Σκοπός του παρόντος Μέρους είναι, αφενός, η επιτάχυνση της διαδικασίας προσλήψεων προσωπικού στον δημόσιο τομέα, όπως οριοθετείται στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143), μέσω του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), από την προκήρυξη των θέσεων έως την ανάληψη καθηκόντων των διοριζόμενων και, αφετέρου, η παροχή επιπλέον κινήτρων για τη στελέχωση δημόσιων υπηρεσιών σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.
Τοποθέτηση της Επιτροπής Αγώνα του Πρώτου Πανελλήνιου Γραπτού Διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2Γ/2022 στη Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Επιτάχυνση προσλήψεων μέσω Α.Σ.Ε.Π., σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων και λοιπές διατάξεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης».
Γενικές παρατηρήσεις
Με το παρόν νομοσχέδιο εισάγονται τιμωρητικές διατάξεις για τους επιτυχόντες του Πρώτου Γραπτού Διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2Γ/2022 που δεν ήταν εν γνώσει των συμμετεχόντων και επιτυχόντων στον Διαγωνισμό, αλλάζοντας τα δεδομένα εν μέσω μιας διαδικασίας που παρουσίασε πολλές παλινωδίες και τεράστιες καθυστερήσεις και το μόλις 19% των επιστημόνων που πέτυχε έχει ήδη ταλαιπωρηθεί ποικιλοτρόπως. Οι προτεινόμενες αλλαγές δεν προωθούν την αξιοκρατία ούτε και συμβάλουν στην επίσπευση των διαδικασιών και την απορρόφηση των 14.837 επιτυχόντων του Πρώτου Γραπτού Διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2Γ/2022, ελάχιστοι εκ των οποίων έχουν διοριστεί δύο χρόνια μετά την δήλωση συμμετοχής τους στον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Ζητάμε να μην επέλθουν αλλαγές στην διαδικασία του διαγωνισμού 2Γ/2022 και να διοριστούν όλοι οι επιτυχόντες. Επισημαίνεται ότι δεν μπορούν να ισχύσουν αναδρομικά οι προτεινόμενες αλλαγές για του επιτυχόντες του Διαγωνισμού 2Γ/2022, καθώς οι δηλώσεις στις προκηρύξεις 1ΓΒ, 2ΓΒ και 3ΓΒ έγιναν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην προκήρυξη του Διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2Γ/2022.
Συγκεκριμένα:
Άρθρο 4 Ενίσχυση μοριοδότησης βάσει κριτηρίου εντοπιότητας – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 12 ν. 4765/2021
Η υπέρμετρη μοριοδότηση της εντοπιότητας είναι εξόχως υπερβολική και στρεβλώνει την αρχή της αξιοκρατίας
Άρθρο 7 Συμμετοχή τακτικού προσωπικού σε διαδικασία πλήρωσης θέσεων μετά από δεκαετία – Τροποποίηση παρ. 2 και 3 άρθρου 17 ν. 4765/2021
Είναι απαράδεκτη η αλλαγή της διάταξης που επέτρεπε στους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους να διεκδικήσουν την συμμετοχής τους σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ μετά από 5ετία από τον διορισμό τους και η μετατροπή της σε 10ετία, δεδομένου ότι και η κινητικότητα δε λειτουργεί
Άρθρο 8 Υποβολή δικαιολογητικών συμμετοχής – Τροποποίηση παρ. 4 και 6 άρθρου 20 ν. 4765/2021, παρ. 6
Προτείνεται να ισχύσει ο δεκαετής αποκλεισμός συμμετοχής σε επόμενη προκήρυξη σε περίπτωση που κάποιος προσκομίσει ψευδή δικαιολογητικά.
Άρθρο 9 Κώλυμα συμμετοχής στις διαδικασίες πλήρωσης θέσεων προσωπικού δημόσιου τομέα – Προσθήκη παρ. 7 στο άρθρο 24 ν. 4765/2021, παρ.7
Να προσδιοριστεί ότι η διάταξη αυτή αφορά μελλοντικές προκηρύξεις και όχι τους επιτυχόντες της 2Γ/2022. Όσοι έλαβαν μέρος σε προκηρύξεις πριν την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου, υπέβαλαν αίτηση με βάση συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.
Άρθρο 10 Επίσπευση προθεσμιών διορισμού – Προθεσμία αναπληρώσεων – Τροποποίηση παρ. 1, 2, 3, 4 και 8 άρθρου 25 ν. 4765/2021
παρ.1
Δεν μπορεί να έχει εφαρμογή η διάταξη αυτή στις προκηρύξεις 1ΓΒ/2023, 2ΓΒ/2023 και 3ΓΒ/2023. Κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο για τους διοριστέους που θα προκύψουν από αυτές, καθώς υπήρχαν διαφορετικοί όροι συμμετοχής στις παραπάνω προκηρύξεις. Ειδικά ενώ δεν έχουν γίνει γνωστές οι θέσεις του 2024 και 2025.
Παρ.8
Αναφέρεται σε πίνακες κατάταξης που για την προκήρυξη 3ΓΒ δεν έχουν γίνει γνωστοί ακόμα και μετά το πέρας πλέον του ενός μήνα από την δημοσιοποίηση των προσωρινών αποτελεσμάτων
Άρθρο 17 Πλήρωση θέσεων ετών 2024 – 2025 από τους επιτυχόντες της πρόσκλησης/προκήρυξης 2Γ/2022
παρ. 1
Είναι απαράδεκτο να αλλάζουν οι όροι του διαγωνισμού εν μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας. Να μην επέλθει καμία αλλαγή στην μοριοδότηση των επιτυχόντων του Πρώτου Πανελλήνιο Γραπτού Διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2Γ/2022.
Παρ. 2
Να απαλειφθεί και να αντικατασταθεί «Σε κάθε περίπτωση οι πίνακες της προκήρυξης 2Γ/2022 ισχύουν μέχρι τον διορισμό όλων των επιτυχόντων ΤΕ και ΠΕ του Πρώτου Πανελλήνιου Γραπτού Διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2Γ/2022. Δύναται να διενεργηθούν μικροί διαγωνισμοί για την κάλυψη θέσεων σε ειδικότητες που δεν υπάρχουν επιτυχόντες.»
Παρ. 3
Να μην υπάρχει κανένας περιορισμός στις αναπληρώσεις κενών θέσεων ώστε να μπορούν να διοριστούν όλοι οι επιτυχόντες του Πρώτου Πανελλήνιου Γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2Γ/2022 και να αποφευχθούν περαιτέρω γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.
Εν κατακλείδι, ζητάμε να δημοσιευτούν οι πίνακες κατάταξης των επιτυχόντων του Πρώτου Πανελλήνιου Γραπτού Διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2Γ/2022 που συμμετείχαν στην προκήρυξη 3ΓΒ, να σταματήσει η έκδοση προκηρύξεων τύπου Κ, να μην τροποποιηθούν οι όροι συμμετοχής των επιτυχόντων του διαγωνισμού 2Γ/2022 στις προκηρύξεις, να κοινοποιηθούν άμεσα οι θέσεις του 2024 (που είναι γνωστές από τον Σεπτέμβριο του 2023 και κακώς δεν περιλήφθηκαν στις προηγούμενες προκηρύξεις) και του 2025, να μην ισχύσει ο περιορισμός στην δήλωση των θέσεων ανά προκήρυξη, να εκσυγχρονιστεί και να στελεχωθεί το ΑΣΕΠ ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες χωρίς τιμωρητικές μεθόδους και να παραταθεί η ισχύς των πινάκων των επιτυχόντων ασχέτως αν γίνουν διαγωνιστικές διαδικασίες για ειδικότητες που έχουν διοριστεί όλοι οι επιτυχόντες, ώστε να μπορέσουν να διοριστούν όλοι οι επιτυχόντες!
Με εκτίμηση
Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Χαριλάου Τρικούπη 7α, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: http://www.emdydas.gr
Αθήνα, 16/9/2024
Αρ. Πρωτ. : 9442
Προς: Υπουργείο Εσωτερικών
Κοιν.: 1. Πρόεδρος και ΔΕ ΤΕΕ
2. Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ
Θέμα: Παρέμβαση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στη Δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Επιτάχυνση προσλήψεων μέσω Α.Σ.Ε.Π., σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων και λοιπές διατάξεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης»
Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ ως Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου, φοβόμαστε βάσιμα ότι και το παρών ν/σ (http://www.opengov.gr/minenv/?p=13404) είναι ένα ακόμα λιθαράκι στη διαδικασία απαξίωσης και διάλυσης των Υπηρεσιών Δόμησης που εκκίνησε με τη μεταφορά τους στους Δήμους με τον Καλλικράτη και επιδεινώνεται με κάθε Νομοσχέδιο.
Για μια ακόμη φορά απουσιάζει η αποτίμηση των προηγούμενων σχετικών Νομοθετικών ρυθμίσεων, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται μια πρακτική αποσπασματικής και κακής νομοθέτησης που δεν απολογίζει τις επιπτώσεις της υφιστάμενης Νομοθεσίας, ώστε να διορθώσει αστοχίες, αλλά συνεχίζει με «μπαλώματα» την υφιστάμενη κατεύθυνση υποτίμησης του Δημοσίου Ελέγχου και υποκατάστασης του από διάφορα ιδιωτικά συμφέροντα. Η Ομοσπονδία μας αναλυτικά έχει με παρεμβάσεις της έχει αναδείξει ότι:
• Οι νέοι συνάδελφοι μας παραιτούνται (35% παραιτήσεις) και δεν αποδέχονται τους διορισμούς τους (μόλις 900 στους 1200 διοριστέοι στο γραπτό διαγωνισμό) σε όλους τους πρόσφατους Διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ (13Κ, 3ΒΓ) λόγω των εξευτελιστικών αποδοχών των 850-900 € το μήνα και των τρομακτικών ευθυνών που έχουν οι Μηχανικοί στην άσκηση των καθηκόντων τους. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απαξία για την οργανωμένη Πολιτεία από το γεγονός ότι δε μπορεί πια να προσελκύσει νέους επιστήμονες με διάθεση προσφοράς να υπηρετήσουν στις Δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες
• Στην κινητικότητα αποτυπώνονται τόσο οι μεγάλες ανάγκες των Υπηρεσιών σε Μηχανικούς (1293 ζητούμενες θέσεις), όσο και η παταγώδης αποτυχία της κινητικότητας λόγω των υφιστάμενων περιορισμών (μόλις 19 στις 1293 θέσεις ΠΕ Μηχανικών καλύφθηκαν)
• Οι αποδοχές των ΔΥ Μηχανικών είναι πολύ μικρότερες από τις αντίστοιχες στον ιδιωτικό τομέα και στο 30% των αποδοχών των Μηχανικών στις χώρες της Δυτ. Ευρώπης και κάτω ακόμα και από την Ανατ. Ευρώπη
• Το συνεχώς διευρυνόμενο κύμα ακρίβειας και πληθωρισμού εξανεμίζει το εισόδημα μας και ειδικά το κόστος της στέγασης καθιστά αδύνατο το διορισμό νέων συναδέλφων μας στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
• Τα αναγκαία έργα που πρέπει να τρέξουν, η συντήρηση και λειτουργία των υφιστάμενων Υποδομών, ο προσεισμικός έλεγχος, ο χωροταξικός σχεδιασμός, η διαχείριση και αντιμετώπιση των Φυσικών καταστροφών, η προστασία του Περιβάλλοντος, οι ελεγκτικές και αδειοδοτικές διαδικασίες, τα έργα στο χώρο του Πολιτισμού και Άμυνας απαιτούν τις γνώσεις και τη συμμετοχή Διπλωματούχων Μηχανικών. Υπό τις παραπάνω συνθήκες κανένας Μηχανικός δε θα παραμείνει στις Υπηρεσίες και τα αποτελέσματα των ελλείψεων αυτών είναι ήδη ορατά στην κοινωνία.
Το παρόν Νομοσχέδιο αντί να αντιμετωπίσει τα παραπάνω, ειδικά όσον αφορά τις αποδοχές, αλλά και τα κίνητρα προσέλκυσης επιστημόνων σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές, εισάγει τιμωρητικές διατάξεις που κανένα αποτέλεσμα δε θα έχουν.
Ενδεικτικά στο αρθ. 4 είναι υπερβολική η μοριοδότηση της εντοπιότητας. Είμαστε θετικοί στην μοριοδότηση για μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους ,αλλά εδώ πλέον δεν μιλάμε για προβάδισμα λόγω εντοπιότητας αλλά στη ουσία για πλήρη αποκλεισμό όσων δεν έχουν εντοπιότητα. Τα 40 μόρια της εντοπιότητας για όλα τα νησιά συμπεριλαμβανομένης την Ρόδου, Κέρκυρας είναι ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ εάν σκεφτεί κανείς ότι το διδακτορικό δίνει 5 μόρια, το μεταπτυχιακό 2 μόρια και η πενταετής εμπειρία 5 μόρια. Επίσης η μοριοδότηση εντοπιότητας μεσαίων δήμων με 20 μόρια και αυτή είναι υπερβολική (π.χ. στην Περιφέρεια Θεσσαλίας από τους 25 Δήμους , οι 20 έχουν πληθυσμό κάτω των 25.000 κατοίκων). Στην ουσία για να διοριστεί κάποιος πλέον θα πρέπει να έχει εντοπιότητα. Η μοριοδότηση της εντοπιότητας είναι υπερβολική στα πλαίσια της αντισυνταγματικότητας, οδηγεί σε πλήρη κατάργηση της ισότητας μεταξύ των πολιτών. Είμαστε θετικοί στην μοριοδότηση για μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους αλλά σε λογικά πλαίσια και εντός των ορίων του συντάγματος. Επίσης η τιμωριτική διάταξη για 3ετή αποκλεισμό από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ εάν δεν αποδεχθεί κάποιος τον διορισμό του είναι απαράδεκτη.
Στο αρθ. 7. Είναι απαράδεκτη η αλλαγή της διάταξης που επέτρεπε στους μονίμους δημοσίους υπαλλήλους να διεκδικήσουν την συμμετοχής τους σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ μετά από 5ετία από τον διορισμό τους και η μετατροπή της σε 10ετία. Στην ουσία αυτό πλέον εμποδίζει τους δημοσίους υπαλλήλους από την διεκδίκηση κάποιας άλλης θέσης στο δημόσιο (δεδομένου ότι και η κινητικότητα δε λειτουργεί) και καταργεί την ισότητα μεταξύ τον πολιτών κρίνοντας την εν λόγω διάταξη ενδεχομένως αντισυνταγματική.
Τα παραπάνω αδυνατούν να προσελκύσουν νέους επιστήμονες με διάθεση προσφοράς στο Δημόσιο και θα συνεχίσουν την πορεία απαξίωσης και εγκατάλειψης ειδικά στις Δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες.
Αντί να προχωρήσει σε ουσιαστικές αυξήσεις αποδοχών, σύμφωνα με τις διεκδικήσεις μας, επαναφέρει την αποτυχημένη και προβληματική διαδικασία των Bonus.
Έτσι με τη μορφή bonus, είτε μέσω της Στοχοθεσίας, είτε μέσω του συστήματος κινήτρων του Ν. 4940/2022 μοιράζει χρήματα σε επιλεγμένες Δ/νσεις και επιλεγμένους υπαλλήλους Υπουργείων κάνοντας πράξη τη μακιαβελική ρήση «διαίρει και βασίλευε» με διακριτή αντιμετώπιση των υπηρεσιών και δημιουργώντας έριδες και αντιπαλότητες μέσα στις υπηρεσιακές δομές. Επιπρόσθετα επιχειρεί με τον τρόπο αυτό, να νομιμοποιήσουν τις έωλες και απορριπτέες διαδικασίες της “αξιολόγησης” και “στοχοθεσίας” που ενώ έχουν αποτύχει οικτρά, προσπαθούν να επιβληθούν δια της “επιβράβευσης” όσων πιάσουν τους άπιαστους στόχους ή απλά προσαρμόζονται και δε φέρνουν υπηρεσιακές αντιρρήσεις. Δυστυχώς όμως ο τρόπος αυτός διοίκησης ένα αποτέλεσμα θα έχει: την ολοκληρωτική διάλυση οποιασδήποτε Συλλογικής Οργανωτικής Δομής γιατί προφανώς το όποιο έργο κάνει μια Δ/νση ενός Υπουργείου ή ενός Φορέα, δεν είναι αυτόνομο ή αυτοτελές αλλά υποστηρίζεται, εμπλουτίζεται και εφαρμόζεται από τις υπόλοιπες Δ/νσεις. Και αυτός είναι ο λόγος που το επιχείρημα της αποσπασματικής επίτευξης των στόχων καταρρέει. Τι νόημα έχει για παράδειγμα αν μία Διεύθυνση δημοπρατήσει 50 έργα, όταν οι υποστηρικτικές εργασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί και λόγω ελλείψεων το έργο παρουσιάζει καθυστερήσεις στην κατασκευή; Και όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει το Τεχνικό Έργο (Μελέτες, Επιβλέψεις, Αδειοδοτήσεις, Έλεγχοι) είναι αδύνατο να ποσοτικοποιηθεί, γιατί εξαρτάται από πλήθος παραγόντων, όπως ο χαρακτήρας του, η πρωτοτυπία του, τα εμπλεκόμενα μέρη, οι αδειοδοτήσεις και α- 2 παντήσεις πλήθους Υπηρεσιών κλπ. Για το λόγο αυτό και είναι αδύνατο να τεθούν στόχοι ανά Τεχνικό Υπάλληλο, Τμήμα και Διεύθυνση, όπως γίνεται σήμερα.
Στην πραγματικότητα η διαδικασία αυτή ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου στη Δημόσια Διοίκηση. Θα γενικεύσει τον ατομισμό, τις συγκρούσεις μεταξύ Υπαλλήλων και Υπηρεσιών, το κύμα φυγής από την πλειοψηφία των Υπηρεσιών προς τις καλοπληρωμένες Υπηρεσίες που ήδη βλέπουμε παντού. Μαθηματικά οδηγεί σε συνολική μείωση αποδοχών, αφού αυξάνοντας σημειακά σε κάποιους εκλεκτούς τις αποδοχές, εξασφαλίζεις μέσω προσδοκίας τη σιωπή και υποταγή των υπολοίπων. Και όλοι θυμόμαστε πάρα πολύ καλά από το 2011-2013, ότι τα επιδόματα, κίνητρα απόδοσης κλπ είναι τα πρώτα τα οποία περικόπτονται στην πρώτη κρίση. Η πολιτική μάλιστα αυτή πριμοδοτόντας προνομιακά οικονομικές και «Επιτελικές» Υπηρεσίες υποβαθμίζει συνολικά τον κλάδο μας των Διπλωματούχων Μηχανικών τη στιγμή που:
• Είμαστε Υποχρεωτικά εγγεγραμμένοι σε Επιμελητήριο και διαθέτουμε την Επαγγελματική μας Υπογραφή αποκλειστικά στην Υπηρεσία μας
• Έχουμε – από την άσκηση των καθηκόντων τους – αυξημένη ποινική αλλά και αστική ευθύνη, μεγαλύτερη από κάθε άλλο Υπάλληλο
• Είμαστε απόφοιτοι Πενταετών Σπουδών, το οποίο αναγνωριζόταν μισθολογικά μέχρι το 2011
• Κατέχουμε Integrated Master, λόγω των σπουδών αυτών
• Η παραγωγικότητα της εργασίας μας είναι αυξημένη για το λόγο αυτό προτιμούμαστε σε πλήθος θέσεων και πέρα από το αντικείμενο μας
• Η συνεισφορά μας μέσω του Συστήματος Παραγωγής Δημοσίων Έργων, αλλά και των Ελεγκτικών Μηχανισμών, είναι πολλαπλασιαστική για το Κοινωνικό Σύνολο, το Δημόσιο Συμφέρον και το Περιβάλλον.
Καταγγέλλουμε αποφασιστικά αυτή την πολιτική μισθολογικών διακρίσεων και διαιρέσεων και παλεύουμε να αποσυρθεί, διεκδικώντας όσα αποφασίσαμε στο Συνέδριο μας και στις κινητοποιήσεις μας. Δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε για την αποτροπή των παραπάνω δυσμενών εξελίξεων και θα υπερασπιστούμε το αντικείμενο της εργασίας μας, τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και τη λειτουργία των Υπηρεσιών προς όφελος των πολιτών και του Περιβάλλοντος όπως το Σύνταγμα και το Δημόσιο συμφέρον επιτάσσει.
Άρθρο 17
Πλήρωση θέσεων ετών 2024 – 2025 από τους επιτυχόντες της πρόσκλησης/προκήρυξης 2Γ/2022
«Οι εγκριθείσες θέσεις του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων του άρθρου 51 του ν. 4622/2019 (Α’ 133) των ετών 2024 και 2025 πληρούνται κατόπιν έκδοσης νέας προκήρυξης από επιτυχόντες του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού της πρόσκλησης/προκήρυξης 2Γ/2022, σύμφωνα με τη βαθμολογία τους στη γραπτή εξέταση και το κριτήριο της εντοπιότητας, όπου προβλέπεται. Για όσες θέσεις δεν δύναται να καλυφθούν από τη διαδικασία του προηγούμενου εδαφίου διενεργείται, σύμφωνα με τα ανωτέρω, νέα γραπτή εξέταση για συγκεκριμένους κλάδους και ειδικότητες»
Η παράταση των πινάκων της προκήρυξης 2Γ/2022 πέρα των 2 ετών όπως αυτό προβλεπότανε είναι απαράδεκτη.
Η αλλαγή αυτή θίγει την ίση μεταχείριση των νέων δυνητικών υποψηφίων καθώς υπάρχουν άτομα που δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν στον γραπτό διαγωνισμό.
Τοποθέτηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Αποφοίτων Ε.Σ.Δ.Δ.Α. στη Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Επιτάχυνση προσλήψεων μέσω Α.Σ.Ε.Π., σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων και λοιπές διατάξεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης»
Άρθρο 4 Ενίσχυση μοριοδότησης βάσει κριτηρίου εντοπιότητας – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 12 ν. 4765/2021
Επί της αρχής, η ευνοϊκή μοριοδότηση της εντοπιότητας στρεβλώνει την αρχή της αξιοκρατίας, καθώς δε συνιστά ουσιαστικό ή τυπικό προσόν που αφορά το περιεχόμενο και την αποστολή της εργασίας στο δημόσιο τομέα.
Από την άλλη πλευρά ωστόσο, δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι στην περιφέρεια, και ιδιαίτερα σε ακριτικές, νησιωτικές ή σε ορεινές περιοχές το πρόβλημα υποστελέχωσης των υπηρεσιών είναι εντονότερο σε σχέση με την Αθήνα.
Η αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με επιμέρους μέτρα, αλλά απαιτείται ένας συνολικός σχεδιασμός, σχετικά με την αποκέντρωση των υπηρεσιών από τη μια και από την άλλη, την ενίσχυση υποδομών στην επαρχεία (όπως σχολεία, νοσοκομεία, οδικοί άξονες, μέσα μαζικής μεταφοράς) ώστε να αποτελούν επί της ουσίας ελκυστικές και βιώσιμες επιλογές. Επιπλέον, και ειδικά στις τουριστικές περιοχές, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι η εύρεση φτηνής και προσιτής αξιοπρεπούς στέγης, αποτελώντας ανασταλτικό παράγοντα για τη στελέχωση των υπηρεσιών στις περιοχές αυτές.
Για τους παραπάνω λόγους, το μέτρο της μοριοδότησης της εντοπιότητας, πρέπει να υιοθετείται με φειδώ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί από τη μια η υποστελέχωση των υπηρεσιών στις παραπάνω περιοχές, σεβόμενοι ωστόσο τις αρχές της ισότητας των ευκαιριών και της αξιοκρατίας. Είμαστε ενάντια στην οριζόντια αύξηση της μοριοδότησης, και συγκεκριμένα με την παράγραφο στα) με εξαίρεση των δήμων Σκύρου και Γαύδου, καθώς και των παραγράφων στ) και ζ) του άρθρου.Η στελέχωση των Δημοσίων Υπηρεσιών, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά, αλλά απαιτούνται δομικές αλλαγές και οικονομικός εξ ορθολογισμός των αμοιβών, ώστε το Δημόσιο να αποτελεί μια βιώσιμη και ελκυστική επιλογή.
Άρθρο 5 Συνέντευξη Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 14 ν. 4765/2021
Η συνέντευξη ως τέτοια ενέχει τον κίνδυνο ύπαρξης υποκειμενικών κριτηρίων, ενώ η υιοθετούμενη διαδικασία μπορεί να έχει και αδιαφανή χαρακτηριστικά. Για τους παραπάνω λόγους, υποστηρίζουμε την υποχρεωτική μαγνητοφώνηση της, με παράλληλη μείωση της μοριοδότησή της. Επιπλέον, τόσο η απομαγνητοφώνηση όσο και η αιτιολόγηση, πρέπει να είναι άμεσα στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου.
Άρθρο 7 Συμμετοχή τακτικού προσωπικού σε διαδικασία πλήρωσης θέσεων μετά από δεκαετία – Τροποποίηση παρ. 2 και 3 άρθρου 17 ν. 4765/2021
Η αύξηση του χρονικού διαστήματος , συγκεκριμένα ο διπλασιασμός, έπειτα από το οποίο ο δημόσιος υπάλληλος έχει δικαίωμα συμμετοχής σε νέες διαδικασίες στελέχωσης από τα πέντε στα δέκα έτη αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για όσους ενδιαφέρονται να εργαστούν στο δημόσιο τομέα.
Η στελέχωση του Δημοσίου, δεν μπορεί να γίνει με τιμωρητικές λογικές, αλλά με πολιτικές ενίσχυσης του εισοδήματος, επιμορφωτικά προγράμματα, εισαγωγή κινήτρων, ώστε η εργασία στο Δημόσιο Τομέα να αποτελεί μια ασφαλή και ελκυστική εργασιακή επιλογή . Επίσης σε αυτή την κατεύθυνση θα συνέβαλε καθοριστικά η στελέχωση όλων των θέσεων ευθύνης με την διαδικασία των κρίσεων και όχι την πάγια πρακτική της ανάθεσης.
Άρθρο 17 Πλήρωση θέσεων ετών 2024 – 2025 από τους επιτυχόντες της πρόσκλησης/προκήρυξης 2Γ/2022
Θεωρούμε απαράδεκτο να αλλάζουν οι όροι του διαγωνισμού στο ενδιάμεσο της διαδικασίας . Συγκεκριμένα με αυτή τη διάταξη καταργήθηκε η προσαύξηση της μοριοδότησης λόγω των τυπικών προσόντων όπως προέβλεπαν οι προκηρύξεις. Πρόκειται για μία πρακτική που υπονομεύει την αδιαφάνεια και την αντικειμενικότητα της διαδικασίας και επιπλέον παραβιάζει αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικουμένου και την αρχή της ασφάλειας του δικαίου , δηλαδή την προβλεψιμότητα και την σαφήνεια των νόμων.
Είμαστε αντίθετοι με την παράγραφο 2, όσον αφορά τη διενέργεια οποιασδήποτε νέας διαγωνιστικής διαδικασίας, προτού απορροφηθεί το σύνολο των επιτυχόντων της προκήρυξης 2Γ/2022. Σε περίπτωση διενέργειας νέου διαγωνισμού, δεν πρέπει να καταργούνται οι πίνακες επιτυχόντων, αλλά να αποτελούν κατά προτεραιότητα εν δυνάμει διοριστέους.
Επίσης, δεν προκύπτει κανένα λογικό επιχείρημα για την εισαγωγή του περιορισμού των δύο αναπληρώσεων μίας κενής θέσης όπως προβλέπεται στην παράγραφο 3. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι πιθανότητες πλήρωσης μίας θέσης και να οδηγεί στην επαναπροκήρυξη της, προσθέτοντας αχρείαστες χρονικές και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.
Υπερασπιζόμαστε χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις το αίτημα να απορροφηθούν άμεσα όλοι οι επιτυχόντες από τον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Η υποστελέχωση των υπηρεσιών αποδεικνύει την αναγκαιότητα αυτών των προσλήψεων. Ταυτόχρονα μέχρι να ολοκληρωθεί η απορρόφηση τους να μην διεξαχθεί νέος διαγωνισμός με εξαίρεση διαγωνισμούς σε ειδικότητες και κλάδους που δεν συμπεριλαμβάνονται στην δεξαμενή των επιτυχόντων.
Άρθρο 19 Προθεσμία δημοσίευσης και τρόπος κοινοποίησης πράξης διορισμού – Τροποποίηση άρθρου 17 Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων ν.π.δ.δ.
Η διάταξη θέτει ασφυκτικά περιθώρια, δύο μηνών, για την ορκωμοσία των δημοσίων υπαλλήλων και την ανάληψη υπηρεσίας.
Ως χρυσή τομή ανάμεσα στο μεγάλο χρονικό διάστημα των έξι μηνών που προέβλεπε η προηγούμενη ρύθμιση και στο εξαιρετικά σύντομο των δύο μηνών που εισάγει το νομοσχέδιο προτείνουμε η προθεσμία να μπορεί να παραταθεί μέχρι τέσσερις μήνες
Άρθρα 31-37 Σύστημα Κινήτρων και Ανταμοιβής
Γενικά επί των άρθρων: Στόχος των προτεινόμενων άρθρων, σύμφωνα με την τεκμηρίωση είναι η αύξηση της παραγωγικότητας, της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των δημοσίων υπαλλήλων και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Ωστόσο, η θεσμοθέτηση του μπόνους παραγωγικότητας, κρίνεται ως αποσπασματικό και αναποτελεσματικό μέτρο για την εκπλήρωση των παραπάνω στόχων.
Η σημερινή συνθήκη με την έντονη πληθωριστική τάση και ως εκ τούτου τη ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής, βρίσκει τους δημόσιους υπαλλήλους αντιμέτωπους με δραστικές μειώσεις του πραγματικού τους εισοδήματος. Συνδυαστικά με τo εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο αμοιβών αποτελεί αντικίνητρο παραγωγικότητας και προσέλκυσης νέων επιστημόνων. Παράλληλα, η υποστελέχωση των υπηρεσιών, η απαξίωση των υποδομών, η εκχώρηση ολοένα και περισσότερων αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό τομέα, η ανάληψη θέσεων ευθύνης από μετακλητούς υπαλλήλους μ και σειρά άλλων ενεργειών, οδηγεί σε αποδυνάμωση το Δημόσιο Τομέα και σηματοδοτεί μια προσπάθεια απαξίωσής του.
Η κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με αποσπασματικά και επιμέρους μέτρα, όπως το bonus παραγωγικότητας, που αφορά σε ένα μικρό ποσοστό των υπαλλήλων αλλά σε οριζόντιες ρυθμίσεις ενίσχυσης του εισοδήματος, επαρκούς στελέχωσης των Υπηρεσιών, αναβάθμισης των Υποδομών κτλ..
Θεωρούμε αναγκαία ως κίνητρο για τη στελέχωση των υπηρεσιών αλλά και για την κινητροδότηση, την επαναφορά του 13 και 14 μισθού, όπως ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα, την κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016 – 17 καθώς και της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας .
Επιπλέον, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, ο όλος σχεδιασμός του τρόπου καθορισμού της στοχοθεσίας αλλά και της απόδοσης στους εκάστοτε εμπλεκόμενους υπαλλήλους, αφήνει έντονους προβληματισμούς. Η μη συμμετοχή των υπαλλήλων στη διαμόρφωση στόχων , τα μη προκαθορισμένα κριτήρια, η αποκλειστική αρμοδιότητα της ιεραρχίας στον καθορισμό και διαμοιρασμό, αφήνουν εύλογα ερωτήματα για την αντικειμενικότητα και ουδετερότητα της όλης διαδικασίας. Επίσης, με τον ορισμό πλαφόν στόχων ανα φορέα περιορίζεται δραστικά ο αριθμός των εργαζομένων που θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν το σχετικό bonus.
Εφιστούμε την προσοχή, ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις δύναται να οδηγήσουν σε φαινόμενα ευνοιοκρατίας, πελατειακών σχέσεων και εξάρτησης των υπαλλήλων, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσουν έντονα ανταγωνιστικό κλίμα που αντίκειται στο πνεύμα συνεργατικότητας, που είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών.
Επιπλέον, εκφράζουμε τον προβληματισμό μας, κατά πόσο μπορεί η στοχοθεσία να λάβει υπόψη της μη ποσοτικούς στόχους π.χ. λαμβάνοντας υπόψη την σπουδαιότητα και περιπλοκότητα μιας υπόθεσης. Ποιος και με ποια μεθοδολογικά εργαλεία κρίνει τη σημαντικότητα ή τη δυσκολία μιας προς διεκπεραίωση υπόθεσης; Ποιος και με ποια κριτήρια θέτει τους «στόχους» και πώς γίνεται αυτή η μέτρηση; Τα ερωτήματα αυτά μένουν αναπάντητα στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο και εγείρουν σοβαρούς προβληματισμούς γύρω από τη σκοπιμότητα και την εφαρμογή του «κινήτρου παραγωγικότητας».
Αναλυτικότερα επί των άρθρων:
Άρθρο 31: Ασάφεια στον ορισμό του κινήτρου
Άρθρο 33: Η προϋπόθεση συμμετοχής στη διαδικασία στοχοθεσίας και αξιολόγησης σύμφωνα με το Μέρος Β΄ του ν. 4940/2022, για να μπορεί ένας υπάλληλος να λαμβάνει μέρος στη διαδικασία, αποτελεί εκβιαστική και τιμωρητική λογική, ενώ διώκεται εμμέσως η συνδικαλιστική δράση.
Άρθρο 34: Το ανώτατο όριο στόχων, ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός κτλ δείχνει ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός ανάλογα με τις ανάγκες αλλά ένας εκ των προτέρων διαμοιρασμός, με αμφίβολα κίνητρα και στόχους. Ο όλος σχεδιασμός σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει οριζόντιες ανάγκες του Δημοσίου, αφορά μικρό ποσοστό Υπηρεσιών και ακόμα μικρότερο ποσοστό Δημοσίων Υπαλλήλων με αποτέλεσμα σε καμία περίπτωση να μην μπορεί να θεωρηθεί ως υγιής κινητροδότηση για ενίσχυση της παραγωγικότητας.
Άρθρο 35: Δεν θεσπίζονται αντικειμενικοί και ανεξάρτητοι δείκτες για το ποιοι υπάλληλοι συμμετέχουν και κατά πόσο στην επίτευξη στόχων. Η απόλυτη δικαιοδοσία για τον καθορισμό των υπαλλήλων στη διοικητική ιεραρχία, ενέχει κινδύνους μη αντικειμενικότητας και ευνοιοκρατίας.
Άρθρο 36: Στην επιτροπή δεν μετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων, οι οποίοι είναι και αυτοί που επιφορτίζονται με την επίτευξη των στόχων. Θεωρούμε σημαντική την εκπροσώπηση των εργαζομένων από τα αρχικά στάδια της διαδικασίας.
Άρθρα 37 & 38: Τόσο η έκδοση του ΠΔ όσο και η ανάπτυξη της Πλατφόρμας αποτελούν χρονοβόρες διαδικασίες που θέτουν εν αμφιβόλω την άμεση λειτουργία της διαδικασίας
Άρθρο 54 Απόσπαση στο πλαίσιο συνυπηρέτησης – Τροποποίηση άρθρου 21 ν. 2946/2001
Η παρούσα διαδικασία συνυπηρέτησης είναι πολύπλοκη, γραφειοκρατική και δεν αντιμετωπίζει με ενιαίο τρόπο τους δημοσίους υπαλλήλους. Απαιτείται η απλούστευση και επιτάχυνση της διαδικασίας καθώς και η κατάργηση των εξαιρέσεων . Η συνυπηρέτηση συμβάλει καθοριστικά στην ομαλή εξέλιξη της οικογενειακής ζωής και στη μείωση του κόστους ιδιαίτερα όσον αφορά την κατοικία . Προτείνουμε το δικαίωμα της συνυπηρέτησης να κατοχυρωθεί για όλους και όλες ανεξαρτήτως κλάδου και φορέα είτε είναι γονείς είτε όχι. Επίσης πρέπει να καταργηθεί το χρονικό όριο των 2+2 ετών.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αποφοίτων Ε.Σ.Δ.Δ.Α.
Τοποθέτηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Υπαλλήλων του Υπουργείου Εργασίας στη Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Επιτάχυνση προσλήψεων μέσω Α.Σ.Ε.Π., σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων και λοιπές διατάξεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης»
Γενικότερες Παρατηρήσεις
Η υποστελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες της αποτυχημένης και ανεπαρκούς λειτουργίας του επιτελικού κράτους. Ταυτόχρονα αποδεικνύει την υλοποίηση μίας στρατηγικής απαξίωσης του δημοσίου τομέα που έχει ως τελικό στόχο την ιδιωτικοποίηση κρίσιμων δομών και υπηρεσιών του κράτους.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν θεραπεύει καμία από τις διαχρονικές παθογένειες της δημόσιας διοίκησης. Στον πυρήνα του αποτελεί μία σειρά από επιφανειακές και ήσσονος σημασίας ρυθμίσεις χωρίς τις δομικές αλλαγές που απαιτούνται για την αξιοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την αποδυνάμωση του παράλληλου συστήματος διοίκησης που συνθέτουν οι μετακλητοί και οι εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών.
Περιλαμβάνεται σε αυτό το νομοσχέδιο και η ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τον πρόσφατο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ (2Γ 2022) . Υπερασπιζόμαστε χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις το αίτημα να απορροφηθούν άμεσα όλοι οι επιτυχόντες από τον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Η υποστελέχωση των υπηρεσιών αποδεικνύει την αναγκαιότητα αυτών των προσλήψεων. Ταυτόχρονα μέχρι να ολοκληρωθεί η απορρόφηση τους να μην διεξαχθεί νέος διαγωνισμός με εξαίρεση διαγωνισμούς σε ειδικότητες και κλάδους που δεν συμπεριλαμβάνονται στην δεξαμενή των επιτυχόντων.
Άρθρο 4 Ενίσχυση μοριοδότησης βάσει κριτηρίου εντοπιότητας – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 12 ν. 4765/2021
Η μοριοδότηση της εντοπιότητας στρεβλώνει την αρχή της αξιοκρατίας καθώς δε συνιστά ουσιαστικό ή τυπικό προσόν που αφορά το περιεχόμενο και την αποστολή της εργασίας στο δημόσιο τομέα.
Από την άλλη πλευρά δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι στην περιφέρεια το πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών είναι εντονότερο σε σχέση με την Αθήνα.
Προκειμένου αυτές οι θέσεις εργασίας να είναι πιο ελκυστικές θα πρέπει να εξεταστεί η παροχή οικονομικού κινήτρου για όσους θα απαιτηθεί η αλλαγή του τόπου κατοικίας.
Επίσης για να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα απαιτείται η ανάπτυξη στην περιφέρεια βασικών υποδομών όπως σχολεία, νοσοκομεία, οδικοί άξονες, μέσα μαζικής μεταφοράς .
Τέλος, άμεσα πρέπει να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα φτηνής και προσιτής αξιοπρεπούς στέγης ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές. Το κράτος θα πρέπει αφενός να θέσει δραστικούς περιορισμούς στη βραχυπρόθεσμη αγορά ενοικίων και αφετέρου σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση να εξασφαλίσει κατοικία στους δημοσίους υπαλλήλους.
Άρθρο 5 Συνέντευξη Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 14 ν. 4765/2021
Η συνέντευξη ως διαδικασία έχει υποκειμενικά και αδιαφανή χαρακτηριστικά . Για αυτό το λόγο προτείνουμε την κατάργηση της συνέντευξης . Όμως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι υποχρεωτική η μαγνητοφώνησή της για λόγους διαφάνειας.
Άρθρο 7 Συμμετοχή τακτικού προσωπικού σε διαδικασία πλήρωσης θέσεων μετά από δεκαετία – Τροποποίηση παρ. 2 και 3 άρθρου 17 ν. 4765/2021
Η αύξηση του χρονικού διαστήματος , συγκεκριμένα ο διπλασιασμός, έπειτα από το οποίο ο δημόσιος υπάλληλος έχει δικαίωμα συμμετοχής σε νέες διαδικασίες στελέχωσης από τα πέντε στα δέκα έτη αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για όσους ενδιαφέρονται να εργαστούν στο δημόσιο τομέα. Η διάταξη αυτή εγκλωβίζει τους υπαλλήλους σε μία κατάσταση ομηρίας που υπονομεύει την προσωπική και υπηρεσιακή τους εξέλιξη, λαμβάνοντας πρόσθετα υπόψη ότι μεγάλη μερίδα δημοσίων υπαλλήλων δεν μπορούν να συμμετάσχουν στην κινητικότητα εξαιτίας των υφιστάμενων περιορισμών και εξαιρέσεων.
Η συγκεκριμένη πρόβλεψη σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ αλλά να αφορά μόνο νέες προκηρύξεις.
Η αναδρομικότητα παραβιάζει την αρχή της ασφάλειας του δικαίου καθώς μεταβάλλει μία βασική παράμετρο για την εργασιακή εξέλιξη του δημοσίου υπαλλήλου χωρίς αυτό να είναι γνωστό κατά τη στιγμή που έκανε την αίτησή του για την σχετική προκήρυξη.
Άρθρο 17 Πλήρωση θέσεων ετών 2024 – 2025 από τους επιτυχόντες της πρόσκλησης/προκήρυξης 2Γ/2022
Θεωρούμε απαράδεκτο να αλλάζουν οι όροι του διαγωνισμού στο ενδιάμεσο της διαδικασίας. Συγκεκριμένα με αυτή τη διάταξη καταργείται η προσαύξηση της μοριοδότησης λόγω των τυπικών προσόντων όπως προέβλεπαν οι προκηρύξεις. Πρόκειται για μία πρακτική που υπονομεύει την αδιαφάνεια και την αντικειμενικότητα της διαδικασίας και επιπλέον παραβιάζει την αρχή της ασφάλειας του δικαίου, δηλαδή την προβλεψιμότητα και την σαφήνεια των νόμων.
Επίσης δεν προκύπτει κανένα λογικό επιχείρημα για την εισαγωγή του περιορισμού των δύο αναπληρώσεων μίας κενής θέσης όπως προβλέπει η παράγραφος 3. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι πιθανότητες πλήρωσης μίας θέσης και να οδηγεί στην επαναπροκήρυξη της.
Άρθρο 19 Προθεσμία δημοσίευσης και τρόπος κοινοποίησης πράξης διορισμού – Τροποποίηση άρθρου 17 Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων ν.π.δ.δ.
Η διάταξη θέτει ασφυκτικά περιθώρια, δύο μηνών, για την ορκωμοσία των δημοσίων υπαλλήλων και την ανάληψη υπηρεσίας. Θα πρέπει να διατηρηθεί το υφιστάμενο χρονικό περιθώριο 6 μηνών, ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα του προσληφθέντα για ομαλή μετάβαση/προσρμογή σε πιθανές αλλαγές στην οικογενειακή/προσωπική ζωή του.
Άρθρα 31-37 Σύστημα Κινήτρων και Ανταμοιβής
Η χορήγηση ενός χρηματικού ποσού, ως επιβράβευσης της παραγωγικότητας, όπου κριτήριο θα είναι η επίτευξη στόχων που τίθενται από την ιεραρχία, αποτελεί μία διαδικασία, όπου οι υπάλληλοι θα καλούνται να υλοποιούν στόχους, στους οποίους οι ίδιοι δεν θα έχουν νωρίτερα καμία δυνατότητα παρέμβασης. Το bonus παραγωγικότητας είναι εξαιρετικά προβληματικό, γιατί δημιουργεί εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων οδηγώντας στη διαίρεση και στην αυθαίρετη μισθολογική διάκριση υπαλλήλων που ασκούν όμοια καθήκοντα. Παράλληλα, αποτελεί μηχανισμό πειθάρχησης και υποταγής στους ανωτέρους, καθώς αυτοί θα κρίνουν το ποιοι υπάλληλοι είναι δικαιούχοι και τί ποσό «ανταμοιβής» τους αναλογεί! Κατά συνέπεια, δεν αποτελεί σύστημα επιβράβευσης, αλλά εργαλείο εντατικοποίησης της εργασίας και κατακερματισμού της συλλογικής συνείδησης των δημοσίων υπαλλήλων.
Επιπλέον, το bonus παραγωγικότητας προσδιορίζεται με ποσοτικούς στόχους και όχι, π.χ. λαμβάνοντας υπόψη την περιπλοκότητα μιας υπόθεσης: αν μία υπόθεση απονομής σύνταξης είναι εξαιρετικά περίπλοκη και απαιτεί, για παράδειγμα, δύο εβδομάδες εργασίας, ο υπάλληλος αυτός θα πάρει ή όχι πριμ παραγωγικότητας, σε αντίθεση με έναν άλλον υπάλληλο που θα έχει πέντε, σχετικά πιο εύκολες, υποθέσεις; Ποιος και με ποια μεθοδολογικά εργαλεία κρίνει τη σημαντικότητα ή τη δυσκολία μιας προς διεκπεραίωση υπόθεσης; Ποιος και με ποια κριτήρια θέτει τους «στόχους» και πώς γίνεται αυτή η μέτρηση; Τα ερωτήματα αυτά μένουν αναπάντητα στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο και εγείρουν σοβαρούς προβληματισμούς γύρω από τη σκοπιμότητα και την εφαρμογή του «κινήτρου παραγωγικότητας».
Τέλος θεωρούμε απαράδεκτο να τίθεται ως προϋπόθεση η συμμετοχή στην αξιολόγηση και στη στοχοθεσία. Πρόκειται αναμφισβήτητα για επιλογή τιμωρίας και εκδίκησης της συνδικαλιστικής δράσης, καθώς τιμωρείται η συμμετοχή σε απεργιακό μέτρο που έχει προκηρυχθεί νόμιμα.
Η σημερινή συνθήκη με την έντονη πληθωριστική τάση και ως εκ τούτου τη ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής, βρίσκει τους δημόσιους υπαλλήλους ενώπιον μιας δραστικής μείωσης του πραγματικού τους εισοδήματος και εντέλει σηματοδοτεί μια προσπάθεια απαξίωσής τους. Ταυτόχρονα τo εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο αμοιβών αποτελεί αντικίνητρο παραγωγικότητας και προσέλκυσης νέων επιστημόνων. Η κατάσταση δεν βελτιώνεται με μέτρα όπως το bonus παραγωγικότητας. Για αυτό το λόγο προτείνουμε ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, την επαναφορά του 13 και 14 μισθού, όπως ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα, την κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016 – 17 καθώς και της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας.
Άρθρο 54 Απόσπαση στο πλαίσιο συνυπηρέτησης – Τροποποίηση άρθρου 21 ν. 2946/2001
Η παρούσα διαδικασία συνυπηρέτησης είναι πολύπλοκη, γραφειοκρατική και δεν αντιμετωπίζει με ενιαίο τρόπο τους δημοσίους υπαλλήλους. Απαιτείται η απλούστευση και επιτάχυνση της διαδικασίας καθώς και η κατάργηση των εξαιρέσεων . Η συνυπηρέτηση συμβάλει καθοριστικά στην ομαλή εξέλιξη της οικογενειακής ζωής και στη μείωση του κόστους ιδιαίτερα όσον αφορά την κατοικία . Προτείνουμε το δικαίωμα της συνυπηρέτησης να κατοχυρωθεί για όλους και όλες ανεξαρτήτως κλάδου και φορέα είτε είναι γονείς είτε όχι. Επίσης πρέπει να καταργηθεί το χρονικό όριο των 2+2 ετών.
Το Διοικητικό Συμβούλιου του Συλλόγου Υπαλλήλων του Υπουργείου Εργασίας
Οι προσλήψεις στο δημόσιο θα επιβραδυνθούν αντί να επιταχυνθούν με το νομοσχέδιο γιατί θα πέσουν οι μαζικές δικαστικές προσφυγές βροχή επειδή:
1. Το νέο νομοσχέδιο θίγει βασικά θεμελιώδη δικαιώματα που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα
2. Η αναδρομική ισχύ του νομοσχεδίου όσον αφορά τους επιτυχόντες της 2Γ/2022 δεν μπορεί να ισχύσει γιατί οι επιτυχόντες δήλωσαν τις θέσεις τους με βάση τα προβλεπόμενα της προκήρυξης της 2Γ/2022.
3. Το γαϊτανάκι των προκηρύξεων τύπου Κ καλά κρατεί και συνεχίζεται, με μια μερίδα επιτυχόντων να έχει ήδη καταγγείλει δικαστικά την μη νόμιμη φύση τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
4. Δεν έχουν δοθεί σαφείς εξηγήσεις για το πώς λειτούργησε ο αλγόριθμος σχετικά με την κατανομή των θέσεων στις ειδικές κατηγορίες , ούτε έχουν δημοσιευθεί συγκεντρωτικοί πίνακες των ειδικών κατηγοριών για να γνωρίζουν οι επιτυχόντες, εάν και κατά πόσο εξαντλήθηκαν τα συγκεκριμένα ποσοστά των ειδικών κατηγοριών.
5. Σκάνδαλο αποτελεί το γεγονός -που δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία του ΑΣΕΠ -να ανοίγουν μετά από ένα μήνα εκ νέου οι αιτήσεις για να αλλάξουν οι υποψήφιοι τις θέσεις προτίμησης τους!! Γιατί άραγε???
6. Το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό. Πολλοί πολύτεκνοι από την ηπειρωτική Ελλάδα διορίζονται σε νησιά, μακρυά από τον τόπο συμφερόντων τους , με τον παρακάτω Νόμο και άρθρα του Συντάγματος να καταστρατηγούνται εν είδη ειδικών διατάξεων που ισχύουν στην εκάστοτε προκήρυξη. Ο συνταγματικός νομοθέτης προβλέπει ειδική φροντίδα από το Κράτος για την πολύτεκνη οικογένεια.
Έτσι, ο βασικός νόμος για την προστασία των πολυτέκνων 1910/44 στο άρθρο 10 παράγραφος 3 ορίζει: «Πολύτεκνοι ή τέκνα αυτών δημόσιοι υπάλληλοι τοποθετούνται εις τον τόπον των συμφερόντων αυτών, εφ’ όσον ο νόμος επιτρέπει τούτο και δεν μετατίθεται παρά μόνον τη αιτήσει των ή δια πράξιν μη επιτρέπουσαν την παραμονήν των εις τον τόπον της θέσεώς των». Ωστόσο, οι κυβερνήσεις ταλαιπωρούν και αναγκάζουν πολύτεκνες οικογένειες να χωρίζονται και να πληρώνουν δύο ενοίκια και διπλά έξοδα. Αν θέλετε να ενημερωθείτε επί του θέματος διαβάστε το άρθρο της ΑΣΠΕ: https://www.eleftheria.gr/m/%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82/item/83343.html.
7. H μοριοδότηση με βάση την προϋπηρεσία και τα τυπικά προσόντα των υποψηφίων πληρεί τα βασικά κριτήρια της αξιολόγησης των υπαλλήλων του δημοσίου. Δίνοντας μοριοδότηση μόνο στην εντοπιότητα,αφαιρούνται ουσιαστικά κριτήρια αξιολόγησης των υποψηφίων και θεμελιώνεται η άνιση μεταχείριση των υποψηφίων ως προς το κατοχυρωμένο συνταγματικά δικαίωμα των ίσων ευκαιριών στην εργασία .
8.Αν δεν λυθούν όλα τα παραπάνω, το μόνο που θα επιτευχθεί θα είναι μαζικές δικαστικές προσφυγές των επιτυχόντων της 2Γ/2022.
Με εκτίμηση
Κάτι άλλο για τους επιτυχόντες της 2Γ/2022. Ας εξαντλήσει το Υπουργείο πρώτα αυτή τη δεξαμενή με τους υποψηφίους και μετά ας προχωρήσει σε άλλο διαγωνισμό.
Σε ότι αφορά την επιτάχυνση των προσλήψεων δια μέσου ΑΣΕΠ θα ήθελα να καταθέσω τα παρακάτω.
Πρόσφατα έχει διενεργηθεί ένας πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός ο 2Γ/2022.
Από τον συγκεκριμένο διαγωνισμό έχει προκύψει μια δεξαμενή επιτυχόντων σχετικά μικρή θα μπορούσα να πω ,αν αναλογιστούμε ότι συμμετείχαν 77000 υποψήφιοι και κατάφεραν να περάσουν μόλις 14000 ένα ποσοστό επιτυχίας 19%
Από αυτήν την δεξαμενή το κράτος έχει την δυνατότητα να στελεχώσει πολλές υπηρεσίες ,θα μπορούσαν να στελεχωθούν πολλές δημόσιες υπηρεσίες και πολλές ΔΕΚΟ σε όλη την επικράτεια, δήμοι και δημοτικές επιχειρήσεις, οργανισμοί κοινής ωφέλειας και πολλά άλλα, επίσης κατά την γνώμη μου θα μπορούσε να στελεχωθεί ακόμη και η εκπαίδευση αφού διαγωνίστηκαν όλα τα πτυχία κατά κλάδο και ειδικότητα.
Πέραν από την έκδοση των προκηρύξεων οι οποίες απαιτούν κάποιο χρονικό διάστημα αφού θα πρέπει προηγουμένος να απορροφούνται οι διορισταίοι των προηγούμενων προκηρύξεων, και αυτό συνεπάγεται χρονοκαθυστέρηση , θα μπορούσε να εφαρμοστεί παράλληλα και ένα σύστημα αυτόματης απορρόφησης βάση της σειράς κατάταξης στους πίνακες και με γνωστά τα προσόντα του κάθε υποψήφιου και την συνολική βαθμολογία αυτού στο μητρώου ΑΣΕΠ.
Σε αυτήν την περίπτωση το μόνο που θα έπρεπε να κάνουν οι υποψήφιοι θα ήταν να δηλώσουν μερικούς νομούς προτίμησης από έναν μέχρι δέκα για παράδειγμα και αν επιλεγούν να αναλαμβάνουν σχετικά γρήγορα υπηρεσία ,και σε περίπτωση που αρνούνται να κατατάσσονται πίσω στον πίνακα και να αναλαμβάνουν οι επόμενοι.
Αυτός ο τρόπος θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά των προκηρύξεων ώστε να απορροφηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι επιτυχόντες και πολύ πιο γρήγορα.
Επίσης οι πίνακες των επιτυχόντων δεν θα έπρεπε να καταργηθούν αν λάβει χώρα και δεύτερος διαγωνισμός μέσα στο 2025 λόγο της μεγάλης καθυστέρησης που σημειώθηκε και συνεχίζεται ακόμη σχετικά με την απορρόφησή αυτών,Θα πρέπει αυτός ο πίνακας να λειτουργήσει για κάποια χρόνια σαν μια μορφή επετηρίδας για στελέχωση υπηρεσιών και σε περίπτωση που διενεργηθεί και δεύτερος διαγωνισμός να συγχωνευτεί με αυτόν.
Φανταστείτε το γεγονός αν σε έναν μελλοντικό διαγωνισμό οι επιτυχόντες είναι πολύ περισσότεροι απ ότι στον πρώτο ,τα ζητήματα που θα προκύψουν αν δεν υπάρξει απορρόφηση ενός μεγάλου αριθμού επιτυχόντων. Ένας πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός έχει νόημα αν εξ αρχής είναι γνωστό πως θα απορροφηθούν τουλάχιστον σε βάθος χρόνου 20000 άτομα με δυνατότητα αύξησης του αριθμού αυτού ανάλογα και με το ποσοστό των αποχωρήσεων που θα λαμβάνει χώρα, σε διαφορετική περίπτωση κάθε διαγωνισμός θα συσσωρεύει στρατιές αδιόριστων επιτυχόντων που θα εγείρουν δικαιολογημένα αξιώσεις .
Ένας τομέας που χρειάζεται κάποιες βελτιώσεις είναι αυτός της εντοπιότητας στον οποίο αναφέρθηκα σε προηγούμενο σχόλιο αλλά επαναλαμβάνω τις προτάσεις ως ένα πιο ολοκληρωμένο κείμενο.
1) Όταν η χιλιομετρική απόσταση της μόνιμης κατοικίας ενός δημοτικού διαμερίσματος κάποιου δήμου ενός νομού μιας περιφέρειας είναι πιο κοντά στην πρωτεύουσα του παρακείμενου νομού της περιφέρειας από την πρωτεύουσα του νομού που ανήκει η επίσης η χιλιομετρική απόσταση του δημοτικού διαμερίσματος είναι πιο κοντά σε παρακείμενο δήμο γειτονικού νομού της περιφέρειας, από ότι είναι η απόσταση του δήμου στον οποίο ανήκει, τα μόρια της εντοπιότητας θα πρέπει να αποδίδονται στον παρακείμενο νομό της περιφέρειας η να υπάρχει δυνατότητα επιλογής(καλό θα ήταν σε τέτοιες περιπτώσεις το υπουργείο εσωτερικών να προβεί και σε μια νέα διοικητική κατανομή δημοτικών διαμερισμάτων).
2) Γειτονικοί δήμοι περιφερειών που ανήκουν στην ίδια περιφέρεια αλλά σε διαφορετικούς νομούς θα μπορούσαν να έχουν κοινή εντοπιότητα.
3) Απόδοση των μορίων της εντοπιότητας σε επίπεδο περιφέρειας και όχι νομού για τους νομούς της περιφέρειας που δικαιούνται εντοπιότητας, σε μια τέτοια περίπτωση και η κινητικότητα θα μπορούσε να λειτουργήσει πιο εύκολα την στιγμή που οι υπάλληλοι θα ήταν από γειτονικούς νομούς.
Ο σκοπός του νομοσχεδίου (δηλ η επιτάχυνση των διορισμών μέσω ΑΣΕΠ) είναι σωστός.
Όμως ορισμένες προβλέψεις κινούνται σε λάθος κατεύθυνση και περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσουν παρά θα λύσουν. Πρώτα απ’ όλα ΔΕΝ αρκούν οι θέσεις του 2024 κ 2025. Χρειάζεται ρητή διατύπωση ότι θα εξαντληθεί ο υπάρχων πίνακας ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ. Πρέπει να γίνει πράξη το »ΕΠΙΤΥΧΩΝ σημαίνει ΔΙΟΡΙΣΤΕΟΣ». Κάθε επιτυχόντας χρειάζεται να μπορεί να πάει σε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ μία θέση κι αν κι εφόσον την απορρίψει, ας μείνει εκτός. Πρέπει να σταματήσουν να εκδίδονται προκηρύξεις »Κ» εφόσον υπάρχουν οι ειδικότητες στους πίνακες επιτυχόντων του Γραπτού Διαγωνισμού του Μάρτη του 2023.
Χρειάζεται να εκσυγχρονιστεί – ψηφιοποιηθεί περαιτέρω η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής. Η πλατφόρμα του ΑΣΕΠ χρειάζεται αναβάθμιση. Δεν είναι δυνατόν να χρειάζεσαι 5-10-15 ώρες για να ολοκληρώσεις μια αίτηση επειδή το σύστημα πέφτει… Ούτε είναι δυνατόν να ζητούνται συνέχεια τα ίδια και τα ίδια στοιχεία ενός υποψηφίου. Θα ήταν χρήσιμο να υπήρχε στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ μία ειδική ενότητα αναπληρώσεων και ακόμη καλύτερα ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή όπου θα αναφέρονται όλες οι θέσεις που δεν έχουν αποδεχτεί και να ενημερώνονται άμεσα οι επόμενοι 30 υποψήφιοι για αναπλήρωση. Να δηλώνουν αν αποδέχονται την θέση(εφόσον δεν καλυφθεί από πιο μπροστά βρισκόμενο υποψήφιο) και το ΑΣΕΠ να προχωρά με τον πρώτο στην σειρά που έχει αποδεχτεί για την άμεση αντικατάσταση/επιλογή. Η απάντηση εντός 5 εργάσιμων ημερών. Έτσι οι αναπληρώσεις από τους μήνες που κάνουν τώρα θα έχουν τελειώσει σε 1 μήνα το πολύ. Πρέπει να ΕΞΑΝΤΛΟΥΝΤΑΙ οι ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΕΣ κι ύστερα να επαναπροκηρύσσεται η θέση.
Η αναδρομική ισχύς διατάξεων για προκηρύξεις που ήδη τρέχουν είναι λάθος. Η ποινή για όσους ΔΕΝ αποδεχθούν θέση διορισμού, την οποία οι ίδιοι δήλωσαν, είναι σωστή. Ίσως αυστηρή, αλλά σε σωστή κατεύθυνση. Ο χρόνος έκδοσης οριστικών αποτελεσμάτων πρέπει να συντμηθεί κι άλλο. Χρειάζεται να ενισχύσετε τη δουλειά του ΑΣΕΠ κι όχι να του αναθέσετε κι άλλους Διαγωνισμούς.
Να ισχύσει για όλες τις προκηρύξεις,ακόμα και στις ΣΟΧ..Μπράβο
Η ποινή αποκλεισμού τριετίας σε προκηρύξεις αν κάποιος/α δεν αποδεχθεί τον διορισμό μου προκαλεί τεράστια αρνητική εντύπωση,αναλογιζόμενη πρακτικά οτι στο διάστημα απο την αίτηση έως την οριστική έκδοση των αποτελεσμάτων αλλάζουν πολλά στον προγραμματισμό της ζωής των υποψηφίων(οικογένεια, εργασία κλπ) Η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα πρέπει να είναι συνυφασμένη με την άμεση έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων γεγονός που πρακτικά θεωρείται ανέφικτο λόγω των δικαστικών προσφυγών των υποψηφίων… Γιατί να αποκλειστούν κάποιοι για τρία ολόκληρα χρόνια αν στο μεσοδιάστημα αποφάσισαν να επιχειρήσουν στον ιδιωτικό τομέα, να κάνουν οικογένεια;;; Μην τιμωρείται τόσο άκριτα τους υποψήφιους που «τόλμησαν» να συμμετάσχουν στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ!!!
Εγώ έχω 1 απορία. Γιατί δεν ανοίγουν εκ νέου οι αιτήσεις στην πλατφόρμα του ΑΣΕΠ ώστε να ενσωματώσουν οι υποψήφιοι και τις θέσεις των προγραμματισμών 2024 & 2025,να κάνουν οι υποψήφιοι οτιδήποτε αλλαγές επιθυμούν (μιας και τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά) καθώς και να μπορέσουν να κάνουν αίτηση και υποψήφιοι που δεν είχαν κάνει αίτηση στις πρώτες προκηρύξεις (μιας και τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά). Η καθυστέρηση θα είναι μόνο 15 ημέρες και ταυτόχρονα αίρονται πάμπολλες νομικές ακροβασίες και αντισυνταγματικότητες εισάγει ο νέος νόμος. Αφήστε μην μου απαντάται…. Ρητορικό είναι το ερώτημα!!!!!
Η βαθμολόγηση στο γραπτό διαγωνισμό είναι το μόνο αντικειμενικό κριτήριο.Αγορασμενα μεταπτυχιακά και ξένες γλώσσες εν μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας αλλοιώνουν το τελικό αποτελεσμα
ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΕΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ, πριν την εξάντληση της δεξαμενής των επιτυχόντων του πρώτου γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ. Για επαναπροκήρυξη να πάνε μόνο οι θέσεις που δεν έχουν επιλαχόντες.
Οι προκηρύξεις τύπου Κ για θέσεις ΠΕ και ΤΕ δεν έχουν λόγο ύπαρξης, από την στιγμή που υπάρχει η δεξαμενή των επιτυχόντων του πρώτου γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ. Όλες οι προσλήψεις να γίνονται από τη δεξαμενή.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΓΡΑΠΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΣΕΠ.
Δεν έχει καμία νομική και ηθική βάση η μη προσμέτρηση των ακαδημαϊκών και λοιπών προσόντων ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ για τους εναπομείναντες επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού. Είναι άδικη γιατί η μοριοδότηση προβλεπόταν ρητά απο νομοσχέδιο για τον γραπτό διαγωνισμό, πριν διεξαχθούν εξετάσεις, γιατί στο προτεινόμενο νομοσχέδιο υπάρχει πρόβλεψη μοριοδότησης για κάθε επόμενη διαγωνιστική διαδικασία με τον τρόπο που ισχύει μέχρι τώρα, γιατί καταστρατηγείται η αρχή της ισότητας με δημιουργία υποψηφίων δύο ταχυτήτων, γιατί το επιχείρημα επίσπευσης των διαδικασιών για ταχύτερους διορισμούς από τον ΑΣΕΠ, δεν ευσταθεί, καθώς τα έγγραφα των επιτυχόντων έχουν ήδη ελεγχθεί. Επιπλέον, η δεξαμενή των υποψηφίων είναι πολύ μικρότερη οπότε το χρονικό διάστημα αλλά και η προσπάθεια που απαιτείται είναι ελάχιστη και τέλος γιατί θα οδηγήσει σε δικαστικές προσφυγές, οι οποίες θα δημιουργήσουν μεγαλύτερες καθυστερήσεις, άρα κάθε άλλο παρα επίσπευση θα επιφέρει.
Απαράδεκτη, αντιδημοκρατική και εντελώς αυταρχική η ποινή αποκλεισμού από την συμμετοχή σε προκηρύξεις για 3 έτη για όποιον αρνείται την πρόσληψη!!! Οι πρακτικές αυτές παραπέμπουν σε άλλου αιώνα και άλλων καθεστώτων διαδικασίες…
Όλοι όσοι συμμετέχουμε στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ κυνηγούμε το όνειρό μας για μία καλύτερη ζωή, με πιο δικαίωμα κάποιοι καταστρατηγούν αυτό μας το δικαίωμα?
Αντιδημοκρατική και εντελώς απαράδεκτη η ποινή αποκλεισμού από την συμμετοχή σε προκηρύξεις για 3 έτη! Δεν μπορεί ο/οι συντάξας/ντες του νομοσχεδίου να κατανοήσει, ότι δυστυχώς για εμάς, Έλληνες πολίτες που αγωνιζόμαστε ακόμη και σε μεγάλες ηλικίες για να μπορέσουμε να βρούμε μία εργασία αντάξια των σπουδών και του κόπου μας γενικότερα και προσπαθούμε να αδράξουμε όλες τις ευκαιρίες με την αξία μας. Ποιος μπορεί να μας εμποδίσει στο όνειρο..? Ωστόσο σε ότι αφορά δε την διαχείριση του όγκου των αιτήσεων στον ΑΣΕΠ, η σκέψη για μία ανανέωση στη διοίκησή του πιθανόν να έφερνε καλύτερες, δικαιότερες και λιγότερο αυταρχικές προτάσεις…
Από τη στιγμή της αίτησης μέχρι τη στιγμή του διορισμού μεσολαβούν τουλάχιστον 1.5 – 2 έτη, σε πολλές περιπτώσεις και πιο πολλά. Σε αυτό το διάστημα πολλά αλλάζουν στα οικογενειακά και επαγγελματικά κάποιου. Οπότε η ποινή της τριετίας αν κάποιος δεν αποδεχθεί το διορισμό είναι άδικη. Ας υπάρξει μόνο αν ο διορισμός βγει σε έως 6 μήνες από την χρονολογία της αίτησης. Μην μεταβιβάζετε τα αποτελέσματα της αργοπορίας σας στους πολίτες. Ένα περιθώριο 6 μηνών είναι λογικό. Δεν μπορεί να υπάρξει προγραμματισμός για μεγαλύτερο διάστημα. Στον ιδιωτικό τομέα θα ανακοίνωναν μια πρόσληψη μετά από δύο χρόνια της αίτησης; Στον νόμο να ορίζετε και συγκεκριμένο περιθώριο να βγουν τα αποτελέσματα απο ΑΣΕΠ.
Σε έναν γραπτό διαγωνισμό είναι ηθικά σωστό να μετράει μόνο ο βαθμός του γραπτού που σίγουρα δεν προέκυψε από τύχη αλλά από διάβασμα. Γιατί να αποκλειστούν κάποιοι που δεν μπόρεσαν για διάφορους σημαντικούς λόγους να έχουν πολλά πρόσθετα προσόντα;
Πραγματικά μου προκαλεί τεράστια αρνητική εντύπωση η προσπάθεια των ΥΠΕΣ & ΑΣΕΠ να επιταχύνουν τους χρόνους έκδοσης αποτελεσμάτων βασιζόμενοι αποκλειστικά στην ισοπέδωση των συνταγματικών δικαιωμάτων των υποψηφίων. Δηλαδή αντί όπως θα ήταν λογικό να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στο να αποκτήσει το ΑΣΕΠ μια σύγχρονη πλατφόρμα υψηλής ταχύτητας και διαθεσιμότητας, αντί το ΑΣΕΠ να στελεχωθεί με υψηλής πληροφορικής κατάρτισης υπαλληλικό προσωπικό που θα είναι ικανό να εκδώσει αποτελέσματα, αντί να πιεστούν οι φορείς να καταρτίζουν γρήγορα τις προγραμματισμένες θέσεις κάθε έτους, να απλοποιηθούν/ συντμηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες κτλπ κτλπ … προτείνετε ως λύση η υπέρμετρη αύξηση της εντοπιότητας. Αυτό κατά την γνώμη μου αποτελεί μετάθεση επαγγελματικής ευθύνης από ΥΠΕΣ & ΑΣΕΠ στις πλάτες των υποψηφίων και κατάφορη παραβίαση των συνταγματικών τους δικαιωμάτων, όπως της ισότιμης/ ουδέτερης μεταχείρισης του πολίτη από το κράτος, της αξιοκρατίας, της διαφάνειας κτλπ κτλπ. Επίσης η ρύθμιση αυτή παραβιάζει εντελώς έναν βασικό κανόνα ενός γραπτού διαγωνισμού: κυρίαρχο κριτήριο απόκτησης μιας θέσης από έναν υποψήφιο είναι η συνολική του βαθμολογία. Επίσης η ξαφνική αλλαγή τον όρων μοριοδότησης κυριολεκτικά στο μέσο της διαδικασίας εξέλιξης του γραπτού διαγωνισμού δεν αποτελεί άραγε παραβίαση του συνταγματικού δικαιώματος του πολίτη της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης προς το κράτος? Επίσης γιατί αποκρύπτονται από το σύνολο των υποψηφίων χιλιάδες θέσεις των προγραμματισμών θέσεων του 2024 & 2025? Γιατί το ΑΣΕΠ συνεχώς κωλυσιεργεί και δεν προκηρύσσει και αυτές τις θέσεις στους υποψηφίους. Πραγματικά κύριοι αυτός ο διαγωνισμός ήταν γεμάτος αστοχίες, λάθη και αντισυνταγματικές από την αρχή έως το τέλος. Οποιοδήποτε υπάλληλος (ιδιωτικού & δημοσίου τομέα) είχε υποπέσει σε τόσα ολισθήματα θα είχε απολυθεί. Άραγε για όλους αυτούς που εμπλέκονται στην όλη διαδικασία δεν ισχύει η αξιολόγηση??? Η μήπως ισχύει μόνο για τους φτωχοδιάβολους που είναι τα εύκολα θύματα???
Αν θέλετε επιτάχυνση των προσλήψεων σταματήστε την έκδοση προκηρύξεων τύπου Κ (ήδη ακόμη και τώρα το 2024 βγάζετε προκηρύξεις Κ για ειδικότητες που υπάρχουν επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού). Μην κοροϊδεύετε τους επιτυχόντες, δώστε τους τις θέσεις που τους ανήκουν. Από το 2021 που ψηφίστηκε ο νόμος για τις προσλήψεις με γραπτό διαγωνισμό φθάσαμε στο 2024 και ακόμη δεν έχουν προσληφθεί επιτυχόντες ΠΕ. Σταματήστε επιτέλους την κοροϊδία και δώστε τις θέσεις της επόμενης τριετίας στους επιτυχόντες του διαγωνισμού.
Όλες οι προσλήψεις από τους επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού. Σταματήστε την έκδοση προκηρύξεων Κ, οι οποίες προκαλούν τεράστιες καθυστερήσεις. Μην κοροϊδεύετε τους επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού. Ανάλογα με τη δεξαμενή των επιτυχόντων σε διάφορες ειδικότητες δώστε στους επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού όχι μόνο τις θέσεις του 2024 και 2025 αλλά και του του 2026.
Κάποτε πρέπει να σταματήσουν τα παραμύθια σε αυτή τη χώρα. Όποιος δηλώνει θέση και δεν πηγαίνει να αποκλείεται τουλάχιστον για 3 χρόνια από επόμενες προκηρύξεις.
Να σταματήσουν οι προκηρύξεις Κ για τις ειδικότητες που υπάρχουν επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού. Οι προκηρύξεις Κ έχουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις.
Η εντοπιότητα όπως καθορίζεται στο νόμο είναι επιβεβλημένη γιατί αλλιώς στην επαρχία οι περισσότερες θέσεις δεν θα καλύπτονταν ποτέ.
Δίκαιο και σωστό να δοθούν οι θέσεις του 2024 και 2025 στους επιτυχόντες του διαγωνισμού.
Η τοποθέτηση μου είναι ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι ότι δυστυχώς κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και αντί να δίνει λύσεις προκαλεί επιπλέον προβλήματα. Το λέω αυτό όχι επειδή δεν με «βολεύει» αλλά γιατί τα δεδομένα με τα οποία όλοι ξεκινήσαμε και «ανταγωνιστήκαμε» ξαφνικά αλλάζουν αυθαίρετα. Και όχι για το καλό των υποψηφίων αλλά για τη διευκόλυνση της διοίκησης. Οποιαδήποτε τροποποίηση στον τρόπο υπολογισμού και κατάταξης των επιτυχόντων, εκ των υστέρων, δημιουργεί αίσθηση αναξιοκρατίας. Βελτιώσεις μπορούν να γίνουν μετά την εμπειρία του πρώτου γραπτού διαγωνισμού αλλά θα πρέπει να ισχύουν από τον επόμενο. Θέλω δίκαιο σύστημα και ας μη διοριστώ. Την κοροϊδία δεν αντέχουμε. Και μια πρόταση που θα βοηθήσει τη διοίκηση και θα γλιτώσει χρόνο: Να ισχύουν ως έχει οι προσαυξήσεις, αλλά να είναι ευθύνη του υποψηφίου ο υπολογισμός και η δήλωση των μορίων. Στον έλεγχο από το φορέα μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά, να ελέγχεται και η ορθότητα των προσαυξήσεων και αν με δόλο έχουν δηλωθεί ψευδή στοιχεία τότε να αποκλείεται και να έχει και ποινή.
Το ασεπ για να επιταχύνει τη λειτουργία και να εκδίδει άμεσα αποτελέσματα στις προκηρύξεις θα πρέπει να αλλάξει τη δομή του και τον τρόπο λειτουργίας. Ώστε ο υποψήφιος μέσα από το site του ασεπ να δημιουργήσει ένα μοναδικό προφίλ,όπου θα ανεβάζει τα προσόντα του ο υποψήφιος στο site του ΑΣΕΠ και θα τα αξιολογή και εγκρίνει το ΑΣΕΠ αν είναι νόμιμα μία φορά και θα του βγάζει μία συνολική βαθμολογία για κάθε φορά που θα ανεβάζει και ένα νέο πτυχίο ή προσόν και θα κλειδώνει η βαθμολογία του. Η αιτήσεις να γίνονται σε ψηφιακή μορφή μέσα από το site του ασεπ όπου θα έχει δημιουργηθεί μία ειδικοί φόρμα και κάθε τετραγωνάκι που θα επιλέγεις θα σου βγαίνει και δίπλα η ανάλογη βαθμολογία. ώστε με την οριστικοποίηση της αίτησης θα γνωρίζεις και το μοναδικό αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης και την συνολική σου βαθμολογία. Η εντοπιότητα θα πρέπει να προσμετριέται με καλη βαθμολογία ειδικά σε παραμεθώριες περιοχές. Να περιλαμβάνονται στα κριτήρια και τα ανηλικα τέκνα. Προτείνω να προσμετριέται η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία ως εμπειρία να μοριοδοτείται ,να προσμετράτε στο χτίσιμο της τριετίας για εργασιακά θέματα και να είναι συντάξιμη η μηνες που υπηρετήσαμε, χωρίς εξαγορά. Διευκρινίζω η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική στη χώρα μας και όποιος δεν την ολοκληρώσει του επιβάλλονται κυρώσεις. Ένας πολίτης που έχει υπηρετήσει 18 μήνες στον ελληνικό στρατό έχει χάσει 18 μήνες μισθούς ,έχει χάσει ένα μέρος από τις σπουδές του και από την προσωπική του εξέλιξη .άρα η πολιτεία πρέπει να τον ανταμείψει. Να είναι υποχρεωτικές οι ξένες γλώσσες σε όλες τις προκηρύξεις. Να υπάρχει ένα πεδίο συμπλήρωσης συνεχιζόμενης κατάρτισης και δια βίου μάθησης όπου θα μπορεί να ανεβάζει ο καθένας το πιστοποιητικό που έχει παρακολουθήσει και να μοριοδοτείται ανάλογα με τις ώρες που έχει παρακολουθήσει και της μονάδες EcTS.π.χ. η άδεια εργασίας security που έχουμε δώσει και πήραμε πιστοποίηση από τον εοππεπ θα πρέπει να μοριοδοτείται. Όσο για το δεύτερο τίτλο σπουδών είναι αδιανόητο κάποιος να έχει τελειώσει δύο πανεπιστήμια ή δύο σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ο μεταπτυχιακός τίτλος σε κάθε προκηρύξει θα πρέπει να περιλαμβάνεται για εξειδικευμένες υψηλόυ επιπέδου γνώσης.
Από την στιγμή που υπάρχει η δεξαμενή των επιτυχόντων του πρώτου γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ δεν θα έπρεπε να βγαίνουν προκηρύξεις τύπου Κ για θέσεις ΠΕ και ΤΕ. Κριτήριο κατάταξης θα πρέπει να είναι η βαθμολογία στον γραπτό διαγωνισμό και όχι διάφορα άλλα κοινωνικά κριτήρια,ώστε να υπάρχει αξιοκρατία και πρόσληψη εργαζομένων με υψηλής ποιότητας προσόντα. Καθώς ακόμα η δεξαμενή των επιτυχόντων είναι γεμάτη, θα είναι εμπαιγμός η πραγματοποίηση δεύτερου γραπτού διαγωνισμού. Όσο για την εντοπιότητα, έχει κάποια λογική, αλλά θα πρέπει να λειτουργήσει αυστηρά σε περιοχές που έχουν αποδεδειγμένα ανάγκη στήριξης
Θεωρώ ότι από τη στιγμή που υπάρχει η δεξαμενή των επιτυχόντων του 1ου γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ, δεν θα έπρεπε καν να βγαίνουν προκηρύξεις Κ για θέσεις ΠΕ και ΤΕ. Επίσης οι προσλήψεις πρέπει να γίνονται πρωτίστως με βασικό κριτήριο τη βαθμολογία στις γραπτές εξετάσεις. Όσο βλέπουμε να υποβιβαζονται αυτά που προαναφέρθηκαν , τόσο τίθενται και ερωτήματα αξιοπιστίας και κυρίως αξιοκρατίας. Δε χρειάζεται νέος διαγωνισμός για ειδικότητες που ήδη υπάρχουν στους επιτυχόντες του πρώτου διαγωνισμού. Η ήδη υπάρχουσα δεξαμενή επιτυχόντων θα πρέπει πρώτα να εξαντληθεί. Η κατάταξη των υποψηφίων, πρέπει να λαμβάνει υπόψιν τη γραπτή βαθμολογία και όχι άπειρα αλλα κριτήρια αν θέλουμε όντως να μιλάμε για αξιοκρατικό γραπτό διαγωνισμό που εξασφαλίζει στο δημόσιο εργαζόμενους υψηλής ποιότητας προσόντων .
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΟΡΟΙ ΔΙΑΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ, ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ. ΕΜΕΙΣ ΔΩΣΑΜΕ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑΥΟΧΡΟΝΑ, ΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΟΠΩΣ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΣΗΜΑ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΕΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΒΑΘΜΟ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΤΥΧΑΜΕ. ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΛΛΑΓΗ ΝΑ ΜΑΣ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ. Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΠΕΣΕΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΑ. ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗΣ ΚΑΘΕ ΛΟΓΙΚΗΣ.
Νομοσχέδιο έκτρωμα. Μνημείο κατά της αξιοκρατίας και της ισότητας πολιτών. Ντροπή, οι περισσότερες διατάξεις είναι προβληματικές και δημιουργούν διακρίσεις.
Διορισμός όλων των επιτυχόντων είναι το σωστό. Κανένας νέος διαγωνισμός για ειδικότητες που ήδη υπάρχουν στην δεξαμενή. Εξάντληση της δεξαμενής πρώτα και μετά διενέργεια δεύτερου διαγωνισμού. Όσον αφορά την κατάταξη των υποψηφίων, το πιο αξιοκρατικό είναι να μετράει μόνο ο βαθμός της γραπτής εξέτασης και όχι να υπάρχουν άλλα κριτήρια. Τα άλλα κριτήρια αλλοιώνουν το αποτέλεσμα και τη στόχευση της γραπτής εξέτασης. Η αύξηση μοριοδότησης της εντοπιότητας να γίνει και σε άλλες περιοχές.
Συμφωνώ. Δεν μπορείς να τιμωρείσαι με ποινή 3 ετών επειδή αρνείσαι τη θέση. Όταν έκανες αίτηση ήταν άλλες οι συνθήκες στη ζωή σου. Συνεπώς, αν διορίζεσαι μετά από 2 χρόνια, λογικό είναι να έχουν αλλάξει τα δεδομένα σου. Η ζωή προχωράει.
Η εφαρμογή του μέτρου θα πρέπει να εκκινήσει από προκηρύξεις που θα εκδοθούν μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου.
Σχολιάζω στο 1ο άρθρο, γιατί η κριτική μου είναι συνολική.
Ο νόμος ούτε επιταχύνει τη διαδικασία προσλήψεων προσωπικού στον δημόσιο τομέα, ούτε παρέχει επιπλέον κίνητρα για τη στελέχωση δημόσιων υπηρεσιών σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.
Ο νόμος είναι γεμάτος από αντισυνταγματικές διατάξεις και έτσι το μόνο που θα καταφέρει είναι όχι να επιταχύνει αλλά να επιβραδύνει τις διαδικασίες. Μπορεί αρχικά το ασεπ να βγάλει αποτελέσματα πιο γρήγορα αλλά θα γεμίσουν τα δικαστήρια από προσφυγές και θα δούμε πάλι έτσι οριστικά αποτελέσματα να ξαναβγαίνουν μετά από 6 χρόνια. Δεν είναι δυνατόν να αλλάζουν τα δεδομένα ενώ οι προκηρύξεις των επιτυχόντων του 2Γ/2022 δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Να μοριοδοτείται η εντοπιότητα με έναν τρόπο, και ξαφνικά να διπλασιάζεται. Να παύει η μοριοδότηση εξτρά προσόντων ξαφνικά και να μετράει μόνο το αποτέλεσμα του γραπτού. Να μπαίνει ποινή για την άρνηση κάποιου να δεχθεί διορισμό, χωρίς να εξετάζεται αν τα αποτελέσματα αυτά έχουν εκδοθεί εγκαίρως (το ΑΣΕΠ εκδίδει αποτελέσματα μετά από 3, 4 ή και 6 χρόνια σε κάποιες περιπτώσεις). Υπάλληλος που έχει θεμελιώσει πενταετία και δικαίωμα συμμετοχής σε νέο διαγωνισμό ξαφνικά να το χάνει. Να μπαίνει δέσμευση 15ετίας στην άγονη γραμμή (που είναι ΑΝΤΙΚΙΝΗΤΡΟ, όχι κίνητρο)
Θέλετε να αλλάξετε κάποιες διαδικασίες και την μοριοδότηση; ΟΚ, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με αναδρομική ισχύ. Κάντε το να ισχύει από τον επόμενο γραπτό διαγωνισμό, να ξέρουν όλοι οι υποψήφιοι τους κανόνες του παιχνιδιού από την αρχή ως το τέλος. Και βάλτε μεταβατικές διατάξεις που θα προστατεύουν ήδη θεμελιωμένα δικαιώματα.
Δεν το θεωρώ σωστό να υπάρχει ποινή για μη αποδοχή θέσης γιατί όταν κάποιος κάνει αίτηση είναι άλλες οί συνθήκες σε σύγκριση με αυτές μετά από την επιβεβαίωση πρόσληψης και το μεγάλο χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι να γίνει. Το ίδιο άδικο πιστεύω είναι και στην εκπαίδευση για τους αναπληρωτές.