- Υπουργείο Εσωτερικών - http://www.opengov.gr/ypes -

Άρθρο 54 Διαδικασία επί αιτήσεων διαπίστωσης ελληνικής ιθαγένειας – Αντικατάσταση παρ. 1 άρθρου 26 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας

Η παρ. 1 του άρθρου 26 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας (ν. 3284/2004, Α’ 217), περί της διαδικασίας επί αιτήσεων διαπίστωσης ελληνικής ιθαγένειας, αντικαθίσταται ως εξής:

 

«1. Αποκτά την ελληνική ιθαγένεια με βάση τις ισχύουσες, κατά τον χρόνο γέννησής του, διατάξεις μετά από την έκδοση απόφασης για τη διαπίστωσή της, κάθε πρόσωπο που ανήκει στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) Είναι τέκνο που έχει γεννηθεί εντός γάμου ή σύμφωνου συμβίωσης από γονείς που δεν ήταν Έλληνες κατά τον χρόνο που γεννήθηκε, αλλά και οι δύο ή ο ένας εξ αυτών απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια από γεννήσεως μεταγενέστερα της γέννησης του τέκνου αυτού, μετά από την έκδοση απόφασης για τη διαπίστωση της ελληνικής τους ιθαγένειας.

β) Είναι τέκνο που έχει γεννηθεί χωρίς γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης από Ελληνίδα μητέρα, αλλά η ελληνική ιθαγένεια της μητέρας αποκτήθηκε μετά τη γέννηση του τέκνου της, μετά την έκδοση απόφασης για την διαπίστωση αυτής.».