Στην παρ. 3 του άρθρου 90 του ν. 4622/2019 (Α΄133), περί της επιλογής, του διορισμού και του πλαισίου καθηκόντων του Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην περ. α) διαγράφονται οι λέξεις «νομικής ή οικονομικής κατεύθυνσης ή διοίκησης επιχειρήσεων ή θετικών επιστημών ή δημόσιας διοίκησης ή διεθνών σπουδών» και οι λέξεις «αντίστοιχων ιδιοτήτων», β) στην περ. γ) προστίθενται οι λέξεις «επιχειρησιακή και», γ) στην περ. ε) προστίθενται οι λέξεις «ελέγχους και επιθεωρήσεις,» και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Ο Διοικητής είναι πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, υψηλής επιστημονικής συγκρότησης και επαγγελματικής εμπειρίας σε τομείς που έχουν σχέση με τις αρμοδιότητες της Αρχής και ειδικά στους τομείς της πρόληψης και της καταπολέμησης της απάτης και της διαφθοράς, του ελέγχου των συστημάτων διοίκησης και διακυβέρνησης, της διαφάνειας, της ακεραιότητας και της λογοδοσίας. Τα προτεινόμενα πρόσωπα πρέπει να διαθέτουν: α) Πτυχίο Α.Ε.Ι. ή ισότιμο τίτλο σπουδών σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής. β) Μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο ελληνικού Α.Ε.Ι. ή αναγνωρισμένου ισότιμου της αλλοδαπής, που να αποδεικνύει την επιστημονική εξειδίκευση σε συναφή προς τους σκοπούς της Αρχής γνωστικά αντικείμενα. Η αποφοίτηση από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης αξιολογείται ως επιπρόσθετο προσόν. γ) Σημαντική επιχειρησιακή και διοικητική εμπειρία, σε θέσεις ευθύνης, σε διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, κατάρτιση στρατηγικών σχεδίων, διαχείριση έργων και δραστηριοτήτων, συντονισμό ομάδων και διαδικασίες στοχοθεσίας και παρακολούθησης επίτευξης στόχων. δ) Άριστη γνώση τουλάχιστον μιας ξένης γλώσσας, ιδίως, της αγγλικής. Η γνώση επιπλέον ξένων γλωσσών θεωρείται επιπρόσθετο προσόν. ε) Αποδεδειγμένη εμπειρία τουλάχιστον δέκα (10) ετών σε ελέγχους και επιθεωρήσεις, πολιτικές, έργα και δράσεις καταπολέμησης της απάτης και της διαφθοράς, ανάπτυξης και ενίσχυσης μηχανισμών ακεραιότητας, διαφάνειας και λογοδοσίας, ανάπτυξης συστημάτων εσωτερικού ελέγχου και διαχείρισης κινδύνων, οργανωτικών μεταρρυθμίσεων και διαχείρισης αλλαγών. Η εμπειρία από ανάλογα έργα σε διεθνείς οργανισμούς και χώρες του εξωτερικού αξιολογείται ως επιπρόσθετο προσόν. στ) Η κατοχή επαγγελματικών πιστοποιήσεων από αναγνωρισμένους φορείς επαγγελματικής πιστοποίησης, σχετικά με τα θέματα αρμοδιότητας της Αρχής αξιολογείται ως επιπρόσθετο προσόν.».
Πολύ μεγάλο θράσος για αυτούς που σκεφτηκαν να ξεφτιλίσουν την ΕΑΔ με τέτοιο Photoshop. Άντε και με πτυχίο ΤΕΙ και ΚΑΤΕΕ. ούτε διοικητρια νοσοκομείου δεν πήγαινε
Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο σε μια Αρχή που υποτίθεται ότι προασπίζεται τη διαφάνεια να έχουν περάσει δύο χρόνια χωρίς ορισμό διοικητή, μετά την «ξαφνική» παραίτηση του προηγούμενου. Και είναι τουλάχιστον απαράδεκτο με το άρθρο αυτό να αλλάζουν προς το χειρότερο τα προσόντα των υποψηφίων διοικητών, ώστε να φωτογραφίζονται συγκεκριμένα άτομα εντός της Αρχής. Για ποιο λόγο δεν μπήκαν στα απαραίτητα προσόντα το διδακτορικό, η προϋπηρεσία σε θέσεις του εξωτερικού και οι επαγγελματικές πιστοποιήσεις? Μήπως γιατί οι επιθυμητοί υποψήφιοι υπολείπονται στους τομείς αυτούς? Μαγειρέματα και αδιαφάνεια σε μια αρχή που μόνο τη διαφθορά δεν καταπολεμά.
Στα πρόσθετα προσόντα θα πρέπει να προστεθεί η κατοχή διδακτορικού τίτλου σπουδών, είναι προκλητικό να αξιολογείται μόνο η αποφοίτηση από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης επειδή βολεύει τα στελέχη που υπηρετούν ήδη σε θέσεις ευθύνης στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Η κατοχή διδακτορικού τίτλου αντιστοιχεί στο όγδοο και υψηλότερο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, απαιτεί κατ’ ελάχιστο 3ετη φοίτηση και βαθμολογείται σε όλες τις προκηρύξεις ΑΣΕΠ.
Μπράβο Βασίλης ψαρομματης