμο που είχε ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία το 2019 (Ν.4648/2019). Το νομοσχέδιο θα παραμείνει ανοιχτό για σχόλια έως το πρωί της Δευτέρας 17 Ιουλίου με στόχο να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή ως τα τέλη του μήνα. Με τη νομοθετική πρωτοβουλία της η κυβέρνηση σπεύδει να βγάλει από τη μέση τις όποιες δικλείδες υπήρχαν στο πλαίσιο της μέχρι τώρα ισχύουσας νομοθεσίας, προκειμένου όλοι οι απόδημοι να μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο της διαμονής τους. Προβλέπεται ακόμη ότι θα μπορούν να ψηφίσουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά τις ημέρες των εκλογών βρίσκονται στο εξωτερικό. Μια σχετική απόπειρα αλλαγής του νόμου του 2019 έγινε το 2021, ωστόσο τα τρία κόμματα που την υπερψήφισαν (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση) συγκέντρωσαν 190 ψήφους και όχι την πλειοψηφία των 200 βουλευτών που απαιτείται.
Το νομοσχέδιο καταργεί τους δύο περιορισμούς που είχε θεσπίσει ο Ν.4648/2019, δηλαδή δύο προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί κάποιος που είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους, προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό δικαίωμά του στον τόπο διαμονής του στο εξωτερικό. Η πρώτη προϋπόθεση ήταν να έχει μείνει συνολικά δύο χρόνια στην Ελλάδα σε χρονικό βάθος 35 ετών. Η δεύτερη προϋπόθεση ήταν να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση στην Ελλάδα το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Τα αποτελέσματα της εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας κατά τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις (Μάιος και Ιούνιος 2023) ήταν μάλλον απογοητευτικά, αφού ένας πολύ μικρός αριθμός αποδήμων Ελλήνων παρουσιάστηκε στις κάλπες που στήθηκαν στο εξωτερικό. Έτσι η κυβέρνηση επανέρχεται στην πρόταση τροποποίησης του σχετικού νόμου που παρουσίασε το 2021. Είναι βέβαιο πως ο πρωθυπουργός με τη σχετική αναφορά του κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων του θέλησε να αξιοποιήσει την πολιτική συγκυρία και τα δεδομένα της πρόσφατης λαϊκής ετυμηγορίας, αφού τα τρία κόμματα που ψήφισαν την τροπολογία του 2021 μετρούν σήμερα 210 βουλευτές που δυνητικά θα υπερψήφιζαν το νομοσχέδιο. Ένας αντικειμενικός παρατηρητής θα μπορούσε να πιστώσει και να χρεώσει στην κυβέρνηση κάποια πράγματα. Να της πιστώσει πως πολύ νωρίς, από την αρχή της θητείας της, έρχεται η κυβέρνηση να ψηφίσει ένα νόμο που αφορά την εκλογική διαδικασία, χωρίς να περιμένει ως τα τέλη της θητείας της, αιφνιδιάζοντας τους πολιτικούς της αντιπάλους. Αυτό που θα μπορούσε να χρεώσει κανείς στην κυβέρνηση είναι η διαφαινόμενη στάση της να «στριμώξει» μέσα από μία μη ωφέλιμη τώρα πολιτική αντιπαράθεση όσους ενδεχομένως θα διαφωνούσαν, για βάσιμους κατ’ αυτούς λόγους με την χρονική συγκυρία ή το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας της.
Θα μείνω στην ουσία του θέματος, επισημαίνοντας ότι οι απόδημοι Έλληνες και η ισότιμη μεταχείριση του συνόλου των μελών του εκλογικού σώματος είναι μία πολύ σημαντική και σύνθετη υπόθεση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ιδιαίτερη ευθύνη, μακριά από κομματικούς ανταγωνισμούς ή από απόπειρες δημιουργίας ευκαιριακών εντυπώσεων. Πρέπει με άλλα λόγια να γίνει κατανοητό σε όλους το αυτονόητο. Οι απόδημοι Έλληνες είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια γαλάζια, πράσινη, ροζ ή κόκκινη εκλογική δεξαμενή εν δυνάμει εκλογέων.
Ένα ακόμη θέμα προβληματισμού θα έπρεπε να είναι το εύρος του εν δυνάμει εκλογικού σώματος των αποδήμων. Ο κώδικας ελληνικής ιθαγένειας αναγνωρίζει ιθαγένεια, άρα και εγγραφή σε εκλογικούς καταλόγους σε όποιον αποδείξει σε απεριόριστο γενεαλογικό βάθος την καταγωγή του από Έλληνα ή Ελληνίδα πολίτη μέσω του δικαίου του αίματος (jus sanguinis). Έτσι θα μπορούσαν να υπάρξουν μαζικές εγγραφές από ομογενείς πέμπτης, έκτης ή και περαιτέρω γενιάς χωρίς βιοτικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς ή πολιτιστικούς δεσμούς με την χώρα καταγωγής τους. Οι εκτιμήσεις μιλούν για ένα πλήθος που θα μπορούσε να ξεπεράσει κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους – και να φτάσει μέχρι έναν αριθμό τριών εκατομμυρίων – των οποίων η ψήφος θα είχε την ίδια βαρύτητα με όσους βιώνουν στην χώρα και «υφίστανται» τα αποτελέσματα των πολιτικών της εκάστοτε κυβέρνησης.
Με βάση τα παραπάνω και με αφορμή τη συζήτηση που άνοιξε και πάλι για την ψήφο των αποδήμων, εκτιμώ πως πρέπει να αφήσουμε πίσω μια σειρά δυσεπίλυτων ουσιαστικών και τεχνικών προβλημάτων ή και σκοπιμοτήτων που θα συνδεόταν με την κυβερνητική πρωτοβουλία και να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική και ριζοσπαστική αλλαγή, ανοίγοντας με την μεγαλύτερη δυνατή ευρύτητα την εικόνα «ψήφος των αποδήμων». Προτείνουμε οι απόδημοι Έλληνες να ψηφίζουν και να εκπροσωπούνται στην εθνική μας βουλή από απόδημους Έλληνες.
Για το σκοπό αυτό η επόμενη συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να προβλέπει την εκπροσώπηση των αποδήμων Ελλήνων στο εθνικό μας κοινοβούλιο. Θα ενισχυθεί η σχέση με την πατρίδα αν οι απόδημοι Έλληνες ψηφίζουν απόδημους Έλληνες, που θα τους εκπροσωπούν στην ελληνική βουλή. Άλλες χώρες με χαμηλότερα ποσοστά αποδήμων σε σχέση με τον πληθυσμό του κέντρου τους το έχουν ήδη προβλέψει. Αναφερόμαστε ενδεικτικά στην Ιταλία στην οποίαν μετά από συνταγματική αναθεώρηση του 2001 εκλέγονται 12 βουλευτές σε βουλή των 630 εδρών και στη Γαλλία όπου μετά από συνταγματική αναθεώρηση του 2008 εκλέγονται 11 βουλευτές σε βουλή των 577 εδρών καθώς και 12 γερουσιαστές. Για την χώρα μας οι εκλογικές περιφέρειες, ο αριθμός των εκλεγομένων και ο τρόπος διεξαγωγής ψηφοφορίας, πρέπει να είναι αντικείμενο διαβούλευσης με όλους που θα πρέπει να έχουν άποψη για το θέμα αυτό. Η δική μας πρόταση είναι για εκλογικές περιφέρειες Ευρώπης (με 4 έδρες), Βορείου Αμερικής (με 4 έδρες), Νοτίου Αμερικής (με 1 έδρα), Ασίας (με 2 έδρες), Αφρικής (με 2 έδρες) και Ωκεανίας (με 2 έδρες). Ο αριθμός αυτών των εδρών να προστίθεται στον όποιον αριθμό εδρών προβλέψει η Συνταγματική Αναθεώρηση. Με τη δυνατότητα αυτή, και χωρίς ουσιαστική αλλοίωση του σώματος των βουλευτών που κατά πολύ μεγάλη πλειοψηφία θα εκλέγονται απ’ όσους ζουν στην χώρα, θα υπάρξει ουσιαστική κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του απανταχού ελληνισμού, ο «ορίζοντας» του εθνικού κέντρου ανοίγει και οι απόδημοι Έλληνες «έρχονται» πιο κοντά στο εθνικό κέντρο. Κι αυτό θα είναι εξαιρετικά θετικό για όλους.
Υ.Γ. Η πρόταση αυτή κατατέθηκε χθες, Σάββατο 15 Ιουλίου 2023, στην ανοιχτή διαβούλευση σχετικά με το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «ΑΡΣΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΕΚΛΟΓΕΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ»
Το προς διαβούλευση νομοσχέδιο απαντά αποτελεσματικότερα στα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες της Διασποράς στην άσκηση του σπουδαιότερου δημοκρατικού δικαιώματος που απολαμβάνει κάθε πολίτης της Ελληνικής Δημοκρατίας, το δικαίωμα συμμετοχής στις εθνικές εκλογές της Πατρίδας του. Η αξία του νομοσχεδίου επιβεβαιώθηκε με την αθρόα έλευση χιλιάδων Ελλήνων στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού, στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.
Το παρόν νομοσχέδιο δεν δίνει κανένα περαιτέρω δικαίωμα σε Έλληνες πολίτες που διαμενουν στο εξωτερικό. Διευκολύνει πάρα πολύ σημαντικά την εφαρμογή του υπάρχοντος και Συνταγνατικώς κατοχυρωμένου. Κάθε εμπόδιο στην άσκηση του εν λόγω δικαιώματος από τον Ελληνισμό της Διασποράς αποτελεί πλήγμα στην ενότητα του Ελληνισμού και δίνει μια ταξική διάσταση στο ποιος πολίτης μπορεί ή δεν μπορεί να ψηφίσει (πρώτη δημόσια επισήμανση στις «Κοινωνικές προεκτάσεις της άρνησης ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού», Geopolitics & Daily News, 15 Nov 2018, Μιχάλης Αράπης).
Πιστεύω βεβαίως πως η επιστολική και η ηλεκτρονική ψήφος αποτελούν το μόνο τρόπο για να εξασφαλιστεί πλήρως η απρόσκοπτη διευκόλυνση ψήφου των Ελλήνων της Διασποράς. Είναι δύο πολύ σημαντικά εργαλεία που θα πρέπει να προστεθούν στις επιλογές μας με κάποια νομοθετική παρέμβαση.
Συμφωνώ και στηρίζω το παρόν νομοσχέδιο. Είναι αναμφίβολα προς τη σωστή κατεύθυνση και αισθάνομαι υπερήφανος για το ειλικρινές ενδιαφέρον της Ελληνικής Κυβέρνησης για τον Ελληνισμό της Διασποράς.
Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής
Δικηγόρος ΔΣΑ παρ’Αρείω Πάγω,
Εμμισθος Δικηγόρος ΔΝΥ τ.ΟΑΕΔ/ΔΥΠΑ,
LL.M. Δημοσίου Δικαίου (Αθήνα), LL.M. Θεωρίας Δικαίου (Αθήνα), YΔ Παντείου Πανεπιστημίου,
Νομικός Παραστάτης Διαμεσολαβήσεων, Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής
Πρωτοβουλία «ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ»
Ακαδημίας και Θεμιστοκλέους 34, Αθήνα 10678 – ioanniskymionis@yahoo.gr
Αθήνα 14.07.2023
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ / ΣχΝόμου «Αρση περιορισμών (…)Εξωτερικού» / Αρ. 1
Ι. Η προτεινόμενη νομοθετική πρωτοβουλία δεν κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, ενώ άνευ ουδενός λόγου θέτει σε διακινδύνευση τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα των περίπου δέκα (10) εκατομμυρίων Ελλήνων ευρισκομένων σε εκατόν σαράντα (140) Χώρες και δημιουργεί εκ του μηδενός προβλήματα συνταγματικότητας – πέραν των άλλων λόγων – και λόγω της για μία ακόμα φορά αδιάφορης εγκατάλειψης των Ελλήνων Ομογενών και της μη επίδειξης της επιβαλλόμενης κατά δεσμία αρμοδιότητα εκ του Καταστατικού Χάρτη μέριμνας για την αθρόα απογραφή και την ομαδική πολιτογράφησή τους. Και όλα αυτά υπό την αμφίβολη ως προς την επίτευξή της «πολιτική αίρεση» της πολυκομματικής ψήφισης από διακόσιους (200) Βουλευτές. Συγκεκριμμένα:
Α. Οι συνταγματικές διατάξεις, που ρυθμίζουν το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων Ελλήνων πολιτών (ιδίως άρ. 108 παρ.1, 51 παρ. 4, 54 παρ. 4 Συντάγματος 1975/1986/2001/2008/2019), δεν αποτελούν ούτε απλές κατευθυντήριες διατάξεις ούτε «ευχολόγια»,αλλά διατάξεις αμέσου εφαρμογής και αμέσου εννόμου αποτελέσματος, που επιβάλλουν την άμεση εκτέλεση των προβλέψεών τους. Η ψήφιση του Ν. 4648/16.12.2019 (Α’ 205) ήταν ένα πρώτο σημαντικό μεν βήμα, πλην ελλειπές και μετέωρο, όπως αποδείχθηκε στην πρώτη και μόνη εφαρμογή του (Εκλογές 21.05.2023 και 25.06.2023). Ωστόσο οι τηρητέες συνταγματικές αρχές της ίσης, άμεσης, καθολικής, μυστικής, υποχρεωτικής και ταυτόχρονης ψηφοφορίας δεν τηρούνται στην προτεινόμενη ρύθμιση, όπως δεν τηρήθηκαν αδικαιολόγητα άλλωστε ούτε στις Εκλογές 2023.
Β. Η επιχειρούμενη σπουδή εν μέσω θερινής ραστώνης και αφόρητου καύσωνα και υπό το ψευδο-επικοινωνιακό κάλυμμα της τάχα «πρώτης νομοθετικής πρότασης της Κυβέρνησης στην νέα Βουλή» για την κατάργηση των διατάξεων των άρ. 2 και 4 Ν. 4648/2019, ιδίως ίσως για να προλάβει η βιαστική νομοθετική τροποποίηση την επερχόμενη καταδικαστική κρίση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) ως Εκλογοδικείου επί ήδη κατατεθειμένων επί του θέματος προσφυγών/ ενστάσεων, χωρίς καμμία συστηματική επεξεργασία για την εισδοχή των προτεινόμενων στο σύστημα του σε ισχύ Νόμου μόνο ασχεδίαστη και ασυντόνιστη αποδεικνύεται. Αντιθέτως ευθέως αντίκειται στο άρ. 54 παρ. 4 Σ/τος λόγω μη τήρησης των εκεί τιθέμενων προϋποθέσεων για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο έστω προσωρινής διαμονής. Οι ρητώς εκεί αναφερόμενες όχι ενδεικτικώς, αλλά περιοριστικώς και αθροιστικώς, προϋποθέσεις (α) του πραγματικού δεσμού με την Χώρα, (β) της αυτοπρόσωπης παρουσίας σε εκλογικό τμήμα, (γ) του χρόνου απουσίας από την Χώρα, (δ) της παρουσίας στην Χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν, στην νέα νομοθετική πρόταση όχι μόνο ελλείπουν ολωσδιόλου (!), αλλά και εκεί, όπου στρεβλώς ρητώς περιέχονται (άρ. 2 παρ. 2, 6, 7, άρ. 4 παρ. 5 Ν.4648/2019) ευθέως … καταργούνται πιά! Και αυτό χωρίς καν να αναφέρονται ενδεικτικώς καταστάσεις, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τους λόγους ρύθμισης για τον κοινό νομοθέτη: επί ζημία της όποιας πληρότητας του νομοθετήματος δεν γίνεται έστω ακροθιγώς αναφορά στους πιθανούς λόγους αποδημίας από την Επικράτεια (πχ οριστική μετανάστευση, σπουδές, απασχόληση είτε στο Ελληνικό Δημόσιο σε Υπηρεσία του Εξωτερικού είτε σε Διεθνή Φορέα, ιεροαποδημία, τουρισμός, νομαδικός τρόπος ζωής, αστεγία, πρόσκαιροι επαγγελματικοί ή άλλοι λόγοι (πχ νοσηλεία)).
Γ. Η προ-κοινοβουλευτική διαδικασία της διαβούλευσης δεν έτυχε αξιολόγησης ειδικώς από πλευράς αξιοποίησης των παρατηρήσεων και των προτάσεων των Φορέων Αποδήμων και Ομογενών Ελλήνων επί του θέματος. Με την επιφύλαξη της πρόσκλησης ως Φορέων στην διαδικασία ενώπιον των Επιτροπών στην νομοθετική πρωτοβουλία (άρ. 66 παρ. 3 Σ/τος) δεν έχουν ληφθεί υπ’όψιν οι έως σήμερα κατατεθειμένες προτάσεις ενώπιον της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της ΒτΕ, της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενωσης του Ελληνισμού, των Υπηρεσιών του ΥΠΕΞ και του προσφάτως επανασυσταθέντος [Ν.4781/28.02.2021 (Μέρος ΣΤ’ άρ. 452 επ.) (Α’ 31)] Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού – άνευ της παραμικρής αιτιολογίας!
Δ. Παρά την πρόβλεψη της δυνατότητας της επιστολικής ή και ψηφιακής/ηλεκτρονικής ψήφου («(…) ή άλλο πρόσφορο μέσο (…)») στο άρ. 51 παρ. 4 εδ. β’-γ’ Σ/τος ειδικώς η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των Εκλογών δίνει την ευχέρεια στον κοινό νομοθέτη να διαχωρίσει την διαδικασία και κλίνει το συνταγματικό βάρος όχι στο [πρώτο] στάδιο της διενέργειας των Εκλογών, αλλά στο [δεύτερο] στάδιο της καταμέτρησης και της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, σύνθετη διαδικασία που τελείται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Επικράτεια. Συνεπώς πλέον ουδεμία δικαιολογία υπάρχει τόσο για την μη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, όσο και την κανονιστική εξουσιοδότηση βάσει δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος για την πλήρη ενεργοποίησή της.
ΙΙ. Α. Η προτεινόμενη διάταξη δεν έχει σταθμίσει συνταγματικώς και πολιτικώς την πιθανότητα «αναβίωσης» του πάντως όχι αγνού ενδιαφέροντος προς συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία της Χώρας σε πολιτικές και πληθυσμιακές ομάδες, που όχι μόνο δεν διατηρούν καμμία σχέση ούτε δεσμό με την Μητέρα Πατρίδα, αλλά απεναντίας έχουν επισημανθεί να κινούνται ενσυνείδητα και ακραία οργανωμένα σε βάρος ευθέως των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της. Η αρμοδία Διεύθυνση Εκλογών του ΥΠΕΣ αλήθεια τι θα απαντήσει στις αιτήσεις εγγραφής στους Ειδικούς Καταλόγους πιθανώς εκατοντάδων χιλιάδων διπλοϊθαγενών ή πολυϊθαγενών αλλογενών Ελλήνων πολιτών ή απογόνων αυτών ή μεικτών γάμων αποδημησάντων προ γενεών εκτός Χώρας άνευ προθέσεως επιστροφής, όταν όλοι αυτοί οι ενδιαφερόμενοι (α) δεν θα μπορεί να διαπιστωθεί καν εάν έχουν επισκεφθεί έστω μία φορά την Χώρα (!), (β) δεν θα υποβάλλουν καν στοιχειώδη – έστω μηδενική! – φορολογική δήλωση στη Χώρα, (γ) δεν θα έχουν τηρήσει έστω τυπικά ούτε κατ’ελάχιστον τις λοιπές συνταγματικές υποχρεώσεις τους (σχολική υποχρέωση, φορολογική, υποχρέωση στράτευσης, υποχρέωση εθνικής και κοινωνικής αλληλεγγύης λχ) κατά πλήρη συνταγματική αναντιστοιχία και ανισότητα με τον λοιπό εκλογικό πληθυσμό της Χώρας. Η αυτή Διεύθυνση τι θα απαντήσει επίσης στο αυτό ζήτημα των χιλιάδων αποδήμων Ελλήνων πολιτών, που θα επιλέξουν όχι την εγγραφή στους Ειδικούς Καταλόγους για την ψήφο στον τόπο διαμονής εκτός Χώρας και τον υπολογισμό της ψήφου τους σε επίπεδο Επικράτειας, αλλά την διατήρηση της εγγραφής τους στην αυτή έως σήμερα εκλογική περιφέρειά τους με εξασφαλισμένη – «άγνωστο πώς» – την μεταφορά τους και υποστηριζόμενη οικονομικώς από όχι τους ίδιους, για να αλλοιώσουν το πραγματικό εκλογικό αποτέλεσμα εκεί;
Β. Η προτεινόμενη διάταξη είναι αποτέλεσμα βιαστικού επικοινωνιακού χειρισμού της νέας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΣ, για να τονισθεί το αγνό ενδιαφέρον της λόγω του δήθεν κοσμοπολιτισμού και λόγω διεθνών επαφών και της παραμονής επί μακρόν στην αλλοδαπή κατά το παρελθόν. Είναι αντίστοιχη της πρότασης για την καθιέρωση … «Εφιππης Αστυνομίας της ΕΛΑΣ», που ήδη διαγράφθηκε ως πρωτοβουλία με εντολή του Προέδρου της Κυβερνήσεως. Την αυτή οδό πρέπει να ακολουθήσει λόγω ασυγχώρητης προχειρότητας και η εν λόγω πρωτοβουλία.
Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής,
Δικηγόρος ΔΣΑ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Μάντσεστερ και βορειοδυτικής Αγγλίας (Hellenic Community of Manchester) χαιρετίζει την διαβούλευση για τον νέο νόμο που αφορά την διευκόλυνση ψήφου των αποδήμων Ελλήνων.
Πιστεύουμε ότι μέσω του νέου νόμου πρέπει να δοθεί η δυνατότητα εφαρμογής επιστολικής αλλά και ηλεκτρονικής ψήφου έτσι ώστε να εξασφαλίζεται πλήρως η απρόσκοπτη διευκόλυνση ψήφου των Ελλήνων της Διασποράς. Θεωρούμε ότι η επιστολική και η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα σύμφωνα με το Άρθρο 51.4 του Συντάγματος.
Ελπίζουμε και προσμένουμε το κοινοβούλιο της πατρίδας μας να συμφωνήσει σύσσωμο στην διευκόλυνση της ελεύθερης έκφρασης της βούλησης του Αποδήμου Ελληνισμού στις Εθνικές και Ευρωπαϊκές εκλογές.
εγω λογω επαγγελματος εγγραφομαι σε καθε εκλογικη διαδικασια σε ειδικους εκλογικους καταλογους. στις βουλευτικες εκλογες μου δινει το δικαιωμα ο νομος να ψηφισω στον τοπο κατοικιας και εργασιας ταυτοχρονα.
αλλα δεν μου δινει το δικαιωμα να ψηφισω στις αυτοδιοικητικες. δεν εχω το δικαιωμα να ψηφισω για δημαρχο στην πολη που ζω και εργαζομαι.
για ποιο λογο λοιπον να εχει δικαιωμα ο κατοικος εξωτερικου να ψηφιζει αυτον που θα με κυβερνησει?
Συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση για το Νομοσχέδιο που αίρει τους περιορισμούς εκείνους στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους Έλληνες μετανάστες που προβλέπει ο νόμος-έκτρωμα 4648/2019. Ειδικά η προϋπόθεση που θέτει ο νόμος αυτός να έχεις κάνει πρόσφατη φορολογική δήλωση στην Ελλάδα, για να μπορείς να ψηφίσεις, αποτελεί παγκόσμια πρωτιά νομικού παραλογισμού.
Με το νομικό καθεστώς που θα καθιερωθεί τώρα για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους απόδημους Έλληνες, εφ’ όσον βεβαίως περάσει το νομοσχέδιο αυτό στην Βουλή με την αναγκαία πλειοψηφία, αποφεύγεται και η Σκύλλα (προσβολή της καθολικότητας του εκλογικού δικαιώματος) και η Χάρυβδις (προσβολή της ισοδυναμίας της ψήφου και άνιση μεταχείριση των ψήφων του εξωτερικού σε σχέση μ’ αυτές του εσωτερικού), τα δύο συνταγματικά κακά αναφορικά με την ψήφο του μετανάστη που μπορεί κάποτε να γίνονται και «Πλαγκτές Πέτρες». Στις δύο τελευταίες εκλογές η Σκύλλα άρπαξε βέβαια πολλούς ξενιτεμένους Έλληνες απ’ το καράβι του Οδυσσέα. Τελικά σήμερα το καράβι συνεχίζει το δρόμο του προς την πλήρη καθιέρωση της καθολικότητας και της ισότητας της ψήφου των αποδήμων με κάποιες αβαρίες: Η ψήφος του εκτός επικρατείας ψηφοφόρου μετράει μόνον για το ψηφοδέλτιο επικρατείας και όχι για την εκλογική του περιφέρεια, δεν μπορεί να βάλει σταυρό, δεν ισχύει για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές κλπ. Αλλά συνεχίζει το δρόμο του στα πλαίσια αυτής της οδύσσειας που ξεκίνησε πριν από μισό σχεδόν αιώνα, όταν το Σύνταγμα του 1975 δέσμευσε τον Έλληνα νομοθέτη να ορίσει «τα της ασκήσεως του εκλογικού δικαιώματος υπό των εκτός της Επικρατείας ευρισκομένων εκλογέων».
Δεν θα έπρεπε παρ’ όλα αυτά να έχει κανείς αυταπάτες. Ούτε και τώρα, εφ’ όσον το νομοσχέδιο αυτό γίνει νόμος του κράτους, δεν θα ανέβουν θεαματικά τα νούμερα της συμμετοχής των αποδήμων σε επόμενες εκλογές – όπως φοβούνται κάποια κόμματα στην Ελλάδα. Αυτό θα συνέβαινε μόνον αν καθιερωνόταν για όλους και κυρίως για τους εκτός επικρατείας ψηφοφόρους η επιστολική ψήφος, όπως έχουν κάνει σχεδόν όλες οι πολιτισμένες χώρες της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες, ενώ εμείς είμαστε ακόμη κολλημένοι στον φόβο δύο αιώνων της «βίας και νοθείας».
Και τέλος. Δεν διαφωνώ να εξεταστεί ο τρόπος συμμετοχής στις εκλογές και των αλλοδαπών που ζουν και εργάζονται εδώ και καιρό στην χώρα μας και συμμετέχουν ενεργά στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Ελλάδας. Προτεραιότητα έχουν όμως οι Έλληνες απόδημοι. Καθώς το Σύνταγμα, άρθρο 108, παρ. 1 εδ. 1 λέει: «Tο Kράτος μεριμνά για τη ζωή του απόδημου ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με τη μητέρα Πατρίδα.» Ο νόμος 4648/2019 πετύχαινε το αντίθετο. Ας ελπίσουμε ότι το πράγμα αυτό θα αλλάξει τώρα.
Ένα Ψήφισμα που επιδόθηκε στην Πρέσβειρα και τον Πρόξενο της Ελλάδας στο Βερολίνο μετά από μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας Ελλήνων μεταναστών της Γερμανίας στις 20.5.2023, εκλογική ημέρα, μπροστά στην ελληνική πρεσβεία για το θέμα αυτό κατέληγε ως εξής: «Αν οι Έλληνες απόδημοι και ειδικά οι παλιότεροι από μας ζητάνε και σήμερα ακόμη «Ψήφο στον μετανάστη!» δεν είναι επειδή θέλουν να αλλοιώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, όπως φοβούνται κάποιοι, ούτε με βάση συναισθηματισμούς τύπου «να ψηφίσω μια φορά και να πεθάνω!», όπως νομίζουν άλλοι, αλλά για να σώσουν την υπόληψη του ελληνικού κράτους και την τιμή της Βουλής των Ελλήνων.»
www. Κώστας Δημακόπουλος Κριτικές σκέψεις (όπου και ανάλυση μεταξύ άλλων του διεθνούς νομικού προβληματισμού για την ψήφο των αποδήμων).
Αξιότιμες/οι κυρίες/οι Βουλευτές,
1. Εμείς οι Έλληνες της Αμερικής, υποστηρίζουμε με ενθουσιασμό αυτό το νομοσχέδιο που θα δώσει επιτέλους το δικαίωμα στους Έλληνες του εξωτερικού να μπορούν να ψηφίζουν χωρις περιορισμούς στις εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές. Οι προηγούμενοι περιορισμοί είχαν κρατήσει την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων της Αμερικής εκτός ψηφοφορίας.
2. Το νομοσχέδιο θα λειτουργήσει για την σύσφιξη των σχέσεων των Ελλήνων της Αμερικής με την πατρίδα. Θα βοηθήσει την Ελλάδα με την αυξανομένη συμμετοχή Ελλήνων της Αμερικής στα εθνικά θέματα όπως συζητούνται στην Αμερική. Επίσης, θα βελτιώσει την συμμετοχή των Ελλήνων της Αμερικής στα κοινά της πατρίδας.
3. Διευκολύνοντας την ψηφοφορία εκεί όπου ζούνε είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους Έλληνες της Αμερικής καθώς το ταξίδι στην Ελλάδα για τις εκλογές είναι δαπανηρό και δύσκολο.
4. Παρότι δεν είναι στο σημερινό νομοσχέδιο, θεωρούμε ότι ο βέλτιστος τρόπος ψηφοφορίας των αποδήμων είναι με επιστολική ψήφο, που ελπίζουμε να καθιερωθεί σύντομα.
Τάσος Ζωγράφος, Πρόεδρος, Ηνωμένα Ελληνο-Αμερικανικά Σωματεία της Καλιφόρνιας, αντιπροσωπεύοντας πάνω από 50 ελληνοαμερικανικά σωματεία και πάνω από 300 χιλιάδες Ελληνοαμερικανούς στην Καλιφόρνια
Arthur Demopoulos, Executive Director, National Hellenic Society of the United States
Τάκης Καλογεριας, Πρόεδρος, Αδελφότητα Ζακυνθιων Καλιφόρνιας
Νικος Οικονομιδης, καθηγητης, New York University
Αλέξανδρος Μπιλλινης, λέκτορας, Clemson University
Η Ελληνική Πολιτεία επιτέλους επέτρεψε, με πολλούς περιορισμούς είναι αλήθεια, να ψηφίσουν οι Έλληνες ομογενείς από τον τόπο διαμονής τους και αρκετοί από εμάς ψηφίσαμε για πρώτη φορά στις εκλογές του Μαΐου και Ιουνίου 2023. Αναμένουμε τώρα να αρθούν οι περιορισμοί που στερούν το δικαίωμα αυτό από τους υπόλοιπους ομογενείς που ήθελαν αλλά δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν. Πρέπει ο νέος νόμος να ανοίξει την διαδικασία και να καθιερωθεί τόσο η επιστολική όσο και η ηλεκτρονική ψήφος όπως το Σύνταγμα της χώρας μας ήδη προβλέπει.
Η άρση των εμποδίων για τη ψήφο των Ελλήνων της διασποράς αποτελεί μέτρο αυτονόητο και δίκαιο για μία σειρά αιτιών:
1) Πατριωτικό ενδιαφέρον για το μέλλον του έθνους και του πολιτισμού μας.
2) Πρακτικό ενδιαφέρον για τη ποιότητα ζωής αγαπημένων προσώπων και για τη διασφάλιση προσωπικών ιδιοκτησιών.
3) Ηθικό και συναισθηματικό καθήκον για συμμετοχή στο γίγνεσθαι του ελληνικού κέντρου.
Η συμμετοχή στις τελευταίες εκλογές έδειξε το δρόμο. Αναμένουμε με αγωνία το επόμενο βήμα!
Το νομοσχέδιο αυτό έχει δημιουργήσει ανησυχίες σε σχέση με την δυνατότητα μας ως Έλληνες του εξωτερικού να επηρεάσουμε δυσανάλογα το αποτέλεσμα. Δυστυχώς η ανάλυση των συνεπειών της εν λόγω ρύθμισης δεν παραθέτει κανένα στοιχείο για το πόσοι ψηφοφόροι θα μπορούσαν δυνητικά να ασκήσουν το δικαίωμα τους. Ανεξαρτήτως του αριθμού αυτού, είναι θεμιτό να περιορίζεται η επιρροή του εκτός Ελλάδας εκλογικού σώματος. Το νομοσχέδιο επίσης δεν παρέχει ουσιαστική εκπροσώπηση στην ομογένεια, αφού οι ψήφοι της απλώς επηρεάζουν την εκλογή εκπροσώπων περιφερειών στην Ελλάδα.
Αντί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, προτείνω και εγώ την δημιουργία ειδικής εκλογικής περιφέρειας εξωτερικού με συγκεκριμένο αριθμό βουλευτών. Αντίστοιχα μοντέλα έχουν υιοθετήσει άλλες χώρες με μεγάλη διασπορά όπως η Κροατία (3 στους 151) και η Ιταλία (8 στους 400). Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στην ομογένεια να συμμετέχει και να εκφράζει τις δικές της ανάγκες, χωρίς να έχει απεριόριστη επιρροή πάνω στο εκλογικό αποτέλεσμα που θα συνεχίσει να καθορίζεται εντός συνόρων.
Πιστεύω ότι μία τέτοια ρύθμιση θα τύχαινε ευρείας αποδοχής από τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις, καθιστώντας το δικαίωμα ψήφου μας ως Έλληνες του εξωτερικού αντικείμενο συναίνεσης και όχι πεδίο πολιτικής διαμάχης.
Επιπρόσθετα, η απουσία επιστολικής ψήφου σημαίνει ότι πολλοί ομογενείς δεν θα έχουν πρακτικά την δυνατότητα να ασκήσουν το δικαίωμα τους αφού δεν συστήνονται εκλογικά κέντρα στον τόπο διαμονής τους. Στις πρόσφατες εκλογές υπολογίζεται ότι ένας στους δέκα εγγεγραμμένους δεν μπορούσαν πρακτικά να ψηφίσουν — δείτε π.χ. https://maledictus.medium.com/might-as-well-fly-back-home-thousands-of-greeks-abroad-to-miss-out-on-vote-6d97bbeae9c3
ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
Σύμφωνα με το άρθρο 51 παρ. 3 Συντάγματος «3. Oι βουλευτές εκλέγονται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία από τους πολίτες που έχουν εκλογικό δικαίωμα, όπως νόμος ορίζει. O νόμος δεν μπορεί να περιορίσει το εκλογικό δικαίωμα παρά μόνο αν δεν έχει συμπληρωθεί κατώτατο όριο ηλικίας ή για ανικανότητα δικαιοπραξίας ή ως συνέπεια αμετάκλητης ποινικής καταδίκης για ορισμένα εγκλήματα».
Από την ανωτέρω συνταγματική διάταξη προκύπτει ότι πρώτη προϋπόθεση για το δικαίωμα του εκλέγειν συνιστά η ιδιότητα του Έλληνα πολίτη. Επιπλέον το εκλογικό δικαίωμα δεν μπορεί να περιοριστεί με νόμο παρά μόνο για τους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους της ανωτέρω συνταγματικής διάταξης, ήτοι το κατώτατο όριο ηλικίας, την ανικανότητα δικαιοπραξίας ή την αμετάκλητη ποινική καταδίκη για ορισμένα εγκλήματα.
Το άρθρο 4 παρ. 3 Συντάγματος ορίζει σχετικά με την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη ότι: «3. Έλληνες πολίτες είναι όσοι έχουν τα προσόντα που ορίζει ο νόμος. Επιτρέπεται να αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια μόνο σε περίπτωση που κάποιος απέκτησε εκούσια άλλη ιθαγένεια ή που ανέλαβε σε ξένη χώρα υπηρεσία αντίθετη προς τα εθνικά συμφέροντα, με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία που προβλέπει ειδικότερα ο νόμος».
Ανατίθεται, λοιπόν, στον κοινό νομοθέτη να ορίζει τα απαιτούμενα προσόντα για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας καθώς και να εξειδικεύει την διαδικασία και τις προϋποθέσεις αφαίρεσης της ελληνικής ιθαγένειας στην περίπτωση κτήσης εκουσίως άλλης ιθαγένειας ή ανάληψης σε ξένη χώρα υπηρεσίας αντίθετης στα εθνικά συμφέροντα. Ο νόμος αυτός είναι ο νόμος υπ’ αριθ. 3284/2004 (ΦΕΚ Α΄ 217/10-11-2004) «Περί κυρώσεως του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας». Τα απαιτούμενα προσόντα για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας ορίζονται στα άρθρα 1, 2, 1Α, 1Β, 2, 3, 4, 5 επ. του ανωτέρω νόμου 3284/2004. Η διαδικασία και οι προϋποθέσεις αφαίρεσης της ελληνικής ιθαγένειας προβλέπονται στα άρθρα 16, 17, 18, 19, 20, 21 του νόμου αυτού. Ειδικώς το άρθρο 16 στις παρ. 1 και παρ. 2 αυτού ορίζει την διαδικασία εκούσιας αποβολής της ελληνικής ιθαγένειας λόγω κτήσης άλλης ιθαγένειας, ενώ το άρθρο 17 ορίζει τις περιπτώσεις κήρυξης Έλληνα πολίτη εκπτώτου της ελληνικής ιθαγένειας, όπως την ανάληψη δημόσιας υπηρεσίας αντίθετης στα εθνικά συμφέροντα στην αλλοδαπή.
Ο αποκτών την ελληνική ιθαγένεια κατά τους τρόπους κτήσης που προβλέπει ο ανωτέρω νόμος 3284/2004, δύναται, εφόσον συντρέχουν κάποιες επιπλέον προϋποθέσεις να αποκτήσει το δικαίωμα του εκλέγειν. Οι προϋποθέσεις αυτές τίθενται από το προεδρικό διάταγμα υπ’ αριθ. 26/2012 (ΦΕΚ Α’ 57/15-03-2012) «Κωδικοποίηση σ’ ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών», το οποίο έχει εκδοθεί κατ΄ εξουσιοδότηση των διατάξεων του άρθρου 7 παρ. 4 του ν. 2623/1998 (ΦΕΚ 139 Α’ ).
Σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1 του π.δ. 26/2012 το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν οι πολίτες Έλληνες και Ελληνίδες που συμπλήρωσαν το δέκατο έβδομο (17ο) έτος της ηλικίας τους. Σύμφωνα δε με την παρ. 2 του άρθρου 4 η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης όλων όσοι γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο.
Το δικαίωμα του εκλέγειν στερούνται: i. όσοι παύουν να έχουν την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 16, 17, 18, 19, 20 και 21 ν. 3284/2004, και ii. α. όσοι βρίσκονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση και για όσο χρόνο διαρκεί αυτή και β) όσοι καταδικάζονται αμετάκλητα: βα) σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα ή ββ) σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης ή βγ) σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα, σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 1 του ανωτέρω π.δ. 26/2012.
Ειδικά για τους Έλληνες πολίτες που α. έχουν ενεργό το δικαίωμα του εκλέγειν, β. είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο δήμου της Ελληνικής Δημοκρατίας και γ. που κατά την ημέρα διενέργειας των βουλευτικών εκλογών, των εκλογών για την ανάδειξη του μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή την ημέρα διεξαγωγής εθνικού δημοψηφίσματος βρίσκονται εκτός της ελληνικής επικράτειας, εφαρμόζεται ο νόμος 4648/2019 (ΦΕΚ A’ 205/16-12-2019) «Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός Ελληνικής Επικράτειας και τροποποίηση εκλογικής διαδικασίας».
Εφόσον πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις, δίδεται η δυνατότητα εγγραφής σε ειδικό εκλογικό κατάλογο του εξωτερικού. Για την εγγραφή στον ειδικό εκλογικό κατάλογο, σύμφωνα με την ισχύουσα και προς αναθεώρηση παράγραφο 2 του άρθρου 2 ν. 4648/2019 πρέπει οι εκλογείς να συγκεντρώνουν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:
α) να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής,
β) να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Οι προϋποθέσεις αυτές προτείνεται να εξαλειφθούν με το προς διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών και ειδικότερα με το άρθρο 1 παρ. 4. αυτού, κατά το οποίο: «Οι παρ. 2 περί προϋποθέσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού, 6 περί συγκρότησης Διακομματικής Επιτροπής εξέτασης ενστάσεων κατά απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, 7 περί διαδικασίας εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και 10 περί της εφαρμογής των περιορισμών εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στις εκλογές για την ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του άρθρου 2 του ν. 4648/2019 καταργούνται».
Το δε άρθρο 1. παρ. 1 του προτεινόμενου νομοσχεδίου σχετικά με την δυνατότητα εγγραφής στον εκλογικό κατάλογο ορίζει: «Η παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 4648/2019 (Α΄ 205) αντικαθίσταται ως εξής: «3. Οι εκλογείς που επιθυμούν να διευκολυνθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, εγγράφονται με δική τους μέριμνα στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Η εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού γίνεται οποτεδήποτε με αίτηση του ενδιαφερομένου σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 4. Αντιστοίχως, η τροποποίηση όσον αφορά τη διεύθυνση κατοικίας και η αναστολή ή η ακύρωση της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού γίνονται με τη διαδικασία του άρθρου 4. Η αποδοχή ή η απόρριψη της αίτησης γίνονται με απόφαση της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών.». Σύμφωνα δε με την παρ. 2. του άρθρου 1 του προτεινόμενου νομοσχεδίου «Η παρ. 4 του άρθρου 4 του ν. 4648/2019 αντικαθίσταται ως εξής: «4. Κατά την αίτησή του, ο εκλογέας συμπληρώνει τα στοιχεία του και προσδιορίζει την εκτός Επικρατείας περιφέρεια δικαιοδοσίας διπλωματικής ή προξενικής αρχής, στην οποία επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα». Συνεπώς, για την ένταξη των Ελλήνων εξωτερικού στον ειδικό εκλογικό κατάλογο προτείνεται να εξαλειφθούν οι περιορισμοί της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 4648/2019, όπως ισχύει, και η εγγραφή τους να γίνεται κατόπιν απλής αιτήσεως με τα στοιχεία του εκλογέα και προσδιορισμό της περιφέρειας δικαιοδοσίας διπλωματικής ή προξενικής αρχής.
Το προτεινόμενο νομοσχέδιο αίρει, συνεπώς, όλους τους περιορισμούς που ισχύουν για την άσκηση του δικαιώματος της ψήφου Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, είτε βρίσκονται στο εξωτερικό κατά την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.
ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟΣ
Με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001 προστέθηκε στην συνταγματική ρύθμιση του άρθρου 51 παρ. 4 το εδ. γ΄, σύμφωνα με το οποίο η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν εμποδίζει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εκτός Ελλάδας εκλογέων με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο. Ratio της διάταξης αυτής είναι η εξυπηρέτηση αφενός της αρχής της καθολικότητας της ψήφου και αφετέρου της αποτελεσματικότητας με τη διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος ψήφου των κατοίκων του εξωτερικού στον τόπο κατοικίας ή διαμονής τους. Η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει δε ότι η επιστολική ψήφος δεν παρουσιάζει νομικές ή τεχνικές δυσχέρειες ως προς την εφαρμογή της. Συνεπώς, η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου επιτρέπεται εκ του Συντάγματος να θεσπισθεί δια νόμου ενώ τεχνικά είναι εφικτή η εφαρμογή της.
Πρέπει, ωστόσο, να υπογραμμισθεί ότι η ανωτέρω συνταγματική διάταξη καθιερώνει διακριτική ευχέρεια του κοινού νομοθέτη για την ρύθμιση του ζητήματος της ψήφου των εκτός Επικρατείας Ελλήνων. Η διακριτική ευχέρεια αυτή έχει επιβεβαιωθεί και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην απόφαση του Πρώτου Τμήματος της 8ης Ιουλίου 2010 επί της υποθέσεως Σιταρόπουλος και άλλοι κατά Ελλάδας (αριθμ. προσφυγής 42202/07) και στην απόφαση του Τμήματος Ευρείας Σύνθεσης της 15ης Μαρτίου 2012 επί της ιδίας υποθέσεως επιβεβαιώνοντας την πάγια – και επιφυλακτική – νομολογία του, σύμφωνα με την οποία, τα κράτη διαθέτουν ένα ευρύ περιθώριο εκτίμησης ως προς τη ρύθμιση της εκλογικής τους νομοθεσίας.
Ο νόμος 4648/2019, όπως ισχύει, δεν προβλέπει την δυνατότητα της επιστολικής ψήφου των Ελλήνων πολιτών του εξωτερικού. Οι εκλογείς, σύμφωνα με τα άρθρα 7 και 13 του προαναφερθέντος νόμου, προσέρχονται για να ψηφίσουν στα εκλογικά τμήματα που συστήνονται στην έδρα κάθε ελληνικής διπλωματικής αρχής στο εξωτερικό και, αν συντρέχει λόγος, λαμβανομένου υπόψη του αριθμού των εγγεγραμμένων εκλογέων που κατοικούν εκτός της έδρας, καθώς και των ειδικών σε κάθε διπλωματική περιφέρεια συνθηκών, και σε άλλες πόλεις της ίδιας περιφέρειας. Τα καταστήματα ψηφοφορίας ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών.
Το προς διαβούλευση νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν θεσπίζει την δυνατότητα της επιστολικής ψήφου των Ελλήνων που κατά τον χρόνο διενέργειας των εκλογών ή εθνικού δημοψηφίσματος βρίσκονται εκτός της ελληνικής επικράτειας. Η έλλειψη νομοθετικής θέσπισης της επιστολικής ψήφου συνδέεται με τον φόβο παραβίασης της μυστικότητας της ψήφου, αφήνει όμως δυσεπίλυτα ζητήματα σχετικά με την καθολικότητα και την ισότητα της ψήφου. Με την επιστολική ή ηλεκτρονική ψήφο θα παρασχεθεί μεγάλη διευκόλυνση όσων από τους ομογενείς διαμένουν ή κατοικούν μακριά από τα εκλογικά κέντρα, καθώς στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι αποστάσεις από τα εκλογικά κέντρα είναι εξαιρετικά μεγάλες.
Η επιστολική ψήφος έχει άλλωστε νομοθετηθεί σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα στην Γερμανία, όπου αναφορικά με τους εκλογείς του εξωτερικού ακολουθείται η εξής διαδικασία επιστολικής – ταχυδρομικής ψήφου: Όλοι οι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών εκτός της γερμανικής επικράτειας, κάνουν αίτηση για να αποκτήσουν μια «κάρτα ψηφοφορίας», η οποία τους εγγράφει στους εκλογικούς καταλόγους και με την επίδειξή της μπορούν να ψηφίσουν. Με αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας αποστέλλεται στον Γερμανό πολίτη, που βρίσκεται εκτός της γερμανικής επικράτειας, με ταχυδρομείο ειδικό υλικό, το οποίο χρησιμοποιεί για να ψηφίσει. Εκτός από την εκλογική κάρτα, στέλνονται τα ψηφοδέλτια της περιφέρειας που ψηφίζει, ο ειδικός εκλογικός φάκελος, στον οποίο τοποθετεί το ψηφοδέλτιο, καθώς και ένας μεγαλύτερος φάκελος, στον οποίο βάζει το ψηφοδέλτιο, την κάρτα του και φωτοτυπίες εγγράφων που πιστοποιούν την ταυτότητά του. Ο μεγαλύτερος φάκελος έχει τη σφραγίδα των γερμανικών ταχυδρομείων και αποστέλλεται δωρεάν από οποιαδήποτε χώρα. Παρόμοια διαδικασία ακολουθείται και στην Ισπανία. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ολλανδία, η Ελβετία και η Εσθονία έχουν δώσει και τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.
Ως εκ τούτου, και με δεδομένη την συνταγματικότητα και την αναγκαιότητα της επιστολικής ψήφου ή ακόμα και της ηλεκτρονικής ψήφου, προτείνεται η προσθήκη νέας διάταξης στον νόμο 4648/2019 που να προβλέπει την δυνατότητα επιστολικής ψήφου καθώς και τις διαδικαστικές προϋποθέσεις αυτής.
Κατά το γερμανικό πρότυπο, ο Έλληνας εκλογέας του εξωτερικού θα μπορεί να υποβάλλει αρχικώς αίτηση εγγραφής σε ειδικό εκλογικό κατάλογο, σύμφωνα με την ήδη προτεινόμενη ρύθμιση του νομοσχεδίου, αλλά και απόκτησης κάρτας ψηφοφορίας, η οποία θα αξιοποιηθεί για την πραγματοποίηση της επιστολικής ψήφου.
Το Υπουργείο Εσωτερικών θα αποστέλλει ταχυδρομικώς στον εκλογέα το ειδικό εκλογικό υλικό, το οποίο θα χρησιμοποιήσει για να ψηφίσει. Εκτός από την εκλογική κάρτα, θα αποσταλούν τα ψηφοδέλτια της περιφέρειας που ψηφίζει, ο ειδικός εκλογικός φάκελος, στον οποίο θα τοποθετηθεί το ψηφοδέλτιο, καθώς και ένας μεγαλύτερος φάκελος, στον οποίο θα τοποθετηθεί ο ειδικός εκλογικός φάκελος με το ψηφοδέλτιο, η κάρτα του ψηφοφόρου εξωτερικού και φωτοτυπίες εγγράφων που πιστοποιούν την ταυτότητά του. Ο μεγαλύτερος φάκελος θα έχει την σφραγίδα των ελληνικών ταχυδρομείων και θα αποστέλλεται δωρεάν από οποιαδήποτε χώρα.
Η συζήτηση αυτή δεν θα έπρεπε καν να υπάρχει στην Ελλάδα του 2023 για ένα ζήτημα που στις ώριμες δυτικές δημοκρατίες, και όχι μόνο (οι γείτονες τούρκοι ψηφίζουν μαζικά στις εκλογές της χώρα τους από το εξωτερικό, καθώς επίσης και πολίτες 10δων αφρικάνικων χωρών) έχει λυθεί από δεκαετίες.
Το Σύνταγμα της χώρας όχι μόνο προβλέπει το δικαίωμα κάθε Έλληνα πολίτη να ψηφίζει αλλά σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 51, και την παρ. 2 του άρθρου 6 της εκλογικής νομοθεσίας η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στις γενικές βουλευτικές εκλογές είναι υποχρεωτική.
Κατά συνέπια η ελληνική πολιτεία οφείλει να εξασφαλίζει και να διευκολύνει την συμμέτοχή κάθε πολίτη στις εκλογές, οπουδήποτε και εάν αυτός βρίσκεται και είναι πραχτικά δυνατόν.
Οι τοποθετήσεις εναντίον αυτής της ξεκάθαρης συνταγματικής αρχής, καταδεικνύουν άτομα και προθέσεις με σαφές έλλειμα δημοκρατικής αντίληψης, πλήρους περιφρόνησης της αρχής της ισονομίας και προφανώς μιας ηθικά και πολιτικά μικρόψυχής και μυωπικής στάσης απέναντί σε ένα μεγάλο και δυναμικό μέρος του ελληνισμού της διασποράς, που διαχρονικά έχει αποτελέσει και αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο για την χώρα.
Υποστηριζω το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες πολίτες, χωρίς κανέναν περιορισμό, από όπου και αν βρίσκονται, και για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα. Επίσης επιστολική η και ηλεκτρονική ψήφος για να διευκολυνθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας, ειδικά για τους γηραιότερους, αλλά και για τους φτωχότερους που αδυνατούν να μετακινηθούν.
Δεν υπάρχουν Έλληνες «εσωτερικού» και «εξωτερικού». Μόνον Έλληνες πολίτες, που μπορεί σήμερα να είναι στην Δράμα, αύριο στο Λονδίνο, μεθαύριο στην Νέα Ορλεάνη. Το δικαίωμα ψήφου είναι δικαίωμα του πολίτη, όχι του «συντοπίτη». Ζούμε στον 21ο αιώνα και νομίζω ότι μερικοί το ξεχνάνε.
Αν είναι να δοθεί το δικαίωμα ψήφου μόνιμους κατοίκους εξωτερικού που δεν έχουν ΑΦΜ ούτε ΑΜΚΑ απλά και μόνο επειδή είναι ελληνικής καταγωγής, γιατί να μη δοθεί και στους χιλιάδες μη Έλληνες που διαμένουν μόνιμα στη χώρα, πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και επηρεάζονται άμεσα, καθημερινά από τις πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης; Στο σημερινό κόσμο δεν μπορεί να είναι το «αίμα» το μοναδικό κριτήριο…
Πολύ σημαντική πρωτοβουλία, καθώς μέσω του νέου νόμου θα εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη διευκόλυνση ψήφου των Ελλήνων της Διασποράς.
Ναι στην επιστολική ψήφο ! Να βάλουμε τέρμα στα έξοδα και στη ταλεπορία.
Η Τουρκια κ η Λιθουανια εχουν υιοθετησει την Επιστολικη ψηφο. Η Ελλαδα ακομα ( μερικοί) το σκεφτονται; Κ οι 300 της Βουλης να πουν ΝΑΙ στην Επιστολικη ψηφο.
Συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση για το Νομοσχέδιο που αίρει τους περιορισμούς εκείνους στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους Έλληνες μετανάστες που προβλέπει ο νόμος-έκτρωμα 4648/2019. Ειδικά η προϋπόθεση να έχεις κάνει πρόσφατη φορολογική δήλωση στην Ελλάδα, για να μπορείς να ψηφίσεις, αποτελεί παγκόσμια πρωτιά νομικού εξωφρενισμού.
Με το νομικό καθεστώς που θα καθιερωθεί τώρα για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους απόδημους Έλληνες αποφεύγεται και η Σκύλλα (προσβολή της καθολικότητας του εκλογικού δικαιώματος) και η Χάρυβδις (προσβολή της ισοδυναμίας της ψήφου και άνιση μεταχείριση των ψήφων του εξωτερικού σε σχέση μ’ αυτές του εσωτερικού), που μπορεί κάποτε να γίνονται και Πλαγκτές Πέτρες. Στις δύο τελευταίες εκλογές η Σκύλλα άρπαξε βέβαια πολλούς ξενιτεμένους Έλληνες απ’ το καράβι του Οδυσσέα. Τελικά σήμερα το καράβι συνεχίζει το δρόμο του προς την πλήρη καθιέρωση της καθολικότητας και της ισότητας της ψήφου των αποδήμων με κάποιες αβαρίες: Η ψήφος του εκτός επικρατείας ψηφοφόρου μετράει μόνον για το ψηφοδέλτιο επικρατείας και όχι για την εκλογική του περιφέρεια, δεν μπορεί να βάλει σταυρό, δεν ισχύει για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές κλπ. Αλλά συνεχίζει το δρόμο του.
Δεν θα έπρεπε παρ’ όλα αυτά να έχει κανείς αυταπάτες. Ούτε και τώρα δεν θα ανέβουν θεαματικά τα νούμερα της συμμετοχής των αποδήμων σε επόμενες εκλογές – όπως φοβούνται κάποια κόμματα στην Ελλάδα. Αυτό θα συνέβαινε μόνον αν καθιερωνόταν για όλους και κυρίως για τους εκτός επικρατείας ψηφοφόρους η επιστολική ψήφος, όπως έχουν κάνει σχεδόν όλες οι πολιτισμένες χώρες της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες, ενώ εμείς είμαστε ακόμη κολλημένοι στον φόβο της «βίας και νοθείας».
Και τέλος. Δεν διαφωνώ να εξεταστεί ο τρόπος συμμετοχής στις εκλογές και των αλλοδαπών που ζουν και εργάζονται εδώ και καιρό στην χώρα μας και συμμετέχουν ενεργά στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Ελλάδας. Προτεραιότητα έχουν όμως οι Έλληνες απόδημοι. Καθώς το Σύνταγμα, άρθρο 108, παρ. 1 εδ. 1 λέει: «Tο Kράτος μεριμνά για τη ζωή του απόδημου ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με τη μητέρα Πατρίδα.» Ο νόμος 4648/2019 πετύχαινε ως τώρα το αντίθετο.
Θεωρώ πως δεν είναι δίκαιο και σωστό να ψηφίζουν χωρίς περιορισμούς οι Έλληνες που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό, γιατί δεν ζουν στην Ελλάδα, δεν γνωρίζουν τα προβλήματά μας και η ψήφος τους δεν θα έχει άμεσες συνέπειες στη ζωή τους.
Το κομματικό συμφέρον ήταν η κινητήρια δύναμη που εμπόδισε τον νόμο 4648 του 2019 να διευκολύνει την ομογένεια να ψηφίσει από τον τόπο διαμονής τους.
Είναι λυπηρό να υστερούμε από άλλες χώρες που αν και με λιγότερη ευαισθησία στα δημοκρατικά ιδεώδη το έχουν κάνει χρόνια πριν, και σήμερα, με όλα τα μέσα που διαθέτει η τεχνολογία να ελπίζουμε πως θα βρεθούν 200 βουλευτές στο ελληνικό κοινοβούλιο να το κάνουν.
Η εφαρμογή του νόμου 4648/2019 φανέρωσε πόσο άχρηστος ήταν !
Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στο άρθρο 2 και 4 σαφώς μας βρίσκουν σύμφωνους καθώς έτσι παύει να αδικεί ο νόμος τους μη έχοντες την δυνατότητα να ταξιδέψουν στην Ελλάδα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Παραμένει όμως ο νόμος να μην λύνει το πρόβλημα της εκπροσώπησης της ομογένειας στο κοινοβούλιο. Ας γίνει λοιπόν ένα βήμα και προς αυτή την κατεύθυνση και μάλιστα βγάζοντας την διασπορά από τα κομματικά παιγνίδια.
Προτείνουμε λοιπόν να δώστε θέση – έστω μικρή – στη ομογένεια εντός της επικράτειας. Δώστε θέση στο σώμα σε εκπροσώπους της ομογένειας ως Ανεξάρτητοι βουλευτές και όχι ως βουλευτές επικράτειας κομμάτων, και μάλιστα με κατάταξη κατά κρίση αγαθού ανδρός …
Καθιερώσετε 8 βουλευτές «ομογένειας» από τους 15 της επικράτειας που να επιλέγονται από την ομογένεια γεωγραφικά και να μας εκπροσωπούν.
Χρησιμοποιήστε την διασπορά και την δύναμη της μέσω των εκπροσώπων της, στο να μπορέσετε να αντισταθμίστε εξωτερικούς παράγοντες, όπως της νοσηρής προπαγάνδας, αλλά και εργαλείο για την αντιμετώπιση κρίσιμων εσωτερικών θεμάτων, όπως ο συνδυασμός της υπογεννητικότητας και του μεταναστευτικού, που σε βάθος χρόνου θα έχουν αντίκτυπο και στο ίδιο το εκλογικό σώμα εντός της επικράτειας .
Ας γίνει η προσπάθεια λοιπόν μαζί με την άρση των εμποδίων στο εκλέγειν να δοθεί σωστά και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.
Σας ευχαριστώ
Χρήστος Καβαλής
Πρόεδρος της Ελληνική Κοινότητας Καΐρου
15.7.2023
Τάσσομαι υπέρ της άρσης όλων των περιορισμών στο νεο νομοσχέδιο, καθως και της εφαρμογής της επιστολικής και ηλεκτρονικής ψήφου για την διευκόλυνση της Ελληνικής ομογένειας, σε όλο τον κόσμο.
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος συνδέεται απόλυτα με την έννοια της δημοκρατίας,
που προήλθε από την Ελλάδα και μας κάνει υπερήφανους που είμαστε Έλληνες.
Θεορω οτι απαντες με Ελληνική υπηκοότητα,
απο τη στιγμή που ενηλικιώνονται, θα πρέπει να δικαιούνται να ψηφίζουν.
Είναι μια σημαντική ευκαιρία και ιστορική στιγμή για την Ελλάδα να προσελκύσει την ομογένεια.
Να μην ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού.
Να μην στέλνουν όμως και τα παιδιά τους υποχρεωτικα στρατό για φυλανε τα σύνορα της χώρας..
Ούτε να πληρώνουν φόρους και ενφια..όταν και αν επιστρέψουν να πληρώσουν!
Για πρώτη φορά στην Ιστορία η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει τα δικαιώματα των Ελλήνων της διασποράς. Επιτέλους η Ελλάδα έχει έναν Πρωθυπουργό που δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό να ασκήσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του εκλέγειν ανεξάρτητα αν βρίσκονται στην Ελλάδα ή ζουν κάπου αλλού. Οι λάθος επιλογές προηγούμενων κυβερνήσεων μας ανάγκασαν να εγκαταλείψουμε την ζωή και την καριέρα μας στην Ελλάδα και να φύγουμε στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό δεν μας κάνει λιγότερο Έλληνες. Οι Έλληνες του εξωτερικού δεν είναι αποκομμένοι από το πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι της Ελλάδας. Έχουν αφήσει πίσω οικογένειες, συγγενείς και κυρίως έχουν το όραμα ότι κάποτε θα μπορέσουν να ξαναγυρίσουν και να ζήσουν στην χώρα τους, για αυτό θα πρέπει να έχουν λόγο και να μπορούν με την ψήφο τους να στηρίξουν εκείνους που θέλουν και πιστεύουν ότι μπορούν να κυβερνήσουν σωστά τη χώρα. Μικροπολιτικές σκοπιμότητες και καιροσκοπισμοί εμπόδιζαν τόσα χρόνια αυτό που σήμερα με τόλμη προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Για αυτό θα πρέπει όλοι μας να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια. Έλληνας δεν είναι μόνο αυτός που ζει στην Ελλάδα. Έλληνας είναι αυτός που όπου κι αν βρίσκεται νοιάζεται για την πατρίδα του και διαδίδει τα ελληνικά ιδεώδη.
Αξιότιμες/οι κυρίες/οι Βουλευτές όλων των κομμάτων,
πιστοί στο θεσμικό ρόλο του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ελληνισμού και στις αξίες που διέπουν τους σκοπούς και στόχους του ιδρύματος, σας απευθύνουμε την παρούσα ανοικτή επιστολή.
Οι απόδημοι Έλληνες είναι η ψυχή και η φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Προβάλλουμε την Ελλάδα στο εξωτερικό σε κάθε ευκαιρία, στηρίζουμε συστηματικά τα εθνικά μας θέματα, και είμαστε οι καλύτεροι πρεσβευτές της στα κράτη που μας φιλοξενούν. Λατρεύουμε την πατρίδα μας και το δείχνουμε έμπρακτα. Οι δεσμοί που έχουμε με την Ελλάδα είναι τόσο δυνατοί και το ενδιαφέρον μας για την πατρίδα τόσο ουσιαστικό, ώστε να θεωρούμε πως το μέλλον της Ελλάδας, είναι και δικό μας μέλλον. Εξάλλου, στην πατρίδα οι απόδημοι Έλληνες έχουν δεκάδες συγγενείς και ουσιαστικές οικονομικές σχέσεις σε διάφορα επίπεδα.
Αποτελεί σνεπώς, υποχρέωσή μας να ακουστεί η φωνή μας. Είναι καιρός λοιπόν, αυτή η υποχρέωση να γίνει και δικαίωμα. Χωρίς περιορισμούς, χωρίς όρους, για κάθε Ελληνίδα και Έλληνα που θέλει να συμβάλει με την ψήφο του στο υπέρτατο εργαλείο της Δημοκρατίας, την εκλογική διαδικασία.
Είναι τεράστια ευκαιρία για την Ελληνική Βουλή και ιστορική ευθύνη για κάθε Ελληνίδα και Έλ- ληνα βουλευτή, να αποδείξουν πως η σημερινή Ελλάδα είναι η φυσική συνέχεια της χώρας που γέννησε τη Δημοκρατία, ψηφίζοντας την άμεση άρση όλων των περιορισμών του Νόμου 4648/2019 και καθιερώνοντας την επιστολική ψήφο για όλους τους απόδημους του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους, ασχέτως αν ζουν σε περιοχή με Ελληνικές Προξενικές Αρχές ή όχι, όπως εξάλλου εφαρμόζουν πολλά σύγχρονα και ανεπτυγμένα κράτη.
Αξιότιμες και αξιότιμοι Έλληνες βουλευτές, ευελπιστούμε πως θα αποδεχτείτε την ευγενική και λογική παραίνεση μας και θα στηρίξετε την άρση των άδικων περιορισμών.
Αλέξιος Ντόνας
Αντιπρόεδρος
Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελληνισμού
European Hellenic Foundation EHF
Συμφωνώ με το νομοσχέδιο – είμαι υπέρ του δικαιώματος ψήφου των ομογενών, προυπόθεση φυσικά η ύπαρξη ταυτότητας ή διαβατηρίου. Θυμίζω ότι κατά καιρούς η χώρα μας υποστηρίζεται από τις ενώσεις ομογενών στα διάφορα αιτήματα της. επίσης η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου είναι καλό να προστεθεί. Δεν συμφωνώ με τις αιτιάσεις ότι η ψήφος των ομογενών αλλοιώνει τα αποτελέσματα άλλωστε οι υποστηρικτές της δεν διαμαρτυρήθηκαν ποτέ για τις τυχόν αλλοιώσεις που προκαλούν οι ψήφοι των ετεροδημοτών στις κατά τόπους εκλογικές περιφέρειες! Άμεσα δε χρειάζεται να εκκαθαρισθούν οι εκλογικοί κατάλογοι, κάτι που πλέον είναι εύκολο με το συνδυασμό των ηλ. αρχείων των Ληξιαρχείων των Δήμων της Αστυνομίας, του Εθνικού Μητρώου Επικοινωνίας (Ε.Μ.Επ.) κλπ.