- Υπουργείο Εσωτερικών - http://www.opengov.gr/ypes -

Άρθρο 11 Τελικές και μεταβατικές διατάξεις

  1. Οι διατάξεις του παρόντος νόμου εφαρμόζονται και στις εγκαταστάσεις των χερσαίων οδικών και σιδηροδρομικών συνοριακών σημείων διέλευσης, που βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας, όπως αυτά ορίζονται στην περ. 8 του άρθρου 2 του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/399 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου 2016 (L77) περί κώδικα της Ένωσης σχετικά με το καθεστώς διέλευσης προσώπων από τα σύνορα (κώδικας συνόρων του Σένγκεν).
  2. Για τους λειτουργούντες κατά τη δημοσίευση του παρόντος χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, εκδίδεται μέχρι την 31η.12.2026 προεδρικό διάταγμα με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού, το οποίο καθορίζει τη χωρική τους έκταση σε σημείο των χερσαίων συνόρων, τα υφιστάμενα επί αυτής κτίρια και εγκαταστάσεις, τις χρήσεις γης και τις υπηρεσίες που έχουν εγκατασταθεί στους σταθμούς.
  3. Τα αρμόδια όργανα των υπηρεσιών που στεγάζονται στους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς ή στα χερσαία οδικά και σιδηροδρομικά συνοριακά σημεία διέλευσης αποστέλλουν εντός πέντε (5) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος στις οικείες αποκεντρωμένες διοικήσεις τοπογραφικά σκαριφήματα που αποτυπώνουν τα τμήματα των εγκαταστάσεων (όπως προκατασκευασμένοι οικίσκοι, γραφεία και κτιριολογικό πρόγραμμα) που χρησιμοποιούν, και ιδίως την υφιστάμενη διάταξη των εγκατεστημένων σε αυτά υπηρεσιών. Τα ανωτέρω σκαριφήματα λαμβάνονται υπόψη για την έκδοση της απόφασης της παρ. 1 του άρθρου 10.
  4. Κτίρια, εγκαταστάσεις και εν γένει κατασκευές και δίκτυα που βρίσκονται στους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς της χώρας κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, θεωρείται ότι έχουν ανεγερθεί και λειτουργούν νόμιμα.
  5. Μέχρι τη μεταστέγαση του συνοριακού σταθμού Δοϊράνης της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς σε νέα κατάλληλα χωροθετημένη έκταση, οι εγκαταστάσεις του, συμπεριλαμβανομένων τυχόν αναγκαίων επεμβάσεων μικρής κλίμακας, όπως αποτυπώνονται σε τεκμηριωμένα αιτήματα των υπηρεσιών που στεγάζονται σε αυτές, τα οποία έχουν υποβληθεί στην οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση, θεωρούνται νόμιμες. Οι επεμβάσεις του προηγούμενου εδαφίου αφορούν α) τη συντήρηση των εγκαταστάσεων, β) τη διευκόλυνση της διαδικασίας διαβατηριακού ελέγχου (εγκατάσταση οικίσκου πολλαπλών χρήσεων και προέκταση οικίσκου για τη δημιουργία θαλάμου ελεγχόμενου ατόμου), και γ) τη διευκόλυνση του τελωνειακού ελέγχου (εγκατάσταση οικίσκου για τη δημιουργία θαλάμου ελεγχόμενου ατόμου και οικίσκου για τη δημιουργία χώρου ελέγχου X-RAY αποσκευών). Το συνολικό εμβαδόν των αναγκαίων επεκτάσεων (οικίσκων) του προηγούμενου εδαφίου δεν δύναται να υπερβαίνει τα εβδομήντα (70) τ.μ..
  6. Διαδικασίες σύναψης και υλοποίησης συμβάσεων μελετών, έργων και παροχής υπηρεσιών για την κατασκευή, επισκευή, συντήρηση, επέκταση και αναβάθμιση λειτουργούντων χερσαίων συνοριακών σταθμών, οι οποίες έχουν ξεκινήσει πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος, συνεχίζονται και ολοκληρώνονται σύμφωνα με το καθεστώς που ίσχυε κατά τον χρόνο έναρξής τους.