Στο άρθρο 26 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν. 3584/2007, Α’ 143), περί της ορκωμοσίας, της ανάληψης υπηρεσίας και του τύπου του όρκου, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στον τίτλο, οι λέξεις «Ανάληψη Υπηρεσίας – Τύπος όρκου» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Διαβεβαίωση – Ανάληψη υπηρεσίας», β) στην παρ. 1, οι λέξεις «Όσοι δηλώνουν ότι δεν πρεσβεύουν καμία θρησκεία ή πρεσβεύουν θρησκεία που δεν επιτρέπει τον όρκο» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Όσοι επιθυμούν», γ) στην παρ. 2 προστίθεται, τέταρτο, εδάφιο, δ) η παρ. 3 καταργείται, ε) στην παρ. 4, οι λέξεις «ενός (1) μηνός» αντικαθίστανται από τις λέξεις «είκοσι (20) ημερών» και το άρθρο 26 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 26
Ορκωμοσία – Διαβεβαίωση – Ανάληψη υπηρεσίας
- Ο όρκος δίδεται ενώπιον του οργάνου που έχει εκδώσει την πράξη διορισμού ή του οργάνου που ορίζεται στο έγγραφο της κοινοποίησης. α. Ο όρκος έχει ως εξής: «Ορκίζομαι να φυλάττω πίστη στην πατρίδα, υπακοή στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω τιμίως και ευσυνειδήτως τα καθήκοντά μου.». β. Ο όρκος των αλλοδαπών έχει ως εξής: «Ορκίζομαι να φυλάττω πίστη στην Ελλάδα, υπακοή στο Σύνταγμα και τους νόμους της και να εκπληρώνω τιμίως και ευσυνειδήτως τα καθήκοντά μου.». γ. Όσοι επιθυμούν, παρέχουν, αντί όρκου, την ακόλουθη διαβεβαίωση: «Δηλώνω, επικαλούμενος την τιμή και τη συνείδηση μου, ότι θα φυλάττω πίστη στην Ελλάδα, υπακοή στο Σύνταγμα και τους νόμους και ότι θα εκπληρώνω τιμίως και ευσυνειδήτως τα καθήκοντά μου.
- Η ορκωμοσία βεβαιώνεται με πρωτόκολλο, που χρονολογείται και υπογράφεται από τον ορκιζόμενο και το όργανο ενώπιον του οποίου ορκίζεται. Η ανάληψη καθηκόντων πιστοποιείται με έκθεση, που υπογράφεται από τον προϊστάμενο της οικείας υπηρεσίας και τον υπάλληλο. Η έκθεση φέρει αριθμό πρωτοκόλλου της χρονολογίας ανάληψης καθηκόντων. Η παρούσα ισχύει αντιστοίχως και στην περίπτωση της διαβεβαίωσης.
- [Καταργείται]
- Αφετηρία υπολογισμού του χρόνου υπηρεσίας των υπαλλήλων αποτελεί η χρονολογία δημοσίευσης στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως της πράξεως διορισμού, με την προϋπόθεση ότι η ανάληψη υπηρεσίας γίνεται εντός είκοσι (20) ημερών από την κοινοποίηση της πράξης διορισμού, διαφορετικά η ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας.».
Το ανήκειν στο έθνος (αναφορικά με τον όρο ‘πατριδα’) και η υιοθέτηση της επικρατούσας στο ελληνικό κράτος θρησκείας δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά. Και οι Έλληνες πολίτες που επιλέγουν την δήλωση πίστης αντί του θρησκευτικού όρκου θα πρέπει να μπορούν ρητά να αναφέρονται στην Ελλαδα ως ‘πατρίδα’ τους κατά την ανάληψη υπηρεσίας. Εάν δε έχουν διπλή υπηκοότητα (ελληνική και άλλη) νομίζω πως είναι επίσης ορθότερο να αναφέρονται στην δηλωσή τους και σε ‘πατρίδα’ και σε ‘Ελλάδα’. Ευχαριστώ
Άρθρο 26, παράγραφος 1, στοιχείο υπό γ) : Δηλαδή, αποκλείεται κάποιος να μην πιστεύει σε κάποιο δόγμα αλλά την Ελλάδα όντως να τη θεωρεί και να την αποκαλεί πατρίδα του;
Αντί όρκου, να διαβεβαιώνει ότι θα φυλάττει πίστη στην πατρίδα του;
Η Ελλάδα είναι πατρίδα μόνο για τους χριστιανούς ορθόδοξους;