Άρθρο 35 Προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών που λειτουργούν εντός νομικών προσώπων των δήμων ή υπηρεσίας των δήμων – Τροποποίηση παρ. 1 και 4 άρθρου 2, παρ. Α άρθρου 3, παρ. Η άρθρου 4 και παρ. 1 άρθρου 6 π.δ. 99/2017

Στο π.δ. 99/2017 (Α΄ 141), περί καθορισμού προϋποθέσεων αδειοδότησης και λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών που λειτουργούν εντός νομικών προσώπων των δήμων ή υπηρεσίας των δήμων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:

 

α) Στην παρ. 1 του άρθρου 2, περί της λειτουργίας των σταθμών, αα) στο τέταρτο εδάφιο προστίθενται οι λέξεις «, με εξαίρεση υφιστάμενους κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος παιδικούς, βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς», αβ) προστίθεται νέο, πέμπτο, εδάφιο και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«1. Για τη λειτουργία κάθε σταθμού είναι απαραίτητη η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας. Για τη λειτουργία παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών είναι αναγκαία η ύπαρξη καταλλήλου οικοπέδου ή κτιρίου με την ανάλογη έκταση οικοπέδου. Οι σταθμοί ιδρύονται μέσα σε αστικές – ημιαστικές – αγροτικές περιοχές. Απαγορεύεται η εγκατάσταση αυτών σε οικοδομές, όταν τμήματα των οικοδομών αυτών χρησιμοποιούνται για άλλο σκοπό, έχοντας κοινή με το σταθμό είσοδο ή έξοδο, με εξαίρεση υφιστάμενους κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος παιδικούς, βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Οι υφιστάμενοι κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος παιδικοί, βρεφικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, στους οποίους έχει δοθεί έγκριση εργασιών επεκτάσεων, εμπίπτουν στην απαγόρευση του προηγουμένου εδαφίου και οφείλουν να συμμορφωθούν με τη σχετική πρόβλεψη για λειτουργία χωριστής εισόδου ή εξόδου, εντός του χρόνου ισχύος της σχετικής οικοδομικής άδειας ή εντός του χρόνου κατασκευής της επέκτασης. Το οικόπεδο θα πρέπει να είναι ομαλό με μικρές κλίσεις, να εκπληρώνει τους όρους χρήσης γης της ισχύουσας πολεοδομικής νομοθεσίας, να απέχει 300 τουλάχιστον μέτρα από την περίμετρο εγκεκριμένης βιομηχανικής ζώνης, θορυβώδη εργαστήρια και εν γένει ανθυγιεινές και οχληρές εγκαταστάσεις, όπως αυτές χαρακτηρίζονται από την κατά νόμο αρμόδια Επιτροπή Εκτίμησης Ακινήτων του άρθρου 7 του π.δ. 270/1981, σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και να εξυπηρετείται από τα δίκτυα παροχής πόσιμου νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεφώνου καθώς και από οδικό δίκτυο.».

 

β) Στην περ. α της παρ. 4 του άρθρου 2, περί αναθεώρησης της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας, διαγράφεται η λέξη «διαρρυθμίσεις,» και η παρ. 4 του άρθρου 2 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«4. Αναθεώρηση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας είναι απαραίτητη, όταν μεταβάλλεται ένα από τα παρακάτω στοιχεία:

α. Η κτιριακή υποδομή του σταθμού (προσθήκες τμημάτων κλπ).
β. Το νομικό καθεστώς του σταθμού.

γ. Ο αριθμός των βρεφών-νηπίων που μπορεί ο σταθμός να φιλοξενήσει.
Στην περίπτωση μεταβολής του στοιχείου α΄ ή γ΄ είναι απαραίτητη η εκ των προτέρων αυτοψία των χώρων από την Τεχνική Υπηρεσία του οικείου δήμου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι τροποποιήσεις είναι σύμφωνες με τις ισχύουσες διατάξεις, που διέπουν τη λειτουργία του σταθμού.

Σε περίπτωση μεταβολής του στοιχείου β΄, η αναθεώρηση της άδειας γίνεται κατόπιν έγγραφης ενημέρωσης από τον σταθμό ως προς τα τροποποιούμενα στοιχεία.
Σε κάθε άλλη περίπτωση μεταβολής, πέραν των προβλεπομένων στην παράγραφο αυτή, απαιτείται η έκδοση νέας άδειας».

 

γ) Η παρ. Α του άρθρου 3, περί τεχνικών προδιαγραφών, αντικαθίσταται ως εξής:

 

«Α. Οι παιδικοί, βρεφικοί και βρεφονηπιακοί Σταθμοί των δήμων και των νομικών τους προσώπων υπάγονται στις διατάξεις:

α) Του Κτιριοδομικού Κανονισμού στην κατηγορία χρήσης «Υγεία και Κοινωνική Πρόνοια» και β) των Κανονισμών Πυροπροστασίας Κτιρίων και των πυροσβεστικών διατάξεων (Πυροσβεστική Διάταξη υπ’ αρ. 18/2019 ή Έκθεση Επιθεώρησης), σύμφωνα με τις διατάξεις που αφορούν την κατηγορία χρήσης κτιρίων «Υγεία και Κοινωνική Πρόνοια», όπως ίσχυαν κατά τον χρόνο ανέγερσης ή χορήγησης της αρχικής άδειας ή πρώτης λειτουργίας τους.

Oι παιδικοί, βρεφικοί και βρεφονηπιακοί Σταθμοί των δήμων και των νομικών τους προσώπων, εφόσον επιθυμούν, μπορούν να εφαρμόσουν προαιρετικά τον ισχύοντα Κανονισμό Πυροπροστασίας Κτιρίων (π.δ. 41/2018, Α’ 80), αντί αυτού που ίσχυε κατά το χρονικό σημείο του προηγούμενου εδαφίου.

Σε περίπτωση εκτέλεσης εργασιών, για τις οποίες δεν απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας εφαρμόζονται οι κατά περίπτωση διατάξεις πυροπροστασίας του χρόνου ανέγερσης ή χορήγησης της αρχικής άδειας ή πρώτης λειτουργίας τους. Σε αντίθετη περίπτωση, ήτοι εκτέλεση εργασιών, για τις οποίες απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας, εφαρμόζονται οι διατάξεις πυροπροστασίας, σύμφωνα με το άρθρο 2 του π.δ. 41/2018.».

 

δ) Στην παρ. Η του άρθρου 4, περί κατασκευαστικών διατάξεων ως προς τους υπαίθριους και ημιυπαίθριους περιβάλλοντες χώρους, προστίθενται νέα εδάφια τέταρτο και πέμπτο, και η παρ. Η διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Η. Περιβάλλων χώρος – υπαίθριοι και ημιυπαίθριοι χώροι

 

Κάθε σταθμός πρέπει να διαθέτει διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο ανάλογα με το είδος και το μέγεθός του.

  1. Οι Βρεφικοί Σταθμοί: 3,50 τ.μ./βρέφος.
  2. Οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί: 4,50 τ.μ./ παιδί.

Κατ΄ εξαίρεση, αποκλειστικά για τους δήμους μητροπολιτικών κέντρων της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 2Α του ν. 3852/2010 (Α’ 87), ο υπαίθριος χώρος των υφιστάμενων κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος δημοτικών παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών ορίζεται σε τουλάχιστον 3 τ.μ. ανά παιδί (βρέφος ή νήπιο).

Ο υπαίθριος χώρος των υφιστάμενων κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος βρεφονηπιακών σταθμών δύναται να χρησιμοποιείται εκ περιτροπής για τα βρέφη και τα νήπια, εφόσον ξεπερνά τα 3 τ.μ. ανά παιδί.

Τμήμα του υπαίθριου χώρου θα πρέπει να σκιάζεται τους ζεστούς μήνες. Μπορεί να είναι και ημιυπαίθριο. Ο υπαίθριος ή ημιυπαίθριος χώρος πρέπει να προστατεύεται από δυνατούς ανέμους ή δημιουργία ρευμάτων αέρα (π.χ. σε πυλωτή).

Ο υπαίθριος ή ημιυπαίθριος χώρος θα μπορούσε να είναι διαμορφωμένος με γωνιά παιδικής χαράς και πράσινο. Η χρήση της παιδικής χαράς πρέπει να γίνεται με την επίβλεψη του προσωπικού.

Ο εξοπλισμός της πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένος για ατομικό ή ομαδικό παιχνίδι.

Τα υλικά του εξοπλισμού πρέπει να έχουν ελεγχθεί, ώστε να ικανοποιούν τις απαιτήσεις της σειράς προτύπων ΕΛΟΤ ΕΝ 71.

Τα όργανα και οι κατασκευές καθώς και οι επιφάνειες πτώσης θα πρέπει να πληρούν τις αντίστοιχες προδιαγραφές που προβλέπονται στη σειρά προτύπων ΕΛΟΤ.

Η τήρηση των απαιτήσεων των προαναφερομένων προτύπων ή προδιαγραφών ασφαλείας πιστοποιείται από τους αναγνωρισμένους φορείς του άρθρου 11 της υπ` αριθμ. 28492/2009 (Φ.Ε.Κ.931/τ.Β`/2009) υπουργικής απόφασης.

Στη διαμόρφωση του υπαίθριου/ημιυπαίθριου χώρου θα πρέπει να αποφεύγονται τα σκαλιά και να χρησιμοποιούνται κατά το δυνατόν ράμπες. Αν υπάρχουν σκαλιά ή μεγάλες ανισοσταθμίες θα πρέπει να λαμβάνονται τα κατάλληλα προστατευτικά μέτρα (παρ. Β του παρόντος).

Ο εξοπλισμός του υπαίθριου χώρου θα πρέπει να είναι ασφαλής και κατάλληλος για την ηλικία των παιδιών.

Ο διαχωρισμός των μικρών από τα μεγάλα παιδιά είναι απαραίτητος, αν ο σταθμός είναι Βρεφονηπιακός Σταθμός.».

 

ε) Στην περ. α της παρ. 1 του άρθρου 6, περί μεταβατικών διατάξεων, σε σχέση με το πιστοποιητικό πυρασφάλειας, προστίθενται οι λέξεις «σύμφωνα με τα οριζόμενα στο τρίτο, τέταρτο, πέμπτο και έκτο εδάφιο της παρ. Α του άρθρου 3» και η παρ. 1 του άρθρου 6 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«1. Στους ήδη λειτουργούντες Παιδικούς, Βρεφικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς των δήμων και των νομικών προσώπων αυτών, για τους οποίους θέση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας επείχε η συστατική πράξη του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή ο οργανισμός εσωτερικής υπηρεσίας του δήμου, χορηγείται άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, μετά από διενέργεια αυτοψίας και σύνταξη τεχνικής έκθεσης από διπλωματούχο Πολιτικό Μηχανικό ως προς την επικινδυνότητα του κτιρίου και την καταλληλότητα της χρήσης, και εφόσον, έως την 31-7-2018:

α. διαθέτουν πιστοποιητικό πυρασφάλειας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο τρίτο, τέταρτο, πέμπτο και έκτο εδάφιο της παρ. Α του άρθρου 3.

β. διαθέτουν οικοδομική άδεια ή άλλο πιστοποιητικό ή βεβαίωση νομιμοποίησης του κτιρίου,
γ. διαθέτουν μισθωτήριο συμβόλαιο σε περίπτωση ενοικίασης του κτιρίου ή απόφαση παραχώρησης των χώρων σε περίπτωση παραχώρησης ή παραχωρητήριο,
δ. ελεγχθούν και προσαρμοστούν ανάλογα στις διατάξεις των στοιχείων Γ2 και Δ του άρθρου 4,

ε. περιφραχθούν οι χώροι κάτω από οικοδομικές προεξοχές ύψους κάτω των 2,20 μ.,
στ. ελεγχθεί η ασφάλεια του εξοπλισμού υπαίθριων χώρων,

ζ. προσαρμοστεί ο αριθμός των φιλοξενούμενων παιδιών στη δυναμικότητα των υπαρχόντων κτιρίων.».

Σχολιάστε

Πριν υποβάλλετε το σχόλιο σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Όροι Συμμετοχής

  1. Φροντίστε να διατυπώνετε προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα. Προφανώς κάθε ζήτημα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλά ο δημόσιος διάλογος διευκολύνεται με στοχευμένες και συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις.
  2. Φροντίστε να διατυπώνετε τις προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις με τρόπο σύντομο και περιεκτικό.
  3. Προσπαθήστε να τεκμηριώνετε αυτά που γράφετε με αναφορές, παραπομπές σε άλλα κείμενα, υλικό ή συνδέσμους με αντίστοιχο περιεχόμενο, εκτός αν η χρήση τους είναι καταχρηστική και στην περίπτωση αυτή θα αφαιρούνται.
  4. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο που υποβάλετε δεν προσβάλλει δικαιώματα άλλων προσώπων.
  5. Είναι γόνιμο να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά είναι σημαντικό για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διαλόγου να αποφεύγονται οι προσωπικές αντιπαραθέσεις με άλλους συμμετέχοντες.
  6. Προτάσεις, σχόλια, υπερσύνδεσμοι ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, τα οποία διατυπώνονται σε γλώσσα και με τρόπο υβριστικό, χυδαίο ή περιέχουν ή υποκινούν μισαλλοδοξία και διακρίσεις που βασίζονται σε φύλο, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, φυλετική ή εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν θα δημοσιεύονται στο OpenGov.gr. Επίσης δε θα δημοσιεύονται σχόλια τα οποία παραπέμπουν σε άλλους δικτυακούς τόπους για λόγους διαφήμισης, δημοσιότητας ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό που κρίνεται από το OpenGov.gr ως καταχρηστικός.
  7. Οι προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που υποβάλετε υπόκεινται σε έλεγχο ως προς την τήρηση των παρόντων όρων χρήσης και συμμετοχής.
  8. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη χρήση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για ενημερωτικούς λόγους σχετικούς με τους στόχους του OpenGov.gr.
  9. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη διάθεση των προτάσεων, σχολίων ή ερωτήσεων που υποβάλετε με την άδεια «Creative Commons».