- Υπουργείο Εσωτερικών - http://www.opengov.gr/ypes -

  Άρθρο 42 Αναθεώρηση χρονικού πλαισίου και καθορισμού στοχοθεσίας  – Τροποποίηση παρ. 1, 2, 3 και 4 άρθρου 9 ν. 4940/2022

 

 

Στο άρθρο 9 του ν. 4940/2022 (Α΄ 112), περί της διαδικασίας καθορισμού και αναθεώρησης στόχων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1, αα) οι λέξεις «Το περιεχόμενο» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους εκκινεί η διαδικασία ενσωμάτωσης του περιεχομένου», αβ) διαγράφονται οι λέξεις «την 15η Νοεμβρίου κάθε έτους», αγ) οι λέξεις «την παρ. 7» αντικαθίστανται από τις λέξεις «το δεύτερο εδάφιο της παρ. 7», αδ) διαγράφονται οι λέξεις «ενσωματώνεται υποχρεωτικά», β) στις παρ. 2 και 3, η λέξη «Δεκεμβρίου» αντικαθίσταται από τη λέξη «Νοεμβρίου», γ) στο τρίτο εδάφιο της παρ. 4, προστίθεται η λέξη «αναφοράς», δ) στην παρ. 10 και στο πρώτο εδάφιο της παρ. 11 οι λέξεις «Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης» και το άρθρο 9 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 9

Διαδικασία καθορισμού και αναθεώρησης στόχων

 

  1. Την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους εκκινεί η διαδικασία ενσωμάτωσης του περιεχομένου των Σχεδίων Δράσης των Υπουργείων, δηλαδή των στόχων, των δράσεων και των έργων τους, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της παρ. 7 του άρθρου 52 του ν. 4622/2019 (Α’ 133), στους στόχους των οικείων οργανικών μονάδων, κατά λόγον αρμοδιότητας, σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 4 του παρόντος.
  2. Με απόφασή του, που εκδίδεται έως την 20ή Νοεμβρίου κάθε έτους, ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός δύναται να καθορίζει και να κατανέμει στις οικείες υπηρεσίες επιπρόσθετους των οριζομένων στην παρ. 1 στόχους.
  3. Με απόφασή του, που εκδίδεται έως την 20ή Νοεμβρίου κάθε έτους, το όργανο διοίκησης κάθε φορέα, του οποίου οι υπάλληλοι υπάγονται στο άρθρο 5, εκτός των υπουργείων, καθορίζει και κατανέμει στις οικείες υπηρεσίες τις προτεραιότητες και τους στόχους του για το επόμενο ημερολογιακό έτος.
  4. Σε κάθε ιεραρχικό επίπεδο οι στόχοι εξειδικεύονται και καθορίζονται κατόπιν συνεργασίας και συμφωνίας μεταξύ των προϊσταμένων και των κατά περίπτωση Αξιολογητών τους σύμφωνα με το άρθρο 7. Σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας, ο Αξιολογητής αποφασίζει σχετικά. Η διαδικασία εξειδίκευσης και επιμερισμού των στόχων σε όλα τα ιεραρχικά επίπεδα ολοκληρώνεται μέχρι τη 15η Ιανουαρίου κάθε έτους αναφοράς.
  5. Ορίζεται ελάχιστος υποχρεωτικός αριθμός τριών (3) στόχων ανά οργανική μονάδα σε όλα τα επίπεδα διοίκησης, εκ των οποίων ένας (1) σε κάθε μία εκ των ακόλουθων κατηγοριών:

α) Παρεχόμενες υπηρεσίες της οργανικής μονάδας, β) εσωτερική οργάνωση και λειτουργία της οργανικής μονάδας,

γ) γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες των υπαλλήλων της οργανικής μονάδας.

  1. Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 10 και της παρ. 2 του άρθρου 12, ορίζεται ως υποχρεωτικός στόχος στην κατηγορία γ) της παρ. 5 για κάθε προϊστάμενο, ο βαθμός υλοποίησης των Σχεδίων Ανάπτυξης των άμεσα ιεραρχικά υφισταμένων του.
  2. Οι στόχοι κάθε υπερκείμενης οργανικής μονάδας περιλαμβάνουν υποχρεωτικά τους στόχους των μονάδων που υπόκεινται σε αυτήν.
  3. Για κάθε στόχο που προκύπτει από τη διαδικασία των παρ. 1 έως 6 καθορίζονται επιπλέον, κατ’ ελάχιστον, οι δείκτες μέτρησης του βαθμού επίτευξής του, καθώς και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του, σύμφωνα με την παρ. 4.
  4. Οι στόχοι δύνανται να αναθεωρηθούν μόνο μία (1) φορά εντός του έτους αναφοράς, τον μήνα Μάιο, κατόπιν συζήτησης για την επισκόπηση της προόδου του άρθρου 10.
  5. Οι στόχοι ανά ιεραρχικό επίπεδο και οργανική μονάδα καταχωρίζονται σε ειδική πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών.
  6. Η καθ’ ύλην αρμόδια για θέματα στοχοθεσίας μονάδα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών διαχειρίζεται την ειδική πλατφόρμα για τη στοχοθεσία της παρ. 10. Επιπλέον, αναλύει στατιστικά δεδομένα, συντάσσει εκθέσεις ανάλυσης δεδομένων, ελέγχει την εφαρμογή της εν γένει διαδικασίας, εντοπίζει διαμορφούμενες τάσεις και ακραίες αποκλίσεις και δύναται να εισηγείται στην αρμόδια κατά περίπτωση Επιτροπή Εποπτείας Αξιολόγησης του άρθρου 15 τη λήψη διορθωτικών μέτρων όπως, ενδεικτικά, την κλήση του προϊσταμένου προς παροχή εξηγήσεων και την πρόταση ειδικών μέτρων για τη μη επανάληψη ακραίων αποκλίσεων.».