- Υπουργείο Εσωτερικών - http://www.opengov.gr/ypes -

Άρθρο 20 Περιφερειακά έργα μείζονος σημασίας και ειδικής κατάστασης πολιτικής προστασίας – Προσθήκη άρθρου 186Α στον ν. 3852/2010

Στον ν. 3852/2010 (Α’ 87) μετά από το άρθρο 186, προστίθεται άρθρο 186Α ως εξής:

 

«Άρθρο 186Α

Κατηγοριοποίηση έργων Περιφερειών

  1. Τα έργα των Περιφερειών μπορούν να κατατάσσονται στις ακόλουθες κατηγορίες:

α. Μείζονος σημασίας έργα.

Ως μείζονος σημασίας έργα νοούνται τα έργα γενικότερης σημασίας για την οικονομία όλης της χώρας, κοινής ωφέλειας υπέρ του δημοσίου, τα οποία εξυπηρετούν ανάγκες υπερτοπικού χαρακτήρα επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου.

β. Έργα ειδικής κατάστασης πολιτικής προστασίας.

Ως ειδικής κατάστασης πολιτικής προστασίας νοούνται τα έργα που απαιτούνται για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση καταστροφών και λοιπών απειλών σε υπερτοπικό επίπεδο και την προστασία της ζωής, της ασφάλειας, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος, των υποδομών και των υπηρεσιών ζωτικής σημασίας από έκτακτες και επείγουσες καταστάσεις ανάγκης, φυσικά ή τεχνολογικά φαινόμενα και θεομηνίες.

  1. Η ένταξη των έργων της παρ. 1 στην κατηγορία των έργων μείζονος σημασίας πραγματοποιείται με απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας της υπ’ αρ. 16/31.5.2021 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου «Συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας» (Α’ 91), μετά από σχετική εισήγηση των οικείων Περιφερειακών Συμβουλίων. Η ένταξη των έργων της παρ. 1 στην κατηγορία των έργων ειδικής κατάστασης πολιτικής προστασίας πραγματοποιείται με κοινή απόφαση των Υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Εσωτερικών, μετά από σχετική εισήγηση των οικείων Περιφερειακών Συμβουλίων.
  2. Για έργα της παρ. 1 που απαιτούν περιβαλλοντική αδειοδότηση ακολουθείται η διαδικασία εκτίμησης της συνδρομής των προϋποθέσεων εξαίρεσης της περ. α’ της παρ. 2α του άρθρου 1 του ν. 4014/2011 (Α’ 209).
  3. Με την επιφύλαξη της παρ. 3, καθώς και των προβλεπόμενων στην παρ. 5 του άρθρου 16 και στην παρ. 3 του άρθρου 25 του ν. 998/1979 (Α’ 289) περί προστασίας των δασών και των δασικών εν γένει εκτάσεων της χώρας, για τα έργα της παρ. 1, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, η έγκριση των αδειοδοτικών απαιτήσεων πραγματοποιείται από τις κατά περίπτωση αρμόδιες Διευθύνσεις της Περιφέρειας, εντός αποκλειστικής προθεσμίας εξήντα (60) ημερών.
  4. Οι ένδικες διαφορές που σχετίζονται με κάθε είδους ζήτημα που αφορά στα έργα της παρ. 1, εισάγονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εκδικάζονται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα (30) ημερών. Η σχετική δικαστική απόφαση εκδίδεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας δυο (2) μηνών από την εκδίκαση. Το Δικαστήριο μπορεί να αναβάλει τη συζήτηση για σπουδαίο λόγο, μόνο για μια (1) φορά, σε ρητή δικάσιμο, που δεν δύναται να απέχει περισσότερο από τριάντα (30) ημέρες.