- Υπουργείο Εσωτερικών - http://www.opengov.gr/ypes -

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ – Άρθρο 37 Μονάδα Σύνταξης και Εφαρμογής Ενιαίου Κώδικα Αυτοδιοίκησης

  1. Στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών συστήνεται Μονάδα Σύνταξης και Εφαρμογής του Κώδικα Αυτοδιοίκησης, η οποία λειτουργεί σε επίπεδο αυτοτελούς διεύθυνσης, υπάγεται απευθείας στον Υπουργό και έχει ως επιχειρησιακούς στόχους την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την τοπική αυτοδιοίκηση για την αποτελεσματική εφαρμογή αυτού.
  2. Η Μονάδα Σύνταξης και Εφαρμογής του Κώδικα Αυτοδιοίκησης έχει τις κάτωθι αρμοδιότητες:

α) Συνεργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων, την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και την Επιτροπή Σύνταξης Κώδικα Αυτοδιοίκησης για τη συλλογή, επεξεργασία, επικαιροποίηση, αναμόρφωση και κωδικοποίηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, όπως ενδεικτικά των διατάξεων που ρυθμίζουν το σύστημα διακυβέρνησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα όργανα διοίκησής τους και το εκλογικό σύστημα ανάδειξης αυτών, τις αρμοδιότητες, την οργάνωση, λειτουργία και εποπτεία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους νομικών προσώπων αυτών, κάθε ζήτημα περιουσίας, εσόδων, δαπανών, οικονομικής λειτουργίας, τεχνικών υπηρεσιών, συμβάσεων και εναρμόνισης με τις διατάξεις του ν. 4412/2016 (Α’ 147), καθώς και αναπτυξιακής πολιτικής τους.

β) Υποστηρίζει γραμματειακά την Επιτροπή Σύνταξης του Κώδικα Αυτοδιοίκησης,

γ) Προετοιμάζει την εισαγωγή των θεμάτων της περ. α) στο Εθνικό Συμβούλιο Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης του άρθρου 11 του ν. 5013/2023 (Α΄ 12).

δ) Συνεργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες όλων των υπουργείων, για την έκδοση της προβλεπόμενης δευτερογενούς νομοθεσίας και των απαιτούμενων εγκυκλίων για την εφαρμογή του Κώδικα Αυτοδιοίκησης.

  1. Στη Μονάδα Σύνταξης και Εφαρμογής Κώδικα Αυτοδιοίκησης μπορούν να υπηρετούν, εκτός από τον προϊστάμενο της μονάδας, ο οποίος είναι υπάλληλος κλάδου και ειδικότητας ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, τέσσερις (4) υπάλληλοι του Υπουργείου Εσωτερικών. Ο προϊστάμενος και οι υπάλληλοι της μονάδας τοποθετούνται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών.
  2. Ο προϊστάμενος της μονάδας ασκεί καθήκοντα προϊσταμένου διεύθυνσης για όλες τις έννομες συνέπειες και αναφέρεται στον Υπουργό Εσωτερικών για την πρόοδο των εργασιών της μονάδας. Οι υπάλληλοι της μονάδας λογίζεται ότι ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου τμήματος για όλες τις έννομες συνέπειες.
  3. Το παρόν ισχύει έως τις 30.6.2026.».