Άρθρο 60 Συμπερίληψη των σκύλων της Ελληνικής Αστυνομίας στις διατάξεις του ν. 4830/2021-Τροποποίηση άρθρων 3, 4, 5, 8, 9, 16 και 21 ν. 4830/2021

  1. Στο άρθρο 3 του ν. 4830/2021 (Α΄ 169), περί αρμοδίων αρχών, προστίθεται παρ. 11, ως εξής:

 

«11. Αρμόδια αρχή για τα θέματα που αφορούν στα ζώα εργασίας της Ελληνικής Αστυνομίας είναι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.».

 

  1. Στην παρ. 19 του άρθρου 4 του ν. 4830/2021, περί του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο, προστίθενται οι λέξεις «της Ελληνικής Αστυνομίας,», β) στο δεύτερο εδάφιο, προστίθενται οι λέξεις «ή της Ελληνικής Αστυνομίας» και η παρ. 19 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«19. Οι σκύλοι εργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και των διωκτικών αρχών της Α.Α.Δ.Ε. εξαιρούνται της καταχώρισης στο ΕΜΖΣ και καταχωρούνται σε ειδικό Μητρώο ζώων εργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και των διωκτικών αρχών της Α.Α.Δ.Ε., αντίστοιχα. Η καταχώρισή τους στο ΕΜΖΣ πραγματοποιείται μόνο μετά την έξοδό τους από τη στρατιωτική ή αστυνομική υπηρεσία ή διωκτική αρχή της Α.Α.Δ.Ε. για οποιονδήποτε λόγο και την υιοθεσία τους από προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων ή της Ελληνικής Αστυνομίας ή του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ή της Α.Α.Δ.Ε., αντίστοιχα, ως ζώων συντροφιάς.».

 

  1. Στην παρ. 6 του άρθρου 5 του ν. 4830/2021, περί εγγράφου ταυτοποίησης (διαβατήριο), προστίθενται οι λέξεις «της Ελληνικής Αστυνομίας,» και η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«6. Ειδικώς, για τους σκύλους εργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και των διωκτικών αρχών της Α.Α.Δ.Ε. εκδίδεται διαβατήριο μόνο όταν απαιτείται η έξοδός τους από τη χώρα.».

 

  1. Στις παρ. 5 και 16 του άρθρου 8 του ν. 4830/2021, περί εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς, προστίθενται οι λέξεις «, της Ελληνικής Αστυνομίας» και οι παρ. 5 και 16 διαμορφώνονται ως εξής:

 

«5. Οι περιορισμοί των παρ. 3 και 4 δεν ισχύουν για τους επαγγελματίες εκτροφείς, καθώς και για τους σκύλους εργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και των διωκτικών αρχών της Α.Α.Δ.Ε.».

 

«16. Με την επιφύλαξη των παρ. 7, 8 και 9, τα προγράμματα αναπαραγωγής σκύλων εργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής δεν υπόκεινται σε αδειοδότηση επίβλεψη και έλεγχο.».

 

  1. Στην παρ. 1 του άρθρου 9 του ν. 4830/2021, περί των υποχρεώσεων του ιδιοκτήτη ζώου συντροφιάς, στο έβδομο εδάφιο της περ. (α), προστίθενται οι λέξεις «, της Ελληνικής Αστυνομίας», και η περ. (α) διαμορφώνεται ως εξής:

 

«(α) Να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του, εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για ζώα για τα οποία έχει αποσταλεί δείγμα γενετικού υλικού τους (DNA) στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς του άρθρου 13. Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του ή δεν αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού (DNA) στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 35 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση ή την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του ζώου. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για τους σκύλους εργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και των διωκτικών αρχών της Α.Α.Δ.Ε.».

 

  1. Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 9 του ν. 4830/2021, στο, προστίθενται οι λέξεις «και τους σκύλους εργασίας της Ελληνικής Αστυνομίας,» και «και κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους», και η παρ. 6, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, διαμορφώνεται ως εξής:

 

«6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτόν, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του ή εκτυπωμένο αντίγραφο του ηλεκτρονικού βιβλιαρίου. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοήθειας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους, τους σκύλους έρευνας και διάσωσης και τους σκύλους εργασίας της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης, της έρευνας και διάσωσης και κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους, αντίστοιχα.».

 

  1. Στη περ. (ε) του άρθρου 16 του ν. 4830/2021, περί διατήρησης ζώων σε ειδικές εγκαταστάσεις, προστίθενται οι λέξεις «, της Ελληνικής Αστυνομίας» και η περ. (ε) διαμορφώνεται ως εξής:

 

«(ε) εγκαταστάσεις στρατιωτικών και αστυνομικών σκύλων στις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντίστοιχα, καθώς και εγκαταστάσεις σκύλων στις υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., όπου είναι τοποθετημένοι, και».

 

  1. Στην παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 4830/2021, περί των σκύλων βοήθειας και των ζώων θεραπείας, προστίθεται τρίτο εδάφιο και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«1. Οι σκύλοι βοήθειας και τα ζώα θεραπείας μπορούν να εισέρχονται όπου επιτρέπεται η είσοδος των ατόμων τα οποία συνοδεύουν, συμπεριλαμβανομένων εστιατορίων, ξενοδοχείων, νοσοκομείων, σχολείων, δημόσιων υπηρεσιών, αθλητικών εγκαταστάσεων και εκκλησιών, εφόσον το επιτρέπουν το μέγεθος και τα ειδικά χαρακτηριστικά τους. Το άτομο το οποίο δέχεται τις υπηρεσίες του ζώου φέρει τα απαραίτητα πιστοποιητικά που αποδεικνύουν ότι το ζώο είναι σκύλος βοήθειας ή ζώο θεραπείας και τα επιδεικνύει, εφόσον του ζητηθεί, από τους υπευθύνους των χώρων στους οποίους δεν επιτρέπεται κατά κανόνα η είσοδος σε ζώα συντροφιάς. Οι σκύλοι εργασίας της Ελληνικής Αστυνομίας μπορούν να εισέρχονται σε κάθε χώρο, στον οποίο επιτρέπεται η είσοδος των συνοδών-χειριστών καθώς και των εκπαιδευτών τους.».