Στην παρ. 4 του άρθρου 15 του ν. 4765/2021 (Α’ 6), περί της ισοβαθμίας των υποψηφίων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) τα εδάφια, δεύτερο και τρίτο, αντικαθίστανται, β) στο τέταρτο εδάφιο, η λέξη «κλήρωσης» αντικαθίσταται από τη λέξη «διαδικασίας» και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:
«4. Η σειρά κατάταξης των υποψηφίων, ανεξαρτήτως κατηγορίας, που εξακολουθούν να ισοβαθμούν, μετά την εξάντληση όλων των κριτηρίων ισοβαθμίας που προβλέπονται στις παρ. 1, 2 και 3, καθορίζεται με δημόσια κλήρωση, η οποία μπορεί να διεξάγεται και ηλεκτρονικά. Η σειρά κατάταξης δύναται, επίσης, να καθορίζεται βάσει αριθμού που αποδίδεται σε κάθε υποψήφιο ανά προκήρυξη μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, μέσω εφαρμογής λογισμικού ανοικτής κληρωτίδας που βασίζεται στην αρχή της τυχαιότητας προκειμένου να προτάσσεται ο υποψήφιος με τον μικρότερο αριθμό. Με απόφασή του, ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ ορίζει τον ακριβή τόπο και χρόνο της κλήρωσης ή της ενεργοποίησης της εφαρμογής λογισμικού ανοικτής κληρωτίδας, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα, περιλαμβανομένων των θεμάτων που αφορούν στη δημοσιότητα της διαδικασίας, η οποία διεξάγεται παρουσία ενός τουλάχιστον μέλους του ΑΣΕΠ που ορίζεται από τον ίδιο. Οι υποψήφιοι ενημερώνονται σχετικά με ανακοίνωση που αναρτάται στον διαδικτυακό τόπο του Α.Σ.Ε.Π., είκοσι τέσσερις (24) τουλάχιστον ώρες πριν από τη διενέργεια της διαδικασίας.».
Εφόσον εξαντλούνται τα κριτήρια ισοβαθμίας που ήδη υπάρχουν, τότε δε χρειάζεται να γίνεται κλήρωση.
Να επιλέγεται ο υποψήφιος με βάση τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησής του. Όποιος κάνει νωρίτερα την αίτηση, επιλέγεται αυτός ανάμεσα σε ισοβαθμούντες.
Μειώνεται κι ο χρόνος έτσι.
Το δίκαιότερο είναι το μοναδικό κριτήριο ισοβαθμίας να είναι ο βαθμός της γραπτής εξέτασης και μόνο και στη συνέχεια να πραγματοποιείται δημόσια κλήρωση η οποία να διεξάγεται ηλεκτρονικά